HET DERDE OOG: TRANSFORMATIELAB CYCLUS 2011

7
HET DERDE OOG TRANSFORMATIELAB CYCLUS 2011 TRANSFORMATIE IS EEN RELATIEF NIEUW THEMA, waarover de kennis nog in volle ontwikkeling is. Er is een duidelijke link tussen transformatie en kwaliteitszorg. Kwaliteitszorg evolueerde van controle (einde van de keten) naar stapsgewijze kwaliteitsverbetering van de processen (korte termijn doorbraken) en integrale kwaliteit van het management. Deze zijn nog steeds noodzakelijk, maar niet meer voldoende. De volgende stap is transformatie, het gelijktijdig veranderen van verschil- lende dimensies van een organisatie op korte tijdspanne. GROEI CONCURRENTIE MARKT GELUK/ MEERWAARDE COMMUNITY SAMENWERKING DUURZAAMHEID WINST DOEL UITDOVEND PARADIGMA OPKOMEND PARADIGMA ACTIE RESULTAAT PLAATS DE CONTEXT VOOR TRANSFORMATIES De context voor transformaties is ons geloof in een paradigmaverschuiving die nu reeds aan de gang is. Het gaat hierbij om een nieuw economisch denkkader waarin het doel van het econo- misch handelen verschuift van groei naar duurzaamheid, de actie van concurreren naar samenwerken, de plaats van markt naar community en het resultaat van winst naar geluk. In de Vlaamse samenleving, de bedrijven en de organisaties zien we de eerste tekenen van deze verschuiving. Aandacht voor duurzaamheid is het meest zichtbaar. Het Derde Oog wil met bedrijven en organisaties in Vlaanderen, binnen dit nieuwe denkkader, werken aan de toekomst. HERDENKEN EN HERTEKENEN VAN ORGANISATIES ZIN OM ERBIJ TE KOMEN? Organisaties en bedrijven staan voor complexe uitdagingen in een snel veranderende wereld. Deze voortdurend veranderende omgeving vraagt innoveerkrachtig management en een voortdurende cyclus van transformerend ondernemen en ondernemend transformeren. Wil je de toekomst van je organisatie mee vormgeven? Wil je werken aan een duurzame organisatie? Wil je je bedrijf nieuwe dynamiek en beweeglijkheid geven? Wil je leren anders kijken naar je organisatie? Vorm een team vanuit jouw bedrijf of werk samen mensen uit diverse organisaties aan een transformatieproject.

description

TRANSFORMATIE IS EEN RELATIEF NIEUW THEMA, waarover de kennis nog in volle ontwikkeling is. Er is een duidelijke link tussen transformatie en kwaliteitszorg. Kwaliteitszorg evolueerde van controle (einde van de keten) naar stapsgewijze kwaliteitsverbetering van de processen (korte termijn doorbraken) en integrale kwaliteit van het management. Deze zijn nog steeds noodzakelijk, maar niet meer voldoende. De volgende stap is transformatie, het gelijktijdig veranderen van verschil-lende dimensies van een organisatie op korte tijdspanne.

Transcript of HET DERDE OOG: TRANSFORMATIELAB CYCLUS 2011

HET DERDE OOG

TRANSFORMATIELABCYCLUS 2011

TRANSFORMATIE IS EEN RELATIEF NIEUW THEMA, waarover de kennis nog in volle ontwikkeling is. Er is een duidelijke link tussen transformatie en kwaliteitszorg. Kwaliteitszorg evolueerde van controle (einde van de keten) naar stapsgewijze kwaliteitsverbetering van de processen (korte termijn doorbraken) en integrale kwaliteit van het management. Deze zijn nog steeds noodzakelijk, maar niet meer voldoende. De volgende stap is transformatie, het gelijktijdig veranderen van verschil-lende dimensies van een organisatie op korte tijdspanne.

GROEI

CONCURRENTIE

MARKT

GELUK/ MEERWAARDE

COMMUNITY

SAMENWERKING

DUURZAAMHEID

WINST

DOELUITDOVEND PARADIGMA

OPKOMEND PARADIGMA

ACTIE

RESULTAAT

PLAATS

DE CONTEXT VOOR TRANSFORMATIES

De context voor transformaties is ons geloof in een paradigmaverschuiving die nu reeds aan de gang is.

Het gaat hierbij om een nieuw economisch denkkader waarin het doel van het econo-misch handelen verschuift van groei naar duurzaamheid, de actie van concurreren naar

samenwerken, de plaats van markt naar

community en het resultaat van winst naar geluk. In de Vlaamse samenleving, de bedrijven en de organisaties zien we de eerste tekenen van deze verschuiving. Aandacht voor duurzaamheid is het meest zichtbaar.

Het Derde Oog wil met bedrijven en organisaties in Vlaanderen, binnen dit nieuwe denkkader, werken aan de toekomst.

HERDENKEN EN HERTEKENEN VAN ORGANISATIES

ZIN OM ERBIJ TE KOMEN?Organisaties en bedrijven staan voor complexe uitdagingen in een snel veranderende wereld.

Deze voortdurend veranderende omgeving vraagt innoveerkrachtig management en een voortdurende cyclus van transformerend ondernemen

en ondernemend transformeren.

Wil je de toekomst van je organisatie mee vormgeven? Wil je werken aan een duurzame organisatie?

Wil je je bedrijf nieuwe dynamiek en beweeglijkheid geven? Wil je leren anders kijken naar je organisatie?

Vorm een team vanuit jouw bedrijf of werk samen mensen uit diverse organisaties aan een transformatieproject.

HET DERDE OOG INZETTEN

VOOR VERANDERINGEN TRANSFORMATIE

TRANSFORMATIELAB – JAARCYCLUS Het jaarprogramma van Het Derde Oog als trans-formatielab bestaat uit ervaringsleren, het con-creet aanpakken van een relevante case uit je werk, het delen van ervaringen én begeleiding door spiegelpartners.

Het Transformatielab is een ruimte waar mensen uit diverse bedrijven en organisaties samenkomen. De individuele deelnemers en participerende be-drijven staan open om diepgaande veranderingen in organisaties te ondersteunen en te verwezenlij-ken. Ze vormen zelfsturende, multidisciplinaire teams die slim durven, onbevangen denken en gedreven doen.

Tijdens een jaarcyclus van Het Derde Oog explo-reren de deelnemers samen uitdagingen binnen hun organisatie. Iedereen brengt een case mee. Nieuwe oplossingen ontstaan door samenwerking en door feedback. Daarna volgt prototyping, waarbij de ideeën omgezet worden in de praktijk.

Tijdens het hele proces kunnen ze rekenen op de steun van ervaren spiegelpartners, die de teams waar nodig zullen ondersteunen.

Deelnemen aan het transformatielab van Het Derde Oog is kiezen voor een bewuste en herhaalbare manier om transformatie in organisaties en bedrijven te verwezenlijken.

De jaarcyclus in het transformatielab maakt deel uit van een groter geheel rond transformatie (opleidingen, academisch luik, consultancy) . Je zou dit kunnen zien als een vorm van groepscoaching. Het is een unieke manier om voor beperkte middelen heel wat advies en begeleiding te krijgen rond transformatieprojecten binnen jouw organisatie.

VERANDEREN EN TRANSFORMEREN

Het Derde Oog biedt je een kennisnetwerk en ontwikkelingsplatform waar ideeën kansen krijgen.

In het transformatielab leer je door te ervaren, zodat je beter mensen kan begeleiden. We onderzoeken onze persoonlijke rol als veranderaar. Welke competenties en vaardigheden hebben we? Welke kunnen we aanscherpen? We ervaren hoe de keuze van richting en aanpak, onze strategische keuzes een wereld van verschil kunnen maken. Ons scala aan interven-tiemogelijkheden wordt verrijkt en uitgebreid. Veel aandacht gaat naar betekenis geven en leiderschap opnemen.

AGENDA

HET DERDE OOGCYCLUS 2011 - OPSTART NAJAAR

In 2011 worden twee cycli opgestart: één in het voorjaar en één in het najaar.

27 & 28 OKTOBER 2011Focusdagen met vorming van nieuwe transformatieteams. Residentieel: koffi epauzes en lunches inbegrepen, op 27 oktober incl. diner met overnachting.Tijdens de residentiële focusdagen, dé start van een cyclus, worden de thema’s verkend, de teams worden gevormd en er wordt samen gewerkt aan de actieplannen voor het werkjaar. De spiegelpartners begeleiden en zorgen ook voor de nodige achtergrond-informatie en inspiratiemomenten tijdens de boost-bijeenkomsten.

28 NOVEMBER 2011 24 FEBRUARI 201220 APRIL 2012Boost bijeenkomsten: inspiratiemomenten en samenwerken aan projecten

29 JUNI 2012Resultatenfestival: voorstelling van de resultaten gerealiseerd gedurende het werkjaar

WAT KUN JE VERWACHTEN? • Netwerk en kennisplatform voor verandering en transformatie• Ervaren, leren en groeien• Persoonlijk leiderschap ontwikkelen• Begeleiding door ervaren team van spiegelpartners• Kennis en ervaring delen• Tastbare projecten ontwikkelen • Omzetten van ideeën naar praktijk

VOOR WIE IS HET TRANSFORMATIELAB BESTEMD?• Kaderleden die frisse manieren willen vinden om complexe problemen aan te pakken• Mensen die betrokken zijn in leiderschapstrajecten• Kwaliteitsmanagers• Facilitators en begeleiders van veranderingstrajecten die meer ervaring willen met complexe trajecten• Teamcoaches en teambegeleiders

PROGRAMMAFOCUSDAGEN

Residentieel: start op donderdag 27 oktober om 9u00 en einde op vrijdag 28 oktober om 17u00Inbegrepen: koffi epauzes en lunches, op 27 oktober incl. diner met overnachting

LOCATIE FOCUSDAGENLAMOT congrescentrum en Grand Café Lamot in MechelenOvernachting in Hotel Vé

Dag 1: (Ver)Dwalingen• Ik & veranderen• Ik als veranderaar• Invloedsstijlen & interventies: Flexibiliteit in het inzetten van stijlen• Strategie: Hoe kies je een strategie die in verbinding staat met je organisatie?

Dag 2: Een pad kiezen• Overeenkomsten vinden in wat leeft er binnen onze organisaties • Werkthema’s kiezen: ambitieniveau bepalen en projectplan maken

HET DERDE OOG

BEGELEIDINGEN SPIEGELPARTNERS

Annette Geirnaert | BegeleiderDirecteur van het Vlaams Centrum voor Kwaliteitszorg, psychologe

Ik vind het belangrijk dat een organisatie ervoor zorgt dat de werknemers niet alleen goed hun werk kunnen doen, maar ook hun talenten kunnen realiseren. Dit is de reden waarom ik Het Derde Oog een belangrijk project vind. Tijdens de vorige cycli van Het Derde Oog ont-dekten deelnemers capaciteiten waar ze zich niet van bewust waren. Mensen de kans geven om mee de toekomst van de organisatie te bepalen en hierdoor zichzelf ontdekken, dat geeft energie. Voor mij is het belangrijk om plezier te hebben in het werk en de combinatie te maken tussen de menselijke ontwikkeling en de grote uitdagingen in de wereld.

Maarten Swinkels | BegeleiderOrganisatie -ingenieur, -adviseur, -kok en -reisleider

Inmiddels 25 jaar projectervaring in bedrijfsleven en bij overheden, altijd met een zware

changecomponent. Mede-oprichter van new shoes today en Changetrek.

Reizen naar nieuwe onbekende bestemmingen heeft mij altijd veel energie gegeven. “To travel is to live, some travel in their cars, some travel in their mind, why not travelling in the heart?” Ik neem organisaties en personen graag mee op reis, op zoek naar nieuwe be-stemmingen: nieuwe business werkelijkheden waarin idealen en economische gezondheid kunnen samenkomen (ROI, Return On Ideals). Om daar te kunnen komen werk ik ‘onderweg’ graag aan het creatie-, innovatie- en verandervermogen van de organisatie. Het toelaten van nieuwe perspectieven en anders denken en ervaren is daarbij essentieel. In mijn opvatting is de keerzijde van kwaliteitmanagement & zorg dat het de (natuurlijke) neiging in zich heeft om de verantwoordelijkheid van de mensen over te nemen en onder te brengen in het sys-teem. Ik draag graag bij aan initiatieven om deze verantwoordelijkheid weer terug te geven aan de mensen zelf. In mijn visie is ‘Het Derde Oog van het VCK’ een dergelijk initiatief.

HET VOLLEDIGE PROGRAMMA WORDT BEGELEID DOOR

Annette Geirnaert Directeur van het Vlaams Centrum voor Kwaliteitszorg

Maarten Swinkels Organisatie -ingenieur, -adviseur. Mede-oprichter van new shoes today en Changetrek.

Martine Vanremoortele Projectleider Het Derde Oog

Ben Barbé Janssen Pharmaceutica, Strategie en Business Excellence

Jos Corstjens Industrieel ingenieur, MBA. Hij is medeoprichter van tbp Electronics Belgium, de overnemer van de fabriek van Alcatel-Lucent te Geel.

Wim De CleynMaster in total quality management en master-practitioner in de NLP.

Joris Walraet Zaakvoerder The BottomLine Company

HET DERDE OOG

BEGELEIDINGEN SPIEGELPARTNERS

Martine Vanremoortele | BegeleiderProjectleider Het Derde Oog, communicatiewetenschappen, creativiteitscoach

Gedurende de bijna 15 jaar dat ik werk voor het Vlaams Centrum voor Kwaliteitszorg heb ik het kwaliteitslandschap grondig zien evolueren. Zelf heb ik sinds 2000 mijn aandacht gericht op creativiteit en innovatie. Zo bedacht ik het peterschapsproject Creatopia en organiseerde daarna tal van Creatopia Salons in Antwerpen en Leuven.

Zonder creatiekracht geen innovatie, geen verandering, geen transformatie. Ik vertrek van de basisfi losofi e “Ja, én …” Zinsneden als “Zou het niet fi jn zijn als… “ en “Hoe kunnen we…” zijn krachtig door hun eenvoud en kunnen heel veel in beweging zetten. Mijn missie is mensen de ruimte en de middelen te geven om zich creatief te ontplooien. Het Derde Oog, met aandacht voor de paradigmaverschuiving, biedt een mooi kader om te werken aan nieuwe ideeën en om de toekomst vorm te geven.

Ben Barbé | Spiegelpartner Janssen Pharmaceutica, Strategie en Business Excellence, Janssen Supply Chain, Johnson&Johnson

Ben heeft jarenlange ervaring met verbeterprojecten, opleiden in verbeterings- en veranderingsmethodologieën en begeleiden van leiderschapteams in strategieontwikkeling, en veranderingsprocessen. De laatste vier jaar bestudeerde hij vooral transformatie als multidimensioneel veranderingsproces en begeleidde hij transformaties in zijn organisatie. Voor bedrijven die in snel veranderende omgevingen opereren is transformatie de manier om een situatie te bereiken waarin ze voortdurend optimaal kunnen werken. Ben zijn ambitie is mee te bouwen aan een draagvlak waar mensen die bezig zijn met transformatie elkaar kunnen vinden, helpen, samen initiatieven opzetten, … op weg naar een wereld van duurzaamheid, samenwerking, zorg voor het welzijn van de gemeenschap en de mensen die erin leven.

HET DERDE OOG

BEGELEIDING EN SPIEGELPARTNERS

Jos Corstjens | Spiegelpartner Industrieel ingenieur en verwierf een MBA. Hij is medeoprichter van tbp Electronics Belgium, de overnemer van de fabriek van Alcatel-Lucent te Geel, en is daar verantwoordelijk voor industrialisatie, SHE en kwaliteit. Gedurende zijn loopbaan, eerst bij Alcatel, later bij tbp Electronics, deed Jos veel ervaring op qua management en leiding van verandering en het verbeteren van business processen. Technieken zoals 5S, lean, BPM en BPR werden ingezet om organisaties te transformeren. In de loop van deze projecten leerde Jos dat naast de technische componenten ook enkele gedragscomponenten van belang zijn. Passie en creativiteit bleken vaak doorslaggevend bij succesvolle projecten. In 2004 werd hij peter van Creatopia, het VCK-project ter bevordering van creativiteit in organisaties. Als onderbouwing van dit traject volgde hij diverse boeiende opleidingen die een blijvend spoor nalieten.

Wim De Cleyn | Spiegelpartner Master in total quality management en master-practitioner in de NLP. Hij volgde opleidin-gen in bedrijfsorganisatie, haveneconomie, in systemische opstellingen, crisiscommunicatie, waardenmanagement en duurzaamheid.

Wim De Cleyn houdt van soepel en constructief samenwerken. Dit bracht hij in praktijk in operationele managementrollen en als Europese kwaliteitsmanager. In deze internationale contexten ervaarde hij dat relationele openheid tussen alle partners één van de belangrijkste voorwaarden is om ondernemingsdoelstellingen te realiseren. Kwaliteit verzorgen in be-drijven is er voor zorgen dat het werk goed en optimaal gebeurt. En mensen zijn hierbij de levende schakels van de ketting. Economische duurzaamheid floreert dank zij ethiek, integri-teit, vanzelfsprekende soepelheid en goede communicatie. Dit in de wereld zetten zou pas échte transformatie zijn. Wat Wim boeit is al wat het geluk en het welzijn van de mens verbe-tert. Zijn droom is om de innerlijke ziel van mensen meer te kunnen aanspreken en levendig maken zodat ze meer hun eigen droom werkelijkheid kunnen maken. Het is zijn overtuiging dat de economische samenleving hier onnoemelijk veel vruchten van zou kunnen plukken. Dat is waarom hij graag meewerkt aan Het Derde Oog.

HET DERDE OOG

BEGELEIDINGEN SPIEGELPARTNERS

Joris Walraet | Spiegelpartner Zaakvoerder The BottomLine Company

Joris heeft er reeds een lange carriere opzitten bij oa. Volvo Cars en Telenet waar hij management functies bekleedde in verschillende area’s als process management, quality, ICT, procurement, logistics, fl eet en facilities management. Joris is ook een gecertifi ceerde 6-Sigma black belt en deployment champion. Zijn passie voor nieuwe kansen, innovaties en uitdagingen bepaalt zijn agenda. Zijn sociaal karakter, zijn metaforische stijl en overtuigings-kracht, zijn positieve ingesteldheid en zijn geloof in mensen, ondersteund door praktische ervaringen, maken dat hij menig moeilijke programma’s en projecten succesvol heeft afge-werkt. Joris is sinds 2009 zelfstandig ondernemer en adviseert bedrijven op het gebied van procesmanagement, change en transformatie programma’s. Daarnaast is hij op verschillende fronten in de media en entertainment wereld actief, zijn tweede passie.

Inschrijvingen

Bij inschrijving voor de cyclus 2011 van Het Derde Oog is inbegrepen:Focusdagen - Team werking – 3 Boost bijeenkomsten - ResultatenfestivalDeelnemen kan aan 2.500.VCKConnect leden genieten een kortingsprijs van 1.500.

Inschrijven via http://vck.be/het-derde-oogVoor meer info kan u contact opnemen met Annette Geirnaert via [email protected] of tel. +32 3 201 14 51.