Hechtel-Eksel info - juli 2014

download Hechtel-Eksel info - juli 2014

of 16

 • date post

  04-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  233
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Lees hier het infoblad van juli 2014 digitaal.

Transcript of Hechtel-Eksel info - juli 2014

 • Info van en voor de inwoners van HechtelEksel

  juli 2014

  INFOwww.hechtel-eksel.be

  DE LAGE KEMPEN

  GEVACUEERDBIJ RAMPOEFENING

  DORPSRESTAURANTEEN NIEUW SEZOEN

  200 EURO VOOR SLUIKSTORTEN

 • 2 inhoud www.hechtel-eksel.be

  VAKANTIE !!

  Wie had dat gedacht? Bij het schrijven van dit voorwoord staan de

  Rode Duivels in de kwartfinale van het WK!!

  De Duivelse gekte had ook Hechtel-Eksel in de ban: extra schermen

  moesten worden voorzien op feesten en BBQs, toeters en vlaggen

  kleurden onze straten. Iedereen maakte zich op om te feesten

  want het WK in Brazili was een groot succes. Bij het verschijnen

  van dit blad weten we of we al dan niet wereldkampioen zijn ge-

  worden

  Het ene feest is nog niet gedaan of we kunnen ons al uitdos-

  sen voor het volgende. Naar jaarlijkse gewoonte zal de Belgische

  Avond plaatsvinden in Hechtel, nu zondag 20 juli. Hopelijk zijn

  de weergoden ons opnieuw gunstig gezind zodat alle ingredin-

  ten aanwezig zijn voor weer een plezante avond!

  En dan op naar het volgende: Eksel Feest gaat door in de tent aan

  de kerk op donderdag 21 augustus. Als we de sfeer van de vorige

  edities kunnen evenaren dan belooft het ook dit jaar weer n

  groot volksfeest te worden.

  Imago en het vakantiepatronaat draaien inmiddels op volle toeren

  evenals de buurtfeesten. Buiten de jaarlijkse evenementen zoals

  Locht kermis, het ruiter en ponytornooi, organiseert de buurt

  Hoef & Heikant een 30+ party tvv van het Kleuterschooltje van de

  Hoef en is er dit jaar voor het eerst een zomerstoet.

  En bij de grote vakantie horen de vele concerten en festivals waar

  jong en oud zich kan ontspannen en amuseren. Speciaal voor

  onze Pukkelpop-bezoekers heb ik samen met mijn collega-burge-

  meesters een overeenkomst gemaakt met De Lijn, zodat iedereen

  na het festival op een veilige manier thuis kan geraken. Concrete

  informatie vind je hierover in deze krant.

  Laad de batterijen deze zomer goed op,

  want ook september staat bol

  van activiteiten in onze gemeente !

  Ik wens iedereen een schitterende, zonnige,

  veilige en welverdiende vakantie toe!

  Uw burgemeester, Jan Dalemans

  COLOFONRedactie: sofie.vrijsen@hechtel-eksel.be

  Vormgeving & druk: info@drukkerij-grafico.beVerantwoordelijke uitgever:

  College van Burgemeester en Schepenen Hechtel-EkselDon Boscostraat 5 - 3940 Hechtel-Eksel

  INHOUD

  03

  IN T ACTUEELt Rustpunt hoort er ook graag bij !Winnaar van de wedstrijd : ik hoor er ook graag bij ondanks mijn beperking

  04IN T GROENMet vakantie ? Vraag afwezigheidstoezicht bij jouw politie !Op uiteenlopende tijdstippen bezoekt de politie je woning en doet een preventieve rondgang.

  07IN T KORTRAMPscenario opHechtels skateterreinOp 13 september organiseert I see cloudsde 7de editie van RAMPscenario.

  08IN T MIDDENDe Lage Kempen, gevacueerd bij rampoefeningMaandag 30 juni was het alle hens aan dek,voor de provinciale rampoefening.

  13IN T KORTLift nodig naar huis? We leggen extra nachtbussen in voor Pukkelpopgangers.

 • www.hechtel-eksel.be in t actueel 3

  T RUSTPUNT hoort er ook graag bij!Het gemeentebestuur schreef samen met de gehandicapten-adviesraad een wedstrijd uit onder de slogan Ik hoor er ook graag bij ondanks mijn beperking. Alle onder-nemers van Hechtel-Eksel werden uitgedaagd om de toegankelijkheid van hun handelszaak te verbeteren. Uit maar liefst negen inzendingen kwam t Rustpunt als winnaar naar voren.

  Toegankelijkheid optimaliserent Rustpunt omvat een wellness- en beautycenter, een kin- en osteopraktijk en een fitness. Deze zaak heeft enkele maatregelen ge- nomen om de toegankelijkheid te optimaliseren. Een drempel-loze inkom, lage deurbel, extra brede deuren, toilet voor per-sonen met een beperking, lift, zwembadlift, brede deuren in de sauna, dat zijn maar enkele voor-beelden uit hun ingrepen.

  Verschillende inzendingent Rustpunt gaf aan dat alle men-sen recht hebben om tot rust te komen. Dit ondersteunde de gedachte van deze wedstrijd Ik hoor er ook graag bij ondanks mijn beperking. De andere inzen-

  dingen waren apotheek Hechtel (Tussenstraat), optiek Creemers,

  Comnetso, Elektro Gewo, kapsa-lon An Walbers, kinesitherapeute Mariane Vanolst, schoonheids-verzorging Sonja Colemont en t Swinneke.

  Dank aan alle onder-nemingen die een toe-gankelijke service biedenHet gemeentebestuur en de GAR bedanken alle ondernemingen die meegedaan hebben aan deze wedstrijd. Natuurlijk zijn er nog tal van ondernemingen in Hechtel-Eksel die een toegankelijke ser-vice bieden aan hun klanten en zo ook denken aan personen met een beperking. Ook deze onder-nemingen danken we voor hun inspanning, toegankelijke maat-regelen worden ten volste geap-precieerd.

 • 4 in t groen www.hechtel-eksel.be

  Minstens 200 euro voor sluikstortenSluikstorten is een plaag die niet alleen het milieu belast, maar ook jaarlijks veel geld kost aan de samenleving. De gemeente is immers verplicht om zulke storten op te ruimen. Wie betrapt wordt op sluikstorten krijgt een belasting opgelegd op het opruimen hiervan. Het minimumbedrag is 200 euro. Daarnaast kan je ook nog strafrechtelijk vervolgd worden.

  Hoe werkt het?De vaststelling van het sluikstort gebeurt altijd door de gemeente. Onze ambtenaren noteren de gege-vens en proberen de dader te achterhalen. Als de gemeente het sluikstort zelf opruimt, worden vol-gende tarieven aangerekend: 0,70 euro per kilometer transport van de afvalstoffen; 30 euro per arbeidsuur en per arbeider die door de gemeente bij het opruimen van het sluikstort wordt ingezet; 40 euro per uur en per ingezet voertuig (vrachtwagen, kraan, ...), inclusief chauffeur; 50 euro per m3 opgeruimde afvalstoffen;

  De voormelde bedragen zijn verschuldigd per aan- gevangen uur of m. In ieder geval bedraagt de belasting minstens

  200 euro.Als de gemeente een derde moet inschakelen om het sluikstort op te ruimen (bijvoorbeeld een gespe-cialiseerde firma), dan wordt het factuurbedrag van deze derde doorgerekend aan de belastingplich-tige. Daar komt nog een administratieve kost bij van 80 euro. Hiernaast wordt steeds de politie gewaar-schuwd, die een proces-verbaal kan opstellen.

  InvorderingDe invordering gebeurt via een kohier dat vastge-steld en uitvoerbaar verklaard wordt door het col-lege van burgemeester en schepenen. Daarna krijgt de dader een aanslagbiljet, waartegen hij een be-zwaarschrift kan indienen. Dat moet gebeuren bij het college van burgemeester en schepenen. Krijgt hij ongelijk, dan kan hij nadien in beroep gaan bij de rechtbank van eerste aanleg. Het indienen van een bezwaar ontslaat de belastingplichtige niet van de betaling!

  Met vakantie?Vraag afwezig-heidstoezicht bij jouw politie!De inwoners van Peer, Hechtel-Eksel en Leopoldsburg die met vakantie vertrekken (of om een andere reden hun woning een tijdje onbewoond laten), kunnen op eenvoudige aanvraag toezicht laten uitoefenen door de politie Kempenland.

  Op uiteenlopende tijdstippen bezoekt de politie dan de woning en doet een preventieve rond-gang. Dit gebeurt zowel overdag als bij nacht, door de week en in het weekend. Dit politie-toezicht heeft een sterk ontradend effect naar mogelijke inbrekers. Kandidaat inbrekers obser-veren meestal de huizen die hun doelwit zijn. Ze hebben het al vlug door welke huizen door de politie in het oog worden gehouden.De aanvraagformulieren zijn ter beschikking in elk politiekantoor van de politiezone Kempen-land en kunnen daar afgehaald of ter plaatse in-gevuld worden. Ze zijn ook te downloaden op de website: www.politiekempenland.be.

  Meer info : www.politiekempenland.be

 • www.hechtel-eksel.be in t kort 5

  LEKKER LOKAAL

  Techniek uit Hechtel-Eksel steelt de showDat het Eurovisiesongfestival in Kopenhagen een wervelende show was, is mede te danken aan het technologiebedrijf Luminex. Het bedrijf uit Hechtel-Eksel leverde de ruggengraat voor het geluid-, licht- en videospektakel. Luminex werd opgericht door Bart Swinnen en Jan Renckens als een tak van Luminex Lighting Control Equip-ment en telt zes medewerkers. We hebben de laatste jaren een expertise opgebouwd in net-werkapparatuur, zegt Bart Swinnen (36), zaak-voerder. Luminex verdeelt apparatuur voor da-tadistributie aan de entertainmentindustrie en leverde het hart van de technische installaties voor het Eurovisiesongfestival. Alle gegevens voor het aansturen van de belichting, van de elektromotoren, de videoservers en intercom, liepen over ons netwerk.

  Winnaars wedstrijd Met Belgerinkel naar de Winkel

  Op de braderie werden de prijzen van de wedstrijd Met Belgerinkel naar de Winkel verdeeld. Ren Willems mocht de eerste prijs, een mooie Achillefiets, in ontvangst nemen. De tweede en derde prijs, een gevulde fietstas ter waarde van 150 en een fiets-mand ter waarde van 100, gingen naar Mia Didden en Sandra Van de Vel. Proficiat aan de winnaars, en aan iedereen die dit jaar niet gewonnen heeft : volgend jaar maak je weer kans!

  ProevertjesmarktOp dinsdag 26 augustus organiseert de gemeente een proevertjesmarkt op de dinsdagmarkt te Eksel (8u tot 12u). De marktkramers laten je proeven van hun lekkerste producten en delen heerlijke extra-tjes uit. Daarnaast kan je proeven van lokale lekker-nijen en zuiderse gerechten. Kom ook kennis maken met de nieuwste culinaire hype: insecten. Benieuwd hoe dat smaakt, nootjes op pootjes? Kom naar de proevertjesmarkt. Met gezellige muziek en een ijsje voor de kleintjes (zie bon). Zeldzaam zomers!

  BON VOOR EEN GRATIS IJSJE

  Kleur deze tekening in geef ze op de proevertjesmarkt aan de ijsventer. In ruil krijg je een fris ijsproevertje (1 bon per kind).