Heerlen live 2015

23
HeerlenLive Mediacentrum living lab voor communicatie en smart services Door: Rob Aalders, Gemeente Heerlen

Transcript of Heerlen live 2015

HeerlenLive Mediacentrumliving lab voor communicatie en smart services

Door: Rob Aalders, Gemeente Heerlen

Vanuit een mediaperspectief

• Het groeiend aantal witte plekken in de regioberichtgeving. De kernen, streken en steden waar de nieuwsfunctie ontbreekt of sterk is uitgehold. Een gevolg van geldproblemen en daarop volgende bezuinigingen.

• De afkalving van het regionale mediapubliek. Kwantitatief, maar ook kwalitatief, met vooral een toenemend tekort aan jonge en middelbare lezers en kijkers. Het generatieprobleem dus, waar de meeste gevestigde media mee worstelen.

• Het ontbrekende publieke podium voor burgers en organisaties die zich steeds nadrukkelijker zelf willen uitspreken, op eigen moment, manier en medium. Nu gaan die online en passeren bestaande kanalen. We maken daarmee slecht gebruik van ons maatschappelijk kapitaal.

• De fragmentatie van het medialandschap, omdat we steeds toevoegen in plaats van herzien. Zo kregen de drie kerntechnologieën (druk, ether en online) ieder hun eigen domein en organisatievorm en heeft ook iedere bestuurslaag (nationaal, provinciaal en lokaal) een afwijkende mediavoorziening. Terwijl segmenteren en specialiseren de kracht van de vorige eeuw was, is dat in de informatiemaatschappij integreren en delen. Op veel plekken moet dat inzicht nog landen.

• Open huis. Als mediacentra gaan functioneren als een laagdrempelige infrastructuur, een soort nutsvoorziening, dan zal deze toegankelijk moeten zijn voor iedereen in de betreffende regio. Bovendien dienen dan al die contentleveranciers helder te zijn over afkomst en mogelijk belang. Toegang en transparantie zijn randvoorwaarden die, mits goed geregeld, uitnodigen tot participatie. Een mediacentrum dient ook met bestaande initiatieven: dagbladen, nichetijdschriften, regionale omroep, lokale omroepen, online publishers samen te werken.

• Divers. Pluriformiteit is en blijft een ijkpunt. Uiteindelijk gaat het niet om media, zelfs niet om de journalistiek, maar om de rijkheid van het maatschappelijk informatieverkeer. Mediacentra kunnen gaan functioneren als schakelpunten van informatietransport en opinie, als bron van inzicht en als collectief geheugen van een bepaalde regio. Meer dan ooit willen individuele burgers en allerlei organisaties hier aan bijdragen. Paradoxaal genoeg krijgen we zo met minder media meer diversiteit. En dat telt.

• Professioneel. Wat blijft, is de noodzaak om deze veelheid aan verhalen, meningen en berichten in goede banen te leiden en om te vormen tot een voor de gebruiker navigeerbare informatieomgeving. Dat vereist vakmanschap, alleen anders dan gebruikelijk. De journalistiek behoort traditioneel tot de transportsector, nieuws van A naar B brengen. Nu komt een andere competentie naar voren, het kundig managen van informatie. Niet uitsluitend, want analyse, onderzoek en kritisch volgen worden geenszins overbodig, maar wel als basis.

Vanuit een economisch perspectief

• Ontwikkeling van smart services. Een platform/ living lab waarin smart services kunnen worden ontwikkeld en getest door partijen

• Zichtbaar maken Smart City. Een groot aantal onderdelen van de smart city zijn onzichtbaar, veelal data. Er is behoefte om deze zichtbaar te maken naar burgers en bedrijven.

• Innovatie voor MKB het MKB heeft behoefte aan voorbeeld projecten die inspireren en waardoor ze zich verder kunnen ontwikkelen.

• Citymarketing. Er is behoefte om Heerlen beter in beeld te brengen naar zowel de eigen bevolking als naar buiten.

Stappenplan voor oprichting mediacentrum/Living Lab

• Raamwerk. Een eerste uitdaging is het uitwerken van een structuur voor de transformatie van individuele media naar gezamenlijke centra. Als niet iedereen een mediacentrum kan starten, wie dan wel? Hoe is de rolverdeling tussen overheid en bedrijfsleven, en zijn er hybride vormen denkbaar? Wie controleert? Kunnen financieringsstromen worden verlegd? Deels zal deze infrastructuur ‘on the fly’, al doende, ontstaan. Maar het helpt behoorlijk als alle partijen het eens zijn over vertrekpunten en marsroute. Vertegenwoordigende mediaorganisaties, meest betrokken departementen, regionale overheden en de kennissector hebben hier een taak.

• Experiment. Al doende leert men. Verkennen van belangrijke aspecten van de toekomstige mediacentra: interlokale samenwerking, ongebruikelijke allianties, content van derde partijen. Dat zijn bouwstenen voor de toekomstige mediacentra, hoekstenen waarschijnlijk, maar nog niet het gebouw zelf.

• Demonstrator/Living Lab. Het nieuwe, digitale media-ecosysteem evolueert razendsnel. Het wordt tijd voor een andere aanpak: actief vormgeven, in plaats van monitoren en aanpassen. Het lanceren van een mediacentrum waarin al de leermomenten kunnen we worden toegepast en succesfactoren zijn geoptimaliseerd. Deze demonstrator zal ook de plek worden waar de hele sector mee kan broeden op de regionale mediavoorziening van de toekomst.

Act

ivit

eite

n

Systeem

Vid

eoscherm

en

Tele

vis

ie

WIF

I/mobie

l

Inte

rnet

Streaming Video

Platform

Mensen, sensoren,

bestaande content

Media Platform en Eco

system Management

Kanalen

Content

Distributie

Platform

Fib

er

Tekst, video’s, foto,s,

visualisatie, storytelling

Ruwe data en informatie

Content Leveranciers

Redactie

Checken en ontwikkelen

kwaliteit, betrouwbaarheid,

duiden van informatie,

indentiteitmanagement,

sourcing, filteren en bundelen

Verzamelen, verpakken,

verzenden, intelligentie en

interactiviteit toevoegen,

Redactie

Verspreiden,

touchpoints,

eindgebruiker

MediaLab

Schunck

Creatieve industrie, burgers, bedrijven, mediapartijen, gemeente, sensoren etc.

Wifi : BE wifiTV : RTVPUS : ?Fiber : gemeente

Organisatie

Video: Stream1

CDP: Eumedianet

• Productie van content behoeft kwaliteitsverbetering• Systeem moet sterker worden georganiseerd• Redactie en actieve content sourcing ontbreekt• Er zijn middelen beschikbaar bij de provincie voor lokale media innovatie• Tijd om te profiteren van gedane investeringen. Er is reeds ca. 1 Miljoen

geïnvesteerd. • Uithangbord voor Heerlen, bewijs van Smart City en Smart Services.

Heerlen moet het Slimste (Smart) Centrum van Nederland worden.• Maastricht en Sittard willen ook deze kant op• Kans op Medialab MGL

Een gemeentelijke organisatie is niet de beste omgeving om deze innovaties met de nodige snelheid te realiseren. Behoort ook niet haar taken.

Smart City Data

Continu nieuws door en van de stad

Meer levendigheid, snel en simpel

Bij elk event, snel en simpel en ook bij je oma thuis

Spontaan event, snel en simpel

Kans en noodzaak voor top media-infra

Mediacentrum/Living labOrganisatie voor technologie, inhoud, strategie, communicatie, innovatie, business development, samenwerking met technologie en kennispartners

Media Academienieuwe vorm van educatie zoals die past bij de snelle digitale, media en technologische ontwikkelingen.

Mediahuisfysiek cluster van digitale en mediabedrijven die gezamenlijk faciliteiten delen en events organiseren

1

2

3

Media bedrijven

mediacluster

Smart Services Campus

Media academie

Kennisinstellingen Infra

Leveranciers

redactie

Managing the Smart Media Ecosystem

gemeente

Media org

Resultaten

• Sterke en geavanceerde communicatie naar eigen bevolking

• Er is een smart tool voor citymarketing, doordat er continue kwalitatief goede content voor internet wordt ge

• Living Lab voor smart city en smart services• Ontwikkeling van creatieve industrie• Beter beeld en kennis van Heerlen• Digitale presence versterken door meer en betere online

content• Innovatie aanjagen en activeren van talent• Aantrekkelijker vestigingsklimaat voor bedrijven

Rol gemeente

• Public/private. Hoewel internet in essentie een private en globale infrastructuur is, blijft er een belangrijke rol voor publieke overheden. Alleen anders dan in de historisch gegroeide rolverdeling waarin (even een paar grote stappen) de pers met rust wordt gelaten en de omroep omklemd. De deling van verantwoordelijkheden ligt bij mediacentra op een andere dimensie: overheden die zich inzetten voor de dragende infrastructuur en randvoorwaarden, en private partijen, media voorop, die eerstverantwoordelijk zijn voor inhoud, voor de content.

• Bron: Jan Bierhoff ; regionale mediacentra: wat wel, wat niet? Leidraad voor oprichting mediacentrum

(http://www.persinnovatie.nl/13594/nl/regionale-mediacentra-wat-wel-wat-niet)

Kosten MediaOrganisatie Fase 1 per jaar

Algemene kosten lab Living lab manager (salaris, 0,6 fte) € 48.000

Business developer (salaris, 0,8 fte) € 64.000

Consultancy Advies, ondersteuning, accountant € 57.000

PR & Communicatie Communicatiemedewerker (0,5 fte) € 25.000

Vier netwerkevents € 10.000 Promotiemateriaal, inclusief website € 10.000

Projecten € 40.000

Huur & inrichting € 11.000

Kosten infra Wifi, glasvezel, servers, € 35.000

Totaal Totaal € 300.000

That’s it!

SENSORS

DATA

COMMUNICATIE

VISUALISATIE

INTERACTIE

Solar Water Wind Smart grid

Energie opwekking Energie

verbruik

Meldingen

openbare

ruimte

veiligheid

Wifi

Gebruik

Open Sensor Netwerk

Lucht

Prisma

Gelui

d

Fietsers

Fietsenst

alling/Fie

tspad

Visualisatie (apps, diensten, toepassingen)

Content Distributie Platform (verbindingen, protocollen, look and feel etc.)

Temp

eratu

r

Mobiel Urban Screen Web

Data Collection and Analytics (standaardisering, open platform (website), datasets etc.)

Open data energie Smart Citizen

Users