Hechtel-Eksel info mei 2015

Click here to load reader

 • date post

  22-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  250
 • download

  2

Embed Size (px)

description

Lees hier het infoblad van mei digitaal

Transcript of Hechtel-Eksel info mei 2015

 • Info van en voor de inwoners van HechtelEksel

  mei 2015

  INFOwww.hechtel-eksel.be

  Vakantiein eigen

  gemeente!KIPPENACTIE

  van 25 april tot 30 september

  DE LAST POSTeen ode aan

  de ode op 9 juli

  KIPPENACTIEvan 25 april tot

  30 september

  een ode aan de ode op 9 juli

 • 2 inhoud www.hechtel-eksel.be

  COLOFONRedactie: sofie.vrijsen@hechtel-eksel.be

  Vormgeving & druk: info@drukkerij-grafico.beVerantwoordelijke uitgever:

  College van Burgemeester en Schepenen Hechtel-EkselDon Boscostraat 5 - 3940 Hechtel-Eksel

  INHOUD03IN T ACTUEELVakantie in eigen gemeenteEen heleboel leuke evenementen in onze ge-meente tijdens de volgende zomer, onder de noemer gezellig fun!

  05IN T GROENeikenprocessierupsDe eikenprocessierups is weer in aantocht.Naast kaal gevreten eikenbomen, kunnen deze rupsen ook ernstige jeukhinder veroorzaken bij mensen.

  10

  IN T KORTEen ode aan De Last Post Op donderdag 9 juli tijdens de 30.000ste Last Post in Ieper zetten de brandweerkorpsen van Noord-Limburg de deuren wijd open ter ere van de Ode aan de Last Post.

  12IN T BOSLANDKlimmen en klauteren in PijnvenVoor het kindvriendelijkste bos van Vlaanderen werden voor de kids een aantal leuke speeltuigen en spelletjes ontworpen.

  13INTO SPORTSportelen, beweeg zoals je bentSportel mee op maandag 1 juni in de gemeentelijke sporthal!

  DOORZETTEN EN ROYAAL GENIETEN IS DE BOODSCHAP!

  Mei lijkt een makkelijke maand: alle vogels leggen een ei,

  de vakantie is in zicht, tijd voor zon optimisme alom.

  Maar het is me wat de laatste tijd: aardbevingen in

  Nepal, bij ons verschillende jonge sporters die plots in

  elkaar stuiken en olifantje Q dat het uiteindelijk niet ge-

  haald heeft

  Het lijkt erop dat er enkel slecht nieuws te rapen valt en

  dat ik jullie deze maand dus onmogelijk een positieve

  boodschap kan meegeven. Toch zitten wij zo niet in el-

  kaar. Wat we van deze berichten moeten meenemen, is

  dat het leven kort is, soms onverwacht kort. En dus moet

  je genieten van elke zonnestraal, elk streepje mooie mu-ziek, elke vorm van amusement, elk klein moment van

  geluk

  Ik hoop dan ook dat jullie royaal hebben kunnen smul-len van de evenementen die jullie de afgelopen maand aangeboden hebben gekregen.

  En er staat ook heel wat lekkers op het junimenu : Hechtel-Eksel live caf, Eksel kermis, de braderie met stra-

  tenloop Ieder zal zijn keuze kunnen maken, en het la-

  ten smaken.Als toetje wil ik graag nog elke student een hart onder de riem steken. De nakende examens zijn geen pretje,

  maar denk aan wat daarop volgt. Zet door, want met een mooi rapport op zak is het toch altijd dubbel ge-nieten. En daar gaan we voor: inspanning gevolgd door ontspanning. Ik duim alvast mee!

  Succes! Hou vol tijdens een mindere periode! En vergeet niet te genieten!

  Uw burgemeester,

  Jan Dalemans

 • www.hechtel-eksel.be in t actueel 3

  Vakantie in eigen gemeente

  Met de zomer in zicht maakt onze gemeente zich klaar om jullie een heleboel leuke evenementen voor te schotelen. Niet alleen het gemeentebestuur, maar ook De Ondernemers en onder verenigingen hebben hun schouders onder tal van initia-tieven gezet en trekken volop de kaart van gezellige fun!

  Mooi overzichtDe middenpagina van dit info-blad geeft je een mooi overzicht van de activiteiten die de komen-de maanden op het programma staan. Hiermee kan je je volledige zomer al plannen. Hechtel-Eksel Live, braderie, stratenloop, vakan-

  tiewerking, Zomerparade, Eksel kermis, voor ieder wat wils.

  SportkampenDus eigenlijk hoef je niet buiten je gemeente te stappen, om va-kantie te nemen. De kinderen zoeken amusement? Schrijf ze in voor n van onze sportkam-pen. Liever toch geen kamp? Verschillende straten in onze gemeente worden omgedoopt tot speelstraat. Autos worden ge-weerd, fietsen en stoepkrijt zijn van harte welkom! Geen speel-straat in de buurt? Misschien wel een speelpleintje! En anders is er nog altijd de vakantiewerking Imago of Vakantiepatronaat.

  BoslandDoe je het liever iets rustiger en zoek je de natuur op? Bosland schotelt je bewegwijzerde wan-delingen voor. Kies zelf hoe lang je wilt wandelen en geniet van het groen dat je in je spreek-woordelijke achtertuin vindt. In Pijnven richtte Bosland het nieu-we onthaalpunt in, volledig in het teken van klimmen en klauteren. Fietsen, ruiteren, terrasjes doen, genieten van het prachtige weer, wandelen, keuvelen op een bankje, sporten, wegdromen, winkelen, feesten en nog zoveel meer. Onze gemeente heeft alle ingredinten om je te laten ge-nieten van een lekkere zomer-cocktail!

 • 4 in t groen www.hechtel-eksel.be

  RADIO HECHTEL-EKSEL,VAN MAANDAG TOT EN MET ZATERDAG OP FM-GOUD

  ZAD op pad Onze zwerfvuilactiedienst (ZAD) gaat de strijd

  aan tegen het zwerfvuil in onze gemeente. Iedere maand gaat zij in groep op pad om

  Hechtel-Eksel weer wat zuiverder te maken.

  Zaterdag 6 juni trekken ze naar het centrum van Hechtel om daar weggegooide blikjes, papiertjes, flesjes,...op te ruimen. Stoor jij je ook aan al dat rond-slingerend vuil? Vast wel! Kom onze zwerfvuilrui-mers dan een handje helpen.Afspraak op zaterdag 6 juni 2015 om 9 uur in het centrum van Hechtel. Samenkomst ter hoog- te van parking aan ontmoe-tingscentrum de Schans. Ma-teriaal krijg je ter plaatse.

  Steun de strijd tegen kanker en laat je taxushaag snoeien

  Ook dit jaar kan je tussen 13 juni en 12 september 2015 jouw taxussnoeisel binnenbrengen in het recyclagepark. Het bedrijf Taxusbank uit Hechtel-Eksel haalt het snoeisel op in de parken. Uit het snoeisel wordt vervolgens de baccatine gehaald, een grondstof die gebruikt wordt voor de aanmaak van geneesmiddelen tegen kanker. Hechtel-Eksel en Limburg.net ontvangen 75 euro per m taxus die ingezameld wordt. Deze opbrengst wordt ge-schonken aan verschillende Limburgse projecten in verband met kankerbestrijding.

  De Taxusbank maakt het je zelfs nog gemakkelijker. Met de zomer voor de deur gaan de professionele Taxusbank snoeiploegen dagelijks op pad om taxus-hagen te snoeien. Kom jij in aanmerking om je haag te laten snoeien? Kijk vlug op www.taxusbank.be .

  Meer info: www.limburg.net

  Lang leve de wasdraad!Minder elektriciteit verbruiken is goed voor het klimaat en de portemonnee!De campagne De Stroomlijners, een initiatief van de provincie en verschillende andere organisaties, geeft je wel 100 concrete tips voor een lage elektriciteitsfactuur!

  Dit voorjaar zet de campagne de wasdraad in de kijker! Vergeet de droogkast: ze verbruikt veel elektriciteit en ze kost je een hoop geld terwijl de wind en de zon gratis zijn. En vriendelijk voor het milieu. Op dagen dat het mooi en droog weer is, heb je al een erg goed excuus nodig om je was niet buiten te hangen! De tijd die je nodig hebt om de was op te hangen, bespaar je bij het strijken. Hang je was daarom zo snel mogelijk op en klop hem goed uit. Hoewel in sommige nieuwe droogkasten speciale structuren aangebracht zijn waardoor kleding minder snel slijt, blijft de wasdraad kledingvriendelijker. De wrijving bij hoge temperaturen in de droogkast verzwakt de kledingvezels. Dus door drogen aan de draad gaan je kleren langer mee. Bovendien ruiken ze extra fris.De droogkast is een van de grootste elektrici-teitsverbruikers in huis. Gebruik zoveel mogelijk een droogrek of waslijn om je was te drogen. Je bespaart 70 cent per keer dat je je droogkast niet laat draaien of 100 euro per jaar als je 3 maal per week de was op een droogrek of wasdraad droogt. Algemeen geldt dat hoe harder het wasgoed in de wasmachine gezwierd wordt, hoe droger de was is na de wasbeurt. Ook als je de droog-kast gebruikt, is op hoog toerental cen-trifugeren (1.600 toeren of meer) zuini-ger. Er is twintig keer minder energie nodig om het vocht uit het wasgoed te halen door het te centrifugeren dan door het te drogen.

  Meer info : www.destroomlijners.be

 • www.hechtel-eksel.be in t groen 5

  Hoe kom ik aan zon bon?Via de e-portemonnee kan je punten inruilen. Voor 625 punten krijgt u n bon. Dit is een unieke bon op naam. Je kan zoveel bon-nen aanvragen als je wilt indien je voldoende punten hebt. Met deze bon hoef je niets bij te be-talen voor de aanschaf van 1 ge-wone legkip.

  Wat is de e-portemonnee?Het is een elektronisch spaar- en beloonsysteem. Als inwoner van Hechtel-Eksel kan je je online aanmelden met je elektronische identiteitskaart via www.e-por-temonnee.be. Je kan dan zien op welke manier je punten kan ver-

  dienen en de kippen-bon aanvragen indien je genoeg punten hebt. In Hechtel-Eksel kan je punten verdienen door thuis te composteren, 100% groene stroom te verbruiken, reclame uit je brie-venbus te weren, Limburg.net biedt de mogelijkheid om per jaar 1 rol grote zakken of 2 kleine rollen zakken om te ruilen voor e-portemonnee-punten. Ook de provincie Limburg biedt de mo-gelijkheid om punten te verdie-nen door het volgen van een vor-mingssessie, Infrax Bouwteam,Door een kip aan te schaffen via de kippenbon maak je automa-

  tisch kans op een waardebon van 100 euro die je kan opkopen in het tuincentrum waar je de kip(pen) heeft gehaald. Kippen houden is niet zo moeilijk maar vraagt toch wat basiskennis en praktisch inzicht.

  Wil je meer weten over het houden van

  kippen, vraag dan onze gratis kippengids

  aan via communicatie@limburg.net

  Kippenactie 25 april tot 30 september

  Schaf een kip aan voor uw afval. Kippen lusten graag keukenrestjes, onkruid en gras. Ook dit jaar kan je

  tegen voordelige voorwaarden deze afvalwerkers in (huis) de tuin halen. Limburg.net deelt bonnen uit waarmee je bij de deelnemende handelaars

  een kip kan gaan afhalen.

  De eikenprocessierups is weer in aantocht. Naas