Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

134
Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699 Brouwerij en mouterij het Zwynland circa 1965. Privécollectie Westhoekverbeeldt. Uitgegeven als Croonestucken XVI in 1993 Digitaal aangeboden 2016 Vrienden van het Poperings Archief v.z.w.

Transcript of Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Page 1: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Halmen en renten van het Zwynland

1612-1699

Brouwerij en mouterij het Zwynland circa 1965. Privécollectie Westhoekverbeeldt.

Uitgegeven als Croonestucken XVI in 1993Digitaal aangeboden 2016

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w.

Page 2: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Eerste pagina uit het register Halmen en Renten.

Deze werken vallen onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie. © Vrienden van het Poperings Archief vzw, Poperinge.Niets uit deze uitgave mag op enig welke manier zonder toestemming van de uitgever worden verspreid.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w.

Page 3: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Halmen en renten van het ZwynlandOmgezet door Henri Vandenberghe

Uitgegeven als Croonestucken XVI/1993 Verzorgd door de Vrienden van het Poperings Archief

Heerlijkheid ‘t Zwynland Kristof PAPIN

Wanneer we de studie aanvatten van de geschiedenis van Poperinge dan kunnenwe de heerlijkheid het Zwynland niet achterwege laten. Wanneer we dezeheerlijkheid op het huidige grondgebied van Groot-Poperinge tekenen zien wedirect dat dit de grootste heerlijkheid was die rond de stad lag. Het grootstegedeelte viel onder de O.-L.-Vrouweparochie, een kleiner stuk onder de St.-Bertinusparochie en een nog kleiner stuk onder de St.-Jansparochie, iets wat totvoor kort niet geweten was. Van de vele heerlijkheden die rond Poperinge lagen ishet Zwynland wel de bekendste. De toren van de voormalige brouwerij-mouterijLaheye op het einde van de Casselstraat - trouwens een prachtvoorbeeld vanindustriële archeologie dat er uiterst belabberd bij staat – noemt men nog altijd inde volksmond ‘t Zwynland. Wat weinigen wellicht weten is dat op diezelfde plaatstijdens het Ancien Regime het café stond waar de zetel was gevestigd van hetbestuur van de heerlijkheid het Zwynland.

Het archief van deze heerlijkheid is wat betreft de periode na 1600 vrij goedbewaard gebleven. Het ligt sinds de Franse Revolutie in het stadsarchief vanPoperinge1. Er werd nog nooit onderzoek verricht naar de geschiedenis van dezeheerlijkheid, niettegenstaande het vele bewaarde materiaal2.

1 W. Tillie, Inventaris van het Oud Archief, Poperinge, 1976. S.A.P. 816 - 865. De dubbelsvan de rekeningen vindt men in het archief van de Kasselrij Veume (in R.A.B.) n°402-416 voor de jaren 1775-1789. Ook in het fonds de Plotho (R.A.K.) zijn stukken terug te vinden(zie verder).

2 Enkel het publiceren van de staten van goed maakt hierop een uitzondering. W. van Hille, De staten van goed van de heerlijkheid Zwijnlande, lepers Kwartier, jg.6, nr.2, pp.52-62. Nu natuurlijk komt daar de uitgave door H. Vandenberghe bij over de renten voor de l7de eeuw

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 1

Page 4: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Doch ook van de andere heerlijkheden rond Poperinge bestaan vooralsnog geenomvattende studies: Coppernolle, Voxvrije, Pontepeppers3, Couthof,4 Vissewalle...Van deze heerlijkheden is het archief jammer genoeg niet of slechts zeerfragmentarisch bewaard gebleven. Geen enkele van deze heerlijkheden hingtrouwens af van het leenhof van Poperinge, maar hing wel direct of indirect vanhet leenhof van Veurne af5. De stad Poperinge was een enclave middenin de 8parochies, spleten en branken van Veurne-ambacht, in eigendom van de St.-Bertijnsabdij te St.Omaars. Het is pas laat in het Ancien Regime dat ook deheerlijkheid het Zwynland in bezit zal komen van deze abdij en er een proosdijgevestigd zal worden.

De heerlijkheid het Zwynland was een van de 14 branken van Veurneambacht6.De heerlijkheid betaalde hierbij mee in het deel van de beden toegekend aan dekasselrij Veurne. De laten van het Zwynland konden in beroep gaan tegen eenbeslissing van hun eigen schepenbank bij de schepenen van de kasselrij vanVeurne7, dat als beroepshof fungeerde.

Oorsprong van de naam

De naamsverklaring is vrij eenvoudig: er moeten veel varkens rondgelopenhebben in de vroege middeleeuwen8. Uit de polyptiek van St. -Bertijns weten we

3 E.N. Pontpepers, peper als specerij is verbonden met feodale plichtingen, Biekorf, jg. 65, 1964, p.93. A. Viaene, Smokkelcentrum Poperinge, in 1767, Biekorf, jg. 61, 1960, pp. 19-22. F. Vandeputte, La seigneurie de la Clite. Bruges, Société d’Emulation de Bruges, 1846 (betreffende de beschrijving van de heerlijkheid Pontpeppers in 1494)

4J. Gheysen, Het kasteel het Couthof te Proven, De Ijzerbode, 1975, 1. En voordien id., Proven: de heerlijkheid de Couthove “ verschenen in afleveringen (6) in De Ijzerbode 1973-1974.

5 De denombrementen zouden aldus in het archief van het leenhof terug te vinden zijn. Helaas is dit enkel het geval voor de denombrementen uit de l7de en l8de eeuw. R.A.B. Archief Stad en Kasseirij Veume. Leenhof n°94. Zie verder bij de lijsten der proosten (bijlage 1). L. Gilliodts-Van Severen, Coutumes des pays et comté de Flandre, Quartier de Fumes, Coutumes de la ville et châtellene de Furnes, t.IV, Bruxelles, 1897, pp.430-433

6 Wetten, Costumen ende statuten der stede ende casselrye van Veurne, Gendt, 1774, p.2. Zie ook L. Opdedrinck, Geschiedkundige aantekeningen wegens het O.L.V. Gasthuis te Poperinge 1312-1904, Ypres, 1906, p.52n2. L. Gilliodts-Van Severen, Coutume de la ville et châtellenie de Furnes, t.I, p.283

7 Costumen van Veume, o.c.,p.5 tit.I art. XIII

8 De naam komt zelfs in de Latijnse oorkonden voor als Suinlant (1227). Bij de andere heerlijkheden die dezelfde naam dragen staat meestal terra porcorum (land van de varkens). Uit de Salische wet, opgetekend in het begin van de 6de eeuw (oudste versie tussen 507 en 511) weten we al dat het varken wellicht het meest verspreide dier was. Zie L. Vanderkindere, Introduction l’histoire des institutions de la Belgique au Moyen Age jusqu’au traité de Verdun, 843, Bruxelles, 1890, p.1l6

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 2

Page 5: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

dat er heel veel varkens waren op het grondgebied van Poperinge, veel meer danin gelijkaardige bezittingen van de abdij. Er liepen 600 varkens op eenoppervlakte van 554 ha bos, wat slechts 92 a geeft per varken, veel minder invergelijking tot plaatsen als Bayeghem (bij Eperlesques), waar er 2 ha 77 abeschikbaar was per varken9. Het is hierbij opvallend vast te stellen dat de streekzeer lang een bosrijk gebied gebleven is - dit is vast te stellen op de‘Kabinetskaart’ van Ferraris (1771-1777) -, gezien varkens verantwoordelijk zijnvoor het verdwijnen van bossen: ze vreten namelijk de vegetatie aan de grondkaal zodat het bos na verloop van enkele eeuwen verdwijnt.

Oorsprong van de heerlijkheid

De reden voor het ontstaan van het administratieve centrum van de heerlijkheid ‘tZwynland net op de grens met de heerlijkheid en stad Poperinge ligt wellicht juistin deze gunstige ligging. Het café was gelegen net aan de grens van de stad enkon dus uitstekend dienst doen als overnachtingsplaats voor vreemde lieden diena een bepaald uur ‘s avonds de stad niet meer binnen mochten. We mogen nietvergeten dat de loop van de huidige Casselstraat grosso modo samenvalt met deloop van het Romeinse diverticulum! Deze weg is vooral van belang geweest alshandelsroute komende van St. -Omaars lopende over Poperinge en zo verder naarleper en Torhout. Het ontstaan van dit centrum valt moeilijk te situeren. Debrouwerij en de molen die eraan verbonden waren wijzen op een vrij vroegontstaan als administratief centrum (10de eeuw?). Inwoners van een heerlijkheid,al dan niet vrijen, waren verplicht te gaan naar de molen van de heer om er hungraan te laten malen. Het was dan ook een belangrijke bron van inkomsten voorde heer. De aanwezigheid van een molen en een brouwerij wijst ons op eenrelatieve onafhankelijkheid van de heerlijkheid tegenover het omliggende.

De voormalige Poperingse archivaris 0. Fiers schreef ooit enkele korte nota’s overhet Zwynland10 bijeen en begon toen met: ‘Deze heerlijkheid bestond sedertonheugelijke tijden’. De oudste vermelding die Fiers vond komt uit een oorkonde1227. Daaruit blijkt dat de tienden van het Suinlant (Zwynland) in leen gehoudenzijn van de Graaf van Vlaanderen. Een zekere Willekin, zoon van Mamlot mag hetdeel van de tienden dat onder de St.-Bertinusparochie ligt nu onder bepaalde

9 F.L. Ganshof, Le polyptique de l’abbaye de Saint-Bertin (844-859), edition critique et commentaire, Mémoires de i’académie des inscriptions et beiles-lettres, XLV, Paris, 1975, pp. 18-19 en pp.79-88. Zie ook F.L. Ganshof, Aantekeningen over het grondbezit van de Sint-Bertijnsabdij en in het bijzonder over haar domein te Poperinge tijdens de IXe eeuw, in: Mededelingen van de Koninidijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone kunsten van België, Klasse der Letteren, XXXIV, 1972, nr. 1, p. 17. Over de bevolking zieM. Vieeschouwers-Van Melkebeek, Demografische problemen in verband met de Polyptiek van Sint-Bertijns, in: W. Prevenier, Demografische evoluties en gedragspatronenvan de 9de tot de 20ste eeuw in de Nederlanden, Stadia Historica Gandensia, 200, Gent, 1977, pp.239-245.

II

10 Dit is bijlange niet de enige heerlijkheid met deze naam. Zie K. De Flou, Woordenboekder Toponymie, XVIII, 1938, kol.874-882.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 3

Page 6: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

voorwaarden verkopen aan de St.-Bertinuskerk11. Het is wel vreemd dat detienden - die aanvankelijk een kerkelijke belasting zijn - in de l3de eeuw een leengeworden zijn en niet meer in kerkelijk bezit zijn. Hiermee weten we evenwel nogniets meer over de bezitters van de heerlijkheid. Wie was deze Willekin12? Hetblijft een vraagteken.

De heren van Voormezeele

De burggraaf van St.-Winoksbergen, Willem (1189-1225), ridder, was gehuwd ineen eerste huwelijk met Elizabeth van Voormezeele, dame van Roesbrugg13.Hoorde hier ook al ‘t Zwynland bij? Wellicht wel, want hun (vermoedelijke) dochterElizabeth van Roesbrugge die zou huwen met Willem van Bethune bezat deheerlijkheid. Als dit zo is dan wordt Elizabeth de oudst gekende vrouwe van hetZwynland, met een vermelding in december 120614. Het is hierbij uitgesloten datde bovenvermelde Willekin zoon van Mamelot op de burggraaf van St.-Winoksbergen zou slaan.

Huis de Bethune

In juli 1241 was het dus Willem van Bethun15, heer van Pons-Ruardi (Roesbrugge)en Meulebeke die de heerlijkheid bezat. Het is vrijwel uitgesloten dat het hier omdezelfde persoon gaat als de bovenstaande Willekin (verkleinvorm van Willem ?).Willem de Bethune kreeg namelijk de heerlijkheid in handen door zijn huwelijk metElizabeth van Roesbrugge (voor 1217). In 1241 sluit hij een akkoord met de abtvan St.-Bertinus Simon III van Gent (1238-1246) waarin wordt vastgesteld onder

11 D. Haigneré - 0. BIed, Les chartes de Saint-Bertm d’après la cartulaire de Dom Dewitte, Saint Omer, t.I,p.326 (n°724); F.H. D’Hoop,Cartularium. Recueil des chartes du prieuré de Saint-Bertin, Poperinghe et de ses dépendances à Bas-Warneton et a Couckelaere, déposées aux archives de l’état, Gand, Bruges, 1870, p.59 (n°6 1). Merk op dat het regest bovenaan de akten steeds onnauwkeurig is. Met dank aan H. Vandenberghe die deze oorkonde hielp ontleden.

12 is slechts een andere vermelding van een Willekin in F.H. d’Hoop, o.c. ,p.2O-2l (n°20) uit 1169. Het kan niet over dezelfde persoon gaan.

13 E. Warlop, o.c. ,p.6Sl en p.654-655. E. Vanden Bussche, Histoire de la Commune de RousbruggeHaringhe, Bruges, 1867, pp.53 vergist zich ongetwijfeld. Hij laat Elizabeth huwen rond 1210 met Guillaume de Bethune, heer van Loker, Meulebeke. Hij zou overleden zijn op 24 augustus 1243. Zij trok zich terug in het door haar gestichte klooster van de Victorinen. Zij zou er overleden zijn ca. 1270.

14 E. Warlop, o.c.,p.654-655.

15 Vermelding van deze Willem vinden we bij E. Warlop, The fleniisch nobility before 1300, 11,1, pp.669-6’7O. Het charter waar wij naar verwijzen staat niet opgenomen bij de bronvermelding bij Warlop. Doch het gaat ongetwijfeld over deze Willem (oudste vermelding in 1215 overleden op 24-8 (?)-1243).

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 4

Page 7: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

welke voorwaarden de inwoners van Poperinge mogen gaan wonen op zijnheerlijkheid en omgekeerd16. De inwoners van Poperinge die willen vertrekkennaar het Zwynland (= er gaan wonen) moeten ten minste acht dagen voor hunvertrek op vrijdag of zondag in de parochiekerk hun intenties bekend maken voorde baljuw en volle wet van de stad. Inwoners van het Zwynland moeten hetzelfdedoen voor hun baljuw. Beide partijen mogen geen immigranten opnemen zonderzich ervan te vergewissen dat de procedure werd gevolgd. Zijn bekende kinderenwaren Gilles, Willem, Mathilda en Jean. De heerlijkheid gaat hier niet naar een vande zonen maar naar Mathilde van Bethune. We verlaten hier ook voor wat betrefthet Zwynland het huis van Roesbrugge. Hun zoon Gilles zal Roesbrugge erven.Zijn huwelijk met Isabelle van Bergen bleef kinderloos. Hij overleed in 1247.Daarna ging Roesbrugge over op zijn zus Mahaut (Mathilde) van Bethune. Zijhuwde in een eerste huwelijk met de burggraaf van Rijsel, Jean17.

In mei 127418 blijkt tevens volgens een vermelding bij Diegerick dat deheerlijkheid intussen in bezit is van de burggraaf van Rijsel, Jean, gehuwd metMahaut (Mathilde van Bethune). Zijn broer, die blijkbaar ook Jean heette, had eensom geld van 100 p. vl. willen schenken aan hun zus Jakemine, die religieuze wasin het klooster van Mesen. Hij had evenwel maar de helft betaald en nu wilde deburggraaf haar een rente schenken ten belope van 63 s. per jaar, gevestigd opzijn inkomsten van de heerlijkheid Zwynland19. Dit klopt evenwel niet. Het isonmogelijk dat Jean II die gehuwd was met Mathilde van Bethune nog optreedt ineen oorkonde van 1275. Hij was overleden op 17 november 124420. En tweebroers die Jean heten klinkt ook al ongeloofwaardig. In werkelijkheid zit hetwellicht zo. De vader, Jean II, van de latere burggraaf, Jean III, had een rentegeschonken aan Jakemine, zijn zus21. De rente werd dus uitbetaald door burggraaf

16 D. Haigneré - 0. Bied, Les chartes de Saint-Bertin d’après la cartulaire de Dom Dewitte, SamtOmer, t.II, p.3 (n°872).

17Volgens E. Vanden Bussche, o.c. ,p.55 was het Jean 1. Dit is evenwel onmogelijk.

18 Diegerick, Inventaire de Messines, nr. 132 vidimus maart 1275 (a.s.) van een stuk van mei 1274. Zie voor een uitgave tevens J. Dhondt, Bijdrage tot het Cartularium van Meesen(1065-1334), Handelingen van de Koninklijke Commissie voor Geschiedenis, CVI, 1941,pp.211-214 (nr.25), naar een afschrift in R.A.B. Blauwe charters n° 11467, naar het tijdens de oorlog verloren gegane origineel. Voor de gepubliceerde of geanalyseerde documenten in de reeks van de Handelingen van de Koninklijke Commissie voor Geschiedenis raadplege men M. -A. Arnould en C. Sorgeloos, Recapitulerende tafel van de Handelingen delen CI tot CL (1937-1984), Brussel, 1990. N. Huyghebaert, Examen desplus anciennes chartes de l’abbaye de Messines, B.C.R.H., CXXI, pp.175-222.

19 I.L.A. Diegerick, Inventaire analytique et chronoiogique des chartes et documents appartenant aux archives de l’ancienne abbaye de Messines, Bruges, l876,p.’75 (n° 132).

20 E. Warlop, o.c.,p.943.

21 Dit klopt genealogisch, zie E. Warlop, o.c. ,p.943. Zij waren kinderen van Elizabeth, gehuwd met de burggraaf van Péronne.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 5

Page 8: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Jean III22. Het is niet zijn oudste zoon en opvolger van het Burggraafschap vanRijsel die Roesbrugge en het Zwynland verkreeg, maar wel zijn tweede zoonRoger, die zich heer van Roesbrugge mag noemen23 tot zijn overlijden indecember 1286. Deze was gehuwd met Beatrice van Creques en had wellichtmaar één zoon, ridder Robert, heer van Roesbrugge en Maugré24. Vanaf hierkonden we nog niet de exacte opeenvolging van de heren van ‘t Zwynlandachterhalen. Hoogstwaarschijnlijk vielen deze samen met de heren vanRoesbrugge25.

In 1399 zien we dat de heerlijkheid door de leenverheffing in handen komt van defamilie Quiret door het huwelijk van Jeanne de Heuchin26, vrouw van Pont-Roharden Zwinlant, met ridder Henri Quieret, bijgenaamd Boort, heer van Tours. Danweten we dat de heerlijkheid twee vierscharen had, en dit komt overeen met dezgn. West- en Oostvierschaere27. Hingen deze vierscharen af van de heerlijkheidvan Roesbrugge zoals 0. Fiers vermoedde? Natuurlijk niet, maar we begrijpen devergissing van 0. Fiers28. De heerlijkheid was gehouden van het leenhof vanVeurne, evenals Roesbrugge, de heren waren in de loop der eeuwen lange tijddezelfde en de comptabiliteit werd soms wel eens samen genomen (zie verder). In1451 is het de hertog van Clèves29 die de heerljkheid in handen krijgt, tot in 1578wanneer hij zijn goederen in Ingelmunster en Pont Rohardis (Roesbrugge)

22 E. Warlop, o.c. ,p.944. Oudste vermelding in oktober 1256, overleden wellicht op 24 oktober 1276.

23 E. Warlop, o.c. ,p.945. Burggraaf vanaf overlijden van zijn vader tot december 1286.

24 E. Warlop, o.c.,p.945.

25 Zie hiervoor E. Vandenbussche, o.c. L. Gilliodts-Van Severen, o.c., p.39-40 haalt in zijninleiding over het leenhof van Veume het voorbeeld van de heren van Roesbrugge aan om de soms moeilijk te achterhalen opeenvolging van eigenaars aan.

26 A.S.S. 1124 dossier Zwinlant. De heerlijkheid zou de ‘briefs’ van Loker bezeten hebben. Het dossier vermeldt nog enkele andere eigenaars zonder evenwel de exacte opeenvolging te geven. Alle aldaar vermelde gegevens moeten nog nagetrokken worden. (Vermelding aldaar als zou bij L. Gilliodts-Van Severen, o.c. ,p.430 de heerlijkheid in 1393 en 1398 in eigendom geweest zijn van Jeanne de Heuchin klopt alvast niet).

27A.R.A.B. Wetachtige kamer n°7581759. Het laatste nummer is een transcriptie van het beschadigde eerste stuk. Cest le rapport que je Henry Quieret dit Boort chavalier seigneur de Tours... 1 augustus 1399. De overige vermeldingen van Zwijniand bij J. Huyttens (Inventaires de la Ilième section n° 171) slaan op andere heerlijkheden met diezelfde naam. Behalve het n° 1190, wat de leenverheffmg is gedaan door abt Momelin le Riche op10.11.1711. Een stuk dat dan weer niet te vinden was in het archief van het Leenhof te Veume (zie hoger). Uitgegeven bij E. Vandenbussche, o.c. ,p.69-7O (zonder volledige bronvermelding).

28 K. De Flou maakt in zijn Woordenboek, o.c., kol.875 wel een opmerking die door Fiersmisschien zo geïnterpreteerd werd: ‘une aultre hommage deux vierscares appellé zwinland( Rousbrugge)’.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 6

Page 9: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

verkoopt aan Gaspard van Schömberg, graaf van Nanteuil, die ze op zijn beurt in1583 verkoopt aan de familie de Plotho30.

De heerlijkheden van Ingelmunster, St. -Eloois-Vijve, Roesbrugge en het Zwynlandgingen zo over voor de som van 133.333 goudstukken aan de Duitse ridder Ottovon Plotho, heer van Parey31, Ringfurt, Zerben, Weissand etc. Enkele telgen vandeze familie hadden zich uiterst verdienstelijk gemaakt bij het beleg vanMaastricht ondernomen door de prins van Parma in 157932. Heeft dit een rolgespeeld bij de toch grote aankoop van deze heerlijkheden in een vrij onstabieleperiode? Twee eigendomsveranderingen in 1578 en 1583 roepen toch enkelevragen op die nader onderzoek zullen vereisen.

De familie de Plotho stond in de gratie en Otto’s erfgenaam zou later de titel vanbaron mogen dragen. Voorlopig kunnen we enkel gissen over de beweegredenentot aankoop van de heerlijkheden het Zwynland en Roesbrugge door de familie dePlotho. Deze familie moet ongetwijfeld over grote kapitalen beschikt hebben in hetbegin van de l7de eeuw. Doch was deze aankoop wel een goede investering? Wehebben er onze gegronde twijfels over. In 1620 krijgt Wolfgang van Plotho detoestemming van de aartshertogin Isabella om een nieuwe terrier op te latenstellen van de heerlijke renten en cijnzen, gronden, tienden etc. Als reden haalt hij

29 Voor een genealogische schets van deze familie zie: M. de Vegiano, Sr. d’Hovel, Nobiliaire des Pays-Bas et du comté de Bourgogne, t.I, Gand, 1865, p.463

30Voor informatie betreffende deze familie zie: Heerlijkheid Ingelmunster. Beschrijving der vrijheerlijkheid van Ingelmunster en haar bezitters (naar handschrift August Schotte), Heemkundige kring ‘Den Heft’, Ingelmunster, 1979. De familie zelf blijft graag beweren dat de familie (de Plotho) de heerlijkheid verwierf door huwelijk van Otto de Plotho met Anna van Schömberg. De leenverheffing is evenwel duidelijKoper: bij coope. Voor een genealogische schets zie: M. de Vegiano, o.c., pp. 1562-1563.

31 Er zouden nogal wat vergissingen kunnen gemaakt worden betreffende de juiste heren van het Zwijnland wanneer we ons zouden laten leiden door deze Parie. We vinden een ridder Jean de Ghistelles, heer van Zwijnlande, Pane, Fonteyne, Voxvrije,... in 1638 (R.A.B. Blauwe charters n°1370, dd.19.5.1638), eveneens op 14 maart 1638 in een proces tegen de graaf van Watou (S.A.I. Kasselrij leper, ongeklasseerd archief, Rol van de vierschaar). Doch dit is niet de heer van ‘t Zwijnland bij Poperinge! De heerlijkheid Parye was een achterleen van het hof van Cassel, gelegen in Steenbeke, dat inderdaad in eigendom was van Jean de Ghistelles tot zijn dood op 24 april 1651. Daarna was het eigendom van Charles Antoine de la Haye, graaf van Hezeques, baron van Esquedecque, heer van Radinghem, Pary, Pradelles, Voxvrie. A. Van Hove, Essai de statistique féodale de la flandre maritime, A.C.F.F., 1932, pp.258-259. R.A.B. Blauwe charters n°1458 dd.16.3.1698. Van welke heerlijkheid Zwijnland was de Ghistelles dan wel de heer? A. Van Hove, o. c. ,pp.131 1-312, vermeldt twee heerlijkheden Zwijnland onder het leenhof van CasseLigging: een in Cassel en een in Bollezeele. Geen van beide heeft evenwel een Ghistelles als heer. Er zijn evenwel meerdere heerlijkheden in de streek die dezelfde naam dragen: een Zwijnland in Dikkebus, Ledegem, Zuudpeene... Zie K. De Flou, Woordenboekder toponymie, 18, kol. 874-862. Hoogstwaarschijnlijk was het de gelijknamige heerlijkheid in Dikkebus die de familie de Ghistelles had als eigenaar.

32 Heerlijkheid Ingelmunster, o.c. ,p.55.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 7

Page 10: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

hiervoor aan dat alle oude bewijsstukken verbrand zijn en dat ‘deur de voorledentroubelen ende oorloghe, devastaetie vande lande, tverjaeghen ende sterfven vanvele lieden ten platten lande’ vele gronden zonder rechtmatige eigenaar zitten33.Maar dit wordt pas hersteld in 1620 terwijl de ‘troubelen’ plaatsvonden vanaf1566 tot eind de jaren ‘80 van de l6de eeuw! De familie hield zich niet persoonlijkbezig met het beheer van deze goederen - ze verbleven trouwens meestal op hunkasteel te Ingelmunster - maar lieten dit over aan een zaakgelastigde. Het wasook deze administrateur die de rekeningen ‘hoorde’ en controleerde die detresorier in naam van de schepenen opmaakte. In 1624 was dit bvb. Jan Simoens,heer vander Graecht34. In de periode dat de heerlijkheid in handen was van defamilie de Plotho werd de rekening samengevoegd met deze van de heerlijkheidRoesbrugge, die tot het eind van het Ancien Regime in eigendom bleef van diefamilie. De rekeningen van de heer uit deze periode tonen ons altijd een negatiefsaldo35. We wijzen erop dat er twee soorten rekeningen bestaan: deheerlijkheidsrekeningen die bewaard werden in het heerlijkheidsarchief en derekeningen van de inkomsten en uitgaven van de heer (zijn goederenbeheer),bewaard in het archief van de heer. In deze laatste rekening zien we dat de heerde herberg ‘het hooghe zwynland’ verpacht aan Clays de Wulf voor 150 guldenper jaar vanaf maart 1646. Vanaf 1648 betaalt hij nog maar 90 gulden. Dit heeftte maken met de oorlogstoestand (invallen van de Franse legers). De onkostenvoor het hernieuwen van de brouwketel vielen ten laste van de heer: 59 gulden 5 stuivers over ‘t vermaecken vande brauketel die byde lomboyschesoldaten ghebroken ende in deele wech ghevoert was. Daar kwamen nog eens129 guldens 6 stuivers bij voor herstellingen aan het huis zelf. Ook het ‘brauwalaam’ moest hernieuwd worden, wat 190 gulden 12 stuivers kostte.Het is hier erg duidelijk dat er meer lasten waren dan opbrengsten voor de heer.Na Clays de Wulf was het Lodewijck vande Fonteyne die de brouwerij en deherberg pachtte voor 96 guldens per jaar (vanaf 1652). Het wintergarnizoen dat erlogeerde bracht weer grote vernielingen aan. Deze Clays de Wulf pachtte in 1646twee tiendehoeken: de middel- en de hellehouck. Jacob de Vos deed dat in 1647en 1648, maar door de grote verliezen die hij leed doordat een deel van delanderijen onbezaaid bleven, werd hij een deel van de pacht kwijtgescholden36. Het is dus overduidelijk dat de inkomsten die voor de familie de Plotho te halenvielen uit hun eigendom van de heerlijkheid zeer miniem waren geworden. Deeigen goederen waren daarvoor te beperkt; een herberg met brouwerij, eenhofstede, enkele stukken grond en wat bos. Opvallend is dat de molen nooitgenoteerd staat bij de heerlijke inkomsten. De molen in de heerlijkheid behoordevoordien ongetwijfeld tot de inkomsten van de heer, maar is misschien verkocht

33 S.A.P. 685 Terrier zwijnland

34 S.A.P. 820a

35 R.A.K. Fonds de Plotho 3191 ‘Rekenynghe bewys ende reliqua die Jaecques de Latre als ontfangher van de heer Baron van Ingelmunster is doende ende presenterende aen Jonkheer Pieter Inglet Conde agent generael van de voornoemde Baron van zijn heerschappen van Rousbrugge, oost ende westzwynland’. Het betreft een rekening voor dejaren 1646-1652. De in- en uitgaven van het Zwynland beginnen op f° 16v°.

36 R.A.K. Fonds de Plotho 3191 f°16v° sq.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 8

Page 11: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

geweest. De inkomsten die uit de andere heerlijke goederen te rapen vielen warenbeperkt en daarom was het wellicht dat ze overgingen tot de verkoop van deheerlijkheid.

St. -Bertijnsabdij

Op 17 april 1665 koopt de St.-Bertijnsabdij de heerlijkheid, die dan bestaat uit1500 gemeten bos en 800 gemeten akkerland37. In 1687 telde de stad 9709gemeten (het Zwynland dus niet meegerekend). Er wordt - hoewel meestal andersgeschreven werd - niet direct een proost op het Zwynland geïnstalleerd. Wemerken dat de eerste jaren de proost van de stad, Nicolas Ogier, ook hier hetbeheer waarneemt in naam van de abt van St.-Bertinus38.

Zeker vanaf 1674 was proost Gerard du Val de eerste proost van het Zwynland39.In tegenstelling tot de proosdij in de stad was de proosdij van het Zwynland nognooit het voorwerp van een studie. In de Monasticon Belge komt deze jammergenoeg ook maar zijdelings ter sprake40. Met het Verdrag van Aken van 2 mei1668 komt het Zwynland onder het bestuur van Lodewijk XIV. Het Zwynland teldemaar 244 inwoners41 in 1697 tegenover 3700 in Poperinge. Er waren 63 huizenwaarin er 69 families woonden. Het merendeel van de inwoners waren dagloners(37) of arbeiders (15). Er is een brouwer (Jan Lebbe), een molenaar (Frans deJonghe), een sergant (Jan Baptist Caneele) een ‘cabarettier’ (Pieter Gillie) en 6armen, wat betekent dat deze laatsten niet werkten. Opvallend is dat de proostniet ingeschreven staat, noch de baljuw. Woonde de proost toen nog in de proosdijvan de stad42?

37 Denuncq vermeldt in zijn handschriftelijke geschiedenis van Poperinge op p.25l dat de eigenaar van de heerlijkheid Jean de Ghistelles was in 1651, en dat deze de heerlijkheid verkocht in 1664(sic) aan de abdij. Hij geeft geen bronvermelding op en dit valt dus zeer te betwijfelen.

38 S.A.P. 820a, pointingrekening 1665; S.A.P. 820b, pointingrekeningen 1666,1668.

39 S.A.P. 820b pointingrekening 1674. Dit wordt niet vermeld in zijn biografische nota door N. Huyghebaert, in: Monasticon Belge o.c. ,p. 178. Hij schrijft dat Gérard Duval op 9juli 1672 naar Poperinge werd gezonden als onderproost. Wellicht nam hij vanaf dat moment het beheer waar van het Zwijnland, waar hij in de rekening van 1674 als ‘proost’ wordt aangeduid. 0. Vandevoorde schrijft in zijn Geschiedenis van Poperinge (Handschrift) f°6 dat de eerste proost omstreeks 1650 Omer Taffin was. Dit is uitgesloten natuurlijk. Wel vinden we hem terug in 1690.

40 N. Huyghebaert, Prévôté de Saint-Bertin Poperinge, in: Monasticon Belge, t.III, Province de Flandre occidentale, fasc. 1, Liège, 1960, pp. 157-181 en speciaal p. 166.

41 H. Ronse-Decraene, De volkstelling in de acht parochies anno 1697, in: Liber memorialis Leo Vanacker, Kortrijk-Handzame, 1981, pp. 174-177.

42 Dit is best mogelijk gezien er in de proosdij van Poperinge voor zowel de proost van het Zwijnland als voor de Abt van de St. -Bertinusabdij te St. -Omaars een kamer beschikbaar was.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 9

Page 12: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

De abt van de St.-Bertijnsabdij te St.-Omaars werd aldus de heer en maakte in diehoedanigheid de leenverheffing op. Dit gebeurde 5 maal van 1668 tot aan heteinde van het Ancien Regime43. Op 4 juni 1796 waren er 216 inwoners van hetZwynland die onder een van de drie Poperingse parochies woonden: 180 woondenop de O.L.-Vrouweparochie, 30 onder St.-Bertinus en slechts 6 onder St.-Jan44. Intotaal woonden er dan 535 inwoners: 371 onder het Westswynland en 164 onderhet Oostswynland45.

Relatie met omliggende heerlijkheden

Zoals het hoort bij goeie buren wordt er ook wel eens ruzie gemaakt. Eenopsomming geven van alle twisten zou ons hier veel te ver leiden. We stippenenkel de meest voorkomende redenen aan: de grenzen van het grondgebied46 enhet heffen van belastingen.

Zo was het verboden voor de Poperingnaars om in het Zwynland op café te gaanomdat dat geen geld in de stadskas bracht, de assisen (belasting) op dranken waseen grote bron van inkomsten voor de stad. De Pontpeppers (nu café de Leene)was een berucht smokkelnest, waar de Poperingse magistraat officieel niets meete maken wilde hebben. In 1596 kreeg de stad zelfs een voorrecht waarbij bepaaldwerd dat er binnen 1/2 mijl rondom de stad geen bier of wijn mocht gesletenworden. Zaken die dat nog wel deden dienden gesloten te worden47. Blijkbaarheeft men dit niet uitgevoerd want zowel het Zwynland (brouwerij en café) als DeLeene bleven bestaan.

In 1634 is het tot een groot proces gekomen tussen de stad Poperinge en deheerlijkheid. Het proces werd uiteindelijk beslecht voor de Raad van Vlaanderen. De heer van de heerlijkheid ‘t Zwynland had een pillorijn (galg) laten oprichteneind augustus 1634 en daaraan een uithangbord (toochbert) bevestigd. Dit werdgeplaatst juist aan de rand van de omheining rond de herberg ‘t HoogheZwynland. Op bevel van de proost van de stad werd dat op een nacht door eengroep bewapende mannen met bijlen omver gehaald. De proost haalde aan dat ernooit een galg gestaan had en dat dit dus niet mocht. In 1635 werd er op last van

43 R.A.B. Archief Stad en Kasselrij Veurne. Leenhof n°94 a. Leenverheffing door NicolaisOgier, proost van de stad op 10.9.1668; b. door Benedictus De Bethune De Plancques, abt in juli 1692; c. door Cornelis de Longueville in naam van Benedictus Petitpas, abt (verkozen op 3.3.1724) op 19.6.1724; d. door Benedictus Petitpas op 29.10. 1739; e. door Josico Dallemes, abt op 8.3.1779.

44 S.A.P. 479 f°29.

45 S.A.P. 479 f°38-58.

46 R.A.K. Fonds de Plotho 3555, proces tegen de stad Poperinge (1599). Hier geeft de baljuw van de stad toe zelf af en toe bier te gaan drinken in het café van het Zwynland. Tijdens een twist aldaar was hij tussengekomen, en zijn boekje dus te buiten gegaan gezien hij daar geen rechtsmacht had.

47 S.A.P. A 50 dd.13.2. 1597, octrooi 18.3.1596.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 10

Page 13: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

de procureurs in de Raad van Vlaanderen een onderzoek gehouden. Dekerkmeester van de O.-L.-Vrouwekerk, Jacques Rosière, Guillaume Floor, raad vande stad en nog enkele andere bewoners van de Casselstraat hadden er vroegernooit een pillorijn zien staan, en wisten ook niet dat er ooit een terechtstelling zouhebben plaatsgevonden. Jan Maerten, brouwer, die rechtover de brouwerij woondesprak dit tegen. Hij had er ooit nog 3 mensen zien geselen. Ook Jacques Wydoot,eertijds brouwer aldaar was dezelfde mening toegedaan. Baron de Plotho wees erop dat hij de hoge justitie had op de heerlijkheid en dushet recht had om een galg op te richten. De Raad van Vlaanderen gaf hem op 10november 1643 (9 jaar na de feiten) gelijk en veroordeelde de proost tot deschade, die maar liefst 1000 gulden bedroeg!48

Bestuur van de heerlijkheid

Er is al heel wat gediscussieerd geworden over wat een heerlijkheid is49. Voor wathet Zwynland betreft is er geen twijfel dat het om een heerlijkheid gaat en datblijkt het best uit de leenverheffingen die werden afgeleverd aan het leenhof vanVeurne50. Als voorbeeld analyseren we hier de leenverheffing (19-6-1724)afgeleverd door proost Cornelis de Longueville, die op 3 maart 1724 door de abtvan St. -Bertijns Benedictus de Petitpas was aangesteld. De heerlijkheid is het 5deleen gehouden van het leenhof en bestaat uit twee vierscharen: oost- enwestvierschare51. Deze hebben beide hoge, midden en lage justitie in zowelcriminele als civile zaken. De heer heeft het recht van tol, bastaardgoed,confiscatie, put en galge. Hierin wordt hij bijgestaan door 1 baljuw en 7 schepenen(waar de hogere overheid niet tussenbeide kon komen bij de benoeming, wat inde steden wel het geval was). De heer bezit de tiende52, haver- en penningrenten53

bezet op de gronden van de heerlijkheid en op enkele lenen onder het Couthof. Deheer mocht twee ammans ‘stellen’ (benoemen) die mochten ‘panden’ (in

48 R.A.K. Fonds de Plotho 356. Met dank aan H. Vandenberghe die ons wees op dit proces.

49 Over het rijke bronnenmateriaal voor de studie van het leenwezen verwijzen we naar het uitstekende artikel van R. Opsomer, Het vigerend leenrecht in het Graafschap Vlaanderen, veertiende-vijftiende eeuw: status quaestiones en mogelijkheden van het onderzoek, in: Tijdschrift voor geschiedenis 101, 1988, p.396-407.

50 J Van Rompay zegt dat het onderscheid tussen een leen en een heerlijkheid vasthangt van het al dan niet bezitten van ten minste lage justitie. Zie R. Opsomer, o.c.,p.401. Toch wordt in de oudst bewaarde leenverheffing ‘t Zwijnland niet aangeduid als een heerlijkheid doch als een leen. A.R.A.B. Wetachtige Kamer o.c.

51 800 gemeten zaailand en 1500 gemeten bos (1724).

52 De tiende strekte zich uit op de parochies van St. -Bertinus, 0. -L. -Vrouw en St. -Jan, Watou, Westvleteren, Oostvleteren, een deel van Elverdinge, Krombeke en Proven.

53 Penningrente (ofte landschult): 1 s.p. op elk gemet gelegen op de voornoemde gronden,op het westzwynland was dit 3 s.p. per gemet. Deze moeten betaald worden ieder jaar de vrijdag na Lichtmis op de boete van 2 s.p.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 11

Page 14: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

beslagnemen), ‘vanghen’ (gevangennemen) ‘ende arresteren alle manieren,lieden ende beesten’. Bij verkoop van grond krijgen de ammans 4 s.p. per pond.De heer komt ook de boeten, wezerie54 en straatschouwingen toe. Wie bierverkoopt of tapt moet de heer jaarlijks 3 p.p. betalen, en dit was heel wat minderdan de zware assisen (directe belastingen op verbruiksgoederen) die de stad opdiezelfde activiteit hief.

Niet te verwonderen dat onze voorzaten graag eens een uitstapje maakten naarhet ‘belastingsparadijs’ om er een pint te gaan drinken. Toch roept de laatstepassage uit het octrooi vragen op. Uit een octrooi verleend door Filips, koning vanSpanje op 26 januari 1660 blijkt dat er 16 stuiver per ton bier55 en 1 1/2 stuiverper stoop wijn assisen moesten geheven worden, als ze geconsumeerd werden ineen café56. Dit octrooi was geldig voor heel het Veurneambacht. Toch was decontrole hierop in een plattelandsdistrict als Veurneambacht uiterst moeilijk enfraude dus legio.

Het bestuur van zo’n kleine heerlijkheid was vrij rudimentair natuurlijk. Deheerlijkheidsrekeningen kennen slechts twee posten: de in- en de uitgaven. Erwordt intern geen onderverdeling gemaakt. Bij het tekenen van depointingrekening van 1649 blijkt bijvoorbeeld dat 3 van de 4 aanwezigeschepenen niet kunnen schrijven57. Het blijkt uit de archivalia dat vooral degreffier, bijgestaan door de baljuw het bewind in handen had. De aanwezigheidvan de schepenen op de vergaderingen was ook ondermaats. In gevallen waar zeallemaal zouden moeten aanwezig zijn zien we er doorgaans maar 3 of 4. Dezefunctie was niet zoals in de grotere steden een full-time job. De schepenen vanhet Zwynland waren dan ook bijna allemaal landbouwers die overdag wel watanders te doen hadden dan eindeloos bakkeleien.

De enige inkomsten die we zien verschijnen in de heerlijkheidsrekeningen zijn deverpachtingen van assisen. De andere belastingen krijgen we er niet te zien. Depointinge werd wellicht direct doorgestort aan het kasselrijbestuur, de tienden diewerden verpacht kwamen toe aan de heer. In de l7de eeuw is de Zwynlandtiendeal in handen van 2 ‘eigenaars’. Het grootste stuk ging naar de ‘kanunniken vanTerwaan’ in Ieper58. Zij bezaten de tienden in de Gasthuismolenhoek, de

54 Beheer van de goederen van minderjarige weeskinderen

55 Een ton bier bleek toen 50 stuivers waard te zijn

56 S.A.P. 849a

57 S.A.P. 820a

58 Zo werden de kanunniken van het St.-Maartenskapittel te Ieper na 1560 genoemd. In dat jaar werd het oude kapittel quasi vervangen door een nieuw waarin de modaliteiten vastgelegd werden in een pauselijke bulle, die tevens het nieuwe bisdom in de steigers zette. Dit had dus direct te maken doordat de vroegere zetel van het bisdom in Terwaan gelegen was tot na de vernieling van de stad door Karel V in 1553. Zie hierover J. Van Buggenhout, Geschiedenis en vernietiging van de stad en bisdom Terwaan, Flandria Nostra, 1981. Over het in 1559 overgebrachte kapittel zie A. Vandenpeereboom, Ypriana,

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 12

Page 15: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Zuidmiddelhoek (ook Middelhoek), Noordmiddelhoek (ook Kapellehoek) en deBoontjesmolenhoek. De overige tienden waren in handen van de heer van deheerlijkheid, vanaf 1665 de abt van St.-Bertijns. Deze tienden werden door deproost verpacht. Het ging om de tienden in de Wulfhillehoek59, Gapaerthoek en deOostswijnlandhoek. De betalingen moesten gebeuren op Kerstmis en op Kermisvan Poperinge60.

Het bestuur beperkte zich hoofdzakelijk tot het omhalen van de ommestellingen(belastingen) en de noodzakelijke administratie: oorkonding van gemenerechtspraak, civiele en criminele rechtspraak, goederenbeheer van wezen. Erwaren geen andere instellingen behalve de schepenbanKoper: geen kerk nochkapel, geen armendis, geen godshuis, geen school. Voor al deze zaken werdberoep gedaan op de parochies. De drie Poperingse parochies waren veeluitgestrekter dan de heerlijkheid (stad) Poperinge61. O.L.V.-parochie strekte zichbvb. uit tot aan het gehucht Abele. Ik vermoed dat de heerlijkheid geen eigenroepsteen had, zelfs niet aan het schepenhuis.

De publicatie van verordeningen werd gedaan op de markt van Poperinge, en nade hoogmis voor de kerkdeur van de kerken van Watou, Westvleteren, Krombekeen Proven62.

Rond de betaling tot het onderhoud van de armen kwam het menigmaal totprocessen. Armen van het Zwynland die onder een bepaalde parochie woondenwaren nogal snel geneigd om daar bij de dismeesters aan te kloppen voor steun,zoals dat gebruikelijk was. Doch het waren de schepenen van het Zwynland diehen moesten bijstaan63. Daarvoor werd een speciale omhaling gedaan tijdens hetjaar, waarin alle vermogenden moesten bijdragen. Het is niet zo dat alle grondvan een heerlijkheid eigendom is van de heer van de heerlijkheid. In dezeheerlijkheid beperkte dit ‘eigenbezit’ onder andere 4 lijnen land in de O.L.V.-parochie waarop een hofstede stond, taverne en brouwerij ‘genaemt het grooteof hooghe zwynlant’64. Dit is nog altijd de plaats waar de huidige brouwerij staat65.

Notices, etudes, notes et documents sur Ypres, t.VI, pp.321-349.

59 Ook soms middelhoek (sic) en hellehoek genoemd.

60 S.A.P. 853b.

61 Dit wijst overigens op een zeer oude stichting, in dit geval van de St. -Bertinusparochie, die voor 1290 de oppervlakte omvatte van de drie Poperingse parochies.

62 Dit was het geval bij de hernieuwing van de terrier in 1620. Toen kreeg men 6 weken de tijd om zich te komen melden.

63 S.A.P. 862a n°6, proces dienaangaande tussen de heerlijkheid en Watou in 1705.

64 S.A.P. 855, Terrier Zwijniand 1701, f°228r°.

65 huidige kadasternummers K 145 tot 149.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 13

Page 16: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Wat de leenverheffing er niet bij vermeldt, is dat dit café de hooghe zwynlandeook het bestuurlijk centrum was van de heerlijkheid. De schepenen kwamen ersamen, spraken er recht, voerden er hun vonnissen uit (er stond bvb. een galg). Naast het wethuis stond er een molen. Tot voor kort was de molenwal nog te zien.En de bouwer van de huidige villa beklaagde er zich onlangs over dat hij zeerdiepe funderingen heeft moeten laten aanbrengen. Niet verwonderlijk natuurlijk.Tussen de molenwal en de brouwerij lag er een waterput, waaruit men vroegerongetwijfeld het water haalde om te brouwen. De opbrengst van deZwynlandmolen, die lag aan het Zwynlandstraatje, kwam voor een vierde toe aande heer in 170266.

Einde van de onafhankelijke heerlijkheid

Op het einde van het Ancien Regime heeft het kerkelijke grondbezit een flinkeknauw gekregen. In globaal 10 jaar (1783 tot 1792) werden drie beslissingengenomen die beslissend waren voor het verdere bestaan van vele oudeinstellingen. Jozef II ging in 1783 over tot de afschaffing van de niet nuttigekloosters, in 1791 werd zijn opvolger gedwongen tot het sekwester op goederenvan Franse kerkelijke instellingen en tenslotte de Franse Revolutionnairen zelf diehetgeen nog restte, ook in beslag namen bij hun inval. Het grondbezit van velekerkelijke instellingen was sterk versnipperd: zo bezaten vele Franse kerkelijkeinstellingen gronden in de Oostenrijkse Nederlanden, en omgekeerd. Nadat deFranse Nationale Conventie in 1790 besliste over te gaan tot het in beslag nemenvan kerkelijke goederen, kwamen bezittingen van Franse kloosters en abdijen inhet buitenland zonder rechtmatige eigenaar67! Want de Fransen kondenvanzelfsprekend geen dergelijke beslissingen treffen voor goederen die niet ophun grondgebied lagen.

Zowel de stad en heerlijkheid Poperinge als de heerlijkheid ‘t Zwynland warenafhankelijk van de abdij van St.-Omaars, die in Frankrijk gelegen was. Velekerkelijke instellingen uit de Oostenrijkse Nederlanden die eigendommen bezatenin Frankrijk verloren ook door deze beslissing hun goederen en daarom liet deOostenrijkse Keizer deze voormalige Franse eigendommen sekwestreren (inbeslag nemen) door zijn ordonnantie van 14 september 1791. Een ‘recencementgénéral’ werd bevolen en het beheer van die goederen werd gesuperviseerd doorhet nieuw opgerichte ‘comité du séquestre des biens du clergé français’68. Dezemoesten er streng op toezien dat de zaakgelastigden van de vroegere eigenaarshet niet op een akkoordje gooiden met de vele pachters en schuldenaars. De

66 S.A.P. 855, Terrier Zwijnland 1701, f°228v°.

67 Voor een gedrukt exemplaar van dit decreet zie R.A.G. Raad van Vlaanderen n°3 1648:Loi sur la désignation des biens nationaux vendre dès présent... Deze wet werd door de assemblée beslist op 23 en 28 oktober 1790 en door de Franse Koning ondertekend op 5 november. Verder bevat dit nummer een dossier betreffende deze aangeslagen goederen van het Zwynland, klooster van de Penitenten etc.

68 Zie M. Van Haeghedooren, Het algemeen Rijksarchief van Brussel. Overzicht van de fondsen en inventarissen, Brussel, 1955, p.’76.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 14

Page 17: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

werking van het komitée werd evenwel ernstig verstoord door de inval van deFranse Revo1utionnairen69.

Voor het leperse werd op 26 november 1791 J.B. Deconinck70 benoemd totadministrateur van deze gesekwestreerde goederen. De tienden werden voor1792 rondgehaald door een ‘chevalier’ Vander Di1ft71. Deze zelfde begon vrij vlugmet de inventarisering van het meubilair uit de twee proosdijen om dit openbaarte kunnen verkopen. Toch vraagt hij aan het Comité du séquestre om de tweeProosten het hoogstnodige te mogen geven. Dit wordt door de Conseil Privéafgewezen. Wanneer ze meubels krijgen erven ze, en dan moeten ze ook deschulden overnemen72. De twee proosten die sinds 14 september 1791 uit hetbeheer van de goederen ontzet werden, vroegen de uitbetaling van hun pensioen.Ze dreigden uit de boot te vallen. Ze stonden niet op de lijst van religieuzen vande St. -Bertijnsabdij die een pensioen konden gemeten aangezien ze‘vreemdeling’ waren (ze woonden niet in Frankrijk). De proosten moeten eigenlijk de ernst van hun situatie niet hebben ingezien. Zeblijven zich bekommeren om hun vroegere woonst waar ze enkel nog mogen inverblijven. Wanneer een zware storm lelijk huis houdt, zijn zij het die instaan voorde herstellingen en de nodige bewarende maatregelen nemen. Wisten ze dan echtniet dat ze zouden worden verdreven?

Tijdens de eerste maanden van 1792 vallen de eerste Franse benden de streekbinnen. J.B. De Coninck vraagt op 15 mei 1792 drie mannen om de proosdijen tekunnen bewaken tegen plunderaars73. Op 5 april kwam al een bende van 3000man vanuit Kassel om Poperinge te plunderen en op 8 en 9 september wordt destad gebombardeerd. Op 6 oktober vallen ze de stad weer binnen en toen lag deproosdij van ‘t Zwynland in de vuurlinie. Het gebouw vertoonde grote kanongaten,maar werd verder grotendeels ongemoeid gelaten. Tegen eind november vandatzelfde jaar zijn de proosdijen al niet meer bewoonbaar, terwijl de ravage in destad ook enorm is. De bezetting door een 1200-tal Carmagnolen met 5 à 6 ‘pieces

69 P.F. Lefèvre, Inventaire des archives du Comité de séquestre pour la gestion du clergé français supprimé situées aux Pays-Bas, Tongres, 1937.

70 Hij was tevens ontvanger van de Zaal en Kasselrij leper.

71 A.R.A.B. Comité du sequestre n°213.

72 Beslissing van 15 maart 1792.

73 Hij was in het bijzonder bezorgd om het archief van de proosdijen en dit van de abdij van St.Omaars dat deels naar hier gevlucht was. Op 5 juni 1793 vraagt hij trouwens toestemming de archieven naar leper te mogen overbrengen wegens het aanhoudende gevaar. Op 16 september 1793 werd na het bombardement op Poperinge door de Fransen op 8 en 9 september het archief verder gevlucht naar Hooglede. Men wilde het verder naarBrugge brengen, maar eerst werd het onder de grond gestopt ‘de mettre tout en terre pour un moment, et m’en ayant fait part, je n’y suis rendu l’instant pour faire déterrer le coffre et les boêtes qui auroient pil s’endommager par l’humidité’. Intussen was een deel van het archief van de Proosdij in Gent beland, doch niet in de koffer van de laatste abt zoals graag wordt verteld. A.R.A.B. Comité du sequestre n°214.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 15

Page 18: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

de campagne’ en 4 à 500 wagens laat zijn sporen na. De meeste inwoners blijkenal gevlucht te zijn, het graan op de velden is afgebrand. In de proosdijen staat algeen bed meer en zelfs de openbare verkoop van de meubels levert bijna nietsop. Zo erg dat de verkoper vraagt te worden ontheven van zijn ambt74. Voor er werd overgegaan tot de verkoop van de nationale goederen werden dekerkelijke eigendommen nog eerst enige jaren verhuurd. Eerst was dit PhilippeBaes van Poperinge voor 140 florijnen, later Benoit Peel, ook van Poperinge voor100 p.p. Uiteindelijk kocht een zekere Maes l’hotel de zwynlande avec l’heritageet brasserie’ op 21 messidor 675. Wie deze Maes was valt uit het register zelf nietdirect uit te maken. Er was een Constantin en een François Maes, beiden vanPoperinge, alsook Cecile Maes, weduwe van Jean Mavaut, actief op de Poperingsezwartgoedmarkt76.

Bijlage Proosten van de proosdij het Zwynland77 Gerard du Val, wellicht vanaf 1672 tot 1680. Werd op 3 september 1680 proost van de stad. Omer Taffin, overleed te Poperinge op 20 maart 1695 Grégoire d’Espaing de Gherbode, overleed op 29 mei 1713 op 72-jarige leeftijd. Procope d’Ennetières, overleed als proost van Arkes op 28 mei 1730. Gregorus Longueville78, vanaf 1724, overleed op 10 december 1737 Jean-Baptiste de Dours overleed op 29 mei 1732 Walbert Martel, geboren in 1688, was proost van 1725 tot in 1738. Daarna werd hij 35 jaar proost in de stad. Overleed op 10 december 1773 en werd begraven in de St.-Bertinuskerk. Ignace Leleu overleed op 23 juli 1762 als proost van Arkes Joseph Bouton, geboren in Lens rond 1714. Proost van 1773 tot 1775 op het Zwynland, achteraf nog in Poperinge tot zijn overlijden op 25 januari 1777. Laurent Cuvelier, geboren te St.-Omaars in 1731. Proost van het Zwynland van 1775 tot 1778, daarna de laatste proost van Poperinge. Overleed hier op 9 juni 1809. Bertin Lestocart, laatste proost van het Zwynland, overleed te Poperinge in 1805.

74‘ Het ambt van openbare verkoper was een verpacht recht. De hoogste bieder mocht voor een bepaalde periode alle openbare verkopingen uitvoeren.

75‘ S.A.P. 100 n°99.

76 Gegevens uit eigen ongepubliceerde studie over de zwartgoedopkopers in Poperinge.

77 0. Vandevoorde, Geschiedenis van Poperinge (handschrift), f°63 en 68, op basis van H. De Laplane, Les abbés de Saint-Bertin. Vele onjuistheden in dit handschrift. De lijst die Dom N. Huyghebaert opgeeft in Monasticon Belge, o.c. ,p.166 klopt wel, behalve voor wat betreft de eerste proost. Dit was wel degelijk Gerard du Val. Zie hoger.

78 En niet Isidorus zoals N. Huyghebaert, o.c. schrijft.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 16

Page 19: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 17

Page 20: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

S.A.P. 826 - Deel I Blz. 1 - 90.

1612-1641

Halmen en renten van het Zwynlant.

Omgezet door Henri VANDENBERGHE

Wettelijke erkentenissen beginnende 4 juli 1612. Dheer GOETHELUCK, greffier, 1679.

Andries BEKE, greffier, 1646.

De schepenen in de beginjaren zijn: Joos DE BYSERE, Pieter DE CALF, Pieter DAVID, Boudewin MASSELIS, Maerten BAERT.

Vanaf augustus 1612 wordt ook Charles VUYLSTEKE genoemd. De Baljuw is aanvankelijk Jan FOSSAERT, soms Jan VAN DER FOSSE genoemd.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 18

Page 21: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Verkoper: of de persoon die omwille van een rentebrief zijn goederen borg stelt, een hypotheek neemt op zijn goederen, of zijn goederen “bezet ter versekertheyt bijv. bij wezengoederen. Koper: degene die in het voordeel treedt, goederen ‘erft’, bekomt, koopt, of kan opeisen indien een rente niet betaald wordt of indien er niet goed gezorgd wordt voor de wezen, enz.. Ligging: situering van het goed. De aanpalers o. oostzijde, enz.. Grond: goederen of diensten, waarrond de transactie wordt gevoerd met de eventuele toponymische omschrijving, grootte, herkomst, eigendomstitel (gemeenmet..) en -breuk..

3r. 04 07 1612. westzwynland, Verkoper: Jacob ROELENS. Koper bij procuratie: Gillis DE ROODE. Koper: Françoise VAN THESSELEN, x Jan POTTELBERGHE. Bijleven: Richard UTTENHOVE. Ligging: o. Maillaert BORTIER, z. Andries VAN DER CLYTTE, w. Pieter DE MOL, n. JanVAN DER SLIJPE. Grond: 3 gem. 2 lijnen 25 roeden.

07 08 1612. westzwynland, op de parochie van Onze Lieve Vrouwe Verkoper: Augustijn VANDAMME Koper: Gillis DE ROODE. Grond: 4 gem. 14 r. elstland, ghenaemt de Vleesschalie

3v. 08 08 1612. Westzwynland. Verkoper: Marx BOLLAERT, x Maiken, laatst weduwe van Pieter DE BUSSCHERE Koper: Nicolaas VAN DER DOENE Ligging: w. Pieter QUAGHEBEUR, n. Andries SCHOONAERT, z. de Cortewilde, o. Nicolaas VAN DER DOENE. G : 1/2 gem. grasland, strekkende Z-N.

23 11 1612. Westzwynland. Verkoper: Gillis DE ROODE. Koper: Jan VAN ZEVEKOTE, procuratie Koper: Richard UTTENHOVE, heer van de Gracht, x Jossyne VAN POTTELBERGHE, weduwe Hendrik VAN WILDEBEKE. Grond: 11/2 gem. elstland, galge-elst Ligging: Z-N, z. Zwynlantstraetken, w. Franchois VAN BEVEREN, n. Erfgenamen Fr. DE ZOOMERE, o. Jacquemyne FLOOR, de wed, Michiel VAN BLUE.

11 12 1612. Westzwynland, te Watou.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 19

Page 22: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Verkoper: Mahieu PEPERSTRAETE. Koper: Mahieu DE ZAGHERE causa uxoris = causa uxoris = van de kant van zijn vrouw.Grond: 6 vierendeel zaailand en hoppeveld.

4r. 04 02 1613. Verkoper: Jacobus LAUWERS, x Marie ZANNEKIN Leen: schepenen van de heerlijkheid van het Hofland in St.-Donaas, Zuydpeene, Zermezeele, etc.. Koper: Boudewewyn MASSELIS Ligging: Z-N, n. wijlen Christiaen INGHELAERT, modo Pieter QUAGHEBEUR, zv. Phillips, o. Franchois FOLCKE, z. straat, w. Anthone GHIJS. Ook hoppelevering wordt hier als betalingsmiddel gebruikt.

04 07 1613 Verkoper: Loys VAN DE GOESTEENE en Andries SCHOONAERT, voogden van Cathelijne, dochter van Mahieu DE POURS, x Joris VAN DE GOESTEENE, zoon van Loys en in tweede huwelijk Jan VAN ACKERE. Koper:Jan HUUGHE, zv. Jan Belast door Franchois HANCX. Grond: 2 gem. behuisde hofstede. Bewoond door Renaut DENEVE. Ligging: w; Franchois HANCX, o. Zwynlantstraetken, w. Jan HUUGHE, zv. Jan, z. dreveke.

4v. Koper: Cornelius PIEREN. 09 08 1613. Westzwynland. Purge van Gillis DE ROODE, als procurator voor Anth. en Lieven VAN POTTELBERGHE, zonen van Charles VAN POTTELBERGHE, x Jossyne VAN SYCKEERS. Grond: 3/4 van 5 gem. elstland, waarvan 1/4 van Jooris VISAIGE., de Coddenaere Ligging: z. Zwynlantstraetken, w. wed. Pieter V.., o. Kinderen Robert VAN BELLE, n. de Heer.

5r. Koper: Cornelius PIEREN Purge van Jooris VISAIGE Ligging: het goed Coddenaere aan de Zwynlantstraat.

12 11 1613 Verkoper: Jan DE BERGH, x Claise,..Het gaat hier niet om een koop, maar om een gift uit warme hand. Koper: Marx BOLLAERT, stiefvader, gehuwd met Maike de moeder van de gevers. Onverdeeld met Ghelein QUAGHEBEUR en de kinderen van Pieter DE BUSERE, in eerste huwelijk met genoemd Maike... Ligging: Z-N, z. de Cortewildedreve, w. de elst van de Heer van Wieze, Watou, n. Jan FOBERT, o. Pieter QUAGHEBEUR.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 20

Page 23: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

5v. 14 02 1614. Oostzwynland, parochie van Oostvleteren. Koper: Jan DE BAENST. Verkoper: bij purge van Jan VERBEKE, senior. Grond: 3 roeden grasland.

14 02 1614 Westzwynland, Poperinge. Koper: Philippe LEROY Verkoper: Cypriaen VAN STAVELE. Ligging: O-W, n. de Wulfhullestraete, o. Pieter VAN DEN PEEREBOOM en gasthuis, w. Jan BOLLAERT, Er loopt een mantwech ende muelenwech door het goed.

Oostzwynland, Westvleteren. Voor de raad en de stad van leper. Verkoper: hij procuratie, Jan VAN STEENE. Verkoper: Janneke PLATEVOET, wed, Ghelein KERSTEMAN, Jan LABAYE, voogd David PAELDYNCK, x Jaecquemineken KERSTEMAN, dv. Guille, Jooris FLORISEUNE en Jan ZWYNGHEDAUW, voogden voor de kinderen van Guille, Walrave GOTSCHALCK medevoogd voor de kinderen van Frans GOTSCHALCK, x Janneken, dv. Guille. KERSTEMAN. Ligging: w. Callestraat, n. Pieter VAN STICHELEN, o. Jacques VAN DAMME, z. Anths.PLATEVOET. Koper1: Passchier WYCKAERT. Koper2: Jaecques VAN COSTENOBLE.

6r. 18 02 1614 Regeling betreffende de goederen Koper: Guillaume COUSIN, x Claise TETENS. Verkoper: Charles VULSTEKE, x Jacqueline TETENS, zus van de koper.

04 03 1614 Koper: Mahieu VAN PEPESTRAETE Verkoper: Maijke, de wed. Jacob TANT, vergezeld van Mahieu DESAGHERE, schoonbroer. Grond: 1/3 van 1 1/2 gem. zaailand en 1 gem. 5 r.. Ligging: 1ste pratij: n.+o. Xtiaen DE BYSERE, sr. 2de partij: hoppehofstede met 1/3 gebouwen en groene catheilen: aanpaler: Christiaen DE BYSERE, sr. = senior, d’oude

6v 24 05 1614 Oostzwynland, parochie van Westvleteren; de rest in de keure van Veurneambacht

Koper: Charles DANNEEL, x Colincke .., gemeen met broer Franchois DANNEEL

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 21

Page 24: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Grond: 2 gem. 25r. Gebruikt door Anhone GHYS Ligging: Z-N, n. Jan DE BAENST, z.+n. erfgenamen Loys MAKEBLIJDE, w. straat. 29 04 1614 Koper: Jan TANDT Verkoper: Jacob TANDT, broer Grond1: 5 vierendeel zaailand. Grond2: 1/2 gem. Ligging: eerste partij, Z-N, o. Loys MOREEL, z. Corn. PIEREN, w. Andries MASSELIS, n. Zwynlantstraat. Ligging: tweede partij, Z-N, o. Jan WIJTS, z. Zwynlantstraat, w. Koper laghe (wissel)met Maillaert CAPOEN, n. Koper en Alaerdt FAES.

7r. 13 5 1614 Koper: Mahieu VAN PEPESTRAETE. Verkoper: Christiaen DE BYSER, zv. Xpiaen DE BYSERE, x Janneke, dv. Jan VANHOUCKE. Gebruikt door Xpiaen RYCKEBUSCH. Gemeen met broers en zusters. Grond: 6 vierendeel gras- en zaailand,. Ligging: eerste partij: Z-W, z. Michiel LONGUESPEE, wed., Bavo BERVOET, w: broers en zusters, n. Waterloop, o. Franchois KEERNE. 2de partij: O-W, w. Joos PIJL, n. voornoemde kinderen, o. Heer van Wieze, z. DE POTTELBERGHE,

7 05 1614. Westzwynland. Verkoper: Ghelein DE PAEPE. Grond: 1/8ste van 2 gem. 1 l. 20 r., zaailand en meersch. Ligging: w. Kinderen Pieter DIERYCK, n. Gasthuis elsten, z. Mattheus DE PAEPE, o. leen van wijlen Jan VAN CORTEWILDE. Pacht aan Pieter VAN BELLE, modo Jan VAN DE KERCKHOVE.

7v. 14 07 1614 Koper: Clays DE LEGHER. Verkoper: Charles DANNEEL. Grond: 4 gem. Gemeen met broers DANNEEL.

14 01 1614 Westzwynland Verkoper: Pieter DAVID, bij procuratie. Verkoper: Jan DEWILDE sr., x Prijntken sWILDEs Onder de schepenen van Hofland (9 mei 1614). Grond: 3 gem. 42 r. in Westvleteren. Ligging: z. Guille VAN HEULE, n. Pieter VAN EECKE, o. Nonnedreve, w. de Heere van ECKELSBEKE.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 22

Page 25: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

8r Westzwynland in Watou. 29 07 1614 Verkoper: Clays DE BUSERE, zv. Pieter, x Perijne, dv. Xtiaen DE BYSERE. Koper: Mahieu VAN PEPESTRAETE; zv. Legiers. Grond: 1 gem. zaailand. Ligging: O-W, o. Xtiaen DE BYSERE, z. Janneke en Tanneke DE BYSERE, krn. Xtiaen, w. Bavo BERVOET en Joos PIJL, n. Hoppe Xtiaen DE BYSERE.

Westzwynland, Watou. Verkoper: Jan QUAGHEBEUR, zv. Jan., x Maike INGHELAERTs. 1/4 aan Maeike VAN OCHTEZEELE, halve zuster. Marguerite QUAGHEBEUR, zuster. Grond: 3 delen van 4 1/2 grasland. Koper: Nicolaas DE POURS. Ligging: n. Cortewildedreve, z.+o. Heer van Wieze, Watou, w, Bavo BERVOET.

8v 07 10 1614 Koper: Maillaert EMMERY. Verkoper: Jan HENDRICK, zv. Pieter, x Joossyne... en Jacob ELLEBOUT. Ligging: strekkende Z-N, w. Maillaert PILLE, z.+o. Clays MERLEVEDE, w. Maillaert PILLE, n. Eversam.

9r. 07 10 1614 Verkoper: Pieter GHEENS, notaris graafschap Hofland. Verkoper: Ghelein DIEDEMAN, procuratie van Maillaert DEHAENE, x Chr. STAESSEN. Jan VAN HOUTE, zv. Maike, de dv. Maillaert DEHAENE. Danneel DERAEDT, x Hester, dv. Maillaert DEHAENE. Ligging1: z.+n. Jan DENYS, Jan DE MUELENAERE, z. Franchois DIEDEMAN. Ligging2: z. Pieter DE BUCKERE, n. Jan DE MUELENAERE, w. Jan. Ligging3: genaamd tValleken, z. Pieter DE BUCKERE, n. voornoemde meersch. Ligging4: w.+o. Jan DENYS, z. verkopers en koper. Ligging5: n. Verkoper en koper, z. Jan, o.+w. Jan DENYS. Ligging6: z.+n. de Bornebusschen, o.+z. Phillips DE CROCK, w. Ulrick Nicolais VAN DER LEEUWEN. Ligging7: 1/2 van 7 vierendeel, o. Kinderen Jan DE CHERF, z. Jan VAN SECHELEN, w. Willem VAN BEVEREN. Koper: Frans DIEDEMAN en kinderen, gemeen met de eigenaar.

9r. 21 10 1614. Westzwynland Verkoper: Franchois VAN THESSELEN, procuratie over Jan VAN POTTELBERGHE. Grond: 1 1/2 gem. zaailand. Ligging: w. Clays CARPENTIER, modo Joos PIJL, o. de Heer van Wieze, ridder Heer van de Caemer, bij successie van de Heer van Cortewilde, n. Xtiaen DE

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 23

Page 26: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

BYSERE, e.a., z. Xtiaen LAUWYCK. Koper: Andries MASSELIS, jr.

9v. 29 04 1615. Regeling tussen Janneke LYOENs, wed. Clays OUGSTLANDT, geassisteert van Jacob TANDT en Mahieu OUGHSTLANDT, Jan VERMEULEN, de voogden van de krn. Clays OUGHSTLANDT. Michiel VERMEERSCH, x Loyse. Grond: 15 gem. Land en behuisde hofstede. Koper: Michiel VERMEERSCH. Verkoper: zie voorgaande. Ligging: O-W, o.+n. Pieter COQUEMPO, z. de kerk van Proven, n. Blokstraat.l0r. 27 lauwe 1615. Oostzwynland, Krombeke Verkoper: Jan OULTERS, jr. Koper: bij purge Jooris BEUN, x Catherina... Ligging: w. Jan DE WILDE, o. Jan SIMPOL, de cleene culstoot, Jan SCHOTTERS.

03 08 1615. Westzwynland Verkoper: Renaut DENEVE. Grond: 1 gem. elstland. Koper: bij purge Catherina CANIS, wed. Matthys DEWAELE, geass. door Jan DE FLIE. Ligging: n. Lodewijk MAKEBLIJDE, kerk van Beveren, o. Vogelkensleen, w. Jan VAN BEDDELEEM.

10v 15 10 1615. Verkoper: Mahieu VANHOVE, x Pirone PARESIS. Koper: Dierick ? DE SCHODT, als voogd van Jacquemine, dv. Pieter CAPOEN, zv. Jan, x Jaecquelijne COOLEN. Grond: 12 gem. land en behuisde hofstede.

11r Westzwynland, O.-L.Vrouwe Poperinge. 05 12 1615. Verkoper: Lampsoen DE WICKERE, procuratie Lucas VERMEERSCH. Cornelis PIERENS en Lodijck NEEF, vervangende Jan WIJNS, drapier. voogd van Lucas, Pieter, Jan, Maijke, Sarra, de kinderen van Maike HASEBAERT, x Lucas VERMEERSCH (Leiden). Ligging: o. waterloop, z. dreve, w. Jan WIJTS. Koper: Jacob VERHAEGHE. Verhuurd aan Joos DE BYSERE. Grond: 11. 25 r. zaailand.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 24

Page 27: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

15 12 1615. Westzwyn land. Koper: Alaerdt FAES. Verkoper: Xtiaen WAELS en Maerten DE WAEGHEMAEKERE. Gemeen met Alaerdt en Claeys MERLEVEDE.Ligging: o. Jan DENYS, w. Jaecques FLOOR, z. Zwynlantdreve.

09 02 1616 Westzwynland. Verkoper: Guillaume TASSAERT Koper: Ghelein DE PAEPE, procuaratie over Mattheus DE PAEPE. Gemeen met Jaecques MELIS en Clays MERLEVEDE. Verkoper: Catharijne, dv. Gayfer CAENEN. Ligging: n. Loys MAKEBLIJDE, de kerk van Proven, o. Vogelkensleen, w. Jan VAN BETHLEM. Grond: 2 gem. 1 vierendeel.

12v. 09 02 1616. Westzwynland, Poperinge SB. Verkoper: Guillaume TASSAERT. Koper: Renaut DENEVE. Er is “gehauwen” zonder medeweten van Ghelein en Mattheus DE PAPE. Dit geschiedde bij Adriaen VAN POUCKE. Gemeen en onverdeeld met Jaecques MELIS en Clays MERLEVEDE. Catherine CAENEN, eigenares van de taillie. Grond: 1 gem. 28 r. elstland.

12r. Westzwynland Onze Lieve Vrouwe Poperinge. Verkoper: Clays VAN DER DOENE, Koper: Jan MARCHAND, sr., x Lowyse.. Ligging: n. Wulfhullestraat, z. Andries SCHOONAERT, o.+w. Marcx BOLLAERT. Grond: 1 gemet.

28 06 1616 Oostzwynland in Krombeke. Verkoper: Jan VANSTEENE, procuratie over Janneke PLATEVOET, wed. Ghelein KERSTEMAN. Koper: Jan DE BAENST. Ligging: O-W, o. Krombekestraat, w. Baesensstraete, z. koper, gekocht van Jan HACKE, n. Koper. Grond: 1 1. elstland. 27 12 1616.

Westzwynland Onze Lieve Vrouwe Poperinge. Koper: Philippe LEROY. Verkoper: Gonzale GOMES DE LARDINAS. Ligging: o. Pieter VAN DE PEEREBOOM, z. Pieter AELST, Casseldreve, n.+w. gasthuis,

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 25

Page 28: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

12v. 27 12 1616. Grond: 1 gem. 5 r.. hofstede, meers, hoppe, zaailand. Mahieu VAN PEPESTRAETE verwisselt met Pieter DE CALF, causa uxoris nl. de vader van zijn vrouw Ghelein QUAGHEBEUR. Grond1: 41. 25r. 1/3 van huis, waar Christiaen RAECKEBUS woont. Ligging: Goederen Mahieu VAN PEPESTRAETE: Ligging1: w. Bavo BERVOET, o. Xtiaen DE BYSERE. Ligging2: O-W. w. Joos PIJL, o. Heer van Wieze, z. Andries MASSELIS, n. het gewisselde stuk. Belast Aernout RYCKEWAERT. Goederen Pieter DECALF: z. erfg. Michiel LONGUESPEE, w. Xtiaen DE BYSERE, krn., n; waterloop, o. FranchoisKEERNE.

13r. 27 12 1616. Mahieu, zv. Xtiaen DE BYSERE wed. Jacob TANDT “renunchiert (verzaakt aan) rechtvan naerhede”. Grond: 1/3 huis, waar Xtiaen RUCKEBUSCH woont; 1 gem. 5 r.. Ligging: z. erfg. Michiel LONGUESPEE, w. Xtiaen DE BYSERE, n. waterloop, o. Franchois KEERNE. B: Ghelein QUAGHEBEUR.

27 12 1616. Westzwynland. Koper: Andries MASSELIS, sr. Verkoper: Gonzale GOMMEZ DE CARDINAS. Ligging: w. hofstede krn. Mailliaert BARTIER, n. hofstede Pieter QUAGHEBEUR, z. Disland SB.-Poperinge liggende in de hofstede van Andries MASSELIS, jr.,

13v. 30 05 1617. Westzwynland, Watou. Koper: Mahieu VAN PEPESTRAETE. Verkoper: Xtiaen DE BYSERE, zv. Joos., x Jaene, dv. Christiaen DE BYSERE. Ligging: n. de beek, z. de wed. Michiel LONGUESPEE, w.+o. de koper.

13v. 30 05 1617 Verkoper: Xpiaen DE BYSER, zv. Joos bij purge. Koper: Pieter DE CALF. Grond: 1/3 van 5 vierendeel zaailand gemeen en onverdeeld met de koper en Tanne, dv. Xpiaen DE BYSER. Ligging: O-W. w. Joos PYL, o. De Heer van Wieze, z. Andries MASSELIS, jr., n. koper.

14r. Oostzwynland, Westvleteren.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 26

Page 29: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

20 05 1617 Verkoper: Pieter DAVID. Koper: Franchois DANNEEL, zv. Caerle. x Willemineke, dv. Willem BLUFFIE. Ligging: o.+n. Straat, z. Pieter DE DWERCH, w. Jan DE BAENST. Grond: 2 l. 43 r. zaailand, gemeen met de koper. Charles DANNEEL, ‘s kopers broers zoon. Koper: Pieter DAVID. Verkoper: Franchois DANNEEL, zv. Caerel, x Wullemineke, dv. Willem BLUFFIER Zwynepenninkrente.

21 07 1617 Sint-Bertinusparochie. Verkoper: Chr. DEWEERDT, x Jeanne.... Koper: Guillaume DE JONGHE. Erfelijke rente. Ligging: O-W, w. straat van Proven naar Poperinge, z. Jaecques BAERT, o. JaecquesWIJTS, herberg Vogelsanck, waar de comparanten in wonen. Ligging2: O-W, 1/2 gem., n. aan voorgaande, w. Straat, n. Clays TLAM, o. FranchoisVALCKE.

25 08 1617. Westzwynland, parochie van O.-L.-Vrouwe. Schepenen Andries MASSELIS en Philippe LEROY. Verkoper: Claeys INGHELS, zv. Clays, x Tanneken, dv. Pieter BAUWET en Maijke dv. Charles INGHELS, uit Diksmuide. Guill. BECK, x Mayken, dv. Clays INGHELS. Grond: 1/3 van 8 lijnen, grasland. Ligging: O-W, Nic. DE POURS, n. de wed. Jan HENDRICK. Oorsprong van eigendom langs Maike VAN PELGRIM

01 10 1618. Westvleteren. Clays WOUSSEN, Pieter VAN DER DOENE, (nieuwe schepenen) van Oost- en Westzwynland. Verkoper: Jan OGIER, x Maria WINSONE, uit Diksmuide (27 03 1602). Maike, dv. Jacob OGIER, uit Diksmuide. Suzanne, dv. Jacob OGIER, uit Veurne (23 08 1617). Isabeau OGIER, uit Nieuwpoort (12 11 1600). Koper: Jan DE BAENST, x Cornelie. Ligging1:Z.-N., z. Torredreve, n. Willem CORTEMETS; gekocht van Pieter VAN HOVE, o. Jacob DANNEELS. Gemene met Clays DE LEGHER. Ligging2: ten Westen daarvan, z. Torredreve, n. erf Willem CORTEMETS, gekocht van Inghelram WELEMAN, w. Wed. Pieter ROUVROY.

06 09 1617. Westvleteren. Verkoper: Pieter DAVID, procuratie over Jan VALCKE, en Jan en Joos VALCKE, echte zonen VALCKE. Maillaert DEDOPPERE, x Perijne, uit Diksmuide. Koper: Jaecques PIERLOOT. Grond: 4 gem. 24r, Breebalck.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 27

Page 30: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Ligging: Z-N., z. Torrestraat, w. Jooris VAN DE KELNAERS, n. Kerk van Westvleteren, o. krn. Maillaert VERVESTE.

11 09 1617. Oostzwynland, Westvleteren. Franchois DANNEEL, broer. Koper: Pieter DAVID. Verkoper: Charles DANNEEL, x Colincke ELLEGOOTS. Grond: 2 1. 44 r. zaailand. Ligging: tussen de Potte ende Cauwestraat, o.+n. straat, z. heerlijkheid, w. Jan VERBEKE.

12 09 1617. Oostzwynland, Sint Bertinus Poperinge. Koper: Andreas DE MUELENAERE, procuratie Jan VAN NIEUKERCKE, x Christine STRAGIER. Ligging: Z-N., n.+z. wijlen Pieter MAKEBLIJDE nu Mr. Mattheus LUTTIN, o. Cornelis PIEREN. Verkoper: Jan DE SCHOTTERE.

10 10 1617 Guill. TASSAERT, baljuw. Schepenen: Renaut DENEVE, Philippe LEROY. Verkoper: Michiel VAN DAELE, x Maike, en Charles REYS, x Franchyne, dochters van Jan SCHOONAERT, x Tanneken STEENS. Grond: Gebruik door Ferdinand DECROIX. Hoftede en boomgaard. Ligging1: Z-N, n. straat van Watou naar Poperinge, o. dreef Jan BOUVE, z., Jan BOUVE, w. Watou scheidende van de heerfijkheid van tzwynland, Nicolais DE POURS. Ligging2: Z-N, o. Jan BOUVE, z. meers Samuël , w. Watou, Nicolais DE POURS. Ligging3: in de Onze Lieve Vrouwparochie, Z-N., z. straat Watou-Poperinge, w. hoeve en land DE POURS, n. tot DE POURS, waar Abraham WECHSTEEN woont, z. van Gheraertscruuce naar de Provenstraat. Koper: Anth. DE MAERLE, x huisvr.

17r. 11 10 1617 Koper: Anth. DE MAERLE Grond: Hofstede 16 01 1618 Westzwynland Ligging: z. Straat naar de gasthuismolen, w. elst van Jonckheer CAPELLES, n.+o. Leen van Michiel VERMEERSCH. Koper: Christiaen BAES Verkoper: Jan SOENES, zv. Jan. Grond: 2 1/2 + 1/2 vierendeel elstland. Gemeen met Christiaen BAES.

30 04 1618 Westzwynland.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 28

Page 31: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Verkoper: Marcx, x Maike, Jan TALUWE, x Jeanne.Grond: 1/2 gem. zaailand. Gemeen en onverdeeld met Ghelein QUAGHEBEUR. z. Cortewildedreve w. Heer van Wieze, n. ‘tWaghewielelst, o. Pieter QUAGHEBEUR, zv. Philips.

17V 15 05 1618 Westzwynland Watou. Verkoper: Mahieu OUGHSTLAND, x Cathelijne. Grond: 1 gem. meers en zaailand. Koper: Mahieu PEPESTRAETE. Ligging: Z-N., n. Bavo BERVOET, z. Gasthuismolen naar Blokke, o. zaailand Bavo BERVOET. Verhuurt aan Clays NIEUWE.

19 05 1618 Oostzwynland Westvleteren. Verkoper: Maillaert VANDERVESTE, x Isabeau MARTENS. Grond: 1 lijne. 83r., gemeen met Cornelius HURKELBOUT Ligging: o. dreve, w. Callestraat, n. Pieter HOVE, z. Jaecques VERVESTE Koper: Pieter DAVID.

18r. 26 05 1618 Westzwynland parochie van Sint-Bertinus. Koper: Franchois DEQUIT Verkoper: Clays BORRY. Grond: 1 lijn elstland. Ligging: z. + n. Jacques WIJTS, w. Jacques BAERT , o. Nicolaes DE POURS

26 05 1618. Westzwyn1and. Verkoper: Christiaen DE BYSER, zv. Jooris. Koper: Jan WIJTS. Grond: 5 gem. 1 vierendeel hofstede en hoppe. Rente Catherine MOENAERT, een ander deel behorende Joos DEBYSER en Alaerdt FAES. w. Kinderen Joos DE BYSER, ii. Alaerdt FAES, 0. Pieter VAN DE PEEREBOOM, causa uxoris, w. verpacht aan J005 DE BYSER

18v. Oostzwynland in Westvleteren. Verkoper: Maiken BOETS bij purge11. Koper: Jooris RIJSDAM en de kinderen van Jan DE WILDE, waarvan de voogd Jan DEBAENST. Grond: 112 gem. elstland. Gemeen met de voornoemde kinderen DE WILDE. Ligging: Z-N, z. Renynckdreve, w. Krombeke beek, en Jan DE BAENST.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 29

Page 32: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

25 09 1618 Westzwynland Verkoper: Pieter MORMENTYN, x Maike, dv. Jan DE CODTS, Danneel DE CODTS, x Maiken, Jooris DE CODTS, broers, erfgenamen van Maillaert DE PLACKERE. n. aan Ghysbeke. Koper: Jacques DE PLACKERE. Grond: 1 1/2 gem. elstland.

09 10 1618. Koper: Loyse VERMEERSCH. Verkoper: Jan COCQUEMPO, x Jeane. Grond: 1/5 van 3 gem. 1/2 land; west aan de hoeve van wijlen Maillaert BORTIER. n. aan de straat, w. aan het gasthuis van Poperinge.

09 10 1618. Verkoper: Jan VAN ZUUTKERCKE, x Magdalene. Grond: 1 gem. 20 roeden. Ligging: Z-N, n. Wulfhullestraat, o. de dreve, w. Guillaeme ROUVROY, z. Pieter VAN DEN PEEREBOOM. Koper: Christiaen MANNEN. 09 10 1618. Verkoper: Jan VAN ZUUTKERCKE, x Magdalene. Grond: 5 vierendeel 5 roeden. Ligging: Z-N. n. Cornelis LAUWYCK, z. VAN DEN PEEREBOOM, w. Guillaeme ROUVROY, o. Jan BOLLAERT. Bij purge u voor zover we zelf hebben kunnen uitmaken na aanzuiveren van de lasten (gerechtertijke schulden?..) Koper: Christiaen MANNEN.

09 12 1618. Koper: Jan VAN ZUUTKERCKE, x Magdalene. Grond: 1 1/2 gem., in de hofstede, waar Anth. SAVATE nu woont. Ligging: w. aan de straat, o. Andries MASSELIS, n. de dis van Sint Bertinus. Koper: Andries MASSELIS.

06 11 1618. Oostzwynland. Koper: Ghelein DIEDEMAN, bij purge. Verkoper: Andries DE MUELENAERE, procuratie over de wed. Jacques DE MULENAERE, Cathelijne SCHOTTERE, x Jan DE MULENAERE, , zv. Pieter DE MULENAERE, zelf en Gadifer VAN BURKEN, gehuwd met Christijne, de dochter van Jan DE MUELENAERE. Grond: 2 gem. 1/2 elstland. Ligging: Franchois DE SCHOTTERE, n. Pieter DIEDEMAN, w. de erfgenamen Jacob BEQUE, z. de waterloop.

29 02 1619. Westzwynland. Koper: Guillaeme ROUVROY bij purge. Verkoper: Antheunes WINNEBROOT, procuratie over Willem en Denys, de kinderen

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 30

Page 33: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

van Willem Bussaert VAN SIMPOL. Grond: 7 vierendeel 10 roeden elstland. Ligging: z. op de zwynlandstraat, n. Philip VAN CROMBRUGGHE, o. Jaecques DIEDEMAN, w. Clays BEKE.

20v. 12 03 1619. Westzwynland Onze Lieve Vrouw. Jaecques SYMOENS, baljuw en Pieter DAVID, Andries MASSELIS, Renault DENEVE, Nicolaes WOUSSEN. Verkoper: Jaecques BABBELAERE, chirurgijn. Grond: 3 vierendeel elstland.Ligging: west aan Jacob ROELENS, n-w. Jan VERSLYPE, o. Jan DENYS, z. Pieter QUAGHEBEUR, zv. Phil, Koper: Andries RENAULT.

16 04 1619 Oostzwynland Westvleteren. Verkoper: Franchois DANNEEL, x Wullemyne Koper: Nicolaes BUSSEIJN. Grond: 1/2 van 50 roeden land. Ligging: o.+z.+n. Jooris DEMAILLY, heere van Maleghem, w. de kinderen Caerle DANNEEL en Pieter DAVID.

21 r. Verkoper: Franchois DANNEEL, x Wullemyne Koper: Nicolaes BUSSEIJN Grond: 1/2 van 50 roeden. 04 06 1619 Koper: Nicolaes BUSSEIJN. Grond: 2 partijen van de roede van institutie.

15 04 1619. Oostzwynland Westvleteren. Verkoper: Lauwerensche, de wed. van Pieter DEVOS, Jan en Jaentge DEVOS. Grond: 5 vierendeel zaailand. Ligging: Noord aan de Potte. OZ. w. Jan DEWILDE, Laureyns POLLET, x de zuster van Jan DE WILDE, w. de koper. Koper: Jan DE BAENST, gemeen voor 2 gem. 1/2 de Torrebilck.

29 04 1619. 21v Oostzwynland Krombeke. Verkoper: Franchois MORMENTYN, procuratie over Cornelie VEKEMANS, dv. Franchois , wed. Franchois STELLAERT. Grond: 4 lijnen elst. Ligging: Z-N, n. dis van Krombeke en Marandt REVILLION, o. Jacob NOBLE of Jan WIJTS door koop, z. Jan DE BAENST, w. Basensstraete Koper: Joos PLATEVOET, sr.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 31

Page 34: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

22r. 29 04 1619 Oostzwynland. Ligging: z.+n. de dis van Krombeke en Marandt REVILLION, o. Jacob NOBLE of Jan WIJTS door koop, z. Jan DE BAENST, w; Basensstraete. Verkoper: Franchois MORMENTYN, x Jeane HERCKELBOTS Grond: 2 lijnen 15 roeden.

22r. 04 06 1619. Westzwynland Onze Lieve Vrouw. Jaecques SYMOENS, baljuw. Verkoper: Augustijn VAN DAMME, Jan VAN DE ZANDE, Jacob WANTEN, Nicolaes BEKE, Jan en Pieter MAERTEN, Jacob BABBELAERE, erfgenamen van Jacob MAERTEN en de wed. Joos MAERTEN. Grond: 6 gem. 1/2 vierendeel in pacht van Jan GAILLANT. Koper: Pieter VAN DEN PEEREBOOM, zv. Pieter. Ligging1: 3 gem. 15 roeden. z. de straat, n. hofstede Maerten BAERT, w. de koper, o. hofstede Maerten BAERT. Ligging2: 5 lijnen 15 roeden, z. Jan DEMEY, w. Maerten BAERT, o. de koper, w. Jan DEMEY.

22v. 29 11 1619. Westzwynland parochie van Watou. Koper: Philippe LEROY en huisvr. Verkoper: Cornelius PIEREN, x Marie ZANNEKIN. Grond: 2 gem. 1/2 ongeveer 15 roeden zaailand. Pacht aan Ghelein GOURDEIN. Ligging: O-W., n.+ o. Bavo BERVOET z. Cortewildedreve, w. Blokstraat.

23r. Westzwynland in Watou. Verkoper: Pieter WANTEN, causa uxoris Jacquemyne VAN HOVE, dv. Mahieu . Grond: 6 gem. 5 roeden hofstede en zaailand. Koper: Nicolaes DE POURS.

14 12 1619 idem voorgaande. 10 12 1619

Oostzwynland Krombeke. Verkoper: Pieter WAEGHE, procuratie over Gabriël VANHOVE, zv. Pieter, x Catherijne, dv. Jan VICTOR. Grond: 6 gem. 1 lijne elstland. Ligging: w. Jan DE RUDDERE, o. het erf van Gillis DE WERF, z. Guillaeme ..., n. de Heere. Koper: Boudewyn BUETEN.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 32

Page 35: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

06 03 1620 Verkoper: Gabriël VANHOVE, x Catherijne, dv. Jan VICTOR voor de schepen van proostdekenij en capittele van de collegiale kerk van St.-Pieters te Cassel van hun heerlijkheid van Hofland in Oostzwynland Westvleteren. Grond: 1/2 gemet.. Ligging: o.+n. het elst van Jan DE BAENST, z. dezelfde en Bettecolenpitelst StevenPERSYN, w. de uitweg van Bettecolenpit en Muelenaere. Koper: Jan DE BAENST.

24r. 07 04 1620. Westzwynland in Watou. Verkoper: Boudewyn BUETEN, x Collyncke. Koper: Jan VERSLYPE, x Cornelie LAUWYCK. Grond: 4 lijnen 55 roeden. Ligging: O-W., o. Andries REBAULT, z. Jacob ROELENS, en wed. Bavo BER VOET, w.+n. Mahieu PEPESTRAETE, en Frans KEERNE, brouwer.

24V 23 06 1620. Verkoper: Jeroen DE GHELCKE procuratie over Lodewyck VERMEULEN (Dombre, Zeeland), voogd over Maiken VAN MAELENE, dv. Glaude en Ccciie OLIVIER, en Maillaert OLIVIER. Koper: de wed. Ghelein QUAGHEBEUR, en Matthys QUAGHEBEUR en Pieter DECALF.

24v. 23 06 1620. Westzwyn1and. Verkoper: Pieter VAN CAEISEELE, timmerman, procuratie over Walrandt MARTENSSOONE en Gersoen BAELDE, voogden over Pieter, 23 jaar, wees van Pieter VAN CAEISEELE en Christyne MERLEVETS. De procuratie is gedaan in Leiden(23 05 1620). Grond: Drie partijen gemeen met de kinderen van Pieter MERLEVEDE, Jacob ELLEBOUT, causa uxoris, in 1/4 van een huis, schuur en bakkeuken. Gebruikt door Maillaert BECK en belast door de gebruiker. Koper: Nicoiaes DE POURS.

21 07 1620. Pieter DE CALF, x Perone.Ligging: Z-N., z. Cortewildedreef w. de Heer van Wieze, n. Guillaines FLOOR, o. de koper. Koper: Pieter QUAGHEBEUR.

25v. 13 10 1620 Westzwynland parochie Watou. Verkoper: Franchois SCHOONAERT. Koper: Pieter DE PREY. Grond1: 5 vierendeel zaailand.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 33

Page 36: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Grond2: 1/2 gem. Ligging1: O-W. z.+w+ wed. Maerten PLADYS, n. Clays MERLEVEDE, o. voorn. weduwe en Nic. DE POURS. Ligging2: Z-N. z. Cortewildedreef, n. Capelle, o.+z. Jan VAN DAMME, w. Boudewyn MASSELIS. Koper: Pieter DE PREY.

24 11 1620. Oostzwynland Westvleteren. Koper: Jan VERBEKE. Verkoper: Franchois DANNEEL, x Wullemineke. Grond: 1 gem. elstland, Ligging: Z-N. z. scherp naar elst van Anth. PLATEVOET, w. sterfhuis Pieter STECHELE, n. Pieter DAVIDT, o. dis van Westvleteren.

24 12 1620. Oostzwynland Westvleteren. Verkoper: Franchois DANNEEL, x Wullemineke. Grond: 1 gem. 22 r. in 2 gem. 45 roeden bewoond door Anth. GHYS. Ligging: Z-N. de wed. en de erfgenamen Meester Pieter MAKEBLLJDE, w. Cauwestraete, o. Jan DE BAENST, en de koper. Koper: Clays DE LEGHER in meerdere koop, waarvan de rest in de Keure van Veurneambacht.

26r. Westzwynland Onze Lieve Vrouwe Poperinge. Verkoper: Mailiaert EMMERY. Grond: 1 gem. gras. Ligging: w. de erfgenamen Xpiaen MERLEVETS, n. Eversam, o. Claeys MERLEVEDE.

Koper: Jaecques TANDT. Rente Jaecques DEPREY, Franchois KEERNE, Caerle RYCKEBUSCH, Jan HENDRYCX, Jan SYMOENS

26v 15 01 1621. Westzwynland parochie Watou. Koper: Nicolaes DE POURS Verkoper: Jacob CORNETTE, x Perone, dv. Olivier PARADIS. Perone was laatst weduwe van Mahieu VAN HOVE, alias SCHIPMAN. Grond: De helft van 12 gem. 11 roeden gras, meers en zaailand, waarvan de andere helft aan DE POURS toebehoort bij koop van Pieter WANTEN, x de dochter van Mahieu VAN HOVE.Voor het ogenblik gebruikt door Pieter DE LEU. Ligging1: o. een straetgen, z. Symphoriaen MOLS, de wed. en erfg. Jaecq. DE CREUS, e.a., w. de Heere van Wieze, draaiende noordwaarts langs de zaailanden van de wed. en de kinderen van Michiel VERMEERSCH de hofstede gekocht van Clays OUGHSTLANDT, n. het gras van dezelfde weduwe en erfgenamen. Ligging2: Vier gem. 29 roeden zaailand, Z-N. o. de tarwe van DE POURS, genoemd

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 34

Page 37: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

de vloghe, z. de meersen, w. het voornoemde straatje, n. de (gronden van de) kerk van Watou en de Heer van Wieze;

27r. 19 01 1621. Westzwynland parochie van Onze Lieve Vrouw. Verkoper: Jacob ELLEBOUT, x Christijne, dv. Maillaert PILLE. Grond: 1 vierendeel land en de helft van een huis, staande op 9 vierendeel, waar de verkoper en Maillaert BECK wonen. Ligging: Gemeen in een gem, land waar een huis op staat. O-W. z. Xpiaen WAELS, w. dezelfde Xpiaen, n. Clays MERLEVEDE, o. Couthofdreve. Koper: Christiaen

27v. 09 02 1621. Westzwynland parochie Watou, Verkoper: Gillis VERSCHAVE bij procuratie over Clays THIEREN, x Cathelijne dv. Laureyns PILGRIM gepasseerd voor Pieter VAN PROVYN, burgemeester, en Aernoudt MICHIELS, schepen van Merkem. Koper: Ghelein DIEDEMAN. Grond: 5 vierendeel. Ligging: o.+z. gasthuis Poperinge, n. Xpiaen DE RYCKE.

09 02 1621. Westzwynland parochie Watou. Verkoper: Franchois VERSLUUS, x Clemence, dv. Jaecques COENS. Koper: Nicolaes DE POURS. Grond: 1 gem. ongeveer 15 roeden zaailand en meers. Ligging: o. Gapaerdstraetken, z. de wed. Jacob DE BERGH, w. de meers Loys VAN EENOODE, n. de wed. Michiel VERMEERSCH.

28r. 09 02 1621. Westzwynland. Verkoper: Jacques CREUX, x Sara en Jan PLATEVOET, x Tanneken CREUX bij purge. Koper: Jacques DIEDEMAN. Ligging: n. erfgenamen Jan BULTHEEL, o.+z. Clays MERLEVEDE, w. land en hoeve van wed. Noël BOCKET. Grond: 2 gem. ongeveer 30 roeden zaailand.

18 02 1621. Oostzwynland in de parochie van Westvleteren. Simphoriaen VERTEGANS, baljuw, Pieter DAVID en Clays WOUSSEN, schepenen. Verkoper: Laureyns POLLET, x Peryncke DE WICKE, dv. Jan (Diksmuide). Grond1: 3 gem. 36 roeden Ligging1: z. Cauwe, n. tdanckaerdeken, zijn twee stukken O-W happende 0. tot z. de elst van Jan DE WILDE en wijlen Cornelis DE WAGHEMAECKER, w.+n. tzwynlantstraetken. Ligging2: verre n.+w. een deel van 8 lijn. 50 roeden 0-W., o. Pottestraete, z. Torrebilck aan Jan DE BAENST, w. Pieter DE DWERCH, n. de presbyterie van

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 35

Page 38: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Westvleteren. Alles is inbegrepen in een groter stuk dat onder de keure van Veurne ligt. Koper: Pieter DAVIDT ter acceptatie van Cornelis HEURLEBOUT.

28v. 02 03 1621. Oostzwynland in Westvleteren. Verkoper: Gabriël VAN HOVE, x Cathelijne VICTOR, dv. Jan acte gepasseerd voor proostdekenij en capittele van de collegiale kerk van St.- Pieters te Cassel van hunheerlijkheid van Hofland in Oostzwynland Westvleteren. Schepenen: Dieryck SMAGGHE en Jacques GHYSELEN. Grond: 4 gem. elstland in twee partijen. Ligging1: acht lijnen, Z-N., z. Clays DE LEGHER, w. sterfhuis wijlen Antheunes PLATEVOET, n. Coyaertdreve, o. Callestraete. Ligging2: 4 lijnen 70 roeden, n.-o. voorgaande, w. Callestraete, n. dreve. Koper: bij purge Cornelis HEURLEBOUT.

29r. 15 03 1621. Oostzwynland Westvleteren. Verkoper: Pieter DAVIDT, procuratie over Jan DE WILDE, zv. Jan, alias BROEDER, gepasseerd voor Gabriël VAN HOVE en Jan VAN DER BEKE, schepenen van Hoflande. Koper: bij purge Jan DE BAENST. Grond: 3 partijen elstland. Ligging1: 5 gem. 15 roeden, z. Cauwestraete, o.+w. Zwynlantstraete, z. happendede elst van het Klooster ter Duinen, w. de koper, n. tschuuerstraetken Ligging2: oost over de zwynlantstraete, O-W., o. het volgende stuk, z. het Klooster ter Duinen, n. tdanckaerdeken van de kinderen Jan DE WILDE, zv. Jan, nl 1 lijne 30 roeden; Ligging3: o. daaraan, Z-N., n. de kinderen Jan DE WILDE, o. de kinderen Jans LANDTZWEERDT, z. Gabriël VAN HOVE, w. ter Duinen en het voorgaande, nl. 1 lijne 33 roeden.

29v. 07 05 1621. Gillis VERSCHAVE, Ampman, Pieter DAVIDT, Clays WOUSSEN, Philippe LE ROY, schepenen van de Oost- ende Westzwynland. Verkoper: Nicolaes DE POURS, x Anna ARNOUTS Koper: Roede van Institutie ten profijtte van Alaerdt FAES. Grond: 1 gem. liggende in 3 partijen, gekocht van Pieter VAN CELE. Die Pieter VAN CELE had het als deellot. Hierbij hoorden het vierde van het huis, de schuur, het duivekot en de stallingen van Maillaert BECK. Gemeen met de kinderen van Pieter MERLEVEDE en Jacob ELLEBOUT, causa uxoris. Het goed is belast in bijleven ten lijfve van Maillaert BECK. Grond1: 1 1/2 vierendeel in 1 gem., waar het voornoemde goed op staat, Ligging1: O-W, w.+z. Xpriaen WAELS, n. Clays MERLEVEDE, o. de straat, het andere anderhalf vierendeel is aan de erfgenamen bovengenoemd. Grond2: 1/2 van 1 gem. gras in de noordbilck, Ligging2: Z-N, z.+o. Clays MERLEVEDE, n. Eversam, o. Alaerdt FAES.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 36

Page 39: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Grond3: de helft van een vierendeel land west aan een grasweide iets west aan het voorgaande toebehorende Jacques TANDT Ligging3: Z-N., z.+w. Clays MERLEVEDE, n. het voorgaande. Grond1 en Grond2: zijn gemeen met de wees van de voornoemde VAN CELE.

30r. 22 06 1621. Koper: Alaerdt FAES bij purge. Verkoper: De roede van institutie.

22 06 1621. Verkoper: Clays OLIVIERS, x Jacquemyne MERLEVEDE. Grond: 1/3 van 1 gem. land, de wedersplete van het land dat Alaerdt FAES kocht in voorgaande koop. Koper: Alaerdt FAES.

11 05 1621. Oostzwynland in Westvleteren. Verkoper: Franchois BUEN, x Clayse QUAGHEBEUR, dv. Ghelein. Koper: Jan VAN DEN BERGHE, baljuw van Hoflande bij purge. Koper: Clays WOUSSEN, kerkmeester van de parochie van Westvleteren koopt voor de kerk. Grond: 3 gem. 1 lijne 33 roeden zaailand gemeen met Jan QUAGHEBEUR, zv. Ghelein in een grotere partij, waar de kerk al een deel van heeft. Ligging: Z-N, n. Ghelein QUAGHEBEUR, zv. Ghelein voornoemd, o. Jan ELLEGOOT genoemd den Pardieu, z. de waterloop palend aan Mevr. VAN VOXVRIJE, w. Marcx WULLENS en Pieter BOUWET, allebei causa uxoris.

30v. 11 05 1621. Oostzwynland in Krombeke. Verkoper: Marcus ANNOOT, procuratie over Xpiaen BOUDENS, x Marie VAN DER HAGHE voor de schepenen van de Casselrij leper Ligging: n. annex deLeeuwercke, O-W., w. de straat van Poperinge naar Krombeke,n. Phillips GHYS cum suis, o. de beek scheidende Krombeke en Westvleteren, z. Leeuwercke en het zaailand van Jacques WYTS. Belast onder de keure van Veurneambacht “ten wynghelde twee dobbele Albertijnen.” Koper: Jan VAN DEN BERGHE, zv. Maillaert.

31 r. 07 12 1621. ()ostzwynland. Verkoper: Dieryck PLATEVOET procuratie speciaal over Joossyncke, dv. Christiaen GHYZELEN, wed. Ryckewaert JACOBSSOONE. Christiaen RYCKEWAERT was gehuwdmet Cornelie, dv. Willem DE RUDDER. De procuratie was gedaan in het graafschapHolland in Leijden. Koper: Joos PLATEVOET. Grond1: 5 lijn. 53 roeden elstland. Ligging1: z.w. Leeuwercke, w. Bazenstraete, z. de kinderen Pieter DE BACKER,

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 37

Page 40: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

o.Jacob MELIS, n. Franchois VEKEMAN. Grond2: 1 lijne iets meer naar het zuiden. Ligging2: w. Bazenstraete, z. Guille MORAEL happende o. Poperingestraete n. MORAEL. Gemeen met de dis van Krombeke. Grond3: zuid daaraan, 2 lijnen ongeveer 9 roeden elst. Ligging3: w. de schaepdries van de kinderen Adriaen MUSSOORE en Maiken MUSSOORE, n. de erfgenamen en de huisvrouw van Pieter DE CHERF, o. de Poperingestraete, z. de wed. WYTS

31v. 01 02 1622. Westzwynland. Verkoper: Guillame ROUVROY, x Jacqueanyne MELIS, zv. Christiaen Rapport Nicolai TLAM. Koper: Jacques DIEDEMAN. Grond: 7 vierendeel elstland. Ligging: z. zwynlandstraetken, w. Clays BEKE, n. de Heer VAN CROMBRUGGHE, w. de koper.

15 02 1622. Westzwynland. Verkoper: Nicolays TLAM, procuratie over Anths CABILLIAU, x Laurence DE ZOMER (stede van leper). Koper: Loys VAN GHOOSTEENE. Grond: 8 lijnen en 53 roeden. Ligging: z. Jacques MELIS, en Jan DENYS, n. De Lovije toebehorende Jan VAN CROMBRUGGHE, w. Andries SCHOONAERT, Jan ZANNEQUIN e.a., o. Jooris VAN LOOVELDE.

01 03 1622. Verkoper: Franchois HILLEBUSCH. Koper: Alaerdt FAES. Grond: 1 lijne, gemeen met Christiaen WAELES, waar hij woont. De koper heeft hierin deel omwille van zijn overleden vrouw Janneke MERLEVEDE, dv. Pieter. Ligging: onbepaald.

32r. 01 03 1622. Oostzwynland. Verkoper: Nicolais MAES, x Jehanne, dv. Meester Maerten VAN ZANDE (Zuid- en Noordvierschare van Krombeke en Stavele.) Koper: Jooris DE MONTMORENCY. Ligging: w. kerk van Beveren, z. Clays BEUDAERT, n. de waterloop, w. de kinderen van Jan DE WILDE.

11 10 1622. Westzwynland in Watou. Verkoper: Jacques VERCOUTTERE, x Clemmeken, de wed. Jacob QUAGHEBEUR. en Jan QUAGHEBEUR, zv. Jacob. Koper: Symphoriaen VERTEGANS.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 38

Page 41: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Grond: 3/4 van drie gem. ongeveer 14 roeden elstland. Gemeen met Jan PLATEVOET, causa uxoris, dv. Jacob QUAGHEBEIJR die het resterende vierde heeft. Ligging: w. van Gasthuismuelen genoemd de Tafelaere, O-W., n. land van de kerk en dis van Watou, z. erfgenamen Franchois HANCX, w. Mahieu TOP en Cornelis DE MUSSERE.

32v. 22 11 1622. Westzwynland in Watou. Verkoper: Pieter SCHOONAERT, 30 jaar, competent. Koper: Jan VAN DAMME, drapier. Grond: Twee partijen zaailand. Pacht Boudewyn MASSELIS nog voor drie jaar. Grond1: 4 1/2 gem. Grond2: 1/2 gem. Ligging: Geen beschrijving.

20 12 1622. Oostzwynland in Westvleteren; Verkoper: Marcx WILLEMS, zv. Pieter, x Christijnken, dv. Ghelein QUAGHEBEUR. Koper: Symphoriaen VERTEGANS voor Petronella WILLARDS, wed. Symphoriaen VERTEGANS, sr. Grond: 1/2 hoeve 6 gem. 1/2 50 roeden, gemeen met Janneken QUAGHEBEUR, dv. Gheiein. Gereserveerd de schuur, het wagenkot en de koestal voor Jan QUAGHEBEUR en Franchois BEUN. Ligging: z. de Heer VAN VOXVRIJE, n. Ghelein QUAGHEBEUR, o. Jan QUAGHEBEUR en de kerk van Westvleteren, w. Jean Baptist BULTREEL en de Heer van VOX VRIJE. Belast ‘fonchierrente’ de kerke van Westvleteren.

33r. Westzwynland. 20 12 1622. Verkoper: Janneke de wed. Jan VANHOUCKE, en Loys VAN HOUCKE. Koper: Clays VAN DER DOENE. Grond: 1 1/2 gem. elstland. Ligging: o. Vogelkensleen, z. wed. Jan FOLCKE, w. Jan DENYS, n. Jacques MELIS.

33v. 21 01 1623. Koper: Joos DE BYZER, Jacob DE BYZER, zijn zoon, Jan HEUGHEBAERT, zv. Jan, Verkoper: Jan VAN IDEGHEM, ridder baenderheer van Busbeke. Grond: de taille van het Vogelkensleen, 22 â 23 gem.. Ligging: Oost van de Gapaerde.

34r. 04 04 1623. Oostzwynland in Westvleteren. Verkoper: Franchois DANNEELS, zv. Caerles en Wullemineken, dv. Gillis BLUFFIE. Koper: Clays DE LEGHER

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 39

Page 42: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Grond: 2 lijnen 40 roeden, gemeen voor de helft met de acceptant. Ligging1: O-W., o. Cornelis HEURLEBOUT, w. Michiel DE WAER, n. de kinderen Jan DE WILDE, z. Coyaertdreve. Grond2: Z-N., z. de kinderen Pieter ROUVROY, w. de kinderen Caerle DANNEEL, van laatste huwelijk, n.+o. Jan DE BAENST, w. de kinderen Caerle DANNEEL.

04 04 1623. Westzwynland. Verkoper: Franchois DE QUIDT, x Cathelijne, dv. Guille FOURMENTIER. Koper: Gillis DE ROODE, zv. Gillis. Grond: 1 lijne elstland. Ligging: Z-N., z. Jacques WYTS, n. Franchois FOLCKE, o. Cornelis PIERENS, w. Jacques BAERT.

34v. 17 10 1623. Oostzwynland. Verkoper: Catherijne, dv. Pieter ROUVROY, wed. Olivier WARMOES, en Danneel DE CODTS bijstaande man. Koper: Pieter DAVIDT. Grond: 3 vierendeel elstland haar deellot. Ligging: z. de straat, o. Pieter SCHEVEL, w. de kinderen van Willem DE LEUGHENAER.

31 10 1623. Verkoper: Jan WYTS, zv. Gadifer, x Maiken, dv. Mahieu VAN RENYNGHE. Koper: Caerle WILLEMS. Grond: 1 gem. ongeveer 30 roeden. Ligging: w. Jan TANT, o. tzwynlandstraetken.

31 10 1623. Westzwynland, Watou. Verkoper: Daneel VAN ZANDVOORDE, zv. Daneel, x Janneken, dv. Jooris VISAIGE. Koper: Christiaen VISAIGE. Grond: waar Jooris CROQUET nu woont.

35r 09 01 1624. Verkoper: Mahieu HERMAN, x Franchyne LEGHERS, dv. Pieter. Koper: Gillis VERSCHAVE.Grond: 5 gem., ongeveer 20 roeden, behuisde hoeve, waar Phls. FOLCKE woont Ligging1: Jacob VERSLYPE en de wed. en erfgenamen Bavo BERVOET, w. Pieter QUAGHEBEUR. Ligging2: n.+o. de wed. en de erfgenamen Bavo BERVOET, z. de wed. Michiel VERMEERSCH, w. Blokstraete.

21 04 1624. Westzwynland Onze Lieve Vrouwe Poperinge. Verkoper: Pieter SCHOONAERT, als voogd van de kinderen van Maillaert BARTHIER,en Jacques BARTHIER, zv. Maillaert. (bevoogd in Reningelst)

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 40

Page 43: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Grond: 3/5 van 3 gem. zaailand. Ligging: n. Wulfhullestraete, o. Michiel VERMEERSCH.

35v 21 04 1624. Westzwynland. Verkoper: Claes MOREEL, zv. Eloys, x Paschyne dv. Jacques VAN DE WYNCKELE. Koper: Joos SEIS, jr. Grond: 1 gem. ongeveer 30 roeden zaailand. Ligging: Z-N., o.+w. Jan TANT, n. straetgen, in de tijd gebruikt door Caerle WILLEMS.

36r. 29 03 1624 Westzwynland. Verkoper: Pieter DU PREZ, x Anna DE RAM, dv. Jacques. Koper: Joos SEIS. Grond: 1/2 gem. ongeveer 40 roeden. Ligging: n. St.-Janscapelle, z.+o. Jan VAN DAMME, w. Pieter QUAGHEBEUR. In pacht gehouden door Jan LORIDANT.

29 03 1624. Westzwynland Sint Bertinus Poperinge. Verkoper: Joos DE BYZERE, sr. Koper: Jan WYTS. Grond: Behuisde hoeve, 4 gem. ongeveer 56 roeden. Belast met rente ten voordele Catherijne MOENAERTS. Ligging: z. tzwynlandstraetgen, w. Jan DENYS, Jacques MELIS, n.+o. WYTS.

36v. Westzwynland parochie Watou. Verkoper: Jan PLATEVOET, x Proontgen PLATEVOET, dv. Jacob. Koper: Symphoriaen VERTEGANS. Grond: 1/4 van 3 gem. ongeveer 14 roeden, waarvan 3/4 door koop aan Jacob VERCOUTTERE, genoemd de tafelaere. Ligging: O-W.,w. aan de Gasthuismuelen, n. het land van de kerk en dis van Watou, o. het land van het gasthuis van Poperinge, z. de wed. en de erfgenamen van Franchois HANCX, w. Mahieu LOYS hoeve.

36v. 29 03 1624. Westzwynland in Watou. Verkoper: Loyze VOGHELAERS, de wed. Michiel VERMEERSCII, geass. met Jacob MASSELIS. Koper: Joos SEIS, Grond: Behuisde hoeve, 7 gem. 1 lijne 43 roeden, waar Clays CRAPPE woont. Ligging1: 5 lijnen 52 roeden hoeve waar van z. en n. de volgende landen aan paalden, o. Pieter DE HAZE, w. Baron van BUSBEKE, n. het volgende,. Ligging2: 2 gem. 76 roeden zaailand, w. Baron van BUSBEKE, n, Pieter COCQUEMPOT.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 41

Page 44: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Ligging3: 2 lijnen 12 roeden in de noordhoek van het geheel,, O-W., o. de wed. en de erfgenamen van Jacx CREUS, n. de Baron, w. COCKEMPOT. Ligging4: 2 gem. 1 lijne 88 1/2 roeden, zuid in het geheel, Z-N., o. Pieter DE HAEZE, z. Mahieu VAN PEPERSTRAETE, w. Baron. Belast in het voordeel van Jan DENYS.

37r. 03 07 1624. Westzwynland. Verkoper: Pieter DE KIND heeft wettelijk verbonden. Koper: Christiaen DE WERT. Grond: Zijn huisraad: twee houten koffers, een ketel, een ijzeren pot, een schapra,vijf tinnen platelen, een pluimen bed, twee paar slaaplakens, twee Spaanse deksels, een wit en een groen.Reden: huishuur van huis, brouwerij en boomgaard den Vogelsanck.

23 07 1624. Verkoper: Meester Philips WINNEBROOT, wettelijke voogd van Jan, zv. Jan DE WILDE, zv. Jan (voogdij in Veurne). Koper: Jan DE BAENST. Grond: tvossewalleke, 2 lijen 25 roeden, n. aan Jan DE BAENST, z. Nicolais DE LEGHER quoyaertwalleken.

37v. 24 09 1624. Weszwynland Verkoper: Franchois DE BUZER, zv. Pieter, x Maike, dv. JAN VAN HOUCKE, Dieryck en Pieter DE BUZER, Pieter PEUTEVYNCK, x Jacquemynken BUZER, dv. Pieter, Jan TALUWE, x Janneke, dv.voorn. BUZERE, Jacques PITTE. Koper: Pieter VAN DEN PEEREBOOM. Grond: 1 lijne, waar Jan GAILLANT woont. Ligging: o., w., n. aan Pieter VAN DEN PEEREBOOM, z. de straat.

20 04 1625. Verkoper: Christiaen WAELS, x Proontgen VOORZEUNE, dv. Kan. Koper: Jacques PROVENTIER. Grond: 1 gem. waar Christiaen WAELS woont. Ligging1: n. Maillaert PILLE, z. Couthofdreve. Ligging2: z. voornoemde dreve, w. kinderen Maerten PLADDYS, n. Clays MERLEVEDE,o. de hofstede voornoemd. Ligging3: een vierendeel gemeen met Alard FAES en de kinderen van Pieter MERLEVEDE

38r. 03 07 1625. Oostzwynland Westvleteren. Verkoper: Claeys DE LEGHER, x Agnes QUAGHEBEUR, dv. Roberts (gepasseerd voor schepenen van Hoflande). Koper: Jan VERBEKE, jr. en Jan DANNEEL. Grond: 1 van 1/2 gem. elstland, genoemd Crabbeelstgen,

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 42

Page 45: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Ligging: O-W., z. Pieter DAVID, w. de kinderen Jan DE WILDE, n. de kinderen Jacques VAN LOKER ende o. Christoffel DE HANE. Gemeen met de koper.

38v. 03 07 1625. Oostzwynland. Verkoper: Clays DE LEGHER Koper: Jan DANNEEL en Jan VERBEKE, jr. Ligging1: Z-N., z.+w+ de acceptant, n. Jan DE BAENST, o. Pieter DAVID. Waarvoor zij weergeven waar Clays DE LEGHER samen met hen bezit in had. Ligging2: z. Torrestraete, w.+n. Jan DE BAENST, o. Pieter DAVID.

17 06 1625. Westzwynland in Watou. Verkoper: Christiaen NOL, jr., x Cathelijne VISAIGE, dv. Jooris. Koper: Pieter QUAGHEBEUR, zv. Pieter. Grond1: 10 gem. 1/2 2 roeden. Ligging1: n. straat naar St.-Janscapelle, o. de dreve van Pieter QUAGHEBEUR, zv. Philips, z. het volgende en de zelfde QUAGHEBEUR, w. de dreve lopende naar de Wulfhulle. Grond2: de westhelft van 2 gem. 1 lijne. Ligging2:n. het voorgaande, o. Christiaen VISAIGE, z.+W+ hoeve en land QUAGHEBEUR Gemeen met het resterende de kinderen van Joris VISAIGE. Rente op Christiaen NOL.

39r. 30 06 1625. Westzwynland in Watou. Verkoper: Loyze VERMEERSCH geassisteert van Pieter DE HAZE. Koper: Meester Joos SEIS. Grond: 7 gem. 1 lijne 43 roeden, waar Clays CRAPPE woont. Ligging1: 5 lijnen 52 roeden hoeve waar van z. en n. de volgende landen, o. PieterDE HAZE, w. Baron van BUSBEKE.Ligging2:2 gem. 76 roeden zaailand, w. Baron van BUSBEKE, n. Pieter COCQUEMPOT. Ligging3: 2 lijnen 12 roeden in de noordhoek van het geheel,, O-W., o. de wed. en de erfgenamen van Jacx CREUS, n. de Baron, w. COCKEMPOT. Ligging4: 2 gem. 1 lijne 88 1/2 roeden, zuid in het geheel, Z-N., o. Pieter DE HAEZE, z. Mahieu VAN PEPESTRAETE, w, Baron.Belast in het voordeel van Jan DENYS.

39v. 04 11 1625. Westzwynland Watou. Verkoper: Christiaen NOL, jr. x Cathelijne, dv. Joris VISAIGE. Koper: Andries en Frans LEBBE, krn. Franchois, waar Joris COCKEMPOT woont. Grond 1/6 van 10 1/2 gem. 2 roeden hoeve. Ligging1: n. straat lopende naar Sint-Janscapelle, o. de dreef, volgende en de

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 43

Page 46: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

kopers, w. de dreef naar de Wulfhulle. Grond2: 2 gem. 1 lijne 8 roeden. Ligging2: n. de voorgenoemde hoeve, o. Christiaen VISAIGE, z.+w+ de kopers.

39v. 12 11 1625. Verkoper: Caerle WILLEMS, x Maiken, dv. Hendrijck ADRIAENS. Koper: Jacques DIEDEMAN. Grond: 1 gem. 13 roeden hoppeveld. Ligging: w. Jan TANT, o. tzwynlandtstraetgen, n. Loys VAN DE CAPELLE.

40r. 19 11 1625. Westzwyn1and. Verkoper: Bathelomeus LIEBAERT, dv. Augustijns, x Passchyneken DOOM, dv. Christiaen, Jacob DOOM, Jan DE SNEPERE, dv.Willems, x Maiken dv. Christiaen DOOM. Koper: Loys VAN DE GOORSTEENE. Grond: 3 vierendeel zaailand. Ligging: Z-N., o. Clays TLAM, n. DIEDEMAN, z. 5 gem. 1 vierendeel toebehorende Ghelein VAN DE MAELE causa uxoris en w. de buschdreve.

19 11 1625. Oostzwynland in Westvleteren. Verkoper: Cornelis MATSAERT, proc. over de wed. Adriaen THEERLYNCK (Zuid- en Noordvierschare Krombeke en Stavele.) en over de kinderen THEERLYNCK (Schepenen en keurheren van Hondschote,) Koper: Michiel LAUREINS. Ligging: west aan het hof van Pieter DAVID, O-W., w. Callestraat, z. de kinderen Boudewyn WAELS, n. de erfgenamen Ancheel VAN DER VESTENS.

01 01 1626. Westzwynland. Verkoper: Christiaen DEWEERDT, x Janneken. Koper: Guilles DE JONGHE, ter acceptatie van Jaecques TANT zijn schoonzoon. Grond: losrente over de brouwerij en brouwersalaam en twee hofstedes, waarvan een bewoond door Jan DESBARBUES, 1/2 gem. 25 roeden en het andere door de constituanten, 5 vierendeel. Ligging1: O-W., o. Jacques WYTS, z. Jacques BAERT, w. de straat, n. het volgende. Ligging2: O-W., w. de straat, n. Nicolais TLAM, o. Jacques WYTS; Belast door de koper.

41 r. 12 05 1626. Westzwynland; Verkoper: Franchynke, de wed. Jacques DE PLACKER, x Gillis VERSCHAVE, Jan SCHIPMAN, zv. Pieter. Grond1: 3 gem. gemeen in 7 gem., waarvan de andere 4 gem. aan Pieter KEERNE,zv. Franchois toebehoren,Ligging1: z.+o. MOLIN, w. de erfgenamen van Pieter VAN DER STICHELE, n. MOLIN

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 44

Page 47: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

in wederlaeghe van Grond2: 2 gem. zaailand, en de helft van de hoppekeete in deEekhoek Ligging2: Z-N., z. de Watoustraete, n. tsteewechelken, o. en w. Claeys VAN DER DOENE

04 07 1626 Westzwynland in Watou. Verkoper: Guilles LE DEUR en Jacob VAN BEVEREN, x Cathelijne, dv. Jan DE MEULENAERE Pacht aan Adriaen VAN POUCKE. Grond1: 1 gem. 13 roeden. Ligging1: Z-N, o. Symphoriaen DEMOL, z. uitvoetweg, w. Guilles DE JONGHE,. Grond2: 1 gem. 2 roeden, Ligging2: o. tvogelkensleen, z.+w. Jacques MELIS, n. de erfgenamen Jacques DE PLACKER.

41v. 05 01 1626. Oostzwynland in Westvleteren. Verkoper: Christoffel DE HANE, x Perynken, dv. Maerten VAN DEN BUSSCHE. Koper: Jan VAN DER BEKE en Jan DANNEEL. Grond: 1/2 gem. 8 roeden. Ligging: O-W., w. verkoper Crabbe-elst, z. Pieter DAVID en de kopers, n.+o. Guilles FLOOR.

42r. 14 11 1626. Westzwynland. Verkoper: Gillis BARVOET, zv. Jan, x Maeike, dv. Christiaen CLYNCKEMAILLE. Koper: Andries MASSELIS, jr. Grond: 1 gem. 20 roeden zaailand. Ligging: Z-N., n. de Wulfhullestraat, z. Pieter VAN DEN PEEREBOOM, o. een dreef.

14 11 1626. Verkoper: Andries LEBBE, Franchois VERKINDEREN (?). Koper: Christiaen VISAIGE. Grond: 2 gem. land. Gekocht met zijn broeder Franchois LEBBE aan Christiaen NOLin deel van 10 gem. 2 roeden.

19 01 1627 Verkoper: Charles LEURIN procuratie over Jan VAN DOORNE (Stad Poperinge). Koper: Jaecques ROGIER. Grond: 2 gem., genoemd tvette schaep. Ligging: z. Wulfhullestraat gaande naar de Gasthuismeulen, w.+n. Jan LAUWYCK, o. Pieter BOUVE. Pacht ten profijte van Jan LE COCQ.

42v. 02 03 1627. Oostzwynland Krombeke.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 45

Page 48: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Verkoper: Jan WYTS, zv. Gadifer, x Maeike VAN RENYNGHE, zv. Mahieu. Koper: Charles MOLIN. Grond1: 4 lijnen ongeveer 8 roeden De Leeuwercke, waar Pieter DE KAND op woont als pachter. Ligging1: O-W., o. waterloop, , w. Crombekestraete, z. Mevr. de abdis van Roesbrugge, n. Jan DE BERGH, zv. Maillaert. Grond2: 1 gem. 30 roeden, boomgaard en omtrent 1 lijne bos. Ligging2: Z-N., o. dezelfde straat, z. Jan DE BAENST, w. Pieter PLATEVOET, n. de dis van Krombeke.

43r. 16 03 1627. westzwynland. Verkoper: Jacob VERSCHAVE,zv. Jacob. Koper: Caerle WILLEMS, zv. Jan. Grond: 1/2 van 1 lijne 25 roeden gemeen met Jan DE WULF. Ligging: Z-N., o. de waterloop, z. uitvoetweg, w. Jan WYTS en n. de wed. SIMPOL. Pacht nog twee jaar Joos DE BYZERE.

20 04 1627. Westzwynland. Verkoper: Christiaen DE BYZERE, x Janneke, en Jorijne de wed. van Claeys DE BUZERE (!), en Jan VAN HOUCKE. Koper: Andries LEBBE. Grond: 1 gem. 35 roeden zaailand. Ligging: o. Pieter DE CERF, z.+w. Jan LAUWYCK, n. Baron van BUSBEQUE.

43v. 20 04 1627. Oostzwynland parochie Sint-Jan Poperinge (!). Verkoper: Jan VAN HOUCKE, zv. Jan, procuratie over Jan DE SCHOTTER. Koper: Franchois PIERENS. Ligging: n+z. Matteus LOTTIN, o. de wed. Cornelius PIERENS.

18 05 1627. Westzwynland in Watou. Verkoper: Christiaen DE BYZERE, zv. Joos, x Jeanne, en Mahieu DE ZAGHER, x Perone, allebei dochters van Christiaen DE BYZERE, zv. Adriaens. Grond: 1/4 van de oosthelft van 5 vierendeel gemeen en onverdeeld. Grond: 1 gem. ongeveer 1/2 vieren deel. Ligging: O-W. o. het volgende stuk, z. Pieter DE CALF, w. de wedersplete, gevallen op de vijf kinderen van Jacob TANT, n. Cortewilde.

44r. Westzwynland. 18 05 1627. Verkoper: Pieter BRUYAN, x Christijne, dv. Chaerle VUYLSTEKE. Koper: Nicolais HIRCHON. Grond: 1/8 waarvan de ene helft behoorde aan Caerle VUYLSTEKE en de andere

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 46

Page 49: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

aan zijn kinderen gehuwd met Meelken SRAEDTS: 4 gem. en enkele roeden, waar de vernoemde Chaerle VUYLSTEKE woont.

44v Westzwynland. 15 06 1627. Verkoper: Janneken, wed. Jooris VISAIGE, en de kinderen Mr. Charles DE JONGHE na renunciatie. Koper: Christiaen VISAIGE. Grond: 3 vierendeel 37 roeden zaailand. Ligging: Noord aan het hof van competante, o. Jooris VISAGE, zv. Joris, zoon, erfgenaam, z. Sint Janscapelle, n. Watou, w. erfgenamen Pieter QUAGHEBEUR, zv. Philips.

09 11 1627. Westzwynland. Verkoper: Nicolais TLAM, x Maike ROGIERS, zv. Jan. Koper: Jaecques DIEDEMAN. Grond: 4 lijnen 6 roeden. Ligging: n. erfgenamen Pieter VANDER STICHELE, o. kinderen en wijlen Guille VAN DAMME, w. Jaecques DIEDEMAN, en Guille VAN DE MAELE, causa uxoris, z. Loodreve

45r. 04 11 1627. Westzwynland. Verkoper: Adriaen VISAIGE, x Maike en Pieter ROOMS, x Jeanne, dv. Christiaen. Koper: Mahieu TERRIER, zv. Frans. Grond: Herberg en brauwerie Vogelsanck, 3 vierendeel land, laatst gebruikt door Anths. DECRETON.

09 11 1627. Verkoper: Jan SCHIPMAN, zv. Pieter, x Petronella, dv. Jan COPPENS Hondschote. Koper: Ghelein DIEDEMAN. Gemeen met Pieter KEERNE. Grond: 7 gem. 10 roeden, tdrooghebroot. Ligging: Z-N, n. de meersen van de Bornebusschen, o. Bornebusschen.

45v. 02 12 1627. Westzwynland. Verkoper: Caerle WULLENS, Jan DEWULF. Koper: Joos SEIS. Grond: 1 lijn 25roeden. Ligging: O-W., z. Jan WYTS, n. Pieter WULLENS, o. tzwynlanddreveke, w. de wed. VAN SIMPOL,

18 01 1628. Schepen van het zwynland 1624-1627 ELLIEUL. Schepenen van Cassel.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 47

Page 50: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Verkoper: Jacques PROVENTIER, procuratie Dieryck DE BUZERE en Pieter DE BUZERE, Pieter PEUTEVINCK, x Jacquemyne DE BUZERE, Jacques PITTE, x Maike DE BUZERE, de genoemde DE BUZERE, kinderen Pieter DE BUZERE en Christiaen DE BYZERE (!), zv. Christiaen, voogd van Maike, dv. Claevs DE BUZERE (!). Koper: Jan MAKEBLIJDE. Grond: 5/7 de herberg De Hooghe Wulfhulle, 8 gem. 40 roeden. Ligging: z. straat naar Poperinge, w. Watoustraete, o. straat naar Gheraerts cruuce, en zo lopende naar St.-Janscapelle.

46r. 04 02 1628. Westzwynland Watou. Verkoper: Nicolaes DE POURS, x Anna AERNOUTS. Koper: Roede van justitie. Grond: 1 1/2 vierendeel hoeve. Ligging: Z-N, z. Cortewildedreve, w. Jan BERVOET,n. Franchois KEERNE, o. Baron van BUSBEKE.

11 02 1628. Oostzwynland in Westvleteren. Verkoper: Joos DU PLOY, “procuratie spec. absoluut ende irrenovable” Jan , zv. Jan, x Jacquemyne, dv. Jan MARCELIS. Koper: Jan DEBAENST, sr. Grond: 2 gem. 1 lijne 36 roeden. Ligging: Z-N., n. Peryncke, de wed. Jan , zv. Fanchois, o. de erfgenamen CIaeys DE LEGHER, en Jan VAN DEN BERGHE, door koop aan Gabriël VANHOVE, z. de erfgenamen DE LEGHER en Cornelius HEURLEBOUT, w. Ernestus BLOMME en de acceptant.

15 02 1628. Westzwynland Onze Lieve Vrouwe Poperinge. Verkoper: Cornelius PLESSIET, x Jeantgen, dv. Christiaen DEFEBURE. Koper: Jan TANT, ter acceptatie van Jaecques TANT, zijn neef. Grond: 1 lijne. Ligging: N-Z., o. aan groter stuk, n.-o. op recht stuk tot wat zuid van de schuur vanzelfde koop, o.+z.+w. Jan TANT, koper, n. Jockwegh. In meerdere koop van 2 gem. 1/2 onder Poperinge.

46v. 14 03 1628. Westzwynland. Verkoper: Jan TALUWE, x Jeanne BUZERS, dv. Pieter. Koper: Jan MAKEBLIJDE, zv. Loys. Grond: 1/7 van 8 gem. 1 lijne hoeve. Ligging: herberg De Hooghe Wulfhulle, nu bewoond door Phillips DEQUIDT.

14 03 1628. Westzwynland in Watou. Verkoper: Gillis VERSCHAVE. Koper. Christiaen DE PECKER.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 48

Page 51: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Grond1: 5 gem. 1 vierendeel 37 roeden, waar Philip FOLCKE woont. Oorsprong Mahieu HERMAN, x Franchoise LEGHER(1624). Grond2: 1 gem. 5r. zaalland west. Ligging1: z. Jacob VERLSYPE en Cornelius LAUWYCK, en de wed. en erfgenamen Bavo BER VOET, w. de wed. Pieter QUAGHEBEUR, en Jan PLESSIET, n. de waterloopen o. Franchois KEERNE, n-o. Pieter DE HAZE. Ligging2: Z-N., z. Jacob MASSELIS, w. Blokstraetken, n. + o. de wed. en de erfgenamen Bavo BERVOET in pacht nu nog aan FOLCKE. Losrente Nicolais VAN BAMBEQUE.

47r. in de marge. Gillis VERSCHAEVE transpoort aan Tanneke, dv. Cornelius VAN WYNSBERGHE, op 15 03 1631. Voogden: Jan WATERLEET en Jacob PROVENTIER.

47r. 14 03 1628. Oostzwynland in Westvleteren. Verkoper: Gabriël VAN HOVE, x Christyne, dv. Michiel DELEGHER. Koper: Jan VAN DEN BERGHE, zv. Maillaert. Grond: 1/2 van 1/2 gem. Gemeen met de kinderen Gabriël VAN HOVE, x Cathehijne VICTOOR. Ligging: Z-N, n. Coyaertdreve, o. Anths. PLATEVOET, w. de wed. Jan DE WILDE, zv. Franchois, z. de kinderen van Jan DE WILDE, zv. Jan.

28 03 1628. Westzwynland in Onze Lieve Vrouw Poperinge. Verkoper: Andries LEBBE. Koper: Maerten BAERT, acceptatie van Adriaen, x Christiaen BAERT, zonen. Grond: 1/2 vierendeel land en pitterie. Ligging: w. Guille FLOOR.

11 04 1628. Oostzwynland in Krombeke. Verkoper: Gillis VERSCHAEVE, “procuratie speciael” over Jean Baptist HEM (Veurne)Koper: Boudewijn DE CROX Grond: 1/2 van 4 lijne 44 roeden. Waarvan een deel aan Jacob KEERNE. Grond: 11 gem. 30 roeden en de rest in Krombeke onder Veurne en Westvleteren. (o.a. fruitdragende bomen). Opgenomen voor de Kerk van Krombeke.

47v. 01 04 1628. Verkoper: Maike VAN HOUCKE, dv. Jan, x de wed. Franchois DE BUZERE, dv. Pieter, en Jan VAN HOUCKE voogd van de kinderen van Franchois. (Poperinge). Koper.: Jan MAKEBLIJDE. Grond: 1/7 van de Hooghe Wulfhulle, 8 gem. 1 lijne land. Ligging: z. de straat naar Poperinge, o. de straat naar Gheeraerts cruuce, w. Watoustraete.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 49

Page 52: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

14 04 1628. Westzwynland in Sint Bertinus parochie Poperinge; Verkoper: Adriaen VERSCHOTE, zv. Adriaen, x Maike en Pieter ROOMS, zv. Jan, x Janeke, de dochters van Christiaen DEWEERT. Koper: Gillis VERSCHAVE. Grond: 1 gem. 18 roeden, waar Jooris DE BYZERE pacht, gekregen bij de dood van Christiaen DE WEERT, x Janneke VERSCHAVE. Ligging: O-W., o. Franchois FOLCKE, z. Jacques WYTS en Mahieu TERRIER, herberg Vogelsanck, w. de straat, n. Nicolaes TLAM. Losrente aan Jan DENYS, Guille DE JONGHE.

48r. Westzwynland. Verkoper: Laurence VOGHELAERS, de wed. Michiel VERMEERSCH, en Boudewyn MASSELIS. Koper: Joos CHEIS. Grond: 2 1/2 gem. 25 roeden. Ligging: o. Jacob MASSELIS, n. straat, w. het gasthuis, z. Andries MASSELIS.

48v. 18 08 1628. Oostzwynland in Westvleteren. Verkoper: Jan DE WILDE, zv. Jan, x Jacquemynke, de dochter van Jan MASSELIS. Koper: Mahieu DIDIE Grond: 7 lijnen 9 roeden. Ligging: o. Poperingestraete, z. Reninghedreve, n. voorgaande, o. klooster Eversam, w. beek tussen Westvleteren en Krombeke.

19 09 1628. Westzwynland in Watou. Verkoper: Christyne, dv. Jan VAN DAMME, laatst weduwe wijlen Pieter DE MEULENAERE, en Jan DE VOS, vriend. Koper: August LIEBAERT. En Jan VAN DAMME. Grond1: 1/2 gem. 17 roeden, Ligging1: Z-N., z. Wulfhullestraete, w. Jacob VERSCHOTE, o. de erfgenamen Pieter VAN DE CAPELLE. Grond2: 2 gem. 30 roeden, Ligging2: Z-N., o. Jan VAN DAMME, vader, z. uitvoetweg, w. Symphoriaen DEMOL. bijleven.

49r. 16 10 1628. Westzwynland in Watou. Verkoper: Jan VAN IDEGHEM, ridder, baanderheer van BUSBEKE, Watou, enz. Koper: Guille DE JONGHE, wissel. Reserve twee populieren. Ligging1: n. de beek, o.+z. DE JONGHE, w. Pieter DE BRUUC en de erfgenamen Claeys RYCKEBUSCH. Ligging2: z. dreve, w.+n.+o. heerlijkheid van de Douvie. Grond3: 1 gem. 12 roeden

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 50

Page 53: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Ligging3: z. aan een stuk zaailand, Z-N., z. straat, w.+o. Charles RYCKEBUSCH, n.de dijk en de dreef; bewoond door Pauwels ROBYN. Grond4: 1 gem.26 roeden,Ligging4: z. uitvoetweg, w. de wed. Pieter DE MOL, n. straat, o. Jooris CHEIS. Grond5: 4 lijnen,Ligging5: z. over de beek., w. Ulrich Nicolaes VAN DER LEEUWE, n. uitvoetweg, o. de Vleesschaele toebehorende aan Augustyn VAN DAMME. De ‘toemaete’ voor DEJONGHE is dat hij uitweg blijft hebben.

20 10 1628 Verkoper: Pieter DE KEUVEL (KERVEL ?). Koper: Jan SIMOENS, heere van der Gracht, admoniteur van de goederen van de Heer baron van Inghelmunster. Grond: Brouwerij van Hooghe ende Groote Zwynlande in Onze Lieve Vrouwparochie Poperinge. Meegekocht “ketel, cupe, backen, tonnen onder brouwersalaem”. Het dak dient hersteld te worden.

50r. Nicolaes HIRCHEY (?), x Maike. Oorsprong van Pieter BRIANT, x Christyne VUYLSTEKE, dv. Charles, causa uxoris. Gemeen en onverdeeld met Charles VUYLSTEKE en voorkinderen in 4 gem. waar Charles woont. Koper: Pauwels ROBYN.

50v. 31 10 1628. Westzwynland in Watou. Verkoper: Charles VUYLSTEKE, x Mechelyne, dv. Christiaen GROOTDUIME. Het ‘consent’ werd afgenomen door Jaecques HACKE. Koper: Jacob VERSCHAVE. Grond: de helft van 4 gem. 35 roeden, waar Christiaen woont, gemeen met de kinderen. Ligging: w. Palingstraete, n. acceptant, o.+n. de eik-elsten van Gasthuis Poperinge, z. Jan MORTIER.

28 11 1628. Verkoper: Jaecques WYTS. Koper: Boudewyn DE CROX. Grond: 174 roeden in 2 lijnen 27 roeden eigendom van de kinderen Laureyns WYTS, waar Jacob KEERNE woont. Gemeen in 8 gem. 6 1/2 roeden waarvan de rest op Westvleteren, Krombeke en Stavele.

51r. 12 12 1628. Westzwynland te Watou. Verkoper: Nicolaes TLAM, “procuratie speciael” van Hendryc FRARYN, gegeven aan Jan CREUSE (Cassel). Koper: Boudewyn MASSELIS.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 51

Page 54: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Ligging: Z-N. Andries en Franchois LEBBE, causa uxoris, w. Jan VAN DAMME, o. Franchois FOLCKE.

29 01 1629. Westzwynland in Watou. Verkoper: Michiel BAERT, x Maike, dv. Guille PORRET. Grond: 2 gem. 1/2 hoeve. Grond1: 1 gem. 10 roeden, gemeen met Jacques SALOMé, in 2 gem. 20 roeden Ligging1: o. Blokstraete, z. Jacob MASSELIS, w. Christiaen BAERT, w.+n. Jan PL ESSIET. Grond2: 1 gem. 20 roeden,Ligging2: O-W., o. Blokstraete, z. Meester Jan VAN DER FOSSE, n. voornoemde MASSELIS, e.a., w. Maillaert VAN DE GOORSTEENE.

51v. 29 01 1628. Westzwynland in Watou. Verkoper: Adriaen BAERT. Koper: Michiel BAERT, wissel. Grond: 1 gem. 20 roeden. Ligging1: O-.W., o. Blokstraete, w. Maillaert VAN DE GOORSTEENE, z. Jan VAN DER FOSSE, n; Christiaen BAERT, Jacob MASSELIS, e.a. Grond2: 1/2 van 2 lijnen 49 roeden meers in twee stukken, gemeen met de acceptant, Adriaen BAERT,Ligging2: o. Tanneke BAERT, z. comparant en Christiaen BAERT, w. Jacob SALOMON.

51v. 02 03 1629. Verkoper: Nicolaes BEKE. Koper: Pieter VAN DEN PEEREBOOM. Ligging: O-W., o. Vogelsanck, w. acceptant. Deze acte is geschrapt.

06 03 1629. Westzwynland in Watou. Verkoper: Nicolaes PARENT, x Anna COCQUEREL. Grond: Een hoeve met het westen van het huis gedeeld “midden vierstede”; 6 gem. 3 vierendeel 28 roeden. Ligging1: 5 lijnen 34 roeden, w. Z-N., n,+z. het volgende, w. de kerk van Proven, n.Capellestraete, o. Pieter COCQUEMPOT, oost aan het voornoemde hof. Ligging2: 2 lijnen 49 roeden, zuid aan voorgaande, O-W., w. Blokstraete, o. volgende, Crommen garsbilck, z. volgende. Ligging3: 2 lijnen 35 roeden, zuid, O-W., w. voorgaande, o. Crommen garsbilck, z. volgende. Ligging4: 1 gem. 57 roeden, O-W., w. voorgaande straete, grasbilck, z. kerk van Proven. Ligging5: 1/2 gem. 9 roeden, genoemd de driehoek, w. de straat, n.+o. de kerk van Proven, z. de voorgaande 2 lijnen 44 roeden.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 52

Page 55: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Ligging6: 1 1/2 gem. 14 roeden, Crommen garsbilck, z.+o Franchois FIRMIN, causauxoris, w. voorgaande en Michiel VERMEERSCH, n. Jan GAUCHIE causa uxoris. Belast Andries REBAULT. Losrente. Koper: Jaecques TANT.

52r. Westzwynland. Verkoper: Claeys VANDEMAERLE, zv. Guislenus. Koper: Pieter VAN DEN PEEREBOOM. Grond: 1/2 gem. Ligging: o. Vogelkensleen, w. acceptant, n. Jan FOLCKE. Gemeen met Nicolaes BABELAERE en Mr. Caerle VAN DER DOENE.

52v. 03 04 1629. Westzwynland. Verkoper: Caerle ROENS, x Maike DE FIEU, dv. Matteus. Koper: Pieter VAN DE PEEREBOOM. Grond: 1/2 gem. Ligging: z.+w, acceptant.

03 04 1629 Oostzwynland in Krombeke. Verkoper: Jooris MISDOM, zv. Jan. Koper: Claeis VAN ZANDVOORDE. Grond: 2 lijnen. Ligging: O-W., w. kinderen van Jan DE WILDE, o. Anths. VAN ARIE door pacht van Joos DEDOIS, heer van Ruddervoorde, z. bos genaamd de minister (van Hondschoote), n. de zelfde.

06 03 1629. Westzwynland. Verkoper: Claeis BEKE. Koper: Pieter VAN DEN PEEREBOOM. Grond: 1 lijne elst. Ligging: O-W., o. Vogelkensleen, w. acceptant.

53r. Westzwynland in Watou. 02 05 1629. Verkoper: Franchois FROMENT, x Janneken COCQUEMPOT, zv. Pieter. Koper: Andries MASSELIS. Ligging1: 2 gem. 15 roeden, Z-N., z.+w. Nicolais PARENT, acusa uxoris, o. volgende. Jan GAUCHIE. Ligging2: 2 lijnen 27 roeden, o. daarvan lang naar het zuiden, z. het volgende, n. Jan GAUCHIE, o. Anthoinette COCQUEMPOT en het bos Jacques DECROIX. Ligging3: 1/2 gem. 28 roeden, O-W., o. Anthoinette COCQUEMPOT, z. de wed. Michiel VERMEERSCH, en de Heer van Wieze, w. kerk van Proven, n. Anthoinette COCX en Nicolais PARRENT, causa uxoris. Verpacht aan Jan DURAMELLE.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 53

Page 56: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

53r. Westzwynland. 29 05 1629. Verkoper: Cornelius VAN VOORBRAK, x Marie SPETEBROOT (Steenvoorde) Koper: Andries REBAULT. Grond: 4 lijnen 22 roeden. Ligging: n. Lovie, o. Jan VAN DAMME, z. de wed. Loys VAN DE GOORSTEENE en de dis van Sint Bertinus te Poperinge, w. Jooris VAN DE GOORSTEENE.

53v. 06 06 1629. Verkoper: Jan VUYLSTEKE, x Noëlla MAZINGARBE (Rijsel) Koper: Jacob VERSCHEURE. Grond: de helft van 4 roeden 1/2 gemeen en onverdeeld in 4 gem. 30 roeden aan Jacob VERSCHAVE gekocht van Charles VUYLSTEKE causa uxoris en zijn kinderen.

29 01 1629. Westzwynland in Watou. Koper: Pieter VAN LEEUWE, x Isabeau, dv. Anthoine MATTON. Grond: 7 vierendeel een hoeve. Ligging: Z-N., n. de straat, o. de kinderen Jacques CREUS, z. Andries MASSELIS, en Nicolais PARENT causa uxoris, w. Pieter COCQUEMPOT, zv. Pieter.

54r. 29 01 1629. Westzwynland in Watou. Verkoper: Pieter VAN LEEUWE, x Isabeau, dv. Anth. MATTON. Koper: Jean GAUCHIE, x Cecile, dv. Pieter COCQUEMPOT. rente op hoeve, 7 vierendeel gekocht aan GAUCHIE. Ligging: Z-N., z. Andries MASSELIS en Nicolais PARENT, causa uxoris, w. Pieter COCQUEMPOT, zv. Pieter, n. straat, o. Jaecques CREUX. Marge: Hector SCHREVEL, voogd van de kinderen Maillaert VERHAEGHE, transpoort van Jean GAUCHIE, Jaecques TANT, proprietaris van de rente, cassatie.

54v. Westzwynland in Watou. 21 02 1630. Verkoper: Philippe BARLET, x Marie ANCEEL. Koper: Jan MARSELIS, zv. Jan. Grond: 1/4 van 9 gem., waar Jacques PECKELE woont. Gemeen en onverdeeld bij koop van Jaecques SAVARY en Louis LERICHE.

23 04 1630. Westzwynland. Verkoper: Charles DE PECKERE, x Franchyne. Koper: Gillis DEBACKERE, x Jacquemijne SCHOTS. Grond: 5 gem. 25 roeden door koop aan Gillis VERSCHAEVE, waar Philips FOCQUIER woont. Ligging: Z-N., n. hoeve Pieter DE HAEZE, en de wed. Michiel VERMEERSCH, o. Franchois KEERNE, z. Jacob VERSLYPE, w. de erfgenamen Bavo BERVOET, z. de

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 54

Page 57: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

wed. Michiel VERMEERSCH, w. Blokstraete. Hypotheek Gabriël SAURAIGE.

54v. 23 04 1630. Schepenen en baljuw Christiaen VUYLSTEKE, Pieter DAVID, Jacques HACKE, Jan HUUGHE. Verkoper: Gillis DE BACKER, zv. Gillis, x Jacquemyne SCHODTS. Koper: Christiaen DE PECKER. losrente. Eveneens Gabriël SAURAIGE, x Perone PECKERS. Verleden in Steenvoorde.

55v. 23 04 1630. Westzwynland in Watou. Verkoper: Gillis LE ROY, zv. Philips. Koper: Jacob MASSELIS, zv. Jan. Grond: 5 vierendeel. Gebruikt door Anths. CANEEL, pachter. Ligging: z. Cortewildedreve, w. Blokstraetgen, n. erf Maerten BAERT, o. Cecile LE ROY, causa uxoris

56r. 07 05 1630. Westzwynland in Watou, Verkoper: Chaerles COCQUEREL, zv. Jan, x Maeike, dv, Maerten BAERT. Koper: Christiaen BAERT. Grond: 1 gem. 46 roeden. Ligging: Z-N., n. Franchois FOLCKE, o. Jan VAN DAMME en, Michiel BULTHEEL, z. Jooris VERSTELLE causa uxoris, w. Christiaen BAERT.

56r. 01 10 1630. Westzwynland. Verkoper: Inghel DENYS, x Martynken SCHOONAERT. Koper: Philips DEQUIDT. Grond: 1 lijne 26 roeden zaailand. Ligging: Z-N., een klein “hapken” noord, n. Willem SCHERRIER, o. Claeys VAN DER DOENE, z. zelfde, w. erfgenamen Pieter QUAGHEBEUR.

56v. Oostzwynland in Westvleteren. 26 11 1630. Verkoper: Pieter DE LEGHER Koper: Jan DANNEEL, zv. Kaerle, x Maeike DE LEGHER. Grond1: 8 lijnen de helft aan Jan VERBEKE, causa uxoris. Ligging1: Z-N., o. Pieter DAVID, z. Torrestraat, w. Pieter DAVID, het veldeken, Grond2: 1 gem. 8 roeden de helft aan Jan VERBEKE door koop en causa uxoris, genoemd Crabelst

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 55

Page 58: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Ligging2: O-W., w. Jan DE BAENST, z. Pieter DAVID, het veldeken o. Jaecques FLOOR, Crommenelst, w. Franchois VAN DE KELLENAERE,

56v. Westzwynland, 10 12 1630. Koper: Pieter VAN DE PEIREBOOM. Verkoper: Jaecques BABELAERE, x Christyne. Grond: 1/2 lijne, gemeen met Pieter VAN DEN PEIREBOOM. Ligging: Z-W., Pieter PEIREBOOM, tvogelkensleen, n. de wed. Jaecques FOLCKE. 56v. Verkoper: Jaecques BABELAERE, x Chrispyne. Koper: Pieter VAN DE PEIREBOOM. Geschrapt.

57r. Westzwynland in Watou. 10 12 1630. Koper: Jacob MASSELIS. Verkoper: Kaerle VAN IWAEDE, x Anth. dv. Pieter VAN WESTBROUCKE, x Lowyse VOGHELAERS. Grond: 1 lijne hoeve. Inclave van twee stukken in goederen van MASSELIS. Gebruikt door Jacques PECKEL. De jaarbaten zijn aan Loyse VOGHELAERS.

57r. Westzwynland in Watou. Jaecques TANT, baljuw, Jan HUUGHE, Jan TAHON, Gilles LEROY, schepenen. Koper: Jan DE VOS, zv. Frans Losrente. Grond: 1/6 hoeve: 11 gem. 2 lijnen 6 roeden. Ligging1: 10 1/2 2 roeden, n. Capellestraat, o. dreef Franchois en Andries LEBBE, causa uxoris, z. het volgende en de voornoemde LEBBE, w. jokweg en de rest van 1 gem. 54 roeden, waarvan de westhelft het volgende. Ligging2: 2 gem. 1 lijne 8 roeden, Z-N., n. het volgende, o. Christiaen VISAGE, z.+w. de hoeve en de landerijen van voorn. LEBBE. Ligging3: 1/5 van 3 stukken 9 vierendeel, O-W., w. Christiaen VISAIGE, z. Jan DANNEEL, Jaecques FLOOR, n. Joos CHEYS, o. Guille ROUVROY, gemeene en onverdeeld met broeders en zusters.

57v. 26 03 1631. Christiaen DE BYZERE, zv. Joos x Jeanne, dv. Cbristiaen DE BYZERE en Pieter DE RAEDT, x Christyne, dv. Joos DE BYZERE. Gemeen met Jan WYTS. Rente. Grond: 2/6 van 4 gem. 42 roeden hoeve, waar Joos DE BYZERE, hun vader, woont. Ligging: Z-N., z. tzwynlandtstraetgen, w. Jaecques MELIS, + Laurens THIBAULT, n. Alaerd FAES, o. Jan WYTS.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 56

Page 59: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

58r. 08 03 1631. Westzwynland in Watou. Verkoper: Mahieu RUEBRECHT, x Isabeau, dv. Anths. VAN BELLE en Guille VAN BELLE, zv. Anths., x Anne DE SEVE, dv. Andries. Koper: Jan CLEENEWERCK bij purge Jacob VERSCHAVE. Grond: hoeve, 4 gem. 1 lijne 11 roeden waarvan 7 lijnen 2 roeden, verpacht aan Loys DE CLUNDERE. Ligging: 2 gem. 12 roeden. Z-N., z. gasthuis Poperinge, w. Mahieu DE GAY, o. Maillaert VAN GHOESTEENE, w. Jan DE SNEPERE, en volgende.

58v. 18 02 1641 Westzwynland. Losrente. hoeve, 4 gem. 1/2. Verkoper:Jacob V ,jr. Koper: Mahieu HUBREGHT, x Gheleine VAN BELLE.

58v. Westzwynland in Watou. 08 04 1631. Verkoper: Andries MASSELIS bij purge Kaerle SOCKEEL, x Maeiken, dv. Maerten BAERT. Grond: 5 vierendeel in twee percelen. Ligging1: 3 vierendeel, O-W., o. de wed. Pieter QUAGHEBEUR, w. Jacob MASSELIS, z. Kaerle WYDOOT, n. Andries LEBBE. Ligging2: Z-N., z. Jan PLESSIET, n. Andries LEBBE, w. idem, bos Pieter QUAGHEBEUR, o. de graaf van Watou.

59r. 06 05 1631. Westzwynland in Westvleteren. Verkoper: Perynke MEERSEMAN, wed. Christiaen HAZEBAERT. Koper: Pieter LIEM, zv. Jacob, x Janneke VANDEN BUSSCHE. Grond: de Cauwe, gemeen met Jacob en Franchois LIEM, 8 gem. Ligging: O-W., o. Jan MORMENTYN, z. tzwynlandt, w. Jaecques VAN IPERE, zv. Jaecques, n. dreef en de kinderen Chaerle DANNEEL. Voorwaarde van ontlasting tegenover de kerk van Westvleteren. Marge: Margriet MARTENS, laatst wed. Pieter DE MEERSEMAN.

57r. Westzwynland. 06 05 1631. Verkoper: Perynke (MEERSEMAN), de wed. Christiaen HAZEBAERT, x Franchois DANNEEL. Verbinden in de handen van Michiel VERMEULEN zv. Franchois. 3 gem. Grond: 1/2 van 6 gem. erf van Pieter MEERSEMAN, vader en moeder. 2 gem. aan de kinderen van Jacob LIEM. Ligging: w. Jaecques VAN IEPERE,o. Perynke, de wed. Jan DE WILDE,en

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 57

Page 60: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

tzwynlandtstraetgen, n. dreef van de kinderen van Caerle DANNEEL, voor de cauwe lopende ‘van de langhsscheure tot de straete’, z. tzwynlandtstraetgen.

59v. Zwynland Poperinge. 03 06 1631. Jan HUUGHE, Jan TAHON, Christiaen WAELS en Jacob DE BYZERE, schepen van Oost- en westzwynland. Verkoper: Pieter DE RYM, x Mayke LEROY, dv. Phillips. Koper: Christiaen MAES. Erfelijke rente. Grond: hoeve, 1 gem. 39 roeden. Gemeen en onverdeeld met Cecilia, zuster van huisvrouw.

60r. Westzwynland in Watou. 06 06 1631. Verkoper: Nicolaes PARENT, x Jehenne COCQUERELLE. Koper: Jaecques TANT. Hofstede waar PARENT woont.

Westzwynland 19 07 1631. Jan TAHON en Jacob DE BYZERE, schepenen Oost- en westzwynland. Verkoper: Christiaen WAELS, x Proontgen VOORSEUNE. Koper: Jan VAN DAMME. Waar Christiaen WAELS woont. Ligging1: 2 gem. 10 roeden, O-W., w. het volgende, o. Couthofdreve, n. de verkopers, belast met rente van Jaecques PROVENTIER. Ligging2: 3 vierendeel 5 roeden, z. voornoemde dreef, w. de erfgenamen Maerten PLADYS Ligging3: 4 lijnen 24 roeden, w. Noordbilck, z. voorgaande hoeve, o.+w. de kinderen van Alaerd FAES. Ligging4: 1/2 gem., gemeen met de voorgaande krn. FAES, z. Couthofdreve, o. Jan DENYS. Ligging5: 1 vierendeel in de 9 vierendeel, waar Maillaert BEKE woont, O-W., z. koper, w.+n.+o. Couthofdreve.

60v. 01 08 1631. Westzwynland. Koper: Alaerd FAES, Verkoper: Christiaen KESTELOOT, x Maeike COEMELCK en Daniël KESTELOOT, x Christijne HAEZEBAERT, Jacob KESTELOOT, x Franchijne COEMELCK, Jan KESTELOOT, x Joorijne PARDIEU. Grond: drie vierendeel zaailand. Verhuurd aan Christiaen WAELS. Ligging: z. Zwynlanddreve, w. Jan TANT, o. de kinderen van de koper, n. Jaecques DIEDEMAN.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 58

Page 61: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

61r. Oostzwynland. Verkoper: Marcx WILLEMS, x Christijne QUAGHEBEUR. Koper: Philips LERMITE. Grond: ½ van 6 gem. 1/2 hoeve, waar LHERMITE woont. Gemeen en onverdeeld met Pieter BAUWET. Ligging: Z-N., o. Mevr. douarière van het. Zwynland en Jan HUBRECHT, w.+z. Jean Baptist BULTHEEL, n. de wed. en de erfgenamen van Jan QUAGHEBEUR, zv. Ghelein, en de kerk van Westvleteren. Belast door de dis van Westvleteren. rente van Mr. Marcx CAMERLYNCK.

61v. 20 11 1631. Verkoper: Franchois DE LOCRE, x Christijne, dv. Jacob VAN DAMME. Koper: Christiaen MAES. Rente. ½ van woonhuis, schuur, fruitdragende bomen, 3 gem. hoeve waar Pieter DE CALFwoont, 1/6 coornewintmeulen.

61v. Westzwynland. 20 11 1631. Verkoper: Claeis BABELAERE, zv. Nicolais, x Catherijne BAEI. Koper: Pieter VANDE PEREBOOM. Grond1: 1/2 van 4 lijnen 16 roeden. Gemeen met Jan BAERT. Ligging1: o. de erfgenamen van Maillaert DE PLACKERE, z. Adriaen VAN PEENE, w. de kerk van Proven, n. Ghysbeeke. Grond2: 1/2 van 1 gem. 36 roeden. Ligging2: n. Andries REBAULT, z. Jaecques MELIS, o. de kerk van Proven, w. Jaecques BAERT.

62r. Westzwynland 23 12 1631 Verkoper: Guille DE PLACKERE Koper: Wullemynke, de wed. van Loys VAN DE GOESTEENE. Grond: 5 vierendeeL Ligging: o. twzynlandstraetgen, z. Jan VAN DAMME, w. Pieter DIEDEMAN, n. de graaf van Watou.

62v. Westzwynland Watou. Jan HUUGHE, Lam bert FAES, Guille LEROY, Jacob DE BYZERE. Verkoper: Nicolaes PARENT, x Jehenne COQUERELLE. Grond: zuid aan Jacob TANT Ligging1: 5 lijnen 33 roeden, w. aan de hoeve, z.+n. het volgende, w. grasland vande kerk van Proven, n. Cappelestraetgen, o. Pieter COCQUEMPOT, o. de voorgaande hoeve, w. huis midden de vierstede. Ligging2: 2 lijnen 44 roeden, z. aan de voorgaande, o.+w. de Blokstraete, o.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 59

Page 62: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

volgende crommen grasbilck, z. volgende; Ligging3: 1 gem. 57 roeden, w. voornoemde straat, n+o. kerk van Proven, z. voorgaande 2 lijnen. 44 roeden. Ligging4: 1/2 gem. 14 roeden crommen garsbilck, z.+o. Franchois FIRMIN, causa uxoris, w. voorgaande en wed. Michiel VERMEERSCH, n. Jan GAUCHIE. 27 01 1632 Westzwynland Watou. Lage en wederlage gebruikt door Anth. CANNEELE. Verkoper: Robert PROVENTIER. Koper: Inghel BLOMME. Ligging: n. Andries MASSELIS, + Jacques SALEMON, z. Andries MASSELIS, jr., w. Caerle BAERT. In wederlage. krijgt PROVENTIER, 1/3 van 2 gem. 1/2. Gemeen met dezelfde PROVENTIER.

27 01 1632 Pieter DECALF voor Jan HUUGHE, Gilles LE ROY, Lambert FAES, Jacob DE BYZERE, schepenen. Verbinden in handen van Ghelein QUAGHEBEUR, voogd van zijn kinderen: Ghelein,Claeyse, Franchois, Perone, Jan, Mahien, Maeiken, Christynke en Ghelein. Uit zijn huwelijk met Perone QUAGHBEUR. Koper: Gillis VERSCHAVE. Grond: 1/2 van 4 lijnen 50 roeden, gemeen met zijn kinderen. Ligging1: 4 lijnen 25 roeden, w. Bavo BERVOET, n.+o. Christiaen DE BYZERE, z. volgende. Ligging2: 1 lijne 25 roeden, gemeen met zijn kinderen en Christiaen DE BYZERE, O-W., w. Joos PYL, o. Graaf van Watou, z. Andries MASSELIS, jr., n. het voorgaande. Ligging3: 1/2 van 1/3 van 5 vierendeel eveneens gemeen met zijn kinderen en Tanne, dv. Christiaen DE BYZERE, O-W., w. Joos PYL, o. de Graaf van Watou, z. Andries MASSELIS,jr., n. het voorgaande.

63v. 27 04 1632. Westzwynland. Verkoper: Nicolaes DE POURS. Koper: Jan VAN HOUCKE procuratie over Pieter VAN DER LEEUWE, zv. Pieter, x Isabeau, dv. Anthoine MATTON. Grond: 3 vierendeel. Ligging: z. aan het land van Nicolaes PARENT, causa uxoris, n. Capellestraet, o. verkoper, w. Pieter COCKEMPOT. Belast Jan COSET. Verbonden 1 gem. tot “bevrijdijnghe svercoopers goederen”.

64r. 25 05 1632. Westzwynland in Watou. Verkoper: Jacob VERSCHAEVE. Koper: Mahieu DE JONGHE. Grond: 2 gem. gebruikt door Pieter HAYON. Ligging: Z-N., z. Gasthuis Poperinge, koper, w. Caerle VULSTEKE, Capellerie van

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 60

Page 63: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Abeele, n. de viervoetweg, o. de koper gekocht van de erfgenamen van Anth. VANBELLE.

15 06 1632. Westzwynland in Watou. Verkoper: Jacob MASSELIS. Koper: Pieter VAN WESTBROUCK,jongman. Grond: 1 lijne in de hoeve waar Jacob DE PECKELE woont.

64v. 07 07 1632 Oostzwynland. Jan HUUGHE, Jacob DE BYZERE, schepenen. Koper: Inghelram VEKEMAN. Verkoper: Jan DE BAENST. Rente. Ligging: Z-N., n. Coyaertstraetgen, o. Cornelins HEURLEBOUT, w. Jan VAN DEN BERGHE.

64v. 04 08 1632. Verkoper: Jaeques SALOMOEN, x Magdalena BAERT. Geven aan elkaar. Grond: 1 gem. 40 roeden. 65r. Westzwynland.

12 10 1632. Koper: Jan TUGGHE. Verkoper: Pieter DIEDEMAN. Ligging: n. Graaf van Watou, w. Jan DENYS, z.+o. DIEDEMAN van zijn vader

65r, Westzwynland in Watou. Koper: Phillips DE QUIDT. Verkoper: Joos DE BYZERE, zv. Joos, x Chrispijne TANT, Jaques VAN DEN BROUCKE, zv. Jaecques, x Maeike TANTITANT; Maeikes, Claeise TANT, dv. Jacob. Grond: 1/2 gem., gemeen met Hubrecht OBREGHT, ... dv. Adriaen halfbroer. en 1/5 van 2 gem. Ligging: O-W., w. de kinderen Bavo BERVOET, n. Jokweg, o. Phillips DE QUIDT, z. Pieter DECALF. Rente voor Pieter QUAGHEBEUR, zv. Philips en bijleven van Jossyne, x Hendrick QUAGHEBEUR.

65v Oostzwynland in Krombeke, Koper: Augustijn JACOBSZOONE. Verkoper: Bernaert VAN DE STEENE, x Catherijne DEWILDE, dv. Joos. Grond: 1/4 van 13 gem. 1 lijne 12 roeden, waar Lambert FAES woont.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 61

Page 64: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Gemeen met de koper, causa uxoris, Claeis JACOBSZOONE, x Cornelie en Tanneke DEWILDE uit deellot.

66r. Westzwynland. 22 12 1632 Verkoper: Jan KESTELOOT, zv. Christiaen. Jacob KESTELOOT, zv. Christiaen, zijn broer. Grond: 1 1/2 gem. 10 roeden - gemeen met Jan KESTELOOT. Ligging1: noord aan de landen van Jean Baptist BULTHEEL, o. de kinderen Alaerd FAES, w. Jaecques DIEDEMAN, z. Jan TANT. Ligging2: 5 lijnen gemeen in de eekhoek, genoemd tpaepestick, W-Z., Guille ROUVROY, Christiaen MOENAERT, o. de beek, n. Pieter VAN DE PEIREBOOM. Belast met rente voor Maillaert VAN DE GOESTEENE, zv. Maillaert.

66r. Westzwynland. 22 12 1632. Koper: Andries MASSELIS, jr. Verkoper: Jan KESTELOOT, x Joorijnke PARDIEU. Grond: 1/2 gem. 10 roeden. Ligging: n. Jean Baptist BULTHEEL, o. de kinderen Alaert FAES, w. Jaecques DIEDEMAN, z. Jan TANT.

26 01 1633. Westzwynland. Koper: Jaque SALEMON, x Magdalena BAERT. Verkoper: Jooris VERSTELLE, x Tanneken BAERT. Grond: 1 gem. 31 roeden boomgaard. Ligging: x Chrispiaen BAERT, o. Zwynlandstraetgen.

26 01 1633 Westzwynland. Koper: Adriaen BAERT. Verkoper: Jooris VERSTELLE, x Tanneken BAERT. Grond: 2 lijnen 50 roeden. Ligging: Z-N., o. tzwynlandstraetgen, z. Christiaen BAERT, w. de koper, n. “jockwegh” en Jaque SALEMON.

26 01 1633. Westzwynland. Koper: Christiaen BAERT. Verkoper: Jooris VERSTELLE. Grond: 3 gem. 3 roeden. Ligging: o. Adriaen BAERT, z. Jaques SALEMON en Willem FLOOR, w. Guille PIEREN,causa uxoris, n. Inghel BLOMME’s kind, Christiaen BAERT, en Christoffel DE KEERLE.

08 02 1633 Westzwynland.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 62

Page 65: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Koper: Jacob VERSCHAEVE. Verkoper: Charles VULSTEKE, jr. jongman. Gond: 1/2 gem. hoeve gemeen en onverdeeld met Jacob VERSCHAEVE, waar Jan DE COCQ woont. ligging: Zuid afgaande naar de huisvr. van Jan MORTIER, w. Palincstraete, n. de koper, o. Gastbuis van Poperinge.

67v. Verkoper: Jan VAN HOUCKE, procuratie voor de Graaf van Watou, Franchois FROMENT, x Jeanneke COCKEMPOT, voogd Pieter COCKEMPOT, broer, Jan GAUCHIE, x Cecile COCKEMPOT, Guilles SCHOONAERT, x Ceciha COCKEMPOT, de erfgenamen van Janneke COCQUERELLE, x Nicolaes PARENT. Janneke COCQUERELLE, tevoren wed. Pieter COCKEMPOT. Koper: Jacob MASSELIS.

67v. Westzwynland. 24 02 1633. Grond: 7 gem. waarop Pieter COCKEMPOT overleden is. Ligging: n. Capellestraete, z. het volgende, o. Pieter COCKEMPOT, w. land van Proven kerke. Ligging2: 3 gem. O-W., w. Blokstraete, o. het volgende, z. Loyse VERMEERSCH, n. voornoemde COCKEMPOT en de kerk van Proven. Ligging3: een driehoek, w. Blokstraete, n.+o. kerk van Proven, z. het voorgaande. Ligging4: 1/2 gem. 14 roeden. Z-N., n. Nicolaes DE POURS, z. de kinderen , o. Andries MASSELIS, w. de 3 gemeten.

68r Westzwynland in O.-L-Vrouwe parochie Poperinge. 20 04 1632. Koper: Mailliaert TANT, zv. Jacob, en Leynaert DE GRYSE. Verkoper: Catherijne, dv. Jacob TANT. Grond: 4 lijnen 20 roeden. Ligging: Z-N., z. Jacob DIEDEMAN, o. Jean Baptist BULTHEEL, n. Guille BLOMME.

68v. Westzwynland. 03 05 1633. Verkoper: Pieter DE RYM, x Maiken LE ROY, dv. Philips. Koper: Christiaen MAES. Losrente. Grond: Hoeve gemeen met Cecilia LEROY, dv. Philips. Ligging: Z-N., w/+n. Gasthuis Poperinge, o. Pieter VAN DE PEIREBOOM, z. Casselddreve. Rente voor de koper.

69r. Oostzwynland in Westvleteren. Jaecques TANT, baljuw van het Zwynland. Koper: Franchois DANNEELS, procuratie over Pieter VAN DER VEST, zv. Maillaert, x

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 63

Page 66: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Betgen (+), dv, Jacob MAERTEN, x Laurence LANGHRAET Pieter VAN DER VEST, x Loyse, dv. Cornelius WITVLIET. Procuratie in Gistel. Ze wonen in Jabbeke. Grond: 1/20 van 4 gem. 32 roeden + 4 lijnen 30 roeden. 1/5 van 4 gem. 1/5 van 4 lijnen 53 roeden denMorael 1/5 van 2 gem. 67 roeden bos lyckemoortele. Verkoper: Jan VAN DEN BERGHE. Ligging: 1/5 2 gem. 67 roeden, z. Donckerdreve, w. Torre, w. Grielenleen Verkoper: Jan VERBEKE “claeght naerheyde als meertochter”(Meer= er naast; tochter tochten, middenederlands voor vruchtgebruik hebben..

70r. 29 07 1633. Koper: Philippe GERNILLE, x Tonynken, dv. Jasper LEU, Verkoper: Toussein FOCKENIER. Rente. Grond: hoeve, 3 gem. 16 roeden, gereserveerd 1/2 van de oostcamer. Ligging: Z-N., z. Jan HUBRECHT en de Heer van het Zwynland, w. Jean Baptist BULTHEEL, n. Ghelein QUAGHEBEUR, o. de kinderen van Jan QUAGHEBEUR.

70r. 07 12 1633. Krombeke. Verkoper: Maeiken, de wed. Franchois VAN DER MEULEN. Koper: Marcus BREEDERS, x Catherijne ELLEBOO, zv. Jan. (Steenvoorde). Grond: 5 lijnen. Ligging: West over de beek die Proven en Krombeke scheidt, n. Boudewyn BEUTENS, o. Bruggraaf van Veurne.

70v. Westzwynland, 17 01 1634. Verkoper: Claeis PYLYZERE, zv. Boudewyn, x Janneke, dv. Caerle VULSTEKE. Koper: Jacob VERSCHAEVE. Grond: 1/2 gem. 4 roeden, gemeen en onverdeeld met Jacob VERSCHAEVE, gekocht in een groter stuk van Christiaen VULSTEKE,jr. Ligging: erfgenamen huisvrouw Jan MORTIER, n. de koper, o. Gasthuis van Poperinge, waar Jaques LE COCQ woont.

31 01 1634. Oostzwynland in Westvleteren. Koper: Cornelius HEURLEBOUT voor Jan VAN DER BEKE, sr. Verkoper: Franchois DANNEEL procuratie over Wouter DE MEULENAERE, zv. Joos, x Maeiken VAN DER VESTE (Baronie van Buyzen). Grond: 1/5 van 2 gem. 57 roeden bos lynckemoortele, gemeen in 11 lijnen 52 roeden en koper, Ligging: o. de kinderen van Jan DANNEEL en Jan VAN DER BEKE, jr., z. Donckerdreve, w. Gielensleen, n. Torrestraat. Grond2: 4 lijnen 53 roeden, Morael.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 64

Page 67: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

71r. 31 01 1634. Oostzwynland in Sint-Bertinus Poperinge. Koper: Marcus LELIEUR Verkoper: Pieter DIEDEMAN. Grond: 1 gem. 2 lijnen, Kersgietere, gemeen met de koper. Ligging: O-W., o.+n. Bornebossen, w. de aman van Poperinge, z. Cornelius HEURLEBOUT.

71v. 31 01 1634. Verkoper: Cornelius HEURLEBOUT. Koper: Franchois DANNEEL procuaratie over Wouter DE MEULENAERE, zv. Joos, x Maeike VAN DER VESTE (Guyzen). Grond: 1/5 van 2 gem. 57 roeden, lyckemoortele. Ligging:o. de kinderen van Jan DANNEEL en Jan VAN DER BEKE, jr., z. Donckerdreve, w. Gielensleen, n. Torrestraat.

72r. Westzwynland in Watou. Wullemijne, dv. Pieter DE HAEZE. Verkoper: Pieter DE HAEZE,jongman, 36 jaar. Grond: 1/2 gem. gemeen met broers en zusters, waar vader overleden is. Ligging: o. hoeve van Pieter CRAEYE en Franchois FOLCKE, z. de waterloop, w. de wed. Michiel VERMEERSH, n. een viervoetweg en Pieter CRAEYE.

72r, 14 03 1634. Andries MASSELIS, zv. Jan. Koper: Anths WINNEBROOT procuratie van Pieter TANT, x Cathelijne SCHOTTERS. Grond: 7 vierendeel in Krombeke, Ligging: z. 4 gem. en 1 vierendeel, o. Krombekestracte, z. erfgenamen Ghelein GHYZELE, w. Gillis DE WERF, n. 2 gem. 1/2 aan de krn. Jan JACOBSZOONE.

72v. 28 02 1634. Westzwynland. Koper: Ghelein DE KEERLE. Alaert FAES, x Jaene DECROIX. Grond: 3 vierendeel.Ligging: z. Zwynlandtdreve, w. de erfgenamen Jan TANT, o. de kinderen van de verkoper, n. Jaecques DIEDEMAN.

72v. Westzwynland. Verkoper: Ghelein DE KEERLE ter accepatatie van Jan ROUVROY. Koper: Janneke, dv. Ghelein ALLAERT, 30 jaar. * Gillis VYNCKE en Jan REYNOUDT, als voogden van Cathelijnken, dv. Jan ALLAERDT, zv. Ghelein, gehuwd met Jaques REYNOUDT. * Gillis VYNCKE en Jan BEUN, zv. Jan, als voogden van Janneken, dv. Jan ALLAERDT,

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 65

Page 68: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

xx Scholastica, dv. Matthys VISAIGE (Ieper). Grond: 1 lijne 35 roeden, deel van 2 gem. 1/2 rest in Poperinge. Ligging: n. jockweg, o. wijlen Christiaen DESMET, z. de erfgenamen Cornelius PIEREN, w. wijlen Jan TANT en erfgenamen.

73r. 21 04 1634. Koper: Guillis ROUVROY, zv. Guille voor Jan ROUVROY. Verkoper: Jan VAN DAMME procuratie over Passchier VERELST, x Jaeneke VAN DAMME. Grond: 1/2 van 1 gem. Ligging: Z-N., z. de cheyns, w. de kinderen MOL, n. meers, o....

73r. 30 05 1634. Westzwynland. Verkoper: Andries MASSELIS, zv. Andries. Koper: Crispijne VANDAME, dv. Jan , laatst wed. Pieter DE MEULENAERE en Jan VANHOUCKE. Grond: 1/2 gem. 17 roeden als wed. verkregen van Christyne FLOORs, dv. Alexander, haar moeder. Ligging: Z-N., z. Werfstraete, w. de wed. Pieter BOUVE, o.+n. de erfgenamen van de wed. Pieter VAN DE CAPELLE.

73v. 12 09 1634. Westzwynland in Onze-Lieve-Vrouwe parochie Poperinge. Verkoper: Jaques BAERT. Koper: Jan VAN HOUCKE procuratie over Pieter ALLAERT, zv. Jan, x Maeike, dv. Gillis MIGHYN (Hondschoote) Grond: 2 gem. 1 lijne 77 roeden. Ligging: Z-N., o. Allaert FAES, z. jokweg, w. dreef van Couthof n. de wed. Noël GEQUET. Ligging2: 2 lijnen 7 roeden, Z-N., o. Joos CHEYS, jr., z.+w. Andries MASSELIS, sr., n.

jokweg.

74r. Verkoper: Nicolaes DE POURS. Koper: Jan PAPEGAEY, procuratie over Guilles SCHOONAERT, zv. Jan, x Anthoinette COCQUEMPOT, dv. Pieter. (Watou) Grond: 2 gem. 17 roeden. Ligging: 2 lijnen 76 roeden, Z-W. komende van Andries MASSELIS door koop, n. de koper, o. de volgende, n. koper, o. volgende. Ligging2: 1 gem. 8 roeden, happende zuid en noord Michiel VERMEERSCH, n. voornoemde koper, o. Graaf van Watou en Jacques CREUX, komende van Pieter COCKEMPOT, vader.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 66

Page 69: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

27 09 1634. Westzwynland in Watou. Verkoper: Jaecques TANT. Koper: Nicolaes DE POURS. Grond: 3 vierendeel. Ligging: Pieter VAN DER LEEUWE, zv. Pieter, x Isabeau, dv. Anthone MATTON. Ligging: Z-N., n. Capellestraet, o. koper, z. Jacob MASSELIS, w. Pieter COCKEMPOT, zv. Pieter.

74v. 29 10 1634. Zwynland parochie van Sint-Bertinus. Koper: Andries MASSELIS, zv. Jan. Verkoper: Christiaen DE BYZERE, zv. Joos, x Jaquemyne DE BYZERE, dv. Christiaen.Pieter DERAEDT, x Christyne, dv. Joos DE BYZERE. Grond: 2/3 in 7 vierendeel. 1/3 van de rest aan Jacob DE BYZERE. Ligging: z. tzwynlantdreveke, w. de wedersplete, aan BAILLIAERD, n.+o. de koper, causa uxoris. Belast de wed. Jan LIEBAERT.

75r. 29 10 1634. Koper: Andries MASSELIS, zv. Jan. Verkoper: Jacob DE BYZERE, zv. Joos, x Magdalena VAN DAMME, zv. Pieter. Grond: 1/3 van 7 vierendeel. Belast wed. Jan LIEBAERT.

75r. 30 10 1634. Koper: Jaecques TANT. Verkoper: Pieter VAN DER LEEUWE, zv. Pieter, x Isabeau MATTON, dv. Anths. Grond: 1 gem. Gebruikt door Anths. MATTON. Ligging: Z-N., n. straat, o. kinderen Jaques CREUX, z. Andries MASSELIS, w. Nicolaes DE POURS

75v. Westzwynland in Watou. Verkoper: Pieter COCKEMPOT, zv. Franchois, jongman. Koper: Jaecques TANT. Erfelijke losrente. Ligging: Z-N., z.+w. Jacob MASSELIS, n. de straat, o. koper.

76r. 12 12 1634. Westzwynland in Watou. Jacob MASSELIS “naerheydtclaegher” (betwist de eigendom) bij Gilhis DE BACKERE. Koper: Jacob DEWULF, zv. Jan, x Christynke HUYGHE.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 67

Page 70: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Grond: 1 gem. Ligging: o. Blokstraete, z. Jan PLETSIET, w. Adriaen DE MEUNYNCK, n. Nicolaes DE POURS.

30 01 1635. Zwynland in Sint-Bertinus Poperinge. Koper: Jan MAKEBLIJDE en Jooris MAENEN, voogden van Marie, dv. Pieter MAKEBLIJDE. Verkoper: Franchois PIEREN, en Ghelein WENIS procuartie over Matheus LOTTIN, x Marie PIEREN. Grond: 8 gem. 2 lijnen 20 roeden hoeve. Ligging: Noordwest aan de Drooghen Tap, meest Z-N., happende stuk, o. Frans PIEREN causa uxoris, z. de kerk van Sint Jan, w. de Lodreef gebruikt door Robert CREPY, die pacht heeft.

76v. Westzwynland in Watou. Koper: Jacob MASSELIS. Verkoper: Jaques CREUX, x Sara WICKERS, August DECREUX, x Jaquemijncke sQUIDTs, Guille CREUX, x Cbristijncke KEUWERS, Jan PLATEVOET, x Tanneke CREUX, Franchois VERSLUUS, x Clemence CREUX, Jacques HAEZEBAERT, x Joorijnke DE CREUX , Marcx HAEZEBAERT, x Maeiken CREUX. Grond: 1/2 van 9 vierendeel 19 roeden. Gemeene met Guille CREUX. Ligging: Z-N., n. Capellestraete, o. Wulfhullestraete, z. Andries REBAUT, w. Graaf van Watou + Nicolaes DE POURS + Jaecques TANT.

77r. 15 05 1635. Westzwynland in Watou. K; Jacob MASSELIS. Verkoper: Jan VAN HOUCKE procuratie over Pieter COCQUEMPOT, jongman. Grond: 1/2 gem. 42 roeden en 1/2 hoeve, en de oostkamer van het huis. Ligging: Z-N, z.+w. de koper, w. Capellestraete, o. de verkoper.

19 06 1634. Westzwynland in Watou. Koper: Gillis DE BACKERE. Verkoper: Christiaen BAERT, jongman. Grond: 1 gem. 46 roeden. Ligging: z. Andries MASSELIS, w. Jan PLYQUET, n. Andries MASSELIS en Jaques SALOMON, o. de kinderen Inghel BLOMME.

77v. 03 07 1635. Westzwynland in Watou. Koper: Joos CHEYS. Verkoper: Alaert FLAHAU, x Anna DELMARE. Grond: 1 gem. 50 roeden. Ligging: o.+z. wed. Jan BOUVE, w. Franchois WAIGNON, causa uxoris, n. Poperingestraete.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 68

Page 71: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

78r. Westzwynland. 14 08 1635. Koper: Jan TUGHE. Verkoper: Pieter DIEDEMAN. Grond: 1 gem. 12 roeden, Oostwalleken. Ligging: Z.N., n.+z.+o. verkopers kinderen, w. Andries SCHOONAERT.

78r. 04 09 1635. Westzwynland in Watou. Koper: Gillis DE BACKERE. Verkoper: Jan WAELE, zv. Jan, x Tanneke DE BYZERE, dv. Christiaen. Grond: 1 gem. 5 roeden. Ligging: z. Jacob VERSLYPE en de erfgenamen Bavo BERVOET, o.+w. koper.

78v. Westzwynland. 11 12 1635. Koper: Wullemijnken MELIS, de wed, Louys VAN DE GOESTEENE. Verkoper: Maeiken WIDOODT, de wed. Willem DESNEPERE, sr. en Christiaen DE JONGHE. Grond: 2 lijnen 6 roeden, ontbloot door Robert DERYCKE. Ligging: Z-N., o. Claeis VAN DER DOENE, z. Leonora DOOMS, wed. Willem DE FLYE, w. Jaques SCHEVELE, n. waterloop.

79r. 22 04 1636. Westzwynland in Sint-Bertinus parochie. Koper: Claeis TLAM. Verkoper: Jan DE ROODE. Grond: 2 gem. 1 lijnen 12 roeden. Ligging: Z-N., vierkant, w. Joos CHEYS

10 06 1636. Oostzwynland in Westvleteren. Verkoper: Cornelius HEURLEBOUT, Koper: Noël MASUREEL, kerkmeester van Westvleteren. Grond: 3 gem. 1 lijne 33 roeden. 6 gem. 46 roeden en 1/2 gem. in de westhoek. Gemeen met Jan QUAGHEBEUR. Ligging: Z-N., n. van X gekocht van Ghelein QUAGHEBEUR, o. Jan ELLEGOOT, den Pardieu, z half waterloop Mevr. VOXVRIE, w. hoeve PhIs LERMITE. Koper: Phls LERMITE Hodspenning aan de koster: Leonard DEHAENE en Joos CAILLIOUT.

79v. 10 06 1636. Westzwynland. Koper: Andries MASSELIS. Verkoper: Jaques ROUGIRé, x Jacquemijncke.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 69

Page 72: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Grond: 2 gem. 1 roede; twitte schaep. Ligging: Z-N., z. Wulfhullestraete, n.+W. de erfgenamen Jan NAUWYNCK, o. wed. Pieter BOUVE.

13 07 1636. Westzwynland in Watou. Koper: Jaecques TANT bij purge. Verkoper: Pieter DEHAEZE, jongman, 42 jaar. Grond: 1 gem. 17 roeden, 1/3 deel van 6 gem. 1 vierendeel, hoeve, successie van vader en moeder, gemeen en onverdeeld met zusters en broeders. Pacht door Phls. FOLCQUIER.

80r. 13 07 1636. Westzwynland in Watou. Koper: Phls DEQUIDT. Verkoper: Pieter DYSSAU, zv. Jan, x Cecilia dv. Phls. LEROY. Grond: 5 vierendeel 2 roeden 1/2. O-W., wed. Jacob MASSELIS, n. de kinderen Bavo BERVOET, o. de waterloop, z. Cortewildedreve.

26 07 1636. Westzwynland in Oostvleteren. Verkoper: Joos CHEYS, jr. Koper: Christiaen WAELS, x Proontgen. Grond: 7 vierendeel. Ligging: z. de verkoper, n.+w. Jaecques TANT, o. de kinderen Allaert FAES.

80v. Westzwynland te Watou. Verkoper: Jacob MASSELIS bij purge van Jan VAN HOUCKE over Pieter COCKEMPOT,jongman (Poperinge). Grond: 1/2 gem. 33 roeden hoeve. Ligging: Z-N., o. Jaecques TANT, z.+W. koper, n. Capellestraet. Losrente in het voordeel van TANT.

81r. Westzwynland. Verkoper: Anths. VAN NOORDT, x Cathelijne dv. Allaert FAES. Hij is landpacht schuldig aan Joos CHEYS,jr. Het land dat hij verbindt is gemeen met Meester Jan FAES. Ligging: 5 vierendeel 5 roeden, o. noordbilck, z. Christiaen WAELS, n. iemand uit Gent, o. Couthofdreve. Ligging2: 4 lijnen, w. Brombilck, z. Couthofdreve, w. Claeis MERLEVEDE, modo X, n. Jaecques TANT, de wedersplete aan X. Ligging3: 1 gem., z. Brombilck, w. Christiaen MERLEVEDE, mode X, n.+o Jean Baptist BULTUEEL. Ligging4: 1 roede, w. Jan DENYS, z. Zwynlanddreve, o. X. Ligging5: 1/6 van 1 1/2 gem. gemeen Allaert MAERTEN en Jan FAES.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 70

Page 73: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

81v. 23 09 1637. Westzwynland in Oostvleteren. Koper: Pieter VAN DE MARASCHE. Christiaen DE JONGHE procuratie over Pieter DYSSAU, x Cecilia LEROY (Penthy). Grond: 1/2 vierendeel 17 roeden. Pacht aan Jan DUHAMé. Ligging: o. Pieter Cornelius SCHEIREBOOME, w.+z.+w. Gasthuis Poperinge;

82r. 01 12 1637. Westzwynland in Watou. Verkoper: Mahieu RYCKE, zv. Dieryck, x Maeike, dv. Jooris VISAIGE. Koper: Christiaen VISAIGE. Losrente. Grond: 10 gem. 1/2 + 2 lijnen waar Jooris CROQUET woont. Gemeen met broeders en zusters. Ligging1: n. op de straat, w. St.-Janscappel, o. de dreve van Pieter QUAGHEBEUR, zv. Phls., z. het volgende en dezelfde QUAGHEBEUR, w. de dreve naar de Wulfhille. Ligging2: 1/6 van westhelft van 2 gem. 1 lijne 8 roeden gemeen als voogaande, west aan de straat, n. op voornoemde hoeve en land van koper, z.+w. hoeve QUAGHEBEUR.

15 12 1637. Westzwynland in Watou. Koper: Jacob MASSELIS, zv. Jan. Verkoper: Christiaen BAERT. Grond: 1 gem. 4 roeden. Ligging: Z-N., w. Blokstraete, n.+o.+z. koper.

82v. Westzwynland Sint-Bertinusparochie. 12 01 1638 Koper: Andries PLATEVOET, accepteert voor Jan VAN RENYNGHE. Verkoper: Claeis TLAM. Grond: 2 gem. 1 lijne 7 roeden. Ligging: Z-N., n. Graaf van Watou, o. d ‘eirewete, z. tzwynlantstraetgen.

20 07 1638. Westzwynland in Watou. Verkoper: Charles VISAIGE. Koper: Mahieu DERYCKE, x Maeike, dv. Jooris VISAIGE. Grond: 1/6 van 11 gem. 1/2 hoeve, waar Jooris CROCKé. Gemeen en onverdeeld met Christiaen VISAIGE, broers en zusters bij vaders dood.

83r. 28 09 1638. Westzwynland. Verkoper: Andries MASSEAU.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 71

Page 74: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Koper: Claeis BABBELAERE, zv. Claeis. Grond: 1/2 van 1/2 gem. Ligging: o. Jan DE SCHOTTERE, z. Jaques MELIS, sr., n. Clais VERMAERLE, w. Antlis. CABILLIAU. Gemeene tot de andere helft met VERMAERLE.

09 11 1638. Westzwynland. Koper: Jaecques TANT. Verkoper: Anths DE SEURE, x Wullemine DE HAEZE bij purge. Grond: 2 gem. 1 lijne 25 roeden. Oorsprong: verkopers huisvrouw. Hoeve waar Marc MATTON op woont. Rente Joos CHEYS.

83v. Westzwynland. 09 11 1638. Koper: Jooris BAILLAERT. Verkoper: Anth. MASSEAU. Grond: 2/3 van 1/2 gem., gemeen Claeis MERLEVEDE. Ligging: o. de erfgenamen Jan DE SCHOTTERE, z. Jacob MASSELIS, sr., w. FranchoisPIERENS, n. Mattheus DUBOIS.

08 02 1639. Verkoper: Maerten LEROY. Koper: Claeis VERMAERLE, x Jaquemyncke VAN RENYNGHE, Grond: 1 gem., waar Maerten LEROY woont. Ligging: n. viervoetweg, o. de wed. en kinderen van Ulrich Nicolaas VAN DER LEEUWE, z. Franchois FOLCKE en Jaques TANT, w. TANT

84r. Westzwynland. 12 02 1639. Koper: Claeis TLAM. Verkoper: Jan DE ROODE. Grond: 2 lijnen 14 roeden, gemeen Maillaert DE BERGH. Ligging: w. de wed. Loys VAN DE GOESTEENE, z. dezelfde, o. de wed. Cornelius VOORBRAECKE, n. De Lovie.

84v. Westzwynland in Watou. 19 04 1639. Koper: Pieter VERMEERSCH. Verkoper: Gillis VAN DE WALLE, zv. Ghelein, x Christijne OUDOORE. Girond: 3 gem. 3 vierendeel. Ligging: Oostdeel; waarvan de wederspelte is aan Jan C..TRE, z. de wed. Andries VAN DER CLYTTE, n. de wed. VAN ACKERE, o. de erfgenamen Michiel VERMEERSCH, w. Pieter DEMOL. Grond2: 1/4 gem. 3 vierendeel, toebehorende de minderjarige kinderen uit het

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 72

Page 75: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

huwelijk met Cathelijne VERPOUCKES. Verhuurd aan Jan METSU.

19 07 1639. Westzwynland in Watou. Koper: Andries LAUWYCK Verkoper:1/2 van het erf+ 8/17 delen aan Franchois, Jan, Claeis, Peroone DECALF, en Ghelein QUAGHEBEUR, voogd van Mahien, Ghelein, Maeiken en Christijne DECALF, kinderen van Pieter QUAGHEBEUR, xx Peroone QUAGHEBEUR.(acte in Belle) 2/17 delen van de andere helft aan Pieter, Gillis en Colaert DECALF, kinderen van Pieter, x Jaentgen SCHOEMAEKCKERS. Pieter, zv. Pieter DECALF, voogd van de 7 kinderen van Pieter DECALF, sr., x Cathelijne DE TALUWE in derde huwelijKoper: Claeis, Caerle, Guille, Maerten, Jacob, Anne, Cathelijne voor 7/17 delen van de 1/2. Grond: 6 vierendeel. Ligging: z. Christiaen DE BYZERE, w. de wed. Bavo BERVOET, n. dezelfde BYZERE, o. Phls. DEQUIDT.

85r. 22 09 1639. Oostzwynland. Koper: Michiel VERMEULEN. Verkoper: Pieter TRUDONIUS, procuratie over Pauwelyne DOTHEUS, wed. van wijlen Abraham TRUDONIUS. Voogd Loys TRUDONIUS, zijn broer. Ligging: o.+z+w.+n. Michiel VERMEULEN.

85v. Geschrapt. Marge: Jan TAELE, + sr., Maximiliaen zijn zoon + Mahieu VAN OOST + Pieter LAMAIRE, schoonzoon + Anths VAN HILLE + Christiaen VAN HILLE; vereffening.

22 11 1639.Westzwynland.. Koper: Frans WAIGNON, x Marie DELMAERLE. rente van Jan TAELE, zv, Jan. Ligging: z. Joos CHEYS en sterfhuis Anths. DELMAERLE, w. dezelfde wed., n. straat van Poperinge naar Watou, o. Joos CHEYS, jr.

86r. 29 12 1639. Koper: Christiaen ROUSSé, x Janneke, Verkoper: Pieter DE MOL, zv. Symphoriaen. Rente. Grond: 1 gem. 18 roeden 1/2, de oostzijde van 2 gem. 37 roeden. Ligging: Z-N., n. Straat, o. Jan VAN DAMME, z. viervoetweg, w. Pieter.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 73

Page 76: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

86v. Westzwynland. 20 12 1639. Koper: Passchier DE MEERSEMAN, x Maeiken DEBERGH. Grond: 2 lijnen. Ligging: n. De Lovie. Gemeen met de koper in een grotere partij.

20 12 1639. Verkoper: Caerle VANDEN BROUCKE. Koper: Hubrecht PROVENTIER, procuratie Nicolaes BULTHEEL( Ieper). Grond1: 3 gem. 26 roeden, Proven. Ligging1: o. Provenstraete, z. beek, w. bos van Andries REBAUT, n. de dreef. Grond2: 2 gem. 41 roeden. Ligging2: o.+z. Provenstraete, w. Gapaert en de kinderen van Jan BOONE, n. bos Maerten DE WAEGEMAECKER. Ligging3: 4 lijnen 8 roeden, boomgaard, o.+z.+w.+n. Jean Baptist BULTHEEL. Alles is gepacht door Jan HILLE.

87r. Christiaen WAELS en Loys DELATTRE (schepenen) Koper: Phls LHERMYTTE, x Cathelijne. Verkoper: Magdalena DEVOS, zv. Andries. Lening waarvoor rogge levenlang. Grond: 1/2 2 gem. 46 roeden. Ligging: z. douariere en erfgenamen Jean Baptist BULTHEEL, w. Andries PLATEVOET, w. Pieter BAUWET, o. erfgenamen Mevr. van het Zwynlant (?).

87v. Westzwynland Onze-Lieve-Vrouwe parochie. Koper: Joos CHEYS, sr. Verkoper: Guille LUUPHOUT, x Maeiken, Grond: 1/2 van 5 lijnen 10 roeden. Ligging: o. Pieter VAN DEN PEIREBOOM, z. scherp op de straat, w. wederhelft, Jaques SALEMON, n. Franchois FOLCKE.

88r. Westzwynland. Koper: Michiel BAERT, Verkoper: Jooris VERSTELLE. Grond: 1 1/2 gem. 1/2 van een grote partij, noord aan de viervoetweg. Ligging: w.+z. Guille FLOOR en Jaques SALEMON, o. dezelfde SALEMON.

26 06 1640. Koper: Gillis SCHINGHEL ter acceptatie van Caerle GOEMAERE. Verkoper: Franchois LANSWEERT, x Loyse BEYAERT. Grond: 1 lijne. Gemeen en onverdeeld met dezelfde SCHINGHEL. Ligging: o. Danckaert, z. wijlen Jan DE WILDE. Belast door DEMOL.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 74

Page 77: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

88v. 27 11 1640. Westzwynland in Sint-Bertinusparochie. Verkoper: Jan DENNEQUIN, x Marijke, dv. Nicolaes PARENT. Koper: Catherijne VAN DAMME, wed. Jan MAKEBLJDE, ter accepatatie Jan ROUVROY.

Rente. Grond: 1 gem., waar de koopster woont. Ligging: Z-N, n. Pieter VAN DEN PEIREBOOM, o. Vogelskensleen, z. straat, w. de hoeve PEIREBOOM.

89r. 26 11 1640. Westzwynland. Koper: Jaques DE CODTS. Verkoper: Jan DE WILDE, procuartie over Jacques MASSELIS. Grond: 4 lijnen 25 roeden, waarvan 1/3 van 4 gem. 1 vierendeel gemeen met de koper en de wed. en de kinderen van Jan MASSELIS, zv. Jan. Ligging: O-W., o. Roesbruggestraete, z. de verkoper en de kinderen en de wed. voorn., w. waterloop, n. SIMPOL (Cassel).

10 07 1640. Jacob MASSELIS en Loys DE LATTRE (schepenen) Koper: Adriaen HOUVENAGHEL, x Marie DU MOLEIN (Bergen) Verkoper: Lieven EECKMAN Grond1: 4 lijnen 7 roeden hoeve, eertijds Leeuwercke Krombeke, nu in pacht Mahieu VOORSEUNE. Ligging1: zuid van de kerk, O-W., o. waterloop, tussen Krombeke en Watou, w. Crombekestraete, n. Jan VANDEN BERGHE. Grond2: 1 gem. 30 roeden, boomgaard, west van het voorgaande, over de voorn. straat, 1 lijne zaailand en de herberg de leeuwercke, nu aan HOUVENAGHEL. Ligging2:o. Crombekestraete, z. erfgenaam wijlen Jan DE BAENST, w. Mailliaert PLATEVOET en kinderen, n. kerk en de dis van Krombeke.

89r. Westzwynland in Watou Christiaen WAELES en Jaecques CALCKOEN, Jaecques TANT, Frans PIEREN in het voordeel van Glaude DEMOOR. Obligatie. Mr. Jan VANDENBUSSCHE, x Suzanne, dv. Glaude DEMOOR. Grond: 4 gem. 2 lijnen. Ligging: O-W., z. Gillis DE BACKER, w. Caerle VAN YWAEDE, n. viervoetweg, o. happende Pieter CANNE, de wed. Frans FOLCKE. marge voldaan.

90v. 05 03 1641. Westzwynland. Verkoper: Phlps. DEQUIDT, ter acceptatie van Maillaerdt DEQUIDT Koper: Charles DE BYSER, zv. Christiaen; de wed. Christiaen DE BYSER, zv. Joos,

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 75

Page 78: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

+ de wed. Clais DE BUSERE, zv. Pieter, x Josine DUBOIS. Grond1: 3/5 van 1/2 gem. belast door de koper in het voordeel van Andries LEBBE.

Ligging: O-W., o. koper, z. Andries LAUWYCK, w. de erfgenamen Bavo BERVOET, n. Cortewildedreef Grond2: 3/5 van 1/2 gem. 25 roeden, idem als voorgaande. Ligging2: O-W., o. graaf van Watou, z. Andries MASSELIS, w. de erfgenamen wijlen Pieter DE CALF, n. de koper. Koper: Tanneke DE BYSER dv. Christiaen, x Jan TAELE

91r. 05 03 1641. Verkoper: Philips DE QUIDT, ter acceptatie van Maillaerdt DE QUIDT. Koper: Jacques HURTRE, x Christijne TANTS, dv. Jacob. Sterkmakende over Baudewijn TRISTAM, x Tanneke TANTs, en Clara TANTs, jonge dochter en Jacques VANDENBROUCKE, x Maijken TANTs. Grond: 1/5 als boven.

05 02 1641. Westzwynland. Verkoper: Adriaen HOUVENAEGEL, x Margriet, dv. Chaerle DUMOULEIN. Philips DE QUIDT, zie voorgaande. Koper: Andries VERMEERSCH, zv. Jan, x Cathelijne, dv. Mahieu DEZAEGHERE. Grond: 1/9 van 1/5 in 2 partijen (zie voorgaande).. Koper: Jan VANDENBERGHE, zv. Maillaerdt. Grond1: in Krombeke, de Leeuwercke; 4 lijnen 8 roeden. Ligging1: O-W., o. de beek die Krombeke en Westvleteren scheidt, z. de abdis van het klooster van Roesbrugge, w. de Crombekestraete, n. de koper. Grond2: 1/7 van de lijfrente “ten lijfve van” Jenne MARTIJN, wed. Chaerle DU MOULEIN?.Grond3: 1 gem. 30 roeden, die tegenover het verkochte goed liggen aan de andere zijde van de Krombekestraete, met huis erop. Ligging3: Z-N., n. de kerk en de dis van Krombeke, w. Jan PLAETEVOET, z. sterfhuisJan DE BAENST.

92r. Westzwynland. 16 04 1641. Koper: Michiel MINNE, zv. Jan. Verkoper: Frans BARDOUL, x Willemyncke. Grond: 2 lijnen 9 roeden bos. Ligging: Z-N., z. Zwynlandstraete, w. Provenstraete, o. de erfgenamen Gillis DEROODE.

92v. 25 06 1641. Koper: Nicolaes JANSSOONE. Verkoper: Pieter VERMEERSCH, x Jacquemyncke. Grond: 2 gem. 1/2 vierendeel, gemeen eertijds de wed. Jan DECAESTECKER.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 76

Page 79: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Ligging: O-W., o. Jacob MASSELIS, w. de wed. CAESTECKER, z. het merendeel de graaf van Watou, n. Andries REBAUT.

92v. 09 07 1641. Oostzwynland in Krombeke. Andries HOUVENAEGHEL, x Marie DU MOULEIN schuldig aan Nicolais DE POURS. Grond: 8 lijnen, n. aan de beke in Krombeke (Veurneambacht). Acceptatie Joos CAENEN over DE POURS. Grond1: 1 gem. 31 roeden, boomgaard, Krombeke, over de straat van Krombeke naar Poperinge. Grond2: 1 lijnen zaailand met herberg de leeuwercke. Ligging2: Z-N., o. de voornoemde straat, z. de erfgenamen Jan DE BAENST, de wed. en de kinderen Maillaerdt PLATEVOET, n. kerk en dis van Poperinge. Grond3: 1/7 in lijfrente aan Jenne MARTEIN.

93v. Westzwynland in Watou. 22 10 1641. Jacob MASSELIS, Christiaen WAELES, Jacques SALEMOEN, Loys DELATTRE (heren van zwynland) Verkoper: Jan BAERT, zv. Jaecques, procuratie over Maeiken, dv. Jan DESNEPER, x Maijke DOOM, jonge dochter; Willem DESNEPER, Jan TECHELE. Grond: erfelijke losrente ten voordele van Maeike, dv. Jan DESNEPER, gemeen methaar zusters; 7 vierendeel 8 roeden eerder gebruikt door Jan MATTON. Ligging: Z-N., z. Maillaerd VAN DE GOESTEENE, w.+n. X. Jan DELVOYE, x Mayke SNEEPERs, erfgenaam van vaders zijde.

94r. Westzwynland in Sint-Bertinus Poperinge. 26 03 1642. Verkoper: Nicolais TLAM, zv. Nicolais, x Franchijnken, dv. Ghislein DIEDEMAN. Koper: Jooris BAILLAERT. Grond: 4 lijnen 6 roeden. Ligging: O-W., w. de kinderen Lodewijk VAN DE GOESTEENE, n. idem., o. de wed. Corn. VOORBRAECKE en de erfgenamen Andries REBAUT, n. de dreve.

94v. Oostzwnland in Krombeke. 26 03 1642. Adriaen HOUVENAEGHEL, x Margriet, dv. Christiaen DUMOULEIN. Grond: 1 gem. 30 roeden, herberg de leeuwercke, procuratie van Jooris DU BOlS, Stavele, de gebruiker van het goed. Ligging: Z-N., o. de Krombekestraete, z. de erfgenamen Jan DE BAENST, w. de kinderen Maillaerdt PLATEVOET, n. de kerk en de dis van Krombeke. Bij leven van de wed. Chaerle DU MOULEIN.

95r. 26 03 1642. Westzwynland in Onze-Lieve-Vrouwe Poperinge.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 77

Page 80: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Jacob MASSELIS en Baudewijn DE CROP. Verkoper: Jan TORSY, zv. Jan, x Margriet ROELINCK. Franchois BARDOUL. Grond: 2 gem. 1/2, het Waeghewiel Ligging: O-W., o. Willem SCHERRIER en de erfgenamen LIEBAERT, z. de graaf van Watou en Andries MASSELIS, w. Jan DE WULF, n. Jan VANDER FOSSE.

95v. Westzwynland in Watou. 08 08 1642 Verkoper: Lambert DELMAERE. Koper: Joos CHEYS, jr. grond1: 1 gem. 50 roeden, Z-N, o. koper, z+w. verkoper. Grond2: 2 lijnen, Z-N., o. voorgaande, z+w. verkoper, n. straat. Grond3: 1 gem. 8 roeden, Z-N., z+w. Nic. DE POURS, o. verkopers. Grond4: 1 gem. 1/2 25 roeden, Z-N., o. koper, nu Anth. LOYS causa uxoris, z. de waterloop, w+n. de verkoper. Grond5: hofstede, huis, schuur, Anthone LOYS, westhelft, Franchois WAIGNON, oosthelft, o. Franchois WAIGNON, causa uxoris, van de verkopers, z. happende naar de volgende en Allard FLAHAU, w. DE POURS. Grond6: 1 gem. 16 roeden en 2/3 van 1 roede, Z-N., o+w. DE POURS, z+n. de eigenaars.

96r. 05 06 1642 Verkoper: Franchois WAIGNON + DEMAERLE. Koper: Anth. + Franchijne DELMAERLE, ter acceptatie van Lambert DELMAERLE, voogd ten sterfhuize van de moeder van de verkoper.Grond: “Alle groene en droge catheilen”.

11 12 1640 Westzwynland in Watou. Verkoper: Clays JACOBSSEUNE Grond: 2 gem. bos bij de Wulfhulle.

96v Westzwynland in Sint Bertinus. Verkoper: Michiel MINNE, procuratie over Marie BARDOUL, begijn in Brugge. Koper: Franchois BARDOUL. Grond: 5 vierendeel Ligging: Z-N., o. Gapaerdt, z. Zwynlanddreve, w. Jan DE ROODE, n+o. Gillis DE ZELVERE

Westzwynland Sint Bertinus. Verkoper: Mayken BERCHs, dv. Jan, verlaten huisvrouw van Andries SCHOONAERT en Jan DE BERGH, broer. Koper: Ghelein VERCLYTTE, zv. Ghelein. Grond: 3 vierendeel 95 roeden. Ligging: O-W., o. de kinderen Loys VAN DE GOESTEENE, z. Christiaen ZANNEQUIN,

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 78

Page 81: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

leper, w. Dorsenaersdreve, n. Nicolaas BEKE. Christijne SCHOONAERT, dv. Andries SCHOONAERT; Andries.

Westzwynland in Watou. Verkoper: Adhemar DEHONDT, x Prijntgen VISAIGE. Koper: Charles VISAIGE.

97r. 10 02 1643 Grond: 1/6 deel van behuisde hoeve, 11 gem. 2 lijnen 6 roeden. Koper: Christiaen VISAIGE, gemeen met Frans LUCAS. Grond: z. Andries BEKE, w. Zwynlandstraetjen, o. ‘uitdreve’ van Andries LEBBE.

17 04 1643 Oostzwynland in Krombeke. Verkoper: Loys VANHILLE, zv. Loys, x Janneke, dv. Jan DE WILDE. (Veurne) Koper: Augustijn JACOBSSOONE, vader, voogd van de kinderen van Jacques DEWILDE: Jan Augustijn, Anna. Grond: Z-N., 1/4 van hoeve, huis en zaailand, 13 gem. 1 lijnen 12 roeden.

97v. 17 04 1643. Oostzwynland in Westvleteren. Verkoper: Loys VAN HILLE. Koper: Jan VAN DER BEKE, Franchois DECROO. Grond: 1 gem., Z-N., n. Coyaerddreve, w. Roeland PEEL en Pieter DE LEGHER, o. Cornelis HEURLEBOUDT.

98r. 18 05 1643. Verkoper: Maillaerdt MOSTAERT, jr., x Catherijne KESTELOOT. Koper: Joos CHEYS, jr., causa uxoris Jan STAECKE. Grond: Erfelijke losrente. - 2 gem. 28 roeden. Gemeen met Petrus KESTELOOT. Ligging: n. de Heer DE BLAZERE, w. CHEYS voornoemd, o. Jaecques TANDT, z. Christiaen WAELS.

03 07 1643 Westzwynland Verkoper: Christiaen WAELS, x Proontgen. Koper: Joos CHEYS, jr. voor het gasthuis. Grond: Losrente Jan VANDAMME. Grond1: 5 lijnen. Ligging1: o+z. Couthofdreve, w. de volgende, n. 7 vierendeel gras CHEYS, gekochtaan de verkoper. Grond2: 3 vierendeel 5 roeden, Ligging2: Z-N., o. de voorgaande, z. couthofdreve, w. de erfgenamen Maerten PLADYS., nu Petrus KESTELOOT en Maillaerd MOSTAERT, causa uxoris. Grond3: oosthelft van 1 gem. gemeen met de kinderen Allaerd FAES. Ligging3: z. Couthofdreve, o. de erfgenamen Jan DENYS. Grond4: 1 vierendeel en de 1/2 catheilen op 9 vierendeel, waar Maillaerd BECK

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 79

Page 82: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

woont, Ligging4: o+n Couthofdreve, z+w. de verkoper.

99r. 27 07 1643 Westzwynland Verkoper: Willem DE SNEPERE, x Cathelijne MAES. Koper: Jan HUUGHE, zv. Jaspard, sr. gekocht voor Jaspard HUUGHE,jr., x Peroone MATTON. Grond: 7 vierendeel. Ligging: 0-W, w. koper, Maillaerd VAN DE GOESTEENE, sr. o. idem, z. Jacob VERSCHAEVE, zv. Jacob.

99v. 18 01 1644. Oostzwynland in Westvleteren Verkoper: Jacques WYTS Koper: Jan DE RUDDER, zv. Guille. Grond: 1/2 gem. Ligging: z. de kerk, z. het klooster, w. Mahieu DEDIER, n. de wezen Maillaerd PLATEVOET, o. Poperingestraete.

Verkoper: Jan DE RUDDER Koper: Mahieu DEDIER.

99r Westzwynland in Watou. Verkoper: Mayken BAERT en Jan STAECKE. Koper: Ingbel BLOMME, voogd van Jacquemijncke BLOMME. Wissel. Ligging: W-O., n. Michiel DEVISCH, z. Jockweg. Grond2 1 gem. 95 roeden. Onder de Heerlijkheid van de Douvie, Watou. Ligging: w. Valeriaen DE POURS, n. de wed. CAMERLYNCK, o. de wed. VERTEGANS, z. dezelfde VERTEGANS. Blomme betaalt toe.

99r.29 04 1644 Oostzwynland. Nicolaes DE WULF, Andries LAUWYCK, schepen. Verkoper: Joos QUETSTROY, zv. Christiaen, x Margariete, dv. Pieter DAVID. Pieter BAY, zv. Pieter. Franchyne ROENS, grootmoeder materneel. Voogden: Anths. MASSEAU, en Frans SMAGGHE. Grond: 3 gem. 48 roeden en 1/4 afkomstig van sterfliuis Pieter DAVID.

20 03 1645. Westzwijnlande Verkoper: Jacquemyne VANDAMME, wed. Philips VAN PROVYN,x Jacques PLATEVOET, schoonzoon. Koper: Nicolaes DIEDEMAN, zv. Jacques.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 80

Page 83: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Grond: 2 lijnen. Ligging: Z-N., de Loostraete, w. Jacques DIEDEMAN, zv. Frans, n. de wed. en erfgenamen van Jean Baptist BULTHEEL.

100r. 07 08 1645 Jan STAECKE, in de gevangenis, Jan SYMOENS Grond: 4 gem. 2 roeden, 1 ‘baeyde merrie’, 2 koeien, 1 ‘blaerde’ en 1 ‘bruijne’ + meubels. Ligging: n. straatje, o+z+w. Jan MASSELIS. geschrapt. Westzynland in Watou. Verkoper: Jan TAELE, jr. Koper: Franchois WAIGNON,jr., x Marie DELMAERE.Ligging: z. Mr. Joos CHEYS, en sterfhuis Anth. DELMAERE, w. de wed. Anth. DELMAERE, n. straat Poperinghe naer Watou, o. CHEYS.

100v. 09 11 1638 Jacques TANDT, Jacob MASSELIS, Lambert FAES, Loys DELAETRE Verkoper: Jan DUFOUR, x Leonora GUILLUY (?) Goed: rood zwarte koe, grijs ‘veerseken’. Donatie inter vivos.

101r 03 09 1646. Westzwynland. Verkoper: Charles DE ROODE. Koper: Andries MASSELIS. Grond: 1/2 gem., Ligging: Z-N., o. Jan VAN DE GOESTEENE, z. de erfgenamen Jacob ROELENS, w. de koper, n. half waterloop en daar over de Vleeshalle, de kinderen Jacob VANDAMME, zv. Augustijn.

103r. 23 10 1646. Zwynland Sint Bertinus. Verkoper: Pieter THIBAULDT, zv. Laureins. Koper: Jan VAN RENYNGHE, zv. Jacques en Jan ROENS. Grond1: 1/2 gem. 14 roeden. Driehoekig stuk. Ligging1: o. Joos DE BYZERE, modo zijn kinderen, en VAN RENYNGHE, met de zijnen, z. het bos Jacques MELIS, w. de erfgenamen Jan DE SCHOTTERE, n. scherp afgaande. Grond2 2 lijnen 13 roeden. Ligging2: o. Gillis PIERENS, z. Zwynlanddreve, w. Jacquemyne FLOOR, de wed. Jacques BARDOUL, modo haar kinderen, n. Mattheus DU BOlS.

103v. 05 11 1646

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 81

Page 84: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Verkoper: Alard VAN ZOETENEDE Koper: Wed. Jacob MASSELIS. voor Adriaen MELIS. ten laste van Pieter COQUEMPOT getransporteert Andries RENAUT, huisvrouw, aangedeeld van Joos STECULORUM.

11 02 1647. Jean LE COCQ, Gillis HERMAN, Guille QUACLAE, Jan DE PAEPE Verkoper: Claeys BAEBELAERE, constitueert Joos QUETSTROY om te innen, enz.. Koper: Andries DEMERRE, jr. huishuur.

104r. 10 02 1647 Jacob DEHONDT en Franchyne DEHONDT, zijn zuster, Jan en Remy DEHONDT, broers

21 02 1647. Westzwynland in Watou. Verkoper: Pieter ALARD, zv. Pieter, x Cathelijne dv. Cornelius DE COUSSERE. Koper: Jan WANTEN, zv. Jacques. Grond: 1 lijne in 2 gem. 2 lijnen 20 roeden, waarvan de rest in het graafschap Watou. Ligging: w. half waterloop, o. de erfgenamen Jacob VAN BEVEREN, z. de erfgenamen GuiIIe HANCX, n. Guille DIE..

104v. 25 02 1647. Verkoper: Jan STAECKE. Koper: Jacques TANDT, voogd van de kinderen Maillaerdt TANDT, zijn broeder. Grond: 5 gem. 1/2/ groene tarwe.

104V, 08 04 1647. Westzwynland in Watou. Verkoper: Pieter DE VOS. Koper: Chaerle VUIJSTEKE, Grond: 1/2 gem. 2 roeden. Ligging: O-W, z+n. de koper, w. Jacques TANDT.

105r. 24 05 1647. Verkoper: Dieryck CANEN.Koper: Jan CHEYS, x Mayken DE VEIJ, de wed. Joos DROOGHEBUETER. rente ten laste van Jehan BEIJAERT, zv. Jan, x Mayken, dv. Mahieu POLLIJN.

105r. Jean LE COCQ. Transport van Mayke, dv. Mahieu POULLIJN, wed. Jan BEIJAERT. Geassisteerd door Pieter VERHAEGHE, stiefvader.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 82

Page 85: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

105v. 06 05 1647. Westzwynland in Watou. Verkoper: Antheunes DEZEURE, voogd Proontgen, dv. Mahieu DE HAESE, onwettig bij Mahieu SEPIETERS. Koper: Jacques TANDT. Grond: 1/3 van 6 gem. 1 vierendeel. 2/3 gemeen met de koper.

09 08 1647. Westzwynland in Watou Koper: Absalon LOMBAERT, attestatie van Philips CHEVALLIER. Grond1: 6 gem. 40 roeden, bewoond door Charles LEROIJ. Ligging1: Z-N., z. de beek, w. de kinderen Jacob MASSELIS, n. de viervoetweg, o. Maerten LEROIJ. Grond2 7 vierendeel, Marcx HENNECO, z. Andries MASSELIS, o.+W. Jacob MASSELIS, n. Capellestraet Grond3: 1 gem. pacht Christiaen WAELES, w+o. weduwe en kind, kinderen Alaerd FAES, n. de Heer BLAEZERE.

107r. 07 10 1647. Gillis HERMAN en Jan DE PAEPE, schepenen. Gillis VERSCHAEVE, vorige aman, en Christiaen WAELES, schepen. ten voordele van Absalon LOMBAERT. hypotheek.

Westzwynland in Watou. Charles VUIJSTEKE, schepen. Pieter MEIRLANT, zv. Pieter. Maerten LEROY, Charles LEROIJ. TANDT is garrant van de vorige hypotheek.

107v. Westzwynland in Watou. 27 04 1648 Verkoper: Jan DECOCQ, spec. procuratie over Jacques ABSALON, x Magdalena BAERT, uit leper. Koper: Andries MASSELIS, leper. Grond: 1 gem. l0 roeden. Ligging: Z-N., o. Blokstraete, Jacob MASSELIS, Inghel BLOMME, en e.a., w+n. de erfgenamen Maerten PLESSIET. Crop HERMAN (Gillis HERMAN ??)

108r. 27 04 1648 Verkoper: Michiel BAERT Grond: 6 vierendeel 1 1/2 roede, westhelft van 3 gem. 3 roeden. Ligging: O-W., o. wederhelft, toebehorende aan Jacq. SALOMON, z. Guille FLOOR,

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 83

Page 86: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

en de vlooghe van Willem SCHERRIER, n. viervoetweg, en de wezen Inghel BLOMME. verwisselt Grond2: 6 vierendeel 21 roeden onder het graafschap Watou. Koper: Chaerle LEROIJ en Gillis MAHIEU, en Tonijnke DU BOIS, schoonbroer en zus. Ligging2: o. Galghestraete, z. Jan MASSUWE, w. de straat.

108v. 27041648 Verkoper: Adriaen BAERT, weezepenning van de 5 kinderen van Jooris VERSTEIJLE, x Tanneke, dv. Maerten BAERT. Tanneke is ‘blyveghe’, weduwe van Jan FERRUWE. Grond: 3 gem. Ligging: o. Jacques SALEMOEN, . Pieter VAN DEN PEEREBOOM, w. jockweg, en GillisDIEUSAERT, n. straatje van de Wulfhullestraat naar Geeraerscruyce.

109r. 08 08 1648. Koper: Pieter HAELWYNT. Verkoper: Nic. DE POURS, ter acceptatie van Jacques FOLCQUE, schoonzoon. Grond: landspacht.

109v. Nicolaes DE VOS, voogd van Janneke, dv. Andries DEVOS, x Margriet, dv. Jan HEURYNCK, verweest te Veurne. Procuratie van Maximiliaen LOENS. Dieryck VANSINTRUWE,x Cathelijne, dv. Pieter FOBERT, en Jan FOBERT, jr. Beide uit een andere stad en hebbende machtig gemaakt Jan MAERTEN, zv. Jan. Grond1: tparadijselt, 3 vierendeel in de Oosthoek. Grond2: tschyneloop, 1 gem. 25 roeden. Koper: Andries BEKE.

110r. Verkoper: Jan MAERTEN, zv. Jan, procuratie van Dieryck VAN SINTRUWE, x Cathelijne FOBERT. Jan FOBERT, zv. Pieter. Koper: Andries BEKE. Grond: 1 gem. 25 roeden, tschynloop, west aan de Gasthuismolen. Gebloot door Maerten DE WAEGHEMAEKER 1642.

110v. 03 12 1648. Anthonyne, dv. Jacob DE VOS, weduwe van Jan VANDEVOORDE, ‘renunchiert’ (weigert) de erfenis van haar man. In dezelfde acte is er sprake van ravestissement ofte vercledijnghe (vruchtgebruikof de langst levende heeft alles)Jan CABOTSE, in eigen naam. Marcx DUHAMMEAU, voogd van kinderen Gulle LOTTIN, erfgenamen van Jan BEIJAERT. Boudewyn POULLLIJN, sterkmakende over Caerel en Jan VERHAEGHE, twee halve broeders, erfgenamen van Mayken POULLIJN, huisvrouw Jan BEIJAERT,

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 84

Page 87: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

obligatie verleend aan de wed. Joos DROOGHEBUETERE. Aangesteld Jacques DE LAETRE.

111v. 118 12 1648. Verkoop van obligatie. Verkoper: Mahieu MONTEN. Koper: Gillis DE MEIRRE. Ten laste van Joos VANHOUCKE, verkoop van vier hagen op het hof van DE MEIRRE.

112r. 18 12 1648. Pieter MINNE, zv. Jan, voogd van Cathelyn, Maryke en Jacquemijnke, de drie weeskinderen van Jacob VAN DAMME, zv. Pieter, x Cathelijn MINNE(Veurne) geven procuratie aan Jacques DE LATRE.

112v. 18 12 1648. Mayke, dv. Maillaert DE BERGH, xx Jaques VERMOTE, in eerste huwelijk met Passchier DE MEERSEMAN (Veurne). Ghelein DE BERGH, voogd. Wil staat van goed doen maken.

113r. Verkoper: Franchois WENIS, machtig over Jacquemyn, dv. Ghilein DE BERGH, de wed. Gillis VERBURGH, en Jacques VERMES, dv. Pieter BOYE, wettelijke voogd van de kinderen VERBURGH. Koper: Nicolais WATELEET. Grond: 3 vierendeel Claudensleen. Ligging: o. de erfgenamen Jacob ROELENS, z; de erfgenamen Jacob VERSLYPPE, w. Franchois DE KEER, en Pieter MASSELIS en n. Jacob MELIS, en Andries MASSELIS, laatst ontbloot door Jacob DE FLOCQ

113v. Westzwynland. 18 01 1649. Andries MASSELIS, zv. Andries, vraamvoogd van Andries, Mayken, de twee wezen van Pieter MASSELIS, x Janneke DE HAENE, ten sterfhuize van hun zuster Jannekenen ten sterfhuize van Mayken, dv. Ghelein LAUWYCK, grootmoeder materneel. Pandhuis Pieter HUUGHE. Stiefvader van de voornoemde kinderen Niclais MASSELIS.

114r. 16 02 1649. De wed. Adriaen DE PREZ, ‘tot verzekerheydt’ van de som die haar overleden man, als voogd van de kinderen van Pieter DE PREZ schuldig was in de handen van Pieter DE PREZ, zv. Pieter. Grond: 1 gem. groene koren op het land van de heer van Wattines, een ‘jaerlijnck’ calf, een ‘lijnnen ghetauw’, een ketel, een ‘keeren’, een houten ‘troch’. Getuigen LE COCQ, PAPE.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 85

Page 88: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

114v. 1 03 1649. Verkoper: Jacques BAES, zv. Christiaen, x Anthonijnke HUREEL. Koper: Jan, de wees van Guillames DE COCQ, voor Pieter DE COCQ en Pieter BAES,de voogden. Grond: 2 gem. 1/2/ en 1/2 vierendeel gemeen met de koperLigging: Z-N., o. Jacob MASSELIS, causa uxoris, z. de straat van de wulfhille naar de gasthuysmeulen, w. de balliu van Nieuwpoort, n. waterloop en de erfgenamen van Jan LAUWYCK.

114v. 24 05 1649. Jacob VAN DAMME, zv. Jan, procuratie over Janneke VAN DAMME zijn zuster, wed. Passchier VAN DER ELST (Veurne), tot ‘verzekerheydt’ van het geld van de kinderen van Passchier VAN DER ELST, x Janneke. Voor Niclais BEKE, procuratie over Cristoffel ROSSEAU, zv. Pieter. Grond: 6 gem. 1 lijne 72 roeden, waar Christiaen WAELES woont.

115v. 11 01 1649. Verkoper: Philippe LE ROY, x Barbele GARETS Koper: Donaes VAN HOVE. Rente op goed. Grond: 5 vierendeel. Ligging: o.+z. Andries MASSELIS, w. Michiel DE PLACKER, n. Wulfhillestraete,.

116r. 12 08 1649. Niet onder zwynland. Andries MASSELIS, zv. Andries, x Mayke, dv. Pieter QUAGHEBEUR, wed. Franchyn DE GAY, dv. Jan. Geeft ‘anticipatoir’ (voorafgaandelijk) aan zijn kinderen: Lodewyck, Andries en Mayke MASSELIS ‘ter acceptatie’ van hun grootvader.

116v. Westzwynland parochie Watou. 06 09 1649. Antheunis MARLINS, madelaar in het sterthuis van Antheunes MARLINS, zijn vader.

Erven: Mahieu DE QUIDT. Grond: 1/4 van 12 gem. 1 lants, hofstedeke.

117r. Westzwynland. Verkoper: Mahieu DE QUIDT. Koper: Andries MASSELIS, zv. Andries, sr. Grond: 5 gem. 1 lijne. Ligging: o. Slaepaerstraetgen , z. de koper, Cornelis PLESSIET, w.+n. PLESSIET, z. is er een deel gereserveerd, waar de Cortewildedreve door loopt.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 86

Page 89: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

117v. Oostzwynland. 08 11 1649. Verkoper: Jaspar VAN BLEU, Jan TORREEL, x Mayken VAN BLEU. Koper: Philippe LHERMYTTE. Grond: 1/8 van 3 gem. 44 roeden gemeen met de koper, de kinderen van Antheunes DU ME en de kinderen van Jacques VAN HILLE. Ligging: Z-N., z. de waterloop, Joncker Jan DU GHISTELE, heer van den Zwynlande,etc., w. happende noord, z. dezelfde heer en Mevr. de douarière van Jan Baptist BULTHEEL, n. Pieter PETYT, o. de wedersplete Charles DE ROODE, jr. causa uxoris, dv. Pieter BOUVET. Betaling assignatie Antheunes VAN HOUCKE, Jacques THIBAUT Nipkercke. Eveneens vernoemd goederen in Nipkercke. Reserves omtrent de goederen van Cathelijne LHERMITTE.

118r. 03 12 1649. Transport van rente. Cornelis WILLEROEN aan Christiaen en Anneke LUCAS, kinderen van Jacob voor Franciscus LUCAS. en Caerel VAN NEUFVILLE, voogden. Verklaring omtrent de goederen door Michiel BAERT. De rente vervalt door de dood van Guilles PORRET, op Jacquemyne PORET, x Michiel BAERT.

118v. Douvie. 03 12 1649. Verklaring van de ligging van het goed van rente hierboven. Michiel BAERT voor Cornelius WILLEROEN. Ligging1: 3 gem., waar hij woont. O-W., o. de straat, z. de erfgenamen Adriaen LOPIDE, w.+n. BAERT. Ligging2: 3 gem. 1 lijne. Z-N., w. de erfgenamen Jacob DENIES, n. voorn. en de volgende drie vierendeel, o. het volgende, z. de wed. Christiaen AERNOULT. Ligging3; 4 lijnen. Z-N., z. de voorn. wed. , o. de erfgenamen LOPIDE, w. het voorgaande. Ligging4: 2 stukken, 2 gem. 1/2 28 roeden. O-W., w. voorn. straatje, n. de erfgenamen LOPIDE, en Gillis PORREDT, o. ‘tghebruyck’ van Jan VAN BRUGGE, z. de wed. Christiaen AERNOULT. Ligging5: 1 gem. 8 roeden. w. aan het straatje, n. Mayke WILLEROEN, o.+z. de kinderen Adriaen LOPIDE. Ligging6: 3 vierendeel, deel van groter stuk. o. voorn., z. voorn. van 10 lijnen, w. de erfgenamen Jacob DENYS, n. Michiel VAN OPSTAEL en de erfgenamen Gillis WENIS.

119v. 20 12 1649. Obligatie. Clays DE WULF. Robert BONTE, transport van Jacques CALBERNE. Grond: Hop.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 87

Page 90: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

119v. 24 01 1650. ‘hoope doodt’ van nog kinderen te krijgen en doen ‘donatio inter vivos’ gift onder IevendenJacques SALEMOEN, x Magdaleene BAERT.

120r. Oostvleteren. 24 01 1650. Verkoper: Procuratie van Symoen DE KYNDT, x Catherijne RYCKEWAERT aan Pieter VAN DEN BILCKE om in Veurne op te treden. Koper: Pieter RYCKEWAERT. Grond: 1/2 van 4 lijnen 46 roeden gemeen met Maillaert RYCKEWAERT. Ligging: o. koper, z. dis van Woesten, w. het klooster van Loo, n. Caerle BAERT.

120v. 04 02 1650. Parochie van Westouter. Verkoper: Frans BETHENCOURT, won. Arie (Aire sur la Lys), x Marie MAISNIERE, procuratie aan not. GAILLOT. Koper: Jan ROENS, zv. Vincent en Jan CAMBRAY. Grond: 38 gem. gebruikt door Mahieu WIMEAU. Procuratie wordt verder ook gegeven aan Anthoine DU BUREAU en Jean MARTIN.

122v. Westzwynland. 06 03 1650. Verkoper: Jacques SALEMOEN, x Magdaleene BAERT. Koper: Andries MASSELIS, zv. Andries. Grond: oosthelft van 5 lijnen 10 roeden. Ligging: n. de erfgenamen Franciscus FOLCQUE, o. Pieter VAN DEN PEEREBOOM, w. de wederspiete Guilles LIJPHOUDT, causa uxoris, z. scherp afgaande.

124r. 10 09 1650. Verkoper: Pieter SUFFYS, x Magdaleene, dv. Heinric OUTTERSSOONE. Koper: Jacques DE LATRE. Grond: huis, herberg, en rente van Magdaleene onder de voogden Gillis DE SPOT en wijl. Jacques OUTTERSSOONE en haar zuster Mayken OUTTERSSOONE. Ligging: noordzijde Veurnestraat in Hondschoote en een herberg Ste Hubrecht, noord op de markt van Lampernisse op cheinsgrond van de kerk.

125v. 10 09 1650. Verkoper: Pieter SUFFYS, x Magdaleene, dv. Heinric OUTTERSSOONE. Koper: Jacques DE LATRE. Rente ten laste van de wed. en kinderen Passchier VERELST verachterd sedert 1644. Regeling rond hof in Haringe, 9 gem., in gebruik door Jacques BREBO (?)

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 88

Page 91: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

126r. 10 09 1650. Verkoper: Pieter SUFFYS, x Magdaleene, dv. Heinric OUTTERSSOONE, procuratie van Jacques DE LATRE. Hij mag de staat opmaken voor de broer van Magdaleene, nl. Jacques, x Colyncke VAN DER SCHEURE, en hun kind inmiddels overleden. Grond: leen in Volkenswerve 11 lijnen 25 roeden in twee stukken in Alveringem.

127r. 14 11 1650. Verkoper: Pieter SUFFYS, x Magdaleene, dv. Heinric OUTTERSSOONEKoper: Jacques DE LATRE. Grond1: een rente ten laste van de kinderen van Passchier VERELST verachterd sedert 1644 Grond2: 3 gem.in Alveringem, waar Maillaert BARON woont. Grond3: huis en erf in Hondschoote, Veurnestraat. Grond4: herberg Ste Hubrecht. Grond5: 1/3 van huis in Leysel bewoond door Philips LAMBRECHT. Grond6: hetgeen de voogden van haar zuster aan belangt. Grond7: rente ten voordele van de pastoor van Iszenberge op de herberg voorn. Grond8: rente ten voordele van Pieter ZOETE op de 3 gem. van Alveringem. Grond9: rente op het huis in Hondschoote. Grond10:in mindering 4 jaar gebruik hof waar Jacques BREBO woont in Haringe.

128v. 14 11 1650. Jan MANNEN, x Jacquemyn, dv. Gillis DE BACKERE zijn schuldig aan Jooris BAILLIAERT omwille van de verkoop van een ‘baeide’ merrie. Verbonden 7 gem. gemeen met moeder en kind van eerste huwelijk. Ligging: o. bos van Jan VAN DE WALLE, z. Louys VAN HOUCKE, jr., w. Corn. PLESSIET, n. de waterloop en Caerle VAN (L)IEWAERDE en de erfgenamen Jacques TANDT.

129r. 13 02 1651. Westzwynland. Verkoper: Charles VULSTEKER Koper: Christiaen VAN DEN AMEELE Grond: 3 gem. verhuurd aan Jan DE PAPE Ligging: o. Jacob VERSCHAEVE, sr., Onze Lieve Vrouwe Capelle van Abeele, w. Jacob VERSCHAEVE, erfgenamen Jacques TANDT, Pieter MASSELIS, n. dreef. 129v. Christiaen VAN DEN AMEELE dient “naerheydt” van Lous CROUSEL over de voorgaande partij.

129v. 27 02 1651. Westzwynland. Verkoper: Guille CREUS, x Christijnne, dv. Pieter DE KEUWER. Koper: Jan, Frans en Jacquemynken, kinderen van Andries FERAT, x Margriete

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 89

Page 92: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

OUDOORE, in hun naam door Frans OUDOORE voogd. Grond: 1/2 van 9 vierendeel gemeen met de kinderen van Jacob MASSELIS in 2 stukken. Ligging: o. Wulfhullestraete, z. Andries BEKE, w. de “queekelst” van de graaf van Watou, n. dezelfde graaf. Ligging2: o. de straat, z. de graaf, w. de erfgenamen van Jacques TANDT, n. scherp uitlopende op de straat lopende van de Cortewilde naar St.-Janscapelle.

130r. 17 03 1651. Oostzwynland. Verkoper: Jan QUETSTROY, x Margriete, dv. Pieter DAVIDT. Schuldig aan Pieter, de wees van Pieter BAY, zv. Pieter, x Margriete DAVIDT, geërfd bij het overlijden van Passchijne, de huisvrouw van Pieter BAY, sr. In handen van de voogd: Frans SMAGGHE. Ligging1: 1/8 van de ‘madelstede’, 1 gem. 51 roeden. oost aan Vette coole pit dreve, z.+w.+n. andere. Ligging2: 1 gem. 53 roeden gemeen met moeder en erfgenamen: boomgaard. zuid aan voorgaande, o. aan de voorgaande dreve, w. Frans LELIEUR, z. Pieter DAVIDT. Ligging3: grasland. noord. Ligging4: 4 lijnen 52 roeden, gemeen.z. vette coole pit dreve, o. Philips WINNEBROOT, n.+o. de Torredreve Ligging5: 4 gem. 50 roeden, gemeen.. + 1/6 aan Jan VAN DER BEKE. o. Jan VAN DER BEKE, Pieter DE LEGHHER, w. Pieter DEWERCH en Syncken, de wees van Michiel DE GROOTE, z. Torredreve. Ligging6: 3 vierendeel, gemeen Z.-N., z. Pottestraete, w.Pieter DE LEGHER en Jan VAN DER BEKE, o. de erfgenamen Jan DE BAENST, n. Jan DAVIDT, en de erfgenamen DE BAENST.

131r. 18 04 1651. Jan Donaes WOELAERTS, medecijn, stelde procureur ad lites in amplissinia forma (in de meest uitgebreitde vorm voor processen of twisten) Jan BOELE, procureur inRaad van Vlaanderen om tegen Jan OUSSEN, x Janneke BESAGE op te treden.

131v. 24 07 1651 Frans HUUGHE, zv. Pieter bekend schuld tegenover Jan VAN DE ZANDE, als voogd van Marie, dv. Jacob VAN DE ZANDE en tegenover Ghelein UZEEL, als voogd van Guille HANCX. “al tmesch ligghende in de meschput”.

132r. Westzwynland. Marge 10 04 1654. Verkoper: Jacquemijne, de wed. Gillis DE BACKER, geassisteerd door Pieter PACCO.

Koper: Jooris BAILLAERT. Grond: Hoeve van 7 gem. 1/2.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 90

Page 93: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Ligging: Z.-N., n. Jacques TANDT en Caerle VAN IJWAEDE, o. Michiel DE PLACKER, z. Cornelius LOWIJCK en de kinderen van Bavo BERVOET, w. Christincken QUAGHEBEIJR., de wed. Baudewyn MASSELIS. In de marge verschijnt dezelfde weze met Guilleyn BAECQUEROOT voor in een rente in handen van Caerle VAN DEN NOORDT.

132v. 31 12 1653. Perijncken, dv. Jan DE WILDE, de wed. Mre Philips WINNEBROOT in het sterfhuis van haar oudste zoon Jan, en haar man zegt dat ze schulden heeft aan de paters Brigittijnen van St.- Sixtus, Westvleteren.

133r. Philippe LHERMITE en Jacob VERCOUSTER, schepenen. Verkoper: Pieter WAGNEIN, met procuratie over Cornelie, dv. Cornelis HEURLEBOUT, heer van Noordburch, douarière van de Heer Philippe DE CHERF, ridder, heer van Leystraete samen met Franchois OLLIVIER hebben ook de procuratie verleden onder Loo. Koper: Bernaert Adriaen VAN DEN KERCKHOVE, heer van Mediepe (?) in handen van Cornelis COPPINS gepasseerd in Nieuwkapelle. Grond: Den Ryckemoortel Ligging: z. Donkerdreve, o. het hof genoemd dePotte, w. erfgenamen Pbilippe GHYS, w. de heer van Mediepe. ‘Wederopgedraeghen aen”: Matthys DIERYCK ontvangende in naam van Pieter HEURLEBOUT.

133r. 19 03 1661. Dezelfde aan Lauwerens BERTRAM Grond: zuid oost aan het hof van de kinderen Pieter DAVIDT. Ligging: w. dreef, o. de kinderen Pieter DAVIDT, z. de kinderen Jan DE BAENST, n. Hondschooteelst.

133v. 13 11 1661. Jooris BAILLIAERT, zv. Pieter, 62j., x Jacquemijne, dv. Jan DOBBELE geven ‘inter vivos’...

134r. 05 07 1662. Westvleteren Verkoper: Wouter DE VISCH, x Susanne VAN COSTENOBLE, dv. Jaecques Koper: Valentijn LE ROY, pastoor van Proven, voor Maximiliaen VAN ZANTWEGHEN.

Grond: 8 lijnen. Ligging: w. Callestraete, n. erfgenamen Charles VANDENBROUCKE,o. Jaecques DAMMAN, z. de Heer en de wed. Antheunes PLAETEVOET.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 91

Page 94: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

134r. 26 11. 1663. Westvleteren; Verkoper: Philips CHEVALIER, proc. Thomaes DAELEN, zv. Thomaes (Vlamertinge), x Pieternelle DAVID. Zij is ergenaam van Pieter DAVID, x Tanneken DE WERF (+). Balliu en schepenen van Vlamertinge: Adriaen COBBAERT, Jan VICTOOR, Vincent ISENBRANT. Koper: Pieter DE PUYT, zv. Maillaert. Grond: 7 gem., waarvan de westhelft een schuur behorende aan Roeland PEEL, causa uxoris Ligging1: Z.-N., n. Jaecques VAN PEENE, causa uxoris, z. Joos QUETSTROY en Roeland PEEL, causa uxoris, o. Vettecolpitdreve, w. het volgende stuk. Ligging2: Boomgaard, w. aan het voorgaande, n. Jaecques VAN PEENE, z.+w. het volgende. Ligging3: Roeland PEEL, causa uxoris, w. de bossen, z. nogmaals PEEL met de “maybilck”, Ligging4: drie partijen zaailand, Z.-N., o. Vettecolepitdreve,z. de bossen van de Heer van Delft genoemd DE MEULENAERE, w. Roeland PEEL, Joos QUETSTROY.

135r. 12 11 1663. Westzwynland. Verkoper: Jan DIEDEMAN, zv. Pauwels, x Marie Cornelie, dv. Jan DE BAENST. Koper: Frans VAN DAMME, zv. Augustin. Grond: Huis en herberg De Gaepaert, + 4 gem.

135v. 26 07 1663. Schepenen van het Zwynland: Pieter DELBAERE, Adriaen SCHREVEL en Christiaen BEUN. Verkoper: Anthoine PLAISSIET. Koper: Christiaen CATRICKE. Grond: gemeen met Cornelis en Maerten PLAISSIET + Antheunes MAERTENS. Grond1: 4 lijnen. Grond2: 1 gem. 6 roeden. Grond3: 1 lijn. 30 roeden. Ligging1: 4 lijnen. o. straatje, z. Andries MASSELIS, w.+n. het volgende. Ligging2: 1 gem. 6 roeden. o. Blokstraete, z. het voorgaande, n. Jacob MASSELIS Ligging3: 1 lijn. 30 roeden. o. voorgaande, w. Jacob MASSELIS, z. viervoetweg. Ligging4: zuid aan voorgaande, n. in drie delen, o. Andries MASSELIS en Gillis DE BACKER, z. het volgende bos, w. Isacq BYQUANELLE, en Cornelis LEEWYCK (LOWYCK, LAUWYCK ?), n. het voorgaande. Ligging5: o. Gillis DE BACKER, w. Isacq BYQANELLE. Ligging6: verre noord een “cromdrayend meerselken”, o. Gillis DE BACKER, z.+w. de wed. Boudewijn MASSELIS, n. de graaf van Watou.

136r. 18 06 1663. Jan MAZEN Ligging1: 1 gem. 2 roeden 0.-W., z. oostboomgaard, w. de madelstede van Jan

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 92

Page 95: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

QUACLAEYS, n. Torrestraete Ligging2: 5 lijnen 28 roeden, Z.-N., z. Aernoust BANCHVAREN (?), z. wed. Jan DE BAENST, w. boomgaard en Christiaen VANDROMME, Ligging3: 5 lijnen 80 roeden met versch. putten. meest 0.-W., no. de straete, 0. Gillis QUACLAEYS, z.+w. Pottestracte. Deze acte is geschrapt. Marge:Danneel GRYBAU, MAZEN, Jan MAZEN, oom, vereffening rente.

137r. 04 03 1663. Zwynland in Westvleteren Verkoper: Louwyck LAUWERENS. Koper: Jaecques LIJEVEN. Grond: 1 gem. bos. Aanwezig Maerten COENE, Gheraert VERKEIN, Crispijn COSTENOBLE, Gillis MANNEN, Charel VANDER NOORDT, Franchois MAIJ, Jaecques MEERSSEMAN.

137r. Oostzwynland parochie van Sint Jan Poperinge. 21 08 1663. Verkoper: Jan QUETSTROY, zv. Mahieu, x Anne LAMMENS. Koper: Andries BEKE. Grond: In de Schynckerpitten. Ligging: o. Jan DU BIE, z. Trupelkensleen, w. tspey van de Coppernolle en de Leugenbeke, n. scherp uitlopende. Godspenning voor “de knechtkens van d’aerme schole”. Nog vijfjaar in huur door Jan DE MEESTER en Jan DE MOL.

Casserij van Veurne. Philips LHERMIJTE, x Cathelijne CLEPS, schuldig per obligatie aan Jeronimus DE CAMERLYNCK, modo Meester Heinrich BODAERT, x Pieternefle DE CAMERLYNCK Grond1: de westhelft van een goed 3 gem. 1 lijne, Grond2: de westhelft 3 gem. Ligging1: o. de wederhelft aan Jacques LESTRAN, z. de zelfde, en volgende partij zaailand, w. Jonker Frans BULTEEL en de Heer van Voxvrie Ligging2: o. LESTRAN, w. idem, n. voorn. BULTEEL.

137v 13 11 1663. “Naerheitclacht” Castyne HOBVERDR als “bloot vrijent (geen familieverband, alleen vriend) van Cathelijne VAN DAMME, causa uxoris Grond: landen gekocht door Meester Joos ZEYS en Joos QUETSTROY.

137v. Westzwynland in Watou. 12 10 1663. Verkoper: Sebastien MARCX, zv. Jan, curateur bij de verlaten goederen van Cathelijne, dv. Jan VANDAMME in het sterfhuis van Joos LE FEBURE en tevoren van Maximiliaen LOENES onder de casselrij van Veurne maakt machtig Jan BAERT.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 93

Page 96: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Koper: Joos QUETSTROY. Grond: 1/2 van 7 lijnen 69 roeden in een partij van 7 gem. 2 lijnen 8 roeden aan de kinderen uit het huwelijk met LOENES. Grond1: 1/2 van 5 lijnen. Grond2: de 1/2 van 4 lijnen ongeveer 10 roeden. Grond3: 1/2 van 5 vierendeel ongveer 7 roeden in het zuidwesten (Watou). Grond4: 1 1/2 gem. (Watou.), gemeen met Janneke VAN DAMME. Grond5: bij dezelfde koop van Joos QUETSTROY Ligging1: o. meersch van Cristoffel DE VEREERLE, z. de erfgenamen Jan Baptist BULTHEEL. Ligging2: z. de erfgenamen voorn. BULTHEEL. Ligging3: o. Symphoriaen DE MOL, z. Jacob MASSELIS, Gillis DEHAENE, causa uxoris w. DEHAENE, n. DE MOL. Ligging4: o. het land van drije conijnghe aan Frans TRISTAM, z. Pieter VAN DAMME,n. Jan VERMEERSCH. Ligging5: z. de dis van Sint Bertinus, o. de erfgenamen Jan FOBERT, de Peereboomdreve loopt daar.

138v. 29 11 1663. Verkoper: Jan BAERT, procuratie over Sebastiaen MARCX, zv. Jan.... Koper: Joos QUETSTROY. Grond: 7 vierendeel Verkoper: idem. Koper: Philippe CHEVALLIER Grond: 2 gem.

139r. 29 07 1664. Frans DE PUYT, zv. Frans en Jan DE PAPE hadden een “manghelijnge” (overeenkomst), waarbij er nog opleg was voor een merrie omwille van geleend geld dat moest geregeld worden. De overeenkomst ging door in de herberg “de bozeman”, bewoond door Pieter BEKAERT.

139r. 02 07 1663. Maerten SALEMOEN moest aan Nicolaijs VAN DER CLYTTE een som geld en Nicolaijs geeft acte van namptissement ten laste van Lowys MAILLAERT.

139r. 21 12 1661 (?). Westzwynland. Verkoper: Pieter DHAENE, zv. Jan, x Magdalena BERVOET, dv. Bavo. Koper: Christiaen CATRICKE. Grond: 1/4 van 5 gem. 3 vierendeel gemeen met Lodewijk MAKEBLLJDE, Jaecques PARMENTIER, Lodewijk VAN HOUCKE, genoemd de neerewulfhille. Ligging: o. Charles DE QUIDT, z. Caerle WYDOODT, w.+n. Jan BERVOET, zv. Bavo. Rente aan Pieter BONTE, Charles VAN RENYNGHE, zv. Mahieu.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 94

Page 97: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

139v. 31 05 1664. Westzwynland. Verkoper: Christiaen MASSELIS, zv. Jacob. Koper: Lowyck WYDOODT. Gemeene met wed. en erfenamen van Loys PENENAERT. Grond: 9 vierendeeL o. Wulfhillestraete, z. erfgenamen Andries RABAULT, w. de Heer van Watou Jacques TANT.

140r. 22 07 1664. Naarheidklacht. Jan en Frans sRAET, zv. Andries. Grond: 9 vierendeel gemeen met Christiaen MASSELIS, zv. Jacob.

Oostzwynland in Westvleteren. 24 11 1664. Verkoper: Joos CHEIS, curateur van het verlaten sterfhuis van de wed. Philips WINNEBROOT. Koper: Pieter VAN CAESTER. Grond: 5 lijnen. Ligging: o. de kinderen van Noel DE RELLENAERE, z. de erfgenamen Jan DE BAENST, w. Zwynlandstraete, n. Cornelis HEURLEBOUT.

140v. 24 11 1664. Krombeke en Westvleteren. Verkoper: Joos CHEIS, curateur van het verlaten sterfhuis van de wed. Philips WINNEBROOT. Koper1: Joos QUETSTROY en Pieter VAN CAESTER. Grond: 2 lijnen. Ligging: z.+w. de vage landen van N. DE WILDE, Marije VAN GRAEFSCHEPE Koper2: Loys BOLLAERT. Grond: 2 gem. niet ver van Pieter DAVID. Ligging: o. Joos DE RELLENAERE, z. Jan ROUVROY, w. Joos QUETSTROY, n. DE PAPE.

141r. Proven. 22 12 1664. Verkoper: Pieter DERYCKE,, procuratie over Maerten ZACHARIAS, wonende in Eecke, x Jaecquemyne PORREYE. Koper: Maycken SCHERRIER, dv. Willem voor Guille SCHERRIER. Grond: bos, 4 lijnen 68 roeden, erfenis van Jaecques LAMMOET. Ligging: Z.-N., n. bos van dis van Proven, o. bos van de erfgenamen van Charles DE RAM, z. Andries REBAULT.

141v. 10 11 1664. Verkoper: MASSELIS, zv. Baudewyn, x Mayke, dv. Adriaen VERSCHOOTE.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 95

Page 98: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Koper: Pieter TALUWE, zv. Jacob. Rente. Grond1:3 gem. 41 roeden 1/2. Grond2: 1 gem. 19 roeden, driehoek. Ligging1: o. Jan PETYT en Charles DE ROODE sr., z. de zelfde, w. de wederhelft Cornelius BEUDAERT, causa uxoris, tot aan Wulfhillestraete. Ligging2: o. de erfgenamen Gillis DE ROODE, n. straat naar Geraertscruyce. Belast ten voordele van Christijne TALUWE, zuster van Pieter.

142r. Krombeke. 22 12 1664. Verkoper: Joos QUETSTROY, procuratie over Janneke HUUGHE, wed. Boudewijn DE CROP (leper). Koper: Jooris DE CARPENTIER, ter acceptatie van Jooris Frans CARPENTIER, zijn zoon. Grond: 4 lijnen, gebruikt door Jacob, zv. Boudewijn DE CROP. Ligging: O.-W., w. d’hebecke, n. de kinderen Jan LANCKWERD (LANSZWEERT ?), z. de landerijen bij deze hoeve.

12 01 1665. Oostzwynland in Westvleteren. Verkoper: Pieter DELBAERE, procuratie over Philips VAN DEN ABEELE, “syndicx” van de stad leper, handelend voor Mahieu DE DIER Koper: Glaude LE FLOUCQ. Grond1: 1 gem. 7 roeden. Grond2: 1/2 gem. Ligging1: z. de Renynckdreve, n. Florens BODDET, o. klooster van Eversam, w. de Schaubeke. Ligging2: o. de Poperingstraete, z. klooster van Eversam, w. dit sterfhuis, n. Maillaert PLATEVOET. Ook vernoemd Alexander DE TANMAKER als biedende kooplustige.

143r. 12 01 1665. Onze Lieve Vrouwe Poperinge. Verkoper: Jacob VAN DEN ROESTEN, x Christine WALES. Koper: Pieter DE PREE. Grond: 1/2 van 3 vierendeel, gemeen met de kinderen van Maillaert TANT en gebruikt door Jacob VAN DEN ROESTEN. Ligging: Z.+N., o. de erfgenamen van de kinderen Jan KEERNE, z. de kinderen van Maillaert TANT, w. Pieter PREI.

143v. 22 12 1664. Verkoper: Olivier PIJPE voor de wethouder van Veurne, machtig over Pieter BOULENOIS, voogd over Frans TANDT, zv. Maillaert. Koper: Jacob VAN ROESTEN. Grond1: 4 lijnen 20 roeden. Grond2: 1/2 van 65 roeden 1/2.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 96

Page 99: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Ligging1: Z.-N., z. Jacob DIEDEMAN, o. Jean Baptist BULTHEEL, n. Guilles BLANCE, w. Maerten DE FEBURE. Ligging2: w. Maerten DE FEBURE, n. Jockweg.

22 12 1664. Koper: Jacob VAN ROUSTEN, x Christine WALES Verkoper: Olivier PIJPE Overgelaten aan Pieter DE PREZ. Grond: voorgaande.

144r. 22 09 1665. Oostzwynland in Westvleteren. Verkoper: Franchois BEUDAERT, zv. Jan. Koper: Jaecques GROOTDUIJMME en Jan ROENS. Ligging: beek scheiding tussen Westvleteren en Krombeke, z. de abdis van Hondschote, n. de kerk van Beveren en Christiaen GRIMMIJNCK. Pieter MASSELIS profiteert voor het hout. Tegenwoordig de baljuw, Adriaen SCHREVEL, vervangende Caerle VAN DER NOORT.

144v. 30 12 1665. Verkoper: Jan en Frans WANTEN, kinderen en erfgenamen bij de dood van Jan WANTEN en zijn vrouw. Koper: Nicolas VERPOUCKE Hypotheek afkomstig van Philips FEROU. Grond: 2 gem. 1/2. Ligging: z. Casselstraete, w. de kinderen Guilles DE BACKERE, n. de viervoetweg. Ontlast is Andries BEKE. Medeëigenaars van de hypotheek de kinderen van Adriaen VERPOUCKE, en Janneken BLANCKAERT, x Matthys GYSSELEN.

144v. Westvleteren. 01 08 1665. Verkoper: Joos QUETSTROY, procuratie afgevende aan Pieter SMAGGHE, x wed. JanVERVAECKE, omtrent een machtiging in Merkem door Jan BOLLAERT, zv. Fransoijs, x Cornelie DE MEIJ, dv. Frans. Koper: Jan VERVAQUE. Grond: 5 vierendeel van grootmoeder materneel Cornelie, dv. Jan DE WILDE. Ligging: oost aan Meulenaere, w. straatje, n. Cornelis HEURLEBOUT, o. Torreelst,.

145v. Proven. 08 03 1666. Verkoper: Pieter GALLE, procuratie over Jaques DESPINOIJ, in “bourgaede ende jurisdictie” van Steenvoorde. Koper: Glaude DU FLOUCQ.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 97

Page 100: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Ligging: Z.-N., o. erfgenamen Jan MORTIER, z. Cleene eerwete, w. Guilaemes TASSAERT, n. niet ver van de Dossenaersdreve,

146r. Westzwynland. 08 03 1666. Verkoper: Jaecques MELIS, zv. Jaecques. Koper: Michiel DE PLACKER. Grond: 7 vierendeel 42 roeden. Ligging: o. beek over de hoeve van de kinderen Ulrijck Nicolays VAN DER LEEUWE,z. de erfgenamen Andries MASSELIS, sr., w. de erfgenamen Andries REBAUT, n. Michiel DE PLACKER, causa uxoris.

Deel in de Helhoek. 15 11 1666. Verkoper: Janneken KEYSERS, wed. Andries LEBBE, bijgestaan door Pieter LEBBE, zv. Andries.

Koper: Maijke, dv. Pieter QUAGHEBEUR, wed. Andries MASSELIS, sr. in handen van Pieter MASSELIS, haar zoon. Grond1: 1 gem. 32 roeden in een partij van 5 gem. 1 lijne 28 roeden. Grond2: 1/2 van 9 vierendeel, gemeen met MASSELIS. Grond3: 1/2 van 2 gem. Ligging1: Z.-N., z. Wed. MASSELIS en de dis van Sint Bertinus en de wees van Maillaert LEBBE, w. de dis en happende aan Jacob MASSELIS, n. Lod. MAEKEBLIJDE en Cathelijne FLOOR tbredaelst, en happende aan de Wulfhillestraete, o. Jan MASSELIS, zv. Boudewijn. Ligging2: n. aan de voorgaande hoeve.

147r. 11 04 1668. Verkoper: Antheunes JONCHEER, x Niclaijse MEERLANDTS. Koper: Jan PETIJT. Grond: 1/2 gem. gemeen in een partij van 2 gem. met broers en zusters. Ligging: o. een straat achter het huis van Pieter CANEELE, w. Duivinnedreve, z. Andries BEKE, Joos CHEJS. Aanwezig Caerle VAN DER NOORT, Pieter DELBAERE, Jan PETIJT, Christiaen BEUN voor Antheunes LANSHEER.

147v. Westzwynland. Verkoper: Cornelia, dv. Charles PLESSIET en Laureins VERMANDERE, kozijn. Koper: Pieter DELBAERE. Grond: Onverdeelde hoeve van 6 gem. en 38 roeden, gemeen met oom Cornelis PLESSIET. Grond1: 1 gem. bos. Ligging1: Z.-N., z. Jacob MASSELIS, n. gemeen en verkochte land, o. Louis MAEKEBLIJDE, Ligging2: z. het voorgaande bos, n. Matthys ROUSERé, o. Matthys ROUSERé, w. Fransois LEBBE.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 98

Page 101: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Ligging3: n+o. ROUSERé, w. Pieter VAN DE VOORDE. Ligging4: no. van de voorgaande, O.-W., o. Blokstraete, w. Pieter NAELDE, n. Jacobus MASSELIS, z. ROUSERé. Ligging5: Z.-N. ROUSERé en Mevr. WATINES, z. Louis MAEKEBLIJDE, w+n. idem. Alles is in pacht gehouden door Christiaen CATRYCKE.

148v. 27 06 1661. Oostzwynland in Krombeke. Verkoper: Voor de schepenen van Ieper verschijnt de syndijc Philips VAN DEN ABEELE voor het sterfhuis Mahieu DE DIE. Koper: Jacob JACOBSSOONE. Grond: 1 gem. 30 roeden en herberg de oude leeuwercke, gebruikt door Marc (?) HENNECO. Ligging: o. Krombeekstraete, z. Jan DE BAENST, w. de kinderen Maillaert PLATEVOET, n. de dis van Krombeke,. Als ‘verhoogher’ Alexander TANMAKER, Augustijn JACOBSSOONE.

150r. Verkoper: Caerle VAN DER NOORT Koper: Louijs BOLLAERT, enige erfgenaam van Augustijn JACOBSSOONE.

10 01 1669. Verkoper: Joos SCHERPEREEL, x Cornelia PLESSIET, dv. Caerle. Koper: Daniël PENNEMAN, greffier van de heerlijkheid. Grond: huishuur van huis op de markt in Watou, gemeen met Cornelis PLESSIET, oom, 1/4 van dat huis.

150v. Verkoper: Cornelis PLESSIET Koper: Daniël PENNEMAN.

151r. Proven. 14 01 1669. Verkoper: Joos SCHERPEREEL, x Cornelia PLESSIET, dv. Caerle. Koper: Daniël PENNEMAN. Grond: 2 gem.

10 05 1669. Verkoper: Cornelis PLESSIET. Koper: Daniël PENNEMAN.

151v. Westvleteren. 20 02 1669 Verkoper: Jan DAVID, Thomas DAELEN, zv. Thomas, Guille HOSEIJ, procuratie over Petronella DAVID en Maijken DAVID (Vlamertinge). Koper: Jan PETIJT. Grond: 7 lijnen, Breebalck, geerfd van Pieter DAVID.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 99

Page 102: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Ligging: O.-W., o. Jan DE BAENST, n. presbyterie, w. Guilles BEUWAERT (BEUDAERT), z. Torrestraete.

152r. 19 02 1669. In Vlamertinge Pieternelle DAVID, dv. Pieter, x Thomas DAEL, dv. Thomas en Maijke DAVID, x Pieter HOSEIJ.

152v. 20 02 1669. Verkoper: Philippe CHEVALLIER. procuratie over Lamoral DE HORNES, kann. van St. (Pieters) te Cassel (Stavele), op zijn beurt procuratie over de graaf van Thiennes, Baron de Montigny, erfgenaam van Lamoral. Koper: Cecilie Jaecquelijnne VAN DE VELDE, wed. Frans VAN WALSCAPE, lic. hoogbaljuw van de casselrij van Cassel, voor Robert HENEMAN, baljuw van Staveleen Krombeke en het graafschap Houtkerke.

153r. 03 1669. Verkoper: Pieter MEERRLANDT, zv. Pieter. Koper: Jan PETIJT. Grond: 1/4 bos 9 vierendeel, gemeen met de koper in 1/4 gekocht aan Nic. MEERLANDT, met Pieter MONTEWY, causa uxoris, Charles ROUSSE. Ligging: tussen twee straten.

154r. Verkoper: Colyne VAN CAIJSEELE, dv. Danil, wed. Pieter VAN MARASSCHE, x Jaecques VAN HOVE, Pieter VAN MARASSCHE, zv. Pieter, x Jaecquemijne DU BOlS Koper: Marie, dv. Willem SCHERRIER, voor Guilles SCHERRIER, haar broerder. Grond: 1/2 hofstede, 1 gem. 39 roeden, het Spaignolete, gemeen met Guilles SCHERRIER Ligging: Z-N., w+n. gasthuis van Poperinge, o. de erfgenamen Cathelijne VAN PEEREBOOM, z. half de Casseldreve

155r. Sint Bertinus Poperinge. 10 04 1669. Verkoper: Jan HUIGE, zv. Jaecques, x Cathelijne, dv. Frans BOLLAERT. Koper: Christiaen LOYS. Grond: 3 gem. elstland, ontbloot in 1668 door Nicolais EVERAERT en Michiel QUETSTROY, Jan MAERTEN, zv. Jan in 7 gem. drooghenbroodt, gemeen met de kinderen Pieter KEERNE, sr. Ligging: Z.-N., z. Bouvebusschen, w. kinderen Cornelis PIERINS,jr., de wed. Ulrijck VAN DER LEEUWE en HOLLEBEKE, n. walmeers van Baron de Montigny.

155v. Westzwynland. 08 04 1669. Verkoper:Jacob MASSELIS, zv. Jacob, x Marie VAN DEN BROUCKE, dv. Guille. Koper: Jan PETIJT.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 100

Page 103: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Grond1: 14 gem., gebruikt door de wed. Jeroen RIJSSEN. Grond2: stuk wal zuid van het voorgaande. Grond3: zuid 1 gem. Grond4: noord 1 gem. Grond5: noord 4 gem. (twee partijen meers) Ligging1: Z.-N., n. L. MAEKEBLIJDE, z. duivinnedreve, w. Blokstraete, o. de kinderen VAN NEUFVILLE, en MASSELIS. Ligging2: O.-W., w. de Blokstraete, o. Charel DE QUTDT, z. Duivinnestraete, n. hofstede. Ligging3: Z.-N., n. de hofstede van Matthys ROUSERé, z. Jacob MASSELIS, o. Blokstrate, w. L. MAEKEBLIJDE. Ligging4: O.-W., o. Blokstraete, w. Pieter NAELDE, n. Charlotte DE POURS, z. Cornelis PLESSIET en Pieter DELBAERE, Ligging5: O.-W., o. Blokstraete, w. Pieter NAELDE, z. Charlotte DE POURS, n. Christiaen HOVERDERS, en de erfgenamen Justriaen (Symphoriaen) (?) DE MOL

157r. Oostzwynland in Westvleteren. 15 10 1669. Verkoper: Mahieu SOETHAERT, x Cornelia PLESSIET, dv. Jan DE BAENST, sr.. Koper: Joos QUETSTROY. Grond: 1 lijne 25 roeden, van huisvr. broeder Pieter DE BAENST. Ligging: w. voorn. koper, z. Swynlandstraetken, o. Roelant PEEL, n. Laurens VAN PEENE.

157v. 18 08 1669. l0 lauwe 1670. Verkoper: Joos DE QUIDT, zv. Charles, x Jaequemyncken, dv. Jaecques DE SCHRIJFVER. Koper: Pieter DE BUUF, verder DE BEUF, zv. Pieter. Grond: 5 vierendeel. Ligging: w. Joos CHEIJS, jr., o. Jaecques GROODUUME, en Jan ROUS, zv. Jan, en tswynlandstraetken, w. “delbode spleete”, n. de erreweete toebehorende aan Christiaen VAN DEN BERGHE.

158r. 17 03 1670. Verkoper: Cornelis PLESSIET, landsman in Watou. Koper: Antheunes VAN BELLE. Grond: 1 gem. 27 roeden. Ligging: Z.-N., o. Louijs MAEKEBLIJDE, z. Jacob MASSELIS, w. Vincent ROENS, n. Pieter DELBAERE (Westvierschaere Watou).

158v. Westzwynland in Watou. 08 06 1670. Verkoper: Gilles HOLLEBEKE, dv. Frans, x Andries BEKE. Grond1: 5 gem. 3 vierendeel 6 roeden. Grond2: 5 vierendeel.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 101

Page 104: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Grond3: 1/6 van 3 gem. en 1/2. Grond4: 1/6 van 5 vierendeel. Grond5: 1/6 van 2 gem. 1 lijne 8 roeden. Ligging1: o. happende naar het volgende, het land van Jan QUAGHEBEUR, z. het derde stuk en happende zuid west naar het Wulfhillestraetien, w. het volgende, n. de straete loopende naer Sinte Janscapelle, Ligging3: o. de voorgaande partij, z+w. straete naer Sinte Janscapelle. Ligging4: o. de dreve van Jan QUAGHEBEUR, z. de volgende partij. Ligging5: o+z+. de voorn. Jan QUAGHEBEUR, n. voornoemde hofstede, gebruikt door Gilles CREUX,

159v. Zwynland in Watou. 11 09 1670. Verkoper: Anna DE COESTER, jr., dv. Jaspar met Pieter CASTEL en Jan BAELEL (BAELDE). Koper: Jan DEPAPE. Grond: 3 gem. Ligging: O.-W., o. Gilles MANS, z. Jan DE MOL, w. de “vlooghe”, n. Cornelis DE COUSTERE. Gedaan te Steenvoorde.

160r. 11 09 1670. Verkoper: Anna DE COESTERE, dv. Jaspar. Koper: Jan DE PAPE.

Westzwynland. 27 10 1670. Verkoper: Christiaen LOYS, curator Jaecques VAN RENYNGHE, zv. Jan en Jacob FAG voogd. Koper: Guilles SCHERRIER, als commandt van Ferdinandus VAN RENYNGHE, zv. Jaecques, voor Pieter SCHERRIER, zijn broeder. Grond: 1/2 van 5 gem. en 1/2 20 roeden, gemeen met de koper en de zijnen. Ligging: o. tkeirssestraetien en Louijs MAKEBLIJDE, Jacob MASSELIS, n. Jan VAN DER FOSSE, w. Jaecques GRODUIME ende Sr. VAN DE ZANDE, z. Louijs MAKEBLIJDE.

161r 19 02 1670 Heerlijkheid van tHoflande, ‘gheseijt tvrie van Sinte Pieters’ te Cassel, in Oost en Westvleteren. Verkoper: Adriaen VAN DEN BUSSCHE, zv. Pieter, x Janneke, dv. Jan PERSOONE en Cathelijne, dv. Pieter DE DWERCH, en Pieter VAN RENTERGEM, zv. Joos, x Cathelijne, dochter van dezelfde Jan PERSOONE. Aangesteld: Gilles VANDENBEGHE, zv. Jaecques. Alsook Jan DAVID, Thomas DAELEN en Guillames OSSEE, causa uxoris Grond: den breebalck, 7 lijnen. Koper: Jan PETYT.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 102

Page 105: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

22 02 1670 Verkoper: Jaecques Gilles VANDENBERGHE, zv. Jaecques, x Maike, dv. Victor DE WERF, causa uxoris, machtig over Adriaen VANDENBUSSCHE en Pieter VANRENTERGEM ‘claeght naerheijt’ omtrent voorgaande. Het blijkt gekocht door Jan DAVID en Guillames OSSEE. Dezelfde dag komt ook Jan PETYT.

162v 06 02 1670 Joos QUETSTROY claeght in deze “de naerheijt” voor zijn zoon Joos. Getekend Carel VAN DER NOORDT.

163r 15 12 1670 Sint Bertinusparochie. Verkoper: Franchois DE WACHTER, x Christijne PLATEVOET en Charles PLATEVOET, zv. Pascchier, jongman Grond: 11/2 gem. Ligging: naast de Gapaerd, Z-N., w. Galgebos, n. de erfgenamen Frans DE SOOMER, o. Guilles FLOOR. Koper: de roede van institutie, ‘ten behoeve van’ Ghelein MASSELIS. Greffier D. PENNEMAN.

163v Westzwynland in Watou Verkoper: Jaecques DE POTTER (?) machtig over Pieter Ignatius MANNAERT en Goddeliefve, dv. Joos COOP zijn huisvrouw. Procuratie in Diksmuide. Grond: 11 gem (+ molen) voor het ogenblik gebruikt door Jan DE PAPE. Oorsprong van de eigendom: vader en moeder. Borgstelling tegenover Jaecques VAN WEL. Geroyeerd 08 03 1671 Marge Koper: Jan DE LANGE, raadspensionnaris en greffier. (Betreft ook volgende acte.)

164v Watou. Verkoper: Pieter Ignatius MANNAERT in dienste van zijn majesteijt catholicque’, x Goddeliefve COOP Koper: Jan DE LANGHE. Grond1: 3 gem. gras. Grond2: Molenwal en toebehoorten, Gasthuismolen. Grond3: 4 lijnen 32 roeden. Vrouw van de verkoper was eigenares causa matris (van de kant van haar moeder.)Grond4: 3 gem. 6 roeden. Grond5: 2 lijnen 71 roeden. Grond6: 2 gem. 26 roeden. Grond7: 3 delen van 2 lijnen ‘eeckelst’. Ligging: O-W., w+z. tpalingstraetken, o. dis en kerk van Watou, n. sterfhuis Pieter WAUTERS. Ligging3: w. palingstraetken, o. dis van Watou, n. Carel TOP’s kinderen, z. Jan

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 103

Page 106: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

MORTIER. Ligging4: z. wulfhullestraete, w. de dis van Watou, n+w. gasthuis van Poperinge. Ligging5: 0-W., z+o. gasthuis Poperinge, w. hofstedeke van wijlen erfgenamen vanMahieu VAN DEN BUSSCHE en Jacob SCHAVE. Ligging6: w. Pieter DE COCQ, z. Pieter TOP, n. Antheunes DE COCQ. Ligging7: w. Jacob VERMEERSCH. 02 03 1671 Er is een ‘versouck ter greffie rustende’ van J. DE WITTE.. ‘inghetrocken sprekendeop Jan DE PAPE, de pachter’.. ‘de somme is gerenvoyeert’ De tekst is eveneens geroyeerd.

166r Jaecques VAN WEL Franchois DU BOlS Saissement gedaan door de kinderen Mattheus MARANNES. Hier ontbreekt een heel stuk (1671-1684) en de acten gaan verder 1684.

166v 20 02 1684 Verkoper: Robert HENNEIN, zv. Robert, en Pieter POREIJE, jr. voogden van Christijnken, dv. Nicola DE COCQ. Rente tot laste van de kinderen van Jan MASSELIS, zv. Boudewijn en zijn husvrouw, die gehuwd is met Jan LIGNY. Deze penningen zijn gesteld in handen van Daniel GRYBAU, voorschepen van Zwynland, die ze op zijn beurt laat beheren door de voogden. Handtekeningen (Marcqen) van Pieter DERHILLE, Robert HENNEIN, Pieter POREIJE, jr. en Christiaen CATRICQUE.

167r 13 08 1684 Verkoper: Mevr. Anne Lievine DE QUORNEVAL, baronne de Herlo, x Andries BEKE had ten laste van de stad Berghen Sinte Winnox een rente. Die rente werd gelicht voor de baron van Ekelsbeke. Er was een proces voor de soevereine Raad van Doornik omtrent die rente. Grond: den grooten hertoghe, 6 gem. Ligging: o. Kerselaerstraete, z. Mre. Guillames ZIJLOF, den baekewal, n. de prelaat van Eversam. Getekend Philips MARSILLIS, Daniël GRYBAU, (tmarcq van) Pieter DERHILLE.

167v Franse acte 11 10 1684 Vanuit de raad van Doornik schrijft men omtrent een rente van Olivier FOURMELTRANX, zv. Robert, heer van QUERMANEZ ten laste van Jean D’IDEGHEM,Graaf van Watou, baron van Busbeke. Grond1: 1 gem. bos. vleeschalle Grond2: 1 gem. 1/2 bos. Grond3: 2 gem. bos. Grond4: ongeveer 3 vierendeel bos. Ligging1: o. Pieter MASSELIS, w. Michiel DE PLACKER

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 104

Page 107: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Ligging2: o. kinderen Fransois FERAT, z. Jan PETIT en Andries BEKE, w. de wed. Adriaen POURS, en n. Fransois FERAT. Ligging3: w. Wulfhillestraete, z. Jean Baptiste VAN DE GOESTEENE, w. Louijs WYDOODT, n. Kallestraete, genoemd de Watoustraete. Ligging4: w. Jaecques CHEYS, o. erfgenamen Louijs VALCKE, Veurne, n. duivinnedreve, z. Gaepaertdreve. Deze goederen zijn ‘bezet’ en mogen dus niet verhandeld worden zolang de genoemde FOURMELTRANX niet is vergoed.

168v Westzwynland in Watou Verkoper: Jan DE MOL, procuratie over Marie Cathelijne EINSAEM, wed. Victor Adriaen MOENIJN, en Pieter EINSAEM (Veurne), getuigen Jan ROORIJCK, herbergier ter fintele, Pollinkhove en Pieter, zv. Pieter DE WULF, Wulveringem, en Franciscus Jacobus DE VOS, zv. Frans, in Veurne, eveneens procuratie over dezelfde, maar in leper (1684). Koper: Gabriële MOENIJN, dv. Louijs, ontvangen bij machtiging door Jacobus PLATEVOET. Grond: 3 partijen bos, 2 gem. 36 roeden, waarvan een half gem. op watou.Grond2: 5 lijnen 56 roeden, onder de heren van Watou. Ligging: nw. van de gasthuismolen, O-W., o. Charles VUYLSTEKER, w. dis van Watou, n. t’eeckelstje, kinderen Mr. Robert DE HOUCK, z. erfgenamen Augustijn VAN DAMME. Ligging2: Onder de Douvie, n+o.Guillaume MASSELIS, z. erfgenamen Clays VISON,w. Mr. Jooris VERTEGANS, Ligging3: Verre zuid, w. erfgenamen Augustijn VAN DAMME, Marcx DE VLOO, n. Jan VAN DE WALLE, Mahieu DE GAY, “hebbende een lanck steertjen”, zw. oostgaande naar Jacob VERSCHAEVE.

171r 18 05 1683 West buiten Poperinge in het Zwynland Verkoper: Adriaen VAN DER PERE, en Jan VAN DE VENNE, schepenen van Roeselare, voor Joanne, dv. Jan WILLAERT, x Pieter JACOBS, zv. Pieter. Koper: Jan VERBOUCKE. Grond: 6 gem., gebruikt door Jacques BRION.

172v 30 04 1685 Carel BOSSAERT in marge als voogd aangeduid als getrouwd met de zuster van dewezen. Verkoper: Cornelis BEUDAERT, voogd voor de weeskinderen van Jan MASSELIS voor het achtste part. Grond: 5 vierendeel bos onder Vleminckhove, drie gem. zaailand in de wipperhoek, Poperinge, belast een deel Pieter WENIS. ‘luttel proffijt’.

173r 06 04 1685. Frans MASSELIS, 18 jaar, zv. Jan, x Marie, dv. Andries VERSCHOTE, erft bij de

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 105

Page 108: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

verdeling van NicI. MASSELIS. Evenals zijn zuster Christijne, x Carel BOSSAERT regelen juni 1685 en 23 03 1692 (marge) erfeniszaken. Pieter, zv. Frans MASSELIS betaalt een rest van verkochte grond in de Wipperhoek. Er is rente betaalt door Louijs MAEKEBLIJDE langs Bart. RAULé. Jan LIGNY, de wed. van Jan MASSELIS is pointijnghen betaald in 1675 schuldig. Andries BEKE is schuldig sedert 1683. Drie assignatieën van de erfgenamen VAN DER LEEUWE (achtergelaten) getekend VAN DE GOESTEENE. Mr. Barthis. RAULé, causa uxoris getekend idem 5 assignatieën. Hetzelfde sterfhuis heeft ook 3 gem. gebruikt door Franciscus CARTON, in de Wipperhoek (blijft gemeen).

174r 24 05 1685 Verkoper: Adriaen VAN DER PERE, en Jan VAN DE VENNE, schepenen van Roeselare, voor Joanne, dv. Jan WILLAERT, x Pieter JACOBS, zv. Pieter. Koper: Jan VERBOUCKE. Grond: 6 gem., gebruikt door Jacques BRION.

176r Declaration du Roi Om de kinderen niet te onttrekken aan de koninklijke gehoorzaamheid en het verbod met te huwen met gereformeerden.

178v 12 12 1678 Er was een proces, waarvan Daniël GRYBAU en Phls MARSILLIS enerzijds, als ‘verweerders’, en Christiaen VANDENBERGH, als voogd van Franciscus Joannes DUBIE en Pieter PLANTEFEBYRE, x Pieternelle DU BIE, anderzijds, als ‘heeschers’, getuigen. Grond: 13 gem. 2 lijnen. 3 r., van vader Joannes DU BIE, te Proven.

180r 15 12 1670. Verkoper: Janneke LAVA, wed. Jaecques BRAEM, x A. VANDENBERGH Koper: Charles LAVA, ‘confrere in wette’. Grond1: 1 gem. 17 roeden, oosthoek ambacht Belle, verkregen door koop van Caerle VERMEULEN.. Grond2: 303 r., onder de heerlijkheid van Mevr. van Meesen onder Belle. Grond3: 1 vierendeel. Ligging1: o. Christiaen DE VRIERE, z. Casselstraete, w. ‘tlnghelveertstraetgen, n. Mahieu DE VIJCK, Ligging2: o. driehouck, w. de schoone maeghtstraete, z. de reynoldstraete, n. Heindrijck CAMERLYNCK Ligging3: o. erfgenamen Phls. VERWEGHE, w. idem., z. .., n. Hendrijck CAMERLYNCK.

180v 09 07 1685 Verkoper: Jan CHEYS, wett. voogd van Joos CHEYS, minderjarige.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 106

Page 109: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Koper: Pieter DELBAERE, sr. Grond: 1 vierendeel meers, Godewaartsvelde, ambacht Cassel. Ligging: o. Jan HELLYNCK, n. koper.

181r. Oostzwynland in Westvleteren. 21 09 1685 Verkoper: Noël LOUAGE, x Pieternelle DE PUYT, en Pieter AVEGHEER, machtig overCatherijne DE PUYT 27 j. Koper: Wed. Pieter BUTAYE. Grond: 7 gem. Grond1: Hofstedeke, 1 gem. 12 roeden, waarin de koper 2 lijnen. 67 roeden, en gemeen met Maerten DE LEGHER, Franciscus en Pieter SMAGGHE. Grond2: 7 lijnen 16r. Grond3: 1 lijne. 71 r. Grond4: 5 lijnen. Ligging: o. vette colepit dreve, n. Maerten DE LEGHER, z. Jaecques VAN PEINE, causa uxoris. Ligging1: n. Maerten DE LEGHER, w. den deurnaghel, z. Jaecques VAN PEINE, causa uxoris Ligging2: o. de vette colepit dreve, z. Maillaert LAVA w+n. VAN PEINE. Ligging3: o. vette colepitdreve, de meulenaere, w. de voorgaande goederen. Ligging4: o. de voorgaande, z. de meulenaere, w+n. Jaecques VAN PEINE.

182r 02 08 1686. Verkoper: Door tabellion in Veurne Guillaume Franchois VAN DER FOSSE, residerende in Roesbrugge, in de aanwezigheid van Franciscus VAN DAMME, schepen van Poperinge en Pieter VANDENBROUCKE, notaris, Antheunes DE COCK, zv. Pieter, wonende in Pollinkhove, x Marie JACOBS, en Jan DE PUIJT, zv. Guillames, wonende in Noordschote, x Cathelijne CLEMMERSEUNE, Jan DE CAESTEKER, wonende in Dranouter, x Maijken COCX, Antheunes DE COCK, zv. Antheunes, wonende in Loker, x Christijncken SCHAEKEN, Antheunes DE COCX, zv. Caerle, weduwnaar, wonende te Loker, allemaal landmannen. Koper: Jan BUIJCK. Grond: 1/2 van 2 gem. 1/2, gemeen met de erfgenamen van moeders zijde van Jan DE COCK, zv. Guillames. Ligging: Z-N., o. Jacob MASSELIS, de erfgenamen, z. straete van de Wulfhulle naerBohemen, w. Pieter SCHERRIER en Jan DE LANGHE, n. Mahieu COOLAERT.

183r Watou. 06 08 1685 Openbaar notaris te Veurne Jan VAN MIEROP. Landmeter: Jan Andries DE WAELE, zv. Jan. Klerk: Jan Franciscus DE CERF, zv. Adriaen. Getuigen: Pieter DELBAERE, sr. en jr. Notaris geadm. in Raad te Doornik: Pieter MAERTEN, res. Poperinge. Verkoper: Pieter Franciscus SPETEBROOT, x Petronelle Françoise VERTEGANS Koper: Lowijs REBAULT.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 107

Page 110: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Grond: 3 gem. 9 roeden. Ligging: iets west. van de gasthuismeulen, O-W., w. Mahieu TOP en de kinderen Cornelis DE COUSTER, z. erfgenamen Willem NAUTS, o. gasthuis Poperinge, n. de kerk van Watou.

184r Zwynland in Westvleteren. Verkoper: Jan REIJPHINS. Koper: Caerel BOUDENS, zv. Pieter. Grond1: 8 lijnen Grond2: 75 roeden. Ligging1: zw. van hofstede ten iseren deure, Z-N., o. Jan Baptiste MONTMOREU, disvan Beveren, z. Jan BEUDAERT, sr., w. de beek tussen Krombeke en Westvleteren, n. volgende. Ligging2: Z-N., w. beek, o. Pieter Cornelis HEURLEBOUT, n. Pieter Jooris VAN DEN KELNAERE.

184v. 25 02 1686 Verkoper: Pieter Franciscus WILLEBAERT, Veurne, notaris van de koning en Joos DEVOS, notaris in Reninge, en Pieter BLOMME, zv. Jaecques en Anthone, zv. Anthone DE MEILLY, getuigen en Pieter BLOMME, zv. Pieter, die zeggen dat Jaecques BULCKAERT, openbaar notaris te Poperinge, in de aanwezigheid van Dominicus VAN COKELAERE, x Jaecquemyncken ELLEBOUT, Meester Vincent PERREN, x Christine Clara VERCLYTTE, voogden van Marie en Jaecquemynken VERCLYTTE, afstammelingen van Guillain VERCLYTTE, x Jaecquemyne DAVIDTS, Pieter DE BACKER, x Janneken VERCLYTTE, dv. Jan voor hun kinderen, Benedictus VAN ALLEWERELT, x Marie VERCLYTTE. Koper: Pieter DE MEESEMAKER Er is ook sprake van erfenis van Catherine VAN DEN PEEREBOOM, weduwe Joris QUEVAEL. Grond1: 7 gem. 1 lijne, hipshoek Poperinge, gepacht door Jacob MASSELIS. Grond2: 3 gem. Grond3: 10 gem. in de parochie van Bilckelant van Arthois, gebruikt door Jan LE FRANCE. In de eindalinea is nog sprake van Augustinus VAN DENBERGHE, die “ontvut” in westzwynland voor dezelfde DE MEESEMAEKER acht gem.

186v. 17 09 1686 Oostzwynland in Westvleteren. Verkoper: Pieter Franciscus WILLEBAERT, Veurne, notaris van de koning, GuillaumeFranciscus VAN DER FOSSE, openbaar notaris van de koning in Roesbrugge, en de getuigen: Jacob SMAGGHE, zv. Franciscus, hottelier in de herberg “de Croone” in Beveren en Guillames MASEREEL, zv. Jooris, ‘schipwerker’, wonende in Haringe, Laurens VAN PEENE, zv. Jan, wonende in Oostvleteren, landsman, weduwnaar van Pieternelle, dv. Jan DAVIDT. Koper: Martinus DE HEEGHER, zv. Cornelius, schipwerker uit Roesbrugge, parochie Beveren. Grond: 3 vierendeel

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 108

Page 111: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Ligging: n. Galgedambrugge, w. wed. Jan DE BAENST, z. Baron van Ingelmunster. Schepen GRYBAU is vervangen door schepen Charles LAVA, naast bailliu VAN DER FOSSE om de acte te bevestigen in het Zwynland.

185v. 25 02 1687. Verkoper: Charles WALLEWEIN, procuratie over Joanne Charlotte DE POURS, weduwe Passchier EMMERY, in Sint Pieter neffens Gent, omtrent een rente van drie jaren aan de Eerw. zuster Benedictinessen te Poperinge. Grond: 7 gem. 2 lijnen bos Ligging: z. straat van Poperinge naar Watou, z. Brunaut, n. Nicolays VERMAERLE, DE POURS. In de marge is Pieter Frans HUYGHE, als syndicq van de zusters vernoemd.

187r. 01 01 1687. Westzwynland in Watou Verkoper: In leper Jan BOLLAERT, zv. Frans, x Marie FORNIER, dv. Jaecques. Koper: Nicolaas VAN RENYNGHE, als voogd van de kinderen van Jan DIEDEMAN, zv. Nicolaas voor Andries PIETERS. Grond: 5 vierendeel, niet ver van de gasthuismeulen nog zes jaar in pacht aan HANCX voor een tonne grootbier en een halve tonne klein bier. Ligging: o+w. gasthuis Poperinge, n. Guillames HANCX.

188v. 17 03 1687. Westzwynland in Watou. Verkoper: Marie, dv. Louijs CAUSEL, x Frans DU BOIJS, Koper: Jan DE FLOUCQ, zv. Glaude. Rente Grond: 4 gem. gebruikt door Andries LEURIDAN. Ligging: palende aan de voorn. hofstede, o. Jacop VERSCHAVE, z. kapel van Abeele, w. de kinderen van Jaecques TANDT. Geroyeerd en in marge Jan DU FLOUCQ voldaan door Pieter CARDINAEL. idem blz. 189r.(22 04 1687)

190v. 30 08 1687. westzwynland. Koper: Pieter François WILLEBAERT, notaris in Veurne, Benedictus Adriaen JANSSEN, en Philippe, zv. Pauwels DAVIDT, getuigen , Andries., zv. Charles VAN SASSEN, procuratie door A. VANDENBERGH, notaris te Poperinge, Jacob WIJDOODT, x Christijne PIJCK, Christiaen DE BERCH, x Marie RABAUT. Koper: Jan VAN HOUCKE. Grond: 1/2 gem. Ligging: o.+z. Jacques FURNIER, w. Pieter MASSELIS, n. Daniël LE ROY. Charles LAVA had ook ergens procuratie waarvan hij zich ontlast.

191v 08 08 1687

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 109

Page 112: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Westzwynland. Notarissen en getuigen idem als voorgaande. Philippe, zv. Pauwels DAVIDT, hoedemaker. Verkoper: Pieter BAES en Christiaen CATRYCKE,, weduwnaren. Koper: Gillis ROBERT. Grond: 1/2 van 2 gem. 1/2. Ligging: z. wulfhillestraete, w.Pieter SCHERRIER, n. Mahieu COLAERT, o. Jan DE LANGHE. Bijkomende getuigen: Pieter SAVEL en Jossain DE LA FONTAINE.

192v. 29 12 1689. Notaris Norbert CARDINAEL, Veurne, met de getuigen Frans GUILLEBERT, zv. Jaecques, glazemaker, en Benedictus, zv. Adriaen JANSSEN, klerk. Christiaen LAUWE, zv. Christiaen, x Lauwrense KEMPEs, wonende in Poperinge. Jaecques DE GEUS. Rente. Grond: 1/4 van hoeve gemeen met Mahieu COLAERT voor helft en ander vierde zijn halve zuster van laatste bedde. Grond1: 1/2 van 2 gem. 1 lijne 39 roeden. Grond2: 1/2 van 1 gem. 69 roeden. Grond3: 1/2 van 2 lijnen 7 roeden. Grond4: 1/2 van 2 lijnen 7 roeden, driehoek. Grond5: 1/2 van 69 roeden 1/2. Grond6: 1/2 van 84 roeden, het hooghen bilcxken.. Grond7: 1/2 van 48 roeden. Grond8: 1/2 van 5 lijnen 34 roeden, driehoek. Grond9: 1/2 van 1 gem. 56 roeden. Grond10: 1/2 van 64 roeden. Ligging1: o. Jacob MASSELIS, z+o+n. de wulfhullestraete, Ligging2: Z-N., z. wulfhullestraete, w. het voorgaande. Ligging3: n. de volgende, o. de voorgaande hoeve, Ligging4: o. het voorgaande, w. het gasthuis van Poperinge, n. Jacob DE QUIDT. Ligging5: o+z. het ‘land van desen goede’, w. DE QUIDT, n. gasthuis. Ligging6: in de goederen van de hofstede door een haag omsloten. Ligging7: n. aan het voorgaande, O-W., o. gasthuis. Ligging8: n. voorgaande, O-W., o. Mahieu COLAERT, z. voornoemde hoeve, n. Frans DE LAMETENE. Ligging9: Z-N., o. Michiel DE PLACKER, zv. Jaecques, z. Jan BLANCKAERT, w. Jacob MASSELIS, n. wulfhullestraete. Ligging10: o. MASSELIS, z. Guillames ROUVEROY, w. Donaes VANHOVE, n. wulfhullestraete. Dit zou alles samen 5 gem. 32 roeden moeten zijn. Philippus PIJL had eveneens procuratie.

196v. Wecrom anders schrift. 09 09 1692Jacob VERMEERSCH komt met een wettelijke procuratie uit leper. Hij heeft een document mee waarop Jan Barthelomeus RAULé curator wordt genoemd in het

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 110

Page 113: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

verlaten sterfhuis van Jaecques WIJTS. Er is een verkoop gebeurd aan de meest biedende. Koper: Nicolaas VAN RENYNGHE. Grond: 1/2 van 2 gem. een vierendeel, gemeen met de wed. Joos QUETSTROY, gekocht aan Jan WIJTS. Ligging: O-W., z+w. trinitarissen van Hondschoote, genoemd de ministers, n. Philips RIMSDIJCX

197v. 09 10 1693 Verkoper: Jan ROENS, zv. Jan x Agnes POUCKES Koper: Pieter RIJNGAERD Grond: 2 gem. 50 roeden in Proven verkregen van Mahieu MOUTON. Ligging: 0-W., o. Jan MARTEIN, n. Graaf van Watou en de erfg. Anth. DELPHINO, o. de graaf van Watou, z. dhooghe scheure van de kinderen Robert VAN DE GOESTEENE.

198v. 13 10 1687. Verkoper: Pieter CANEELE., jr. proc. over Jacquelijne, dv. Nicolays DIEDEMAN, wed. Frans WANTEN (?) en Jacques VAN RENIJNGHE, zv. Mahieu (voor de Stad leper). Zij is gehuwd maar de naam van haar man is niet genoteerd. Jacques VAN RENIJNGHE is voogd van de kinderen: Jan Baptist, Pieter en Maeiken. Koper: Frans VICTOOR. Grond: tlekkebaerdeken, wat west van Spangnies, Ligging: Z-N., n+o. Jacques SCHEVELE, z. Leonore DOONES, wed. en kinderen Willem DUFLIE, w. Cornelis PIERENS, n. Ghelein DIEDEMAN. Genoemd ook Mattheus CAPELLE en Christoffel BAELDEN.

200r. Verkoper: Gillis ROBERT, zv, Gillis x Laurence SCHOONECLAEYS, dv. Jan langs Pieter AUDENAERT, tabellion in Veurne en Pieter VANDENBROUCKE, openbaar notaris in Poperinge en met de getuigen Glaude COUSENARE en Pieter VAN BEVEREN uit Poperinge. Koper: Jan BUYCK. Grond: 1/2 van 2 gem. 1/2 gekocht van Christiaen CATRYCKE, voorheen Noël BAES, de andere helft is al zijn eigendom gekocht aan de erfg. Jan DE COCQ. Ligging: Z-N., o. Jacob MASSELYN, z. de straat van Wulfhulle naer Bohemen. w. de wed. Pieter SCHERRIER en Jan DE LANGHE, n. Mahieu COLAERT. Schepenen van zwynland: Daniël GRYBAU, Pieter DERHILLE, Jan STROYBIER.

201v. 21 05 1683. Contract van Jan CARTON. Tabellion: Pieter Frans WILLEBAERT (Veurne). Openbaar notaris: Marcus VEREECKE (Veurne) Getuigen: Jan Baptist MESDACH, zv. Pieter en Andries SAMPERS, zv. Marijn (Izenberge). Verkoper: Pieter Jan DE BACKER (burgemeester van Stavel) als voogd materneel van de dochter Anneke, het kind van Joanna, dv. Roland PEEL x Jan CARTON en

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 111

Page 114: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Pieter DE CROIX, zv. Pieter. Advies van baljuw en burgem. van de heerlijkheid van thofland, ‘geseyt tvrije van Sinte Pieters tot Cassel haer bestrekkende binnen de prochie van Oost- ende Westvleteren’. Grond1: 1/2 hofstede in Westvleteren, waar Christiaen VERIEPE woont; 30 gem. 82roeden, waarvan 4 gemeten 1 lijne 20 roeden in Zwynland; gemeen met de koper vanwege de erfenis van Nicolays JACOBSSOONE. Ligging1: Westvleteren West aan de herberg “ter eecke “, Koper: Jacques FEYS, als voogd. Oostzwynland. Grond2: 3 gem. Galgestick. Ligging2: o. Jacques LAMOOT, z. de Heer, w. de uitweg van de verkochte hofstede en de resterende partij, o. erfg. Pieter PEEL, z. Couckhuytstraetken, w. LAMOOT, n.de koper.

204r 04 04 1688. Oost en westzwynland. Verkoper: Jan Barthelonaeus ROENS namens Maerten KESTEMAN (Vlamertinge), wed..Koper: Jan Barthelomeus ROENS Grond: 9 vierendeel noord aan de hofstede van J.B. ROENS gekocht aan Philibert BULTHEEL. Ligging: o. de koper, z. Jacques JANSSEUNE. Schepenen: Daniël GRYBAU, Pieter DERHILLE, Jacob VERMERSCH, CATRYCKE en EVERAERT.

205r. 10 01 1689. Nicolays VAN RENYNGHE, zv. Ferdinandus, causa matris, en vriend van JaqueleyneDIEDEMAN, wed. Frans WANTEN ‘beclaegt naerheyt’ van haar verkoop gedaan tegenover Anna Clara CHEYS, wed. Jan VAN RENYNGHE

205v. Oostzwynland in Sint Bertinus Poperinge. 24 05 1688. Verkoper: Pieter MONTOY met spec. procuratie over Jacqueliene DIEDEMAN, dv. Nicolays, wed. Frans WANTEN en Jacques VAN RENYNGHE, zv. Mahieu (Ieper). Haarkinderen zijn: Jan Baptist, Pieter, Maeiken en Grieleken, Koper: Anna Clara CHEYS wed. Jan VAN RENYNGHE. Grond: 7 vierendeel. Ligging: O-W., o. Jan LOYS, z. de kinderen Jaecques Nicolays BULTHEEL, w. kinderen Pieter HEURLEBOUT, n. Jan Baptist VAN DE GOESTEENE.

206v. o.a. Westzwynland. In leper komt Pieter ROUSERé, zv. Matthys, x Franchijne DE ROODE, dv. Charles. Koper: Jacob MASSELIS Grond1: 7 lijnen 2 roeden, den smout, in de helhoek. Grond2: 1 gem. en 1/2 vierendeel

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 112

Page 115: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Ligging1: o. Jan PETYT en de kinderen Hinderyck HENNEMAN, Clays PROVOOST, causa uxoris, de koper en de dis, w. koper, n. de kerk van Onze Lieve Vrouw, Ghelein VERCLYTTE en de kinderen Frans LEBBE. Ligging2: Z-N., o. de kinderen Maillaert LEBBE, z. de dis, w. Jacob MASSELIS, modo PETYT, n. de koper,. De koper reserveerd een eik aan zijn moeder: Christina MASSELIS (?). De verkoper moet ook een behoorlijk biervat leveren. De koop geschiedt voor de kinderen uit zijn eerste huwelijk met Cathelijne DE VEIJ. De koper wordt op het einde Pieter DELBAIRE genoemd. Schepen: DE ZOMER.

208v. Zwynland in Vleteren. Verkoper: Pieter CANNEELE, (leper) procuratie over Jan Baptist PROVENTIER en Francoise SOENEN, zijn gezellin,. Koper: Jan VAN BERTEN. Grond: 1 vierendeel. Ligging: o. Nicolays VERMAERLE, z. de Straat van Poperinge naar Watou, Joanna DE POURS, n. VERMAERLK

210v, 22 11 1688. Oostzwynland in Sint Bertinus. Verkoper: Louijs DE GRAVE, jongman. Koper: Valentijn VAN DER FOSSE. Grond: 32 lijnen 20 roeden, waar de Bornebuschdreve door loopt. Ligging: o. kinderen Frans PIERENS, z. Jan en Pieter ..., de kerk van Sint Jan, de Heer van Sint Bertinus, Jacob SEYS, de kinderen van Jan MOSTAERT, w. de kinderen Jan MOSTAERT en de Loodreve, n. de zelfde dreve, de wed. Anths. BAERT, Pieter HEURLEBOUT, w. twee stukken zaailand. Separatie met Catheleine, dv. Pieter VAN DEN PEEREBOOM.

212r Westzwynland in Watou. Verkoper: Jan Baptist VALCKE, zv. Jaecques licentiaat in de rechten, x Jeanne Laurence CEUSEN, dv. Jaspar Grond: 1 gem. Koper: Pieter TANT, Watou. Ligging: z. Jacques TANT over de dreve, nu aan de koper, n. de straat naar de kappel van St. -Jans, o. de erfg. Guille DE JONGE, w. Thomas..

212v. 21 06 1688 Watou in Westzwynland.Verkoper: Pieter Caneele (proc. door J.B. VALCKE, zv. Jaecques lic. in de rechten Veurne), x Jeanne Laurence CEUSEN, dv. Jaspar Not.: Jan VAN NIEROP. Koper: Pieter TANDT, greffier van Watou. Ligging: z. dreve en hofstede van de koper, n. de straat van Capelle van St. -Jans, o. de erfg. Guillaume DE JONGE, w. Thomas LOOT.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 113

Page 116: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Tegenwoordig: Daniël GRYBAU, Pieter DERHILLE, Jeroen EVERAERT, Adriaen CATRYCKE, Charles VAN BAUVOORDE, schepenen.

213v. 17 11 1687 Westvleteren in Zwynland. Verkoper: Jean Baptist Franciscus ZANNEQUIN, x Catherine Françoise VAN DEN BROUCKE, erfg. Franciscus VANDENBROUCKE, in zijn leven heer van Bambourgh, proc. van Jan HENDRICX (gepasseerd hij not. Jan Franciscus HAEZEBROUCQ, Bavo CONYNCK in het parlement van Doornik x Marie Cornelia VAN DEN BROUCKE. Koper: Pieter VAN DE VELDE en Roeland DE LEGHER. Grond1: 4 gem. bosland. Grond2: 1 lijne. het panneken Ligging: w. Cassestraat, n. Guille COENE,

214r. 20 12 1688. Oosthoek in Zwynland te Poperinge. Verkoper: In leper proc. door Andries VANDENBERGHE over Philibert BULTHEEL, heere van Tamets, zijn minderjarige zuster, Thérèse Françoise BULTHEEL. Grond: 3 gem., gebruikt door Christiaen DE SCHACHT. Verhogingen door Jan DE HAESE, Andries LEBBE, Pieter DE MAEZEMAN Koper: Joannes (Baptist) ROENS. Ligging: w. de koper gekocht aan Maerten KESTEMAN, n. Jaecques CALLIAU.

215r. Sint Bertinus in Zwynland. Verkoper: Pieter CANNEEL, jr. proc. over Jan Baptist PROVENTIER, raatspens. leper,x Françoise SOENEN. Koper: Joannes DE GUISNE, past. van Sint Bertinus. Ligging: z. Marie VAN RENYNGHE en verkoper, o. idem VAN RENYNGHE, n. erfg. Joos CHEYS. Bij de schepenen wordt hier ook HENEMAN genoemd.

217r. Poperinge en Reningest in het Zwynland. 25 04 1689. Verkoper: Pieter CANNEEL in leper proc. over Jan DE WIJNTER, zv. Christiaen, x Christiaen(e) LAUWYCK, zijn broer, en Nicolaijs CHRISTIAEN, voogd van de minderjarige kinderen van Christiaen LAUWYCK, sr. halve broeders en zusters. Grond1: 1/4 van hoeve 20 gem. 62 roeden, gebruikt door Pieter DERHILLE, gemeen met Michiel VAN DE ZANDE, die helft heeft en Magdalena LAUWYCK, zuster van de vader van de comparant, die een ander 1/4 heeft. Gereseveert 2 lijnen. Grond3: 1/2 van 2 lijnen. Grond4: 1 gem. 90 roeden. Grond5: 1/2 van 1 gem. 1/2. Grond6: 1/2 van 1 gem. Grond7: 1/2 van 65 roeden. Koper: Jan VERBOUCKE.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 114

Page 117: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Ligging1: o. Lodewijck MASSELIS, z. Wulfhillestraete treckende naer de bohemen w. volgende stuk, n. hetzelfde. Ligging2: o. de voorn. hoeve, z. de straat, w. het volgende stuk, n. nog een ander stuk. Ligging3: o. voorgaande, z+w. het bos van Onze Lieve Vrouwe gasthuis Poperinge,n. Jacob DE QUID + volgende stuk. Ligging4: o. het volgende sticxken en meersch, z. voorg. bos, w. QUIDT, n. het gasthuis. Ligging5: o. Michiel VAN DE ZANDE, z. voorn. hoeve, w. Monseigneur DU St.-MARTIN, Veurne, causa uxoris, n. idem. Ligging6: o. wed, en kinderen Michiel DE PLACKER, z. Charles RIMSDYCKE Ligging7: o. Jacob MASSELIS, z. ROUVEROY tot Atrecht, w. Nicolaijs VAN THUYNE, en wed. en kinderen Dominique COKELAERE, n. Wulfhillestraete.

219r. Oostzwynland. Verkoper: Philips PIJL proc. over Franciscus GODTSCHALCK, die in leper machtigingverwierf over Daniel GRYBAU, x Jaecquemyne, dv. Hendrijck VAN PEPERSTRAETE. Koper: Jan Baptist VAN DEN ABEELE. Grond: de cleenen breebalgh Ligging: Z-N., o. hoeve Jaecques FEYS causa uxoris, z. de torrestraete, w. JaecquesCOENE, n. de pastorij van Westvleteren.

220r. Westvleteren in Zwynland. Op de volgende blz. staan dezelfde procuartiehouders in verband met een schuldbrief van de wed. Pieter BUTAYE aan Jaecques MASEMAN, die de transport verkregen heeft van Noel LOUAGE, wed. en blijver in het sterfhuis van Pieternelle DE PUIJDT en van Joos OBRECHT, x Catherine DE PUIJDT. Zij verbinden hun goed. Grond: 7 gem., waar zij (?) op wonen, gemeen met Maerten DE HEGHERE, Frans en Pieter SMAGGHE. Grond2: 4 lijnen 25 roeden. Grond3: 7 lijnen. 16 roeden. Grond4: 1lijne 71 roeden. Grond5: 5 lijnen Ligging1: o. de vette coolepit, n. Maerten DE HEGHERE, w. volgende, z. Jaecques VAN PEENE, causa uxoris. Ligging2: o. het voorn. hoeveke, n. de hoeve Maerten DE HEGHERE, w. de deurnaeghel, z. Jaecques VAN PEENE. Ligging3: o. de vette coolepit dreve, z. Maillaert LAVA, w+n. VAN PEENE. Ligging4: o. de vette coolepit dreve, z. de meulenaere, w. de voorgaande partij, n. de volgende. Ligging5: o. voorgaande, z. de meulenaere, n. Jaecques VAN PEENE.

223v. 25 04 1689. Inleiding als blz. 219. Verkoper: . Joos QUETSTROY, fs. Joos, x Margeriete, dv. Jan BEKE,. Koper: Daniël GRYBAU. Grond: 1/2 van 7 lijnen bos gemeen met koper, genoemd de cleene breebalgh.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 115

Page 118: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Ligging: o. Jaecques SEYS, causa uxoris, z. de Torrestraete, w. Jaecques COENE causa uxoris, de breebalgh, n. de pastorij van Westvleteren.

223vb 21 06 1689. Verkoper: Guillein MONTOY (uit Westouter), x Jacquemijne, dv. Pieter MASSELIS voor de raad van leper. Koper: Andries QUAGHEBEUR. Ligging: w. hoeve van de wulfhille, Z-N., o. de wulfhille, de kinderen Jaecques Nicolaijs BULTHEEL, geërfd in het sterfhuis van Lodwijck MAKEBLIJDE, z. Wulfhillestraete, w.de kinderen Andries LEBBE, n. bos van de kinderen van Pieter SCHERRIER

223vb. 01 07 1689. Westzwynland in Onze Lieve Vrouw Poperinge. Verkoper: Jan PILLAERT, proc. over Françoise Cathelijne MARTINS, dv. Pieter Anne DE QUERAS, kapitein, in 1ste huwelijk met Marie PIERENS, en Jan DROUAERT, heervan Lamotte en Heindrijck DE CODT, voogden van de vier minderjarige kinderen van Jan Baptist DESMEDT, in 2de huw. met Marie PIERENS. Koper: Jan GODERIS. Grond: 1 gem. 10 roeden. Ontbloot door Franciscus DE WULF. Ligging. Z-N., o. de erfg. Pierre (Peire) BOONE, of Jaecques SCHEVEL, z. de kinderen Adriaen VERPOUCKE, ingetrokken door de syndicq van leper, w. Jan MAERTEN, n. “ghysbeke”(?). Verhoogd door Jan Baptist VAN DEN ABEELE, Heindrijck DE CODT.

225r. 14 10 1689 Watou in Westzwynland. Verkoper: Pr. CANNEEL proc. (Ieper) over Jan VAN DE ZANDE, x Catherine, dv. Anthoine DE COCQ Koper: Jean Baptist VAN DEN ABEELE. Grond: 1/4 van 9 vierendeel gemeen met Frans SNELLAERT (1/2) en Jan VANDAMME. Ligging: o. Blokstraete, z. Jaecques FOLCKE, w. de kinderen Jan VERSCHAEVE, n. Gillis ROBERT.

226r. Verkoper: Pieter MONTOIJ, proc. (Doornik) over Jan DU, DE;Jan., not, in Westvleteren, in aanw. Pieter DE PLANCK, zv. Leijnaert, wonende in St.-Jans Cappel en Phillips BLANCKAERT, zv. Marijn, wonende te Belle, in naam van CharlesCAUWE, zv. Charles, wonende in Poperinge. Deze laatste trad op in naam van François JACOBSOONE, wonende in Godewaartsvelde. Koper: Valentijn VAN DER FOSSE, baljuw. Grond: 6 vierendeel bosland, gemeen met Jan DE VOS, jr. en Aernout BOSSEMAERE. Ligging: o. Crombekestraete, z. COSTENOBLE, z. Paters van St.-Six, n. Clytte voorstraete.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 116

Page 119: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

In slotzinnen: Paters van Six, vertegenwoordigd door de prior Theophilus LOYS, orde van Ste. Brigitte (erfenis).

227v. 26 02 1690 Verkoper: Nicolaijs Franchois RIMSDYCX (schepen leper) stelt Pieter CANNEEL, jr. aan. Koper: Marie en Cornelia DE BAENST, wed. Jacob CHEYS. Grond: ‘vlooghe’, 5 vierendeel. Ligging: o. Michiel DE PLACKERE, z. Claeys VAN THUUNE, w.+n. Christiaen LAUWYCK. Schepene van Swynlande EVERAERT, CATRICQUE, DERHILLE,VERBAUWE en HENEMAN.

230r. 25 02 1690. Verkoper: Jan François BLANCAERT, als voogd van de kinderen van François BLANCAERT, sr., machtig tevens over Jacobus BLANCAERT, subdiaken, Anthoine BLANCAERT, Glaude FOUBERT, x Marie Catheline BLANCAERT, Jacquemine MOENAERT, x Jan François BLANCAERT. Koper: Charles RIMSDYCK. Grond: 5 vierendeel. Ligging: o. de wed. Michiel DE PLACKERE, z. Claeys VAN THUYNE, n. Christiaen LAUWIJCK.

231v. 10 03 1690. Westzwynland Verkoper: Charles PIJL proc. (leper) over Marie VAN DEN BROUCKE, x Andreas VAN DEN BERGHE, wed. Jacob MASSELIS, zv. Jacob en haar kinderen Marie en Jaecquelijne MASSELIS ‘van competente elde’ (in Brouckbourgh). Koper: Jaecques MAZEMAN. Grond: 1/3 van hof, 9 gem., gebruikt door Mahieu ELLEBOUT, gemeen met Pieter MASSELIS en de kinderen van Jaecques BEHAGHEL Ligging: z. koper, w. de dis en de kerk van Proven, n. Capellestraete.

232r. 06 04 1690. Vlamertinge en Westzwynland. Verkoper: Pieter MONTOIJ (Ieper) proc. over Pieter DE MEEZEMAEKER, jr. procureurvan leper voor Gillis ROBERT, zv. Gillis, x Florine SCHOONECLAYS, dv. Jan verbinden hun goed voor een losrente bij gelegenheid van de wijding van hun zoon. Grond1: Een huis, 5 vierendeel 16 roeden, 3 gem., deels gekocht van de voogden van de vier weeskinderen van Jan VAN DER FOSSE. Grond2: In Vlamertinge 3 gem. 1 vierendeel 28 roeden. Getuige en borg Adriaen DE RAMAULT. Ligging: o. Blokstraete, z. Frans SNELLAERT (Watou), n. Phillips MARSILLIS, w; kinderen Jaecques VAN DE GOESTEENE.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 117

Page 120: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

235v. 14 08 1690. Ferdinandus DE VOS, machtig (leper) over Vincent PERRON, x Christijne, dv. Ghelein VERCLYTTE, Jan FOURNIER, x Cathelijne, dv. Ghelein VERCLYTTE, Martin ROBECQUE, x Marieke, dv. Ghelein VERCLYTTE, Andries LEBBE, x Jaecquemijnken, dv. Ghelein VERCLYTTE, Frans VAN DE SANDE, zv. Jan. medecomparanten: Charles SCHERRIER, vice pastor St.-Bertinus en Charles DE ROODE, x Marie QUAGHEBEUR,dv. Jan, Vincent DE ROODE, x Jacquemijnken DE SWARTE, Pieter DE ROODE, x Florence DE WEINS, Pieter DE WITTE, x Jaecquemijnken DE ROODE, Pieter DAUCHY, x Catheleijne VAN DE SANDE, Daniël SALOMEZ, x Cahtelijne, dv. Pieter VAN DAMME. Koper: Christijnken, dv. Charles ROODE. Grond: 32ste delen aan DE ROODE, 1/4 aan DAUCHY, 1/4 VERCLYTTE en SALOMEZ,1/20 VAN DE SANDE; 1 gem., gemeen met de koopster 32ste part., de rest 1/5 aande vier resterende kinderen Jan VAN DE SANDE Ligging: Z-N., o. Jan Baptist VAN DE GOESTEENE, z. Paepestraetien, w. sterfhuis Phillips MARSILLIS, n. Gheraerd VAN LOVIE.

237r. 13 11 1690. Verkoper: Ferdinandus DE SWARTE voogd van de kinderen Franciscus FERAT, met name Jan Andries en Frans. Koper: Pieter VERBEKE en Jan COUTENIER, voogden over de wezen van Jan Jacob COUTENIER. Grond: 9 vierendeel 19 roeden. Ligging: achter de herberg de wulfhille. Z-N., o. Wulfhillestraete, z. de erfgenamen Andries BEKE, w. de graaf van Watou, de kinderen Nicolays DE POURS en het hof van de erfgenamen Jaecques TANT. Schepenen: Christiaen CATRICQUE, Jeroon EVERAERT, DERHILLE

239r. Proven in Zwynland. Verkoper: Phillipe BLAUAERT (Doornik), tabbellion van Zijne majesteit, openbaar notaris Nicolaijs HIDOU (Wormhout), getuigen: Nicolaijs DENYS en Guilliames BUTTERDROOGE (Wormhout), in naam van Anthoine, zv. Anthoine GROUWET, wonende in Wormhout, x Cornelia VAN BRUGGE, dv. Guillaume, en François PROUVO, zv. Jan, wonende op de parochie van Wyldre, landbouwster, x Marie, dv. Guillaume VAN BRUGGE en Maillaert FAILLE ‘geprocreert’ bij Jaecquemijnken, dv. Daniël VAN BRUGGE. Verkoper: Jan DE FLOO, zv. Jan, notaris, wonende in Westvleteren. Grond: 4 gem. 1/2, genoemd de Mager souppe Ligging: o+w. Jan PETYT, z. de heer van Loorijnghe op de volgende blz. staat de zelfde verkoop met aanpaler de heere van CROMBRUGGE, het goed is genoemde de lovier, n. over de Sperrewaertdreve (in de andere acte noordoosthoek de keise)

241r

Zelfde gegevens als voorgaande. Ondertekend Christiaen PRUVOST, Anthoine GROUWET, Mattheus DURIE, x Marie van CROMBRUGGE, Cathelijne VAN BRUGGHE

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 118

Page 121: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

242r Verkoper: Andries FAVERQUE, proc. over Guilliame, zv. Guillames DE CALF, wonende te Winnezeele, en Jan, zv. Nicolaijs LEIJNAERT, wonende te Watou, getuigen voor Jan Baptiste DE HOUCK, zv.? (letterlijke tekst filius dheer Reelmet (?)), schepen van Noorthoek (Watou). Koper: Jan DE QUEKER, zv. Chaerles, wonende op Watou. Grond: 2 lijnen. Ligging: 0-W., o. gasthuis Poperinge, z+w. Jaecques WARNEYS, n. LE MOOTE.

243v. 21 12 1690. Watou in Westzwynland. Verkoper: Jacob VERSCHAVE brengt een ‘instrument’ van leper, waarin Joseph BARATTO, verklaart dat hij verkoopt. Koper: Charles VAN DER BAUWEEDE. Grond1: Hofstede van 18 gem. gebruikt door Quinten LANDTSHEERE. Grond2: Zaailand Grond4: zaailand in drie ‘recken’. Ligging1: o. dhermitage, w. straat en Pieter TANT, n. de erfgenamen van Pieter MARSELIS, x Marie CROUSEL. Ligging2: o. Godshuizen van Poperinge, z. hoppeveld Jan STROIJBIER, w. de voornoemde hofstede, n. Kapel van Abeele. Ligging3: o. Kinderen VAN DE GOESTEENE en volgende partij, z. voornoemde gasthuis, w. Marie CRUSEL, n. een dreef. Ligging4: o. waterloop, z. Jan PETYT, w. het voorgaande, n. de kinderen VAN DE GOESTEENE. Omtrent deze acte is er ‘naerheit clacht’ door Marie Jeanne PETYT, dv. Jan PETYT, keurzuster van Veurne.

245 Wed. GRYBAU, x Pieter VERMERSCH wordt aangeklaagd door Jan SLEEHAEGHE omtrent garrant omtrent koopsom van verkoop 1686. Grond: 6 vierendeel in de parochie van Woesten Ligging: palende aan het Abeelhof (erfgoed van Lodew. MAKEBLIJDE)

245v. Westvleteren. Verkoper: Michiel CATTAERT, x Catherine DE BAENST. Koper: Marie DE BAENST, wed. Jacob CHEYS. Grond: 2 gem. 21 roeden. Ligging: Z-N., z. sterfhuis Roeland PEEL en Christiaen NEUT, o. Mr. SOUCHET., n. Christiaen VAN DEN BERGHE, w. Jan Frans DE BAENST.

246r. 02 05 1690. Watou in Westzwynland. Verkoper: Andries DIEDEMAN, machtig over Jan DE BLAW (leper) in naam van Pieter MASSELIS, zv. Jan, x Cathelijne VAN DER BAUWEEDE, dv. Jan. Koper: Jaecques MASEMAN.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 119

Page 122: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Grond: 9 gem., gemeen met de koper en de kinderen van Jaecques BEHAEGHEL, nu gebruikt door Mahieu ELLEBOUT

247v. 29 11 1692. Westzwynland O.LVr.-Poperinge. Verkoper: Jacob MASSELIS, machtig over Jan RYCKEBUSCH (Ieper) voor Pieter FOURNIER, zv. Jaecques in Poperinge, x Marie ROETAER en Jan FOURNIER, broer, x Catherine VERCLYTTE, dv. Ghelein. Koper: Frans HANCX, geerfd bij de dood van Maeijken DE COESTERE, gemeen met Jan PETYT, gekocht van Jan FOURNIER, gehuurd door de kinderen en de wed. Guilliames HANCX, wijlen vader van de koper. Ligging: o. Pieter DE BACKERE, z. Jan VAN HOUCKE., w. Jan PETYT, n. Jan VAN HOUCKE..

249r. 26 04 1692. Verkoper: Marie MASSELIS, wed. Jan BAERT, als wed. voor de raad van leper. Koper: Pieter VAN HOUCKE. Grond: 2 gem. 1/2., gemeene met Anna DEVOS, de schoonzuster van de koper. Ligging: z. Gapaerstraetgen, n. d'erwete, o. Clara CHEYS.

250r. Colijnke, dv. Jan DE VETTE, wed. Jeroen CAUWET (+ poorter van leper), deelsman Andries VANDENBERGHE, zv. Mahieu. Regeling sterfhuis.

251r. 27 09 1692. Verkoper: Jaecques LIEM madelaar in het sterfhuis van Maijke VRAMBOUT. laatst wed. Jan DE HAENE (Het vrije in Krombeke). Koper: Hinderijck Robert HENEMAN, hem of command. Grond: 4 lijnen bos, vierkant. Ligging: w. De beek tussen Krombeke en Westvleteren, o. Poperingestraet, z. de wed. en de erfgenamen Pieter PLAETEVOET, n. erfg. en en wed. DELABAERE. Overgedragen aan Jooris GHYS, voor hem of de weeskinderen van Jacobus GHYS, command van Hinderijck Robert HENEMAN.

261r. 12 03 1694. Watou in Douvie. Verkoper: Christiaen LUCAS en Sebastiaen DRUANT, jongman met een rente aan Michiel BAERT, modo de wezen van Guille DE POURS.

262v. Krombeke in Oostzwynland. Verkoper: Jaecques GOS, proc. in leper voor Ignatius BERTEN, machtig over Jan Baptist BEUDAERT, x Cornelie, dv. Andries SERPIETERS. Koper: Roelant DE LEGHER. Grond1: 4 lijnen 50 roeden, waarvan het andere derde aan de koper is.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 120

Page 123: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Grond2: 2 lijnen acht roeden, zelfde voorwaarde (maar onder de heerlijkheid van Gasbeke te Krombeke). Oorsprong van de verkopers huisvrouw van haar ouders en door koop van Gillis THIBAULT (St.-Omer), x de zuster van de verkoper. Ligging: o. burchgraaf van Veurne, w. de beek tussen Krombeke en Proven, n. Boudewijn BEUTEN. Getuigen: Vanlentijn VAN DER FOSSE, bailliu, Pieter DERHILLE, Noel HENEMAN, Guille GRIBAU.

263r. 15 02 1694 Reningelst. Verkoper: Jan BERTEN, x Willeminneken, dv. Gregorius PINSOEN, tevoren wed. Inghel COLPAERT Grond: hofstede, waarvan de helft is geërfd door een kind uit eerste huwelijk, nl. Jacobus COLPAERT. De ‘suppliant’ is “geaffligiert met een creupel been ende sieck ende vuijtersten noodt, jae om te sterfven van honger” en vraagt te verkopen. Het blijkt Willeminneken te zijn die bij haar schoonbroer, Maillaerdt DE HAENE, in Reningelst komt klagen dat ze verlaten is van haar man en in de grootste armoede leeft. Ze is daarbij door de chirurgijn, Martinus ROBICQUET, behandeld voor haar been.

266r. Westvleteren in Zwynland. 15 06 1693 Verkoper: Janneke LAVAERT, wed. Jan BUTAYE, ‘vrij laet” en haar dochter. Grond: 1/4 van 3 gem. 1/2. Waarvan de andere helft eigendom van Mahieu LERMITTE, x wed. Pieter BUTAYE, nu gebruikt door Lieven VAN OTTEGEM. Belast door Jaecques MAZEMAN.

265r. 23 04 1694. Watou in Zwynland. Verkoper: Pieter DE BAECKER, zv. Abraham, schoenmaker, won. te Proven, x Gratiane STROSSE voor not. van de koning Guilis Francois VAN DER FOSSE, Roesbrugge en getuigen Pieter DE MEY, zv. Jan en Pieter ALAERT, zv. Pieter. Koper: Jacob zv. Pieter, won. te Krombeke. Grond: 7 vierendeel, gekocht van Marij DE COESTERE, bij “naerheijtclaghte” aan Andries BEKE. Marij DE COESTERE, was ‘moeije’ van de huisvrouw van de verkoper. De sententie werd gegeven door Franciscus VAN DAMME en Guills HANCX. Ligging: Z-N., o. Ignatius PROVENTIER, z. dezelfde, w een straetken loopende van de gasthuijsmeulen naer Steenvoorde n. Jacob DERHILLE. Acte in Veurne ondertekend door C. CLARISSE.

265r 10 05 1694. Westvleteren in Zwynland.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 121

Page 124: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Verkoper: Jean Baptiste AMEELE, procuratie over Hindrick GOEMAERE, zv. Louijs (Bikschote), en wed. van Frans DE FRUIJT, nl. Franchincken GOEMAERE (Poperinge). Koper: Jacob DE BAENST (Westvleteren). Grond: 2 lijn. 41 roeden. Afkomstig van Magdaleene VERSCHAVE, grootmoeder van Hendrick GOEMAERE en moeder van de tweede comparant. Ligging: z. aan de Cauwe, Z-N., o+w. koper, z. de schufferbeke ?, n. Christiaen LOYS.

267v. Geschrapte akte. 21 06 1694. Jan Baptist AMEELE, procuratie over Jan MAERTEN, zv. Jan wonende te Steenvoorde, voor Jan Baptiste STOVE in Doornik en Jan Baptist GESQUIERE not. royal in Ieper en de getuigen Cornelis DEN DUIJTSCH en Frans TAVERNE in Ieper. zegt dat hij schuldig is van de wed. Jan DE WILDE, in leper, de somme van 50p. gr.vlaams. de pc. Bezette gronden: 9 vierendeel te Steenvoorde onder het Hofland en Grond2: 2 gem. in het Zwynland. Grond3: 1 gem. en enige roeden in Poperinge. Ligging1: bij de Kerselaerstraete, Z-N., o+z. de wed. SCHOTTERs. Ligging2: Bij de hoeve van Jacob MASSELIS, O-W., n. Nicolays BAEBELAERE. Het eigendom kwam hem ten deel in het sterfhuis van Andries BEKE.

270r. 12 07 1694 Oostzwynland. Verkoper: Richardus VAN SLEEHAEGE voor Philips BLAEVOET, tab. en Michiel CLARISSE, not. (Veurne), bij de getuigen Fortunatus Benedictus CLARIJSSE, ‘practisien’ en Jaecques POLLET, zv. Adriaen, Francoise OUTTERSSOONE (Hofland).

Grond: pacht door Florius BODET Getuigen: Jacobus SANSEN en Cornelis SPINS Koper: Jan BODET, ter acc. van broer Florius BODET Tegenwoordig de schepenen van Zwynland Valentijn VAN DER FOSSE, DERHILLE, HENEMAN, GRYBAUW.

272r Verkoper: Jan DE HULSTER, x Marie Catheline BULTEEL. Koper: Jan JACOB (Winnezeele). Grond: 2 gem. 2 lijnen, in Winnezeele vierschaar van Steenvoorde. In pacht aan Pieter FLORISSEUNE.

273r. Godewaertsvelde. Verkoper: Margriete Lowijse MANDOLES, x Placide Anthenis DE MOUSEL Koper: Valentijn VAN DER FOSSE. Grond: 6 vierendeel. Ligging: o. Andries DE BLIJFVER, z. de verkoper, w. de verkoper, n. verkoper.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 122

Page 125: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

274r. 16 08 1694. Nocolais DECALF, procuratie over Jean Baptist STOVE, tabellion, over Jan Barthelomeus RAULé, in Poperinge, en in de tegenwoordigheid van Valentijn VAN DE FOSSE en Adriaen ROUSSE, getuigen, Jacob VERHEULE, zv. Maerten, x Cathelijne, dv. Frans LEBBE zeggen schuldig te zijn aan: Andries QUAGHEBEUR, zv. Cornelis. Grond: hun hofstede waar ze wonen, als erfenis van de moeder van Jacob VERHEULE. Ligging: o. het Swynlantstraetien, z. de dreve, w. de comparanten, n. de wed. Guilles HANCX.

275r. 09 07 1694 Westvleteren in Zwynland. Verkoper: Frans PIERENS, procuartie over Jan Baptiste STOVE, tabellion, over Jan Barthemomeus RAULé, Poperinge en de getuigen Andries LEBBE, landbouwer, en Frans DE WITTE, Frans OUTERSSOONE, zv. Jacob, x Jaecquemijncken STAELEN, dv. Clays (Beveren). Koper: Carel BOUDEN. Grond: 7 1ijnen 36 roeden, den fisauvo (sisauvo ?). Ligging: z. de kleine fisauvo, w. erfgenamen Jan Cornelis HURLEBOUT, o. erfgenamen Jan HOUCKAERT

276v. Proven. Verkoper: Jean Baptiste CANNEEL, proc. over Philips BLAUWAERT, tabellion, over Jan DE FLOO, Westvleteren, met de getuigen Philips GRISON (Veurne) en Andries DESMAREZ, zv. Philips, jongman, Pieter Jacobus DACQUET, zv. Pieter, greffier van de parochie van Oostkerke, x Cornelie Constantine, dv. Pieter Ignatius MANNAERT en de kinderen Adriaen Josephus en Anne Cornelie MANNAERT, kroost van Pieter Ignatius MANNAERT voornoemd. Koper: Jan MALBRANCKE, Haringe. Grond: 8 lijnen. Ligging: n. Spoorewaersdreve, z. de kinderen Christiaen DE BACKERE, w. de dis van Proven, den burgh. Ook genoemd: Jacob VORDEGANS (VERTEGANS ?), Cornelie COOLEN. Koper: ingesteld door Jan VAN PEPERSTRAETE, zv. Frans..

278r. 06 08 1694. Franse acte opgemaakt door baljuw Jan Barthelomeus RAULé omtrent Guille ROOHAERT ten laste van Frans PIERENS. Sehepenen van het Zwynland Noel HENEMAN en Pieter DERHILLE. Ligging: aan de Slaepaersdreve, o. Jan PETYT, z. Jaecques MASSELIS, w. Jan Baptiste VAN DE GOESTEENE, n. de dreve.

278v. Verkoper: Paschier DRUANT, x Marie CAILLIAU (acte o.a. Vladsloo.) Koper: Jaecques VAN DEN ABEELE.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 123

Page 126: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

280r. Schepenen als gewoonlijk, ... + Pieter EVERAERT.. Verordeningen in verband met de pachten en verkoop uitgevaardigd door het Zwynland.

281r. 13 06 1695. Joos VAN HOUTTE moet op het Zwynland komen wonen omdat hij dienaar wordt inhet Oost Zwynland. Westzwynland Verkoper: Jaecques Cornelis BIENCOURT, proc. over Jan Baptiste STOVE, over Joannes Barthelomeus RAULé, Poperinge en de getuigen Marije, dv. Frans PIERENS en Frans DE WITTE, Jacobus VAN EMPEL en Jan QUESTROY, voogden van de kinderen van Jan MAERTEN, uit Steenvoorde. Kopers: Jan FOLCQUE en Joannes Barthelomeus RAULé. Grond1: 2 gem. Grond2: 1/2 van 3 vierendeel, gemeen met Jacob MESSELIS, genoemd het waegewiel Ligging1: o. Jean Baptiste VAN DE GOESTEENE, z. de wed. en de kinderen van Charles BOUVE, n. deLovie Ligging2: Z-N., o. Anne Marie CHEYS, z. de graaf van Watou, w. Frans PIERENS, n. Jan PETYT en Jean Baptiste VAN DE GOESTEENE

282r-285v. (ontbreekt; staan op losse bladen die daar niet thuis horen.) 286r. 10 06 1695. Verkoper: Pieter DE GRIECK, procuratie over Jan Baptiste STOVE, tabellionaris, over Jean Barthelomeus RAULé, openb. notaris, getuigen Jaecques LOYS en Franciscus DE WITTE, Marie OUGHSTLANT, dv. Guille, wed. Jan VAN DAMME,x Pieter DE GRIECK. Koper: Jacobus Cornelius BIENCOURT. Grond: 1/4 van 9 vierendeel gemeen met Frans SNELLAERT en Christiaen VAN DENABEELE (1/4) Ligging: O-W., o. Blockstraete, z. de erfgenamen Frans FOLCQUE, w. Jan PETYT, n. Gilles ROBERT. Oorsprong van eigendom: sterfhuis van haar man.

286v. Pieter CANNEEL, zv. Antheunes, 80 jaar, wonende westzwynland, ‘lantsman’ getuigt dat hij goed de ‘scituatie’ van een stuk land weet. Grond: 2 gem. eigendom van de kinderen Jaecques Nicolays BULTHEEL, als erfgenamen van wijlen Lodewijck MAKEBLIJDE. Ligging: z. Joannes VAN DER LEEUWE, w. Jan VAN DAMME en de hoeve van Jan QUAGHEBEUR, n. idem en o. Jan PETYT. Het bos is ingelegd geweest door Jaspar SAIGE en was vroeger geen bos.

287v. 26 10 1695. Westzwynland parochie Sint Bertinus Poperinge.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 124

Page 127: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Verkoper: Jacob VERMESCH met procuratie over Jean RYCKEBOSCH in de heerlijkheid van de Tempeliers in Oost- en Westvleteren en Elverdinge, over Jaecques BAILLIAU, vader en ‘bailhouder’ over zijn kind Marije, van hem en Marie LERMITE. ‘Clercq’ van venditien: Fransciscus VAN DAMME Grond: 1/2 van 2 gem. 1 vierendeel ongeveer 12 roeden. Ligging: Z-N., o+z. de ministers van Hondschoote, w. een ‘doeneke’ (doeninkje? Jaecques WIJTS en Jaecques BAERT. Koper: Opeenvolgende verhogingen: Pieter BOONE, Christiaen VAN DEN ABEELE, BOONE, Jaecques CHEYS, Uiteindelijk Pieter BOONE.

290r. 26 01 1696. Verkoper: voor RAULé in Poperinge en de getuigen: Frans DE WITTE, Frans MISDOM, Marie OUGHTSLANT, wed. Jan VAN DAMME, geassisteerd door Gulle DE PUIJT. Koper: Jacob VERMERSCH, command van Jan QUAGHEBEUR. Grond: 7 vierendeel 33 roeden, erfenis van Jan VAN DAMME. Ligging: o. Lodewijck MAKEBLIJDE, de erfgenamen, z. tswijnlantstraete, w+n. dezelfde QUAGEHBEUR

291r. 16 01 1696. Zwynland in Westvleteren. Verkoper: Frans VAN CAISSEELE, zv. Jan, x Cecilia LABAERE, dv. Jeroen. Koper: Michiel DOIJE. Grond: 1/4 van behuisde hofstede, 7 gem., gemeen met de koper over de helft en met Françoise LA BAERE voor 1/4.

291v. 09 11 1695. Proc. RAULé over Jacob VERMESCH in leper Verkoper: Sterflhuis Jaecques WIJTS. Koper: Nicolays VAN RENYNGHE, zv. Ferdinand Grond: 1/2 van 2 gem. 1 vierendeel gemeen met Joos QUESTROY, gekocht van Jan WIJTS. Ligging: O-W., w+z. het bos van de trinitarissen van Hondschoote, henoemd de minister, n. Charles RIMSDICX.

293r. Verkoper: Vincent PEEL, zv. Jan rente. Koper: Passchier DRUANT.

294v. Verkoper: Nicolays VAN DER FOSSE, zv. Jan, “capitein van het regiment der melice des lande” Koper: Jan Barthelomeus RAULé. Grond: 3 gem. in de Schoudemonthoek Poperinge. Ligging1: o. de Heer, z. de verkoper, w+n. de koper. Ligging2: z. idem, o+w+n. de koper.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 125

Page 128: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

295v. Watou in Zwynland. 13 02 1696. Verkoper: Gelein DE HOUCK, sindicq van de stad Belle en Jan Baptist CAMBIER, “conseiller du Roy”, Charles Cornelius COSTENOBLE, kon. not. te Belle, Franchois CYSSAU en Pierre Guislain HOUCKE getuigen uit Belle voor het “geabandonneerde” sterfhuis van wijlent. Mahieu COELAERT, parochie Watou onder de Douvie. Grond1: 1/2 van 4 gem. 2 lijnen. gemeen met Jan VERBOUCKE en Jan DE KERFVEL Laatste verkoper Valentijn VAN DE FOSSE; gebruikt door Pieter DERHILLE. Belast met een rente ten voordele van Michiel VAN DE ZANDE. Grond2: 3 gem. 1 lijne.; belast als voorgaande. Grond3: 2 gem., deels Poperinge, deels Watou. Grond4: 1 gem., deels Poperinge, deels Watou; belast als voorgaande. Grond5: 1 gem., idemGrond6: 5 vierendeel; onder Watou in Zwynland; belast als voorgaande. Ligging1: o. bos Lodewijk MASSELIS, z. Wulfhullestraete, w. Jan VERBOUCKE en JanDE KERFVEL, n. volgende. Ligging2: o. 5 vierendeel bos verkocht aan Michiel VAN DE ZANDE, z. het voorgaande w. DE KERFVEL en VERBOUCKE, n. de volgende. Ligging3: o. Jan PETYT, kinderen, z. Jan BUUCK en de wed. Pieter SCHERRIER, w. SAINT MAERTEIN, n. Grond1Ligging4: o. Jan PETYT, z. de 2 gem., w. SAINT MARTEIN, n. volgende. Ligging5: o. Jan PETYT, z. Grond4, w. Jaecques PROVENTIER, n. Jacob MASSELIS en Louijs DE GRAEVE. Ligging6: o+z+n. Jaecques PROVENTIER, w. Blockstraete

299r 27 01 1696 Douvie onder Watou, sterfhuis Zwynland Poperinge, goederen. Verkoper: Gelein DEHOUCK, ‘syndick’ van Belle, Chaerles VAN COSTENOBLE, kon. notaris en de getuigen, François CYSSAU en Pierre Guislain DEHOUCK, voor het sterfhuis van Mahieu COLAERT,. Koper: Michiel VAN DE ZANDE, burgemeester van Poperinge. Grond: 5 vierendeel bos. Ligging: o. de wed. Pieter SCHERRIER, z. Lodewijck MASSELIS, w+n. landen van het sterfhuis verkocht aan Vatentijn VAN DER FOSSE, baljuw van het Zwynland.

300r 02 05 1696 “Naerheitclaghte”: Magdalene, dv. Christiaen, LAUWYCK, wed. Jan DE KERFVEL, bloedvriend van Andries LAUWYCK. ‘voorsaete’ van Mahieu COLAERT. 13 02 1696 Grond1: 4 gem. 2 1., gemeen voor de helft, waarvan één vierde aan Jan VERBOUCKE en één vierde Jan DE KERVEL. Ligging1: o. Lodewijk MASSELIS, z. Wulfhullestraeten, w. Jan VERBOUCKE en Jan DE KERVEL, n. het volgende. Koper: Michiel VAN DE ZANDE, burgemeester. Grond2: 3 gem. 1 1ijne.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 126

Page 129: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Ligging2: o. het voorgaande, w. Jan DE KERVEL en Jan VERBOUCKE, n. volgende. Grond3: 2 gem. Ligging3: deels Poperinge, deels Watou, o. Jan PETYT, of zijn kinderen, z. Jan BUUCK en de wed. Pieter SCHERRIER, w. SAINT MARTEIN, n. het eerstvolgende. Grond4: 1 gem. Ligging4: deels Poperinge en deels Watou, o. het voorgaande, z. de voorschreven 2 gem., w. SAINT MARTEIN, n. volgende. Grond5: 5 vierendeel onder Watou. Ligging5: o+z+n. Jaecques PROVENTIER, w. Blokstrate.

303r 13 02 1696. Zwijnland in Krombeke. Verkoper: Jacobus Cornelius BERAT in leper voor Pieter DE MEZEMAEKER, jongman, proc. over Marie RYCKEWAERT, Wijngene. Koper: aan Jan Barth. RAULé voor Frans VERSCHAEVE. Grond: 67 1ijnen 1/2, gemeene in 3 gem. 73 r. met broer. Ligging: o. Hantstraete, z. de kinderen PAGEAU, tsnaeckelst en het sterfhuis J. WIJTS, w+n. Brigittijnen van Sint Sixtus.

304r Verkoper: Frans VAN CAIJSEELE, in leper, Pieter HERMAN, proc. over Frans VAN CAIJSEELE, zv. Jan en Cecilia LABAERE, dv. Jeroen. Koper: Michiel DOIJEN. Grond: het vierde van een behuisde hof, gemeen met koper en Françoise LABAERE, die het andere vierde bezit.

305r 12 03 1696 Marie DU FLOCQ, wed. Pierre GALLE, Cassel tegen Jean DEQUIDT. Jaecques CARTON, voogd van de kinderen van Jean SALOMé, en Theodoor SALOMé, voogd van Daniël SALOMé, overleden, geven procuratie aan Jacques VAN STAVEL.

305v 02 04 1696. Zwijnland in Proven. Verkoper: Jan MALBRANCQUE, zv. Frans, wonende te Haerijnge geeft procuratie aan Anths. SALE, “raetsheer, erfachtigh tabellion der stede ende casselrie van Douay, Veurne, Bergen St.-Winnoc en Meenen, voor Guille Frans VAN DER FOSSE, “openbaar notaris sconincx” Roesbrugge, voor de getuigen Jaecques CORDIER, zv.Chaerle, herbergier en Guillames HOVELIJCK, zv. Guillames, Roesbrugge. Koper: Cornelius VAN BAMBEKE, zv. Jeronimus, beenhouwer wonende te Roesbrugge. Grond: 7 1ijnen 38 roeden, gekocht van Pieter DACQUET (18 10 1694). Ligging: n. op de Sporrewaersdreve, z. de kinderen Christiaen DE BACKER, w. de dis genoemd den brugh, verder Jacob VERTEGANS en Cornelis COOLEN.

306v Westzwynland Verkoper: Passchier CANDAELE meldt dat voor de raad van leper Frans BULTIIEEL

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 127

Page 130: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

verkocht. Koper: Valentijn VAN DER FOSSE. Grond1: 9 gem. 1 lijne. Oosters deel 5 gem. Ligging1: Oost; den castaine bosch”, o. Pieter GILLVE (GHELUWE) en Jaecques MAZEMAN, z+w. advocaat HUYGHE, n.6 gem. Jaecques MAZEMAN. Voorwaarde: het gekapte hout door de twee gemeten gebruikt door Pieter GILLVE van de verkoper voeren naar tgapaertstraetien. Grond2: Andere 4 gem. Koper2: Honoratus MAZEMAN zelfde “servituut” (erfdienstbaarheid)

309r 01 09 1604 Verkoper: Passchier CANDAELE, tabellionaris, Jan Barthelomeus RAULé, kon. not. te Poperinge en de getuigen Pieter DE DAMMERE en Andries DE BEUDAERT, in naam van Jan COUTENIER, zv. Guilliames, voogd van de wezen van Jacob COUTENIER. Koper: Charles ROOHAER. Grond: 9 vierendeel 19 roeden, gemeen met de wezen van Jan COUTENIER. Ligging: o. de wulfhillestraete, z. Andries BEKE, w+n. Andries BEKE.

310v. Zwijnland in Westvleteren. Verkoper: Jaecques PIERLOOT, Jan Baptiste STOVE, tabellionaris, Jan Baptiste GHESQUIERE, koni. not. te leper, Charles SLOSSE, wonende te Zeghers en Jan Baptiste TACQ, getuigen. Jaecques PIERLOOT, voor Jan Baptiste PIERLOOT en Cornelis VERMOTE, x Joanna PIERLOOT (+), Marije Florence PIERLOOT, wed. Joannes TANIERRE, kinderen van Jaecques PIERLOOT. Koper: Cornelis VERBEKE, zv. Maillaert. Grond: 2 gem. 12 roeden. (oost van 4 gem. 24 roeden, waarvan de westhelft aan Rebaut PIERLOOT ‘de selve partie genaemt den breebosch) Ligging: Z-N., z. Torrestraete, n. ‘presbitrage’ van Westvleteren, o. wederhelft.

311r. 25 06 1697. Westzwynland. Verkoper: Jaecques LOYS, proc., Jan Baptiste STOVE, tabellionaris te leper, Pieter Ignatius DE BAL en Albertus MELJLMAN, getuigen, Christiaen LOWICK zv. Christiaen, x Christine PIEREN, dv. Jan. Koper: Raphael MARCHI. Grond: 2 gem. 1/2, ongeveer 20 roeden. Ligging: o. gasthuis, z. Jan THIBAUT, w. Pieter KESTIER, n. Ignatius PROVENTIER.

311 v. 04 07 1697. Zwynland in Oostvleteren. Verkoper: Jan Baptiste CAMBIER, tabellionnaris in Veurne, Cornelius VAN DER PLAETSE, koni. not. Oostvleteren, Jaecques, zv. Jaecques VAN DE WINCKEL en Hilarius, zv. François DE CAT, waegenmakers wonende in Oostvleteren, Pieter WINNE, zv. Pieter, ‘lantsman’ wonende in Vinkem, x Joosijncken, dv. Anthoine BEQUE.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 128

Page 131: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Koper: Pieter SMAGGHE. Grond: 51. 32 1/2 roeden. Grond1: 1/4 van 41. (Hofland St.Pieter in Cassel - Westvleteren), gemeen met de erfgenamen van Maijke DANNEEL en 1/4 met BARTHELOMEUS, de broer van huisvrouw van de verkoper. Grond2: 1/4 11 1ijnen 30 roeden “te Potte” bewoond door Jaecques WULLAERT, pachter. Grond3: 1/2 gem. bosland, gemeen met BARTHELOMEUS en Pieter DE CROIS.

314r. 08 06 1697. Oostzwynland. Verkoper: Jacobus BIENCOURT, proc., Pieter SCHADDAERT, voor Jan HAULCHEPIE, zv. Guillames, x Janneken BUTSERAEN, dv. Jacques. Bekennen schuldig te zijn aan Pieter, zv. Andries ENTEN. Grond: 1/2 van 6 gem. hofstede. Andere helft is eigendom van Cornelius WYCKAERT. Ligging: o. de kerk van Westvleteren en Godefriedus CRAYE, z. Graaf van HECQUEDECQUE, w. Corneel WYCKAERT, n. Heer SOUHACT.

315r. 30 12 1697. Westzwynland in Watou. Verkoper: Pieter MASSELIS, zv. Jan, x Cattelijne dv. Philips VAN DER BAUWEEDE. Koper: Jaecques MAZEMAN. Grond: 9 gem., gemeen met de koper en de kinderen van Jaecques BEHAEGHEs. Nog pacht aan Mahieu ELLEBOUT. Affectatie en oppignoratie 1/2 van 1 gem. 36 roeden (zelfde heerlijkheid), gemeenmet Adriaen SCHREVEL, causa uxoris. Ligging: o. erfg. Lodewijck MAKEBLIJDE, z. Jacob MASSELIS, w.Vincent LOENS.

317r. 01 04 1698. Zwynland in Watou. Verkoper: Andries CHIEUX, zv. Nicolays x Janneken MONTEWY, dv. Pieter, Jan Baptist STOVE, tabellionaris, J. B. RAULé, koni. not., Frans DE WITTE en Pieter LABAERE, getuigen. Koper: Guille BOONE. Grond: 1 gem. 32 roeden, eigendom van de huisvrouw van vader en moeder. Ligging: o. Jan PETYT, z. een dreveken en Jan Baptiste CANNEELE, w. Jacob SEYS, n. Duivinnestraete. Schepenen die tekenen DERHILLE en HENEMAN.

319r. 17 03 1698. Westzwynland. Jean Baptiste STOVE, tabellionaris, Jan Barthelonieus RAULé, koni. not. Poperinge, François PIERENS en François DE WITTE, getuigen, Maerten VAN DAMME, zv. Maerten bekent schuld aan Jacobus Cornelius BIENCOURT. Grond: 5 vierendeel, tbreda atkomstig van zijn moeder “als d’actie hebbende van

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 129

Page 132: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Jan en Pieter VAN DAMME. Ligging: o+z. Jacob MASSELIS, w. Jaecques Nicolays BULTHEEL

310r. 12 04 1698. Westzwynland. Verkoper: Jaecques STAVEL, x Magdalena LAUWIJCK, dv. Christiaen d’oude. Koper: Rapahël MARCHI (MERCHI). Grond: 5 vierendeel ongeveer 10 roeden. (l/5de van 2 gem. 1/2)

321r. 24 07 1698. Verkoper: Passchier CANDAELE, Jan Baptiste CAMBIER, tabellionaris in Veurne, Cornelis VAN DER PLAETSE, koni. not. Oostvleteren, Pieter DE PREZ, zv. Pieter en Jacobus DE VYNCK, zv. Nicolays, getuigen, voor Florence D’IDEGHEM, dv. Jan, graaf van Watou. Koper: Anthoinette VAN DER FOSSE, dv. Jaecques. Grond: 3 gem. 1 vierendeel 30 roeden, Grond1: 5 vierendeel. Grond2: 2 gem. 30 roeden. Ligging1: Z-N., o. de wed. Jacob VAN DAMME, z. Michiel SCHONAERT. Ligging2: o. de herberg het henneken, w. de savelputten, Z-N, o. de dreve naar hoog wulfhulle genoemd tswijnlantstraetke, z. Robert VAN DE GOESTEENE, w. Jan DIEDEMAN, n. Poperijnckstraete

322r. 19 09 1698. Oostzwynland in Westvleteren. Verkoper: Jacob LIEM, zv. Jan, x Pieternelle QUINCTEREEL, Jan Bapiste CAMBIER tabellionaris in Veurne, Geraert DONCKER, zv. Jaecques, kleermaker, Jacques DONCKER zijn zoon, Guillaumes François VAN DER FOSSE, notaris, Marcks VAN BAMBEKE, x Jaecquemijneken LEIJNAERT, dv. Jaecques en Françoise LIEM, dv. Jan. Koper: Roelant DE LEGHER, zv. Jan, wonende in Westvleteren, landsman in opdracht van Laurens VAN PEENE Grond: 41. bos. Grond1: 8 gem. waarvan de rest aan kinderen Joos VALCQUE, het camoie elst. Ligging1: z. Swynlandstraetken, en Reninghedreve, w. Anthone LERMINET, n. uitweg van de hoeve van Maerten DE HEGHER en het bos van Anthone PERSIN.

323v, 28 07 1698. Zwynland in Proven. Verkoper: Passchier CANDAELE, Jan Baptist STOVE, tabellionaris, Jan BartbelomeusRAULé, koni. not. te Poperinge, Frans PIEREN en François WITTE, getuigen, Michiel VOORBRUGGHE, proc. over Jan ROENS. Koper: Raphaël MERCHI. Grond: 1/2 van 5 vierendeel, gemeen met Nicolays VAN RENYNGHE.. Ligging: o. aan de Gapaerdstraete; Z-N., o+w. Jan Barthelomeus RAULé, z. tswynlanstraetien, w. Nicolays VAN DER MAERLE, n. Phillips VAN DEN ABEELE.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 130

Page 133: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

324v. Westzwynland. 24 09 1698. Verkoper: Frans DE WITTE, François GODTSCHALCK, tabellionaris, Andreas VANDENBERGHE, koni. not, te Poperinge, Charles DE COUSTER voor de getuigen Philips FEROU en Louis PEURQUAET. Koper: Pieter DELBAERE, de jonge. Grond: 2 gem., nu gebruikt door de koper. Ligging: Bij de gasthuismeulen; o. Louis RABAUT (Ieper), z. Pieter DELBAERE, sr., w. Jan PETYT, n. Ignatius PROVENTIER, causa uxoris

326r. 13 10 1698. Zwynland in Westvleteren. Verkoper: Jaecques DELBAERE en Bernart SOULE, x Franchoise DELBAERE getuigen François PIERENS en François DE WITTE. Koper: Michiel DOVEN. Grond: 1/4 van 7 gemeten; waarvan 3/4 aan de koper; pachter François BOURY.

27 10 1698 Krombeke Westvleteren in Oostzwynland. Jan Baptiste CANNEEL, François GODTSCHALK, tabellionaris, Jan Barthelomeus RAULé, getuigen: François PIERENS en François DE WITTE, Michiel DOVEN, zv. Michiel, x Mary QUESTROY, dv. Joos. (schuldig aan) Doaninicus REYPHINS ter acceptatie van Jacobus Cornelius BIENCOURT. Grond1: 2 lijnen in Krombeke sterfhuis van Jooris QUESTROY. Grond2: 4 lijnen. in Krombeke. Grond3: 4gem. Grond4: 26 roeden, driehoek waardoor de straat loopt. Grond5: 4 lijnen 54 roeden. Grond6: 4 lijnen Ligging1: o. Gelein TRISSENSSOONE, z+w. Pieter HULLEBOUT, n. Huberecht PAELDINCKT Ligging2: o. Vette coolputdreve, z. Jaecques MAZEMAN,, w+n. Jaecques VAN PEENE Ligging3: o. Maerten DE LEGHER, z. straat, w. bos van Frans DE BAENST, n. Maerten DE HEGHER,.. Ligging4: o. hoeve, z. de Heer LATOUR, w. de pastorie van Westvleteren. Ligging5: n. swynlantstraetien, o. eerw. paters van St.-Six en Jacques MAZEMAN Ligging6: o. bos van Symphoriaen PEEL, z. Swynlantstraetien, w. DE HEGHER, n. Wed. CATTAERT en de voorn. 2 lijnen (Grond1)

24 09 1698. Oostzwynland. Verkoper: Jacobus DE WITTE, proc., Jan Barthelomeus RAULé Koper: Jacobus Cornelius BIENCOURT. Grond: 4 lijnen 6 roeden, erfenis van Andries BEKE. Ligging: Z-N., o. Pieter WENIS, z. VAN DE GOESTEENE, n. de Lovie. 01 01 1699.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 131

Page 134: Halmen en renten van het Zwynland 1612-1699

Verkoper: Jan VAN SWEEHAEGHE, getuigen Jan PAELDINCK en Jan HONDERAET. Koper: Raphaël MERCHI. Grond: ontbloot door Simon Pieter BOUW; 3 vierendeel.

329v. 12 01 1699. Verkoper: Frans DE WITTE, Frans GODTSCHALK, tabellionaris, Jan Barthelomeus RAULé, Maerten VAN DAMME, zv. Maerten. Koper: Benedictus LAVA. Grond: 7 vierendeel. Ook genoemd Frans CARPENTIER.

331v. Westveteren in Oostzwynland. Verkoper: Jan Baptiste DEVOS, not. Veurne, Norbert Joseph LIEBAERT, klerk van de notaris, Pieter Augustijn DEVOS, broer, Laurence PIERLOOT, dv. Renault, wed. Jan DE BATS, wonende in Diksmuide, vergezeld van Jacobus DE BAENST, Jaecques, priester, kapellaan van de parochie Pollinkhove. Koper: Cornelius VERBEKE, zv. Maillaert. Grond: 2 gem. 12 roeden bos, de westhelft van 4 gem. 24 roeden; gekocht van Jaecques PIERLOOT. Ligging: in eest Z-N., z. Torrestracte.

Poperinge, Pasen 1993. Henri Vandenberghe. Digitaal bewerkt najaar 2015.

Vrienden van het Poperings Archief v.z.w. 132