Heerlen live 2015

Click here to load reader

 • date post

  16-Jul-2015
 • Category

  Internet

 • view

  47
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Heerlen live 2015

Dia 1

HeerlenLive Mediacentrumliving lab voor communicatie en smart servicesDoor: Rob Aalders, Gemeente Heerlen

Vanuit een mediaperspectiefHet groeiend aantal witte plekken in de regioberichtgeving. De kernen, streken en steden waar de nieuwsfunctie ontbreekt of sterk is uitgehold. Een gevolg van geldproblemen en daarop volgende bezuinigingen.De afkalving van het regionale mediapubliek. Kwantitatief, maar ook kwalitatief, met vooral een toenemend tekort aan jonge en middelbare lezers en kijkers. Het generatieprobleem dus, waar de meeste gevestigde media mee worstelen.Het ontbrekende publieke podium voor burgers en organisaties die zich steeds nadrukkelijker zelf willen uitspreken, op eigen moment, manier en medium. Nu gaan die online en passeren bestaande kanalen. We maken daarmee slecht gebruik van ons maatschappelijk kapitaal.De fragmentatie van het medialandschap, omdat we steeds toevoegen in plaats van herzien. Zo kregen de drie kerntechnologien (druk, ether en online) ieder hun eigen domein en organisatievorm en heeft ook iedere bestuurslaag (nationaal, provinciaal en lokaal) een afwijkende mediavoorziening. Terwijl segmenteren en specialiseren de kracht van de vorige eeuw was, is dat in de informatiemaatschappij integreren en delen. Op veel plekken moet dat inzicht nog landen.

Open huis. Als mediacentra gaan functioneren als een laagdrempelige infrastructuur, een soort nutsvoorziening, dan zal deze toegankelijk moeten zijn voor iedereen in de betreffende regio. Bovendien dienen dan al die contentleveranciers helder te zijn over afkomst en mogelijk belang. Toegang en transparantie zijn randvoorwaarden die, mits goed geregeld, uitnodigen tot participatie. Een mediacentrum dient ook met bestaande initiatieven: dagbladen, nichetijdschriften, regionale omroep, lokale omroepen, online publishers samen te werken.

Divers. Pluriformiteit is en blijft een ijkpunt. Uiteindelijk gaat het niet om media, zelfs niet om de journalistiek, maar om de rijkheid van het maatschappelijk informatieverkeer. Mediacentra kunnen gaan functioneren als schakelpunten van informatietransport en opinie, als bron van inzicht en als collectief geheugen van een bepaalde regio. Meer dan ooit willen individuele burgers en allerlei organisaties hier aan bijdragen. Paradoxaal genoeg krijgen we zo met minder media meer diversiteit. En dat telt.

Professioneel. Wat blijft, is de noodzaak om deze veelheid aan verhalen, meningen en berichten in goede banen te leiden en om te vormen tot een voor de gebruiker navigeerbare informatieomgeving. Dat vereist vakmanschap, alleen anders dan gebruikelijk. De journalistiek behoort traditioneel tot de transportsector, nieuws van A naar B brengen. Nu komt een andere competentie naar voren, het kundig managen van informatie. Niet uitsluitend, want analyse, onderzoek en kritisch volgen worden geenszins overbodig, maar wel als basis.

Vanuit een economisch perspectiefOntwikkeling van smart services. Een platform/ living lab waarin smart services kunnen worden ontwikkeld en getest door partijenZichtbaar maken Smart City. Een groot aantal onderdelen van de smart city zijn onzichtbaar, veelal data. Er is behoefte om deze zichtbaar te maken naar burgers en bedrijven.Innovatie voor MKB het MKB heeft behoefte aan voorbeeld projecten die inspireren en waardoor ze zich verder kunnen ontwikkelen.Citymarketing. Er is behoefte om Heerlen beter in beeld te brengen naar zowel de eigen bevolking als naar buiten.

Stappenplan voor oprichting mediacentrum/Living Lab

Raamwerk. Een eerste uitdaging is het uitwerken van een structuur voor de transformatie van individuele media naar gezamenlijke centra. Als niet iedereen een mediacentrum kan starten, wie dan wel? Hoe is de rolverdeling tussen overheid en bedrijfsleven, en zijn er hybride vormen denkbaar? Wie controleert? Kunnen financieringsstromen worden verlegd? Deels zal deze infrastructuur on the fly, al doende, ontstaan. Maar het helpt behoorlijk als alle partijen het eens zijn over vertrekpunten en marsroute. Vertegenwoordigende mediaorganisaties, meest betrokken departementen, regionale overheden en de kennissector hebben hier een taak.

Experiment. Al doende leert men. Verkennen van belangrijke aspecten van de toekomstige mediacentra: interlokale samenwerking, ongebruikelijke allianties, content van derde partijen. Dat zijn bouwstenen voor de toekomstige mediacentra, hoekstenen waarschijnlijk, maar nog niet het gebouw zelf.

Demonstrator/Living Lab. Het nieuwe, digitale media-ecosysteem evolueert razendsnel. Het wordt tijd voor een andere aanpak: actief vormgeven, in plaats van monitoren en aanpassen. Het lanceren van een mediacentrum waarin al de leermomenten kunnen we worden toegepast en succesfactoren zijn geoptimaliseerd. Deze demonstrator zal ook de plek worden waar de hele sector mee kan broeden op de regionale mediavoorziening van de toekomst.

Activiteiten

Systeem

VideoschermenTelevisieWIFI/mobielInternetStreaming Video PlatformMensen, sensoren, bestaande contentMedia Platform en Eco system ManagementKanalenContentDistributiePlatformFiberTekst, videos, foto,s, visualisatie, storytellingRuwe data en informatieContent LeveranciersRedactieChecken en ontwikkelen kwaliteit, betrouwbaarheid, duiden van informatie, indentiteitmanagement, sourcing, filteren en bundelenVerzamelen, verpakken, verzenden, intelligentie en interactiviteit toevoegen, RedactieVerspreiden, touchpoints, eindgebruikerMediaLabSchunckCreatieve industrie, burgers, bedrijven, mediapartijen, gemeente, sensoren etc.

Wifi : BE wifiTV : RTVPUS : ?Fiber : gemeenteOrganisatie

Video: Stream1CDP: EumedianetProductie van content behoeft kwaliteitsverbeteringSysteem moet sterker worden georganiseerdRedactie en actieve content sourcing ontbreektEr zijn middelen beschikbaar bij de provincie voor lokale media innovatieTijd om te profiteren van gedane investeringen. Er is reeds ca. 1 Miljoen genvesteerd. Uithangbord voor Heerlen, bewijs van Smart City en Smart Services. Heerlen moet het Slimste (Smart) Centrum van Nederland worden.Maastricht en Sittard willen ook deze kant opKans op Medialab MGL

Een gemeentelijke organisatie is niet de beste omgeving om deze innovaties met de nodige snelheid te realiseren. Behoort ook niet haar taken.

Smart City Data

Continu nieuws door en van de stad

Meer levendigheid, snel en simpel

Bij elk event, snel en simpel en ook bij je oma thuis

Spontaan event, snel en simpel

Kans en noodzaak voor top media-infraMediacentrum/Living labOrganisatie voor technologie, inhoud, strategie, communicatie, innovatie, business development, samenwerking met technologie en kennispartners

Media Academienieuwe vorm van educatie zoals die past bij de snelle digitale, media en technologische ontwikkelingen.

Mediahuisfysiek cluster van digitale en mediabedrijven die gezamenlijk faciliteiten delen en events organiseren

123Media bedrijvenmediaclusterSmart Services CampusMedia academieKennisinstellingenInfraLeveranciersredactieManaging the Smart Media EcosystemgemeenteMedia orgOnderwijs, Onderzoek, Ondernemingen, Overheid16ResultatenSterke en geavanceerde communicatie naar eigen bevolkingEr is een smart tool voor citymarketing, doordat er continue kwalitatief goede content voor internet wordt geLiving Lab voor smart city en smart servicesOntwikkeling van creatieve industrieBeter beeld en kennis van HeerlenDigitale presence versterken door meer en betere online contentInnovatie aanjagen en activeren van talentAantrekkelijker vestigingsklimaat voor bedrijven

Rol gemeentePublic/private. Hoewel internet in essentie een private en globale infrastructuur is, blijft er een belangrijke rol voor publieke overheden. Alleen anders dan in de historisch gegroeide rolverdeling waarin (even een paar grote stappen) de pers met rust wordt gelaten en de omroep omklemd. De deling van verantwoordelijkheden ligt bij mediacentra op een andere dimensie: overheden die zich inzetten voor de dragende infrastructuur en randvoorwaarden, en private partijen, media voorop, die eerstverantwoordelijk zijn voor inhoud, voor de content.

Bron: Jan Bierhoff ; regionale mediacentra: wat wel, wat niet? Leidraad voor oprichting mediacentrum (http://www.persinnovatie.nl/13594/nl/regionale-mediacentra-wat-wel-wat-niet)

Kosten MediaOrganisatie Fase 1 per jaar Algemene kosten lab Living lab manager (salaris, 0,6 fte) 48.000 Business developer (salaris, 0,8 fte) 64.000 ConsultancyAdvies, ondersteuning, accountant 57.000 PR & CommunicatieCommunicatiemedewerker (0,5 fte) 25.000 Vier netwerkevents 10.000 Promotiemateriaal, inclusief website 10.000 Projecten 40.000 Huur & inrichting 11.000Kosten infraWifi, glasvezel, servers, 35.000 TotaalTotaal 300.000 Thats it!

SENSORSDATACOMMUNICATIEVISUALISATIEINTERACTIESolarWaterWindSmart gridEnergie opwekkingEnergie verbruikMeldingen openbare ruimteveiligheidWifiGebruikOpen Sensor NetwerkLuchtPrismaGeluidFietsersFietsenstalling/FietspadVisualisatie (apps, diensten, toepassingen)

Content Distributie Platform (verbindingen, protocollen, look and feel etc.)

TemperaturMobiel

Urban Screen

Web

Data Collection and Analytics (standaardisering, open platform (website), datasets etc.)

Open data energieSmart CitizenUsersWater : rioolturbine/mijnwaterOpen Sensor Netwerk : op te zetten community project met sensorenAlle data locatiegebaseerd! GPS-module naast sensor!

Voorbeeld : public sensing pittsburgh http://www.publicsensing.com/merged/

22