Groene Mark 3-2012

32
nummer 3 / augustus 2012 Marktoverzicht kettingzagen De tuinbranche en internet

description

Groene Markt

Transcript of Groene Mark 3-2012

Page 1: Groene Mark 3-2012

GVG.indd 1 16-08-2012 12:14:18

nummer 3 / augustus 2012

Marktoverzicht kettingzagen

De tuinbranche en internet

Cover-nr3.indd 1 22-08-12 11:13

Page 2: Groene Mark 3-2012

[email protected]: 0800 022 59 02F: 0800 022 59 03

[email protected]: +31 (0)24 373 19 90F: +31 (0)24 373 17 65

Welcome to the green side of life.

HoutkloofmachineXBR HWS50, 5T

Wenst u dealer te worden? Contacteer ons!EuroGarden levert uitsluitend aan de professionele vakhandel

XBR HWS50, 5T

Welcome to the green side of life.

VerticuteermachineXBR 38VE-RL

HoutkloofmachineXBR VWS60, 6T

2-adv 12 21-08-12 09:32

Page 3: Groene Mark 3-2012

VOORWOORD

Groene Markt

augustus 20123

Voorop Inhoud

GVG.indd 1 16-08-2012 12:14:18

nummer 3 / augustus 2012

De tuinbranche en internet

Marktoverzicht kettingzagen

Cover-nr3.indd 1 21-08-12 15:37

3In de vorige Groene Markt stond een berichtje over Hornbachs voornemen met het Werkstatt-concept te komen: expertise van een werkplaats in een megamarkt. In het buitenland gangbaar, bij ons helemaal nieuw. Dat zorgde wel voor leuke reacties (zie Binnen de perken). Voor de handel betekent dat concurrentie, dus is het meer dan ooit zaak om je te onderscheiden. Medio juni besloot ik de kamer van mijn zoon aan te pakken. Hij had zijn examen gehaald en was zijn tienerkamer een beetje ontgroeid. Dan begin je bij de verf. Wij met z’n tweeën naar de bouwmarkt om de hoek en een kleur uitgezocht. Het kostte twee blikken voordat de assortimentsdeskundige onze kleur blauw tevoorschijn wist te toveren in plaats van grijsgroen. Een klein verschil, dacht ik zo. Voor mezelf had ik een blik grijs gekocht om mijn huiskamer te verfraaien. En ja hoor, ik had méér dan genoeg. Dus niet. Uiteindelijk had ik de dubbele portie nodig, maar omdat de grijze kleur in de kamer niet in de smaak viel, ben ik naar een verfspeciaalzaak gegaan. Vriendelijke mensen, bovenal deskundig, de juiste vragen stellend én, dat is het belangrijkste, de juiste kleur en kwaliteit verf geadviseerd. En

duurder? Absoluut niet, integendeel. “Hier, ik doe er voor de zekerheid nog even een roller bij”, glimlachte de verkoopster. Goed bedoeld, want ik wek niet de indruk de

handigste Harrie te zijn, zeker niet met een verfspuit. Uiteindelijk een schitterend resultaat, zónder roller. Dus heb ik netjes de roller teruggebracht en ik weet zeker dat ik de volgende keer dáár mijn verf haal. De langere ‘reistijd’ ten spijt. Precies invullen wat de klant vraagt, dát is de kracht van de vakhandel. Tegen competitieve prijzen. En in een sfeer waarin je je als klant bijzonder prettig voelt.En ander voorbeeld: driekwart jaar geleden heb ik een goede cameralens gekocht. Tenminste, dat dácht ik. Na drie weken ging hij al een reparatietraject in van bijna drie maanden en na enkele weken plaatjes schieten heb ik hem wederom teruggebracht. De deskundige zou hem testen, áls hij tijd had. Door een reorganisatie is die tijd schaars geworden, maar na vijf weken kon hij niets vinden. Een paar weken later was ik het zó beu, dat ik alles bij elkaar heb gezocht, inclusief originele verpakking en documenten en de lens heb afgeleverd met de woorden: “Het interesseert me niet wat jullie ermee doen, maar ik hoef hem niet meer.” In de hoop daarmee tot een oplossing te komen. “Geen probleem, dan verkopen we hem als demo en krijg je het geld terug.” Nu ben ik wel al jaren een goede en trouwe klant. En ja, was ik inderdaad over de winkel gaan twijfelen door het onbevredigende gezeur met het onding, maar ik ben ineens van mijn twijfel af. Wat een ongekende service! Doe je dat met een gebruikte maaier ook? Nee, dat lijkt me erg lastig, want aan gebruikssporen ontkom je niet. Maar het gaat om het idee. Oplossingsgericht denken in het belang van die klant. Als onze handel dát blijft doen, zal de motoristenschoorsteen blijven roken. Zeker weten!

Bert Hoogeland

Binnen de perken 5

Nieuws en wetenswaardigheden

uit de branche 5

Markt 8

Kruijthoff: ‘Nee bestaat bij ons niet’ 8

Van Gurp: Kwaliteit en duurzaamheid 9

Stierman wil bezieling overbrengen 10

Van der Haeghe maakt beloftes waar 11

Internet en de tuinbranche 12

Social gardening 15

Product 16

Kettingzagen en veiligheid 16

Productnieuws kettingzagen 18

Productnieuws overig 27

Column 19

Tabellen en overzichten 20

Kettingzagen 20

Buitenshuis 25

Gafa-Spoga 25

Overige najaarsbeurzen 26

Demo Dagen 29

Colofon 30

Vakblad voor tuincomfort18e jaargang nr. 3augustus 2012

Klantenbinding

Agialube aerosols

Agialube heeft haar as-sortiment spuitbussen vernieuwd en uitgebreid. Na 8 jaar waren de ver-pakkingen toe aan een restyling en zijn er nieu-we producten toege-voegd.

Voorop deze Groene Markt staan Bio Heggen-schaarspray, Protect Wax en Carb Clean, de meest verkochte Agialube spuitbussen in de groen-sector.

Agialube aerosols onder-scheidt zich door aparte producten, toegespitst op de groensector te ont-wikkelen. Door de nauwe contacten in de groen-sector en de korte lijnen binnen de organisatie, kan Agialube direct in-spelen op de vraag van-uit de markt.

Agialube BeneluxGVG Oliehandel B.V. T: 024.675.43.61E: [email protected]: www.agialube.nl

Voorwoord_augustus_0,5pag.indd 3 21-08-12 15:41

Page 4: Groene Mark 3-2012

De kunst van banen maaien

Een nieuwe zitmaaier aanschaffen kan een inspannende

bezigheid zijn. Er zijn vele fabrikanten, veel opties en veel

afwegingen te maken. Maar als u zich richt op wat er echt

toe doet - maaibeeld, tractie, comfort, duurzaamheid,

gebruikersgemak - zullen vele vragen zich zelf beantwoorden.

En één fabrikant zal eruit springen - Simplicity.

The Way to a Beautiful Lawn

2000Z

© 2012 Briggs & Stratton Power Products Group, LLCWij behouden ons het recht voor wijzigingen in modellen en programma door te voeren zonder voorafgaande kennisgeving.

www.simplicitymfg.com

Zero Turn met Briggs & Stratton Intek™ Series 7200 2-cylinder V-Twin OHV motorHydro Gear® onafhankelijk geintegreerde hydrostatische transmissie, 107 cm frame gemonteerd maaidek met aluminium mesassen, verstelbare bedieningshendels voor prettig en comfortabel sturen.

Alle vermogenopgaven zijn bruto per SAE J1940 zoals opgegeven door Briggs & Stratton.

2000Z.indd 1 06-07-12 10:48

4-adv 12 21-08-12 09:31

Page 5: Groene Mark 3-2012

Groene Markt

augustus 20125

BINNEN DE PERKEN

NATIONALE GAZON DEMODAG

Nationale Gazon DemodagOp 19 september a.s. wordt in Biezenmortel de derde editie van de Nationale Gazon Demo-dag gehouden. Het doel is om hoveniers en openbaar groenbeheer-ders nog meer de prakti-sche kant van het aanleggen en renoveren van gazons te laten zien.

Op 8.000 m2 gazon zullen de nieuwste machines hun kunsten vertonen. Kijk voor meer informatie op www.nationalegazondemodag.nl.

REESINK

Kemp Groep overgenomenKoninklijke Reesink heeft met de aandeelhouder van Ben Kemp Holding een principeovereenkomst bereikt over overname van 100% van de aan-delen. Deze overname past in de strategie van Reesink om in het groene segment te groeien in aanpalende markten met sterke A-merken of con-cepten. De Kemp Groep is al ruim 55 jaar specialist in grondverzetmate-riaal en heeft vestigingen in De Meern, Bergschenhoek en Hamme (België). Gerrit van der Scheer (CEO Reesink): “Wij zien grondverzet als een interessante markt voor het groene segment. Met de overname van de Kemp Groep, specialist in grond-, weg- en waterbouw zetten we een belangrijke stap in deze markt.”

VHG

Groen ZomerakkoordHet ‘Groen Zomerakkoord’ is in het leven geroepen door branchevereni-ging VHG, CUMELA Nederland, Stadswerk en NCO. Ze streven naar duur-zaam, chemievrij beheer van de openbare ruimte en vragen staatssecretaris Atsma en Kamerleden zich eveneens in te spannen om deze ambitie te realiseren. Op 24 mei 2012 gaf Stichting NCO een demonstratie van niet-chemische onkruidbestrijdingmachines aan ver-schillende politici, waarna het Groen Zomerakkoord werd overhandigd. Hierin wordt aan staatssecretaris Atsma en Kamerleden o.a. het vol-gende gevraagd:

– Snelle duidelijkheid over het afschaffen van chemische middelen voor onkruidbestrijding

– Ondernemers toekomstbestendig laten investeren in innovatie (i.p.v. certificatie)

– Een overgangstermijn tot 1 november 2015 in acht te nemen voor het afschrijven van machines

Staatssecretaris Atsma reageerde positief op het initiatief.

Meer nieuws over VHG: onlangs heeft de branchevereniging een samen-werkingsovereenkomst getekend met een zestal AOC’s (Agrarisch Oplei-dingsCentrum), waarbij deze scholen een licentie hebben ontvangen om de VHG Branche-opleiding te mogen uitvoeren. De AOC-scholen voerden al de SOG (Stichting Onderwijs Groenvoorzieningen) avondopleiding uit, een opleiding voor werkenden en mensen die in het hoveniersvak wilden treden, maar niet overdag naar school kunnen gaan. Het betreft de instellingen AOC Oost Training en Projecten (Almelo), Clusius College (Alkmaar), Edudelta College (Barendrecht), Helicon Opleiding (Eindho-ven), Terranext (Eelde) en het Wellantcollege (Houten). Om nog even bij VHG te blijven: De VHG MVO-wijzer wordt steeds vaker toegepast door ondernemers. Duurzame gewasbescherming is één van de belangrijkste vijf thema’s van het MVO-beleid (Maatschappelijk Ver-antwoord Ondernemen) van ondernemers in het groen. Uit de resultaten van de vragenlijst van de VHG MVO-wijzer blijkt dat het beperken van chemische gewasbeschermingsmiddelen en biociden bij alle gebruikers een aandachtspunt is. Onkruid, ziekten en plagen wordt door 11% van de ondernemers helemaal zonder chemische middelen bestreden. Circa 17% van de ondernemers past alleen chemische middelen toe als een opdrachtgever hier expliciet om vraagt.

ADVANTA-LIMAGRAIN

Beste veld Jupiler League ligt in TilburgHet beste veld van de Jupiler League lag afgelopen seizoen in Tilburg. Willem II laat haar veld sinds jaar en dag inzaaien met Advanta-grasza-den en beschikt, volgens alle aanvoerders van de clubs, over het aller-beste veld op visueel en speeltechnisch vlak. Een mooie opsteker voor Gerard Gillis van Limagrain en Jan Krijnen van Advanta Graszaden, die sinds drie jaar verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. De strijd om de

beste grasmat eindigde net als op sportief ter-rein: de Tilbur-gers bleven hun collega’s van FC Den Bosch net voor. Nu maar afwachten of de Tilburgse gras-mat ook op Ere-divisieniveau om de prijzen meespeelt.

GROENKEUR

Richtlijnen geaccepteerdDe Raad voor Accreditatie heeft de drie Groenkeur-beoordelingsrichtlij-nen voor de zakelijke markt definitief geaccepteerd. Dit betekent dat de dienstverlening van Groenkeur-ondernemers wordt getoetst aan de internationale regelingen die gelden voor kwaliteit. De nieuwe kwali-teitsnormen voor groenvoorzieningen, boomverzorging en dak- en gevel-begroening bevatten tevens de normen voor ISO 9001 en treden per 1 januari 2013 in werking.

BETAFENCE

Opvallende productenBetafence is op de Floriade 2012 in Venlo aanwezig met een aantal opvallende producten. Betafance is te vinden in de Appeltern-stand, waar het onder andere de ‘Bekafor Classic’ en de ‘Zenturo gevulde wand’ presenteert. De Bekafor Classic is een stevige paneelaansluiting in antracietgrijs, ingevuld met houten Collfort-latten in paars en wit. Verre van klassiek, maar origineel, uniek en met een hedendaagse toets. De Zenturo gevulde wand bestaat uit de Zenturo Superpanelen, ingevuld met ‘kokosschelpen’, die door hun afgeronde vorm en kleurschakeringen een eigentijdse sfeer scheppen. De Floriade in Venlo is te bezoeken tot en met 7 oktober.

Binnen_de_perken_3pag.indd 5 22-08-12 11:14

Page 6: Groene Mark 3-2012

Groene Markt

augustus 20126

BINNEN DE PERKEN

EAC

Amsterdam is ‘European City of Trees’Amsterdam mag zich een jaar lang ‘European City of Trees’ noemen. Deze award wordt toegekend aan een stad die toonaangevende activiteiten ontplooit in het beleid, beheer en de burgerparticipatie gericht op bomen in een stedelijke omgeving. Amsterdam werd gekozen vanwege haar groene karakter en de bijzondere populatie iepen die er te vinden is.

EUROGARDEN

Personeelsbestand uitgebreidEurogarden Nederland heeft haar personeels-bestand uitgebreid met Willy Tepperik. “Met meer dan 25 jaar ervaring in de tuin- en park-branche is hij een mooie aanvulling op het Eurogarden-team”, aldus Kurt van Dyck. In het Noorden van Nederland zal Tepperik naast het intensiveren van de samenwerking met bestaande relaties, ook het uitbreiden van het klantenbestand en het vermarkten van het onderdelen- en accessoire-assortiment op zich nemen.

PDR

‘Op bezoek’ bij HornbachIn de reeks reacties op het stukje over Hornbach in de laat-ste editie van Groene Markt ontving de redactie ook een foto van Peter de Reus, de motorist uit Zevenbergen. Hij maakte een kiekje van zijn karakteristieke bus vóór het pand van de bouwmarktgigant. Met een knipoog welteverstaan. Maar hij had wel een duidelijke mening over het artikel over de komst van de mogelijke Werk-statt-formule, een werkplaats in de Hornbach-bouwmarkt om service te geven. “Je ziet dat vanuit Frankrijk opkomen en je houdt het niet tegen”, vertelt hij. “Toch zie je in dat soort kanalen een bovengrens. Je moet de betere producten ook kunnen verkopen en Hornbach blijft toch doe-het-zelf, dus koop-het-zelf. En je moet techniek en communicatie kunnen combineren. Goede motoristen kunnen dat als geen ander. Ik neem zelf ook wel eens de proef op de som en laat me eens wat uitleggen. Als wij motoristen onze zaakjes goed doen, hoeven we er niet echt bang voor te zijn. Kijk naar Halfords: die hebben ook een werkplaats. Een goede fiet-senmaker ligt daar ook niet wakker van.”

STIERMAN

Succesvolle open dagenStierman hield op 8 en 9 juni haar open dagen. Op het demonstratie-terrein konden bezoe-kers demonstraties bijwonen van o.a. zaag- en kloofmachines, houtversnipperaars en grondboormachines. Daarnaast produceerde één van Nederlands beste figuurzagers, d.m.v. speedcarven met de motorzaag, werkstukken die ter plekke verkocht werden. De opbrengst hiervan ging naar Stich-ting KiKa.Stierman heeft zich overigens versterkt op het gebied van stobbenfre-zen, nu ook de producten van de Deense fabrikant F.S.I. in het assorti-ment zitten. Daarnaast is Stierman actief op het gebied van beschermingsmiddelen. Onlangs werd de ‘Peltor bosmaaier vizierset’ geïntroduceerd, die goede ondersteuning biedt op voor- en achterhoofd, alsook een vervangbare zweetband en snelverstelling met draaiknop op de achterzijde.

EK BOSARBEID

Nederland zesdeHet Nederlandse team, bestaande uit Wouter Schulp, Chiel Wijnholt, Harm Eigenraam en Gerard van Looijengoed, heeft de zesde plaats behaald tijdens de ‘European Championship in Forstry Skills’. Van 21 tot 27 mei werden zestien landen getest op hun kennis van bos en bosbouw en in de vaardigheden met de motorzaag. Opvallend was de prestatie van het Nederlandse team op het onderdeel Bosbouwparcours, waarbij Nederland vijfde werd. Uiterst knap voor een land waarin zo weinig bos-bouw is. Het EK werd gewonnen door het gastland Slovenië, tweede werd Oostenrijk en Noorwegen behaalde de derde plaats.

BOOMKWEKERIJ VAKBEURS

Pijlen gericht op DuitslandOp 27, 28 en 29 november gaat de tweede editie van Boomkwekerij Vak-beurs Venray plaats vinden. Om kwe-kers en toeleveranciers een beurs te bieden die zich onderscheidt, is beslo-ten sterk in te spelen op buurland Duitsland. Er is een Duitse website gekomen, evenals een Duitse accountmanager en de Duitse vakbladen worden betrokken in de mediacampagne van de vakbeurs. Meer dan 300 exposanten zullen deelnemen aan de Boomkwekerij Vakbeurs. Meer informatie is te vinden op www.evenementenhal.nl.

ETESIA

Primeur op FloriadeMaaien tijdens de Floriade is normaliter uit den boze, maar voor de Bahia M2E werd een uitzondering gemaakt. Het is Europa’s eerste volledig elek-trisch aangedreven zitgrasmaaier met grasopvang, zijuitworp en mulch-systeem. Net als zijn kleine broertje, de volautomatische robotmaaier ETM65, is hij milieuvriendelijk, schoon, stil, zuinig en innovatief. De elek-trische zitmaaier is door Etesia voor de particuliere markt ontwikkeld.

NATIONALE GRASDAG

Verstand van gras?In de jubileumeditie ’10 jaar Nationale Grasdag’ wordt onderzocht hoe het is gesteld met de hedendaagse kennis over gras en grasonderhoud. Zijn fieldmanagers nog altijd die vakmensen die het gras horen groeien of zijn het in toenemende mate coördinatoren in het samenspel tussen regiegemeenten en uitvoerende samenwerkingspartners? Nationale Grasdag is een studiedag voor eenieder die professioneel met sport-veldgras van doen heeft. Deskundigen geven tips, antwoorden en advie-zen. Op www.nationalegrasdag.nl is meer informatie te vinden over de Nationale Grasdag, die op 12 november gehouden wordt in stadion De Kuip in Rotterdam.

Binnen_de_perken_3pag.indd 6 22-08-12 11:14

Page 7: Groene Mark 3-2012

Groene Markt

augustus 20127

BINNEN DE PERKEN

HUSQVARNA

Gerechtelijke stappen tegen PositecHusqvarna heeft gerechtelijke stappen ondernomen tegen Positec. Het Zweedse concern is van mening dat de fabrikant achter het merk Worx in hun maairobot patenten schendt. Directievoorzitter Hans Linnarson: “We vinden het prima dat andere fabrikanten ons helpen met het vergro-ten van de robotmaaiermarkt. Maar ze moeten wel hun eigen r&d doen en niet de beste oplossingen kopiëren. We hebben veel werk en onder-zoek gedaan en zullen onze technologie met hand en tand beschermen tegen hen die tegen de regels zondigen.” Twistappel in deze kwestie is de Landroid-maaier van Worx. Positec verklaart dat in het model 2012 geen enkel patent geschonden wordt.

WIENERBERGER

Vier stijlgroepenWienerberger, producent van keramische bouw- en bestratingsmaterialen, introduceert vier stijlgroe-pen gebakken straatstenen. ‘Designa’ voor een moderne en overzichtelijke tuinstijl, ‘Vida’ staat voor sfeervol, gezellig en kleurrijk, bij ‘Classica’ overheerst de tra-ditionele en rustieke sfeer en ‘Natura’ staat voor een natuurlijke en landelijke tuin. De nieuwe web-site www.gebakken-bestrating.com inspireert tuinliefhebbers die op zoek zijn naar een tuin met authenticiteit en identiteit.

BRIGGS & STRATTON

Cijfers gepresenteerdBriggs and Stratton heeft de financiële resultaten van het fiscale jaar 2012 (dat loopt van 1 juli 2011 tot 1 juli 2012) gepre-senteerd. In 2012 heeft de fabrikant van maaimachinemotoren een netto verkoop gedraaid van $ 2,1 mrd (€ 1,7 mrd), een daling van 2,1% ten opzichte van de omzet in 2011. In het vierde kwartaal van 2012 werd er voor $ 501,2 mln (€ 408,7 mln) ver-kocht, liefst 17,2% minder dan het laatste kwartaal van 2011. Het netto inkomen steeg met 19,1% naar $ 29 mln (€ 23,6 mln).

ROBERT BOSCH

Investeren in onderzoekIn het Zuid-Duitse stadje Renningen ging onlangs de eerste spade de grond in voor een gloednieuw onderzoeks- en ontwikkelingscentrum. De komende twee jaar verrijzen daar veertien gebouwen met een werkop-pervlakte van 110.000 m2. De bouwkosten voor de kenniscampus bedra-gen € 160 mln en in het begin van 2014 zullen de eersten van de in totaal 1.200 medewerkers hun intrek nemen in het nieuwe optrekje. Zij zullen zich o.a. bezighouden met het zoeken naar nieuwe materialen, technolo-gieën, methoden maar ook het ontwikkelen van nieuwe systemen, com-ponenten en productieprocessen.

AEQUOR

AOC Oost wint beroepenwedstrijdLucq Post en Marcel Jansen van AOC Oost uit Almelo hebben de finale van de Nationale Beroepenwedstrijden Tuinaanleg 2012 gewon-nen. De finalisten legden tijdens de Floriade een volledige tuin aan met een houten pergola, een vijver, verschillende verhardingen en een grote variatie aan beplan-ting. De organisatie van de wedstrijd is in handen van branchevereniging VHG en Aequor.

HUSQVARNA

Internationale designprijzen gewonnenDit jaar zijn negen producten van de Husqvarna Group bekroond met een Red Hot Design Award 2012. Acht producten ontvingen een award voor de hoge kwaliteit van het ontwerp. De Husqvarna Accu Rider, de eerste accu aangedreven zitmaaier ter wereld, kreeg de ‘best of the best’ award. Ook de drie premium merken van de Husqvarna Group, Husqvarna, McCulloch en Gardena, sleepten een award in de wacht. De Red Dot Design Award is een bekende internationale designprijs, uitge-reikt door het Design Zentrum Nordrhein Westfalen.

TUINIEREN.NL

Nieuw tuinplatform met how-to-video’sHet nieuwe tuinplatform www.tuinieren.nl is live. Op deze website is alles te vinden over ontwerpen, inrichten en onderhouden van tuin, (dak)terras of balkon. Hovenier Jurgen Smit, bekend van diverse televi-sieprogramma’s, geeft in korte how-to-video’s antwoord op uiteenlo-pende tuinvragen.

LOZEMAN

Opening vestiging AalsmeerderbrugMet het doorknippen van een lint door Thorsten Lozeman, werd de vierde vestiging van Lozeman in Aalsmeerderbrug officieel geopend. Lozeman importeert en verkoopt ruim zestig jaar een groot assortiment aan tuinmachines en accessoires in de Benelux. Met de overname van filiaal servicebedrijf Oosterlaan, is de vierde vestiging van Lozeman in Aalsmeerderbrug een feit.

Binnen_de_perken_3pag.indd 7 22-08-12 11:14

Page 8: Groene Mark 3-2012

MARKT

Groene Markt

augustus 2012

8

‘Nee bestaat bij ons niet’Sinds zijn 25e is Pieter Kruijthoff ondernemer. Als zzp’er was hij monteur voor onder meer Heijmans Heftrucks en K. Vos en Zn., groothandel in tuin- en parkmachines. Tegenwoordig is hij eigenaar van beide bedrijven. “Die achtergrond geeft mij voordelen.”

Hierbij maakt Vos geen onderscheid tussen bedrijven en particulieren, die overigens grotendeels van de Hoeksche Waard komen. “Van bos-maaiers en motorzagen tot maaiers en trekkers, ieder product krijgt van ons de aandacht die het verdient. We vinden alles even belangrijk”, luidt Vermeulens reactie.Ook voor merken buiten Vos’ porte-feuille wordt tijd gemaakt. “Als ik zie dat we het probleem kunnen oplossen, dan zullen we dat zeker doen. ‘Nee’ bestaat bij ons niet”, aldus Kruijthoff.

Rustig en overzichtelijkDe werkzaamheden rond de ver-huizing zijn bijna afgerond. Inmid-dels werken negen mensen voor hem: “Een gezellige, goede groep mensen die voor 100% voor het bedrijf gaat”, beoordeelt Kruijhoff zijn personeel. Daarnaast heeft hij het oude - ‘oubollige’ - beeldmerk aangepast. “Het is nu een rustiger en overzichtelijk logo”, vindt hij. “Met die pictogrammen is het direct duidelijk wat we doen.”Alleen de website moet nog wor-

den aangepast, met daarbij de cen-trale woorden ‘rustig’ en ‘overzichtelijk’. Zonder webshop overigens. “Verschillende leveran-ciers vinden dat verkopers uitleg dienen te geven bij de verkoop van een tuin- en parkmachine”, legt Kruijthoff uit. “Eigenlijk ben ik het daar wel mee eens.”

ren. Maar het liefst neemt hij de machines mee naar de werkplaats. “Daarvoor hebben we kundig per-soneel, met al het benodigde gereedschap in de buurt.”

Nieuw exemplaarWant kwaliteit en service zijn de codewoorden voor Kruijthoff en zijn personeel. Verkoper Jan Ver-meulen beaamt dit. Hij heeft vijf-tien jaar voor K. Vos en Zn. gewerkt en verhuisde mee naar de Kreupe-leweg. “Die kernwaarden hebben altijd hoog in het vaandel gestaan”, vertelt hij. “Wij hebben ons als doel gesteld om ze op een nog hoger niveau te brengen. Mochten de reparatiekosten aan een machine bijvoorbeeld te hoog worden, dan bieden we een nieuw exemplaar aan.”

In het plaatsje Klaaswaal op de Hoeksche Waard, één van de Zuid-Hollandse eilanden, heeft ruim twee jaar geleden een bieslook-kwekerij plaatsgemaakt voor Vos Tuin- en Parkmachines, de nieuwe naam van het voormalige K. Vos en Zn. Direct na de overname wist Pie-ter Kruijthoff dat een verhuizing noodzakelijk zou zijn.“Het bedrijf is opgericht in 1919 door Koen Vos. Diens kleinzoon Koen kon geen opvolging vinden. Toen ik dat hoorde, heb ik gevraagd of ik het bedrijf van hem kon overnemen. In het verleden had ik er immers als monteur gewerkt, dus we kenden elkaar al.”

VerhuizingDe overname is inmiddels tweeën-half jaar geleden. Het eerste wat Kruijthoff na de overname deed, was de verhuizing naar de Kreupe-leweg in Klaaswaal verzorgen. “Het bedrijf had sinds de oprichting in het centrum van het dorp gestaan”, legt hij uit. “Daar was geen ruimte om uit te breiden. Daarnaast had het vrachtverkeer er weinig ruimte door de nabijgelegen smalle burg. Geen ideale locatie dus.”De Kreupeleweg is dat in zijn ogen wel: tussen de akkers. “Vrachtwa-gens hebben hier genoeg ruimte en er is voldoende parkeergelegen-heid. Ook mijn huis staat hier. Het past allemaal prima. Aan het interi-eur van het bedrijf zelf hebben we wat moeten aanpassen, maar het meeste was al aanwezig. Daarmee heb ik geluk gehad. Alleen al de showroom is meer dan tweemaal zo groot geworden.”En dankzij zijn andere bedrijf Kruijthoff Heftrucks – het voorma-lige Heijmans Heftrucks – is hij van meerdere markten thuis. Zo kan hij prima op locatie, waar mogelijk, diverse soorten reparaties uitvoe-

NaamsveranderingSinds de overname is de naam K. Vos en Zn. uit het straat-beeld verdwenen. Kruijthoff heeft de naam immers aange-past, maar ingrijpend is de verandering niet geweest. “K. Vos is een écht Klaaswaals bedrijf, van begin af aan. Gelukkig hebben we de meeste vaste klanten ook mee weten te nemen. Aangezien de eigenaar nu niet meer Koen heet, heb ik de naam iets aan-gepast: in plaats van K. Vos heet het bedrijf nu Vos tuin- en parkmachines.”

Pieter Kruijthoff en Jan Vermeulen (rechts) voor het nieuwe logo.

markt_Vos Klaaswaal_1pag.indd 8 21-08-12 09:36

Page 9: Groene Mark 3-2012

MARKT

Groene Markt

augustus 2012

9

‘ Onze branche ontwikkelt zich als de landbouwsector’ Kwaliteit, eerlijkheid en duurzaamheid zijn begrip-pen waar Van Gurp Wijhe voor staat. Zijn ondergrens is een merk waarvan hij zeker weet dat de onderde-len over enkele jaren ook nog verkrijgbaar zijn. “Na-tuurlijk, die klant moet er zeker van zijn dat die ma-chine nog te repareren is.”

meer traffic. Mensen die iets gerichts moeten hebben, gaan naar een motorist. Door juist die open constructie zie je dat een winkelbe­zoek bij de één, uitmondt in een aankoop bij de ander. Dat is toch geweldig?”Van Gurp heeft voornamelijk parti­culiere klanten. Ook vanuit de his­torie gegroeid omdat er in de regio geen grote groenbedrijven zijn. Bijzonder tevreden is hij over de ontwikkeling in het robotmaaier­segment. “Dat hebben we van begin af aan opgepakt. De robot­maaiers hebben veel van het loop­maaiersegment afgesnoept. Het is echter belangrijk dat je ook service aanbiedt, niet alleen de aanleg, maar ook het onderhoud. Net als onze winterbeurtenservice voor benzinemaaiers controleren we bij de robots de accu en maken ze net­jes schoon. Je kunt alles uitlezen, dus veel preventief onderhoud uit­voeren zodat de klant tijdens het seizoen niet tegen problemen aan­loopt.”

Inmiddels vindt het robotsegment ook zijn weg via het internet en het aanbod van goedkope varianten groeit. Wat doet Van Gurp met klanten die na zo’n aanschaf toch voor hulp bij hem aankloppen? “Met Husqvarna­klanten gaan we gewoon goed om, omdat we met de importeur goede afspraken heb­ben. Bij andere merken moeten we kijken of we ze uit kunnen lezen of repareren. Lukt dat niet, zullen we hem toch wijzen op de voordelen van óns merk. Maar we gaan met iedereen netjes om, want het kan een nieuwe klant zijn.”Kwaliteit, eerlijkheid en duurzaam­heid zijn de begrippen waar Van Gurp voor staat. Zijn ondergrens is een merk waarvan hij zeker weet dat de onderdelen over enkele jaren ook nog verkrijgbaar zijn. “Natuurlijk, die klant moet er zeker van zijn dat die machine nog te repareren is. Daarvoor ben jij als ondernemer ver­antwoordelijk. En durf ook te zeggen dat er goedkopere machines zijn. Goedkoop heeft een reden.”

Je moet gebruik maken van de bin­ding met de klant en toegevoegde waarde bieden. Als je feeling met de klant hebt, kun je hem ervan overtuigen dat toegevoegde waarde geld kost. En je moet anders ondernemen en zelf aanwe­zig zijn op het internet. Aan de andere kant zie je dat in de land­bouwsector heel veel internethan­del bedreven wordt, omdat het daar om grote spelers gaat die lan­delijk opereren. In de tuin­ en park­branche heb je nog veel kleine winkels, maar als die gaan wegval­len, zie ik in onze branche dezelfde ontwikkeling als in de landbouw­sector.”

Traffic genererenHet bijzondere aan de winkel van Van Gurp is de vrijwel naadloze overgang van tuinmachinevakhan­del naar bouwmarkt. Van oudsher zo gegroeid en ook na de verbou­wing zo gehandhaafd. “Natuurlijk, de bouwmarkt genereert altijd

Als je door Wijhe rijdt, wordt met­een je aandacht getrokken door een bijzondere combinatie. Op de stoep van de KlusWijs­bouwmarkt prijkt namelijk een hele rij zitmaai­ers. Inderdaad herbergt de nieuwe winkel zowel een dhz­ als een motoristentak en dat is vanuit de historie zo ontstaan. “Mijn opa begon een dikke honderd jaar gele­den als hoefsmid”, vertelt Leon van Gurp. “Mijn vader voegde daar landbouwmachines aan toe. Klan­ten vroegen steeds meer. Van een schroefje tot klompen, van lampen tot verf. We vullen eigenlijk van oudsher de behoefte van de lokale markt in. Tegenwoordig hebben we daarom drie takken: mijn broer doet de landbouwmechanisatie en ik ben verantwoordelijk voor de bouwmarkt en de particuliere tuin­machines.”

InternetMet de tuin­ & parkwinkel heeft Van Gurp een regionale functie. Dat doet hij met een paar sterke mer­ken. “We maken een voorselectie voor de klant. Die weet vaak niet waar hij het moet zoeken. Met de paar merken die we hebben, vullen we de hele lijn in. En we hebben vrijwel alle machines staan: de klant wil ze zien en voelen. Dat is onze voorsprong op internet, bij­voorbeeld.”Het internet wordt door veel onder­nemers als gevaar gezien. Van Gurp staat er dubbel in. “Natuurlijk heeft internet onze prijzen en marges wat omlaag gehaald. Maar gevaar?

Leon van Gurp: “Maak gebruik van binding met de klant.”

markt_Van Gurp Wijhe_1pag.indd 9 21-08-12 15:40

Page 10: Groene Mark 3-2012

MARKT

Groene Markt

augustus 2012

10

‘ We willen bezieling overbrengen’Volumegoed hoort niet thuis in het machineprogramma van Stierman. Bedrijfsleider Johan Teeuwen meent ook dat Stier-man Reesink door het brede pakket geen dealerschappen exclusief kan maken. “Nee, wij vertonen geen hypocriet ge-drag. We trekken samen de kar en leggen een goede basis voor een langetermijnrelatie.”

geslaagd is, gaan machines in pro-ductie. Volledig getest, afgevuld met olie en benzine worden ze bij de klant afgeleverd. Dát is onder-scheid. En ja, het voorraadverhaal klinkt misschien vreemd, maar je kunt toch geen variatie op voor-raad zetten?”Aan de onderzijde van het assorti-ment is geen duidelijke lijn getrok-ken. Die streep tref je wel aan in de missie van het bedrijf. “Neem bij-voorbeeld Pickpine. Daar kun je ook mee naar de consument, maar die ambitie hebben we helemaal niet. Wij willen een hogere kwali-teit in huis hebben met een iets hogere prijs, zodat we met gezonde marges en prijzen kunnen blijven investeren in meerwaarde. Kwali-teit vormt immers jouw naam.”

LangetermijnbasisOok de onderdelen/slijtdelenhan-del is bij Stierman een volwassen poot. Het merk Oregon zit, met een korte onderbreking, al jaren in het pakket van het bedrijf. Maar op het eerste gezicht conflicteert het met de non-massavisie. “Natuurlijk, iedereen met een motorketting-zaag koopt Oregon, maar het merk zit absoluut aan de bovenkant van de markt. Het gaat om specialisti-sche onderdelen. Innovatie krijgt

heel veel aandacht binnen het Ore-gon-concern. Kijk maar eens naar het Powersharp-verhaal. Omdat de handel wat conservatiever op nieuws reageert, vraagt het om een serieuze aanpak en daarom past het wel binnen ons beleid.”Binnen het machinesegment kiest Stierman bewust de niches. Maar, zo voegt Teeuwen er meteen aan toe, het moet wel binnen de gren-zen van het beheersbare blijven. “Sommige zaken komen te vroeg of ze passen niet. We kunnen wel veel willen, maar onze organisatie moet het ook aankunnen. Dan moet je denken aan het aftersalestraject. Onze prestaties naar de wederver-kopers toe moeten gewoon goed zijn. Wij op onze beurt hebben ook een eis aan potentiële dealers: mensen die geëngageerd zijn, krij-gen binnen onze organisatie altijd voorrang. Door het brede pakket kunnen we geen dealerschappen exclusief maken. Nee, wij vertonen geen hypocriet gedrag. We trekken samen aan de kar en leggen een goede basis voor een langetermijn-relatie. Daar zijn we beiden bij gebaat. Dat geldt ook voor de pbm’s waarmee we internationaal op de kaart staan. Voor 150 accounts zijn we al jaren dé specia-list op het gebied van zaagkle-ding.”

maar kettingzagen of bosmaaiers hoef je niet echt te demonstreren, tenzij er écht iets nieuws te melden is. Neem bijvoorbeeld Köppl, die bekend is van zijn éénassers. Die heeft wél het grootste assortiment werktuigdragers en is daarom heel divers. Of neem de Hydro Pony, die er in mijn optiek erg ‘abc’ uitziet. Als je er echter op gaat zitten, ben je verkocht. Die bezieling, gekop-peld aan kwaliteit, wil ik overbren-gen. Onze fabrikanten staan ergens voor en gaan niet puur uit van omzettargets.”

DemodiversiteitTeeuwen koestert de merken die Stierman voert. Zeker het concep-tenverhaal vraagt om investering én om verkoopdemo’s. “Natuurlijk, je hebt al snel voor € 50.000 aan demomachines staan, maar je hebt geen voorraad omdat de diversiteit zo enorm groot is. Je moet wél heel veel tonen. Pas als een demo

Begin juli was de officiële verhui-zing van Stierman en RTH naar Apeldoorn een feit. Achter de schermen had de importeur de voorraden al begin dit jaar overge-bracht naar het nieuwe optrekje langs de A50. Een maand later volgde het kantoor. “Het was onze doelstelling om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen, zodat onze klanten er weinig van merk-ten. Dat is helaas niet helemaal gelukt”, glimlacht Teeuwen.Toch kijkt hij tevreden terug op de move van Zutphen naar Apeldoorn. Een absoluut noodzakelijke stap in de ontwikkeling van het bedrijf, volgens hem. “Ja, we zien het als een investering in de toekomst. Je moet je groei veiligstellen. Daarom delen we het pand met RTH, ons agro-zusje en marktleider binnen haar werkgebied. Onze onderdelen lagen in het ‘dc’ van Reesink Ter Hoeven en liggen nu ook hier. Dan heb je alles onder één dak en kun je gebruik maken van de syner-gieën. Zo delen we de werkplaats en pakken we wat producten mee uit het brede pakket van RTH.”

Geen volumegoedStierman focust zich op de profes-sional in de groene ruimte, zoals hoveniers, bosbouwers, boomver-zorgers of mensen die het groen onderhouden. De importeur kiest voor een vorm van selectieve distri-butie. “We verkopen geen machi-nes als volumegoed. Ons aanbod bestaat uit producten waaraan een verkooporganisatie meerwaarde kan toevoegen. Zo moeten machi-nes verkocht worden door demo’s. Dan pas kun je laten zien wat de betreffende machine voor voorde-len heeft. Kijk, met alle respect, Johan Teeuwen: “Kwaliteit vormt jouw naam.”

markt_Stierman Reesink_1pag.indd 10 21-08-12 12:15

Page 11: Groene Mark 3-2012

MARKT

Groene Markt

augustus 2012

11

‘Je moet je beloftes waarmaken’Van der Haeghe startte dit jaar met een vestiging in Nederland. Een duidelijke keuze, ingegeven door cul-tuurverschillen, maar ook om dichter op de markt te zitten. “Dealers maken vaak gebruik van onze showroom. Hun klanten kunnen zien dat er een ver-trouwd bedrijf achter staat. Kracht en snelheid bepa-len het succes.”

IntermenselijkVan der Lienden is erg tevreden met zijn team. Sterker nog: in zijn optiek is de contactpersoon de beslissende factor. “In onze sector is de menselijke factor enorm hoog. En natuurlijk is er een prijs-druk, maar voor 70 tot 80% bepaalt de intermenselijke relatie het succes. Heel veel klanten moe-ten met hun machines geld verdie-nen, dus is er een wederzijds belang. Dan is ondersteuning belangrijk en moet je je beloftes waarmaken.”

De samenwerking met het moe-derbedrijf werkt uitstekend. Via het nieuw aangekochte zoeksys-teem van Ferris en Snapper is de dealer minder tijd kwijt aan het bestellen van onderdelen. “Het vraagt om investering maar het betaalt zich uit omdat het ook in het belang van de klant is. De techniek evolueert en wordt com-plexer, dan kun je toch niet in een onderdelenboek gaan bladeren? En dealers worden daarin geschoold. Dat is het voordeel van een sterk bedrijf: je hebt altijd specialisten achter de hand. En er is nog iets bijzonders: omdat onderdelen stuk gaan, leveren ze een bijdrage aan de winst. Dus ligt de concurrentie ook op de loer en moeten we onderdelen gaan ver-kopen. Ook daarin hanteren we een bewust beleid. Het prijsniveau kan niet, zoals vroeger, oneindig hoog zijn.”

LangetermijnvisieIn korte tijd draait de Nederlandse vestiging tot volle tevredenheid. Van der Lienden bekent dat het heel veel werk was. “Je komt uit een gespreid bedje en je moet nu eigenlijk van nul af aan beginnen. Met goede mensen hebben we een prima start gemaakt. Veel dealers hadden hun vraagtekens, maar ons was er alles aan gelegen om de relaties op peil te houden. En natuurlijk willen we nog verder groeien. Toch gaan we nieuwe zaken niet oppakken ten koste van oude zaken. Een nieuw merk nemen we niet voor de ‘heb’ op. Er moet een langetermijnvisie achter zitten. En we weten ook dat Iseki nog verder gaat uitbreiden.”Internet is ook een hot item. Van der Haeghe zal niet gaan verkopen via een webshop. “Onze klanten kunnen natuurlijk wel digitaal bestellen, maar wij verkopen niet aan eindgebruikers. Dealers zie ik dat wel via internet gaan doen. We zijn nu bezig om binnen onze web-site een eigen gedeelte voor hen te bouwen. Dan faciliteren wij dat en kunnen we hun winkel via onze site promoten. Je moet een dealer voorsprong geven!”

biedt. “Het is zelfs noodzakelijk, zeker in de professionele sector. Je moet service kunnen bieden en snel kunnen schakelen. Dealers hebben geen hele range staan, maar ze kunnen zo naar onze showroom komen. Daar wordt vaak gebruik van gemaakt. Voor de klant van onze klant is dat ook belangrijk. Hij kan zien dat hij bij een vertrouwd bedrijf koopt en dan vormt de laatste € 100 ook geen struikelblok meer. Kracht en snelheid bepalen het succes.”

Toen Iseki aankondigde de distri-butie op een andere manier aan te willen pakken, ontstond ongerust-heid bij importeurs. Ook bij Vor-mec, ook al had de importeur de Japanse fabrikant een sterke posi-tie bezorgd. Uiteindelijk kwamen Vormecs moeder Mechan Groep en de Belgische Iseki-importeur Hilaire Van der Haeghe tot een prima oplossing, ook voor het per-soneel. Korte tijd later zag Van der Haeghe, de Nederlandse dochter, het daglicht met voormalig Vormec-man Michaël van der Lienden aan het roer.

Showroom en demovlootVanaf het eerste uur werd er geop-teerd voor de oprichting van een Nederlandse vestiging, waarin ook de merken Ferris en Snapper ondergebracht werden. “We heb-ben gekeken naar bedrijven die succesvol grensoverschrijdend werken, maar het blijkt in de prak-tijk gewoon lastig. De markten zijn totaal verschillend: de Belgische markt is groter en er zijn aanzien-lijk minder dealers. Ook benaderen Belgen hun dealers anders. Boven-dien is van ‘uitbesteding’ van het groenwerk minder sprake, in tegen-stelling tot hier. Wij waren er vanaf het begin van overtuigd dat een eigen gezicht, een eigen showroom en een eigen demovloot gewoon werkt. Logistieke zaken kun je makkelijk vanuit een distributie-centrum regelen en dat werkt prima”, aldus Van der Lienden.Hij is ervan overtuigd dat de vesti-ging in Geldermalsen meerwaarde

Michaël van der Lienden: “Je moet een dealer voorsprong geven.”

markt_Van der Haeghe_1pag.indd 11 21-08-12 15:39

Page 12: Groene Mark 3-2012

MARKT

Groene Markt

augustus 2012

12

Maaien internetaanbieders ons het gras voor de voeten weg?Voor een T-shirtje of cd’tje rent de Nederlandse consument al lang niet meer naar de winkel. Webshops als Bol.com en Zalando zijn inmiddels gerenommeerde namen in het Neder-landse winkelaanbod. De traditionele tuinmachinebranche is echter nog niet overspoeld door internetaanbieders. Bij een grote aankoop zoals een grasmaaier speelt service en advies van een ‘fysieke verkoper’ nog altijd een belangrijke rol. Toch sijpelt internet ook in ons wereldje door.

terug om verhaal te halen, wat heel begrijpelijk is. Bovendien hebben klanten bij ons meteen een plek waar ze terecht kunnen voor onder-houd en reparatie.”

OnveranderdBakker verwacht dan ook niet dat het internetaandeel in de tuinbran-che de komende jaren drastisch zal stijgen. “Zolang de leveranciers de prijzen hoog houden, blijft de situa-tie onveranderd. Als de klant online en bij de plaatselijke dealer dezelfde prijs betaalt voor een grasmaaier, kiest hij altijd voor optie 2. Service, advies en onder-houd zijn sterke factoren die het internet ontbeert.”

EfficiëntieslagOok Gerben Lozeman van impor-teur Lozeman Tuinmachines BV

gelooft niet zo in een webshop richting consumenten. Waar hij wél vertrouwen in heeft, is een webshop richting handelaren. “Daarom zijn wij bezig met een nieuwe website waarop alle aan-gesloten dealers exact kunnen zien wat we op voorraad hebben. Wanneer een klant interesse heeft in een bepaalde maaier, kan de dealer direct zien of Lozeman hem op voorraad heeft en wat zijn nettoprijs is. Qua efficiëntie kan Lozeman en ook de Lozeman- dealer hiermee een enorme slag maken.”

MarktplaatsToch is het internet ook richting de potentiële eindgebruiker een prima kanaal om jezelf te tonen. Lozeman Tuinmachines doet dat via Markt-plaats.nl. “Daar bieden we geen nieuwe maaiers aan, maar de

echt van de grond. “Dat zie je in de hele branche”, weet Bakker. “Leve-ranciers houden de prijzen hoog, waardoor een prijzenoorlog, zoals je die ziet bij bijvoorbeeld tele-foons, uitblijft.” Toch loopt de web-shop van De Gazonmaaier prima. “Klein gereedschap en onderdelen worden online goed verkocht. Veel collega-ondernemers vinden klein goed niet zo interessant, maar als ik zelfs maar 1 euro kan verdienen, doe ik het graag.”

Uitleg en uitproberenBij de aanschaf van een maaier speelt de vertrouwensband tussen koper en verkoper een grote rol. Elke maaier heeft zijn eigen ken-merken. In een fysieke winkel kan de specialist alles uitleggen over de specificaties van iedere maaima-chine. Hij adviseert over het type dat het beste past bij de specifieke wensen van de klant. En bovendien kan de klant de maaier uitproberen. Online zijn die mogelijkheden er niet. Op internet staat er een korte omschrijving en een rijtje specifica-ties bij ieder product en daarmee moet de consument het doen. Bak-ker: “Je komt er op internet nooit achter of een handmaaier lekker in de hand ligt. Ook is vergelijken online enorm moeilijk.”

Geen onzinVoor klanten is het prettig om exact te weten waar zij hun producten kopen. Bakker: “Wij vertellen de waarheid. Op internet kun je net wat makkelijker onzin verkopen. Als ik dat zou doen, komt de klant

Bij vrijwel iedere online zoektocht vormt Google het vertrekpunt. Na het intoetsen van het woord ‘gras-maaier’ zijn het de internetaanbie-ders die de pagina vullen. Niet zo vreemd, aangezien Google voor hen verreweg het belangrijkste traffickanaal is. Via allerlei trucs is het mogelijk om je vindbaarheid op Google te optimaliseren. Een kunstje dat de internetaanbieders klaarblijkelijk beter beheersen dan de traditionele winkeliers.

SlimmigheidjeOpvallend is dat positie 1 op Google wordt ingenomen door de informatieve website www.gras-maaier.net, die uiteenzet over de verschillende typen grasmaaiers, grassoorten, veiligheid en aan-kooptips. Elke pagina op de web-site wordt echter opgesierd door een in het oog springende banner met de tekst ‘Grasmaaier kopen / Advies?’, die doorlinkt naar www.gazonmaaier.nl, de webshop van het Harense bedrijf De Gazon-maaier. Een slimme zet van eige-naar Jack Bakker. “Iemand van Grasmaaier.net benaderde me met de vraag of ik vanuit die website een prominente link wilde naar de mijne”, verklaart Bakker. “Daar-voor betaal ik een vast bedrag per jaar. Ik heb de volledige controle over de inhoud van die website.”

WebshopSinds enkele jaren voert De Gazon-maaier naast haar fysieke winkel een webshop, al komt de online-verkoop van maaimachines niet

Markt_internet_3pag.indd 12 21-08-12 15:44

Page 13: Groene Mark 3-2012

MARKT

Groene Markt

augustus 2012

13

Maaien internetaanbieders ons het gras voor de voeten weg?

Advies

Geen knikkende knieën bij de fysieke winkels dus. De opkomst van internetaanbieders wordt niet gevreesd, omdat service en advies online veel lastiger te verlenen zijn. Hoog tijd om eens een kijkje te nemen in de keuken van de internetaanbieders. Mitch Doorn-weerd, één van de grasmaaierspe-cialisten van www.grasmaaierstore.nl, deelt de mening van Lozeman en Bakker allesbehalve. “Ook wij kunnen de consument perfect van advies voorzien. We komen zelf weliswaar niet uit de branche, maar we zijn opgeleid door de leveranciers. Regelmatig komen fabrikanten trainingen geven over hun producten. Wanneer een vraag voor ons te ingewikkeld of te spe-cifiek is, spelen we die door naar de leverancier en zorgen we ervoor dat we dezelfde dag een antwoord hebben.”

ProductkennisHetzelfde gebeurt bij www.gras-maaierwebshop.nl, onderdeel van webwarenhuis fonq.nl. Sander van der Hoff, categorymanager van fonq.nl: “Natuurlijk heeft een spe-cialist meer productkennis, hij zit immers al tientallen jaren in het vak. Maar zodra wij een nieuwe webshop beginnen, duiken we erin. Zo ook met Grasmaaierweb-shop.nl. Leveranciers en producen-ten geven ons producttrainingen, dezelfde als de trainingen die een specialist krijgt. Bovendien probe-ren we de consument optimaal te informeren op onze website, met diverse productfoto’s en filmpjes.” Volgens Van der Hoff zit het ver-schil hem dan ook meer in het aan-bod en de service. “Voor een ‘stenen’ winkel is het vrijwel onmo-gelijk alle modellen in de winkel te plaatsen. Voordeel is wel dat men de modellen die er staan gemakke-lijk kan vergelijken. Bij ons moet de consument zich meer verdie-pen. We hebben alle informatie op de website staan, maar het is wat lastiger om de modellen in één oogopslag te vergelijken. Voordeel is wel dat we een compleet assor-timent bieden. In onze showroom in Utrecht staat een selectie maai-ers en het is altijd mogelijk om producten te reserveren zodat er toch gemakkelijk vergeleken kan worden. Onze kracht zit ‘m in de service: we bezorgen binnen een dag aan huis. Hierbij is gemak dus een belangrijke factor.”

ZolderkamerterrorismeVan der Hoff ervaart dat sommige consumenten toch nog moeite heb-ben met de stap naar het internet. “Gevoel is belangrijk voor de con-sument en dat spreekt van oudsher in ons nadeel. Vooral wat oudere mensen hebben nogal eens moeite met online winkeliers. We worden weleens aangewezen als ‘zolderka-merterroristen’, maar fonq.nl is gewoon een groot en goedlopend bedrijf met negentig man perso-neel en een enorm magazijn en

kantoor. We maken dus net zo veel kosten als een fysieke winkel, van-daar dat we ook marktconforme prijzen hanteren. Fonq.nl is onder-deel van RFS Holland Holding B.V., hetzelfde moederbedrijf als weh-kamp.nl. Met een gezamenlijke jaaromzet van € 500 mln en 830 mensen (in fte’s) kun je ons moei-lijk een ‘zolderkamerterrorist’ noe-men.”

BasiskennisOok Grasmaaierstore is geen ‘zol-derkamerbedrijfje’. De webshop is onderdeel van Coolblue, een web-shopketen met 170 shops onder haar paraplu. Het concern heeft showrooms in Eindhoven, Rotter-dam en Groningen, maar Doorn-weerd constateert dat lang niet iedere klant daarvan gebruik maakt. “De basiskennis van de consument is hoog. Vaak weet hij al veel van de maaier of maaiers waarin hij belangstelling heeft. Veel consumenten durven een grasmaaier aan te schaffen zonder hem gezien te hebben. Wat daarbij een rol speelt; als de maaier niet bevalt, mag hij binnen twee weken kosteloos worden teruggestuurd. Ik heb echter nog nooit meege-maakt dat een grasmaaier werd teruggestuurd vanwege ontevre-denheid.”

Onderhoud en reparatieQua advies denkt de internetaan-bieder dus te kunnen wedijveren met de fysieke retailer, maar hoe zit dat wat betreft onderhoud en reparatie? “We hanteren een dui-delijk garantieplan”, weet Doorn-weerd. “Bij een mankement ontvangt de klant van ons een ver-zendetiket, waarmee hij de maaier kosteloos kan terugsturen. Wij zor-gen er vervolgens voor dat de maaier door de fabrikant gerepa-reerd wordt. Het kan misschien één of twee dagen langer duren dan bij een retailer die zelf reparaties uit-voert, maar heel veel méér niet.”

inruilmachines. Marktplaats is een prima medium om klanten naar je website te leiden. We hebben op www.lozeman.nl zo’n 750 bezoe-kers per dag. We mogen niet kla-gen dus. Bovendien maakt internet ons wereldje kleiner. We krijgen sinds onze aanwezigheid op Markt-plaats bijvoorbeeld veel klanten vanuit België.”

Kleine productenNet als Jack Bakker denkt Lozeman dat de onlinemarkt alleen interes-sant is voor de kleinere producten. “De eenvoudige maaiers zullen online best aardig verkocht wor-den. Maar voor maaiers boven de € 1000 wil men toch even naar de dealer voor een demonstratie, voor een stukje service en advies. Ik denk niet dat consumenten derge-lijk grote aankopen via het internet doen.”

Markt_internet_3pag.indd 13 21-08-12 15:44

Page 14: Groene Mark 3-2012

MARKT

Groene Markt

augustus 2012

14

bricks & clicks, waarbij online en offline elkaar completeren.” Een kruisbestuiving lijkt Van der Hoff aannemelijker. “Je ziet inderdaad dat steeds meer traditionele bedrijven zich roeren op internet. En aan de andere kant zie je dat steeds meer internetbedrijven een showroom of fysiek servicepunt openen.”

Tegenbeweging Veerman constateert een tegenbe-weging binnen de tuinbranche. “Sommige klanten gaan naar een fysieke winkel om zich te laten informeren, om advies in te win-nen en producten te vergelijken. Als ze hun keuze gemaakt hebben, kopen ze de maaier niet in die win-kel, maar gaan ze online op zoek naar de goedkoopste aanbieder. Daar proberen wij op in te spelen door onze producten op prijsge-bied zo scherp mogelijk aan te bieden.”

PiekIn sommige gevallen durft men een grasmaaier uit een duurdere klasse dus wel online aan te schaffen. Maar ook volgens Veerman is een

verschuiving van offline naar online niet aan de orde. “Ik denk dat de onlineverkoop eventjes gaat pie-ken, maar dat men op lange termijn toch kiest voor de fysieke retailer. Men kiest nu voor de aantrekke-

lijke prijzen. Maar stel dat ik een online maaier met benzinemotor heb gekocht bij een webshop. Wan-neer die grasmaaier onderhoud of een reparatie behoeft, kan ik ner-gens terecht. En denk ik dus: ‘Had ik ‘m maar bij een winkel met een werkplaats gekocht.’ Nu gaan con-sumenten vaak puur voor de gun-stigste prijzen, maar op termijn zal kwaliteit en service de overhand nemen.”

ToekomstOok Gerben Lozeman is niet bang voor een digitalisering van de branche. En sowieso niet voor een uitstroom van zijn eigen klanten. “Op dit moment voelen wij niet veel van de aanwezigheid van internetaanbieders. Ik denk dat zij vooral de kleinere maaiers verko-pen. Wij verkopen geen Gardena, geen Bosch en geen Makita, maar alleen de grotere maaiers. Mis-schien zal er af en toe een herha-lingsverkoop via internet plaatsvinden. Bijvoorbeeld een hovenier die erg tevreden is over zijn machine en er eentje bijkoopt. We moeten de ontwikkelingen op het internet niet negeren, maar ik vrees er ook niet voor. Sterker nog, ik denk dat we onze kansen moe-ten bekijken en er ons voordeel mee moeten doen.”

Even voelenWaar Doornweerd beweert dat ser-vice, advies en onderhoud prima online af te handelen zijn, trekt Chris Veerman een andere conclu-sie. In 2006 lanceerde hij de web-shop www.tuingereedschapwinkel.nl. Hij bemerkte dat een offline ontmoetingspunt onmisbaar is voor een webshop in de tuinbran-che. “Daarom hebben we in 2009 onze fysieke winkel geopend in Nieuwleusen. We merkten dat er vanuit onze klantenkring vraag was naar een fysiek servicepunt en een showroom. Voor advies en voor vragen over bijvoorbeeld de garan-tie, maar ook om ‘even te voelen’. Men doet geen grote aankopen zonder het eerst met eigen ogen gezien te hebben.” Van der Hoff is het daar slechts deels mee eens. Volgens hem kunnen niet alle con-sumenten over één kam geschoren worden. “Er zijn verschillende typen klanten. De één gaat voor gemak en kiest een online aanbie-der. De ander vindt service en per-soonlijk contact belangrijk en zal eerder naar de fysieke retailer gaan. Daarom geloof ik ook niet dat er een sterke verschuiving naar online of juist offline zal plaatsvin-den. Wij spreken dan ook altijd van

Op de nieuwe website van Lozeman kunnen dealers exact zien wat er op voorraad is.

In de showroom van fonq.nl kunnen maaiers vergeleken worden.

Markt_internet_3pag.indd 14 21-08-12 15:44

Page 15: Groene Mark 3-2012

MARKT

Groene Markt

augustus 2012

15

Social gardeningFacebook, Twitter en apps: ze bestaan nog niet zo lang, maar ze zijn nauwelijks nog weg te denken. Langzaam maar zeker lijkt de tuin(machine)branche ook deze mediavorm te kun-nen vinden. Groene Markt ging op zoek en zette er een aan-tal op een rijtje. Het lijkt erop alsof de tuin(machine)branche goed haar weg weet in de sociale media. Steeds meer merken en motoristen hebben een Facebook- en/of Twitter-account, waarmee ze hun volgers steeds voorzien van het laatste nieuws.

FacebookFacebook wordt door haar gebruikers allang niet meer alleen ingezet om hun vrienden op de hoogte te houden van alle privébeslommerin-gen. Ook bedrijven hebben dit socialmediakanaal gevonden om klanten aan zich te kunnen binden, zo ook in de tuinbranche.Toch zijn het met name de Nederlandse motoristen, die actief bezig zijn met hun Facebook-pagina. Grotere bedrijven als Wolf-Garten, John Deere, Kärcher en Dolmar maken vooral internationaal gebruik van Facebook, waarbij de pagina’s in het Duits, Engels, Frans of zelfs Rus-sisch geschreven zijn. Dit geldt ook voor de pagina van de International Garden Centre Asso-ciation (IGCA), die volledig in het Engels is. Toch kiest Tuinbranche Nederland ervoor melding te maken van deze Facebook-pagina, van-wege “nuttige informatie over toekomstige congressen, historische momenten en foto’s van vorige congressen alsmede de meest recente nieuwsbrieven”, zoals op Tuinbranche.nl te lezen is. Een van de uitzonderingen hierop is de Facebook-pagina van Stihl, maar dit profiel bevat slechts informatie van Wikipedia met daarbij een link naar de Nederlandse site. Hillhout en Weber Barbecues Holland pakken dit nog

wat uitgebreider aan. Zo toont Weber producten en “andere interessante zaken” via deze weg. Het Hillhout-profiel heeft een link naar de Floriade, waarvan Hillhout een van de sponsoren is, en geeft de mogelijkheid gratis tuinadvies te winnen van tuinontwerper Frans Bosman.

MotoristenVerschillende Nederlandse motoristen maken actiever gebruik van Facebook. Zo laat Lemmen Tuin en Park uit het Limburgse Heythuysen via haar Facebook-profiel nieuwe producten en opties zien. En wat het bedrijf doet: onderhoud en reparatie van tuin- en parkmachines, gereedschappen en tractoren.Ook Stoop Tuinmachines uit Heerhugowaard maakt gebruik van deze sociale netwerksite, maar voornamelijk om klanten te feliciteren met de aankoop van één van haar producten. Motorist De Tuinmachine uit het Utrechtse Ankeveen beschikt eveneens over een Facebookprofiel, maar hij gebruikt dit vooral om op Facebook aanwezig te zijn. Op enkele foto’s na maakt de motorist er nog vrij wei-nig gebruik van. Ditzelfde geldt voor de Tilburgse motorist Bouwmees-ter.

TwitterIn 40 tekens je (potentiële) klanten informeren over nieuwe producten: met name motoristen in de tuinbranche maken hier gebruik van. Twitter lijkt ook een goede manier om klanten met directe problemen oplossin-gen aan te bieden.Merken als John Deere, Husqvarna, Stihl en Wolf-Garten maken wel gebruik van Twitter, maar nog niet specifiek voor de Nederlandse markt. Het zijn voornamelijk de Nederlandse motoristen die actief twitteren, zoals Lemmen Tuin en Park die met name zijn site en nieuwe artikelen in haar assortiment aanprijst. Ditzelfde geldt voor Groen Tuinmachines uit Veenendaal en De Gazonmaaier uit het Groningse plaatsje Haren. Ook webshops als De Tuinmachine.nl, Mijnbuxus.nl, Tuinentrends.nl en Tuinpakket.nl zijn op Twitter actief.

Nieuws en hulpOverigens zijn er wel verschillende bedrijven, die via Twitter nieuws voor de Nederlandse markt melden: Intergard, Yanmar Benelux, Hill-hout Bergenco, Persoon Outdoor Living, Mondial Living en Bukatchi. Zij geven via deze berichtenservice informatie over de nieuwste producten in hun assortiment.

Daarnaast gebruiken bedrijven dit sociale medium eveneens om infor-matie te geven over bepaalde producten. Zo beschikt gebruikershand-leidingen.com over meer dan 300.000 handleidingen, die gratis te downloaden zijn. Geen zin om te zoeken naar de juiste handleiding? Via het Twitter-account worden de vragen ook beantwoord.Verder heeft de organisatie van de Demo-Dagen Twitter gevonden om allerlei nieuws over deze totaalvakbeurs over sport, recreatie en open-bare ruimte met de wereld te delen. Branchevereniging VHG geeft via deze weg branchenieuws. Dit laatste is voornamelijk bedoeld voor ondernemers in het groen, hoveniers, groenvoorzieners, boomverzor-gers, dak- en gevelbegroeners en interieurbeplanters.

MijnTuinOpvallend is de onlinecommunity MijnTuin.org, die via Twitter nieu-wigheden meldt. Op dit cyberplatform brengen de gebruikers, tuin-liefhebbers, ook hun leven in de tuin in kaart. Via het platform en Twitter kunnen gebruikers vragen over hun tuin en de toepassing van tuinproducten stellen. Tuinarchitecten, tuinaannemers en hoveniers kunnen hierop profielen aanmaken om tuinliefhebbers met hun tuin te helpen.

markt sociale media in tuin(machine)branche_1pag.indd 15 21-08-12 16:58

Page 16: Groene Mark 3-2012

Groene Markt

augustus 2012

16

PRODUCT

Rooien of snoeien met een motor-zaag is zwaar werk. Een goede con-ditie of tijdig stoppen is belangrijk, want veel ongelukken ontstaan juist als je vermoeid raakt. Zonder ervaring is zelfs het zagen van haardhout op een zaagbok niet zonder risico. Door scholing en/of ervaring leer je de juiste veilige zaagtechnieken. Kortom; ver-moeidheid en gebrek aan ervaring, in combinatie met het niet dragen van veiligheidskleding, brengen jaarlijks nog steeds veel te veel mensen naar de Spoedeisende Hulp. Vaak met lelijke snijwonden in onder- of bovenbenen. Maar ook hoofd- en oogletsels, veroorzaakt door rondvliegende spanen of tak-ken, komen veel voor. Gelukkig is er prima veiligheidskleding. Die voorkomt natuurlijk geen ongeluk-ken, maar wel de gevolgen ervan.

ZaagkledingIn het bos is het zinvol kleding te dragen met een opvallende sig-

De Technical Extreme kleding van Husqvarna (rechts) en de Advance plus van Stihl (links).

Optimaal beschermd

ding kenmerkt zich onder meer door toepassing van waterdichte meervoudige stretchstoffen, voor-gevormde licht gebogen knieën, elastische inzetstukken, ventilatie-ritsen en handige manchetten bij de enkels tegen het binnendringen van teken en andere kruipers.

SlijtvastheidIn principe geldt; hoe duurder de kleding, des te beter de pasvorm en vooral de slijtvastheid. Dat laat-ste is bij intensief gebruik zeker niet onbelangrijk. Voor minder intensief of incidenteel gebruik zijn er goedkopere alternatieven. Heel belangrijk is daarbij te weten dat de bescherming tegen zaagonge-lukken voor alle zaagbroeken - ongeacht de prijs - voldoet aan alle Europese eisen. Dus goedkoop biedt een lager comfort en kortere levensduur, maar een net zo goede bescherming tegen zaagverwon-dingen als de dure varianten.

KostenWat kost al dat moois? Voor een top zaagbroek van Stihl (Advance Plus) of Husqvarna (Technical Extreme) moet je zo’n € 300 neertellen. Een

eenvoudige zaagbroek uit de laag-ste categorie kost je rond de € 80. Voor de torso en armen gelden geen speciale beveiligingseisen. Een prettige werkjas beschermt behalve tegen regen en kou ook tegen krassen en schaafwonden. Toch is er om veilig te werken meer nodig dan alleen een zaagbroek. Voor een totale professionele outfit betaal je in de beste kwaliteit tus-sen de € 800 en € 1000. Dat is niet niks, maar anderzijds ook niet veel gezien de (financiële) risico’s die je loopt zonder veiligheidskleding.

Schoenen of laarzen

Standaard veiligheidschoenen met stalen neuzen bieden geen com-plete bescherming bij zaagwerk-zaamheden. Weliswaar zijn de tenen goed beschermd, maar er is ook extra bescherming van de wreef nodig (de veiligheidsbroek met zaagbescherming reikt immers niet tot aan de teen). Heel handig en stevig zijn de speciale werklaar-zen of extra hoge werkschoenen. Natuurlijk met een stalen neus, maar op de wreef zijn die schoenen tevens voorzien van dezelfde soort vezelbeveiliging als in een zaag-broek. De extra grove zolen zorgen dat je altijd stevig staat ondanks natte en gladde condities.

Veiligheids broekBij een motorzaag is de draaiende ketting niet afgeschermd en kan die per ongeluk in contact komen met het been. De zaagbroek heeft daarom broekspijpen die aan de voorzijde zijn gevoerd met verschil-lende lagen langvezelige stof. Zodra de ketting door de bovenste laag van de broek heen snijdt, trekt die grote hoeveelheden vezels los uit die onderliggende lagen. Deze vezels worden door de ketting mee-genomen en blokkeren - in een frac-tie van een seconde - het kettingtandwiel. Dat loopt vast en de motor slaat af. De vezels zijn gemaakt van heel sterke hightech garens en van hetzelfde soort als

naalkleur, zodat iedereen op en rond de werkplek jou goed ziet. Veiligheidskleding moet naast vei-lig vooral ook comfortabel zijn. Optimaal draagcomfort bevordert het werkplezier, met name voor professionele gebruikers. Veilig-heidskleding maakt men tegen-woordig van hightech stretchstoffen met optimale vocht-regulering. Ze zijn voorzien van een goede pasvorm en andere comfort en veiligheid verhogende elemen-ten. Van ventilatieritsen tot tele-foonzakjes.

Husqvarna en StihlHet is te verwachten dat de twee belangrijkste aanbieders van ket-tingzagen ook smaakmakend zijn op het gebied van veiligheidszaag-kleding. Husqvarna en Stihl bieden een sterk op elkaar lijkend aanbod. Elk met een toplijn met maximaal comfort en levensduur en drie daaronder gepositioneerde goed-kopere kledinglijnen. Duurdere kle-

k e t t i n g z a g e n

Of je nu professioneel boswerker bent of een hobbytuinier die graag haardhout zaagt, een kettingzaag is en blijft een gevaarlijk gereedschap. Een goede persoonlijke bescher-ming is daarom zeker geen overbodige luxe!

producten_veilig_kettingzagen_2pag.indd 16 21-08-12 16:42

Page 17: Groene Mark 3-2012

Groene Markt

augustus 2012

17

PRODUCT

De Ranger GTX zaagschoen van Stihl met beschermingsniveau 1 .De lange vezels in de tussenlaag van de broek doen de ketting vastlopen.

Zonder helm kun je het hoofd serieus stoten (Advance van Stihl).

De veiligheidszaagbroek.

waarvan men kogelvrije vesten maakt. Er zijn twee veiligheidsklas-sen. ‘Klasse 1’ kleding beschermt tot kettingsnelheden van 20 m/s. ‘Klasse 2’ kleding biedt een hogere bescherming en is bedoeld voor het werken met zware machines met veel vermogen, lange zaagbladen en hoge kettingsnelheden tot 24 m/s.Een veiligheidszaagbroek draag je niet over andere kleding heen maar rechtstreeks over je ondergoed. Een te grote broek is niet comforta-bel en biedt onvoldoende bescher-ming, omdat die om het been draait zodra de zaag in contact komt met de broek. Hierdoor kan de ketting in het achterste deel terecht komen waar juist geen bescherming zit. Te klein is natuur-lijk ook niet prettig. Er zijn model-len met bretels en andere als tuinbroekuitvoering. Reinig de zaagbroek altijd precies volgens de voorschriften van de fabrikant zoals die op het label zijn aangege-ven. Onjuist wassen of repareren beïnvloedt het veiligheidspakket nadelig, waardoor de bescherming in gevaar komt. De buitenlaag van de broek mag je repareren, maar stik daarbij in geen geval door het veiligheidspakket heen. Is het vei-ligheidspakket zelf beschadigd (zichtbare uitstekende vezels), dan mag die broek uit Arbo-technisch standpunt niet meer worden gebruikt.

VeiligheidshelmBij het gebruik van een kettingzaag en zeker bij het vellen van bomen, is er een serieus gevaar op vallende objecten en rondvliegende spaan-

ders. Helmen hebben een opval-lende signaalkleur en zijn gemaakt van een lichte maar sterke kunst-stof. Het binnenwerk bestaat uit verstelbare banden waardoor de helm stevig en koel op het hoofd blijft zitten en comfortabel te dra-gen is. Ultraviolet licht (uit zonne-straling) tast de kunststof aan. Die verhardt waardoor de helm na ver-loop van tijd zijn veerkracht verliest en breekt indien er iets zwaars op valt. De bescherming van het hoofd is daardoor niet optimaal gegaran-deerd. Een helm mag volgens de Arbo-regels maar drie jaar effectief buiten in gebruik zijn en in totaal niet meer dan maximaal vijf jaar oud zijn. Het is dus belangrijk dat van elke helm de productiedatum en de datum waarop de helm in gebruik is genomen, bekend zijn. De productiedatum is in de kunst-stof ingedrukt en kun je dus niet verwijderen.Een zaaghelm is voorzien van oor- en gelaatsbescherming. Voor het zagen is een opklapbaar kunststof gaasvizier voldoende om rondvlie-gende spaanders tegen te houden. Stihl heeft een scherm met drie verschillende zones die een maxi-male veiligheid en een goede door-zichtigheid garandeert. Een motorkettingzaag produceert tus-sen de 100 en 110 dBA. Dit veroor-zaakt al na vier minuten blijvende gehoorbeschadiging. Dus voor zowel professional als hobby-gebruiker is goede gehoorbescher-ming geen luxe, maar noodzaak. De oorbescherming is meestal draaibaar aan de helm bevestigd. Bijkomend voordeel is dat de helm beter blijft zitten als je de oorklep-pen gebruikt.

HandschoenenHandschoenen beschermen tegen kleine verwondingen door takken of doornen of door terugslag of beknelling. Belangrijk is goed pas-sende handschoenen te gebruiken, gemaakt van soepel antislipmateri-aal dat de controle over de machine optimaliseert. Een hand-schoen op de juiste maat heeft daarom duidelijk de voorkeur boven de veel gebruikte leren uni-versele werkhandschoenen in één - altijd te grote - maat. Er zijn zelfs handschoenen met zaagbescher-ming gelijk aan die in een broek. Het bovenlichaam behoeft geen extra zaagbescherming. Het is prettig gezien de rondvliegende spanen, struiken en brandnetels om lange mouwen te dragen. Bij slecht of koud weer is een goede werkjas en dito onderkleding belangrijk.

producten_veilig_kettingzagen_2pag.indd 17 21-08-12 16:42

Page 18: Groene Mark 3-2012

Groene Markt

augustus 2012

18

P ro d u c te nK e t t i n g z a g e n

Voor grote particulierenDe GTC kettingzagen zijn volgens aanbieder De Wild bij uitstek geschikt voor gebruik door particulieren bij het onderhoud van grote tuinen en erven. Er zijn vier modellen, allemaal uitgerust met een Walbro-carbura-teur en een Oregon-ketting. De kleinste heeft een inhoud van 35,8 cc, een bladlengte van 305 mm en een gewicht van 4,14 kg. Bij de grootste zijn die specs 49,3 cc, 500 mm en 6,96 kg. Alle typen hebben een antivibratie-systeem.Info: De Wild, Roosendaal, 0165.53.29.92, www.gtmprofessional.nl

Klein en lichtMet de MS150 C-E en TC-E breidt Stihl zijn assortiment kleine en lichte motorzagen uit. Ze hebben een ” snijgarnituur voor meer kracht en een fijner en preciezer zaagresultaat. Ergostart en oliepomp zijn bovendien standaard. Deze machines hebben een mooie kracht/gewichtsverhouding, zijn tot 20% zuiniger, zeer trillingsarm en hun luchtfilter laat zich met een enkele beweging vervangen.Tegelijkertijd heeft Stihl ook drie nieuwe varianten van de 201-zaag. Die vervangen de MS 200. De compacte MS 201 met de 2-MIX-motor voor 20% minder brandstofverbruik en 70% minder emissie, plus de MS 201 Carving en de MS 201 T in de koningsklasse.Info: Andreas Stihl, Breda, 076.524.48.88, www.stihl.nl

Vol innovatieDe 550 XP van Husqvarna is een machine voor professionele houthakkers en deskundige grondbezitters. De zaag heeft een spectaculair design en zit vol met innovatieve kneepjes. Zo levert de X-Torq-motortechniek meer vermogen waar je dat nodig hebt, bij 20% minder brandstofverbruik en 75% minder emissie. Revboost is een techniek die de ketting hoge snel-heid geeft om extra efficient te snoeien. De machine is ook te verkrijgen in Triobrake en met verwarmde handgrepen en carburateur.Info: Husqvarna, Almere, 035.521.00.35, www.husqvarnagroup.com

Complete serieMcCulloch brengt een nieuwe serie kettingzagen op de markt. Van de CS 340 tot en met de CS 450 Elite, plus twee elektrische exemplaren. Het instapmodel (340) is vernieuwd en combineert een compact ontwerp met een krachtige Oxy Power-motor. Een gereedschaploze kettingspanner, soft start, combinatie van choke- en stopknop en controlevenster voor benzi-neniveau maken het werken gemakkelijk.Aan de andere kant van het spectrum staat de 450 Elite. Die heeft een sterkere motor, een ontluchtingsventiel en laat zich makkelijker onder-houden door snelsluitingen aan het filterdeksel voor snelle toegang tot fil-ter en ontstekingsplug.Info: McCulloch, Almere, 035.521.00.35, www.husqvarnagroup.com

Geen benzine, geen kabelDe AKE 30 Li van Bosch is een krachtige accuket-tingzaag. Zijn 36 V 2,6 Ah lithium-ion accu geeft hem veel kracht. Daar-naast maken een oliepei-lindicatie en automatische smering, ergonomische handgre-pen en een sds-systeem zonder gereedschap hem gemakkelijk te bedienen. Een tweevoudig remsys-teem zorgt voor extra

veiligheid met de snelle uitlooprem voor normaal gebruik en de elektroni-sche terugslagrem met hoorbare waarschuwing.Info: Bosch, Breda, 076.579.54.54, www.bosch-pt.nl

ConsumentenzagenVaro’s zagen-serie is bedoeld voor de consumentenmarkt. Die heeft daar-mee de keuze uit een elektrische zaag van 2.400 W met een lengte van 405 mm, een 37,2 cc benzinezaag van 350 mm of een 49,3 cc benzine-exemplaar van 490 mm. Alle drie zijn ze uitgevoerd met Oregon blad en ketting en de twee benzinemodellen hebben een Cdi condensator-ont-laadontsteking en een Walbro carburateur.Info: Varo, B-Lier, 00.32.3.292.92.92, www.varo.com

Producten_Kettingzagen_1,5pag.indd 18 22-08-12 08:47

Page 19: Groene Mark 3-2012

P ro d u c te n co lu M n

Dat wil je niet weten!

Afgelopen weekend stond hij weer eens bij me aan de balie. Mijnheer Jansen noemen we hem voor het gemak maar. Mijnheer Jansen weet me altijd op een bepaalde manier te irriteren. Dat ik nog nooit wat aan dit heerschap heb kunnen verdienen, zal zeker meespelen in mijn gemoedstoestand. Hij kocht een keer een slooptandemasseraan-hangwagen van me om, zoals later bleek, werkelijk alle bestanddelen te gebruiken om een schuurtje te bouwen... De gladde banden zette hij onder zijn auto. Nu kwam hij weer eens met zijn ‘voordelig’ in het zuiden des lands verworven low-end-zitmaaiertje op een geleend aanhangwagentje aanzetten. Dit barrel maaide, volgens zijn zeggen, weilanden achter elkaar. “Je wilt het niet weten wat ik allemaal maai!”

En inderdaad wil ik dat helemaal niet weten. Ik heb al te vaak lorren van machines van mijnheer Jansen voor prijsopgave aangeboden gekregen om die vervolgens na prijsopgave nog een paar weken te mogen huisvesten voordat ze onverrichter zake eindelijk opgehaald werden in wederom van een ander geleend aanhangwagentje. Tegen collega’s vertelde hij vervolgens dat ik zo duur was ‘dat je het niet wilde weten’. De laatste keer dat hij mij met een bezoek vereerde was het eindelijk op een ruzie uitgelopen. Zeer tegen mijn gewoonte in overigens, maar iedereen heeft zo zijn grenzen, zal ik maar zeggen. Hij kwam toen met een Chinese motorzaag en deed een beroep op mijn expertise waarom hij dit levensgevaarlijke product niet aan de praat kreeg. Na vijf minuten ben ik er mee opgehouden, constate-rende dat de krukas was uitgelopen, de zuiger kapotgeslagen was en het onding duidelijk overleden was. Nog dezelfde dag heb ik meer-dere malen geprobeerd mijnheer Jansen te bellen, echter dit lukte pas dagen later na ettelijke pogingen.

Zoals verwacht kwam hij weken later langs om vervolgens vraagte-kens te zetten bij mijn onderzoek naar de oorzaak. Ook vond hij het ongehoord dat ik alle losgedraaide onderdelen niet opnieuw gemon-teerd had. Op mijn antwoord dat hij voor de vijf minuten werk ook geen rekening hoefde te verwachten, antwoordde hij dat ‘je niet wil weten hoeveel oplichters er niet rondlopen’. De logische vraag mijner-zijds, of hij soms mijn persoontje daar ook onder rekende, werd gene-geerd. Wél zei hij tegen wachtende klanten ‘dat je niet wilt weten hoe je tegenwoordig gesneden wordt’. Ik heb hem toen een eindje gehol-pen richting de uitgang. Nu stond hij daar ineens weer met het zit-maaiertje. “Je wilt niet weten hoe hard het regende onderweg. Ik dreef bijna van de weg met de hele handel”. Ik zei niets, liep met hem mee naar zijn auto, gaf hem mijn meest afkeurende blik waardig en zei met een ultieme Dirty Harry-stem: “Ik wil het niet weten!”

Tom E. Loos

Zware jongensDolmar heeft drie nieuwe aanwinsten. Een 32 cc basiszaag, plus een 50 cc en 78,5 cc voor professioneel gebruik. Ze starten gemakkelijk dankzij een extra veer bij de startinrichting en een nieuw start-stopsysteem zorgt voor eenvoudig (her-)starten. De kleinste van het trio heeft al een verstelbare metalen oliepomp en kettingrem, 350 mm zaaglengte en een gewicht/ver-mogensverhouding (kg/kW) van 3,11. De middelste variant heeft een hoog koppel over een groot bereik, een zaaglengte van 380 mm. De 78,5 cc-machine heeft een lengte van 500 mm, een vermogen van 4,6 kW, een kettingsnelheid van 20,83 m/s en een maximaal koppel van 5,2 Nm bij 7.000 tpm.Info: Dolmar, Eindhoven, 040.206.40.40, www.dolmar.nl

Producten_Kettingzagen_1,5pag.indd 19 22-08-12 08:47

Page 20: Groene Mark 3-2012

N = nieuw - = nee/niet/geen

Groene Markt

augustus 201220

b e Nz i N e k e t t i N G z a aG

A L-KO

BKS 40/40 1.5 - 40.0 0.25 40 3/8 J N J J A 5.4 veelzijdige kettingzaag met ergonomische bediening 199D O L M A R

PS222TH-25 0.7 8000 22.2 0.20 25 3/8 J N J J A 2.5 lichtste tophandle motorzaag 409PS3410TH-30 1.4 8500 34.0 0.30 30 3/8 J N J J A 3.3 professionele tophandle met perfecte balans tussen gewicht en vermogen. 509PS32CTLC-35 1.4 10000 32.0 0.40 35 3/8 J N J J A 4.2 N gereedschaploos spannen en vervangen van de ketting. 199PS350C-35 1.5 9500 34.7 0.50 35 3/8 J N J J A 4.7 compact, krachtig, makkelijke start. Magnesium carterhelften 429PS420C-40 2.0 9500 42.4 0.50 40 3/8 J N J J A 4.7 compact, krachtig, makkelijke start. Magnesium carterhelften 479PS460K-38 2.2 10000 45.6 0.50 38 3/8 J N J J A 5.5 halfgasstand voor eenv.starten. Luchtfilter zonder gereedsch.te reinigen 499PS500K-45 2.4 10000 49.9 0.50 38 3/8 J N J J A 5.5 halfgasstand voor eenv.starten. Luchtfilter zonder gereedsch.te reinigen 599PS4605-38 2.6 10000 45.6 0.50 38 3/8 J N J J A 5.1 prof. motorzaag, voor zware snoeiwerk. Max. toerental is 14.500 679PS5105-38 2.8 10000 49.9 0.50 38 3/8 J N J J A 5.1 robuuste en krachtige professionele allroundkettingzaag 709PS6400-45 3.5 9000 64.0 0.70 45 3/8 J N J J A 6.3 zeer krachtige zaag voor zwaar werk. Perfecte balans, verb. Luchtfiltertechn. 799PS7300HS-45 4.2 9500 72.6 0.70 45 3/8 J N J J A 6.3 krachtige prof/ motorzaag. gunstige gewichts-/vermogenverh.: 1,5 kg/kW (1,1 kg/pk) 919PS7900HS-50 4.6 9000 78.5 0.70 50 3/8 J N J J A 6.3 beste gewichts-/vermogenverhouding: 1,37 kg/kW (1 kg/pk) 1019PS9010-74 4.9 9500 90.0 1.00 74 3/8 J N J J A 8.2 Dolmar's zwaarste kettingzaag voor zwaar bosbouwwerk 1129

EC H O

PPT 265 ES 0.9 11000 25.4 0.50 30 3/8 J N J J A 7.9 snoeizaag op uitschuifbare steel tot. lengte 3,72 meter + Easy Start 599PPT 300 ES 0.9 11000 30.0 0.50 30 3/8 J N J J A 8.0 snoeizaag op uitschuifbare steel tot. lengte 3,72 meter + Easy Start 729CS 260 TES 0.9 12000 26.9 0.24 25 3/8 J N J J A 2.9 lichtste tophandle kettingzaag, v.v. Easy Start 399CS 350 TES 1.5 14000 35.8 0.70 35 3/8 J N J J A 3.4 tophandle kettingzaag met easy start 439CS 280 WES 0.9 12000 26.9 0,24 30 3/8 J N J J A 3.1 lichte prof.snoei-kettingzaag met Easy Start 299CS 310 ES 1.1 12000 30.5 0.25 35 3/8 J N J J A 3.1 N beste kettingzaag voor veeleisende klanten met Easy Start 339CS 352 WES 1.5 14000 35.8 0.37 35 3/8 J N J J A 3.6 professionele snoeizaag met Easy Start 399CS 420 ES 1.6 12500 40.2 0.41 38 0.325 J N J J A 4.6 professionele kettingzaag met Easy Start 439CS 450 1.9 14000 45.0 0.45 38 0.325 J N J J A 5.0 professionele kettingzaag met magnesium carter 539CS 510 2.6 13500 49.3 0.60 45 0.325 J N J J A 5.1 professionele middenklasse kettingzaag 659CS 550 2.7 14000 54.1 0.45 45 0.325 J N J J A 5.1 Professionele zaag 699CS 610 3.0 13750 59.8 0.57 45 0.375 J N J J A 5.9 N nieuw ontwikkelde prof. kettingzaag voorzien van de allerhoogste techniek 769CS 680 3.3 12000 66.8 0.64 50 3/8 J N J J A 6.6 meer vermogen voor een aangenamer en zwaarder werk 879CS 8002 3.9 12000 80.7 0.82 60 3/8 J N J J A 7.6 kettingzaag met een hoog-en professioneel rendement 999

E FC O

MT2600 0.9 - 25.4 0.23 - 3/8" - - - J A 2.8 525132S 1.2 - 30.1 0.23 - 3/8" - - - J A 3.4 450MT3500 1.5 - 38.9 0.36 - 3/8" - - - J A 4.4 doorschijnende tanks 249MT3700SP 1.6 - 35.2 0.32 - 3/8" - - - J A 4.1 335MT4100SP 1.8 - 39.0 0.32 - 325" - - - J A 4.2 395147 2.3 - 45.0 0.50 - 325" - - - J A 4.9 510152 2.5 - 51.7 0.50 - 325" - - - J A 5.0 595156 3.1 - 56.5 0.70 - 325" - - - J A 5.5 815162 3.5 - 61.5 0.70 - 325" - - - J A 5.5 840MT7200 4.0 - 70.8 0.80 - 3/8" - - - J A 6.8 1000MT8200 4.4 - 80.7 0.80 - 3/8" - - - J A 7.1 1080

E I N H E L L

BG-PC 3735 1.2 11000 37.2 0.31 35 - J - - J A 5.7 met Carlton-ketting 139BG-PC 4040 1.5 11000 40.1 0.21 40 - - - - J A 4.7 190

G T M

GTC36 1.4 3500 35.8 0.29 30 3/8" J N J J A -GTC38 1.7 3400 37.2 0.31 40 3/8" J N J J A -GTC45 2.4 3200 45.0 0.55 45 325" J N J J A -GTC50 3.0 3200 49.3 0.55 50 325" J N J J A -

H I TAC H I

CS33EB 1.3 12500 33.0 0.30 30 3/8 J N J J A 3.8 Start/Pure Fire 195CS33EB 1.3 12500 33.0 0.30 35 3/8 J N J J A 3.8 S-Start/Pure Fire 199CS33EA 1.3 12000 33.0 0.30 30 3/8 J N J J A 3.7 S-Start/Pure Fire 315CS33EA 1.3 12000 33.0 0.30 35 3/8 J N J J A 3.7 S-Start/Pure Fire 319CS33EDTP 1.2 12000 32.2 0.25 30 3/8 J N J J A 3.3 tophandel/S-start/Pure FireCS33ET 1.2 10500 33.0 0.30 30 3/8 J N J J A 4.0 tophandel/S-start/Pure Fire 315CS38EK 1.8 14500 39.0 0.40 38 0,325 J N J J A 4.0 535CS45EK 1.8 14500 39.0 0.40 45 0,325 J N J J A 4.0 506CS40EA(P) 1.8 13000 39.6 0.40 38 0,325 J N J J A 4.4 S-Start/Pure Fire 369CS38EL 2.1 14500 43.0 0.40 38 0,325 J N J J A 4.0 518CS45EL 2.1 14500 43.0 0.40 40 0,325 J N J J A 5.1 518CS45EM 2.5 13000 49.3 0.40 45 0,325 J N J J A 5.1 799CS51EA 2.6 13000 50.1 0.52 40 0.325 J N J J A 5.1 N S-Start/Pure Fire 549CS51EA 2.6 13000 50.1 0.52 45 0.325 J N J J A 5.1 N S-Start/Pure Fire 549

H U S Q VA R N A

236 1.4 13000 38.2 0.30 36 3/8 J N J J A 4.6 standaard airinjection, X-troq, smart start 199135 1.4 12000 40.9 0.37 36 3/8 J N J J A 4.4 N , standaard airinjection, X-troq, smart start 269135e 1.4 12000 40.9 0.37 36 3/8 J N J J A 4.6 N , standaard airinjection, X-troq, smart start, snelspan sytseem 289140 1.5 12000 40.9 0.37 36 3/8 J N J J A 4.6 N , standaard airinjection, X-troq, smart start 319140e 1.5 12000 40.9 0.37 36 3/8 J N J J A 4.8 N , standaard airinjection, X-troq, smart start, snelspan sytseem 339435 1.6 13000 40.9 0.37 38 0,325 J N J J A 4.2 standaard airinjection, X-troq, smart start 399435e 1.6 13000 40.9 0.37 38 0,325 J N J J A 4.4 standaard airinjection, X-troq, smart start, snelspan sytseem 449440e 1.8 13000 41.0 0.45 38 0,325 J N J J A 4.4 standaard airinjection, X-troq, smart start, snelspan systeem 519440e Trio Brake 1.8 13000 41.0 0.45 38 0,325 J N J J A 4.4 standaard airinjection, X-troq, smart start, snelspan systeem, Trio Brake 549445 2.1 13000 45.7 0.45 38 0,325 J N J J A 5.1 standaard airinjection, X-torq, smart start, Trio-brake Optie 559445e 2.1 13000 45.7 0.45 38 0,325 J N J J A 5.1 standaard airinjection, X-torq, smart start, snelspan systeem 589

MerkverMoGeN (k

w)

toereNtal /

MiN

. bij M

ax. verMoGeN

ciliNderiN

houd (cc)

taNkiN

houd (l.)

Geschikte zwaardleNGte (c

M)

kettiNGsteek (‘’

)

elektroNische o

NtstekiNG (j/

N)

verwarMde haNdGreep (j/N)

trilliN

GsdeMpiNG (j/

N)

dodeMaNsheNdel j/N

kettiNGsMeriN

G: autoM. (a

) / haNdM. (h

)

Gewicht zoNder zwaard eN kettiNG (k

G)

opMerkiNGeN

bruto adviesprijs (i

Ncl. btw)

tabel benzine kettingzaag_electr kettingzaag.indd 20 22-08-12 09:50

Page 21: Groene Mark 3-2012

N = nieuw - = nee/niet/geen

Groene Markt

augustus 201221

H U S Q VA R N A

445e Trio Brake 2.1 13000 45.7 0.45 38 0,325 J N J J A 5.1 standaard airinjection, X-torq, smart start, snelspan systeem, Trio Brake 619450e 2.4 13000 50.2 0.45 38 0,325 J N J J A 5.1 standaard airinjection, X-troq, smart start, snelspan systeem 669T425 1.0 10000 25.4 0.23 30 3/8 J N J J A 3.0 standaard airinjection, smart start, tophandle 499T425 Carving 1.0 10000 25.4 0.23 30 3/8 J N J J A 3.0 standaard airinjection, smart start, tophandle, Carving versie 549T435 1.5 10000 35.2 0.26 33 3/8 J N J J A 3.4 standaard airinjection, X-torq, smart start, tophandle 439545 2.5 9600 50.1 0.52 38 0,325 J N J J A 4.9 N , standaard airinjection, Smart start, X-torq, Auto-Tune 729545 trio-Brake 2.5 9600 50.1 0.52 38 0,325 J N J J A 5.0 N , standaard airinjection, Smart start, X-torq, Auto-Tune, Trio-Brake 759455 Rancher Classic 2.6 9000 55.5 0.44 38 0,325 J N J J A 5.7 standaard airinjection, X-torq 619455 Ranger Auto-Tune 2.6 13300 55.5 0.44 38 0,325 J N J J A 5.8 N , standaard airinjection, Smart start, X-torq, Auto-Tune 709460 Ranger Auto-Tune 2.7 13300 60.3 0.44 45 3/8 J N J J A 5.8 N , standaard airinjection, Smart start, X-torq, Auto-Tune 749465 Ranger Auto-Tune 3.2 13300 64.1 0.44 45 3/8 J N J J A 6.0 N , standaard airinjection, Smart start, X-torq, Auto-Tune 799555 3.1 9600 59.8 0.33 38 3/8 J N J J A 5.4 standaard airinjection, X-torq, AutoTune 779365 X-torq 3.4 12500 65.1 0.77 45 3/8 J N J J A 6.0 N , standaard airinjection, Smart start, X-torq 839570 3.6 13600 67.9 0.70 45 3/8 J N J J A 6.8 standaard airinjection, Smart start, X-torq 999338XPT 1.7 13800 39.0 0.30 32 3/8 J N J J A 3.4 standaard airinjection, tophendel 679T540XP 1.8 10200 37.7 0.30 30 3/8 J N J J A 3.6 N standaard airinjection, tophendel, X-torq, AutoTune 719543XP 2.2 14500 43.1 0.41 38 0,325 J N J J A 4.5 N , standaard airinjection, Smart start, X-torq 729543XPG 2.2 14500 43.1 0.41 38 0,325 J J J J A 4.5 N , standaard airinjection, Smart start, X-torq. Handgrverw. 779550XP 2.8 14000 50.1 0.52 38 0,325 J N J J A 4.9 N , standaard airinjection, compensator, X-torq, RevBoost, AutoTune 819550XPG 2.8 14000 50.1 0.52 38 0,325 J J J J A 5.1 N , standaard airinjection, compensator, X-torq, RevBoost, AutoTune, handgrverw 869550XP Trio-Brake 2.8 14000 50.1 0.52 38 0,325 J N J J A 5.0 N , standaard airinjection, compensator, X-torq, RevBoost, AutoTune, Trio-Brake 849550XPG Trio-Brake 2.8 14000 50.1 0.52 38 0,325 J J J J A 5.2 N , standaard airinjection, compensator, X-torq, RevBoost, AutoTune, handgrverw

Trio Brake899

560XP 3.5 9600 59.8 0.65 38 0,325 J N J J A 5.4 standaard airinjection, compensator, X-torq, RevBoost, AutoTune 1039560XPG 3.5 9600 59.8 0.65 38 0,325 J J J J A 5.6 standaard airinjection, compensator, X-torq, RevBoost, AutoTune, handgrverw 1089562XP 3.5 9600 59.8 0.65 38 0,325 J N J J A 5.4 standaard airinjection, compensator, X-torq, RevBoost, AutoTune 1049562XPG 3.5 9600 59.8 0.65 38 0,325 J J J J A 5.6 standaard airinjection, compensator, X-torq, RevBoost, AutoTune, handgrverw 1099372XP X-Torq 3.9 13500 70.7 0.77 45 3/8 J N J J A 6.1 N , standaard airinjection 1099372XPG X-Torq 3.9 13500 70.7 0.77 45 3/8 J J J J A 6.3 N , standaard airinjection, handgreepverwarming 1159576XP Auto-Tune 4.2 13500 73.5 0.70 50 3/8 J N J J A 6.6 standaard airinjection, X-torq, optie Autotune 1189576XPG Auto-Tune 5.2 13501 73.5 0.70 51 3/9 J J J J A 6.9 standaard airinjection, X-torq, handgreepverwarming, optie Autotune 1249390XP 4.8 13000 88.0 0.90 60 3/8 J N J J A 7.1 standaard airinjection 1279390XPG 4.8 13000 88.0 0.90 60 3/8 J J J J A 7.2 standaard airinjection, handgreepverwarming 1339395XP 4.9 12500 93.6 0.90 60 3/8 J N J J A 7.9 standaard airinjection 1369395XPG 4.9 12500 93.6 0.90 60 3/8 J J J J A 8.1 standaard airinjection, handgreepverwarming 14293120XP (sawbody) 6.2 12000 118.8 1.25 90 0.404 J N J J A/H 10.4 standaard airinjection en compensator 1449

J O N S E R E D

CS2234 1.3 13000 34.3 0.30 38 3/8 J N J N A - standaard turbo, Clean-power 199CS2234S 1.3 13000 34.4 0.30 38 3/8 J N J J A 4.6 standaard turbo, Clean-power 259CS2238 1.5 13000 38.2 0.30 38 3/8 J N J J A 4.6 standaard turbo, Clean-power, springstart 309CS2238S 1.5 13000 38.2 0.30 38 3/8 J N J J A 4.7 standaard turbo, Clean-power, springstart, snelspansysteem 339CS2240 1.8 12000 40.9 0.37 38 0,325 J N J J A 4.3 standaard turbo, Clean-power, springstart 499CS2240S 1.8 12000 40.9 0.37 38 0,325 J N J J A 4.4 standaard turbo, Clean-power, springstart, snelspansysteem 529CS2245 2.1 13000 45.7 0.45 38 0,325 J N J J A 4.9 standaard turbo, Clean-power, springstart 569CS2245S 2.1 13000 45.7 0.45 38 0,325 J N J J A 5.1 standaard turbo, Clean-power, springstart, snelspansysteem 599CS2250S 2.6 13000 55.5 0.44 38 0,325 J N J J A 5.7 standaard turbo, Clean-power, snelspansysteem 669CS2139T 1.7 9600 39.0 0.34 32 3/8 J N J J A 3.5 standaard turbo, tophandle 699CS2152 2.4 13000 51.7 0.50 38 0.325 J N J J A 5.0 standaard turbo, springstart 699CS2153 2.6 13500 50.1 0.50 38 0,325 J N J J A 5.1 standaard turbo 799CS2255 2.6 13000 55.5 0.44 38 0,325 J N J J A 5.8 standaard turbo, Clean-power 689CS2255S 2.6 13000 55.5 0.40 38 0,325 J N J J A 5.8 standaard turbo, Clean-power, snelspansysteem 709CS2258 - - - - - - - - - - - - 809CS2260 - - - - - - - - - - - - 1059CS2166 3.4 12500 65.1 0.77 45 3/8 J N J J A 6.0 standaard turbo 859CS2172 3.9 13500 70.7 0.77 45 3/8 J N J J A 6.3 idem 1099CS2188 4.5 13500 84.7 0.90 60 3/8 J N J J A 7.1 standaard turbo, prijs is alleen zaagbody 1239

M A K I TA

DCS230TC 0.7 8000 23.0 0.20 25 1/4 J N J J A 2.5 lichtste zaag, slechts 2,5 kg, stiller door extra demping van luchtinlaat 409DCS3410TH 1.4 8500 34.0 0.30 30 3/8 J N J J A 3.3 tophandle motorkettingzaag , exc. balans tussen vermogen en gewicht 509EA3201S35A 1.4 10000 32.0 0.40 35 3/8 J N J J A 4.2 N gereedschaploos spannen en vervangen van de ketting. 219DCS3501-35 1.5 9500 34.7 0.48 35 3/8 J N J J A 4.8 gemakkelijk starten door extra veer bij trekinrichting 429DCS4301-40 2.0 9500 42.4 0.48 40 3/8 J N J J A 4.8 gemakkelijk starten door extra veer bij trekinrichting 479DCS501-38 2.4 10000 49.9 0.47 38 3/8 J N J J A 5.5 gemakkelijk starten door decompressieventiel 629DCS4630-45 2.6 10000 46.0 0.47 45 3/8 J N J J A 5.1 intelligente kettingsmering, stalen veren i.p.v.rubbers 679DCS5030-45 2.8 10000 50.0 0.47 45 3/8 J N J J A 5.1 topmodel, perf. gewicht-/vermogensverh 709DCS7901-50 4.6 9500 79.0 0.75 50 3/8 J N J J A 6.3 eenv. reinigbaar luchtfilter, stalen veren i.p.v. rubbers. 1019

M A R UYA M A

MCV3100TS/10" 1.0 12000 30.2 0.23 25 3/8 J N J N A 3.1 379MCV3100TS/12" 1.0 12000 30.2 0.23 30 3/8 J N J N A 3.2 389MCV3100S/14" 1.0 12000 30.2 0.23 35 3/8 J N J N A 3.3 399MCV381/16" 1.8 12000 38.2 0.40 40 3/8 J N J N A 3.9 469

MC C U L LO C H

CS 450 ELITE 2.0 - 46.0 0.46 45 0.325 J N J J A 5.3 kettingspannen zonder gereedschap, * 430CS 410 ELITE 1.6 - 41.0 0.35 38 0.325 J N J J A 4.7 kettingspannen zonder gereedschap, * 330CS 380 1.4 - 38.0 0.25 40 3/8" J N J J A 5.2 kettingspannen zonder gereedschap, * 230CS 340-16" 1.3 - 34.0 0.25 40 3/8" J N J J A 5.2 kettingspannen zonder gereedschap, * 190

MerkverMoGeN (k

w)

toereNtal /

MiN

. bij M

ax. verMoGeN

ciliNderiN

houd (cc)

taNkiN

houd (l.)

Geschikte zwaardleNGte (c

M)

kettiNGsteek (‘’

)

elektroNische o

NtstekiNG (j/

N)

verwarMde haNdGreep (j/N)

trilliN

GsdeMpiNG (j/

N)

dodeMaNsheNdel j/N

kettiNGsMeriN

G: autoM. (a

) / haNdM. (h

)

Gewicht zoNder zwaard eN kettiNG (k

G)

opMerkiNGeN

bruto adviesprijs (i

Ncl. btw)

b e Nz i N e k e t t i N G z a aG

tabel benzine kettingzaag_electr kettingzaag.indd 21 22-08-12 09:50

Page 22: Groene Mark 3-2012

N = nieuw - = nee/niet/geen

Groene Markt

augustus 201222

MC C U L LO C H

CS 340-14" 1.3 - 34.0 0.25 35 3/8" J N J J A 5.2 kettingspannen zonder gereedschap, * 170* OXYPOWER vermindering van schadelijke uitstoot en benzine verbruik

O L EO-M AC

GS260 1.2 11000 25.4 0.23 25 3/8 J N J J A 2.8 N tophendel 499932 1.6 11000 30.1 0.23 30-35 3/8 J N J J A 3.4 tophendelmodel 439GS350 2.0 13000 39.0 0.35 30-41 3/8 J N J J A 4.4 N aktie model. 249GS370 2.1 13700 35.2 0.32 30-41 3/8 J N J J A 4.1 zelfreinigend luchtfiltersysteem 329GS410CX 2.4 13700 39.0 0.32 30-41 0.325 J N J J A 4.2 idem 399GS44 2.9 13000 43.0 0.32 30-46 0.325 - N J J A 4.3 N idem 439947 3.1 15000 45.0 0.50 33-46 0.325 J N J J A 4.9 idem 519952 3.4 15000 51.7 0.50 33-51 0.325 J N J J A 5.0 idem 589956 4.1 14500 56.5 0.70 33-51 0.325 J N J J A 5.5 idem 819962 4.7 14500 61.5 0.70 38-56 0.325 J N J J A 5.5 idem 839GS720 5.4 13800 70.8 0.88 41-64 3/8 J N J J A 6.8 idem 999GS820 6.0 13200 80.7 0.88 41-76 3/8 J N J J A/H 7.1 idem 1099

P O W E R P L U S G A R D E N P R O

POWXG1013 1.2 3000 37.2 0.21 35 14" J N J J A 7.5 Oregon ketting+zwaard, Walbro carburator 149POWXG1018 2.2 3200 49.3 0.26 50 20" J N J J A 12.5 Oregon ketting+zwaard, Walbro carburator 199

RYO B I

RCS3535CBPK1 1.5 - 35.0 0.30 35 3/8 J N J N A 5.3 extra ketting, ketting- en zwaardolie, olie voor 2-takt motoren, transportkoffer, montagesleutel

180

RCS4040CBPK1 1.6 - 40.0 0.30 40 3/8 J N J N A 5,4 idem 210RCS4640C 1.8 - 46.0 0.30 40 3/8 J N J N A 5.4 ketting- en zwaardolie, olie voor 2-takt motoren, transportkoffer, montagesleutel 270RCS5150C 2.0 - 51.0 0.30 50 3/8 J N J N A 5.4 idem 320

S H I N DA I W A

269T 1.1 - 26.9 - 25 3/8 J N J N A 4.2 tophandlezaag 399320T 1.8 - 35.5 - 30 3/8 J N J N A 4.1 tophandlezaag 449285S/305S 1.3 - 28.5 - 30 3/8 J N J N A 4.2 sure-startsysteem 349352 S 1.9 - 35.2 - 35 3/8 J N J N A 4.3 sure-startsysteem 399389 S/402 S 2.0 - 38.9 - 35 0.325 J N J N A 4.3 sure-startsysteem 479452 S 2.3 - 45.2 - 40 0.325 J N J N A 4.5 sure-startsysteem 549446 S 2.3 - 44.0 - 33 0.325 J N J N A 4.5 sure-startsysteem 599490 2.6 - 48.0 - 38 0.325 J N J N A 4.7 649598S ec1 3.8 - 59.8 - 45 0.375 J N J N A 6.0 749667S ec1 4.1 - 66.7 - 50 3/8 J N J N A 6.6 869

S O LO

636-35 1.5 11500 36.3 0.41 35 3/8 J N J J A 4.2 zijdelingse kettingsp, EasyStart-systeem, eco-oliepomp, "Heimwerker"-testwinnaar, Nikkel-silicium cilinder

269

637-35 1.9 12000 40.2 0.33 35 3/8 J N J J A 3.7 profi tophandle, 1,85kg/kW 399643 IP-38 2.0 11500 40.2 0.50 38 0.325 J N J J A 4.1 zijdelingse kettingsp, Easy-Start, eco-oliepomp, digitale ontsteking, Nikkel-silicium

cilinder359

646-38 2.2 12000 45.1 0.60 38 0.325 J N J J A 4.7 zijdelingse kettingsp, deco-ventiel, eco-oliepomp, magnesium-carter, Nikkel-silicium cilinder

479

651-38 2.9 12000 50.9 0.60 38 0.325 J N J J A 5.2 zijdelingse kettingsp, deco-ventiel, eco-oliepomp, magnesium-carter, Nikkel-silicium cilinder

659

651-45 2.9 12000 50.9 0.60 46 0.325 J N J J A 5.2 idem 659652-45 2.4 12000 51.8 0.60 46 0.325 J N J J A 4.7 idem 539656-45 3.2 9500 56.0 0.60 45 3/8 J N J J A 5.3 idem + 1,65kg/kW 699656-50 3.2 9500 56.0 0.60 50 3/8 J N J J A 5.3 idem + 1,65kg/kW 709665-45 3.6 10000 65.9 0.75 45 3/8 J N J J A 6.7 zijdelingse kettingsp, deco-ventiel, eco-oliepomp, magnesium-carter, Nikkel-silicium

cilinder799

665-50 3.6 10000 65.9 0.75 50 3/8 J N J J A 6.7 idem 819675-50 4.3 12000 74.6 0.75 50 3/8 J N J J A 6.7 idem 899681-50 4.7 12000 80.7 0.75 50 3/8 J N J J A 6.6 zijdelingse kettingsp, deco-ventiel, eco-oliepomp, magnesium carter, Nikkel-silicium

cilinder, 1,4kg/kW949

681-60 4.7 12000 80.7 0.75 60 3/8 J N J J A 6.6 idem 959681-70 4.7 12000 80.7 0.75 70 3/8 J N J J A 6.6 idem 969

ST I H L

MS 150 TCE 1.0 10000 23,6 0.20 25 1/4"PM J N J N A 2,6 2-Mix Motor, met ErgoStart 444MS 170 D 1.2 14000 30.1 0.25 30 3/8"P J N J N A 4.2 D = Katalysator 239MS 171 1.3 14000 31.8 0.27 30 3/8"P J N J N A 4.3 2-Mix Motor, met longlife-luchtfiltersysteem 274MS 181 1.5 14000 31.8 0.27 30 3/8"P J N J N A 4.3 2-Mix Motor, met longlife-luchtfiltersysteem 314MS 181 CBE 1.5 14000 31.8 0.27 30 3/8"P J N J N A 4.6 met kettingsnelspanner en ErgoStart 374MS 192 CE 1.3 13500 30.1 0.27 30 3/8"P J N J N A 3.3 met ErgoStart 429MS 211 1.7 12500 35.2 0.27 30 3/8"P J N J N A 4.3 2-Mix Motor, met longlofe-luchtfiltersysteem 389MS 211 CBE 1.7 12500 35.2 0.27 30 3/8"P J N J N A 4.6 BE = met kettingsnelspanner en ErgoStart 449MS 211 CBE 1.7 12500 35.2 0.27 30 3/8"P J N J N A 4.3 BE = met kettingsnelspanner en ErgoStart, met zaagketting Picco Duro 469MS 230 2.0 14000 45.4 0.47 30 3/8"P J N J N A 4.4 459MS 231 2.0 13000 40.6 0.39 30 3/8"P J N J N A 4.9 2-Mix Motor 499MS 231 CBE 2.0 13000 40.6 0.39 30 3/8"P J N J N A 5.2 2-Mix Motor 559MS 231 CBE 2.0 13000 40.6 0.39 30 3/8"P J N J N A 5.2 2-Mix Motor, met zaagketting Picco Duro 569MS 251 2.2 13000 45.6 0.39 30 3/8"P J N J N A 4.9 2-Mix Motor 569MS 251 CBE 2.2 13000 45.6 0.39 30 3/8"P J N J N A 5.2 2-Mix Motor, met zaagketting Picco Duro 629MS 271 2.6 13000 50.2 0.50 37 0.325" J N J N A 5.6 2-Mix Motor 619MS 271 CBE 2.6 13000 50.2 0.50 37 0.325" J N J N A 6.2 2-Mix Motor 679MS 291 2.8 13000 55.5 0.50 37 0.325" J N J N A 5.6 2-Mix Motor 679MS 291 CBE 2.8 13000 55.5 0.50 37 0.325" J N J N A 5.6 2-Mix Motor 729

MerkverMoGeN (k

w)

toereNtal /

MiN

. bij M

ax. verMoGeN

ciliNderiN

houd (cc)

taNkiN

houd (l.)

Geschikte zwaardleNGte (c

M)

kettiNGsteek (‘’

)

elektroNische o

NtstekiNG (j/

N)

verwarMde haNdGreep (j/N)

trilliN

GsdeMpiNG (j/

N)

dodeMaNsheNdel j/N

kettiNGsMeriN

G: autoM. (a

) / haNdM. (h

)

Gewicht zoNder zwaard eN kettiNG (k

G)

opMerkiNGeN

bruto adviesprijs (i

Ncl. btw)

b e Nz i N e k e t t i N G z a aG

tabel benzine kettingzaag_electr kettingzaag.indd 22 22-08-12 09:50

Page 23: Groene Mark 3-2012

N = nieuw - = nee/niet/geen

Groene Markt

augustus 201223

ST I H L

MS 311 3.1 13000 59.0 0.60 37 3/8" J N J N A 6.4 2-Mix Motor 724MS 391 3.3 13000 64.1 0.60 45 3/8" J N J N A 6.4 2-Mix Motor 809MS 201 1.8 14000 35.2 0.37 35 3/8"P J N J N A 3.9 2-Mix Motor 759MS 201 carving 1.8 14000 35.2 0.37 30 3/8"P J N J N A 3.9 carvingzaag met zeer kleine bladradius en stellietbepantsering 849MS 241 CM 2.2 14000 42.6 0.39 40 3/8"P J N J N A 4.7 met M-Tronic 759MS 241 CMQ 2.2 14000 42.6 0.39 40 3/8"P J N J N A 4.8 met M-Tronic 789MS 261 2.8 14000 50.2 0.50 37 0.325" J N J N A 5.2 met ElastoStart 819MS 261 CBE 2.8 14000 50.2 0.50 37 0.325" J N J N A 5.6 met ErgoStart 879MS 261 CQ 2.8 14000 50.2 0.50 37 0.325" J N J N A 5.3 Q = met kettingrem QuickStop Super 849MS 261 VW 2.8 14000 50.2 0.50 37 0.325" J N J N A 5.4 VW = carburateurverw.+handgr.verw. met STIHL ElastoStart, 2-Mix Motor 909MS 341 3.1 13500 59.0 0.69 40 3/8" J N J N A 5.5 met STIHL ElastoStart 909MS 362 3.4 14000 59.0 0.60 40 3/8" J N J N A 5.9 2-Mix Motor, met STIHL ElastoStart 1014MS 362 CB 3.4 14000 59.0 0.60 40 3/8" J N J N A 6.0 B = met kettingsnelspanner, met STIHL ElastoStart 1044MS 362 CQ 3.4 14000 59.0 0.60 40 3/8" J N J N A 6.0 Q = met kettingrem QuickStop Super ,met STIHL ElastoStart, 2-Mix Motor 1044MS 362 VW 3.4 14000 59.0 0.60 40 3/8" J J J N A 6.0 VW = carburateurverw.+handgr.verw. met STIHL ElastoStart, 2-Mix Motor 1104MS 441 4.2 13500 70.7 0.73 45 3/8" J N J N A 6.6 2-Mix Motor, met STIHL ElastoStart 1139MS 441 CQ 4.2 13500 70.7 0.73 45 3/8" J N J N A 6.7 Q = met kettingrem QuickStop Super, met STIHL ElastoStart, 2-Mix Motor 1169MS 441 W 4.2 13500 70.7 0.73 45 3/8" J J J N A 6.7 W = handgreepverwarming, met STIHL ElastoStart, 2-Mix Motor 1229MS 441 CM 4.2 13500 70.7 0.73 40 3/8" J N J N A 6.6 Met M-Tronic, met STIHL ElastoStart, 2-Mix Motor 1189MS 460 4.4 13500 76.5 0.80 45 3/8" J N J N A 6.6 met STIHL ElastoStart 1169MS 460 W 4.4 13500 76.5 0.80 45 3/8" J J J N A 6.7 W = handgreepverwarming, met STIHL ElastoStart 1259MS 650 4.8 13000 84.9 0.83 45 3/8" J N J N A 7.3 met STIHL ElastoStart 1259MS 660 5.2 13000 91.6 0.83 63 3/8" J N J N A 7.3 met STIHL ElastoStart 1384MS 660 W 5.2 13000 91.6 0.83 63 3/8" J J J N A 7.5 W = handgreepverwarming, met STIHL ElastoStart 1474MS 880 6.4 11500 121.6 13.00 63 .404" J N J N A 9.8 met STIHL ElastoStart 1619MS 192 T 1.3 13500 30.1 0.27 35 3/8"P J N J N A 3.1 T = tophandle zaag 424MS 201 T 1.8 14000 35.2 0.31 35 3/8"P J N J N A 3.7 met STIHL ElastoStart 749MS 192 CE 1.3 13500 30.1 0.27 30 1/4" J N J N A 3.3 E = ergoStart 469MS 460 R 4.4 13500 76.5 0.80 50 3/8" J N J N A 7.0 Reddingzaag met beugelgreep 1689HT 101 1.1 10700 31.4 0.53 30 3/8"P J N J N A 7.6 Met bijzonder lichte zaagblad Rollomatic E Mini Light 829HT 131 1.4 10700 36.3 0.53 30 3/8"P J N J N A 7.8 Snoeit takken tot op 5,0 m hoogte 879KM 56 RC E 0.8 9500 27.2 0.34 - - J N J N - 4.3 RE = ergoStart en beugelhandgreep 299KM 90 R 1.0 10700 28.4 0.53 - - J N J N - 4.5 R = beugelhandgreep 439KM 100 R 1.1 10300 31.4 0.53 - - J N J N - 4.5 R = beugelhandgreep 489KM 130 1.4 10700 36.3 0.53 - - J N J N - 4.9 4-Mix Motor 549KM 130 R 1.4 10700 36.3 0.53 - - J N J N - 4.9 R = beugelhandgreep 539

WO L F-G A R T E N

CSG 3835 1.5 11,000 37.7 0.40 35 3/8 N N J J A 5.0 inh. oliereservoir 0,4 l - Oregon zwaard en ketting 199CSG 4640 1.8 11,500 46.0 0.40 40 3/8 N N J J A 5.5 inh. oliereservoir 0,4 l - Oregon zwaard en ketting 229

MerkverMoGeN (k

w)

toereNtal /

MiN

. bij M

ax. verMoGeN

ciliNderiN

houd (cc)

taNkiN

houd (l.)

Geschikte zwaardleNGte (c

M)

kettiNGsteek (‘’

)

elektroNische o

NtstekiNG (j/

N)

verwarMde haNdGreep (j/N)

trilliN

GsdeMpiNG (j/

N)

dodeMaNsheNdel j/N

kettiNGsMeriN

G: autoM. (a

) / haNdM. (h

)

Gewicht zoNder zwaard eN kettiNG (k

G)

opMerkiNGeN

bruto adviesprijs (i

Ncl. btw)

b e Nz i N e k e t t i N G z a aG

e le k t r. k e t t i N G z a aG

A L-KO

KE 2200 /40S 230 2.2 E 40 0.375 J A J 4.8 uitgevoerd met snelspansysteem 149B L AC K & D EC K E R

GK1935T-QS 230 1.9 E 35 0.375 N A J 5.3 kettingsp. zonder gereedschap, anti kick-back, geintegr. oliepompsyst. 140GK1940T-QS 230 1.9 E 40 0.375 N A J 5.4 idem 150GK2235T-QS 230 2.2 E 35 0.375 N A J 5.6 idem met softgrip 180GK2240T-QS 230 2.2 E 40 0.375 N A J 5.7 idem met softgrip 200GK1000-QS 230 0.6 - 10 0.375 N H J 3.0 gepatenteerde Alligator bek, dubbele handgreep voor maximale controle 100GKC1000-QW 18 - - 10 0.375 N H J 3,8 gepatenteerde Alligator bek, dubbele handgreep voor maximale controle 125GKC1817-QW 18 - - 20 0.375 N H J 2,8 schuifaccu, anti-kickback, kettingrem, zaagt 150x3,5cm takken per acculading 140GKC1820L-QW 18 - - 20 0.375 N A J 2,3 Lithium comp. kettingzaag, schuifaccu, kettingrem, zaagt 150x3,5cm takken per acculading 180GPC1800-QW 18 - - 20 0.375 N H J 4,1 telesc. takkenzaag, veilig zagen tot 4,5m hoogte, handm. kettingspanner en -smering, variabele

lengte 150-240cm150

GPC1820L-QW 18 - - 20 0.375 N H J 3,7 idem, Lithium takkenzaag, schuifaccu 190B O S C H

AKE 30 S 230 1.8 - 30 0.375 J A J 3.9 kettingsnelheid 9 m/sec., met SDS, chroomketting 110AKE 35 S 230 1.8 - 35 0.375 J A J 4.0 kettingsnelheid 9 m/sec., met SDS, chroomketting 135AKE 40 S 230 1.8 - 40 0.375 J A J 4.1 kettingsnelheid 9 m/sec., met SDS, chroomketting 155AKE 35-19 S 230 1.9 - 35 0.375 J A J 4.4 kettingsnelheid 12 m/sec., met SDS, chroomketting 175AKE 40-19 S 230 1.9 - 40 0.375 J A J 4.5 kettingsnelheid 12 m/sec., met SDS, chroomketting 200AKE 40-19 PRO 230 1.9 - 40 0.375 J A J 4.7 kettingsnelheid 13 m/sec., met SDS, incl. transp.koffer, 3-voud.chrome-exta-long-life-ketting 245AKE 30 LI 36 - - 30 - - A J 5.2 kettingsnelheid 80m/sec, met SDS, li-ion accu 36 V 435

MerkspaNNiN

G (v)

verMoGeN (kw)

bev. teGeN overbel. M

ech. (M) /

elektr. (e)

Geschikte zwaardleNGte (c

M)

kettiNGsteek (‘’

)

trilliN

GsdeMpiNG (j/

N)

kettiNGsMeriN

G: autoM. (a

) / haNdM. (h

)

autoMatische kettiN

Gstop (j/N)

Gewicht zoNder zwaard eN kettiNG (k

G)

opMerkiNGeN

bruto adviesprijs (i

Ncl. btw)

tabel benzine kettingzaag_electr kettingzaag.indd 23 22-08-12 09:50

Page 24: Groene Mark 3-2012

N = nieuw - = nee/niet/geen

Groene Markt

augustus 201224

D O L M A R

ES38A 230 1.8 - 35 0.375 N A J 3.8 gereedschapsloos spannen en vervangen van de ketting 155ES42A 230 1.8 - 40 0.375 N A J 3.8 idem 175ES2135A 230 2,0 M 35 0.375 N A J 4.4 aanloopstroombegrenzer 239ES2140A 230 2,0 M 40 0.375 N A J 4.4 idem 259EE-150 230 1.5 - 25 0.375 J A J 5.3 stokkettingzaag 429AS1812LGE 18 - E 11.5 0.25 N A N 2.5 18V Compacte accukettingzaag, met 2 accu's+ snellader 489AS-3625LGE 36 - E 25 0.375 N A J 4.7 36V Lithium-ion accukettingzaag, met 2 accu's + snellader 785

E FC O

EF1800E 230 1,7 - 35 3/8 - A J 4,4 180EF2000E 230 1,9 41 3/8 - A J 4,4 200

* gewicht inclusief zwaard en kettingE I N H E L L

BG-EC 1840 TC 230 1.8 - 40 - N A J 4.8 met oregonketting 85BG-EC 620 T 230 0.6 - 20 - N A J 4.3 met oregonketting en -zwaard, telesc. steel van 2,30-2,90m 100RG-EC 2240 230 2.2 - 40 - N A J 4.8 met ergonomische handgreep, automatische kettingspanning, magnetische zwaardfixatie om

makkelijk het zwaard te wisselen135

F LYMO

Wood Shark 2200 230 2.2 M 40 3/8 N A J 5.1 kettingsp. zonder gereedschap 160G A R D E N A

CST 3518-X - 1.8 - 35 3/8 - A J 4.4 kettingsp. zonder gereedschap 120CST 3519-X - 1.9 - 35 3/8 - A J 4.5 Quick-fit spanner, olie voor het eerste gebruik meegeleverd 170CST 4020-X - 2.0 - 40 3/8 - A J 4.5 Quick-fit spanner, olie voor het eerste gebruik meegeleverd 190CST 2018-Li Li-Ion accu - - 20 3/8 - A J 4.5 Quick-fit spanner, wisselaccu voor meerdere producten te gebruiken 200

H U S Q VA R N A

317EL 220 1.7 E 35 3/8 N A J 4.4 209321EL 220 2.0 E 40 3/8 N A J 4.4 259

J O N S E R E D

CS2117EL 220 1.7 E 35 3/8 N A J 3.8 209CS2121EL 220 2.0 E 40 3/8 N A J 3.8 259

M A K I TA

UC3020A 230 1.8 - 30 0.375 N A J 4.1 gereedschapsloos spannen en vervangen van de ketting 135UC3520A 230 1.8 - 35 0.375 N A J 4.1 idem 155UC4020A 230 1.8 - 40 0.375 N A J 4.1 idem 175UC3530A 230 2.0 M 35 0.375 N A J 4.4 softstart, verhoogde zaagefficiency door verfijnde koppelinstelling 239UC4030A 230 2.0 M 40 0.375 N A J 4.4 idem 259UW2500 230 1.5 - 25 0.375 J A J 5.3 stokkettingzaag 429BUC122RFE 18V - E 11.5 0.25 N A J 2.5 18V compacte accukettingzaag. Geleverd met 2 accu's en een snellader 489BUC250RDE 36V - E 25 0.375 N A J 4.7 36V Lithium-ion accukettingzaag, met 2 accu's + snellader 785

MC C U L LO C H

E PROMAC 1900 220 1.9 E 35 3/8 N A J 4.2 kettingsp. zonder gereedschap 130E PROMAC 1900 220 2.2 E 40 3/8 N A J 4.2 kettingsp. zonder gereedschap 170

O L EO-M AC

OM1800E 230 1.7 M/E 35 0.375 J A J 4.4 met dubbele, autom. kettingrem welke de ketting stopt binnen 1 sec 179OM2000E 230 1.9 M/E 41 0.375 J A J 4.4 idem 199

P E L L E N C

SELION P130 1200W 1.2 E 25 1/4 J A J 2.7 hoogsnoeiers op accu lengte 1,30 mtr 952SELION P180 1200W 1.2 E 25 1/4 J A J 2.8 hoogsnoeiers op accu lengte 1,80 mtr 1012SELION T150/200 1200W 1.2 E 25 1/4 J A J 2.9 hoogsnoeiers op accu lengte 1,50-2,00mtr 1095SELION T220/300 1200W 1.2 E 25 1/4 J A J 3.4 hoogsnoeiers op accu lengte 2,20-3,00mtr 1190SELION M12 1200W 1.2 E 15 0.25 J A J 1.7 ultra lichte kettingzaag op accu 856SELION C15 1500W 1.5 E 30 0.25 J A J 2.0 ultra lichte kettingzaag op accu 833SELION C20 2000W 2.0 E 30 0.25 J A J 2.0 ultra lichte kettingzaag op accu 1011

P O W E R P L U S G A R D E N P R O

POWXG1006 230-240 2.4 - 40 16 N A J 4.9 Oregon zwaard en ketting 99

RYO B I

RCS18352C 220 1.8 - 35 0.375 - A N 5.1 extra ketting, ketting- en zwaardolie 120RCS20402C 220 2.0 - 40 0.375 - A N 5.2 ketting- en zwaardolie 150RPP720 220 0.7 - 20 0.375 - A N 3.5 ketting- en zwaardolie, sleutel 130

S O LO

621/40 230 2.5 E 40 3/8 J A J 4.5 N 189ST I H L

MSE 140 CBQ 230 1.4 E 30 3/8 N A J 3.6 met kettingsnelspanner en kettingrem QuickStop Super 234MSE 160 CBQ 230 1.6 E 30 3/8 N A J 4.0 met kettingsnelspanner en kettingrem QuickStop Super 259MSE 180 CBQ 230 1.8 E 35 3/8 N A J 4.2 met kettingsnelspanner en kettingrem QuickStop Super 314MSE 180 CBQ Picco Duro 230 1,8 E 35 3/8 N A J 4.2 met de extreem robuuste, duurzame STIHL laagprofiel-zaagketting Picco Duro 349MSE 200 CBQ 230 2.0 E 40 3/8 N A J 4.4 met kettingsnelspanner en kettingrem QuickStop Super & overbelastingsbeveiliging 369MSE 220 CQ 230 2.2 E 45 3/8 N A J 6.2 met elektronische nalooprem en volledig elektronische sturing van de motorfuncties 579

WO L F-G A R T E N

CSE 2035 230 2.0 E 35 3/8 N A J 4.0 motor 'in lijn' - snelspanknop - Oregon zwaard en ketting 150CSE 2240 230 2.2 E 40 3/8 N A J 4.5 motor 'in lijn' - snelspanknop - Oregon zwaard en ketting 180

e le k t r. k e t t i N G z a aG

MerkspaNNiN

G (v)

verMoGeN (kw)

bev. teGeN overbel. M

ech. (M) /

elektr. (e)

Geschikte zwaardleNGte (c

M)

kettiNGsteek (‘’

)

trilliN

GsdeMpiNG (j/

N)

kettiNGsMeriN

G: autoM. (a

) / haNdM. (h

)

autoMatische kettiN

Gstop (j/N)

Gewicht zoNder zwaard eN kettiNG (k

G)

opMerkiNGeN

bruto adviesprijs (i

Ncl. btw)

tabel benzine kettingzaag_electr kettingzaag.indd 24 22-08-12 09:50

Page 25: Groene Mark 3-2012

BUITEN SHUIS

Groene Markt

augustus 2012

25

Keren grote jongens terug?

Van 2 t/m 4 september is Keulen weer het groene vakhart van de wereld. Aangezien de hallen helemaal volgeboekt zijn, lijkt Gafa-Spoga weer aan te haken bij de glorietijden van weleer. Ondanks het groeizame, maar commercieel min-der succesvolle tuinseizoen een prima resultaat. Wat gaan de grote jongens doen?

MarktontwikkelingenDat roept meteen de vraag op wie dan de vacante plaatsen ingeno-men hebben. Vorig jaar was het gros van de aanbieders afkomstig uit het Verre Oosten. De staatjes waarin de aanbieders per land gerangschikt zijn, zijn (nog) niet bekend maar het ligt in de lijn der verwachting dat dat aandeel verder groeit. In ieder geval komt 80% van de exposanten van buiten Duits-land en van de bezoekers moet 60% de grens passeren.De explosieve groei vanuit Azië werd vroeger gekoppeld aan de marktontwikkelingen. Vanuit pro-ductietechnisch oogpunt logisch, maar de gemiddelde Gafa-Spoga-bezoeker verwacht innovatie en de realiteit wil dat de innovatieve kracht van de Europeanen, de Ame-rikanen en de Japanners uit kwam. Opvallend in deze context is ook de opmerking die een Duitse branche-voorzitter maakte in de aanloop naar het evenement. Sommige Duitse producten halen hun pro-ductie terug naar het moederland of verplaatsen die van China naar Oost-Europa. De lonen in China stijgen, de transportkosten nemen toe en vormen een onzekere factor,

terwijl voor veel fabrikanten flexibi-liteit nog een extra duwtje in de rug is. Immers, ben je van het Verre Oosten afhankelijk, dan zit je ook vast aan langere doorlooptijden.

Veel randhappeningsWat valt er dan allemaal in Keulen te zien? Ongetwijfeld veel nieuws. Om de bezoekers een goede lei-draad te geven, werden vorig jaar de segmenten opgedeeld in bepaalde gebieden. Garden Crea-tion clustert alles op het gebied van machines, gereedschap, water, licht, planten, tuininrichting en tuin-huisjes, terwijl Garden Living tuin-meubels, bbq, decoratie, dibevo, camping & vrije tijd en sport & spel verenigt. Bij Garden Care ligt de nadruk op onderhoud. Daarom val-len onder dit gebied bestrijdings-middelen, bemesting, machines, gereedschappen en accessoires. De koopjes uit tuingebied staan onder Garden Basic, terwijl exclusieve tuinmeubelen te bewonderen zijn onder Garden Unique. De beursor-ganisatie koos voor deze gebieden omdat ze aansluiten op de inkoop-structuren van de detailhandel. En ook dit jaar vinden er in de marge van de Gafa-Spoga tal van happe-nings plaats op het gebied van ont-werp, design, duurzaamheid en beleving. En in tegenstelling tot vorig jaar koos de beurs voor ‘bran-chevriendelijkere’ openingstijden. Afgezien van de laatste dag waarop om 17.00 uur de deuren sluiten, is de Gafa-Spoga van 9.00 tot 18.00 uur toegankelijk. Daarmee lijkt het wereldevenement aan het eind te zijn gekomen van een serie uitpro-beersels. Uiteindelijk blijkt de tradi-tionele basis nog steeds het sterkst. En nu maar hopen dat in de toe-komst ook álle basissegmenten in de breedte zullen terugkeren.

combi-evenement Gafa-Spoga weer jaarlijks op de kalender te krijgen, en dan ook nog eens met volle hallen, onder de oppervlakte knaagt toch een lichte ontevreden-heid over de afwezigheid van een brede tuinmachine/tuinonder-houddelegatie. De organisatie heeft de hoop gevestigd op MTD/Wolf Garten. Vorig jaar presen-teerde de gigant in een afgesloten ruimte op de Gafa-Spoga haar nieuws en zegde toe, dit jaar aan-wezig te zullen zijn. Mits vol-doende collega’s de stap ook nemen, luidde de kanttekening destijds. Anno 2012 houdt het con-cern z’n belofte, maar weinig andere schapen komen over de dam. Het zou mooi zijn, want zeker aansprekende merken werken als een magneet op bezoekers. En ze geven de vakbeurs, hoe je het wendt of keert, een bepaald kwali-teitsimago.

De Gafa-Spoga lijkt de ergste storm te hebben doorstaan. Met name de Gafa-deelnemers zorg-den voor veranderingen op de beursvloer: een tweejaarlijkse cyclus bijvoorbeeld, die eigenlijk door een aantal vooraanstaande tuinmachineaanbieders werd nagestreefd, mobiliseerde de afhakers niet. Sterker nog: de afgelopen edities bleef het seg-ment weg of werd vervangen door een tweede garnituur, veelal uit het Verre Oosten. Een enkeling bleef de Gafa trouw.

Merken als magneetOpvallend is het wegblijven van de grotere Duitse aanbieders. Menig aanbieder komt uit China. Achter de schermen werd er uitvoerig gelobbyd. Zonder indrukwekkend resultaat overigens. Weliswaar is het de organisatie gelukt om het

Buitenshuis_Gafa-Spoga voorbeschouwing_1pag.indd 25 21-08-12 15:42

Page 26: Groene Mark 3-2012

BUITEN SHUIS

Groene Markt

augustus 2012

26

Vakbeurzen over de grens

September en oktober vor-men traditiegetrouw de in-koopopmaat voor het vol-gend seizoen in het groene segment. Waar nationaal de tuinvakbeurzenagenda danig afgeslankt is, blijft de internationale kalender redelijk stabiel. Met nuan-ceverschillen op lokaal ni-veau. Groene Markt maakt een rondje langs de diver-se hallen.

de handel net zo enthousiast is.” Zo zullen er rondleidingen met gid-sen voor bezoekers georganiseerd worden langs nieuwe producten, marketingideeën en displays. Retailers en experts zorgen daar-naast voor Shop Windows die de laatste nieuwe producten en ideeën laten zien. Ook de Trend Tunnel is nieuw en de naam zegt het al: hier staan alle innovaties, trends, kleuren en technieken. Alles over de GLEE is te vinden op www.gleebirmingham.com. Daar kunt u zich ook voorregistreren.

Green Expo, Gent (23 t/m 25 september)Voor de tiende maal staat eind sep-tember Green Expo op de agenda. De vakbeurs is betrekkelijk jong,

maar werd ooit opgestart als hét branchebrede platform voor de Belgische tuinbranche. Al na de eerste editie haakten meteen enkele brancheverenigingen enthousiast aan, om na enkele edi-ties ook weer af te haken overi-gens. Maar ondanks die storm wist het evenement zich prima staande te houden en mag het zich inmid-dels kronen tot het enige branche-brede tuinvakevenement in de Benelux. Waar staat Green Expo voor? Meer dan 250 exposanten tonen op het binnen- en buitenter-rein een breed aanbod aan tuinge-relateerde innovaties en producten. Daarnaast wordt een aantal interessante ‘seminaries’ georganiseerd. Uit de enquête, die onder de ruim 11.000 enthousiaste bezoekers twee jaar geleden werd

zoveel jaren is een frisse wind ech-ter niet verkeerd. “GLEE 2012 vormt een nieuw hoofdstuk, want we willen zeker weten dat we alle elementen in de vernieuwing mee-nemen”, meent beursdirecteur Nick Davidson. “De nieuwe, frisse uitstraling laat zien dat er verande-ringen plaatsvinden. Veranderin-gen waarvan exposanten en bezoekers de vruchten plukken. We zijn heel blij met de nieuwe look van de GLEE en we hopen dat

GLEE, Birmingham (17 t/m 19 september)Enkele jaren geleden nog koes-terde de organisatie van de Bir-minghamse GLEE indrukwekkende internationale ambities. De laatste jaren keerde de realiteit terug en zette de beursorganisatie zich in om een degelijke, Britse tuinvak-beurs neer te zetten. En natuurlijk, internationale bezoekers zijn wel-kom, maar het evenement écht mondiale glans te geven, is niet het primaire doel. Vorig jaar bezochten ruim 11.000 belangstel-lenden het groene evenement in het NEC-beurscomplex en die waren afkomstig uit 47 landen. 70% van het bezoekerslegioen had directe inkoopbevoegdheid. Het zijn cijfers die aangeven dat de GLEE nog wel degelijk serieus genomen mag worden. Eens in de

Buitenshuis_overige_najaarsbeurzen_1,5pag.indd 26 21-08-12 16:50

Page 27: Groene Mark 3-2012

Groene Markt

augustus 2012

27

BUITEN SHUIS

Efficiënte robot

Op basis van consumentenonderzoek ruimt Bosch’ Indego Robotmaaier de twee grootste ergernissen uit de weg: de lastige programmeerbaarheid en het feit dat het maaien te lang duurt. De Indego heeft een uniek paral-lel maaisysteem. Daardoor maait ’ie niet tweemaal over hetzelfde gras heen, dat scheelt dus dubbel werk. Een goede handleiding en een instruc-tiefilm maken ook het programmeren gemakkelijker.Info: Bosch, Breda, 076.579.54.54, www.bosch-pt.nl/tuingereedschap

Boomverzorgers verzorgd

Boomverzorgers die graag met Husqvarna-machines werken, kunnen nu ook bij dat merk terecht voor hun klimaccessoires. Denk aan een speciale klimmershelm die goedgekeurd is voor klimwerk op hoogte. Ook een automatisch sluitende haak en een elastische strop maken het werken in de boomtoppen makkelijk. Geen zorgen meer over een vallende zaag. En doet ‘ie dat toch, dan zorgt de elasticiteit van de strop voor geringe impact op de machine én op de gordel van de klimmer. Zeker als hij beves-tigd is aan het speciale oog dat op de handgreep van alle Husqvarna-machines past. Een TechLite-zaagblad is extra licht en sterk en is bestand tegen vervorming als het permanent vast komt te zitten. Een mini-ketting die lichter loopt, beter zaagt en terugslag reduceert maakt het assorti-ment compleet.Info: Husqvarna, Almere, 0160.521.00.50, www.husqvarna.nl

PRODUCT

Out-Style clustert alle tuinmeube-len, -verlichting, -toebehoren en systemen, Sea-Style strandmeu-bels en -toebehoren, Sun-Aquae hydromassage en mini-spa en Urban-Style alles op gebied van landschapsinrichting. Out-Floor focust zich op bestrating, Sun-Con-tract op grote opdrachten, Giosun op spelen en outdooractiviteiten en Camping & Village Show op het kampeergebeuren. Eigenlijk zijn het subbeurzen onder één grote, zonnige paraplu. Naast de traditio-neel productmatige invulling wordt er nog een aardig randprogramma georganiseerd. Outdoor Design bij-voorbeeld, een show waarbij crea-tiviteit en visie in combinatie met beelden, talenten en diverse toon-aangevende fabrikanten worden getoond. Een ander interessante happening zijn de Young Talent Shows. Aankomende designers presenteren hun creaties. Daarbij maakt de beursorganisatie gebruik van de partnerships met diverse gerenommeerde universiteiten. Overigens wordt, parallel aan Sun, ook voor de zesde keer Tende e Tecnica georganiseerd. Op die vak-beurs staan zonweringen, raamde-coratie en gordijnen centraal. Sun is goed voor ruim 25.000 bezoe-kers. Geïnteresseerden die meer willen weten, kunnen een kijkje nemen op: www.sungiosun.it of www.tendeetecnica.it.

gehouden, blijkt dat de meeste mensen op het nieuws afkomen. 80% vond wat hij zocht en 96% gaf aan naar het evenement van 2012 te willen gaan. Dat zijn fraaie cij-fers. Net als overigens de weten-schap dat 10% van de bezoekers uit het buitenland (met name Nederland en Frankrijk) komt. “De algemene score van 8/10 voor de kwantiteit en de kwaliteit van de bezoekers toont een grote tevre-denheid onder exposanten”, zegt beursmanager Kristel de Vogelaere die over de belangstelling in de aanloop naar het evenement niet te klagen heeft. “We hebben de scope van de beurs uitgebreid naar de tuinbouwsector. Deze sector leunt sterk aan bij de aanleg van tuin en park en verdient ook op Belgisch grondgebied een eigen platform.” Vakbezoekers die naar Gent willen gaan, kunnen zich online registreren en ontvangen dan een gratis toegangsbewijs per e-mail. Dat scheelt in ieder geval weer onnodige wachttijd voor de kassa’s. Dus voor meer informatie kunt u bellen met Artexis Exhibiti-ons (0032.9.241.92.11) of surfen naar www.green-expo.be.

Sun, Rimini (7 t/m 9 oktober)In Rimini kan de vlag uit. Sun, dat jaarlijks in de Italiaanse badplaats gehouden wordt, viert haar dertig-ste verjaardag. De tuinvakbeurs staat te boek als trendsettend en biedt een breed spectrum tuinarti-kelen die over het algemeen goed gesegmenteerd opgesteld staan:

Buitenshuis_overige_najaarsbeurzen_1,5pag.indd 27 21-08-12 16:51

Page 28: Groene Mark 3-2012

Groene Markt

augustus 2012

28

PRODUCT

Goed alternatief

Met de 4-takt machines denkt Dolmar aan het milieu, de gebruiker en de omgeving. Deze machines vormen een goed alternatief voor de traditionele 2-takt techniek. De belangrijkste voordelen zijn een lage uitstoot van schadelijke stoffen, minder trillingen, een lage geluidsproductie en lage ver-bruikskosten. Het nieuwe assortiment omvat onder meer bosmaaiers, bladblazers, motorrugspuiten en centrifugaalwaterpompen.Info: Dolmar, Eindhoven, 040.206.40.40. www.dolmar.nl

Handgedragen 4-taktersHonda biedt al enige tijd een serie handgedragen tuinmachines op basis van 4-takttechniek. Het gaat om bosmaaiers (25 en 35 cc), heggenscha-ren, ruggedragen sproeiers en een bladblazer. Allemaal op basis van de GX25 mini 4-taktmotoren. Deze motoren starten volgens Honda beter dan 2-takters, zijn geluidsarm, hebben lagere bedrijfskosten, vragen minder voorbereiding en onderhoud, verbruiken minder brandstof (dus langer werken tussen de tankbeurten) en geven minder stank en emissies.Info: Honda Nederland, Schiphol-Rijk, 020.70.70.000, www.honda.nl

Drill & Start Wolf heeft een nieuwe bosmaaier in het assortiment. Deze GT-S 2-27 heeft een 2-taktmotor van 27 cc met dubbel gela-gerde krukas. Dat geeft hem een langere levensduur en zorgt dat ‘ie minder trilt. Een Easy-startsysteem maakt hem bovendien gemakkelijk in gebruik. Bij deze maaier hoort ook een drill & startkit, waarmee je hem met een accuschroefmachine kunt starten. Heel gemakkelijk bij koud weer. Een speed-feedsysteem zorgt voor goede voe-ding van de dubbele draad en een J-greep maken de maaier ergonomisch mak-kelijk te bedienen.Info: Wolf Garten, Rosmalen, 073.523.58.50, www.wolf-garten.nl

Zero-turnOp basis van advies van professionele gebruikers ontwikkelde Husqvarna zijn nieuwe zero-turnmaaier P-ZT 26. Het resultaat: een machine die goed manoeuvreert, nauwkeurig maait en een hoge capaciteit heeft. Zijn combi-maaidek van 132 cm maakt zowel maaien (achteruitworp) als mul-chen mogelijk. Het dek is van 4,5 mm dik staal, heeft gegoten aluminium bladspillen met onderhoudsvrije kogellagers. Mesashouders van gegoten

aluminium met conische rollagers verlengen de onderhoudsintervallen en een speciaal poeliesys-teem (van PZ-serie) verlengt de levensduur van de

aandrijfriem. Een ergonomische zitpositie ten opzichte van de bedieningselementen en

een Kawasaki FX-motor met een geïnte-greerde ZT3400 transmissie met 12 cc

pompen maken de machine makkelijk en licht te bedienen.

Info: Husqvarna, Almere, 0160.521.00.50, www.husqvarna.nl

Zwaar handwerkWolf Garten brengt ook een nieuwe serie handgereedschap voor de tuin op de markt. Ten eerste een set gereedschap van een spitvork, twee spades en een schop. Voetsteunen aan elke zijde van het werkblad en een anti-slip D-greep aan de steel maken deze exemplaren geschikt voor het zware werk. Dat geldt ook voor de nieuwe takkenscha-ren. Die kunnen zelfs takken tot 50 mm de baas. Een modern uiterlijk en lichte aluminium hefboomar-men zorgen ervoor dat de scharen er goed uit-zien en tegelijk ook goed werken. De serie bevat negen modellen in vier series (drie sterren t/m 1 ster en een basisvariant).Info: Wolf Garten, Rosmalen, 073.523.58.50, www.wolf-garten.nl

Voetbalmotief op robotHet nieuwe voetbalseizoen is prima van start gegaan met Robomows voetbaleditie van zijn maairobot. Hiermee houdt men de handen vrij voor het kijken van de Eredivisie, Bundesliga of Premier League, terwijl het gras ‘gewoon’ automatisch gemaaid wordt door de Robomow. Een leuke gimmick om het gemak van dit maaimerk van Friendly Robotics onder de aandacht te brengen. “Ja schat, het gras is al gemaaid hoor.”Info: Robomow, Andelst, 0488.45.10.99, www.robomow.nl

pi_algemeen_1,5pag.indd 28 21-08-12 16:52

Page 29: Groene Mark 3-2012

BUITEN SHUIS

Groene Markt

augustus 2012

29

Jan Harting: “We bieden een breed platform.”

Demo Dagen kiest voor breedtePapendal was voor de tuinmachinehandel het nationale Mekka. Vorig jaar koos de Federatie Agrotechniek voor een eigen evenement in Biddinghuizen. Demo Dagen besloot om terug te keren naar een jaarlijkse cyclus en een platform te bieden waarin de hele breedte aan bod komt. Te beginnen van 3 tot en met 5 oktober.

Nieuwe doelgroepenVanuit de tuinmachinehoek heeft Harting om die reden ook aanmel-dingen. De Demo Dagen worden van oudsher echter ook geassoci-eerd met machines, maar de mas-saliteit in dit segment is verleden tijd. Dekt de naam de lading dan nog wel? “We hebben in het verle-den op EU-niveau een naam opge-bouwd. Natuurlijk, die naam is verbonden met het demonstreren en maakt deel uit van onze uitstra-ling en dat gaan we ook niet hele-maal loslaten. Het enige wat we gedaan hebben, is dat we er markt-segmenten aan hebben toege-voegd. Om die lading goed te kunnen dekken, hebben we de beurs opgedeeld in drie verschil-lende segmenten: Sport, Recreatie en Openbare Ruimte. En natuurlijk heb je te maken met overlap, maar die aanbieders kunnen we onder-brengen in een gemengde zone.”Het belang van het evenement staat buiten kijf. Harting herhaalt dat investeren in een economisch moeilijke tijd echt wel loont. “Natuurlijk. Neem bijvoorbeeld onderhoud. Nieuwe doelgroepen bieden nieuwe kansen. Bezoekers komen zich oriënteren en vervol-gens wordt er serieus gebudget-teerd als er investeringen op het programma staan. Zij zijn eerder geneigd zaken mee te nemen in het totaalplaatje, die ze ook gezien

hebben. Op de Demo Dagen wordt genetwerkt, later worden deals gesloten.”

Compacter platformDe keuze voor een jaarlijkse editie komt voor Harting ook niet zo maar uit de lucht vallen. Wel realiseert hij zich dat dit jaar niet het hele terrein volgeboekt is, maar de hui-dige stand van de boekingen over-treft zijn verwachting. “Veel beurzen die jaarlijks gehouden worden, groeien. Je hebt gewoon meer edities nodig om te groeien. Bedrijven bepalen zelf wel hoe vaak ze deelnemen. Wij bieden het platform, de dienstverlening en we activeren de doelgroep. Als ze niet bij ons staan, staan ze ergens anders. Demo Dagen 2012 zal com-pacter zijn dan voorheen, maar dat betekent wel dat er in de buurt van het terrein geparkeerd kan worden. We zijn ervan overtuigd dat we in oktober onze exposanten en bezoekers iets moois kunnen bie-den. We gaan er alles aan doen om er een groot succes van te maken.”

we al vier congreszalen per dag vol-geboekt. Die seminars worden geor-ganiseerd door bonden, organisaties en exposanten. Het zijn leuke aspecten die een duide-lijke, toegevoegde waarde hebben.”Ook aan doelgroepzijde kiest Demo Dagen voor de breedte. Niet alleen hoveniers en mensen uit het grondverzet zijn welkom, ook voor de recreatiesector, sportambtena-ren en sportverenigingen staat de deur open. “De laatste doelgroe-pen hebben heel veel behoefte aan informatie, maar ze kunnen die op geen enkele beurs vinden. Wij bie-den hen een breed platform. En dat is belangrijk. Verenigingen moeten bijvoorbeeld steeds meer zaken zelf gaan doen, ook onderhoud. Juist in een economisch moeilijke tijd is het zinvol om de breedte in te gaan en nieuwe doelgroepen aan te boren. Voor onze exposan-ten is dat heel belangrijk. Boven-dien is het voor mensen die met sport te maken hebben natuurlijk geweldig om naar Papendal te komen. Dat is toch het nationale sporthart van ons land.”

Wie de beurskalender van de afge-lopen jaren kent, weet dat de Demo Dagen een vaste waarde is in de oneven jaren. Tijdens de afgelo-pen editie maakte de organisatie bekend het evenement weer jaar-lijks op de beurskalender te plaat-sen. Een bijzondere keuze, zeker omdat het (kleinere) machineseg-ment het advies van de Federatie Agrotechniek volgt om volgend jaar naar Biddinghuizen te gaan en de Demo Dagen dus links te laten lig-gen.

Toegevoegde waardeDe constatering dat Demo Dagen de tegenaanval inzet, ligt voor de hand maar is niet juist. Sterker nog: beursmanager Jan Harting streeft ernaar een platform te creëren voor vraag en aanbod. “Natuurlijk, we willen een zo breed mogelijk beeld geven van de mogelijkheden, de producten en de diensten in de markt. Daarnaast hechten we heel veel waarde aan kennisoverdracht. Daarvoor werken we samen met grote partijen. Inmiddels hebben

Buitenshuis_Demo Dagen_1pag.indd 29 21-08-12 15:46

Page 30: Groene Mark 3-2012

INFORMATIE

Groene Markt

augustus 201230

ElEkTRIsch

MERkWOONplAATs

TElEFOON

NAAMAdREs

pOsTcOdE

Advertentie-indexcolofon

MERKEN- EN LEVER ANCIERSINDEX

BENzINE

x x AL-KO O. de Leeuw Groentechniek BV Postbus 14 8050 AA HATTEM (038) 444 61 60

x BLACK & DECKER Black & Decker (Nederland) BV Postbus 90 4600 AB BERGEN OP ZOOM (0164) 28 30 00

x BOSCH Robert Bosch BV Postbus 3267 4800 DG BREDA (076) 579 54 54

x x DOLMAR Makita Nederland BV Postbus 1489 5602 BL EINDHOVEN (040) 206 40 40

x ECHO Eurogarden Nederland BV St. Truidensesteenweg 252a B-3300 TIENEN 0032 16809427

x x EFCO Kees van der Spek Tuinmachines bv Postbus 40 2820 AA STOLWIJK (0182) 34 25 90

x x EFCO Onrust Noorderblokken 5 9523 TJ DROUWENERMOND (0599) 65 30 42

x x EINHELL Hans Einhell Benelux Mijkenbroek 16 4824 AB BREDA (076) 598 64 70

x FLYMO Husqvarna Nederland verlengde Poolseweg 16 1327 AH ALMERE (036) 521 00 00

x GARDENA Husqvarna Nederland Jool Hulstraat 20-22 1327 AH ALMERE (036) 521 00 00

x GTM De Wild B.V. Postbus 1195 4700 BD ROOSENDAAL (0165) 53 29 92

x HITACHI Hitachi Power Tools Netherlands BV Postbus 2310 3430 DN NIEUWEGEIN (030) 608 40 40

x x HUSQVARNA Husqvarna Nederland Jool Hulstraat 20-22 1327 AH ALMERE (036) 521 00 50

x x JONSERED Husqvarna Nederland Jool Hulstraat 20-22 1327 AH ALMERE (036) 521 00 50

x x MAKITA Makita Nederland BV Postbus 1489 5602 BL EINDHOVEN (040) 206 40 40

x MARUYAMA Marcel van Dyck Provinciebaan 79 B-2235 HOUTVENNE 0032 16 699 156

x x MC CULLOCH Husqvarna Nederland Jool Hulstraat 20-22 1327 AH ALMERE (036) 521 00 00

x x OLEO-MAC Helthuis Tuin & Parkmachines BV P v M Gelderland Oranje 2 6666 LV HETEREN (026) 472 34 64

x PELLENC O. de Leeuw Groentechniek BV Postbus 14 8050 AA HATTEM (038) 444 61 60

x x POWER PLUS Varo Vic van Rompuy Joseph van Instraat 9 B-2500 DE LIER 0032 32 929 292

x x RYOBI T.T.I. Benelux Toermalijnring 320 3316 LC DORDRECHT (078) 652 41 50

x SHINDAIWA Eurogarden Nederland BV Hogelandseweg 51 6545 AB NIJMEGEN (024) 373 19 90

x x SOLO O. de Leeuw Groentechniek BV Postbus 14 8050 AA HATTEM (038) 444 61 60

x x STIHL Andreas Stihl NV. Verlengde Poolseweg 16 4818 CL BREDA (076) 524 48 88

x x WOLF-Garten WOLF-Garten Nederland Postbus 32 5240 AA ROSMALEN (073) 523 58 50

kettingzagen 2012

pagina

GVG Oliehandel 1

Eurogarden 2

O. de Leeuw Groentechniek 2

Briggs & Stratton 4

Van der Haeghe 4

Motor Snelco 19

O. de Leeuw Groentechniek 31

Eurogarden 31

Andreas Stihl 32

Groene Markt richt zich op de tuinmachine handel, tuinspecialisten en tuin centra, doehetzelf- en ijzerwarenzaken met tuinassortiment, hoveniers en groenvoorzieners en is officieel orgaan van de Nimpatum, branche-organisa-tie voor de tuin machinehandel.•Uitgever / RedactieadresMIXpress B.V.Postbus 555240 AB Rosmalentel. (073) 503 43 47fax (073) 503 81 [email protected]•RedactieBert Hoogeland (hoofd), Robert Dingemans, Tim van Dorsten, Paul van den Hurk, Ramona Kezer, Alex Langhout, Rianne van der Voort.•OmslagfotoAgialube Benelux•VormgevingInpladi BV, Cuijk•Advertentie-exploitatieBureau Van VlietRobert MondelaarsPostbus 202040 AA Zandvoorttel: [email protected]

AbonnementenadministratieAbonnementenlandpostbus 20, 1910 AA Uitgeest, tel. 0900 - ABOlANd(0900 - 226 52 63 - 9 0,10 per minuuut)fax (0251) 31 04 05, Internet: www.aboland.nlAbonnementenAbonnementen kunnen elke maand ingaan en eindigen na schriftelijke opzegging een maand voor afloopdatum.Jaarabonnement - $ 35 (excl 6% BTW). - Europa 6 47,50- Combinatie-abonnement met Vakblad MIX

(doehetzelf ) 8 85- Losse nummers / 7,50•AbonnementsvoorwaardenCheck www.mixpress.nl/abo•copyrightsAlle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd door middel van boekdruk, foto-offset, fotokopie, microfilm, fax of welke andere methode dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

De in het redactionele deel vermelde gegevens zijn op basis van de door leveranciers verstrekte documen-taties verwerkt. De redactie kan niet instaan voor de juistheid daarvan.•ISSN 1381-4826

leveranciersindex kettingzagen_0,5pag.indd 30 21-08-12 16:12

Page 31: Groene Mark 3-2012

Voor meer inlichtingen, bel naar (0)384 446 160 of contacteer ons op ons e-mail adres [email protected]

P e r f o r m a n t p a r n a t u rew w w . e t e s i a . c o m

Foto

cred

it: E

TES

IA

NIEUWETmowers, de robotmaaiersvan de grote ruimtes.

DEMO DAGEN

13-15/09

NSC Papendal, Arnhem

Standplaats 467

gm-de leeuw 120126.indd 1 02-02-2012 09:37:25

[email protected]: 0800 022 59 02F: 0800 022 59 03

[email protected]: 024 373 19 90F: 024 373 17 65

EXTRAEXTRAVOORDEELVOORDEELVOORDEEL

HERFSTACTIE

Wenst u dealer te worden? Contacteer ons!EuroGarden levert uitsluitend aan de professionele vakhandel

TOP KWALITEIT MADE IN JAPAN

31-adv.indd 12 21-08-12 09:30

Page 32: Groene Mark 3-2012

Zoveel lichter, zoveel preciezerWereldpremière van STIHL: de lichtste benzine motorzaag. Met de gloednieuwe, superlichte MS 150 C-E en MS 150 T C-E motorzagen werkt u even handig als met een handzaag. Alleen ver-bruikt u veel minder kracht. Brandhout zagen, bomen snoeien of houtklussen opknappen,

het gaat als vanzelf met deze lichtgewichten van slechts 2,8 kg. Bovendien bieden deze machines u topkwaliteit; op het vermogen, zaagprecisie en laag trillingsniveau zullen velen jaloers zijn. Ga gerust eens langs bij uw vakhandelaar voor deskundig advies. Kijk ook op www.stihl.nl

MS 150 C-E

MS 150 T C-EMS 150 T C-E

ADV_stihl_MS 150 C-E_Groene Markt_NL_210x297_30_08_2012_IC.indd 1 6/08/12 16:048-stihl.indd 12 17-08-12 09:44