Handleiding - Basisfuncties CMS Made Simple

download Handleiding - Basisfuncties CMS Made Simple

of 19

 • date post

  01-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  212
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Handleiding - Basisfuncties CMS Made Simple

Transcript of Handleiding - Basisfuncties CMS Made Simple

 • Handleiding

  CMS Made Simple

  Versie 3 Mei 2013

 • Inhoudsopgave

  1. Inleiding ......................................................................................... 3

  2. Inloggen en uitloggen ................................................................... 4

  Inloggen............................................................................................ 4 Uitloggen .......................................................................................... 5

  3. Plaatsen van teksten op paginas ................................................ 6

  Menubalk .......................................................................................... 6 Tekst plaatsen of aanpassen ............................................................ 7

  4. Nieuws plaatsen .......................................................................... 10

  Nieuws module ............................................................................... 10 Nieuws plaatsen ............................................................................. 11 Wijzigen bestaand bericht ............................................................... 12

  5. Toevoegen van afbeeldingen ..................................................... 13

  Afbeeldingen uploaden ................................................................... 13 Afbeeldinggrootte ........................................................................... 13 Afbeelding toevoegen aan artikelen ................................................ 15

  Toevoegen van links ....................................................................... 17

  Vragen over CMS Made Simple ...................................................... 19

 • 1. Inleiding Uw website is ontwikkeld met behulp van het pakket CMS Made Simple. Hierdoor is de website eenvoudig te beheren middels een zogenaamd Content Management System (CMS). Om het gebruik van dit CMS zo gemakkelijk mogelijk te maken zijn in dit document de meest voorkomende handelingen uitgelegd:

  Inloggen & uitloggen in het CMS;

  Plaatsen van teksten op paginas; Plaatsen van teksten in de nieuwsmodule;

  Toevoegen van afbeeldingen;

  Toevoegen van links;

  Vragen over CMS Made Simple. Buildnet Webservices B.V.

 • 2. Inloggen en uitloggen Inloggen Open de internet browser (bijv. Internet Explorer) en ga naar de website toe, wanneer er achter het adres /admin wordt toegevoegd opent het CMS. Bijvoorbeeld: http://www.voorbeeld.nl/admin

  Hier kan vervolgens ingelogd worden met de gebruikersnaam en het wachtwoord. Deze gegevens staan in het opleverdocument dat bij de website is geleverd. Nu opent het hoofdscherm van het CMS en is er toegang tot de verschillende onderdelen van de website.

 • Uitloggen Het is verstandig om na het aanpassen van de website uit te loggen. Klik hiervoor op de rode uitlog knop. Deze staat rechtsboven in het hoofdscherm van CMS Made Simple.

 • 3. Plaatsen van teksten op paginas

  Menubalk In dit document wordt veelvuldig verwezen naar de linker menubalk. In deze menubalk ziet uw o.a. Cms, Inhoud, Opmaak, Mijn instellingen enz. Afhankelijk van de modules op de website kan het zijn dat er meerdere elementen zijn.

  Zie rode omlijning

 • Tekst plaatsen of aanpassen Om tekst te wijzigen wordt allereerst de betreffende pagina geopend. Kies in de menubalk voor Inhoud en vervolgens voor paginas. Vervolgens verschijnt het overzicht van alle aanwezige paginas.

  Kies in dit overzicht de pagina waar de tekst aangepast moet worden. Dit kan gedaan worden door of op de titel van de pagina te klikken of

  op het 3de icoon van rechts Bewerk

 • Vervolgens opent het scherm van de betreffende pagina. Dit ziet er als volgt uit:

  Deze pagina bestaat uit de volgende elementen:

  Inhoudstype

  Hier kan het type pagina geselecteerd worden. Aangeraden wordt om dit niet aan te passen, bij oplevering van de website worden hiervoor de juiste keuzes gemaakt.

  Titel

  De titel van de pagina kan hier aangepast worden.

  Menutekst

  Hier is het mogelijk om de link in het menu aan te passen. Deze is vaak gelijk aan de titel maar kan gewijzigd worden.

  Bovenliggend

  Uitgebreide websites zijn vaak onderverdeeld in hoofdpaginas en subpaginas. Hier kan aangegeven worden of de huidige pagina (als subpagina) onder een hoofdpagina moet komen.

 • Intro

  Hier kunt u een korte samenvatting typen over het onderwerp.

  Content

  Dit is het belangrijkste vak waar de tekst aangepast kan worden. Het kan zijn dat de betreffende pagina van de website meerdere blokken tekst heeft, in dat geval is er voor elk blok een apart invulveld.

  Tekst aanpassen

  In het invulveld kan de tekst van de pagina aangepast worden. Het aanpassen en de functies hebben veel overeenkomsten met het gebruik van Word. Zo kan de tekst opgemaakt worden door het lettertype te vergroten of verkleinen en aanpassingen als vetgedrukt, cursief en onderstreept door te voeren.

  Tekst kopiren van uit Word

  Wanneer tekst vanuit Word in het CMS geplaatst wordt vereist dit een extra tussenstap. Wanneer tekst in Word wordt gekopieerd en direct in het invulveld wordt geplakt ontstaan er namelijk conflicten in de opmaak. De oorzaak hiervan is dat Word verborgen opmaak informatie meestuurt.

  Deze opmaak informatie kan verwijderd worden door de gekopieerde tekst eerst in Kladblok* te plakken. De tekst in Kladblok kan vervolgens gekopieerd worden en direct in het content vlak geplakt worden.

  Als de aanpassingen naar wens zijn kunnen deze aan de onderkant van de pagina worden opgeslagen. Hier zijn twee mogelijkheden voor:

  Toepassen: opslaan en doorwerken in hetzelfde scherm;

  Versturen: opslaan en dit scherm afsluiten en terugkeren naar het pagina overzicht.

  Met de knop Annuleren worden de wijzigingen geannuleerd en blijft de pagina zoals deze oorspronkelijk was.

  Controleer na het toepassen of versturen van de wijzigingen direct op de website of deze naar wens zijn.

  * Kladblok vindt u onder Start Alle programmas Bureau accessoires Kladblok.

 • 4. Nieuws plaatsen Nieuws module Voor het plaatsen van nieuws is een aparte module toegevoegd aan de website. Deze is uiteraard alleen actief wanneer er ook een nieuwspagina op de website is.

  Het plaatsen van nieuws gaat als volgt:

  Kies in de menubalk voor inhoud en daarna voor Nieuws.

  Vervolgens verschijnt een overzicht van alle eerder geplaatste nieuwsberichten.

 • Nieuws plaatsen Kies voor het plaatsen van een nieuwsbericht Artikel toevoegen onderaan de nieuwslijst. De volgende pagina verschijnt en bestaat uit de volgende elementen:

  Titel

  Vul hier de titel in van het nieuwsbericht.

  Categorie

  Wanneer er verschillende soorten nieuwsberichten zijn, zijn deze vaak onderverdeeld in categorien. De juiste categorie kan hier geselecteerd worden.

  Samenvatting

  Op de nieuwspagina worden alle nieuwsberichten (evt. van een bepaalde categorie) getoond. De bezoeker ziet hier dan alleen de eerste alinea met daarachter een Lees Verder knop. In dit veld wordt deze eerste alinea ingevuld.

 • Inhoud

  De rest van het nieuws artikel wordt hier geplaatst. De eerste (eerder ingevulde) alinea hoeft hier niet nogmaals ingevoerd te worden, deze wordt automatisch toegevoegd aan het bericht.

  Overig Onder deze velden zijn nog een aantal extra mogelijkheden m.b.t. de plaatsing van het bericht. Zo is er de mogelijkheid om het bericht als concept op te slaan zodat een bericht klaar gezet kan worden en bij plaatsing alleen nog hoeft te worden aangepast.

  Nadat de beschreven velden zijn ingevoerd wordt wederom gekozen voor toepassen, versturen of annuleren.

  Wijzigen bestaand bericht Het aanpassen van een bestaand bericht is vrijwel gelijk aan het toevoegen van een nieuw bericht. Kies in het hoofdmenu het artikel dat aangepast moet worden. Vervolgens verschijnt het nieuwsbericht in beeld en kan de tekst aangepast worden.

 • 5. Toevoegen van afbeeldingen Met behulp van het CMS is het eenvoudig om paginas of nieuwsartikelen te voorzien van afbeeldingen. Hiervoor wordt de afbeeldingbeheer module gebruikt die te vinden is in de menubalk onder Inhoud.

  Afbeeldingen uploaden Voordat afbeeldingen toegevoegd kunnen worden aan artikelen moeten deze eerst naar de website worden geupload. Zodra afbeeldingbeheer is geopend verschijnt een overzicht van reeds geuploade bestanden al dan niet geordend door middel van mappen.

  Kies bij bestand uploaden voor bladeren om de gewenste afbeelding op de lokale pc op te zoeken en te versturen naar de website. Kies voor Versturen zodra de afbeelding is aangeklikt. Vervolgens verschijnt de afbeelding in het overzicht en kan deze gebruikt worden op de paginas.

  Afbeeldinggrootte Zorg ervoor dat afbeeldingen zo geupload worden dat ze direct op de website geplaatst kunnen worden. Dit houdt in dat de afbeelding op maat gemaakt is qua afmetingen en kwaliteit. Let op een afbeelding

 • voor een computerscherm hoeft niet scherper te zijn dan 72dpi. Dit is namelijk het maximale dat een beeldscherm aan kan.

  Let verder op dat de afbeeldingen zo klein mogelijk qua grootte zijn. Hoe groter de afbeelding hoe langer het duurt voordat deze geladen is. Houd hier aan dat fotos van meer dan 500 KB eigenlijk te groot zijn.

 • Afbeelding toevoegen aan artikelen Nu de afbeelding is verstuurd naar de website kan deze gebruikt worden in een artikel. Open hiervoor het betreffende artikel zoals beschreven staat in hoofdstuk 3.

  Op de plek waar de afbeelding