Hechtel-Eksel info juni 2015

16
Info van en voor de inwoners van Hechtel•Eksel juni 2015 INFO www.hechtel-eksel.be Met belgerinkel naar de winkel BUITENFITNESS tijdens de braderie Al fietsend je examen doen

description

Lees hier het infoblad van juni digitaal.

Transcript of Hechtel-Eksel info juni 2015

Page 1: Hechtel-Eksel info juni 2015

Info van en voor de inwoners van Hechtel•Eksel

juni 2015

INFOwww.hechtel-eksel.be

Met belgerinkelnaar de winkelBUITENFITNESStijdens de braderie

Al fietsendje examen doen

Page 2: Hechtel-Eksel info juni 2015

2 inhoud • www.hechtel-eksel.be

COLOFONRedactie: [email protected]

Vormgeving & druk: [email protected] uitgever:

College van Burgemeester en Schepenen Hechtel-EkselDon Boscostraat 5 - 3940 Hechtel-Eksel

INHOUD03IN ‘T ACTUEELZomer onder de StermolenDeze zomer staat er heel wat te gebeuren onder de Stermolen. Naast de opendraaidagen zijn er nog tal van activiteiten voor iedereen.

07

IN ‘T GROENNieuwe toekomst voor Limburgse houtkantenHakhoutbeheer in 6 vragen en antwoorden.

8IN ‘T KORTVakantie Patronaat Met 50 jaar speelpleinervaring en jaarlijks zo’n 450 inschrijvingen heeft het VP alles in huis om je kind een topzomer te bezorgen.

11IN ‘T ALGEMEENBudgetmeter opladen in de zomer… is warmte in de winter ! Bouw een reserve op in de zomermaanden en geniet er ‘s winters van.

10IN ’T KORTOnze cultuurraad hengeltOp zondag 12 juli hengelt de Cultuurraad op de visvijvers van Begijnenvijvers !

DE ZOMERSE SFEER HANGT IN DE LUCHT!

Juni is officieel de maand van de zomer. En dit jaar wordt

die zomer ingezet met het weekend van Werchter, dat spe-

ciaal vervroegd werd voor de komst van Foo Fighters. Maar

door de beenbreuk van frontzanger Dave Grohl kan de

groep niet optreden. Een slag in het gezicht van veel fans,

logisch. Maar zo’n festival is meer dan 1 groep. En net dat is

de charme ervan. Zoals de zomer meer is dan de zon alleen.

Denk maar aan het einde van de examens, de welverdiende

vakantie, de reizen, de (onverwachte) bbq’s… kortom denk

aan de sfeer.

Want in de zomer is er meer sfeer. We komen sneller buiten,

en dat komt heus niet alleen omdat de finales van ‘Thuis’ en

‘Familie’ achter de rug zijn en er enkel heruitzendingen van

‘F.C. De Kampioenen’ op de buis zijn. We spreken makkelijker

af met vrienden, vertrekken op die ene reis waar we al zo

lang naar uitkijken of boeken snel nog een last minute om

er even tussenuit te zijn. Het leven lijkt gewoonweg eenvou-

diger in de zomer, met een fris glaasje in de hand, op een

strand, dichtbij of in het buitenland… in elk geval bekijken

we alles door een roze (zonne)bril.

En als groene gemeente wil Hechtel-Eksel het jullie nog

makkelijker maken om de zomerse sfeer buiten te komen

opsnuiven. De ambiance in onze gemeente zal deze zomer

gemaakt worden door jullie natuurlijk. We bieden weer een

weids veld vol b(l)oeiende activiteiten aan, opdat ieder er

zijn favoriet kan uitpikken.

Ik hoop dan ook dat iedereen zich de komende zomer vol-

doende kan ontspannen. Dat elk van ons weer wat energie

opdoet en gewoon een leuke vakantie heeft. Daarna kun-

nen we er vol frisse moed weer tegen-

aan.

Fijne vakantie en tot zondag op de

braderie en stratenloop !

Uw burgemeester,

Jan Dalemans

Page 3: Hechtel-Eksel info juni 2015

www.hechtel-eksel.be • in ‘t actueel 3

Iedere 2de zaterdag en 4de zon-dag van de maand staan onze molenaars paraat om je alles te vertellen over het molengebeuren vroeger en nu. Bezoek op deze da-gen ook zeker het interactief inge-richt molenhuisje. Zeer leuk voor kinderen om spelenderwijs ken-nis te maken met de geschiedenis en de werking van de Stermolen, maar ook voor volwassenen een aanrader.

Limburgse Molendag (28 juni: 10u - 17u)Zondag 28 juni neemt de Stermo-len deel aan de Limburgse Molen-dag. De molen wordt dan helemaal in een feestelijk kleedje gestopt en dat is zeker een bezoekje waard!

Film onder de Molen (15 juli: 20u - 00u)Op woensdag 15 juli maak je op een heel andere manier kennis met

de Stermolen. Er wordt namelijk een film vertoond op het maaiveld achter de molen*. De vertoning zal van start gaan rond 21u30, maar vanaf 20u zetten we de deuren van de molen en het molenhuisje al open voor een kennismaking met het prachtige decor van deze filmavond. De film die vertoond zal worden is “De Honderdjarige man die uit het raam klom en verdween”, en is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Jonas Jonasson. Deze komische film is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Toegang is gratis, drankjes en knabbeltjes zijn ter plaatste te verkrijgen tegen democratische prijzen.

Tip: Breng je eigen stoeltje of dekentje mee om op te zitten.

*Bij slecht weer vluchten we naar De Geer.

Spelen onder de Molen (26 augustus: 14u - 17u,doorlopend)Woensdag 26 augustus nodigen we alle kleutertjes en kinderen tot en met het 3de leerjaar uit om samen te komen spelen onder de Stermolen. De molenaars leren de kinderen, aan de hand van allerlei leuke spelletjes, de knepen van het vak. Kom die dag meespelen en ontvang een heus molenaars-diploma! Deelnemen is gratis en inschrijven niet nodig.

Molenfeesten (5 en 6 september)Naar jaarlijkse gewoonte orga-niseren de Boegezekoekers de Molenfeesten. Op zaterdagavond staat er een feesttent onder de molen en op zondag kan je er met het hele gezin terecht voor tal van activiteiten zoals : kinderanimatie, huifkartochten, ponyritjes, live mu-ziek. En uiteraard kan je er ook de heerlijke Boegezekoek proeven!

Dommelroute (20 september: starten tussen 8u - 15u)De start van fietshappening de Dommelroute vindt dit jaar ook plaats aan de Stermolen. Door je deelname draag je bij aan de di-verse goede doelen die gesteund worden door Fifty One Club de Dommel. Je kan kiezen voor af-standen van 25 km en 55 km. Deelnemen kan tussen 8u en 15u en kost 3 euro per persoon, kinde-ren onder de 12 fietsen gratis mee.

Meer info:

www.levendemolenslimburg.be

www.boegezekoekers.be

www.dommelroute.be

www.hechtel-eksel.be

Zomer onder de StermolenDeze zomer staat er heel wat te gebeuren onder de Stermolen. Naast de opendraaidagen zijn er nog tal van activiteiten voor groot en klein, hieronder een kort overzicht.

Page 4: Hechtel-Eksel info juni 2015

4 in ‘t groen • www.hechtel-eksel.be

Heb jij ook de molenaar-kriebels te pakken?

Ben je 16 jaar of ouder en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Ben je geïnteresseerd in de werking van molens en zou je onze molenaars regelmatig een handje willen komen helpen? Grijp dan je kans en breng, op één van bovenstaande dagen, een be-zoekje aan de Stermolen. Misschien maakt het en-thousiasme van onze molenaars je wel warm voor de molenaarscursus. Meer informatie over deze cursus kan je ook vinden op de site van Levende Molens Limburg.

Meer info: www.levendemolenslimburg.be

[email protected]

Op zoek naar een goed-koper energiecontract? Bespaar tot 220 euro per jaar

op je energiefactuur!Energiecontracten vergelijken is nog makkelijker via de vernieuwde V-test® van de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt). Je kan hiermee heel wat geld besparen. Een gezin kan gemiddeld 220 euro per jaar besparen op z’n energiefactuur. Veranderen van leverancier of contract is gratis en niet moeilijk. Doe je de V-test, houd dan je laatste jaarlijkse eindafrekening elektriciteit en aardgas bij de hand. Hoe kom je te weten wat voor jou het beste ener-giecontract is? Via internet: ga naar www.vreg.be en klik op Prijzen vergelijken (V-TEST) of ga naar www.vtest.be. Telefonisch: bel op weekdagen tussen 9u en 17u het gratis telefoonnummer 1700 en kies 3 Andere vragen.

Huisvuilzakken teveel?Heb je afgelopen jaar slim gesorteerd en weinig restafval geproduceerd? Dan heb je misschien wel een rol van je tegoed huisvuilzakken over… In dat geval is er goed nieuws voor jou: je kan 1 rol grote zakken of 2 rollen kleine zakken omrui-len voor e-portemonnee-punten. Het omruilen tegen e-portemonneepunten is beperkt tot 1 rol grote zakken of 2 rollen kleine zakken. • 1 rol grote zakken levert je 1.250 e-portemonneepunten. • 1 rol kleine zakken levert je 625 e-portemonneepunten.

Wat is de e-portemonnee?Het is een elektronisch spaar- en beloonsysteem. Als inwoner van het werkingsgebied kan u zich online aanmelden met uw elektronische iden-titeitskaart via www.e-portemonnee.be. U kan dan zien op welke manier u punten kan verdie-nen en verzilveren. In Hechtel-Eksel kan je pun-ten verdienen door thuis te composteren, 100% groene stroom te verbruiken, reclame uit je brie-venbus te weren,…Limburg.net biedt de mogelijkheid om 1 rol gro-te zakken of 2 rollen kleine zakken om te ruilen voor e-portemonnee-punten. Ook de provincie Limburg biedt de mogelijkheid om punten te verdienen door het volgen van een vormingssessie, Infrax Bouwteam,…

Meer info: www.limburg.net of www.e-portemonnee.be

Help je buurt proper te houden! Zaterdag 4 juli is de Winner en het Kloosterbos aan de beurt. Onze zwerfvuilactiedienst (ZAD) gaat ook tijdens de zomer ge-woon door! Ook in juli en augus-tus gaan zij de strijd tegen het zwerfvuil in onze gemeente aan. In juli wordt de Winner en het

Kloosterbos onder vakkundige handen genomen. Uiteraard is het fijn als jij hen meehelpt je eigen buurt vrij te houden van weggegooide blikjes, papier-tjes, flesjes,.... Kom dus ook even mee de handen uit de mouwen steken. Afspraak op zaterdag 4 juli om 9 uur op de Winner. Samenkomst ter hoogte van de

kruising van de Diestersebaan met de Winnerstraat (Winnerhoeve). Materiaal krijg je ter plaatse.

Meer info: Milieudienst,

011 73 01 45 en 011/73 01 46

of [email protected]

ZAD op pad: ook tijdens de zomervakantie!

Page 5: Hechtel-Eksel info juni 2015

www.hechtel-eksel.be • in ‘t groen 5

Het is er bij ieder van ons stevig ingedramd: bomen kappen is slecht voor de natuur. Maar is dat altijd zo? Wij vroegen het aan Ilse Ideler, directeur van het Regionaal Landschap Lage Kempen.

Ilse, verlos ons uit ons lijden: is het kappen van bomen inderdaad slecht voor de natuur?Ilse: “Dat hangt af van een aan-tal zaken: waarom ben je aan het ‘kappen’ en over welke bo-men gaat het? Sommige bomen moeten gekapt worden omdat ze ziek zijn, dreigen om te vallen of omdat ze andere –inheemse - bomen overwoekeren en verstik-ken. Soms gaat het over bomen zoals populieren die zijn aange-plant om 50-60 jaar later geoogst te worden … In al deze situaties worden deze bomen inderdaad definitief gekapt. Vaak moet de eigenaar wel een nieuwe boom aanplanten in de plaats.Het ‘kappen’ dat in houtkanten gebeurt voor het onderhoud van deze houtkanten is een an-der verhaal. Een houtkant is een

rij bomen en struiken, meestal langs een perceelgrens. Deze bomen worden niet definitief gekapt, hoewel het er op het eerste gezicht misschien wel zo uitziet. Ze krijgen eigenlijk een fikse snoeibeurt door ze laag bij de grond af te zagen. Dat lijkt vrij drastisch, maar in de volgende lente schieten de eerste scheu-ten alweer uit. Na 2-3 jaar heb je een dichte struik en na een jaar of 9 is de boom al stevig gegroeid. Dit heet ‘hakhoutbeheer’: om de 7 tot 10 jaar worden de bomen teruggesnoeid, waarna ze op-nieuw uitgroeien uit de overblij-vende stronk of ‘stobbe’. Tot voor de Tweede Wereldoorlog werden alle houtkanten in onze regio zo beheerd. Het is een slim-me snoeiwijze om houtkanten te verjongen en makkelijk hout te oogsten. In het huidige land-schap hebben de meeste bo-men eenzelfde (oudere) leeftijd en zien we véél te weinig jonge bomen. Uit de sterke wortels van de gesnoeide boom groeit snel nieuw hout. Omdat de jonge uitgroei veel licht nodig heeft,

zetten we stroken van 50 tot 100 meter tegelijk in hakhout.”

De bomen groeien terug, dat is goed nieuws. Maar hoe zit het dan met de dieren die in deze hout-kanten wonen?Ilse: “In en rond houtkanten le-ven veel vogels, vlinders, insecten en zoogdieren, die er beschut-ting, voedsel of een woonplaats vinden. Daarom mogen niet alle houtkanten in de regio op het-zelfde moment in hakhout gezet worden. Zo vinden dieren steeds een thuis in de buurt. Door het gefaseerd snoeien, krijg je hout-kanten van verschillende leef-tijden, gaande van pas gekapte bomen, bomen in volle groei, tot volwassen bomen. Het land-schap wordt meer divers en biedt zo plaats aan meer verschillende dieren en planten dan een één-tonig landschap met bomen van dezelfde leeftijd.”Je zei zonet dat houtkan-ten vroeger regelmatig in hakhoutbeheer werden gezet. Waarom was dat?

Nieuwe toekomst voor Limburgse

houtkantenHakhoutbeheer in 6 vragen en antwoorden.

Het voorbije jaar werd er hard gewerkt in de houtkanten binnen onze gemeente. In

Eksel werd de Amerikaanse vogelkers, ook wel bospest genoemd, bestreden in maar liefst 10 km houtkanten. De Amerikaanse

vogelkers is een invasieve exoot die in bossen en houtkanten onze inheemse bomen en

struiken overwoekert en verdringt. Door de Amerikaanse vogelkers terug te dringen geven

we onze houtkanten een nieuwe toekomst waar inheemse soorten meer kansen krijgen

en een verjongingskuur terug mogelijk wordt door het toepassen van het vroegere

hakhoutbeheer.Houtkanten Monique Bogaerts

Page 6: Hechtel-Eksel info juni 2015

Ilse: “Houtkanten hadden vroeger een belangrijke functie. Rondom akkers markeerden ze de eigen-dom, maar ze dienden ook als windscherm, om vee uit de ak-ker te houden en voor drainage van de bodem. Het gekapte hout werd gebruikt als geriefhout of als brandstof voor de bakoven. In het lespakket (3e graad basisschool) ‘Houtkanten beleven’ laten we kinderen terug kennismaken met houtkanten en hun vroeger ge-bruik. Ze gaan in de buurt van de school houtkanten oogsten, om daarna met het geoogste hout een mobiele bakoven te stoken, waar ze hun eigen broodjes in bakken. Net als vroeger.”

Vandaag verwarmen we op gas of mazout, waar-om worden houtkanten dan opnieuw gesnoeid?Ilse: “Fossiele brandstoffen zijn een eindig verhaal. Bovendien zijn we voor de prijs erg afhan-kelijk van de internationale mark-ten. Terwijl we hier, in onze eigen streek, ook heel wat brandstof voorhanden hebben om op een aantal plaatsen in onze eigen energie te voorzien. In Bocholt is er, in het kader van het Europese ‘Twecom-project’ een pilootpro-ject gestart, waarbij gefaseerd 100 km hout geoogst wordt in de eigen gemeente. Meer dan genoeg om de nieuwe scholen-campus te verwarmen met een houtsnipperketel. Het oogsten van de houtkanten gebeurt vol-gens een plan van het Regionaal Landschap, door lokale landbou-wers, waarbij rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische functie van het landschap.

Blijft er dan geen enkele oude boom meer staan?Afhankelijk van de omgeving van de houtkant bekijken we de ideale hoeveelheid hogere bo-men per 100 meter. We houden - na veel overleg - rekening met de noden van de natuur-, land-bouw-, erfgoed- en jachtsector. Een houtkant tussen twee bos-sen kan meer hoge bomen heb-ben. Zo vormt die houtkant een verbinding tussen de bossen. Deze bomen noemen we ‘toe-komstbomen’, zij mogen heerlijk oud worden. Maar in een weide-vogelgebied is het beter de hout-kant lager te houden met minder opgaande bomen. Weidevogels houden immers meer van een weidser landschap. In ieder geval krijgen alle houtkanten een ver-jongingskuur door het hakhout-beheer én ze krijgen opnieuw een functioneel onderhoud op regelmatige basis. Tegelijk is het voor de landbouwers, die de kapwerken uitvoeren, een extra inkomen. Belangrijk is ook om eerst opdringerige exoten zoals Amerikaanse vogelkers, te be-strijden. Als je dat niet doet, ex-plodeert het aantal exoten na het in hakhout zetten van een hout-kant, omdat de scheuten plots meer licht krijgen. Voor de be-strijding van de Amerikaanse vo-gelkers in de houtkanten kregen landbouwers uit Hechtel-Eksel een specifieke opleiding.”

Komen we dan wel toe met onze houtkanten, als we in de toekomst meer gebouwen op snippers gaan verwarmen?Ilse: “De verwarmingsketels waar het over gaat zijn niet geschikt voor gewone huizen, enkel voor grotere gebouwen(groepen) met een flinke verwarmingsbehoefte. Dus het systeem is niet overal

inzetbaar. In Limburg zijn er ove-rigens nog heel wat houtkanten aanwezig. Toch zijn er de afge-lopen jaren ook veel verloren gegaan. Er is dus ook nood aan nieuwe bomen en struiken die kunnen opgroeien tot energie-leveranciers. Voor de aanplant van houtkanten gebruik je best inheemse, streekeigen soorten of Planten van Hier. Dat zijn plan-ten die in onze streek thuishoren en meer kansen bieden aan de biodiversiteit. Misschien zijn er mensen die wel een houtkant hebben, maar niet goed weten hoe ze eraan moeten beginnen om ‘m te onderhouden. Zij kun-nen terecht op de website van RLLK voor een gratis handleiding ‘Houtkanten beheren’.”

Handige links• Lespakket ‘Houtkanten

Beleven’: te boeken via

www.werkgroepisis.be of

www.plattelandsklassen.be .

• Praktische gids houtkanten-

beheer, exotenbestrijding:

www.rllk.be/zelf-doen

Twecom, met pilootproject

Bocholt, www.twecom.eu

• Film Houtkanten beleven &

instructiefilmpjes : www.rllk.

be/publicaties/videos

• Planten van Hier, met over-

zicht van planten uit jouw

streek en handige plantwij-

zer: www.plantvanhier.be

6 In ‘t groen • www.hechtel-eksel.be

Page 7: Hechtel-Eksel info juni 2015

www.hechtel-eksel.be • in ‘t groen 7

Met Belgerinkel naar de WinkelDe afgelopen 5 weken, van zaterdag 25 april tot zaterdag 30 mei 2015, konden klanten die bij 38 handelszaken met de fiets of te voet winkelden, Belgerinkelstickers verzamelen om kans te maken op mooie prijzen. Bond Beter Leefmilieu voorzag iedere dag van de campagne één of meerdere mooie prijzen.

178 inwoners registreerden samen 1408 stickers online. Daarnaast ontvingen we ook 267 spaarkaar-ten via de spaardozen, met in to-taal 2351 stickers. Al deze stickers samen zijn dus goed voor 3759 winkelbezoeken met de fiets of te voet bij onze lokale handelaars. Met deze campagne willen we klanten van de handelszaken in Hechtel-Eksel aanmoedigen om vaker met de fiets of te voet boodschappen te doen. Deze campagne motiveert inwoners bovendien om meer bij afzon-derlijke detailhandels te winke-len. Zo draagt de campagne op diverse domeinen bij aan de leef-baarheid van onze gemeente.Uit alle ingezamelde stickers (on-line en via de spaarkaarten) wor-den extra winnaars van prijzen exclusief voor de inwoners van Hechtel-Eksel getrokken. Zij ma-ken kans op de unieke Belgerinkel fiets, maar ook voor de nummer 2 en 3 is er een mooi prijzenpakket voorzien en er worden ook een aantal fietstassen uitgedeeld.

Deze prijzen zullen officieel aan de win-

naars worden overhandigd op 28 juni

2015 tijdens de braderie in Eksel.

Actie i.s.m. De Ondernemes Hechtel-Eksel

Proevertjesmarkt

Op 16 juli kan je van 8u tot 12u smikkelen op de proevertjesmarkt aan De Schans. Op 8 juli vind je in ‘t Grafiekje de voordeelbonnen. Knip ze uit, breng ze mee en doe je voordeel. Iedereen welkom voor proevertjes, streekproducten, ani-matie, muziek en lekkers voor het hele gezin!

Welkom nieuwe ondernemers• Ali-Wheels: Banden en velgen, nieuw en occasie. Contact: Ali-Wheels, Kamperbn 73 3B, 0489 81 56 67

• Slegershof: Tim en Sara kwe- ken verse aardebeien, bloem- kolen, honing, eieren op een milieubewuste en duurzame manier. Volle grondteelt met aandacht voor de korte keten, bijen en hommels. Contact: Slegershof, Tim & Sara Goossens-Bollen, Slegerstraat 2, 0495 40 76 44

• Schoenlapper Fons: Alle her- stellingen van schoenen, leder- waren, tassen, paardentuig. Ook binnen te brengen bij contact- punt ‘Dagbladhandel Up 2 Date’ en ‘Tankstation Q8 Wijchmaal’. Jaarlijks verlof: 28/6 tot 14/7.

• Schoonheidssalon ‘Mooj zo’ : Beauty, relax en arrangementen Contact: Mooj zo, Ekselsebn 23, 0476 93 46 13, www.moojzo.be

Belgische Avond, Dorpsplein HechtelMaandag 20 juli Vanaf 19u00 staan de Belgische hapjes, het bier en de livemuziek voor je klaar. Een organisatie van De Ondernemers Hechtel-Eksel.

PROEVERMARKT HECHTELVAN 8U00

TOT 12U00

DONDERDAG 16 JULIPARKING DE SCHANSGRATIS PROEVERTJES

BIJ ALLE MARKTKRAMEN

EXTRA!STREEKPRODUCTENMARKT

CIRCUSANIMATIEMUZIEK EN MARKTCAFÉ

KOM PROEVEN VAN : Loonse stroop, Hasseltse speculaas, Korhaan likeur, lokale honing,

hondensnacks Tam’s Trimsalon, Fair Trade producten, brouwerij Jessenhofke en Bombrewery,

Tusschenhof advocaat, biowijn De Bogerd, blauwe bessen, zuiderse hapjes

en nog veel meer. Op 15 juli vind je extra voordeelbonnen in ‘t Grafiekje

tjesw

ww

.dru

kk

erij-g

rafic

o.b

eg

NIET VERGETEN

Start je met een nieuwe onderneming

in het handelscentrum van Hechtel-Eksel?

Doe dan je aanvraag voor de gemeentelijke

starterspremie via www.hechtel-eksel.be

onder ‘lokale economie’.

Page 8: Hechtel-Eksel info juni 2015

Milieueffect-rapportage gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan “Immo Gielen”Naar aanleiding van het planologisch attest waarin het behoud van het bedrijf Ketelbouw Gielen langs de Hasseltsebaan werd bevestigd, werd in 2014 gestart met de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan, specifiek voor dit bedrijf.

Er diende ook een milieueffect-rapportage te gebeuren om na te gaan of er aanzienlijke milieu-effecten zullen optreden bij de uitvoering van het plan en of een plan-MER al dan niet nodig is. Hiervoor werd een screenings-nota opgesteld en adviezen ge-vraagd.

De dienst MER concludeerde op 30 april 2015 dat, op basis van deze nota en de uitgebrachte ad-viezen, het RUP geen aanleiding geeft tot aanzienlijke negatieve milieugevolgen en dat de op-maak van een plan-MER niet no-dig is. Je kan de beslissing van de dienst MER en de screeningsnota raadplegen op de website van de dienst MER (www.mervlaande-ren.be) en op het gemeentehuis (dienst Bouwen en Wonen).

Imago

Vakantiewerking Imago is een avondwerking voor alle tieners van 13 tot 15 jaar. Iedere maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van half juli tot half augustus organiseren wij in Don Bosco Hechtel van 18u tot 21u30 de speciaalste, gekste en spectaculairste activiteiten.Vakantiewerking IMAGO loopt van half juli tot half augustus.

Meer weten? www.ogami.be

Vakantie Patronaat

Kinderen van 3 tot 15 jaar worden dagelijks opgevangen door een su-per gemotiveerde leidinggroep om er gedurende 5 weken samen met leeftijdsgenootjes stevig in te vliegen. Aan het begin van iedere week werkt de leiding van elke leeftijdsgroep een gevarieerd en vooral su-pertof speelprogramma uit! Met meer dan 50 jaar speelpleinervaring en jaarlijks zo’n 450 inschrij-vingen hebben we alles in huis om je kind een onvergetelijke VP zomer te bezorgen zoals wij die allemaal vroeger zelf hadden. Voor de kleintjes bevinden zich alle activiteiten op en rond het plein. De oudere groepen trekken er al eens op uit!

Meer weten? www.vakantiepatronaat.be

8 In ‘t kort • www.hechtel-eksel.be

TIJDENS DE ZOMERMAANDEN JULI EN AUGUSTUS ZAL ER GEEN WOONLOKET ZIJN OP HET GEMEENTEHUIS.

Page 9: Hechtel-Eksel info juni 2015

IK GA OP REIS EN NEEM MEE… BOEKEN!

Strand, hotellounge, bergtop of een campingweide: waar je het doet, daar moeien we ons niet mee, maar wèlk boek je zou kunnen lezen tijdens de zomer van 2015, daar hebben we wel onze (zeven) ideeën over.

Waarheen je ook vlucht (Elisabeth Haynes)

Stel je voor : je wordt verliefd tot over je oren, maar je vriend is ex-treem bezitterig en manipuleert je vrienden zoda-

nig, dat je er alleen komt voor te staan en je moet vluchten! Met dit spannend boek van Elisabeth Haynes hoor je de vliegtuigen niet eens door de geluidsmuur gaan, zó word je meegesleurd in het verhaal!

Als ik blijf (Gayle Forman)

Een bijzonder a- dolescentenboek waarin een 17- jarig meisje Mia, dat zich in coma- teuze toestand bevindt, je ge-

durende één dag meeneemt in haar gedachtenwereld. Een ver-haal vol tegenstellingen en di-lemma’s waarin thema’s als leven, dood, liefde, vriendschap, verlies en passie voor muziek centraal staan. Als lezer zal je steeds de drang voelen om te weten welke definitieve keuze Mia zal maken: leven of uit het leven stappen?

Frieda Klein – reeks (Nicci French)

Van deze achtde-lige reeks zijn tot nu toe vijf de-len verschenen: Blauwe maandag ‘Dinsdag is voor- bij’, ‘Wachten op

woensdag’, ‘Donderdagskinderen’ en ‘Denken aan vrijdag’. De hoofdpersoon, Frieda Klein, is een psychoanalytica die de politie helpt bij bepaalde onderzoeken: de ontvoering van een jongetje, de moord op een onbekende man en op een brave huisvrouw. Kortom: superspannend!

Vloedgolf (Sonali Deraniyagala)

Op 26 december 2004 raast een tien meter hoge tsunami over Sri Lanka. Sonali De- raniyagala ver-liest haar ouders,

haar man en haar twee zoontjes aan de vloedgolf, maar blijft zelf wonderwel gespaard. Dit boek is het persoonlijk, ontroerend en openhartig verhaal over Derani-yagalas peilloze leed en hoe ze daarmee om leert gaan.

Ik ga op reis en laat achter (Simone Awhina en Jessica Menheere)

Als twijfel en wan- hoop het leven van Simone be-ginnen te over-heersen en ze ‘n burn-out nabij is, besluit ze impul-

sief de pelgrimsroute naar Santia-go de Compostela te lopen. Har-tje zomer, ruim 800 km over hoge bergen en door diepe dalen, helemaal alleen. Simone komt zichzelf tegen en beleeft haar heftige maar avontuurlijke leven opnieuw.

Taal is zeg maar echt mijn ding…En dan nog iets (Paulien Cornelisse)

Deze bundeling van de meedo-genloze bestsel-lers ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ en ‘En dan nog iets’ staat

vol met even nutteloze als lach-wekkende analyses van ons taal-gebruik. Cornelisse schrijft niet over hoe mensen met elkaar zou-den moeten praten, maar over hoe ze dat per ongeluk doen. Waarom mensen die zeggen ‘als ik even eerlijk ben’ eng zijn. En wat is het verschil tussen leuk en leuk-leuk?

Zondaarskind (Marion Pauw)

Als Agatha Chris-tie dit eens wist Miss Marple kreeg een te duchten concurrente! Het hoofdpersonage van “Zondaars-

kind” zal, na nog geen tien blad-zijden: je hart veroveren, ervoor zorgen dat het ijsje naast je tuin-stoel smelt zonder dat je er nog oog voor heeft!

www.hechtel-eksel.be • In de bib 9

Page 10: Hechtel-Eksel info juni 2015

Fitness tijdens braderieOp zondag 28 juni voorziet het gemeen-tebestuur een gezon-de stand bij de brade-rie. Hier kan je volop de ‘buiten’- fitnesstoe-stellen uittesten en je ervaringen delen met

anderen. Bovendien trakteren we je op een gezon-de versnapering. Kom dus zeker eens langs!

Special Run stratenloopOp de stratenloop van 28 juni staat ook een ‘special run’ geprogrammeerd. Deze wedstrijd is bedoeld voor mensen met een beperking en is voor alle leeftijden. De afstand bedraagt maximum 1 km en voor elke deelnemer is een kleine attentie voorzien. Inschrijven via [email protected] of doe je ter plaatse.

Culturele busuitstap CharleroiZATERDAG 17 OKTOBERDe geschiedenis van de streek en het industriële erf-goed maken van Charleroi een ongewone bestem-ming. In de voormiddag brengen we een bezoek aan Musée de la Photographie, waar de tentoonstel-ling van Stephan Vanfleteren aan de muren prijkt. In de namiddag trekken we naar de schachtblokken van Marcinelle. Daar is het gedenkteken ter ere van de mijnramp van 8 augustus 1956 in Bois du Cazier te vinden. Een bezoek aan deze vroegere mijn is in-drukwekkend. Je krijgt er een goed beeld van het leven van de mijnwerkers en van de grootste mijn-ramp van België.Deze uitstap is een samenwerkingsverband tussen

Bocholt, Hechtel-Eksel en Peer.

Zij nemen de busonkosten voor hun rekening.

Inschrijven via het vrijetijdsloket: [email protected] of 011 73 01 50Prijs: 26 euro

Dag van de SmaakmakersOp zondag 28 juni neemt likeurstokerij Korhaan, voorheen Leukenheide, deel aan de Dag van de Smaakmakers. De nieuwe uitbaters delen graag hun passie en vertellen het verhaal achter hun produc-ten. Spring even binnen, ontdek waar ze dagelijks mee bezig zijn en proef de rijkdom van eigen bo-dem.

Sociaal Groen DoenOp zondag 6 september vindt in de Windmolenstraat in Eksel het evenement ‘SociaalGroenDoen’ plaats. Dit evenement is een groot feest voor jong en oud!

‘SociaalGroenDoen’ wordt een familiedag met o.a. een streekproductenmarkt, ponyritjes, wandelingen met de boswachter, trekpaarden en kinderanimatie. Er zal zelfs een ‘boscafé’ geopend worden waar ie-dereen terecht kan voor een hapje en een drankje. Kortom, het wordt een dag boordevol leuke activi-teiten voor iedereen!Van 13u tot 18u is iedereen welkom om samen deel te nemen aan tal van leuke activiteiten midden in de natuur!‘SociaalGroenDoen’ is een organisatie van Sociale Economiebedrijven in Noord-Limburg in samen-werking met de gemeenten Hechtel-Eksel, Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Lommel, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt en Peer. Ben je zelf een streekproducent en heb je interesse in

een standje op onze streekproductenmarkt? Stuur dan

een mail naar [email protected].

Onze cultuurraad hengelt...Op zondag 12 juli vindt de jaarlijkse viswedstrijd van de Cultuurraad plaats. Dit jaar trekken we naar de visvijver Begijnenvijvers in Hechtel.

We vragen per deelnemende ploeg (maximum 4 personen) een bijdrage van €5 voor het visvoer. We vissen van 14u30 tot 17u30. Iedere deelnemer dient om 13u30 aanwezig te zijn.Inschrijven kan tot uiterlijk 10 juli 2015 bij Jos Geyskens,

Kortestraat 20, 3940 Hechtel-Eksel, tel. 011/73 51 65.

Hopelijk tot dan!

10 In ‘t kort • www.hechtel-eksel.be

Page 11: Hechtel-Eksel info juni 2015

www.hechtel-eksel.be • In ‘t algemeen 11

Reporters in de GBSIn april kregen de leerlingen van het zesde leerjaar van de GBS in Eksel de opdracht om een schoolkrantje te maken over hun lagere-school-carrière. De leerlingen ontpopten zich tot echte reporters en werkten gedurende enkele weken erg hard aan de verwezenlijking van hun eigen “GBS news”.

Afspraken voor interviews werden gemaakt, foto’s en filmmateriaal werden verzameld, artikels werden uitgeschreven en nagekeken… Het resultaat mag er wezen; een vrolijk krantje met leuke anekdotes uit de kleuter- en lagere schooltijd, interviews met verschillende leerkrachten en oud-leerkrachten, fo-to’s, strips, artikels en spelletjes. Je vindt het allemaal terug in de enige en echte uitgave van “GBS news” op www.gbs-eksel.be .

Nieuwe dienstregeling De Lijn

Vanaf 1 juli wijzigt de dienstregeling van De Lijn Limburg. Zowel lijn 18a, 68, 178, 179 als 302 hebben een aange-

paste dienstregeling. Raadpleeg op de site van De Lijn de nieuwe regeling of kom in het vrijetijdsloket je aangepast busboekje halen.

Zomeruurregeling OCMWTijdens de maanden juli en augustus is het OCMW gesloten op dinsdagnamiddag, woensdagnamid-dag, donderdagnamiddag en vrijdagnamiddag. Er wordt wel een permanentie voorzien voor hoog-dringende gevallen. Ook voor het opladen van je budgetmeter kan je zoals altijd bij ons terecht.

Budgetmeter opladen in de zomer = warmte in de winter!Meer en meer mensen hebben een budgetmeter voor aardgas. Het verbruik van aardgas is zeer sei-zoensgebonden. Je gebruikt het meest in de winter, als je woning verwarmd moet worden. Aangezien je met een budgetmeter enkel moet betalen wat je verbruikt, betekent dit dat je voor aardgas in de zomer bijvoorbeeld slechts 50 euro per maand zou moeten opladen, maar in de winter dan misschien tot 300 euro per maand.

Om te vermijden dat er zoveel verschil is tussen op-ladingen in de zomer en in de winter, raden we je aan om tijdens de zomermaanden meer op te laden dan strikt noodzakelijk. Zo kan je een reserve op-bouwen op je meter voor in de winter en kan je ver-mijden dat je in de winter de gas niet kan betalen.

Al fietsend je examen doenDe eindtermen in de lagere school veronderstellen dat kinderen op het einde van het zesde leerjaar klaar zijn om zich zelfstandig in het verkeer te kun-nen verplaatsen. Daarom organiseerde de gemeen-te in samenwerking met de scholen ‘De Viejool’ en ‘De Gemeentelijke Basisschool’ een groot fietsexa-men voor het 6de leerjaar.

Vrijdag 29 mei maakten de Ekselse leerlingen zich op voor hun examen. Hiervoor werkten ze samen met een grote pool van vrijwilligers en de lokale po-litie. Het gemeentebestuur wil langs deze weg alle partners, vrijwilligers maar ook de leerlingen bedan-ken voor hun aanwezigheid en samenwerking.

MELDINGSKAARTNaam: ........................................................................................................................................................Adres: .........................................................................................................................................................E-mail: .......................................................................................................................................................

Het wegdek van de ........................................................................................... is beschadigd ter hoogte van .........................................................

........................................................................................................................................................................

De openbare verlichting langs de ...................................... is defect ter hoogte van .............................................................................

........................................................................................................................................................................

De riolering langs de ...................................................................................... is verstopt ter hoogte van ......................................................................

........................................................................................................................................................................

De voetpaden langs de ............................................................................. zijn ...........................................................................................................................................................

ter hoogte van ...............................................................................................................

........................................................................................................................................................................

Stuur deze kaart terug naar College van Burgemeester

en Schepenen, Don Boscostraat 5, 3940 Hechtel-Eksel.

Page 12: Hechtel-Eksel info juni 2015

NIEUWS VAN DE PROVINCIE LIMBURGwww.limburg.be - www.facebook.com/limburgbe - twitter.com/limburgbe

Sneller en grondigerrenoveren dankzij nieuwe renovatieleningDOSSIER - Een energiezuinige woning: ze doet je energie-facturen sterk dalen én is goed voor het milieu. Daarom is het belangrijk dat we verstandig renoveren. Maar dat vereist vaak innovatieve bouwtechnieken. En die kosten geld. Gelukkig helpen de provincie, gemeenten en enkele Limburgse organisaties een handje. Met een nieuwe renovatielening én met advies..

Nu lenen tot 40.000 euroDe nieuwe renovatielening richt zich op wie zijn of haar huis ener-giezuinig wil maken. Ook gezinnen die vandaag voor zo’n renovatie geen geld kunnen losweken bij een gewone bank. Je kunt een le-ning krijgen tot maximaal 40.000 euro. Die moet je binnen de 10 jaar terugbetalen aan 0 of 2% interest.

Aanvragen bij DuwolimDe nieuwe lening kreeg in Limburg de naam Duwolim+. Ze komt bo-venop de Vlaamse Energielening die hier al een tijdje bekend is on-der de naam Duwolim. Je vraagt de lening aan bij de Limburgse organi-satie met dezelfde naam: Duwolim. Lenen kan voor de totale energie

renovatie van je woning, of voor afzonderlijke maatregelen: muur-, dak- en vloerisolatie, een conden-satieketel of hoogrendementsglas, een zonneboiler…

Advies en begeleidingHet sterke punt van deze lening is de begeleiding! Een adviseur komt bij jou aan huis, gaat na wat je plan-nen zijn en bekijkt samen met jou de prioriteiten. De expert helpt je om de slimste keuzes te maken, de lening en premies aan te vragen, aannemers te vinden, de werken te controleren. Voor deze begeleiding werkt de provincie samen met Dubolimburg en Stebo.

De HuisdokterWil je enkel technisch advies over de renovatie van je woning? Nodig dan de ‘Huisdokter’ van Dubolimburg uit bij je thuis. Die ad-viseert je over hoe je jouw woning optimaal renoveert. Nadien kun je nog altijd beslissen of je gebruik wil maken van de nieuwe lening.

Alleen maar voordelenDe lening heeft voordelen voor iedereen. De Limburger maakt zijn woning energiezuiniger en be-spaart geld. Ook het milieu wordt gespaard. De ecologische voetaf-druk van onze gemeente én onze provincie daalt. Komt daarbij dat re-novatieprojecten voor belangrijke extra jobs zorgen in de Limburgse bouwsector. En dat is nodig!

Renoveren en later profiteren ? Vraag gerust meer

uitleg. Voor de nieuwe renovatielening, bel naar

089 77 81 28, mail naar [email protected] of surf

naar www.duwolim.be

Wil je een bezoek van De Huisdokter reserveren ?

Bel dan naar 011 39 75 75, mail naar

[email protected] of surf

naar www.eerstehulpbijduurzaambouwen.be

Gratis: de Limburg Vakantiegids 2015 Zin om je eigen provincie (veel!) beter te leren kennen? Haal de Limburg Vakantiegids 2015 in huis. Dit sjieke boek van 300 pagina’s is volledig gratis te bestellen op www.toerismelimburg.be. Mooie foto’s, tips, info over fiets- en wan-delroutes, erfgoed, musea, attrac-ties, shopping, restaurants, evene-menten, logiesadresjes … Het staat

© R

ob

in R

eyn

der

s - p

rovi

nci

e Li

mb

urg

Page 13: Hechtel-Eksel info juni 2015

www.hechtel-eksel.be • into the pictures 13

Diamanten bruiloft6) Aerts - Rutten: 18 april 19557) Feyen - Daniëls: 30 april 19558) Theunissen - Leten : 12 april 1955

1

2

5

er allemaal in. Je ontdekt ook hoe je kunt genieten van de Limburgpas met meer dan 125 euro voordeel bij Limburgse attracties en hoe je een speciale fiets van Ridley kunt winnen ter gelegenheid van 20 jaar fietsparadijs Limburg. Je weet dus wat je te doen staan: snel dat dikke boek gratis aanvragen en volop genieten van onze prachtige provincie.

Gratis de Limburg Vakantiegids bestellen of online

bekijken? Kijk snel op www.toerismelimburg.be.

Meer info 011 30 55 00

Maak jij kans op een studie-beurs vaneen stichting?Naast studietoelagen bestaan er ook studiebeurzen van private families. Vaak vrijgezellen of echt-paren zonder kinderen die in hun testament geld schenken zodat jongere bloedverwanten kunnen studeren. Zijn die er niet? Dan gaat het geld naar studenten uit hun ge-meente. De Provinciale Commissie voor Studiebeursstichtingen wijst de beurzen toe. Zo zijn er voor het schooljaar 2015-2016 beurzen be-schikbaar voor Limburgse studen-ten uit het middelbaar en hoger onderwijs. Interesse? Kijk op www.studiebeurzenstichtinglim-burg.be, zoek voor het schooljaar 2015-2016 onder de stichtingen Claessens, Nicolas Thielens, Gerard Tielens, Vanlangenaeken, … en download het pdf-bestand met beschikbare beurzen.

Meer info? Neem contact op met

Marie-Ange Noelmans via 011 23 81 26

of [email protected]

GekiektProficiat aan…Percussion Feeling Eksel behaalt eerste prijs op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd.

Gouden bruiloft 1) Claes - Steensels: 21 april 19652) Janssens - Vanvinckenroye: 28 april 1965 3) Stalmans - Cox: 29 april 19654) Bollen - Steensels: 18 mei 19655) Geyskens - Cuypers: 2 juni 1965

3

4

6

7

8

Page 14: Hechtel-Eksel info juni 2015

14 in en uit • www.hechtel-eksel.be

Zaterdag 27 juni• Natuurbeheer. Org. Natuurpunt Hechtel-Eksel. Om 9u aan de Katershoeve Info: www.natuurpunthechtel-eksel.be Zondag 28 juni• Dag van de Smaakmakers Org. Distilleerderij Leukenheide Van 10u tot 18u in Leukenheide Meer info: www.dekorhaan.be • Braderie en stratenloop Org. De Ondernemers Hechtel-Eksel Vanaf 14u in het centrum van Eksel www.ondernemers-hechtel-eksel.be

• Limburgse Molendag. Bezoek aan de Stermolen van 10u tot 18u Meer info: www.levendemolens.be Maandag 29 juni • Busuitstap naar 15° Wing en Dakota- museum. Org. vtb Kultuur Vertrek aan B&V Busreizen• Skaten in Keulen. Org. Jeugddienst Vertrek om 10u Meer info: [email protected]

Zaterdag 4 juli Elfenuurtje. Org. Bib Om 11u in de bib Eksel Meer info: www.hechtel-eksel.beZaterdag 4 en zondag 5 juli• Vlooienmarkt. Org. He-voc 4/7: vanaf 14u - 5/7: vanaf 10u Rond het parochiecentrum in Eksel Meer info: www.he-voc.beZondag 5 juli• Andre Vanoppentocht Org. Wandelclub De Anjertrippers Vertrek tussen 7u en 15u aan buurthuis De Locht. Afstanden: 4,8,12 of 20kmMaandag 6 tot vrijdag 10 juli• TIKI TAKA Voetbalkamp In het Duinenstadion Meer info: www.tiki-taka.be• Circussportkamp. Org. Sportdienst Voor kinderen van 2001 tem. 2006 Meer info: www.hechtel-eksel.be Dinsdag 7 juli• Fietstocht naar Scherpenheuvel Org. Vrije SeniorenClub Vertrek om 9u aan De SchansVrijdag 10 juli• Kubben. Org. Okra Hechtel Om 14u aan het Dorpsplein• Zomerconcert. Org. KF Eendracht en Percussion Feeling Om 20u op het Kerkplein Zondag 12 juli• Viswedstrijd. Org. Cultuurraad Vanaf 13u30 aan de Begijnenvijvers Meer info: www.hechtel-eksel.be• Vertelwandeling Org. Natuurpunt Hechtel-Eksel Vertrek om 14u aan de Begijnenvijvers Info: www.natuurpunthechtel-eksel.be Maandag 13 tot vrijdag 17 juli• Tennissportkamp. Org. Sportdienst ism TC Hechtel-Eksel. Voor kinderen van 5 tot 15 jaarWoensdag 15 juli• Film onder de molen. Org. Toerisme Vanaf 10u aan de Stermolen Meer info: www.hechtel-eksel.be

Woensdag 15 tot vrijdag 17 juli• Kleutersportkamp. Org. Sportdienst Voor kinderen van 2009 tem. 2010Donderdag 16 juli• Proevertjesmarkt. Org. Lokale economie Vanaf 8u op de markt in Hechtel Meer info: www.hechtel-eksel.be Zondag 19 juli• Op ontdekking in Bosland: kriebeldiertjes zoeken. Org. Bosland Om 14u aan Wateringhuis in Lommel Meer info: www.bosland.beMaandag 20 tot vrijdag 24 juli• Belgische Avond. Org. De Ondernemers Hechtel-Eksel. Meer info: www.ondernemers-hechtel-eksel.be • Bouw mee met Bob Org. Kidskriebels Meer info: www.kidskriebels.beDinsdag 28 juli• Fietstocht: Neerglabbeek Orshof Org. Vrije Senioren Club Vertrek om 9u aan De SchansTijdens de zomervakentie• ZOEK DE SCHAT VAN VLIEG. Samen met Vlieg kunnen jullie tijdens de zomervakantie weer op schattenjacht in de bibliotheek van Eksel of Hechtel. Dit jaar is het thema ‘klank’. Los de knotsgekke opdrachtjes op, vind zo de schatkist van Vlieg en maak kans op klinkende prijzen!

2015

BRADERIE28JUNIVAN 14U TOT 18U

Centrum Eksel(deelname van lokale handelaars en marktkramers)

Gemeenteplein: autoshowHeerstraat/Hoofdstraat: American Car and Oldtimer Show

DOORLOPEND SPRINGKASTELEN, IJSKAR,DIVERSE LIVE OPTREDENS

18U TOT 20U: diverse optredens

STRATENLOOP28JUNI2015Centrum Eksel14u45 : caramellenloop (t.e.m. 5 jaar)15u00 : special run15u15 : kids run15u30 : silver run16u30 : gold runInschrijven: [email protected] Een organisatie van: En de gewaardeerde steun van:

ww

w.d

ruk

ke

rij-g

rafic

o.b

eg

DE ONDERNEMERSHechtel-Eksel

HANDELAARS KMO’S VRIJE BEROEPEN

Page 15: Hechtel-Eksel info juni 2015

www.hechtel-eksel.be • in’formatie 15

BESTUUR

Jan DALEMANS - Burgemeester

[email protected]

gsm: 0475 42 40 93

- Verkeersveiligheid, Politie, Burgerzaken en Financiënbegroting,

Personeel en organisatie, e-Government - Perscommunicatie

en Protocollaire feesten

- Voor een afspraak, contacteer het secretariaat

op het nummer 011 73 01 73.

Nele LIJNEN - 1ste schepen

[email protected]

gsm: 0486 13 09 18

- Sport, Economie & werk, Gelijke kansen, Wonen, Kinderopvang

en Evenementen - Spreekuren: op afspraak

Raf TRUYENS

[email protected]

gsm: 0479 49 06 69

- Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw, Natuur en Bos, Bosland, Mobiliteit

en Openbaar Vervoer, Juridische aangelegenheden, Erediensten,

Heemkunde en Erfgoed, Internationale samenwerking

- Spreekuren: op donderdag van 18u30 - 19u30 op het gemeentehuis

Theo MARTENS

[email protected]

gsm: 0495 18 40 75

- Jeugd, Toerisme, Leefmilieu, Landbouw en Buurtwerking

- Spreekuren: op afspraak

Jacky SNOECKX

[email protected]

gsm: 0495 50 28 11

- Openbare werken, Recyclage, Begraafplaatsen,

Nutsvoorzieningen en Waterzuivering - Spreekuren: op afspraak

Evy RUTTEN

[email protected]

gsm: 0498 80 23 82

- Cultuur, Onderwijs, Bibliotheekwezen, Gezondheidszorg,

Gehandicaptenbeleid en Communicatie - Spreekuren: op afspraak

Tony BASELET: voorzitter OCMW

[email protected]

tel.: 011 89 12 12

- Gezinsbeleid, Senioren en Armoedebestrijding

- Spreekuren : op afspraak.

Kempische Tehuis

Afgevaardigde Hechtel-Eksel : Yvette Leten

- Spreekuur iedere maandag tussen 9 en 10 uur

IN’FORMATIEGeboorten26 maart Marie, dochter van Jan D’Olieslaeger en Laura Mercier

5 mei Ylani, dochter van Jeroen Van Gorp en Nathalie Van Samang

5 mei Otice, dochter van Peter Lelièvre en Tamara Clerix

7 mei Jaro, zoon van Bart Vandeweerdt en Miek Van der Looy

7 mei Seppe, zoon van Bart Vandeweerdt en Miek Van der Looy

13 mei Noémie, dochter van Kris Lemmens en Elke Henrix

18 mei Jaro, zoon van Jimmy Evens en Cindy Meijnen

21 mei Marcel Michel, zoon van David Vanreyten en Clara Pellens

23 mei Jente, zoon van Ian Jones en Liesbeth Timmers

26 mei Laura, dochter van Ben Van Esbroeck en Ellen Franken

26 mei Lio, dochter van Kevin Vandeweyer en Ann Nijssen

30 mei Tijn, zoon van Kris Poelmans en Sanne Peeters

2 juni Sofie, dochter van Ivan Van Endert en Elena Stefanova

Huwelijken16 mei Lene Vrijsen en Tim Fripon

16 mei Wendy Vanhove en Tom Vangeel

22 mei Vonne Groenen en Ronald Looijmans

30 mei Dorien Bakelants en David Aerts

Overlijdens † 11 mei Wijnands, Johannes Didericus (Joop), 87 jaar

† 16 mei Weeghmans, Hendrike Cornelia (Jetje), 81 jaar

† 19 mei Wellens, Maria Elisabeth Magdalena, 90 jaar

† 21 mei Bleyen, Wout Alf Karine, 20 jaar

† 22 mei Daniëls, Maria Louisa Henriëtta, 81 jaar

† 27 mei Vaes, Louisa Maria Cornelia Adriana, 84 jaar

† 28 mei Jonckers, Agnes Maria Marcel, 44 jaar

† 31 mei Driesen, Tony Maria, 68 jaar

† 2 juni Lyen, Alfons Jacobus, 69 jaar

† 7 juni Daniëls, Ludovicus Clement Ghislain (Ludo), 63 jaar

OPENINGSURENOpeningsuren gemeentehuisMaandag: ......................................................9u - 12u en 13u30 - 19uWoensdag: ............................................................................................. 13u30 - 17uDinsdag, donderdag en vrijdag: ................................9u - 12u

Openingsuren recyclageparkMaandag: ....................................................................13u -16uDinsdag: ........................................ 9u - 12u en 13u - 16uWoensdag: .............................................................. 13u - 19uDonderdag: ................................. 9u - 12u en 13u - 16uVrijdag: ....................................................................... 13u - 18uZaterdag: ..................................................................... 9u - 15u .................................................(in juli en augustus tot 14u)Zondag: ......................................................................gesloten

Page 16: Hechtel-Eksel info juni 2015

Win een plekje op de VIP Safari door

Bosland!Takkenhangers, bladfluiters, natuurninjas en vlindervrienden! Laat zien hoe enthousiast jij bent over buiten spelen en win een plekje op onze VIP Safari-bus! Die neemt je 17 juli de hele dag mee naar al de nieuwe speelplekken waar jij als een van de eerste op mag spelen!

Superstoere VIP Safari-busStuur een mega-enthousiaste foto van jou in de Boslandse natuur op naar [email protected]. Is jou foto een van de tofste, dan verdien je een plekje op de Superstoere VIP

Safari-bus! Vergeet je adres, en een telefoonnummer waar we je (ou-ders) op kunnen bereiken niet!

Dagvullend programmaHet gaat om een dagvullend pro-gramma van 8u30 tot 16u30. Er wordt opvang voorzien vanaf 8u tot 17u. De Bosland Safari dag zal plaatsvinden op 17 juli, bij slecht weer verplaatsen we het naar 22 juli. Zorg dat je beide dagen beschik-baar bent! Plaatsen zijn beperkt! Foto’s insturen kan tot 8 juli. Winnaars worden 10 juli bekend gemaakt.

Nog vragen? Je wordt geholpen via het mailadres [email protected] of via een tele-foontje naar 0471 461 128.

Tijdens de Bosland Safari worden

er foto’s getrokken, deze kunnen

door Bosland voor commerciële

doeleinde gebruikt worden.

Door inschrijving van je

kind ga je akkoord dat

Bosland deze foto’s

maakt en gebruikt.

Luie

ren

in B

osla

nd ©

Bos

land