hblad 2014.05

24
Biënnale In het wiel van Benoit Retrowandeling Hulste hblad stadsmagazine Harelbeke editie mei 2014

description

stadsmagazine Harelbeke mei 2014

Transcript of hblad 2014.05

Page 1: hblad 2014.05

Biënnale

In het wiel van Benoit

Retrowandeling Hulste

hbladstadsmagazine Harelbeke • editie mei 2014

Page 2: hblad 2014.05

2

“In het Wiel van Benoit is een

fietstocht waar je op onverwachte

locaties verrassende concerten meepikt”

PraktischOp zondag 18 mei vanaf 13 uur met start aan het Peter Benoitmuseum, Marktstraat 55-57 in Harelbeke. Iedere deelnemer ontvangt een startpakket.

TicketsTickets kosten 5 euro. Hierin zijn twee drankjes inbegrepen, een fietskaart, hulp bij pech en een verzekering. Tickets zijn verkrijgbaar in het stadhuis aan het vrijetijdsloket en in het Peter Benoitmuseum.

Meer infoMeer informatie via het vrijetijdsloket in het stadhuis, Marktstraat 29, 056 733 470, fax 056 733 474, [email protected] of op www.harelbeke.be/wiel.

Jeroen Werbrouck

Met In het Wiel van Benoit breit de toeristische dienst een recreatief luik aan de Muziekbiënnale Harelbeke. Op zondag 18 mei ontdek je op deze muzikale fietstocht de mooiste kanten van Harelbeke. Onderweg stop je op onverwachte locaties voor een glas en een verrassend stukje muziek.

Je kunt vrij starten aan het Peter Benoit­museum tussen 13 en 15 uur. De deelnemers krijgen een startpakket: een kaart van de Peter Benoit route, twee drankbonnetjes en toegang tot de concerten.In het Peter Benoitmuseum speelt Andrea Voets harp. Ze is vastbesloten om de hardnek­kige clichés die rond dit instrument bestaan de wereld uit te helpen en toont dat de harp meer is dan een honingzoet, engelachtig instrument.Vanaf het museum volg je de Peter Benoit­route. Je fietst langs de Leie via de brug van Ooigem naar Bavikhove. In de Tweede Aard­straat kan je pauzeren in de tuin van Hubert Tack. Terwijl je geniet van het magnifieke zicht

op een oude Leiearm brengt Toet Ensemble je muzikaal in vervoering. Deze vijf vrouwen, allen houtblazers, brengen muziek die varieert van licht klassiek tot klezmer. Via de Schothoek gaat het stalen ros richting de Muizelmolen in Hulste. Door het platteland, voorbij charmante kappelletjes en eeuwenoude hoeves keer je langs kronkelende wegen terug naar de dorps­kom in Hulste. Daar is een tweede stopplaats voorzien bij Groeten uit Hulste (Hulstedorp, ingang van Brugsestraat). Jeroen en Andreas Werbrouck zijn aanstormend Harelbeeks ta­lent. De twee broers behaalden niet alleen een aantal prestigieuze prijzen, ze draaien er ook hun hand niet voor om om met hun accordeon en saxofoon voor de nodige sfeer te zorgen. In Groeten uit Hulste van Geert Decock kun­nen de dorstigen zich laven. Het is verleide­lijk, maar blijf niet al te lang plakken. Je wordt namelijk nog in het stadspark verwacht. Daar wacht het Jongerenkoor Sint­Salvator je op om in de traditie van Peter Benoit mee te zin­gen met een aantal klassiekers. Ondertussen kan je de tocht doorspoelen.

In het Wiel van Benoit

Toerisme

Een muzikale fietstocht langs de mooiste kanten van Harelbeke

Page 3: hblad 2014.05

3

hbladstadsmagazine Harelbeke • editie mei 2014

14 Muziekbiënnale 2014 Programma

16 Naar de stembus op 25 mei

08 Dubbelinterview Heraanleg N43

19 Uit in Harelbeke Een overzicht

04 Muziekacademie05 Kortnieuws11 Boottochten op de Leie

Verder12 Kruidenier ‘De Boterpot’14 Kortnieuws18 Retrowandeling in Hulste

Colofon

Redactieraad hblad: Céline Bleuzé, Robbe Bleuzé, Frederik Bossuyt, Wouter Declerck, Frederic De Vos, Mieke Decabooter, Nathalia Desmet, Stijn Maselis, Céline Meheus, Luc Schietgat, Nathalie Vryghem

Eindredactie: Wouter Linseele

Fotografie: Klaas Verdru, digifo Kurt, eigen foto’s en Thinkstock

Lay-out: www.f-twee.be

Verantwoordelijke uitgever:Carlo Daelman, secretaris stad Harelbeke

Openingstijden stadhuisMaandag: 09.00-12.00 uurDinsdag: 09.00-12.00 uurWoensdag: 09.00-12.00 uur en 14.00-17.00 uurDonderdag: 09.00-12.00 uur en 16.00-19.00 uurVrijdag: 09.00-14.00 uurZaterdag: iedere tweede zaterdag van de maand van 9-12 uur, enkel ont-haal en loket burger en welzijn, andere loketten op afspraak (eerstvolgende op zaterdag 10 mei) Elke namiddag van 14 tot 17 uur op afspraak

De stadsdiensten zijn gesloten op donderdag 1 mei (Feest van de Arbeid), vrijdag 2 mei (brugdag), donderdag 29 mei (Hemelvaart-dag) en vrijdag 30 mei (brugdag).

Openingstijden containerparkMaandag tot vrijdag: 13-18.15 uur, zaterdag: 8-14 uur.

Het containerpark is tijdens de werken vanaf nu te bereiken via de Groeninge-straat.

Op 1 en 29 mei is het containerpark volledig gesloten. De ophaling van huisvuil, PMD, papier en karton die dagen wordt verschoven naar 30 april en 28 mei.

Op 2 en 30 mei (brugdagen) is enkel het niet-betalend gedeelte gesloten.

Meer info www.harelbeke.be/info

Het stadsmagazine van juni verschijnt op vrijdag 30 mei. Teksten indienen tegen 9 mei.

Departement Communicatie: Tel. 056 733 310, Fax 056 733 319 of E-mail: [email protected]

© T

hiba

ult G

rego

ire/R

oad

My

Lips

07 Doe mee!en win

Wedstrijd

Page 4: hblad 2014.05

4

WoordKriebelt het al jaren om eens op een podium te staan? Vertellen jouw vrien­den, kinderen of zelfs kleinkinderen je al jaren over de leuke woordlessen? Dan is dit je kans! De afdeling Woord pakt volgend schooljaar uit met een nieuwe richting volledig ingevuld naar jouw wensen. Ervaring is absoluut niet nodig. Gewoon een pak goesting!Kan je niet wachten om te beginnen? Kom dan naar de gratis proeflessen voor (jong)volwassenen op zaterdag 28 juni in de muziekacademie in Harelbeke. Stuur een mail naar [email protected].

Pop & JazzDe leerkrachten Pop & Jazz willen jullie de kans geven om te proeven

van hun instrumentenlessen: drums en percussie, piano, elektrische gitaar, saxofoon, trombone/kopers, bas­gitaar/contrabas.Ze bieden je een leuke individuele gratis instrument kennismakingsles aan (geen voorkennis vereist).Inschrijven via [email protected].

MuziekgeschiedenisPetites histoires of grote verhalen, met de neuzen in partituren of vanuit de concertzaal, overbekende melodieën of ongekende exotische klanken: her­beleef in de cursus muziekgeschiede­nis de dynamiek van honderden jaren muzikale ontwikkeling!

Wie de sfeer wil opsnuiven is welkom

op 6 en/of 20 juni van 18.30 tot 20.30 uur in de SAMWD Peter Benoit, Toekomststraat 29. Bevestig jouw komst op deze gratis proeflessen via [email protected]. Een vooropleiding muziek is niet vereist.

SaxhappeningSamen­speel­dag voor saxofonisten!Voor beginners tot gevorderden aan de academie en voor conservatoriumstudenten.Genres: klassiek en jazz & popOp zaterdag 4 oktober om 9 uur in CC het SPOOR.Deelnameprijs 10 euro (voor partituren en maaltijd).Mail jouw niveau en keuze van genre naar [email protected] met SAXibles op zaterdag 4 oktober om 19.30 uur in CC het SPOOR. Inkom 8 euro. Reservatie: 056 694 570 of [email protected]

Gratis probeerlessen Woord, Pop & Jazz, Muziekgeschiedenis en een Saxhappening.

De muziekacademie zoekt mensen met goesting

SAMWD

Page 5: hblad 2014.05

5

1 2 3

5

Projectsubsidies jeugd

Zin om iets te organiseren? Minstens drie kinderen of jongeren enthousiast gekregen voor je idee? Via een projectsubsidie kun je een financieel duwtje in de rug krijgen. Informeer naar de voorwaarden bij [email protected], 056 733 485.

Snelheidscontroles

Tijdens de maand maart controleerde de politie van PZ Gavers in Harelbeke 2 637 wagens op hun snelheid. 313 wagens reden te snel. 11,87 % van de gecontroleerde wagens beging dus een snelheidsovertreding.

Volg Infrax op Facebook

Op www.facebook.com/Infraxenergietips vind je tips om energie en water te besparen. Heb je zelf een goede tip? Deel hem met de andere volgers. Je vindt er ook een leuk spel waarmee je kans maakt op een iPad.

Oproep wereldgezinnen

YFU vzw (Youth for Understanding) is een studentenuitwisselingsorganisatie. Deze organisatie is op zoek naar gemotiveerde gezinnen die bereid zijn om YFU-studenten op te vangen gedurende het schooljaar 2014-2015.YFU-studenten zijn jongeren tussen 15 en 19 jaar. Zij gaan naar een middelbare school in de buurt van hun gastgezin. Door het leven in een gastgezin en het school-lopen krijgt de jongere een ideale kans om onze taal en cultuur te leren kennen. Het is een unieke belevenis voor die jongere, maar het is ook een onvergetelijke ervaring voor het gastgezin en voor de gemeenschap waarin het gezin zich bevindt.

Interesse om een van deze jongeren voor een jaar (of semester) in jouw huis en hart op te nemen? Neem vrijblijvend contact op met [email protected]. Op www.yfu.be vind je meer info over de werking.

Een speelplein winnenHarelbeke schreef zich in voor de grote Bebat-inzamelwedstrijd en kan zo een unieke en milieuvriendelijke speeltuin winnen! Hiervoor rekenen we ook op jou. Recycleer met ons mee! Ga op zoek naar al je lege batterijen en ge-bruikte zaklampen en breng ze tussen 1 en 31 mei 2014 naar een Bebat-inzamelpunt (supermarkt, container-park ...) in onze stad, te vinden op www.bebat.be. In volgende stadsdiensten kan je de batterijen ook kwijt: jeugddienst, sportdienst, bibliotheek, stadhuis en OCMW.

Hoe bellen naar noodnummersAls je een noodnummer moet bellen, bevind je je meestal in een stress-volle situatie. Toch is het belangrijk dat je precieze en juiste informatie meedeelt aan de operator. Volg deze stappen:

• vorm het nummer 112 voor de brandweer en ambulance vorm het nummer 101 voor dringende politiehulp• wacht op antwoord en blijf rustig tijdens het gesprek en haak

vooral niet in• geef het juiste adres• beschrijf wat er is gebeurd• geef aan of er mensen in gevaar of gewonden zijn en hoeveel• hou de telefoonlijn vrij

kortnieuws

Page 6: hblad 2014.05

4 5 6

6

App Mijn Bibliotheek

Vanaf eind april kan je via de catalo-gus van de bib gebruik maken van de applicatie Mijn Bibliotheek. Het is een online instrument om jouw activiteiten van eender waar te beheren. Binnenkort meer info over hoe je aan de slag kan!

Te laat

Dankzij een nieuwe toepassing is het nu mogelijk om via mail de leners van de biblio-theek te verwittigen dat hun materialen de einddatum van de uitleentermijn hebben bereikt. Wens je verwittigd te worden, bezorg dan je mailadres.

En verder in de bib

• Het Laatste Kabinet: Piet Van Aken• Muzaïek: Delta Blues• Infostand Kanker• Arno Hintjens, 65 jaar (21 mei)• Jef Geys, 80 jaar (29 mei)• Lucebert, 20 jaar overleden (10 mei)• Joseph Roth, 75 jaar overleden (27 mei)

Tentoonstelling Piet Van Akenvan 2 tot 31 mei

Petrus Camille Van Aken werd gebo-ren op 15 februari 1920. Hij is 17 jaar wanneer hij debuteert met Twee van ’t gehucht. In 1942 verschijnt zijn eerste roman De falende God, twee jaar later gevolgd door Het hart en de klok. Zijn literaire carrière start gunstig want zijn boeken worden door de literaire critici goed ontvangen.In 1945 wordt hij redactiesecretaris van De Werker, het ledenblad van het pas opgerichte ABVV. Hij zal dit werk blijven doen tot aan zijn dood in 1984.Zijn meest bekende werk is zonder twijfel de novelle Klinkaart (1954). Daarin beschrijft hij de ontnuchtering en ontluistering van een kinderziel door mensonterende sociale toestanden in een steenbakkerij.

Naar aanleiding van zijn overlijden 30 jaar geleden (2 mei 1984), presen-teren wij een tentoonstelling over zijn leven en werk.

kortnieuws

Schrijver van de maand: Koen Peeters

Koen Peeters, geboren op 9 maart 1959, studeerde com-municatiewetenschappen en antropologie aan de KU Leuven. De auteur noemt zichzelf ‘een overtuigd Belg’. Hij is geïntrigeerd door Rwanda en Belgisch- Congo, Expo 58, het koningshuis, filatelie, kunst en kitsch. In die zin verzamelt hij voorwerpen en boeken over deze onderwerpen. Deze verzamelingen en de studie daarvan vormen de basis van zijn boeken. Zijn laatste roman heet Duizend heuvels (2012) en speelt zich af in Rwanda.

Jeugdauteur van de maand:

Paul Van Loon

De Nederlandse jeugdauteur Paul van Loon schrijft boeken voor kinderen van 7 tot 99 jaar. Dat doet hij al meer dan 25 jaar. Hij noemt zichzelf een grumor-schrijver want hij schrijft griezel-verhalen, die vol humor zitten. Miljoenen kinderen in binnen- en buitenland kennen zijn griezel-boeken vol gekke verhalen over Dolfje Weerwolfje en over de Griezelbus. Voor de oudere le-zers schrijft Van Loon spannende avonturen, waar geregeld magi-sche elementen in voorkomen. Hij won al enkele keren de Prijs van de Nederlandse Kinderjury.

Page 7: hblad 2014.05

7

Jaarverslag 2013

Het jaarverslag 2013 van de Harelbeekse bibliotheek is klaar. Het is een interessant document over de werking van het voorbije jaar. Wie een exemplaar wenst, kan dit altijd verkrijgen in de bibliotheek.

7

Reisgidsen

In het voorjaar doet de bibliotheek altijd een inspanning om het aanbod aan reis-gidsen te actualiseren. Niet eenvoudig in deze tijden van digitale content, maar voor diegenen die het nog leuk vinden om met een reisgids een stad, een streek, een land … te verkennen, hebben ze opnieuw heel wat inspiratie.

Waar in Harelbeke?

Waar werd deze foto genomen?Stuur de oplossing voor 9 mei naar:Stadhuis, Wedstrijd, Marktstraat 29 in 8530 Harelbeke.

Meespelen kan ook via [email protected]. De winnaar krijgt een Harelbeekse Kadobon van 10 euro.

Oplossing vorige maand: Oplossing vorige maand: Kervijnstraat (Oud Gemeentehuis Bavikhove)

Aantal juiste inzendingen: 61

Winnaar: Patricia Vervaeke

Oplossing:

Naam:

Adres:

E-mail: @

EnergietipsMobiliteit

• Ga met de fiets of te voet naar het werk in plaats van met de auto. De auto ver-bruikt immers benzine of diesel, fossiele brandstoffen die verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde. De benenwagen heeft alleen maar boter-hammen nodig!

• Laat de lift eens voor wat ze is en neem de trap.

© s

tads

arch

ief H

arel

beke

Page 8: hblad 2014.05

8

We treffen beiden, in een opperbeste stemming, aan in de burelen van Nerva nv, net naast Imog, maar aan het oog onttrokken van voorbijgangers door twee enorme appartementsblokken langs de Kortrijksesteenweg.

Philippe: De opdracht van Aclagro nv is duidelijk: wij staan in voor een vol­ledige heraanleg van een goede twee kilometer van de N43, gelegen tus­sen de R8 en de Nieuwstraat. Con­creet leggen we nieuwe gescheiden riolering, sluiten we alle huizen daarop aan en vernieuwen we het wegdek en de fietspaden. Het overgrote deel van het werk gebeurt onder de grond en is voor de mensen niet zichtbaar. Neem nu de riolering. Voor die twee kilometer weg, wordt iets meer dan zes kilometer riolering gelegd. In het midden van de weg een buis voor regenwater en langs weerszijden buizen voor vuil water. Pas wanneer we bovengronds bezig zijn, krijgen we meestal het commentaar dat het eindelijk vooruit gaat en dat heeft enkel te maken met het feit dat

die werken zichtbaarder zijn.

Ivan: Toen we hoorden dat de startda­tum van de werken met rasse schreden naderde, waren we er niet helemaal ge­rust in. Afsluiten van ons bedrijf is voor ons geen optie. Niet alleen zetten we op die manier ons eigen personeel bui­ten spel, ook de mensen werkzaam op de werven waar wij leveren, hangen af van onze producten. Ongeveer 1000 à 1200 m² gewelven wordt dagelijks vanuit ons bedrijf vervoerd naar ver­schillende werven. Dat betekent dat er constant vrachtwagens op en af rijden. Je mag rekenen op ongeveer dertig à veertig vrachtwagens per dag. Van­daar dat we heel blij waren met het gezamenlijk initiatief van Aclagro nv, de stad Harelbeke en AWV (Agentschap Wegen en Verkeer) om het gesprek aan te gaan met alle bedrijven langs het traject.

Philippe: We hebben, in onderling overleg tussen de drie partners, heel duidelijk gekozen voor open communi­

Sedert september vorig jaar is de heraanleg van het laatste stuk van de N43 ‘talk of the town’. Iedere Harelbekenaar heeft er mee te maken,

maar om een beter zicht te krijgen op wat er zich allemaal afspeelt ter plekke, spraken we met werfleider Philippe Victor van aannemer Aclagro

nv en Ivan Vansteenkiste, zaakvoerder van Nerva nv.

Heraanleg N43

Page 9: hblad 2014.05

9

catie van in het begin. Ik moet zeggen dat wij bij Aclagro nv versteld stonden van de inspanningen vanuit het stads­bestuur en opdrachtgever AWV naar de handelaars en zelfstandigen. Een aparte vergadering of een rondgang bij elk van hen apart is toch wel uitzonder­lijk, maar dat wordt duidelijk wel geap­precieerd.

Ivan: Ons geluk is natuurlijk dat we twee verschillende opritten hebben, waardoor we geen enkele dag volledig zijn afgesloten. Het feit dat wij het niet moeten hebben van passanten speelt natuurlijk ook in onze kaart. Ik kan me best voorstellen dat andere, kleinere bedrijven of zelfstandigen op bepaalde momenten onbereikbaar waren met alle negatieve gevolgen van dien. Ik kan dan ook begrip opbrengen voor het ongenoegen dat bij bepaalde men­sen leeft.

Philippe: Dat kan ik ook. Alle begrip daarvoor, maar mensen moeten be­seffen dat er onvermijdelijk momenten

komen waarbij we toegangen en oprit­ten moeten afsluiten om ons werk te doen. Dat we daardoor bijvoorbeeld een winkel voor enkele dagen onbe­reikbaar maken voor klanten is een noodzakelijk kwaad. Wij weten ook wel dat daar financiële consequenties aan vast hangen en maken er een erezaak van om die periodes zo kort mogelijk te houden. Waar het kan leggen we ook altijd een steenslagbaantje aan om de bereikbaarheid te vergroten.

Ivan: Om de hinder zoveel als mogelijk te beperken zijn goede afspraken on­ontbeerlijk. Vandaar dat wij in ons be­drijf een persoon aanstelden als liaison tussen ons en de aannemer. De com­municatie is steeds vlekkeloos verlo­pen en op elk moment wisten wij waar we aan toe waren.

Philippe: Communicatie moet van twee kanten komen en door het inzet­ten van een contactpersoon bij Nerva nv, kwam er ook informatie van hen naar ons. Pas als wij weten dat er een

“De communicatie is steeds vlekkeloos verlopen en op elk moment wisten wij waar we aan toe waren”Ivan Vansteenkiste

Page 10: hblad 2014.05

10

potentieel probleem is, kunnen we er op inspelen. Al te veel gebeurt het dat wij niet kunnen inschatten dat be­paalde werken kunnen leiden tot pro­blemen en dat we niet op de hoogte worden gebracht door degenen die het probleem zullen ondervinden. Wanneer ze dat dan uiteindelijk wel doen, is het veelal te laat. Hoe eerder we van der­gelijke zaken weet hebben, hoe beter we er rekening mee kunnen houden. We zijn steeds bereid om samen naar oplossingen te zoeken.

Ivan: Dat samen zoeken naar oplos­singen kan ik beamen. Ik hou echter een beetje mijn hart vast voor de af­werkingsfase. De opdrachtgever wil de toplaag in zo groot mogelijk stukken leggen om zo weinig mogelijk kwali­teitsverlies te hebben, maar dat bete­kent dat we minimum één dag echt on­bereikbaar zullen zijn. Als we dat op tijd weten, kunnen we de schade beperken en maatregelen treffen. Philippe, com­municeer zoals je tot nog toe steeds gedaan hebt: tijdig!

Philippe: We hebben niet alle elemen­ten in de hand om zomaar een datum vast te prikken. Veel hangt af van de leveranciers van materialen, van niet te

voorziene dagelijkse voorvallen (zoals files), maar vooral van de weersom­standigheden. We hebben geen echte winter gehad, maar er is overvloedig regen gevallen en laat nu net dat een grotere spelbreker zijn dan sneeuw en vorst. Als er sneeuw ligt of als het vriest, kunnen we zonder al te veel pro­blemen doorwerken, want onder de grond vriest het niet. Door de regen is het onmogelijk om ondergronds ver­der te werken omdat alles onder water staat. Maar, dit gezegd zijnde, geef ik toch al mee dat we volledig op schema zitten, ondanks de regen. Meer zelfs, eind mei zitten we aan de helft van het aantal voorziene werkdagen om de klus te klaren en – als alles goed loopt – zullen we dan ongeveer twee derde van het werk achter de rug hebben.

Ivan: Dat kan ik alleen maar toejuichen, want hoezeer de heraanleg ook nodig was en hoe goed de samenwerking met de aannemer ook verliep, we zul­len de werklui graag zien vertrekken.

Philippe: Ook wij zullen tevreden zijn als we het vooropgesteld schema kun­nen blijven handhaven. Het is alvast een belangrijk streefdoel voor onze vennootschap.

“Pas als wij weten dat er een potentieel probleem is, kunnen we er op inspelen”Philippe Victor

Page 11: hblad 2014.05

1111

Toerisme

Boottochten op de LeieIn de zomermaanden juli en augustus kan je terug genieten van de jaarlijkse zomerboottochten in de Leiestreek. Dit jaar varen we naar Rijsel en Deinze. De aanlegsteiger in Harelbeke vind je aan de Banmolens in de Watermolenstraat.

Harelbeke - RijselDinsdag 29 juliVaar mee op een idyllische tocht naar Rijsel. Vertrek in Harelbeke om 9 uur. ‘s Middags geniet je van een middagmaal op de boot. Bij aankomst in Rijsel om 15 uur brengt de bus je naar het centrum voor een stadswandeling of een terrasje. Vertrek uit Rijsel om 19 uur met de bus. Aankomst in Harelbeke rond 20 uur.Prijs: 50,90 euro - 40,90 euro (3-12 jaar) - 5,90 euro (0-3 jaar).

Harelbeke – Deinze (nocturne)Zaterdag 2 augustusAvondtocht op de Leie met vertrek om 19 uur en terug om 23 uur. Inbegrepen: boottocht, varkentje aan ‘t spit, wijn en water tijdens de maaltijd en muzikale animatie.Prijs: 40,90 euro - 30,90 euro (3-12 jaar) - 5,90 euro (0-3 jaar).

Harelbeke – Brielmeersen Deinze (kindvriendelijke boottocht)Dinsdag 19 augustusVertrek om 9.30 uur naar Deinze met kindergrime aan boord. Aankomst in Deinze om 12.30 uur. In de Brielmeer­sen valt van alles te beleven. Terugreis vanuit Deinze om 16 uur met aankomst in Harelbeke om 19 uur.Prijs: 18,90 euro - 15,90 euro (3-12 jaar) - 5,90 euro (0-3 jaar).

Alle boottochten starten aan de Banmolens.Ticketverkoop en reservatie: Stadhuis Harelbeke, Vrije Tijd & Toerisme, Marktstraat 29, 056 733 470, [email protected].

Toerisme Leiestreek organiseert, in

samenwerking met de stad Harelbeke,

ook dit jaar leuke boottochten.

Maak je keuze en reserveer tijdig!

Page 12: hblad 2014.05

12

Dankzij de toekenning van deze subsi­die in november 2013 werd een kleine winkelruimte ingericht. Mensen, door­verwezen door de sociale dienst van het OCMW, kunnen volgens het he­dendaagse winkelprincipe producten kiezen. Naargelang de grootte van het gezin, verschilt het aantal.

Het grote verschil met de vroegere voedselbedeling is dat mensen zelf producten kunnen kiezen volgens hun eigen noden en behoeften en niet zo­maar moeten aanvaarden wat ze krij­

gen. En dit wordt heel positief ervaren.

Het ‘winkeltje’ is open op dinsdag van 15 tot 18 uur. Grote gezinnen (vanaf vier personen) kunnen er tweemaal per maand terecht, kleine gezinnen een­maal per maand. De vrijwilligers van vzw De Oever staan in voor het warme onthaal en ondersteuning.

Naast het voorzien van voedingspro­ducten, streven wij er in de toekomst naar een ontmoetingsplaats te worden waar mensen even tot rust kunnen ko­

Kruidenier ‘De Boterpot’In het voorjaar 2013 sloegen vzw De Oever, OCMW Harelbeke en vzw Hise de handen in elkaar om een projectaanvraag in te dienen bij de POD Maatschap­pelijke Integratie. Doel: de huidige voedselbedeling omvormen naar een kruideniersconcept.

men of terecht kunnen voor een gezel­lige babbel. De bedoeling hiervan is tweeledig: mensen uit hun isolement halen en een nauwer contact krijgen met de doelgroep om te horen wat leeft. Daarnaast hopen wij een aantal mensen uit de doelgroep te kunnen betrekken in de werking van de winkel.Verder willen wij ter plaatse een aantal activiteiten organiseren met het oog op het bevorderen van de maatschap­pelijk integratie van de doelgroep.

OCMW

Praktisch

Voor meer informatie kan je terecht bij de sociale dienst OCMW Harelbeke, Els Debaere, Paretteplein 19, Harelbeke, 056 735 190.

Page 13: hblad 2014.05

13

Muziekbiënnale 2014

Praktisch

Info en reservatie BiënnaleDonderdag 15 mei en zaterdag 17 [email protected] of 056 694 [email protected] of 056 733 420

Cultuur

Harelbeke Muziekstad engageert zich opnieuw om

een muziekbiënnale te organiseren, deze keer rond

Peter Benoit (hoe kan het ook anders) en eigentijdse

Harelbeekse componisten. Een heel divers pro­

gramma werd samengesteld en daarvoor nam de

werkgroep Harelbeke Muziekstad heel wat partners

op sleeptouw, zoals de SAMWD Peter Benoit, de

werkgroep hobomasterclass, de dienst toerisme en

diverse amateurverenigingen. Het programma gaat

van het traditionele klassieke concert, tot een fiets­

tocht met concertjes en een zangfestijn. Voor ieder

wat wils!

Programma Biënnale

DONDERDAG 15 MEI

Casco Phil (The Chamber Orchestra of Belgium) met dirigent Benjamin Haemhouts & Trio Astria: hobotrio met Eric Speller, Dimitri Mestdag en Yf Bourry

Roland Coryn (Tre Pezzi), Peter Benoit (In de velden) met soliste Tine Verhoe-ven, Samuel Barber (Canzonetta) met een arrangement van Erik Desimpelaere en solist Tim Van Thuyne, Antonin Dvorak (Serenade voor strijkers) en Erik Desimpelaere (Sinfonia Concertante) met als solisten het hobotrio Astria

Sint-Augustinuskerk Stasegem, 20.15 uurToegang: 12 euro vvk - 15 euro add

ZATERDAG 17 MEI

Benoit con amore

14–16.30 uur: Muziek en Woord programma o.l.v. Wim Belaen, Jeroen Serruys, Sofie Van Den Bossche17 uur: Auditie deelnemers hobomas-terclass

CC het SPOORToegang gratis

ZATERDAG 17 MEI

Koninklijk Harmonieorkest Vooruit o.l.v. Pieter Vandenberghe

August De Boeck (Dahomees Rapso-

die), Peter Benoit (Symfonisch gedicht voor Fluit en Orkest) met soliste Lieve Goossens, Florent Schmitt (Dionysi-aques), Roland Coryn (Suite without Dances), Elias Gistelinck (Onyx), Claude Debussy (selectie uit Preludes) met orchestratie van Roland Coryn

CC het SPOOR, 20.15 uurToegang: 12 euro vvk – 15 euro add

Page 14: hblad 2014.05

1 2 3

14

Zomerbrochure

De diensten Jeugd en Sport van het de-partement Vrije Tijd van de stad Harelbeke brengen binnenkort een gezamenlijke zo-merbrochure uit. Je vindt er het volledige aanbod van hun verschillende zomeracti-viteiten in terug.

Blijven bewegen

Je kan nog altijd inschrijven voor de provinciale sportdag op donderdag 15 mei vanaf 13 uur in Meulebeke. Tot 8 mei geniet je nog van het voordeeltarief. Meer info bij de dienst sportpromotie, 056 733 463

DeSOM vzw zet in op taal

Wil je helpen om anderstaligen de kans te geven hun Nederlands te oefenen of ken je iemand die dit al doet? Neem dan contact op met Hilde Bekaert 0494 317 498 of [email protected], want DeSOM vzw heeft jou nodig!

kortnieuws

Special Olympics

Dit jaar vinden de Special Olympics plaats in Antwerpen van 14 tot 21 sep-tember. Dit zijn de Olympische Spelen voor mensen met een verstandelijke beperking. Harelbeke is gaststad voor de delegatie uit Bosnië-Herzegovina . Van dinsdag 9 tot en met vrijdag 12 september verblijven tien atle-ten en zes coaches in Harelbeke. Naast trainingen bestaat hun verblijf ook uit de kennismaking met de stad Harelbeke en haar inwoners. De delegatie spreekt Servisch. Er zijn enkele coaches die Engels spreken.Op woensdagavond 10 september vindt een dialoogmoment plaats met de de-legatie en burgers. Ben je afkomstig uit Bosnië-Herzegovina? Spreek je de taal? Of ben je geïnteresseerd in dit dialoog-moment?

Voor meer info, neem je contact op met het stadhuis, departement Burger en Welzijn, 056 733 356, [email protected].

The Challenge 2014

Op zaterdag 14 juni organiseren de Burensportdienst en de provincie West-Vlaanderen een uitdagende Challenge voor groepen bestaande uit drie personen en een reserve.The Challenge bestaat uit zes proeven en een slotklassementsproef.Deze recreatieve avonturensportdag vindt plaats op het provinciaal do-mein De Gavers in de Eikenstraat in Harelbeke.Proeven: vlottentocht, kajak, biatlon/boogschieten, laag hindernispar-cours, mountainbike, krachtproef en een afsluitende en allesbepalende eindproef: de survival run.Meebrengen: sportieve kledij, zwemkledij, reservekledij, picknick voor ‘s middags.Aanmelden op zaterdag 14 juni om 8 uur in De Gavers, kant Eikenstraat. Proeven starten om 9 uur stipt. Einde voorzien rond 17 uur.Inschrijven via je dichtstbijzijnde burensportdienst: Anzegem, Avelgem, Harelbeke, Zwevegem, Kuurne, Wielsbeke of rechtstreeks bij sportdienst Deerlijk 056 777 319 of [email protected]: 30 euro per ploeg. Hierin inbegrepen zijn gebruik materiaal, verzekering, frietjes + drankje, drie T-shirts van The Challenge.Nuttig om weten: kleedkamers en douchemogelijkheid in De Gavers, minimumleeftijd deelnemers 18 jaar, geen eigen materiaal toegelaten, prijs voorzien voor de drie eerste ploegen van elk klassement.

Meer info op: www.harelbeke.be/sport/nieuws/the-challenge-2014

Page 15: hblad 2014.05

64 5

Voor het feestcomité Overleie

Naam:

Adres:

Telefoon:

Email:

Nieuwe inreisvoorwaarden Turkije

Voor reizen naar Turkije gelden vanaf 11 april 2014 nieuwe reisvoorwaarden (zowel voor toerisme, zaken, studies, werk …). Je paspoort of identiteitskaart moet nog minimum zes maanden na verblijf geldig zijn. Voortaan vraag je vooraf een elektronisch visum aan via www.evisa.gov.tr. Dit biedt een lager tarief, een snelle aanvraagprocedure, korte of geen wacht-tijden aan de grens of op de luchthaven. Een visum aanvragen aan de grens of luchthaven kan nog tot oktober 2014.Je kan bij de ambassade voor vertrek nog een visum aanvragen, maar enkel op afspraak en aan het hoogste tarief.

Meer informatie: http://diplomatie.belgium.be.

Fietstoerisme in harmonie

De verkeersveiligheidscampagne ‘Fiets-toerisme in harmonie’ wordt al voor de vierde keer georganiseerd. De campagne loopt nog tot en met 5 september 2014 en kenmerkt zich door volgende doelstellingen:• de kennis en het respecteren van de

verkeersregels uit de wegcode verhogen• een reglementair uitgeruste en goed

onderhouden fiets bewerkstelligen• het opbouwen van een correcte en

hoffelijke houding van en tussen alle weggebruikers

• en ten slotte het stimuleren van veilige, goed aangelegde en goed onderhouden fietspaden

Deze campagne beoogt naast de zorg voor de veiligheid van het fiets- en wieler-toerisme op de West-Vlaamse wegen tevens het verhogen van de onderlinge verstandhouding tussen fietsers en andere weggebruikers.

Inwoners kunnen deelnemen aan een online quiz via www.west-vlaanderen.be/fietstoerisme. Deze quiz loopt tot en met 5 september 2014.

Oproep inwoners Overleie

Het idee leeft bij enkele inwoners van de wijk Overleie om een feestcomité op te richten. Wie zich geroepen voelt om mee te werken aan wijkwerking, kermisgebeuren, activiteiten in de wijk voor kinderen, senioren … meldt zich bij de dienst Feestelijkheden van de stad, p.a. Schepen van Feeste-lijkheden, Marktstraat 29, Harelbeke of [email protected].

Breng onderstaand strookje ingevuld binnen in het stadhuis bij de dienst Feestelijkheden.

15

Omleiding fietsers

Op 24 april start de eerste fase van de Leiewerken met de afbraak van de Bloem-molens (Watermolenstraat). Het fietspad tussen Kuurnebrug en Hogebrug Harelbeke kan dan niet meer gebruikt worden. Een omleiding wordt voorzien tot maart 2017.

PMD-zak goed gesorteerd?

In week 19 (5-9 mei) wordt gecon-troleerd op fout gesorteerd afval in de blauwe PMD-zakken. De ophalers voorzien de geweigerde zakken met een opvallende sticker met een herhaling van de sorteerregels.

Buren bij Kunstenaars

De elfde editie van ‘Buren bij Kunste-naars’ vindt dit jaar plaats op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 oktober. Geïnteresseerde kunstenaars kunnen nog inschrijven tot met woensdag 30 april via www.burenbijkunstenaars.be.

Page 16: hblad 2014.05

16

Verkiezingen

Op 25 mei gaan we naar de stembus. De Europese, federale en Vlaamse verkiezingen vinden gelijktijdig plaats. Wie kiesgerechtigd is en ingeschreven op de kiezerslijst is verplicht om te stemmen. Begin mei ontvangt elke kiezer een oproepingsbrief in de brievenbus.

Naar de stembus op 25 mei

DE OPROEPINGSBRIEF

Elke kiesgerechtigde Belg ontvangt een witte oproepingsbrief. EU­burgers (niet­Belgen) die ingeschreven zijn op de kiezerslijst ontvangen een blauwe oproepingsbrief. Belgen in het buiten­land ontvangen een groene.

Je hebt je oproepingsbrief nodig op de dag van de verkiezingen om je stem uit te brengen. Indien je je oproepingsbrief kwijt bent, kan je tot op de dag van de verkiezingen een duplicaat aanvragen bij het departement Burger & Welzijn in het stadhuis. Breng hiervoor je iden­titeitskaart mee. Het departement is open op zondag 25 mei van 8 tot 14 uur.

IK KAN NIET GAAN STEMMEN! WAT NU?

• Download je volmachtformulier! Als je op de dag van de verkiezingen niet kan stemmen, mag je een andere

kiezer volmacht geven om in jouw plaats te stemmen. Om te stemmen bij volmacht heb je een volmachtformulier nodig. Dit kan je downloaden via www.verkiezingen.fgov.be of afhalen bij het departement Burger & Welzijn van de stad.

• Je geeft volmacht Je kan enkel volmacht geven omwille van medische redenen, beroeps­

of dienstredenen in het buitenland, werkverplichtingen in België, geloofs­overtuiging, studieredenen of verblijf in een strafinrichting. Dat bewijs je aan de hand van het correcte attest verkregen bij de betrokken instantie (bijvoorbeeld werkgever, schooldirectie …).

• Ben je schipper, marktkramer of kermisreiziger of verblijf je tijdelijk om privéredenen in het buitenland (bewijs van verblijf of verklaring op eer), dan bewijs je dit aan de hand van een attest van de burgemeester te verkrijgen bij het departement Burger & Welzijn.

• Je geeft geen volmacht Indien je om bepaalde redenen niet bij volmacht wil of kan stemmen, dan

moet je de oproepingsbrief met het correcte attest vóór 25 mei 2014 op­sturen of bezorgen bij het departement Burger & Welzijn van de stad.

Page 17: hblad 2014.05

17

HOE STEM JE GELDIG?

Om geldig te stemmen mag je per verkiezing slechts stemmen uitbrengen op één partij. Dit kan op verschillende manieren: • door jouw stem uit te brengen in het vakje bovenaan een lijst (lijststem)• door jouw stem uit te brengen in het vakje naast de naam van één of meer­

dere kandidaat­titularissen op dezelfde lijst (naamstemmen)• door jouw stem uit te brengen in het vakje naast de naam van één of meer­

dere kandidaat­titularissen én één of meerdere kandidaat­opvolgers op de gekozen lijst (naamstemmen)

• door jouw stem uit te brengen in het vakje naast de naam van één of meer­dere kandidaat­opvolgers op de gekozen lijst (naamstemmen).

Indien je tegelijk een lijststem en één of meerdere naamstemmen binnen de gekozen lijst uitbrengt, dan wordt met de lijststem geen rekening gehouden.

Breng je stemmen (lijst­ of naamstemmen) uit op verschillende partijen, dan stem je ongeldig.

Ook jij kiest!

Aangezien in België de stemplicht geldt, moet je al het mogelijke doen om te stemmen op 25 mei 2014. Alle informa­tie en documenten over de verkiezingen vind je op www.verkiezingen.fgov.be of www.harelbeke.be/verkiezingen of bij het departement Burger & Welzijn, 056 733 340.

Page 18: hblad 2014.05

Lucien Decroix kwam in 1986 als pries­ter naar Hulste en voelde zich onmid­dellijk ingeburgerd. Hij stortte zich op de geschiedenis van Hulste en zijn be­woners. Dit resulteerde in een enorme databank van families, bedrijven, boer­derijen en herbergen.

De retrowandeling passeert langs vroe­gere herbergen met ronkende namen zoals Het Koekenaas, De Trutselare, De Nieuwen Engel of De Groenen Boom-gaard. Lucien heeft een bijzondere in­teresse voor de herbergen. In de jaren negentig interviewde hij de laatste ge­tuigen van deze verdwenen cafés. De pastoor kon 120 herbergen terugvinden. Hij gaf hierover een boek uit bij de Roe­de van Harelbeke waar hij nauwkeuring beschrijft wie de herbergiers waren, de verschillende namen en de ligging.

Lucien Decroix: Hoe komt een priester nu bij cafés terecht? Vroeger waren de

herbergen de ontmoetings­ en ontspan­ningsplaatsen bij uitstek. Ze waren niet weg te denken uit het sociale leven. Toen waren er nog mensen die nooit van hun dorp of van hun wijk weggin­gen. Tv en radio bestonden nog niet. Toch mogen we niet vergeten dat som­migen veel geld, soms tot hun laatste cent van hun pas ontvangen weekloon, aan de drank besteedden.Het hoogtepunt van het aantal cafés was het jaar 1910. Toen was er in Hulste één herberg per 32 inwoners. Het eerste schepenhuis in Hulste was vroeger ook een herberg. De schepenen kwamen samen in de café voor hun vergaderin­gen en om recht te spreken. In Hulste bestaat er nog altijd een uitdrukking ‘Rond de beldje’. Dat is de driehoek ge­vormd door de Vlietestraat, de Kasteel­straat en het stukje Muizelstraat. Het woord ‘beldje’ staat voor ‘balie’ en ver­wijst naar de schepenen die in die tijd ook rechter waren. Die uitspraak gaat al

Retrowandeling in Hulste

Op 27 april kan je in Hulste met een retrowandeling terugkeren in de tijd. Het feestcomité Holvoets Kapel kon hiervoor beroep doen op Lucien Decroix, 87 jaar, maar een man met een enorm geheugen.

Erfgoed

Retrowandeling van 7 of 5 km

Zondag 27 april. Start tussen 13.30 en 16 uur aan Dorpshuis De Rijstpekker in Hulste. Onderweg zijn er twee stops voorzien. Kaarten kosten 5 euro in voorverkoop en 6 euro de dag zelf. Achteraf is er in De Rijstpekker een beeldmontage over 25 jaar Kapellefeesten met muzikale animatie en de gelegenheid om iets te eten en te drinken.Info: 056 669 721 of 056 669 682 of [email protected].

© s

tads

arch

ief H

arel

beke

Café op de foto is De Nieuwen Engel uit de Blauwhuisstraat 78. Het café sloot in 1980 en werd 72 jaar gerund door een Devlaminck: Adolf, Georges en Raphael.

mee van voor de Franse Revolutie die vanaf 1795 alles hervormde.

18

Page 19: hblad 2014.05

19

in Harelbeke

SENIOREN LENTEJOGGING Woensdag 7 mei

De Senioren LenteJogging (SeLenJo) maakt zich klaar voor haar vijfde jaargang. Dit unieke jogconcept op maat van 50-plussers vindt plaats in Harelbeke. Op 7 mei nodigen de organiserende sportfederaties Sporta, OKRA-SPORT en de Vlaamse Atletiekliga alle recre-atieve joggers uit in provinciaal domein De Gavers (oud-Blo-sogebouw).

Info: http://www.harelbeke.be/sport/nieuws/senioren-lentejogging-selenjo.

TRY-OUT AN NELISSEN Woensdag 21 mei

An Nelissen brengt een try-out van haar nieuwe voorstelling op woensdag 21 mei om 20.30 uur in het zaaltje van café De Trukendoos, Stasegemdorp 96. Organisatie: STAP!

Tickets: 10 euro, te verkrij-gen in De Trukendoos of via [email protected].

BOTERHAMMEN IN HET PARK Zondag 18 mei

Vanaf 8 uur geniet je van een royaal en (h)eerlijk Fair Trade ontbijt in het stadspark Harel-beke, georganiseerd door de MINA-raad in samenwerking met de Noord-Zuidraad.Gratis wandeling met natuur-gids om 9.30 uur. Afspraak tent stadspark.Inschrijving vooraf is verplicht:• aan het onthaal van het

stadhuis of bij de milieu-dienst

• door overschrijving op rekeningnummer BE07 7380 0791 9666 van de stedelijke MINA-raad, in mededeling ‘heerlijk ontbijt’.

Je betaalt twee euro per persoon. Uiterste inschrijvings-datum: 12 mei.

agenda

DE VLASROUTE NAAR CHINA VANUIT HARELBEKE Dinsdag 20 mei

Op dinsdag 20 mei nodigt de Noord-Zuidraad Dirk Tieleman uit. Hij brengt grote en kleine verhalen over zijn verre reizen met in het bijzonder zijn reis naar China vanuit Harelbeke. Hij sloot zich aan bij het initiatief De Vlasroute, de tocht die 18 Vlaamse ondernemers met zeven jeeps maakten van Harelbeke, de historische bakermat van de vlasindustrie, naar Chengdu in China.

De lezing vindt plaats op dinsdag 20 mei om 20 uur in CC het SPOOR. Deelname is gratis. Inschrijven gewenst via [email protected] of 056 733 356.

Boterhammen in het Park

Naam:

Adres:

Schrijft zich in voor het ontbijt op 18 mei in het stadspark in Harelbeke.We nemen deel met personen en betalen hierbij euro (2 euro/pers).

Inlichtingen: milieudienst, tel. 0800 21 202 (gratis).Zie ook www.dagvanhetpark.be

© T

hiba

ult G

rego

ire/R

oad

My

Lips

Page 20: hblad 2014.05

agenda

20

21

© E

line

Desm

et

Harelbeeks joggingcriterium 2014

Op 2 mei wordt het startschot gegeven van het Harelbeeks joggingcriterium met de 14de KWB Run For Fun. De folder vind je terug op www.harelbeke.be/sport/vrije-tijd/sport/sportraad/joggingcriterium.

Dinnerconcert

The Blue Stage BigBand nodigt je uit op hun concert op zondag 1 juni om 11.30 uur in CC het SPOOR. Inkom: 25 euro (concert, middagmaal, koffie en gebak). Reservatie gewenst: 0479 245 328 of 0479 621 044.

Cursus composterenWil je graag starten met composteren? Heb je al een compostvat, maar zit je nog altijd met enkele vragen? Intercommunale Imog organiseert daarom een compostcursus. Tijdens drie lessen word je ondergedompeld in de wereld van het thuiscomposteren.Je start met een theoretische sessie waar je de basisregels leert kennen van het composteren. Tijdens de tweede les bezoek je een bioboerderij en de cursus wordt afgesloten met een prakti-sche les.De lessen vinden plaats bij Imog in Harelbeke op dinsdag 27 mei, 3 en 10 juni telkens van 19 tot 22 uur. Het aantal deelnemers is beperkt en de deelname is gratis. Vooraf inschrijven is verplicht.

Inschrijven en info: Imog, Kortrijksesteenweg 264, Harelbeke, 0800 99 827, [email protected].

Schlagerfestival SW HarelbekeDonderdag 1 mei vanaf 19.30 uur in de feesttent op het sport-complex De Mol, Stasegemse-steenweg (deuren open vanaf 16.30 uur).Met optredens van:• 19.30-20.10uur :

Gene Thomas• 20.30-21.10 uur: Trisha• 21.30-22.10 uur: Bart Kaëll• 22.30-23.10 uur:

Willy Sommers• 23.30-00.10 uur: De Romeo’s

Tickets: 12,50 euro vvk – 15 euro add – te verkrijgen in de jeugd-kantine SWH of bij de bestuursleden. Reservatie via [email protected] of 0496 594 327.

Try-out Jasper SteverlinckHet is al van 2005 ge-leden dat Jasper Ste-verlinck alleen op de planken stond. Maar nu gaat hij opnieuw solo. Hij brengt in Harelbeke zijn nieuwe werk, afgewisseld met de oude klassiekers. Een heel mooi pro-gramma. Wees er snel

bij, want dit concert is een van de weinige try-outs in Vlaanderen. Niet te missen dus!

Zaterdag 31 mei, 20 uur, CC het SPOOR. Info en tickets: www.cchetspoor.be.

Page 21: hblad 2014.05

21

3 4

DONDERDAG 1 MEI• Handdoekenkaarting Café ‘t Gildenhof,

Marktstraat 68, 10u: Feestcomité Eiland vzw (ook op 2 en 3 mei om 18u)

• Gratis kaarting 13u30 - Cafetaria CC

(ook op 8, 15, 22 en 29 mei)

• Schlagerfestival Feesttent, Stasegemse-

steenweg, 19u30: SW Harelbeke jeugdwerking - [email protected]

VRIJDAG 2 MEI• Meerkeuzekaarting Café ‘t Wit Paard,

Arendsstraat, 10u: Spaarkas (ook op 3 mei om 10u en op 4 mei van 10 tot 13u)

• AA vergadering Paretteplein 17, 20u

(ook op 9, 16, 23 en 30 mei)

ZATERDAG 3 MEI• Opleiding tot

basisbootredder De Gavers, 9u: Sport PSNC

De Gavers - 110 euro voor twee dagen (ook op 4 mei) - [email protected], 056 234 010

• Demo composteren Demoplaats containerpark,

10-12u: Harelbeekse compostmeesters

ZONDAG 4 MEI• Wandeling met ontbijt Bezoekerscentrum De

Gavers, 5u30: NME-PSNC De Gavers ism Natuurwerkgroep De Gavers - 3 euro - [email protected], 056 234 010

• Aperitiefconcert Campus Ter Gavers,

Arendsstraat, 11u: Kon. Fanfare Sint-Cecilia Harelbeke - inkom gratis

MAANDAG 5 MEI• Meifeest CC, 11u30: Vfg Harelbeke

DINSDAG 6 MEI• Vormingsaanbod:

Maria in de kunst PC De Bron, Marktstraat 88,

14u: De Bron vzw - 6 euro - inschrijven via [email protected], 056 737 070

• Hobby De Gilde Hulste, 14u:

Ziekenzorg CM Hulste

• Hobbynamiddag SCC Torengalm, 14u:

Ziekenzorg CM Bavikhove

WOENSDAG 7 MEI• Klim je rot Bezoekerscentrum De

Gavers, 14u: Sport PSNC De Gavers ism Oenanthe - 8 euro - [email protected], 056 234 010 (ook op 11 mei)

• Moederkensfeest School Zandberg, 19u30:

Femma Stasegem en Sint-Rita

DONDERDAG 8 MEI• Onder Ons kaarting De Gilde Hulste, 14u:

Ziekenzorg CM Hulste

• Meifeest De Gilde Bavikhove, 20u:

Femma Bavikhove

VRIJDAG 9 MEI• Dansweekend, CC, 19u30:

SAMWD en Attacca (ook op 10 mei om 18u)

• Wijndegustatie Guldensporencollege

campus Collegewijk, 20u: Jin Scouts Harelbeke – zie pag. 23

ZATERDAG 10 MEI• Briljanten bruiloft Willy

Vacquier en Mariette Handsaeme

Stadhuis, 9u45: Stad Harelbeke

• Opendeurdag Campus Ter Gavers, 14u30:

Basisschool Ter Gavers

• Herdenkingsplechtigheid einde W.O.II

Sint-Salvatorskerk, 17u55: Stad Harelbeke, 056 733 315

DINSDAG 13 MEI• Namiddagfietstocht Parking kerk Bavikhove,

13u30: Femma Bavikhove

• Voordracht: Aanleg van een kruidentuin

Cafetaria CC, 19u : De Volkstuin Harelbeke-Stasegem

• Archeologische geschiedenis van Harelbeke CC, 20u: Davidsfonds Harelbeke – 4 euro voor leden – 5 euro voor niet-leden

WOENSDAG 14 MEI• Kleuterfestival JC, 14u: Jeugddienst -

4 euro - [email protected], 056 733 480

• ‘Betalen wij mee de rekening?’ VC De Geus, 19u30: uiteenzetting door Mil Luyten, regiosecretaris ACOD-LRB over de toestand in de lokale en regionale besturen – ACOD-LRB Harelbeke

DONDERDAG 15 MEI• Biënnale: Casco Phil

en Trio Astria Sint-Augustinuskerk

Stasegem, 20u15: CC en SAMWD – zie pag. 13

• Benefietconcert ‘Met hart en ziel voor India’ CC, 20u: concert van Rick de Leeuw en Jan Hautekiet (deuren open vanaf 19u) – vvk: 15 euro - <25 jaar: 5 euro – add: 17 euro - <25 jaar: 6 euro – kaarten via

Activiteiten in De Gavers

• 4 mei, 5.30 uur: Elke vogel zingt zoals hij gebekt is – 3 euro (met ontbijt)• 7 mei, 14 uur: Klim je rot – voor kinderen tussen 10-13 jaar – 8 euro• 11 mei, 14 uur: Klim je rot – voor kinderen tussen 7-12 jaar – 8 euroInfo: De Gavers, Eikenstraat 131, 056 234 010, [email protected]

Petrusloop John Vanneste

Op zondag 1 juni gaat op de Finse piste de eerste Petrusloop door ten voordele van John Vanneste. Start en aankomst aan de sporthal de Dageraad, Stasegemsesteenweg 21.Start tussen 9 en 10 uur. Volwassenen: 10 euro. Kinderen tot en met 15 jaar: 2,50 euro. Inschrijven tot 25 mei. Info: Veronique Timmermans, 0497 354 479.

Page 22: hblad 2014.05

agenda

5 Homofobie en Transfobie

Op zaterdag 17 mei is het de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Er wordt extra aandacht gevraagd voor de rechten van homo’s, lesbiennes, biseksuelen (= holebi’s) en transgenders, maar ook voor schendingen van hun rechten. In enkele landen staat nog altijd de doodstraf op homoseksueel gedrag. Stad Harelbeke wil mee helpen om het taboe hierover te doorbreken en hangt hiervoor op zaterdag 17 mei een regenboogvlag uit.

DONDERDAG 1 MEI• Petanque

Wijkhuisje Oostwijk, 14u: S-Plus Harelbeke (ook op 8, 15, 22 en 29 mei)

• Kaarting, rummikub en uno 14u - Dorpshuis De Rijstpekker Hulste, NEOS Hulste

• Wandeling Parking Forestiersstadion, 14u30: NEOS Harelbeke

MAANDAG 5 MEI• Elke stap telt

Café De Ratte, 9u30: OKRA Harelbeke (ook op 12, 19 en 26 mei)

• Petanque, DC De Parette, 14u (ook op 12, 19 en 26 mei)

DINSDAG 6 MEI• Wandelen

CC, 13u30: S-Plus Harelbeke (ook op 13, 20 en 27 mei)

• Fietsen, Marktplein, 13u30: S-Plus Harelbeke (ook op 13, 20 en 27 mei)

• Hobby, Wijkhuisje Stasegem, 14u: Ziekenzorg Stasegem

• Fietsnamiddag Kerk Bavikhove, 14u: OKRA Bavikhove

• Fietsen Kerk Stasegem, 14u: OKRA Stasegem (ook op 7 mei om 13u30 en op 20 mei om 14u)

WOENSDAG 7 MEI• Dans

Sporthal Koning Leopold III-plein, 9u: OKRA Harelbeke (ook op 14 en 28 mei)

• Selenjo Run De Gavers, 13u30: inschrijven ter plaatse vanaf 12u30

agenda senioren

[email protected] – organisatie Inse en Arne De Jaegere (0479 690 942) – www.samugam.be

ZATERDAG 17 MEI• Biënnale:

Benoit con amore CC, 14u: Muziek en

Woord programma en auditie deelnemers hobomasterclass - CC en SAMWD - zie pag. 13

• Potten bakken VC De Geus, 14u

• Biënnale: Koninklijk Harmonieorkest Vooruit

CC, 20u15: CC en SAMWD – zie pag. 13

ZONDAG 18 MEI• Ruildag School Kameleon,

Tientjesstraat 2, 8-11u30: Interclub Curiosa vzw

• Boterhammen in het Park Stadspark Harelbeke,

8u: Minaraad en Noord-Zuidraad Harelbeke – zie pag. 19

• In het Wiel van Benoit Peter Benoitmuseum, 13u:

Departement Vrije Tijd – zie pag. 2

• Wandel-Mee-Dag Vertrek en aankomst aan sporthal De Dageraad, 14u30: luswandeling van 4 km (geschikt voor kinderen en rolwagens, leuke randanimatie voor kinderen) en luswandeling van 7,5 km (eerste luswandeling + 3,5 km) – kostprijs: 4 euro (twee broodjes en twee consumpties inbegrepen) – kinderen tot 12 jaar nemen gratis deel en krijgen een broodje en een drankje – inschrijven kan vanaf 14 uur – info bij Sportdienst 056 733 460 of Burger en Welzijn 056 733 356 – organisatie van de Sport- en Welzijnsraad Harelbeke

• De Watersportdag De Gavers, 14u: Bloso,

Zeilclub Gavermeer, Windsurfing Gavermeer en PSNC De Gavers

MAANDAG 19 MEI• Gemeenteraad CC, 19u30: Stad Harelbeke

DINSDAG 20 MEI• Onder Ons namiddag SCC Torengalm, 14u:

Ziekenzorg CM Bavikhove

• Onder Ons CC, 14u: Ziekenzorg CM

Harelbeke

• Stijladvies 45+ OC Bavikhove, 19u30:

Femma Bavikhove

• Lezing Dirk Tieleman CC, 20u: Noord-Zuidraad

Harelbeke – zie pag. 19

WOENSDAG 21 MEI• An Nelissen: try-out

nieuwe voorstelling Café De Trukendoos, 20u30:

STAP! - 10 euro

DINSDAG 27 MEI• Ouder worden, een gave Café De Trukendoos, 14u:

KVLV Stasegem

• Cursus composteren Imog, 19u: deelname is

gratis – zie pag. 19

• Relaxatieoefeningen OC Bavikhove, 20u: Femma

Bavikhove

DONDERDAG 29 MEI• Wielerwedstrijd junioren ‘t Eiland - KWC De

Baanbrekers

ZATERDAG 31 MEI• Try-out Jasper Steverlynck CC, 20u: zie pag. 20

22

Page 23: hblad 2014.05

• Dansen VC De Geus, 14u: S-Plus Harelbeke (ook op 14, 21 en 28 mei)

• Petanque Wijkhuisje Stasegem, 14u: OKRA Stasegem (ook op 21 mei)

DONDERDAG 8 MEI• Kaarten en scrabbelen

CC, 14u: OKRA Harelbeke

• Petanque en kubb Wijkhuisje Bavikhove, 14u: OKRA Bavikhove

MAANDAG 12 MEI• Regiowandeling

Kerk Bavikhove, 13u30: OKRA Bavikhove

• Kaarting VC De Geus, 14u: S-Plus Harelbeke

• Petanque Wijkhuisje Hulste, 14u: NEOS Hulste (ook op 26 mei)

DINSDAG 13 MEI• Ontspanningsnamiddag

PC De Bron, 14u: NEOS Harelbeke

• Kaarten Wijkhuisje Stasegem, 14u30: OKRA Stasegem (ook op 28 mei)

DONDERDAG 15 MEI• Kaarting

De Gilde Hulste, 14u: OKRA Hulste

• Infonamiddag CC, 14u: OKRA Harelbeke

MAANDAG 19 MEI• Fietsen

Marktplein, 14u: OKRA Harelbeke

wachtdiensten en zitdagenwww.harelbeke.be/wachtdienst056 733 310

Wijndegustatie Scouts Harelbeke

Deze zomer gaan de Jin van Scouts Harelbeke op buitenlands kamp en uit-wisselingsproject naar Bosnië-Herzegovina en Montenegro. Om wat centjes te sparen besloten ze om dit jaar een wijndegustatie te organiseren op 9 mei om 20 uur in het Guldensporencollege campus Collegewijk. Ze zorgen zelf voor enkele hapjes, sfeer en gezelligheid zodat het een topavond wordt! Vooraf inschrijven via [email protected]. Deel-nameprijs is 5 euro, ter plaatse te betalen.

6

MEDISCHE WACHTDIENSTEN

• Huisartsen Harelbeke, 056 722 354 (vrijdag 19 uur – maandag 8 uur)

• Ziekenhuis vanaf vrijdag 17 uur Ziekenhuis AZ Groeninge (cam-

pus Loofstraat), Loofstraat 43, Kortrijk, 056 636 112

• Tandartsen: weekend en feest-dagen van 9 tot 18 uur: 0903 399 69

• Apotheek nodig tussen 22 en 9 uur? Bel 0903 922 48 (1,50 euro per minuut).

Je vindt altijd een apotheek van wacht op www.geowacht.be.

ZITDAGEN• Burgemeester Alain Top

056 733 332 - 0479 632 608 [email protected] Coördinatie veiligheidsdiensten,

beleidsplanning, strategisch management, externe betrek-kingen en regiobeleid, burgerza-ken, communicatie, informatie, archief, ICT.

Op donderdag van 16.30 tot 18 uur – stadhuis – ook op afspraak.

• Schepen Annick Vandebuerie 0475 653 844

annick.vandebuerie@ harelbeke.be

Cultuur, bibliotheek, erfgoed, toerisme, feestelijkheden.

Enkel op afspraak.

• Schepen David Vandekerckhove 0470 901 899

david.vandekerckhove@ harelbeke.be

Personeel, interne organisatie, jeugd, sport.

Enkel op afspraak.

• Schepen Jacques Maelfait – 0470 900 833

[email protected] Openbare werken, stadskern-

vernieuwing, patrimonium,

verkeer en mobiliteit, landbouw Op donderdag van 18 tot 20 uur

– De Rijstpekker Hulste.

• Schepen Filip Kets 0470 901 953

[email protected] Ruimtelijke ordening en plan-

ning, noord-zuid, woonbeleid. Enkel op afspraak.

• Schepen Eddy Glorieux 0470 900 783

[email protected] Werk, sociale economie, onder-

wijs, kunstonderwijs, economie, ondernemen, middenstand.

Op donderdag van 17.30 tot 19 uur – stadhuis – bureel schepe-nen N-VA (+2).

• Schepen Inge Bossuyt 0478 706 465

[email protected] Financiën, kerkbesturen, natuur,

milieu, groen, energie, duur-zaamheid.

Op donderdag van 17 tot 18 uur – stadhuis – bureel schepenen sp.a - Groen (+1).

• Schepen Dominique Windels – 0470 902 434

dominique.windels@harelbeke Sociale zaken – Voorzitter

OCMW Op donderdag van 11 tot 12

uur – bureel voorzitter OCMW (Paretteplein 19).

Op donderdag van 17 tot 18 uur – stadhuis – bureel schepenen sp.a - Groen (+1).

• Voorzitter gemeenteraad: Michael Vannieuwenhuyze 0497 132 330

[email protected]

• Provincieraadslid: Marleen Rogiers marleen.rogiers@ west-vlaanderen.be

DINSDAG 20 MEI• Daguitstap

Parking firma Lano Zuidstraat, 8u: NEOS Harelbeke

• Fietsen Dorpshuis De Rijstpekker Hulste, 14u: NEOS Hulste

WOENSDAG 21 MEI• Onderonsnamiddag

Vrije basisschool Stasegem, 14u: Ziekenzorg Stasegem

DONDERDAG 22 MEI• Fietstocht

Kerk Bavikhove, 9u15: OKRA Bavikhove

• Fietstocht De Gilde Hulste, 14u: OKRA Hulste

• Koor Wijkhuisje Zuidstraat, 14u30: OKRA Harelbeke

MAANDAG 26 MEI• Filmnamiddag

Lijnbus kerk Hulste, 12u58: NEOS Hulste

• Fietshappening Kerk Bavikhove, 13u15: OKRA Bavikhove

DINSDAG 27 MEI• Wandelen

Café De Ratte, 14u: OKRA Harelbeke

• Koffie- en kaartnamiddag CC, 14u30: LBG senioren Harelbeke

WOENSDAG 28 MEI• Kaarting, teerling- en

sjoelbak SCC Torengalm, 14u: OKRA Bavikhove

23

Page 24: hblad 2014.05

Prijs

Autocartoerisme

Op maandag 24 maart kreeg de dienst Toerisme van de stad Harelbeke de Prijs van het Autocartoerisme 2014. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Federaal Autocarcomité. Daarbij wordt rekening gehouden met de gele-verde inspanningen ten gunste van het groepstoerisme per touringcar. De stad nam de prijs in ontvangst uit de handen van Staatssecretaris van Mobiliteit Wathelet.Op de foto zie je Connie Mahieu van de dienst Toerisme als gids tijdens een rondleiding in onze stad met de behaalde trofee. Proficiat!!!