Handleiding plaatsen vacatures op sociale Zij houden onderling contact via Facebook en Twitter en...

download Handleiding plaatsen vacatures op sociale Zij houden onderling contact via Facebook en Twitter en zoeken

of 14

 • date post

  20-Jul-2020
 • Category

  Documents

 • view

  1
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Handleiding plaatsen vacatures op sociale Zij houden onderling contact via Facebook en Twitter en...

 • © oktober 2013, www.zuivelwerkt.nl – Plaatsen vacatures op sociale media - 1 -

  Handleiding plaatsen vacatures op sociale media

 • © oktober 2013, www.zuivelwerkt.nl – Plaatsen vacatures op sociale media - 2 -

  Voor u ligt de handleiding sociale media en recruitment. Dit document helpt u bij de inzet van sociale media voor het plaatsen van vacatures.

  Intro In 2011 en 2013 is in het Programma Arbeidsmarkt & Opleiding Zuivelindustrie binnen het project “Personeel en Opleidingsplan” bij de zuivelindustrie in Nederland het personeelsbestand geïnventariseerd, toegespitst op de operationele functies. Dit onderzoek leverde een totaalbeeld voor de Nederlandse zuivelindustrie op en schetste bovendien de ontwikkeling voor periode tot 2023.

  1

  De resultaten waren alarmerend. Het personeelsbestand in de zuivelindustrie blijkt gemiddeld relatief oud en de verwachte uitstroom door pensionering tot 2023 bedraagt daardoor niet minder dan 20%. In de scan van 2011 zijn we uitgegaan van 3% reguliere uitstroom, in de scan van 2013 2%, we hebben dan bijna 50% uitstroom in 2023. In specifieke functiecategorieën bleken de verwachte tekorten tussen de 30% en 40% (o.a. technisch personeel, verpakkingsoperators en logistiek medewerkers). De kwantitatieve problemen zijn niet op te lossen met schoolverlaters alleen. Vacatures op sociale media, waarom? Sociale media zijn niet meer weg te denken uit het communicatielandschap. Met name jongeren en hoger opgeleiden gebruiken dit medium om op de hoogte te blijven van de nieuwste vacatures en achtergrond informatie over (toekomstige) werkgevers. Tot voorkort werd social media in het recruitmentproces met name gebruikt door werkgevers, die het profiel van sollicitanten checkten na binnenkomst van de sollicitatiebrief. Maar recentelijk zien we een verschuiving, namelijk de sollicitant zoekt niet alleen via sociale media naar de vacatures van bedrijven maar ook naar achtergrond informatie over de organisatie en recensies door (ex)werknemers. In een tijd waarin 70%

  2 van de vrijgekomen werkplekken wordt opgevuld middels interne-vacatures of

  het inzetten van het netwerk van medewerkers, voordat er überhaupt een vacature wordt uitgezet, zijn sollicitanten steeds vindingrijker geworden in het zoeken naar en contact leggen met toekomstige werkgevers. Hiervoor gebruiken zij met name LinkedIn en Twitter. Voor bedrijven is het dus noodzaak om, als je in contact wil komen met goede sollicitanten die bewust kiezen voor jouw organisatie, ook aanwezig te zijn op deze media. Maar er is nog een trend gaande, namelijk de opkomende vergrijzing zorgt dat, met name jongeren, steeds kritischer worden over waar ze willen werken. Zij weten dat, ook al is het nu lastig een baan te vinden, over een paar jaar zullen deze rollen omdraaien en zal het lastiger worden voor de werkgevers om goed personeel te vinden. Dit maken dat sociale media een steeds belangrijkere rol krijgen in het communicatie en recruitmentproces van organisaties. Zeker in deze tijd waarin vergrijzing een belangrijke rol speelt. Talent vinden Jongeren van nu zijn zelfbewust, kritisch en zich bewust van hun marktwaarde. Zij kijken goed om zich heen en vinden het belangrijk dat een werkgever past bij hun normen en waarden en interesses. Zij houden onderling contact via Facebook en Twitter en zoeken ook naar de sociale media van bedrijven alvorens er te gaan solliciteren. 25+ maken met name gebruik van hun netwerk, waarmee ze (zakelijk)contact onderhouden op LinkedIn en Twitter. Zij stellen elkaar ook (ongevraagd) op de hoogte van interessante vacatures.

  1 www.zuivelwerkt.nl, te vinden bij Media – Publicaties 2 Expiditie Work (UWV) website: https://www.expeditiework.nl/ en PDF https://www.expeditiework.nl/jouwnetwerk/NetwerkTips.pdf

  http://www.zuivelwerkt.nl/ https://www.expeditiework.nl/ https://www.expeditiework.nl/jouwnetwerk/NetwerkTips.pdf

 • © oktober 2013, www.zuivelwerkt.nl – Plaatsen vacatures op sociale media - 3 -

  Zij vinden u Veel jongeren, de helft van de ondervraagden

  3 , zoekt proactief naar een baan. Zij bedenken voor

  zichzelf ook actief waar zij zouden willen werken en benaderen zelf deze organisaties. Het is verstandig deze groep online ook de mogelijkheid te bieden voor een open sollicitatie. Plaats vacatures online Het internet wordt meer en meer gebruikt (door jong en oud) in de zoektocht naar een nieuwe baan. Plaats vacatures dus altijd ook op uw website en het liefst nog een aparte wervingspagina. Sollicitanten zijn opzoek naar reverenties, dus laat medewerkers aan het woord op uw vacaturepagina. Niet alleen geeft dat een goed beeld van de organisatie, de organisatie krijgt op die manier ook een gezicht. Gebruik sociale media Hoogopgeleiden maken meer gebruik van sociale media dan laagopgeleiden bij het vinden van een baan. Jongeren uit de grote steden zijn ongeacht hun opleidingsniveau gebruiken sociale media meer dan jongeren buiten de Randstad, Laat u online zien Maak een bedrijfspagina aan op Facebook en LinkedIn, maar zorg wel dat deze actueel blijven. Een lege bedrijfspagina stoot. Uw nieuws of vacatures kunt u dan ook daar verspreiden, naast uw eigen site. Gebruik ambassadeurs Uw medewerkers zijn wellicht als privépersoon actief op sociale media. Geef hen de ruimte om actief te zijn op sociale media en contact te leggen met mogelijk nieuwe medewerkers die interesse hebben in uw organisatie. Daarnaast zijn uw medewerkers ook enorme ambassadeurs van uw organisatie als zij online aan hun „vrienden‟ vertellen waar ze op het werk mee bezig zijn. Vraag het de junior Vraag jongeren binnen uw organisatie waarom zij hebben gekozen om bij u te komen werken. Dit kan veel inzicht geven in wat jongeren belangrijk vinden, en daar kan u uw (online) communicatie op af stemmen.

  Contact De zuivelindustrie heeft een scholingsconsulent aangesteld die zich richt op de arbeidsmarkt en opleiding in de zuivelindustrie. Neem voor meer informatie contact op: Henry van Elteren scholingsconsulent zuivelindustrie

  06-51426679

  hvelteren@aequor.nl

  Tot slot Op de website www.zuivelwerkt.nl staan onder de knop vacatures de logo‟s van melkverwerkende ondernemingen met een naar link naar het vacaturegedeelte op van hun site. Ook delen we graag je vacatures op facebook en twitter van Zuivel Werkt! Laat het ons weten.

  Zuivel Werkt @zuivelwerkt

  3 Manpower website: http://www.manpower.nl/3926743/Download.html (aanvraag hardcopy) PDF: http://www.manpower.nl/4073813/08-MPowerbook-Jong-talent.pdf?v=2 (pagina 6)

  mailto:hvelteren@aequor.nl http://www.zuivelwerkt.nl/ http://www.manpower.nl/3926743/Download.html http://www.manpower.nl/4073813/08-MPowerbook-Jong-talent.pdf?v=2 mailto:hvelteren@aequor.nl

 • © oktober 2013, www.zuivelwerkt.nl – Plaatsen vacatures op sociale media - 4 -

  Zuivelindustrie Nederland en de sociale media Een rondgang langs de sociale media

  4 van de melkverwerkende ondernemingen die bij het

  Programma Arbeidsmarkt & Opleiding Zuivelindustrie betrokken waren 5 :

  4 September 2013 5 34 ondernemingen in de periode oktober 2010 t/m juli 2013

  Facebook: 5

  Arla, Bettine Hoeve, Danone, FrieslandCampina, Nestlé

  Twitter: 6

  Bettine Hoeve, Danone, FrieslandCampina, Hyproca, Nestlé,

  Zuivelhoeve

  Linkedln: 5

  Bettine Hoeve, Danone, FrieslandCampina, Hyproca, Nestlé

 • © oktober 2013, www.zuivelwerkt.nl – Plaatsen vacatures op sociale media - 5 -

  Facebook

  Facebook biedt bedrijven de mogelijkheid een bedrijfspagina op te zetten voor carrière- en wervingdoeleinden. Interessante content levert veel reacties, discussie en persoonlijke interactie op tussen „fans‟ van het bedrijf en de organisatie. Facebook stelt werkgevers in staat om gratis testimonials, video‟s, foto‟s en vacatures te plaatsen op het sociale netwerk. Deze tools worden door veel werkgevers ingezet om zichzelf te presenteren als aantrekkelijke werkgever. De volgende zuivelbedrijven maken van Facebook gebruik voor het plaatsen van vacatures:

 • © oktober 2013, www.zuivelwerkt.nl – Plaatsen vacatures op sociale media - 6 -

  Hoe voeg je vacatures toe aan Facebook? Ga naar de bedrijvenpagina. Dit is het tekstvak waar de post geplaatst kan worden.

  Voeg de tekst toe die u aan uw update wil meegeven en voer de directe URL link in naar uw vacature.

  De URL link kunt u nadat Facebook hem heeft geupload (is preview laat zien van het bericht) weer verwijderen uit uw tekstvak.

  Facebook onthoudt dat u deze link wilt bijvoegen (blauw gemaakt in onderstaande afbeelding).

 • © oktober 2013, www.zuivelwerkt.nl – Plaatsen vacatures op sociale media - 7 -

  Heeft u nog geen bedrijfspagina op Facebook? Hieronder volgen de stappen die u moet zetten om deze aan te maken. Iedere bedrijfspagina of account, of het nu Twitter, LinkedIn of Facebook is, heeft u logo nodig. Zorg dat u deze bij de hand heeft en een korte omschrijving van uw organisatie. Aanmaken Facebook-Pagina

  Ondero