Google-vriendelijk CMS gebruik

download Google-vriendelijk CMS gebruik

of 26

 • date post

  21-Oct-2014
 • Category

  Education

 • view

  979
 • download

  0

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Google-vriendelijk CMS gebruik

Dia 1

Een gebruiks- en Google vriendelijke website, middels effectief CMS gebruik.

Effectief gebruik van het CMS

Laat u kansen liggen?

1

Effectief gebruik van het CMS: Laat u kansen liggen?

De voordelen van een Content Management Systeem (CMS) zijn natuurlijk bekend. U kunt zelf de inhoud / content van uw website met de eenvoud van MS-WORD onderhouden en altijd en overal direct wijzigingen doorvoeren. Maar maakt u hier wel optimaal gebruik van?

Houdt u bij het gebruik van het CMS rekening met Website Usability?Houdt u bij het gebruik van het CMS rekening met de Google vriendelijkheid?

Een gebruiks- en Google vriendelijke website, middels effectief CMS gebruik.

2

Structuur

Website usability: wat is het en waarom is het belangrijk? Google vriendelijkheid: wat is het en waarom is het belangrijk? Website usability: tips en trucs Google vriendelijkheid: hoe werkt Google? Google vriendelijkheid: hoe indexeert Google? Google vriendelijkheid: tekstuele content Google vriendelijkheid: afbeeldingen & links Klantspecifieke tips: wat is goed en wat kan beter?

3

Website Usability: Effectief CMS gebruik.

Wat is Website Usability?De officile definitie: De mate waarin een website, of een onderdeel daarvan, kan worden benut door gebruikers om specifieke doelen effectief, efficint en naar tevredenheid te bereiken in een specifieke gebruikscontext.

Oftewel Is uw website gebruiksvriendelijk? Vinden uw bezoekers (snel) wat ze zoeken? Zijn uw bezoekers tevreden?

If the user can't use it, it doesn't work.

4

Wat is het belang van Website Usability ?Wanneer een websitebezoeker niet snel en eenvoudig door de website kan navigeren en niet snel uitkomt bij de gewenste informatie, is de kans op het verlaten van de website groot. Website Usability, oftewel gebruiksvriendelijkheid, is een primaire reden voor zowel het verlaten van een website (negatief) als het herhaaldelijk bezoeken van een website (positief).

What users want is convenience and results.

Website Usability: Effectief CMS gebruik.

5

Google vriendelijkheid: Effectief CMS gebruik.

Wat is Google vriendelijkheid?De officile definitie: Google vriendelijkheid bestaat uit twee (onlosmakelijk verbonden) aspecten: De mate waarin een website indexeerbaar / leesbaar is door Google en de relevantie van de tekstuele content / inhoud voor (gerelateerde) zoekopdrachten.

Oftewel Alle technische barrires binnen een website moeten verwijderd worden, zodat de robots van Google directe toegang hebben tot alle (tekstuele) content; De tekstuele content moet aansluiten bij relevante zoekopdrachten.

Alle websites van X-com worden Google vriendelijk opgeleverd!

6

Wat is het belang van Google vriendelijkheid? In Nederland maken 13.791.800 mensen regelmatig gebruik van het internet (82,9%). 98% hiervan maakt dagelijks gebruik van zoekmachines en de meeste mensen kijken niet verder dan de eerste 10 zoekresultaten. Een toename in de Google vriendelijkheid realiseert een betere vindbaarheid binnen de (organische) zoekresultaten van Google. Een stijging in deze zoekresultaten zorgt voor meer (relevante) websitebezoekers en een beter (online) imago.

Wat heeft u aan een prachtige website of webshop zonder bezoekers?

Google vriendelijkheid: Effectief CMS gebruik.

7

Website Usability; Richtlijnen

Tekstuele content / inhoud: Duidelijk, eenvoudig en straight to the point. De kernboodschap dient in het direct zichtbare schermoppervlak te staan.De aan te houden richtlijn hierbij is een schermformaat van 1024x768 (de laagste veelgebruikte schermresolutie).

Hoe zie je wat bezoekers zien met een bepaald schermformaat? Firefox webdeveloper toolbar: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/60/

Lengte van de tekst: Kort en krachtig, geen lappen tekst, gedetailleerde informatie bieden is interessant, maar niet direct (pas na een aantal keuzes)

8

Website Usability; Richtlijnen

Linkstructuur: Om de content duidelijk en eenvoudig en de lengte van de tekst kort en krachtig te houden, is een logische linkstructuur vaak een geschikte oplossing. Hierbij wordt een korte tekst vertoond, en met een link doorverwezen naar meer (gedetailleerde) informatie (wilt u meer lezen, klik hier).

If the user can't use it, it doesn't work.

9

Google vriendelijkheid; Hoe werkt Google?

Voordat we dieper ingaan op de functionaliteiten binnen het CMS die de Google vriendelijkheid verbeteren, wordt de werking van Google toegelicht.

10

Google vriendelijkheid; Hoe indexeert Google?

Wat de bezoeker ziet

Wat Google ziet

11

Google vriendelijkheid; selectie van zoekwoorden

Marktonderzoek: op welke woorden wil ik gevonden worden?Wat biedt mijn bedrijf aan, en hoe zoeken mensen naar deze producten en/of diensten?

Tips Google Insights for Search (http://www.google.com/insights/search/#); Verkeersschatter (https://adwords.google.nl/select/TrafficEstimatorSandbox) Kies zoekwoorden met zowel een lage concurrentie als hoog zoekvolume; Voorbeeld www.x-com.nl: webdesign limburg, internetbureau, website usability; Focus op 1 of 2 zoektermen per pagina in de website.

12

Google vriendelijkheid; Tekstuele content

13

TitleDe titel van een webpagina. Google ziet de title als een richtlijn van de tekstuele inhoud van de betreffende webpagina. Verder wordt de titel bij de zoekresultaten in Google vertoond (het eerste wat de potentile bezoeker ziet, na het invoeren van de zoekopdracht) en staat de title altijd boven in de browser weergegeven.

Tips Kort en krachtig (plus minus 8 woorden); Relevante zoekwoorden; Aantrekkelijk voor zowel Google, als voor website bezoekers; Samenhang met de (tekstuele) content van de betreffende pagina; Unieke title per pagina.

13

Google vriendelijkheid; Tekstuele content

14

Meta DescriptionEen samenvatting van de (tekstuele) inhoud van de betreffende webpagina. Google ziet de meta description tevens als een richtlijn voor de (tekstuele) inhoud van de betreffende webpagina (maar in mindere mate dan de title). De meta description verschijnt in Google direct onder de titel van de betreffende webpagina.

Tips Kort en krachtig; Beschrijvend; Relevante zoekwoorden; Aantrekkelijk voor zowel Google, als voor website bezoekers; Samenhang met de (tekstuele) content van de betreffende pagina; Unieke meta description per pagina; plus minus 160 tekens.

14

Google vriendelijkheid; Tekstuele content

15

Alias (url)Dit is de naam van de webpagina, oftewel het webadres. Google leest de webadressen letterlijk, waardoor deze effectief bij kunnen dragen aan de Google vriendelijkheid van de website.

Tips Relevante zoekwoorden; Zo min mogelijk categorien/directories; Gebruik een verbindingsstreepje (-) als spatie; Samenhang met de (tekstuele) content van de betreffende pagina; Unieke alias per webpagina.

15

Google vriendelijkheid; Tekstuele content

Meta KeywordsAan elke webpagina kunt u een verzameling van relevante zoekwoorden, oftewel keywords, toevoegen (op welke zoekwoorden wilt u dat de betreffende pagina gevonden wordt?). Het aantal keywords is in principe onbeperkt. Verder zijn deze keywords alleen in de broncode zichtbaar.

Tips Beperkt aantal zoekwoorden (maximaal 15); Begin met de belangrijkste zoekwoorden; Samenhang met de (tekstuele) content van de betreffende pagina; Unieke meta keywords per webpagina.

16

Google vriendelijkheid; Tekstuele content

Hoe aan te passen in het CMS?

In het CMS heeft u (onder het tabblad identification) de mogelijkheid om de Title, de Meta description en de Alias in te voeren.

Verder kunt u (onder het tabblad publishing) de Meta Keywords toevoegen. Selecteer deze onderdelen zorgvuldig en gebruik dus vooral relevante zoekwoorden.

Invoeren in het CMS

17

Google vriendelijkheid; Afbeeldingen

Wat Google ziet

Google indexeert alleen tekstuele inhoud en geen afbeeldingen. Daarom is het Google vriendelijk maken van afbeeldingen erg belangrijk om de tekstuele content te verbeteren. Het CMS biedt verschillende opties om afbeeldingen te optimaliseren.

Wat de bezoeker ziet

18

Google vriendelijkheid; Afbeeldingen

BestandsnaamAfbeeldingen worden door Google niet gendexeerd, maar Google ziet wel de bestandsnaam van de betreffende afbeelding. Google bepaald het onderwerp van de afbeelding mede op basis van de bestandsnaam.

Tips Relevante zoekwoorden; samenhang met de (tekstuele) content van de betreffende pagina / afbeelding; beschrijvend; Gebruik verbindingsstreepjes (-), i.p.v. aan elkaar schrijven of underscores (_); Unieke bestandsnaam per afbeelding.

bestandsnaam ="full-service-internetbureau"

19

Google vriendelijkheid; Afbeeldingen

20

Alt-tagDe Alt-tag is een korte beschrijving van de afbeelding (vergelijkbaar met de MetaDescription van een webpagina) en is, in combinatie met de bestandsnaam, debelangrijkste manier om een afbeelding leesbaar te maken voor Google.

Tips Kort en krachtig; Relevante zoekwoorden; samenhang met de (tekstuele) content van de betreffende pagina / afbeelding; beschrijvend; Unieke Alt-tag per afbeelding;

alt="full-service-internetbureau"

20

Google vriendelijkheid; optimaliseren van afbeeldingen

21

TitleDe titel van de afbeelding. De Title heeft nauwelijks invloed op de Googlevriendelijkheid van de afbeelding, echter wordt de Title wel vertoond wanneer eenwebsite bezoeker met de muis over de afbeelding beweegt.

Tips Kort en krachtig; Beschrijv