GOLF.NL Weekly 6-2016

40
SHOPPING: SPIKELOZE GOLFSCHOENEN • TOPBAAN MONTE REI PLUS: 6 PAGINA’S MET ALLE PRAKTISCHE INFO ING PRIVATE BANKING GOLF WEEK ORANJE IN STERKSTE OPSTELLING! 06 11/05/2016 WEEKLY

description

GOLF.NL Weekly 6-2016

Transcript of GOLF.NL Weekly 6-2016

SHOPPING: SPIKELOZE GOLFSCHOENEN • TOPBAAN MONTE REI

PLUS: 6 PAGINA’S MET ALLE PRAKTISCHE INFO

ING PRIVATE BANKING GOLF WEEK

ORANJE IN STERKSTE OPSTELLING!

061 1 / 0 5 / 2 0 1 6

W E E K L Y

GOLF4LESS

pinhigh.nl

Prijzen zijn per persoon, exclusief € 25,- administratiekosten en € 2,50 bijdrage Calamiteitenfonds per boeking. Kijk voor exacte prijzen per vertrekdatum op pinhigh.nl.

van

Onbeperkt golfen op 27 holes

Gezellig hotel met mooi ingerichte kamers aan 27 holes. 2 nachten, 2 pasta lunch-gerechten, 2 diners, unlimited greenfees.

Gut Heckenhof VA. 279,- La Passerelle VA. 269,- 229,-

VAKER OP GOLFVAKANTIE?

GREENFEES

UNLIMITED

KORTING

TOT

€ 62,-Ardennen golf op z’n best

Leuk hotel-restaurant dichtbij Five Nations, gerund door een sympathiek Vlaams echt-paar. 3 nachten, 2 diners, 2 greenfees.

Budgettopper aan de baan in Drenthe

Golf is wat de klok slaat bij het kleinschalige en gastvrije golfhotel Martensplek. 3 nachten, 3 diners, 3 greenfees.

Martensplek VA. 339,- 299,-

KORTING

€ 40,-

023 - 556 96 91

KIES VOOR PIN HIGH GOLF4LESS Scherp geprijsde golfvakanties

GOLF.NL Weekly is een onderdeel van GOLF.NL (magazine) en GOLF.NL en

wordt in 2016 22 keer uitgegeven door de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie

in samenwerking met TIG Sports. GOLF.NL Weekly wordt gratis verspreid

via alle golfbanen en -shops in Nederland.

ONLINEWEBSITE - GOLF.NL

FACEBOOK - FACEBOOK.COM/GOLF.NLTWITTER - TWITTER.COM/GOLFNL

[email protected]

Edwin Ammerlaan - managing editorKarianne van der Zant - eindredacteur

Gerard Louter - hoofdredacteur GOLF.NL Weekly

Chris Veldkamp - adjunct-hoofdredacteur GOLF.NL Weekly

Niels Hooft - videoproducerSaskia van Geijlswijk - art director

MEDEWERKERSJohn Boerdonk - Christine Saxton

FOTOGRAFIE

Ronald Speijer (o.m. cover) Koen Suyk

Manon van der Zwaal/No CandyGetty Images - Golfsupport.nl

CONCEPT VORMGEVING YA Z O K A

Sacha SeranoMaarten de Ru

ADVERTENTIE-EXPLOITATIET I G S P O R T S

Diederick [email protected] • 06-12867870

Rob van den [email protected] • 06-24229662

MARKETING & COMMUNICATIEMaarten Voermans

[email protected] Trini Hermoso

[email protected] Schippers

[email protected]

DRUK & DISTRIBUTIEP I J P E R M E D I A

Groningen

© 2 0 1 6 N G F, U T R E C H TAlle rechten worden voorbehouden. Niets uit

deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch,

mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande

schriftelijke toestemming van de NGF.

04

06

12

14

22

35

38

GESELECTEERDGolf.nl in ’t kort

OLYMPISCHE SPELENHoe groot wordt het golffeest in Rio?

FOCUS TOPGOLFTopgolfnieuws in ’t kort

ING PRIVATE BANKING GOLF WEEKDrie dagen topgolf nieuwe stijl!

INSTRUCTIEDrie tips: bunker, impact en pre-routineshot

SAXTON RULESBal schoonmaken

TRAVEL ALGARVEMemorabel Monte Rei OP NAAR HANDICAP 36Les 3: swingen en pitchen

25

26

34

EQUIPMENT 30

6

CLUBPORTRET40 jaar golf bij Concordia in Delft SLOTHOLEFoto van de Weekly & Quotes

26

22

UIT DE BUNKER

GOLF WEEK

14 MONTE REI

3

INHOUD

Spikeloze golfschoenen

G O L F . N L W e e k l yW O E N S D A G 1 1 M E I 2 0 1 6

KLEINTJE GELPENBERG

GOLF.NL/videoHoe kun je je steentje bijdragen aan de zorg voor de golfbaan, aan de kwaliteit van de greens en de bunkers? Niels Dokkuma, de agronoom (landbouwkundige) van de NGF, legt het heel toegankelijk uit in een filmpje dat te vinden is op GOLF.NL/video.

Op onze website GOLF.NL vind je onder nieuws ook een rubriek Jeugd met allerlei nieuws over wedstrijden en evenementen voor junioren. Doe er je voordeel mee!

Davey Porsius heeft het Zenner Haarlemmermeersche Jeugd Open gewonnen. De twintigjarige speler met handicap +1,6 eindigde net voor Gijs van Herwaarden en Severiano Prins. Romy Meekers van De Pan was met een gedeelde achtste plaats de beste dame.

Het NK tot en met 18 jaar op Golfclub de Dommel kende verrassende winnaars. De Frans-Nederlandse Lauren Holmey (13 jaar, foto) won bij de meisjes. Koen Kouwenaar (18) was de sterkste bij de jongens. Hij eindigde op zeven onder par en dat was een slag beter dan het totaal van de favoriet, Jerry Ji van de Noordwijkse.

Het Golfplaza Best Jeugd Open (op 4 juni) heeft een sterk veld. De inschrijving is nog niet gesloten maar nu al heeft één op de zes jeugdgolfers in categorie 1 van de wedstrijd een plus-handicap. De punten in de topklasse tellen onder meer mee voor de NGF Amateurranking.

Op 10 juli wordt op de baan van Golfvereniging de Dorpswaard het jaarlijkse Jeugd Open gespeeld. Jeugspelers tot en met handicap 54 kunnen meedoen in verschillende categorieën. De hoofwedstrijd telt mee voor de NGF Junior Ranking. Meer informatie: dorpswaard.com.

Op zaterdag 14 mei wordt de vernieuwde negen- holes par-driebaan van de Drentse GC de Gelpenberg geopend. Naast een achttien-holesbaan beschikt de club nu ook een over een volwaardige par-driebaan. De officiële openingshandeling is om twee uur en aansluitend is er tot vier uur een open middag. Om mensen uit de omgeving te trekken zal een grote schaapskudde op de Brink in Aalden aandacht trekken. De kudde wordt vaak ingezet voor graaswerk op de baan van De Gelpenberg.Voor bezoekers zijn er rondleidingen, demonstraties en clinics, jeugd kan via een parcours kennismaken met de golfsport. Een abonnement voor de par-driebaan kost tot eind 2016 230 euro. Kinderen tot en met vijftien jaar kunnen gratis lid worden, maar er is wel een jaarlijkse verplichte afname van een leskaart (tien lessen voor 99 euro). Meer informatie: dgcdegelpenberg.nl.

OPEN HICKORY DAGOp zondag 22 mei 2016 wordt op de Historische Heidegolf Ullerberg een Open Hickory Dag gehouden. Bij hickory golf wordt gespeeld met golfstokken waarvan de shaft van hickory-hout gemaakt is. Vanaf elf uur zijn belangstellenden welkom. Om één uur wordt een demonstratieles gegeven, na afloop kunnen deelnemers een aantal holes spelen. Meer informatie: ullerberg.nl.

GLOW IN THE GRASSDe Strijensche Golfclub heeft GlowInTheGrass-verlichting aangelegd. Op de oefengreen kun je nu ‘s avonds trainen dankzij duidelijke lichtgevende belijning, al dan nietin combinatie met zogenoemde glow golf-ballen. De verlichte belijning is ook toepasbaar als markering van fairways of teeborden. Op de baan worden de komende periode diverse varianten getest. Eén van de grote voordelen van het materiaal is dat het energie-onafhankelijk is. Het wordt opgeladen door dag- en kunstlicht, er is geen batterij, solar back-up of stroom nodig. Meer informatie: destrijenschegolfclub.nl.

Deze berichten zijn een samenvatting van het club- en banennieuws op GOLF.NL/NIEUWS

Go

lfsup

port

.nl

4

“Zoals elk jaar gaan we meten wie de meest sociaal actieve golfclub is.”

L I N K E D G O L F O V E R D E J A A R L I J K S E L I N K E D G O L F S O C I A L A W A R D . K I J K O P L I N K E D G O L F. N L

clubs en banen

LEUK

STE

FILM

PJE

golf.nl jeugd

W O E N S D A G 1 1 M E I 2 0 1 6G O L F . N L W e e k l yG O L F . N L W e e k l y

De poulewedstrijden voor de hoofdklasse van de NGF Competitie zitten er op. Wat resteert zijn de kruisfinales, op 28 en 29 mei. Dit zijn de clubs die op 28 mei op G&CC de Goyer tegen elkaar aantreden om te strijden om het landskampioenschap:Dames: De Pan - Princenbosch Eindhovensche Golf - NoordwijkseHeren: Noordwijkse - Koninklijke Haagsche Eindhovensche - HoutrakDe dames van De Pan zijn favoriet voor de landstitel: ze wonnen alle wedstrijden en verzamelden 101 winstpunten tegen 7 verliespunten. Maar de kans is groot dat ze in de finale aantreden tegen Noordwijk, in 2015 landskampioen en nu ongeslagen poulewinnaar.Het mannenteam van de Haagsche werd winnaar in poule H1. Houtrak werd tweede met net wat meer winstpunten (+30) dan De Hoge Kleij (+24). In H2, door sommigen de poule des doods genoemd, hadden Noordwijk en de Eindhovensche zich begin mei al geplaatst. De twee clubs streden zaterdag om de eerste plaats en die ging naar de Eindhovenaren. Ze versloegen Noordwijk, landskampioen in 2015, met ruime cijfers: 14-4.De clubs die degraderen naar de eerste klasse: de dames van Zeewolde, De Berendonck, De Sallandsche en De Groene Ster en de heren van Zwolle (debutant), Amelisweerd, Brunssummerheide (debutant) en Grevelingenhout (debutant). Brunssummerheide was dit jaar de eerste Limburgse club in de hoofdklasse ooit, Grevelingenhout de eerste Zeeuwse.Alle uitslagen – ook individuele uitslagen – zijn te vinden op ngfcompetitie.com en via de app NGF Golf.

EINDE NABIJDe poulewedstrijden van de NGF Competitie 2016 zijn na deze week voorbij, afgezien van inhaalwedstrijden op de reservedagen en promotie- en degradatiewedstrijden. De jeugdcompetitie wordt van begin juni tot begin juli gespeeld en later dit jaar kunnen clubs meedoen aan de zomer- en najaarstour van de NGF. Vier teams in een poule spelen wedstrijden in de maanden juli en november (achttien holes stableford). In juli wordt op vier maandagen gespeeld en in oktober vier keer op de zondagmiddag. Voor meerinformatie, raadpleeg de competitiecommissie van je club.

Deze berichten zijn een samenvatting van het competitie- en nationaal topgolfnieuws op GOLF.NL/NIEUWS

NOORDELIJKE GOLF CHALLENGEGolfers tot en met handicap 54 kunnen op vrijdag 26 augustus meedoen aan de Noordelijke Golf Challenge. Het toernooi wordt gespeeld op zeven van de tien banen die zijn aangesloten bij het samenwerkingsverband Golfen in het Noorden. Betere golfers spelen achttien holes strokeplay maar er is ook een stablefordcategorie en een open negen-holeswedstrijd waarbij er geen restrictie aan de handicap wordt gesteld. De kosten voor deelname zijn 35 euro. Meer informatie: golfeninhetnoorden.nl.

PRO’S TEGEN AMATEURSIn de eerste editie van het Lauswolt Open, op 21 en 22 mei, strijden pro’s tegen goede amateurs, om 15.000 euro prijzengeld. Voor het publiek wordt van alles georganiseerd: clubfittingen met behulp van een Trackman door A-merken zoal Ping, TaylorMade, Titleist en Mizuno, een barbecue en live muziek. Meer informatie: lauswoltopen.strikingly.com.

STIPPELBERG OPENOp zaterdag 16 juli is Golfbaan Stippelberg gastheer van het Stippelberg Open. Er zijn drie deelwedstrijden op de baan bij Eindhoven (handicap 0-12, 12,1-24 en 24,1-36). Inschrijvingen en informatie: stippelbergopen.nl.

OPEN AMATEUR TOURIn juni begint een nieuwe wedstrijdenreeks, de Open Amateur Golf Tour Nederland. Het betreft 36-holestoernooien voor spelers met maximaal handicap 12,0 en minimaal achttien jaar oud. De wedstrijdenreeks is bedoeld als een vervolg op de Amateur Golf Tour die bestond van 1990 tot 2009. Meer informatie: openamateurgolftour.nl.

Deze berichten zijn een samenvatting van het wedstrijdnieuws op GOLF.NL/NIEUWS

KRUISFINALISTEN BEKEND

G E S E L E C T E E R D GOLF.NL

Eind

hove

nsch

e

Eindhoven versloeg landskampioen Noordwijk en werd eerste in de poule.

5

“We hopen voor de winter hcp 36 te hebben. Ik heb er weinig fiducie in dat

mij dat gaat lukken.”

E E N F R A G M E N T U I T E E N B L O G V A N E I N D R E D A C T E U R K A R I A N N E V A N D E R Z A N T, O P G O L F. N L / N I E U W S / B L O G S

De Compagnie, een van de banen aangesloten bij Golfen in het Noorden.

wedstrijden

competitie

W O E N S D A G 1 1 M E I 2 0 1 6

In oktober 2009 maakte het IOC in

Kopenhagen bekend dat golf in

2016 na 112 jaar zou terug-

keren op de Olympische Spelen.

Met 63 stemmen voor, 27 tegen

en twee onthoudingen haalde

golf het makkelijk. De internationale

lobby was zeer effectief geweest. Tiger

Woods, toen nog de grote heerser in golf,

verkondigde keer op keer dat hij zich

enorm verheugde op olympisch golf en

zeker van de partij zou zijn. “Ik ben dan

nog niet met pensioen, hè”, aldus Woods.

Binnen de internationale golfwereld werd

de terugkeer met groot gejuich begroet. De

olympische status zou de sport, die moeite

heeft een jong en breed publiek te trekken,

heel veel goeds brengen. De verwachting was

dat niet alleen Tiger Woods maar alle wereld-

toppers enorm blij zouden zijn om een gouden

olympische medaille te kunnen winnen. Dat

laatste blijkt, met nog een kleine drie maan-

den te gaan tot Rio, toch een beetje tegen te

vallen. Tiger Woods is inderdaad nog niet met

pensioen. De van een rugblessure herstelde

veertienvoudig majorwinnaar zal hoogstwaar-

schijnlijk binnen afzienbare tijd terugkeren

op de golfbaan. Om mee te kunnen doen in Rio

zal Woods voor de deadline van 11 juli een reu-

zensprong moeten maken op de wereldrang-

lijst; de kans dat dat lukt is uiterst klein. De

afwezigheid van Woods zal worden gevoeld,

hij is en blijft de grote publiekstrekker. Maar

het afzeggen van wereldtoppers als Adam

Scott (7de op de wereldranglijst), Louis Oost-

huizen (13de) en Charl Schwartzel (21de) schaadt

de status van het olympische golftoernooi veel

meer. Wel kúnnen spelen, maar niet wíllen,

daar was niet echt rekening mee gehouden.

LIEVER AMATEURS OP DE SPELENDe Australiër Scott was de eerste die voor Rio

bedankte met als reden een te druk schema.

“Ik wil mijn gezin vaker zien”, aldus Scott die

een jong dochtertje heeft. “Ik zie mijn vrouw

en kind de komende zomer nu zes dagen in

zeven weken. Als ik naar Rio ga, zou dat zes

dagen in negen weken worden. Dit zijn

moeilijke beslissingen, maar ik sta er wel

T E K S T G E R A R D L O U T E R | B E E L D G E T T Y I M A G E S

De Braziliaanse golfer Rafael Becker slaat een drive tijdens een testtoernooi op de olympische golfbaan.

6

G O L F . N L W e e k l y

GOLF NA 112 JAAR TERUG OP DE OLYMPISCHE SPELEN!

DE VREUGDE DAAROVER WAS GROOT. NU STEEDS MEER

WERELDTOPPERS AFZEGGEN, NEMEN DE ZORGEN TOE.

O L Y M P I S C H - G O L F ACTUEEL

GOLFFEEST IN RIO?

7

NIEUWE TITLEIST

www.titleist.co.uk©20

16 A

cush

net

Co

mp

any.

360° Undercut Cavity

De nieuwe Titleist 716 AP1® ijzers verschaffen golfers maximale af-

stand en maximale vergevingsgeszindheid met een gecontroleerde

balvlucht. Ontworpen met een 360° Undercut Cavity en door toon-

aangevend gebruik van wolfraam (tungsten) in de clubhoofden, resul-

teert dit in snelheid en stabiliteit. De AP1 ijzers zijn de langste en meest

vergevingsgezinde ijzers ooit. Kijk voor meer informatie op titleist.de

HET LANGSTE EN MEEST VERGEVINGSGEZINDE IJZER DAT TITLEIST OOIT HEEFT ONTWORPEN.

Acushnet Nederland Bv • Heibloemweg 3 • 5704 BS Helmond

achter.” Scott werd nog net niet voor landver-

rader uitgemaakt. De hardste kritiek kwam

van Dawn Fraser, een Australische zwemster

die vier gouden en vier zilveren olympische

medailles won in de jaren ’50 en ’60. “Heel

goed gedaan, Adam, dat je je eigen schema

belangrijker vindt dan je land vertegenwoor-

digen. Hoeveel geld wil je verdienen in je

leven?” Scott, die in 2013 in de Masters na zijn

winnende putt luidkeels c’mon Aussie riep,

reageerde rustig. “Ik voel dat ik Australië

al jaren week in week uit vertegenwoordig

en dat probeer ik op de best mogelijke

manier te doen.” Het afzeggen van Scott

kon onmogelijk als een grote verrassing

komen. Hij toonde zich eerder al weinig

enthousiast over olympisch golf. Scott sprak

van “een exhibitie” en hij verklaarde dat het

beter was als de beste amateurgolfers naar

de Spelen zouden gaan en niet de pro’s.

VERONTWAARDIGINGDe vrees dat na Scott meer grote namen

zouden volgen, werd bewaarheid toen Louis

Spelvorm & kwalificatieIn Rio de Janeiro spelen de mannen (11-14 augustus) en de vrouwen (18-21 augustus) in afzonderlijke toernooien om de medailles. Het olympisch golftoernooi bestaat uit 72 holes strokeplay. Bij een gelijke eindstand voor de plaatsen 1, 2 en 3 wordt een play-off gespeeld over drie holes. Aan het toernooi bij de mannen en de vrouwen kunnen maar zestig spelers meedoen. De Olympic Golf Rankings van het IOC, gebaseerd op de wereldranglijst, op 11 juli 2016 is bepalend voor kwalificatie. Daarbij geldt een aantal beperkingen om ervoor te zorgen dat er zo veel mogelijk nationaliteiten zijn vertegenwoordigd:

• totaal zestig spelers;• top vijftien van de wereldranglijst, met

een maximum van vier spelers per land;

• aangevuld met spelers buiten de top vijftien van de wereldranglijst, met een maximum van twee spelers per land.

Voor Nederlandse spelers die zich willen kwalificeren voor de Spelen is de limiet nog scherper gesteld. Sportkoepel NOC*NSF heeft bepaald dat Nederlandse golfers alleen worden afgevaardigd wanneer ze in de top 36 van de Olympic Golf Rankings staan en in de top 100 van de wereldranglijst op het moment van de deadline: 11 juli. Voor Joost Luiten is dat geen probleem, Christel Boeljon (op de foto), die dolgraag naar Rio wil, zit in de gevarenzone. Op de Olympic Golf Ranking is ze nog net ‘veilig’ (35ste) maar op de wereldranglijst (118de) moet de viervoudig winnaar op de Ladies European Tour snel gaan stijgen.

Oosthuizen en Charl Schwartzel bekendmaak-

ten niet naar Rio te gaan. Weer was de veront-

waardiging groot. Gary Player, captain van het

Zuid-Afrikaanse golfteam, reageerde emoti-

oneel. “Ik zou alles hebben gegeven om aan

de Olympische Spelen te kunnen meedoen.

Spelers die afzeggen bewijzen de golfsport

een slechte dienst. Heel veel mensen over heel

de wereld hebben zich enorm ingezet om golf

terug op de kalender te krijgen. Voor de groei

van golf is het belangrijk dat de beste spelers

aan de start verschijnen in Rio de Janeiro.”

Vorige week meldde ook Marc Leishman zich

af, de nummer 35. De Australische golfer

vreest het zika-virus dat nog altijd rondwaart

in Rio. De vrouw van Leishman balanceerde

vorig jaar op het randje van de dood toen ze

een infectie opliep. Haar immuunsysteem is

nog altijd niet volledig hersteld. De beslissing

van Leishman werd door iedereen gerespec-

teerd, maar wat één groot olympisch golffeest

had moeten worden, is toch een beetje besmet

geraakt. De vrees is dat de komende weken

meer toppers gaan bedanken. Rory McIlroy

9

O L Y M P I S C H - G O L F ACTUEEL

KANAAL 14

JOOST LUITEN THE REST

HET PLEZIER VAN DE MOOISTE DUELS

GRATIS VOOR ALLE ZIGGO KLANTEN. GEEN ZIGGO KLANT?

Voor gratis Ziggo Sport heb je digitale televisie nodig. Nog geen digitale televisie? Kijk op ziggo.nl/ziggosport of bel 0900-1884

BEL 0900-1884 OF GA NAAR ZIGGO.NL/ZIGGOSPORT

ALLE MAJORS · EUROPEAN TOUR · PGA TOUR WORLD GOLF CHAMPIONSHIP (WGC) · KLM OPEN · RYDER CUP

Simon FlitterDigitally signed by Simon Flitter Date: 2016.02.26 10:56:15 +01'00'

uitte zijn zorgen: “Als te veel topspelers

afzeggen, kan golf de olympische status ook

weer verliezen. Daar moeten we voor oppas-

sen.” Zeker is dat golf ook in Tokio in 2020

op het programma staat. Of de sport daarna

olympisch blijft, hangt af van het succes in

Rio en Tokio. McIlroy: “Gelukkig hebben we

nog vier jaar om ervoor te zorgen dat in Tokio

wel alle topspelers van de partij zullen zijn.”

NET ALS EEN MAJORGelukkig staat er tegenover de afzeggingen

en het slechte nieuws over het zika-virus

ook veel positiefs. Jason Day, Jordan Spieth,

Rory Mclroy - de huidige big three in golf

- gedragen zich als ware ambassadeurs. “Ik

benader het als een major”, aldus Spieth. “Een

gouden medaille in Rio zou voor mij hetzelfde

beteken als een overwinning in een major.”

Rory McIlroy zegt alles te gaan doen om een

gouden medaille te winnen. “Stel dat het me

lukt, dan zou het zomaar kunnen dat ik het

winnen van een gouden medaille over een

jaar of twintig als een van de hoogtepunten

in mijn carrière beschouw. Als golfers krijgen

we nu een kans iets te doen wat voorheen

onmogelijk was. Die kans moet je grijpen.”

LUITEN BLIJ MET OLYMPISCHE STATUSNiemand hoeft zich zorgen te maken dat

Joost Luiten gaat afzeggen voor Rio. De beste

golfer van Nederland verheugt zich heel

erg op zijn olympische debuut. “Het lijkt

me geweldig om de Spelen een keer mee te

kunnen maken.” Luiten is wel eerlijk over

zijn verwachtingen. “Ik vrees dat het nooit

de status van een major zal krijgen, tegen

de traditie van die toernooien kun je, denk

ik, niet op. In tennis zal Wimbledon altijd

belangrijker blijven dan het olympisch

toernooi. In golf zullen de Masters en het Brits

Open het altijd winnen. Maar dan nog is het

heel mooi dat golf olympisch is geworden en

hopelijk blijft dat ook zo in de toekomst.”

POLLHet bekende tijdschrift Sports Illustrated stelde in een anonieme poll aan honderdvijftig professionals ook een aantal vragen over olympisch golf. Duidelijk is wat de pro’s belangrijker vinden…

Wat zou je liever winnen: het PGA Championship (een major) of olympisch goud?PGA 71%Goud 29%

Opmerking: “Goud zou cool zijn, maar een major is een major.”

Wat zou je liever winnen: The Players Championship (staat deze week op het programma) of olympisch goud?The Players 62%Goud 38%

Wat zou je liever winnen: het Texas Open of een gouden medaille?Goud 76%Texas Open 24%

Opmerking: “Het Texas Open heeft een grote cheque voor de winnaar.”

Adam Scott uit Australië was de eerste topper die afzegde voor de Olympische Spelen. Dat wordt hem, zeker door landgenoten, niet in dank afgenomen.

1 1

O L Y M P I S C H - G O L F ACTUEEL

KANAAL 14

JOOST LUITEN THE REST

HET PLEZIER VAN DE MOOISTE DUELS

GRATIS VOOR ALLE ZIGGO KLANTEN. GEEN ZIGGO KLANT?

Voor gratis Ziggo Sport heb je digitale televisie nodig. Nog geen digitale televisie? Kijk op ziggo.nl/ziggosport of bel 0900-1884

BEL 0900-1884 OF GA NAAR ZIGGO.NL/ZIGGOSPORT

ALLE MAJORS · EUROPEAN TOUR · PGA TOUR WORLD GOLF CHAMPIONSHIP (WGC) · KLM OPEN · RYDER CUP

Simon FlitterDigitally signed by Simon Flitter Date: 2016.02.26 10:56:15 +01'00'

5 VRAGEN AAN… PETER MELCHING

B E E L D G O L F S U P P O R T . N L , G E T T Y I M A G E S

1 2

Vorig jaar vlogen er 45 ballen in het water

rond de eilandgreen van hole 17

W O E N S D A G 1 1 M E I 2 0 1 6

De Nederlandse amateur Peter Mel-

ching speelde in het Turkish Airlines

Open voor het eerst een toernooi met

de professionals. Melching, die een

startbewijs verdiende door in september

vorig jaar tweede te worden in het Turks

Amateur, eindigde met scores van 70-

69-72-72 (-5) op de gedeelde 51ste plaats.

Hoe kijk je terug op je eerste toernooi tussen de pro’s?“Het was een mooi debuut, al baal ik

wel een beetje van het weekend.

Zaterdag en zondag speelde ik minder

goed, maar ik wist nog wel een score

van par binnen te brengen, dat is een

goed teken. En ik maak op hole achttien

een putt van drie meter voor birdie,

altijd lekker om zo te eindigen.”

Dit debuut smaakt naar meer?“Natuurlijk, ik heb een geweldige week

gehad. Leuk ook om met de acht Neder-

landse spelers op de Challenge Tour op

te trekken. Ik heb oefenrondes met ze

gespeeld en een paar keer met ze gegeten.”

Je maakte ook nog even een hole-in-one tijdens een oefenronde…“Ja, op hole zeventien sloeg ik een

ijzer-9. We zagen pas op de green

dat de bal in de hole was gegaan. Er

is ook een grappig filmpje van trou-

wens.” (Kijk in de rubriek Trending

van maandag 9 mei op GOLF.NL).

Phil Allen, de coach van Joost Luiten, is ook jouw coach?“Ik heb lang Brian Seton als coach gehad,

Brian was en is nog steeds top voor mij,

deze week in Turkije was hij ook mijn

caddie, dat ging erg goed. Sinds ander-

half jaar werk ik met Phil, hij weet hoe je

iemand naar de top moet brengen, dat

heeft hij met Joost (Luiten) laten zien.”

Wanneer maak je de overstap naar de professionals?“Ik ga eind van dit jaar in ieder geval

Qualifying School spelen. Als ik een kaart

verover voor de European of Challenge

Tour word ik waarschijnlijk pro. Lukt

dat niet, dan blijf ik zo goed als zeker

nog een jaar amateur. Ik doe nu al weinig

anders dan golfen. Anderhalf jaar terug

heb ik mijn vwo-diploma gehaald. De

afspraak met mijn ouders was dat ik een

poging mocht wagen als professional als

ik mijn diploma op zak zou hebben.”

DEZE WEEK

LIVE

THE PLAYERS CHAMPIONSHIP

DATUM | 12-15 MEI

BAAN | TPC SAWGRASS, PONTE VEDRA, FLORIDA

PRIJZENPOT | 10.500.000 DOLLAR

EERSTE PRIJS | 1.800.000 DOLLAR

TITELVERDEDIGER | RICKIE FOWLER

FAVORIETEN | JASON DAY, JORDAN SPIETH, RORY MCILROY, RICKIE FOWLER

UITZENDTIJDEN ZIGGO SPORT GOLF | DO EN VRIJ 18:00-24:00; ZA EN ZO 19:00-24:00

Rickie Fowler verdedigt zijn titel in Florida.

G O L F . N L W e e k l yG O L F . N L W e e k l y

LUITEN LEVERT IETS INJoost Luiten speelde afgelopen week niet. Hij zakte twee plekken, naar plaats 63 op de wereldranglijst63 61 Joost Luiten NED 2.11498 498 Darius van Driel NED 0.31514 500 Daan Huizing NED 0.30870 852 Taco Remkes NED 0.11888 867 Tim Sluiter NED 0.11891 877 Jurrian van der Vaart NED 0.11951 937 Robin Kind NED 0.091083 1043 Robert-Jan Derksen NED 0.071116 1102 Maarten Lafeber NED 0.061137 1116 Reinier Saxton NED 0.06

Top 10 van de wereld mannen1 1 Jason Day AUS 11.902 2 Jordan Spieth USA 11.083 3 Rory McIlroy NIR 9.064 4 Bubba Watson USA 8.105 5 Rickie Fowler USA 7.696 6 Henrik Stenson SWE 7.347 7 Adam Scott AUS 6.928 8 Dustin Johnson USA 6.699 9 Danny Willett ENG 6.2210 10 Justin Rose ENG 6.03

Top 10 van de wereld vrouwen 1 - Lydia Ko NZL 13.58 2 - Inbee Park KOR 9.20 3 - Lexi Thompson USA 7.51 4 - Stacy Lewis USA 6.26 5 - Brooke M. Henderson CAN 6.19 6 +2 Amy Yang KOR 5.98 7 −1 SeiYoungKim KOR 5.968 −1 InGeeChun KOR 5.959 - Ha-Na Jang KOR 5.80 10 +1 Shanshan Feng CHN 4.84

Nederlanders118 −5 ChristelBoeljon NED 0.92336 −6 AnneVanDam NED 0.23337−15 Dewi-ClaireSchreefel NED 0.22

• Alle acht Nederlandse pro’s met

speelrecht op de Challenge Tour

kwamen in actie in de Turkish Airlines

Challenge. Wil Besseling werd met -10 de

beste van de Holland 8 met een gedeelde

achttiende plaats. Reinier Saxton en

Taco Remkes deelden met -7 de 38ste plaats. Darius

van Driel haalde ook de cut maar kwam niet verder

dan een 67ste plaats. Maarten Lafeber, Daan Huizing,

Jurrian van der Vaart en Robin Kind misten de cut.

• Christel Boeljon en Dewi-Claire Schreefel zijn in

de Yokohama Tire LPGA Classic zij aan zij op de

gedeeld 69ste plaats geëindigd. Voor Schreefel was

het in haar zevende start pas de eerste cheque van

het seizoen: 2669 dollar. De overwinning in

Alabama ging naar de Thaise Ariya Jutanugarn.

• De Koreaan Jeunghun Wang (links op de foto onder)

won de Trophée Hassan II, de eerste zege op de Euro-

pean Tour voor de pas twintigjarige Koreaan. Wang

versloeg op de Red Course van Royal Dar es Salam GC

in een play-off de Spanjaard Elvira Nacho. Hij werd

eerder dit jaar tweede in het Hero Indian Open.

• Op de Bleu Course van Royal Dar es Salam won

Nuria Iturrios (rechts op de foto onder) de Lala

Meryem Cup, een toernooi van de Ladies

European Tour. Voor de twintigjarige Spaanse

was het pas haar tweede toernooi als professional.

De zege was goed voor 67.500 euro.

R O N D D E W E R E L D

1 3

T O P G O L F FOCUS

Wil Besseling

Lydia Ko staat stevig aan kop.

W O E N S D A G 1 1 M E I 2 0 1 6

DRIE DAGEN TOPGOLF

NIEUWE STIJL!VAN 20 TOT EN MET 22 MEI STAAT THE

INTERNATIONAL IN AMSTERDAM VOLLEDIG

IN HET TEKEN VAN TOPGOLF, FAMILY, FOOD

& FUN! DE ING PRIVATE BANKING GOLF WEEK

IS EEN NIEUW EVENEMENT MET DE BESTE

GOLFSTERS UIT ACHT EUROPESE LANDEN,

EEN SPANNENDE STRIJD TUSSEN ZESTIEN

NATIONALE CLUBTEAMS, ONDERHOUDENDE

SIDE EVENTS, ENTERTAINMENT EN

VERRASSEND SMAKELIJKE HORECA.

B E E L D G O L F S U P P O R T . N L

1 4

G O L F . N L W e e k l y

ING PRIVATE BANKING CUP• Teamwedstrijd met topamateurs.• In de ING Private Banking Cup

strijden zestien Nederlandse clubteams tegen elkaar.

• Knock-outtoernooi over vier rondes van negen holes matchplay (fourball). De winnaars van de eerste ronde gaan door naar de winnaarspoule, de verliezende teams spelen om plaatsen negen tot en met zestien.

• Alle teams komen drie dagen in actie.

Elke vereniging vaardigt een team af van vier spelers, twee mannen en twee vrouwen van wie minimaal één jeugdlid (vijftien tot twintig jaar). Het team wordt vertegenwoordigd door een playing teamcaptain die het team samenstelt.

De deelnemende clubs zijn: Noordwijkse, The International, Eindhovensche Golf, Amelisweerd, Noord-Nederlandse, Houtrak, KHG&CC, De Pan, Princenbosch, De Hoge Kleij, Zeewolde, Broekpolder, GC Almeerderhout, Brunssummerheide, Heemskerkse, Leeuwenbergh.

STRIJDEN OM 15.000 EURODe teams strijden in de ING Private Banking Cup niet alleen om de eer van hun vereniging en een prestigieuze trofee, maar ook om een hoofdprijs van 7.500 euro. Dit bedrag dient te worden besteed aan de jeugdopleiding. Het totale prijzengeld bedraagt 15.000 euro.

• Programma: De eerste ronde en de kwartfinales starten op vrijdag om 9.30 uur, op zaterdag worden vanaf 9.00 uur de halve finales gespeeld en de finales beginnen zondagochtend ook om 9.00 uur. De loting is een dag voor aanvang van het toernooi.

LADIES NATIONS INVITATIONALL a n d e n w e d s t r i j d m e t E u r o p e s e t o p

In de Ladies Nations Invitational gaan acht Europese landen met elkaar de strijd aan. Deelnemende landen zijn: Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Noorwegen en Schotland.

Er is gekozen voor een interessante, nieuwe wedstrijdopzet: elke flight bestaat uit zes personen, van wie drie speelsters per land. Eén duo speelt single, de overige vier spelen foursome. Er wordt tot en met de laatste hole doorgespeeld. Bij een gelijke stand in de poule wijst een shoot-out op een speciale hole over het water naar de green van hole achttien een winnaar aan. Het winnende team ontvangt 18.000 euro prijzengeld. De wedstrijd wordt op alle dagen gespeeld over negen holes (10-18). Deze veranderingen staan in ieder geval garant voor veel spektakel in de baan.

• Programma: De poulewedstrijden worden gespeeld op vrijdag (vanaf 15.00 uur) en zaterdag (vanaf 11.00 en 15.00 uur), de halve finales en finale zijn op zondag en starten om 09.00 en 13.00 uur.

“Alle initiatieven om golf leuker te maken voor de toeschouwers juich ik toe. Hopelijk gaat de Nations

Invitational echt leven en wordt het een groot succes. Het zou ook mooi zijn als het in de nabije toekomst deel gaat

uitmaken van de Ladies European Tour.”

I N G - P R I V A T E - B A N K I N G GOLFWEEK

Christel Boeljon

1 5

G O L F . N L W e e k l y

GOLF IS ALTIJD RAAK!Fun voor juniorsRAAK! is een programma dat de Nederlandse jeugd op positieve wijze laat kennismaken met golf. RAAK! richt zich op kinderen van 6 tot en met 14 jaar van wie minimaal één ouder al golft, maar inspireert ook jeugd en jong volwassenen tot 21 jaar. Dit nieuwe jeugdprogramma biedt ouders handvatten om hun kinderen te stimuleren naar de golfbaan te komen en zelf de fun van golf te ervaren. Zo worden RAAK!-activiteiten georganiseerd op golfclubs en zijn er RAAK!-jeugdkampen. Ook zijn er grote RAAK!-events tijdens de Olympic Experience (6-21 augustus, Scheveningen) en het KLM Open (8-11 september, The Dutch).

Kinderen die enthousiast zijn, kunnen lid worden van RAAK! Voor wie is aangesloten bij de NGF is het lidmaatschap gratis, anders kost het 25 euro per jaar. Dat is inclusief een RAAK!-putter en bal, korting op activiteiten en jeugdkampen, gratis toegang tot de drivingranges van deelnemende golfbanen, voor tien euro spelen bij aangesloten banen en meer. • Programma: Tijdens de ING Private Banking Golf Week beleven kinderen een fantastische dag in het Funpark van RAAK!, geopend van 10.30 tot 18.00 uur. Wil je meedoen aan een activiteit, dan moet je je vooraf aanmelden via de site: Golfraak.nl

D E A R E N AO V E R T H E I N T E R N AT I O N A L

De eerste editie van de ING Private Banking Golf Week wordt gehouden op The International, een baan van internationale allure die tot de allerbeste van Nederland behoort. Het golvende terrein lijkt op een duinlandschap en door de hoogteverschillen tot veertien meter waan je je in het buitenland. Eerder werden het Dutch Ladies Open en het Dutch Senior Open hier gespeeld. The International ligt tussen Amsterdam en Schiphol en is daardoor eenvoudig te bereiken met de auto, openbaar vervoer en fiets (Zie: Hoe kom je er?). Theinternational.nl

1 6

G O L F . N L W e e k l y W O E N S D A G 1 1 M E I 2 0 1 6

I N G - P R I V A T E - B A N K I N G GOLFWEEK

Op de baan tref je drie dagen golfspektakel, maar er is tijdens de Golf Week ook voldoende te beleven voor iedereen die niet golft of juist eens op een vrijblijvende manier kennis wil maken met de sport.

1. Wervelende golfshowsLaat je verbazen over wat golfprofessionals allemaal kunnen met bal en club en geniet van wervelende shows van trickshot- koning Mark Reynolds.

2. Golffun voor juniorsKinderen beleven een fantastische dag op de Kids Playground van RAAK! De grote kick-off van juniorclub RAAK! vindt plaats tijdens de ING Private Banking Golf Week en iedereen - met of zonder golfervaring - is welkom!

3. Gratis golflesGolfers van alle leeftijden en alle niveaus kunnen terecht bij de pro’s van De Golf Academie. In gratis golflessen van vijftien minuten krijg je nuttige tips en adviezen.

4. Lekker eten & drinkenLiefhebbers van lekker eten en drinken komen aan hun trekken bij de talloze foodtrucks, barista-barretjes, gezellige terrassen en picknicktafels. Kortom, een gezellig festivalsfeertje met heerlijk culinaire verrassingen.

5. Wij houden van Oranje!Je hoeft geen golfkenner te zijn om toch een reden te hebben om naar Amsterdam te komen: iedere liefhebber van Nederlandse (top)sport is welkom om het Nederlandse team (Anne, Dewi, Christel) luid aan te komen moedigen. Liefst gekleed in oranje, natuurlijk!

VOOR DE NIET-GOLFER5 TIPS

Benieuwd naar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van golfmateriaal? Een uit-gebreid assortiment van golfmerken (onder meer Titleist, Wilson Staff, Callaway, Cobra, Nike) biedt bezoekers van de Golf Week de gelegenheid om de nieuwste golfmaterialen te bekijken en te testen op de drivingrange van The International. De range is uitgerust met allerlei opvallende targets en fun shots, waarbij natuurlijk mooie prijzen te winnen zijn!

• Programma: De golfmerken op de drivingrange zijn iedere dag te bezoeken van 9.00 tot 18.00 uur.

EQUIPMENT TESTING

“De Nations Invitational lijkt me erg leuk. Spelen in teamverband voor Nederland met publiek dat meeleeft,

ik kijk daar zeker naar uit!”

Anne van Dam

GRATIS GOLFLESTips van De Golf AcademieAltijd al willen leren golfen? Of de drive om nog beter te worden in je swing- en

chiptechniek of het putten? Golfers van alle leeftijden en

alle niveaus kunnen tijdens de Golf Week terecht bij de PGA Holland golfprofessionals van De Golf Academie.Er zijn zes afslagplaatsen voor vijftien minuten swing- en chiples. Deelnemers ontvangen een boekje van het 9-stappenplan, waarin persoonlijke instructies en tips worden opgeschreven. Ook zijn er twee afslagplaatsen voor Trackman-sessies van twintig minuten voor de ervaren golfer. De Trackman-professionals sturen na afloop per mail een uitgebreide analyse van de swing.

• Programma: De Golf Academie is dagelijks geopend van 10.30 uur tot 18.00 uur. Degolfacademie.nlInschrijven: inggolfweek.degolfacademie.nl

1 7

5 VERNIEUWINGEN 1. LANDENTEAMSNet als de Ryder Cup en Solheim Cup biedt de Ladies Nations Invitational een boeiende strijd tussen landen in plaats van individuele golfers. En net als bij deze toernooien is het absoluut niet verboden om jouw favoriete land aan te moedigen.

2. KORTERE EN MINDER HOLESDe internationale toppers komen in actie op slechts negen van de achttien holes van The International. Bovendien wordt een aantal van deze holes speciaal voor de Golf Week aangepast om ze nog spectaculairder te maken. Meer actie in minder tijd dus!

3. SPEAKERS IN DE BAANEen enthousiaste, geanimeerde, deskundige en vooral opzwepende speaker in de baan… Waar kom je dat in golfland tegen? Juist, in Amsterdam tijdens de Golf Week.

4. JUICHEN VOOR ORANJEEr mag flink worden aangemoedigd, dat hoort immers ook bij teamgolf. De stilteborden worden zo min mogelijk gebruikt.

5. TWEE TOERNOOIEN OP ÉÉN BAANEén evenement met twee toernooien (ING Private Banking Cup en Ladies Nations Invitational). Noem dat maar eens niet baanbrekend!

TRICKSHOWSWervelende golfshowsLaat je verbazen over wat golfprofessionals allemaal kunnen met bal en club en geniet van wervelende golfshows met een hoog entertainmentgehalte. Vergaap je aan de onuitputtelijke trukendoos van trickshot-koning Mark Reynolds.

• Programma: De trickshows vinden dagelijks plaats op de drivingrange. Kijk op de site voor de aanvangstijden.

Trickshot-koning Mark Reynolds.

1 8

G O L F . N L W e e k l y W O E N S D A G 1 1 M E I 2 0 1 6

I N G - P R I V A T E - B A N K I N G GOLFWEEK

Tickets voor de ING Private Banking Golf Week zijn alleen te koop bij de ingang van het toernooi. Een dagkaart is 10 euro, voor kinderen tot en met vijftien jaar is entree gratis. Wie in het bezit is van een NGF-nummer kan zich tot 18 mei online aanmelden voor gratis toegang op een dag naar keuze: INGgolfweek.nl.

HOE KOM JE ER?The International, het strijdtoneel van de ING Private Bank Golf Week, is goed bereikbaar met

zowel openbaar vervoer als met de auto.

Automobilisten: kunnen parkeren op P57 op Schiphol. Een parkeerkaart kost 10 euro. Vanaf P57 rijden pendelbussen naar The International en terug. Een routebeschrijving is te vinden op INGgolfweek.nl of voer in het navigatiesysteem het volgende adres in: Collistraat, Schiphol Oost.Met de trein en bus: Wie met het openbaar vervoer komt, kan reizen via Schiphol. De luchthaven is goed te bereiken

met de trein. Tussen Schiphol Plaza en The International rijdt bus 69 (Richting Sloterdijk). Plan ruim de tijd voor de reis. Werkzaamheden aan het spoor

kunnen invloed hebben op de reistijd. Kijk voor de meest actuele reisinformatie op 9292.nl

ETEN & DRINKENCulinaire festivalsfeerLiefhebbers van lekker eten en drinken komen tijdens de ING Private Banking Golf Week aan hun trekken. Foodtrucks, barista-barretjes, gezellige terrassen en picknicktafels domineren het terrein. Bezoekers genieten zo drie dagen lang van het gezellige festivalsfeertje en heerlijke verrassingen.

• Aanwezig: De volgende cateraars bieden hun culinaire hoogstandjes aan: De Barista Bus, Leut Koffie, Sla Gerei, Crêpes Mobiel, Food Crib en Lekker Hotel Mama.

VOLG DE GOLF WEEK

We kunnen het bijna niet voorstellen, maar als je niet in de gelegenheid bent om van 20 tot en met 22 mei naar Amsterdam te komen, dan kun je de activiteiten en verrichtingen tijdens de Golf Week ook volgen via diverse websites en social media. Ook zouden we het erg leuk vinden als jij jouw ervaringen, foto’s en video met alle bezoekers en andere golffans wilt delen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de volgende hashtags gebruiken: #INGGolfWeek en #TeamNED

INGgolfweek.nl GOLF.NL Twitter.com/Golfnl Facebook.com/Golfnl

BESTEL EEN (GRATIS) KAART!

“Ik ben blij dat ik aan de eerste editie van dit veelbelovende toernooi kan deelnemen. Ik kan alleen maar bevestigen wat

anderen ook al hebben gezegd: het is mooi om voor je eigen land te kunnen spelen. Het nieuwe concept spreekt me ook aan. Ik

hoop dat veel oranje supporters ons komen ondersteunen. Met dit Oranje-team maken we een goede kans op de overwinning.”

Dewi-Claire Schreefel

1 9

2 0

TIJDENS DE LADIES NATIONS INVITATIONAL GAAN ACHT LANDENTEAMS DE STRIJD AAN MET ELKAAR.

NEDERLAND TREEDT OP THE INTERNATIONAL AAN IN DE STERKST MOGELIJKE FORMATIE.

ORANJE IN STERKSTE FORMATIE

W O E N S D A G 1 1 M E I 2 0 1 6

Met Christel Boel-

jon, Dewi-Claire

Schreefel en

Anne van Dam

heeft Nederland

een ijzersterk

team met een mooie mix van twee ervaren

speelsters en een groot jong talent. Boeljon

won vier toernooien op de Ladies European

Tour, de laatste natuurlijk vorig jaar, het

Deloitte Ladies Open op The Internatio-

nal. Schreefel won in 2014 in Zweden met

overmacht het Helsingborg Open. Anne

van Dam is een van de grote talenten op

de Ladies European Tour. De twintigjarige

golfster uit Amersfoort staat bekend als

een enorme long-hitter en is daarom een

spectaculaire speelster om te volgen. Het

T E K S T G E R A R D L O U T E R | B E E L D G O L F S U P P O R T . N L

oranje-drietal moet op The International

dan ook zeker tot de grote favorieten worden

gerekend. Maar de concurrentie in de eerste

editie van de Nations Invitational is groot.

DEENSE KLASSEGOLF.NL Weekly waagt zich aan een voor-

spelling. Het sterkste team op papier is

Denemarken. De 23-jarige Nicole Broch Larsen

is met een 75ste plaats (op 2 mei jl.) de hoogst

gekwalificeerde speelster op de wereldrang-

lijst. Vorig jaar won ze haar eerste toernooi

op de Ladies European Tour, het Helsinborg

Open. Eind 2015 werd ze door haar collega’s

gekozen tot Players player van het jaar. Emily

Kristine Pedersen weet ook al wat winnen is

op de LET en een 124ste plaats op de wereld-

ranglijst bewijst dat deze pas twintigjarige

Dewi-Claire Schreefel is ervaren genoeg om het Nederlandse team tot de kanshebbers voor de titel te laten behoren.

Nicole Broch Larsen is de hoogst geklasseerde speelster in het veld.

G O L F . N L W e e k l y

2 1

I N G - P R I V A T E - B A N K I N G GOLFWEEK

ALLE TEAMS

NederlandChristel Boeljon (28) @ChristelBoeljonAnne van Dam (20) @annevandamDewi-Claire Schreefel (30) @dcschreefel

DuitslandKarolin Lampert (21) @KaroLampertLeigh Whittaker (28) @WhittakerLeighNina Holleder (28) @NinaHolleder

DenemarkenNicole Broch Larsen (23) @broch_nicoleEmily Pedersen (20) @emilypedersen96Malene Jørgensen (29) @malenejorgensen

NoorwegenMarianne Skarpnord (30) @MSkarpnordCaroline Martens (29) @CarolineMarten1Tonje Daffinrud (24) @TJdaff

FrankrijkGwladys Nocera (40) @GlaNoceraAnne-Lise Caudal (31) @annelisecaudal Isabelle Boineau (26) @IsabelleBoineau

EngelandDanielle Montgomery (31) @DaniellesgolfHannah Burke (28) @Burkey28Florentyna Parker (26) @floryparker

SchotlandCarly Booth (23) @CarlyBooth92Kylie Walker (29) @KylieWalkerGolfLaura Murray (27) @lauramurraygolf

BelgiëVictoria Tomko (28) @VickyTomkoGolfLien Willems (28) @LienwillemsgolfLaurence Herman (26) @Lo_Herman

Deense veel in haar mars heeft. Het team

wordt door Malene Jørgensen gecompleteerd,

geen winnaar op de LET maar wel een speel-

ster die in de top tweehonderd bivakkeert

(194) en meer dan genoeg ervaring heeft.

ERVAREN FRANÇAISESHeel ervaren is het Franse team met Gwla-

dys Nocera, Anne-Lise Caudal en Isabelle

Boineau. Nocera heeft maar liefst vijftien toer-

nooien gewonnen op de LET, waaronder ‘ons’

Ladies Open twee keer, in 2007 en 2008. De

Française speelde vier keer in de Solheim Cup.

Anne-Lise Caudal speelt ook al jaren op de

LET en heeft één toernooioverwinning op haar

naam staan. Isabelle Boineau is (nog) geen

hoogvlieger op de LET maar zij kan zich in een

landenwedstrijd als de Nations Invitational

ongetwijfeld optrekken aan haar landgenoten

die gepokt en gemazeld zijn op dit niveau.

GOLF.NL WEEKLY VOORSPELLINGGaan de Fransen daarom winnen? Of gaan

de Denen er met de hoofdprijs vandoor?

GOLF.NL Weekly denkt van niet. Nederland

is voor ons de te kloppen ploeg. Christel

Boeljon weet na vorig jaar hoe mooi het is

om te winnen is op The International, Van

Dam en Schreefel willen dat ook dolgraag

eens meemaken. Met het thuisvoordeel

en het publiek dat wordt aangespoord de

speelsters luidkeels aan te moedigen, moet

Nederland in staat worden geacht de eerste

editie van de Nations Invitational te winnen:

1. Nederland

2. Denemarken

3. Frankrijk

Christel Boeljon weet hoe mooi het is om te winnen op The International

Gwladys Nocera weet wat het is om in teamverband te spelen: ze mocht vier keer uitkomen voor Frankrijk in de Solheim Cup.

FAIRWAYBUNKERSCHOT

DRIE TIPS: BUNKER, IMPACT EN VOORBEREIDING

De meest voorkomende fouten bij slagen uit de fairwaybunker zijn:• te vroeg in het zand komen en daardoor verlies van afstand;• te hard willen slaan met verlies van balans en controle over de bal als gevolg. Om dit te voorkomen heb ik de volgende tips.

1

GOED UIT DE FAIRWAYBUNKER, DE PERFECTE ROUTINE

VOOR EEN SLAG EN LAAT JE TELEFOON HEEL VOOR

BETERE IMPACT MET JE IJZERS.

J O H N B O E R D O N K I S G O L F. N L To p - 2 5 p r o e n p r o fe s s i o n a l o p d e Ro s e n d a e l s c h e G o l f C l u b.

- 3/4 swing- op maximaal 75%

SLAGIk maak mijn swing af en eindig mooi in balans.

SETUPIk zorg dat ik stevig sta; ik graaf mezelf niet in maar heb wel sterke houding. De balpositie is meer rechts van het midden, dat helpt om de bal zuiver te raken, dus eerst de bal en dan pas het zand.

BACKSWINGIk heb negentig meter naar de vlag en neem een club extra want ik wil op niet meer dan 75% van mijn maximumsnelheid slaan. En ik maak een driekwart backswing. Zo blijf ik beter in balans.

2 2

W O E N S D A G 1 1 M E I 2 0 1 6

GOLF.NL

PRO’STOP25

GOLF.NL

PRO’STOP25

GOLF.NL

PRO’STOP25

PRO’S

GOLF.NL

PRO’STOP25

IMPACT DRILL

I M P A C T INSTRUCTIE

Een van de belangrijkste posities in de swing is die op het moment van impact. Maar voor veel amateurs is het niet echt duidelijk hoe ze dit goed kunnen trainen. Velen hebben de neiging de bal de lucht in te willen helpen: het lichaam valt naar rechts en de club komt voor de bal in de grond of de club haalt de handen in en de bal wordt getopt (zie foto linksboven). Wat je wilt met je ijzers is eerst de bal raken en dan pas de grond, dat geeft een goed en constant balcontact en een constante balvlucht (zie foto linksonder). Hoe train je dat?

Om goed impact te trainen, is de telefoon drill perfect. Leg je telefoon op een voetbreedte achter de bal. Als je nu te snel de grond raakt, sneuvelt je telefoon. Het dwingt je om eerst de bal te raken en dan pas de grond.

Kijk goed naar de divot, die begint voorbij de bal, een duidelijk teken dat ik eerst de bal en daarna pas de grond heb geraakt. Ik kan me voorstellen dat je het risico voor je dure telefoon iets te groot vindt... Leg dan een handdoekje neer in plaats van je telefoon.

Check GOLF.NL/impactdrill

voor een filmpje

T E K S T J O H N B O E R D O N K | B E E L D K O E N S U Y K

2 3

2

Zone één. Deze begint op ongeveer twintig meter voor de bal. Ik analyseer de feiten. Wat is de afstand, hoe is de wind, de ligging van mijn bal, waar staat de vlag, wat zijn de kansen en de risico’s? Heb ik al die feiten verzameld, kom ik tot een club-keuze en het type slag. Op het moment dat ik de club uit de tas haal, sluit ik zone één af.

INSTRUCTIE P R E - S H O T R O U T I N E

ROUTINE IN DRIE ZONES

Altijd dezelfde voorbereiding op een slag geeft houvast en vertrouwen. Onderschat het belang van een goede pre-shotroutine dus niet. Het is ook belangrijk dat je het traint. Ik deel mijn voorbereiding altijd in drie zones in, misschien werkt dat ook voor jou. Vind uit wat bij jou past.

3

Zone drie. Nu volgt het ritueel naar de daadwerkelijke slag. Ik lijn het clubblad goed op, zet mijn lichaam parallel aan de doellijn. Dan ben ik klaar om de trekker over te halen.

Zone twee. Gebaseerd op de feiten uit zone één visualiseer ik slag, ik maak een aantal oefenswings, ik ben niet met techniek bezig maar voel de slag die ik wil spelen. Zoals de pro’s mooi verwoorden: word één met het schot. Als ik dat ben, ga ik door naar de derde zone.

1 2

3

2 4

W O E N S D A G 1 1 M E I 2 0 1 6G O L F . N L W e e k l y

2 5

B A L - S C H O O N M A K E N REGELS

Het (lange) antwoord…Of je je bal mag schoonmaken, hangt af van de plaats en reden waarom je dat doet. Als je op de green ligt, mag het altijd. In de baan mag het alleen als je je bal volgens de regels mag opnemen, bijvoorbeeld bij het ontwijken van een konijnenhol. Er zijn drie gevallen waarin je je bal niet mag schoonmaken.

1. Om vast te stellen of je bal onbruikbaar is. Er zit misschien een scheurtje in je bal. Je mag de bal opnemen en bekijken of die onbruikbaar is. Je moet dat aan je medespeler melden en je moet je bal markeren. Je mag de bal alleen zover schoonmaken als nodig is om te kunnen zien of je bal onbruikbaar is.

2. Als je je bal wilt identificeren. Als je je bal wilt identificeren, markeer je je bal en meld je het je medespeler. Je mag je bal alleen

zover schoonmaken als nodig is om je bal te kunnen identificeren.

3. Als de bal het spel helpt of hindert. Het kan zijn dat je bal in de weg ligt voor de slag van een andere speler.Je medespeler kan dan vragen of je je bal wilt opnemen. Voordat je dat doet, markeer je de bal en je mag ‘m ook nu niet schoonmaken.

Als je in deze drie gevallen de bal toch schoonmaakt of als je vergeet te markeren of te melden aan je medespeler wat je gaat doen, dan maak je een fout in de procedure. Voor het maken van een procedurefout krijg je een strafslag.

WERK IN UITVOERING. ALS ER IEMAND IS DIE

WEET DAT DAT VOOR GOLFREGELKENNIS

GELDT, DAN IS HET NGF’S CHRISTINE

SAXTON WEL! TIMMER JIJ HARD AAN DE WEG

OM HET GOLFSPEL MET AL ZIJN REGELS

TE DOORGRONDEN, DAN HELPT ZE GRAAG

EEN HANDJE. KEN JE EEN REGEL NIET?

VRAAG HET MISS SAXTON EN ZE LEGT HET

SLUITENDE ANTWOORD BLOOT. IN DEZE

EDITIE EEN REGELVRAAG OVER JE BAL

SCHOONMAKEN.

TE

KS

T

CH

RI

ST

IN

E

SA

XT

ON

|

B

EE

LD

M

AN

ON

V

AN

D

ER

Z

WA

AL

/N

O

CA

ND

Y

Stuur miss Saxton een e-mail en ze geeft uitleg in een van de volgende, gratis edities van GOLF.NL Weekly.

[email protected]

SAXTON RULES!

J E K U N T D I T N A L E Z E N I N R E G E L 2 1 O P G O L F. N L > Z E L F G O L F E N > R E G E L S

E E N M E D E S P E L E R V R A AGT O F J E J E BA L O P D E

FA I R WAY W I LT O P N E M E N , WA N T D I E L I GT I N D E

W EG . J E M A R K E E RT D E L I G P L A ATS VA N D E BA L ,

PA KT D E BA L O P E N M A A KT ‘ M S C H O O N .

H O E V E E L ST R A FS L AG E N K R I J G J E ?

A 0 B 1 C 2

Het (korte) antwood: B

HEB JIJ EEN VRAAG OVER DE GOLFREGELS?

WERKIN UITVOERING

SPELEN OP DE BESTE BAAN VAN PORTUGAL VERGEET JE NIET ZOMAAR. DE PRACHTIGE HOLES, PERFECTE SERVICE EN PERSOONLIJKE AANDACHT MAKEN DAT DE HOGE VERWACHTINGEN MEER DAN WAARGEMAAKT WORDEN.

MEMORABEL MONTE REI

Een van de topholes van Monte Rei: de dertiende.

T E K S T N I E L S H O O F T

Onvergetelijk, subliem,

super service en

masterpiece! Zomaar

wat superlatieven uit be-

oordelingen van golfers

die mij zijn voorgegaan.

Dat belooft dus wat want ik mag deze baan, die in

alle verkiezingen van de gerenommeerde golf-

magazines bovenaan staat maar nog ontbreekt op

mijn lijstje, bezoeken. Vanaf Faro is het een klein

uurtje rijden richting de Spaanse grens. Weg van

de snelweg cruise ik heerlijk door het Portugese

landschap met zicht op de Atlantische oceaan en

de bergen van Serra do Caldeirao. Hier zijn geen

luxe villa’s maar kleine huisjes en boerderijen

en de lokale bevolking geeft ondanks een prettig

zonnetje de voorkeur aan dikke winterkleding. Na

dit mooie tochtje kom ik bij de hoofdingang van

Monte Rei, de slagboom gaat omhoog en ik volg het

bordje met valet parking. Ik geef mijn sleutels af in

ruil voor de mededeling dat mijn tas op de buggy

wordt gezet en mijn schoenen in de kleedkamer.

Het clubhuis is gebouwd in een authentieke

Moorse stijl. Ik heb daar een afspraak met de

Engelse manager David Shepherd en loop langs

alle luxe artikelen in de prachtige shop naar de bar

voor een cappuccino. Ik ben benieuwd of hier veel

Nederlandse gasten komen want goedkoop is het

hier niet. Maar David is erg enthousiast: “Er wordt

gezegd dat Nederlanders een nichemarkt vertegen-

woordigen maar ik zie het tegendeel. We bieden

een buitengewoon hoog serviceniveau en dat

kunnen ze waarderen; we zien hen steeds vaker.”

DEFENSIEF DE FAIRWAY OPDat de service goed is merk ik meteen als ik een

persoonlijke escorte krijg in mijn buggy naar de

drivingrange. Daar wordt mijn tas netjes naast een

torentje Titleist-ballen geplaatst. Gelukkig start

ik zelf met een wedge mijn warming-up en speel

de eerste chips van het mooie gras op de targets.

Dit voelt goed! Op de tee van hole één geef ik de

starter een hand en krijg ik meteen een oprecht

goed bedoeld advies: “Van handicap 10 raad ik u

aan om van de gele tee te spelen want dan komt

de baan het best tot zijn recht.” De door Nicklaus

Design ontworpen baan is geopend in 2007 en

vanaf de meeste tees krijg je een goed overzicht

op de holes waarna je een coursemanagementplan

kan maken. Ondanks dat de baan uitdagend is, wil

ik me mijn ronde heel graag herinneren als een

goede. Daarom ga ik mee in de gedachte van de

architect maar ik speel toch defensief, en probeer

iedere hindernis te ontwijken en de gemanicuurde

De green van hole achttien ligt voor het clubhuis.

FARO

Monte Rei

2 7

A L G A R V E TRAVELCheck GOLF.NL/

MonteRei

voor een baan-

portret

fairways te raken, wat me aardig lukt. Overigens

is het geen straf om hier in de bunker te raken

omdat deze niet alleen visueel maar ook wat

betreft speelbaarheid van hoge kwaliteit zijn.

MOOI CADEAUTJEDaarna kies ik zorgvuldig mijn clubs bij de

approaches naar de snelle maar eerlijke greens.

De greens, fairways en bunkers liggen natuurlijk

in het landschap en de zon zorgt voor een fraai

kleurenpalet waardoor de bomen op de heuvels

nog meer diepte krijgen. Nog een uniek punt:

tijdens het spelen van een hole zie ik geen aan-

grenzende holes wat een bijzonder exclusief

gevoel geeft. Hierdoor zijn de afstanden groter

maar met de buggy, die is inbegrepen bij de green-

fee, levert dit geen probleem op. Ik noteer regel-

matig op mijn scorekaart welke holes memorabel

zijn maar dat is zinloos: alle achttien zijn meer

dan moeite waard! Na het uitholen van de laatste

putt word ik opgewacht door de manager met een

persoonlijk presentje, een taslabel van Monte Rei

met daarin mijn naam gegraveerd als herinne-

ring aan mijn eerste bezoek. Hoe mooi is dat?!

Zijn mijn hoge verwachtingen waargemaakt? Ja!

Monte Rei ligt niet direct in de bekende route van

de commerciële banen maar de kans om hier te

spelen moet je met beide handen aanpakken. On-

danks een vrij hoge greenfee (hoewel vergeleken

met andere topbanen valt dat nog mee) krijg je een

herinnering die uiteindelijk veel meer waard is.

VLIEGENOm bij Monte Rei te komen, vlieg je op Faro. De baan ligt op dertig minuten rijden van het vliegveld. Transavia vliegt vanaf Groningen, Eindhoven, Rotterdam/Den Haag en Amsterdam naar Faro tegen een minimumtarief van 49 euro (oplopend tot een maximumtarief van 359 euro) per enkele reis. TUIFly en Ryanair (vanaf Düsseldorf en Brussel) zijn andere opties.

MONTE REIGreenfee: maart-november: 190 euronovember-maart: 150 euroSummer twilight: 135 euro(in maart, juli, augustus en oktober spelen vanaf 14.00 uur, in april, mei, juni en september vanaf 15.00 uur)

Deze prijzen zijn inclusief buggy.

Meer info: monte-rei.com

ANDERE TOPBANEN IN DE BUURT• San Lorenzo: 180 euro

(excl. buggy met huurprijs 45 euro)• Oceanico Old Course: 129 euro

(excl. buggy met huurprijs 40 euro)• Quinta do Lago South Course:

127 euro (exclusief buggy met huurprijs 40 euro)

Mooie bunkers bij hole negen.

2 8

G O L F . N L W e e k l y W O E N S D A G 1 1 M E I 2 0 1 6

ETEN VAN TOPKLASSEBij beste baan van Portugal hoort een passende gastronomie. Ook bij Monte Rei is dit ruim in orde met vier restaurants waaronder Vistas van sterrenchef Albano Lourenço. In zijn keuken wordt gewerkt met authentieke ingrediënten van de hoogste kwaliteit die worden opgediend in een sfeervolle ambiance met prachtig uitzicht over de fairways en de Atlantische oceaan. Kijk op GOLF.NL/Vistas voor een filmpje met Lourenço die gamba’s maakt.

SUPERDELUXE HOTELWil je overnachten op het hoogste niveau? In Quinta do Lago vind je het vijf sterren Conrad Hotel. Het is prachtig gebouwd in Portugese stijl en beschikt over alle luxe en faciliteiten die je je kan wensen. Voor de golfer is er zelfs een extra service want een PGA staat paraat om je te adviseren bij het boeken van greenfees of te helpen op de indoor puttingrange. Wil echt een keer gek doen? Kies dan voor de Roof Garden Suite! Via een privélift heb je toegang tot een kamer van maar liefst driehonderd vierkante meter! Grootste eyecatcher is het zwembad in de huiskamer met waanzinnig uitzicht en met één druk op de knop gaat het dak open. PRIJZEN: Hoogseizoen (juli-september): circa 5600 euro per nacht, laagseizoen (oktober-maart): circa 4000 euro per nacht (onder meer inclusief service van een privébutler). Meer info: conradalgarve.com

Luxe spa in het Conrad Hotel.

Op het terras van Vistas geniet je van het heerlijke eten en het uitzicht op de fairways en de Atlantische oceaan.

Sterrenchef Albano Lourenço.

De Roof Garden Suite met zwembad in de woonkamer.

2 9

A L G A R V E TRAVELCheck GOLF.NL/

Vistas

voor een demon-stratie

van de kok

P R O D U C T I E E D W I N A M M E R L A A N

RAZEND POPULAIR ZIJN ZE INMIDDELS: DE SPIKELOZE

GOLFSCHOENEN WAARMEE JE ZOWEL BINNEN ALS

BUITEN DE BAAN PRIMA GEZIEN KUNT WORDEN. WIJ

VROEGEN NIKE, ADIDAS, CALLAWAY, FOOTJOY,

ECCO EN PUMA NAAR HUN BELANGRIJKSTE

DAMES- EN HERENMODELLEN VOOR 2016 EN

TONEN HIER HET RESULTAAT. UITERAARD

ZIJN DEZE SCHOENEN IN MEERDERE

KLEURSTELLINGEN VERKRIJGBAAR.

DAARVOOR VERWIJZEN WE JE

GRAAG NAAR DE GENOEMDE

WEBSITES OF DE LOKALE

GOLFSHOP.

SPIKELOZE G O L F S C H O E N E N

Flyknit Chukka | Nike | 200 euroadipower sport BOOST 2 | Adidas | 149 euro

Adidasgolf.eu Nike.com/golf Cobragolf.com/pumagolf Footjoy.de nl.Ecco.com Callawaygolf.com

AWD XL Casual | FootJoy | 109 euroBiom Hybrid 2 | Ecco | 179,99 euro (Hydromax) 199,99 euro (Gore-Tex)

3 0

G O L F . N L W e e k l y W O E N S D A G 1 1 M E I 2 0 1 6

Ignite Golf | Puma | 139,95 euro

Ignite Golf BG | Puma | 139,95 euro

Del Mar Balistic | Callaway | 89,95 euro

Lunarforce 1 G | Nike | 150 euro

VersaLuxe | FootJoy | 199 euro

DryJoys Casual | FootJoy | 149 euro

Contour Casual | FootJoy | 149 euro

Superlites CT | FootJoy | 109 euro

Casual Hybrid | Ecco | 144,99 euro (wingtip) 134,99 euro (sneaker)

Monterey | Callaway | 199,95 euro

Del Mar Vibe | Callaway | 159,95 euro

Del Mar Sport | Callaway | 109,95 euro

H

E

R

E

N

3 1

S C H O E N E N EQUIPMENT

D

A

M

E

S

adistar Sport | Adidas | 109 euro

Monolite Mini | Puma | 64,95 euro

Monolite Cat NM | Puma | 64,95 euro

Ignite Golf | Puma | 139,95 euro

BioFly Mesh | Puma | 109,95 euro

Flyknit Chukka | Nike | 200 euro

Biom Hybrid 2 | Ecco | 169,99 euro (Hydromax) 189,99 euro (Gore-Tex)

Casual Hybrid | Ecco | 139,99 euro (wingtip) 129,99 euro (sneaker)

3 2

G O L F . N L W e e k l y W O E N S D A G 1 1 M E I 2 0 1 6G O L F . N L W e e k l y

Voorbeelden van challenges in Game Golf.

Cirrus II | Callaway | 74,95 euro

Casual | FootJoy | 139 euro

eMerge | FootJoy | 99 euro

Playa | Callaway | 89,95 euro

Solaire II | Callaway | 79,95 euro

enJoy | FootJoy | 95 euro

emPower | FootJoy | 149 euro

Adidasgolf.eu Nike.com/golf Cobragolf.com/pumagolf Footjoy.de nl.Ecco.com Callawaygolf.com

3 3

S C H O E N E N EQUIPMENT

3 4

DEGOLFACADEMIE S T A P - 3

O P N A A R H A N D I C A P 3 6 : L E S 3

HAMEREN OP HOUDING EN GRIP

Frank (66, hcp 37): is de held van de week

want hij hverlaagde zijn handicap naar 37

(had begin april hcp 40). Hij heeft dus al

bijna het doel van de cursus behaald!

Renate (42, hcp 51): krijgt een nieuwe

swinggrip aangeleerd. “Er is mij nooit verteld

dat het zo moet!” De swing wordt er op korte

termijn niet gemakkelijker van maar op de

lange termijn wel beter, verzekert pro Egbert.

Judith (41, hcp 48): is altijd bang dat haar

club tijdens de swing achter de bal aangaat

ACHT GOLFERS DIE IN TIEN LESSEN HUN BEST DOEN MET MINIMAAL HANDICAP 36

DE WINTER IN TE GAAN. GOLF.NL VOLGT HEN DE KOMENDE EDITIES TIJDENS DE

GROEPSLES OP AMELISWEERD ONDER LEIDING VAN PRO EGBERT NIEBOER. DEZE

WEEK: PITCHEN EN SWINGEN. HOE STAAN DE CURSISTEN ERVOOR?

• Balpositie in het midden.• Smalle stand (heupbreedte). • Handen voor de bal.• Borstbeen links van de bal.• Halve swing naar achteren en

halve swing naar voren.

Huiswerk: Pitchen Oefening 1: Pitch GOH (Grip, Oplijnen, Houding); Oefening 2:Afstandpitch; Oefening 3: Richting Twee Doelen

Swing• Balpositie in het midden.• Voeten op schouderbreedte.• Rug in neutrale houding (niet te bol/hol).• Knieën licht gebogen.• Armen ontspannen laten hangen.

Huiswerk: Swing Oefening 1: Swinghouding - 3-puntencontact; Oefening 2: Swinghouding - De nek; Oefening 3: Afstandstabel; Oefening 4: Recht van de tee

als ze niet hard genoeg knijpt. “Maar dat hoeft

dus helemaal niet”, ontdekt ze tijdens de les.

Pieter (48, hcp 39): vindt pitchen het

lastigste onderdeel van golf. Maar de

oefenronde op Crailoo afgelopen week

gingen goed: “Ik had beter toch een qua-

lifying kaart kunnen meenemen.”

Margriet (63, hcp 54): vindt het een stuk

fijner om te lessen in een groep. “Ik heb

altijd privéles gehad maar dit is prettiger.

Nu zie ik tenminste dat anderen ook moeite

hebben met de dingen die ik lastig vind.”

Mitch (16, hcp 54): zit vol in de voorberei-

ding van zijn examen en heeft weinig tijd

om te oefenen. “Helaas wel...” Als Mitch

zijn examen haalt, heeft hij maanden vrij

dus dan kan hij de eventueel opgelopen

golfachterstand makkelijk inhalen.

Denise (49, nog geen hcp): ziet erop toe

dat zoon Mitch serieus aan het leren

blijft. “Hij moet nog tien dagen zijn best

doen. Beter anderhalve week vol aan de

slag dan een heel jaar opnieuw. Daarna

hebben we alle tijd om te golfen.”

Rebecca (37, hcp 47): miste de derde les

vanwege de meivakantie maar een serieuze

qualifying negen-holesronde staat op haar

programma. Het resultaat verwachten we

in de volgende editie te kunnen melden...

Check voor een

filmpje

GOLF.NL/les3

DE

POWERED BY

NGF, PGA HOLLAND & NVG

ZELF OOK OEFENEN?Wil je net als deze groep oefenen met putten en chippen? Ga dan naar de site van De Golf Academie, maak een account aan als je die niet hebt en/of log in. Daar vind je de filmpjes met de oefeningen die hier genoemd staan en nog veel meer.

degolfacademie.nl. De oefeningen zijn ook terug te vinden op GOLF.NL > Zelf golfen > Instructie > De Golf Academie.

De ProEgbert Nieboer is 17 jaar golfpro en werkt sinds 2000 op de Utrechtse club Amelisweerd. Wat vond hij van de derde les? “Het pitchen ging in ieder geval een stuk beter dan het chippen van de vorige les. De meeste hadden problemen met het doordraaien maar dat is een standaardfout waar je goed aan kunt werken. Bij de swing zag ik wat te veel bolle ruggen en te sterke grips. Omdat de uitgangspositie allesbepalend is, blijf ik dat de komende lessen erin hameren: houding en grip.”

LES 3In de omgeving van De Golf Academie zet Egbert de belangrijkste punten van les 3 op een rij.

Pitchen

Frank heeft nu de laagste handicap in de groep.

“HET IS DE PAREL VAN DELFT”

De vereniging Concordia bestaat

sinds 1885, 130 jaar dus. “Vlakbij

ons ligt de oudste golfclub, de

Koninklijke Haagsche uit 1883,

maar wij zijn de oudste sport-

vereniging in Nederland met een

golfbaan”, zegt voorzitter Willem Zelisse van Concordia

Golf in het clubhuis van de golfclub, tevens de kantine van

de voetbal-, cricket- en tennisafdeling. Concordia begon als

cricketvereniging, maar de voetbalafdeling van Concordia

is ook al heel oud en behoort tot de Oude Negen van deze

sport. De vereniging verhuisde in 1959 naar de huidige

locatie in het noorden van Delft en daar wordt sinds 1973

ook gegolfd. Eerst op sportvelden, maar nu alweer tien

DSV CONCORDIA IN DELFT IS EEN MULTISPORTVERENIGING WAAR JE KUNT VOETBALLEN, CRICKETEN,

TENNISSEN EN GOLFEN. GOLF WORDT ER AL RUIM VEERTIG JAAR GESPEELD MAAR INMIDDELS AL

LANG NIET MEER OP VOETBALVELDEN; CONCORDIA HEEFT EEN FRAAIE PAR-DRIEBAAN.

jaar op een volwaardige baan met negen par-drieholes.

De club ligt midden in de Randstad, maar het is er stil.

Aan de ene kant van de golfbaan liggen sportvelden en aan

de andere kant Het Hertenkamp, een oud stadspark dat

onderdeel is van de Delftse Hout. Op de par-54-baan van

1930 meter kunnen spelers een handicap halen en bij-

houden. Op werkdagen en in voetballoze weekends

komen er twee par-vierholes beschikbaar en is de par 62.

Er is ook een drivingrange, met verlichting, en er zijn

twee oefengreens.

EEN VERENIGING VOOR HET LEVEN Voorzitter Zelisse noemt de baan van zijn vereniging De Parel van Delft, met een verwijzing naar het schilderij Meisje

Willem Zelisse, voorzitter van de oudste sportvereniging in Nederland met een golfbaan.

M E E R D A N V E E R T I G J A A R G O L F B I J C O N C O R D I A

3 5

C O N C O R D I A CLUBST E K S T E N B E E L D C H R I S V E L D K A M P

met de parel van de Delftse meester

Johannes Vermeer. “Iedereen lacht als

ik dat zeg,” aldus Zelisse, “maar het is

echt zo. Je moet je realiseren wat je hier

in handen hebt, zeg ik tegen iedereen.

Het is de enige baan in de gemeente-

grenzen van Delft en het is echt een

parel. Je kunt spelen zonder start-

tijden te boeken, je bent in een dik

uur rond en golf kost hier maar iets

meer dan één euro per dag. De baan is

voor beginners prima te doen maar

tegelijkertijd is het voor gevorderden

lastig een goede score te maken. We

organiseren veel wedstrijden, er is een

heren- en damesdag, we doen mee

aan de NGF Competitie en we hebben

een eigen professional, Daniël van

Dam. Maar bovenal biedt Concordia

door de combinatie van vier sporten

een unieke verenigingssfeer.” In het

clubhuis staat een stamtafel waaraan

deze middag vooral golfers zitten. Ze-

lisse: “Maar alles zit en loopt hier door

elkaar: voetbal, tennis, golf, cricket.

Toen Johan Wakkie, de oud-directeur

van de hockeybond, vorig jaar een

verhaal hield op de NGF Themadag

heeft hij ons genoemd als voorbeeld

van toegankelijkheid, vriendelijkheid

en gezelligheid.” De 49-jarige Zelisse,

geboren en getogen in Delft, begon op

zijn achtste als voetballer bij Concor-

dia. Later volgde tennis maar toen hij

op zijn club ook in aanraking kwam

met golf, raakte hij verknocht aan deze

Hole zes van de volwaardige par-driebaan.

Je kunt spelen zonder starttijden, je bent in een dik uur rond en golf kost hier maar iets meer dan één euro per dag

Concordia Delft biedt een unieke verenigingssfeer door de combinatie van vier sporten.

3 6

W O E N S D A G 1 1 M E I 2 0 1 6G O L F . N L W e e k l y

sport. “De NGF benadrukt dat je golf je

hele leven kan doen. Hier kun je, nog

mooier, je hele leven sporten. Je kunt

binnen dezelfde vereniging overstap-

pen van de ene sport op de andere.”

HAPPY HOURVoor de achtste keer wordt er een open

toernooi gehouden. Het Concordia

Delfts Par 3 Open is een wedstrijd voor

lage handicappers maar ook voor spe-

lers tot en met handicap 54. Er worden

drie voorronden gespeeld worden op 9,

10 en 11 juni met een finale op zondag

12 juni 2016. Vorig jaar won het toen

zeventienjarige talent Lotte Hoekstra

van Golfclub de Hooge Rotterdamsche.

In 2015 deden er 110 spelers mee, in dit

jubileumjaar probeert Concordia 120

golfers te trekken. Niet-leden kunnen

meedoen voor 25 euro. Het toernooi

is voor Concordia Golf een manier

om bekendheid te creëren, vooral bij

golfers in de regio, en dan weer vooral

bij vrije golfers. “Er is berekend dat in

de directe omgeving van Concordia ne-

genduizend vrije golfers wonen”, zegt

Zelisse. “Veel van hen weten nog steeds

niet dat we op een mooie baan spelen,

ze denken dat we nog op sportvelden

golfen.” Golfers kunnen ook op andere

dagen van het jaar kennismaken met

De Parel van Delft. Greenfeespelers zijn

welkom (een dagkaart kost 17,50 euro)

en elke vrijdag in het seizoen, vanaf 15

april, houdt Concordia Golf een Happy

Hour. “Je kunt dan negen holes spelen

voor vijf euro. Starten tussen vijf en

zes uur, gewoon spelen of meedoen

aan de Happy Hour-wedstrijd. Een

uurtje spelen en de sfeer proeven.”

JEUGD WINNEN VOOR GOLFHet 130-jarig bestaan wordt op ver-

schillende dagen gevierd. Op 2 april

hield Concordia een golfevenement

op de markt in Delft. “We hebben

een grasmat uitgerold en laten zien

hoe leuk golf is.” In juli wordt een

midzomernachttoernooi gehouden en

een maand eerder is er een reünie voor

oud-Concordianen. Onder de oud-le-

den is Tinus Vernooij, de voorzitter van

de NVG (de Nederlandse Vereniging

voor Golfbaanexploitanten) en mede-

grondlegger-aandeelhouder van

Golfbaan Delfland. Hij kwam op

Concordia Delft in aanraking met

de golfsport. En Frank Kirsten, de

directeur van PGA Holland, begon er

zijn carrière als golfleraar. Concordia

Golf is eind september ook gastheer

van een evenement van het NGF-jeugd-

programma RAAK! Het bestuur van

Zelisse probeert via deze golfdag en op

andere manieren jongeren te verove-

ren. “Natuurlijk sporten er hier veel

kinderen – de voetbalafdeling alleen al

heeft zeshonderd jeugdleden – maar

je wint deze jeugd en hun ouders niet

zomaar voor golf. Maar we doen ons

best. We willen de komende jaren zo

veel mogelijk kinderen en hun ouders

laten kennismaken met golf.”

De plattegrond van het complex met de sportvelden én negen holes.

Bee

ld: K

oen

Suy

k

3 7

C O N C O R D I A CLUBS

CONCORDIA GOLFBrasserskade 2362616 LA Delft015-2131116 concordiadelft.nl facebook.com/concordiagolf delftspar3open.nl

John Daly – bijgenaamd Wild Thing vanwege zijn vele uitspattingen op het gebied van alcohol, vrouwen en casino’s – is vijftig geworden. Hij maakte vorige week zijn debuut op de Amerikaanse tour voor senioren. Daly werd zeventiende. De senior slaat nog steeds

gemiddeld 287 meter van de tee, 35 meter meer dan het gemiddelde op de gewone Tour. De Amerikaan werd gecaddied door zijn verloofde Anna Cladakis, ze wordt zijn vijfde vrouw.

WILD THING SENIOR

“Ik ga niet stemmen op iemand die vals speelt bij het golfen.”

Bokser Oscar de la Hoya zegt dat hij met Donald Trump heeft gespeeld en dat de

presidentskandidaat vals speelt.

“Ik heb al veel dopingtests achter de rug. Maar ik vind

het niet erg als ik daardoor de Olympische Spelen kan spelen,

voor mij is dat iets groots.”

De Duitser Martin Kaymer over golf op de Spelen in Rio.

“Hij heeft twee majors gewonnen en is een van de beste spelers ter

wereld. Ik weet zeker dat hij er net als veel anderen overheen komt.”

Rory McIlroy over de ineenstorting van Jordan Spieth in de Masters.

“Joost is lekker bezig geweest de afgelopen twee weken! Dat is mooi

om te zien, ga zo door Joost!”

Bondscoach Maarten Lafeber in een update op zijn website.

Go

lfsup

port

.nl

Go

lfsup

port

.nl

Go

lfsup

port

.nl

Get

ty Im

ages

Get

ty Im

ages

3 8

SLOTHOLE

G O L F . N L W e e k l y W O E N S D A G 1 1 M E I 2 0 1 6

Hoofdsponsor van het Nederlandse golf

The International Amsterdam | Reserveer uw tickets via inggolfweek.nl

Specialist in het organiseren van golfreizen naar Belek

• Grote voorraad starttijden• Alle transfers inclusief, ook naar de golfbanen• Scherpe tarieven• Snelle communicatie • Persoonlijk advies• 8 persoon gratis (excl. vlucht)ste

www.go4golfreizen.nl | Tel. 06- 23 44 52 77

SUENO GOLF RESORT BELEK 7 nachten All Inclusive UNLIMITED GOLF OP PINES EN DUNESInclusief transfers

750euro p.p.

799euro p.p.

550euro p.p.

675euro p.p.

AANBIEDING TURKIJE 2016/2017

Voor meer of minder nachten, meer of minder greenfees, andere hotels, andere golfbanen, andere periodes, ontvangt u direct een scherpe aanbieding op maat op basis van uw wensen!

Alle aanbiedingen zijn EXCLUSIEF vlucht. Vliegtarieven verschillen per vertrekdatum.

PROFITEER VAN ONZE SPECIALE VLIEGTARIEVEN MET TUIFLY.

1 mei t/m 31 mei 2016

1 juni t/m 25 sept. 2016

3 dec. t/m 12 feb. 2017

13 febr. t/m 4 mrt. 2017

Inclusief gratis gebruik van alle faciliteiten van hetnieuwe naastgelegen Sueno de Luxe Hotel.