GHZ Wijzer 2009

16
Als zeer centraal gelegen ziekenhuis in het Groene Hart hebben wij u veel te bieden. Wij zijn goed en snel bereikbaar zowel met de auto als met het openbaar vervoer. Onze specialisten presteren buitengewoon goed. Sommigen zijn volgens onder- zoek zelfs de beste van Nederland. In deze GHZ Wijzer leest u over het beste wat het GHZ u te bieden heeft. Rahayu Rasidin 23 januari 2009 1 Groene Hart Ziekenhuis De beste van de regio! De chirurgen, gynaecologen en de oogartsen van het GHZ zijn, volgens onderzoek van Elsevier, de besten van deze regio! Lange wachttijden? Bij het GHZ wordt u zo spoedig mogelijk geholpen. In veel gevallen zelfs meteen. Bel: 0182-505050 en u weet hoe snel u terecht kunt! ★★★ Gastvrijheid bij het GHZ! In 2008 heeft het GHZ, als enige ziekenhuis in de regio, 3 sterren verdiend in de sterrengids Gastvrijheids- zorg. De nieuwste modernste apparatuur! Optimale zorg- verlening vraagt voortdurend om investeringen. De afdeling Radiologie van het GHZ beschikt sinds kort over de meest geavan- ceerde CT- en MRI-scanners. Het GHZ heeft diverse keurmerken bijvoorbeeld de Smiley voor kindgericht- heid, de HKZ-certificering voor de afdeling Dialyse en is in het bezit van een zieken- huisbrede NIAZ-accreditatie. Menzis adviseert haar klant om voor het GHZ te kiezen omdat u in het GHZ snel terecht kunt en de behandeling volgens de nieuw- ste inzichten, met de hoogste kwaliteit geleverd wordt. www.ghz.nl Ronald van der Heijden Willeke van Buren De KNO-artsen van het GHZ zijn, volgens onderzoek door Elsevier, al een paar jaar op rij de besten van Nederland. Voor u als inwoner van het Groene Hart is het gerustellend te weten dat u vlakbij huis een beroep kunt doen op uitstekende gezondheidszorg. Vanuit Rotterdam bent u in 10 minuten in onze poli in Nieuwerkerk a/d IJssel en in 20 minuten in het GHZ in Gouda. GHZ heeft de beste KNO-artsen van NL! Ik ben Sibbe van Egmond, longarts bij het Groene Hart Ziekenhuis Gouda. Samen met de afdelingen Cardiologie en Neurologie zijn we tweede in de regio en scoren we landelijk boven gemiddeld. We zijn trots dat we als streekziekenhuis in het midden van het Groene Hart voor u als patiënt zeer succesvol zijn en in sommige disciplines de beste specialistenteams van Nederland hebben. S ibbe van Egmond

description

GHZ Wijzer 2009

Transcript of GHZ Wijzer 2009

Page 1: GHZ Wijzer 2009

Als zeer centraal gelegen ziekenhuis

in het Groene Hart hebben wij u

veel te bieden. Wij zijn goed en snel

bereikbaar zowel met de auto als

met het openbaar vervoer. Onze

specialisten presteren buitengewoon

goed. Sommigen zijn volgens onder-

zoek zelfs de beste van Nederland.

In deze GHZ Wijzer leest u over het

beste wat het GHZ u te bieden heeft.

Rahayu Rasidin

23 januari 2009 1 Groene Hart Ziekenhuis

De beste van de regio!De chirurgen, gynaecologen en de oogartsen van het GHZ zijn, volgens onderzoek van Elsevier, de besten van deze regio!

Lange wachttijden?Bij het GHZ wordt u zo spoedig mogelijk geholpen. In veel gevallen zelfs meteen. Bel: 0182-505050 en u weet hoe snel u terecht kunt!

★★★ Gastvrijheid bij het GHZ! In 2008 heeft het GHZ, als enige ziekenhuis in de regio, 3 sterren verdiend in de sterrengids Gastvrijheids-zorg.

De nieuwste modernste apparatuur! Optimale zorg-verlening vraagt voortdurend om investeringen. De afdeling Radiologie van het GHZ beschikt sinds kort over de meest geavan- ceerde CT- en MRI-scanners.

Het GHZ heeft diverse keurmerken bijvoorbeeld de Smiley voor kindgericht-heid, de HKZ-certifi cering voor de afdeling Dialyse en is in het bezit van een zieken-huisbrede NIAZ-accreditatie.

Menzis adviseert haar klant om voor het GHZ te kiezen omdat u in het GHZ snel terecht kunt en de behandeling volgens de nieuw-ste inzichten, met de hoogste kwaliteit geleverd wordt.

www.ghz.nl

Ronald van der Heijden

Willeke van Buren

De KNO-artsen van het GHZ zijn, volgens onderzoek door Elsevier, al een paar jaar op rij de besten van Nederland. Voor u als inwoner van het Groene Hart is het gerustellend te weten dat u vlakbij huis een beroep kunt doen op uitstekende gezondheidszorg. Vanuit Rotterdam bent u in 10 minuten in onze poli in Nieuwerkerk a/d IJssel en in20 minuten in het GHZ in Gouda.

GHZ heeft de beste KNO-artsen van NL!

Ik ben Sibbe van Egmond, longarts bij het Groene Hart

Ziekenhuis Gouda. Samen met de afdelingen Cardiologie

en Neurologie zijn we tweede in de regio en scoren we

landelijk boven gemiddeld. We zijn trots dat we als

streekziekenhuis in het midden van het Groene Hart

voor u als patiënt zeer succesvol zijn en in sommige

disciplines de beste specialistenteams van

Nederland hebben.

Sibbe van Egmond

Page 2: GHZ Wijzer 2009

Een chirurg voert operaties uit. Dit kunnen kleine operaties onder lokale verdoving zijn, maar ook grote ingrijpende operaties. De chirurgen van het GHZ zijn, volgens een onder-zoek naar de beste specialisten uitgevoerd door Elsevier, voor de tweede opeenvolgende keer uitgeroepen tot de beste van de regio. De chirurgen voeren alle gangbare operaties uit en zijn vooral gespecialiseerd in minimaal invasieve ingrepen bij galblaas-, dikke darm aandoeningen (kijkbuisoperaties) en bij spataderen (laserchirurgie). Subspecialismen zijn onder andere: traumatologie, vaatchirurgie, longchirurgie, maagdarmchirurgie, vetzuchtchirurgie en de mammapoli.

Chirurgie

RabenOttowv.d. Linden

TsjengSwankSchmitz

Weijers

Een KNO-arts houdt zich bezig met aandoeningen van keel, neus en oren, het hoofd-hals gebied en allergie van de bovenste luchtwegen. U kunt hierbij denken aan het verwijderen van keelamandelen, neusverstoppingsklachten, correcties van uitwendige neusvorm en behandeling van slechthorendheid. Daarnaast behandelt de KNO-arts slaap- en/of snurkproblemen en is er een spreekuur voor kinderen met spraak-/taalontwikkelingsproblemen. De KNO-artsen van het GHZ zijn, volgens een onderzoek uitgevoerd door Elsevier, meerdere jaren op rij de besten van Nederland.

Keel-, Neus- en Oorheelkunde

SchuwirthLopuhaäKemperBakker

Klinisch chemici adviseren artsen op het gebied van het gebruik van laboratorium-diagnostiek bij hun patiënten en de interpretatie van de onderzoeksresultaten. Als uit-vloeisel daarvan geven zij leiding aan het laboratorium, dat met alle artsen in de regio Midden Holland samenwerkt. Daarnaast zijn zij verantwoordelijk voor de bloedtransfusiedienst, die behalve in het ziekenhuis ookde bloedtransfusies verzorgt bij ernstig zieke patiënten in verpleeghuizen, in enkele gevallen bij de patiënt thuis.

Longartsen diagnosticeren en behandelen aandoeningen binnen de borstholte, met uitzondering van hart en grote bloedvaten. Een belangrijk deel van het werk van de longartsen betreft ziekten zoals astma, chronische bronchitis, emfyseem (COPD), longontsteking, longkanker en het slaapapneusyndroom. Maar ook aandoeningen die weinig frequent voorkomen zoals tuberculose en de ziekte van Besnier-Boeck (sarcoïdose) behoren tot het terrein. De longartsen van het GHZ zijn, volgens een onderzoek naar de beste specialisten uitgevoerd door Elsevier, de tweede van de regio en scoren landelijk boven gemiddeld.

Klinische Chemie

Kok Thomas

PouwPrinsv. Egmondv. Assen

Longgeneeskunde

v. Gent

Schlejen

v.d. Wijk

Een gynaecoloog is dé specialist op het gebied van zwangerschap en bevalling. Daarnaast doet een gynaecoloog onderzoek naaren behandeling van gynaecolo-gische aandoeningen, zoals baarmoederafwijkingen. Ook vrouwen met urineverlies en verzakkingsproblemen worden doorverwezen naar een gynaecoloog. De gynaecologen van het GHZ zijn, volgens een onderzoek naar de beste specialisten uitgevoerd door Elsevier, voor de tweede opeenvolgende keer uitgeroepen tot de beste van de regio.

Gynaecologie/ Verloskunde

v. Meir Nijmanv. HuiselingHallenslebenAdmiraal

Op de afdeling Intensive Care werken vier intensivisten, artsen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van ernstig zieke patiënten die bloeddrukbewaking en/of kunstmatige ademhaling behoeven. In het GHZ zijn twee anesthesio-loog-intensivisten, één internist-intensivist en één chirurg-intensivist werkzaam.

Intensive Care Geneeskunde

RabenPetjakHassingHübner

Westerbeek

Versteegh

Een kinderarts behandelt kinderenin de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Er zijn speciale spreekuren voor kinderen met hartklachten, diabetes, astma, incontinentieklachten, een taal-achterstand of spraakproblemenen het syndroom van Down.

Kindergeneeskunde

Tjon Pian GiKramerStarreveldv. LeerHoekx

v. Lindern

Maag-, darm- en leverziekten

Het specialisme maag-, darm-, leverziekten (MDL) houdt zich bezig met onderzoek en de behandeling van de spijs-verteringsorganen, zoals slokdarm, maag, dunne darm,dikke darm, lever, galblaas en galwegen, en alvleesklier.Zo kan de maag-darm-leverarts met behulp van een endoscoop (een kijkslang) de maag of darm onderzoeken. Als dat nodig is kan de arts tijdens dit onderzoek meteen kleine ingrepen doen, bijvoorbeeld stukjes weefsel wegnemen voor onderzoek, (darm)poliepen of galstenen verwijderen.

v.d. HeydenLaiTielenTen Hove

Anesthesiologie

KralkaKoopmanEversBeAxt

ZwartSchoutenRegieliFrederiksNugteren

Een anesthesioloog richt zich op de narcose of plaatselijke verdoving tijdens een ingreep. De anesthesioloog is tevens betrokken bij de zorg voor patiënten voor en na een operatie. Goede pijnbestrijding is hiervan een onderdeel. Daarnaast houdt de anesthesioloog een Preoperatief Spreekuur. In overleg met de patiënt wordt dan bepaald wat tijdens de operatie de meest geschikte vorm van verdoven is. Op de polikliniek Pijnbestrijding behandelt de anesthesioloog patiënten met chronische pijnklachten en pijnklachten als gevolg van kanker.

Een cardioloog richt zich op aandoeningen van het hart, bijvoorbeeld een hartinfarct, ritmestoornissen van het hart en hartfalen.Wij beschikken over een grote afdeling Hart-functie waar allerlei onderzoeken aan hart en bloedvaten plaatsvinden. Daarnaast is aan dit specialisme de hartrevalidatie verbonden, waar patiënten na een hartinfarct of hartoperatie lichamelijke training krijgen en persoonlijke begeleiding. De cardiologen van het GHZ zijn, volgens een onderzoek naar de beste specialisten uitgevoerd door Elsevier, de tweede van de regio en scoren landelijk boven gemiddeld.

Cardiologie

Viergeverv. HessenHillersv. DobbenburghOskam

Een dermatoloog onderzoekt, behandelt en begeleidt patiënten met huid- en geslachtsziekten. Dit gebeurt vooral op de polikliniek. Een belangrijk onderdeel van de dermatologie is lichttherapie en er zijn spreekuren voor bijvoorbeeld SOA (seksueel overdraagbare aandoeningen) en constitutioneel eczeem.

Dermatologie & Venerologie

SchotMooyaartv.d. HamBruynzeel

Een kaakchirurg houdt zich bezig met zowel aandoeningen aan tanden en kiezen als aandoeningen aan de kaak, de aangezichtsbeenderen en het mondslijmvlies. U kunt hierbij denken aan goed- en kwaadaardige gezwellen, aangeboren gezichtsafwijkingen en kaakgewrichtsafwijkingen.

Kaakchirurgie

Ramdat MisierBender

De internisten houden zich bezig met inwendige genees-kunde in de breedste zin van het woord. Er zijn verschil-lende aandachtsgebieden, zoals diabetes, nefrologie (nierziekten), oncologie (kanker), hematologie (bloed-ziekten), endocrinologie (hormonen en stofwisseling), infectieziekten en vasculaire geneeskunde.

PeltenburgHoogmaEijgenraamJiev.d. Beld

v.d. TorrenTanisKosterSimonis

Interne Geneeskunde

Een geriater richt zich op ouderenmet meerdere aandoeningentegelijkertijd. Vaak gaat het omeen combinatie van lichamelijke,psychische en sociale problemen.Een geriater heeft deskundigheidop het terrein van de ouderdoms-ziekten en bekijkt niet alleen lichamelijke ziekten, maar juist de hele mens en thuissituatie.

Geriatrie

v. Bruggen v.d. Sanden

Janssen

*volgens onderzoek uitgevoerd door Elsevier

23 januari 2009 2 Groene Hart Ziekenhuis

2e van de regio*

beste van de regio*

beste van de regio*

2e van de regio*

beste team van NL*

Op deze pagina’s kunt u vinden welke specialismen in het GHZ gevestigd zijnen wie de specialisten van die afdeling zijn. Voor meer informatie: www.ghz.nlSpecialisten

Page 3: GHZ Wijzer 2009

NeurochirurgieDe neurochirurg richt zich op operaties aan hetcentrale zenuwstelsel. Aandoeningen aan hersenen,het ruggenmerg, de schedel en de wervels staan centraal. Neurochirurgie behandelt ook aandoenin-gen aan het ‘perifere zenuwstelsel’. Dit zijn bijvoor-beeld de zenuwen die naar de ledematen lopen. Wurzer

Een medisch psycholoog onderzoekt en behandelt klachten van emotionele aard en de samenhang ervan met mogelijke lichamelijke aandoeningen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: overmatige angst voor een medische ingreep of bij een levens-bedreigende ziekte, klachten waar (nog) geen lichamelijke oorzaak voor te vinden is en problemen met het accepteren en verwerken van een handicap.

Medische Psychologie

BuschWesselsWagenaarVosmeer

Een orthopedisch chirurg behandelt aandoeningen en letsels die te maken hebben met het steun- en bewegings-apparaat. Dit loopt uiteen van het plaatsen van gewrichts-protheses, het herstellen van klompvoetjes bij kinderen,het behandelen van meniscus en kruisbandletsel tot het opereren van een hernia. Er zijn verschillende spreekuren, zoals het sportspreekuur, het voetenspreekuur en hetscoliosespreekuur. Daarnaast is er een kinderspreekuur.

Orthopedie

WijffelsPoelmannOnstenkv.d. Oever

De radioloog kan met behulp van beeldvormende technie-ken constateren of een lichaamsdeel of orgaan ziek of gezond is. Er wordt gewerkt met moderne onderzoeks-technieken als echografi e, computer tomografi e (CT) en Magnetische Resonantie Imaging (MRI). De werkzaamhe-den van de radioloog bestaan niet alleen uit het vaststellen van een diagnose. De radioloog doet tevens dotter/stent behandeling van vaten en voert puncties en drainages uit.

Radiologie

Halfhidev. EngelenDurakuChang Pan HuoDe Bakker

FalkeTaniaRietveldPeetersv. Oerle

Seksuologie

Reumatologie

SchouffoerMolenaar

Revalidatiegeneeskunde

v.d. SteenRuttenBruinings

Sportgeneeskunde

Urologie

Fernandesv.d. Driftv. Caubergh

Ziekenhuisfarmacie

Pathologie

Giessenv. DijkHogenhuisv. Bekkum -De Jonge

Een klinisch patholoog is een medisch specialist die cellen en weefsels onderzoekt. Deze zijn afkomstig van een ingreep door een dokter. Hij verricht zelf puncties. Voorbeelden van onderzoek: baarmoederhalsuitstrijken en weefselonderzoek als huid (moedervlekken) en tumoren van bv darm, borst. De uitslag van deze onderzoeken (diagnose) wordt aan de inzendende dokter medegedeeld. Hierop kan de behandeling worden gestart. Daarnaast heeft hij een adviserende rol in patiëntenbesprekingen zoals de kankerbespreking. Incidenteel wordt onderzoek op overledenen verricht die in het ziekenhuis zijn overleden (obductie of sectie).

De seksuoloog is een arts of een psycholoog die zowel naar de lichamelijke als psychosociale kanten van een seksueel probleem kijkt. Seksuologie betreft vooral het geven van voorlichting aan en behandeling van stellen en individuen met seksuele problemen.

De reumatoloog richt zich op het behandelen van ziekten waarbij het bewegingsapparaat en/of de inwendige organen zijn aangedaan. Reuma is een verzamelnaam voor ongeveer 200 verschillende reumatische ziekten, die zijn in te delen in vier groepen: artritis (gewrichtsontsteking), bindweefsel- of systeemziekten, artrose en weke delen-reuma.

De revalidatie-artsen houden zich bezig met problemen als gevolg van ziekte, ongeval of een aangeboren aandoening. Subspecialismen zijn behandeling van spasticiteit, hyper-mobiliteit en ontwikkelingsstoornissen bij kinderen.

U kunt bij de sportarts terecht als u problemen heeft bij het sporten. Bijvoorbeeld als u niet fi t bent of last heeft van vermoeidheid. Ook verricht de sportarts de (verplichte) sportkeuringen voor onder andere duiken,wielrennen, motor- en autosport, ALO- en CIOS-opleidingen. Naast medische begeleiding geeft een sportarts ook voorlichting, bijvoorbeeld op het gebied van gewichtsbeheersing, fi theid en gezondheid.

De uroloog houdt zich bezig met aandoeningen van de nieren, urineleiders, blaas en plasbuis bij de man, de vrouw en het kind. De uroloog behandelt niet alleen plasklachten bij mannen en vrouwen, maar voert ook operaties aan bijvoorbeeld nieren, blaas en prostaat uit. Besnijdenissen, sterilisatie bij de man en urineverlies bij vrouwen behoren ook tot de aandachtsgebieden van de uroloog.

Een ziekenhuisapo-theker zorgt voor de geneesmiddelen in het ziekenhuis. Dit betekent onder meer geneesmiddeleninkoop en -distributie, medicatiebegeleiding, voorlichting over de juiste toepassing van geneesmiddelen, bloedspiegelbepalingen, bereiding en kwaliteitscontrole van geneesmiddelen.

Nucleaire GeneeskundeDe nucleair geneeskundige is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van patiënten met radiofarmaca, dit zijn licht radio-actief gemaakte geneesmiddelen. Dankzij de straling die het radio-farmacon uitzendt, is het mogelijk de werking van een orgaan met zeer gevoelige apparatuur vast te leggen. Ook vindt onderzoek plaats met een botdichtheid-meter, een apparaat waarmee botontkalking opgespoord wordt. De behandeling van een beperkt aantal ziekten met behulp van radiofarmaca behoort eveneens tot het terrein van de Nucleaire Geneeskunde.

Alsemgeest

Walenbergh BoumaHaga-Lakhi

Abels-Fransen Sloof

Plastische chirurgieDe plastische chirurgie is een breed vakgebied en richt zich onder andere op het behandelen en herstellen van aangeboren aan-doening zoals een hazenlip of een gespleten gehemelte. Daarnaast is de handchirurgie een zeer belangrijk aandachtsgebied. Het gaat hierbij om de behandelingen van aandoeningen aan de handen en polsen bijvoorbeeld het carpale tunnel syndroom, de ziekte van Dupuytren, gewrichts-afwijkingen en beschadigingen van pezen en banden. Ook speelt de plastische chirurg een cruciale rol bij het herstellen van de gevolgen van ongelukken, brandwonden en kanker. Borstreconstructies en de operatieve behandeling van huid-kanker komen steeds vaker voor. Naast deze reconstructies verricht de plastische chirurg ook cosmetische ingrepen zoals facelifts, liposuctie, correcties van neus, oogleden en oren.

Scholtens Ackermans

Leusink Schenkkan

*volgens onderzoek uitgevoerd door Elsevier

23 januari 2009 3 Groene Hart Ziekenhuis

Medische Microbiologie

De medisch microbiologen geven adviezen over diagnostiek, behandeling en preventie van infecties. Daarnaast verrichten zij onderzoek en houden zich bezig met de preventie van ziekenhuis-infecties. Het GHZ heeft samen met het Reinier de Graaf Gasthuis Delft één gezamenlijke vakgroep Medische Microbiologie.

MattsonVreedev.d. VormSmeets

Spaan

De neurologen richten zich op ziekten van het zenuwstelsel, zoals ziekten van de hersenen, ruggenmerg, zenuwen en spieren. Hieronder vallen ziekten als epilepsie, multiple sclerose, Parkinson, dementie, spierziekten en hersentumo-ren. Er zijn speciale spreekuren voor mensen met hoofdpijn, slaapstoornissen en het carpale tunnelsyndroom. Ook is er een dagbehandeling voor mensen die een TIA hebben gehad. De neurologen van het GHZ zijn, volgens een onderzoek naar de beste specialisten uitgevoerd door Elsevier, de tweede van de regio en scoren landelijk boven gemiddeld.

Neurologie

Schuurlingv. MeerKloosDalman Verheul

2e van de regio*

Oogartsen houden zich bezig met onderzoek en de (operatieve) behandeling van afwijkingen van het oog en stoornissen in het gezichtsvermogen. Denk hierbij aan glaucoom, staar of droge ogen. Tevens is behandeling van bijziendheid of verziendheid mogelijk door lasercorrectie of een kunstlensimplantaat. De oogartsen van het GHZ zijn, volgens een onderzoek naar de beste specialisten uitgevoerd door Elsevier, voor de tweede opeenvolgende keer uitgeroepen tot de beste van de regio.

Oogheelkunde

Horstv.d. HeuvelDoornenbalBouwens Schwartzenberg

beste van de regio*

Page 4: GHZ Wijzer 2009

Werken in het GHZ… Dagelijks zetten onze 2.200 medewerkers, 125 medisch specialisten en 80 vrijwilligers zich in om de patiënten in ons ziekenhuis goede zorg te bieden. Werken in het GHZkunnen we het beste omschrijven als werken in een organisatie waar collegialiteit, samen-werking, kwaliteit en opleiding centraal staan. Ons doel is om specialistische zorg in een gastvrije omgeving te bieden. Dit doel kunnen wij alleen bereiken met de juiste mensen.

Ben jij starter of heb je al de nodige ervaring? Op www.ghz.nl vind je ons complete vacatureoverzicht. Als dé baan voor jou er even niet bijstaat, kun je ook altijd een opensollicitatie sturen naar [email protected].

Leren in het GHZ… Heb jij minimaal vmbo, havo of mbo? Dan zijn er volop instroommogelijkheden voor één van onze beroepsopleidingen. Maar ook voor verpleegkundigen die zich willen specialiseren heeft het GHZ een ruime keus aan vervolgopleidingen. Dit zijn allemaal opleidingen waarbij werken en leren samen gaan via de zogenoemde duale leerweg. Het praktijkgedeelte van de opleiding krijg je in het ziekenhuis. Het theoretische deel volg je extern. In de meeste gevallen bij een Hogeschool of ROC. Tijdens de opleiding ontvang je salaris en de opleidingskosten komen meestal voor rekening van het ziekenhuis. Bezoek eens onze site www.ghz.nl, hier vind je o.a. ons volledige opleidingsaanbod en kun je ook verhalen lezen van mensen die bij ons werken en een opleiding volgen.

Help jij mee, ons motto: ‘Onze zorg gaat verder...’ waar te maken?

Wij zoeken enthousiaste leerlingen en collega’s

Naam: SimoneFunctie: SEH-verpleegkundigeOpleiding: Mbo verpleegkunde (beroepsbegeleidende leerweg in het GHZ), bezig met specialisatie SEH-verpleegkunde

Naam: TimFunctie: Coördinator Service & OnderhoudOpleiding: Mbo elektrotechniek, bezig met hbo Technische bedrijfskunde

Naam: KalebFunctie: Leerling radiodiagnostisch laborantOpleiding: Verkort hbo Multimedia ontwikkeling

Naam: LynneFunctie: Leerling anesthesie-assistentOpleiding: Havo

Werkenen leren beursBen jij geïnteresseerd om te werkenof een opleiding te volgen in het GHZ? Op woensdag 22 april 15.00 uur- 20.00 uur organiseren wij een Werken en Leren beurs op de Bleulandlocatie in Gouda. Op de beurs vind je allerlei informatie over werken bij het GHZ en onze verschillende opleidingen. Van verschillende afdelin-gen zijn collega’s, HRM-adviseurs, opleidingsadviseurs, leerlingenen praktijkbegeleiders aanwezig.

“Na mijn opleiding ben ik begonnen als verpleegkundige op de afdeling Chirurgie. Dit beviel goed maar na drie jaar zocht ik een verdieping in mijn vak.

In het GHZ kun je als verpleegkundige verschillende specialistische vervolgopleidingen volgen. Ik koos voor de specialisatie verpleegkundige Spoedeisende Hulp (SEH). Een functie vol hectiek, afwisseling en waarin ik echt iets voor mensen kan betekenen. Een bezoek aan de SEH kan veel impact hebben voor de patiënt en familie. Het is mijn taak om duidelijk uitleg te geven en goede verpleegkundige zorg te verlenen. Wat betreft de zorg heb ik een heel divers beroep, het ene moment sta ik een pink te verbinden, het andere moment ben ik bezig met een reanimatie.

Ben je op zoek naar dynamiek en afwisseling in je werk dan biedt het GHZ volop mogelijkheden.”

“Ik ben mijn loopbaan begonnen bij een aantal technische bedrijven, op een bepaald moment ben ik overgestapt naar het GHZ.

Ik vind het bijzonder om bij te dragen aan optimale zorg voor onze patiënten. Ander voordeel van werken in het GHZ is de veelzijdige techniek in het ziekenhuis, je vindt hier bijna alle soorten installaties. Het ziekenhuis biedt veel opleidings- en doorgroeimogelijkheden. Zo ben ik na het volgen van een aantal opleidingen van medewerker Technische Dienst doorgegroeid naar installatieverantwoordelijke. Sinds 2,5 jaar ben ik Coördinator Service & Onderhoud en geef ik leiding aan een hecht team van 19 medewerkers.

Iedereen die toe is aan een nieuwe uitdaging in de techniekkan ik een functie in ons ziekenhuis aanraden!”

“De zorg heeft mij altijd al getrokken, klaarstaan voor mensen past bij mij. Twee beroeps-opleidingen van het GHZ spraken mij in het bijzonder aan: operatie-assistent of anesthesie-assistent. Ik heb voor de laatste opleiding gekozen. Als anesthesie-assistent begeleid ik patiënten tijdens een operatie. Ik bewaak de vitale lichaamsfuncties en controleer apparatuur, medicijnen en infuussystemen. Momenteel ben ik nog in opleiding, dit betekent dat ik afwisselend een periode op school zit of aan het werk ben. Mijn werkzaamheden voer ik onder begeleiding van een gediplomeerde collega uit. De combinatie van werken en leren bevalt mij uitstekend. De theorie die ik op school krijg, kan ik direct toepassen en is heel herkenbaar. Vanaf dag één van mijn opleiding ben ik bij de zorg voor patiënten betrokken en weet ik zeker dat ik hier op mijn plek zit.

Als je leren en werken wilt combineren dan ben je binnen het GHZ aan het goede adres.”

“ Werken in een ziekenhuis heeft mij altijd getrokken, de zorg voor mensen vind ik bijzonder. Toch koos ik in eerste instantie voor een beroep in een andere sector. Uiteindelijk heb ik voor mezelf de knoop doorgehakt en gesolliciteerd naar een leerlingfunctie op de afdeling Radiologie.

Ik werd aangenomen en een langgekoesterde wens ging in vervulling. Als radiodiagnostisch laborant maak ik medische foto’s van patiënten door middel van verschillende apparatuur zoals röntgen, MRI of CT. Ik zit in het eerste jaar van mijn opleiding die ik deels op school en deels in het ziekenhuis volg.

Het bevalt mij heel goed, mocht je ook geïnteresseerd zijn in een functie waarin techniek en mensenwerk worden verenigd, kom dan eens een dagje op onze afdeling meelopen!”

Direct solliciteren www.ghz.nl/vacatures

23 januari 2009 4 Groene Hart Ziekenhuis

Page 5: GHZ Wijzer 2009

www.ghz.nl: informatief & interactief• Download één van onze ruim 400 patiëntenfolders• Lees de weblog van verpleegkundige Vera• Stuur een e-card naar een patiënt• Vul een tevredenheidsenquête in

Weet u ons op internet te vinden?

Hoe maak ik een afspraak? Waar moet ik zijn? Wat neem ik mee? En wie is mijn behandelend arts?Op onze website vindt u antwoorden op al uw vragen over uw eerste bezoek aan de polikliniek. Ook vindt u er de folder ‘Goed

voorbereid op gesprek’ met handige tips. Daarnaast kan het prettig zijn ervaringen uit eerste hand te horen. Op de site kunt u

openhartige verhalen lezen van patiënten die u voorgingen. Kortom, door een bezoek online voorafgaand aan een ‘echt’ bezoek

weet u beter wat u te wachten staat, waardoor u ongetwijfeld met een gerust(er) hart het ziekenhuis binnenstapt.

Vraag het VeraStel, u bent bij uw arts geweest, maar

eenmaal thuis heeft u toch nog

vragen. Via onze website kunt u uw

vraag eenvoudig stellen aan Vera,

onze virtuele verpleegkundige.

Medische encyclopedieVeel mensen ‘googelen’ op internet naar gezondheidsinformatie. Wilt u er zeker

van zijn dat de informatie die u online raadpleegt betrouwbaar en actueel is, denk

dan ook eens aan de GHZ-website. U vindt hier een medische encyclopedie

met begrijpelijke informatie over ruim 5.500 ziektes, aandoeningen en

behandelingen. Van Alzheimer tot Zwangerschapsvergiftiging.

Informatiebijeenkomsten

Het Groene Hart Ziekenhuis organiseert regelmatig inloopdagen en

informatiebijeenkomsten. U wordt hier voorgelicht door artsen, specialistisch

verpleegkundigen of andere betrokken medewerkers. Er zijn onder andere

bijeenkomsten over bevallen, borstvoeding, borstkanker, reuma en chronische

pijn. Kijk voor een overzicht op www.ghz.nl/informatiebijeenkomsten.

Speciale websites:• Gynaecologie & Verloskunde:

www.ghz.nl/gynaecologie

• Orthopedie:

www.ghz.nl/orthopedie

• Keel-, Neus- en Oorheelkunde:

www.ghz.nl/kno

Manfred Petjak

23 januari 2009 5 Groene Hart Ziekenhuis

Page 6: GHZ Wijzer 2009

23 januari 2009 6 Groene Hart Ziekenhuis

U vindt gemakkelijk de weg in het GHZIk ben Gerrit de Boer, vrijwilliger in het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ).

Samen met mijn collega gastheren en gastvrouwen sta ik klaar om

u van harte welkom te heten in het GHZ de weg te wijzen.

Als u bij ons op bezoek komt voor een opname of controle is het wel

zo prettig als iemand klaar staat om je op weg te helpen.

Gerrit de Boer

Waar moet u zijn?Adresgegevens Groene Hart Ziekenhuis

BleulandlocatieBleulandweg 10, 2803 HH Gouda (poliklinieken en verpleegafdelingen)

JozeflocatieGraaf Florisweg 77, 2805 AH Gouda (poliklinieken en verpleegafdelingen)

Polikliniek Nieuwerkerk a/d IJselDoortocht 40, 2914 KA Nieuwerkerk a/d IJssel

GHZPostadres Postbus 1098, 2800 BB GoudaTelefoon (0182) 50 50 50 Fax (0182) 50 50 51 Internet www.ghz.nl

Het Groene Hart Ziekenhuis heeft op verschillende locaties poliklinieken en onderzoeks-, verpleeg- of behandel-afdelingen. Vraag bij het maken van uw afspraak naar dedesbetreffende locatie, de zone en het bestemmingsnummer. Op elke locatie vindt u bij de ingang een overzichtsbord met daarop de poliklinieken en onderzoeks- en behandel-afdelingen vermeld. U kunt ook de hulp van een van onze gastheren of gastvrouwen vragen.

Vraag het onze gastheren en gastvrouwen!Heeft u algemene vragen over het ziekenhuis, onze gast-heren en gastvrouwen staan klaar om ze te beantwoorden. Ook kunt u ze de weg vragen. En komt u voor opname dan begeleiden ze u naar de afdeling waar u naar toe moet.

Wat neemt u mee?Als u zich meldt bij de balie van de specialist of onderzoeks- of behandelafdeling wordt gevraagd naar:

• uw afsprakenmapje (patiëntenregistratie) • een lijstje met medicijnen die u regelmatig gebruikt • als u nog niet geregistreerd bent, moet u dat eerst laten doen • uw verwijsbrief • uw identificatiebewijs

Het GHZ is slechts

20 minuten rijden

vanaf Rotterdam!

U heeft een poliklinische afspraak?Bij de meeste gezondheidsklachten is een bezoek aan de huisarts voldoende. Als het nodig is, verwijst deze u naar een specialist in het ziekenhuis of naar onderzoeks- of behandelafdelingen. Bedenk voor uzelf of het handig is om iemand mee te nemen naar het ziekenhuis. Twee horen meer dan één. En zo kunt u thuis nog eens bespreken wat u heeft gehoord.

Afspraak makenMaak voor een bezoek aan een medisch specialist of aan één of meer onderzoeks- of behandelafdelingen altijd een telefonisch afspraak. U kunt daarvoor rechtstreeks bellen met polikliniek of de afdeling. Een overzicht van de telefoonnummers vindt u hiernaast.

Afspraak wijzigen Bent u voor een reeds gemaakte afspraak verhinderd, bel dan zo spoedig mogelijk voor het afzeggen van de afspraak. U kunt meteen een nieuwe afspraak maken.

Moeite met het Nederlands?Het GHZ biedt voor anderstaligen een Tolken-telefoon. Ook kan een patiëntenvoorlichter allochtonen langskomen. Deze voorlichter is geen tolk maar spreekt wel Nederlands, Arabisch, Marokkaans en Berbers. Vraag naar deze service, die uiteraard gratis is, bij het maken van een afspraak.

De uitslag van uw onderzoeken

Heeft uw huisarts u doorverwezen voor een onderzoek dan krijgt u de uitslag van dit onderzoek van hem of haar te horen. Bent u echter door uw huisarts doorver-wezen naar een specialist, dan krijgt u van de specialist de uitslag te horen.

Hoort u slecht of bent u doof?Bent u doof of slechthorend dan kunt voor uw gesprek met een arts of verpleegkundige een gebarentolk regelen via Bureau Tolknet, telefoon: (0346) 33 23 32, teksttelefoon: ( 0346) 33 23 33, e-mailadres: [email protected] of website: www.tolknet.org. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Als het GHZ de gebarentolk regelt dan moet u wel kosten betalen.

Uw eerste afspraak?Komt u voor de eerste keer voor opname of controle in het GHZ of het is langer dan een jaar geleden dat u bij ons op bezoek was, dan vragen wij u zich te registreren in ons patiëntenbestand.

PatiëntenregistratieWelke gegevens worden geregistreerd?- uw naam en adres, - nummer van uw identificatiebewijs (bijv. paspoort) Wij vragen u een geldig identificatiebewijs te laten zien- burgerservicenummer- naam van uw huisarts- gegevens van uw verzekering Neem hiervoor het pasje of de papieren van uw verzekering meeNa registratie ontvangt u een afsprakenmapje met hierop uw gegevens. Neem dit mee bij elke keer dat u voor controle of opname komt.

Uw gegegevens zijn gewijzigdAls uw gegevens wijzigen, u bent bijvoorbeeld verhuisd, dan vragen wij u deze gegevens door te geven bij de balie van de patientenregistratie

Locatie balie PatiëntenregistratieBleulandlocatie: bij de de receptie van de polikliniekJozeflocatie: naast de receptie bij de hoofdingangNieuwerkerk a/d IJssel: bij de receptie

Page 7: GHZ Wijzer 2009

23 januari 2009 7 Groene Hart Ziekenhuis

Jantine Roos

U komt op bezoekBezoektijdenIn de middag is het bezoek van 13.30 - 14.30 uur en in de avond van 18.00 - 20.00 uurOp officiële feestdagen is de bezoektijd doorlopend van 13.30 - 20.00 uur.

Afwijkende bezoektijdenKindergeneeskunde: 14.30 - 19.00 uurKortdurend Verblijf Afdeling: 16.00 - 20.00 uurGynaecologie/Verloskunde: 11.00 - 12.00 uur en 16.00 - 20.00 uurIntensive Care: 14.30 - 15.00 uur (naaste familieleden), 18.30 - 20.00 uur

Bezoekregels- Voor bezoek op de verpleegafdeling geldt per patiënt een maximum van twee bezoekers.- Bent u met meer dan twee personen op bezoek, wissel elkaar dan af.- Overleg met de familie wanneer bezoek het meest gelegen komt. - Wanneer een patiënt niet in bed of op de afdeling hoeft te blijven, kunt u gezamenlijk

naar het dagverblijf op de verpleegafdeling gaan. - Wanneer de toestand van de patiënt dit toelaat kunt u ook samen iets gebruiken in het

restaurant of in de koffiehoek.- Wij proberen zoveel mogelijk te voorkomen dat een patiënt onder bezoektijd een

onderzoek heeft. Dit lukt echter niet altijd.

Koffiehoek en winkeltjeZowel op de Bleuland- als de Jozeflocatie is een koffiehoek en een winkeltje.U kunt daar terecht voor kranten, tijdschriften, cadeau-artikelen, fruit, snoep, koffie, kleine snacks en bloemen.

OpeningstijdenJozef- en Bleulandlocatie: maandag t/m vrijdag van 8.30 - 20.00 uur. In het weekend en op feestdagen kunt u op de Bleulandlocatie van 13.30 - 20.00 uur terecht. En op de Jozeflocatie tussen 15.30 en 19.00 uur.Polikliniek Bleulandlocatie: maandag t/m vrijdag van 8.30 - 16.00 uur

Restaurants in het GHZU kunt op de Bleuland- en de Jozeflocatie tegen betaling een lunch of diner gebruiken. en dagelijks genieten van de keuze van de chefkok of het broodje van de dag.

Restaurant ‘De Ridderhof’- derde verdieping van de Bleulandlocatie.

OpeningstijdenWerkdagen: 8.00 - 18.30 uur. Weekend en op feestdagen: 12.00 - 13.30 en 17.00 - 18.00 uur.

Restaurant ‘De Florishof’ - op de begane grond van de Jozeflocatie.

OpeningstijdenWerkdagen: 9.30 - 11.30 en 12.00 - 16.30 en 17.00 - 18.00 uur.Weekend en feestdagen gesloten

Bereikbaarheid GHZ: Bleuland- en JozeflocatieHet Groene Hart Ziekenhuis heeft op verschillende locatie poliklinieken, onderzoeks- of behandelafdelingen en verpleegafdelingen.

Met de autoDe routes naar de locatie van het Groene Hart Ziekenhuis staan, zodra u Gouda binnenrijdt, aangegeven op de ANWB-borden. Kijk voor een routebeschrijvingop onze internetsite www.ghz.nl.

Met openbaar vervoerHet NS station ligt op ongeveer 5 minuten loopafstand. Met de bus kunt u ons bereiken met stadsbusen streekbus 177,186 en 187.

Parkeren BleulandlocatieOp de Bleulandlocatie adviseren wij u te parkeren in onze parkeergarage. In de garage en in de omgeving van de Bleulandlocatie geldt betaald parkeren. De tarieven vindt u ook op onze internetsite. U kunt de parkeergarage bereiken vanaf de Büchnerweg.

GHZ-PendelAls u slecht ter been bent, kunt u gebruik maken van de GHZ-Pendel. Deze rijdt heen en weer tussen de parkeergarage, de hoofd-ingang en de ingang van de polikliniek.

Parkeren JozeflocatieU kunt uw auto parkeren op parkeerterrein voor de ingang van de Jozeflocatie.

Belangrijke telefoonnummersAlgemene telefoonnummer (0182) 505050.

Poliklinieken Afspraken bij de polikliniek op de kunt rechtstreeks maken van maandag t/m vrijdag 8.30 - 12.00 uur en 13.00 –16.30 uur.

B: Bleulandlocatie • J: Jozeflocatie • PN: Polikliniek Nieuwerkerk a/d IJssel

Cardiologie (0182) 505010 B en PN Chirurgie (0182) 505001 B en PN Dermatologie (0182) 505011 J Diabetes polikliniek (0182) 505005 B, J en PNDietheek (0182) 505005 /0900-1200200 B en J Geriatrie (0182) 505005 B en PN Gynaecologie/Verloskunde (0182) 505012 J en PNInterne geneeskunde (0182) 505005 B en PN Kaakchirurgie (0182) 505004 JKindergeneeskunde (0182) 505009 JKNO (0182) 505014 J en PNLaboratorium (0182) 505342 B, J en PN Longgeneeskunde (0182) 505008 B en PN Maag, Darm en Lever (0182) 505005 B Neurologie/neurochirurgie (0182) 505002 B Nucleaire Geneeskunde (0182) 505675 B Oogheelkunde (0182) 505014 J en PNOrthopedie (0182) 505001 B en PN Pijnbestrijding (0182) 505007 B en PN Plastische Chirurgie (0182) 505001 B en PNPreoperatief spreekuur (0182) 505006 B Anesthesiologie Radiologie (0182) 505015 B, J en PN Reumatologie (0182) 505005 B en PN Revalidatie (0182) 505003 B en PN Seksuologie (0182) 505012 JUrologie (0182) 505001 B en PN

FunctieonderzoekEndoscopie (0182) 505017 B Gastro-enterologie (0182) 505017 B Hartfunctie (0182) 505010 B Longfunctie (0182) 505020 B, J en PN Neurologie (0182) 505016 B en J Pulmonologie (0182) 505017 B Vaatonderzoek (0182) 505018 B

U kunt uw auto

overdekt parkeren

in onze garage.

Spoedeisende Hulp, Huisartsenzorg en Apotheek onder één dakOm u ook in spoedeisende situaties die zorg te verlenen die u nodig heeft, biedt het GHZ op de Bleulandlocatie (Bleulandweg 10) verschillende zorgverleners onder één dak. • Spoedeisende Hulp (SEH) biedt 24 uur per dag acute ziekenhuishulp • Spoedeisende huisartsenzorg biedt zorg die niet kan wachten tot het spreekuur van uw eigen huisarts. • Dienstdoende Apotheek Middenholland (DAM) voor receptplichtige medicijnen, na 17.30 uur en in het weekend

In het GHZ werken steeds meer gespecialiseerdeverpleegkundigenDit zijn verpleegkundigen die zijn opgeleid voor het begeleiden van chronisch zieke patiënten met verschillende aandoeningen. Zij zorgen voor een goede afstemming van de zorg tussen thuis en ziekenhuis. Er zijn inmiddels 65 gespecialiseerde verpleegkundigen, voor onder andere:• Astma en COPD, zowel bij kinderen als volwassenen;• Neurologische en gewrichtsaandoeningen (CVA, Parkinson, MS, ALS, reuma);• Wond, incontinentie en stoma;• Diabeteszorg 2e lijn (patiënten bij de internist en kinderarts);• Hartfalen• Oncologie en mammacare

Wilt u meer informatie, kijk dan op www.transmuraalnetwerk.nl bij Transmuraal Centrum.

Page 8: GHZ Wijzer 2009

23 januari 2009 8 Groene Hart Ziekenhuis

Bereikbaarheid Polikliniek Nieuwerkerk a/d IJssel

Polikliniek Nieuwerkerka/d IJssel dichtbij de patiëntOp 18 april 2006 startte het GHZ met het eerste spreekuur op de polikliniek in Nieuwerkerk aan den IJssel. Nu twee jaar later houdt merendeel van de specialismen spreekuren in Nieuwerkerk aan den IJssel. De reacties van patiënten zijn zeer positief. Door de eigentijdse en sfeervolle aankleding van de polikliniek voelen patiënten zich snel op hun gemak. Steeds meer patiënten maken dan ook gebruik van de polikliniek dichtbij huis maar ook patiënten uit de Rotterdamse regio weten de polikliniek te vinden.

Veel onderzoeken en een aantal kleine behandelingen kunnen in onze polikliniek Nieuwerkerk aan den IJssel worden verricht. En ook kunnen patiënten terecht voor bloedafname en het laten maken van röntgenfoto’s. Voor bloedafname kan de patiënt zonder afspraak terecht in de polikliniek op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 13.00 uur. Voor het maken van een röntgenfoto moet de patiënt altijd eerst een afspraak maken.

Patiënten kunnen een afspraak bij de polikliniek in Nieuwerkerk aan den IJssel maken via telefoonnummer: (0180) 33 16 99.

Na de afronding van diverse bouwprojecten staat het GHZ aan de vooravond

van de volgende belangrijke fase van het nieuwbouwproject. In 2009 wordt

gestart met de bouw van een nieuw bouwdeel op de Bleulandlocatie waarin

de verpleegafdelingen en poliklinieken van o.a de huidige Jozefl ocatie

gehuisvest worden.

In 2008 realiseerde het ziekenhuis een geheel nieuwe afdeling Dialyse en een uitbreiding van de afdeling Radiologie. Daarnaast zijn de oude poliklinieken op de Bleulandlocatie gesloopt en is deze grond bouwklaar gemaakt voor de komst van een nieuw bouwdeel.

Met openbaar vervoerHet NS station ligt op ongeveer 5 minuten loopafstand

Met de bus Vanuit Gouda, Capelle a/d IJssel, Nesselande en Moordrecht kunt depolikliniek bereiken met streekbus 190, uitstaphalte is Waterdrager (aquaduct).

Vanuit Zevenhuizen en Moerkapelle kunt u de polikliniek bereiken met Interliner 383, Uitstaphalte Reigerhof.

Met de autoDe route naar de GHZ Polikliniek Nieuwerkerk staat zodra u Nieuwerkerk binnenrijdt, aangegeven op de lokale bewegwijzeringsborden. U kunt gratis par-keren op de gemarkeerde parkeerplaatsen bij de ingang.

Wij bouwen aan een nieuw ziekenhuis

Redactieadres:Groene Hart ZiekenhuisMarketing & Communicatie

Bleulandweg 10, 2803 HH Gouda, T 0182-505295, E [email protected]

Het GHZ blijft tijdens de bouw volledig operationeel. Onze zorg voor patiënten blijft gewaarborgd. Dit stelt hoge eisen aan de organisatie, planning en uitvoering. Het vraagt ook fl exibiliteit in de zorgverlening én van de medewerkers. Wij doen er alles aan om overlast van bouwactiviteiten voor u zoveel mogelijk te beperken.

Om de bouw van het nieuwe bouwdeel mogelijk te maken, zijn een aantal aanpassingen op het ziekenhuisterrein op de Bleulandlocatie noodzakelijk. Zo wordt de huidige hoofdingang in de loop van 2009 gesloten. Bezoekt u onze polikliniek? Dan kunt u gebruik maken van de polikliniekingang recht tegenover de parkeergarage. Bezoekers voor de Spoedeisende hulp, HAP en DAM en verpleegafdelingen kunnen gebruikmaken van onze ingang Spoedzorg aan de voorzijde aan de Bleulandweg. Ook hier kunt u dichtbij parkeren in onze nieuw aan te leggen parkeervoorziening op de hoek van de Bleuland- en Büchnerweg. Volgend jaar blijft ook de GHZ-pendel rijden, hiermee kunt u zich comfortabel over ons zieken-huisterrein laten vervoeren.

Door middel van duidelijke bewegwijzering, goede terreinverlichting en onze gastheren en -vrouwen proberen wij u zo goed mogelijk de weg op ons terrein en in ons ziekenhuis te wijzen. Want onze zorg gaat verder, ook tijdens de bouw! Marjoleine

Verweij

Page 9: GHZ Wijzer 2009

Kids in het GHZ

E-cardLigt een vriendje of vriendinnetje van je in ons ziekenhuis? Dan kun je hem of haar een leuke e-card sturen en de groetjes doen. Kijk snel op www.ghz.nl/ecards.

Jelle heeft zijn arm gebroken en moet naar het ziekenhuis.

Oplossingen Een kinderpagina op www.ghz.nl? Antwoord: Kids Slpeutfoen? A: verpleegkundig, B: kinderarts, C: speelleidster, D: voedingsassistente.Welke kleur hebben ambulances? Antwoord: Geel Goed of fout: Als je de mazelen hebt, moet je gaan voetballen = fout. Met een thermometer neem je koorts op =

goed. In de apotheek koop je games = fout. Als je je hand brandt, moet je hem 20 minuten onder de kraan houden = goed. Als je koorts hebt, ga je Wii’en = fout. Als je een bloedneus hebt, plak je er een pleister op = fout. Voor een zieke neem je fruit mee = goed. Met een recept ga je naar de slager = fout.

De dokter gaat hem opereren, zodat zijn arm weer beter wordt. Jelle en zijn moeder wachten tot alles klaar is.

Na de operatie mag Jelle weer snel uit bed en kan ook alweer lachen.

1 2 3

Ben je benieuwd naar alle foto’s van Jelle in het GHZ? Kijk dan op ww.ghz.nl/jelle

SlpeutfoenVlgones een oznrdeeok op een Eglnese uvinretsiet mkaat het neit uit in wlkee vloogdre de ltteers in een wrood saatn, het einge wat blegnaijrk is is dat de eretse en de ltaatse ltteer op de jiutse patals saatn. De rset van de ltteers mgoen wllikueirg gpletaast wdoren en je knut vrelvogens gwoeon lzeen wat er saatt. Dit kmot odmat we neit ekle ltteer op zcih lzeen maar het wrood als gheeel. Geen znrgeon meer om je slpeutfoen.

Daarom: weet jij welk beroep de mensen op deze foto’s hebben? De antwoorden staan erbij, alleen zijn de letters door elkaar gehusseld. Is toch geen porlbeem voor jou? ;-)

Welke kleur hebben de ambulances in het Groene Hart?

Geel Rood Groen

Goed of fout? Goed Fout Als je de mazelen hebt, moet je gaan voetballen.

Met een thermometer neem je koorts op.

In de apotheek koop je games. Als je je hand brandt, moet je hem 20 minuten onder de kraan houden.

Als je koorts hebt, ga je Wii’en. Als je een bloedneus hebt, plak je er een pleister op.

Voor een zieke neem je fruit mee mee.

Met een recept ga je naar de slager.

Ook bekende Nederlanders zijn wel eens ziek. Zo ook Jurre van het Weekjournaal van School TV. GHZ Kids stelde hem een paar vragen over ziek zijn.

Wat vind je fijn als je ziek bent?

Als ik ziek ben vind ik het erg fijn om verwend te worden. En dan bedoel ik niet ernstig ziek, maar een griepje ofzo. Mijn vriendin maakt dan meestal lekkere dingen zoals verse sinaasappelsap. En de hele dag in bed liggen, vind ik ook niet zo erg. Maar langer dan één of twee dagen moet het ook niet duren, want anders ga ik me vervelen.

Heb je weleens in het ziekenhuis gelegen? En hoe vond je dat?

Ik heb twee keer in het ziekenhuis gelegen. Beide keren voelde ik me heel ziek. De dokters en de verpleging waren heel aardig en deden enorm hun best om mij weer op te knappen. En dat is ook gelukt! Wel vond ik het raar om in een grote zaal met allemaal andere mensen te liggen. Vooral 's nachts hoorde je dan soms rare geluiden. Dat vond ik niet leuk.

Als je een ander beroep kan kiezen. Zou je dan dokter willen zijn?

Mijn vader is dokter en natuurlijk heb ik er vroeger wel over gedacht om dat ook te worden. Maar ik denk dat programma's maken nog beter bij mij past. En trouwens, ik denk dat zieke kinderen misschien ook wel kunnen opknappen door naar een interessant programma te kijken?

Jurre

Vpleeengrdkugie Keindtarrs Slleepisedtr Vdieognssatisntee

Een kinderpaginaop www.ghz.nl?

Op welk woord moet je klikken om op de speciale kinderpagina van het Groene Hart Ziekenhuis te komen?

23 januari 2009 9 Groene Hart Ziekenhuis

Page 10: GHZ Wijzer 2009

23 januari 2009 10 Groene Hart Ziekenhuis

Uitstekende gezondheidszorg dichtbij huis Wanneer je een beroep moet doen op gezondheidszorg, wil je zeker weten dat die zorg van een uitstekende kwaliteit is. Als inwoner van het Groene Hart bent u daar beslist van verzekerd, want in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda (GHZ) werken hele goede specialisten. De KNO-artsen zijn zo goed dat zij door een onderzoek van Elsevier uitgeroepen zijn als de beste van Nederland. Andere specialisten zoals de chirurgen, gynaecologen, oogartsen, cardiologen, longartsen enneurologen zijn de beste of bijna de beste van de regio. In het GHZ ben je echt in goede handen.

Het GHZ heeft een aantal belang-rijke keurmerken en certificaties Zo is in 2008 het ziekenhuisbrede NIAZ-certificaat verkregen. Een keurmerk dat aantoont dat het GHZ voortdurend werkt aan de kwaliteit van haar zorgverlening. Vorig jaar heeft het GHZ voor haar afdeling Dialyse opnieuw voor drie jaar de HKZ-certificering toegekend gekregen. Dit certificaat wordt toegekend wanneer is aangetoond dat de kwaliteit van de geleverde zorg voortdurend is gewaarborgd. Ook heeft het GHZ twee van de drie Smileys verkregen. Een keurmerk dat wordt toegekend aan ziekenhuizen die zich positief onderscheiden in de zorg aan kind en ouders. In navolging van de kinderafdeling en de dagbehandeling hoopt de kraamafdeling eind dit jaar de derde Smiley te behalen.

adviseert haar klant om voor het GHZ te kiezen Voor de behandeling van patiënten met borstkanker, liesbreuken, spataderen, staar en meniscus heeft het Groene Hart Ziekenhuis van zorgverzekeraar Menzis het TopZorg-predikaat ontvangen. Dit betekent dat je snel terecht kunt en dat de behandeling volgens de nieuwste inzichten, met de hoogste kwaliteit geleverd wordt. Met ingang van 1 oktober 2008 adviseert Menzis haar klanten om voor de geselecteerde behandelingen te kiezen voor een ziekenhuis met het Menzis TopZorg-predikaat.

★★★ Niet alleen de beste specialisten, maar ook heel gastvrij De gastvrijheid van het GHZ is door Sterrengids Gast-vrijheidszorg in Zorginstellingen gewaardeerd met drie sterren. Deze sterren kreeg het GHZ voor haar zorg op het gebied van gastvrijheid, zoals de kwaliteit van eten en drinken, de ambiance en de aangeboden service. De sterren zijn een soort Michelinsterren, die ook aan restaurants worden toegekend. Een zorginstelling kan maximaal vier sterren behalen.

GHZ werkt met de modernste apparatuur De afdeling Radiologie van het Groene Hart Ziekenhuis voert jaarlijks ruim vierduizend MRI-onderzoeken uit. Sinds kort is de afdeling uitgebreid met twee unieke MRI-scanners. Met de komst van de nieuwe apparatuur neemt niet alleen de snelheid en gedetailleerdheid van het onder-zoek met de MRI toe, ook zijn de mogelijkheden aanzienlijk uitgebreid.

Één van de MRI-scanners is uniek in Nederland, die heeft namelijk een extra wijde ronde opening speciaal voor kinderen en patiënten met claustrofobie of forse afmetingen. De andere MRI-scanner maakt het mogelijk om in een korte tijd het hele lichaam af te beelden en daarmee is deze MRI-scanner onder andere geschikt voor het opsporen van uitzaaiingen bij patiënten met kanker.

Dieuwertjevan Langerak

Page 11: GHZ Wijzer 2009

VOOR EEN VERTROUWD GEVOEL

De producten van ons instituut worden door onze eigen vakmen-sen ontwikkeld en zijn daarom van hoogwaardige kwaliteit. Onze haarvervangingen zijn volledig onzichtbaar, zeer comfortabel en een permanente oplossing tegen kaalheid of andere vormen van haarverlies. Als eerste haarinstituut in de Benelux ontvingen wij een ISO 9001 certifi caat. Dit kwaliteitscertifi caat bewijst dat het Veluws Haar Instituut voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen. Privacy is naast kwaliteit en de beste service één van de speerpun-ten van het Veluws Haar Instituut. De inrichting van onze klinieken en de uitgebreide mogelijkheden om afspraken te maken bieden u elke vorm van privacy die u maar wenst. Bij het Veluws Haar Instituut kunt u rekenen op een vakkundig, persoonlijk en uitgebreid advies.

Belt u gerust voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend eerste Consult! Telefoonnummer 0341 - 42 41 30 of kijkt u op www.echthaar.nl

Veluws Haar Instituutvestiging NunspeetF.A. Molijnlaan 1458071 AE Nunspeettel 0341 424 130

Al zeven jaar lang werkt het Veluws Haar Instituut met

passie voor mensen met kaalheidsproblemen. Uw zorg

is onze zorg. Wij streven naar perfectie en doen er alles

aan om een concrete bijdrage te leveren aan uw

zelfbewustzijn en welbevinden.

Veluws Haar Instituutvestiging ApeldoornHoofdstraat 2187311 BG Apeldoorntel 055 576 39 88

“Ik snap niet waarom ik zo lang gewacht heb om een oplossing voor mijn haar probleem te zoeken.”

“Jarenlang keek ik angstig naar mijn haar of het alsjeblieft niet wéér dunner was geworden.”

kijk op echthaar.nl

Uw kaalheidsprobleem wordt in het Veluws Haar Instituut gega-randeerd opgelost. Niet met medicijnen, implantaten, of pruiken, maar met echt haar. Haar dat op unieke wijze is samengesteld na uitgebreid onderzoek van uw eigen haar.

Onzichtbare nieuwe haardelenDe specialisten van het Veluws Haar Instituut kunnen uw haar exact namaken. Lengte, kleur, dikte en krulling blijven hetzelfde. Doordat echt haar gebruikt wordt voelt de haarvervanging na-tuurlijk en zacht aan. De bevestiging is dun, fl exibel, onzichtbaar en prettig in het dragen.Op basis van de allernieuwste, door onszelf ontwikkelde metho-den worden uw nieuwe haardelen onzichtbaar bevestigd met een zogenaamde tweede huidlaag. U hoeft niet bang te zijn voor onaangename verrassingen zoals een plotselinge windvlaag die ineens uw haargrens bloot legt. Onze specialisten brengen de nieuwe haarlijn geleidelijk aan zodat de overgang volledig na-tuurlijk is. Deze bevestiging is volstrekt pijnloos. Zo krijgt u weer een prachtig kapsel met aanvullend haar dat niet van uw eigen haar te onderscheiden is!

Maar wist u dat dun haar of kaalheid niet meer hoeft!

Veel gelukkige mensen zijn u voorgegaan. Hier een greep uit de vele ontroerende reacties:Hier een greep uit de vele ontroerende reacties:

Er zijn meer mensen met kaalheidsproblemen dan u Er zijn meer mensen met kaalheidsproblemen dan u misschien denkt. Niet alleen volwassen mannen en vrou-misschien denkt. Niet alleen volwassen mannen en vrou-wen kampen er mee, maar ook kinderen kunnen worden wen kampen er mee, maar ook kinderen kunnen worden getroffen door vroegtijdige haaruitval. Haarverlies kan getroffen door vroegtijdige haaruitval. Haarverlies kan optreden door ziektes zoals alopecia, zwangerschap, leef-optreden door ziektes zoals alopecia, zwangerschap, leef-optreden door ziektes zoals alopecia, zwangerschap, leef-tijd, bijwerking van medicijnen of hormonale veranderin-tijd, bijwerking van medicijnen of hormonale veranderin-gen. Soms ontstaat kaalheid geleidelijk maar dit proces gen. Soms ontstaat kaalheid geleidelijk maar dit proces kan zich ook heel snel voltrekken. Welke vorm van haar-kan zich ook heel snel voltrekken. Welke vorm van haar-uitval u ook heeft, u bent niet alleen!

Page 12: GHZ Wijzer 2009

Vierstroomzorgring levert kwalitatief hoogstaande zorg bij cliënten thuis, in onze verpleeg- en verzorgingshuizen en op de consultatie-bureaus voor 0 tot 4 jarigen.

Onze Ledenservice biedt tal van comfortdiensten en cursussen en in onze Medicorners zijn cliënten aan het goede adres voor kwaliteitsartikelen, zorghulpmiddelen en professioneel advies. Onze zorg stemmen wij af op de behoeften van de cliënten. Het welbevinden van de cliënten staat daarbij centraal.

Onze medewerkers zijn professioneel en gemotiveerd, voelen zich verantwoordelijk en doen hun werk ‘met passie’.

Het werkgebied van Vierstroomzorgring strekt zich globaal uit van Woerden, via Gouda tot Zoetermeer en van Capelle aan den IJssel tot aan Schoonhoven.

www.vierstroomzorgring.nl

Ben jij de klantgerichte en enthousiaste medewerker die wij zoeken?

Voor de thuiszorg, verpleeghuizen, woonzorgcentra en kleinschalige woonvormen voor bewoners met dementie. Diverse contracten zijn mogelijk, we zijn ook op zoek naar invalkrachten. Voor alle functies geldt dat je flexibel inzetbaar bent voor alle diensten, ook avond- en weekenddiensten. Salariëring conform CAO VVT, FWG 35 t/m 45 (afhankelijk van functie, opleiding en ervaring). Interesse?Kijk voor meer informatie over onze vacatures op www.vierstroomzorgring.nl. Je reactie stuur je bij voorkeur per e-mail aan [email protected] of per post aan Vierstroomzorgring, t.a.v. Bureau Werving en Mobiliteit, postbus 571, 2800 AN Gouda.

Wij zijn op zoek naar:

Verzorgenden niveau 3AG en IGVerpleegkundigen niveau 4 en 5

NS en Natuurmonumenten leggen de

kiem voor drie bijzondere bossen met

in totaal 7.800 bomen in het prachtige

Limburgse Geleenbeekdal. De nieuwe

aanplant maakt onderdeel uit van een

campagne van NS om de natuur een

handje te helpen.

Wie vanaf 1 januari 2009 vaak de trein neemt, spaart niet alleen het milieu, maar maakt ook kans op de unieke mogelijkheid een bos een eigen naam te geven. Daarbij kan het gaan om je eigen

naam, maar ook die van je familie,

vereniging of bedrijf. Dit alles onder

het campagne-motto: ‘Win een bos

met jouw naam’. Kijk voor alle infor-

matie op ns.nl/groenbezig

NS plant drie bossen op naam

Page 13: GHZ Wijzer 2009

Unica Bodegraven p Beneluxweg 2 p Postbus 83 p 2410 AB Bodegraven p T (0172) 64 41 44

Unica heeft een schat aan ervaring in de zorgsector en de gezondheidszorg. Van Groningen tot Maastricht werkt Unica mee aan nieuwbouw en renovatie van ziekenhuizen, verzorgingshuizen en verpleeginstellingen. Unica Bodegraven is al jaren partner van het Groene Hart Ziekenhuis en kent alle ins en outs van de installaties en van het werken in een ziekenhuis. Onze kracht? Wij ‘ontzorgen’ onze opdrachtgevers met innovatieve en duurzame oplossingen, optimale communicatietoepassingen en een comfortabel en vooral ook veilig werk- en woonklimaat. Zo maken we samen de toekomst.

Ook geïnteresseerd in een veelzijdige baan in een interessante werkomgeving? Kijk dan op www.installatietoppers.nl

Samen maken we de toekomst

www.unica.nl

23 januari 2009 13 Groene Hart Ziekenhuis

Kwadraad speelt in op deuitdagingen in het bredeveld van maatschappelijkeondersteuning, zorg enwelzijn en biedt menseneen ‘opstap naar eenbeter bestaan’. We doen dat met een breed en gedifferentieerd dienstverlenings aanbod. Uitgangs punt bij al ons werk is mensen te versterken, zodat zij op eigen kracht de draad weer op kunnen pakken.

www.kwadraad.nl

Waarvoor kunt u bij Kwadraad terecht?Algemeen Maatschappelijk Werk Het Algemeen Maatschappelijk werk (AMW) van Kwadraadbiedt begeleiding, ondersteuning, informatie en advies aanmensen die gedurende korte of langere tijd in hun leventegen problemen aanlopen en een opstap nodig hebbennaar een beter bestaan.

Iedereen kan - vrij toegankelijk - gebruik maken van eenbreed en samenhangend pakket van maatschappelijke diensten op het terrein van psychosociale, materiële en sociaal juridische hulp- en dienstverlening. Naast algemeenmaatschappelijk werk bestaat ons aanbod uit ondermeerjeugdmaatschappelijk werk, schoolmaatschappelijk werk, gezinscoaching, schuldhulpverlening, sociaal raadslieden, ondersteuning bij huiselijk geweld en internethulpverlening.

Waar en wanneer?U kunt zich elke werkdag tussen 09.00 en 10.00 uur aanmelden. Dit kan telefonisch of door langs te komen opéén van de inloopspreekuren.

Meer informatie?U kunt op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur bellen naar0900 120 21 50 (lokaal tarief) of (0182) 59 47 10, of kijk oponze website.

maatschappelijke dienstverlening

GGZ Midden-Holland biedt geestelijke gezondheidszorgaan volwassenen en ouderen dichtbij huis.

Vaak lukt het om problemen als stemmingsklachten,paniekaanvallen, spanningsklachten of verwardheid zelfhet hoofd te bieden, of met hulp van uw directe omgevingof huisarts. Soms is specialistische hulp en ondersteuningnodig. In dat geval kunt u terecht bij GGZ Midden-Holland.

Maar GGZ Midden-Holland doet meer. Zo besteden wijaandacht aan preventie van psychische problemen.De afdeling Preventie & Dienstverlening van GGZMidden-Holland biedt diverse cursussen en trainingenaan en geeft informatie en advies over diverseonderwerpen, zoals depressie, angst, paniek of stress.

Meer weten?GGZ Midden-HollandRonsseweg 225, 2803 ZB GoudaT 0182 56 3600E [email protected]

De waarde van rust.Rust en stabiliteit. Als er één bank is die deze waarden weet te behouden, zijn

wij dat. Dat komt omdat de Rabobank al meer dan 110 jaar een coöperatie is.

Wij hebben dus geen aandeelhouders, maar leden. Onze leden brachten samen

geld in en het verdiende geld werd bewaard voor extra zekerheid in mindere tijden.

Zo werkt het nog steeds. Maar inmiddels wel met méér dan anderhalf miljoen

leden. En hoewel Rabobank nu ook wereldwijd actief is, komen we bij belangrijke

beslissingen - hoe groot ze ook zijn - altijd weer terug bij onze klanten en leden.

Want die hebben het gewoon nog steeds voor het zeggen. Dat klinkt misschien

wat omslachtig. Maar dat zorgt wel voor heel veel rust.

Het is tijd voor een bank die zichzelf blijft.

Het is tijd voor de Rabobank.

www.rabobank.nl/rust

Page 14: GHZ Wijzer 2009

23 januari 2009 14 Groene Hart Ziekenhuis

Page 15: GHZ Wijzer 2009

23 januari 2009 15 Groene Hart Ziekenhuis

Excellente oplossingen voor de olie- en gasindustrie. Dat is waar Mokveld voor staat.Wij ontwerpen en produceren geïntegreerde afsluitersystemen. Zo helpen we onze opdrachtgevers wereldwijd met het veilig, betrouwbaar en duurzaam exploiteren van de olie- en gasreserves. Met ruim 300 medewerkers, een hoofdkantoor in Gouda en ves-tigingen over de hele wereld is Mokveld een gezond groeiend bedrijf.

Voor de versterking van Verspaning en Productie zoeken wij:

Conventioneel-draaierJe werkt aan onderdelen van diverse afsluiters en kleppen van uiteenlopende materialen en herstelt gerepareerde producten. De diameters en lengtes zijn imposant, maar toch is het echt precisiewerk. Je hebt ervaring met een vierklauw, kennis van vorm- en plaatstoleranties en een opleiding verspanen “rond” BOL/BBL niveau 2 afgerond.

CNC-draaierJe bewerkt met grote precisie tal van productonderdelen van uiteenlopende materialen. Daarvoor heb je een grondige kennis van CNC-verspaningstechnologie en –materialen in huis en bezit je het diploma verspanen “rond-CNC” BOL/BBL niveau 3.

CNC-kotteraarJe voert draai-, frees- en boorwerkzaamheden uit aan klantspecifi eke huizen op een kotterbank. Ook richten en stellen staan op het programma. Je deinst niet terug voor grote diameters en lengtes. Je beschikt over het diploma verspanen “rond-vlak CNC” BOL/BBL niveau 3.

Welke functie je ook kiest, steeds ontdek je: bij Mokveld sluit je elke dag goed af. Want wij bieden je uitdagend werk in een gezonde internationale onderneming. Je kunt rekenen op een goed salaris met uitstekende arbeidsvoorwaarden en op prima opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden. Heb je het vereiste diploma, relevante werk ervaring en ben je nauwkeurig en zorg-vuldig? Stuur dan je sollicitatie met cv naar: Mokveld Valves BV, t.a.v. de heer Daan Knetsch, Postbus 227, 2800 AE Gouda. Mailen kan uiteraard ook: [email protected]. Bel voor meer informatie met Ruud van der Helm (Hoofd Productie) of Peter Koolwijk (Chef Verspaning): (0182) 59 75 00.

Bij Mokveld sluit je elke dag goed af.

Sibou KabeyaDraaier

“ Ik hou me bezig met het verspanen van

afsluiters. Belangrijk werk, maar Mokveld kent

gelukkig een gezonde druk op de werkvloer.

Hier kan ik voor een groot gedeelte mijn eigen

tempo bepalen, me goed focussen. En dat is pret-

tig, omdat draaien een nauwkeurige bezigheid is.

Die druk wordt ook weggehaald door de

ontspannen werksfeer.

En omdat je vrij bent op feestdagen - zo zijn we

rond kerst een week gesloten - en atv-dagen

hebt, wissel je werk en privé goed af. Daar ben ik

blij mee, want de aandacht die ik afsluiters geef,

heeft mijn dochtertje ook nodig! ”

Vind jouw uitdaging op www.wereldbaanbijmokveld.nl

M/ V

Page 16: GHZ Wijzer 2009

knobbeltjeontdekt?

Als u een knobbeltje in de borst ontdekt, wilt u zo

snel mogelijk weten wat er aan de hand is. Menzis

heeft speciale afspraken met ziekenhuizen waardoor

u bijvoorbeeld al binnen drie werkdagen terecht kunt

voor onderzoek. Dat noemen wij TopZorg. Het Groene

Hart-ziekenhuis is zo’n TopZorg-ziekenhuis. Wij zijn er

trots op dat we met hen kunnen samenwerken.

www.menzis.nl/topzorg

Adv het Groene Hart_f.indd 1 15-01-2009 12:14:16

23 januari 2009 16 Groene Hart Ziekenhuis