GROEN LINKS MEPPEL · GROEN LINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 EEN GEMEENTE...

16
GROEN LINKS MEPPEL VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018

Transcript of GROEN LINKS MEPPEL · GROEN LINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 EEN GEMEENTE...

Page 1: GROEN LINKS MEPPEL · GROEN LINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 EEN GEMEENTE DIE LUISTERT De gemeente is er voor u! GroenLinks wil dat inwoners van Meppel nog

GROEN LINKSMEPPELVERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018

Page 2: GROEN LINKS MEPPEL · GROEN LINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 EEN GEMEENTE DIE LUISTERT De gemeente is er voor u! GroenLinks wil dat inwoners van Meppel nog
Page 3: GROEN LINKS MEPPEL · GROEN LINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 EEN GEMEENTE DIE LUISTERT De gemeente is er voor u! GroenLinks wil dat inwoners van Meppel nog

GROENLINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018

EEN GROEN, TOEGANKELIJK EN SOCIAAL MEPPEL! HET KAN ANDERS. HET MOET ANDERS. OOK IN DE GEMEENTE MEPPEL

GroenLinks staat voor verandering. Wij staan voor een nieuwe politiek. Een politiek waarin niet de winst op korte termijn centraal staat maar ons gemeenschappelijke belang op de lange termijn. Wij staan voor eerlijk delen, voor verbinding, vertrouwen en hoop. Wij staan voor een groen, toegankelijk en sociaal Meppel!

Page 4: GROEN LINKS MEPPEL · GROEN LINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 EEN GEMEENTE DIE LUISTERT De gemeente is er voor u! GroenLinks wil dat inwoners van Meppel nog

GROENLINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018

Page 5: GROEN LINKS MEPPEL · GROEN LINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 EEN GEMEENTE DIE LUISTERT De gemeente is er voor u! GroenLinks wil dat inwoners van Meppel nog

GROENLINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018

EEN GROEN MEPPELWij willen van Meppel de groenste gemeente van Nederland maken. In groen kun je bewegen én ontspannen, sociale contacten opdoen én tot rust komen. Waar het groen is, wil je wonen en werken. Meer groen maakt Meppel klimaatbestendiger. Groen heeft een enorme waarde, die niet in geld is uit te drukken. Kies met GroenLinks voor échte kwaliteit: ‘Groene Kwaliteit’.

MEPPEL VERGROENT MEER EN MEER!Meppel heeft gelukkig veel groen: het Reestdal, de parken, monumentale bomen, natuurzones, vaarten en oevers. Die willen we natuurlijk behouden én onderhouden. Daarbij kiezen we voor een duurzaam groenbeheer: onkruidbestrijding op verantwoorde wijze, goed afgestemd ecologisch bermbeheer waarbij biodiversiteit, bescherming van dieren en hun leefgebieden voorop staan.

Maar er is meer nodig, want het regent tegenwoordig vaak harder, en de zon schijnt vaker feller. Ook Meppel – als laagste punt van Drenthe – moet passende maatregelen nemen tegen wateroverlast en hittestress. Daarom wil GroenLinks tegels en stenen zo veel mogelijk vervangen door groen. Denk bijvoorbeeld aan watervertragende groenstroken in straten en pleinen en aan bredere borders in uw tuin. Samen maken we onze woonomgeving klimaatbestendig en verhogen we meteen de leefbaarheid voor mens en dier.

Het onderhoud aan de gemeentelijke groenvoorziening gaat naar een hoger niveau. Mooie plantsoenen en nette straten zijn dan niet langer afhankelijk van de inzet van bewoners, maar vanzelfsprekend goed geregeld in de hele gemeente. Tegelijkertijd willen we graag meer burgerparticipatie en –initiatieven. Buurtbewoners die zelf hun straat of buurt willen vergroenen, krijgen alle denkbare hulp. Denk bijvoorbeeld aan zelfbeheercontracten, groenonderhoud in medebeheer of steun bij kleinschalige vergroeningsactiviteiten zoals groene daken, geveltuinen en buurtmoestuinen. Na het succes van de Berggierslandengaarde en van Permacultuurtuin Meppel, ondersteunt de gemeente eetbaar-groen initiatieven. Bewoners mogen trots zijn op hun buurt, en we maken hun inspanningen zichtbaar met bordjes of tegelopschriften als: ‘Dit groen wordt door de buurt beheerd’.

WE WILLEN MEER HERGEBRUIK MOGELIJK MAKENGroenLinks staat voor de overgang naar een duurzame economie, waarin we grondstoffen besparen en hergebruiken. In Meppel willen we het scheiden van afval gemakkelijker maken. We gaan inwoners helpen met tips en hulpmiddelen om hun afval nog beter te scheiden, zodat er meer kan worden hergebruikt. Bij flatgebouwen komen verzamelcontainers voor plastic en voor het GFT-afval. We zoeken naar praktische oplossingen voor het hergebruik van luiers en incontinentiemateriaal. In de openbare ruimte willen we gescheiden afvalbakken; die op tijd worden geleegd! Uiteindelijk streven we naar 100% gescheiden afval in onze gemeente.

Page 6: GROEN LINKS MEPPEL · GROEN LINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 EEN GEMEENTE DIE LUISTERT De gemeente is er voor u! GroenLinks wil dat inwoners van Meppel nog

GROENLINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018

STERREN WORDEN WEER ZICHTBAAROp weg naar een energieneutrale gemeente, vervangen we versneld alle openbare verlichting door ledverlichting. Een zichtbaar goed voorbeeld en pure milieuwinst. Bovendien levert dit op termijn financieel voordeel op doordat we besparen op elektriciteit en op onderhoud.

Dit geldt vooral voor straatverlichting. Led-armaturen worden niet warm, koeling is dus niet nodig, wat een positieve invloed heeft op de levensduur én bewegingsgestuurde verlichting mogelijk maakt. We kunnen de openbare verlichting ’s nachts sterker dimmen en de verlichting beter richten.

In Meppel worden de sterren weer zichtbaar met straatverlichting die geen strooilicht en lichtvervuiling geeft. Donkere nachten zijn goed voor het welzijn van mens en natuur, en ze leveren energiebesparing op. We vergeten niet dat verlichting ook bijdraagt aan een grotere sociale veiligheid. In een lichtplan per buurt brengen we lichthinder, energiebesparing en veiligheid met elkaar in balans.

De gemeente geeft het goede voorbeeld en gaat in gesprek met winkels en horeca om zuiniger met energie om te gaan: ledverlichting toepassen, in de winter de deuren dicht, liever niet de terrasverwarming aan maar lekkere terrasdekentjes op de stoelen.

WE DENKEN MONDIAAL EN HANDELEN LOKAALGroenLinks zet zich in voor een gezond en goed leven, nu én in de toekomst. Een gezonde leefomgeving reikt natuurlijk verder dan de gemeente Meppel. Maar uiteindelijk gaat het erom dat wij allemaal doen wat we kunnen. Denk globaal en handel lokaal is ons motto. Door een motie van GroenLinks is Meppel sinds 2016 een Global Goals gemeente. De wereldwijde afspraken om klimaatverandering een halt toe te roepen, passen we ook toe in onze stad. We kiezen voor schone energie en sluiten nieuwbouw vanaf nu niet meer aan op het aardgasnet. In Meppel wordt duurzame inzet beloond. Bewoners die hun woning verduurzamen ondervinden daarbij geen hindernissen en worden niet geconfronteerd met extra kosten. Ook de milieuvriendelijke auto is welkom in Meppel. En dat laten we merken: over vier jaar beschikt Meppel over een netwerk van elektrische auto-oplaadpunten. Op verzoek krijgen bewoners de benodigde laadpalen in de buurt. De gebruikte stroom is uiteraard opgewekt met zon- of windenergie. Onder meer met zonnepanelen – ook op huurwoningen – kunnen we onze eigen elektrische energie genereren. Deze maatregelen zorgen voor werk, voor een lagere energierekening en bovenal: voor een gezondere leefomgeving.

Page 7: GROEN LINKS MEPPEL · GROEN LINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 EEN GEMEENTE DIE LUISTERT De gemeente is er voor u! GroenLinks wil dat inwoners van Meppel nog

GROENLINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018

PROGRAMMAPUNTEN GROEN MEPPEL1. Meppel wordt de groenste gemeente van Nederland. We vervangen zoveel

mogelijk tegels en stenen door groen. Dat verhoogt de leefbaarheid en draagt bij aan een klimaatbestendige woonomgeving met minder wateroverlast en hittestress.

2. Onderhoud aan de groenvoorziening gaat naar een hoger niveau. Mooie plantsoenen en schone, nette straten zijn dan niet afhankelijk van de inzet van bewoners, maar vanzelfsprekend goed geregeld in de hele gemeente.

3. Meppel, eetbare gemeente. In parken en buurten komen meer bomen en planten met eetbare vruchten. Na het succes van de Berggierslandengaarde en van Permacultuurtuin Meppel, ondersteunt de gemeente eetbaar-groen initiatieven.

4. Het scheiden van afval wordt gemakkelijker. We helpen inwoners met tips en hulpmiddelen om hun afval nog beter te scheiden, zodat er meer kan worden hergebruikt. Flatgebouwen krijgen speciale containers voor plastic en voor groen. In de openbare ruimte komen gescheiden afvalbakken, die op tijd worden geleegd.

5. Op weg naar de energieneutrale gemeente, vervangen we zo snel mogelijk alle openbare verlichting door ledlampen. Pure milieuwinst, maar we besparen hiermee ook op elektriciteitslasten en op onderhoudswerkzaamheden.

6. In Meppel worden de sterren weer zichtbaar. Donkere nachten zijn goed voor het welzijn van mens en natuur. In een lichtplan per buurt brengen we energiebesparing, lichthinder en veiligheid met elkaar in balans.

7. We gaan in gesprek met winkels en horeca om verstandig om te gaan met energie: ledverlichting, deuren dicht, en geen terrasverwarming maar lekkere terrasdekentjes.

8. We kiezen voor schone energie, we sluiten nieuwbouw niet langer aan op het aardgasnet en stellen zonnepanelen verplicht bij woningbouw.

9. Duurzame inzet wordt in Meppel beloond. Bewoners die hun woning verduurzamen krijgen daarbij alle mogelijke ondersteuning.

10. GroenLinks is voor milieuvriendelijk vervoer. Over vier jaar rijden stadsbussen op schone brandstof en beschikt Meppel over een netwerk van elektrische auto-oplaadpunten. Op verzoek krijgen bewoners een laadpaal bij hen in de buurt. Op groene stroom.

Page 8: GROEN LINKS MEPPEL · GROEN LINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 EEN GEMEENTE DIE LUISTERT De gemeente is er voor u! GroenLinks wil dat inwoners van Meppel nog

GROENLINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018

Page 9: GROEN LINKS MEPPEL · GROEN LINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 EEN GEMEENTE DIE LUISTERT De gemeente is er voor u! GroenLinks wil dat inwoners van Meppel nog

GROENLINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018

EEN TOEGANKELIJK MEPPEL‘De poort van Drenthe’ zo noemen we Meppel trots. Onze stad op de weg- en waterroutes naar Noord-Nederland heeft zich ontwikkeld met een open oog voor alle windstreken. Die open houding heeft Meppel in economisch opzicht veel goeds gebracht en is een belangrijke waarde in onze stad.

VEILIGHEID DOOR BETROKKENHEIDWe zijn trots op onze open en vrije samenleving: die waarden willen we beschermen. Onveiligheid en intolerantie verkleinen de ruimte voor verschillen in een samenleving. Samen met de politie moet de gemeente werken aan veilige buurten en ingrijpen daar waar het misgaat. Maar het voorkómen van onveiligheid en intolerantie is nog beter. Het is ontoelaatbaar dat inwoners zich niet veilig voelen in hun eigen omgeving, of dat ze worden weggepest of mishandeld. Veiligheid is een zaak van ons allemaal. Daarom wil GroenLinks voor elke wijk een wijkveiligheidsplan. Samen met inwoners, welzijnsorganisaties en politie identificeert de gemeente onveilige punten binnen de wijk. Door samen te werken zoeken we effectief naar oplossingen.

IN MEPPEL IS IEDEREEN GELIJK EN WELKOMEen toegankelijke samenleving is een gastvrije samenleving. Meppel biedt mensen die op de vlucht zijn voor oorlog of onderdrukking een veilige haven. En asielzoekers die zijn uitgeprocedeerd kunnen in Meppel in ieder geval rekenen op een bed-bad-broodregeling, zolang landelijke voorzieningen niet volstaan.

Nieuwe inwoners van de gemeente Meppel krijgen een vernieuwd welkomstpakket. Een pakket dat niet alleen streekproducten en kortingsbonnen biedt, maar ook uitdraagt waar de gemeente voor staat: het pakket is duurzaam en laat zien dat we in Meppel respect hebben voor alle minderheidsgroepen in de plaatselijke samenleving.

Meppel is een regenbooggemeente. Dat wil zeggen dat Meppel de emancipatie van LHBT+ inwoners ondersteunt. De acceptatie binnen sportverenigingen, culturele en religieuze instellingen heeft prioriteit. Ook zorginstellingen en verpleeg- en verzorgingshuizen moeten LHBT+ vriendelijk zijn. De gemeente stimuleert het behalen en behouden van het keurmerk de Roze Loper. In Meppel is geen plaats voor discriminatie. Het personeelsbestand van de gemeente is een afspiegeling van de lokale samenleving. Ook alle instellingen die subsidie van Meppel ontvangen, maken werk van diversiteit.

Page 10: GROEN LINKS MEPPEL · GROEN LINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 EEN GEMEENTE DIE LUISTERT De gemeente is er voor u! GroenLinks wil dat inwoners van Meppel nog

GROENLINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018

EEN GEMEENTE DIE LUISTERTDe gemeente is er voor u! GroenLinks wil dat inwoners van Meppel nog meer te zeggen krijgen over de plek waar ze leven, wonen, werken en ontspannen. Wij willen dat mensen meedenken en meepraten over de beslissingen die hen raken. De gemeente gaat daarom actief experimenteren met nieuwe vormen van inspraak. Om iedereen bij de lokale politiek te betrekken, gaat de gemeenteraad ieder half jaar op een andere locatie vergaderen. Initiatieven van bewoners gaan dan de agenda van de avond mede bepalen. Ook komt er een jongerenraad, en een jongerenbudget. Jongeren kunnen ideeën indienen die ze zelf willen uitvoeren.

De inwoners van Meppel hebben recht op een gemeente die naar hen luistert. Maar de gemeente mag geen luistervink zijn. In deze tijd van toenemende digitalisering moeten inwoners erop kunnen vertrouwen dat de overheid hen zo min mogelijk in hun privacy schendt. De gemeente stelt daarom een gegevensbeschermer aan. Deze is beschikbaar voor vragen rondom privacy en bewaakt tevens de veiligheid van de gemeentelijke websites.

GOED OPENBAAR VERVOEREen toegankelijk Meppel betekent ook dat het openbaar vervoer goed geregeld is. We geven voorrang aan de voetganger en de fiets, maar willen ook een aantrekkelijk openbaar vervoer voor iedere inwoner. De Meppeler stadsbussen gaan rijden op schone brandstof. Elke openbare voorziening (zorginstelling, ziekenhuis, school et cetera) heeft een bushalte binnen bereik. Dorpen als Nijeveen moeten ook buiten de spits per bus bereikbaar zijn. WMO-cliënten, minima en ouderen kunnen voortaan gratis met de stadsbus.

KUNST EN CULTUUR VOOR IEDEREENIeder kind kan zijn sportieve of creatieve dromen achterna gaan. Als voetballer, kunstschilder, ballet- of breakdanser. In Meppel mag de financiële situatie van het gezin geen rol spelen bij de keuze voor sport- en culturele activiteiten.

Kunst en cultuur zijn het kloppend hart van Meppel. GroenLinks koestert al onze mooie evenementen die jaarlijks terugkeren en alle culturele instellingen die Meppel rijk is. En in Meppel is altijd meer mogelijk. Om kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk te maken en te houden willen we investeren in bedrijven en projecten die dat ook vinden. Voor de beste initiatieven stellen we een gemeentelijke cultuurprijs in.

Page 11: GROEN LINKS MEPPEL · GROEN LINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 EEN GEMEENTE DIE LUISTERT De gemeente is er voor u! GroenLinks wil dat inwoners van Meppel nog

GROENLINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018

PROGRAMMAPUNTEN TOEGANKELIJK MEPPEL 1. Veiligheid door betrokkenheid. Voor elke wijk komt een wijkveiligheidsplan:

samen met bewoners, welzijnsorganisaties en de wijkagent identificeert de gemeente onveilige punten, met elkaar werken we aan effectieve oplossingen.

2. In Meppel kunnen uitgeprocedeerde asielzoekers rekenen op een bed-bad-broodregeling, zolang landelijke voorzieningen niet volstaan.

3. Nieuwe inwoners krijgen een vernieuwd Meppeler welkomstpakket. Dit pakket heeft oog voor de historie, draagt de Meppeler waarden uit en is geheel duurzaam.

4. Meppel is een regenbooggemeente. De gemeente ondersteunt de emancipatie en LHBT+ inwoners, bijvoorbeeld de acceptatie op de sportvelden, bij het uitgaan en binnen culturele en religieuze groepen. Ook zorginstellingen en bejaardentehuizen moeten LHBT+ vriendelijk zijn. De gemeente stimuleert het behalen en behouden van het keurmerk de Roze Loper.

5. Een diversiteitsbeleid zou niet nodig moeten zijn. Tot het werkelijk zover is, geven de gemeente en gesubsidieerde instellingen het voorbeeld: het personeelsbestand is een afspiegeling van de Meppeler samenleving.

6. De gemeente gaat actief experimenteren met nieuwe vormen van inspraak. De gemeenteraad vergadert ieder half jaar in een andere wijk of buurt, bewoners stellen mede de agenda van de avond op.

7. De inwoners van Meppel moeten erop kunnen vertrouwen dat de overheid hun privacy niet onnodig schendt. De gemeente stelt een gegevensbeschermer aan die beschikbaar is voor vragen rondom privacy, en tevens toeziet op voldoende bescherming van de gemeentelijke websites.

8. Het openbaar vervoer wordt weer aantrekkelijk voor iedere inwoner. Een dorp als Nijeveen moet ook buiten de spits weer per bus te bereiken zijn. WMO-cliënten, minima en ouderen kunnen voortaan gratis met de stadsbus.

9. Wat de financiële situatie van je ouders ook is: je kunt als kind sport-, kunst-, cultuur- of muzieklessen volgen. De gemeente gaat mensen met een laag inkomen actief wijzen op de mogelijkheden.

10. Kunst en cultuur zijn het kloppend hart van Meppel. Iedereen kan en mag genieten van kunst en cultuur, daarom investeren we in bedrijven en projecten die dit mogelijk maken. We stellen een gemeentelijke cultuurprijs in voor de beste initiatieven.

Page 12: GROEN LINKS MEPPEL · GROEN LINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 EEN GEMEENTE DIE LUISTERT De gemeente is er voor u! GroenLinks wil dat inwoners van Meppel nog

GROENLINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018

Page 13: GROEN LINKS MEPPEL · GROEN LINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 EEN GEMEENTE DIE LUISTERT De gemeente is er voor u! GroenLinks wil dat inwoners van Meppel nog

GROENLINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018

EEN SOCIAAL MEPPELGroenLinks kiest voor een stad waarin we eerlijk delen. Bij GroenLinks krijgt elke inwoner van Meppel een eerlijke kans op goed werk, een fatsoenlijk inkomen en een betaalbare woning. Wij willen dat iedereen gebruik kan maken van menselijke zorg en het allerbeste onderwijs.

IN MEPPEL DOEN WE ALLEMAAL MEEVoor ieder mens is het belangrijk om te werken of op een andere manier bij te dragen aan de samenleving. GroenLinks wil dat iedereen kan meedoen. Via betaald werk, school, mantelzorg of vrijwilligerswerk. Lukt dat niet, dan is het een taak van de overheid om mensen te helpen, bijvoorbeeld met extra ondersteuning of begeleiding. Ons uitgangspunt daarbij is: minder regels en meer vertrouwen in de keuzes van mensen zelf. Wij willen af van onnodige, ontmoedigende regels voor mensen met een bijstands¬uitkering. Ook vindt GroenLinks dat de sociale dienst ruimhartig moet zijn voor zelfstandige ondernemers in armoede. GroenLinks wil een armoedevrij Meppel. Daarom kiest onze gemeente voor een doeltreffende inkomensondersteuning en schuldhulpverlening. Vaak kennen mensen met een laag inkomen de weg naar aanvullende regelingen niet. Daarin gaat de gemeente een actievere rol vervullen.

MENSELIJKE ZORG VOOR ONS ALLEMAALDe mensen die hulp nodig hebben staan in de zorg centraal, en niet de regeltjes en bevoegdheden van de gemeente of instellingen. GroenLinks wil dat ouderen en mensen met een beperking zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, in hun eigen vertrouwde omgeving. In de zorg moet oog zijn voor álle problemen waarmee Meppelers te maken kunnen hebben. Gezondheid, inkomen, werken, wonen en jeugdzorg, al die terreinen moeten in samenhang worden aangepakt. Het is belangrijk dat alle professionele én vrijwillige hulpverleners goed met elkaar samenwerken en elkaar snel weten te vinden. Van sociale wijkteams verwachten we een ‘eropaf-mentaliteit’: als inwoners bij het wijkteam aankloppen met een spoedeisend probleem, dan krijgen ze geen afspraak voor over zes weken, dan krijgen ze meteen hulp.

Page 14: GROEN LINKS MEPPEL · GROEN LINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 EEN GEMEENTE DIE LUISTERT De gemeente is er voor u! GroenLinks wil dat inwoners van Meppel nog

GROENLINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018

EERLIJKE KANSEN VOOR KINDEREN EN JONGERENIeder kind verdient een goede start. Met onderwijs dat achterstanden wegwerkt en talenten ontwikkelt. Geen enkele jongere mag voortijdig afhaken of worden afgeschreven. Een gemeentelijk team voor kind en onderwijs gaat de scholen, leerlingen en hun ouders ondersteunen. Iedereen die leerplichtig is, zit op school, of volgt een leer-werktraject. Jongeren zonder leerplicht, en zonder werk of uitkering vallen nu vaak buiten de boot. GroenLinks vindt dat ze niet op de bank hoeven te zitten en wil dat alle schoolverlaters begeleiding krijgen op weg naar verdere scholing of werk.

Soms krijgen kinderen of jongeren moeilijkheden waarbij ze extra hulp nodig hebben. Jeugdzorg moet dan snel kunnen handelen. Zo voorkom je onnodig leed. GroenLinks vindt wachtlijsten echt onacceptabel. In de Jeugdzorg gaat het om kinderen en jongeren, niet om geld. Iedere jongere moet de zorgt krijgen die hij/zij nodig heeft. Daarom moeten kinderen en hun ouders ook zélf een stem hebben in het zoeken naar de beste oplossing. Jeugdzorg kan nooit zo maar stoppen: voor de 18+ jongere moet er een overgangsregeling zijn.

Jongeren krijgen een adviserende stem in Meppel: er komt een jongerenraad, en een jongerenbudget. De jongeren kunnen ideeën indienen die ze zelf willen uitvoeren.

WE WILLEN DUURZAAM WONEN EN WERKENDe omschakeling naar een duurzame economie is dé uitdaging voor alle ondernemers en bedrijven in Meppel. Het midden- en kleinbedrijf is belangrijk voor de werkgelegenheid en draagt bij aan de leefbaarheid van de gemeente. GroenLinks ondersteunt het MKB, toerisme, industrie en havenuitbreiding als het gaat om duurzame initiatieven die werkgelegenheid opbrengen. Gemeentelijke subsidies richten zich voortaan bij voorkeur op duurzame projecten.

Ook in de bouw is duurzaamheid ons uitgangspunt: in Meppel is een grote vraag naar sociale huisvesting, aangepaste woningen en betaalbare huur- en koopwoningen. Wij willen dat de gemeente per direct afspraken maakt met de woningbouw¬corporaties en projectontwikkelaars over energieneutrale woningbouw. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee van bewoners. De gemeente moet ook in de vrije sector ruimte bieden voor experimenten met duurzame woningbouw.

MEPPEL KOMT IN BEWEGINGGroenLinks brengt Meppel in beweging. We kunnen gezondheids¬problemen voorkomen door gezonde voeding aan te bieden op scholen, door te zorgen voor gezonde lucht en vooral ook door sport en beweging te stimuleren. In veilige en duurzame sportaccommodaties maar ook gewoon in de buurt. Iedere wijk of buurt moet beschikken over voldoende ruimtes en veilige plekken om ongeorganiseerd te sporten. Sporten is niet alleen gezond en ontspannend; sport brengt mensen samen en draagt bij aan integratie en tolerantie.

Page 15: GROEN LINKS MEPPEL · GROEN LINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 EEN GEMEENTE DIE LUISTERT De gemeente is er voor u! GroenLinks wil dat inwoners van Meppel nog

GROENLINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018

PROGRAMMAPUNTEN SOCIAAL MEPPEL1. GroenLinks laat niemand in de steek. De mens staat centraal, niet regeltjes,

procedures of organisaties. Iedere Meppeler krijgt de benodigde zorg en ondersteuning. Elke inwoner moet aan de samenleving mee kunnen doen.

2. GroenLinks wil een armoedevrij Meppel. Onze gemeente kiest voor een optimale inkomensondersteuning en schuldhulpverlening. Ook moet de sociale dienst ruimhartig zijn voor zelfstandige ondernemers in armoede. De gemeente gaat mensen met een laag inkomen actief informeren over alle mogelijke aanvullende regelingen.

3. Verschillende gemeenten experimenteren met een vertrouwensexperiment in de bijstand: minder regels en meer vrijheid om bij te verdienen. Groen links wil dat de gemeente Meppel deze ontwikkelingen nauwlettend volgt en gunstige uitkomsten overneemt.

4. In het onderwijs moeten alle kinderen dezelfde kansen krijgen. Een gemeentelijk team voor kind en onderwijs gaat scholen en ouders ondersteunen.

5. Schoolverlaters hoeven niet doelloos thuis te zitten. Alle schoolverlaters – ook zij die geen uitkering genieten – krijgen begeleiding op weg naar verdere scholing of werk.

6. In de Jeugdzorg gaat het om kinderen en jongeren, niet om geld. De gemeente waarborgt dat iedere jongere zo snel mogelijk de zorgt krijgt die hij/zij nodig heeft, ook de 18+ jongere.

7. De gemeente stelt een jongerenraad, en een jongerenbudget in: jongeren kunnen ideeën indienen die ze zelf willen uitvoeren.

8. GroenLinks ondersteunt het MKB, toerisme, industrie en havenuitbreiding als het gaat om duurzame initiatieven die werkgelegenheid opbrengen. Gemeentelijke subsidies richten zich voortaan bij voorkeur op duurzame projecten.

9. Het sociale woningaanbod moet worden uitgebreid. Alle uitbreiding is voortaan energieneutraal. Ook gaat de gemeente ruimte bieden voor experimenten met nieuwe ecologische woningbouw.

10. In iedere wijk of buurt moeten voldoende ruimtes en veilige plekken zijn voor jong en oud om vrij te kunnen sporten, spelen en bewegen.

Page 16: GROEN LINKS MEPPEL · GROEN LINKS VERKIEZINGSPROGRAMMA GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 EEN GEMEENTE DIE LUISTERT De gemeente is er voor u! GroenLinks wil dat inwoners van Meppel nog