Het lekkere westen magazine 2014

48
1 I HET LEKKERE WESTEN Lekkere streken van 61 West-Vlaamse chefs BRUGGE I HET BRUGSE OMMELAND I DE LEIESTREEK I DE WESTHOEK I DE KUST Lekkere Westen WWW.HETLEKKEREWESTEN.BE Het

description

Met Het Lekkere Westen presenteren de Kust, Brugge, het Brugse Ommeland, de Leiestreek en de Westhoek een hele reeks bijzondere invalshoeken voor een weekendje weg. Dé absolute topper van Het Lekkere Westen zijn de zeven nieuwe routes. Aan de routes zijn 6 unieke Lekkere Westen-verblijfsarrangementen gekoppeld. Te voet door Brugge en per fiets toerend in de regio’s brengen de trajecten je naar tientallen grote en kleine adressen. Geniet van het heerlijke Lekkere Westen! http://www.hetlekkerewesten.be/routes

Transcript of Het lekkere westen magazine 2014

Page 1: Het lekkere westen magazine 2014

1 I HET LEKKERE WESTEN

Lekkere streken van 61 West-Vlaamse chefs

B R U G G E I H E T B R U G S E O M M E L A N D I D E L E I E S T R E E K I D E W E S T H O E K I D E K U S T

Lekkere WestenW W W . H E T L E K K E R E W E S T E N . B E

Zeven nieuwe� ets- en wandelroutes om te ontdekken en te genieten

Lekkere WestenW W W . H E T L E K K E R E W E S T E N . B E

Zeven nieuwe� ets- en wandelroutes om te ontdekken en te genieten

Het

Page 2: Het lekkere westen magazine 2014

West-Vlinderen. Synoniem voor actief genieten.In de Westhoek, het Brugse Ommeland, de Leiestreek en aan de Kust.

Heerlijk fietsen of wandelen. En genieten van goede adressen.

West-Vlinderen. Synoniem voor actief genieten.

www.west-vlinderen.be

De gratis mobiele app met de

beste routes in West-Vlaanderen

voor iPhone en Android.

Page 3: Het lekkere westen magazine 2014

WWW.HETLEKKEREWESTEN.BE I 3

Het heerlijkelekkere westenMet ‘Het Lekkere Westen’ presenteren de Kust, Brugge, het Brugse Ommeland, de Leiestreek en de Westhoek een hele reeks bijzondere invalshoeken voor een weekendje weg. Ook en vooral in West-Vlaanderen vind je unieke bestemmingen die zorgen voor onvergetelijke herinneringen.

Voor ‘Het Lekkere Westen’ selecteerde Westtoer niet minder dan 61 chefs. Allemaal werken ze graag met producten uit hun streek. De chefs van Het Lekkere Westen zijn ook de echte ambassadeurs van hun regio of stad. In dit magazine vertellen ze over hun passie voor de regio en over hun favoriete streekproducten.

Dé absolute topper van ‘Het Lekkere Westen’ zijn de zeven nieuwe routes. Te voet door Brugge en per fiets toerend in de regio’s brengen de trajecten je naar tientallen grote en kleine adressen.

Geniet van het heerlijke Lekkere Westen!

Inhoud4

PAGINA 4

BRUGGE

12 PAGINA 12

BRUGSE OMMELAND

20 PAGINA 20

KUST

32 PAGINA 32

WESTHOEK

42 PAGINA 42

LEIESTREEK

COLOFON

‘Het Lekkere Westen’ is een uitgave van Westtoer i.s.m. Content Connections / Verantwoordelijk uitgever: Hans De Loore / Redactie: Westtoer / Coördinatie: Robby Sterkens

Fotografie: Michael Dehaspe, Westtoer, Corbis, Toerisme Brugge@Jan D’Hondt, Toerisme Brugge@Jan Darthet / Vormgeving: Nadruk.be

www.brugseommeland.be

Westhoek

Leiestreek

BrugseOmmeland

Ieper

Kortrijk

Roeselare

Tielt

BruggeOostende

Noordzee

. .

. .

..

Veurne.Kust

Deinze.Diksmuide.

Page 4: Het lekkere westen magazine 2014

4 I HET LEKKERE WESTEN

Welkom in Werelderfgoedstad Brugge! De stad die je recht in het hart treft. Een plek op mensenmaat, nooit helemaal te doorgron-den. Groots geworden door haar geschiedenis en bekroond met het UNESCO-label van Werelderfgoedstad. Middeleeuws mysteri-eus, ongegeneerd bourgondisch en al eeuwenlang een wereldstad.

Een onmiskenbaar onderdeel van baanbrekend vakmanschap in Brugge is gastronomie. Van alle steden met meer dan honderddui-zend inwoners voert Brugge de wereldranglijst aan wat betreft het aantal Michelin-sterren per inwoner. Niet minder dan 34 restaurants zijn gelabeld door Michelin, Gault Millau of Bib-Gourmand. Hier moet je dus zijn als je heerlijk wil genieten!

Info: www.visitbruges.be

Brugge

Page 5: Het lekkere westen magazine 2014

WWW.HETLEKKEREWESTEN.BE I 5

VIER TROEVEN

DÉ IDEALE WINTERBESTEMMINGAlsof de Werelderfgoedstad wacht tot het winter wordt om zich pas dan, wanneer het grote pu-bliek is verdwenen, van zijn charmantste kant te laten zien.

WINKELENEen harmonieuze melange van creatieve, hippe nieuwkomers en klassiekers die al vele tientallen jaren lang deskundig gerund worden door dezelf-de familie.

LEVENDE CULTUURHet Brugse cultuurleven fl oreert op hoog niveau, van internationale topconcerten en dansvoor-stellingen tot theater en jazz.

FIJNPROEVERIJRuiken en smullen, dat is Brugge. Een luilekker-land voor liefhebbers van fi jne delicatessen.

Page 6: Het lekkere westen magazine 2014

6 I HET LEKKERE WESTEN

1

2

3

4

5

6

7

89

10

11

12

13

14

15

16 17

1819

20

2122

23

24

25 26

27

1 THE CHOCOLATE LINE

Dominique Persoone, de man die ‘Th e Chocolate Line’ bestiert, is een begrip in binnen- en buiten-land. Zijn winkel is een van de drie chocolade-winkels die vermeld staan in de Michelin-gids. En er is meer, zo leerde deze shock-o-latier de Rolling Stones chocolade snuiven met zijn zelf-ontworpen Chocolate Shooter en leverde hij

eetbare chocoladeverf aan Spencer Tunick die er prompt naakte Brugse lijven mee bekladde. Ook de chocoladelippenstift is een succes en fl eurt tal van etentjes op. Maar ondanks dit hoge rock-’n-rollgehalte blijft ‘Th e Chocolate Line’ ui-teraard hét adres voor gastronomische pralines.

Th e Chocolate LineSimon Stevinplein 19, 8000 Brugge050/34.10.90www.thechocolateline.be–

2 RESTAURANT HET ZWAANTJE

Het Lekkere Westen-chef Geert VanheeLiefhebbers van de traditionele Belgisch-Franse keuken die willen ontsnappen aan de drukke binnenstad strijken neer in dit prachtige histo-rische huis. De warme, nostalgische inrichting sluit perfect aan bij de lekkere klassieke keuken. Zie pagina 11 voor meer info.

3 BISTRO KOK AU VIN

Het Lekkere Westen-chef Jurgen AertsGewoon (h)eerlijk in eenvoud, dat is hetgeen waarop chef Jurgen focust. Een perfecte balans op en naast het bord. Vernieuwende creaties, lokale producten en pure smaken. Kwaliteit en gastvrijheid staan hier op de eerste plaats. Zie pagina 11 voor meer info. –

4 DE OLIJFBOOM

Tachtig verschillende olijfolies, waarvan een dozijn van de tap, twee novella’s, twintig andere olies, een vijftigtal azijnsoorten en ruim twintig soorten balsamico’s. Logisch dus dat de sterren-chefs hier hun inkopen doen.

De OlijfboomSmedestraat 58, 8000 Brugge050/34.16.39www.deolijfboom.be

De lekkerste adresjes in Brugge

RESTAURANT HET ZWAANTJE

DE MANGERIE

RESTAURANT PATRICK DEVOS

Page 7: Het lekkere westen magazine 2014

WWW.HETLEKKEREWESTEN.BE I 7

1

2

3

4

5

6

7

89

10

11

12

13

14

15

16 17

1819

20

2122

23

24

25 26

27

5 BBYB

Sterrenchef Bart Desmidt van het sterrenrestau-rant Bartholomeus (**) in Knokke-Heist creëerde met de inspiratie en visie die hem typeert de cho-coladelijn BbyB. Hierbij zet hij de befaamde Babe-lutte of boterbabbelaar opnieuw in de kijker. Zijn vernieuwende combinaties leiden tot ongekende smaakdimensies en tillen dit streekproduct naar een hoger niveau. De strakke lijnen van de winkel lopen naadloos door in de verpakking en het re-sultaat is een eigentijdse totaallook.

BbyBSint-Amandsstraat 39, 8000 Brugge050/70.57.60www.bbyb.be–

6 DE KAASBOLLE

Wie houdt van een fi jn stukje uitmuntend ge-rijpte kaas moet in de ‘De Kaasbolle’ zijn. Van romige Lucullus, het huiskaasje, over een Tarta-

rin Cognac (vers koemelkkaasje met Turkse ro-zijnen, gemarineerd in cognac) tot een authen-tieke Griekse fetamarinade.

De KaasbolleSmedenstraat 11, 8000 Brugge050/33.71.54www.dekaasbolle.be–

7 KURT’S PAN

Het Lekkere Westen-chef Kurt Van DaeleChef Kurt bereidt eigentijdse en creatieve ge-rechten op basis van dagverse en seizoensge-bonden producten in zijn restaurant. Hand-having van de kwaliteit van de goed Belgische keuken is voor hem een topprioriteit. Zie pagina 11 voor meer info.

8 SWEERTVAEGHER

Dit verhaal begon in Ieper in 1933 en deinde in 1950 uit naar Brugge. Vandaag, vele jaren later, gaat deze chocolatier nog steeds prat op de tradi-tie, vakmanschap en kwaliteit van weleer. Om de twee dagen verschijnt er een volledig nieuw as-sortiment. Verschillende van de recepten dateren nog uit de tijd van toen. De botertruff els worden zelfs nog op identiek dezelfde manier gemaakt als zeventig jaar geleden. Verwacht hier geen innova-tieve trendchocolade, maar degelijke kwaliteit die haar reputatie jaren geleden al verdiende.

SweertvaegherPhilipstockstraat 29, 8000 Brugge050/33.83.67www.sweertvaegher.be –

9 D’S DELDYCKE TRAITEURS

Dit is hét adres voor de citytrippende foodies. Van inventieve aperitiefhapjes over wilde Irane-

De lekkerste adresjes in Brugge

BISTRO KOK AU VIN

KURT’S PAN

DE FLORENTIJNEN

VISRESTAURANT DE VISSCHERIE

RESTAURANT ’T HUIDEVETTERSHUIS

BISTRO DEN AMAND

RESTAURANT ZENO

PLAZA CAFÉ

STADSPLAN BRUGGE TE VERKRIJGEN BIJ IN&UIT CONCERTGEBOUW, ’T ZAND 34, BRUGGE

Page 8: Het lekkere westen magazine 2014

8 I HET LEKKERE WESTEN

se kaviaar tot gerenommeerde wijnen en exclu-sieve champagnes. Alles dus om je picknickrug-zak deskundig mee te vullen.

D’s Deldycke TraiteursWollestraat 23, 8000 Brugge050/33.43.35www.deldycke.be–

10 SPEGELAERE

“Het best bewaarde geheim van Brugge.” Zo wordt deze chocoladeboetiek door kenners omschreven. De boetiek heeft de langste fami-lietraditie in het maken van chocolade en dat wil wat zeggen in een stad zoals Brugge. Toe-risten tref je hier zelden, Bruggelingen des te meer en al wie de zaak ooit vond, blijft trouw terugkeren. De naam zelf mag dan misschien geen belletje doen rinkelen, de befaamde cho-coladedruiventrossen, gevuld met marsepein of praliné, doen dat ongetwijfeld wel. Een vas-te waarde op heel wat Brugse feesttafels! Ook de Brugse Kasseien, een referentie naar de beruchte kinderkopjes die de Brugse straten sieren, zijn een must voor wie van chocolade houdt. Zie pagina 11 voor meer info.

SpegelaereEzelstraat 94, 8000 Brugge050/33.60.52–

11 DIKSMUIDS BOTERHUIS

Al sinds 1936 is ‘Diksmuids Boterhuis’ een be-grip. In deze kleine, maar propvolle kwaliteits-winkel vind je dan ook uitstekende kazen, vaak op de kop getikt bij kleine boeren van over de hele wereld, een dertigtal ‘schone chèvres’, op steen gebakken boerenbrood, de allerbeste Spaanse hammen (Lomo, Serrano, Iberico, Pata Negra, …) en nog zoveel meer.

Diksmuids BoterhuisGeldmuntstraat 23, 8000 Brugge050/33.32.43www.diksmuidsboterhuis.be

12 DE MANGERIE

Het Lekkere Westen-chef Kristof DeprezChef Kristof en zijn vrouw Els verwelkomen je op de Oude Brug voor een lekkere, maar betaalba-re lunch of driegangendiner in een sfeervol kader. Zie pagina 11 voor meer info.–

13 DE FLORENTIJNEN

Het Lekkere Westen-chef Daan Cornilly‘De Florentijnen’ bezoeken is een echt zaligma-kend en vooral culinair hoogstaand idee. Een za-kenlunch of degustatiemenu, of heerlijk dineren à la carte. Ook grote groepen zijn er welkom. Zie pagina 11 voor meer info. –

14 CHOCOLATERIE DEPLA

Het strakke, eigentijdse interieur doet anders vermoeden, maar ‘Chocolaterie Depla’ werd al in 1958 opgericht en wel door de vader van Pol Depla die vandaag de zaak runt. Hoewel je deze chocoladezaak pal in het drukke toeristische centrum vindt, is dit van oudsher een favoriet bij heel veel Bruggelingen. Pol Depla slaagt er dan ook in om met inventieve artisanale choco-ladeontwerpen uit te pakken. Bijvoorbeeld een compleet materiaalarsenaal in chocolade, van hamer en beitel tot tang en zaag. Maar ook de truffels, witte manons en de elegante bloemen-pralines weten steevast te bekoren.

Chocolaterie DeplaMariastraat 20, 8000 Brugge050/34.74.12www.poldepla.be–

15 SUKERBUYC

Een begrip in Brugge en omstreken. Deze cho-colatier begon in 1977 met een bescheiden 25 kilogram handgemaakte chocolade per week, om dertig jaar later maandelijks zowat een ton van deze lekkernij te verzetten. Om maar te zeggen dat de befaamde chocolade van Sukerbuyc ge-smaakt wordt en de zaken goed gaan. Elke choco-ladekenner is helemaal weg van de goed gevulde en eetbare chocoladeboxen, chocolade verpakt in chocolade en voorzien van een Brugse print. De ambachtelijke pralines worden ter plaatse vervaardigd volgens het geheime familierecept en kunnen aan de overkant in ‘De Proeverie’, het Engels theehuis onder de vleugels van de choco-laterie, meteen gedegusteerd worden.

SukerbuycKatelijnestraat 5, 8000 Brugge050/33.08.87www.sukerbuyc.be–

16 RESTAURANT PATRICK DEVOS

Het Lekkere Westen-chef Patrick DevosEen doorgedreven beroepservaring zorgt ervoor dat je vanaf het eerste moment kan genieten van een totaalbeleving binnen de muren van dit restaurant. De huiselijke sfeer en het stijlvolle Art-Nouveau-interieur laten je met volle teugen genieten van de culinaire hoogstandjes van Pa-trick. Zie pagina 10 voor meer info. –

17 PATISSERIE ACADEMIE

Een patisserie die teruggaat tot de essentie: pure smaken, seizoensgebonden ingrediënten en een beperkt suiker- en botergebruik. De chef, die eerder werkte in ‘De Karmeliet’, combineert ei-gen creaties met klassiekers. Wat had je bijvoor-beeld gedacht van een éclair met pompelmoes, platte kaas en citroengras?

Page 9: Het lekkere westen magazine 2014

WWW.HETLEKKEREWESTEN.BE I 9

Patisserie AcademieAcademiestraat 4, 8000 Brugge050/68.92.91www.patisserieacademie.be–

18 THE OLD CHOCOLATE HOUSE

Dit familiebedrijfje imponeert met een uitge-breid assortiment van chocolade, een fijn gam-ma artisanale koekjes en peperkoeken, en een collectie pralines die de twee verenigen. Zoete-kauwen nemen meteen ook een voorraad huis-gemaakte marsepein of truffels mee en niemand kan hier aan de wereldbefaamde chocolademelk weerstaan. Te degusteren in de tearoom en ook in een hippe take away-versie beschikbaar. Een voltreffer bij toeristen en Bruggelingen.

The Old Chocolate HouseMariastraat 1, 8000 Brugge050/34.01.02www.oldchocolatehouse.be–

19 VISRESTAURANT DE VISSCHERIE

Het Lekkere Westen-chef Bjorn Verriest‘Visrestaurant De Visscherie’ is zonder tegen-spraak hét gastronomisch visrestaurant van Brugge. Zowel omwille van zijn variëteit, zijn kwaliteit als zijn originaliteit. De suggesties en menu zijn steeds ‘volgens de smaak van de dag’. Zie pagina 10 voor meer info. –

20 RESTAURANT ’T HUIDEVETTERSHUIS

Het Lekkere Westen-chef Thomas Vanwijnsberghe“Vlaamse keuken in een prachtig kader langs de Brugse reien…” Het interieur van dit res-taurant blijft het authentieke karakter van het historische gebouw trouw. Zie pagina 10 voor meer info. –

21 CHOCOLATIER DUMON

Al net zo bijzonder is dit geesteskind van Stephan Dumon. Een unieke en bijzonder trendy concept-store op het Simon Stevinplein. Een harmonieuze plek waar je zowel geniet van een Italiaanse es-presso als van huisgemaakte pralines en choco-lademelk van pure chocolade. Iets verder, op de Eiermarkt, ligt het kleinere, klassiekere broertje schattig te wezen. Dit is niet voor niets een van de meest gefotografeerde plekken in Brugge. Op beide adressen vind je een 60-tal chocoladere-pen met kruiden, noten en vruchten, en nieuwe trendy pralines met een vleugje cuberdon, yuzu, pompelmoes, limoncello of ijzerkruid. Uniek is de

chocodip, een hot chocolate milk-stick met ver-schillende smaken zoals Brugsch Swaentje, ka-neel en zelfs lavendel. Alles samen het resultaat van twintig jaar chocoladepassie.

Chocolatier DumonSimon Stevinplein 8 - Eiermarkt 6 - Walstraat 6, 8000 Brugge050/22.16.22www.chocolatierdumon.be–

22 BISTRO DEN AMAND

Het Lekkere Westen-chef Ann VissersIn ‘Bistro Den Amand’, in het historische cen-trum van Brugge, kun je heerlijk tafelen. Verse gerechten en een (h)eerlijke keuken zijn hun troeven. Herontdek de eenvoudige genoegens van een traditionele maaltijd. Zie pagina 10 voor meer info. –

23 PLAZA CAFÉ

Het Lekkere Westen-chef Dirk VandenboschChef Dirk en zijn team laten je kennismaken met klassieke en puur natuur gerechten, waarbij alles vers bereid is met lekkere producten uit ei-gen streek. Zie pagina 10 voor meer info. –

24 CHOCOLATIER ROOSE

Al zowat twintig jaar is ‘Chocolatier Roose’ het begrip voor wie een heerlijke tablet chocolade wil. Geen doorsnee exemplaar van tien-in-een-dozijn, wel originele, artisanale chocoladeta-bletten die rijkelijk bestrooid zijn met gember, papaja’s, speculoos, aardbeien, pruimen, bos-vruchten en zelfs smarties. Echte chocolade-fans opteren voor de tablet van een halve ki-logram; de rest houdt het bij een voorzichtige honderd gram. Wie aan chocolade niet genoeg heeft, kan meteen ook een portie huisgemaak-

te nougat inslaan. Kwestie van elke honger moeiteloos te counteren.

Chocolatier RooseSteenstraat 47, 8000 Brugge050/33.23.30–

25 PRALINETTE

Dit familiebedrijf pakt uit met handgevulde pra-lines gemaakt van fijne, pure chocolade, zonder suiker toe te voegen. Ondertussen maken ze maar liefst 83 verschillende soorten, van truffels over kersenbonbons tot chocoladezeevruchten. In de winkel zie je hoe al dat lekkers gefabriceerd wordt.

PralinetteWollestraat 31b, 8000 Brugge050/34.83.83www.pralinette.be–

26 RESTAURANT ZENO

Het Lekkere Westen-chef Reinout ReniereReinout Reniere is een chef met visie. Zijn zoek-tocht naar topproducten bracht hem onder meer bij een netwerk van telers uit de Westhoek. Hiermee creëert hij combinaties waarin hij pure smaken en aroma’s weet te vangen. Zie pagina 10 voor meer info. –

27 PIERRE MARCOLINI

Pierre Marcolini is een begrip in België en ver daar-buiten. Zowat elke grote Belgische stad heeft zijn eigen Marcolini-winkel, maar je kunt zijn pralines ook in Monaco, London, Parijs, Koeweit en Japan op de kop tikken. Tijd om overstag te gaan dus!

Pierre MarcoliniMarkt 11, 8000 Brugge050/34.98.10www.marcolini.com

Page 10: Het lekkere westen magazine 2014

10 I HET LEKKERE WESTEN

Het Lekkere Westen-chefs IN BRUGGE

RENOUT RENIERE: “Streek-producten zijn de toekomst”‘‘Ik kies bewust voor streekproducten. Het vraagt meer inzet en tijd, maar het loont. Ik heb geen tonijn nodig van de andere kant van de wereld om gelukkig te zijn. Integendeel. Zo-wat negentig procent van wat hier binnenkomt, werd in deze regio geteeld. Het is ecologischer, je koopt gegarandeerd kwaliteit, je kunt genieten van dingen die slechts gedurende een korte peri-ode beschikbaar zijn en het is bovenal heel leuk. Het houdt je alert en je keuken in beweging. Het schenkt ook heel veel voldoening.”

Restaurant Zeno

Vlamingstraat 53, 8000 Brugge, 050/68.09.93

www.hetlekkerewesten.be/renout-reniere

DIRK VANDENBOSCH: “Onze Noordzee zit vol met vis”“Als chef vind ik het belangrijk om met dagver-se streekproducten te werken. Waarom kiezen voor vis uit Th ailand als onze eigen Noordzee vol zit met vis? En dat hoeft niet noodzakelijk dure vis te zijn; je kunt ook perfect met goedko-pere vissoorten uit onze Noordzee werken. Ik ga in zee met een kleine visboer van de Zeebrugse vismijn; hij pelt onze verse garnalen en komt die daarna direct leveren. Ook Noordzee-tong, mosselen en andere vissoorten komen uit de Zeebrugse vismijn. Brugge en zijn Ommeland kunnen prat gaan op een culinaire weelde die weinig streken evenaren.”

Plaza Café

Burg 10, 8000 Brugge, 050/44.68.44

www.hetlekkerewesten.be/dirk-vandenbosch

ANN VISSERS: “Wij promoten onze streekspecialiteiten”“Niet alleen toeristen, ook Bruggelingen zijn verzot op hun streekproducten. Meer en meer mensen vroegen naar Brugse specialiteiten en ik vind dat je producten van eigen streek moet promoten. Op onze menukaart vind je heel wat Brugse invloeden. We kiezen ronduit voor Brugse kazen zoals Oud Brugge, Dentel-le of Brugs Broodje die we zowel verwerken in slaatjes als in onze huisgemaakte loempia’s of op ons Brugs tapasbord. Brapas heb ik ze ge-noemd, een Brugs hapjesbord met alleen maar lokale specialiteiten.”

Den Amand

Sint-Amandsstraat 4, 8000 Brugge

050/34.01.22

www.hetlekkerewesten.be/ann-vissers

THOMAS VANWIJNSBERGHE:“Vlaamse gerechtenin een historisch kader”“Ons restaurant bevindt zich in het ambachts-huis van de huidevetters en dateert van 1450. De rijke huidevetters verwerkten hier hun dierenhui-den tot leder. In 1680 werd het pand verbouwd, in 1985 openden wij er ’t Huidevettershuis. Van bij het begin wilden we in dit historische en dus

exclusieve kader Vlaamse gerechten serveren. Naast ons Vlaams terroir-menu vind je op onze kaart ook klassiekers terug zoals kabeljauw, var-kenskroontje, schorsvel, waterzooi, … Allemaal bereid met lokale producten uit de buurt.”

’t Huidevettershuis

Huidevettersplein 10, 8000 Brugge

050/33.95.06

www.hetlekkerewesten.be/thomas-vanwijnsberghe

BJORN VERRIEST: “Onze vis komt rechtstreeks uit Zeebrugge”“Al sinds het ontstaan van ‘De Visscherie’ in 1976, toen het eerste visrestaurant aan de Brugse Vismarkt, zijn wij gepassioneerd door smaakgeneugten. Ondertussen beschikken we over een trouw kennerspubliek dat weet wat het bij ons kan vinden. A la carte zijn dat de grote klassiekers, op het menu en met de suggesties spelen we dan weer in op de culinaire trends. We zijn uiteraard befaamd voor onze vis en meer bepaald voor onze zeevruchten. Venus-schelpen, wulken, mesheften, oesters, sint-ja-kobsschelpen, mosselen, garnalen, langoustines, kreukels, … We halen ze allemaal in Zeebrugge.”

Visrestaurant De Visscherie

Vismarkt 8, 8000 Brugge

050/33.02.12

www.hetlekkerewesten.be/bjorn-verriest

PATRICK DEVOS: “Gedreven, gepassioneerde producenten”“Onze streekproducten zijn ronduit fantastisch en als je ze dan ook nog eens op een creatieve, innovatieve manier verwerkt, dan scoor je twee keer. Ik werk al meer dan twintig jaar samen met Rolle de Bruyne, een pionier in biologische land-bouwmethodes. Toen verklaarde iedereen me gek,

REINOUT RENIERE

DIRK VANDENBOSCH

ANN VISSERSBJORN VERRIEST

PATRICK DEVOS

THOMAS VANWIJNSBERGHE

Page 11: Het lekkere westen magazine 2014

WWW.HETLEKKEREWESTEN.BE I 11

vandaag is het een algemene trend om met lokale bioproducten te werken. Ik ga altijd op zoek naar mensen die een kwalitatief hoogstaand product kweken. Gedreven mensen die keihard werken, maar gepassioneerd zijn door wat ze doen.”

Restaurant Patrick Devos

Zilverstraat 41, 8000 Brugge

050/33.55.66

www.hetlekkerewesten.be/patrick-devos

DAAN CORNILLY: “Iedereen wil streekproducten op het bord”“Heel wat van onze gasten, of het nu Bruggelin-gen of buitenlandse bezoekers zijn, zijn sterk geïnteresseerd in producten uit onze regio. Ze willen genieten van onze typische gerechten. Wij spelen graag in op die vraag van onze klan-ten omdat we ook heel veel waardering hebben met die streekproducten. Van kleins af aan heb ik een voorliefde voor al wat plaatselijk en lo-kaal geteeld wordt. Groenten uit je eigen tuin zijn ook altijd net iets lekkerder. Veel van onze groenten, fruit en vooral kruiden kweken we dan ook al twaalf jaar zelf. En dat lekkers vullen we aan met Brugse specialiteiten.”

De Florentijnen

Academiestraat 1, 8000 Brugge

050/67.75.33

www.hetlekkerewesten.be/daan-cornilly

KRISTOF DEPREZ:“Vlaamse ingrediënten verfijnd met een exotische toets”“Onze roots liggen in de gastronomie, maar we houden ook van verre reizen. Toen we negen jaar geleden met ‘De Mangerie’ begonnen, wilden we die invloeden in onze keuken verwerken. Het re-sultaat is een verfijnde wereldkeuken waarin zo-

wel Azië, Noord-Afrika als Zuid-Amerika samen-komen. Dus hebben we uiteraard veel exotische ingrediënten nodig. Anderzijds zijn we ons ook heel bewust van het belang van lokale seizoen-sproducten. Dus gaan we echt de boer op om te kijken wat we kunnen vinden. Niet alleen uit principe, vaak is de kwaliteit ook heel wat beter.”

De Mangerie

Oude Burg 20, 8000 Brugge

050/33.93.36

www.hetlekkerewesten.be/kristof-deprez

KURT VAN DAELE: “Telkens een spannende zoektocht”“Ik ben opgenomen in de Orde als Compagnon de la Toque Blanche, een van de 33 Meesterkoks van België en lid van Euro-Toques, een vereniging die het behoud van culinaire tradities en de bescher-ming van kleine producenten hoog in het vaandel draagt. Dus ja, ik hou er van om met streekpro-ducten te werken. Toegegeven, het is niet altijd makkelijk en er komt meer bij kijken dan wanneer je alles in de reguliere groothandel koopt, maar het loont. Het is een beetje een zoektocht, maar dat houdt het ook spannend natuurlijk.”

Kurt’s Pan

Sint-Jacobsstraat 58, 8000 Brugge

050/34.12.24

www.hetlekkerewesten.be/kurt-van-daele

JURGEN AERTS: “Alles begint bij het product”“Als je start met een goed product, dan is je missie al voor de helft geslaagd. Dus gaan wij op zoek naar producten uit onze eigen streek en werken we nauw samen met plaatselijke telers. Waar-om zou je verder zoeken als je het hier vlakbij allemaal vindt? Elk jaar ga ik samen met een

gepensioneerd slager, Marnix Watteyne, aan de slag om onze eigen patés, preskop, bloedworst en zo te maken. Producten van hier die ik crea-tief verwerk. Heel wat van onze groenten bestel ik bij lokale telers. Die groenten komen vers uit de grond, wat zorgt voor een mooi, eersteklaskwali-teit. Je kunt die smaak met niets vergelijken. En als je met goede producten werkt, dan kun je het simpel houden, want hun smaak primeert.”

Kok au Vin

Ezelstraat 21, 8000 Brugge

050/33.95.21

www.hetlekkerewesten.be/jurgen-aerts

GEERT VANHEE: “Ik ben een biofan geworden”“Eerlijk, vroeger kende ik alleen maar de grote leveranciers. Maar ik ga dikwijls fietsen en om-dat ik voortdurend bordjes zag bij de boerde-rijen die ik passeerde, ben ik op een mooie dag eens gestopt om te gaan piepen. Zo is het be-gonnen. Van het een kwam het ander. Vandaag haal ik al mijn tomaten, courgettes, salades, radijsjes, frambozen, vijgen en druiven bij een lokale teler. Tien jaar geleden was ik daar nooit binnengestapt want het lijkt wel of zijn serre vol onkruid staat. Maar ondertussen weet ik dat al wat daar staat zijn functie heeft. Die biowereld is echt opengebloeid voor mij.”

Restaurant Het Zwaantje

Gentpoortvest 70, 8000 Brugge

0473/71.25.80

www.hetlekkerewesten.be/geert-vanhee

DAAN CORNILLY

KRISTOF DEPREZ

KURT VAN DAELE

JURGEN AERTS GEERT VANHEE

Page 12: Het lekkere westen magazine 2014

12 I HET LEKKERE WESTEN

Variatie troef in het Brugse Ommeland! Van Brugge naar de Kust rijd je door het weidse en open polderlandschap met pittoreske dorpjes. Trek je het binnenland in dan vertoef je in de bosrijke Brugse groene gordel, geroemd om zijn prachtige bossen en kas-telen. Nog zuidelijker, in het Tieltse, proef je de landelijke charme.

Het Brugse Ommeland is befaamd om zijn vele sterrenchefs. Je vindt er ook tal van volkse cafeetjes die je hartelijk ontvangen met een lek-ker streekbier. Of een plek waar je je even kunt terugtrekken in een charmante B&B. Van sfeervolle gastenkamers over majestueuze he-renlanderijen tot statige luxeverblijven. En dat alles overgoten met een overheerlijk gastronomisch sausje.

Info: www.brugseommeland.be

BrugseOmmeland

Page 13: Het lekkere westen magazine 2014

WWW.HETLEKKEREWESTEN.BE I 13

VIER TROEVEN

DE LIGGING We spreken terecht van een bevoorrechte ligging: het Brugse Ommeland is de enige groene regio op een boogscheut van de Kust en werelderfgoed-stad Brugge.

HET GROEN EN HET WATER Hét bosgebied bij uitstek is het Landschapspark Bulskampveld, goed voor uren wandelplezier. De kanalen die de regio doorkruisen zorgen dan weer voor idyllische plaatjes en waterplezier.

SFEER Charmante polderdorpen en pittoreske stadjes behoren tot de mooiste van het land.

SMAAKVOL Bekende en minder bekende adressen, van Mos-terd Wostyn tot Hertog Jan, laten je proeven van topsmaken.

Page 14: Het lekkere westen magazine 2014

14 I HET LEKKERE WESTEN

4344

4538

39

41

53

5451

55

BRUGSE OMMELAND

43

BRUGSE OMMELAND

38

BRUGSE OMMELAND

39

BRUGSE OMMELAND

44

BRUGSE OMMELAND

45

BRUGSE OMMELAND

41

BRUGSE OMMELAND

55

BRUGSE OMMELAND

51

BRUGSE OMMELAND

53

BRUGSE OMMELAND

54

43 DICHTBIJ KNOOPPUNT 43 OUDENBURG

ROMEINS ARCHEOLOGISCH MUSEUM

Altijd al willen weten hoe het dagelijkse leven van een doorsnee Romeinse soldaat eruit zag? Dan moet je in het Romeins Archeologisch Museum (RAM) zijn waar je hun eeuwenoude restanten kan bewonderen. Van glazen fl essen en vergulde mantelspelden tot aardewerkkruiken en munten. Je komt te weten wat de soldaten aten, dronken, hoe ze stierven en werden begraven, en alles daar tussenin. Hier vind je ook alle informatie over de regio en in het museumcafé kan je genieten van een streekbier of Romeinse wijn. Of misschien ver-kies je een kopje koffi e met een St. Arnoldus-cake-je? Ideaal als start- en eindpunt voor je fi etstocht.

Romeins Archeologisch MuseumMarktstraat 25, 8460 Oudenburg059/56.84.00www.ram-oudenburg.beGesloten op zondagvoormiddag en maandag.

43 38 TUSSEN KNOOPPUNT 43 EN 38

ROMAANSE KERK VAN ETTELGEM

De Romaanse kerk van Ettelgem (in de Oudekerk-straat) werd, om haar tegen overstromingen te beschermen, samen met de omliggende huizen iets hoger gebouwd. De oorsprong ervan gaat ze-ker terug tot in 1028. Toen was het gebouw in hout opgetrokken; de huidige kerk is in veldsteen (een groen gespikkelde steen) opgetrokken en werd al een keer gerestaureerd. In deze Romaans-Goti-sche kerk vinden regelmatig tentoonstellingen of andere evenementen plaats. Ook een aanrader voor liefhebbers van oude begraafplaatsen.

38 KNOOPPUNT 38

DE STOKERIJ

Het Lekkere Westen-chef Jan SchaekIn zijn restaurant werkt chef Jan met een wisse-lend menu dat varieert volgens het aanbod. Er staat wel altijd verse vis op de kaart. Je kan de chef zelfs aan het werk zien in zijn open keuken. Zie pagina 17 voor meer info.

39 41 KNOOPPUNT 39 - 41

EETHUIS DE ROSTE MUIS

Het Lekkere Westen-chef Bert FichefetChef Bert van ‘Eethuis De Roste Muis’ laat je genieten van een eenvoudige, maar eerlijke keu-

Knooppuntenroute: Oudenburg - Bekegem - Jabbeke

ROMEINS ARCHEOLOGISCH MUSEUM

ROMAANSE KERK VAN ETTELGEM

DE STOKERIJ

EETHUIS DE ROSTE MUIS

FIETS DEZE ROUTE MET DE GRATIS APP WEST-VLINDEREN JE VINDT DEZE ROUTE MET DE UNIEKE CODE HSMUKG

Page 15: Het lekkere westen magazine 2014

WWW.HETLEKKEREWESTEN.BE I 15

4344

4538

39

41

53

5451

55

BRUGSE OMMELAND

43

BRUGSE OMMELAND

38

BRUGSE OMMELAND

39

BRUGSE OMMELAND

44

BRUGSE OMMELAND

45

BRUGSE OMMELAND

41

BRUGSE OMMELAND

55

BRUGSE OMMELAND

51

BRUGSE OMMELAND

53

BRUGSE OMMELAND

54

ken waar versheid en kwaliteit primeren, en dat in een sfeervol, authentiek kader. Zie pagina 17 voor meer info.–

BEKEGEMSE FOIE GRAS

Bekegem, deelgemeente van Ichtegem, kennen we in de eerste plaats van de vleesteelt, zoals de bekende Belgische Wit-Blauwe, maar het is ook bekend voor zijn Bekegemse foie gras, te verkrijgen bij eendenkwekerij Filip Callemeyn, Doornhoekstraat 59, 8480 Bekegem.

55 51 KNOOPPUNT 55 - 51

HET VLOETHEMVELD

Als je langs dit prachtige stukje van het fiets-netwerk fietst, kom je langs het Vloethemveld, een waardevol bos- en natuurgebied op de grens tussen Zedelgem en Jabbeke, met cen-traal een voormalig militair domein. Je kan het

je amper voorstellen, maar deze plek speelde een belangrijke rol in beide Wereldoorlo-gen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het Vloethemveld omgebouwd tot een immens geallieerd krijgsgevangenenkamp. Het groot-ste in zijn soort. Tussen januari 1945 en half-weg 1946 verblijven hier meer dan honderd-duizend krijgsgevangenen afkomstig uit de Baltische staten. Sommigen leefden hier zelfs anderhalf jaar. Ontdek het aangrijpende verhaal van het Vloethemveld via www.brugseommeland.be/gefl uister.

54 KNOOPPUNT 54

’T KLEIN RISICO

We wijken even van de route af. Rij van knoop-punt 54 richting Snellegem en na een kilometer kom je aan bij een heel gezellig café met een uit-gebreide en verrassende bierkaart. Het heeft een groot terras, perfect om even halt te houden.

’t Klein RisicoEernegemweg 88, 8490 SnellegemGesloten op maandag, dinsdag en woensdag.

Knooppuntenroute: Oudenburg - Bekegem - Jabbeke

HET VLOETHEMVELD

‘T KLEIN RISICO

TANNINE & CUISINE

PERMEKEMUSEUM

PRALIFINO

DE TIJGER

DE PIRAAT KLEIN STRAND

HET BALIEHOF DE HOGE DIJKEN

28,4 km ı Start en aankomst in Oudenburg (aan het Romeins Archeologisch Museum)

Page 16: Het lekkere westen magazine 2014

16 I HET LEKKERE WESTEN

54 KNOOPPUNT 54 - 53

TANNINE & CUISINE

Het Lekkere Westen-chef Wim Uyttersprot‘Tannine et Cuisine’ staat voor proeven, genie-ten, ontspannen en ontdekken. Dit gastrono-misch wijnparadijs met zijn vakantiehuisjes en hotelkamers doet je culinair wegdromen. Zie pagina 18 voor meer info.–

PERMEKEMUSEUM

We wijken weer even van de route af. Als je op de Gistelsesteenweg (N367) komt, sla dan rechts af. Hier vind je het Permekemuseum en ongeveer 500 meter verder Pralifi no.

Ben je niet bekend met het werk van ’s lands meest vermaarde expressionist? Dan is het hoog tijd dat daar verandering in komt! De schilder, beeldhouwer en Jabbekenaar Constant Perme-ke liet niet alleen tal van beklijvende werken na, je kunt zijn oeuvre ook bewonderen in het huis waar hij zo goed als zijn hele leven woonde. Wel-kom in het leven, het werk en het museum van Constant Permeke.

PermekemuseumGistelsteenweg 341, 8490 Jabbeke059/50.81.18 www.muzee.be

PRALIFINO

Hier vind je heerlijke pralines met originele smaakcombinaties. Daarnaast ook lekker am-bachtelijk roomijs. Een heerlijk tussendoortje!

Prali� noGistelsteenweg 222, 8490 Jabbekewww.prali� no.comGesloten op maandag.

DE TIJGER

Als je de fi etsroute nog verder verlaat en richting het centrum van Jabbeke rijdt, vind je vlak bij de kerk het authentiek volkscafé ‘De Tijger’. Eentje voor de liefhebbers!

De TijgerDorpstraat 7, 8490 Jabbeke

53 KNOOPPUNT 53

DE PIRAAT - KLEIN STRAND

Middenin dit camping- en recreatiepark ligt een klein strandje aan een waterplas. Even verpozen aan de bar of op het terras van ‘De Piraat’ met zicht op het recreatiemeer ‘Klein Strand’. Hier is iedereen welkom, ook zonder ooglap.

De Piraat - Klein StrandVarsenareweg 29, 8490 Jabbekewww.kleinstrand.be

53 44 KNOOPPUNT 53 - 44

HET BALIEHOF

Fietsend op de Schooiweg verlaten we even de route en slaan links af in de Gemeneweidestraat tot je na 500 meter op de N367 komt; dan rechts afslaan en 200 meter verder zie je op de linker-zijde ‘Het Baliehof ’. Stop even in de hoevewinkel en koop ‘melk rechtstreeks van de koeien’, ver-pakt in een handige plastic literzak. Je vindt er ook tal van kazen en andere heerlijke producten uit het Brugse Ommeland. Het bedrijf is ook te bezoeken in groep.

Het BaliehofGistelsteenweg 577, 8490 Zerkegemwww.baliehof.beDe hoevewinkel is open op vrijdag en zaterdag van 9u tot 18u.

• 1 overnachting met ontbijt (voor 2 personen)

• Flesje wijn (0,375 l) op de kamer

• 4-gangen seizoensdiner. Chef Wim werkt vooral met verse seizoensproducten van eigen bodem. Je wordt verwend met heerlijke, herkenbare ge-rechten met veel respect voor de eigenheid van het product. De zee en het land worden door Wim met veel toewijding op je bord geserveerd.

• € 102 per persoon

RESERVEREN & INFO Tannine & CuisineZomerweg 16, 8490 Jabbeke050/81.26.85www.tannineetcuisine.be

Het arrangement is geldig van 15/09 tot 15/12/2014 (niet op zondag).

Om lekker te logeren in het Brugse Ommeland presenteert Tannine et Cuisine een speciaal arrangement.

45 KNOOPPUNT 45

DE HOGE DIJKEN

De Hoge Dijken, of ‘Roksemput’ in de volks-mond, is de ideale plek voor wie zich ornitho-logisch wil bijscholen. Bij de aanleg van de nabijgelegen snelweg werden er tonnen zand uitgegraven en zo ontstond de Roksemput. En laat die vijver nu net de grote aantrekkingspool voor onze gevleugelde vrienden zijn. Te bewon-deren vanuit de vogelkijkhutten!

43 KNOOPPUNT 43

Aankomst in Oudenburg.

Arrangement Het Lekkere Westen

Page 17: Het lekkere westen magazine 2014

WWW.HETLEKKEREWESTEN.BE I 17

Het Lekkere Westen-chefs IN HET BRUGSE OMMELAND

“Mostaard Wostyn geeft pit aan je gerechten.”Bram Walcarius zweert bij verzorgde en lekkere gerechten met aandacht voor verse producten. Vandaar dat er ook steeds een suggestiebord is dat, naast de kaart, zorgt voor een extra keuze voor de fijnproever. “De pittige Torhoutse Mostaard Wostyn is culinair erfgoed dat het leven net iets pikanter maakt. Ons sausje op basis van Wostyn-mosterd bij onze lasagne van kreeft is dan ook een verrassing voor al je zintuigen.”

The Roots ı Breidelstraat 15a, 8820 Torhout ı 050/22.05.04

www.hetlekkerewesten.be/bram-walcarius

“Wij moeten onze klanten inspireren.”In restaurant ‘De Stokerij’ werkt Jan Schaek met een wisselend menu. Dat varieert altijd volgens

het aanbod. De klanten kunnen de chef aan het werk zien in zijn open keuken. Hij legt bovendien alles uit: over de afkomst van de producten en ook over de bereidingen. “Onze klanten leren ook iets bij en zo gebeurt het heel vaak dat we hen bijvoorbeeld leren een mousselinesaus te maken

of hoe je gemakkelijk asperges kan schillen.”

De Stokerij ı Hoge Dijken 2, 8460 Oudenburg ı 059/26.83.80

www.hetlekkerewesten.be/jan-schaek

“Versheid is met de paplepel ingegeven.”“Ik ben een van de oprichters van de North Sea Chefs. Wij zijn een team van enthousiaste am-bassadeurs die duurzame vis, onbekende vissoorten en bijvangst promoten. We moedigen zowel chefs, hobbykoks als consumenten aan om aan de slag te gaan met die minder bekende vissoor-ten uit onze eigen Noordzee. Ik ben de kleinzoon van een visser en de zoon van een voormalige sterrenchef, dus ik heb de liefde voor verse vis met de paplepel meegekregen.”

De Jonkman ı Maalsesteenweg 438, 8310 Sint-Kruis (Brugge) ı 050/36.07.67

www.hetlekkerewesten.be/filip-claeys

“Onze polders leveren heerlijk wild.”“Wij staan garant voor een lekkere maaltijd, een goed glas wijn en een prachtig zicht op zowel de

Damse Vaart als de polders. Naast onze klassiekers (palingbereidingen, côte à l’os met bearnai-sesaus en kalfsniertjes in mosterdsaus) pakken we ook uit met seizoensgebonden suggesties.

Om de drie weken passen we ons Bistro Menu aan waarin we seizoensgebonden streekgerechten serveren. Het wild komt bijvoorbeeld altijd uit de omringende polders.”

Bistro ’t Apertje ı Damse Vaart Zuid 223, 8310 Sint-Kruis (Brugge) ı 050/35.00.12

www.hetlekkerewesten.be/leo-callewaert

“Leve de Limousin!”“Wij werken al meerdere jaren met regionale producten. Handgepelde garnalen uit Zeebrugge, ganzenlever uit Bekegem, biogroenten uit Waardamme. Maar mijn absolute favoriete streek-product is de Limousin-koe van de Oostkampse hoeve ’t Schotsgoed, idyllisch gelegen langs het water. De elegante Limousin-runderen worden hier volledig natuurlijk, dier- en milieuvriendelijk grootgebracht. Ook particulieren kunnen er vlees kopen, maar enkel op bestelling. Een aanrader!”

Laurel & Hardy ı Majoorwoodstraat 3, 8020 Oostkamp ı 050/82.34.34

www.hetlekkerewesten.be/chris-beke

“Mijn vader maalt het graan, ik bak de koekjes.”“In 2004 werd onze geklasseerde windmolen (opgetrokken in 1860) in ere hersteld en gerestaureerd tot

een maalvaardige windmolen. Mijn vader is de gepassioneerde huismolenaar. Dankzij die maalvaardige molen en onze huismolenaar beschikken wij over meel en bloem van eigen huis. We maken er eigen brood, bladerdeeg, pannenkoeken en koffiekoekjes mee, en omdat we willen dat iedereen van onze

lekkernijen kan genieten, hebben wij ook heel wat gerechten speciaal aangepast voor diabetici.”

Zandwegemolen ı Oude Oostendse Steenweg 91-93, 8000 Brugge ı 050/31.58.58

www.hetlekkerewesten.be/johan-commeyne

BRAM WALCARIUS

JAN SCHAEK

FILIP CLAEYS

LEO CALLEWAERT

CHRIS BEKE

JOHAN COMMEYNE

Page 18: Het lekkere westen magazine 2014

18 I HET LEKKERE WESTEN

“Niets gaat er boven de wildmaanden.”In ‘Het Mortierken’ houden ze van pure, klassieke smaken. “In de zomer werk ik graag met vissoor-ten uit de Noordzee, maar er gaat niets boven de maanden van het wild. Dan is het hier een komen en gaan van jagers uit heel het land en van liefhebbers van wildgerechten. Rechtstreeks van de jagers kopen kan natuurlijk niet, dus doen we beroep op onze wildleverancier Wildhandel Derycke uit Brugge. We werken al jaren samen.”

Het Mortierken ı Dorpweg 88 A, 8377 Meetkerke (Zuienkerke) ı 050/31.21.16

www.hetlekkerewesten.be/paul-deuss

“Ons Menu Terroir is al jaren een vaste waarde.”“Wij leven en koken op het ritme van de seizoenen. In de lente en zomer halen we bijvoorbeeld onze aardbeien en asperges bij onze overburen, en in de herfst en winter staan er schorseneren

uit Ruiselede en wilde eenden, hazen en fazanten uit de omgeving op het menu.” Ook de rest van het jaar houdt men het in ‘Den Haze’ lokaal. “We hebben zelfs een Menu Terroir, al jaren een vaste

waarde op onze menukaart. Waarom zou je kiezen voor lamsvlees uit Nieuw-Zeeland dat vier weken onderweg is en bovendien ook het milieu zwaar belast?”

Den Haze ı Predikherenstraat 18, 8750 Wingene ı 051/65.79.35

www.hetlekkerewesten.be/nathalie-plaiy

“De smaak van ‘het zwien van vruger’.”“Toen wij vijf jaar geleden met ‘Cuisine Kwizien’ startten, ging ik op zoek naar verrassend lekkers uit eigen streek en zo kwam ik bij The Duke of Berkshire of ‘het zwien van vruger’ terecht. De authentie-ke smaak verraste me en bevalt me nog steeds enorm. Je vindt het dan ook geregeld op onze kaart terug.” Ook andere streekproducten draagt Steven hoog in het vaandel. “Onlangs heb ik brouwerij De Leite leren kennen. Ik ben grote fan van hun Bonne Homme die een lichte karameltoets heeft en over een zachte bitterheid beschikt die mooi blijft hangen.”

Cuisine Kwizien ı Bruggestraat 45, 8750 Zwevezele ı 0477/17.22.31

www.hetlekkerewesten.be/steven-devriendt

“De natuur kan je niet dicteren.”“In Hoeveslagerij ‘t Riethof in Stalhille vinden wij steevast ons witblauw rundvlees. Uniek van smaak

en ideaal voor zowel stoofvlees, filet mignon als steak tartaar. Witblauw staat garant voor een heerlijk stukje mals en roodgekleurd vlees. Foie gras halen we, zoals vele andere chefs, in Handzame

waar ze eenden en ganzen van topkwaliteit kweken. Onze Noordzee-vis, ons Belgische goud, halen we in Zeebrugge, dichtbij de bron. Wij laten ons altijd leiden door het aanbod van ingrediënten die

op dat moment op hun best zijn. Onze menu’s variëren dus; de natuur kan je immers niets dicteren.”

Eethuis De Roste Muis ı Dorpstraat 1, 8480 Bekegem ı 0477/93.08.48

www.hetlekkerewesten.be/bert-fichefet

“Wij kiezen voor producten van West-Vlaamse bodem.”“In onze keuken werken wij met producten die op West-Vlaamse bodem gedijen. “We koken traditi-oneel en houden het bij ambachtelijke streekproducten. Daar begint alles mee. Boerenaardappelen, appelen en geitenkaas uit Klemskerke, kruiden van eigen kweek, laurierlikeur, confituur van zelf gekweekte grondaardbeien, … Ons natuurvlees halen we in Damme, bij Dobbelaere. De runderen worden er op een natuurlijke, artisanale manier gekweekt. Zonder stress of haast, en dat proef je.”

Tannine et Cuisine ı Zomerweg 16, 8490 Jabbeke ı 050/81.26.85

www.hetlekkerewesten.be/wim-uyttersprot

“Goede streekproducten verdienen een eerlijke prijs.”“Ik ben opgegroeid op een boerderij. We waren geen restaurantbezoekers, maar er werd wel altijd

goed gegeten. Niemand vertrok met een lege maag. Eerlijkheid is mijn dada. Ik wil altijd een dier op zijn geheel kopen en verwerken. Zo kan ik producten van hoge kwaliteit kopen tegen een betaalbare

prijs. Maar dat lukt alleen als je alles kunt verwerken. Hier gaat dan ook niets verloren. Ik ben trots op mijn streek, dus kopen we lokaal en werken we transparant. Zonder tussenpersonen. Goede

streekproducten verdienen immers een eerlijke prijs.”

Tête Pressée ı Koningin Astridlaan 100, 8200 Sint-Michiels (Brugge) ı 0470/21.26.27

www.hetlekkerewesten.be/pieter-lonneville

PAUL DEUSS

NATHALIE PLAIY

STEVEN DEVRIENDT

BERT FICHEFET

WIM UYTTERSPROT

PIETER LONNEVILLE

Page 19: Het lekkere westen magazine 2014

WWW.HETLEKKEREWESTEN.BE I 19

BIER- EN HOPPEFEESTEN, POPERINGE 19, 20 EN 21 SEPTEMBER

Op 19, 20 en 21 september zet Poperinge voor de 22ste keer haar twee grootste troeven, hop en bier, in de kijker tijdens de Bier- en Hoppefees-ten. Tijdens dit weekend geniet je ten volle van de Poperingse gastvrijheid. Op zondagnamid-dag vormt de Hoppestoet het hoogtepunt van het weekend. Dit kleurrijke spektakel vertelt het verhaal van de hop in al zijn facetten. Meer dan 1300 figuranten beelden het verhaal van de hop in de wereld uit, de geschiedenis van de plukkers en de werking van de handmatige pluk.

Meer info op www.hoppefeesten.be

LANDBOUWWEEKEND, MIDDELKERKE/WESTENDE 20 EN 21 SEPTEMBER

Ontdek de landbouw aan zee! Op de Zeedijk en het strand van Middelkerke vind je gezellige terrasjes, artisanale proevertjes, oude en recente landbouwmachines, allerlei dieren, … Voor jong en oud die geïnteresseerd is in de landbouw - en ervan wil proeven!

Meer info op www.toerismemiddelkerke.be

LEKKER WESTHOEKS, POPERINGE 20 EN 21 SEPTEMBER

Op 20 en 21 september vindt voor de derde keer de streekmarkt ‘Lekker Westhoeks’ plaats. Tijdens deze twee dagen presenteert Toerisme Poperinge samen met de Westhoek het lekker-ste uit de Westhoek in een kleurrijk tentendorp. In het bierdorp met streekproductenmarkt kan je proeven van vaak onbekende bieren, gebrou-wen met hop van bij ons. Zij dragen het kwali-teitslabel ‘Belgische Hop/Belgian Hops’. Tal van streekproducenten uit Poperinge en de West-hoek zetten lokale delicatessen in de kijker. Pro-beer de hoppepaté, mazarinetaart, kruydekoek of hennepot. Om je duimen en vingers bij af te likken! Passende muzikale animatie maakt de beleving compleet.

Meer info op

www.toerismewesthoek.be/lekkerwesthoeks

24 BELGEN/24 BIEREN, POPERINGE T.E.M. 30 SEPTEMBER 2014

De Belgische Biercollectie in het Hopmuseum telt meer dan 1.500 bieren, waarvan slechts een

klein percentage van deze bieren gekend is door het grote publiek. Met het project ‘24 Belgen/24 Bieren’ brengt het museum daar verandering in. Er wordt beroep gedaan op 24 bekende Belgen om de bekendheid van de Belgische bieren mee uit te dragen. 24, als symbool voor een bak bier.

Meer info op www.hopmuseum.be

GASTRONOMISCHE UITWISSELING MET DURBUY, NIEUWPOORT 3 EN 4 OKTOBER

Ontdek al het lekkers dat onze zusterstad Dur-buy te bieden heeft. Op 3 oktober op de weke-lijkse markt en op 4 oktober op het Hendrikap-lein in Nieuwpoort-Bad.

Meer info op www.nieuwpoort.be

KOOKEET, BRUGGE 4, 5 EN 6 OKTOBER

In een stijlvol tentendorp op ’t Zand serveren der-tig Brugse chefs gastronomische gerechtjes aan democratische prijzen. Bezoekers stellen zelf hun menu samen uit het rijke aanbod aan culinaire verwennerij. De voorbije drie jaar is ‘Kookeet’ uitgegroeid tot het belangrijkste gastronomische evenement in Brugge. Vorig jaar steeg het bezoe-kersaantal tot honderdduizend. Geert Van Hecke van ‘De Karmeliet’ is peter van het evenement en waakt samen met topchef Patrick Devos en shock-o-latier Dominique Persoone over de kwa-liteit van het evenement. De dertig Brugse chefs die dit jaar deelnemen behoren zonder uitzon-dering tot de culinaire top van België, met een of meerdere Michelin-ster(ren), een Bib Gour-mand-vermelding of hoge score bij GaultMillau.

Meer info op www.kookeet.be

DAMME CULINAIR 5 OKTOBER

De eerste zondag van oktober komen lekkerbek-ken aan hun trekken in het gezellige polderstad-je Damme.

Meer info op www.toerismedamme.be

DAG VAN DE GARNAAL, NIEUWPOORT 11 OKTOBER

In de Vismijn van Nieuwpoort wordt naar goede jaarlijkse gewoonte de garnaal gevierd. Ook dit jaar geniet iedereen van talrijke activiteiten en lekkere garnalenhapjes.

Meer info op www.nieuwpoort.be

TOERISME- EN STREEKPRODUCTENBEURS, KOKSIJDE 18 EN 19 OKTOBER

In de feestzaal van het casino van Koksijde proef je bij verschillende standhouders van lek-kere streekproducten. Van kaas en paté, over jenever en wijn, tot foie gras en vis. Je vindt er bovendien toeristische informatie over de Westkust en Noord-Frankrijk, en de jumela-gegemeenten zijn present met informatie en typische producten.

Meer info op www.koksijde.be

HEERLIJKE HERFST, MIDDELKERKE/WESTENDE 18 EN 19 OKTOBER

De herfst aan zee zorgt voor heerlijke momen-ten. Om lekker te tafelen of om uit te waaien.

Meer info op www.toerismemiddelkerke.be

Culinaire Agenda

Page 20: Het lekkere westen magazine 2014

20 I HET LEKKERE WESTEN

Van De Panne tot Knokke-Heist. In de vier seizoenen. Voor jong en iets minder jong. Het is altijd heerlijk vertoeven aan de Kust. Elke kustgemeente heeft dan ook bijzondere troeven, en het strand en de zee zijn altijd vlakbij. Je vindt er een ideale combinatie van cultuur en natuur, van pure ontspanning tot actief de golven trotseren. Laat je overdonderen door de schatten die de Kust rijk is.

Niet alleen de zee, het zand en het strand kunnen je bekoren, ook de architecturale parels, de onvervalste natuur, de gastronomische hoogstandjes en de ruime waaier aan ontspanningsmogelijkheden maken van deze regio een ideale bestemming voor elk seizoen. Ner-gens is de lucht immers zo puur, nergens zijn de wandelingen of fiets-tochten zo ontspannen, nergens zijn de zonsondergangen zo over-weldigend en nergens smaakt de vis zo lekker. Bijna alle restaurants serveren dagverse vis, of je nu kiest voor een gastronomisch menu of een snelle hap. Op de zalige terrasjes geniet je van de zilte zeelucht, een frisse pint, een krokante wafel, … Of laat je culinair verwennen door een van onze Lekkere Westen-chefs aan de Kust.

Info: www.dekust.be

De Kust

Page 21: Het lekkere westen magazine 2014

WWW.HETLEKKEREWESTEN.BE I 21

VIER TROEVEN

VLAKBIJDe zee is altijd vlakbij.

IDEALE BESTEMMINGHet hele jaar door de ideale bestemming om er even tussenuit te gaan.

EIGEN KARAKTERTien gemeentes, elk met hun eigen authentieke kenmerken en karakter om te ontdekken.

NON-STOP FUNAan de Kust valt er altijd iets te beleven.

Page 22: Het lekkere westen magazine 2014

22 I HET LEKKERE WESTEN

DE KUST

82

DE KUST

1

DE KUST

65 DE KUST

66

DE KUST

67

DE KUST

7

DE KUST

6

DE KUST

5

DE KUST

68DE KUST

2

66 KNOOPPUNT 66 OOSTDUINKERKE

NAVIGO VISSERIJMUSEUM & ESTAMINET DE PEERDEVISSCHER

Het NAVIGO Visserijmuseum nodigt je uit op een historische wandeling door de Vlaamse zee- en kustvisserij. Maak kennis met de typi-sche Vlaamse vissersfamilie, de heroïsche IJs-landvaarders en de garnaalvissers te paard. Na afl oop van je museumbezoek kan je terecht in de nabijgelegen estaminet De Peerdevisscher voor bijvoorbeeld een Peerdevisscher-bier, al dan niet in combinatie met heerlijke verse garnalen.

NAVIGO VisserijmuseumPastoor Schmitzstraat 5, 8670 Oostduinkerke058/51.24.68www.navigomuseum.beOpen van 10u tot 18u (vanaf 1 november tot en met 31 maart: 14u tot 18u). Tijdens weekends en feestdagen van 14u tot 18u. Gesloten op maandag.

66

82 KNOOPPUNT 66 - 82

IN DE ZOETE INVAL

Als je van knooppunt 66 naar knooppunt 82 fi etst, moet je even afwijken van de knooppun-tenroute om bij café ‘In De Zoete Inval’ terecht te komen (op het einde van de Polderstraat rechts afslaan op de N355 (Kinderlaan); vervol-gens de eerste straat rechts is de Nieuwpoort-steenweg). Dit volkscafé wordt uitgebaat door Oostduinkerkse garnalenvissers te paard van de derde generatie.

In De Zoete InvalNieuwpoortsteenweg 183, 8670 Oostduinkerke058/23.62.25

82

67 KNOOPPUNT 82 - 67

VISVEILING NIEUWPOORT

In de vismijn van Nieuwpoort, nabij knooppunt 67 op de Kaai, wordt elke werkdag een blad uitgehangen waarop staat welke restaurants of vishandelaars ’s ochtends de verse garnalen gekocht hebben. Zo weet je waar je dagverse Nieuwpoortse garnalen kan verkrijgen.

VisveilingKaai 1, 8620 Nieuwpoort

Knooppuntenroute: Oostduinkerke - Nieuw poort - De Panne - Koksijde

OLIJFBOOM

VERDONCK IJS

HOEVEWINKEL NOORDGASTHUIS

BEZOEKERSCENTRUM DE NACHTEGAAL

HOSTELLERIE LE FOX

HUYZE ARMALOT

SLAGERIJ DIERENDONCK

OH RESTAURANT

DE GASTERIE (ABDIJMUSEUM TEN DUINEN)

DE GASTERIE

FIETS DEZE ROUTE MET DE GRATIS APP WEST-VLINDEREN JE VINDT DEZE ROUTE MET DE UNIEKE CODE F9EHGI

Page 23: Het lekkere westen magazine 2014

WWW.HETLEKKEREWESTEN.BE I 23

DE KUST

82

DE KUST

1

DE KUST

65 DE KUST

66

DE KUST

67

DE KUST

7

DE KUST

6

DE KUST

5

DE KUST

68DE KUST

2

VISHUIS DE PANGER

In deze viswinkel verkopen drie zussen de vis die hun mannen die nacht gevangen hebben. Naast vis verkopen ze ook verse kruiden, verse vissers-vrouwbereidingen en keukenbenodigdheden.

Vishuis De PangerKaai 13, 8620 Nieuwpoort058/62.88.10

GRAND CABARET

Het Lekkere Westen-chef Vincent FlorizooneSinds 2008 baat Vincent Florizoone ‘Grand Ca-baret’ te Nieuwpoort uit. Hij combineert nieuwe keukentrends en -technieken met heel veel res-pect voor traditie en cultuur. Maar tegelijkertijd staat hij voor alles open. Zie pagina 25 voor meer info.

67

7

6 KNOOPPUNT 67 - 7 - 6

WIELRIJDERSRUST HET DORSTIGE HART

Het Lekkere Westen-chef René Van AekenIn het pittoreske polderdorpje Wulpen, idyl-lisch gelegen aan het kanaal Veurne-Nieuw-poort, vind je de ideale trekpleister voor fi et-sers, wandelaars en fi jnproevers. Proef er zeker de ‘Ostdunkerkse gernoarsoepe’. Zie pagina 25 voor meer info.

6

5

68

2 KNOOPPUNT 6 - 5 - 68 - 2

OLIJFBOOM

Het Lekkere Westen-chef Jean VandenbergheOm restaurant ‘Olijfboom’ te bereiken, moet je eventjes de fi etsroute verlaten: het restaurant bevindt zich in de nabijheid van de Grote Markt van Veurne. Chef Jean is recent opgenomen in de selecte club van de Bib Gourmand. Zie pagi-na 41 voor meer info.

Knooppuntenroute: Oostduinkerke - Nieuw poort - De Panne - Koksijde

36,4 km ı Start en aankomst in Oostduinkerke

NAVIGO VISSERIJMUSEUM & ESTAMINET DE PEERDEVISSCHER

IN DE ZOETE INVAL

WIELRIJDERSRUST HET DORSTIGE HART

OLIJFBOOM

VERDONCK IJS

DE GASTERIE VISVEILING NIEUWPOORT

VISHUIS DE PANGER

Page 24: Het lekkere westen magazine 2014

24 I HET LEKKERE WESTEN

VERDONCK IJS

Voor een heerlijk artisanaal ijsje in de buurt van Veurne is er maar één adres. Ook voor de lekkere Veurnse Kletskoppen moet je bij Verdonck IJs zijn.

Verdonck IJsGrote Markt 11, 8630 Veurne058/31.22.86www.verdonckijs.be

2

1

65 KNOOPPUNT 2 - 1 - 65

HOEVEWINKEL NOORDGASTHUIS

Heerlijk vers fruit en groenten, zelfgemaakte con-fi tuur, artisanaal hoeve-ijs, … Hoevewinkel Noord-gasthuis heeft het allemaal voor je klaarstaan.

Hoevewinkel NoordgasthuisDe Pannelaan 95, 8660 De Panne0477/82.08.66www.noordgasthuis.beOpen van 9u tot 18.30u, gesloten op donderdag en zondag.–

BEZOEKERSCENTRUM DE NACHTEGAAL

De perfecte uitvalsbasis voor een wandeling doorheen de duinen. Of voor een gezellig ter-rasje waar je kan proeven van een Gouden Pier Kloeff e of een heerlijk hoeve-ijsje.

De NachtegaalOlmendreef 2, 8660 De Panne, 058/42.21.51www.vbncdenachtegaal.be –

HUYZE ARMALOT

Het Lekkere Westen-chef Sandrine AuvrayWe wijken weer even af van de fi etsroute om te-recht te komen bij ‘Huyze Armalot’ in De Panne. Je geniet er van een heerlijk ontbijt, lunch of des-sert, met chocolade in de hoofdrol. Zie pagina 25 voor meer info.–

HOSTELLERIE LE FOX

Het Lekkere Westen-chef Stephane Buyens‘Hostellerie Le Fox’ staat voor stijlvol over-nachten in De Panne, op vijftig meter van het mooie strand. En dit in combinatie met het gastronomische genieten in het twee-sterrenrestaurant ‘Le Fox’ van chef Stéphane Buyens. Op pagina 25 vind je meer info.–

SLAGERIJ DIERENDONCK

In een zijstraat van deze knooppuntenfi etsrou-te, de Koninklijke Baan, vind je een van de beste slagers van de regio. Hier kan je onder andere het West-Vlaams Rode Rund verkrijgen.

Slagerij Dierendonck Strandlaan 331, 8670 Sint-Idesbald058/51.12.87www.dierendonck.beGesloten op woensdag en donderdag.–

OH RESTAURANT

Het Lekkere Westen-chef Ivan PuystiensOok ‘Oh Restaurant’ bevindt zich op de Konink-lijke Baan in Sint-Idesbald. Chef Ivan combi-neert er vertrouwde gerechten met nieuwighe-den, op basis van overheerlijke streekproducten. Op pagina 25 vind je meer info.–

DE GASTERIE (ABDIJMUSEUM TEN DUINEN)

Volgens velen de beste terrasjes van Koksijde. ‘De Gasterie’ laat je genieten van de archeologi-sche site en van een fris Ten Duinen-abdijbiertje.

De Gasterie Koninklijke Prinslaan 8, 8670 Koksijde058/53.39.50www.tenduinen.beGesloten op maandag

2 KNOOPPUNT 65 - 66

Via het natuurreservaat de Hoge Blekker en de Doornpanne, samen 235 hectaren groot, bereik je Oostduinkerke, de aankomstplaats van deze fi etsknooppuntenroute aan de Kust.

• 1 overnachting met ontbijt (voor 2 personen).

• Gebruik van de ondergrondse parking.

• ½ fl es champagne op de kamer bij aankomst.

• 2x carte blanche-driegangendegustatie met aperitief, passende wijnen,

water en koffi e of thee in restaurant ‘Le Fox’ **.

• € 189 per persoon (all-in); dit arrangement is enkel geldig op zondagavond.

RESERVEREN & INFO Hostellerie Le FoxWalckierstraat 2, 8660 De Panne058/41.28.55, [email protected]

Het arrangement is geldig van 15/09 tot 15/12/2014.

Overnachten in alle luxe en heerlijk dineren in een van onze toprestaurants aan de Kust? Dat kan in Hostellerie Le Fox met dit unieke arrangement!

Arrangement Het Lekkere Westen

Page 25: Het lekkere westen magazine 2014

WWW.HETLEKKEREWESTEN.BE I 25

Het Lekkere Westen-chefs AAN DE KUST

“Recht van Bruntje”“Wij werken enkel met grijze garnalen van de Oostduinkerkse paardenvisser Bruntje, die smaken nog net iets beter dan de bootexemplaren”, vertelt Vincent Florizoone. “Ze worden wekelijks driemaal aangevoerd waardoor je hun echte pure smaak proeft. Beter dan kaviaar zelfs. ’s Morgens gevangen en ’s middags al op je bord. Zo krijg je een kwaliteit die niet te evenaren valt. Perfectie zit in de details.”

Grand Cabaret ı Kaai 12, 8620 Nieuwpoort ı 0493/72.96.51

www.hetlekkerewesten.be/vincent-florizoone

“Topkwaliteit uit eigen streek”“Wij werken met tal van streekproducten. Onze aromakoffie komt uit Oostende waar Marc Lams

nog artisanale koffie van 100% Arabica-bonen brandt. Elke week krijgen we een levering vers gebrande koffiebonen aan huis bezorgd. Bijzondere theemelanges vinden we bij Ann Vansteenkiste

die ‘Curiosithee’ runt. Onze pralines komen dan weer uit Beauvoorde waar Frederic Blondeel het mooie weer maakt. Topkwaliteit uit eigen streek, waarom zou je het verder zoeken?”

Huyze Armalot ı E. d’Arripelaan 13, 8660 De Panne ı 058/62.58.62

www.hetlekkerewesten.be/sandrine-auvray

“Tonijn op de kaart begrijp ik niet”“Ik ben al mijn hele leven een gedreven pleitbezorger van streekproducten. We hebben hier zoveel fantastische producten; daarmee moet je aan de slag gaan. Ik kan absoluut niet begrijpen dat een chef tonijn of scampi’s op zijn kaart zet als je net zo goed kunt kiezen voor pladijs, rog, kabeljauw, tong en garnalen van bij ons. Geloof me, in onze rijke zeewateren vind je alleen maar goeie vis. Je moet streekproducten in je streek eten en die daar ook laten.”

Le Fox ı Walckierstraat 2, 8660 De Panne ı 058/41.28.55

www.hetlekkerewesten.be/stephane-buyens

“Geïnspireerd door mijn roots”“Als kind ging ik, samen met mijn grootvader, bij laag tij mosselen plukken op de golfbreker. Thuis

maakten we ze klaar met wat zelfgekweekte selder, sjalotjes en peterselie. En de volgende dag gingen we garnalen vangen. Grootvader met een groot sleepnet, ik met mijn kleine duwnetje. Aard-

appelen planten, krieken en braambessen plukken, kippen kweken, ... ik deed het allemaal. Mijn keuken is geïnspireerd door mijn roots, mijn verleden, mijn jeugd.”

Oh Restaurant ı Koninklijke Baan 289, 8670 Sint-Idesbald ı 058/52.05.72

www.hetlekkerewesten.be/ivan-puystiens

“Het product primeert”“Bij ons primeert het product, bij voorkeur streekproducten zoals de vers gepelde Oostendse garna-len. Voeg daarbij met de lijn gevangen wilde zeebaars en mijn geluk kan niet op. Die no-nonsense streekproducten koppelen we aan gezelligheid. Daarom noemen we onszelf ook een eethuis, lekkere producten en gemoedelijkheid staan centraal. Niet te veel poespas dus, wel simpelweg genieten.”

Kromme Elleboog ı Tornhoutsesteenweg 11, 8432 Leffinge (Middelkerke) ı 059/51.55.11

www.hetlekkerewesten.be/johan-desmet

“Echte Ostdunkerkse gernoarsoepe”“Ik mag gerust zeggen dat onze ‘Ostdunkerkse genoarsoepe’ befaamd is. Dat kan ook niet anders.

Mijn schoonbroer is nog een echte garnaalvisser te paard, waardoor wij aan de slag kunnen met de allerbeste garnalen die je kan vinden aan de Kust. Onze soep wordt ter plekke en op de folkloremark-

ten bij het NAVIGO Visserijmuseum verkocht. Diezelfde Oostduinkerkse garnalen zijn ook terug te vinden in tal van andere gerechten op onze kaart, zoals onze bouillabaisse van Noordzee-vis.”

Wielrijdersrust-Het Dorstige Hart ı Dijk 33, 8670 Wulpen ı 0474/40.99.69

www.hetlekkerewesten.be/rene-van-aeken

VINCENT FLORIZOONE

SANDRINE AUVRAY

STEPHANE BUYENS

IVAN PUYSTIENS

JOHAN DESMET

RENÉ VAN AEKEN

Page 26: Het lekkere westen magazine 2014

26 I HET LEKKERE WESTEN

DE KUST

6

DE KUST

13

DE KUST

12

DE KUST

26DE KUST

3DE KUST

1

DE KUST

4

DE KUST

8 DE KUST

5

DE KUST

7

1

4 KNOOPPUNT 1 - 4: OOSTENDE

In de Stad Aan Zee vind je tal van lekkere adres-jes die je kan bezoeken voor de start van je fi etstocht of op het einde van deze knooppun-tenroute.

BISTRO MATHILDA

Het Lekkere Westen-chef Luc DeklerckVoor hedendaagse bistronomie moet je in ‘Bistro Mathilda’ zijn, aan de rand van het Leopoldpark, op een boogscheut van het Casino-Kursaal. Een toegankelijke keuken aan betaalbare prijzen, met toch de nodige culinaire verfi jning. Zie pa-gina 29 voor meer info.

BISTRO LA GALLERIA

Het Lekkere Westen-chef Dominique Bouttelisier“De beste garnaalkroketten van de Belgische Kust.” Een uitspraak van menig bezoeker aan ‘Bistro La Galleria’. Aan jou om het zelf te uit te proberen in deze kleine, maar charmante bistro. Zie pagina 29 voor meer info.–

MANGE TOUT

Het Lekkere Westen-chef Peter MoyaertDe 23-jarige chef Peter Moyaert, die ervaring op-deed in verschillende sterrenrestaurants in Bel-

gië en Nederland, serveert in ‘Mange Tout’ een wisselend degustatiemenu bestaande uit heer-lijke streekproducten en lekkers uit de Noord-zee. Zie pagina 29 voor meer info.–

SAVARIN

Het Lekkere Westen-chef Floris PanckouckeLunchen of dineren op de Albert I Promenade van Oostende? Daarvoor moet je in ‘Savarin’ zijn. Chef Floris serveert er moderne en elegante gerechten om lekker van te genieten bij zonson-dergang. Zie pagina 29 voor meer info.–

TOI MOI ET LA MER

Het Lekkere Westen-chef Christophe SnauwaertOp de zeedijk in Oostende is het aangenaam tafelen in het sfeervol ingerichte restaurant ‘Toi Moi et La Mer’. Chef Christophe schotelt er zijn gasten dagverse ingrediënten voor met het no-

BISTRO MATHILDA

BISTRO LA GALLERIA

MANGE TOUT SAVARIN

TOI MOI ET LA MER

VISTRAP

VISHANDEL LUK

’T KOELSCHIP

DOMINO

KAAS HASPESLAGH

HUIS LALEMAN

CHOCOLATIER WILLEMS

DE OESTERPUT

Knooppuntenroute: Oostende - Bredene - De Haan

CAFÉ BOTTELTJE

Page 27: Het lekkere westen magazine 2014

WWW.HETLEKKEREWESTEN.BE I 27

DE KUST

6

DE KUST

13

DE KUST

12

DE KUST

26DE KUST

3DE KUST

1

DE KUST

4

DE KUST

8 DE KUST

5

DE KUST

7

dige respect voor de natuurlijke aroma’s. Zie pa-gina 29 voor meer info.–

CAFÉ BOTTELTJE

Een gezellig bruin café met ongeveer 300 verschil-lende Belgische bieren en het grootste aanbod van jenevers aan de Kust. Je kan er ook lekker dineren.

Café BotteltjeLouisastraat 19, 8400 Oostende059/70.09.28www.cafebotteltje.beOpen van 11h30-01h00 (maandag vanaf 16h30).–

VISTRAP

Een pittoreske vismarkt aan de Visserskaai, waar vissers hun dagverse vis aan wal brengen en verkopen. Deze vismarkt heet in de volks-mond de ‘Vistrap’. In de vroege uurtjes lossen de vissers hier de meest verse vis uit de Noordzee en de overheerlijke Oostendse grijze garnalen.

VistrapVisserskaai, 8400 OostendeDagelijks geopend.–

VISHANDEL LUK

Kraakverse vis is meer dan ooit het gezonde alternatief bij ‘Vishandel Luk’. Meermaals per week is er aanvoer van de vismijn in Zeebrug-ge en Oostende. De vis wordt in huis gefi leerd en is dan ook graatloos als je hem meeneemt. Alle afgeleide producten worden geleverd door gereputeerde familiebedrijven uit binnen- en buitenland.

Vishandel LukGroentemarkt 14, 8400 Oostende059/50.14.18www.vishandel.netMaandag en dinsdag gesloten.–

’T KOELSCHIP

Ive Mostrey selecteert bijna wekelijks nieuwe biersoorten om in de rekken te plaatsen en geeft daarbij de voorkeur aan kleinere, ambachtelijke brouwerijen. Kom kijken, ruiken en proeven van de steeds wisselende, verbazingwekkende selec-tie van ruim vijfhonderd bieren.

LE HOMARD ET LA MOULE

DE KRUIDENMOLEN

’T REIGERSHOF

25,8 km ı Start en aankomst in Oostende

Knooppuntenroute: Oostende - Bredene - De Haan

FIETS DEZE ROUTE MET DE GRATIS APP WEST-VLINDEREN JE VINDT DEZE ROUTE MET DE UNIEKE CODE VJ8KWI

Page 28: Het lekkere westen magazine 2014

28 I HET LEKKERE WESTEN

’t KoelschipVan Iseghemlaan 104, 8400 Oostende059/26.99.94www.koelschip.beIedere dag open van 10u tot 18u; gesloten op maandag.–

DOMINO

Supergezellig thee- en koffi ehuisje waar je naast heerlijke taart ook landelijke decoraties kan vin-den. Hadden we al gezegd dat er ook heerlijke taarten gemaakt worden?

DominoWitte Nonnenstraat 16B, 8400 Oostende059/70.11.41Ieder dag open van 11u tot 18u; gesloten op woensdag.–

KAAS HASPESLAGH

Voor een zeer ruim assortiment aan internati-onale kaassoorten moet je in dit kaasparadijs zijn. Passie en vakmanschap, dat proef je hier.

Kaas HaspeslaghWitte Nonnenstraat 29, 8400 Oostende059/70.17.82www.kaas-haspeslagh.beGesloten op zondag en dinsdag.–

HUIS LALEMAN

‘Huis Laleman’ is sinds 1920 een begrip in Oosten-de. Alle dagen vind je er een grote keuze aan wild en gevogelte. Tijdens het jachtseizoen levert het ook fi jne wildpasteien aan de groot- en kleinhan-del. Kortom, de specialist voor wild en gevogelte!

Huis LalemanKapucijnenstraat 4, 8400 Oostende059/70.23.94www.huislaleman.beGesloten op donderdag- en zondagnamiddag.–

CHOCOLATIER WILLEMS

Artisanale pralines en exclusieve chocolade-stukken zijn de specialiteiten van Olivier en Inge. Voor hun creaties gebruiken ze enkel kwa-liteitsgrondstoff en, namelijk Callebaut-chocola-de en verse room en boter uit de streek.

Chocolatier WillemsAlfons Pieterslaan 120, 8400 Oostende059/70.99.31www.chocolateriewillems.beGesloten op zondag.

4

8 KNOOPPUNT 4 - 8

De veerboten brengen voetgangers en fi etsers gratis van de westeroever (aan de Visserskaai,

ter hoogte van het Noordzee-aquarium) naar de oosteroever. Dagelijks van 7.45u tot 17.55u (in september van 6.30u tot 20.40u).

8

5 KNOOPPUNT 8-5

LE HOMARD ET LA MOULE

Het Lekkere Westen-chef Donald Deschagt‘Le Homard et la Moule’ is misschien een beetje moeilijk te vinden, maar zoals zo vaak zijn de beste adresjes vaak goed verborgen. Ontdek en geniet er van de creaties van chef Donald. Zie pagina 29 voor meer info.

5

6 KNOOPPUNT 5 - 6 DE HAAN

Fiets richting De Haan en verken deze Belle Epoque-gemeente bij uitstek, met zijn pittores-ke tramstation en de prachtige Belle Epoque-vil-lawijk ‘De Concessie’.

6

7

13 KNOOPPUNT 6 - 7 - 13

Voor de dorstige fi etsers: tussen knooppunt 7 en 13 bevindt zich een melkautomaat (Bredeweg 129). Een heerlijk glas melk om de dorst te les-sen, recht van de melkerij!

13

12 KNOOPPUNT 13 - 12

DE KRUIDENMOLEN

Het Lekkere Westen-chef Stijn BauwensStijn Bauwens en Veerle Quintens maken een erezaak van gastvrijheid. De chef door kwaliteit en creativiteit aan te bieden aan sympathieke prijzen, de gastvrouw door klanten te bedienen zoals ze zelf wil bediend worden. Zowel gezin-

nen met kinderen als grote sterrenchefs strek-ken hier graag de benen op een vrije dag aan de Kust. Zie pagina 30 voor meer info.–

’T REIGERSHOF

Midden de polders ligt deze geitenboerderij/kaasmakerij waar je in ‘Het Kaaswinkeltje’ kan proeven van diverse soorten geitenkaas, rauwe geitenmelk, ... Of misschien verkies je een lekker ijsje op basis van hun geitenmelk, terwijl je een kijkje kan nemen bij de geiten?

’t ReigershofPolderstraat 4, 8420 Klemskerke (De Haan)059/23.63.81www.reigershof.beOpen op woensdag, vrijdag en zaterdag van 9u tot 12u en van 14u tot 18u.

12

26

3

1 KNOOPPUNT 12 - 26 - 3 - 1

DE OESTERPUT

‘De Oesterput’ is een actieve oesterkwekerij. Je kan in de winkel terecht voor verse oesters en andere schaaldieren uit de Noordzee. Deze oesterkwekerij is heel gekend voor zijn ‘Ostendaise oester’.

De OesterputSchietbaanstraat 84-86, 8400 Oostende059/33.08.73www.de-oesterput.beIedere dag open van 9u tot 12u en van 13u tot 17u; gesloten op dinsdag en zondagnamiddag.

1 KNOOPPUNT 1

Aankomst in Oostende.

• 1 overnachting met ontbijt (voor 2 personen) in een Superior-kamer in ‘Hotel Europe (normale prijs: €135/nacht)

• Welkomstaperitief en diner ‘Menu Mathilda’ voor 2 personen in ‘Bistro Mathilda’ (normale prijs: €135 voor 2 personen)

• €200 voor 2 personen + €2,12 € gemeentetaks.

• Arrangement enkel geldig op zondag (met uitzondering van zondag 26 oktober 2014 en zondag 2 november 2014).

RESERVEREN & INFO Hotel EuropeKapucijnenstraat 52, 8400 Oostende059/70.10.12, [email protected]

Het arrangement is geldig

van 15/09 tot 15/12/2014.

Overnacht eens in de Stad Aan Zee. Overnachten doe je in een Superior-kamer in ‘Hotel Europe’, centraal gelegen in Oostende en op wandelafstand van ‘Bistro Mathilda’.

Arrangement Het Lekkere Westen

Page 29: Het lekkere westen magazine 2014

WWW.HETLEKKEREWESTEN.BE I 29

Het Lekkere Westen-chefs AAN DE KUST

“Onze Belgische garnalen zijn onovertroffen”“Naast de typische garnaalsalade en garnaalkroketten serveren wij ook Tatjespap met garnalen en aard-appelpuree met karnemelk. De Belgische grijze garnaal is onovertroffen dankzij haar versheid. Belgische vissers koken de garnalen op het schip in zeewater en leveren hun vangst binnen de 24 uur. Hun Neder-landse collega’s blijven enkele dagen op zee en brengen ongekookte garnalen aan wal die dan in grote ateliers gekookt en gepeld worden. Wie Belgisch wil kopen, grijpt dus naar de ongepelde garnalen.”

Bistro Mathilda ı Leopold II Laan 1, 8400 Oostende ı 059/51.06.70

www.hetlekkerewesten.be/luc-deklerck

“Vis koop je aan de Vistrap”“Als je in Oostende woont en werkt, dan koop je je vis aan de Vistrap. Punt. Onze Noordzee-tongen

vinden we bij Lode, een bekend figuur aan de Vistrap; onze garnalen worden opgevist door Luc met zijn schuit Dini062. We verwerken ze onder meer in onze befaamde garnaalkroketten en in onze

Oostendse bouillabaisse. Op vrijdag gaan we altijd de streektoer op; dan serveren we het menu ‘Belle Epoque op zijn Oostends’ en doe je je te goed aan oude Oostendse streekgerechten.”

Bistro La Galleria ı James Ensor Gaanderij 30-32, 8400 Oostende ı 059/70.01.50

www.hetlekkerewesten.be/dominique-bouttelisier

“Leve de ecologische visserij”“Elk gerecht begint met een product dat op dat moment op zijn best is en we zoeken wat er bij past. We zijn niet bang van de klassiekers, maar we bedenken er graag onze variaties op. Wij werken so-wieso altijd met vis die ecologisch gevangen wordt en geleverd wordt door de Vlaamse Schelpdier en Viscoöperatie. Dat betekent dat we met minder gekende soorten aan de slag gaan. Soorten die anders gewoon terug overboord gegooid worden. Zonde!”

Mange Tout ı Visserskaai 22, 8400 Oostende ı 059/50.07.14

www.hetlekkerewesten.be/peter-moyaert

“Een kind van de Vlaamse polders”“Mijn roots liggen in de Vlaamse polders en ik ben oprecht gepassioneerd door de natuurlijke

rijkdom van de zee. Waar mogelijk werk ik dus met streekproducten. De vis, schaal- en schelpdieren die in Oostende dagelijks aan wal gebracht worden, zijn mijn favoriete ingrediënten. Van kabeljauw

over steenbolk tot horsmakreel. Maar ik werk net zo graag met authentieke topproducten uit het West-Vlaamse hinterland.”

Savarin ı Albert I Promenade 75, 8400 Oostende ı 059/51.31.71

www.hetlekkerewesten.be/floris-panckoucke

“Bestellen bij jeugdvrienden”“Onze grijze goud uit de Noordzee kopen we rechtstreeks van het schip van de familie Bogaert aan de Vistrap. ’s Nachts gevangen, ’s morgens al in de keuken. Voor de rest van onze visbestelling reppen we ons naar zeevisgroothandel Simons & Decru met wie ik al bevriend ben sinds mijn kleutertijd. Keyte, een blond origineel Oostends bier van hoge gisting, kopen we bij Brouwerij Strubbe in Ichtegem. Al was het maar omdat die tripel perfect past bij onze Oostendse garnalen.”

Toi Moi et La Mer ı Albert I Promenade 68, 8400 Oostende ı 0475/28.97.95

www.hetlekkerewesten.be/christophe-snauwaert

“Rondneuzen in de duinen”“Dankzij Prof. dr. Colin Janssen, een vriend van mij, leerde ik geleidelijk aan de vele eetbare planten, bloemen en wieren in de duinen en zee kennen, en is de liefde hiervoor ook gegroeid. Zeewier pluk-

ken wij zelf op een van onze vele mooie golfbrekers. Het is een fantastisch product, het kost niets, je moet alleen wachten tot de zee wegtrekt. Zeesla trekken we op de rotsen van de Oosteroever. We

gebruiken het in een van onze amuses. Allemaal planten met schitterende smaken en mogelijkheden”

Le Homard et La Moule ı Duinenstraat 325, 8450 Bredene ı 0475/56.63.39

www.hetlekkerewesten.be/donald-deschagt

LUC DEKLERCK

DOMINIQUE BOUTTELISIER

PETER MOYAERT

FLORIS PANCKOUCKE

CHRISTOPHE SNAUWAERT

DONALD DESCHAGT

Page 30: Het lekkere westen magazine 2014

30 I HET LEKKERE WESTEN

“Onze tong en garnalen zijn wereldklasse”“Ik ben de kleinzoon van een visser, al mijn nonkels waren vissers en ik kook al negentien jaar met zicht op zee. Dan zou je toch gek zijn om niet te kiezen voor vis van hier. Ik heb dus altijd al geweten dat onze garnalen wereldklasse zijn. Een zeer mooi en bijzonder lekker product dat kan uitpakken met superveel smaak en structuur. Dan zou je toch gek zijn om niet te kiezen voor garnalen.”

Bartholomeus ı Zeedijk 267, 8301 Knokke-Heist ı 050/51.75.76

www.hetlekkerewesten.be/bart-desmidt

“Garnalen, een feestmaaltijd”Chef Ann Warrinnier van ‘Brasserie Oosterstaketsel’ denkt terug aan haar kindertijd: “garnalen

stonden synoniem voor een feestmaaltijd. Op zondag maakte mijn opa garnaalkroketten en verza-melde de hele familie rond de tafel; op vrijdag, visdag, stond er steevast tomaatgarnaal op het menu

met tomaten uit zijn eigen serre. Mijn oma zat dan een halve voormiddag garnalen te pellen om daarna mayonaise te maken en met de hand frietjes te snijden. Heerlijk!”

Brasserie Oosterstaketsel ı Zeedijk 350, 8370 Blankenberge ı 0476/66.49.98

www.hetlekkerewesten.be/ann-warrinnier

“Mijn grootvader ging me voor”“Ik ben de zoon van een mosselhandelaar, sterker nog, ik ben al de vierde generatie die met mosse-len werkt”, vertelt Piet Devriendt. “Onze hele familiegeschiedenis wordt door mosselen en oesters bepaald. Toen mijn overgrootvader, een oesterkweker, in 1897 zijn bedrijf verhuisde naar een gloed-nieuwe loods vlakbij het Westerstaketsel, kon hij ongetwijfeld niet vermoeden dat ik, zijn achterklein-zoon, hier zowat honderd jaar later een restaurant zou starten.”

Restaurant Oesterput ı Wenduinsesteenweg 16, 8370 Blankenberge ı 050/41.10.35

www.hetlekkerewesten.be/piet-devriendt

“Geboren en getogen in een vissersfamilie”‘In Zeebrugge vind je de grootste visveiling van België en dus ook heel wat visgroothandelaars. En

vlakbij vind je de beste viswinkels. Zij kopen hun verse Noordzee-vis en verse garnalen immers rechtstreeks op de veilingen. Er is dus een enorm aanbod dagverse vis in Zeebrugge. Meer dan de

helft van de Belgische vissers komt dan ook uit Zeebrugge, Heist en Blankenberge. Ikzelf ben ook in een vissersfamilie geboren.”

Tijdok ı Tijdokstraat 16, 8380 Zeebrugge ı 0476/59.65.20

www.hetlekkerewesten.be/marianne-pauwaert

“Mensen met kennis van zaken”“Ik heb heel veel respect voor zowel streekproducten als de producenten. Bij mijn leermeesters Geert Van Hecke en Attilio Basso werd ik verliefd op traditionele, klassieke smaken. Precies daarom halen wij bijvoorbeeld onze geitenmelk en -kaas uitsluitend bij ‘t Reigershof, een plek waar ook particulieren hun inkopen kunnen doen. Je koopt immers rechtstreeks bij hardwerkende mensen met inzet en kennis van zaken.”

De Kruidenmolen ı Dorpsstraat 1, 8420 Klemskerke (De Haan) ı 059/23.51.78

www.hetlekkerewesten.be/stijn-bauwens

“Onbekend hoeft niet onbemind te zijn”“Wij werken uitsluitend met verse producten die dagelijks aangevoerd worden. En het liefst met

minder bekende vissoorten, zoals leng, zeewolf en schelvis die door Belgische vissers aan wal gebracht worden. Lekkere vissoorten die oneindig veel mogelijkheden bieden en waarmee je volop

kunt experimenteren. Hoewel de meeste van onze gasten deze vissoorten niet echt kennen, worden ze telkens lovend onthaald.”

Seasons ı Manitobaplein 5, 8370 Blankenberge ı 0471/95.67.74

www.hetlekkerewesten.be/dirk-crauwels

BART DESMIDT

ANN WARRINNIER

MICHAEL VANDEWEGHEVALÉRIE MAES

MARIANNE PAUWAERT

STIJN BAUWENS

DIRK CRAUWELS

Page 31: Het lekkere westen magazine 2014

WWW.HETLEKKEREWESTEN.BE I 31

VERRASSEND MARITIEM, NIEUWPOORT 24, 25 EN 26 OKTOBER

Kom koude en warme oesters degusteren met een glaasje champagne in de oesterbar van de Nieuwpoortse Blauwe Boei in de Vismijn. En geef daarna je ogen de kost op de Nieuwpoort International Boatshow.

Meer info op www.nieuwpoort.be

FIETSTOCHTEN MET PICKNICK, VEURNE T.E.M. 31 OKTOBER 2014

Ontdek de pittoreske, Veurnse dorpjes en geniet van een picknick in het kasteelpark van Beau-voorde. De fietsroute krijg je mee: je hebt keuze uit een route van 26,4 km of 37,1 km. De rijk ge-vulde picknickmand bestaat uit allerlei lekkere zoete en hartige streekspecialiteiten. Ook nog inbegrepen: kortingsbonnen voor een bezoekje aan het Belevingscentrum van Vrij Vaderland en het Kasteel Beauvoorde. Je reserveert best min-stens een dag op voorhand bij de Dienst voor Toerisme van Veurne (reservatie noodzakelijk).

Meer info op www.veurne.be

CHAMPAGNEWEEKEND, MIDDELKERKE/WESTENDE 7, 8 EN 9 NOVEMBER

Een traditie ondertussen. Met zicht op zee proe-ven van het beste uit de Franse champagnestreek.

Meer info op www.toerismemiddelkerke.be

GASTRONOMISCH WEEKEND, NIEUWPOORT 21, 22 EN 23 NOVEMBER

De vangst uit de Noordzee. Dagvers en vooral zeer lekker. Dit alles in combinatie met feestelijke animatie en maritieme tradities. Niet te missen.

Meer info op www.nieuwpoort.be

PROEVEREITJES, BRUGGE 22 EN 23 NOVEMBER

Wandel met de gids langs de Brugse Reien. Deel-nemers krijgen een gastronomische geschiede-nis van Brugge voorgeschoteld door een gids. Onderweg zijn er drie culinaire haltes: Brouwerij De Halve Maan, Restaurant ‘t Huidevettershuis en Plaza Café, waar je een hapje en een drankje kan nuttigen.

Meer info op www.brugge.be

DE SOUNDTRACK VAN 14-18, POPERINGE T.E.M 10 DECEMBER 2014

Poperinge was tijdens de Eerste Wereldoorlog de eerste stad achter de Ieper-boog. Soldaten vonden er een relatieve rust na de gruwelen in de loopgraven. Cinema’s, winkeltjes, prostitu-tiehuizen, cafés en restaurants zorgden voor de nodige afleiding. In de stad kon je elke avond wel ergens een piano horen spelen; als er geen speel-verbod was tenminste of wanneer de muziek niet werd overstemd door de bombardementen. Poperinge bleef gedurende deze vier jaar niet gespaard van oorlogsleed. Het was voor velen ook een eindbestemming. In de hospitalen in en rond de stad stierven zowel burgers als soldaten. En bij het ochtendgloren werden er executies uitgevoerd... Op dit kruispunt tussen spanning en rust, tussen front en thuis, tussen vermaak en intens verdriet, speelt ‘De Soundtrack van 14-18’

zich af. In een uniek kader wordt een driegan-genmenu aangeboden. Na elke gerecht nemen muzikanten het podium in en schotelen ze een entr’acte voor, gekruid met poëzie, verhalen en heel veel muziek uit de Groote Oorlog.

Meer info op www.poperinge14-18.be

SPROTJESHAPPENING, DE HAAN/WENDUINE 26 DECEMBER

Op de zeedijk in Wenduine wordt op Tweede Kerstdag een van de lekkerste streekproducten geserveerd: gratis gegrilde sprot voor iedereen!

Meer info op www.visitdehaan.be

A L’OSTENDAISE, OOSTENDE TOT EIND 2014

‘A l’Ostendaise’ laat het eten uit de zee op jouw bord belanden. Of liever dat van het restaurant. Want de vissers dagen de Oostendse chefs uit: “hier is onze vis, maak er iets (bijzonder) lek-kers van!” Wegens groot succes wordt ‘A l’Os-tendaise’ nog verlengd tot het einde van dit jaar. Iedere maand zullen de deelnemende res-taurants een nieuw menu op hun kaart plaat-sen op basis van de vis van de maand die de VLAM bekendmaakt.

Meer info op www.ostendaise.be

Culinaire Agenda

Page 32: Het lekkere westen magazine 2014

32 I HET LEKKERE WESTEN

Oneindige vergezichten, zacht glooiende heuvels afgewisseld met een vlak polderland, een adembenemende stilte. Ooit het strijdtoneel van ‘Den Grooten Oorlog’. Nu een vredig en authentiek stukje vakantieland. De Westhoek � irt met de Franse grens en is getuige van een fel oorlogsverleden, met de zee op wandelafstand.

Ontdek de Westhoek via de vele wandelnetwerken of per � ets via de door ons voorgestelde knooppunten� etsroutes door de charmante stadjes en dorpjes met levendige cafés, lekkere eethuisjes en heel veel onbekende plekjes. Variatie troef aan streeklekkers, van een simpele ‘Picon aan de Schreve’ tot gastronomische hoogstandjes van sterren-chefs. Hoor je ook de lokroep van deze verrassende hoek tussen de Noordzee en Frans-Vlaanderen?

Info: www.toerismewesthoek.be

De Westhoek

Page 33: Het lekkere westen magazine 2014

WWW.HETLEKKEREWESTEN.BE I 33

VIER TROEVEN

STREEKBIERENBezoek een van de vele brouwerijen en proef de heerlijke streekbieren.

PICON AAN DE SCHREVEProef een Picon aan de Schreve, het typische grensaperitief in de Westhoek.

WIJNENOntdek de Heuvellandse wijngaarden en proef de heerlijke wijnen.

VOLKSE SFEERTypische volkscafeetjes met ambiance, sfeervolle activiteiten en volkse spelen.

Page 34: Het lekkere westen magazine 2014

34 I HET LEKKERE WESTEN

DE KUST

4

DE KUST

69

DE KUST

70

DE KUST

68

DE KUST

92

DE KUST

90

DE KUST

80

DE KUST

74DE KUST

73DE KUST

91

DE KUST

67

92 KNOOPPUNT 92 POPERINGE

HOPMUSEUM

In de Stadsschaal, een parel van industriële ar-cheologie, wordt het verhaal van de Belgische hop- en biercultuur verteld. Ontdek er de unieke Belgische biercollectie met ruim 1400 verschil-lende biersmaken.

HopmuseumGasthuisstraat 71, 8970 Poperinge057/33.79.22www.hopmuseum.be–

BEENHOUWERIJ SOHIER

In 1987 lanceerde Beenhouwerij Sohier de hop-pepaté, ter gelegenheid van de bekende Hop-pestoet. Naast de hoppepaté zijn er ook andere streekproducten verkrijgbaar, zoals hopperilet-te, Poperingse hennepot/potjesvlees, hommel-druppel en Houblonesse confi tuur.

Slagerij/Traiteur SohierVeurnestraat 24, 8970 Poperinge057/33.37.17–

AMFORA

Het Lekkere Westen-chef Dominique BondueHotel/restaurant ‘Amfora’ werd vorig jaar nog uitgeroepen tot beste privéhotel van België om-wille van zijn mooie kamers, vriendelijke ont-vangst en uitgebreid ontbijtbuff et met lekkere streekproducten. Zie pagina 37 voor meer info.–

PEGASUS

Het Lekkere Westen-chef Bert RecourMet klassieke degelijkheid en hedendaagse know-how zorgt Bert Recour voor een gastronomisch uitstapje dat je nog heel lang zal heugen. Zie pagi-na 37 voor meer info.

BANKETBAKKERIJ CHOCOLATERIE SANSEN

In deze bijna tweehonderd jaar oude bakkerij en chocolaterie kan je terecht voor lekkere streekspe-cialiteiten: Mazarinetaartjes, Keikopjes, Hoppebel-letjes in chocolade, Hommelientje, zoetekoecke, ….

Banketbakkerij - Chocolaterie SansenGasthuisstraat 36, 8970 Poperinge057/33.31.90–

BAKKERIJ VANDECASTEELE

Hier kan je onder meer terecht voor de Hom-melpaptaart, Poperingse Keikoptaart, Popering-se Chaterinne, Poperingse Spletter, Poperingse Keikopjes en Poperingse Kruidenkoek.

Bakkerij VandecasteeleIeperstraat 47, 8970 Poperinge057/33.32.89www.bakkerijvandecasteele.be

Knooppuntenroute: Poperinge - Vleteren - Reninge

HOPMUSEUM

BEENHOUWERIJ SOHIER

IN DE VREDE

’T OUD POSTJE

BAKKERIJ AMEEL

HUIS XAVERIAN

SLAGERIJ BORRA

BAKKERIJ VANNOBEL

PEGASUS

AMFORA

RONDJE WESTHOEK

MANOIR OGYGIA BANKETBAKKERIJ CHOCOLATERIE SANSEN

BAKKERIJ VANDECASTEELE

BROUWERIJ ‘T OUD SCHOOLTJE STRUISE BROUWERS

Page 35: Het lekkere westen magazine 2014

WWW.HETLEKKEREWESTEN.BE I 35

DE KUST

4

DE KUST

69

DE KUST

70

DE KUST

68

DE KUST

92

DE KUST

90

DE KUST

80

DE KUST

74DE KUST

73DE KUST

91

DE KUST

67

RONDJE WESTHOEK

In plaats van er met de fi ets of te voet op uit te trekken, kan je de Westhoek ook verkennen met een authentiek Volkswagenbusje. Onderweg houd je halt bij enkele interessante locaties waar hop en bier de hoofdrol spelen.

Rondje WesthoekBinnenkouter 51, 8970 Poperinge0475/74.60.09 & 0474/47.99.74www.rondjewesthoek.be

92

67 KNOOPPUNT 92 - 67

MANOIR OGYGIA

Het Lekkere Westen-chef Kris PollentierCharmehotel ‘Manoir Ogygia’, mikt op een pu-bliek dat van het leven geniet. Chef Kris serveert in het restaurant een heerlijk bistromenu of voor de fi jnproevers een verfi jnd dinermenu. Zie pagi-na 37 voor meer info.

68

70 KNOOPPUNT 68 - 70

IN DE VREDE

De Sint-Sixtusabdij en zijn brouwerij in Westvle-teren zijn jammer genoeg niet te bezoeken. Wie meer wil leren over de adbij, kan terecht in ‘In de Vrede’. Hier krijg je een blik achter de schermen van het abdijleven. In het winkeltje kan je te-recht voor de Westvleteren Trappist, abdijpaté, paterskaas en andere lekkernijen.

In de VredeDonkerstraat 13, 8640 Westvleteren057/40.03.77www.indevrede.be

69

4 KNOOPPUNT 69 - 4

BROUWERIJ ‘T OUD SCHOOLTJE STRUISE BROUWERS

Enkele mannen uit Vleteren werden in 2008 verkozen tot de beste brouwers van de wereld. Sinds 2009 kan je hun heerlijke bieren gaan proeven in deze brouwerij in Oostvleteren. Maar liefst dertig bieren van het vat zijn er te verkrijgen.

Brouwerij ’t Oud SchooltjeKasteelstraat 50, 8640 Oostvleteren0495/28.86.23www.struisebrouwers.be–

HET WITTE PAARD

Dit eethuis, koffi ehuis en bruin café werd in 2008 verkozen tot ‘gezelligste café van West-Vlaanderen’.

Knooppuntenroute: Poperinge - Vleteren - Reninge 31,9 km | Start en aankomst in Poperinge

SEIZOENSBROUWERIJ VANDEWALLE

HOEVE IJS VIOLA

CAFÉ DE POLLEPEL

CAFÉ PYPEGALE KLEINFRUIT HEUGEBAERT

BROUWERIJ DE PLUKKER

FIETS DEZE ROUTE MET DE GRATIS APP WEST-VLINDEREN JE VINDT DEZE ROUTE MET DE UNIEKE CODE SU6SV6

Page 36: Het lekkere westen magazine 2014

36 I HET LEKKERE WESTEN

Het Witte PaardOostvleterendorp 1, 8640 Oostvleteren0473/43.35.76

’T OUD POSTJE

Een typisch volkscafé waarvan er jammer ge-noeg niet veel meer te vinden zijn. ‘Couleur lo-cale’ op z’n best!

’t Oud PostjeVeurnestraat 2, 8640 Oostvleteren057/40.01.64–

BAKKERIJ AMEEL

Brood- en banketspecialiteiten staan hier na-tuurlijk op de kaart, maar ook trappistenbie-renspecialiteiten, zoals een dessert op basis van Trappist Westvleteren 12°.

Bakkerij AmeelKortekeer 4, 8640 Oostvleteren057/40.02.48–

BAKKERIJ VANNOBEL

Voor de heerlijke streekspecialiteiten Pannepot-brood en Meulenaers Boerenbrood moet je bij Wim Vannobel en Mia Billiau zijn.

Bakkerij VannobelOostvleterendorp 5, 8640 Oostvleteren057/40.02.24www.vannobel.be–

SLAGERIJ BORRA

Voor de paté op basis van Struise Rosse is er maar één adres: Slagerij Borra in Vleteren.

Slagerij BorraVeurnestraat 1, 8640 Oostvleteren057/40.06.20–

HUIS XAVERIAN

Een gespecialiseerd, ambachtelijk chocolade-bedrijfje waar er nog steeds volgens de oude schriften “de enige echte likeurpralines” worden gemaakt.

Huis XaverianOostvleterendorp 2, 8640 Oostvleteren0472/98.99.07www.xaverian.be

4

91 KNOOPPUNT 4 - 91

SEIZOENSBROUWERIJ VANDEWALLE

Deze werd opgericht in 2012 door Chris Vande-walle. Op zoek naar de perfecte balans tussen traditie en smaak, brouwt hij seizoensgebonden bieren van hoge gisting met 100% Poperingse hop. Reninge Bitter Blond en Reninge Oud bruin zijn alvast de eerste bieren.

Seizoensbrouwerij VandewalleZwartestraat 43, 8647 Reninge0497/54.95.85www.seizoensbrouwerij.be–

HOEVE IJS VIOLA

Iets verderop kan je genieten van overheerlijk ambachtelijk hoeve-ijs.

Hoeve IJs ViolaDorpplaats 15, 8647 Reninge051/54.49.82www.hoeveijsviola.be–

CAFÉ DE POLLEPEL

Op de Dorpplaats in Reninge vind je nog een typisch volkscafé in de Westhoek: De Pollepel. Behalve bier tappen kan hier je haar geknipt wor-den, want het is een café en kapperszaak in één.

Café de PollepelDorpplaats 8, 8647 Reninge057/40.03.05

74 KNOOPPUNT 74

CAFÉ PYPEGALE

Nabij knooppunt 74 ontvangen Els en Wim je in ‘Vakantiehoeve Pypegale’ waar je terecht kan voor een verblijf in een gezellige vakantiewo-ning. In het volkscafé ‘Pypegale’ staat het Pope-rings hommelbier al voor je klaar!

Café PypegalePypegale 1, 8647 Reninge057/42.21.78www.pypegale.tk–

KLEINFRUIT HEUGEBAERT

Naast fruit kan je hier ook kant- en klare confi -turen kopen. Een absolute aanrader is de fram-bozencoulis.

Kleinfruit HeugebaertPypegale 15, 8647 Reninge057/42.22.55 - 0472/53.06.88www.kleinfruitheugebaert.be

90

92 KNOOPPUNT 90 - 92

BROUWERIJ DE PLUKKER

Deze recent opgerichte brouwerij verwerkt uit-sluitend Poperingse hop in haar biologische bier. Het bier dat de naam ‘Keikop’ heeft meegekregen, is blond en van hoge gisting, met drie verschillen-de hopsoorten. Een Keikop is de bijnaam van de Poperingse inwoners en vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen en verwijst naar zijn koppigheid.

Brouwerij de PlukkerElverdingseweg 16, 8970 Poperingewww.plukker.be

• Overnachting met ontbijt in de relaxruimte.• Een verfi jnd zesgangendiner met aperitief,

aangepaste wijnen en koffi e.• Verblijf in de relaxruimte (3 uur) met ontbijt en glaasje bubbels.• €420 voor twee personen

Dineren op afspraak zonder logeren is ook mogelijk.

RESERVEREN & INFO Manoir OgygiaVeurnestraat 108, 8970 Poperinge057/33.88.38, [email protected] arrangement is geldig

van 15/09 tot 15/12/2014.

Genieten en relaxen in de Westhoek doe je met dit midweekarrangement van ‘Manoir Ogygia’.

Arrangement Het Lekkere Westen

Page 37: Het lekkere westen magazine 2014

WWW.HETLEKKEREWESTEN.BE I 37

Het Lekkere Westen-chefs IN DE WESTHOEK

“Trekpleister voor Poperinge en omstreken”“De Westhoek beschikt over tal van streekpro-ducten waar elke chef graag mee aan de slag gaat. Mijn absolute voorkeur gaat uit naar onze wereldberoemde hopscheuten die uitgegroeid zijn tot een voorjaarse trekpleister voor Pope-ringe en omstreken. Ik hou van hun exclusivi-teit, van hun uitzonderlijke smaak en van hun veelzijdigheid.

Amfora

Grote Markt 36, 8970 Poperinge

057/33.94.05

www.hetlekkerewesten.be/dominique-bondue

“Pure smaken van bij ons”“Zowat al onze producten zijn streekgebonden. Van het huisgemaakte brood met Sint-Bernar-dusbier over de authentieke hoeveboter van boer Verdonck in de Baljuwstraat 65. Eenmaal per week wordt er verse platte kaas gemaakt, tweemaal per week staat er verse yoghurt op het programma. Ons menu bestaat uit verse Noord-zee-vis, van handgepelde garnalen tot pladijs. Die worden gekruid met groen uit onze tuin en vergezeld van de beste groenten en fruit van dat moment, persoonlijk uitgekozen op de vroeg-markt. De pure smaken van bij ons.”

Pegasus

Guido Gezellestraat 7, 8970 Poperinge

057/33.57.25

www.hetlekkerewesten.be/bert-recour

“Passie voor koken en patisserie”“Van opleiding ben ik patissier en ik heb dit be-roep jaren uitgeoefend. Met evenveel passie heb ik mij bijgeschoold tot kok, ondertussen mijn meer dan voltijdse bezigheid. Smaken vind ik heel belangrijk en die moet je met durf en kun-de combineren. Daarbij maak ik zoveel mogelijk gebruik van streekproducten. Die krijgen een

gepaste plaats in mijn gerechten. Het afwerken gebeurt volgens marktaanbod en met de spirit van de dag. Het resultaat oogt verrassend en je proeft de verschillende, eerlijke smaken.”

Manoir Ogygia

Veurnestraat 108, 8970 Poperinge

057/33.88.38

www.hetlekkerewesten.be/kris-pollentier

“Tijd voor wat chauvinisme”“Al onze groenten, eetbare planten en kruiden vinden we rond onze deur. Ik werk daarvoor samen met lokale bioboeren. Ook onze zuivel komt uit de Westhoek. Volle, niet-gepasteuri-seerde melk dus, echte boerenboter en kazen uit de streek. Het vlees is Belgisch wit-blauw, twee weken gerijpt bij mijn beenhouwer, en onze vis komt natuurlijk uit de Noordzee. We worden omringd door al wat goed is; waarom zouden we dus producten van elders moeten laten over-komen? Er is niets mis met een beetje gezond chauvinisme. We moeten fier zijn op onze lokale producenten.”

Bistro ’t Verschil

Bruggesteenweg 42, 8830 Gits

051/43.67.20

www.hetlekkerewesten.be/tom-cloet

“Leve de Heuvellandse wijnboeren”“In het zuiden van de Westhoek, en meer be-paald in Heuvelland, genieten we van een soort microklimaat en beschikken we bovendien over een bijzondere bodem waar bepaalde wijnstok-ken goed gedijen. Voeg daarbij de vele hellingen en je krijgt een uniek gebied waar er aan wijn-bouw gedaan kan worden. We hebben het geluk dat enkele durvers de sprong waagden. In ons restaurant staat ‘Paling Vintage’, bereid met Heuvellandse wijn, op de kaart. Ons restaurant is dan ook reeds dertig jaar gespecialiseerd in palingbereidingen.”

De Rentakker

Dikkebusstraat 84, 8954 Heuvelland

057/44.45.38

www.hetlekkerewesten.be/stefaan-samoey

“Recht van de hoeveslagerij”“Kippen kopen we bij Hoeveslagerij ’t Lindebos in Wijtschate. Ze worden er gekweekt met gra-nen en hebben vrije loop. De rest van ons vlees, zowel varkens- als rundvlees, halen we recht van de hoeveslagerij, bij ’t Legergoed in Vlamertinge. Zelfs de varkens lopen er vrij in de weide. Het resultaat is vlees van topkwaliteit. Poperings potjesvlees, een origineel en zeer smakelijk streekproduct waarmee je heel creatief aan de slag kan, slaan we in bij Ginette Colpaert in Po-peringe.”

Herberg Boerenhol

Driegoenstraat 4, 8970 Reningelst

057/36.02.53

www.hetlekkerewesten.be/geert-pattijn

“Wij hielden altijd al van ons terroir”“Al lang voor het mode werd, houden wij het consequent bij streek- en seizoensgebonden gastronomie met af en toe een frivoliteitje om het pittig te houden. Kwaliteit met een ziel erin of herkenbare producten van bij ons, vergeten groenten, miskende lekkernijen en onderge-waardeerde ingrediënten. Met daarenboven lek-kere, bijzondere bieren op een ereplaats. In en naast de bereidingen. Goddelijke brouwsels uit de Westhoek en uit Watou in het bijzonder. Ge-combineerd met lokale hopscheuten, duifjes uit Steenvoorde of Poperings lamsvlees. Meer moet dat niet zijn.”

Gasthof ’t Hommelhof

Watouplein 17, 8978 Watou

057/38.80.24

www.hetlekkerewesten.be/stefaan-coutteneye

BERT RECOUR

DOMINIQUE BONDUE

KRIS POLLENTIER TOM CLOET

STEFAAN SAMOEY

STEFAAN COUTTENEYE

GEERT PATTIJN

Page 38: Het lekkere westen magazine 2014

38 I HET LEKKERE WESTEN

DE KUST

28

DE KUST

29

DE KUST

30

DE KUST

44

DE KUST

43

DE KUST

42

DE KUST

53

DE KUST

76

DE KUST

55DE KUST

56

DE KUST

75

43 KNOOPPUNT 43

TAPA-TAPA

Het Lekkere Westen-chef Hilde StekelorumHilde en haar jonge, enthousiaste team heten je van harte welkom in ‘Tapa-Tapa’, in een ori-gineel interieur waar de ongedwongen bedie-ning en de warme muziek je op een paar uurtjes welverdiende rust trakteren. Zie pagina 41 voor meer info.–

‘T POTJE PATÉ

Het Lekkere Westen-chef Joris MissiaenMeer dan veertig verschillende patésoorten vind je in het winkeltje. Sinds 2006 is de Veurn’ Ambachtse de eerste Belgische patéprodu-cent die met zijn ouderwetse boerenpaté het VLAM-label van erkend streekproduct mag dra-gen. Zie pagina 41 voor meer info.

’T PATERSVAT

Een ‘apart’ volkscafé. Wie een herberg binnengaat, verwacht niet meteen een biechtstoel voor zijn neus, noch Gotische gewelven, brandvensters of nissen met heiligenbeelden. Het oude café ‘De Katedraal’ werd omgedoopt tot ‘Café ’t Patersvat’.

Café ’t PatersvatDorp, 8690 Alveringem

43

42 KNOOPPUNT 43 - 42

DE KORENHALM

Je kan er proeven van heerlijk hoeve-ijs. In de hoevewinkel kan je ook terecht voor onder andere ouderwetse hoeveboter, hoevemelk, karnemelk, …

De KorenhalmBampoelstraat 4, 8690 Alveringem058/29.83.38www.dekorenhalm.be

Open van 9u tot 12u en van 13.30u tot 19u, behalve op donderdag en zondag.

42

53 KNOOPPUNT 42 - 53

’T FONCIERHOF

Nabij knooppunt 42, eventjes afwijken van de route, ligt in een glooiend landschap met bo-menrijen en houtkanten ‘’t Foncierhof ’. Reeds vijf generaties van vader op zoon in gebruik van de familie Ryckeboer en sinds 1987 wordt er kaas en boter gemaakt uit rauwe melk.

‘t FoncierhofIzenbergestraat 142, 8690 Izenberge058/29.92.87

Knooppuntenroute: Alveringem - Lo - Veurne

’T FONCIERHOF

CAFÉ FAIR-PLAY

HET WARANDEHOF

CAFÉ MOZARTHUYS

BEZOEKERSCENTRUM JULES DESTROOPER

BAKKERIJ DE WESTPOORTE

CAFÉ DEN ENGEL

CAFÉ DE LOOBRUG

Page 39: Het lekkere westen magazine 2014

WWW.HETLEKKEREWESTEN.BE I 39

DE KUST

28

DE KUST

29

DE KUST

30

DE KUST

44

DE KUST

43

DE KUST

42

DE KUST

53

DE KUST

76

DE KUST

55DE KUST

56

DE KUST

75

53

75 KNOOPPUNT 53 - 75

CAFÉ FAIR-PLAY

Een volkscafé voor alle leeftijden waar je ook terecht kan voor een lekkere snack.

Café Fair-PlayWeegschede 35, 8690 Gijverinkhove058/29.83.20Gesloten op woensdag.

75

76 KNOOPPUNT 75 - 76

HET WARANDEHOF

Rabarber is een groente die vanaf april tot sep-tember wordt geoogst. Het wordt verwerkt tot confi tuur, gebak, rabarberijs, witte wijn en schuimwijn. Je kan ‘Het Warandehof ’ bezoe-ken op afspraak en deze producten degusteren. Voor een bezoek aan het groentebedrijf moet je vooraf reserveren. Een bezoek duurt anderhalf tot twee uur.

In het hoevewinkeltje kan je groenten, rabarber en de afgeleide producten kopen. Proef zeker het rabarberbier Barbertje.

Het WarandehofElzendammestraat 11, 8690 Gijverinkhove058/29.86.26www.rabarber.beDe hoevewinkel is open op woensdag, vrijdag en zater-dag van 9u tot 12u en van 14u tot 18u.

76

55 KNOOPPUNT 76 - 55

CAFÉ MOZARTHUYS

Een gezellig en authentiek café en tearoom, met een mooi assortiment aan streekbieren.

Café MozarthuysPollinkhovestraat 2, 8647 Lo0491/59.24.84Open op zaterdag vanaf 14u en op zondag vanaf 10u.

56 KNOOPPUNT 56

BEZOEKERSCENTRUM JULES DESTROOPER

In dit bezoekerscentrum wandel je door de rij-ke geschiedenis van de wereldberoemde koek-jes uit de Westhoek. Aanvullend zal je heel wat opsteken over hoe vandaag de verfi jnde koekjes worden gebakken. In de proefbakkerij geeft een van de bakkers uitleg en wordt er getoond hoe het amandelbrood, de natuurboterwafels en an-

26,6 km ı Start en aankomst in Alveringem

Knooppuntenroute: Alveringem - Lo - Veurne

TAPA-TAPA

‘T POTJE PATÉ

’T PATERSVAT

DE KORENHALM

BEAUVOORDSE WALHOEVE MOUT- & BROUWHUIS DE SNOEK

FIETS DEZE ROUTE MET DE GRATIS APP WEST-VLINDEREN JE VINDT DEZE ROUTE MET DE UNIEKE CODE 866EC3

Page 40: Het lekkere westen magazine 2014

40 I HET LEKKERE WESTEN

der lekkers creatief en verrassend kunnen die-nen als basis voor lekkere gerechten. Uiteraard krijg je ook uitgebreid de kans om te proeven van het hele gamma.

Bezoekerscentrum Jules DestrooperGravestraat 5, 8647 Lo058/28.09.33www.destrooper.beElke werkdag en op zaterdag open van 9.30u tot 12.30u en van 13.30u tot 17.30u. Op zaterdag is er wel geen productie.–

BAKKERIJ DE WESTPOORTE

Deze warme bakker staat garant dat je altijd kan genieten. Hier vind je onder meer de lekkere Caesarstaart en romantische Liefdestaart.

Bakkerij De WestpoorteWeststraat 25, 8647 Lo058/28.86.10www.bakkerijwestpoorte.beGesloten op woensdag.–

CAFÉ DEN ENGEL

De gevel verraadt het meteen: een uniek volks-café voor jong en oud.

Café Den EngelHogebrugstraat 25, 8647 Lo058/28.99.98

CAFÉ DE LOOBRUG

Dit volkscafé in Pollinkhove maakt deel uit van een andere fi etsroute langsheen vijf volkscafés in de buurt van Lo.

Café De LoobrugLobrug 5, 8647 Lo058/28.80.89Gesloten op zondagnamiddag (van september tot maart)

44 KNOOPPUNT 44

MOUT- & BROUWHUIS DE SNOEK

Wie het verleden van de dorst wil smaken, moet een bezoekje brengen aan dit unieke sitemuse-um. Hier vind je nog een volledige, authentieke brouwerij en mouterij uit de negentiende eeuw. Dit uitzonderlijk stukje industrieel erfgoed voert je terug naar de pre-industriële tijd van hete asten, dampende brouwzalen en kille gistings-kelders, en laat je in het aloude Brouwershof proeven van heerlijke, ambachtelijke brouwsels. Je kan er ook het verhaal van de dorst tijdens de Eerste Wereldoorlog ontdekken. In het café kan je genieten van meer dan 150 bieren op de kaart en zijn er caféspelen aanwezig.

Mout- & Brouwhuis de SnoekFortem 40, 8690 Alveringem058/28.96.74www.desnoek.be

30

29 KNOOPPUNT 30 - 29

BEAUVOORDSE WALHOEVE

Deze hoeve is gespecialiseerd in melkvee en melkverwerking, en is gelegen langs de Lovaart tussen Veurne en Alveringem. In de boerderij-winkel kan je terecht voor een uitgebreid gam-ma van zuivelproducten en boerenkazen. Een bedrijfsbezoekje kan je ook combineren met een spelletje Agrogolf. Wel eerst even reserveren.

Beauvoordse WalhoeveVaartstraat 71, 8630 Veurne058/31.16.75www.beauvoordse-walhoeve.beDe winkel is dagelijks open van 9u tot 12u en van 13.30u tot 18.30u. Gesloten op zondag.

28

43 KNOOPPUNT 28-43

Aankomst in Alveringem.

• 1 luxe-overnachting op zondag in landelijk huis ’t Wydouw (1 dubbel bed)

• Ontbijt voor 2 personen

• 1 ‘Menu terroir uit de Westhoek’ (voor 2 personen) à 35 € pp op zondagavond in Potje Paté, Kaatspel-straat 5, 8690 Alveringem www.deveurnambachtse.be

• Totaalprijs 220 € (voor 2 personen)

RESERVEREN & INFO ‘t WydouwOerenstraat 238690 Alveringem0473/74 51 12www.twydouw.be

Het arrangement is geldig van 15/09 tot 15/12/2014,

enkel op zondag.

Om lekker te logeren in de Westhoek presenteert Potje Paté en ‘t Wydouw een speciaal zondagsarrangement.

Arrangement Het Lekkere Westen

Optie: Je kan ook opteren voor een huisje van 4 personen (2 dubbele bedden). Dan is de totaalprijs incl. ontbijt en ‘Menu terroir uit de Westhoek’ 340 € (voor 4 personen)

Page 41: Het lekkere westen magazine 2014

WWW.HETLEKKEREWESTEN.BE I 41

Het Lekkere Westen-chefs IN DE WESTHOEK

“Hier komt de hele wereld samen”“Wij koken met ingrediënten uit de hele wereld zonder de vele streekproducten uit de Westhoek uit het oog te verliezen. Onze rabarber vinden we in Het Warandehof in Gijverinkhove. Hun visie, ‘gezonde kwaliteitsproducten duurzaam telen’, strookt helemaal met de mijne. Je kunt er ook heerlijke confituren kopen. Wat verder, ook in Gijverinkhove, slaan we in ’t Bloesemhof onze aardbeien, appelen en peren in.”

Tapa-Tapa

Dorp 4, 8690 Alveringem

058/31.13.90

www.hetlekkerewesten.be/hilde-stekelorum

“Producten van bij ons zijn de toekomst”“Wij werken vooral met producten die we in ons eigen atelier, De Veurn’ Ambachtse, bereiden. Een vijftigtal soorten paté, potjesvlees, bolle beef, foie gras, …. Twee ervan, ouderwetschen boerenpaté en potjesvlees, werden door de VLAM erkend. In beide zaken hanteren we de-zelfde visie: creatief omspringen met ambachte-lijke streekproducten en gastronomische delica-tessen. Ik probeer onze klanten te tonen dat je met topproducten uit eigen streek fantastische dingen kan doen.”

‘t Potje Paté

Kaatsspelstraat 5, 8690 Alveringem

058/29.89.33

www.hetlekkerewesten.be/joris-missiaen

“Al jarenlang fan van streekproducten”“Ik werk al zeker tien jaar met lokale producten. Dat is alleen maar logisch. Onze contreien heb-ben zoveel te bieden; je zou wel gek zijn om het dan verder te zoeken en te kiezen voor minder

kwaliteit. Onze verse room, een ambachtelijk hoeveproduct uit de streek, kopen we op een hof in Pervijze, de aardbeien vinden we in Adinkerke en voor onze dagverse garnalen reppen we ons naar Nieuwpoort. En dan zijn er nog de gerookte sprotjes, met recht en rede een erkend streekpro-duct. Onze voorvaderen waren reeds fan!”

Olijfboom

Noordstraat 3, 8630 Veurne

058/31.70.77

www.hetlekkerewesten.be/jean-vandenberghe

“Alles begint in onze eigen moestuin”“In onze eigen kruiden- en moestuin vinden we al heel wat waarmee we aan de slag kun-nen gaan in ons restaurant. Fruit komt vaak uit onze grote boomgaard en de eitjes worden door onze eigen kippen gelegd. Verser en loka-ler kan niet. Wat we niet zelf kweken, halen we bij lokale producenten: fruit bij De Fruitweel-de in Diksmuide, streekkazen in ’t Dischof in Keiem en ons vlees komt van hoeveslager Het Eendenhof uit Avekapelle. Onze in de mond smeltende geitenkaasjes komen dan weer van Belle Chèvre uit Zuienkerke.”

Water en Vuur

IJzerdijk 48, 8600 Diksmuide

0498/56.55.55

www.hetlekkerewesten.be/tijl-de-vriendt

“Wij vinden alles om de hoek”“Diksmuide en omstreken heeft een enorme rijkdom aan producten en gepassioneerde pro-ducenten. Precies daarom hebben wij van bij de start gekozen voor lekkers uit eigen streek. De Kasteelhoeve levert wekelijks een partij bo-ter, hoevemelk, karnemelk en verse geitenkaas. Onze asperges, witte en groene, halen we in Klerken, bij Bart Popelier. Varkensvlees slaan we in in Koolskamp bij The Duke of Berkshire.

Meerdere keren per jaar kopen we er een half of volledig varken waarna we alles verwerken.”

Notarishuys

Koning Albertstraat 39, 8600 Diksmuide

051/50.03.35

www.hetlekkerewesten.be/bert-boussemaere

“Ontspannen in mijn moestuin”“Al van zolang ik het me kan herinneren, ben ik be-zig in de tuin. Zaaien, planten, wieden, wroeten. Vandaag kweek ik nog altijd kruiden en groenten in onze moestuin. Van erwtjes en peultjes over zeekool en oerprei tot moeskool. De oogst gaat steevast naar de bistro. Andere ingrediënten haal ik in de buurt. Onze zuivelproducten, boter en yoghurt, halen we bijvoorbeeld bij hoeve Zuid-Bel-legoed. Ook Ieperse beschuiten, vermaard sinds de middeleeuwen, zijn een must op onze kaart.

Bistro Fino

Tempelstraat 6, 8900 Ieper

057/36.03.87

www.hetlekkerewesten.be/willem-buekenhoudt

“In een boerderij horen streekproducten”“Ons restaurant bevindt zich in een gerestau-reerde hoeve en straalt een landelijke sfeer uit. We worden omringd door akkers en velden zo-ver je zien kan. Logisch dus dat we kiezen voor producten die hier in de buurt gekweekt en ge-teeld worden. Ons vlees vinden we in Schore bij Limousin Puur. Hier worden Limousin-runde-ren en schapen op de boerderij zelf gekweekt op basis van zelf geteelde plantaardige gewassen. Het resultaat is vlees van topkwaliteit.”

De Zaligheid

Grensstraat 7, 8691 Beveren aan de IJzer

057/30.14.00

www.hetlekkerewesten.be/jean-francois-vermaut

JEAN-FRANÇOIS VERMAUT

JEAN VANDENBERGHETIJL DE VRIENDT

HILDESTEKELORUMJORIS MISSIAEN WILLEM BUEKENHOUDT

BERT BOUSSEMAERE

Page 42: Het lekkere westen magazine 2014

42 I HET LEKKERE WESTEN

Van Lisbourg in Frankrijk tot in het centrum van Gent baant de Leie zich een weg door een afwisselend landschap. De vlasnijverheid zorgde voor welvaart en maakte van de Leiestreek een dynamische en levendige regio met leuke stadjes. Ook de prachtige kunstmusea of het nieuwe museum Texture dat in oktober opent in Kortrijk zijn zeker een bezoekje waard. Of ontdek de groene natuurparels die deze streek rijk is.

De inwoners van de Leiestreek begrijpen de kunst van het genieten. Ga zoals hen te voet of met de � ets op ontdekking doorheen het licht-glooiende landschap tussen de Leie en de Schelde. Even pauzeren kan op een terrasje aan de waterkant, om te proeven van het typi-sche oud roodbruin bier zoals het alleen nog in de Leiestreek wordt gebrouwen. ‘Rodenbach’ is hier het bekendste van. Of geniet op een hoeve van een heerlijke picknick. Wil je ook de onbekende pareltjes in de regio ontdekken? Dan kan je een gratis rondleiding boeken met een Leiestreek Greeter, vrijwilligers die kleine groepjes (tot zes perso-nen) hun favoriete plekjes in de Leiestreek tonen.

Info: www.toerisme-leiestreek.be

De Leiestreek

Page 43: Het lekkere westen magazine 2014

WWW.HETLEKKEREWESTEN.BE I 43

De Leiestreek

VIER TROEVEN

KUNSTTal van kunstenaars lieten zich inspireren door het licht van de Leie. Een museumbezoek zeker waard!

STREEKBIERHet typische roodbruine bier dat alleen nog in de Leiestreek worden gebrouwen.

FIETSEN EN WANDELEN Meer dan 300 km autovrije jaagpaden langs rivie-ren, kanalen en oude spoorwegen.

VLASNIJVERHEIDHet nieuwe museum Texture schetst de rijke vlasnijverheidgeschiedenis.

Page 44: Het lekkere westen magazine 2014

44 I HET LEKKERE WESTEN

DE KUST

35

DE KUST

29

DE KUST

36

DE KUST

20DE KUST

19

DE KUST

18

DE KUST

17

DE KUST

16DE KUST

28

DE KUST

34DE KUST

42

DE KUST

14DE KUST

27

DE KUST

11

20 KNOOPPUNT 20 MARKE

FOND & FUMET

Het Lekkere Westen-chef Jurgen Maene‘Fond & Fumet’ is een zeer persoonlijk restau-rant. Chef Jurgen en zijn vrouw Véronique wer-ken er namelijk zonder personeel, waardoor ze heel gericht op de wensen van hun klanten kun-nen ingaan. Zie pagina 47 voor meer info.–

ODELIE

Gelegen nabij de Markt van Marke kan je in ‘Odelie’ terecht voor heerlijke koffi e en thee. Samen met Koffi ebranderij Couckhuyt worden

de beste koffi esoorten voor je uitgekozen. Wil je ontbijten voor de start met je fi etstocht, dan kan dat ook bij ‘Odelie’ - na seintje vooraf.

OdelieVagevuurstraat 1, 8510 Marke (Kortrijk)056/49.08.34www.odelie.beOpen van woensdag tot zondag vanaf 8.30u.

20

19

18 KNOOPPUNT 20 - 19 - 18

BROOD- & EETHUIS BAGATELLE

Deze aangename broodjes/snackbar serveert hoofdzakelijk huisbereide gerechten en salades. Er is een gezellig en zonnig terras met fi etsstal-

ling en stopcontact beschikbaar voor elektri-sche fi etsen.

Brood- & Eethuis BagatelleMeensesteenweg 395, 8501 Bissegem (Kortrijk)056/35.96.86www.bagatelle.be Gesloten op zondag en feestdagen.

17

16 KNOOPPUNT 17 - 16

GROOTMOEDERS KOFFIE

Leer de prachtige geschiedenis van deze kof-fi ebranderij kennen, inclusief koffi edegusta-tie. Sinds 1935 wordt Grootmoeders Koffi e op ambachtelijke wijze gebrand. De erkenning als ‘Streekproduct van de Leiestreek’ staat ga-rant voor de authenticiteit, smaak en het licht verteerbare karakter van de koffi e. Je wordt persoonlijk door de koffi ebranderij en het kof-fi ebelevingscentrum gegidst, waar je ook mu-seumstukken uit grootmoeders tijd kunt be-wonderen. Het bezoek wordt afgerond met een

Knooppuntenroute rond Kortrijk

FOND & FUMET

BROOD- & EETHUIS BAGATELLE

GROOTMOEDERS KOFFIE

BROUWERIJ ‘T GULDEN SPOOR

‘T RUSTEEL

HET KLEINE MEER

NOEN

ODELIE FIETS DEZE ROUTE MET DE GRATIS APP WEST-VLINDEREN JE VINDT DEZE ROUTE MET DE UNIEKE CODE EH24X3

Page 45: Het lekkere westen magazine 2014

WWW.HETLEKKEREWESTEN.BE I 45

DE KUST

35

DE KUST

29

DE KUST

36

DE KUST

20DE KUST

19

DE KUST

18

DE KUST

17

DE KUST

16DE KUST

28

DE KUST

34DE KUST

42

DE KUST

14DE KUST

27

DE KUST

11

koffi edegustatie, ook met gebak of ontbijt, en voor de echte liefhebbers met een baristademo en koffi ecocktails. Enkel voor groepen van mi-nimum 15 personen, met reservatie vooraf. Het bezoek duurt ongeveer twee uurtjes.

Grootmoeders Ko� eKleine Ieperstraat 11, 8560 Gullegem (Wevelgem)056/41.21.89www.grootmoedersko� e.be

11 KNOOPPUNT 11

‘T RUSTEEL

Het Lekkere Westen-chef Domien PlovierWat ooit begon als een bierspeciaalzaak is uit-gegroeid tot een gepassioneerd bierrestaurant

met verscheidene evenementen over biergas-tronomie. Sinds 2001 brouwen ze zelfs hun ei-gen streekbier in Brouwerij ‘t Gulden Spoor. Zie pagina 47 voor meer info.–

BROUWERIJ ‘T GULDEN SPOOR

Sinds 2014 is de volledige installatie van Brou-werij ’t Gulden Spoor verhuisd naar een hyper-modern gebouw waar de nieuwste brouwtech-nieken mogelijk zijn. De opslagcapaciteit is van 60 hectoliter naar 285 hectoliter opgetrokken, met de mogelijkheid om nog verder uit te brei-den. ‘t Gulden Spoor brouwt vier vaste bieren: Netebuk, Manten, Kalle en Vlaskapelle, aange-vuld met nog heel wat seizoensbieren. Je kan de brouwerij bezoeken of combineren met een maaltijd in ’t Rusteel of kiezen voor de formu-le ‘Brouwer voor een dag’, waarbij je zelf aan de slag gaat (op voorhand reserveren). In de shop, open van 14u tot 18u, kan je de verschillende bieren kopen om later thuis te degusteren.

Brouwerij ’t Gulden SpoorHeulestraat 170, 8560 Gullegem (Wevelgem)056/44.41.08www.guldenspoor.be

42 KNOOPPUNT 42

HET KLEINE MEER

Het Kleine Meer is een ideale stopplaats om iets te drinken of voor een lekkere versnapering. Ooit was ‘Het Kleine Meer’ een vervallen hoeve die la-ter werd gerestaureerd en omgevormd tot een taverne. Rondom de hoeve werd een vijver aan-gelegd. Het terras met zicht op de vijver is een echte aanrader op warme zomerdagen. Maar zelfs tijdens de kille wintermaanden krijg je het al warm als je de deur opentrekt. De geur van warme, rustieke houten balken en de sfeer die eigen is aan een hoeve komen je zo tegemoet. Er zijn gratis kaarten verkrijgbaar waarop rou-tes uitgestippeld staan voor zowel wandelaars als fi etsers. Ook worden er speciale activiteiten voor kinderen georganiseerd.

Knooppuntenroute rond Kortrijk 32 km ı Start en aankomst in Marke (Kortrijk)

BATOO

TAVERNE LEIEMEERS

‘T FONTEINTJE

GAINSBAR

HET DUIVELS PATERKE HOOCHIE COOCHIE

VIVA SARA KAFFÉE BISTRO BALTHAZAR

TABLE D’AMIS

Page 46: Het lekkere westen magazine 2014

46 I HET LEKKERE WESTEN

Het Kleine MeerZuidhoekstraat 22, 8880 Sint-Eloois-Winkel (Ledegem)056/42.33.85www.het-kleine-meer.be

14 KNOOPPUNT 14

NOEN

Versheid en kwaliteit zijn de stokpaardjes van ‘Noen’. Nagenoeg alles wordt er huisgemaakt. Je kan er terecht voor heerlijke broodjes of in de tearoom voor een lekkere pannenkoek of ar-tisanale ijsjes.

NoenIzegemsestraat 433, 8501 Heule (Kortrijk)056/35.35.12www.noen.beGesloten op zondag.

27

34

35 KNOOPPUNT 27 - 34 - 35

BATOO

Batoo is een leuke stop, mooi gelegen aan de oe-vers van de Leie.

BatooLuitenant Generaal Gérardstraat 47, 8520 Kuurne056/69.69.68Gesloten op dinsdag en woensdag.–

TAVERNE LEIEMEERS

Langs de oever van de Leie heten Hilde en Wil-liam je graag welkom in ‘Taverne Leiemeers’. Ze serveren er verzorgde drankjes, ijsjes en snacks aan democratische prijzen.

Taverne LeiemeersLuitenant Generaal Gerardstraat 58, 8520 Kuurne056/70.11.77www.leiemeers.beGesloten op dinsdag en woensdag.

28 KNOOPPUNT 28

‘T FONTEINTJE

Dit bruine café met een mooi zomerterras aan de Leie is een van de oudste cafés in Kortrijk.

‘t FonteintjeHandboogstraat 12, 8500 Kortrijk

29

36 KNOOPPUNTEN 29 - 36

GAINSBAR

Een echt biercafé op De Vlasmarkt in Kortrijk. Er staan ongeveer 120 bieren uit binnen- en bui-tenland op de kaart.

GainsbarVlasmarkt 1, 8500 Kortrijkwww.gainsbar.orgGesloten op maandag–

HOOCHIE COOCHIE

Muziek en cultuur zijn zeer belangrijke aspec-ten voor ‘Hoochie Coochie’. “We kiezen voor alle muziekgenres, zolang die maar een ziel hebben. De basis van de muziek ligt steeds bij de blues, het genre dat door onze aderen stroomt. Bij lekker weer kan je genieten op ons rustige terras en gezellige binnenkoer. Bovendien kan je hier heel wat speciaalbieren proeven.”

Hoochie CoochieJan Persijnstraat 12, 8500 Kortrijk0479/30.60.62www.hoochiecoochiecafe.be

• 1 overnachting bij Odelie voor 2 personen• 1 cosy terroir-ontbijt voor 2 personen• 1 lunchformule all-in (aperitief, water, wijnen en 3-gangen

Terroir, passie en kwaliteit) voor 2 personen in Fond & Fumet• 1 taxiservice voor 2 personen• 1 vers ouderwets brood op steen gebakken• € 205 voor 2 personen

RESERVEREN & INFO OdelieVagevuurstraat 1, 8510 Marke056/49.08.34, www.odelie.beOpen van woensdag tot zondag vanaf 8.30u

Het arrangement is geldig van 15/09 tot 15/12/2014, enkel op zondag.

Het Lekkere Westen nodigt je uit voor een heerlijk gastronomisch verblijf op zondag in de Leiestreek. Overnachten in B&B Odelie en genieten van een gastronomische lunch in Fond & Fumet.

Arrangement Het Lekkere Westen

BISTRO BALTHAZAR

‘Bistro Balthazar’ is een gezellig café en bistro met een Parijs-Brussels getint decor. Je vertoeft er aan de voet van de imposante Noordbrug met zicht op de vernieuwde Leieboorden.

Bistro BalthazarPaleisstraat 20, 8500 Kortrijk0491/13.12.11www.balthazar-kortrijk.be–

HET DUIVELS PATERKE

In brasserie ‘Het Duivels Paterke’ kan je terecht voor meer dan 65 bieren van verschillende brou-werijen, waaronder die van de verschillende trappistenbrouwerijen, Brouwerij Van Hon-sebrouck, Brouwerij Omer Vander Ghinste en Brouwerij Verhaeghe.

Het Duivels PaterkeHarelbeeksestraat 29, 8500 Kortrijk056/20.25.40www.duivelspaterke.beGesloten op zondag.–

VIVA SARA KAFFÉE

‘Viva Sara Kaff ée’ is een koffi ebranderij met een passie voor koffi e en thee. Men gaat eerst op zoek naar de beste koffi ebonen ter wereld en besteedt er dan persoonlijke aandacht aan door ze perfect te branden. Het bedrijf heeft ook een ruim aanbod aan indrukwekkende theesoorten.

Viva Sara Ka� éeGrote Markt 33, 8500 Kortrijk056/21.72.70www.vivasara.beGesloten op zondag.–

TABLE D’AMIS

Het Lekkere Westen-chef Matthieu BeudaertIn juni 2009 openden Matthieu en zijn vrouw So-fi e de deuren van ‘Table d’Amis’. De chef schotelt zijn gasten een moderne versie van de klassieke keuken voor, wat onder andere door de Michelin Gids beloond werd met een felbegeerde ster.

20 KNOOPPUNT 20

Aankomst in Marke.

Page 47: Het lekkere westen magazine 2014

WWW.HETLEKKEREWESTEN.BE I 47

Het Lekkere Westen-chefs IN DE LEIESTREEK

“Ons terroir garandeert topkwaliteit”“Wij profileren ons al vijftien jaar als terroir-keuken en dit op een gastronomisch en creatief hoog-staand niveau. Lokale producten plaatsen we met veel overtuiging op de kaart. De plaatselijke boer levert steevast onze kleipatatjes en witloof, en Local Food Express, gevestigd in Wervik, zorgt voor de rest. Zij groeperen immers lokale producten van topkwaliteit, waardoor die van de producent rechtstreeks bij de klant belanden. Zonder onnodige omwegen.”

Fond & Fumet ı Rekkemsestraat 226, 8510 Marke (Kortrijk) ı 0484/69.56.95

www.hetlekkerewesten.be/jurgen-maene

“Perfect huwelijk tussen bier en gerecht”“Naast ons restaurant startten wij in 2003 onze eigen huisbrouwerij ‘’t Gulden Spoor’, gespecialiseerd in

authentieke, ambachtelijke streekbieren. Maar van het een kwam het ander en ondertussen groeide wat begon als een eenvoudig eetcafé uit tot een heus belevingscentrum. Bieren staan altijd centraal in dit

geheel en onze chef slaagt erin om die te aan te vullen met lekkere gerechten. Wij gaan steeds op zoek naar het perfecte huwelijk tussen bier en gerecht, en begeleiden al onze gasten in hun bierzoektocht.”

’t Rusteel ı Heulestraat 168, 8560 Gullegem (Wevelgem) ı 056/35.65.64

www.hetlekkerewesten.be/domien-plovier

“Ecologie en gastronomie gaan hand in hand”“Van bij het begin werken wij met streekproducten. Die zijn onmisbaar in onze keuken. Sterker nog, bijna elk ingrediënt uit ons Menu Terroir komt uit het Lekkere Westen. De gerechten uit dit menu worden steeds aangepast aan het seizoen en het aanbod van onze lokale producenten. Om nieuwe ideeën op te doen, komt het keukenteam een paar keer per jaar samen in de tuin van ‘Le Monde des Mille Couleurs’. De plek bij uitstek waar ecologie, filosofie en gastronomie samenkomen.”

Table d’Amis ı Walle 184, 8500 Kortrijk ı 056/32.82.70

www.hetlekkerewesten.be/matthieu-beudaert

“Wat je zelf kweekt, kweek je beter”“Boter, yoghurt en kwark halen wij quasi om de hoek. Blaadjes, bloempjes en minigroentjes vind ik zo mogelijk nog dichter bij huis: in onze eigen serre, waar ik sinds een paar jaar zelf het een en

ander kweek. We kweken er ook onze eigen tomaten. Een rustmoment in mijn hectische bestaan. Mijn creaties kunnen afwerken met wat ik zelf gekweekt heb, geeft bovendien heel veel voldoening.

In onze keuken probeer ik de streekingrediënten alle eer aan te doen.”

Marcus ı Klijtstraat 30, 8540 Deerlijk ı 056/77.37.37

www.hetlekkerewesten.be/gilles-joye

“Niets boven een Rodenbach”‘Hier in de streek kun je niet om de absolute streektopper heen: het Rodenbach-bier, gebrouwen in Roeselare. En voorzien van de perfecte aciditeit om een vinaigrette te maken. Met zijn frisse smaak is het een ideaal biertje om van te genieten op het terras, bij mooi weer. Naast bier heeft de streek nog heel wat meer te bieden. Fruit, groenten, kruiden, … je vindt het allemaal ter plekke. Stuk voor stuk producten van topkwaliteit.”

Boury Restaurant ı Diksmuidsesteenweg 53, 8800 Roeselare ı 051/62.64.62

www.hetlekkerewesten.be/tim-boury

“De ronde van de bioboer”“Wij werken al jaren samen met de boeren van Bio-Brugs-Ommeland. Een lokaal bioproject waarbij

alle groenten rechtstreeks van de boer naar het restaurant of de biowinkel of biomarktkraam gaan. Akkervers dus. Wat op zondagavond besteld wordt, wordt op maandag geoogst, ‘s avonds opgehaald

en ligt dinsdag in de winkel of het restaurant. Zo heb ik altijd kraakverse groenten uit eigen streek. Door voeling te houden met het seizoen, de streek en de mensen die al dat lekkers telen, wordt mijn

creativiteit enorm gestimuleerd.”

De Postelein ı Holstraat 40, 8790 Waregem ı 056/60.55.03

www.hetlekkerewesten.be/jan-de-vry

JURGEN MAENE

DOMIEN PLOVIER

MATTHIEU BEUDAERT

GILLES JOYE

TIM BOURY

JAN DE VRY

Page 48: Het lekkere westen magazine 2014

Radio 2 komt de smaakpapillen testen op Het Lekkere Westen!

de grootste familie