Hallo Leudal 4 - 2013

24
Uitgave 04 Maandmagazine april 2013 LEES UW VERNIEUWDE REGIOMAGAZINE voorheen Parel - Leudal In gesprek met: organisatie Loeren bij de boeren Mijn Club Atletiek Leudal Muziektalent Olaf van der Aart Open Poorten Dag Buggenum Alles wat leudal beweegt RESTANTEN- VERKOOP Alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag ALLE RESTANTEN GAAN WEG VOOR SPOTPRIJZEN! Hoogste kwaliteit en ventilatie, lange levens- OP = OP HET AFTELLEN IS BEGONNEN NAPOLEONSWEG 125, HAELEN TEL. 0475 - 59 13 48 De Uffelse Molen Uffelsestraat 5, Haler – Uffelsen Tel. 0031 475 - 56 89 54 uff[email protected] de Uffelse Molen Een plekje voor een drankje, hapje en babbeltje vanaf Pinksteren tot begin oktober dagelijks geopend van 12.00 - 19.00 uur ©AMA Quirien van Haelen Bijgelovig

description

Hallo Leudal is een regioblad wat maandelijks verschijnt binnen de gemeente Leudal en aangrenzende dorpen.

Transcript of Hallo Leudal 4 - 2013

Page 1: Hallo Leudal 4 - 2013

Uitgave 04 • Maandmagazine april 2013

LEES UW VERNIEUWDE REGIOMAGAZINE voorheen Parel - Leudal

In gesprek met: organisatie Loeren bij de boeren

Mijn ClubAtletiek Leudal

Muziektalent Olaf van der Aart

Open Poorten DagBuggenum

Alles wat leudal beweegt

RESTANTEN-VERKOOP

Alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag

ALLE RESTANTEN GAAN WEG VOOR SPOTPRIJZEN!

Openingstijden: elke week alleen op donderdag en vrijdag van 9.30 tot 18.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Napoleonsweg 125, 6081 AC Haelen, tel. 0475 - 59 13 48

RELAXFAUTEUILSSuper kwaliteit voor super lage prijzen

TAPIJTEN EN VLOERKLEDEN Design, exclusief, klassiek, experimenteel voor extreem lage prijzen

MATRASSEN (90 X 200 CM)Hoogste kwaliteit en ventilatie, lange levens-duur gewaarborgd. Nu voor de laagste prijs

ZITBANKENZITCOMBINATIES EETKAMERSTOELEN FAUTEUILSHOCKERSEETTAFELS WOONACCESSOIRES SCHILDERIJEN

Ontdek meer in onze showroom!

WIJ STOPPEN ERMEE! Wegens gebrek aan opvolging is het aftellen begonnen. Bedenk u geen twee keer en PROFITEER donderdag, vrijdag of zaterdag VAN ONZE RESTANTENVERKOOP! OP = OP

OP=OP OPOP==OPOPHET AFTELLEN IS BEGONNEN

NAPOLEONSWEG 125, HAELEN TEL. 0475 - 59 13 48

De Uffelse Molen Uffelsestraat 5, Haler – Uffelsen

Tel. 0031 475 - 56 89 54 [email protected]

de UffelseMolen

de UffelseMolen

de UffelseMolen

de UffelseMolen

Een plekje voor een drankje, hapje en babbeltje

vanaf Pinksteren tot begin oktoberdagelijks geopend van 12.00 - 19.00 uur

©AM

AQuirien van Haelen

Bijgelovig

Page 2: Hallo Leudal 4 - 2013

Nunhemseweg 50, Haelen T. 0475 - 59 19 95WWW.BLOEMENHUIS.COM

MOEDERDAG AANBIEDING:

*Deze actie is geldig van 7 t/m 13 mei en bij door de bloemist geselecteerde boeketten.

Bij aankoop van een

boeket bloemen vanaf € 19,95

ontvangt u een GLAZEN VAAS KADO

cadeauartikelen • modeaccessoires • handtassen en

portemonnees • seizoensartikelen • tuin- en kamer-

planten • sieraden • wenskaarten • (noveen)kaarsen

cadeaubonnen • parfum • home-deco

YmotionRaadhuisplein 4, Haelen

T. 0475 - 33 13 [email protected]

®

moeder verdient een cadeau van

YMOTIONMaak kans op een waardebon

in de week voor Moederdag

© A

MA

Officieel leukste winkel van het leudal!

en 6e van Limburg!

“Ervaar het zelf”

Verras moeder met lingerie bad- of nachtmode van Bodywear LE-BON

Marie-Jo Marie-Jo L’aventurePrima DonnaPrima Donna TwistMuchachomalo Mey MenMey Men Nightwear

Mey WomenMey Women NightwearCyellFelinaChantelleAubadeLingaDore

Nunhemseweg 27 I Haelen I 0475 51 01 46 [email protected] I www.le-bon.nlParkeren voor de deur

*Deze actie is geldig van 7 t/m 13 mei en bij door de bloemist geselecteerde boeketten.

Dorpstraat 63 Telefoon:6097 AM Heel 0475 - 57 80 50

GRATIS VAASbij een moederdagboeket van € 19,95

OP = OP

*Deze actie is geldig van 7 t/m 13 mei en bij door de bloemist geselecteerde boeketten.

Voor de liefste moeder!

Page 3: Hallo Leudal 4 - 2013

3HALLO LEUDAL

Een tijdje geleden hebben we ons huis in Haelen verkocht. Omdat het nogal crisis is, zorgden we niet alleen voor een scherpe prijs, maar troffen we ook wat andere maatregelen. Zo hoorde ik via via dat het nogal effectief schijnt te zijn om een gezegend beeldje van Jozef in de achtertuin te begraven. Natuurlijk wel liggend op de rug en met het hoofd op het huis gericht. Enkele weken nadat we het beeldje hadden begraven, was het huis verkocht. Een bijkomstigheid is wel dat Maria de afgelopen Kerst alleen met Jezus en een stel herders in de kerststal heeft gestaan. We konden het beeld niet meer terugvinden.

Misschien had ik de heilige Antonius om hulp moeten vragen. Al zal die heilige Antonius het inmiddels wel een beetje met mij gehad hebben. Na een verhuizing krijg je het probleem dat je niks meer terug kunt vinden. Ik heb me echt helemaal rotgezocht naar de meest onnozele dingen. ‘Waar hebben we de gourmetset neergezet,’ vroegen we ons met Pasen af. En dus staken we kaarsen aan en werd de heilige Antonius aangeroepen. Opeens herinnerde ik me dat ik in de kelder een kast met elektrische apparaten had volgestapeld. Een uurtje later zaten we gezellig achter de miniatuurpannetjes.

Bijgeloof speelde al eerder een belangrijke rol in ons leven. Misschien heeft u ooit gehoord van mutsenverhaal bij de verwekking van kinderen. Wil je graag een meisje, dan moet de vrouw op het verwekkingsmoment een muts dragen, wil je een jongen dan moet de man de muts opzetten. Wij kwamen er maar niet uit wat we nu wilden. Ik wilde graag een jongen en mijn vrouw een meisje en dus zetten we allebei een muts op. En wat denkt u? Inderdaad, we kregen een tweeling, een jongen en een meisje.

Een tijdje terug, op 7 april vierden we de tweede verjaardag van de tweeling. U weet nog wel die heerlijke dag, de dagen ervoor en erna was het koud en zuur, maar op de zevende was het heerlijk mild, de zon scheen, het waaide amper. U vraagt zich vast af hoe het kon dat dat zo’n lekkere dag was. Een paar dagen van tevoren brachten we met de hele familie worst naar de zusters en jawel hoor, het was de eerste mooie dag van het jaar. En we hadden ook al geen last van blikseminslag die dag, we hadden immers een palmtakje achter het kruisbeeld geprikt.

Ook tijdens het WK voetbal in 2010 speelde bijgeloof een crusiale en doorslaggevende rol. Normaal drink ik tijdens wedstrijden van het Nederlands elftal altijd oranjebitter, maar nu keek ik Nederland-Spanje op het stationsplein in Roermond waar ik nergens oranjebitter kon scoren. Ik had al een slecht voorgevoel en probeerde nog om genever met goedkope oranje ranja te mixen, maar dat werkte niet, want inderdaad: u herinnert zich de nederlaag. En ik herinner me de kater.

Zoals veel anderen steek ik geregeld een kaarsje aan als er iemand een belangrijk doktorsbezoek heeft. Familieleden die rijexamen doen krijgen standaard een Christoffelsleutelhanger van me mee. Ook zeg ik wanneer ik mensen succes wens met bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek ‘Ich doem veur dich’, om dan vervolgens mijn duimen blauw te duimen. Bijgeloof, ik kan er geen genoeg van krijgen.

Hoewel ik als dichter sceptisch tegenover dit soort bijgeloof hoor te staan, ben ik dat absoluut niet. Bijgeloof heeft me werkelijk nog nooit, maar dan ook echt nog nooit, in de steek gelaten. O wacht, ik geloof dat ik dat maar even moet afkloppen.

Bijgelovig

AGENDA

Hemelvaart: Dauwtrappen09 mei - bezoekerscentrum Leudal

Morgenstond heeft goud in de mond. Dus ‘s ochtends vroeg opstaan om door het prachtige Leudal te struinen, MET een gezellige picknick. Wel vooraf aanmelden. Deelname volwassenen € 6,00/kinderen t/m 12 jaar € 3,00.

Accordeon en Harmonikatreffen5 mei - In de Haammaeker - Neer

Gezellige middag onder genot van een drankje een “Accordeon en Harmonikatreffen” De organisatie is in handen van de Kwirzengers, entree gratis. Aanvang 13.30 uur.

Herrie in de tent! 11 mei en 21 juni om 19.30 uur

De jeugdafdeling van toneelgroep “Het Scherm Open” presenteert u de klucht: “Herrie in de tent”. Dit speelt zich af op camping Hoogeind. Dit is natuurlijk geen doorsnee camping. 11 mei in “de Bombardon” in Heythuysen. 21 juni in La Rochelle in Roggel. Entree: t/m 12 jaar € 3,- , volw. € 5,-

Op koopjesjacht in Grathem28 april 2013 - Sportpark Grasheim

Zondag 28 april vindt er van 11.00 tot 16.00 uur een grote en gezellige voorjaars openlucht Rommel en Vrijmarkt plaats op Sportpark Grasheim, in Grathem. Publiekstrekker voor vele duizenden kooplustigen uit Midden-Limburg. De organisatie: Schutterij St. Severinus. Meer info: www.stseverinus.nl

Leudal voorjaarsexpositie beeldende kunst28 april t/m 28 mei - gemeentehuis Leudal

De commissie Beeldende Kunst organiseert in het gemeentehuis Leudal te Heyhuysen, de voorjaarsexpositie met Mien Huijskens uit Horn (schilderijen) en Engel Simons uit Heythuysen (beelden). Opening op zondag 28 april om 13.30 uur. Voor meer informatie: www.kunstencultuurleudal.nl

Kinderactiviteit: Bosspionnen 2 mei vanaf 9.30 - Bezoekerscentrum Leudal

In de meivakantie organiseert BCL een bosspionnen-tocht. Voer de opdrachten uit en je ontdekt de geheimen van de natuur. Aanmelden verplicht. Deelname € 3,50. www.bezoekerscentrum.nl

Uilentorenwandeling28 april vanaf 13:30 Bezoekerscentrum leudal

Zondag 28 april kunt u vanaf de parkeerplaats bij Restaurant de Busjop weer meewandelen met onze gidsen naar de Uilentoren en de Uilentoren bezoeken. Deelname € 4,50, waarvan € 1,00 gestort wordt in het onderhoudsfonds van de toren. www.bezoekerscentrum.nl

Toneeluitvoering Kómkómmertied26 en 27 april - 3 en 4 mei De Bombardon Heythuysen

Blijspel in drie bedrijven. Aanvang 20.00 uur. Entree: € 8.50. Voorverkoop: Verheggen Mode-Sport-Textiel, Dorpstraat 33. Voor meer Info: 0475 – 491175 of 0475 - 493765.

Preuvenementen - fietstochten16 juni - startpunt Ell - meer info volgt

De SBH organiseert ook dit jaar weer een uniek tocht. Deze route leidt u dit jaar naar het buitengebied van Ell, Hunsel, Kelpen-Oler, Haler, Neeritter en Kennenich. Het wordt weer gratis preuven en smullen.

OpenPoortenDag5 mei - Buggenum

Monumenten, tuinen, kunst en muziekAchter zo’n twintig poorten presenteren ruim twintig professionele kunstenaars zeer uiteenlopend werk. Hun werk wordt in de tuin, het erf of binnen op een bijzondere en unieke wijze geëxposeerd.www.openpoortendag.nl

Quirien van Haelen (1981) is dichter en columnist. Hij publiceerde diverse dichtbundels, was columnist en presentator bij L1 en is poëziecolumnist voor Radio 1. Vanaf het eerste nummer schrijft hij columns voor dit blad. Met een humoristische inslag probeert hij het Leudalgevoel te versterken. Zijn columns zijn populair van Hunsel tot Nunhem en van Neeritter tot Heibloem.

Quirien van Haelen

“ U herinnert zich de nederlaag. En ik herinner

me de kater.”

Page 4: Hallo Leudal 4 - 2013

Tel.(0475) 371 371 • Fax (0475) 371 370

Novisec Roermond.indd 1 03-06-2010 15:23:36

Tel.(0475) 371 371 • Fax (0475) 371 370

Novisec Roermond.indd 1 03-06-2010 15:23:36

Tel.(0475) 371 371 • Fax (0475) 371 370

Novisec Roermond.indd 1 03-06-2010 15:23:36

Tel.(0475) 371 371 • Fax (0475) 371 370

Novisec Roermond.indd 1 03-06-2010 15:23:36

Tel.(0475) 371 371 • Fax (0475) 371 370

Novisec Roermond.indd 1 03-06-2010 15:23:36

Tel.(0475) 371 371 • Fax (0475) 371 370

Novisec Roermond.indd 1 03-06-2010 15:23:36

Tel.(0475) 371 371 • Fax (0475) 371 370

Novisec Roermond.indd 1 03-06-2010 15:23:36

Siem Dekkers 06 - 53224221 / 077 - 4661462 Roggelsedijk 16 5768 RB MEIJEL www.dekclo.nl

Gevelreiniging

Voegwerken

Impregneren

www.dekclo.nl

Siem Dekkers Roggelsedijk 16 5768 RB MEIJEL

06 - 53 22 42 21077 - 46 61 462

Ga naar onze website: www.gijben.vpweb.nl

© A

MA

Timmer- en Klusbedrijf Gijben heeft maar liefst 30 jaar ervaring in timmerwerk. Wij werken netjes en snel en leveren hoge kwaliteit voor een verrassende prijs.

TIMMER- EN KLUSBEDRIJF GIJBENA.F. Gijben (Anne)

Wij zijn aangesloten bijKeurmerk Kwaliteitsvakmanwww.keurmerkkwaliteitsvakman.nl

Kon. Julianastraat 2, 6096 AW GRATHEMTel: 0475 - 45 31 22Gsm: 06 - 407 88 103Mail: [email protected]

Geen klussen meer zonder eind. Niet dagenlang in de rommel.

Een echte vakman maakt het verschil.

Koppelstraat 506088 ER Roggel

Tel: 0475 - 49 42 [email protected]

WWW.RALECTRO.NL

Wij verzorgden het inbraak- en camerasysteem

© AMA

Tegelzettersbedrijf/Tegelhandel Th. SaesMagnesiumstraat 16031 RV NEDERWEERT

Openingstijden:maandag t/m vrijdag 13.30 tot 17.00 uurzaterdag 10.00 tot 16.00 uur

www.thsaes.nl

Koppelstraat 506088 ER Roggel

Tel: 0475 - 49 42 [email protected]

WWW.RALECTRO.NL

Wij verzorgden het inbraak- en camerasysteem

© AMA

Wij feliciteren Ger Beurskens Fiets Speciaalzaak

Haelen met de opening van de vernieuwde winkel.

Van harte gefeliciteerd met de vernieuwde zaak!

Gedeeltelijke

Leegverkoop Showroomi.v.m. nieuwe collectie

Meubels v.a. € 6,-

per cm breedte

Gedeeltelijke

Leegverkoop Showroomi.v.m. nieuwe collectie

Meubels v.a. € 6,-

per cm breedte

Uw specialist in:- Complete badkamer / renovaties- Ketelvervanging en –onderhoud (NEFIT)- Reparaties aan kranen en sanitair- Gas, water en riolering

Deze bedrijven hebben meegewerkt aan de verbouwing van de Fiets speciaalzaak Ger Beurskens

Schreursveld 29.6092NP Leveroy.Telefoon:0495 - 65 21 03

Page 5: Hallo Leudal 4 - 2013

5HALLO LEUDAL

HEROPENING

In 1938 begon Zef Beurskens een fietsenzaak in een oude schuur, achter zijn toenmalig huis in Haelen. In 2013 is de tweewielerspeciaalzaak, inmiddels in handen van zoon Ger, uitgegroeid tot een begrip in de regio. Daardoor viert de onderneming dit jaar dus haar 75ste verjaardag.

Kort na de oorlog werden er plannen gemaakt voor een nieuwbouw van de zaak, aan de Nunhemseweg. Uiteindelijk werden in 1950 de poorten geopend. Met liefst tien nieuwe fietsen in de winkel van Zef, was dit indertijd een enorme aanwinst voor Haelen.In 1978 werd de zaak overgenomen door Ger. Na diverse verbouwingen is de winkel geworden tot wat het nu is: een moderne rijwielzaak van deze tijd, bemand door uitstekend opgeleid personeel dat altijd op de hoogte is en blijft van de nieuwste ontwikkelingen op fietsgebied. Zo is sinds 1 januari Chrit van Hoesel, een man met twintig jaar ervaring in het fietsvak, het team komen versterken. Tegenwoordig is ook de voorraad behoorlijk gegroeid: de ruime collectie in het pand aan de Nunhemseweg 34 omvat alle bekende A-merken zoals Batavus, Bulls, Gazelle, Koga, Sparta, Trek, Focus, Isaac en Cube. Allemaal onder één dak!

Ook voor ingrijpende reparaties en een vakkundig uitgevoerde onderhoudsbeurt bent u bij Beurskens aan het goede adres. Het juiste gereedschap en ruime ervaring zijn immers in huis. Het hele team bestaat uit pure professionals, niet op de laatste plaats door de aanwezigheid van Ruud, de zoon van Ger, die al 13 jaar ervaring heeft als mechanicien van de Raboploeg (tegenwoordig Blanco).

Door zoveel ervaring bent u als klant bovendien altijd verzekerd van een goed advies, want voor ieder mens is een ander type fiets geschikt. Als u op een niet passende fiets rijdt, kunt u last krijgen van schouders, polsen, rug, nek of knieën. Een fiets moet dus ‘goed passen’bij de eigenaar. Bij Ger Beurskens kunt u, voorafgaand aan uw uiteindelijke keuze, altijd een proefrit maken. Deze ervaring zal vast en zeker helpen bij het nemen van de juiste beslissing. U mag altijd vrijblijvend binnenstappen om eens een kijkje te nemen. De koffie staat bovendien altijd klaar. Ook op 3 en 4 mei, de inloopdagen na de komende heropening van de zaak.

Ger Beurskens Fiets Speciaalzaak is gevestigd aan de Nunhemseweg 34 in Haelen, tel: 0475-591436, e-mail: [email protected]. Kijk ook op www.gerbeurskens.nl voor de vele andere mogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van inruil, fietsverzekeringen, leenfietsen, cadeaubonnen of de mogelijkheden voor een bedrijfsfietsenplan.

Ger Beurskens Fiets Speciaalzaak in HaelenAl 75 jaar kwaliteit en service

www.gerbeurskens.nl

h e r o p e n i n g

op alle accessoires

10%korting

extra aanbieding:

diaMand FietSdrager

van € 369,- voor € 299,-

OP = OP

als beste getestconsumentenbond

bij aankoop van een

FietShelMeen agu ondershirt

twv € 29,95

gratiS!

diverse speciale openingS

aanbiedingen in onze compleet vernieuwde ShowrooM

bij aankoop van een elektriSche

FietS 3 jaar

allriSk verzekering

gratiS!

Nunhemseweg 34 • 6081 GH HaelenTel: 0475 59 14 36

bezoek nu onze geheel vernieuwde ShowrooM tijdenS de

open dagenop vrijdag 3 Mei en zaterdag 4 Mei

Nu met nog grotere collectie: . RacefieTseN. TouRfieTseN. kiNdeRfieTseN. sTadsfieTseN. aTb. elekTRiscHe fieTseN

keuze uit meer dan 500 fietsen uit voorraad leverbaar

tijdenS onze open dagen: Speciale

heropeningS aanbiedingen

Page 6: Hallo Leudal 4 - 2013

IN GESPREK:Organisatie Loeren bij de boerenJullie zijn (mede) organisatoren van loeren bij de boeren. Vertel eens wat Loeren bij de boeren is? Loeren bij de boeren is een gratis fietstocht voor jong en oud. De 20 kilometer tellende route voert langs diverse agrarische bedrijven. De eigenaren stellen deze dag met trots hun bedrijf open voor bezoekers. Dit jaar wordt ook aandacht besteed aan agrarisch verwante bedrijven of instellingen die zich richten op mensen met een beperking zoals ouderen (met dementie), mensen met een (lichte) verstandelijke beperking en/of autisme spectrum stoornis (ASS). Met Loeren bij de boeren willen we burgers meer bekend maken met de agrarische sector. Een doel van het evenement Loeren bij de Boeren is een brug te slaan tussen producent en consument. We willen Laten zien waar en hoe de productie van voedsel plaatsvindt. We geven uitleg vanuit de bron en betrekken (prikkelen) hierbij de vijf zintuigen: zien, voelen, ruiken, proeven en waar mogelijk horen.

Dit jaar presenteert LTO Nederland als primeur bij akkerbouwbedrijf Hendriks het taste station. Dit is een mobiele replica van het Paviljoen dat op de Floriade stond. Bezoekers kunnen hier kennismaken met diverse sectoren in het boerenbedrijf. Ook hier is veel te zien, ruiken en proeven.

Hoe zijn jullie hierbij persoonlijk betrokken geraakt?LLTB afdeling De winning Limburg organiseert Het evenement Loeren bij de Boeren Helma en Anita zijn bestuursleden bij deze afdeling. Anja is oud-bestuurslid en Lianne is de vrouw van bestuurslid Giel van Herten. Drie jaar geleden is LLTB afdeling De Winning Limburg de uitdaging aangegaan om vanuit het maatschappelijk Debat over het bestemmingplan buitengebied het mogelijk te maken om de maatschappij een kijkje op een agrarisch bedrijf te laten nemen. Helma geeft aan dat zij erbij betrokken is geraakt doordat vorig jaar hun bedrijf werd gevraagd door Anita Coolen en Anja Hansen om deel te nemen aan Loeren bij de Boeren en of zij mee wilde helpen met organiseren. Dit blijkt achteraf een opstap naar een bestuursfunctie bij De Winning Limburg te zijn.

Kan iedereen aan de tocht deelnemen? Iedereen is van harte welkom en kan gratis aan deze tocht deelnemen. We gaan uit van een fietstocht maar diegene die minder mobiel zijn kunnen de tocht met de auto volgen. Voor kinderen zijn leuke kinderactiviteiten georganiseerd. Hoe meer ziel hoe meer vreugd!

Wat is het idee achter deze agrarische tocht?Het idee achter deze tocht is om mensen meer bekend te maken met de agrarische sector. We willen hun een kijkje geven in het buitengebied. Hier zijn hoofdzakelijk agrariërs actief.

Graag willen we de mensen met eigen ogen laten kennismaken met de schoonheid en diversiteit van het buitengebied van de gemeentes Leudal en Maasgouw. De bezoekers kunnen deze dag zien hoe doordacht de hedendaagse agrariër in zijn bedrijfsvoering rekening houdt met het fraaie landschap.

Tevens willen we de consument laten zien welke stappen nodig zijn om te komen tot een goed en verantwoord bord eten. We geven uitleg en laten zien dat het bij eten niet enkel gaat om de voedingswaarde. Eten kan echt een beleving worden.

Hoe vaak is dit evenement al georganiseerd en hoe is deze tocht ontstaan? We organiseren dit evenement voor de derde keer. Eerst waren er de filmpjes Daag Boer. Deze gaven inkijk in het boerenleven. We vonden het echter nog beter om mensen daadwerkelijk op de locatie te laten komen. Hier is een werkelijk beleven mogelijk.

Willen jullie zich kort even persoonlijk voorstellen?Helma: Ik ben 47 jaar en moeder van drie kinderen (24, 22 en 19 jaar). Wij hebben vorig jaar zelf meegedaan met Loeren bij de Boeren. Ik heb samen met Frans een zorgboerderij. Mede door Anita en Anja ben ik nu bestuurslid van de LLTB afdeling De Winning Limburg en hierdoor ben ik betrokken bij de organisatie van Loeren bij de Boeren.

Anita: Ik ben 44 jaar en moeder van drie kinderen (10 en een tweeling van 7). Ik werk op het bedrijf van mijn man en zijn broer. Dit is een tuinderij waar wij komkommers telen. Ik verzorg hier ook boerderijeducatie. Ik ben sinds twee jaar bestuurslid bij afdeling De Winning Limburg en vanaf de beginperiode betrokken bij Loeren bij de Boeren.

Anja: Ik ben 49 jaar en moeder van twee kinderen (23 en 19 jaar). Ik ben ruim twaalf jaar bestuurslid geweest van de LLTB afdeling De Winning Limburg. Ik heb me in deze jaren veel bezig gehouden met public relations activiteiten. Dit werk heb ik altijd met heel veel plezier gedaan, daarom wil ik ook graag betrokken zijn bij het organiseren van Loeren bij de Boeren.

Lianne: Ik ben 45 jaar en moeder van twee kinderen (19 en 17 jaar de vrouw van Giel van Herten, bestuurlid van afdeling. De Winning Limburg. We hebben een fruitbedrijf met een verkooppunt aan huis. Hiernaast hebben we een varkenshouderij. Ik heb de tocht het afgelopen jaar met heel veel plezier gefietst en vond het leuk om mee te helpen met de organisatie.

v.l.n.r.: Anita, Anja, Helma, Lianne.

Page 7: Hallo Leudal 4 - 2013

Waarom juist promotie voor de agrarische sector? 33% van de inwoners van Leudal is betrokken bij de agrarische sector!De LLTB staat voor Limburgse Land en tuinbouw Bond. Wij zijn een boerenorganisatie die onder andere als doel heeft de belangen van de agrarische sector te behartigen. Wij zien het als onze taak en uitdaging om de landbouw zo breed en divers mogelijk in beeld te brengen. De sector verandert snel. Dit komt door de snelheid waarmee de hedendaagse technologie zich ontwikkelt. Nieuwe termen ontstaan zoals: duurzaamheid, verbreding, verantwoord produceren, energieleverancier, landschapsbeheerder en ga zo maar door.

Wat is jullie taak in de organisatie en heeft deze raakvlakken met jullie eigen werk of persoonlijke interesses? Onze taak bestaat uit het uitzetten van een mooie fietstocht. We zoeken naar bedrijven die deel willen nemen en voeren overleg over de route met gemeente en politie. Ook zoeken we sponsors, samen met Jackie Smeets verzorgen we de public relations en persartikelen. Verder doen we ons best onderwerpen waarop een taboe rust bespreekbaar te maken en we houden ons bezig met faciliterende zaken. We hebben allemaal affiniteit met de agrarische sector, want we hebben ons eigen bedrijf. Onze persoonlijke interesses vormen de grote kracht achter het geheel. We werken samen met anderen en leggen contacten met als doel de juiste mensen met elkaar in contact te laten komen. De dialoog is erg belangrijk. Het is een intensieve periode van samenwerking met elkaar als organisatie en met de deelnemers. Loeren bij de Boeren had het eerste jaar 2.500 bezoekers. Het tweede jaar waren dit er al ruim 4.000. We zijn benieuwd hoeveel mensen we dit jaar kunnen verwelkomen, maar de groei heeft ons als organisatie een enorme bust gegeven. Dit geeft je als organisatie een zeer warm gevoel. Ons motto is: Samen Sterk! En samenwerken is LEUK.

Is de organisatie van dit evenement goed te combineren met jullie eigen bedrijf/ werk?We moeten af en toe wel prioriteiten stellen, maar krijgen er bovenal positieve energie van. Deze energie is soms ook nodig, want het komt regelmatig voor dat in de nachtelijke uurtjes nog zaken geregeld moeten worden. Internet is dan ook onmisbaar. Maar het is geweldig om te ervaren hoe mensen reageren op de dag zelf en ook nu als ze horen wanneer het evenement weer is. Hiervoor doe je het!

Loeren bij de Boeren leidt dit jaar naar?......De route leidt de fietsers over de wegen van Baexem, Grathem, Kelpen en Heel. Onder het genot van een hapje en een drankje zullen mensen elkaar op de deelnemende locaties ontmoeten. Nieuwe contacten ontstaan.

Hoe reageren mensen op deze leuke tocht? De mensen zijn erg enthousiast, soms ook verbaasd en verrast omdat men niet wist hoe het er in het echt aan toegaat op een agrarisch bedrijf. Loeren bij de Boeren is nu al een begrip. Er wordt al gevraagd of het evenement elk jaar terugkomt en of er een vaste datum is. Het antwoord hierop is dat Loeren bij de Boeren elk jaar in het laatste weekend van april wordt georganiseerd

Krijgen jullie ook nog goede ideeën aangereikt of worden er kritische vragen gesteld? We krijgen veel goede ideeën en suggesties waardoor onze expertise ook steeds verder groeit. We proberen alles zo reëel mogelijk te benaderen en dit in een volgende tocht te verwerken. We worden ondersteund door professionele en vakkundige mensen.

Kritische vragen zijn ook goed. Je kunt dan de dialoog aangaan en van elkaar leren. Tevens proberen we ieder jaar een onderwerp naar voren te brengen dat extra aandacht krijgt. Dit jaar is dit de ganzenproblematiek en de negatieve reclame rondom de slachtkuikens.

Wat heeft jullie persoonlijk geraakt in de afgelopen jaren?De enthousiaste en verraste verhalen van mensen, de hele rij blinkende fietsen die je bij de bedrijven naast elkaar ziet staan en ook de tevreden deelnemers, die hun bedrijf in het zonnetje gezet zien worden.

De enorme grote aantallen mensen die op het evenement afkomen en de harmonieuze sfeer die deze dag heerst zijn bijzonder en ontroerend mooi om te zien. Er is zo een saamhorigheid.

Wat zouden persoonlijke wensen voor de organisatie van het volgende jaar kunnen zijn?We willen graag bedrijven centraal stellen die in een sector actief zijn die tijdens het evenement nog niet hebben deelgenomen, bijvoorbeeld de varkenshouderij. We staan open voor suggesties.

Verder zouden we trots zijn als het ons lukt om een poster van het evenement op een billboard in het Outletcenter in Roermond op te hangen.

Ook zouden we graag mensen kunnen verwelkomen die om een bepaalde reden niet in staat zijn zelfstandig aan het evenement deel te nemen maar door toedoen van speciale faciliteiten of hulp van anderen dit wel zouden kunnen.

We hopen wederom op een succesvol evenement met mooi weer.

Page 8: Hallo Leudal 4 - 2013

Culinair genieten in Leudal

Café-Restaurant en B&B De Oude SmidseStationstraat 26, 6095 BS Baexem

Tel. 0475 - 451 628

Asperges lopen

Wandel de route “Asperges Lopen”en maak kennis met de aspergevelden in Baexem. De Oude Smidse heeft een wandelroute uitgezet die in het teken staat van As-perges. Loop langs de velden en zie hoe deze prach-tige groente zich ontwikkelt gedurende het seizoen in april, mei en juni. Voor € 5,00 krijgt u de “Asperge Lopen”route en na afl oop een keteltje aspergesoep met brood en kruidenboter. Mocht u willen afsluiten met een aspergediner dat kan, voor lekkere asper-gespecialiteiten loopt u binnen bij Restaurant de Oude Smidse in Baexem. Vanaf donderdag 18 april te verkrijgen dagelijks vanaf 17.00 uur. Graag vooraf reserveren

Kerkstraat 17/19 I 6083 AD Nunhem Tel: 0475-59 16 92 I [email protected] en zat vanaf 17.00 uur I zondag vanaf 16.00 uur

Cafe - Restaurant - Hotel‘de Huiskamer van Het LeudaL’ 7 gangen asperge keuze menu € 35,00 p.psvp reserveren via mail [email protected]

www.deHuiskamervanHetLeudaL.nL

Busschopsweg 9, HeythuysenT. 0475 - 49 11 39 | [email protected] info: www.debusjop.nl

Zondag 12 mei:MOEDERDAG BRUNCH

Vanaf 12.00 uur

30 AprilKoninginnedagMajestueus Dinervanaf 18.00 uur

met PinksterenBrunch

Vanaf 12.00 uur Reserveren gewenst

Kerkstraat 2, RoggelT. 0475 - 49 12 66www.debeukelaer.nl

De Beukelaer Roggel,culinair al decennia lang een begrip in het Leudal.

12 mei MoederdagVerwen moeder met een feestelijke brunch en een aardig presentje voor de moeders.

Tevens heerlijk à la carte eten3- gangen keuze-menu,uw favorieten uit de kaartslechts € 25,- per persoon.

Tevens serveren wij ook weer diverse ASPERGE GERECHTEN

Moederdag = verwendagSpeciaal 3 gangen Moederdagmenu

€ 16.50 p.p.• Uiteraard is à la carte ook mogelijk.• Reserveren gewenst.

Rijksweg Zuid 3Kelpen-OlerT. 0495 - 65 12 12

[email protected]

Café - Restaurant

de Molshoof

Markt 5 | 6096 AL Grathem | Tel.: 0475 451540 | Fax: 0475 453062www.geraatshoreca.nl | [email protected]

RESTAURANT - CAFE - ZAAL

Markt 5, Grathem T. 0475 - [email protected]

www.geraatshoreca.nl

Geniet tijdens de lentemaanden van onze overheerlijke gerechten!

ASPERGE KAART • A LA CARTE KAARTDIVERSE MENU’S • KLEINE KAART

Onze keuken is geopend van di. t/m zo. v.a. 12.00u kleine kaart v.a. 17.00u a la carte

kaart (zondag v.a. 12.00u.).

Bij goed weer kunt u lekker buiten eten!

Wi j we n s e n u a lva st sma k e li j k et e n!

Fa m. Ge ra at s e n pe rs on e e l

Uffelse molen presenteert het nieuwe culturele programma voor 2013Met Pinksteren start het nieuwe seizoen. Als regionaal ontmoetingsplekje probeert de Uffelse Molen een eigen publiek aan te spreken met een gevarieerd cultureel programma. Opvallende hoogtepunten in het nieuwe programma zijn het literair café Niet Direct, een eigen filmweek en het jazzspektakel met Daniel Daemen en band.

Tijdens het seizoen is de gelagkamer van de Uffelse Molen zeven dagen per week open tussen 12.00 en 19.00 uur voor bezoekers die de hectiek van alle dag willen ontvluchten in de bijzondere historische ambiance van dit historische plekje net buiten Haler aan de doorgaande weg van Neeritter naar Stramproy. Daarnaast organiseert de Uffelse Molen regelmatig culturele activiteiten voor haar gasten. Te beginnen op eerste en tweede pinksterdag.

Ter gelegenheid van de opening van het nieuwe seizoen laten Maria Bonten van het gelijknamige historisch toeristisch bemiddelingsbureau, Bart Bijlmakers van privé diner en John Klerkx gastheer van de Uffelse Molen u aan de hand van een voordracht kennismaken met diverse abdijen, Benedictijnen, Trappisten, Witheren hun ritme en de Bieren die aan hun abdijen verbonden zijn. Een toepasselijke proeverij maakt deelt uit van de presentatie. Proeverij en voordracht zijn gratis toegankelijk. Het geheel begint zowel op eerste als tweede Pinksterdag om 14.00 uur. Het aantal plaatsen is per keer beperkt tot 70 personen.

In juni opent de film De Meisberg, Sporen door de tijd van de Leveroyse filmmaker Peter Crins filmweek Uffelique. Een week lang films die met het leven op het platteland te maken hebben. Vrijdag 20 september staat geheel in het teken van jazz. Een virtuoos optreden van Daniel Damen en band staat garant voor een bijzonder jazzspektakel op de binnenplaats van de molen.De Limburgse molendag, eerste weekend van oktober, sluit het seizoen af.

Meer informatie over de uiteenlopende activiteiten is terug te vinden op www.johnklerkx.nl/uffelsemolen.

Page 9: Hallo Leudal 4 - 2013

9HALLO LEUDAL

• •60 JARIG JUBILEUM ZIJACTIEF HAELENOp donderdag 2 mei viert ZijActief Haelen haar 60 jarig jubileum in Trefcentrum Aldenghoor. We beginnen deze dag om 15.30 uur met een eucharistieviering.

Aansluitend is er een feestdag voor alle leden. Ook worden er jubilarissen gehuldigd op deze dag. Mevr. N. Burhenne, Mevr.J. Geenen en Mevr. M. Mans zijn 40 jaar lid. De vrouwenvereniging bestaat al sinds 1930. Het was de LLTB die besloot om meer zorg en aandacht te besteden aan de boerinnen door de oprichting van de Boerinnenbond. In Haelen werd in 1953 de Boerinnenbond opgericht. In 1965 veranderde deze in de Limburgse Vrouwenbeweging. In 2001 veranderde de LVB haar naam in ZijActief Limburg en laat zien dat wij als eigentijdse vrouwenvereniging een actieve rol spelen in de hedendaagse maatschappij. Met ruim 8.500 leden in zesennegentig lokale afdelingen is ZijActief Limburg de grootste vrouwenorganisatie van Limburg. Bij ZijActief Limburg staan de drie O’s centraal: ontmoeten, ontspannen, ontplooien. Gebaseerd op deze drie pijlers organiseren de lokale afdelingen gevarieerde, eigentijds activiteiten en boeiende themabijeenkomsten voor hun leden. De provinciale koepelorganisatie ZijActief Limburg ondersteunt de lokale vereniging.ZijActief Haelen heeft 81 leden. We hebben vanaf september tot mei ongeveer 2 activiteiten per maand. Nieuwe leden zijn altijd van harte welkom. Secr. Nellie Korsten De Lingst 5 tel. 591996.

Meer informatie vindt u ook op onze website www.zijactieflimburg.nl

ACTUEEL

NK WFN wielrennen voor amateurs & vrije rennersBeegden - Op zondag 18 augustus zullen in Beegden de wielerwedstrijden van de NK WFN Nederlandse kampioenschappen voor vrije renners & knwu worden verreden.

Na 20 jaar van afwezigheid staat sinds 2009 de wielerronde ‘De 8 van Beegden’ weer op de kalender. Na 5 succesvolle edities van deze selectieve wielerronde heeft het Wielercomité Beegden dit jaar de organisatie van het NK WFN Nederlandse Kampioenschappen Vrije Renners & KNWU. In deze fantastische wedstrijden strijden de allerbeste amateur wielrenners van Nederland om de titel. In 2014 zal het WK voor Amateurs in Beegden plaatsvinden.

Meer informatie op www.8vanbeegden.nl

Het Taste Station van Nederland Bloeit, gaat voor het eerst sinds de Floriade op tournee. Loeren bij de Boeren heeft de primeur. Leden van boerderijeducatie Limburg ontvangen u graag in het mini-proefstation, dat komt te staan bij akkerbouwbedrijf Hendriks in Grathem. Een tiental boerenbedrijven, of aan de agrarische sector verwante bedrijven, presenteren zich op zondag 28 april. U kunt tussen 10.30 uur en 16.00 uur terecht bij de acht halteplaatsen aan de fietsroute door Maasgouw en Leudal. Kom letterlijk en figuurlijk proeven aan de agrarische sector!

Speciale kinder-activiteitenOp de bedrijven kunnen de bezoekers zich informeren over moderne duurzame landbouwtechnieken, gewasbeschermingsmiddelen, dierenwelzijn en multifunctionele landbouw met een zorgtaak. Ooit een ammoniakreducerende vloer met mestrobot gezien? Of ringsteken geprobeerd met een kraan? Voor kinderen worden er speciale doe-activiteiten georganiseerd tot en met een speurtocht toe, waarmee ze hun boerderijdiploma kunnen halen.

Lekker proevenVerder is deze Loeren bij de Boeren een ware streling voor de tong: asperges-soep, blauwe bessensap, kaas, zuivel, jam, wortel, kip van de BBQ, allemaal vers van de boer. Dit jaar ook speciale aandacht voor ‘de gans’. Maatschap Suntjens kan u alles vertellen over omgaan met ganzen in onze regio. En u heeft er misschien nooit bij stilgestaan, maar er zit ook een culinaire kant aan de gans. Bij Genegenterhof is een veldkeuken geplaatst, waar Ria Joosten Catering heerlijke broodjes met ganzenhamburger en gerookte gans bereidt! Om gratis te proeven ligt er een hoorntje ganzenrilette met rode uiencompote op u te wachten.

Gratis tocht en parkeren van uw autoDeelname aan deze derde editie van Loeren bij de Boeren is wederom geheel gratis! U kunt starten bij elk bedrijf, waar flyers met gedetailleerde fiets- en autoroutes klaar liggen. Ook de parkeerplaatsen staan daarop aangegeven. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, raden wij iedereen aan de route in de aangegeven richting te volgen. Voor meer informatie over de startpunten, kijk op: www.lltb.nl.

Lekker fietsen, proeven, genieten van het Midden-Limburgse platteland op zondag 28 april

‘Niet Direct’ viert lustrum bij Uffelse molen in HalerMet Bas Jongenelen, Frans van de Pas en Clean Pete op de planken

‘Niet Direct’, het podium voor kunst met taal en muziek van de stichting Kunst en Cultuur Leudal, bestaat 5 jaar en viert dat lustrum op zondag 26 mei met een bijzonder programma, voor deze gelegenheid op een alternatieve locatie. En wat voor één: de Uffelse Molen in Haler.

Het programma wordt geopend door Liang Ramakers, 18 jaar oud pas, maar deze aspirant conservatoriumstudent uit Neeritter is een virtuoos klassiek pianist die ook allerlei zangtalenten begeleidt. Andere muzikale gasten zijn Clean Pete (foto), gevormd door singer-songwriterduo Loes en Renee Wijnhoven. Zij schrijven Nederlandstalige liedjes. Verder speciale aandacht voor Bas Jongenelen, neerlandicus en auteur. Hij schreef een vermakelijk boek over humor in de 16e eeuw, dat hij recentelijk nog op tv mocht toelichten bij ‘De wereld leert door’, van de VARA. Daarnaast is verhalenverteller Frans van de Pas uit Ysselsteyn te gast. De column is als vanouds van John Hölsgens, die daar toch tijd genoeg voor heeft nu hij alsnog geen paus is geworden.

Mis het niet, deze fraaie zondagmiddag 26 mei, vanaf 15.00 uur bij de Uffelse molen in Haler. Alleen al de locatie is bijzonder de moeite waard. ‘Niet Direct’ krijgt u er voor 5 euro bij. Reserveren is niet mogelijk. U vindt de molen aan de Uffelsestraat 5, de doorgaande weg tussen Neeritter en Stramproy, kruising Sniekstraat-Uffelse straat.

Alzheimer Café Leudal: Neuroloog spreekt over de nieuwste ontwikkelingen m.b.t. dementieTijdens de maandelijkse bijeenkomst van het Alzheimer Café Leudal op dinsdag 23 april 2013 is dr. A. Korten, neuroloog van het Laurentius Ziekenhuis Roermond, te gast om te spreken over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van dementie. Resultaten van onderzoek, regelgeving en voeding zullen onder meer als onderwerpen aan bod komen. Het Alzheimer Café Leudal viert op deze avond haar 1 jarig bestaan en daarom heeft deze avond een feestelijk tintje! Zo is er live muziek van de groep “Triangel” en zal er iets lekkers worden geserveerd bij de koffie. Er zijn op de informatietafel genoeg folders te vinden over (de verschillende vormen van) dementie. Bovendien is een speciale gast uitgenodigd die de aanwezigen zal toespreken. Iedereen die, om welke reden dan ook, belangstelling heeft om dit Alzheimer Café te bezoeken, is van harte welkom op dinsdag 23 april 2013 van 19.30-21.00 uur (zaal open om 19.00 uur) in Ouderencentrum “Beek en Bos”, L’Unionlaan 1 in Heythuysen.

Page 10: Hallo Leudal 4 - 2013

Poelakkerweg 36082NC BUGGENUM 0475-594714

Bergstraat 5, Buggenum • Tel: 0475 - 59 12 35

DE KUNST VAN HET BAKKEN

BAKKERIJ POMP

© AM

A

Kapelstraat 13, Buggenum • Tel. 0475 59 72 84 [email protected]

Op stap? Op vakantie? Geld nodig?Geef je op als bezorger bij:

DAAR SLAAG JE!

Pastoor Schmeitsstr. 6, BuggenumTel: (0475) - 59 2553

HUYS EN HOFDecoraties, Tuinbezoek en Workshops

Open elke do, vrij, zat. van 10.00-17.00 uur Holstraat 19, Buggenum Tel: 0475 - 59 11 84

[email protected] • www.christienreinders.nl

© A

MA

www.t immermansmv.nl

Haelenerweg 7BuggenumT 06 22 48 72 [email protected]

RIOOL VERSTOPT?- Grond- en sloopwerken- Riooltechniek: • Ontstopping • Camerainspectie • Aanleg / Reparatie

Buggenum presenteert:

OPEN POORTEN DAG ZONDAG 5 MEI

Page 11: Hallo Leudal 4 - 2013

11HALLO LEUDAL

KUNST

Monumenten, tuinen, kunst en muziekOp zondag 5 mei 2013 gaan de poorten van een groot aantal markante en historische gebouwen in Buggenum weer open. Het is alweer de 11e keer dat dit pittoreske dorpje het decor is voor een bijzondere kunstmanifestatie, OpenPoortenDag. Een rijk scala aan kunstvormen kunnen de bezoekers verwachten.

Iedere poort een verrassende kunstvormDe verschillende kunstdisciplines die worden getoond, maken OpenPoortenDag boeiend. Achter zo’n twintig poorten presenteren ruim twintig professionele kunstenaars zeer uiteenlopend werk. Hun werk wordt in de tuin, het erf of binnen op een bijzondere en unieke wijze geëxposeerd. Dit leidt tot een spannend samenspel van locatie en beeldende kunst. In sommige gevallen is het werk zelfs speciaal voor de situatie gemaakt.

Speciale aandacht dit jaar voor de Neerse beeldhouwer Jos Dirix. Hij toont op Open-PoortenDag zijn werk ‘Grande Toro’, een bronzen stier van ongeveer twee meter hoog en, inclusief sokkel, duizend kilo zwaar. Twee jaar van noeste arbeid zitten in dit indrukwekkende beeld. Dirix vindt zijn inspiratie in de natuur. Zijn stieren, paarden en torso’s stralen kracht en expressie uit. Grande Toro is daarvan een sprekend voorbeeld.

Het is voor de gelegenheid in Buggenum te zien. Grande Toro is verder enkel te bekijken in het museum in Ootmarsum.

EntreeDe entreeprijs bedraagt 5 euro. De opbrengst van deze manifestatie komt ten goede aan de muzikale vorming van de jeugd in Buggenum. Dit jaar zal ook het werk Fluxus, van de hand van Jan C M Peeters, te zien zijn. Een blijvende kunstuiting in het dorp, waarmee OpenPoortenDag zich bij Buggenum wil bedanken voor de gastvrijheid.

Van harte welkomVan 11 tot 18 uur zijn de poorten open. De kunstenaars zijn aanwezig en zullen des-gevraagd graag hun werk toelichten. Op verschillende plekken in het dorp vinden muzikale voorstellingen plaats. Met een groot aantal terrassen en cafés wordt ook rekening gehouden met het lijfelijke welbevinden van de bezoeker.

OpenPoortenDag 2013. Kunst op bijzondere locatiesKunst – tuinen – monumenten – muziek

Zondag 5 mei van 11.00 tot 18.00 uur I www.openpoortendag.nl

11e OpenPoortenDag in Buggenum,een fraai Maasdorp vol artistieke verrassingen

Page 12: Hallo Leudal 4 - 2013

Afscheid nemen is al moeilijk genoeg,

daarom komt Ardisia desgewenst

bij u thuis om voor de uitvaart uw

persoonlijke wensen te kunnen

bespreken.

Ardisia helpt u bij een juiste keuze in

kleur en stijl en zorgt ervoor dat uw

rouwarrangement goed en discreet

geregeld wordt.

Grote Laak 76088 NJ Roggel

T. 06 - 12 05 19 98 [email protected]

www.ardisia.nl© Aqua-Media.nl

Metten Financieel Advies: uw partner in: • Checkvanuwtestament(en) • Estate-planning(ofwelNalatenschapsplanning) • Schenkingsplan • BelastingaangifteInkomstenbelastingenErfbelasting • Integraalfinancieeladvies • Administratieveafwikkelingvannalatenschap

www.metten-advies.nl [email protected] 06-28 12 21 08MichelMettenFFPisalsgecertificeerdFinancieelPlanneraangeslotenbijdeFederatieFinancieelPlanners.

• Individuele ontwerpen• Ruime standaardcollectie• Persoonlijke begeleiding• Betaalbare prijzen• Perfecte service

Pannenweg 248 Nederweert tel. (0031)-(0)495-519990

bijzondere gedenktekens in natuursteen, brons, glas en RVS

www.arteagrafmonumenten.nl

ook uw adres voor speciale urnen en urnenmonumenten

-individuele ontwerpen

-ruime standaardcollectie

-persoonlijke begeleiding

-betaalbare prijzen

Bijzondere gedenktekens in natuursteen, brons, glas en RVSOok uw adres voor speciale urnen en urnenmonumenten

Pannenweg 248 Nederweert • tel. (+31) - (0)495 - 51 99 90

www.arteagrafmonumenten.nl

AssieradenJan van Steenbergenstraat 75311 EA Gameren06-19 27 80 14 / 0418-56 14 73 (24 uur per dag bereikbaar)

www.arkadya.nl

10 jaar natuurbegraven in het Bergerbos.Op 19 mei Pinksterzondag GROTE OPEN DAG van 11.00 tot 17.00 uur in samenwerking met

crematorium Dela te Roermond en Uitvaartverzorging Willems.Meer dan 20 exposanten, live muziek en gratis pendeldienst naar het crematorium in Roermond.

Natuurbegraafplaats Bergerbos Roskam 7, 6077 NK St. Odiliënberg, Tel 0493 - 53 60 99

www.natuurbegraafplaats.nl

www.baexheimerhof.nl

Baexheimerhof zorgt voor een kroon op uw diner, bruiloft, jubileum, personeelsfeest, receptie, vergadering, koffietafel, reünie of verjaardagsfeest.

Alles is mogelijk, uw wens is onze uitdaging!Kerkstraat 1a, 6095 BD, Baexem, Tel.: 0475-451696

“Samen naar een persoonlijk afscheid”

- Persoonlijke begeleiding

- Voorzorg en nazorg

- Thuisopbaring

- Begraven of cremeren

- Wensenboek

Uw wens is onze zorg

www.fading-uitvaartzorg.nl

U kunt ons 24 uur per dag bereiken op:

Mariet ZandersT. 06 - 24 66 52 11

Burg. Geurtslaan 34c6093 PS Heythuysen

[email protected]

© AM

A

Uitvaartbeurs van Fading UitvaartzorgZondag 26 Mei – Baexheimerhof te Baexem

Mariet Zanders eigenaresse van Fading uitvaartzorg, is vorig jaar gestart op 1 juli met haar eigen uitvaartonderneming. Ze heeft oog voor de wensen en behoeften van de nabestaanden. Streeft ernaar om de na- of voorbestaanden optimaal te betrekken bij het afscheid. Uw wens is onze zorg. Daarnaast kunt er bij ons van uitgaan dat een en dezelfde persoon vanaf het begin tot het einde betrokken is bij de uitvaart. Mariet werkt volgens de normen van Novellis, integer, transparant en werken vanuit het hart.

Mariet Zanders heeft een eigen visie op uitvaarten en dit draagt zij ook graag uit. Zeker in deze tijd waarin er meer mogelijkheden zijn om afscheid te nemen. Het afscheidsritueel kan heel persoonlijk worden ingevuld, waardoor de na – of voorbestaanden met een beter gevoel achterblijven.

De toegang naar de wereld van de uitvaart wil Mariet lager maken. Daarom organiseert ze op 26 mei van 10.30 uur tot 16.00 uur een uitvaartbeurs. Deze vind plaats in Baexheimerhof te Baexem. Tijdens deze beurs zullen uiteraard de uitvaartkisten niet ontbreken. Thanatopraxie (=lichte balseming) is bij velen onbekend, nu kunt u er kennis mee maken.

Catering, assieraden, vingerafdruksierraden, foto-film, beeld, dichteres, rouwdrukwerk, kunstenaar, grafmonumenten, urnen, financieel adviseur, notaris, bloemen, muziek, de natuurbegraafplaats het is allemaal aanwezig.

Deze dag heeft voor Mariet Zanders een extra gouden randje: Primeur in de Uitvaart.

Wat dit is, daar kunt op de uitvaartbeurs kennis mee maken.

Page 13: Hallo Leudal 4 - 2013

13HALLO LEUDAL

Beste lezers van Hallo Leudal,

Laat ik mij even voorstellen; ik ben Olaf van der Aart, ik ben 16 jaar oud en zit in het 4e jaar Gymnasium op het St.-Ursula in Horn. Al vanaf mijn 14e ben ik bezig geweest met het componeren van muziek bijvoorbeeld piano, maar ook voor orkesten. Naast het componeren heb ik nog het bespelen van piano en fluit (bij harmonie de Drie Horens uit Horn) als hobby, en voor de rest heb ik gewoon dezelfde hobby’s als de meeste

jongeren van mijn leeftijd.

Mijn grote droom is om componist te worden van filmmuziek, en dus ook naar Amerika te gaan en hier mijn geluk proberen te vinden. Afgelopen jaar zijn de stappen naar het verwezelijken van mijn droom allemaal opeens heel snel gegaan; een strijkersorkest uit Charlottesville heeft muziek van mij opgenomen, en als dank heb ik hen een compositie gegeven die zij gaan spelen op hun Spring Concert op 19 Mei. Tot mijn verbazing kreeg ik afgelopen maand een berichtje waarin stond dat ik uitgenodigd was om op hun kosten naar Charlottesville te komen en de première van een van mijn composities, When Winter Leaves, bij te wonen, een paar dagen op de Charlottesville High School mee te lopen, en natuurlijk Charlottesville zelf ook wat te verkennen. Dit soort uitnodigingen zijn voor een beginnend componist van mijn leeftijd heel erg bijzonder, en ik voel me natuurlijk zeer vereerd dat ik naar Amerika mag en dat mijn muziek daar uitgevoerd wordt.

Als jonge muzikant is het vaak heel moeilijk om een beetje naamsbekendheid te krijgen en wat ik met mijn verhaal dan ook duidelijk wil maken is; als je muzikant bent, of gewoon een andere hobby hebt waar je echt voor wilt gaan, geef dan nooit op, en doe alles om je droom te laten uitkomen. Er zijn momenten dat het heel moeilijk is om door te zetten, maar uiteindelijk is het het sowieso waard, en als je dan iets bijzonders hebt gepresteerd dankzij jouw hobby of iets bijzonders en van goede kwaliteit hebt gemaakt, probeer dan eens in contact te komen met bekendere mensen in het gebied van jouw hobby of met de pers. Je weet nooit wat er uit zal komen!

Groetjes en veel succes,

OlafP.S.; Mijn muziek is te beluisteren via www.soundcloud.com/ovda96 en meer informatie over mij is te vinden op mijn website, www.ovda96.wordpress.com

INGEZONDEN

Kijk voor informatie over onze acties op WWW.SPIERINGSOPTIEK.NL

De pastorij 5 I HaelenT 0475 59 34 22 BRILMODE • CONTACTLENZEN • HORLOGES

Boccia sieraden en horloges

Trendy horloges! Nu bij ons verkrijgbaar in diverse moderne kleuren.

Smaakvolle horloges van Prisma

Mooie collectie Hirsch horlogesbandjes

Stijlvolle horloges van US Polo.

Page 14: Hallo Leudal 4 - 2013

Motor-en Brommerzegening Roggel 2013Sinds 2010 organiseren wij in Roggel een motor-en brommerzegening voorafgaand door een openlucht Heilige Mis. Na de zegening zijn er zowel voor motoren alsook voor brommers routes uitgezet.

Dit jaar is de datum vastgesteld op Hemelvaart 9 Mei 2013. De Heilige Mis is op een later tijdstip gepland namelijk om 11.00 uur.

Daarna bestaat de gelegenheid om geheel op eigen risico een toertocht te rijden die gratis wordt aangeboden. Vanaf 10.00 uur zijn er reeds diverse terrassen geopend, waar u terecht kunt voor een hapje en een drankje. Koffie en Thee wordt gratis verstrekt in onze eigen stand. Ook na afloop van de zegening en de toertocht bent u van harte welkom bij een van onze horecabedrijven in Roggel. Wij stellen het zeer op prijs indien de diverse motor-en brommerclubs deze dag willen vermelden op hun activiteitenkalender en hopen velen van jullie te mogen begroeten op Hemelvaart 9 Mei in Roggel. Website www.mbzroggel.nl

ROGGEL

IN- EN VERKOOP, ONDERHOUD,

REPARATIE,SCHADEHERSTEL

BEKIJK ONS OCCASIONAANBOD OP

WWW.BROUWERS-SMITS.NL

© AM

A

Vrijkenstraat 6, Roggel • Tel. 0475 - 44 09 76

GOED VERZEKERD OP PAD

Markt 12, Roggel • T. 0475-49 18 77 • [email protected]

Een veilig gevoel!

Markt 12, 6088 BP Roggel Tel.: 0475-49 18 [email protected] 12, 6088 BP Roggel Tel.: 0475-49 18 77

[email protected]

Openingstijden: maandag 10.00 - 17.30 uur Dinsdag t/m vrijdag 8.30 - 17.30 uur

Kloosterstraat 96, Heythuysen • T. 0475 - 49 79 94 [email protected] • www.wasserijjoli.nl

Wij zijn gespecialiseerd in het reinigen van kleding, dekens, dekbedden, tapijten, gordijnen enz. Het repareren van kleding en schoenen.

www.nelissencatering.nl

Het vertrouwde adres voor lekker eten ....Swongspad 1 | 6088 BJ Roggel | 0475-219586 | 06-55582297 | [email protected] BEVELANTSTRAAT 2B, ROGGEL • T. 0475 - 49 77 21

WWW.AUTOBEDRIJFPEETERSENGUBBELS.NL

In onze modern ingericht werkplaats kunnen we u onder andere van dienst zijn met de volgende werkzaamheden:► Onderhoud en reparatie aan alle merken auto’s► APK voor voertuigen tot 3.500 KG

(benzine-en dieselmotoren)► Schadereparatie en laswerkzaamheden► Oplossen van elektronische storingen met

geavanceerde uitleesapparatuur en gediplomeerde vakkennis.

► Geheel pakket van banden en velgen► Inbouwstation voor al uw apparaten► Onderhoud en reparatie van airco-systemen► Verkoop van alle merken

AUTOBEDRIJF PEETERS & GUBBELS

Page 15: Hallo Leudal 4 - 2013

15HALLO LEUDAL• •

Op zaterdag 20 april, een stralende zonnige dag, werd op de school voor speciaal basisonderwijs SBO Op de tump in Heel een groots jubileumfeest gevierd.De school bestaat 40 jaar en dit was aanleiding voor leerlingen, ouders, team en heel veel bezoekers om een prachtig feest te vieren.

Op het schoolterrein en in het schoolgebouw waren tal van activiteiten: voorstellingen door een poppenspeler, een groot luchtkussen, een vrijmarkt, een expositie, een spellencircuit etc. Oud-leerlingen en – personeelsleden konden herinneringen ophalen met foto’s en documenten van vroeger. Op een kunstveiling werden een aantal mooie schilderijen van leerlingen geveild. Hoogtepunten van de dag waren de opening van een kunstgras voetbalveld en de onthulling van een kunstwerk. Dankzij het winnen door de school van de Rabobank Leudal Award in oktober 2012, een sponsorloop en bijdragen van diverse sponsoren kon een lang gekoesterde wens van de leerlingen in vervulling gaan: op het schoolplein ligt nu een “echte” voetbalarena. Deze werd geopend door dhr. Guul Smeets, directeur van de Rabobank en dhr. Arno Gubbels van het schoolbestuur SPOLT.

Door de leerlingen is een prachtig kunstwerk gemaakt, dat onthuld werd door dhr. Jos de Vriend van schoolbestuur SPOLT en door de leden van Kiwanis, die het initiatief tot het “oppimpen” van het schoolplein hebben omarmd. Dankzij de inzet van medewerkers en ouders werd het voor eenieder een geweldig feest en een onvergetelijke dag.

Feest op SBO Op de tump.ACTUEEL

Op koopjesjacht in Grathem

Vrijdag 26 april kunt u in Neer op het Kerkplein weer getuige zijn van de jaarlijkse Meiboomplaatsing.Verantwoordelijk hiervoor zijn de Neerse “Bussen- Schutten”, Broederschap van St. Martinus.

De plaatsing van de Meiboom berust op een erg oud gebruik dat voorkwam in grote delen van Europa. De Meiboom refereert als symbool aan de levensboom ten teken van vruchtbaarheid en voorspoed. Men geloofde dat het planten van de boom leidde tot vruchtbaarheid voor vee, akkers en mensen. Sinds 2004 hebben wij als “Bussen – Schutten” dit oud gebruik opgepakt en jaarlijks de meiboom geplant om dit zo tot een traditie te verheffen.

De 21 meter hoge Meiboom wordt om 19:00 uur vanaf café Maneslust door twee paarden en onder begeleiding van het korps van de “Bussen- Schutten” naar het Kerkplein getrokken. Aldaar wordt met vereende krachten de boom rechtop gezet. Een niet te onderschatten karwei en een imposant schouwspel om te bekijken. Uiteraard ontbreekt bij een dergelijke gelegenheid een natje of een droogje niet. De “Bussen- Schutten” nodigen u graag uit deze gebeurtenis mee te maken op vrijdag 26 april vanaf 19:00 op het Kerkplein te Neer.

Plaatsing Meiboom Neer

In april 2012 stonden een 10–tal enthousiaste ondernemers in Leudal aan de basis van Leu-k. LEU-K is bedoeld als laagdrempelige ontmoetingsplaats. Voorop staat gezelligheid te combineren met Business To Business. Binnen een jaar telt Leu-k bijna 200 leden.

Maandelijkse ontmoetingen in een van de 16 kernen, de z.g. leu-kafes, met gemiddeld 50 deelnemers, zijn ondertussen een groot succes. Daarnaast organiseert het bestuur 2x per jaar een groot thema evenement. De laatste in november in de Busjop met de onvermijdelijke goedheiligman ‘insteek’ werd door zo’n 100 leden bezocht. Het volgende grote evenement vindt plaats op 18.06 met thema: Nautisch Leudal

Op 18 juni as. gaan we met MS de Veerman de Maas op. Immers de gemeente Leudal grenst vanaf Neer tot aan Horn aan deze (meestal) mooie rivier.En juist hier zullen de komende jaren de grootste investeringen plaatst gaan vinden. Omdat we geen bedragen en de juiste impact van e.e.a. kennen nodigen we een 3-tal sprekers uit die ons aan de hand nemen vanaf de huidige situatie via planvorming-ontgrinden tot aan het toekomstige beeld. Een mooi natuur en watersportgebied. En liggen hier kansen voor ondernemers uit Leudal?. Noem maar eens wat, van verhuur van waterfietsen tot motorjachten en mooie wandelpaden in de natuur. Waar ooit, 30/40 jaar geleden in Belgisch Limburg en rond de bestaande Maasplassen gewoon begonnen is met afgraven, zal in o.a. Leudal nog veel meer naar het eindresultaat gekeken worden. En zoals gebruikelijk bij Leu-k blijft er veel tijd over voor een hapje en een drankje.Via de diverse bekende kanalen kan er door leden , maar ook nieuwe leden ingeschreven worden. Zie www.leu-k.nl of [email protected]

Leu-k gaat de boot in

Zondag 28 april 2013 vindt er van 11.00 tot 16.00 uur een grote en gezellige voorjaars openlucht Rommel en Vrijmarkt plaats op Sportpark Grasheim, aan de Sportlaan in Grathem.

De vele marktkramen liggen dan propvol met tweedehands spullen zoals elektrische apparatuur, lampen, sieraden, glaswerk, porselein, gereedschap, ijzerwaren, fietsen, schilderijen, meubels, antieke voorwerpen, boeken, sport-artikelen, speelgoed, kleding en misschien juist dat dingetje dat u nog mist in uw verzameling. Alle artikelen zijn vooraf zorgvuldig uitgezocht en gesorteerd. Wilt u voor een klein prijsje iets groots vinden, dan moet u deze markt beslist niet overslaan. Tussen het snuffelen en slenteren door kunt u op het terrasje genieten van heerlijke drankjes of hapjes. De allerkleinste kunnen zich prima vermaken, op een groot luchtkussen.

Vanaf 11.30 uur zullen gebruikte goederen bij opbod verkocht worden door een echte veilingmeester. Deze openluchtmarkt is inmiddels uitgegroeid tot een echte publiekstrekker voor vele duizenden kooplustigen uit Midden-Limburg. Gratis parkeren is mogelijk in de directe omgeving.De organisatie is in handen van Schutterij St. Severinus. Meer info over deze gezellige voorjaarsmarkt, kijk op: www.stseverinus.nl

Grote boekenverkoop bij Bibliocenter in Haelen Liefhebbers van tweedehands boeken kunnen bij de grote boekenverkoop bij Bibliocenter in Haelen hun hart ophalen.

Op vrijdag 26 april van 13.00 tot 20.00 uur en zaterdag 27 april van 10.00 tot 13.00 uur kan iedereen terecht bij Bibliocenter Haelen om zijn boekenverzameling aan te vullen. Tijdens deze boekverkoop worden boeken, tijdschriften en dvd’s tegen zeer aantrekkelijke prijzen verkocht. Een bezoek aan de boekenverkoop is zeker de moeite waard.

www.bibliocenter.nl

Page 16: Hallo Leudal 4 - 2013

Gratis fietstocht met open huis bij de volgende bedrijven:

Zondag 28 april van

10:30 -16:00 uur in Heel, Grathem,

Baexem en Kelpen-Oler

1 Manege De Huif I Schutteheide 2 I Heel

2 Landbouwbedrijf Suntjens I Daalzicht 33A/35 I Heel

3 Groencentrum Genegenterhof I Baexemerweg 27A I Grathem

4 Criens Blueberries I Baexemerweg I Grathem

5 Akkerbouwbedrijf Hendriks I Hunselerdijk 8 I Grathem

6 Vleeskuikenbedrijf Wetemans I Op de Stap 1A I Baexem

7 Melkveebedrijf Bongers I Keversbroek 2 I Kelpen-Oler

8 Zorghoeve De Port I Kuiperweg 17 I Kelpen-Oler

Afstandfietsroute

20 km

nieuwsbriefnummer 3 • maart 2013

Plattelandscoöperatie Peel & Maas regio • Postbus 7021, 5980 AA Panningen Industrieterrein 116, 5981 NC Panningen • Tel. 077-3061744 / fax 077-3061745 • [email protected]

Bekijk ook onze website op www.plattelandscooperatie.nl

Het Groenplatform in Peel en Maas heeft het afgelopen jaar een presentatie

bijgewoond over het landschap in de regio. De plaatjes die in deze presenta-tie werden getoond, waren echter nog niet voldoende herkenbaar in de eigen

landschapsstructuur. Vandaar dat de Plattelandscoöperatie

Peel & Maas regio het idee heeft opgepakt om de leden van het Groen-platform een beeldbepalende boom te

geven, zodat zij hiermee het landschap kunnen verrijken.

De leden mochten daarbij ook specifiek de plek beoordelen en de plek land-

schappelijk proberen te lezen.

Een lastige, maar wel boeiende opgave. De Groenplatformleden vanuit IVN heb-ben o.a. bij het kruis aan de Molenstraat in Helden enkele lindebomen geplant. Door een lid van de Plattelandscoöpe-ratie is bij zorgboerderij Dubbroek een beeldbepalende boom aangeplant. Ten-slotte, is er nog door een WBE- Groen-platformlid een boom geplant bij een markant boerderijtje aan de Baarlose-weg in Helden.

HoogtepuntHoogtepunt vormde de aanplant van een boom op de Oyen 8 in Kessel. Hier werd een iep geplant ter ere van Ton Peters. Hij nam afscheid bij de Provincie,

waar hij zich voornamelijk voor het Limburgse landschap heeft ingezet. Een mooie beeldbepalende boom vanuit Groenplatform en Plattelands-coöperatie. Op de geboorteplek van Ton, de ouderlijke boerderij, waar ooit zijn liefde voor het landschap is ontstaan. Een hoogtepunt, waarbij ook wethouder Paul Sanders aanwezig was.Het initiatief vanuit Groenplatform, in samenwerking met de Plattelandscoö-peratie Peel & Maas regio, om het agra-rische landschap in the picture te zetten is een mooie aanzet voor verdere initia-tieven. Op deze manier wordt aandacht geschonken aan ons landschap, waar we in wonen, werken en vertoeven.

Groenplatform en Plattelandscoöperatieplanten beeldbepalende bomen

☎ 0495 - 657710 www.hub-tonnaer.nl

©w

ww

.Gew

OO

nm

.nl

www.lltb.nl

Boerderij

Verkeersregelaar

E01 Parkeerverbod

Fietsroute

Autoroute

1

2

34

5

67

8

Boerderij

Verkeersregelaar

E01 Parkeerverbod

Fietsroute

Autoroute

Boerderij

Verkeersregelaar

E01 Parkeerverbod

Fietsroute

Autoroute

Boerderij

Verkeersregelaar

E01 Parkeerverbod

Fietsroute

Autoroute

Boerderij

Verkeersregelaar

E01 Parkeerverbod

Fietsroute

Autoroute

P

P

Boerderij

Verkeersregelaar

E01 Parkeerverbod

Fietsroute

Autoroute

P

Boerderij

Verkeersregelaar

E01 Parkeerverbod

Fietsroute

Autoroute

Verkeersregelaar

Langdurig parkeren

E01 Parkeerverbod

Fietsroute

AutorouteDe organisatie is in handen van de llTB De winning limburg, waarbinnen circa 250 bedrijven uit de midden-limburgse agro-sector verenigd zijn. loeren bij de Boeren komt mede tot stand dankzij de steun van:

Page 17: Hallo Leudal 4 - 2013

17HALLO LEUDAL 17

Dat was toch even schrikken, toen ik begin deze maand het dagblad opensloeg en daar in chocoladeletters zag staan: ‘Krant meldt dood stadsdichter Leudal’. Het bleek echter om een vergissing van een Brabantse gazet te gaan, waar onze geliefde Frits Criens eerst nog behoorlijk boos over was. Inmiddels kan hij er om lachen en stuurde hij de verantwoordelijke redactie zelfs een gedicht, getiteld ‘Still Alive’.

Sportief en creatief van Frits. Bovendien verkeert hij in goed gezelschap: al in 2002 verklaarden diverse media Jules Deelder dood, eveneens geheel ten onrechte. Want ondanks het feit dat de medische wetenschap geen enkele verklaring heeft voor het overleven van een hoeveelheid geestverruimende middelen, gelijk de heer Deelder gedurende zijn kleurrijke leven tot zich heeft genomen, is de nachtburgemeester van Rotterdam anno 2013 nog steeds onder ons. Een prestatie op zich. Bovendien heeft hij een indrukwekkend oeuvre op zijn naam staan, waarin de vergankelijkheid overigens een regelmatig terugkerend thema is. Één van de regels die Justus Anton Deelder daarover schreef luidt: ‘Alles blijft, alles gaat voorbij, alles blijft voorbijgaan’.

En zo is het natuurlijk. De ontworsteling aan de vergetelheid is voor veel auteurs dan ook een belangrijke reden voor hun geschrijf. Terwijl dit toch vooral een vorm van ijdelheid is waar men doorgaans weinig aan heeft. Als je dood bent kun je immers maar moeizaam controleren of je geslaagd bent in je opzet, laat staan dat je kunt genieten van je eventuele succes. Het is dan ook wrang dat de lijst van literatoren - en andere kunstenaars- die pas na hun overlijden erkenning en waardering kregen, oneindig veel langer is dan het overzicht met namen van hen die al bij leven gevierd worden.

Nu ik daar toch over schrijf: momenteel werk ik aan een verhaal voor het boek ‘Cuyperskoorts’, waarvan de presentatie op 9 juni gepland staat. Ruim twintig auteurs verzorgen een bijdrage over de Roermondse architect van onder andere vele kerken, het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam. Naast namen als Ton van Reen, Ruud Linssen, Paul Sterk, Kees Verbeek, en initiatiefneemster Danny Danker is Leudal met liefst drie auteurs goed vertegenwoordigd: onze eigen Quirien van Haelen is van de partij en jawel, ook Frits Criens werkt mee. Geen enkel Brabants dagblad kan dat verhinderen.

De betrekkelijkheid van mijn trots op deelname aan dit project zal u inmiddels wel duidelijk zijn. Tot mij drong die in ieder geval pijnlijk door toen ik vorige week een collega tijdens een rookpauze vertelde waar ik mee bezig was. De man keek even peinzend voor zich uit en sprak vervolgens de legendarische woorden:‘Zeg, die Pierre Cuypers, leeft die eigenlijk nog?’

John Hölsgens

Alles blijft voorbijgaan

‘John Hölsgens uit Heythuysen is redacteur, columnist en dichter. ‘Hij schreef tot dusverre drie boeken: twee dichtbundels en een verzameling columns.

Gedichten werden verder opgenomen in meerdere bloemlezingen. John Hölsgens leverde bijdragen aan diverse radio- en tv-programma’s van 3ML en L1. Daarnaast is hij actief binnen de lokale politiek in Leudal.’

Column: John Hölsgens

“ Alles blijft, alles gaat voorbij,

alles blijft voorbijgaan’’

Uniek in Limburg!Pellet Kachels

Gezellig en goedkoop verwarmen

• Bespaar tot 50% op uw stookkosten• Geen hout zagen of kloven• Eenvoudige bediening en onderhoud• Zeer hoog rendement van meer dan 90%

Bel nu voor meer informatie!

Vaartweg 8 I 6081 AM HaelenTel: 0475 - 59 42 49 I 06 - 53 12 58 [email protected]

www.pelletkachellimburg.nl

Pellet Kachel Limburg

Gebruiksklaar

binnen 2 uur!

© AM

A

tot 30 %

besparing**

vanaf € 899*:Garagedeur van het jaar

vanaf € 1298*:Voordeur van het jaar

* Prijs voor de garagesectionaaldeur RenoMatic 2013 incl. aandrijving en handzender of de voordeur RenoDoor 2013 zonder zijdelen in de promotie-afmetingen RenoMatic 2013: 2375 × 2000 mm, 2375 × 2125 mm, 2500 × 2000 mm, 2500 × 2125 mm en 2500 × 2250 mm (laatste maatvoering niet mogelijk bij RAL 9006 en Titan). RenoDoor: 1100 × 2100 mm. De vermelde prijzen zijn eindgebruikerprijzen (incl. BTW, excl. opmeting en montage.) Geldig bij alle deelnemende verkooppunten in Nederland tot 31.12.2013.

** Bij de RenoMatic 2013 in vergelijking tot een LPU-deur met hetzelfde deurmotief en hetzelfde oppervlak.

Uw Hörmann specialist informeert u graag verder over deze aanbieding:

Kivits Deuren Napoleonsweg 132 6083 AB Haelen [email protected]

tot 30 %

besparing**

vanaf € 899*:Garagedeur van het jaar

vanaf € 1298*:Voordeur van het jaar

* Prijs voor de garagesectionaaldeur RenoMatic 2013 incl. aandrijving en handzender of de voordeur RenoDoor 2013 zonder zijdelen in de promotie-afmetingen RenoMatic 2013: 2375 × 2000 mm, 2375 × 2125 mm, 2500 × 2000 mm, 2500 × 2125 mm en 2500 × 2250 mm (laatste maatvoering niet mogelijk bij RAL 9006 en Titan). RenoDoor: 1100 × 2100 mm. De vermelde prijzen zijn eindgebruikerprijzen (incl. BTW, excl. opmeting en montage.) Geldig bij alle deelnemende verkooppunten in Nederland tot 31.12.2013.

** Bij de RenoMatic 2013 in vergelijking tot een LPU-deur met hetzelfde deurmotief en hetzelfde oppervlak.

Uw Hörmann specialist informeert u graag verder over deze aanbieding:

Kivits Deuren Napoleonsweg 132 6083 AB Haelen [email protected]

tot 30 %

besparing**

vanaf € 899*:Garagedeur van het jaar

vanaf € 1298*:Voordeur van het jaar

* Prijs voor de garagesectionaaldeur RenoMatic 2013 incl. aandrijving en handzender of de voordeur RenoDoor 2013 zonder zijdelen in de promotie-afmetingen RenoMatic 2013: 2375 × 2000 mm, 2375 × 2125 mm, 2500 × 2000 mm, 2500 × 2125 mm en 2500 × 2250 mm (laatste maatvoering niet mogelijk bij RAL 9006 en Titan). RenoDoor: 1100 × 2100 mm. De vermelde prijzen zijn eindgebruikerprijzen (incl. BTW, excl. opmeting en montage.) Geldig bij alle deelnemende verkooppunten in Nederland tot 31.12.2013.

** Bij de RenoMatic 2013 in vergelijking tot een LPU-deur met hetzelfde deurmotief en hetzelfde oppervlak.

Uw Hörmann specialist informeert u graag verder over deze aanbieding:

Kivits Deuren Napoleonsweg 132 6083 AB Haelen [email protected]

Garagedeur betreft de maten 2375 en 2500 breed en 2000, 2125 en 2250 mm hoog incl. motor en handzender. Voordeur betreft de maat 1100 x 2100 mm zonder zijdeel. Prijzen incl. btw zonder montage. Gratis opmeten tbv offerte.

Kivits DeurenNapoleonsweg 132 I 6083 AB HaelenT 0475 400224 I [email protected]

www.kivitsdeuren.nl

Tot 30%besparing!

Tegels – Sanitair – Natuursteen - Vloerverwarming

De Tegelshop beschikt over een uitgebreid assortiment wand- en vloertegels. Tevens kunt u bij ons terecht voor na-tuursteen, sanitair, badkamermeubels en vloerverwarming.

Kijk voor scherpe aanbiedingen op:

www.tegel-shop.nlDe Tegelshop Kouk 2b, 6093 BG Heythuysen T 0475 - 49 74 05

Al ruim 20 jaar zijn wij de specialist op tegelgebied

Snel, Secuur en nieT duur!

Page 18: Hallo Leudal 4 - 2013

Openingstijden: donderdag en vrijdag van 9.30 -18.00 uur zaterdag van 10.00 - 17.00 uur

Napoleonsweg 125, 6081 AC Haelen, tel. 0475 - 59 13 48

ZITBANKEN I EETTAFELS I EETKAMERSTOELEN I FAUTEUILSBEDDEN I MATRASSEN I WOONACCESSOIRES I SCHILDERIJEN

Op alle karpetten, accessoires en schilderijen

50% korting

Lederen zitgroep 2,5en 2 zits. Nu van € 1895,- voor

€ 1295,-

Relax Fauteuils in leder, elektrisch verstelbaar. van € 1395,-

€ 895,-voor

NORMA pocketverenmatras 90 X 200 cm. Nu van € 555,- voor € 355,-

MOOIE BETAALBARE MOEDERDAGKADO’SMOEDERDAGKADO’LOOP NU BINNEN

VEEL TOYOTA MODELLEN UIT VOORRAAD LEVERBAAROOK TOYOTA YARIS MODEL 2012

BIJ BEURT AAN TOYOTA GRATIS PECHHULP / SERVICE

RUIM 80 OCCASIONS IN ALLE PRIJSKLASSEN

REPARATIE ALLE MERKEN - APK- KEURING vanaf € 29.50

FOCWA SCHADEHERSTELBEDRIJF GIELEN

AUTOBEDRIJF GIELENAUTOBEDRIJF GIELENSTATIONSSTRAAT 31 HEYTHUYSEN - 0475-498700 - WWW.AUTOBEDRIJFGIELEN.NL

ALLES ONDER EEN DAKALLES ONDER EEN DAK

ALLES ONDER EEN DAK

AUTOBEDRIJFALLES ONDER EEN DAK

AUTOBEDRIJF GIELENGIELENSTATIONSSTRAAT 31, HEYTHUYSEN-LEUDAL - 0475-498 700 - WWW.AUTOBEDRIJFGIELEN.NL

VEEL TOYOTA MODELLEN UIT VOORRAAD LEVERBAAROOK TOYOTA YARIS MODEL 2012

BIJ BEURT AAN TOYOTA GRATIS PECHHULP / SERVICE

RUIM 80 OCCASIONS IN ALLE PRIJSKLASSEN

REPARATIE ALLE MERKEN - APK- KEURING vanaf € 29.50

FOCWA SCHADEHERSTELBEDRIJF GIELEN

AUTOBEDRIJF GIELENAUTOBEDRIJF GIELENSTATIONSSTRAAT 31 HEYTHUYSEN - 0475-498700 - WWW.AUTOBEDRIJFGIELEN.NL

ALLES ONDER EEN DAKALLES ONDER EEN DAK

- DE zUINIGSTE AUTO IN zIJN KLASSE- STANDAARD CVT AUTOmAAT

Toyota Yaris Full Hybrid

Binnenkort ook als Auris Touring SportsDe 1e Hybrid Stationwagon in zijn klasse met 14% bijtelling

...wil dat duurzamer rijden voor iedereen bereikbaar is. Daarom ontwikkelen we innovatieve modellen en hebben we het grootste aanbod van auto’s met 14% bijtelling. En nu is er de nieuwe Auris Hybrid.Tevens 80 occasions op voorraad en Focwa-schadeherstel voor alle merken en verzekeringen.

Toyota Auris Hybrid

- DE GROOTSTE 14% AUTO VAN NEDERLAND- 7 zITpLAATSEN EN mAxImAAL 1800 LITER BAGAGERUImTE

Toyota prius Wagon Full Hybrid

© AM

A

VEEL TOYOTA MODELLEN UIT VOORRAAD LEVERBAAROOK TOYOTA YARIS MODEL 2012

BIJ BEURT AAN TOYOTA GRATIS PECHHULP / SERVICE

RUIM 80 OCCASIONS IN ALLE PRIJSKLASSEN

REPARATIE ALLE MERKEN - APK- KEURING vanaf € 29.50

FOCWA SCHADEHERSTELBEDRIJF GIELEN

AUTOBEDRIJF GIELENAUTOBEDRIJF GIELENSTATIONSSTRAAT 31 HEYTHUYSEN - 0475-498700 - WWW.AUTOBEDRIJFGIELEN.NL

ALLES ONDER EEN DAKALLES ONDER EEN DAK

Wist u dat Toyota...

TOYOTA HYBRID IN HEYTHUYSEN!zATERDAG 4 mEI IN ONzE SHOWROOm

zONDAG 5 mEI Op DE pARKEERpLAATS VAN DE RABOBANK

TOYOTA HYBRID IN HEYTHUYSEN!zATERDAG 4 mEI IN ONzE SHOWROOm

zONDAG 5 mEI Op DE pARKEERpLAATS VAN DE RABOBANK

HET MEEST DESKUNDIG IN DOE-HET-ZELF www.fixet.nlGeldig t/m zaterdag 18 mei 2013

25% KORTINGOP IMPRESSODEURBESLAG

AANBIEDINGSamen

VOOR PAPASamen

VOOR MAMASamen

KORTINGKORTKORTKOR INGSamen

098_wk19_Adv klein.indd 3 4/16/13 2:35 PM

HET MEEST DESKUNDIG IN DOE-HET-ZELF www.fixet.nlGeldig t/m zaterdag 18 mei 2013

25% KORTINGOP IMPRESSODEURBESLAG

AANBIEDINGSamen

VOOR PAPASamen

VOOR MAMASamen

KORTINGKORTKORTKOR INGSamen

098_wk19_Adv klein.indd 3 4/16/13 2:35 PM

Fixet LeveroyHoutsberg 16 i tel. (0495) 65 14 [email protected]

HET MEEST DESKUNDIG IN DOE-HET-ZELF www.fixet.nlGeldig t/m zaterdag 18 mei 2013

25% KORTINGOP IMPRESSODEURBESLAG

AANBIEDINGSamen

VOOR PAPASamen

VOOR MAMASamen

KORTINGKORTKORTKOR INGSamen

098_wk19_Adv klein.indd 3 4/16/13 2:35 PM

  PAFRA

Wand - en vloertegels

- eigen import - lage prijzen

- aanbrengen tegels - direct uit voorraad

Wij zijn geopend ma. t/m zat. van 9.00 - 12.00 uur

Ten alle tijden op afspraak +31 (0)6 - 13076287

Havenweg 13 - 6006 SM Weert www.itiles.nl - [email protected]

t r a d i n g

VLOERTEGEL

AKTIE

LACO LEUDAL - HAELEN: zwembad - sauna

LACO LEUDAL - HEYTHUYSEN: zwembad - fitness - sporthal sauna - horeca

Samen sportenis leuker

Laco GroepslesweekDOE

MEE!Laco GroepslesweekDOE

MEE!

We hebben allemaal een eigen reden om bij Laco te sporten. Over één ding zijn we het eens: samen sporten is leuker. Daarom vind je bij ons sportcentrum een groot aanbod van groepslessen. Het maakt niet uit of je wilt afvallen of je

conditie wilt verbeteren. Misschien wil je swingend uit je dak gaan of gaan werken aan je spierkracht. Wat je ook wilt, bij ons sportcentrum vind je de groepsles die bij jou past.

www.laco.eu

fi tter worden

Gezond bewegen in groepsverband.

In mijn eigen tempo mijn conditie op peil houden.

Stapsgewijs werken aan mijn uithoudingsvermogen.

swingend uit mijn dak gaan

De leukste manier om gezond te bewegen.

Een feest voor mijn conditie.

De spanning uit mijn lijf dansen.

sportief relaxen

Gezonde ontspanning voor lichaam en geest.

Meer balans op een rustgevende wijze.

Mijn lichaam onder controle.

mijn streef-gewicht halen

In mijn eigen tempo naar mijn streefgewicht.

Doelgericht bewegen in een stimulerende omgeving.

Verantwoord bewegen onder deskundige begeleiding.

mijn spieren verstevigen

In groepsverband werken aan mijn eigen programma.

Verantwoord werken aan verschillende spiergroepen.

Diverse trainingsmethoden voor een totaal resultaat.

Ik wil graag: DATUM TIJD

8 t/m 14 april

Laco Sportcentrum Heythuysen:

Spinning maandag 8 april 10:00 en 20:00Spinning woensdag 10 april 20:00Spinning donderdag 11 april 19:30Spinning vrijdag 12 april 10:00 en 19:30

aquafitness dinsdag 9 april >09:00aquafitness woensdag 10 april >10:00

Memberavond zaterdag 13 april Lacosportcentrum Heythuysen

Spinning 19:00Bosu 19:00Club Challenge 19:30aquasportief >20:00

Belgische feestavond >21:00

Familiie fietstocht ± 30 km zondag 14 april start 09:30 - 10:00

Laco zwembad Haelen:

Aquajoggen dinsdag 9 april 19:00

Aquajoggen donderdag 11 april 14:15 en 19:30

Aquajoggen vrijdag 12 april 14:45

Laco Sportcentrum Heythuysen:

Aquajoggen maandag 8 april 19:00 en 19:45

Aquajoggen donderdag 11 april 19:45

Trimzwemmen donderdag 11 april 19:00

Aquajoggen vrijdag 12 april 09:00

Laco Sportcentrum Heythuysen:

Bosu dinsdag 9 april 10:00 en 19:00

Club Challenge dinsdag 9 april 20:00

Bosu woensdag 10 april 10:00

Bosu donderdag 11 april 10:00

Samen sportenis leuker

Laco GroepslesweekDOE

MEE!Laco GroepslesweekDOE

MEE!

We hebben allemaal een eigen reden om bij Laco te sporten. Over één ding zijn we het eens: samen sporten is leuker. Daarom vind je bij ons sportcentrum een groot aanbod van groepslessen. Het maakt niet uit of je wilt afvallen of je

conditie wilt verbeteren. Misschien wil je swingend uit je dak gaan of gaan werken aan je spierkracht. Wat je ook wilt, bij ons sportcentrum vind je de groepsles die bij jou past.

www.laco.eu

fi tter worden

Gezond bewegen in groepsverband.

In mijn eigen tempo mijn conditie op peil houden.

Stapsgewijs werken aan mijn uithoudingsvermogen.

swingend uit mijn dak gaan

De leukste manier om gezond te bewegen.

Een feest voor mijn conditie.

De spanning uit mijn lijf dansen.

sportief relaxen

Gezonde ontspanning voor lichaam en geest.

Meer balans op een rustgevende wijze.

Mijn lichaam onder controle.

mijn streef-gewicht halen

In mijn eigen tempo naar mijn streefgewicht.

Doelgericht bewegen in een stimulerende omgeving.

Verantwoord bewegen onder deskundige begeleiding.

mijn spieren verstevigen

In groepsverband werken aan mijn eigen programma.

Verantwoord werken aan verschillende spiergroepen.

Diverse trainingsmethoden voor een totaal resultaat.

Ik wil graag: DATUM TIJD

8 t/m 14 april

Laco Sportcentrum Heythuysen:

Spinning maandag 8 april 10:00 en 20:00Spinning woensdag 10 april 20:00Spinning donderdag 11 april 19:30Spinning vrijdag 12 april 10:00 en 19:30

aquafitness dinsdag 9 april >09:00aquafitness woensdag 10 april >10:00

Memberavond zaterdag 13 april Lacosportcentrum Heythuysen

Spinning 19:00Bosu 19:00Club Challenge 19:30aquasportief >20:00

Belgische feestavond >21:00

Familiie fietstocht ± 30 km zondag 14 april start 09:30 - 10:00

Laco zwembad Haelen:

Aquajoggen dinsdag 9 april 19:00

Aquajoggen donderdag 11 april 14:15 en 19:30

Aquajoggen vrijdag 12 april 14:45

Laco Sportcentrum Heythuysen:

Aquajoggen maandag 8 april 19:00 en 19:45

Aquajoggen donderdag 11 april 19:45

Trimzwemmen donderdag 11 april 19:00

Aquajoggen vrijdag 12 april 09:00

Laco Sportcentrum Heythuysen:

Bosu dinsdag 9 april 10:00 en 19:00

Club Challenge dinsdag 9 april 20:00

Bosu woensdag 10 april 10:00

Bosu donderdag 11 april 10:00

We hebben allemaal een eigen reden om bij Laco te sporten. Over één ding zijn we het eens: samen sporten is leuker. Daarom vind je bij ons sportcentrum een groot aanbod van groepslessen. Het maakt niet uit of je wilt afvallen of je conditie wilt verbeteren. Misschien wil je swingend uit je dak gaan of gaan werken aan je spier-kracht. Wat je ook wilt, bij ons sportcentrum vind je de groepsles die bij jou past.

Page 19: Hallo Leudal 4 - 2013

HALLO LEUDAL

Atletiekvereniging Heythuysen gaat de toekomst tegemoet als Atletiek LeudalOp 17 mei 1973 werd één van de succesvolste verenigingen van Heythuysen opgericht: de Atletiekvereniging Heythuysen. Op vrijdag 17 mei 2013, dus exact na 40 jaar, krijgt deze club een nieuwe naam: Atletiek Leudal. De naam mag dan wel wijzigen, de vele activiteiten die deze vereniging organiseert, blijven aantrekkelijk voor alle leeftijdsklassen en sportieve niveaus. Zowel binnen Heythuysen, binnen Leudal als ver daarbuiten.

Op de datum dat de vereniging 40 jaar bestaat én de naamswijziging plaatsvindt, vrijdag 17 mei dus, is er een spetterende feestavond voor alle huidige volwassen leden en oud-leden van de Atletiekvereniging Heythuysen. Tijdens een speciale openingsact zal de burgemeester van Leudal Dhr. Verhoeven officieel de nieuwe vereniging Atletiek Leudal onthullen en zal het daarbij behorende nieuwe verenigingstenue voor het eerst te zien zijn. Die avond kunnen er onder het genot van een hapje en een drankje herinneringen worden opgehaald aan de afgelopen 40 jaar atletiekgeschiedenis in Heythuysen.

“Veel mensen in de regio kennen de vereniging van de wedstrijden die we al jaren organiseren”, aldus één van de organisatoren. “De Atletiekvereniging Heythuysen is een begrip op atletiekgebied in heel Limburg en omstreken. Als je in Kerkrade, Venray of Eindhoven op straat “Heytse!” roept, is de kans groot dat er iemand reageert die het dorp kent vanuit de atletiekwereld. Er hebben immers in die 40 jaar – grof gerekend – zo’n 50.000 mensen van buitenaf hier door de bossen en over de straten gerend.” Daarnaast is de vereniging ook bekend vanwege de twee Nederlandse Kampioenschappen Veldloop die zij in 2000 en 2005 heeft georganiseerd. Op die momenten was de club zelfs nationaal nieuws.

In eigen dorp is de Atletiekvereniging Heythuysen vooral bekend van de jaarlijks gehouden avond-wandelvierdaagse. Dit jaar valt de Penders Voetzorg Leudal Wandel 4-daagse op de dagen van dinsdag 21 t/m vrijdag 24 mei. Vorig jaar waren er elke avond rond de 1.000 wandelaars: vriendengroepen, schoolklassen, groepjes van andere clubs, families, noem maar op. Gezellig samen ontspannen in het schitterende Leudal en paadjes ontdekken waar je nog nooit geweest bent. Een veel gehoorde uitspraak is dan ook “Ik woon al mijn hele leven in deze omgeving maar vanavond heb ik toch weer nieuwe plekjes ontdekt”. Meer informatie over de Penders Voetzorg Leudal Wandel 4-daagse staat op de site: www.atletiekleudal.nl/vierdaagse.Een inmiddels niet meer weg te denken activiteit van de atletiekvereniging is de jaarlijkse rolstoeltocht. Tijdens deze tocht – dit jaar op woensdag 15 mei – krijgen de bewoners van diverse ouderencentra in de regio de gelegenheid óók eens fijn buiten door de natuur te

bewegen. Vrijwilligers, zowel van de zorgcentra als van de atletiekvereniging, begeleiden de rolstoelen – soms méér dan 150 - over weggetjes en paadjes waar de bewoners anders waarschijnlijk nooit meer zouden komen. Met muziek en wat versnaperingen wordt het geheel dan een onvergetelijke avond voor deze mensen. Ook Atletiek Leudal zal dit natuurlijk blijven doen, uit respect voor de oudere en minder valide medemens die niet meer zelf kan rennen, springen en sporten.

Uiteraard wordt er bij de atletiekvereniging bijna dagelijks gesport, door allerlei groeperingen. De vereniging heeft een eigen kunststof atletiekbaan waarop veel trainingen en soms ook een baanwedstrijd plaatsvinden. De klassieke atletieknummers sprint, korte en middellange afstand, kogelstoten, verspringen, speerwerpen, hoog- en verspringen enzovoorts worden allemaal beoefend. De jeugd begint al vroeg met deze disciplines maar werkt er wel op een speelse manier naartoe. Naast deze baantrainingen vinden er veel trainingen plaats in de bossen en op de wegen van Leudal. Of het nu de sportief wandelaars zijn, de dames-recreanten of de hardlopers van de lopersgroep, geregeld zie je ze voorbijflitsen in

Heythuysen, Haelen, Roggel, Baexem en omgeving.

Al dat trainen gebeurt natuurlijk niet voor niks: regelmatig organiseert de atletiekvereniging wedstrijden voor de eigen atleten waarbij natuurlijk ook deelnemers van andere verenigingen en niet-verenigingsgebonden sporters welkom zijn. Zo is er binnenkort op zondag 5 mei een trailrun door het Leudal. Een trailrun is een hardloopwedstrijd waarbij de nadruk niet zozeer ligt op de snelheid maar op het genieten tijdens het lopen. De trailrun gaat dan ook dwars door het Leudal via allerlei paadjes en slingerweggetjes. Zoveel mogelijk werden hoogteverschillen meegenomen in het parcours zodat de twee afstanden 13,5 en 27 kilometer zeker een uitdaging zijn, ook voor de ervaren loper. We mogen verklappen dat de Litsberg in het parcours zit, en dan weten de lokaal bekenden genoeg…

In het begin van dit artikel spraken we al over de vele activiteiten die de Atletiekvereniging Heythuysen, binnenkort Atletiek Leudal, organiseert. Nog niet genoemd hebben we bijvoorbeeld de jaarlijkse Avé Leudal Cross in Haelen, in september de Kermisloop in Heythuysen, de maandelijkse Leudalbosloop die al 29 (!) jaar elke maand wordt gehouden bij De Busjop, de leuke jeugdkampen en –activiteiten die de vereniging organiseert, de deelnames van de atleten aan wedstrijden in heel Limburg, de rest van Nederland, marathons over de hele wereld… The sky is the limit. En dit alles gaat verder in een nieuw jasje: Atletiek Leudal!

“The sky is the limit. En dit alles gaat verder

in een nieuw jasje”

MIJN CLUB19

Page 20: Hallo Leudal 4 - 2013

De tuin specialisten uit uw regio

Geniet van uw vrije tijd!

John Deere robot -, loop- én zitmaaiers voor elke tuinWij staan voor u klaar:

www.staadegaard.nl

LieshoutBeekseweg 75737 RC LieshoutTel. 0499 422435

HaelenDe Giesel 246081 PH HaelenTel. 0475 593100

SimpelveldDeus 46369 GA SimpelveldTel. 045 5441568

Geniet van uw vrije tijd!

John Deere robot -, loop- én zitmaaiers voor elke tuinWij staan voor u klaar:

www.staadegaard.nl

LieshoutBeekseweg 75737 RC LieshoutTel. 0499 422435

HaelenDe Giesel 246081 PH HaelenTel. 0475 593100

SimpelveldDeus 46369 GA SimpelveldTel. 045 5441568

Geniet van uw vrije tijd!

John Deere robot -, loop- én zitmaaiers voor elke tuinWij staan voor u klaar:

www.staadegaard.nl

LieshoutBeekseweg 75737 RC LieshoutTel. 0499 422435

HaelenDe Giesel 246081 PH HaelenTel. 0475 593100

SimpelveldDeus 46369 GA SimpelveldTel. 045 5441568

Geniet van uw vrije tijd!

John Deere robot -, loop- én zitmaaiers voor elke tuinWij staan voor u klaar:

www.staadegaard.nl

LieshoutBeekseweg 75737 RC LieshoutTel. 0499 422435

HaelenDe Giesel 246081 PH HaelenTel. 0475 593100

SimpelveldDeus 46369 GA SimpelveldTel. 045 5441568

Staadegaard:Officieel John Deere Dealer

In onze vernieuwde werkplaats kunt u ook

terecht voor uw onderhoud aan andere merken.

Het voorjaar staat weer voor de deur!

AdresgegevensDe Giesel 19B6081 PG Haelen T 0475-594812 (showroom) 06-21801854

Openingstijdenvrijdag : 13.00 - 17.00 uurzaterdag : 10.00 - 12.00 uurOf op afspraak buiten deze openingstijden.

Geopend weggewerkt in screenkastje!

TerrAsOverkAppingTerrasoverkapping met polycarbonaat of glas

Zeil screenMaak uw terrasoverkapping dicht met een elektrisch bediend zeilscreen

glAswAndSchuifwand van gehard glas

Haelen- de terrasoverkapping specialist -

www.wrmhAelen.nl

Profiteer nu van de 6% BTW regeling. Vraag naar de voorwaarden.

Verhaag

Nu ook vaste planten, heesters, tuingereedschap en moderne bloembakken.Ruime keuze zomerbloeiers uit eigen kwekerij.

Nu ook verkoop van Pokon potgrond.

Openingstijden: ma t/m vrij 9.00-18.00 u. zat. 9.00-17.00 u. • Tussen de middag gesloten van 12.00-13.00 u.Hoogstraat 17 • 6011 RX Ell • Tel. 06 11410181 • www.tuin3.nl

Bloemen- en Plantenkwekerij

Wintervaste

palmbomen

50 % korting.

Elke week koopzondag van 10.00 - 17.00 u.

Page 21: Hallo Leudal 4 - 2013

21HALLO LEUDAL

De tuin specialisten uit uw regio

Zonneschermen I RolluikenMarkiezen I Screens

TerrasoverkappingenKunststof ramen

De Giesel 15 I HaelenIndustrieterrein Windmolenbos T 0475 594104 I [email protected]

Openingstijden Showroomma. t/m vrij. 13:00 - 17:00 uur zaterdag 10:00 - 12:00 uur

www.inderhees.nl

Windmolenbosweg 5 I Haelen I T 0475 76 90 33 M 06 21 56 17 35 I [email protected]

WWW.JEROEN-HERMANS.NL

Nu 6% BTW op alle arbeidsuren voor al uw tuinaanleg

en onderhoud!Deze BTW verlaging is t/m 28 februari 2014

ONTWERPAANLEGONDERHOUD

Ton Triepels vofHoveniersbedrijf • Tuinplantencentrum

Deckersstraat 8, Leveroy • T: 0495 - 65 19 58

Gespecialiseerd in vormplantenRuime keuze in tuinplanten

Roland Niessen Zeilmakerij

www.verandazeilen.com www.rolandniessenzeilmakerij.nl

Het adres voor verandazeilen op maat!T: 0475 - 49 22 46 . M: 06 - 22 49 73 43Meer weten?

GSM: 06 53 14 11 95

MACHINEVERHUUR

MAESSENUw tuin van idee

tot uitvoering

Bestrating

Tuinontwerp

Tuinaanleg

Containerverhuur

Verhuur (graaf)machines

GRASMAAIERS, TRACTOREN, BOSMAAIERS EN HEGGENSCHAREN

Husqvarna CT 141 zitmaaier met opvang 12,5pk en 92cm maaidek NU € 2149,-

Stokheggenscharen electrisch of benzine van hoge kwaliteit Nu vanaf € 449,-

www.lemmentuinenpark.nl

Grasmaaiers, Tractoren, Verticuteermachines

en Snoeigereedschappen

Arenbos 4

6093 ND Heythuysen

Bel: 0475 - 491239

Uw adres voor onderhoud en service.

Verticuteermachines ook te huur

Kijk voor onze acties op onze vernieuwde website

AKTIE AKTIE

Page 22: Hallo Leudal 4 - 2013

HET LOKALE NIEUWS ALS EERSTE OP DE WEBSITE EN KABELKRANT VAN OMROEP 3ML

Stationsstraat 32a, Heythuysen T. 0475 - 49 11 89 | [email protected]

WWW.3ML.NL

TV: 22+ analoog Ziggo-pakket Kabel: 87.5 Digitaal: 42 Radiofrequentie: 106.1 FM

Gemeente Leudal en Omroep 3ML organiseren een Duurzame Markt

In het kader van ‘Stel Je Leudal Voor’, zijn de burgers, bedrijven en instellingen gevraagd om mee te denken en mee te werken aan een duurzame toekomst van Leudal. Omroep 3ML heeft het initiatief genomen om een duurzame markt te organiseren op Vaderdag 16 juni a.s. in en rond het gemeentehuis te Heythuysen.

Het thema van de markt is duurzaamheid in en om het huis en het doel is om de mensen uit Leudal en omgeving te informeren over wat ze zelf allemaal kunnen doen op dat gebied. Het leuke daarvan is dat het investeren in duurzame maatregelen zoals zonnepanelen of woningisolatie ook nog een flinke besparing op de energiekosten kan opleveren.

Om aan te tonen dat het onderwerp ook best leuk mag zijn speelt de factor ‘fun’ ook een rol op de duurzame markt. Zo is het mogelijk om op een afgesloten circuit diverse elektrische voertuigen zelf uit te proberen. Wilt u als bedrijf zelf uw duurzame of streekproducten promoten dan kunt u een marktkraam huren. Voor non-profitorganisaties zoals (natuur)verenigingen biedt de organisatie een gratis marktkraam ter beschikking. Meer weten? [email protected].

Pieter Janssen verlaat Omroep 3MLHoofd RTV Pieter Janssen zal vanaf 1 mei niet meer werkzaam zijn bij Omroep 3ML. Hij heeft een functie aanvaard als Directeur van Streekomroep Reindonk in Horst aan de Maas.

Gesteld kan worden dat Omroep 3ML als ‘kweekvijver’ gediend heeft. Janssen was bij Omroep 3ML betrokken als producent bij diverse grote evenementen zoals het Lindeboom Vastelaovespleinfestijn, de actie Help Limburg Helpen ten gunste van de Kledingbank Limburg,

de 3ML Doe Dag en organiseerde meerdere (radio) locatie-uitzendingen. Pieter Janssen: “Ik ben er trots op waar Omroep 3ML nu staat, midden in de samenleving.

Samen met de vele vrijwilligers hebben we Omroep 3ML in Midden-Limburg op de kaart gezet. Er ligt een solide basis waarop verder gebouwd kan worden. Verder heb ik gepoogd enkele Midden-Limburgse omroepen nader tot elkaar te brengen, waarvan we hopelijk binnenkort de eerste resultaten zullen merken.”

Eveneens was Janssen eindverantwoordelijk voor de redactie van het binnenkort te verschijnen 3ML Magazine. “Samen met Helian van Lier hebben we er een mooi redactioneel werkje van gemaakt waar je binnenkort vele human interestartikelen in kunt lezen.”

De taken van Pieter Janssen zullen binnen de omroeporganisatie verdeeld worden. “Ik zal de gedane ervaringen goed kunnen gebruiken bij mijn nieuwe werkplek in Horst aan de Maas”, zo besluit het Hoofd RTV.

www.dmleudal.nl

“groene informatie voor in en om het huis”

Duurzame markt

LEUDAL16 juni

gemeentehuisLeudal

Alles op het gebied van tegels, natuursteen en hout

Pannenweg 100 6031 RK Nederweert

T: 0495 63 20 19

Openingstijden showroom: di t/m vr 9.00 - 17.30 uur

en za 9.00 - 16.00 uur w w w. w i j e n t e g e l s . n l

12 mei: mOedeRdAg.

deNK AAN eeN tegelvloer Of

eeN houten vloer Als cAdeAu

Of eeN cOmbiNATie vAN beide.

d e m A N N e N v A N W i j e N h e b b e N

e e n g o e d i d e e

Grathemerweg 47C +31 (0)6 55 77 47 456037 RN Kelpen-Oler [email protected]

www.iNdeNKleef.Nl

Uw nieuwe HR-ketel moet minstens 15 jaar meegaan.

Dat is best lang.

Maak daarom nu een verantwoorde keuze.

De nieuwe Nefit TrendLineHR-ketel is klaar voor de

toekomst: voorbereid op veranderende gassamenstellingen.

En vergeleken met gewone ketels bespaart de TrendLine met zijn Low Energy pomp in totaal tot wel € 800,- aan energie!

N e f i t h o u d t N e d e r l a n d w a r mKlaar voor de toekomst? Kies voor de Nefit TrendLine!

Neem nu vrijblijvend contact met ons op voor een offerte.

De nieuwe trend in HR-ketels!

Hier krijgen klanten 7 jaar garantie op en 6% btw op arbeidsloon.

Page 23: Hallo Leudal 4 - 2013

23HALLO LEUDAL

GEBREKEN AAN AUTO

Robert Martens heeft ruim 25 jaar ervaring als jurist. Hij houdt zich met name bezig met arbeidsrecht, contractenrecht en agrarisch recht voor particulieren en be-drijven. Hij onderscheidt zich met name door zijn eenvoudig taalgebruik. Robert Martens woont in Haelen is getrouwd en heeft een zoon van 17 en een dochter van 15 jaar.

[email protected] www.basomanagement.nl

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of op enigerlei wijze worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Hoewel Hallo - Leudal met de grootst mogelijke zorg is samen-gesteld, is Aqua Media Adviseurs niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave.

Een uitgave van:

Hallo Leudal verschijnt maandelijks in:Baexem, Buggenum, Ell, Grathem, Haelen, Haler, Heibloem, Heythuysen, Horn, Hunsel, Ittervoort, Kelpen-Oler, Neer, Neeritter, Nunhem, RoggelEn ook in: Beegden, Heel, Panheel, Thorn, Leveroy, WessemOok af te halen op meer dan 100 adressen in Leudal en Maasgouw.

Alles wat leudal beweegt

Tel 0475 - 85 49 [email protected]@aqua-media.nl

De laatste weken krijg ik veel vragen over gebreken aan de auto die net is gekocht. Vaak kost reparatie daarvan veel geld. Daarom zijn er al heel veel rechtszaken over gebreken aan auto’s gevoerd. Wie moet er volgens de wet en de rechtspraak opdraaien voor die kosten?In het algemeen is de verkoper niet aansprakelijk voor gebreken die u kunt zien of die tijdens een proefrit kunt ontdekken. De koper heeft namelijk de plicht om de auto goed te onderzoeken. Discussies over gebreken aan auto´s gaan daarom meestal over verborgen technische gebreken. We kunnen daarin 3 categorieën onderscheiden.

1. Koop bij een autobedrijf met garantieWanneer u bij een autobedrijf een auto koopt met garantiebewijs kijk dan goed naar de garantievoorwaarden. Niet alle garantievoorwaarden zijn hetzelfde. Een Bovag garantie dekt bijvoorbeeld alle onderdelen van een auto. Maar er zijn ook bedrijven die alleen garantie geven op draaiende onderdelen, zoals het motorblok en versnellingsbak. Het autobedrijf moet binnen de garantieperiode gratis alle gebreken herstellen die binnen de garantie vallen.

2. Koop bij autobedrijf zonder garantieDe koper van zeker een oudere tweedehands auto moet er volgens de rechtspraak in het algemeen bedacht zijn op de kans dat gebreken zullen optreden. Daarom is koop van een auto zonder aankoopkeuring en zonder garantie is niet verstandig. Toch kunt u zelfs als u dat niet doet soms toch aanspraak maken op gratis reparatie. Niet zichtbare technische gebreken waardoor de auto een gevaar voor de verkeersveiligheid is vallen onder de verantwoordelijkheid van het autobedrijf. Die regel geldt ook als korte tijd na aflevering van de auto ernstige problemen ontstaan met het gebruik van de auto die veroorzaakt zijn door een niet zichtbaar technisch gebrek. Het garagebedrijf zal dan ongetwijfeld zeggen dat u geen garantie heeft. Maar in dit geval doet u ook geen beroep op garantie maar op de wettelijke regels over verborgen gebreken en daarom heeft u dan geen garantie nodig. U moet trouwens de verkoper de kans geven om de gebreken te herstellen en mag dat dus niet door een ander bedrijf laten doen.

3. Koop bij een particulierKoopt u de auto bij een particulier dan is de kans om de schade van verborgen technische gebreken te verhalen op de verkoper erg klein. U moet dan namelijk bewijzen dat de auto de gebreken al had toen u de auto kocht. U kunt eventueel proberen via het onderhoudsboekje te achterhalen of er al problemen waren bij verkoop. Ook kunt u bellen met het garagebedrijf of uit de onderhoudshistorie blijkt dat er al problemen waren.

StappenplanHeeft u een gebrek aan een auto die u net heeft gekocht doe dan het volgende.1. Neem contact op met de verkoper en geef aan dat u vindt dat de verkoper uw auto moet gratis moet repareren omdat u een verborgen technische gebrek heeft. 2. Doet de verkoper dit niet stuur dan een aangetekende brief met een beschrijving van uw klachten. Vraag om binnen 10 werkdagen contact met u op te nemen en de mankementen aan de auto te verhelpen en geef aan dat u anders de auto bij een ander laat maken. 3. Reageert de verkoper niet laat dan de auto bij een ander herstellen en stuur de rekening naar de verkoper.4. Betaalt de verkoper niet dan zult u naar de rechter moeten. U kunt dat zelf doen. Heeft u daarmee niet veel ervaring schakel dan een juridisch deskundige in om u verder bij te staan.

Peter Schreursweg 46 I 6081 NX Haelen

T 0475 59 30 96 I [email protected]

Wij zorgen:

- dat u langer zelfstandig

kunt wonen.

- dat u zich weer veilig voelt

in uw badkamer.

- dat u snel geholpen wordt.

Langer zelfstandig wonen? Bezoek onze showroom voor uw oplossing.

w w w . p a u l b e e k o p t i e k . n l

Wilheminaplein 1F 6097 heel Tel 0475-570930

VOOR De MOOISTe ZONNeBRIlleN MOeT U BIJ ONS ZIJN

Taxi service / weekendtaxi

0475 - 76 87 67 www.taxitaksi.nl

Luchthaven vervoer vanuit Leudal & MaasgouwDusseldorf: € 89,00Weeze: € 89,00Maastricht: € 69,00Eindhoven: € 79,00Schiphol: € 199,00vermelde prijzen geldt voor enkele reis t/m 8 personen.

Alles watleudal beweegt

Reserveringen van advertenties

en redactie naar:

[email protected]. 0475 - 85 49 90 Gsm: 06 51 88 90 76

Page 24: Hallo Leudal 4 - 2013

Wij zijn de bank bij u in de buurt. Met persoonlijk advies en producten zonder poespas.

Wij vieren feest op dinsdag 30 april.

Vanaf woensdag

1 mei bent u weer van

harte welkom.

Fijne Koninginnedag!

Hendriks & NijssenDe Pastorij 46081 AZ HaelenT 0475 - 59 17 00E [email protected] www.henn.nl

Wij zijn de bank bij u in de buurt. Met persoonlijk advies en producten zonder poespas.

Wij vieren feest op dinsdag 30 april.

Vanaf woensdag

1 mei bent u weer van

harte welkom.

Fijne Koninginnedag!

Hendriks & NijssenDe Pastorij 46081 AZ HaelenT 0475 - 59 17 00E [email protected] www.henn.nl

Wij zijn de bank bij u in de buurt. Met persoonlijk advies en producten zonder poespas.

Voor al uwgeldzaken.

Alle bankproductenin huis

Heldere voorwaardenen gunstige tarieven

Altijd een aantrekkelijke spaarrente

Compleet betaalpakket: Wereldpas, InternetBankieren, iDEAL

RegioBank is onderdeel van SNS REAAL en valt onder het deposito-garantiestelsel

Hendriks & NijssenDe Pastorij 46081 AZ HaelenT 0475 - 59 17 00E [email protected] www.henn.nl

Wij zijn de bank bij u in de buurt. Met persoonlijk advies en producten zonder poespas.

Voor al uwgeldzaken.

Alle bankproductenin huis

Heldere voorwaardenen gunstige tarieven

Altijd een aantrekkelijke spaarrente

Compleet betaalpakket: Wereldpas, InternetBankieren, iDEAL

RegioBank is onderdeel van SNS REAAL en valt onder het deposito-garantiestelsel

Hendriks & NijssenDe Pastorij 46081 AZ HaelenT 0475 - 59 17 00E [email protected] www.henn.nl

MARCEL VOLLEBREGT Financiele DienstenVoorheen Regiobank Geenen Assurantiën Heythuysen

J. Truijenstraat 2-B5768 CB MeijelT 077 - 46 63 330E [email protected]

Zuiderhuis IsidorusVoorheen Triepels Assurantiën

Raadhuisplein 46085 BZ HornT 0475 - 58 17 20E [email protected] www.zuiderhuis.nl

Hendriks & Nijssen Assurantie adviesburoDe Pastorij 46081 AZ HaelenT 0475 - 59 17 00E [email protected] www.henn.nl

Hans NelissenAdministratiekantoorBoekenderweg 8A6017 CP ThornT 0475 - 56 17 66E [email protected] www.hnelissen.nl

Bert Zeegers Administratie- en assurantiekantoorWijngaard 16-186017 AG ThornT 0475 - 56 24 66E [email protected] www.bert-zeegers.nl

Diga VerzekeringenMarkt 126088 BP RoggelT 0475 - 49 18 77E [email protected]