Hechtel-Eksel info - november 2014

download Hechtel-Eksel info - november 2014

of 16

 • date post

  06-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  217
 • download

  2

Embed Size (px)

description

Lees hier het infoblad van november 2014 digitaal.

Transcript of Hechtel-Eksel info - november 2014

 • Info van en voor de inwoners van HechtelEksel

  november 2014

  INFOwww.hechtel-eksel.be

  EEN WAPEN TEGENWONINGINBRAAK

  GRATISEEN BEZOEK VAN DE HUISDOKTER

  THEATER IN HET BOSIN HET THEATERBOS

  HECHTEL-EKSELSEKinderarmoede

 • 2 inhoud www.hechtel-eksel.be

  LICHT EN HOOPHun have en hun goed. Waarvoor zhadden gewroet.

  Hun vee, meubels en kleeren. t Verging al in den gloed.

  Woorden uit het lied Afbranding van t Locht.

  Kleine verhalen in een Groote Oorlog, ze zijn dit jaar veel verteld. Want het is deze zomer 100 jaar geleden dat het Duitse leger Belgi binnentrok. En ook al is de Eerste Wereldoorlog collectief gedachtegoed, her-inneren we ons ook onze eigen verhalen. De kleine zijsporen met grote gevolgen. Over hoe de Duitsers meenden dat ze wraak moesten nemen op de be-woners van De Locht voor het vermoorden van een Duits soldaat. Over hun vlucht naar buurgemeenten, over het platbranden van hun boerderijen, de brand van de Locht.In onze eigen gemeente nam Brk en Breem ons opnieuw 100 jaar terug mee in de tijd, stelde de Heemkundige Kring De Groote Oorlog in woord en beeld tentoon samen met enkele plaatselijke ama-teurkunstenaars en stonden de Blue Poppies, het rei-zende kunstwerk van het NIKO, er symbool voor vrede en hoop. Deze maand vierde de wereld de 25ste verjaardag van de Val van de Muur in Berlijn. Voor deze gele-genheid werden duizenden lichtballonnen opgela-ten op de plaats waar vroeger de muur stond. In de Westhoek vormden 17 oktober 8.400 toortsen een baken van licht aan de voormalige frontlinie van de Eerste Wereldoorlog, van Nieuwpoort tot Ploegsteert. Het is dan ook duidelijk dat de wereld niet wil verge-ten, maar ons wil helpen herinne-ren, met een boodschap van licht en hoop!

  Uw waarnemend burgemeester,Nele Lijnen

  COLOFONRedactie: sofie.vrijsen@hechtel-eksel.be

  Vormgeving & druk: info@drukkerij-grafico.beVerantwoordelijke uitgever:

  College van Burgemeester en Schepenen Hechtel-EkselDon Boscostraat 5 - 3940 Hechtel-Eksel

  INHOUD03IN T ACTUEELBedrijvigheid in Hechtel-EkselDe Ondernemers Hechtel-Eksel lanceren binnenkort hun Ondernemerscaf.

  04

  IN T KORTEen wapen tegen woninginbraak Politie Kempenland wil woninginbraken tegengaan door het aanbieden van gratis inbraakpreventieadvies.

  05IN T GROENTheater in het bosEen theateroptreden in het bos ? Binnenkort pakken we uit met een heus bostheater. Een levend kunstwerk om toneel te spelen in en met de natuur.

  09IN T ALGEMEENAangepaste dienstregeling De Lijn Vanaf 14 december gaat een nieuwe dienstregeling in voegen bij vervoersmaatschappij De Lijn.

  10IN T ALGMEENKinderarmoede in Hechtel-EkselSamen met verschillende actoren probeert het OCMW van Hechtel-Eksel een volledig beeld te krijgen van de kinderarmoede in onze gemeente.

 • www.hechtel-eksel.be in t actueel 3

  Hoe bedrijvig is onze gemeente? Wel, steeds meer is een passend antwoord. De Ondernemers Hechtel-Eksel hebben er een uitstekende Business Evening opzitten, ze lanceren binnenkort hun Ondernemerscaf en Garage Volvo Rutten heeft ervoor gekozen om de verhuis van Helchteren naar Hechtel te maken.

  Groei in ons ondernemerschapOndernemen in Hechtel-Eksel, het is geen evidente zaak. We moeten opboksen tegen buurgemeenten met een meer uitgesproken ondernemersklimaat, zoals bijvoorbeeld Lommel. Toch is er een duidelijke groei merkbaar in ons ondernemerlandschap. Het aantal zelfstandigen in Hechtel-Eksel is de afgelopen tien jaar met maar liefst 16,8% gestegen. Hiermee kunnen we, na Overpelt, de meest gunstige ontwik-keling voorleggen.

  Het ondernemerscafOm onze ondernemers nog meer te steunen en begeleiden, lanceren De Ondernemers Hechtel- Eksel een nieuw initiatief, het Ondernemerscaf. We merkten dat ondernemers niet altijd weten waar collegas uit eigen gemeente mee bezig zijn. Dus zijn we op zoek gegaan naar een manier om ondernemers samen te brengen, zodat waar ze de tijd kunnen nemen om met elkaar een babbeltje te slaan, aldus Bndicte Haven van De Ondernemers.

  NetwerkmomentVoorzitter Leo Jaeken gaat verder: Zo is het idee van het ondernemerscaf ontstaan, een informeel net-werkmoment voor ondernemers uit de gemeente. Tussen pot en pint ontstaan de meest interessante gesprekken en dit is volgens ons de beste manier om contacten te leggen. Vrijdag 23 januari zal de eerste editie van het ondernemerscaf doorgaan van 17u30 tot 20u in het cafetaria van De Geer.

  Energie-neutrale showroom voor Volvo RuttenEen schoolvoorbeeld van samenwerking tussen

  ondernemers is het nieuwe project van Volvo

  Rutten. Bouwheer Dirk Rutten en aannemer Ivo

  Gijbels slaan de handen in elkaar voor de bouw

  van een (energie-neutrale) Volvo showroom met

  werkplaats. De plannen voor de uitbreiding van

  de Noord-Zuidverbinding hebben Volvo Rutten

  verplicht op zoek te gaan naar een nieuwe locatie.

  En we zijn ontzettend blij dat de keuze is gevallen

  op het industrieterrein Peerderbaan, achter de

  Prijzenklopper.

  Meer info : Lokale economie,

  dirk.neyens@hechtel-eksel of 011 73 01 63

  Bedrijvigheid in Hechtel-Eksel

 • 4 in t kort www.hechtel-eksel.be

  De Vlaamse renovatiepremie wordt een belasting-

  vermindering / kredietVanaf 1 december 2014 kan je de renovatie-

  premie zoals ze nu bestaat niet meer aan-vragen: je krijgt dezelfde premie, enkel later.

  Wat verandert er? De Vlaamse renovatiepremie wordt een belas- tingvermindering/belastingkrediet die je vanaf de zomer van 2015 zult kunnen aanvragen. Je doet je aanvraag bij Wonen-Vlaanderen maar in plaats van je premie, ontvang je van hen, bij goed- keuring, een attest dat je bij je belastingaangifte voegt. De belastingvermindering/belastingkre- diet wordt dan in 3 schijven toegekend. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze belastingvermindering/belastingkre- diet en de werken waarvoor je deze kunt aan- vragen, blijven dezelfde als die voor de renovatie- premie. Enkel de manier waarop ze moet worden aangevraagd en wordt uitbetaald, wijzigt voor de aanvragen vanaf 1 december 2014. Indien je van plan was tussen 1 december 2014 en de zomer van 2015 de renovatiepremie aan te vragen, wordt een overgangsregeling uitgewerkt zodat je dit nog steeds kunt doen aan dezelfde voorwaarden. Je houdt je facturen bij en dient dan in de zomer van 2015 je aanvraag in bij Wonen- Vlaanderen.

  Meer info?

  Kijk op www.vlaanderen.be , doorklikken naar Bouwen,

  wonen en energie. Of kom langs bij het woonloket. Elke maandag

  van 14u tot 16u is er een sociaal adviseur aanwezig in het gemeen-

  tehuis, dienst Bouwen en Wonen. Op maandag 29 december is er

  geen woonloket.

  Een wapen tegen woninginbraakNaast het gratis afwezigheidstoezicht en de maandelijkse politieacties tegen woninginbraken, werkt politie Kempenland ook aan preventie tegen woninginbraken door het aanbieden van gratis inbraakpreventieadvies.

  Goede raad van specialisten over het beveiligen van je woning tegen inbrekers. Hiervoor hebben we twee inspecteurs in dienst die hierin gespe-cialiseerd zijn. Dit zijn Rik Stals en Sven Franken. Zij zijn je graag van dienst met preventietips om je woning tegen inbraak te beveiligen. Voor een afspraak met Rik of Sven bel je tussen 7u en 19u naar ons hoofdkantoor in Leopoldsburg, 011/39 92 99. Het bezoek van Rik of Sven en hun goede raad is bovendien geheel gratis.Investeringen in inbraakbeveiliging kan men voor een groot deel recupereren via kortingen op de belastingaangifte. Tot 750 kan in min-dering worden gebracht. Voor meer informatie hierover kan je terecht bij onze preventieadvi-seurs Rik Stals en Sven Franken.

  Nuttige websites over dit thema:

  www.limburg.be/inbraakpreventie - www.besafe.be

  Gratis De Huisdokter Ga je grondig renoveren en wil je dat op een zeer duurzame manier doen? Dubolimburg stuurt indien je woning en je plannen voldoen aan onze criteria een gratis HUISDOKTER naar je toe. Je krijgt gedurende 2 uur gratis, objectief en onafhankelijk advies.

  Wil je doorgedreven renoveren en wil je dat jouw verbouwing als voorbeeld voor an-dere Limburgers kan dienen? Dan kan je de Huisdokter van Dubolimburg op visite vragen. Hun specialist komt aan huis en staat Limburgse verbouwers gratis bij met hun plannen en be-kijkt welke winst je als bouwheer kan maken, zowel op financieel vlak als wat leef- en woon-comfort betreft.

  Aanmelden voor een huisbezoek kan via de website

  www.eerstehulpbijduurzaambouwen.be .

 • www.hechtel-eksel.be in t groen 5

  Wij zijn het ZAD/T!Begin november zijn tal van vrijwilligers

  zwerfvuil gaan ruimen in Hechtel-Eksel. Samen vormen ze de ZwerfvuilActieDienst of kortweg

  ZAD. En keer per maand trekken ze de handschoenen aan om de gemeente weer een

  beetje properder te maken.

  Op vraag van inwoner Willy Ketelbuters deed de milieudienst van Hechtel-Eksel een oproep voor vrijwilligers om zwerfvuil te rapen. Maar liefst tien mensen reageerden op deze oproep en vormen samen de ZwerfvuilActieDienst (ZAD). Langs deze weg laten ze weten dat ze het ZAT zijn dat zwerfvuil tot het decor van Hechtel-Eksel behoort. Zij nemen handschoen en grijper op, en doen er iets aan!

  Langs deze weg willen we toch oproepen om in eerste instantie gn vuil weg te werpen, en als je dan toch zwerfvuil tegenkomt, dit zelf even op te ruimen. Samen houden we Hechtel-Eksel proper!

  Kippen recycleren 765 ton biologisch afval

  De jaarlijkse kippenactie van Limburg.net was ook dit jaar weer een succes. Maar liefst 6.320

  gezinnen profiteerden van de kortingsbon om een natuurlijke afvalverwerker aan te kopen. Maar

  liefst 15.262 kippen kregen zo een nieuwe thuis.

  Gemiddeld verzamelt Limburg.net zon 180 kilo orga