Heilig Vormsel - Woumen - 2014

15
Nolle - Ibe - Jonas - Justine - Marthe - Thibo - Melissa Maris - Seppe - Elisa - Lotte - Edward - Jelle Rani - Fleur - Sarah - Alicia

description

De vormelingen van Woumen zijn: Maris Aneca, Thibo Baert, Seppe Boelens, Ibe Boen, Alicia Demey, Elisa Demey, Lotte Djema, Sarah Maertens, Jelle Steenkiste, Nolle Turcq, Fleur Vanden Berghe, Justine Vanhooren, Rani Vanslambrouck, Jonas Vermet, Melissa Vermet, Edward Versteele, Marthe Villez. Vormheer: Nikolaas Devynck, pater van de abdij van Zevenkerken. Pastoor: Bart Malfait. Catechisten: Mieke De Belser, Rita Tyvaert en Els Daenekindt. Muzikale begeleiding: Jan Lapon aan het orgel en het Sint-Andreaszangkoor o.l.v. Stefaan Debruyne.

Transcript of Heilig Vormsel - Woumen - 2014

Page 1: Heilig Vormsel - Woumen - 2014

Nolle - Ibe - Jonas - Justine - Marthe - Thibo - Melissa Maris - Seppe - Elisa - Lotte - Edward - Jelle

Rani - Fleur - Sarah - Alicia

Page 2: Heilig Vormsel - Woumen - 2014

I. OPENING VAN DE VIERING

De vormelingen, de misdienaars, de pastoor en de vormheer komen binnen in processie. Een kruik met doopwater en het heilig chrisma worden meegedragen. Openingslied Welkom Refr. Welkom, vieren doe je niet alleen. Welkom, welkom aan iedereen. Wij dragen allemaal dezelfde naam. Als christenen gaan wij er tegenaan. Wij zijn hier samen, samen op dit feest, omdat wij geloven in Vader, Zoon en Geest. Wij zijn hier samen rond de Heer. Zijn woord geeft ons leven een waarde meer. Wij zijn hier samen rond brood en wijn. Zo kunnen wij met Hem verbonden zijn. Wij zijn hier samen, zo voelen wij ons sterk om verder te werken aan Christus en zijn Kerk. Verwelkoming en kruisteken Priester Bart verwelkomt de vormheer Nikolaas Devynck, pater van de abdij van Zevenkerken. Vormheer: In de naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest. Allen: Amen De genade van onze Heer Jezus Christus, de liefde van God en de gemeenschap van de heilige Geest zij met u allen. Openingswoord Vormelingen: Vooraan ziet u de paaskaars bij het doopwater. Bij ons doopsel werd onze doopkaars ontstoken aan het licht van de paaskaars. Als herinnering aan ons doopsel hebben we ook het doopwater naar voren gebracht. Wij hebben ook het chrisma meegebracht. Op de vooravond van Witte Donderdag heeft onze bisschop, Jozef De Kesel, deze heilige olie gewijd in de kathedraal te Brugge. Wij worden vandaag met dit chrisma gezalfd. Wij ontvangen het zegel van de heilige Geest. Zo worden wij sterke christenen in het voetspoor van Jezus. Welkom in ons midden, geachte vormheer. We hebben lang uitgekeken naar deze dag. Samen met u willen wij luisteren, zingen en vragen dat de heilige Geest over ons zou komen.

Page 3: Heilig Vormsel - Woumen - 2014

Geachte ouders, vormselpeter of -meter en alle mensen van de familie en de parochie, willen jullie met ons meebidden? Vormheer: …..

Page 4: Heilig Vormsel - Woumen - 2014

Gebed om ontferming Vormheer: Wij mogen Jezus ontmoeten in het sacrament van het vormsel en in het sacrament van de eucharistie. Daartoe willen wij ons hart zuiver maken.

Vormeling: Vader, uw Zoon wil onze grootste vriend zijn. Wij zijn echter niet gewoon op deze uitnodiging in te gaan. Wij verkiezen onze hobby boven de ontmoeting met Jezus in de eucharistie. We zijn even de weg kwijt. Heer, ontferm U over ons. Allen: Heer, ontferm U. Heer, ontferm U. Heer, ontferm U. Vormeling: Jezus, wij zien niet altijd Uw gezicht in andere mensen. Dan zijn wij heel vlug geneigd te oordelen en te veroordelen. Wij zijn even de weg kwijt. Christus, ontferm U over ons. Allen: Heer, ontferm U. Heer, ontferm U. Heer, ontferm U.

vormeling: Heilige Geest, vaak missen we uw kracht om op weg te gaan. Wij zijn dikwijls alleen bezig met onze eigen kleine plannetjes. Wij zijn even de weg kwijt. Heer, ontferm U over ons. Allen: Heer, ontferm U. Heer, ontferm U. Heer, ontferm U.

Vormheer: Moge God …

Page 5: Heilig Vormsel - Woumen - 2014

Gloria

Lof zij U, goede God. Lof zij U, gij zijt mijn kracht. Lof zij U, goede God. Alleluia. Een lied van vreugde voor de Heer, bezing zijn goedheid telkens weer, want Hij geneest en maakt ons vrij. Alleluia. Lof zij U, goede God ... Mijn kracht en vreugde zijt Gij, Heer, mijn vesting is uw heil’ge Geest, ons leven wordt een liefdesfeest. Alleluia. Lof zij U, goede God ...

Openingsgebed

….. Allen: Amen

Page 6: Heilig Vormsel - Woumen - 2014

II. VIERING VAN HET WOORD

Eerste lezing: Hand 2, 14.22-28 Petrus verkondigt aan de inwoners van Judea en Jeruzalem de kern van ons geloof: God heeft Jezus ten leven opgewekt uit het graf. Hij is de levende Christus. Antwoordzang Geest van hierboven

Geest van hierboven, Geest van God. Kracht die doet herleven, Geest van God. Levensadem, Geest van God. Geef ons nieuw leven, Geest van God. Geest van waarheid, Geest van God, Geest van leven, stroom doorheen ons hart. Geest van waarheid, Geest van God, Geest van leven, stroom doorheen ons hart. Vuur uit de hemel, Geest van God, Vuur dat ons doet branden, Geest van God, Vuur van liefde, Geest van God, open onze harten, Geest van God. Geest van waarheid ... Licht in het duister, Geest van God, Licht aan ons gegeven, Geest van God, toon ons uw wegen, Geest van God naar eeuwig leven, Geest van God. Geest van waarheid ...

Evangelie: Lc 24, 13-35 De Heer zal bij u zijn. De Heer zal u bewaren. Uit het heilig evangelie van onze Heer Jezus Christus volgens Lucas Lof zij U, Christus. De verrezen Heer komt de bedroefde leerlingen tegemoet. Hij opent nieuw perspectief voor hen, vanuit het herlezen van de Schriften, en zij herkennen Hem wanneer Hij opnieuw het brood met hen breekt. Homilie

Page 7: Heilig Vormsel - Woumen - 2014

III. GELOOFSBELIJDENIS EN HERNIEUWING VAN DE DOOPBELOFTEN

Geloofsbelijdenis Catechiste:

Beste jongens en meisjes, de paaskaars en de doopvont staan hier vooraan, versierd zoals op grote feestdagen van het jaar en op de dag van jullie doop. Willen jullie er nu rond komen staan om in het Licht - teken van Jezus – je geloof uit te spreken en door een kruisteken met zuiver water je inzet te tonen. Want Jezus is voor ons het licht! Hij is de bron van levend water! We doen dat voor de vormheer die de kerkgemeenschap vertegenwoordigt.

De vormelingen komen, samen met de vormheer en de priester rond de doopvont staan. Vormheer: Goede mensen, als christenen geloven wij in de drie-ene God: de Vader, de Zoon en de heilige Geest. Dit geloof willen onze vormelingen vandaag biddend uitzingen. Allen staan op en zingen samen het lied:

Ik geloof, ik vertrouw en waag de sprong om te geloven, over twijfels heen weet ik heel diep van binnen, weet ik zeker, dat Hij zoekt naar mij. God blijf niet boven, ver weg van mij, maar wil steeds weer iets nieuws beginnen, iets nieuws beginnen.

Als een Vader ben Jij elke morgen, Schepper van de wereld die ik ken: wat ik zie en wat ik niet zie, waar en hoe en wie ik ben. Als jouw Woord dat mens werd, onze Broeder: Jezus die ons toonde wat Jij wil: leven dwars door dood en onrecht maakt een hemelsbreed verschil. Als jouw Geest die brandt en ons bijeenbrengt, Adem die ons voedt en inspireert, die in ons droomt van jouw schepping: deze wereld omgekeerd.

Vormheer: Zusters en broeders, dit is ons geloof, het geloof van de katholieke Kerk. Moge God ons bevestigen en doen groeien in dit geloof.

Page 8: Heilig Vormsel - Woumen - 2014

Doopbelofte Vormheer: Beste vormelingen,

ik nodig jullie uit om in deze gemeenschap de belofte van jullie doopsel te hernieuwen. Willen jullie echt leven zoals Jezus het vraagt?

Vormelingen: Gesterkt door Gods goede Geest beloof ik mij te verzetten tegen kwaad en onrecht. Met heel mijn hart wil ik Jezus volgen en iedere dag opnieuw het evangelie beleven. Ik hoop dat veel mensen mij daarin steunen.

Engagementsgebed van ouders, peters en meters Vormheer.: Ouders, peters en meters van de vormelingen,

vandaag vraag ik jullie: “Willen jullie deze jonge mensen voorgaan in ons geloof?”

Ouders, peters en meters: God, U hebt deze vormelingen aan onze liefde en zorg toevertrouwd. Stilaan zoeken ze hun eigen weg door het leven. We hopen hen nabij te kunnen blijven met een luisterend oor, met goede raad, met een “ja” en een “ neen” op het juiste moment. We willen hen verder kansen bieden om in Jezus’ evangelie wijsheid en kracht te vinden op hun tocht door het leven. Ook wij vragen vandaag om licht van uw Geest. Bevestig het goede in ons, en maak ons sterk om ook morgen te doen wat wij hier vandaag beloven. Zegen onze gezinnen, Vader, en houd ons allen in het voetspoor van Jezus onze Heer. Amen

Page 9: Heilig Vormsel - Woumen - 2014

IV. HANDOPLEGGING EN ZALVING Vormheer: Om jullie doopsel te voltooien zal ik jullie vandaag de handen opleggen en zalven met chrisma. We maken het eerst heel stil en bidden in ons hart dat de Helper, de heilige Geest over jullie mag komen: “Kom, heilige Geest”. Gebed in stilte Gebed onder handoplegging De vormelingen staan op. De vormheer strekt zijn handen uit over de vormelingen en bidt: God en Vader, U bent sterk in liefde en ons steeds zo trouw nabij. Bij ons doopsel hebt U ons nieuw leven geschonken uit water en heilige Geest en ons als uw kinderen aangenomen. Wij bidden U: zend vandaag over onze vormelingen uw heilige Geest, de Trooster en Helper. Geef hun de Geest van wijsheid en inzicht, de Geest van raad en sterkte, de Geest van kennis en vroomheid en vervul hen met eerbied voor uw heilige Naam. Dit vragen wij U door Jezus, uw Zoon en onze Heer. Vormelingen: Amen. Zalving met chrisma De vormelingen gaan nu om de beurt vergezeld van hun peter of meter en hun ouders tot bij de vormheer. Wanneer ze voor de vormheer staan, legen de peter of meter en beide ouders de hand op de schouder van de vormeling als teken van zijn/haar verantwoordelijkheid, die hij/zij met liefde verder wil ter harte nemen. De vormheer zalft de vormeling op het voorhoofd terwijl hij zegt: “…. ontvang het zegel van de heilige Geest, de gave van God.” De vormeling antwoordt Amen. Duiding bij het overhandigen van het gebedenboekje Gebedsvriend:

Ook voor ons, gebedsvrienden, is het vandaag een heuglijke dag. Sinds een paar maanden gaan we mee met jullie in de voorbereiding naar vandaag. Door onze aanwezigheid hier in de kerk, bij een brandend kaarsje in ons huis of met een stil gebed wilden we voor jullie een steun zijn.

Page 10: Heilig Vormsel - Woumen - 2014

Het gebedenboekje dat ons daarbij hielp, bieden we dan ook graag aan. Mocht het jullie ook in de toekomst helpen deze mooie periode te herinneren..

Page 11: Heilig Vormsel - Woumen - 2014

V. VIERING VAN DE EUCHARISTIE

Offerande De vormelingen brengen de offergaven aan. Offerandelied Als je het brood breekt

Refr. Als je het brood breekt, denk dan aan Mij. Als je de wijn drinkt, dan ben Ik nabij! 2x Waar kan Ik het paasmaal houden, maak daar alles maar gereed. Ik heb veel van u gehouden, kom aan tafel nu en eet! Ik wil nog met jullie eten, voor Ik je verlaten moet. Maar we blijven altijd samen als je dit nog verder doet. Neem de beker, deel hem samen, dank de Vader voor de wijn. Breek het brood, het is mijn lichaam, Ik zal altijd bij u zijn!

Vormheer: Bidt, broeders en zusters, dat mijn en uw offer aanvaard kan worden door God, de almachtige Vader. Allen: Moge de Heer het offer uit uw handen aannemen, tot lof en eer van zijn Naam, tot welzijn van ons en van heel zijn heilige Kerk. Gebed over de gaven ….. Allen: Amen Groot dankgebed De Heer zal bij u zijn. De Heer zal u bewaren. Verheft uw hart. Wij zijn met ons hart bij de Heer. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Hij is onze dankbaarheid waardig.

Page 12: Heilig Vormsel - Woumen - 2014

De vormheer bidt de prefatie. ….. Allen:

Heilig, heilig, heilig de Heer, de God der hemelse machten! Vol zijn hemel en aarde van uw heerlijkheid. Hosanna in den hoge. Gezegend Gij die komt in de naam des Heren. Hosanna in den hoge.

De vormheer vervolgt het grote dankgebed. ….. Vormheer: Verkondigen wij het mysterie van het geloof. Allen: Heer Jezus, wij verkondigen uw dood en wij belijden tot Gij wederkeert, dat Gij verrezen zijt. Vormheer: ….. Door Hem en met Hem en in Hem zal uw Naam geprezen zijn, Heer onze God, almachtige Vader, in de eenheid van de heilige Geest, hier en nu en tot in eeuwigheid. Allen: Amen Onze Vader Gebed om vrede Vredeswens Vormheer.: De vrede van de Heer zij met u allen. Allen.: En met uw geest. Lam Gods Lam Gods dat draagt de zonden van de wereld, ontferm U over ons. Lam Gods dat draagt de zonden van de wereld, ontferm U over ons. Lam Gods dat draagt de zonden van de wereld, geef ons uw vrede. Communie Vormheer: Zalig zij die genodigd zijn aan de maaltijd van de Heer.

Zie het Lam Gods, dat wegneemt de zonden van de wereld.

Page 13: Heilig Vormsel - Woumen - 2014

Allen.: Heer, ik ben niet waardig dat Gij tot mij komt, maar spreek en ik zal gezond worden.

Tijdens de communie: instrumentale muziek Moment voor gebed in stilte Communielied Let it shine

This little light of mine, I’m gonna let it shine. (x 3) Let it shine, let it shine, let it shine. In your house, o Lord, I’m gonna let it shine. (x 3) Let it shine, let it shine, let it shine. Everywhere I go, I’m gonna let it shine. (x 3) Let it shine, let it shine, let it shine.

Gebed na de communie ….. Allen: Amen

Page 14: Heilig Vormsel - Woumen - 2014

VI. SLOT VAN DE VIERING

Dankwoord Vormeling: Dank je, lieve God, dat je mijn hart hebt gevuld, niet langer leeg. Dank je, beste vormheer, voor je wijze woorden en je aanwezigheid. Dank je, lieve oma’s en opa’s, meters en peters voor het warme hart dat je ons steeds toedraagt. Dank je, lieve gebedsvrienden en mensen hier aanwezig, omdat je hier vandaag samen met ons dit speciale moment wou vieren. Dank je, lieve catechisten, Mieke, Rita en Els en priester Bart voor jullie geloof waarvan jullie getuigden. Dank je aan alle mensen die voor of achter de schermen hebben meegewerkt aan deze viering, zij verdienen een hartelijk applaus! Dank je iedereen, voor deze mooie herinnering, die raak ik niet zomaar kwijt. Dank je, lieve ouders, voor al de liefde die jullie me hebben gegeven. Daar heb ik geen woorden voor en geven wij vormelingen aan jullie een zoen en een bloem. Zending en zegen Instrumentale muziek bij het slot van de viering

Page 15: Heilig Vormsel - Woumen - 2014

De vormelingen van Woumen zijn: Maris Aneca, Thibo Baert, Seppe Boelens, Ibe Boen, Alicia Demey, Elisa Demey, Lotte Djema, Sarah Maertens, Jelle Steenkiste, Nolle Turcq, Fleur Vanden Berghe, Justine Vanhooren, Rani Vanslambrouck, Jonas Vermet, Melissa Vermet, Edward Versteele, Marthe Villez. Vormheer: Nikolaas Devynck, pater van de abdij van Zevenkerken. Pastoor: Bart Malfait. Catechisten: Mieke De Belser, Rita Tyvaert en Els Daenekindt. Muzikale begeleiding: Jan Lapon aan het orgel en het Sint-Andreaszangkoor o.l.v. Stefaan Debruyne.

Alle vormelingen, hun vormselmeter of –peter en hun ouders

wensen wij van harte geluk op deze dag. Draag de boodschap van deze viering mee

alle komende dagen van jullie leven. Dit boekje wordt jullie aangeboden

als dankbare herinnering.