helpen Met de handen - IBO-Nederland 2014-09-29آ  Bouwberichten aug 2014.indd 1 5-8-2014 12:05:21....

download helpen Met de handen - IBO-Nederland 2014-09-29آ  Bouwberichten aug 2014.indd 1 5-8-2014 12:05:21. vv

of 2

 • date post

  17-Jul-2020
 • Category

  Documents

 • view

  1
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of helpen Met de handen - IBO-Nederland 2014-09-29آ  Bouwberichten aug 2014.indd 1 5-8-2014 12:05:21....

 • cultural exchange

  bouw berichten

  Aug 2014 - Nummer 2

  Het bestuur wordt gevormd door: Voorzitter: Leonie van de Ven, Herten Secretaris: Tobia Potters, Den Haag Lydia Verstraate, Goes Paul Taris, Soest René Peters, Oss

  Stichting IBO-Nederland St. Annastraat 174 6524 GT Nijmegen tel.: 024-3226074 e-mail: info@ibo-nederland.org website: www.ibo-nederland.org

  Dit blad is een uitgave van de Stichting IBO-Nederland en wordt drie keer per jaar verstuurd aan belangstellenden en donateurs. De Stichting is lid van de Internatio- nale Bouworde (IBO) en stelt zich ten doel vrijwilligers uit te zenden naar lokale projecten voor mensen die hulp behoeven, ongeacht hun nationaliteit, ras of levensbeschouwing. Stg. IBO-Nederland is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel te Nijmegen onder nummer 41055227. Giften komen voor belastingaf- trek in aanmerking. Ter zake van legaten is de stichting gerangschikt in de zin van art. 24, 1-4 Successiewet 1956. De ontvangst van giften van € 225,- of meer wordt altijd schriftelijk bevestigd.

  Maak je gift over naar: NL27 INGB 0000 8607 00 t.n.v. Stg. Bouworde Nederland ISBN 1568-3028 cultural exchange

  colofon

  2014: uitdaging en succes!

  Foto gemaakt door AAFM Facility Management

  geboorte bouworde-baby Hallo, wij zijn Elisabeth Jaks en Martijn Kamps en op 4 mei is onze dochter Miriam geboren. Op zich een heuglijke gebeurte- nis, maar wat het natuurlijk extra speciaal maakt is dat wij, de ouders, elkaar in de zomer van 2000 bij een drie weken durend Bouworde-project in Macchi- agodena (Zuid-Italië) ontmoet hebben. Elisabeth komt uit Wenen (Oostenrijk) en Martijn uit Nijmegen, waarmee het zelfs een internationale IBO-geboorte betreft. Elisabeth werd door haar vriendinnen, Verena en Isabella, overge- haald mee te gaan naar Italië, omdat met name Verena een ontzet- tende Italofiel is. Martijn had reeds een jaar eerder aan een Bouworde- project deelgenomen in Pskov (Rusland) en wilde nu iets compleets anders: het werd dus Zuid-Italië.

  Naast de delegaties uit Nederland (in totaal 12 personen) en Oostenrijk (3 personen) waren er nog een Duitse groep (eveneens 3 personen) en een grote groep uit Milaan aanwezig. Onze werkzaamheden bestonden uit de bouw van een ontmoetingscentrum. De leiding was in handen van Don Franco, Liberato en Antonio. Het was hard werken, maar het geweldige eten van Don Franco en de goede wijn vergoedden natuur- lijk veel. Daarnaast ligt Macchiagodena in een prachtige omgeving. ’s Avonds voetbalden we met de dorpsbewoners of gingen met zijn allen picknicken. In de weekenden hebben we o.a. Napels en Pompei bezocht; ook zijn we naar het strand geweest. Kortom, het was er erg gezellig.

  We werkten natuurlijk veel samen en merkten dat we elkaar wel erg aardig vonden en misschien nog wel meer dan dat. Elisabeth nodigde Martijn uit om haar een keer te komen bezoeken in Wenen. In de kerst- vakantie is Martijn toen naar Wenen gegaan met het idee dat het in ie- der geval een leuke stedentrip zou zijn, maar uiteindelijk bleek dat we elkaar toch erg leuk vonden en vanaf die tijd zijn we officieel een stel. Nu zijn we met zijn drieën. Miriam is onze lieve, mooie dochter en we zijn ontzettend gelukkig met haar. We zijn natuurlijk heel blij dat we indertijd onafhankelijk van elkaar besloten naar Macchiagodena te reizen. Onze beide levens zijn daarna compleet op de kop gezet, met de geboorte van Miriam natuurlijk als absolute hoogtepunt. Misschien was het voorbestemd. In ieder geval zijn we dankbaar dat er zo’n organisatie als IBO bestaat, want anders had onze wereld er nu geheel anders uitgezien.

  Uiteraard hopen we dat Miriam ooit zelf mee wil gaan naar een Bouw- orde project. Volgens ons is er geen betere manier om andere landen en mensen uit andere culturen te leren kennen en wie weet maak je er vrienden voor het leven. Onze support heeft ze in ieder geval!!

  Door: elisabeth Jaks en MartiJn kaMps IBO vrijwilligers dragen in Ikiliwindi, Kameroen bij aan de accepta- tie en integratie van gehandicapte kinderen.

  helpen Met de handen Door René Peters (Bestuurslid IBO-Nederland)

  ‘Helpen met de handen’, dat is de kern van het werk van de Internationale Bouworde (IBO-Nederland) zoals ik het begrepen heb. Er samen met elkaar, en voor een ander, het beste van maken. Sinds 1957 zendt de Bouworde vrijwilligers uit om binnen Europa, en daar buiten, letterlijk de handen uit de mouwen te steken. Dat is belangrijk werk. Nu misschien wel meer dan ooit. ‘Hulp moet helpen’ hoor je vaker. Maar voor wie? Natuurlijk helpt het werk van onze vrijwilligers. Mensen die het minder getroffen hebben dan wij, profiteren van het werk van hun handen. Maar zonder dat IBO hen het werk uit handen neemt. Dat is mooi. Maar dat is niet genoeg. Samen de handen uit de mouwen steken doet meer. Wanneer vrijwilligers uit Italië, Duitsland, Vlaanderen en Nederland samen iets opbouwen, in Albanië of Marokko, dan ontstaat er iets moois. Samen werken verbindt en verbroedert. En in deze tijden van wantrouwen en onbegrip is dat geen overbodige luxe.

  De Bouworde is ontstaan om op de puinhopen van het Europa van na de oorlog, iets moois te bouwen. Dat werk is nooit klaar. En blijkt erg onderhoudsgevoelig. Vooral daar waar bekrompen nationalisme weer de kop opsteekt. Als jongen van negentien mocht ik als vrijwilliger van de Bouworde een kazerne van de Hitler-jugend helpen ombouwen tot een tehuis voor gehandicapte kinderen in de voormalige DDR. Een historische plek om samen met vrijwilligers uit Oostenrijk, Duitsland en België te leren hoe Europa was, is en kan zijn. Die boodschap uit 1957 is nog steeds actueel. Misschien wel meer dan ooit. IBO, helpen met de handen!

  Bouwberichten aug 2014.indd 1 5-8-2014 12:05:21

 • vv

  De zomer is bijna voorbij en we blikken alvast terug op een prachtige periode voor IBO en voor al haar vrijwilligers. Zij hebben een schat aan ervaringen opgedaan die ze in hun verdere leven zullen kunnen gebruiken! In deze nieuwsbrief leest u onder andere een bijzonder verhaal van Meneer van der Heijden. Hij vertelt over hoe hij als vrijwilliger een inspiratie was voor Pater Werenfried van Straaten net vóór de oprichting van de Bouworde. Daarnaast is er dit jaar een IBO-project in Nederland gestart samen met Taizé in Amsterdam. Onze zusteror- ganisaties uit België, Duitsland, Oostenrijk en Italië hadden aangegeven dat er veel interesse was voor een project in Nederland. Lees over de eerste ervaringen van IBO-Nederland met een project in eigen land. Voor alle vrijwilligers zijn dit jaar voorbereidingsdagen georgani- seerd in Nijmegen. De vrijwilligers konden zo alvast kennis maken

  met elkaar, met IBO-Nederland en kregen praktische informatie ter voorbereiding op hun reis. Iedereen was er enthousiast over; dat versterkt elkaar! Onze starter Dennis Verbrugge heeft samen met René Peters (bestuur) een Comité van Aanbeveling opgericht. Met behulp van dit Comité gaan we er voor zorgen dat meer mensen het werk van IBO gaan steunen. Tenslotte is er weer een IBO-baby geboren! Dit blijven leuke verhalen en het is geweldig dat IBO op zo’n bijzondere manier voort kan leven.

  Veel leesplezier!

  leonie van de ven Voorzitter

  voorwoord

  we gaan voor 100!!

  IBO-Nederland is dit jaar begonnen aan het oprichten van een club van 100. Veel (sport-) verenigingen en organisaties richten dergelijke clubs van 100 op om een extra financiële stimulans te genereren voor concrete doelen. De club van 100 bestaat uit een groep leden (we gaan voor minimaal 100) die jaarlijks €100 doneren om lid te zijn van deze club. Dit lidmaatschap brengt interessante extra’s met zich mee, zoals vermelding op onze website en sociale media, wat interessant kan zijn in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Het geld dat deze club genereert wordt ingezet voor projectondersteuning in de breedste zin van het woord.

  Om leden te kunnen werven voor de Club van 100, hebben we een Comité van aanbeveling aangesteld. In het Comité zitten Wil van der Kruijs, Ben Wolbers, Falco Thuis en Elco Brinkman. Samen met hen gaan we leden voor de Club van 100 werven, daarbij richten we ons om te beginnen op bouwbedrijven, maar daarna gaan we ons zo veel mogelijk uitbreiden.

  Ken je nog bedrijven die ons een warm hart toedragen en die wellicht geïnteresseerd zijn in een lidmaatschap van de club van 100, laat het ons alsjeblieft weten. We gaan voor 100!!

  voorbereidingsdagen 2014 een vriJwilliger vertelt: “Op 24 mei was het dan zo ver, de voorbereidingsdag! Met veel gezonde spanning ging ik eindelijk mijn reisgenoten ontmoeten waarmee ik van 28 juli t/m 9 augustus 2014 vrijwilligerswerk in Kroa- tië ga doen. Voor de bijeenkomst had ik al een email gehad met de gegevens van de andere meiden en was er al wat contact geweest via sociale media maar het blijft toch even spannend wanneer je ze dan in het ‘echt’ gaat ontmoeten.

  Eenmaal aangekomen op het kantoor van IBO-Nederland werd ik met open armen ontvangen door IBO medewerkers Pascale en Anoek. Wat een fijne sfeer zeg en wat een leuk kantoor. In eerste instantie ging ik ervan uit dat alleen mijn projectgenoten zouden komen naar deze dag, maar toen ik binnen kwam werd me al snel duidelijk dat er ook mensen van andere projecten aanwezig wa- ren (LEUK!!). Na een drankje kregen we een voorlichting over wat IBO-Nederland is, hoe het is ontstaan en wat praktische informatie. Hierna kwam Anna McCardle vertellen over haar vrijwilligerswerk

  met demente bejaarden (als ik het goed heb onthouden is zij in Mol- davië geweest). Door haar verhaal werd ik nog enthousiaster dan dat ik al was.