Groen Europees Zomerweekend 2015

32
FLOREAL NIEUWPOORT 18 de groen europees 28.29.30 AUGUSTUS 2015 ZOMERWEEKEND

description

Is onderuit zakken in een strandstoel niets voor jou maar wil je toch het zomergevoel nog even op sterk water zetten? Op zoek naar het perfecte excuus om de vakantie in stijl af te sluiten en een nieuw strijdlustig jaar met een knal te beginnen? Floréal en Centrum Ysara te Nieuwpoort gooien eind augustus hun deuren open voor alweer een boeiende editie van het jaarlijks Europees Groen zomerweekend.

Transcript of Groen Europees Zomerweekend 2015

Page 1: Groen Europees Zomerweekend 2015

FLOREAL NIEUWPOORT

18de groen europees

28.29.30 AUGUSTUS 2015

ZOMERWEEKEND

Page 2: Groen Europees Zomerweekend 2015

Meyrem AlmaciVoorzitster Groen

Bart StaesEuropees parlementslid

Is onderuit zakken in een strandstoel niets voor jou maar wil je toch

het zomergevoel nog even op sterk water zetten? Op zoek naar het

perfecte excuus om de vakantie in stijl af te sluiten en een nieuw

strijdlustig jaar met een knal te beginnen? Floréal en Centrum Ysara

te Nieuwpoort gooien eind augustus hun deuren open voor alweer

een boeiende editie van het jaarlijks Europees Groen zomerweekend.

Dompel je onder in onverantwoord interessante workshops, kom

primeurs te weten over onze klimaatcampagne in aanloop naar de

klimaattop in Parijs en trakteer jezelf en je gezin op een weekend

boordevol Europa en groenwijs entertainment.

Page 3: Groen Europees Zomerweekend 2015

ZONDAG 30.08

7:00 Nieuwpoort voor vroege vogels10:00 Het Grote Klimaatspel Literair Salon11:30 Slotreceptie13:00 Lunch GroenPlus-wandeling

ZATERDAG 29.08

10:00 Spraakmakers / deel 111:45 Spraakmakers / deel 214:00 Spraakmakers / deel 315:45 Groot Debat 18:00 Groot Vegetarisch buffet20:30 ‘Jump or fall’22:00 Fuif

VRIJDAG 28.08

15:00 Oikos / Het nieuwe wonen 19:00 Oikos / Het klein verzet 19:30 Welkomstdrink 20:30 Groen Quizkampioen

Surf naar groen.be/zomerweekend en ontdek het laatste nieuws over sprekers, workshops, activiteiten en aanvangsuren.

Page 4: Groen Europees Zomerweekend 2015

VRIJDAG 28 AUG 15:00-17:30

HET NIEUWE WONENPioniers aan het woord

In Nederland en Denemarken is wonen onder één dak al lang geen uitzondering meer, maar ook bij ons zitten nieuwe woonvormen als ‘samenhuizen’, ‘kangoeroewonen’ en ‘cohousing’ in de lift. Samenhokken lijkt op zich geen slechte zaak. Het wordt steeds krapper in het Vlaamse huisje-tuintje-boompje imperium. Wat houdt cohousing precies in? Hoe komt zo’n project tot stand? Wat zijn de voordelen en valkuilen? Tijdens deze workshop vertellen enkele cohousing-pioniers over hun ervaringen. Want samenhokken is toch niet altijd een pretje, zelfs voor idealisten.

Oikos is een onafhankelijke denk tank die werkt aan sociaal-ecologische verandering door het maatschappelijk debat te voeden vanuit ecologisch perspectief. De ecologische grenzen van de planeet en de solidariteit wereldwijd en met toekomstige generaties zijn hierbij de uitgangspunten.

www.oikos.be

Page 5: Groen Europees Zomerweekend 2015

GROTE VERANDERINGEN

VRAGEN GROTE DADEN, DENKEN WE.

DE GESCHIEDENIS LEERT ONS DAT DE

GROOTSE REVOLUTIES ONTSTONDEN IN DE

KLEINE DETAILS.

REIS DOOR EEN DWARS EUROPA met TINE HENS Als je beleidsmakers en economen mag geloven is er maar één werkelijkheid: die waarin economische groei alles bepaalt. Wat als we met z’n allen beslissen dat niet de economie ons bepaalt, maar dat wij de economie zijn? Journaliste Tine Hens (Knack) trok vorig jaar door Europa op zoek naar antwoorden en vond van Helsinki tot Athene burgerinitiatieven die ingaan tegen het heersende economische denken. Haar nieuwste boek ‘Het klein verzet’ gaat over de voetnoten in de geschiedenis die de grote verandering van morgen verbeelden. Reis mee met Tine langs vergeten utopieën, boeren die elektriciteit verkopen, kiwi’s van eigen kweek, mensen die hebben en kopen inwisselden voor ruilen, delen en geven.

VRIJDAG 28 AUG 19:00-20:00

Page 6: Groen Europees Zomerweekend 2015

Onze samenleving verandert zo snel dat we soms het overzicht verliezen en struikelen over verborgen barstjes in het maatschappelijk debat. Wat is de zin en onzin van al die nieuwe trends? ‘Spraakmakers’ laat inspirerende stemmen aan het woord die stuk voor stuk baanbrekers zijn binnen hun terrein. Ga met deze chroniqueurs van de toekomst in debat en kom alles te weten wat u moet weten om

weer helemaal mee te zijn.

SPRAAKMAKERS

ZATERDAG 29 AUG doorlopend 10:00-15:00

Page 7: Groen Europees Zomerweekend 2015

WELKE PLAATS HEEFT ISLAM

IN ONZE SAMENLEVING?KHALID BENHADDOU X FOUAD GANDOUL

Over de aanwezigheid van de islam in onze samenleving is al veel inkt gevloeid. De aanslag in Parijs, de opkomst van IS en xenofobe donderwolken boven Europa maken het alleen maar ingewikkelder, ook voor moslims. Hoe nemen zij plaats achter het stuur van hun leven nu hun geloof de inzet is van een maatschappelijke oorlog tussen wij en zij over de grenzen heen? Hoe kijken zij naar de ontwikkeling van de islam in West-Europa? Hoe kunnen we volgens hen islamofobie en radicalisering ontzenuwen? Op welke manier vinden zij aansluiting bij de leefwereld van jongeren? Hoe kan het wederzijds begrip tussen moslims en niet-moslims verbeterd worden? Een boeiend gesprek met twee stemmen die het afgelopen jaar hun plek opeisten in het debat.

KHALID BENHADDOU is islamleerkracht, imam van de Al-Fath moskee, de grootste moskee van Gent, en voorzitter van het Platform van Vlaamse imams.

FOUAD GANDOUL is politicoloog, regioverantwoordelijke voor het ACV-Limburg en secretaris van ‘Empowering Belgian Muslims’, een organisatie die ijvert voor de emancipatie van Belgische moslims.

Page 8: Groen Europees Zomerweekend 2015

ZWANGERE MANNEN IN 2084?

PETRA DE SUTTER X VEERLE PROVOOST

Beleidsmakers en media hebben er tegenwoordig de mond van vol: hoe maakbaar is de mens? De technologische vooruitgang in wetenschappelijk onderzoek naar voortplanting is amper te volgen en zadelt de samenleving op met allerlei bochtige ethische en maatschappelijke vraagstukken. Terwijl hier mogelijkheden onderzocht worden om mannen kinderen te laten baren, kruipt in China op dit eigenste moment misschien al de eerste genetisch gemanipuleerde baby uit zijn proefbuis. Brave New World of onze wereld van morgen? Hoe ver mogen we buiten de kromme lijntjes van de natuur kleuren om weeffouten uit de evolutie te halen? Stof genoeg voor een boeiend debat tussen twee experts en publiek.

PETRA DE SUTTER is senator voor Groen en gynaecoloog ( UZ Gent). Ze geeft les aan de Universiteit Gent en doet baanbrekend onderzoek naar (on) vruchtbaarheid en embryonale stamcellen.

VEERLE PROVOOST is bio-ethicus (Ugent), doceert Socratische gespreksmethoden en empirische onderzoeksmethodologie en doet interdisciplinair onderzoek naar medisch begeleide voortplanting.

Page 9: Groen Europees Zomerweekend 2015

HOE DUURZAAM LEEFT DE STEDELING?

KOBE BOUSSAUW X PAUL BEECKMANS

Jonge gezinnen kiezen steeds vaker en bewuster voor een leven in de stad. Goed nieuws voor het klimaat? In realiteit is de ecologische voetafdruk van de stedeling veel groter dan we denken. Professor Ruimtelijke Planning en Mobiliteit Kobe Boussauw (VUB) noemt het de ‘duurzaamheidsparadox van de stedeling’: duurzame verplaatsingen op lokale schaal compenseren we met meer vliegkilometers. Zijn de oeverloze discussies over de Oosterweel-verbinding en de verbreding van de Brusselse ring achterhaald? Wat is de zin en onzin van een klimaat-mobiliteitsbeleid op stedelijke schaal? Welke rol spelen belastingprivileges voor de luchtvaart? En waarom sta je in Stockholm nooit in de file?

KOBE BOUSSAUW is burgerlijk ingenieur-architect, doctor in de geografie, en docent ruimtelijke planning en mobiliteit aan de VUB. Hij is co-auteur van het boek ‘Het mobielste land ter wereld’.

PAUL BEECKMANS behoort als adviseur transport en toerisme voor de Greens in het Europese Parlement tot de Europese top op vlak van duurzame mobiliteit.

Page 10: Groen Europees Zomerweekend 2015

SUIKER, DE NIEUWE SIGARET?

LOTTE ALSTEENS

Dertig dagen geen suiker eten, het lijkt tegenwoordig een trend. De bittere waarheid is dat we er maar beter een gewoonte van maken. Suiker werkt niet alleen verslavend maar maakt ons ook ziek. Heel ziek. Minder suiker eten is ook niet zo eenvoudig als het lijkt. Het zit niet alleen in koekjes, snoep en frisdrank, maar is vaak een verborgen ingrediënt in zowat alles wat je in de winkel koopt. Intussen krijgen steeds meer jonge mensen last van diabetes. Zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie sloeg onlangs alarm. Om gezond te zijn, mag je maximum zes tot negen koffielepels per dag eten, terwijl één blikje frisdrank al tien klontjes suiker bevat. De zoveelste hype van gezondheidsgoeroes of is er meer aan de hand?

LOTTE ALSTEENS, correspondente Suiker bij De Standaard, vertelt hoe de voedingsindustrie er alles aan doet om junkies van ons te maken, hoe suikerdrift ons lichaam verziekt en hoe we kunnen afkicken van de zoetste aller kwellingen.

© B

igst

ockp

hoto

© B

igst

ockp

hoto

Page 11: Groen Europees Zomerweekend 2015

HET NIEUWE WERKEN

© B

igst

ockp

hoto

In de taal van veel beleidsmakers, economen en human resource managers zijn werknemers menselijk ‘kapitaal’, concurrenten in een oorlog om talent. Nooit eerder kregen we zoveel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en flexibiliteit. Hoe duurzaam is die vrijheid echt als je lucifer is opgebrand en de oorlog een slagveld wordt van stress, burn-outs en depressies?

Trendwatchers houden daarom een pleidooi om ‘human resource management’ te vervangen door een ‘mensbeleid’ dat in werknemers meer ziet dan menselijke grondstoffen die zo efficiënt mogelijk moeten worden ingezet. Hoe werkt dat in de praktijk? Wat is dan een duurzaam evenwicht tussen veerkracht en gezondheid?

Page 12: Groen Europees Zomerweekend 2015

LEIDEN BURGERBEWEGINGEN NAAR

EEN NIEUW SOORT POLITIEK?

PIONIERS AAN HET WOORD

Autonome burgerbewegingen floreren. Ringland en Hart boven Hard zijn bekend, maar ook elders wordt aan stevige netwerken getimmerd tegen de regen en de drop van politieke beslissingen die geen ruimte laten voor alternatieven. Geen vluchtige vormen van protest, maar intelligente verbindingen tussen actieve burgers, middenveld en experten die zich niet zomaar laten wegzetten als het overtollige zitvlees van de samenleving. Hun succes doet vragen rijzen over de toekomst van politiek. Ze roeien immers niet enkel tegen de stroom in, maar slagen erin om creativiteit en kritische analyses om te zetten in aantrekkelijke alternatieven die grote groepen burgers kunnen mobiliseren over partijgrenzen heen. Hoe verklaren we het toenemend succes van burgerbewegingen? Hoe mobiliseren ze burgers rond hun voorstellen? Hoe groot is hun impact? Op welke manier houden ze de politiek een spiegel voor?

DEMOCRATIE IS MEER DAN ALLEEN VERKIEZINGEN, HET

GAAT VOORAL OM WAT BURGERS TUSSEN TWEE

VERKIEZINGEN IN DOEN. PAS ALS WE DE HOOP DIE WE HEBBEN GECREËERD,

KUNNEN OMZETTEN IN EEN CONCREET BELEID, KUNNEN

WE SPREKEN VAN EEN NIEUW SOORT POLITIEK.

Sven Augusteyns van Ringland Antwerpen, Dewereldmorgen

Page 13: Groen Europees Zomerweekend 2015

PRIVACY CAFÉBOOTCAMP DIGITALE ZELFVERDEDIGING

Het is een mensenrecht, maar online heb je vandaag nog bitter weinig privacy. Overheden en bedrijven kijken ongevraagd mee met alles wat je online doet. De ene doet het om zogezegd onze veiligheid te garanderen, de ander om een graantje mee te pikken van de miljardenindustrie die vandaag grof geld verdient aan onze persoonsgegevens. Het goede nieuws is dat je zonder al te veel moeite er best wel wat tegen kan doen. In deze praktische hands-on workshop van de Liga voor Mensenrechten leer je veilig surfen, mails versturen en bellen.

Een groepje enthousiaste geeks leert je eenvoudige kneepjes om digitale blunders te voorkomen. Deelnemers gaan naar huis met praktische tools en skills die ze onmiddellijk kunnen gebruiken.

Praktisch

Breng je eigen laptop, tablet of smartphone mee.

Maximum 20 deelnemers, schrijf je dus tijdig in.

© B

igst

ockp

hoto

Page 14: Groen Europees Zomerweekend 2015

IS ER NOG TOEKOMST VOOR

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING?

MARCUS LEROY X BOGDAN VANDEN BERGHE

Ontwikkelingssamenwerking ligt anno 2015 hevig onder vuur. Grote ngo’s zien de publieke belangstelling en giften teruglopen terwijl burgerinitiatieven en hypes als de ‘Ice bucket challenge’ steeds meer impact krijgen. Globalisering heeft de verhoudingen tussen Noord en Zuid door elkaar geschud en we zijn meer dan ooit afhankelijk van elkaar. Samenwerking is de technologie van de 21ste eeuw, vinden experts. We zitten immers allemaal in hetzelfde schuitje: de grote uitdagingen zijn mondiaal, dus roeien we maar beter samen als gelijkwaardige partners om de kajuit te redden. Is het einde van traditionele ontwikkelingssamenwerking nabij? Welke alternatieven zijn er?

MARCUS LEROY bekleedde gedurende 35 jaar leidende posities in de Belgische ontwikkelingssamenwerking in Rwanda, Indonesië, Zaïre/Congo, zuidelijk Afrika, Vietnam, Cambodja en de Filipijnen, en bij de Permanente Vertegenwoordiging van België bij de VN in New York.

BOGDAN VANDEN BERGHE is sinds 2005 algemeen secretaris van 11.11.11, de koepel van de Vlaamse noord-zuid beweging

Page 15: Groen Europees Zomerweekend 2015

NAAR EEN FOSSIELVRIJ BELGIË?

BAANBREKERS IN DE KIJKER

Om ervoor te zorgen dat de aarde niet verder opwarmt dan 2°C, moet 80% van de fossiele brandstoffen in de grond blijven. Grote oliemaatschappijen als Shell of Chevron worden nog steeds gefinancierd met ons geld terwijl de budgetten voor hernieuwbare energie drastisch dalen. Wereldwijd wint de burgerbeweging Fossil Free snel terrein en maakt steeds meer burgers, organisaties, bedrijven en overheden voor ‘dinvest’: je geld terugtrekken uit vervuilende sector en investeren in duurzame alternatieven. Deze lente kookte het Europese hart van de beweging tot een ongezien hoogtepunt toen honderden universiteiten van de VS tot Australië deelnamen aan fossielvrije sit-ins en protestacties. Ook in België groeit de beweging snel aan en komen steeds meer alternatieve banken op de radar. Tegelijkertijd waarschuwen economen voor de ineffectiviteit van deze aanpak.

© S

hutt

erst

ock

Page 16: Groen Europees Zomerweekend 2015

DE MAKERSBEWEGINGANTHONY LIEKENS

Wereldwijd schieten fablabs, hackerspaces, maker spaces, tech shops en open garages als paddenstoelen uit de grond. In geïmproviseerde laboratoria broedt een nieuwe generatie uitvinders en makers aan de toekomst van ons consumptiegedrag. Samenwerking en delen zijn hun mantra. Leidt de makersbeweging naar een radicaal nieuw industrieel model dat duurzamer en democratischer is? Of moeten we bang zijn voor deze experimentele vormen van innovatie? Kan de makersbeweging mee gangmaker zijn voor een meer duurzame, eerlijke en rechtvaardige samenleving? En welke rol heeft de overheid bij dit alles? Wetenschapper en bio hacker Anthony Liekens legt de meest ingewikkelde wetenschappelijke knobbels haarfijn uit, met een gezonde dosis prettige gestoordheid.

ANTHONY LIEKENS is moeilijk in een hokje te plaatsen. Hij is zelfstandig uitvinder, wetenschapper, bio hacker, runt sinds 2011 in Borsbeek de hackerspace ‘Open Garage’ en presenteert wekelijks op het Radio 1-programma ‘De Bende van Annemie’ over alles wat ruikt naar wetenschap en technologie.

© B

igst

ock

Page 17: Groen Europees Zomerweekend 2015

WAAR GAAT HET NAARTOE

MET ONS EUROPA?DENKTANK EUROPEAN GREENS

Van Helsinki tot Athene blaast een anti-Europese, nationalistische wind door het oude continent. De crisis was niet enkel een financiële bosbrand, maar vooral een vertrouwenscrisis. Nog nooit was het imago van de Europese Unie zo onsexy. Het succesverhaal van populistische partijen als UKIP in Engeland en FN in Frankrijk bewijzen dat steeds meer Europeanen anti-Europese gevoelens koesteren en terug willen naar de veiligheid van de natiestaat. Als de EU enkel een economische boa constrictor is waarop niemand verliefd kan worden, waarom kon Geert Wilders in Nederland dan niet doorbreken? Hoe komt het dat jongeren zich steeds meer Europees voelen en toch massaal hun kat sturen als er gestemd moet worden?

DENKTANK EUROPEAN GREENS trekt in de cockpit van Europa ten strijde tegen anti-Europees populisme. In deze boeiende workshop leggen ze populisme onder de microscoop, dissecteren de verschillende verschijningsvormen en serveren groene oplossingen tegen een Europese kweekvijver van natie-eilanden.

© B

igst

ock

Page 18: Groen Europees Zomerweekend 2015

Twee dagen propvol debatten, beklijvende lezingen, straffe meningen en een rollercoaster aan emoties in gezelschap van goed volk? Daar kan een hoofd al eens zwaar van worden. Om in de zomerstemming te blijven, kan je op het zomerweekend ook terecht voor de nodige ontspanning, inspiratie en genot.

GROENWIJS ENTERTAINMENT

VRIJDAG 28 AUG 19:30-20:30

Welkomstdrink Voorzitster Meyrem Almaci en haar running mate Jeremie Vaneeckhout verwelkomen persoonlijk alle gasten op het zomerweekend en maken je wegwijs in het goedgevulde programma.

Is dit je eerste weekend, dan is dit het uitgelezen moment om gezellig kennis te maken en een glas te klinken. Ook onze parlementairen zijn present en altijd in voor een boeiende babbel.

Page 19: Groen Europees Zomerweekend 2015

VRIJDAG 28 AUG 20:30

Groen quizkampioenHet is op vrijdagavond inmiddels een vaste waarde, dus ook dit Zomerweekend kan de breinstrijd weer losbarsten op de hipste quiz der quizzen. Quizmasters van dienst Bart Staes en Petra De Sutter, Groen Europarlementslid en senator, testen hun arsenaal scherpe vragen.

Breng je gezond boerenverstand en overontwikkeld smaakorgaan mee, maak de grootse Europese nieuwsjunkies, beste puzzelaars en groene jongens in je vriendenkring warm, laat spiekbriefjes thuis en ding mee naar de felbegeerde titel van Groen Quizkampioen.

Quizploegen tellen maximum 6 personen. Inschrijven – in groep of individueel – doe je ter plaatse.

Page 20: Groen Europees Zomerweekend 2015

Ontdek Nieuwpoort door de bril van…

… een gelegenheidsmatrozen en WOI-soldatenTijdens een boottocht op de IJzer worden al je zintuigen geprikkeld. Je ruikt en proeft de zilte zeelucht, je hoort het bruisen van de zee, je voelt de zeestroming tegen de boeg van de boot, je ziet het natuurspektakel in het natuurreservaat, je ontwaart de grootsheid van de jachthaven, je ziet de torens van de stad en de relicten van een lange, trieste geschiedenis en heel even... waan je jezelf ‘een kaper’. Dit en nog zoveel geheimzinnigs beleef je in de haven van Nieuwpoort, de enige natuurlijke haven aan onze Belgische kust.

In het nagelnieuwe bezoekerscentrum krijg je een idee van hoe de onderwaterzetting in oktober 1914 de Duitse opmars kon stuiten. Van op het Koning Albert I-monument krijg je ook nog eens een mooi panoramisch zicht op het sluizencomplex De Ganzepoot met zijn vijf toevoerarmen.

ZATERDAG 29 AUG 9:30-13:00

… vroege vogelsOnder de deskundige leiding van een natuurpuntgids kunnen de vroege vogels onder ons de duinen verkennen. Insiders beweren dat dan de zee, het strand en haar bewoners op het mooist zijn.

ZONDAG 30 AUG 7:00-9:00

© B

elga

Page 21: Groen Europees Zomerweekend 2015

… adrenalinepiraten en zeemacho’s Ontdek op een gigantische surfplank die je groepje moet rechthouden op de golven of jij stalen zenuwen hebt en teambuildingkampioen bent. Dit ruig alternatief voor zeeraften houdt bovendien de lachspieren scherp. Tast in team de grenzen van je evenwicht af!

+12 jaar / deelnameprijs 15 euro

… ijslandvaarders en duurzame vissersDuurzame visserij, wat is dat nu precies? Laat je in het Navigo-museum fascineren door het vissersleven. Ontdek alles over duurzame visserij op een interactieve tablettoer en dompel je onder in de rijke geschiedenis van de Vlaamse zee- en kustvisserij in het spoor van heroïsche ijslandvaarders, garnaalvissers te paard en Vlaamse vissersfamilies.

Geen droge cijfers maar een interactieve ontdekkingstocht vol wist-je-dat momentjes. Zo kan je zelf een Morse-bericht versturen en storm op zee beleven als een echte matroos.

ZATERDAG 29 AUG 10:00-12:30 ZATERDAG 29 AUG 13:30-15:30

Page 22: Groen Europees Zomerweekend 2015

Avondvoorstelling ‘Jump or Fall ’Spring je met je hoofd eerst in de beslissingen? Of val je liever in zee? Hoe gaan we om met verschillende situaties die we in ons leven zullen tegenkomen?

Hoe houden we ons hoofd omhoog na een val? Moeten we onszelf gooien op taken met de precisie van een sprong, van een salto? Of laten we onszelf meedrijven met de stroom?

‘Jump or Fall’ van het Belgische circusgezelschap Baba Fish gaat over de keuzes die je moet maken op bepaalde momenten in je leven: spring je, wordt het een succes of val je?

Choreografe Juliana Neves speelde bij Cirque du Soleil tot 2002, en werkte als danseres en circusartieste mee aan de voorstellingen van Alain Platel. Ze is afkomstig uit Brazilië en woont in Brussel.

ZATERDAG 29 AUG 20:00-21:00

MinivoetbaltoernooiVoor jong en oud, ploegjes vormen we op het moment zelf.

© S

ien

vers

trae

ten

ZATERDAG 29 AUG 13:30-15:30

Page 23: Groen Europees Zomerweekend 2015

FuifWil je weten waar Meyrem Almaci haar bijnaam ‘Discobar Almaci’ gestolen heeft? Wist je dat enkele personeelsleden en een parlementair onvolprezen DJ’s zijn? Wie er vorig jaar bij was, kan het beamen. De fuif is een vaste waarde elk jaar en de sfeer werkt verslavend. Jong geweld met obscure late night ambities of liefhebbers van intieme tafelgesprekken bij een goed glas? In het donker zijn we allemaal gelijk. DJ’s brengen voor elk wat wils en kleur in je nacht. Hoe dan ook: hier ben je even weg van de wereld.

ZATERDAG 29 AUG vanaf 22:00

Page 24: Groen Europees Zomerweekend 2015

Het Grote KlimaatspelKan je niet wachten om al een voorproefje van de sfeer op de Climate Express op te snuiven? Ben je al weken gebrand te weten welke plannen Groen smeedt in de aanloop naar de klimaattop in Parijs?

Het Grote Klimaatspel heeft voor iedereen een uitdaging in petto. Terwijl beleidsmakers nog een extra laag zonnecrème smeren, werkte Globelink voor Groen een interactief spel op maat uit dat de toon zet.

Met vier uitdagingen trekken we aan de kar van onze politici om in Parijs een ambitieus en bindend klimaatakkoord uit de brand te slepen. Jong of oud, ancien of groentje, expert of proever, in ieder van ons schuilt een strijder.

ZONDAG 30 AUG 10:00-11:30

Page 25: Groen Europees Zomerweekend 2015

Literair salonHet is een mooie gewoonte geworden tijdens het Zomerweekend: een gesprek over boeken en het wezen van het lezen. Ook dit jaar zullen eminente leden van ons panel praten over wat literatuur zo bijzonder maakt. Een niet te missen moment dat je verlangen naar boeken zal stimuleren. Jan Mertens modereert.

Slotdrink‘Geluk is een seconde die eeuwigheid wil zijn’, schreef Gerrit Komrij. Dat komt aardig in de buurt. Zomers nagenieten in goed gezelschap van een weekend boordevol inspiratie en ontspanning ook, vinden wij. Afsluiten doen we dan ook zoals we begonnen zijn: in stijl, met bubbels en een hapje. We voorzien ook een leuk optreden om alle opgedane indrukken feestelijk te verzilveren tot een onvergetelijke ervaring.

ZONDAG 30 AUG 10:00-11:30 ZONDAG 30 AUG 13:00-17:00

ZONDAG 30 AUG 11:30-12:30

GeefpleinGeven is hot! Heb je extra plek nodig in je huis, was je in een vorig leven een onverbiddelijke verzamelaar, staat je zolder propvol spullen die je niet nodig hebt of doe je mee aan de maandchallenge hype en staat ‘leven met honderd spullen’ op je bucketlust voor je 30 bent?

Spaar jezelf een ritje uit naar het containerpark en maak iemand gelukkig met dierbare spullen waar jij vanaf wil. Zo verhinderen we samen dat die gigantische afvalberg nog groter wordt. Op het Zomerweekend zal een plek voorzien zijn waar je een afdankertje een tweede leven kan schenken. Gratis. Kies wel bewust wat je achterlaat. Geven is niet gelijk aan dumpen. Het kan gaan om boeken, spelen, kleren,…Alles kan. Alles mag. Zolang het maar beschaafd en gezellig blijft.

Groen Plus: Lunch en wandeling Naar jaarlijkse traditie lunchen de groene senioren samen in restaurant De Kotter. Om 15u maken ze een polderwandeling rond Nieuwpoort. Vooraf inschrijven bij [email protected] of ten laatste bij aankomst op het zomerweekend voor de maaltijd (20 €).

Page 26: Groen Europees Zomerweekend 2015

In Nieuwpoort en omgeving zijn er tal van mogelijkheden om te ontspannen en te sporten.

FLOREAL CLUBWie in de Floreal Club logeert, kan gratis gebruik maken van het binnenzwembad, het minigolfterrein, de petanque en de tennisterreinen.

WANDELKNOOPPUNTENNETWERK WESTDUINENVoor wandelaars is er het wandelknooppuntennetwerk Westduinen. 130 km wandelplezier van Nieuwpoort tot De Panne.

NATUURDOMEINENTer Yde is een natuurreservaat van 80 hectaren, tussen Nieuwpoort en Oost-Duinkerke. Op een boog van Nieuwpoort stad ligt ook één van de grootste en meest gevarieerde duinencomplexen van onze kust, een ondergewaardeerde parel van ongeveer 260 hectaren adembenemende en uitgestrekt duinlandschap tussen strand en polder.

FIETSVERHUURHet hele weekend stelt vzw Mobiel, een sociale werkplaats in Kortrijk, fietsen ter beschikking voor een prikje (1,5 euro per uur). Ontdek op de fiets het uitgebreide fietsnetwerk in de buurt.

In de omgeving van Nieuwpoort

WWW.NIEUWPOORT.BE© B

elga

Page 27: Groen Europees Zomerweekend 2015

KINDEROPVANG 0 tot 3 jaar

Voor de allerkleinsten tot 3 jaar wordt baby- en peuteropvang voorzien. We vragen uitdrukkelijk om je keuze voor opties kinderopvang aan te duiden bij je inschrijving. Zowel de kinderanimatie als de babyopvang worden voorzien overdag, niet tijdens de maaltijden of ‘s avonds.

KINDERANIMATIE 3-14 jaar

De animatoren van Crefi zorgen voor een boeiend kinderprogramma voor kinderen tussen 3 en 14 jaar. Een gevarieerd aanbod spelletjes, knutselen, activiteiten en nog veel meer, verwerkt in een spannend jasje. Ook is er de mogelijkheid om samen te gaan zwemmen.

KINDEROPVANG

Page 28: Groen Europees Zomerweekend 2015

ETENZELF KOKENElke studio en appartement heeft een kitchenette met kookfornuis, microgolf, frigo en basiskookmateriaal. Je kan er je eigen potje koken.

FAMILIERESTAURANTJe kan ook maaltijden reserveren in het familierestaurant. Ook de prijzen zijn om van te smullen. De maaltijden op vrijdagavond en zondagmiddag zijn in buffetformule (voorgerecht, hoofdgerecht, dessert). Keuze uit veggie, vis of vlees. Zaterdag en zondag kan je ook kiezen voor een ontbijt en broodjeslunch.

SMAAKFESTIJN Zaterdagavond genieten we samen op de weide aan Ysara van een verrukkelijk smaakfestijn. Meester van de smaak en biotuinier GEERT GROFFEN haalt zijn culinaire toverkunsten boven en streelt onze zinnen met veel liefde en een heerlijk vegetarische maaltijd in een zomers jasje.

Als geen ander weet hij Vlaams en ecologisch van bij ons te combineren met eigentijdse aroma’s uit de wereldkeuken. Dat levert verrassende gerechten op die vriendelijk voor het milieu én heerlijk op de tong zijn.

Page 29: Groen Europees Zomerweekend 2015

3 tem 11 jaar

vanaf 12 jaar

ontbijt zaterdag- en zondagmorgen 8:00-10:00 5,5 8,5

broodjeslunch zaterdagmiddag12:30-14:00 8,5 12

buffet

vrijdagavond en zondagmiddag voor-, hoofdgerecht en dessert

8,5 14

zaterdagavondgroot vegetarisch buffet door Geert Groffen

10 15

PRAKTISCHAlle maaltijden (behalve zaterdagavond) gaan door in het Floréalrestaurant. Je kan steeds kiezen tussen vegetarisch , vlees of vis.

PRIJZENKinderenprijzen tot 11 jaar, kinderen jonger dan drie eten gratis.

Page 30: Groen Europees Zomerweekend 2015

BOEKINGBoek voor 1 juli en geniet van de vroegboekkorting, dan ben je zeker van je plekje. Nadien ben je afhankelijk van wat nog beschikbaar is en betaal je meer.

Uiteraard mag het inschrijvingsgeld geen drempel zijn. We doen graag een extra inspanning voor wie het inschrijvingsgeld moeilijk kan ophoesten. Werklozen kunnen alvast genieten van 20% korting. Meer info bij [email protected].

VERBLIJF DELENInschrijven kan als individu, dan deel je een groot appartement met 4 onbekende personen.

Kies je liever zelf met wie je een kamer deelt? Schrijf je dan in als groep (met of zonder optie afrekeningen voor maaltijden delen).

Ben je tussen de 14 en de 33 en wil je kamer delen met andere Jong- Groenleden? Surf dan naar www.jonggroen.be/zomerweekend.

EXTRA NACHT BOEKEN

Volledige kamers kunnen tot 1 juli een dag vroeger (overnachting vanaf donderdag 28 augustus) en/of een dag langer (tot maandag 31 augustus) geboekt worden.

ONTHAALHet onthaal is open vanaf vrijdag 28 augustus 2015 om 14 uur.

LOGEREN

Page 31: Groen Europees Zomerweekend 2015

t.e.m. 30.06 vanaf 01.07

VERBLIJFSTYPE prijs 2 nachten / in euro

Individueel inschrijven 55 60

Studio (2 bedden) 160 172

Klein appartement (4 bedden) 190 210

Groot appartement (6 bedden) 235 255

KINDERBEDJE

Extra kinderbed (per nacht) 5 5

1 NACHT EXTRA

Studio (2 bedden) 59,4

-Klein appartement (4 bedden) 73,8

Groot appartement (6 bedden) 85,5

IN- EN UITCHECKEN

De sleutel van je hotelkamer kan je ophalen vanaf 16u30. Uitchecken zondag uiterlijk om 10 uur. PRAKTISCHDe zetel op de kamers is uitklapbaar tot logeerbed. Heel comfortabel is het niet, maar kan handig zijn voor een onvoorziene extra gast. Lakens en badhanddoeken zijn aanwezig. Huisdieren kunnen helaas niet mee op weekend.

PRIJZEN

Page 32: Groen Europees Zomerweekend 2015

VIA DE WEBSITEInschrijven doe je via http://www.groen.be/zomerweekend. Boek voor 1 juli 2015 en geniet van de vroegboekkorting, dan ben je zeker van je plekje. Nadien ben je afhankelijk van wat nog beschikbaar is en betaal je meer.

TELEFONISCHBeschik je niet over internet? Bel 02 219 19 19 om telefonisch in te schrijven.

INGESCHREVEN EN DAN?Na inschrijving ontvang je onmiddellijk per mail een bevestiging. Vervolgens ontvang je ook een betalingsuitnodiging (volledig bedrag). Dit kan wel even duren (enkele weken). Zodra we jouw betaling hebben ontvangen, is jouw reservatie definitief.

ANNULATIETot 14 augustus 2015 kan je wijzigingen aanbrengen aan je reservatie of annuleren.

MEER INFOContacteer Robbe De Wilde via [email protected] of telefonisch op nummer 02 219 19 19.

INSCHRIJVEN

GROEN.BE/ZOMERWEEKEND