Hertsberge Leeft! maart 2016

28
HERTSBERGE LEEFT! 15de jaargang nr 2 | maart 2016 | 30e editie

description

Hertsberge Leeft! maart 2016

Transcript of Hertsberge Leeft! maart 2016

Page 1: Hertsberge Leeft! maart 2016

H E R T S B E R G E L E E F T !15de jaargang nr 2 | maart 2016 | 30e editie

Page 2: Hertsberge Leeft! maart 2016

2

Alle hulp bij uw computer & netwerkService aan huis

Kraaiveldstraat 59, 8020 HertsbergeTel 050 67 31 13

Gsm 0476 84 82 [email protected]

Verkoop Reparatie

Programmatie Installatie

Page 3: Hertsberge Leeft! maart 2016

3

4 | NIEUWS UIT DE GEMEENTEBIN Hertsberge Wastinestraat

5 | HEEMKUNDEQuiz Lentefietstocht

6 | BEROEPEN ZONDER GRENZENKarel Constandt

8 | HERTSBERGENAAR IN DE KIJKERNora Dewitte

11 | JUBILARISSENDrie koppels te vieren

12 | JONGE LEEUWENNieuw voetbalconcept

14 | GRENZENLOOSPhilip Cracco

17 | BASISSCHOOL DE BOSBESNieuws uit de school

18 | SPORTIEVELINGENGuido Neyskens Eric Delameilleure en Agnes Coppens

20 | CHIROLeukste jeugdbeweging van het land

21 | PAROCHIEBroederlijk Delen Samenzingen 55+

22 | MILLENNEUMWERKGROEPSportief gluren bij de buren

23 | OUDERRAAD DE BOSBES | VIBNieuws uit de Ouderraad Casinoavond

24 | VERENIGINGENContactgegevens

26 | KALENDER

VOORWOORD

Het is weer Couckenbak

De wafels van ‘Gluren bij de Buren’ geuren nog na! De sportieve editie was opnieuw een fijn weerzien met onze dorpsgenoten. Wil je meer van dat? Op de kalender staan heel wat nieuwe plannen om in de agenda te noteren!

Hertsberge Leeft! brengt naar halfjaarlijkse gewoonte boeiende getuigenissen van dorpsgenoten: de intro-ductie van Garrincha in België, inleven in slager zijn in Ghana, fietsen tot aan de maan en terug of glowen in the dark... Er viel weer heel wat te beleven in ons dorp.

Veel leesplezier en voor de deelnemers aan de quiz van de Heemkunde... we raden aan alle info van dit magazine goed door te nemen!

COLOFONHertsberge Leeft! wordt twee maal per jaar gratis verspreid aan Hertsbergenaren | Redactie: Christoph Biebauw, Karin Debaene, Veerle De Zutter, Chantal Haers, Piet Himpens, Magda Vandycke | Vormgeving: Judith Debecq | Verantwoordelijke uitgever: Magda Vandycke, Molleree 43, 8020 Hertsberge, tel. 050 28 19 84, [email protected] | met steun van de Millenniumwerkgroep, werkgroep Mensen Spreken Mensen en de sponsors.

Coverfoto: Alain Carels

H E R T S B E R G E L E E F T !

Fietsfanaat Eric Delameilleure werd gevierd door WTC De Hertetrappers.

19

Philippe Ombregt en Frederic Meurisse introduceren Garrincha in België.

12

Slager Karel Constandt trok naar Ghana voor ‘Beroepen zonder grenzen’.

6

Page 4: Hertsberge Leeft! maart 2016

4

N I E U W S U I T D E G E M E E N T E

De Breeweg viert één jaar FAIRTRADE-straat

BIN Hertsberge: ontvang berichten via gsm over de veiligheid in je buurtEen BIN of een buurtinformatienetwerk is een samen-werkingsverband van burgers en de lokale politie om veiligheidsinfo van een buurt met elkaar te delen. Burgers kunnen zich aansluiten bij het netwerk om berichten via gsm te ontvangen. Een lokale burger treedt op als BIN-coördinator.

Meldingen geef je steeds door via het nood- nummer 101. De politie gaat als eerste ter plaatse bij een inbraak en oordeelt of het nuttig is om het BIN te activeren. Het komt erop neer dat je als burger en BIN-lid een sms ontvangt met enerzijds nuttige opera-tionele informatie, bv. bij vaststelling van inbraken in een bepaalde straat. Anderzijds worden preventieve tips of waarschuwingen verspreid, bv. bij bepaalde methoden van oplichting.

Ook in Hertsberge is een BIN-netwerk. Wie wil kan zich aansluiten. Neem contact op met het lokale politie-kantoor op tel. 050/82 08 00 of [email protected] voor Hertsberge: Ignace Lefever, [email protected].

Stratentracé voor nieuwe verkaveling in WastinestraatHet Landgoed NV uit Drongen deed een aanvraag bij de gemeente om een perceel grond gelegen in het verlengde van de Wastinestraat in Hertsberge te verkavelen in 10 bouwkavels. De aanvraag voorziet 8 kavels voor halfopen bebouwing, Eén kavel voor gesloten bebouwing en één kavel voor open bebouwing. De bouwkavels hebben een oppervlakte die varieert tussen 196 m² en 561 m². De hoofd-bestemming is eengezinswoningen. Als nevenbestem-ming zijn diensten en vrije beroepen toegelaten tot maximum 30% van de totale vloeroppervlakte. Om de verkaveling te kunnen uitvoeren, moet een nieuwe weg met rioleringen en nutsvoorzieningen aangelegd worden.

Hoe ziet het ontwerp van de straat en de verkaveling eruit?De nieuwe straat zou een type woonerf met voor-tuinen worden. De straat wordt aangelegd in grijze betonstraatstenen met een goot in het midden.

Het ontwerp voorziet 12 openbare parkeerplaatsen in een afzonderlijke parkeerzone. Deze 12 parkeer-plaatsen worden aangelegd in grastegels en worden omrand met een haag. De woningen worden 5 meter achter de rooilijn ingeplant, waardoor er mogelijkheid is om op eigen terrein een parkeerplaats voor de woning aan te leggen.

Naast de zone voor parkeerplaatsen wordt ook nog een groenzone voorzien van 214 m². Binnen deze groenzone wordt een buffer en infiltratiebekken aangelegd dat zal aangesloten worden op een nieuwe gracht die Aquafin zal aanleggen.

Huidige situatie van de Wastinestraat

Page 5: Hertsberge Leeft! maart 2016

5

H E E M K U N D E

Kom quizzen op vrijdag 22 april De Heemkundige Kring Hertsberge zet de quiz verder in ons dorp! U wordt uitgenodigd om een ploeg sa-men te stellen en deel te nemen aan hun ALGEMENE QUIZ die plaatsvindt op vrijdag 22 april om 20 uur in zaal ‘t Bulscampvelt, naast de kerk.

De vragen situeren zich in meerdere rubrieken: sport, muziek, breinbrekers, aardrijkskunde, taal, kunst en cultuur, televisie, fauna en flora, geschiedenis, film, wetenschappen, actualiteit, enz.

Elke ploeg bestaat uit min. 3 en max. 5 deelnemers. Deelnemen kost 4 euro per persoon. Er kunnen maximum 40 ploegen deelnemen. Iedere deel-nemer ontvangt een mooie prijs in natura.

Wij doen een warme oproep aan alle Hertsbergenaren om deel te nemen aan de quiz. De quiz is afgestemd op ieders niveau. Kom met uw vereniging, uw straat, uw vrienden af naar de quiz en kaap de eretitel van ‘Slimste Hertsbergse Ploeg’.

Indien u met minimum 3 deelnemers uit Hertsberge komt, wordt u als Hertsbergse Ploeg ingeschreven.

Inschrijven

Inschrijven doet u via overschrijving van 4 euro per deelnemer op rekeningnummer BE90 0688 9725 0532 op naam van Heemkundige Kring Hertsberge. Vermeld zeker de naam van de ploeg. Dit kan tot uiterlijk 15 april of tot het maximum aantal ploegen is bereikt.

Contactpersoon

Meer info kunt u bekomen bij de bestuursleden van de Heemkundige Kring Hertsberge of via Geert Callebert, Lodistraat 13, Hertsberge, tel. 050/27 62 55, gsm 0470/88 05 20, [email protected].

Lentefietstocht op zondag 20 maart: ‘Kasteelmoorden’Op zondag 20 maart trekt de Heemkundige Kring er op uit met de fiets. Ontspannend en leerrijk, wordt afgewisseld met tussenstop voor een heerlijk drankje of knabbeltje. Minstens vier moorden uit de voorbije 101 jaar komen aan bod....

13u15: Vertrek aan de oude pastorie van Hertsberge. Aandacht voor de plaats waar jachtwachter Camiel Dierickx gevonden werd. (+ 28/08/1915 ?) We zoeken de plaats waar Henri d’Udekem D’Acoz werd vermoord en begraven. (+ 25/05/1915 ?) Gids Baron Van der Bruggen (Leo Brengman) leidt ons al wandelend rond in de omgeving van Kasteel Wildenburg en Blauwhuis, de Sint-Joriskerk en de kapel in de Boskapeldreef waar de baron werd vermoord. We maken nog een fietslus richting kasteel Carpentier waar Stijn Saelens werd vermoord (31/01/2012).

17.30: Einde. Iedereen is nog welkom voor een afsluitende ‘Hertsbergenaer’ in de oude pastorie van Hertsberge.

Deelnameprijs 7 euro voor leden (kinderen 3 euro) Niet-leden: 9 euro.Gids, moordende fietstocht en alle versneukelingen (Trappist en Hertsbergenaar of andere drankjes + ... inbegrepen)

InschrijvenInschrijven via [email protected] Deelnameprijs overschrijven op rekeningnummer BE90 0688 9725 0532. Vermeld aantal + naam a.u.b.

Page 6: Hertsberge Leeft! maart 2016

6

B E R O E P E N Z O N D E R G R E N Z E N

Trouwe teeveekijkers zullen Karel Constandt de voorbije maanden meerdere malen in beeld gezien hebben. Deze Hertsbergenaar die al 25 jaar ‘t Been- houwerietje bvba runt langs de Beernemsteenweg in Wingene werd door productiehuis Sputnik Media gecontacteerd om een team samen te stellen in functie van het programma: ‘Beroepen zonder grenzen’. Dat Karel ondertussen zijn slagerszaak had omgevormd naar een trendy afhaaltraiteurdienst maakte niets uit. Hij contacteerde de Tieltse slagersbond waar hij trouwens ook penning-meester van is en stelde zijn team samen. Er waren een 30-tal gegadigden maar het was uiteindelijk het team van Karel dat naar het buitenland mocht. Het werd Ghana in Afrika waar hij geconfronteerd werd met de slagers van daar. Dat is net het opzet van ‘Beroepen zonder grenzen’.

Slager Karel Constandt uit de Kongodreef op teevee !

“Ons gastgezin had in de mate van het mogelijke ons een redelijk privé en propere slaapplaats gegeven”, vertelt hij. ”Wij hadden een kamer voor onszelf met een afzonderlijke douche. Er was geen lopend water. Dat moest 300 meter verder gehaald worden met grote emmers. De toiletten waren openbaar in het midden van de sloppenwijk en die waren alles be-halve uitnodigend. Het gastgezin bood ons ontbijt en avondeten aan. Dat werd klaargemaakt op de grond in de gang van hun woning op een beetje houtskool met een grote kookpot op. Tafels en stoelen werden hier en daar in de wijk samengeraapt om ons te eten te kunnen geven. Er werd echter heel weinig gegeten. De geur, de smaak en zeker de afkomst van het vlees waren weinig uitnodigend”.

“Daar we in een Moslimgemeenschap zaten werden de geiten en de koeien allen ritueel geslacht en dat is nu niet echt een favoriete slachtmethode voor mij. Ook het gebrek aan frigo’s, hangbaren of enige vorm van hygiëne zijn voor ons niet denkbaar. De dieren werden allemaal op de grond geslacht, gebrand op autobanden, versneden en vervolgens in oude open pick-ups naar de markt vervoerd. Dit gebeurde langs stoffige wegen bij temperaturen tot 40° C. Na een tijdje zet je er je wel over maar veel zin om hiervan te eten kreeg ik wel niet. Best dat er hier in België een strenge wetgeving bestaat. Dit zou bij ons helemaal niet door de beugel kunnen en gelukkig maar. Toch relativeer ik dit ook een beetje en vraag ik me soms af of er bij ons niet een te overdreven regelgeving is”.

“Wat mij echter het meest bijbleef was de leefwereld van de kindjes. Ze gaan wel allen in tenue naar school, maar als je ’s avonds terug in hun huisje komt, liggen ze te slapen in dezelfde kleren, samen op de grond

met vijf in één kamer, zonder matras, deken of kus-sen. Het meest aangrijpende was dat de mama van het kleinste jongetje uit ons gezin, die zich de hele tijd aan ons vastklampte, ons kwam vragen of we hem a.u.b. niet konden meenemen naar België. Daar ben je toch even niet goed van. En ondanks deze armoedige omstandigheden zijn deze mensen tevreden met het kleinste geschenkje of gebaar en danken ze u met een gemeende glimlach”.

“Gelukkig was de sfeer in ons groepje goed en ken-nen we mekaar door en door. Anders vrees ik dat je er al na een dag uitstapt. En dan beseffen dat het voor die mensen 365 dagen per jaar hetzelfde werk en dezelfde omstandigheden zijn. Wij zouden dit niet volhouden…”.

“Ik heb uit dit avontuur geleerd dat we gelukkig mogen zijn met wat we hebben. Het was aangrijpend om deze mensen om 5 uur ‘s morgens al te horen zingen van ‘Thank you Lord’, terwijl ze hun heel sobere hutje en koertje aan het vegen weren. Moslims en christenen woonden samen in de sloppenwijk met respect voor elkaar”.

Page 7: Hertsberge Leeft! maart 2016

7

Bevergem op éénIedereen heeft nog de mond vol van de reeks Bever-gem die op Canvas werd uitgezonden. Na de laatste aflevering was de kous af voor het productiehuis en de attributen die niet meer nodig waren, werden op Ebay te koop aangeboden, zo ook de ‘Kringloopwinkel-camion’ waar Lorenzo (Han Coucke) en Kenny (Sebastien Dewaele) mee rondreden in de reeks.

Dat was Karel Constandt niet ontgaan en hij bood op het hebbeding dat hij wou gebruiken binnen zijn cateringbedrijf. Food-trucks zijn immers een hype geworden op tal van feestelijkheden. Hij haalde de wagen binnen voor 3060 euro. De opbrengst ging naar vzw Feestvarken, een goed doel. (What’s in a name met de Zeugefeesten in het achterhoofd) dat kinderen waarvan de ouders het financieel moeilijk hebben een fijne verjaardag wil bezorgen. Dit doen ze door hen een verjaardagsbox te geven met een nieuw cadeau ter waarde van 30 euro, een traktatie om uit te delen in de klas en allerlei attributen om thuis een feestje te organiseren. Zo lijkt het voor de kinderen dat het cadeau van hun ouders komt. Met de hoge

‘Hertsberge Leeft’ verschijnt ook digitaal

Wenst u een digitale versie van onze krant, mail dan naar: [email protected]

tip: handig om te delen met kinderen of familie die niet (meer) in Hertsberge wonen

Uiteraard blijven wij de papieren versie verdelen!

Karel kocht de camion van de reeks Bevergem via Ebay. Die werd er te koop aangeboden ten voordele van vzw Feestvarken.

opbrengst van de camionverkoop, men had eigenlijk maar op 2000 euro gehoopt, konden er 75 verjaar-dagspakketten samengesteld worden”.

Karel had nog heel wat werk om de truck op te knap-pen. “Ondertussen is hij eindelijk keuringsklaar”, vertelt hij. “Er was een inschrijvingsdocument verloren gegaan in het productiehuis, en het heeft zo lang geduurd voor we alle nodige keuringsdocumenten in bezit hebben “.

“Het eerste jaar van zijn dienst bij ’t Beenhouwerietje zal de camion in zijn originele staat en in dezelfde kleuren blijven, zodat hij herkenbaar blijft op heel wat feesten. Er komt een aanhangwagen aan met een spit, voor het draaien van varkens en hammen aan het spit op talrijke “Zeugenfeesten”. Heel wat mensen willen de Bevergem-camion op hun event, zodat iedereen foto’s kan nemen in en rond de wagen. De stand zal tevens aangekleed worden met de nodige passende attributen. Pas nadien zullen we de camion helemaal strippen en opnieuw opbouwen als mobiele keuken / foodtruck”.

www.facebook.com/beenhouwerietje.be

Auteur: Piet Himpens

Page 8: Hertsberge Leeft! maart 2016

8

H E R T S B E R G E N A A R I N D E K I J K E R

Wie kent Nora Dewitte niet? Nora woonde tot voor kort bij haar ouders in de Kongodreef en werkt als coördinator aan het project ‘De Leuning’ in Zorgsite Ter Luchte te Ruddervoorde. Ergens in november ontmoette ik Nora op een infoavond rond het bezoeken van 85-plussers. Vol enthousiasme stelde ze haar project ‘De Leuning’ voor. Ze was onmiddellijk bereid om dit voor ons krantje opnieuw te doen.

De Leuning… Nora Dewitte aan het woord

Nora, hoe kwam jij in het project ‘De Leuning’ terecht?Ik studeerde in 2013 af als ergotherapeute en startte als ergo van het woonzorgcentrum Ter Luchte. Nadien heb ik dit een tijdje gecombineerd met een deeltijdse job in Spermalie. Na een jaar had ik graag voltijds in ‘Ter Luchte’ gewerkt. De werkgroep met personeels-leden van het OCMW van Oostkamp en later ook de stuurgroep met partners zaten reeds samen om na te denken rond een nieuw project waarbij occasionele opvang kon verzorgd worden voor zorgbehoevenden die nog thuis woonden.’ De provincie West- Vlaan-deren keurde dit project goed en ik kreeg de kans om hierbij aan te sluiten en dit project te trekken. Vanaf 1 maart 2015 kon ik dus halftijds werken in de ergo en ging ik halftijds aan de slag als coördinator van ‘De Leuning’.

Als eerste pijler hebben we de occasionele en drin-gende opvang. Veronderstel even… de mantelzorger moet dringend weg en heeft opvang nodig voor de zorgvrager. Dit kan zijn voor enkele uren of voor een dag. De zorgvrager kan bij ons terecht voor opvang, voor een maaltijd en begeleiding of activiteiten. Ook in het weekend kan hiervan gebruik gemaakt worden. We sluiten aan bij het aanbod van ‘De Regenboog’ in Oostkamp, waar je terecht kan voor dagopvang op vaste dagen. In De Leuning is de opvang klein begon-nen maar begint te groeien.

Daarnaast zorgen we voor de permanente onder- steuning van de mantelzorgers. Zo organiseren we verschillende infomomenten over financieel en juridisch advies, valpreventie en nog veel meer. Er werd ook een ontmoetingsgroep voor mantelzorg-ers opgericht. Het doel hiervan is de mantelzorgers te informeren, samen te brengen, ervaringen te delen en een luisterend oor te bieden.

In het Ontmoetingscentrum richten we ons tot een breed publiek. Via activiteiten, sociaal contact en infor-matie streven we er naar om naast de bewoners, ook andere ouderen, zorgbehoevenden, mantelzorgers en alleenstaanden te bereiken. We organiseren zangmo-menten, bingonamiddagen enz. Er wordt hiervoor meestal een bijdrage van 2 euro gevraagd, maar de koffie à volonté is inbegrepen.

Over de middag verwelkomt het Ontmoetingscen-trum ook ouderen van buitenaf en hun mantelzorgers om samen te genieten van een maaltijd. De prijs per maaltijd bedraagt 8 euro en omvat soep, een warme maaltijd en een dessert. Hierbij nog een tip… wil je die mensen eens verrassen met een etentje, koop dan gerust een cadeaubon aan. Je kunt die verkrijgen aan het onthaal van het woonzorgcentrum Ter Luchte. Sinds kort hebben we ook een spaarkaart waarbij men na 9 maaltijden de 10de maaltijd gratis krijgt.

Kun je wat meer vertellen over het project?‘(be)Zorg(d) voor wie Zorgt’ is ons motto. Hier staan de zorgbehoevende personen die nog thuis wonen maar ook mantelzorgers centraal. De Leuning steunt op verschillende pijlers.

Nora Dewitte samen met Etienne Maertens die vroeger in de Molleree woonde.

Page 9: Hertsberge Leeft! maart 2016

9

‘Het signaleren van noden en doorverwijzen voor woningaanpassingen’ behoort ook tot ons taken-pakket. Iedereen die hierrond vragen heeft, kan bij ons terecht. We nemen dan contact op met de verschil-lende organisaties die hierbij kunnen helpen, zoals bijvoorbeeld de mutualiteiten of de woonwinkel. We zorgen samen met hen voor de opvolging.

Met dit project geven jullie zeker een ant-woord op de noden van vele zorgbehoe-venden en hun mantelzorgers. Jullie inzet is fantastisch. Maar hoorde ik je zojuist niet zeggen dat je ervan droomt om nog meer te verwezenlijken?Ja, maar het is geen droom meer… we zijn al volop aan het brainstormen binnen onze groep over het verbeteren van vervoer van en naar De Leuning.

Als het busje van het WZC beschikbaar is, kunnen we die gebruiken. Maar dit busje wordt voor veel activ-iteiten gebruikt. We kunnen ook een beroep doen op de Minder Mobiele Centrale georganiseerd door het OCMW, maar daarmee kunnen er geen rolwagens vervoerd worden. Voor de mensen die in de rolwagen moeten blijven zitten tijdens het vervoer, vinden we minder snel een betaalbare oplossing. Dus dit is onze volgende uitdaging: zorgen dat er aangepaste mobiliteit komt.

Je werkt hier nu ongeveer een jaar. Heeft die job, als coördinator, je veranderd?Ja en neen. Ik blijf nog steeds dezelfde Nora die van uitdagingen houdt en er ook voor gaat. Anderzijds heb ik geleerd dat ik ook een echte trekker moet zijn en dat vraagt veel energie. Ik moet steeds mensen aanspreken en motiveren om naar de activiteiten te komen en actief deel te nemen. Ik stel me ook steeds aanspreekbaar op. Ik hou van mijn job en ik hoop dat ik me nog lang mij voor dit project kan en mag inzetten.

Dank je wel Nora. Ook wij wensen je heel veel succes verder en zullen zeker jouw project verder uitdragen.

Auteurs: Chantal Haers en Magda Vandycke

Page 10: Hertsberge Leeft! maart 2016

10

graf

isch

ont

wer

p:

RAMEN & DEUREN·ROLLUIKEN·POORTEN·ZONWERING·TERRASOVERKAPPING·RAAMDECORATIE

Industriepark 47 · 8730 Beernem · Tel.: 050 79 09 00 · [email protected] OpenIngsuren: maandag tot donderdag: 9u- 12u en 13u30 - 18u · vrijdag: 9u - 12u en 13u30 - 17u · zaterdag 9u - 12u

www.nipacostorme.be

Binnenkort vernieuwde &

grotere toonzaal!

NipacoStorme_VrijeTijd_0216.indd 1 12/01/16 21:38

Kom een kijkje nemen in onze vernieuwde

en grotere toonzaal!

Page 11: Hertsberge Leeft! maart 2016

11

J U B I L A R I S S E N

Op 10 december 2015 vierden Luc Vanwalleghem en Jacqueline Nieuwland hun diamanten huwelijksverjaardag.

Jacqueline woonde in de toenmalige Aardappelstraat 145 rechtover de bloemenwinkel Amarantus. Luc was van St-Michiels. Op een moment dat Luc militair verlof had, besloot hij om samen met een vriend een uitstapje te maken naar Hertsberge waar ter gelegenheid van kermisdonderdag een wielerwedstrijd plaatsvond. De aankomst was in de Lodistraat, een honderdtal meter voorbij de kerk. Jacqueline stond met haar zuster aan de meet. Zij zag aan de overkant een ‘schoon’ soldaatje staan... (zie kleine foto). Op datzelfde moment had dat soldaatje ook zijn oog laten vallen op dat ‘schoon ‘ meiske aan de overkant. Toen zij merkte dat de soldaat de baan wilde oversteken om een praatje te maken spoedde zij zich naar huis, want vader stond amper een paar meter verderop en was nogal een strenge. Aan haar eigen voordeur kon zij verder naar de koers kijken. Tot plotseling dat soldaatje daar ook zijn remmen dichttrok en vroeg of ze ‘s avonds wilde gaan dansen met hem. Natuurlijk zou ze gaan, het was immers recht over de deur. ‘s Anderendaags zag ze hem terug en de maandag kreeg ze al haar eerste brief van een hele reeks. Na drie jaar verkering zijn ze gehuwd. Ze woonden 9 jaar in Waardamme. Daarna zijn ze terug naar het ouderlijk huis in Hertsberge komen wonen totdat dit plaats moest ruimen voor de nieuwe en bredere Proosdijstraat. Ondertus-sen hadden ze gebouwd in de Kasteeldreef 1. De vader van Jaqueline was toen reeds overleden en moeder verhuisde naar hun nieuwe woning.

Luc was metaalbewerker bij FN te Brugge. Toen daar even geen werk meer was, heeft hij in meubelfabriek Bauwens gewerkt, in Waardamme. Een paar jaar later werd FN terug opgestart en is hij teruggegaan en gebleven tot aan zijn pensioen. Jacqueline was huishoudster en thuisnaaister. Hun twee kinderen: zoon Carl en dochter Carine schonken hen 4 kleinkinderen, twee meisjes en twee jongens.

De hobby’s van Jacqueline zijn fietsen en werken in haar bloementuin. Luc verzamelt postzegels en munten. Samen gaan ze meestal tweemaal per jaar op reis: naar Spanje en naar de Moezel. Luc was ook lid van het feestcomité. Hij heeft de mooiste herinneringen aan de organisatie van Superstar, een wedstrijd tussen de Hertsbergenaren, met onder andere karabijnschieten, boogschieten, fietsen op de rollen enzomeer.

Op 9 november 2015 mochten Eric Delameilleure en Agnes Coppens hun gouden huwelijks- jubileum vieren.

Op 11 december 2015 was het de beurt aan Robert Debaene en Christiane Vandeweghe om feest te vieren.

Zij zijn beiden geboren Hertsbergenaren, en woonden tijdens hun jeugd amper 500 meter in vogelvlucht van elkaar in de Hertsbergeveldstraat. De kinderen van de Kortekeer speelden samen en reden samen naar school. Later gingen ze samen naar het wekelijks bal in feestzaal De Zwaan in Ruddervoorde. De vonk tussen Eric en Agnes is overgesprongen tijdens de legerdienst van Eric. Op 21 januari, de feestdag van de Heilige Agnes, kreeg zij ter gelegenheid van haar naamdag een kaartje van hem uit Duit-sland. De eerste keer dat Eric in het huis van de familie Coppens binnen kwam als ‘haar lief’ was op ‘meimaandag’, in die tijd een soort feestdag. Het was de gewoonte om als jonge gasten samen op die dag naar de Meifoor in Brugge te gaan. Na hun huwelijk kwamen ze in de Lodistraat nr 7 wonen. Eric was metser bij Roger Buddaert en Agnes werkte in het meubelbedrijf Hero. Na een paar jaar bouwde Eric dan ook zelf hun nestje wat verder in dezelfde straat op nr 80. Hun enige en grote hobby is fietsen bij de Hertetrappers. Er gaat geen dag voorbij of je ziet hen beiden op de fiets. Agnes heeft bij de Hertetrappers alleen al 300 000 km bij elkaar gefietst! De doordeweekse kilometers en die in het buitenland zijn daar niet bijgeteld.

Robert is afkomstig uit de Breeweg en Christiane uit de Beernemstraat te Wingene. Hij werkte met een leercontract bij schrijnwerker Roger Devriese en moest nog tekenles volgen aan de tekenacademie in Wingene. De oudste broer van Christiane werkte bij Gerard Vanneste aan de tractoren. Ze reden samen met de fiets naar Wingene. Zo raakten zij bevriend. Toen ze later allebei in Soest hun legerdienst volbrachten kwam Robert wel al eens ten huize Vandeweghe maar Christiane had hij toen nog niet ontmoet. Pas tijdens één van de vele ‘Vlaamse Kermissen’ stelden haar broers haar voor aan Robert. Dat was toevallig in Hertsberge aan het kasteel Gilles de Pélichy in de Kasteeldreef. Hij verloor haar niet meer uit het oog. Het was pas op de Vlaamse Kermis in Doomkerke dat hun liefde ontlook. Na hun huwelijk zijn ze een paar huizen van Christianes ouder-lijke woning gaan wonen. Ze bouwden hun huis in de Molleree, indertijd nog de Kapellestraat. Zij kregen drie zonen. Na het tweede kindje werd Christiane huisvrouw. Voordien werkte ze in een naaiatelier waar herenkostuums vervaardigd werden. Robert is in 1966 nog dichter bij huis komen werken bij Herman Verhaeghe, dit tot aan zijn prépensioen. Ondertussen zijn er 8 kleinkinderen en kunnen Robert en Christiane van hun pensioen genieten. Roberts lievelingshobby is de vinkensport die hij al beoefent vanaf zijn zestiende. Als het weer het toelaat, wagen ze zich ook wel aan een fietstocht. Vooral fietszoektochten die ze vinden in de streekkranten. Zo hebben ze al vele mooie plaatsen ontdekt in ons Vlaamse land.

Page 12: Hertsberge Leeft! maart 2016

12

J O N G E L E E U W E N

Philippe Ombregt en Frederic Meurisse groeiden op in Hertsberge en bleven contact houden met elkaar, ook al gingen hun professionele wegen richting buitenland. Vorig jaar vatten ze het idee op, om een eigen voetbalproject op te zetten op verschillende plaatsen in het land. Brugge mocht vorige week de spits afbijten met de officiële opening van ‘Garrincha’.

Hertsbergse jeugdvrienden introduceren nieuw voetbalconcept in België

Initiatiefnemer Philippe Ombregt vertelt: “Frederic en ik kennen elkaar al sinds de kleuterjaren in Hertsberge. Frederic is van 1985 en ik ben een jaartje ouder. We waren kameraden in zowel de Chiro, voet-balploeg SKD Hertsberge als op de vrije lagere school, de huidige Bosbes. In het middelbaar gingen we elk onze eigen weg, Frederic koos voor het Sint- Lodewijkscollege en ik ging naar Sint-Leo. Dankzij de Chiro en het voetbal bleven we in contact. Tijdens onze studies in Gent, draaide ons sociaal leven mees-tal rond onze Hertsbergse connectie. Veel gasten uit onze lagere school kwamen we daar weer tegen. Frederic studeerde Architectuur en ik volgde Rechten. In die periode stonden we samen in de leiding bij de Chiro. Toevallig, zonder we van elkaar wisten, verhuisden we in 2008 naar Parijs. Frederic voor stage en om later als architect te werken in de lichtstad. Ikzelf volgde er mijn laatste jaar rechten in een Erasmusproject en nadien kon ik aan de slag bij een advocatenkantoor in Parijs. In die periode trokken we vaak samen op. We haalden vooral onze (koers)fietsen van stal of gingen naar PSG kijken. In 2011 ben ik voor een jaar verhuisd naar Chicago in de VS. Frederic ver-huisde naar Londen waar hij als architect werkte”.

“In 2012 maakte ik voor het eerst kennis met 5-a-side football in Parijs. Frederic speelde dit soort voetbal in Londen. Dit speltype is een 15-tal jaar geleden in de UK ontstaan en ondertussen de meeste gespeelde vorm van voetbal in de UK, Frankrijk en Italië. Dit speltype waarbij de bal nooit uit gaat, sprak ons zo aan dat we ons vaak afvroegen waarom dit nog niet in België bestond. Achteraf bleek dit vooral door de problematiek van ruimtelijke ordening te zijn”.

“De laatste jaren hadden we vaak brainstormsessies om een zaak op poten te zetten. We waren gebeten door de golf van start-ups in Londen en Parijs. Hierbij hadden we verschillende ideeën. Tijdens een van die

sessies op een vrijdagavond eind augustus 2014 in Londen kwamen we met dit voetbal-idee. We waren onmiddellijk heel enthousiast en beslisten om dit verder uit te werken. Vanaf november 2014 zijn we quasi fulltime met dit concept bezig. Een jaar later hebben we nu ons eerste centrum geopend in de oude stelplaats van De Lijn in Brugge. We gaven het de naam Garrincha verwijzend naar het legendarische Braziliaanse dribbelwonder. We hebben al plannen om binnenkort ook zo’n voetbaltempel op te richten in Antwerpen en in Gent”.

“Natuurlijk hebben we goede medewerkers nodig voor ons project. Toen we dit concept uitwerkten dachten we onmiddellijk aan Dries Lambert als de perfecte Garrincha Sport manager. Dries liep ook school in Hertsberge. Met Dries hebben we ook vaak gespeeld op het veldje naast het kerkhof in ons dorp. Hij is bijzonder vlot en een uitstekende voetballer. Ja, de Lamberts hebben natuurlijk een uitstekende reputatie in onze regio. Door zijn contacten binnen het voetbalwereldje, op zowel nationaal als provin-

Frederic Meurisse en Philippe Ombregt bij één van de vier binnenvelden voor Garrincha. Er komen binnenkort ook twee buitenvelden.

Page 13: Hertsberge Leeft! maart 2016

13

“Dit speltype waarbij de bal nooit uit gaat, bestond nog niet in België”

ciaal niveau, was hij de geknipte persoon om ons te ondersteunen. Toen we Dries hierover aanspraken was hij meteen gewonnen voor het idee. Meer nog, hij ‘verkocht’ ons concept beter dan wijzelf ...

Ondertussen werkt er ook een tweede persoon bin-nen ons team, Jules Maene, een Bruggeling die als gerant van het Brugs centrum zal optreden.

Burgemeester Landuyt en zijn schepenen waren op de officiële opening bijzonder lovend voor deze jonge ondernemers. De burgemeester noemde dit sport-project vooral slim ruimtegebruik. Als de leegstaande gebouwen over enkele jaren worden omgevormd naar een woonproject dan hoeven ze maar hun mat-ten oprollen, figuurlijk maar ook letterlijk. Zelfs de douches en toiletten die in containers zijn gebouwd kunnen zo meegenomen worden naar een nieuwe locatie. Schepen Franky Demon vond dat door deze tijdelijke recreatieve invulling de site alvast gevrij-

waard blijft van leegstandsproblemen, in afwach-ting van een verdere ontwikkeling op de site en het aanpalende stadseigendom. Die verdere ontwikkeling wordt alvast niet gehypothekeerd. Die periode van minstens 2 jaar is de periode waarbinnen het tijdelijk voetbalproject volgens de initiatiefnemers rendabel kan zijn. Schepen Annick Lambrecht denkt dat dit initiatief ook tegemoet komt aan de grote vraag in Brugge naar indoor-sportmogelijkheden. Zeker met dit winterweer zijn er locaties tekort.”

Auteur: Piet Himpens

Dries Lambert is op de achtergrond de arbiter van twee ploegjes die het nieuwe concept aan het uittesten zijn.

Verbindingsstraat 24 l 8020 Hertsberge (Oostkamp)T 050 27 80 60 l [email protected]

www.anseeuw-rg.be

Verbindingsstraat 24 l 8020 Hertsberge (Oostkamp)T 050 27 80 60 l [email protected]

www.anseeuw-rg.be

Page 14: Hertsberge Leeft! maart 2016

14

G R E N Z E N LO O S

Philip Cracco woont samen met zijn vrouw Aïscha Van Zele in deze mooie regio. Sinds februari 2016 zien we hem regelmatig op het scherm in ‘The sky is the limit’. Op een maandagmorgen om 8u stipt werden we bij hem thuis uitgenodigd voor een gesprek. Tijdens zijn ontbijt nam hij rustig de tijd om onze vragen te beantwoorden.

Ondernemer Philip Cracco geeft een blik achter de schermen van zijn leven

Hoe ben je hier terecht gekomen?Ik ben geboren en getogen in Roeselare. Toen ik 20 jaar was, ben ik al op verkenning geweest in de streek. Ik kom uit een bescheiden werknemersgezin en werkte als schilder. Graag had ik hier iets gekocht maar dit was voor mij toen onbetaalbaar. Ik ben dan in Hooglede gaan wonen. Later wilde ik in Sint-Martens-Latem een tweede huis bouwen, maar kreeg allerlei beperkingen opgelegd door de gemeente. Via inter-net vond ik dan dit huis in ruwbouw. Ik ben komen kijken en heb het gekocht en afgewerkt. Nu woon ik hier al vier jaar samen met mijn vrouw Aïscha, mijn 20-jarige zoon Pieter-Jan-Michiel en mijn 17-jarige dochter Marie-Julie-Pascale.

Wat trekt je aan in ons dorp?Ik kom zelden in het dorp en heb weinig tijd om con-tacten te leggen met de mensen hier. Wel ken ik mijn buren en nog enkele andere mensen. Ik hou van het bosrijke en ga er graag wandelen met mijn hond. We wonen hier ook zeer rustig.

Veronderstel dat jij burgemeester van ons dorp zou zijn. Wat zou jij veranderen?Ik ga zeer graag dikwijls op restaurant. In Sint-Mar-tens-Latem zijn er wel 25 restaurants, hier slechts twee. Het zijn wel goede restaurants, maar ik hou van afwisseling.

Waaraan ik zeker ook zou werken is de inbraakbevei-liging. Daarom zou ik op goede voet proberen te leven met de politie en ervoor zorgen dat er veel gepatrouilleerd wordt. Eénrichtingsverkeer en verkeersdrempels kunnen ervoor zorgen dat inbrekers niet vlug kunnen ontsnappen.

Je vertelde dat je uit een bescheiden werk-nemersgezin kwam en startte als schilder bij een autobusbedrijf in Roeselare. Vandaag rijd je met prachtige wagens, je maakt exotische

reizen en je woont in een prachtig huis. Kun je jouw carrière tot nu toe even schetsen?Inderdaad op mijn 21ste was ik schilder in een auto-busbedrijf. Daarnaast was ik ook kunstenaar. Ik had het geluk om twee keer kort na elkaar mijn werken te mogen tentoonstellen in galerie Alfons Blomme in Roeselare. Iedere keer verkocht ik bijna al mijn werken.

Ik kreeg de verkoopsmicrobe te pakken en ging werken bij ‘Adia Interim’ , een uitzendbureau. In 1995 kwam er een fusie tussen Adia interim en Ecco. Voor-taan gingen ze verder onder de naam Adecco. Ons concept was in het begin ‘een beetje goedkoper zijn’.

Mijn collega, Conny Vandendriessche, en ik dachten er anders over. Wij opteerden voor kwaliteit en richtten samen ‘Accent interim’ op. Het succes van Accent interim was dat we jobs met uitzicht op vast werk aanboden. Bij ons was werken aan een goede team-spirit essentieel. Tijdens mijn 18-jarige carrière als CEO van ‘Accent’ ben ik erin geslaagd om een omzet te behalen van 340 miljoen euro.

“Ik wil mensen met een passie voor verkoop aanmoedigen om een onderneming te starten en er zelfs hun hobby van te maken.”

Page 15: Hertsberge Leeft! maart 2016

15

In 2014 kocht ik mij uit in het uitzendkantoor Accent en nam Rodania over. Binnen Rodania hebben we ook al enkele nieuwe merken gelanceerd o.a. Manfred Cracco. Sindsdien ben ik bovendien eigenaar van ‘Like a virgin market’ , een marketingbureau, en van JMB.

Je bent in een korte tijd een succesvol zaken-man geworden. Wat zijn jouw sterktes, die liggen aan de basis van jouw succes?Ik wil niet opscheppen maar ik denk mijn talent en passie voor verkoop, gecombineerd met hard werken.

Onlangs vernam ik dat je regelmatig wordt uit-genodigd in hogescholen en universiteiten om te spreken voor studenten. Welke boodschap geef je hen mee?Ik geloof in jonge mensen en wil hen doorgeven wat ik gedaan en bereikt heb. Zo wil ik het ondernemer-schap promoten en vooral de nadruk leggen om het belang van te werken aan een goede teamspirit bin-nen een bedrijf.

We zien je momenteel regelmatig op TV in de programma ‘Sky is the limit’ op Vier. Hoe ben je hierin verzeild en wat wil je hiermee aan de mensen meegeven?Ik werd hiervoor opgebeld en heb toegezegd. Via dit programma wil ik ook het ondernemerschap in een positief kader plaatsen. Het creëert werk en betaalt belastingen, dit alles komt ons allen ten goede. Ik wil mensen met een passie voor verkoop aanmoedigen om een onderneming te starten en er zelfs hun hobby van te maken. ‘Enjoy’ is mijn leuze!

Auteur: Chantal Haers - Foto’: Bart Descheemaeker

“Via ‘The Sky is the limit’ wil ik ondernemerschap in een positief kader plaatsen.”

Page 16: Hertsberge Leeft! maart 2016

16

OPEN ALS HET VOOR U PAST !!Bel voor een afspraak

0477 29 73 14

JORIS SEGAERT bvba

meubels salons

slaapcomfort

SHOWROOM: De Leiteweg 23 G

8020 Ruddervoorde

[email protected]

Apotheek Sabine Devriendt

Tel. 050/27.99.15 Wingensestraat 16

8020 Hertsberge

NIEUW

gevatte teksten

duidelijke slogans

persteksten

drukwerk

campagnebeelden

publiciteit...

Ik help je graag verder:

[email protected] 0479-415 516

Page 17: Hertsberge Leeft! maart 2016

17

B A S I S S C H O O L D E B O S B E S

De nieuwe speelplaats van onze school is een meer-jarenproject dat steeds meer vorm krijgt. Na de uitbreiding naar de achterkant van de school en in afwachting van het verplaatsen van de fietsenstalling en het kunstgrasvoetbalveld, zijn we gestart met de aankleding naar sport en spel toe. Enkele leerkrachten, ouders uit de ouderraad en de directie zoeken mo-menteel uit, hoe we deze speelzones vorm kunnen geven. Spannend toch?

Wordt uw kapoen binnenkort 2,5 jaar? Kom dan zeker eens een kijkje nemen in onze kleuterklassen op deze dagen:

donderdag 17 maart 2016 van 14.00 uur tot 15.30 uur donderdag 28 april 2016 van 14.00 uur tot 15.30 uur vrijdag 29 augustus vanaf 17.00 uur

Inschrijven kan op elke schooldag van 8 tot 17u. Meer informatie: www.vbshertsberge.be

Een make-over voor de speelplaats

Instappen in de kleuterklas

Page 18: Hertsberge Leeft! maart 2016

18

S P O R T I E V E L I N G E N

Guido Neyskens uit de Molleree is vorige maand door de leden van zijn atletiek-vereniging Beverhout gevierd voor 20 jaar inzet voor de club. Wat ooit begon als even deelnemen aan de halve marathon van de Hertsbergse Chiro die aan zijn deur passeerde, evolueerde naar 20 jaar onafgebroken afleggen van het weg-criterium.

“Ik kan niet meer zonder lopen” GUIDO NEYSKENS GEVIERD VOOR 20 JAAR LOOPPLEZIER

“Als kleine jongen had ik steeds last van verkoud-heden, keelontstekingen, sinusitis en zelfs bronchiale astma”, vertelt Guido Neyskens. “Als tiener moest ik stoppen met voetballen, op school was ik vaak afwezig. En toch ben ik er in geslaagd om ondanks alles mij te ontpoppen als een geoefend atleet die twintig jaar na mekaar de voorgestelde wedstrijden van de atletiekclub afhaspelde waardoor ik onafgebro-ken in het wegcriterium van de club sta vermeld”.

“Rond mijn dertigste begon mijn buikje serieuze rondingen te vertonen. Ik besloot er iets aan te doen. Gestimuleerd door de jaarlijkse halve marathon van Chiro Sparregalm die aan mijn voordeur passeerde, maakte ik kennis met BEHO, atletiekclub Beverhout, tot dan toe een onbekende loopclub. Ook al stond die halve marathon van Hertsberge bekend als een zware, ik heb hem 17 opeenvolgende jaren tot een goed eind gebracht. Zowel op de weg als in het crosscriterium besloot ik de voorgestelde wedstrijden van de atle-tiekvereniging te lopen. Dat is niet evident want je moet gespaard blijven van blessures en vooral luis-teren naar je lichaam. Meerdere keren was ik de enige of één van de weinigen die alle wedstrijden uit het Beverhoutcriterium liep. Ik heb ook goede herinnerin-gen aan de twee sponsorlopen die ik, voor mensen in nood, heb gelopen. Eéntje in Kuurne (‘Rapper dan den ezel’) en de halve marathon in Brussel op uitnodiging van pastoor Jan die toen ook voor Pax Christi werkte. In de loopclub zag ik vele lopers komen maar ook vele lopers gaan, soms door ondoordacht trainen. Daarom gaat mijn respect ook naar de trainers en begeleiders van de club die mij heel goed opvolgden. Bovendien heb ik veel nieuwe mensen leren kennen en veel nieuwe vrienden gemaakt”.

Vorige maand werd Guido Neyskens samen met de andere jubilarissen door het bestuur met alle eer overladen. Hij kijkt al vooruit naar de geplande verhuis naar sportpark Drogenbrood. In dat sportpark zal er trouwens ook een beetje ‘Oostkamp’ aanwezig zijn. De

gemeenteraden van Beernem en Oostkamp hebben immers een samenwerking voor de aanleg van een atletiekpiste op sportpark Drogenbrood in Beernem goedgekeurd. Beernem, Oostkamp en Zedelgem gaan voor dit project met elkaar in zee. De totale kostprijs van de piste wordt geraamd op 900.000 euro. Beernem hoopt op 450.000 euro van de provincie. Oostkamp zou maximaal 180.000 euro in het project pompen, Zedelgem 90.000 euro. In ruil voor de inves-tering van Oostkamp zal Beernem 15 jaar lang jaarlijks 12.000 euro extra bijdragen voor De Woonwinkel. “We verlaten straks wel ons gezellige clubhuis maar we krijgen er heel wat voor in de plaats: een mooie 400-meterpiste in tartan met alles er op en er aan”, vult voorzitter Lucien D’haeninck van de atletiekclub aan. “Zelfs de installatie voor poolstok en steeple is voor-zien, een ruim joggingparcours, een modern clubhuis met bar en nieuwe kleedkamers. We kijken in 2016 ook uit naar 50 jaar Beverhout. Dat zal in stijl gevierd worden”.

Auteur: Piet Himpens

Hertsbergenaar Guido Neyskens en echtgenote Marijke dragen atletiek al 20 jaar hoog in het vaandel.

Page 19: Hertsberge Leeft! maart 2016

19

S P O R T I E V E L I N G E N

Eric Delameilleure (72) en Agnes Coppens (71) uit de Lodistraat zijn echte fietsfanaten. Elke dag haspelen ze tientallen kilometers af, al meer dan 40 jaar lang. Op het einde van vorig fietsseizoen stond de teller van Eric al op 770 465 officieel geregistreerde km, die van Agnes op 600 000 km.

Fietsen tot aan de maan en terug...

“We hebben natuurlijk al veel méér kilometers afge-legd”, doelt Eric op de vele kilometers die hij samen met zijn echtgenote doet om tot aan een of andere startplaats te geraken. “Als we een rit in Oostende meerijden, dan zijn de kilometers om er te geraken en om terug te keren niet meegerekend. Nochtans zijn dat ook al 70 km die we gefietst hebben”. Duizeling-wekkend is het… Beiden konden al tot aan de maan fietsen en terug. In plaats daarvan hebben ze een lijstje met alle tochten waaraan ze reeds deelnamen, teveel om op te noemen. We pikken er alvast enkele uit: Gent-Wevelgem; 4x Luik-Bastenaken-Luik (200 km); 2x Waalse Pijl; Zaventem – Blankenheim – Zaventem (600 km); 2x Hertsberge-Lourdes; beklimming van de Mont Ventoux, Les deux Alpes; Alpe d’Huez; Galibier; Aubisque; Soulor; Col du Tour-malet en Col d’Aspin; 1000 km in 3 dagen met zilveren arend Euroaudax enz. Zelfs als ze op vakantie zijn in Benidorm of op het eiland Mallorca is de fiets nooit ver weg. Met alle bergjes groot en klein mag je daar toch ook weer op zo’n 800 km rekenen. Zomer of winter, als het weer het enigszins toelaat zie je Eric en Agnes dagelijks op de fiets. Als het pijpenstelen regent dan kunnen ze zich nog met de fiets op rollen uitleven op zolder”.

Eric deed heel lang geleden mee aan de wedstrijden van de Cyclosportieven. Hij herinnert zich nog zijn eerste rit waar hij als 8ste op 125 deelnemers arriveerde. Hij is eigenlijk nooit buiten de eerste 11 beland. Net na de opstart van WTC De Hertetrappers sloot hij zich aan. Daar is hij al 5 keer als mister World gevierd (200 000 km in clubverband). Ook Agnes staat elk jaar vooraan in het klassement van de kilo-meterkampioenen. “Ik ben beginnen fietsen omdat Eric fietste”, vertelt ze maar anderzijds zijn er ook haar broers Romain en Hubert en vader Amedé van wie ze de wielermicrobe heeft gedeeld. “Door te fietsen voelen we ons heel goed”, vertellen Agnes en Eric die we zeker nog niet in de categorie van de zeventigers hadden ingedeeld. Toch heeft Eric enige tijd geleden problemen gekregen aan de kransslagader en werd er een ‘stent’ geplaatst. “Het is net door het sporten dat ik op tijd voelde dat er iets aan de hand was”, vertelt

hij. “Ik werd tijdens het fietsen iets gewaar dat ik niet gewoon was en dat was het signaal om een dokter op te zoeken. Anders was ik er misschien niet meer…”

“‘t Is niet dat we onze levenswijze helemaal afstem-men op onze sport”, vertelt Agnes, “Zelfs met onze voeding doen we gewoontjes. Enkel met sauzen over-drijven we niet”.

Ernstige ongevallen heeft het kranige wielerkoppel nog niet gehad. Eén keertje een schaafwonde door te vallen, dat wel. Of die keer dat er bij Eric door een val-partij in de groep een stukje wervel was afgebroken. Enkele weken terug werd Agnes nog opgeschept door een onoplettende jonge chauffeur die uit een oprit kwam gereden, gelukkig zonder veel erg.

“Een bijzondere anekdote? Och zoveel hebben we er niet hoor. We genieten van elk moment op de fiets. Zo voelen we ons gelukkig. Wel heb ik eens iets heel speciaal meegemaakt. Tijdens een ochtendrit van de tweedaagse die vanuit Zaventem over een deel van het parcours van Luik-Bastenaken-Luik in de richting van de Eifel rijdt, zagen we iemand die in slaap aan het vallen was op zijn fiets. Hij reed iets voorop en we zagen hem bij het rijzen van de zon plotseling zwalpen over de weg en in de gracht belanden. Voordien wist ik niet dat zoiets kon gebeuren…”

“We blijven fietsen tot we niet meer kunnen, maar iemand die zich goed soigneert zoals een Timmy Simons of een Sven Nys die kan nog altijd meer dan een ander, zelfs op een gezegende leeftijd. Wij nemen hen alvast als voorbeeld”.

Auteur: Piet Himpens

Agnes en Eric houden even halt tijdens een rit ter hoogte van Sint-Joris.

Page 20: Hertsberge Leeft! maart 2016

20

Hallo! Via deze weg willen we jullie nog even warm maken voor de leukste jeugdbeweging van het land: de Chiro. Met een 60-tal leden en 14 leidsters zijn we met onze meisjes-chiro in Hertsberge een heel gezellige en warme bende waar iedereen elkaar kent en iedereen elkaar respecteert. Elke zondag organi-seren we spelletjes van 14u tot 17u, bij ons heem aan het kerkplein, voor jong en oud en dit volgens leef-tijdsgroep. Hiervoor mogen we op veel enthousiasme rekenen van de leidingsploeg, elke week opnieuw zorgen ze dat de kindjes zich naar hartelust kunnen uitleven en kunnen ravotten met vriendinnen.

Elk jaar gaan wij ook op kamp van 12-21 juli of 12-17 juli voor de kleintjes onder ons, dit zijn dus alvast data om in de agenda te noteren! Op kamp spelen we 10 (of 5) dagen lang de tofste spelletjes en teambuilding activiteiten en leven we samen met de chiro als één hechte groep. Meer informatie over het kamp volgt in april (de kindjes krijgen dan een boekje mee met het adres, wat ze moeten meenemen en nog veel andere nuttige info over het kamp). Nieuwe kindjes zijn nog altijd welkom, ook nu nog!

Chiro, de leukste jeugdbeweging van het land!

C H I R O S PA R R E G A L M

We hopen dat diegene die al in de chiro zaten allemaal meegaan op kamp en diegene die nog niet in de chiro zitten zeker niet aarzelen om eens langs te komen of vragen te stellen!

Vele chirogroetjes, de leidsters

Meer info: www.chiro-sparregalm.be/meisjeschiro of onze facebook-pagina: Chiromeisjes Hertsberge. Mail naar [email protected] of bel onze hoofdleidsters Julie Vandewiele (0479 85 89 16) of Louise Noyez (0497 43 18 91). Wie het maandelijkse programma wil ontvangen in de mailbox, gelieve dan jullie e-mailadres door te mailen.

MEUBELEN EN INTERIEUR

Meubelen op maat interieurinrichting, inbouwkasten, keukens, badkamers, bureaus, slaapkamers, horeca, winkelinrichting.

de leiteweg 23f 8020 ruddervoorde t 050 27 75 16 - f 050 27 69 33

[email protected] www.meubelendevriese.be

DEVRIESE

Page 21: Hertsberge Leeft! maart 2016

21

UITNODIGING

‘Samen zingen en dansen’ o.l.v. Cindy Rosseel

op woensdag 25 mei om 14u in zaal ‘t Bulscampvelt

deuren open vanaf 13u45 thuis afhalen is mogelijk

UITNODIGING

‘Solidair ontbijt’

op zondag 20 maart van 8u30 tot 10u30 in zaal ‘t Bulscampvelt

volwassene : 7 euro kind (tot 12 jaar) : 4 euro

gezinskaart : 22 euro

PA R O C H I E

Broederlijk Delen: Met een leven speel je niet !

Broederlijk Delen is een Vlaamse organisatie voor ontwikkelingssamenwerking die zich inzet voor een duurzame wereld zonder ongelijkheid.

Deze ongelijkheid pakken ze aan via 3 thema’s: • recht op voedsel • duurzaam beheer van natuurlijke rijkdommen, zoals grondstoffen, water en land • inspraak en vrede

Dit jaar staat Colombia in de kijker waar Broederlijk Delen samenwerkt met 13 plaatselijke organisaties die de rechten van de lokale bevolking verdedigen. Grootgrondbezitters en bedrijven en ook gewapende groepen nemen steeds meer gronden van boeren af, terwijl dit hun leven en de toekomst van hun kinderen is.

De opbrengst van het solidair ontbijt op zondag 20 maart 2016 in zaal Bulskampvelt gaat naar die projecten. Inschrijven bij de leden van de werkgroep ‘solidair ontbijt en parochie’ : Ann Bombeke, Christine Piot, Marie-Jeanne Vanparys, Magda Cuvelier, Cecile Busschaert (0497-53 17 50), Willy Beghein ([email protected]), bij Casa Luca, apotheek Devriendt, Schilderwerken Anseeuw of De Levende Aarde.

De bezoekersgroep van de parochie ’Sint-Jan’ Hertsberge organiseert opnieuw een gezellig samen-zijn voor 60-plussers op woendag 25 mei. Meteen een vierde editie van het gesmaakte ‘Samenzingen’.

Inschrijven:Iedereen van harte welkom! Inschrijven tegen ten laat-ste vrijdag 20 mei. Dat kan bij Maria Vrielinck, tel. 050-27 84 16 of via Chantal Haers, tel. 0473-84 28 89 of [email protected].

Heb je geen vervoer? Geen probleem, we hebben onze eigen taxidienst en komen jullie gratis ophalen.

Gezellig samenzijn met onze 60+

Interesse om te adverteren? Nieuwtjes voor onze redactie? Neem contact op met Magda Vandycke, tel. 050 28 19 84,

[email protected]

Page 22: Hertsberge Leeft! maart 2016

22

‘Gluren bij de Buren’ is de ideale gelegenheid om een glas te heffen met vrienden, familie en buren. Santé, laat het smaken.

Hertsbergse koffie als opkikkertje onderweg. Je kon heel wat verrassende intermezzo’s vinden tijdens de Urban Trail.

M I L L E N N I U M W E R K G R O E P

En wie bezwijkt nu niet voor de heerlijke wafels, als afsluiter van opnieuw een succeseditie ‘Gluren bij de Buren’.

Sportief gluren bij de buren (28 februari)

Heel wat enthousiaste Hertsbergenaren waagden zich aan de Urban Trail, een loopparcours van 5 of 10 km.

De Chiro zorgde voor een aangepast kinderprogramma. Dank u wel! Wat je allemaal langs Hertsbergse wegen kunt tegenkomen! Nee, geen sluikstorten, maar een weldoordachte opdracht.

Aan de leiding... klaar... start! De Millenniumwerkgroep gaf het startschot voor de lopers.

Page 23: Hertsberge Leeft! maart 2016

23

O U D E R R A A D D E B O S B E S | V I B

De bezige ouders van de Bosbessers

Misschien kwam je onze kleurrijke snoepjes al tegen? We verkopen ze ten voordele van de zwembus voor de kinderen van de lagere school. Steun je mee?

Ouders en vrienden gingen kleurrijk uit de bol op de tonen van partyband The Jokes en DJ Jo.

De gratis lekkere frietjes werden goed gesmaakt!

‘Glow in the dark’ was het thema van de Nacht van de Bosbes op vrijdag 4 maart in zaal ‘t Bulscampvelt.

Page 24: Hertsberge Leeft! maart 2016

24

Chiromeisjes: Julie Vandewiele en Louise Noyez, gsm 0469/858916, [email protected], www.chiro-sparregalm.be

Chirojongens: [email protected], www.chiro-sparregalm.be

Davidsfonds: wijkverantwoordelijke Chris Strobbe, tel. 050/82 51 20, [email protected]

De Hertetrappers (wielerclub): Willy Van Hollebeke, tel. 050/82 35 80, www.hertetrappers.be

De Koninklijke Gilde der Hertenschutters (handbooggilde): René Decoster, tel. 050/27 82 06, [email protected] www.dehertenschutters.be

Derde wereldwerkgroep: Marie-Jeanne Vanparys, tel. 050/27 90 69, [email protected]

Gezinsbond: Marc en Beatrijs De Spiegelaere-D’hooghe, tel. 050/27 99 15, [email protected]

Heemkundige Kring Hertsberge: Christoph Biebauw, [email protected]

Krachtbal Hertsberge: Johan Bonne, tel. 050/78 09 14

Markant: Anuschka D’hoore-Steenkiste, [email protected], www.markantvzw.be/oostkamp

Voorzitters en verantwoordelijkenMillenniumwerkgroep: Jan Declerck, tel. 0474/31 53 80, [email protected]

OKRA: Maria Vrielinck, tel. 050/27 84 16 en Lina Blondeel, tel. 050/27 81 28

Ouderraad ‘De Bosbes’: David Deveen, 0476/84 82 53 en Aline Debucquoy, 0477/77 60 41, [email protected]

Parochie: E.H. Luc Deschodt, tel. 050/82 22 30, [email protected]

Sint-Janskoor: Geert Debaene, tel. 050/27 96 88, [email protected]

SK Dennenheem (voetbalclub): Rony Sarrasin, tel. 0497/57 91 95, [email protected],http://skdhertsberge.be/index.html

Straatambassadeur Hertsberge : Geert Callebert, tel. 050/27 62 55, [email protected].

VBS De Bosbes: directeur Bieke Wittebolle, tel. 050/54 51 57, [email protected]

VIB: Greet De Winne, tel. 0474/97 89 21, [email protected]

Wijkcomité ‘De Schaere’: Gerard Vandevannet, Scharestraat 16, Ruddervoorde, tel. 050/27 73 95

V E R E N I G I N G E N

Page 25: Hertsberge Leeft! maart 2016

25

Advocatenkantoor VAN BELLEGHEM

www.yourlawyer.be

Hoofdkantoor: Hoogstraat 11 8000 Brugge 050/34.44.23

Tweede kantoor: Molleree 1 8020 Hertsberge

Page 26: Hertsberge Leeft! maart 2016

26

K A L E N D E R

Maart17 | Openklasdag voor nieuwe kleuters vanaf 14u (VBS De Bosbes)

20 | Solidair ontbijt (parochie en werkgroep solidair ontbijt)

20 | Lentefietstocht ‘Kasteelmoorden’ (Heemkunde)

20 | Gezinsviering met vormelingen (parochie)

23 | Bezoek casino Oostende (VIB)

25 | Goede vrijdagviering met de leerlingen van De Bosbes om 14.30u (parochie)

26 | Paaseierenraap (Gezinsbond)

27 | Plechtige Paasviering opgeluisterd door het Sint- Janskoor om 11u (parochie)

April13 | Film (VIB)

22 | Boekenbeurs (Ouderraad De Bosbes)

22 | Quiz voor verenigingen, groepen of families (Heemkundige Kring Hertsberge)

24 | Instapviering eerste communie (parochie en VBS De Bosbes)

28 | Openklasdag voor nieuwe kleuters vanaf 14u (VBS De Bosbes)

30 | Sterke Dag met vormelingen (parochie)

Mei05 | Eerste communie (parochie en VBS De Bosbes)

08 | Gezinsviering met vormelingen (parochie)

13 | Tentoonstelling leerlingen tekenatelier in kerk Hertsberge om 17u

10 | Knutselactiviteit (VIB)

21 | Vormsel om 17u (parochie)

24 | Knutselactiviteit (VIB)

25 | Gezellig samenzijn 60+ om 14u in zaal Bulscamp- velt (Bezoekersgroep van de parochie)

28 | Schoolfeest (VBS De Bosbes)

Juni01 | Zeewandeling (VIB)

12 | Dankviering eerste communie en vormsel (parochie)

Juli03 | Wijkfeest Verbindingsstraat

Augustus26 tot 29 | Hertsbergse feesten

29 | Opendeurdag vanaf 17u (De Bosbes)

September15 | Voordracht Dhr. De Maerteleire (VIB)

19 | Gelegenheidsschieting in de Wara (De Hertenschutters)

Oktober14 | Ladiesnight (VIB)

Page 27: Hertsberge Leeft! maart 2016

27

Van Essche bvba Nijverheidsstraat 36 8020 Oostkamp tel. 050 28 15 31 [email protected]

Geert Debruyne Lodistraat 8 8020 Hertsberge tel. 050 27 95 85 [email protected]

CTC warmtepompen worden geïnstalleerd door:

www.ctcbenelux.com - [email protected]

Page 28: Hertsberge Leeft! maart 2016