GOLF.NL Weekly 10-2016

40
GOLFMUSEUM OP BLEIJENBEEK • CULINAIR: CROSSMOOR Travel PGA CATALUNYA: LUXE IN OPTIMA FORMA ELTK-TEAMS VOORGESTELD VAN DER VAART ZET GROTE STAP NAAR EUROPEAN TOUR 10 06/07/2016 WEEKLY

description

GOLF.NL Weekly 10-2016

Transcript of GOLF.NL Weekly 10-2016

Page 1: GOLF.NL Weekly 10-2016

GOLFMUSEUM OP BLEIJENBEEK • CULINAIR: CROSSMOOR

TravelPGA CATALUNYA:

LUXE IN OPTIMA FORMA

ELTK-TEAMS VOORGESTELD

VAN DER VAARTZET GROTE STAP NAAR EUROPEAN TOUR

100 6 / 0 7 / 2 0 1 6

W E E K L Y

Page 2: GOLF.NL Weekly 10-2016

pinhigh.nl023 - 556 9691Prijzen zijn per persoon, exclusief € 25,- administratiekosten en € 2,50 bijdrage Calamiteitenfonds per boeking. Kijk voor exacte prijzen per vertrekdatum op pinhigh.nl.

Augerville GC

van

Prachtig château met fijne keuken

Sfeervol Bilderberg-kasteel vlakbij Venlo waar u culinair in de watten wordt gelegd. 3 nachten, 2 diners, 2 greenfees.

Château d’Augerville VA. 645,- 529,- Schloss Basthorst VA. 654,- 629,-Château Holtmühle VA. 364,- 329,-

STIJLVOLLE KASTEELHOTELS Romantische & luxe golfbreaks

GOLFEN ALS EEN VORST

NACHT

e3GRATIS

PAKKETTEN

LUNCHGRATIS

KORTING

TOT€ 129,-

Mooi château met wellnessoase

Stijlvol kasteelhotel dichtbij 45 geweldige holes. 5 nachten, 3 diners, 3 greenfees,3 lunchpakketten.

Chique château nabij Parijs

Sprookjesachtig kasteel met veel comfort aan één van de mooiste 18-holesbanen van Frankrijk. 5 nachten, 5 greenfees.

Page 3: GOLF.NL Weekly 10-2016

GOLF.NL Weekly is een onderdeel van GOLF.NL (magazine) en GOLF.NL en

wordt in 2016 22 keer uitgegeven door de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie

in samenwerking met TIG Sports. GOLF.NL Weekly wordt gratis verspreid

via alle golfbanen en -shops in Nederland.

ONLINEWEBSITE - GOLF.NL

FACEBOOK - FACEBOOK.COM/GOLF.NLTWITTER - TWITTER.COM/GOLFNL

[email protected]

Edwin Ammerlaan - managing editorKarianne van der Zant - eindredacteur

Gerard Louter - hoofdredacteur GOLF.NL Weekly

Chris Veldkamp - adjunct-hoofdredacteur GOLF.NL Weekly

Niels Hooft - videoproducerSaskia van Geijlswijk - art director

MEDEWERKERSMarloes Olling

Bert van der Toorn - Jolande Vos

FOTOGRAFIE Ronald Speijer

Koen Suyk - Bert van der ToornManon van der Zwaal/No Candy Getty Images - Golfsupport.nl

CONCEPT VORMGEVING YA Z O K A

Sacha SeranoMaarten de Ru

ADVERTENTIE-EXPLOITATIET I G S P O R T S

Diederick [email protected] • 06-12867870

Rob van den [email protected] • 06-24229662

MARKETING & COMMUNICATIEMaarten Voermans

[email protected] Trini Hermoso

[email protected] Schippers

[email protected]

DRUK & DISTRIBUTIEP I J P E R M E D I A

Groningen

© 2 0 1 6 N G F, U T R E C H TAlle rechten worden voorbehouden. Niets uit

deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch,

mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande

schriftelijke toestemming van de NGF.

04

06

11

12

14

GESELECTEERDGolf.nl in ’t kort

HOLLAND 8Jurrian van der Vaart in opmars

OLYMPISCHE SPELEN De outfit van Joost

FOCUS TOPGOLFTopgolfnieuws in ’t kort

ELTK-TEAMSGOLF.NL maakt kennis

INSTRUCTIETips voor schuine liggingen en oplijnen

SAXTON RULESVlaggenstok bewaken

KLM OPENWat heeft een niet-golfer te zoeken in Spijk? HANDICAPRANKING.NLGedreven jeugd CULINAIRCrossmoor getest

18

21

22

30

32

6

14

DOWNHILL

CULINAIR

32

ELTK-TEAMS

OP NAAR HANDICAP 36De grote baan in!

CLUBPORTRETBleijenbeek en haar golfmuseum

SLOTHOLEFoto van de Weekly & Quotes

34

35

38

18

TRAVELLeven als een god in Catalonië

24

3

INHOUD

G O L F . N L W e e k l yW O E N S D A G 6 J U L I 2 0 1 6

Page 4: GOLF.NL Weekly 10-2016

Go

lfsup

port

.nl

GOLF.NL/videoEen groep lezers van GOLF.NL heeft een gratis sessie met een TrackMan gewonnen. Bekijk de tips die lezer Eric-Jan krijgt op GOLF.NL/trackmanericjan.

Op onze site GOLF.NL vind je ook nieuws over banen en clubs. Hier volgen enkele berichten die in de afgelopen weken zijn gepubliceerd.

De Swinkelsche moest eind juni enkele dagen sluiten om schade aan baan en clubhuis te repareren. De oorzaak: een bui met hagelstenen van acht centimeter doorsnede. Een video is te zien op GOLF.NL/clubsbanenjuni2016.

Eind juni is een ontsnapte koe op Golfbaan Hitland verzeild geraakt. De koe bezocht meerder holes en zorgde voor veel commotie en hilariteit maar richtte geen schade aan.

Verschillende banen zijn in de zomervakantie wat stiller en houden in die periode aantrekkelijke greenfeezomeracties. Ze worden verzameld op de websites golfaanbieder.nl en budgetgolf.nl.

Het Rijk van Nijmegen was afgelopen week gastheer van de golfwedstrijden van de Special Olympics, voor mensen met een verstandelijke beperking. Kijk voor uitslagen op specialolympics.nl.

KRAAK DE NAAM!Hij geeft je een high five, knuffelt erop los en moedigt je razend enthousiast aan… Je hebt hem vast al zien lopen. Tijdens de ING Golfweek op The International en bij overige RAAK!-evenementen was hij aanwezig en iedereen is fan van hem. Maar... hoe heet hij eigenlijk? Team RAAK! wil de mascotte graag een naam geven en hij heeft zelf aangegeven dat ook jeugdgolfers hierin mogen meedenken. Bij deze dus een oproep: kraak de naam! Als jij de winnende naam bedenkt, dan ontvang je twee kaartjes voor een golfdag op 12 augustus die onderdeel is van de Olympic Experience in Den Haag. Kijk op GOLF.NL/Kraakdenaam en stuur de naam in. Begin augustus wordt de winnaar bekendgemaakt.

VET COOLE JEUGDACTIVITEITENDeze zomer organiseert Golfbaan Delfland allerlei vet coole jeugdactiviteiten zoals de baan in Schipluiden het noemt. Voor (klein)kinderen vanaf zes jaar is er een Mini Kids Club en in samenwerking met Kindercentrum Ziezoo worden kampen georganiseerd: een week lang sportieve activiteiten met leeftijdsgenoten van zeven tot dertien jaar (er wordt niet alleen maar gegolfd). Deze zomer zijn er ook gratis kennismakingslessen. Delfland houdt op 28 augustus een open dag en in september begint actief jeugdlesprogramma voor kinderen vanaf zes jaar. Kijk voor meer informatie op delflandgolf.nl/coolejeugdactiviteiten.

GRATIS GOLF VOOR BASISSCHOOLKIDSOp zaterdag 9 juli wordt voor de achtste keer een Kids4Golf Dag in het Amsterdamse Bos gehouden. Basisschoolkinderen van acht tot en met twaalf jaar krijgen gratis les van talentvolle oudere kinderen onder begeleiding van een ervaren PGA-pro. Ze leren swingen, chippen en putten met aangepast materiaal: speciale clubs, een zachtere bal en een grotere hole. Kinderen kunnen zichzelf en een vriend of vriendin opgeven op kids4golf.nl.

Deze berichten zijn een samenvatting van het jeugdnieuws op GOLF.NL/NIEUWS.

Hoe gaat de RAAK!-mascotte heten?

4

“Steeds meer banen laten in deze periode greenfeespelers voordelig kennismaken”

R O R Y C O L P A A R T V A N G O L F A A N B I E D E R . N L

jeugd

LEUK

STE

FILM

PJE

banen & clubs

W O E N S D A G 6 J U L I 2 0 1 6G O L F . N L W e e k l yG O L F . N L W e e k l y

Page 5: GOLF.NL Weekly 10-2016

Na haar zege in het NK Strokeplay heeft Dewi Weber een internationale topprestatie geleverd. De twintigjarige Nederlandse eindigde als runner-up in het Brits Amateur. In de

halve finale versloeg ze de Amerikaanse Monica Vaughn (1 up). In de finale tegen de Zweedse Julia Engstrom was de stand na achttien holes gelijk. Engstrom won op de eerste extra hole.Weber was de enige Nederlandse speler die zich in de strokeplay-kwalificatie plaatste voor de matchplayronden van het Brits Amateur. Romy Meekers, Zhen Bontan en Roos Haarman misten de cut. Ze maakt deel uit van het ELTK-team Dames (zie pagina 16). Op GOLF.NL/eltk2016 vind je een interview met Weber.

ZEB DE HAAS WINT KENNEMER OPENDe negentienjarige Zeb de Haas heeft het Kennemer Open gewonnen. Met zes onder par evenaarde hij het baanrecord over de 27 holes van de Kennemer dat Darius van Driel in 2014 vestigde. Kiet van der Weele werd tweede en Severiano Prins derde. Bij de vrouwen won Roos Haarman van De Pan met één boven par. Zhen Bontan eindigde op de tweede plaats en Lauren Holmey werd derde.

OSTHER DE BESTE OP DE WOUWSEProfessional Fernand Osther heeft met 282 slagen (-4) de Wouwse Plantage Trophy gewonnen. Lars Buijs werd tweede en de derde plaats was weggelegd voor titelverdediger David van den Dungen. Osther speelt af en toe op de Pro Golf Tour en heeft een opmerkelijke bijbaan: hij is in de avonduren kelner in het casino van Venlo: “Ik kreeg de baan via het uitzendbureau en het is op zich geen slechte combinatie, omdat ik zo overdag voldoende tijd heb om te oefenen.”

Deze berichten zijn een samenvatting van het topgolfnieuws op GOLF.NL/NIEUWS

Zeb de Haas en Roos Haarman pakken de eerste prijs op het Kennemer Open.

NEGENDE EDITIE NGF SENIORENDAGENOp 3, 4 en 5 augustus worden op Golfclub Almeerderhout de NGF Senioren-dagen gehouden. De dagen staan in het teken van “elkaar sportief ontmoeten met een gezellige afsluiting”. Elke dag is er een andere spelvorm en golfers kunnen zich voor één, twee of drie dagen inschrijven. Op woensdag wordt een Texas scramble gespeeld, op donderdag is er een fourball better ball-wedstrijd en op vrijdag een chapman greensome stableford. Deelname aan de senio-rendagen staat open voor iedereen van vijftig jaar of ouder met handicap 36 of lager. Meer informatie: almeerderhout.nl/ngf-seniorendagen-2016

RODE KRUIS GOLFTOERNOOI OP HAAGSCHEHet Nederlandse Rode Kruis organiseert op 7 september op de Koninklijke Haagsche een wedstrijd voor het goede doel, het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds. Meer informatie: rodekruis.nl

GRATIS TOERNOOI IN HET WESTLANDHet Westland Open wordt mede mogelijk gemaakt door meer dan honderd regionale sponsoren waardoor deelname gratis is. Er kunnen duizend golfers meedoen en zij strijden om 132 finaleplekken. De voorronden van het Westland Open worden dit jaar gespeeld in augustus op Golfclub Westland, de finale wordt gehouden op Golfbaan Bentwoud. Meer informatie: hetwestlandopen.nl

Deze berichten zijn een samenvatting van het wedstrijdnieuws op GOLF.NL/NIEUWS

DEWI WEBER RUNNER-UP

Inschrijving via: www.almeerderhout.nl

NGF SENIORENDAGENDames / Heren

Een sportieve dag vol uitdaging en gezelligheid!

Voor de senioren golfers die iets meer willen…

3-4-5 Augustus 2016Almeerderhout

G E S E L E C T E E R D GOLF.NL

Robbert van Helden

5

“Ik dacht niet dat het me ooit zou overkomen: de afgelopen maand had

ik even geen tijd om te golfen!”G A S T B L O G G E R W I L B E S C H R I J F T W AT E R G E B E U R D E N A D AT H I J E E N

T I J D N I E T H A D G E S P E E L D . L E E S M E E R O P G O L F. N L / N I E U W S / B L O G S .

wedstrijden

(inter)nationaal topgolf

Page 6: GOLF.NL Weekly 10-2016

W O E N S D A G 6 J U L I 2 0 1 6

T E K S T G E R A R D L O U T E R | B E E L D G O L F S U P P O R T . N L

6

G O L F . N L W e e k l y

Page 7: GOLF.NL Weekly 10-2016

C H A L L E N G E - T O U R ACTUEEL

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik goed bezig ben

JURRIAN VAN DER VAART KWAM IN DENEMARKEN HEEL DICHT BIJ ZIJN EERSTE ZEGE OP DE

CHALLENGE TOUR. DE DERTIGJARIGE GOLFER ZET NA JAREN PLOETEREN ZOWAAR GROTE

STAPPEN RICHTING DE EUROPEAN TOUR IN 2017.

Jurrian van der Vaart baalde

kort na afloop van de Made

in Denmark Challenge. Even

daarvoor had hij een putt

van twee meter voor birdie

en play-off gemist. “Ik zie nu

vooral heel donkere wolken,

ben teleurgesteld vanwege

het missen van die putt. Ik

werd nerveus, miste de echte overtuiging dat ik

de bal zou holen.” Daardoor eindigde Van der

Vaart op de Aalborg Golfclub op -11, een slag

achter de Duitse winnaar Bernd Ritt-

hammer. Tweede worden in een toernooi van

de Challenge Tour, 19.800 euro verdienen en

toch teleurgesteld zijn, zo hard gaat het opeens

met Van der Vaart. De afgelopen jaren gingen

uiterst moeizaam voor de in Almelo geboren

golfer. Hij probeerde als pro voet aan grond

te krijgen op de Web.com Tour (niveau onder

de PGA Tour) maar die missie mislukte. Van

der Vaart, die in Amerika op kleinere Tours

speelde en financieel het hoofd ternauwernood

boven water wist te houden, keerde eind 2014

noodgedwongen terug naar Nederland.

POSITIEVE WENDINGVia de Alps Tour (circuit in Europa onder de

Challenge Tour) ging hij toch nog één keer

proberen succesvol te worden als Tour-

speler. Dat ging weer met vallen en opstaan,

mede omdat Van der Vaart ook in Nederland

nauwelijks over sponsoring en dus financiële

middelen beschikte. Eind 2015, bij de Israël

Masters, het slottoernooi van de Alps Tour,

kreeg de loopbaan van Van der Vaart eindelijk

een positieve wending. Hij ging aan kop na de

tweede ronde waarna de derde en laatste ronde

werd afgeblazen vanwege noodweer. De eerste

prijs van 12.000 euro was voor Van der Vaart.

En door zijn positie op de jaarranglijst was hij

ook opeens zeker van spelen op de Challenge

Tour in 2016. Vanwege geldgebrek moest hij

het eerste toernooi van dit jaar in Kenia laten

schieten, maar verzekerd zijn van speelrecht op

de Challenge Tour is hoe dan ook een enorme

luxe. En nu, begin juli 2016, stapt Jurrian van

der Vaart, de golfer wiens carrière meerdere

keren aan een zijden draadje hing, bedroefd de

baan af als hij in Denemarken tweede wordt in

een toernooi van de Challenge Tour. “Ja, mijn

leven ziet er nu wel heel anders uit dan een jaar

geleden”, lacht Van der Vaart. “Het was heel

zuur om de play-off mis te lopen, vooral omdat

die putt niet heel moeilijk was. Dan baal je,

maar natuurlijk ben ik erg blij met hoe het de

laatste maanden gaat.”

7

Page 8: GOLF.NL Weekly 10-2016

GOLF IS ALTIJD RAAK! LAAT JOUW KINDEREN ONTDEKKEN HOE LEUK GOLF IS

NGF JEUGDLEDEN

WORDEN GRATIS LID!

RAAK! is een speciaal jeugdprogramma van de Nederlandse Golf Federatie en ING Private Banking waarmee kinderen spelenderwijs kunnen ontdekken hoe leuk golf is. Door mee te doen aan activiteiten kunnen ze onbeperkt genieten van muziek, gave spelletjes, teamwedstrijden en nog veel meer. Vriendjes en vriendinnetjes mogen natuurlijk mee - graag zelfs! Zo wordt golf een sport voor het hele gezin.

Een eigen RAAK! putter met golfbal als welkomstcadeau• Gratis toegang tot driving ranges van alle deelnemende golfbanen• Spelen voor maar € 10 op deelnemende golfbanen

(met HCP/baanpermissie)• 50% korting op activiteiten en sommige zelfs gratis!• Korting op speciale RAAK!-producten, zoals een RAAK! juniorset

met stoere tas.

Aanmelden of meer weten?RAAK! is er voor alle kinderen van 6 t/m 21 jaar. De RAAK!-activiteiten zijn met name voor de jongere kinderen t/m 14 jaar. Meld ze nu aan via www.golfraak.nl voor slechts 25 euro per jaar. Kinderen met een NGF registratie kunnen zich gratis aanmelden.

RAAK! is een initiatief van:

Gratis putter & golfbal

bij lidmaatschap

Page 9: GOLF.NL Weekly 10-2016

Als ik zo door blijf gaan, valt het een keer mijn kant op. Het

is ook een leerproces

GOLF IS ALTIJD RAAK! LAAT JOUW KINDEREN ONTDEKKEN HOE LEUK GOLF IS

NGF JEUGDLEDEN

WORDEN GRATIS LID!

RAAK! is een speciaal jeugdprogramma van de Nederlandse Golf Federatie en ING Private Banking waarmee kinderen spelenderwijs kunnen ontdekken hoe leuk golf is. Door mee te doen aan activiteiten kunnen ze onbeperkt genieten van muziek, gave spelletjes, teamwedstrijden en nog veel meer. Vriendjes en vriendinnetjes mogen natuurlijk mee - graag zelfs! Zo wordt golf een sport voor het hele gezin.

Een eigen RAAK! putter met golfbal als welkomstcadeau• Gratis toegang tot driving ranges van alle deelnemende golfbanen• Spelen voor maar € 10 op deelnemende golfbanen

(met HCP/baanpermissie)• 50% korting op activiteiten en sommige zelfs gratis!• Korting op speciale RAAK!-producten, zoals een RAAK! juniorset

met stoere tas.

Aanmelden of meer weten?RAAK! is er voor alle kinderen van 6 t/m 21 jaar. De RAAK!-activiteiten zijn met name voor de jongere kinderen t/m 14 jaar. Meld ze nu aan via www.golfraak.nl voor slechts 25 euro per jaar. Kinderen met een NGF registratie kunnen zich gratis aanmelden.

RAAK! is een initiatief van:

Gratis putter & golfbal

bij lidmaatschap

EUROPEAN TOURVan der Vaart speelde dit seizoen negen toer-

nooien op de Challenge Tour. In Italië eindigde

hij als vierde, in België als negende en nu

de runner-up-plek in de Made in Denmark

Challenge. “Dit was de derde keer dat ik een

kans had om te winnen dit jaar”, zegt Van der

Vaart. “Als ik zo door blijf gaan, valt het een

keer mijn kant op. Het is ook een leerproces.

Ik voel me steeds comfortabeler op de baan,

ik heb vandaag genoten tot de laatste hole.

Ik moet op de laatste holes als het gaat om de

overwinning nog iets meer zelfvertrouwen

uitstralen, maar ik kan niet anders zeggen

dan dat ik goed bezig ben.” Niemand die Van

der Vaart daarin ongelijk zal geven. Door de

tweede plaats in Denemarken is hij met 40.747

euro prijzengeld gestegen naar de elfde plaats

Ludovic Hoytema van Konijnenburg, eigenaar van The Golf Traveller, en Arjan Roosen, eigenaar van restaurant Burgemeester Colijn in Amsterdam, zijn sponsor van Jurrian van der Vaart. Ze waren er bij in Denemarken en het tweetal stuurde tijdens de spannende laatste ronde talrijke tweets in naam van ‘Team Jurrian’.

Ons toppertje jurriaantje als enige op de green. Hann te kort in de bunker en fettelli te ver over de green!

Het begint te regenen, tranen van geluk of verdriet? We houde jullie op de hoogteBomen rechts, 175 carrie over het water, 220 naar de pin. Wat gaat hij doen?

Hij gaat ervoor

Oefffff, rechts naast de green maar gevonden

Putt van 2 meter voor de birdie!!!!

In het geheel niet spannend

Kut.........

Wat een geweldige prestatie van ons Jurriaantje!!!

De Holland 8 Van de acht Nederlanders op de Challenge Tour dit jaar is Jurrian van der Vaart tot op heden met afstand de beste. Daan Huizing, Wil Besseling, Reinier Saxton en Darius van Driel hebben zicht op de voor promotie naar de European Tour benodigde top vijftien positie. Taco Remkes staat negentigste en Maarten Lafeber en Robin Kind moeten serieus aan de bak.

11. Jurrian van der Vaart 40.747 euro40. Daan Huizing 18.312 euro46. Wil Besseling 15.257 euro47. Reinier Saxton 14.327 euro55. Darius van Driel 12.892 euro

in de Road to Oman, de jaarranglijst van

de Challenge Tour. De top vijftien verdient

aan het einde van het jaar promotie naar de

European Tour. Stel je eens voor, Jurrian van

der Vaart na jaren ploeteren in de marge van

het profgolfbestaan, in 2017 tussen de grote

mannen op het hoogste niveau in Europa.

Ook al moet het zelfvertrouwen nog een

beetje groeien, Van der Vaart, die deze week in

Slowakije speelt, sluit het zeker niet uit. “Het

seizoen is nog lang en aan het einde zitten

de grote toernooien met veel prijzengeld,

daar kun je flinke klappers maken. Als ik de

kinderfoutjes die ik nu nog maak er daar uit

kan houden, kan het erg leuk worden. Het is

tot nu toe een heel goed jaar, het zou zomaar

eens een superjaar kunnen worden.”

TWEETS VAN ‘TEAM JURRIAN’

C H A L L E N G E - T O U R ACTUEEL

90. Taco Remkes 5.637 euro160. Maarten Lafeber 1.531 euro216. Robin Kind 499 euro

Get

ty Im

ages

9

G O L F . N L W e e k l yW O E N S D A G 6 J U L I 2 0 1 6

Page 10: GOLF.NL Weekly 10-2016

G O L F S H O P S W O R L D W I D E

ST. ANDREWS HAMBURG HONG KONG LONDON TOKYO SYDNEY PINEHURST SHANGHAI

FOO

TJO

Y.C

O.U

K |

GR

EG

OR

Y B

OU

RD

Y |

EV

OK

E C

OLL

EC

TIO

N

P E R F O R M A N C E G O L F A P P A R E L

Page 11: GOLF.NL Weekly 10-2016

OM TE VOLDOEN AAN DE REGELS VAN NOC*NSF EN VOORAL DIE VAN HET IOC MOET

DE KLEDING DIE JOOST LUITEN TIJDENS DE OLYMPISCHE SPELEN DRAAGT, WORDEN

AANGEPAST. ROOD-WIT-BLAUW ONTBREEKT NATUURLIJK NIET.

O L Y M P I S C H E - S P E L E N GOLF.NL

DE OLYMPISCHE OUTFIT VAN LUITEN

W O E N S D A G 6 J U L I 2 0 1 6

T E K S T G E R A R D L O U T E R

D utch Orange, Deep

Navy, Dutch Blue

en White. Dat zijn

de officiële kleuren

waarin Joost Luiten

van 11 tot en met 14

augustus het golftoernooi in Rio de Janeiro

speelt. Hij vertrekt met twee verschillende

kledingpakketten en op de kleding zijn details

te vinden zoals een Nederlands vlaggetje

en rood-wit-blauwe biesjes onderaan de

mouwen. Buiten de baan, bijvoorbeeld in het

olympisch dorp en tijdens de openings- en

sluitingsceremonie, dragen Nederlandse

sporters de kleding van ASICS, de Japanse

sponsor van NOC*NSF. Maar tijdens de

oefenronden en het kampioenschap is Luiten

getooid in shirts, sweaters, jacks en pantalons

die zijn vervaardigd door Quick, zijn eigen

kledingsponsor. Ook in andere sporten wordt

de wedstrijdoutfits door eigen fabrikanten

verzorgd. Zo staat er een logo van Adidas op

de shirts van de Nederlandse hockeyteams.

“We hebben een mooie lijn voor Joost samen-

gesteld”, zegt Rini van Trigt van Q1905, dat

het merk Quick op de markt brengt. “Hij zal

er straks in Rio goed uitzien. Maar eerlijk is

eerlijk, het heeft wel heel wat voeten in aarde

gehad.” Als het om kleding en logo’s gaat,

hebben de juristen van het IOC niet stil-

gezeten. Er is een 87 pagina’s tellende hand-

leiding, Guidelines Regarding Auhorised

Identifications. Daarin staan algemene regels,

maar ook worden er per sport samen met

de internationale federaties specifieke eisen

geformuleerd.

TE KOOP VOOR JOUBij golf bijvoorbeeld mag op de shirts en

sweaters een logo van de fabrikant staan van

maximaal vijftien vierkante centimeter. “Maar

dat mag geen afwijkende kleur hebben”, zegt

Van Trigt. “Ofwel, er is nu sprake van het

zogenaamde ton-sur-ton. Voor een kleding-

sponsor niet ideaal omdat het niet erg goed

zichtbaar is. Maar beter dit dan helemaal

niets of een logo van een ander bedrijf.” Van

Trigt speelde met de gedachte iets speciaals

te laten ontwerpen door een Nederlandse

kunstenaar. “Daar was echter helaas te weinig

tijd voor, maar al met al ziet het er goed uit.

Het is in Brazilië mogelijk warm en vochtig,

maar het materiaal is hetzelfde als van

Luitens andere polo’s. Hij speelt immers ook

in het reguliere seizoen regelmatig in warme

streken.” De polo’s die Luiten op de golfbaan

in Rio draagt, zijn vanaf 22 augustus te koop

voor consument, al zullen de olympische

ringen ontbreken. “Daarvoor krijgen we geen

toestemming, maar verder zijn de polo’s, dus

met de rood-wit-blauwe biezen bij de mouwen

en een Nederlands vlaggetje.”

MERKENVRIJE TASOp de rechtermouw staat het logo van

TeamNL met de olympische ringen. Dat is ook

terug te vinden op de pet en visor (zonneklep).

De golfclubs en -ballen mogen het logo van de

fabrikant tonen, maar de tas moet helemaal

merkenvrij zijn. Datzelfde geldt voor de head-

covers. Bij de keuze van de schoenen is de speler

vrij. Speciaal voor de Spelen is een oranje-

witte tas gefabriceerd met daarop de naam

van Joost Luiten en het speciale TeamNL-logo.

TeamNL staat ook groot op de zijkant van de

tas en de draagband. Bij het ontwerp hebben

Luiten zelf en Pieter Bijnen van de NGF voor

de voornaamste inbreng.

Dutch blueP.19-4150 Tcx

Dutch OrangePMS 021 C/16-1364 Tcx

White Deep navyP.19-3924 Tcx

Polo korte mouw

Polo lange mouw

TEAM NL ©2016 Ferrini b.v. All rights reserved

G O L F S H O P S W O R L D W I D E

ST. ANDREWS HAMBURG HONG KONG LONDON TOKYO SYDNEY PINEHURST SHANGHAI

FOO

TJO

Y.C

O.U

K |

GR

EG

OR

Y B

OU

RD

Y |

EV

OK

E C

OLL

EC

TIO

N

P E R F O R M A N C E G O L F A P P A R E L

1 1

G O L F . N L W e e k l y

Page 12: GOLF.NL Weekly 10-2016

TOPPERS NAAR KLM OPEN

B E E L D G O L F S U P P O R T . N L

1 2

Vorig jaar werd Joost Luiten vierde in het

Schots Open, zijn beste prestatie in 2015

W O E N S D A G 6 J U L I 2 0 1 6

Het KLM Open is nu al verzekerd van

een mooi deelnemersveld. Toernooi-

directeur Daan Slooter maakte vorige

week bekend dat vier spelers uit de top

vijftig naar The Dutch komen. Ook

titelverdediger Thomas Pieters en Joost

Luiten verschijnen aan de start. Vorig

jaar deden twee top-vijftigspelers mee.

“We zijn uiteraard zeer blij dat we nu

al zulke sterke spelers kunnen aankon-

digen”, aldus Slooter over het viertal.

Chris Wood (28, ENG)

Positie wereldranglijst: 24Chris Wood won in mei het presti-

gieuze BMW PGA Championship op

Wentworth. Het was de derde titel op

de European Tour en zijn definitieve

doorbraak. Wood is bezig aan zijn achtste

jaar op de Tour en behaalde, ondanks

eerdere rugproblemen, 28 top-tien-

noteringen. Zijn beste prestatie in het

KLM Open is een elfde plaats (2010).

Beyong Hun An (24, ZKor)Positie wereldranglijst: 31Beyong Hun An geldt als één van de

grootste talenten. Hij werd in 2009 de

jongste winnaar van het US Amateur ooit

en won vorig jaar met ruime voorsprong

het BMW PGA Championship. Dit jaar

verdeelt hij zijn tijd tussen de European

en PGA Tour. In de Verenigde Staten

was hij dit jaar al dicht bij een zege.

In de Zurich Classic of New Orleans

werd hij nipt tweede na een play-off.

Andy Sullivan (29, ENG)Positie wereldranglijst: 40Andy Sullivan werd twee jaar geleden

wereldberoemd toen hij met een hole-in-

one in de laatste ronde van het KLM Open

een ruimtereis won. Daarna nam ook zijn

carrière op de European Tour een vlucht.

In 2015 won hij drie toernooien, om het

seizoen in de top tien van de Race to Dubai

te eindigen. Dit voorjaar werd de Engels-

man tweede in de Omega Dubai Desert

Classic achter Masters-winnaar Danny

Willett. In het KLM Open 2014 legde

Sullivan beslag op de derde plaats in 2014.

Bernd Wiesberger (29, OOS)Positie wereldranglijst: 50Bernd Wiesberger eindigde vorig jaar op

plek negen in de Race to Dubai. De huidige

nummer vijftig won in 2015 zijn derde en

belangrijkste toernooi op de European

Tour, het hoog gedoteerde Frans Open.

Wiesberger, een van de beste vrienden

van Joost Luiten op de Tour, werd in

2012 al eens derde in het KLM Open.

De 97ste editie van het KLM Dutch Open, van 8 tot en met 11 september 2016, wordt voor het eerst gespeeld op golfbaan The Dutch in Spijk. Bestel nu tickets en krijg een radio (twv tien euro) cadeau. Kijk op klmopen.nl.

DEZE WEEK

LIVE

ABERDEEN ASSETT MANAGEMENT SCOTTISH OPEN

DATUM | 7-10 JULI

BAAN | CASTLE STUART GOLF LINKS, INVERNESS

PRIJZENPOT | 3.250.000 BRITSE POND

TITELVERDEDIGER | RICKIE FOWLER (OP DE FOTO)

FAVORIETEN | RICKIE FOWLER, SHANE LOWRY, HENRIK STENSON, MARTIN KAYMER

UITZENDTIJDEN ZIGGO SPORT GOLF | DO EN VRIJ 11:30-19:30; ZA EN ZO 15:30-20:30

Wood dit jaar op Wentworth.

G O L F . N L W e e k l yG O L F . N L W e e k l y

Page 13: GOLF.NL Weekly 10-2016

KANS OP GOUD LUITEN STIJGT

PERFECTE WEEK VOOR THONGCHAI JAIDEE

Christel Boeljon leek op weg naar een mooie klassering in de

Cambia Portland Classic maar een laatste ronde in 75 slagen

wierp haar terug naar de gedeelde 33ste plaats. Teleurstellend,

zeker ook omdat Boeljon deelname aan de Olympische Spelen

misloopt. De Solheim Cup-speelster (2011) voldoet wel aan de

eisen van het IOC , maar niet aan de aanvullende eisen van het

NOC*NSF. Boeljon die zich niet heeft weten te kwalificeren voor

het US Open van deze week, moet van NOC*NSF op 12 juli in

de top honderd van de wereldranglijst staan en dat gaat niet

meer lukken. Brooke M. Henderson verdedigde met succes

haar titel in de Cambia Portland Classic. De pas achttien jaar

oude Canadese heeft al drie keer gewonnen op de LPGA Tour.

Het honderdste Frans Open is een prooi geworden voor Thongchai Jaidee. De 46-jarige golfer uit Thailand was met afstand de beste op Le Golf National bij Parijs. Jaidee incasseerde 583.330 euro en steeg naar de 37ste plaats op de wereldranglijst. Jaidee had met -11 een voorsprong van vier slagen op Francesco Molinari. “Af en toe heb je als golfer een perfecte week en dit was voor mij zo’n week”, aldus Jaidee. Joost Luiten werd gedeeld negende, zijn achtste top-tien-notering al weer dit seizoen. Maar Luiten begon de slotdag op de gedeelde vijfde plaats dus was hij niet tevreden. “Weer in de top tien is natuurlijk goed, maar juist als je zo vaak hoog eindigt wil je meer. Thongchai Jaidee was gewoon te goed voor iedereen deze week, maar ik had minimaal om de tweede plaats willen meedoen.” Luiten die deze week het Schots Open speelt, verdiende wel ruim 74.000 euro en is tiende in de Race to Dubai.

De lijst met afzeggers – bij de mannen – voor het olympische golftoernooi blijft groeien. Afgelopen weekend gaf Hideki Matsuyama aan niet naar Rio te gaan. De Japanner, nummer zeventien op de wereldranglijst, vreest net als veel andere afzeggers het Zika-virus. Met deze grote namen hoeft Joost Luiten, die erg uitkijkt naar de Spelen, in ieder geval niet af te rekenen in zijn jacht op goud: Rory McIlroy, Graeme McDowell, Shane Lowry, Adam Scott, Charl Schwartzel, Louis Oosthuizen, Branden Grace, Vijay Singh en de aanvoerder van de wereldranglijst Jason Day. Dustin Johnson zegt vooralsnog wel te spelen, Jordan Spieth heeft zijn twijfel uitgesproken.

Na zijn eerste en langverwachte majorzege in het US Open, lijkt Dustin Johnson helemaal los. De Amerikaanse longhitter won na een vrije week de Bridgestone Invitational, een van de World Golf Championships. Jason Day ging lang aan de leiding, maar een bal in het water op hole zestien zette de deur open voor Johnson die won met -6. Scott Piercy werd met -5 tweede, en Jordan Spieth, Matt Kuchar, Kevin Chappell en Day deelden de derde plaats. Met zijn elfde zege op de PGA Tour neemt Johnson op de wereldranglijst de tweede plaats over van Spieth. Day blijft de nummer één.

JOHNSON LIJKT LOS

1 3

T O P G O L F FOCUS

Geen Olympische Spelen voor Boeljon

Page 14: GOLF.NL Weekly 10-2016

Wat is de jullie doel?Floor Sinke: “Het doel is een plaats bij de eerste acht, de top twaalf is echt realistisch. Dit is een heel jong team waarbij de focus vooral op de lange termijn ligt. Deze meiden kunnen nog een flink aantal jaren meedoen.”

Hoe trainen jullie, wat zijn de aandachtspunten?“We trainen veel op The Dutch, die baan is redelijk vergelijkbaar met de baan in Oslo. Verder proberen we zoveel mogelijk een ontspannen en leuke sfeer te houden. De aandacht ligt vooral op het feit dat iedere slag straks telt. Er komt veel op de nieuwelingen (vier stuks) af, zij moeten leren op zichzelf te focussen.”

Hoe belangrijk is deelname aan het ELTK?“Heel belangrijk! Je mag uitkomen voor je land en het ELTK is het mooiste evenement voor amateurs.”

Kennen jullie de baan?“Cees heeft de baan samen met Marjet GIRLS

ANOUK SOHIER

LIZZY PEETERS

DANIËLLE MODDER

MAYKA HOOGEBOOM

CEES RENDERS (COACH)

CHANTAL PAASSEN

JENNIFER SEPERS

FLOOR SINKE (CAPTAIN)

EVEN VOORSTELLEN:

VAN 5 TOT EN MET 9 JULI WORDT IN

DIVERSE LANDEN HET EUROPEES

LANDENTEAMKAMPIOENSCHAP VOOR

TOPAMATEURS GESPEELD. DE VIER TEAMS

DIE VOOR NEDERLAND UITKOMEN,

WERDEN OP VORIGE WEEK OFFICIEEL

VOORGESTELD OP DE GOLFBAAN

HET RIJK VAN NUNSPEET. GOLF.NL

MAAKT KENNIS.

T E K S T E N B E E L D B E R T V A N D E R T O O R N

COACH: Cees RendersCAPTAIN: Floor Sinke BAAN: Oslo Golf Club, Noorwegen

van der Graaff bezocht en zij hebben een game plan opgesteld. De baanboekjes hebben we al, compleet met informatie over de afwijkende locatie van de tees.”

VAN 2016DE ELTK-TEAMS

1 4

G O L F . N L W e e k l y W O E N S D A G 6 J U L I 2 0 1 6

Page 15: GOLF.NL Weekly 10-2016

BOYS

GIRLS

KOEN KOUWENAAR

INDER VAN WEERELT (COACH)

JOHN BLEYS (COACH)

STAN KRAAI

JERRY JI

NORDIN VAN TILBURG

MIKE TOOROP

MAARTEN VAN MOURIK

Wat is de jullie doel?Inder van Weerelt: “Wij gaan voor de plaats in de top drie. Dat is erg ambitieus, maar het is zeker realistisch. In 2015 waren wij het jongste team en zijn we vierde geworden. Nu liggen de verwachtingen nog hoger, bij ons maar ook bij de tegenstanders.”

Kennen jullie de baan?“Ik heb samen met Floris de Vries de baan bezocht en gespeeld. We hebben ook de beelden van het Lyoness Open bekeken. Aan de hand van wat we daar gezien hebben, is ook een game plan opgesteld.”

Hoe trainen jullie, wat zijn de aandachtspunten?“In november is de selectie gemaakt. In

eerste instantie hadden we zeven spelers uit Jong Oranje op het oog, maar dat zijn er uiteindelijk vier geworden. Koen Kouwenaar en Maarten van Mourik hadden de laatste tijd zo goed gepresteerd, dat zij uiteindelijk zijn opgenomen in het ELTK-team. We hebben helaas nog niet heel veel samen kunnen trainen maar de jongens kennen elkaar goed. We focussen deze tijd vooral nog op het spelen van de foursomes.”

Hoe belangrijk is deelname aan het ELTK?“Je moet dit zien al een soort laatste major voor amateurs. Er komen scouts en coaches uit de hele wereld op af. Het kan een stap zijn in de richting van professional worden. Al onze spelers zijn daarmee bezig, zeer gedreven allemaal.”

O R A N J E T E A M S INTERVIEW

COACHES: Inder van Weerelt en John BleysBAAN: Diamond Country Club, Oostenrijk

Wij gaan voor de plaats in de top drie. Dat is erg ambitieus,

maar het is zeker realistisch

1 5

Page 16: GOLF.NL Weekly 10-2016

Wat is jullie doel?Marjet van der Graaff: “De top vijf, maar de top drie moet ook zeker kunnen. We hebben een ijzersterk en ervaren team en Dewi is in topvorm.”

Hoe trainen jullie, wat zijn de aandachtspunten?“Wij trainen veel samen met de Girls.

We hebben ook bij het Brits Amateur Kampioenschap gekeken. Daar hebben we veel over goed course management geleerd.”

Waarom is het ELTK belangrijk?“Het WK is eigenlijk nog belangrijker, maar het ELTK is een geweldig teamevenement.”

Hoe is de baan in IJsland? “Het is zeker geen moeilijke baan, maar alles hangt daar af van het weer. Het kan er behoorlijk waaien en dan wordt deze baan een echte uitdaging.”

DAMES

ROMY MEEKERS

MARJET VAN DER GRAAFF (COACH)

MYRTE EIKENAAR (CAPTAIN)

ROOS HAARMAN

DEWI WEBER

ZHEN BONTAN

CHARLOTTE PUTSMARIT HARRYVAN

We hebben veel over goed course

management geleerd

COACH: Marjet van der Graaff CAPTAIN: Myrte EikenaarBAAN: Oddur Golf Club, IJsland

1 6

Check GOLF.NL/ELTK2016

voor een filmpje

G O L F . N L W e e k l y W O E N S D A G 6 J U L I 2 0 1 6

Page 17: GOLF.NL Weekly 10-2016

HERENWat is jullie doel?Taco Remkes: “De top vier! We moeten na de eerste twee dagen in de top acht zitten.”

Hoe trainen jullie, wat zijn de aandachtspunten?“We zijn vanaf oktober bezig. In het begin hadden we veel aandacht voor techniek en fysiek. Vanaf januari ging het alleen nog om het presteren in de baan. We spelen veel toernooien. In mei hebben we meegedaan

aan het Frans amateurkampioenschap dat op dezelfde baan werd gespeeld. De baan kennen we dus al goed.”

Hoe belangrijk is deelname aan het ELTK?“We willen laten zien dat Nederland meetelt in Europa, dat we bij de besten horen.”

Wat zijn de sterkste teams?“Spanje, Zweden en Duitsland. Vorig jaar heeft Schotland gewonnen, zij wisten het beste om te gaan met de harde wind die kwam opzetten. Of ze het dit jaar gaan redden is nog maar de vraag.”

We willen laten zien dat Nederland meetelt in Europa, dat we bij de besten

horen

VINCE VAN VEEN

ROWIN CARON

PETER MELCHING

LARS KEUNEN

LARS VAN MEIJEL

MAX ALBERTUS

NIELS KRAAIJ (COACH)

TACO REMKES (COACH)

COACHES: Niels Kraaij, Taco RemkesBAAN: Le Golf de Chantilly, Frankrijk

O R A N J E T E A M S INTERVIEW

1 7

Page 18: GOLF.NL Weekly 10-2016

UPHILL

TIPS VOOR SCHUINE LIGGINGEN EN OPLIJNEN

Voor veel golfers is het lastig een bal te slaan die uphill ligt. Maar met een paar aanpassingen is het echt goed te doen.

1

EEN PERFECTE BAL SLAAN IS ALLEEN MOGELIJK ALS JE

GOED STAAT OPGELIJND. EN HOE ZAT HET OOK AL WEER

MET DIE LASTIGE SCHUINE LIGGINGEN?

M A R LO E S O L L I N G I S G O L F. N L To p - 2 5 p r o fe s s i o n a l . Ze g e e f t l e s o p d e H a a r l e m m e r-m e e rs c h e G o l f C l u b.

FOUTAls je de schouders níet gelijk zet aan de hoek van de helling, is de kans heel groot dat je de club steil in de grond hakt voor de bal.

TIPBij deze ligging gaat de bal automatisch wat meer naar links. Door de uphill ligging blijf je vanzelf wat meer op rechts hangen, doordraaien op je rechterbeen zoals op een vlakke ligging kan bijna niet. Accepteer dat, ga niet tegen de helling vechten. Maak een gewone rustige swing en mik wat rechts van je doel. De bal zal vanzelf terug buigen naar links.

De bal lig hier boven mijn voeten. Voor een goed resultaat moet ik het volgende doen: • Door de helling wordt de hellingshoek op de club groter, de club krijgt

extra loft. De bal zal daarom wat hoger en korter vliegen. Neem dus een club extra, bijvoorbeeld een ijzer-7 in plaats van ijzer-8.

• De balpositie is in het midden van mijn voeten.• Ik grip de club korter.• Heel belangrijk is het aanpassen van je schouderlijn aan de hoek

van de helling. Swing vervolgens met de helling mee.

ijzer-7

1 8

W O E N S D A G 6 J U L I 2 0 1 6

GOLF.NL

PRO’STOP25

GOLF.NL

PRO’STOP25

GOLF.NL

PRO’STOP25

PRO’S

GOLF.NL

PRO’STOP25

Page 19: GOLF.NL Weekly 10-2016

DOWNHILL

S C H U I N E - L I G G I N G INSTRUCTIE

Ga niet de bal de lucht in lepelen maar vertrouw erop dat de loft de bal omhoog brengt. Probeer mooi in balans te eindigen.

Zet ook nu je schouders parallel aan de hoek van de helling. Als je dat niet doet hel je achterover en sla je waarschijnlijk voor de bal in de grond.

• Neem minder club. De downhill ligging zorgt ervoor dat er minder loft op de club komt. De bal zal lager gaan dan vanaf een vlakke ligging en meer rol krijgen. • Speel de bal iets meer achter in je stand, dus meer naar je rechtervoet.• Bij een downhill ligging heeft de bal de neiging naar rechts af te buigen. Mik daarom wat links van het doel om dat te compenseren.

T E K S T M A R L O E S O L L I N G | B E E L D K O E N S U Y K

1 9

2

Page 20: GOLF.NL Weekly 10-2016

FOUTRechtshandige golfers lijnen vaak naar rechts op. Waarom? Ze zetten hun lichaam – de voeten, heupen, schouders – in lijn met het doel. Het clubblad wijst dan automatisch rechts van het doel.

INSTRUCTIE O P L I J N E N

OPLIJNEN: NIET ONDERSCHATTEN!

Ik start mijn eerste trainingen altijd met oplijnen. Waarom? Omdat het heel belangrijk is en toch door veel golfers vaak wordt onderschat.

3

DENKBEELDIGE LIJNIk heb hier vier ballen neergelegd. Mijn doel is de auto op de drivingrange. Ik trek een denkbeeldige lijn door de ballen. De tweede bal van links ligt precies in lijn met de auto. Ik plaats nu eerst mijn clubblad daarmee in lijn. Met mijn voeten neem ik nog geen positie in. Als het clubblad staat, ga ik goed staan met mijn voeten, heupen en schouders links van de doellijn. Nu sta ik perfect opgelijnd. In de baan kun je natuurlijk geen ballen neerleggen. Kies daarom een punt binnen een meter van je bal in lijn met je doel, bijvoorbeeld een plukje gras dat omhoog steekt of een modderplekje.Blijf aandacht besteden aan goed oplijnen, dat doen de pro’s op de Tour ook.

GOEDOplijnen is eigenlijk heel simpel. Het clubblad moet op het doel gericht zijn, het lichaam iets links, parallel aan de doellijn.

Check GOLF.NL/

Oplijnen

voor een filmpje

2 0

W O E N S D A G 6 J U L I 2 0 1 6G O L F . N L W e e k l y

Page 21: GOLF.NL Weekly 10-2016

2 1

Het (lange) antwoord…De vlaggenstok mag je laten bewaken door je medespeler of tegenstander wanneer jij dat wilt. Als je op de green ligt of daarbuiten, in een hindernis of zelfs nog op de afslagplaats staat.

Het kan handig zijn om de vlag te laten bewaken als je op de green ligt maar de hole niet goed kunt zien. Zo weet je waar je naartoe moet putten. Zodra je bal de vlaggenstok dreigt te raken, moet de bewaker de stok uit de hole halen. De bal mag er immers niet tegenaan komen. Als de bewaker de stok niet op tijd uit de hole haalt en de bal raakt de stok, of als de bal de bewaker raakt, krijg je twee strafslagen.

Wordt een bal van buiten de green geslagen, dan mag de bal de vlaggenstok wel raken.

TIPS1. Haal als bewaker de vlaggenstok alvast een beetje omhoog zodat je zeker weet dat hij los is. Als je dit niet doet, bestaat de kans dat je de vlag niet op tijd uit de hole krijgt en dan krijgt de speler twee strafslagen.

2. Als bewaker let je erop dat je niet op de puttinglijn loopt. Ook kijk je uit dat de schaduw niet over de hole of de puttinglijn valt. Dit kan vervelend zijn voor de speler.

WERK IN UITVOERING. ALS ER IEMAND IS DIE

WEET DAT DAT VOOR GOLFREGELKENNIS

GELDT, DAN IS HET NGF’S CHRISTINE

SAXTON WEL! TIMMER JIJ HARD AAN DE

WEG OM HET GOLFSPEL MET AL ZIJN

REGELS TE DOORGRONDEN, DAN HELPT

ZE GRAAG EEN HANDJE. KEN JE EEN REGEL

NIET? VRAAG HET MISS SAXTON EN ZE LEGT

HET SLUITENDE ANTWOORD BLOOT. IN

DEZE EDITIE EEN REGELVRAAG OVER HET

BEWAKEN VAN DE VLAGGENSTOK.

TE

KS

T

CH

RI

ST

IN

E

SA

XT

ON

|

B

EE

LD

M

AN

ON

V

AN

D

ER

Z

WA

AL

/N

O

CA

ND

Y

Stuur miss Saxton een e-mail en ze geeft uitleg in een van de volgende, gratis edities van GOLF.NL Weekly.

[email protected]

SAXTON RULES!

J E K U N T D I T N A L E Z E N I N R E G E L 1 7 O P G O L F. N L > Z E L F G O L F E N > R E G E L S

J E BA L L I GT O P D E G R E E N . D E V L AG G E N STO K

WO R DT D O O R J E M E D E S P E L E R B E WA A KT. J E P U T T

I N D E H O L E E N D E BA L R A A KT D E V L AG G E N STO K .

H O E V E E L ST R A FS L AG E N K R I J G J E ?

A 0 B 1 C 2

Het (korte) antwood : C

HEB JIJ EEN VRAAG OVER DE GOLFREGELS?

WERKIN UITVOERING

V L A G G E N S T O K - B E W A K E N REGELS

Page 22: GOLF.NL Weekly 10-2016

HET LIJKT VER WEG MAAR … EEN ZOMERVAKANTIE IS ZO VOORBIJ. VAN 8 TOT EN MET

11 SEPTEMBER STAAT HET KLM OPEN OP DE NEDERLANDSE GOLFAGENDA EN DAT

BELOOFT TOPGOLF ÉN TOPAMUSEMENT. WAAR? IN SPIJK BIJ THE DUTCH, DE NIEUWE

LOCATIE VAN HET INTERNATIONALE MANNENTOERNOOI. MAAR HEB JE DAAR ALS

NIET-GOLFER IETS TE ZOEKEN?

W O E N S D A G 6 J U L I 2 0 1 6

B E E L D T I M B U I T E N H U I S

Voor iedereen is het spectaculair te zien wat Marc Reynolds allemaal kan met een club en golfballetje.

WAT HEEFT EEN NIET-GOLFER TE ZOEKEN OP

HET KLM OPEN?

2 2

G O L F . N L W e e k l y

Page 23: GOLF.NL Weekly 10-2016

KLMOPEN

Alleen al omdat iedereen met een sporthart kan genieten van een heuse Nederland-België. Geen Memphis Depay versus Kevin de Bruyne maar wel Joost Luiten versus Thomas Pieters. Deze twee oud-winnaars van het KLM Open (respectievelijk 2013 en 2015) zijn erbij en zullen elkaar hopelijk vier dagen lang het golfleven zuur maken. En Joost kan fanatieke oranjesteun gebruiken, te meer omdat Spijk slechts vijftig kilometer van de Belgische grens ligt en er veel fans van Pieters verwacht worden.

Als voorproefje van deze landenstrijd is er iets bijzonders. Al op maandag 5 september treffen Luiten en Pieters elkaar, voor een bijzondere Challenge Match, een prestigestrijd tussen Nederland en België. Zowel Nederlandse als Belgische fans zijn meer dan welkom om hun favoriete speler te komen aanmoedigen.

ERVARINGSDESKUNDIGEDennis Overbeek (34 jaar) bezocht twee jaar geleden

als niet-golfer het KLM Open en dacht dat het een saaie

bende zou zijn. “Ik werd uitgenodigd door een vriend die

helemaal gek is van golf. Die rent als een bezetene achter

de pro’s aan van hole naar hole, ik sjokte er een beetje

achteraan. Het afslaan was lachen en bij de green voelde

ik de spanning, de slagen op de fairway vond ik minder

interessant. Maar toch, ik bedacht wel dat je als golfer

bezig bent met een sport terwijl je lekker in de natuur

bent. Ik denk dat ik daar ook van zou kunnen ontspannen.

Ik moet nog steeds mijn handicap 54 halen, maar dat

gaat zeker gebeuren. Verder hebben we naar de show

gekeken van die golfclown met al zijn trucjes. Echt leuk.

En tussendoor lekker in de zon een biertje drinken op het

terras met uitzicht op het mooie landschap en de bijzondere mensen die er rondlopen. Ik heb me prima vermaakt.”

Tot slot kan iedereen die houdt van een festivalsfeer, zich wel vermaken op het terrein. Een biertje aan de bar met wat muziek erbij, een traditionele espresso bij een koffiebarretje, een gezonde snack van een van de originele foodtruck of een maaltijd in een eettentje. Het kan allemaal in de Village en in de baan.

Geïnspireerd geraakt door de show? Dan kun je als niet-golfer meteen checken of je zelf een beetje talent hebt. Reden drie, want het zou toch zonde zijn als dat talent onontdekt blijft… Tijdens de KLM Open staan de PGA teaching pro’s voor je klaar om een kwartier les te geven. De techniek van putten, chippen en afslaan in een notendop.

Een tweede goede reden om als niet-golfer naar The Dutch te komen zijn de trickshows. Ja, golfclubs en -ballen vormen de equipment maar voor de rest is het vooral heel erg knap wat tovenaar Marc Reynolds kan met zo’n klein balletje.

Als je nu op klmopen.nl tickets bestelt, ontvang je een miniradio ter waarde van 10 euro cadeau! De prijzen van de tickets variëren van 25 tot 40 euro. Jeugd van 12 tot en met 18 jaar zonder NGF-pas krijgt 50% korting en met NGF-pas betaalt 5 euro. Kinderen tot en met 11 jaar en RAAK!-leden kunnen gratis naar binnen. Alle informatie is te vinden op klmopen.nl.

BESTEL KAARTEN ONLINE EN ONTVANG GRATIS EEN MINI-RADIO!

1 2

3

4

BEZOEK AAN SPIJK? WAAROM?

2 3

Page 24: GOLF.NL Weekly 10-2016

2 4

WIE DE KANS KRIJGT OM EENS TE VERBLIJVEN IN HET PGA CATALUNYA RESORT, MOET DIE ZEKER GRIJPEN. STIJLVOLLE APPARTEMENTEN, DE BESTE BAAN VAN SPANJE AAN JE VOORDEUR, EN HET CHARMANTE GERONA OP EEN KWARTIERTJE. HET KAN NIET VEEL BETER.

LEVEN ALS EEN GOD IN

T E K S T N I E L S H O O F T

CATALONIË

W O E N S D A G 6 J U L I 2 0 1 6G O L F . N L W e e k l y

2 4

Page 25: GOLF.NL Weekly 10-2016

2 5

P G A - C A T A L U N Y A TRAVEL

Page 26: GOLF.NL Weekly 10-2016

Het PGA Catal-

unya Resort is

relatief nieuw,

het terrein

waarop zijn

twee golfba-

nen liggen, heeft echter in korte tijd een

aanzienlijke historie weten op te bouwen.

In de jaren ’90 was het heuvelachtige

gebied van maar liefst driehonderd

hectare bedoeld als Formule 1-circuit

en later als golfbaan voor de Ryder Cup

van 1997, maar beide projecten gingen

niet door. Nu is het één van Europa’s

beste golfresorts met indrukwekkende

faciliteiten. We nemen de proef op de som

en huren op het vliegveld in Barcelona

een auto om over de AP-7 naar Caldes

de Malavella te rijden. Als we het resort

opkomen, worden we direct omringd

door fairways en ons appartement blijkt

uitzicht te bieden op hole achttien van

de Stadium Course. Het is strak vorm-

gegeven, modern ingericht en voorzien

van alle luxe. Omdat het binnen behoor-

lijk wit is, is het prettig door de grote

ramen contact te houden met de buiten-

wereld. We zien ons hier wel een paar

nachten doorbrengen. Is het niet om te

golfen dan wel voor een uitstapje naar het

strand van de Costa Brava of meer noorde-

lijk naar het skigebied van de Pyreneeën.

KUNSTWERKENHet resort heeft een prachtig hotel maar

er liggen ook appartementen, townhouses

en villa’s om de baan die je kunt kopen.

Dit onroerendgoedproject is opgezet

door de Ierse ondernemer Denis O’Brien,

tevens eigenaar van het Portugese Quinta

Do Lago. Hij heeft veel geïnvesteerd in de

ontwikkeling ervan en de hulp ingescha-

keld van gerenommeerde architecten. Het

resultaat mag er zijn want sommige hui-

Het clubhuis, met ‘dakterras’ dat mooi uitzicht biedt.

De termen stijlvol en elegant typeren de appartementen op het terrein.

2 6

G O L F . N L W e e k l y W O E N S D A G 6 J U L I 2 0 1 6

Page 27: GOLF.NL Weekly 10-2016

Met enige verwondering zien we te kort

geslagen putts als een boemerang

terugkomen

Hole elf van de Stadium Course.

zen zijn kunstwerken op zich en omdat

ze op ruime afstand van de fairway

liggen bieden ze ook nog eens privacy.

De termen stijlvol en elegant horen

we ook terug bij het management, dat

in handen is van PGA Catalunya en de

wens heeft het resort niet te overla-

den met golftoeristen waardoor ook

niet-golfers er hun residentie hebben

kunnen vinden. Als bewoner van het

PGA Catalunya Resort mag je gebruik-

maken van The Residence Club. Hier

vind je de wellness met spa, sauna en

zwembad. Heb je geen zin om te golfen,

dan kun je terecht op de squash- of

tennisbaan. Er is ook een conciërge

die bijvoorbeeld helpt met vervoer

naar het vliegveld en uitstapjes (meer

info: pgacatalunya.com/real-estate).

STADIUM COURSEDe Stadium Course werd ooit aan-

gelegd om de Ryder Cup in 1997 naar

Catalonië te halen maar de baan was

niet op tijd klaar. Twee jaar later werd

de Stadium Course alsnog geopend en

maakte direct indruk. De baan is regel-

matig gastheer van grote toernooien

zoals het Spaans Open en al enkele

jaren de nummer één golfbaan van

Spanje. De achttien holes zijn prachtig

aangelegd in de glooiende heuvels en

de fairways worden omringd door veel-

al oude begroeiing en met een prettig

zonnetje erbij worden we getrakteerd

op bijzondere panorama’s. We nemen

iedere approach naar de green serieus;

missen is geen optie want dat zou een

belediging zijn voor de architect die

met liefde de greens intiem heeft ver-

stopt in en tegen de bosrand. Andere

greens lijken hulpeloos in het water te

liggen maar worden verdedigd door

goed geplaatste bunkers of zijn visueel

moeilijk in lengte te schatten. Zoals

hole dertien, de signature hole. Vanaf

de gele tee breng je jezelf met een slag

van tweehonderd meter in positie voor

een approach maar we zien slechts het

bovenste deel van de vlag en dat maakt

de clubkeuze niet makkelijk. Is moei-lijker dan ook leuker? vragen we ons na

de ronde af. Ja, in dit geval wel want je

wordt gedwongen goed op te letten en

de juiste keuzes te maken en dat maakt

deze baan een championship course.

TOUR COURSEOm een alternatief te bieden voor de

moeilijkere Stadium Course werd

in 2005 de Tour Course geopend.

Maar wat is makkelijker? Ondanks de

ruimere fairways moet iedere speler

nog steeds het beste van zijn spel laten

zien want een bal buiten de fairway

is al snel verloren in de hoge rough.

Op de eerste negen holes moeten we

vaak driven van een hoger gelegen tee

en vinden we onze bal terug in een

uphill ligging en houden we een lang

ijzer over naar de green. Daar worden

we regelmatig te kijk gezet door de

ondulaties en we hebben te maken met

grain, de groeirichting van het gras,

die erg bepalend is voor de snelheid.

Met enige verwondering zien we te

kort geslagen putts als een boemerang

terugkomen of zelfs aan de kant van

de green eraf rollen. Holes tien tot en

met achttien liggen aan de andere kant

van het resort en het karakter van de

Tour Course verandert van bos- naar

parkbaan, waar we meer strategische

holes met waterhindernissen spelen.

Op hole zeventien zien we in de ach-

tergrond het onlangs voor maar liefst

twintig miljoen euro gerenoveerde

hotel Camiral. Tijdens de finale van

de Qualifying School half november

zullen de spelers hier overnachten

en in een bloedstollend toernooi

strijden voor slechts vijftien European

Tour-kaarten. Zij spelen van de back

tee, iets wat wij niet gedaan hebben

en wat we de normale golfer ook niet

aanraden. Wil je plezier hebben op

championship courses, dan is het

goed je verwachtingen realistisch te

houden. Stap anders eens een tee naar

voren en hou rekening met drie putts.

P G A - C A T A L U N Y A TRAVEL

2 7

Page 28: GOLF.NL Weekly 10-2016

2 8

AANMELDEN TOT 30 SEPTEMBER 2016 VOUCHER GELDIG TOT 1 MAART 2017

ZOMERACTIE GRATIS 9-HOLES

KENNISMAKINGSRONDE

Meer informatie/voorwaarden: zie site

MELD U NU AAN VOORONZE NIEUWSBRIEF ENONTVANG EEN VOUCHER

WWW.DELFLANDGOLF.NL/ZOMER

GOLFEN

ZONDER LIDMAATSCHAP

www.delflandgolf.nl

Page 29: GOLF.NL Weekly 10-2016

TOPFACILITEITENDe oefenfaciliteiten zijn ongekend. Natuurlijk is er een grote drivingrange waar je van gras kan afslaan en waar de ballen op een torentje liggen te wachten. Maar het meest indrukwekkend zijn de short-gamefaciliteiten. Je kan werken aan je bunkerspel vanuit vijf verschillende soorten bunkers waaronder die van Augusta, Pebble Beach en St. Andrews. En voor het putten ligt er onder andere Bermudagrass en Bentgrass, op verschillende maaihoogte zodat je kan trainen op snelheid.

TAPAS IN GERONA Je zou denken dat Barcelona de meest logische keus is voor een uitstapje maar wij stappen in de auto en rijden twintig minuten in noordelijke richting naar Gerona. Het heeft een prachtig middeleeuws centrum waar de rijke en tevens roerige historie goed zichtbaar is want de stad is meerdere malen belegerd en verwoest. De Romeinen woonden er ooit maar ook de Joodse gemeenschap heeft zijn sporen nagelaten. Door de jaren heen is er veel gerenoveerd en inmiddels is Gerona is een bruisende stad met veel culturele festivals en gezellige winkelstraatjes. Er is een overvloed aan terrassen waar je heerlijk kan genieten van tapas.

PRAKTISCHE INFORMATIEOm bij PGA Catalunya te komen, kun je naar Barcelona of Gerona vliegen. Transavia heeft meerdere vluchten per dag naar Barcelona. Het laagste tarief is 35 euro voor een enkele reis maar in het hoogseizoen lopen de prijzen op, tot over de 200 euro. Vanaf het vliegveld is het ruim een uur rijden. De prijzen van enkele-reistickets naar Gerona liggen tussen de 45 en 230 euro en het vliegveld ligt slechts twintig minuten rijden van het resort.

GREENFEEStadium Course: van 91 euro tot 164 euroTour Course: van 82 euro tot 133 euroOnline aanbiedingen: Twilight 67 euro, Senior 64 euro, Early bird 67 euro

Meer info: pgacatalunya.com/golf

Een oefenbunker, nagemaakt van een bunker op Pebble Beach.

Beeld vanaf de beroemde brug over de Onyar, ontworpen door Eiffel gebouwd in 1877 met uitzicht op de terracottahuisjes.

PGA CATALUNYA

BARCELONA

GERONA

2 9

P G A - C A T A L U N Y A TRAVEL

AANMELDEN TOT 30 SEPTEMBER 2016 VOUCHER GELDIG TOT 1 MAART 2017

ZOMERACTIE GRATIS 9-HOLES

KENNISMAKINGSRONDE

Meer informatie/voorwaarden: zie site

MELD U NU AAN VOORONZE NIEUWSBRIEF ENONTVANG EEN VOUCHER

WWW.DELFLANDGOLF.NL/ZOMER

GOLFEN

ZONDER LIDMAATSCHAP

www.delflandgolf.nl

Page 30: GOLF.NL Weekly 10-2016

GEDREVEN JEUGD

De GOLF.NL Handicapranking brengt het

niveau van iedere golfer in beeld. Je kunt zien

hoe goed je bent ten opzichte van andere

spelers van je club, uit je gemeente of je pro-

vincie. Uit al die gegevens kun je bijvoorbeeld

ook destilleren wat de gemiddelde speelsterkte

is van alle jeugdspelers (zie de tabel hier-

naast). Veel jeugdspelers hebben handicap 54

gehaald (het voormalige GVB) maar zijn nog

niet verder in het 9-stappenplan, waardoor

de gemiddelde speelsterkte van junioren vrij

hoog is. Maar bij de oudere jeugd zitten single

handicappers, zelfs plus-handicappers, die

HOE GOED IS DE NEDERLANDSE

GOLFJEUGD GEMIDDELD? WE ZOCHTEN

HET OP IN DE DATABASE VAN DE GOLF.NL

HANDICAPRANKING ÉN WE SPRAKEN

MET EEN GEDREVEN JEUGDGOLFER,

DE NUMMER ACHT VAN ALLE ELFJARIGE

GOLFERS.

meedoen aan nationale wedstrijden en de NGF

Competitie. Bij de jongere jeugd zitten grote

talenten die hard op weg zijn naar een single

handicap. Bijvoorbeeld Arnaud Antoin, lid

van Golfclub Oostburg op Domein de Brugse

Vaart in Zeeland. Arnauds moeder Karen

noemt Arnaud gedreven. Hij heeft zijn handi-

cap onlangs verlaagd van 19,3 naar 18,9. Ten

opzichte van leeftijdsgenoten is dat heel goed

en daarom vroegen we Arnaud wat hem drijft.

Hoe lang speel je al golf?“Dit is mijn derde seizoen, ik ben

op mijn achtste begonnen.”

Hoe ben je aan het golfen geraakt?“Mijn ouders spelen golf en ik heb

drie jaar geleden aan een clinic mee-

gedaan. Ik vond het meteen heel tof

omdat dat balletje zo ver vliegt.”

Speel je ook nationale wedstrijden?“In Nederland nog niet maar wel in België,

daar speel ik onder meer op de Junior Tour.”

Wat zijn je sterkste onderdelen?“De slagen met woods van de fair-

way en het chippen en putten.”

Kijk je vaak naar je positie op de GOLF.NL Handicapranking?“Ik kijk elke maand als de lijst ververst

wordt. Ik ben nu achtste van de elfjarigen.

In België ben ik, denk ik, nummer vier of

drie. Er is daar geen handicapranking maar

ik weet het omdat de beste leeftijdsgenoten

meedoen aan nationale wedstrijden.”

Hoe vaak speel en oefen je?“Ik heb net toetsen achter de rug en had even

wat minder tijd, maar ik ben drie tot vier keer

Arnaud was in de laatste update van de Handicapranking nummer acht van alle elfjarigen.

3 0

T E K S T C H R I S V E L D K A M P

W O E N S D A G 6 J U L I 2 0 1 6G O L F . N L W e e k l y

Page 31: GOLF.NL Weekly 10-2016

OPROEP Dit seizoen besteden we geregeld aandacht aan de GOLF.NL Handicapranking. We schrijven over snelle stijgers, clubs met veel lage handicappers of de beste spelers in een bepaalde leeftijdscategorie. Hiervoor kijken we naar de Handicapranking, maar we horen het ook graag van golfers zelf. Lever jij op handicapgebied een bijzondere prestatie? Laat het ons weten via mail ([email protected]) of Twitter (@golfnl).

[email protected]

@golfnl

WIL JE WETEN HOE GOED JE BENT TEN

OPZICHTE VAN ALLE ANDERE NEDERLANDSE GOLFERS?

RAADPLEEG DAN DE NATIONALE HANDICAPRANGLIJST.

GA NAAR GOLF.NL EN KLIK BIJ ‘ZELF GOLFEN’ OP ‘HANDI-

CAP’. DE GEGEVENS DIE JE MOET INVULLEN STAAN OP JE

NGF-PASJE. JE ZIET VERVOLGENS HOE JOUW HANDICAP

ZICH VERHOUDT TOT DIE VAN ANDERE GOLFERS IN NEDER-

LAND, IN JE PROVINCIE, IN JE WOONPLAATS EN OP JE CLUB.

CHECK JOUW EIGEN RANKING

OP GOLF.NL

HET NIVEAU VAN DE JEUGDIn deze tabel is de gemiddelde speelsterkte van de jeugd in kaart gebracht. Het gaat om alle junioren die een handicap hebben van 54 of lager. Er zijn ongeveer 385.000 golfers in Nederland en vier procent is jeugd.

Leeftijd Gemiddelde handicap6 45,27 42,98 47,49 48,910 47,111 45,412 43,213 42,614 4115 4116 40,117 40,718 39,419 41,520 41,921 41,4

per week op de golfbaan. Mijn beide opa’s

golfen niet maar gaan wel vaak mee. Ik heb

ongeveer één keer per maand les. In de grote

vakantie wil ik zes dagen per week gaan

golfen.”

Heb je een doel gesteld voor dit jaar?“Ik wil graag handicap 14 of 15 aan

het eind van het seizoen.”

Wie zijn je voorbeelden?“Thomas Pieters, Nicolas Colsaerts

en Rory McIlroy.”

En wil je in hun voetsporen treden?“Ja, ik wil later ook graag op de Tour

spelen. Mijn ouders staan erachter.”

3 1

J U N I O R E N HANDICAPRANKING.NL

Page 32: GOLF.NL Weekly 10-2016

HOE LEKKER EN GEVARIEERD IS HET ETEN OP DE GOLFBAAN? SERVEREN ZE ALLEEN

SATÉ EN BIEFSTUK, OF STAAN ER OOK SMAKELIJKE HOOGSTANDJES OP DE KAART?

CULINAIR EXPERT JOLANDE VOS NEEMT – ONAANGEKONDIGD EN ALS ANONIEME GAST

– DE PROEF OP DE SOM. DEZE WEEK: GOLF-&COUNTRYCLUB CROSSMOOR IN WEERT.

COMPLEET PLAATJE

3 2

AMBIANCE VAKANTIE IN EIGEN LANDNet even buiten het stad Weert ligt de golf- &

countryclub Crossmoor. Behalve golfen kun

je hier ook eten en slapen. En zoek je een

mooie locatie voor je huwelijksfeest, ook

dan kun je hier moeiteloos terecht. Het is

een redelijk ruim clubhuis met verschillende

afsluitbare ruimten in de kleuren grijs en wit.

Modern maar huiselijk door het gebruik van

steigerhout en kroonluchters van staal. Ook

het prachtige terras is ruim. Houten tafels

met rieten stoelen zorgen voor een vrien-

delijke uitstraling. Tropische temperatuur,

een spuitende fontein en het uitzicht op het

groene golfcourt maken het feest compleet.

Een ontspannen vakantiegevoel borrelt op.

KAART APARTE ASPERGEKAART!Wat bij de dinerkaart meteen opvalt is dat er

twee losse kaarten toegevoegd zijn. Een aparte

kaart met maar liefst zeven aspergegerechten.

Dat is niet zo heel vreemd, want we bevinden

ons tenslotte in het land van de aspergetelers.

Daarbij een kaart met een gezonde sugges-

tie van een diëtiste (Vivienne Coenen) uit

de buurt. Voor de maand april & mei is dit

Parelcouscous met garnalen en sweet chili

(kritisch detail: het is op het moment van

Ook de salade met scampi, zongedroogde

tomaatjes en mango (14,50 euro) is een

feestje. In een diep bord mooie gemengde

sla met goede dressing. Erop liggen vijf

goed gebakken scampi’s (of waren het

gamba’s?) en schijven rijpe mango, kom-

kommerlinten en zongedroogde tomaatjes.

WIJN KLASSE- S O A V E V A N C A’ R U G AT E

Op de wijnkaart staan vijf witte, een rosé en vijf

rode wijnen, van uitstekende domeinen. Goed

beschreven, inclusief herkomst en druivenras

met aangename prijzen tussen de 25 en 30

euro. Omdat ik net in Veneto het wijndomein

Ca’Rugate heb bezocht, kies ik een fles Soave

Classico San Michele (26,50 euro). Een heerlijk

fris-kruidige witte wijn met aangename zuren.

Gemaakt van de garganega druif. Huiswijn

deze keer niet geproefd, wel een glas Prosecco.

Volgens de rekening bleek dit een Cava te zijn.

Helaas stond deze al wat langer open, waar-

door de bubbel niet meer springlevend was.

BEDIENING PROFESSIONEEL Het personeel is in het wit gekleed met een

grijs schort. Ze zijn zeer voorkomend, attent

en aardig. Maar bovendien heel professioneel.

Brabantse (of is het Limburgs?) tongval, een

lach op het gezicht en plezier in hun werk

zorgen ervoor dat het voelt als een warm bad.

AL MET AL WE KOMEN TERUGHier ben je aan een goed adres! Mocht je

in de buurt zijn, dan zou ik hier zeker gaan

eten op een zonnige zondagmiddag. Heerlijk

terras met prachtig uitzicht, uitstekend eten

in een goede prijs-kwaliteitverhouding.

9C I J F E R

proeven al eind juni!). Het is een kaart met

een uitgebreid pr-verhaal. Wat ontbreekt is

informatie over waarom dit dan gezonder is

en een berekening van de voedingswaarde.

Verder voldoende keuze in soep, salades, pasta

en warme vis- en vleesgerechten. Creatieve

gerechten afgewisseld met klassiekers.

ETEN VERRASSEND GOED- H O L L A N D S E G A R N A L E N C O C K TA I L

- A S P E R G E S O E P

- S C A M P I S A L A D E

- M I X E D G R I L L

Er staan weinig voorgerechten op de kaart. Dus

wat nemen we? Hoewel het een zeer warme

dag is, kunnen we de verleiding niet weerstaan

aspergesoep (5 euro) te kiezen. En die voldoet

volledig aan de verwachting: lichtromig, goede

aspergesmaak, ruime vulling van hardgekookt

ei, ham en beetgare asperges. De Hollandse

garnalencocktail (15,50 euro) zet ons in eerste

instantie op het verkeerde been. Je verwacht

garnalen in een glas, maar het is eigenlijk meer

een garnalensalade. Een wit diep bord ruim

gevuld met gemengde sla, daarop Hollandse

garnalen in een cocktailsaus. Rondom garne-

ring van komkommerlinten, partjes hard-

gekookt ei, tomaat en sinaasappel. De smaak

is top! Dan de hoofdgerechten: de mixed grill

(19,50 euro) bestaat uit geroosterde kipfilet,

varkenshaas, spareribs en entrecote. Met twee

sausjes: warme roze pepersaus en een koude

remouladesaus. Het vlees ligt op een bedje van

verse beetgare voorjaarsgroenten. Uitstekende

bereiding, waarbij de spareribs er bovenuit to-

renen. Nog nooit zulke malse, lekker gekruide

spareribs gegeten. Klein minpuntje: de kipfilet

was iets té gaar. Maar de rest overheerlijk.

C R O S S M O O R - W E E R T

G O L F . N L W e e k l y W O E N S D A G 6 J U L I 2 0 1 6

Page 33: GOLF.NL Weekly 10-2016

T E K S T J O L A N D E V O S | B E E L D R O N A L D S P E I J E R

Uitstekende bereiding, waarbij de spareribs er bovenuit torenen

3 3

C R O S S M O O R CULINAIR

CROSSMOOR “Every day a hole in one

feeling! Dat is onze slogan, onze drive! Het team van Crossmoor is erg vereerd

met deze mooie beoordeling van GOLF.NL. Wij staan

dagelijks voor u klaar, met veel passie en plezier.

Combineer uw bezoek met een rondje golf op onze

prachtige 18 holes cc baan en een overnachting op één van de vijftien luxe hotelkamers.

Daarnaast beschikken wij ook over faciliteiten voor

een meeting en/of diverse feesten!”

WAARDERING Eten: 9,0Bediening: 9,5Inrichting: 8,0Prijs-kwaliteit: 9,0

TOTAAL: 9,0

GOLF- & COUNTRYCLUB CROSSMOOR

Laurabosweg 86006 VR Weert

0495-518982 crossmoor.nl

Keuken open van 12.00 tot 20.30 uur

Page 34: GOLF.NL Weekly 10-2016

3 4

DEGOLFACADEMIE S T A P - 3

O P N A A R H A N D I C A P 3 6 : L E S 7

DE GROTE BAAN IN

Eindelijk het echte werk, de cursisten spelen

een aantal holes van de achttien-holesbaan op

Amelisweerd. Natuurlijk wordt er hard gela-

chen om alle missers (acht meter verder in de

sloot, een chip die aan de andere kant van de

green uitkomt, een pitch uit de richting over

de grond) maar er zijn ook (verrassend) mooie

slagen. En er worden resultaten geboekt. Zo

speelt het stel Pieter en Judith samen in een

flight en het gaat als een tierelier, zo vertelt

Judith. “In één keer op de green op een par

drie. Toevallig stond Egbert erbij zonder dat

ik dat zag. Zo moet het inderdaad, niets aan toe te voegen, was zijn commentaar.” Dat er

grote vorderingen worden gemaakt, is niet zo

verwonderlijk want Pieter en Judith hebben in

Spanje geoefend. De allereerste golfvakantie

leverde meteen een flinke handicapverlaging

op. Pieter staat nu op 27,5 en Judith op 35,2.

Het doel van de cursus hebben zij dus al

OP GOLF.NL VOLGEN WE MET FILMPJES ACHT GOLFERS DIE HUN BEST DOEN IN TIEN

LESSEN MET MINIMAAL HANDICAP 36 DE WINTER IN TE GAAN. GOLF.NL WEEKLY

DOET VERSLAG VAN DE LESSEN OP AMELISWEERD, DIE ONDER LEIDING STAAN VAN

PRO EGBERT NIEBOER. DEZE WEEK GAAN DE CURSISTEN DE GROTE BAAN IN.

LES 7Via een aantekening in de omgeving van De Golf Academie adviseert Egbert twee oefeningen om het spelen op de baan te trainen. Hij raadt ook aan nog een par-drietest te doen.

Huiswerk: Stap 4, oefening 3: Swing afstanden Stap 3, oefening 3: Swing afstandstabel Par-3-test

bereikt! Judith: “Ik heb altijd last van druk,

als er bijvoorbeeld een andere flight in je nek

zit te hijgen. Maar in Spanje was het zo relaxt!

Niet te druk, tussendoor een hapje eten en er

lukten dingen die me nog nooit zijn gelukt.

We hebben een paar banen gespeeld en mijn

favoriet was Font del Llop, wat geweldig

mooi. In een vallei, moeilijk te vinden maar

de moeite van het zoeken meer dan waard. Ik

vond het ook fijn golfen omdat de baan flink

hard is. De bal rolt meer door en dat scheelt

zo tientallen meters. En het is makkelijker om

met je hybride vanaf de fairway te slaan. Pieter

had juist meer met de baan waar ons hotel

aan lag. Daar maakte hij een wereldscore. Golf

heeft ons definitief voor zich gewonnen. Ook

dankzij de lessen waarin ik tips heb gekregen

die duidelijk verschil maken. Echt superleuk.”

DE

POWERED BY NGF, PGA HOLLAND

& NVG

ZELF OOK OEFENEN?Wil je net ook oefenen met het korte werk en de swing? Ga dan naar de site van De Golf Academie ( degolfacademie.nl), maak een account aan als je die niet hebt en/of log in. Daar vind je de filmpjes die hier genoemd staan, de par-4- en par-3-test en nog veel meer. De oefeningen zijn ook terug te vinden op GOLF.NL > Zelf golfen > Instructie > De Golf Academie.

De ProEgbert Nieboer is 21 jaar golfpro en werkt sinds 2010 op de Utrechtse club Amelisweerd. Wat vond hij van de baanles? “Het was erg leuk om te zien dat er veel goede grips en setups te zien waren. Naast mooie slagen waren er helaas ook wat missers, zoals dat gaat in de golfsport. Door het spel te zien, kreeg ik goed zicht op wat we moeten doen in de volgende lessen. In les 8, die pas na de zomer plaatsvindt, gaan we pitchen, bunker en een pitch-puttparcours doen.”

Font del Llop, de baan bij Valencia waar Judith haar handicap verlaagde naar 35,2.

GOOD TO KNOWSinds 1 januari 2015 kun je met buitenlandse qualifying kaarten uit EGA-landen je handicap veranderen.Of je nu aan de grens in Duitsland of België speelt of in Spanje of Portugal, je kunt die kaarten gewoon bij je eigen (virtuele) club in Nederland inleveren. De baan moet natuurlijk wel qualifying zijn en er moet een marker zijn. Voor meer informatie kijk op GOLF.NL met zoekterm Buitenlandse kaart.

W O E N S D A G 6 J U L I 2 0 1 6G O L F . N L W e e k l y

Page 35: GOLF.NL Weekly 10-2016

Bij de opening van het museum is een hickory-wedstrijd gespeeld, met antieke stokken en in ouderwetse kledij.

NEDERLANDSE PRIMEUR:

GOLF IN EEN MUSEUM

GOLF IS GEEN SCHOTSE UITVINDING MAAR EEN NEDERLANDSE, DAAR ZIJN VEEL HARDE BEWIJZEN VOOR. MAAR WAAR OF

NIET, NEDERLAND HAD NIET EENS EEN GOLFMUSEUM. DANKZIJ DE INSPANNINGEN VAN JOHN OTT IS DAT VERLEDEN TIJD.

3 5

G O L F M U S E U M - O P - B L E I J E N B E E K CLUBST E K S T C H R I S V E L D K A M P

Page 36: GOLF.NL Weekly 10-2016

Het Nederlands Golfmuseum is eind april geopend door

onder anderen Robbie van Erven Dorens, oud-organisator

van het Dutch Open, en Jan Dorrestein, een van de beste

golfers die Nederland heeft voortgebracht. De vaste tentoon-

stelling is gehuisvest in een ruimte van het paviljoen van

Golfbaan Landgoed Bleijenbeek in het Noord-Limburgse

Afferden. Bleijenbeek is de eerste Nederlandse baan die

deel uitmaakt van een nationaal park: De Maasduinen.

Het idee voor het golfmuseum kwam van John Ott, een

vriend van Gerrit-Jan Vink en diens zoon Dirk-Jan, de

eigenaren van Bleijenbeek en Golfbaan Landgoed Wel-

deren. De 71-jarige Ott haakte in op een link tussen de

golfsport en Afferden. “Bij de opening van de baan twaalf

jaar geleden had architect Gerard Jol over Pieter van

Afferden gesproken”, vertelt hij. “Deze humanistische

geleerde uit Afferden beschreef al in 1545 de regels van het

golfspel in een studieboek. Voor Heiner Gillmeister, een

sporthistoricus van de universiteit van Bonn, was dit het

belangrijkste bewijs dat golf in de Lage Landen is ontstaan.

Gilmeisters opvatting is in 2002 overgenomen door de

Encyclopaedia Britannica. De Schotten strijken steeds

met de eer, maar de oorsprong ligt in de Lage Landen.”

OPEN GOLFBAANOtt zocht Gilmeister op in Bonn en van het een kwam het

ander. In 2014 organiseerde Bleijenbeek een symposium over

Afferden als de bakermat van de golfsport, nu huisvest de baan

het Nederlands Golfmuseum. De voorzitter van de museum-

stichting beet zich vast in zijn project, hij reisde stad en land

af – inclusief Schotland – om organisaties en mensen te over-

tuigen dat het museum meer is dan een commerciële truc

om Bleijenbeek op de kaart te zetten. “Ik geloof in persoonlijk

contact en heb heel veel tijd besteed aan ontmoetingen en

gesprekken”, zegt Ott. Het resultaat is een fraaie collectie en

steun van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie. Dirk-

Jan Vink, de eigenaar van de baan, is trots: “Het Nederlands

Golfmuseum past in onze filosofie van een open golfbaan.

Er wordt hier gewandeld en gefietst, je kunt met een camper

verblijven bij Paviljoen Bleijenbeek, er is een kasteelruïne en

het paviljoen met restaurant is voor iedereen toegankelijk.”

DE MUSEUMSTUKKENDe collectie bestaat uit stukken uit privécollecties en

uit items die in 2014 in het Haags Historisch Museum te

bewonderen waren, ter gelegenheid van het honderdja-

rige bestaan van de NGF. In de begintijd werd de sport op

straat, in het vrije veld en op ijs beoefend en aan de hand

van replica’s van schilderijen, afbeeldingen, teksten en

voorwerpen wordt de bezoeker door de geschiedenis van de

De Schotten strijken met de eer, maar de oorsprong ligt in de Lage Landen

John Ott, initiatiefnemer van het Nederlands Golfmuseum

Klassieke golfkleding.

Het museum heeft ook tegels van de verschillende varianten van de sport: colf, kolf, golf.

3 6

W O E N S D A G 6 J U L I 2 0 1 6G O L F . N L W e e k l y

Page 37: GOLF.NL Weekly 10-2016

sport geloodst. De collectie bestaat uit oude clubs, tassen,

karretjes, golfkleding, ballen, knipsels, posters, tegeltjes

en boeken, waaronder een replica van Pieter van Afferdens

studieboek Tyrocinium Linguae Latinae. Een van de top-

stukken is de wisselbeker van het KLM Dutch Open; met de

oprichting van het Nederlands Golfmuseum heeft deze cup

uit 1920 een vaste stek gevonden. Ook bijzonder zijn loden

golfsloffen uit de zeventiende eeuw, die dienden ter verzwa-

ring van de clubs. Sommige organisaties en privépersonen

geven spullen in bruikleen, bijvoorbeeld Romana Ooster-

beek-Airoldi. “Zij is de weduwe van Herman Oosterbeek,

mede-oprichter van Golfclub de Lingewaelsche. Hij wilde

zelf een golfmuseum beginnen maar dat is er nooit meer

van gekomen.” Ook komen er stukken via golfverenigingen

naar het museum. “Clubs als Driene, de Rosendaelsche,

Veluwse en Haagsche staan zaken af, dat stellen we erg op

prijs”, zegt Ott. “Van Golfclub Driene hebben we bijvoorbeeld

bogeyborden gekregen, teeborden uit de tijd dat par nog

niet bestond en bogey de moeilijkheid van de hole aangaf.”

NIET UIT OP OORLOGOtt bezocht in de afgelopen jaren onder meer het Brits

Golfmuseum in St. Andrews, The Home of Golf zoals de

Schotten zeggen. Ott: “Ik ging ernaartoe om inspiratie op

te doen, ze stonden me vriendelijk te woord en ik ben de

hele dag rondgeleid.” Hij zegt dat hij niet uit is op ruzie:

“Het hoeft geen derde golfoorlog te worden”. Maar natuur-

lijk kwam het boek van Pieter van Afferden ter sprake bij

zijn bezoek. “En het museum in St. Andrews houdt vast

aan het standpunt dat golf zoals het nu gespeeld wordt,

een Schotse uitvinding is.” In het studieboek van Pieter

van Afferden uit 1545 wordt al beschreven dat de bal moet

worden gespeeld naar een kuyl, maar de Schotten claimen

dat zij als eersten naar een hole speelden en dat Vlaamse

vissers de sport van Schotland naar de Lage Landen hebben

gebracht. “Maar Archie Baird, een Schot uit Gullane die

zijn huis heeft ingericht als privégolfmuseum, zegt wel

dat Nederland de basis van de golfsport is”, aldus Ott. “Hij

zegt juist dat Hollandse vissers bij hun tochten op Schot-

land strandden en golf gingen spelen als tijdverdrijf.”

TWEE KAMPENEr is dus wel degelijk sprake van een golfoorlog, de historici

zijn verdeeld in twee kampen. Het dispuut over de oorsprong

van golf is nog lang niet beslecht en zal misschien nooit tot

een einde komen. Maar Nederland heeft nu wel een golf-

museum dat de rol van de Lage Landen in de golfgeschiedenis

toont. Zoals Michiel Eijkman, de voorzitter van de Stich-

ting Nederlands Golf Archief Early Golf, bij de opening zei:

“Het past volkomen bij de doelstelling van de Koninklijke

Nederlandse Golf Federatie om de rijke geschiedenis van het

erfgoed populair te maken.” De toegang is voorlopig gratis

maar Ott en zijn team vrijwilligers stellen een donatie op

prijs. Intussen worden al voorbereidingen getroffen voor

een uitbreiding van de tentoonstellingsruimte, inclusief een

filmzaaltje, want Ott krijgt bijna wekelijks nieuwe histo-

rische stukken. Of hij vindt ze. Een week voor de opening

van het museum trof hij op een rommelmarkt een klassieke

golftas met daarin oude golf- en polostokken. Na onderzoek

door Ramon van Wingerden, coördinator breedtesport bij

de NGF, bleek het te gaan om de tas van Sjuck Bernhard

Walraad graaf van Limburg Stirum, een befaamd ruiter en

golfer aan het eind van de twintigste eeuw. Specialist Iain

Forrester, die ook antieke clubs aan het museum in bruikleen

geeft, heeft de stokken gerestaureerd. “Ik heb er vijf tientjes

voor betaald,” zegt Ott, “maar het is van een onschatbare

waarde voor de Nederlandse golfgeschiedenis.”

Van Golfclub Driene hebben we bijvoorbeeld bogeyborden gekregen

Een topstuk is de wisselbeker van het KLM Dutch Open.

3 7

G O L F M U S E U M - O P - B L E I J E N B E E K CLUBS

MEER INFORMATIE?Het Nederlands Golfmuseum (Golfbaan Landgoed

Bleijenbeek, Bleijenbeek 14, Afferden) is dagelijks

geopend. Kijk ook voor een video op: bleijenbeek.

golfenopeenlandgoed.nl/golfmuseum. Een digitaal

beeld- en tekstarchief vind je op nga-earlygolf.nl

Page 38: GOLF.NL Weekly 10-2016

De Engelse tv-presentatrice en actrice Denise Van Outen, die Nederlandse voorouders heeft, is hot. Britse golftijdschriften zijn op haar gedoken toen ze twee jaar geleden, op haar veertigste, met golf begon. Ze is een actief pleitbezorgster van

vrouwengolf geworden. “De theorie dat golf alleen voor mannen is slaat nergens op”, zegt Van Outen. “Ik zou dolgraag een tv-show maken waardoor een nieuwe generatie vrouwen met golf kennismaakt.”

PROMOTIE VAN VROUWENGOLF

“Drie Belgen in de top 25 van een European Tour-wedstrijd.

Een absoluut unicum.”

Xavier Champagne op golf.be over Thomas Pieters, Nicolas Colsaerts en Thomas Detry

in het Frans Open.

“We zijn teleurgesteld. We hadden graag de beste spelers van de

wereld op de baan zien strijden.”

Gil Hanse, architect van de olympische golfbaan over

afzeggingen van Jason Day, Rory McIlroy en anderen.

“Die straf is gewoon een lachertje.”

Tiger Woods over de strafslag die US Open-kampioen Dustin Johnson kreeg.

“We kunnen ons nu verheugen op nog veel meer

grote kampioenschappen op Royal Troon.”

Brits Open-organisator R&A. Het Brits Open wordt volgende

week op Troon gespeeld, de leden stemden vorige week voor het

aannemen van vrouwelijke leden.

Get

ty Im

ages

Go

lfsup

port

.nl

Go

lfsup

port

.nl

Get

ty Im

ages

3 8

SLOTHOLE

G O L F . N L W e e k l y W O E N S D A G 6 J U L I 2 0 1 6

Page 39: GOLF.NL Weekly 10-2016

KANAAL 14

JOOST LUITEN THE REST

HET PLEZIER VAN DE MOOISTE DUELS

GRATIS VOOR ALLE ZIGGO KLANTEN. GEEN ZIGGO KLANT?

Voor gratis Ziggo Sport heb je digitale televisie nodig. Nog geen digitale televisie? Kijk op ziggo.nl/ziggosport of bel 0900-1884

BEL 0900-1884 OF GA NAAR ZIGGO.NL/ZIGGOSPORT

ALLE MAJORS · EUROPEAN TOUR · PGA TOUR WORLD GOLF CHAMPIONSHIP (WGC) · KLM OPEN · RYDER CUP

Simon FlitterDigitally signed by Simon Flitter Date: 2016.02.26 10:56:15 +01'00'

Page 40: GOLF.NL Weekly 10-2016

ING Private Banking is trotse hoofdsponsor van het Nederlandse golfSamen met de Nederlandse Golf Federatie zetten we ons in om het Nederlandse golf te vernieuwen en te verjongen, zodat de huidige en de toekomstige generatie golfers nog meer plezier kan beleven aan de sport.

Kijk voor meer informatie en de spectaculaire afslag op ing.nl/golf