Harpoen: Nieuwjaar 2014 - Space

Click here to load reader

 • date post

  24-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  217
 • download

  1

Embed Size (px)

description

48 pagina's vol om knallend mee het nieuwe jaar mee in te gaan, met onder andere een overzicht van de best songs van 2013, de slechtste grappen ooit, het verband tussen treinen en To, en meer.

Transcript of Harpoen: Nieuwjaar 2014 - Space

 • space

  TahrimTekstvakDigitale uitgave

 • Voorwoord mijn ouders lezen de harpoen ook

  Ik hoor gegil vanuit de keuken. Het is mijn moeder: Pleun heeft geen gelijk, To! Kun je het haar zeggen? Als ik de keuken in kom, zitten mijn moeder en vader met glimmende oogjes achter de nieuwe Harpoen. Het album van Daft Punk is helemaal niet stom. (Bij deze, Pleun: je hoort het)In mijn jaren dat ik voor de Harpoen schrijf, heb ik al vele hardcore lezers ontmoet. Maar niemand is zo hardcore gebleken als mijn eigen ouders. Ze bewaren elk nummer op een keurige stapel in de woonkamer en lezen met toewijding elke letter van de pagina. Zelfs de reclame kan ze nog boeien. Trots op het kroost is natuurlijk altijd goed, zullen we maar zeggen. Ook deze Harpoen zal weer met open armen worden ontvangen bij de familie Wiersma thuis. En ik hoop een goede te kunnen afleveren. En ik wil nog even de groetjes doen aan thuis. Hee mam.

  Jullie tijdelijke hoofdredacteur,

  To wiersma

 • 1.

  2.3.

  4.

  5.

  6.

  7.

  8.

  9.

  10.

  1. annique - redacteur2. josephine - vormgever3. to - hoofdredacteur4. fleur - redacteur5. Sebastian - redacteur

  roos - fotograaf 6.pleun - eindredacteur 7.

  jonne - redacteur 8.tahrim - redacteur 9.

  rimke - hoofdredacteur10.

  colofon

 • inhoud

  Terugblik op 2013

  Fleur L

  ycklama

  Er is weer een jaar voorbij gevlogen. God, wat klinkt dat nostalgisch. 2013 was een jaar vol afwisseling en wereldnieuws. 2013 had dan wel geen WK, Olympische Spelen of EK, toch is er een hoop gebeurd. Zo heeft ons kikkerlandje voor de eerste keer in tijden weer een koning en koningin op de troon zitten. Hij in zijn hermelijnen mantel, zij in haar koningsblauwe jurk. Zo betraden koning Willem-Alexander en koningin Mxima de Nieuwe Kerk op 30 april. Het was een historische dag voor alle koningshuisdeskundigen, waarvan Nederland er meer dan genoeg heeft. We hadden het natuurlijk al kunnen zien aankomen: Beatrix zou in 2013 precies 70 jaar oud worden, en 33 jaar geregeerd hebben. Tja, je treedt maar een keer af!

  In juli 2013 kwam aan het licht dat we zelfs op Facebook niet meer verzekerd waren van onze privacy: klokkenluider Edward Snowden heeft het boekje opengedaan over de spionagepraktijken van de NSA, de Amerikaanse geheime dienst; de hele wereld verkeert nog steeds in shock. Als zelfs Angela Merkel niet meer kan telefoneren zonder afgeluisterd te worden, wie luistert er dan wel niet met ons mee?

  Daarbij kwam er, om aan te sluiten op het thema van deze Harpoen, in april 2013 een documentaire uit over de projecten van het Amerikaanse ministerie van Defensie die te maken hadden met buitenaardse levensvormen.

  De Marez Oyens: Schei toch eens uit met die fles! Voor mijn part loop je naar de kraan en zuip je je vol.

  Stouthart: Shut up, met je lelijke hoofd, []

  Terugblik op 2013 - 7Yolo de geschiedenis - 9Humans of Ignatius - 12

  Moderubriek - 20Run to be me - 26

  Kiezen of delen I - 28Als je het balletje vangt... - 29

  Gerard de autistische hipstergiraffe in de coffeeshop - 31De guilty laughter - 34

  Muziekrubriek - 36Kiezen of delen II - 41

  de NS - 42Verklaring omtrent Get to Know - 46

  6 7

  De Marez Oyens: Niet zo

  anarchistisch erdoorheen praten!

 • Jonne k

  ramer

  Deze documentaire heet Sirius, naar de naam die onderzoekers gegeven hebben aan een vermoedelijk buitenaards wezentje dat in Zuid-Amerika is gevonden. Het wezen was 13 cm groot, en leek verdacht veel op de aliens uit onze science-fiction films. Wellicht zijn aliens niet zo ver weg als we dachten. Misschien worden er wel elke dag mensen meegenomen in ufos! Wie zal het zeggen, maar zouden we dit soort geheime informatie wel willen weten? Of is het misschien beter als sommige zaken maar gewoon geheim blijven?

  Dan nu verder naar het weer, wat ook niet helemaal constant was het afgelopen jaar. In Nederland sneeuw tot maart, een hittegolf in juli, en als kers op de taart een evacuatie van de school op 5 december! Dat, terwijl aan de andere kant van de wereld de krachtigste

  orkaan ooit de Filipijnen heeft verwoest en wij als Nederlanders maar liefst 18 miljoen euro bij elkaar hebben gesprokkeld om de mensen daar te helpen.

  Voor zover deze korte terugblik op 2013. Al met al is er heel wat gebeurd, als je beseft dat dit slechts een minuscuul deel is van wat er allemaal te vertellen is over het afgelopen jaar. Ik heb het nog niet eens gehad over Verene Shepherd en de toestanden in Syri! Ik ben benieuwd wat er over een jaar te vertellen is over 2014. Zal Edward Snowden opgepakt worden, of juist in Rusland blijven wonen? Welke kleur zullen de Zwarte Pieten hebben? Zullen we allemaal ontvoerd worden door aliens in ufos? Geen zorgen voor de dag van morgen...

  Yolo de geschiedenis

  Zijn er meer mensen die de uitspraak yolo steeds meer gaan gebruiken als excuus om domme dingen te doen dan als wijs levensmotto? Ja, het is zo makkelijk. Het is makkelijk omdat het ten eerste een heel kort woord geworden is. Yolo ligt lekkerder in de mond dan you only live once. Ten tweede leent het zich er voor om heel hard uitgeschreeuwd te worden, een gelegenheid die je natuurlijk altijd moet aangrijpen. Wat deze uitspraak misschien nog wel het makkelijkst maakt is het feit dat er verder geen uitleg vereist wordt. Waarom doe je dat? Ja, ehh, yolo. En klaar gesprek, het is duidelijk. Wie begon hier eigenlijk mee, waar komt het vandaan en hoe werd het zo populair dat het een plekje in de Van Dale behaalde? Voor de liefhebber: een korte geschiedenis.

  Al in de achttiende eeuw, 1747 om precies te zijn, verscheen eenzelfde soort uitspraak in een roman van Samuel Richardson. Since we live but once in this world; and when gone, are gone from it for ever. Deze boodschap sloeg aan, want verschillende andere schrijvers namen het over in hun werk. Ook Goethe gebruikte de zin we live but once in this world in het toneelstuk Clavigo in 1774. Maar ook in andere kunstvormen werd het yoloisme een ding. Johann Strauss II kwam in 1855 met zijn wals Man lebt nur einmal!, en wat jaartjes later werd er in 1937 een crime thriller gemaakt door Fritz Lang met ook de letterlijke titel You Only Live Once.

  Het is dus een wijsheid die al eeuwen mee gaat, want denk eens aan die goede oude

  Romeinen met hun carpe diem. Daarom vind ik het ook een beetje raar dat overal op het wereldwijde web verkondigd wordt dat Drake de vader van de uitspraak is. Hij beschouwde zichzelf ook als zodanig, aangezien hij patent aanvroeg op yolo nadat dit in zijn liedje The Motto voorkwam. We kunnen hem misschien wel nageven dat de afkorting yolo als uitspraak meer gebruikt werd na zijn liedje, en hij dus een belangrijke factor in de stijgende populariteit is geweest.

  Hoewel yolo een goede uitvlucht is en bovendien een uitspraak die het leven af en toe vergemakkelijkt, heeft het ook zijn downsides: misschien weet je nog dat vorig jaar de rapper Ervin McKiness overleed in een auto-ongeluk, een paar minuten nadat hij twitterde: Drunk af going 120 drifting corners #FuckIt YOLO. Tja, moet kunnen h, maar ik denk dat Goethe en Drake het zo niet bedoelden.

  Laten wij ons als trotse gymnasiastjes gelukkig prijzen met de overdosis lessen in argumentatie, zodat we bij de rare of domme dingen die we doen onszelf altijd nader zullen moeten verklaren, en we uiteindelijk een beetje tot bezinning komen.Haha, grapje, ga maar lekker yolo plegen jongens!

  Davids: De Romeinen waren de Japanners van hun tijd ze jatten alles!

  Van Boxtel: Ik ga je hoeken, []!

  8 9

 • Boschman: *doet raam open* Leerling: Meneer, ik heb het koud. Ik kom uit Afrika, ik kan daar niet tegen!Boschman: Waarom

  ga je niet terug?

  Hamel: Ja jongens, ik ben 44,

  maar s nachts voel ik

  me altijd weer 17!

  Leerling: Meneer, ik word

  geraped!Boschman:

  Doe het wel veilig, he!

  Leerling: Mevrouw, ik heb nie-mand om mee over te gooien!Van Warmerdam: Ach kind, wil je erover praten?

  Van Boxtel: Kom eens hier, jij.

  Ik heb zin om iemand lastig

  te vallen! *doet kast tegen

  random kind*

  Ter Stroot: Bij boek-houden draait het om de balans. Helemaal zen. Ying en yang.

  10 11

 • Humans of Ignatius

  Toevallige doodnormale passanten, waarvan slechts van enkele hun verhaal wordt verteld. In navolging van Humans of New York en Humans of Amsterdam.

  Wat heeft jou in 2013 het meest genspireerd?Mijn broer heeft met twee vrienden een kledingmerk opgezet from scratch. Om van zo dichtbij mee te maken dat zon onderneming gewoon van de grond kan komen, als je maar je best doet, geduld hebt en gelooft in waar je mee bezig bent, was heel inspirerend.

  Denk je te veranderen in 2014?Ja, sowieso. 2014 wordt het jaar van uitvliegen en zelfstandig worden, haha. Als alles volgens plan verloopt woon ik over een paar maanden in mijn eentje in Londen. Dat gaat me denk ik zeker veranderen, maar in positieve zin.

  En waarom Londen?Dat wordt me vaak gevraagd, en ik kan het haast niet uitleggen. Londen is zo geweldig, de mensen zijn leuk en de stad is zo mooi. Ik maak me alleen soms zorgen over of het niet vervelend gaat worden om in zon supergrote stad te wonen. Dat is wel echt een verschil met Amsterdam natuurlijk, hier is alles in de buurt.

  [] Ik heb wel af en toe mijn menselijke chagrijnige buien en stress breakdowns, maar over het algemeen ben ik vrolijk en vol goede moed.

  Het leven is een feestje.Jo

  nne K

  rame

  r klas

  6

  12 13

 • Wat is 2013 voor jou geweest?Ik denk wel een leuk jaar. Ik heb heel veel leuke dingen gedaan, vooral buiten school. Zo speel ik in een orkest, en we zijn naar Turkije geweest. En met een ander orkest heb ik weer een andere reis g