getest B'twin • CuBe • Giant • Leader • SenSa • trek

of 6 /6
Toen we laatst jaargang 2012 van Fiets nog eens doorbladerden, kwamen we de mooiste mountainbikes tegen. De één nog spannen- der dan de ander, het kon niet op. Maar zelfs de goed- koopste bike kostte toch nog zo’n duizend euro of meer. De vraag rees: kan het niet voor minder? Natuurlijk kan dat; in folders en fietsenwin- kels kom je ook MTB’s tegen die de helft van dat bedrag kosten. Mét twee wielen en een stuur, dus je moet erop kunnen rijden. Maar waar ligt de grens? Is zo’n fiets wel terreinwaardig? Kun je er plezier aan beleven? Of is het levensgevaarlijk? Zo’n vraag verdient een antwoord. Om een volledig beeld te scheppen kozen we enkele totaal verschillende bikes: 29-ers en 26 inch- modellen, met prijzen die variëren van 179 tot 599 euro. We pikten grote en kleine merken uit, met en zonder schijfremmen; er zit zelfs een volgeveerd model bij. Onderzoekend als we zijn, trokken we met deze zes spotgoedkope fietsen naar de Ardennen, om met een sterk staaltje empirisch onderzoek vast te stellen wat de ondergrens van de mountainbike is: “Hoe laag, dat is de vraag?” GETEST B’twin • CuBe • Giant • Leader • SenSa • trek JE HEBT GOEDKOPE MOUNTAINBIKES EN HééL GOEDKOPE MOUNTAINBIKES. MAAR KUN JE OP DIE BIKES AAN DE ONDERGRENS WEL HET TERREIN IN? WOUTER LAZET GING MET VIJF ANDEREN OP OVERLEVINGSTOCHT IN DE ARDENNEN. IEDEREEN KWAM BEHOUDEN THUIS, IN TEGENSTELLING TOT DE FIETSEN… TEKST: WOUTER LAZET / FOTO’S: BRYAN SCHRODER OP HET randje WWW.FIETS.NL ⋅ MEI 2013 MEI 2013 ⋅ WWW.FIETS.NL 62 63 MTB-TEST > 6 SPOTGOEDKOPE MOUNTAINBIKES

Embed Size (px)

Transcript of getest B'twin • CuBe • Giant • Leader • SenSa • trek

 • Toen we laatst jaargang 2012 van Fiets nog eens doorbladerden, kwamen we de mooiste mountainbikes tegen. De n nog spannen-der dan de ander, het kon niet op. Maar zelfs de goed-koopste bike kostte toch nog zon duizend euro of meer. De vraag rees: kan het niet voor minder? Natuurlijk kan dat; in folders en fietsenwin-kels kom je ook MTBs tegen die de helft van dat bedrag kosten. Mt twee wielen en een stuur, dus je moet erop kunnen rijden. Maar waar ligt de grens? Is zon fiets wel terreinwaardig? Kun je er plezier aan beleven? Of is het levensgevaarlijk? Zon vraag verdient een antwoord. Om een volledig beeld te scheppen kozen we enkele totaal verschillende bikes: 29-ers en 26 inch-modellen, met prijzen die variren van 179 tot 599euro. We pikten grote en kleine merken uit, met en zonder schijfremmen; er zit zelfs een volgeveerd model bij. Onderzoekend als we zijn, trokken we met deze zes spotgoedkope fietsen naar de Ardennen, om met een sterk staaltje empirisch onderzoek vast te stellen wat de ondergrens van de mountainbike is: Hoe laag, dat is de vraag?

  getest Btwin CuBe Giant Leader SenSa trek

  Je hebt goedkope mountainbikes en hl goedkope mountainbikes. maar kun Je op die bikes aan de ondergrens wel het terrein in? wouter lazet ging met viJf anderen op overlevingstocht in de ardennen. iedereen kwam behouden thuis, in tegenstelling tot de fietsen

  TeksT: Wouter Lazet / FoTos: Bryan Schroder

  Op het randje

  www.fiets.nl mei 2013 mei 2013 www.fiets.nl62 63

  mTB-TesT > 6 Spotgoedkope mountainBikeS

 • We zijn van mening dat een mountainbike, hoe goedkoop ook, minstens n Ardennentocht moet kunnen volbrengen. Geen meerdaagse race door modder, geen bloedstollende afdalingen over natte leistenen, maar gewoon 55 mooie, gezellige Ardennenkilo-meters in droog lenteweer. Bij zon toertocht hechten we niet aan veel publiek, en des te meer aan adem-benemende landschappen. We kozen dan ook voor de SangliSre in Martelange, op de grens van Belgi en Luxemburg, op 7 april. Een uitstekende keuze, zo ontdek-ten we; we kunnen deze tocht echt aan iedereen aanraden. De bijbeho-rende gps-track staat op Fiets.nl (zie kader pagina 72), meer informatie vind je op www.bikers-ardennais.be.

  We reden met zn zessen, waarbij de testbikers telkens van fiets wisselden. We gebruikten geen vermogensmeters of stopwatches, en bij wijze van uitzondering reden we de testfietsen nu eens niet op de limiet. Koop je een mountain-bike voor zo weinig geld, dan moet je alleen maar hopen dat alles werkt. Een derailleur die doet wat je wilt, of een rem die je laat stil staan voor het pad ophoudt. De laterale stijfheid van de bottom bracket of het gewicht van de bin-nenbandendoet er een stuk min-der toe. De eerste uitdaging voor de testfietsen was heel aankomen. De tweede was dat veilig te doen, en de derde was de berijders plezier bezorgen. Dat laatste is trouwens zeker gelukt!

  de geTesTe fieTsen

  btwin big rr5.3 449,-btwin is het huismerk van sportmultinational decathlon. dit is de allergoedkoopste 29-er die wij hebben kunnen vinden.

  cube aim 529,-een 29-er met v-brakes, dat is een zelfzaamheid. heeft cube slim bespaard? de specificaties beloven een fijne fiets!

  giant revel 0 599,-26- wielen zijn goedkoper, en giant lijkt dat voordeel in de afmontage te hebben gestopt. als enige heeft de revel hydraulische schijfremmen.

  leader doberman 179,- + 6,- verzendkosteneen fiets met zon naam, voor maar 179 euro... dat kan nooit een miskoop zijn! maar kun je ook mountainbiken met deze internetfiets?

  sensa collina v27 599,-sensa verraste ons al eerder met heel eenvoudige, maar toch functionele afmontages. dat lijkt ook op te gaan voor deze bike. maar hoe rijdt hij?

  trek marlin 599,-met de gary fisher 29-ers heeft trek geweldig rijdende bikes. als remmen en schake-len goed gaan moet dit wel een fijne mtb zijn.

  www.fiets.nl mei 201364

  mTB-TesT > 6 Spotgoedkope mountainBikeS

 • + veilig+ fatsoenlijke remmen- schakeling niet betrouwbaar

  Hydraulische schijven zijn toch wel heel fijn.

  De SLX-achterderailleur is pure luxe!

  sensa collina v27 degeliJkheid ten topRijden met deze Sensa doet je denken aan je eerste mountain-bike, de eerste chte weltever-staan. Want ooit waren V-brakes de norm, reed iedereen met 26inch wielen en was 13 kilo voor een hardtail heel gewoon! Het was de tijd dat je op een mooi Nederlands parcours noghet maximale uit je fiets kon halen. Vergeleken met de Giant is de Collina een snelle bike, maar hij stelt wel eisen aan zijn berijder. Die moet kunnen sturen, lenig zijn, bochten goed inschatten en overweg kunnen met ouder-wets onvoorspelbare V-brakes. Daarvoor krijgt hij een onvervalst sportieve zit, inclusief bar-ends en exclusief comfort dat was er vroeger ook al niet. Opvallend is dat de Sensa de enige bike is die zijn voorvork cht aan het werk zet, je leunt zodanig op het stuur dat je bij een sprong zomaar 60 van de beschikbare 100 millimeter veerweg gebruikt. Veel onderde-len, waaronder de nobbige ban-den, zijn van Sensas eigen veel-voor-weinig-geld merk. Daardoor krijg je wel 13 kilo lichtvoetigheid, en het beste versnellingsapparaat van alle zes de fietsen.

  giant revel de lekkerste

  Volgens Giant is de Revel geen mountainbike maar een lifestyle-product. Volgens ons rijdt dit life-styleproduct het best van deze zes fietsen. Verrassend, aangezien 26inch bikes meestal het onderspit delven. De Revel is gebalanceerd, slim samengesteld en bijna fout-loos. Weliswaar is hij niet zo dege-lijk als de Sensa, maar daarentegen rijdt hij modern en vriendelijk. Frame, vork en wielen voldoen zonder op te vallen. Wel stond de voornaaf veel te strak afgesteld, maar dat is redelijk eenvoudig te verhelpen, wat de levensduur van de lagering aanzienlijk verlengt. De schakeling achter werkte uitste-kend, maar de voorderailleur liep halverwege onze 55 kilometer vast en had af en toe een schop nodig om naar het binnenblad te schake-len. Groot pluspunt zijn de hydrau-lische schijfremmen. Weliswaar missen ze bite en vragen ze een stevige hand, maar ze zijn wel te doseren, voorspelbaar en desge-wenst remmen ze hard genoeg. Een verademing na de mechani-sche schijfremmen en V-brakes op de andere fietsen. De zit is neutraal en ontspannen, zodat je het gerammel zo goed mogelijk doorstaat. Want rammelen doet de Revel wel; de banden zijn stug en het frame geeft echt geen millimeter mee.

  Imago 6,2kwalIteIt 6,3prIjs/kwalIteIt 7,5meetwaarden 5,9praktIjk 6,8

  eIndcIjfer 6,7

  Imago 6kwalIteIt 6,2prIjs/kwalIteIt 8meetwaarden 6,2praktIjk 6,6

  eIndcIjfer 6,5

  de CijferS van fietS

  de CijferS van fietS

  + snel+ degelijk- veeleisend

  Onze fietsen wekken enige verbazing bij de inschrij-ving. Van testrijders van Fiets wordt verwacht dat ze op dure bikes rondscheuren. Vandaag niet, leggen we uit, vandaag proberen we uit met welke fiets je nog nt serieus kunt mountainbiken. We worden uitge-zwaaid en in gezellig tempo vertrekken we. Na een kilometer asfalt rijden we Luxemburg binnen, om al snel boven aan een smalle trap te belanden, met een smal spoortje ernaast. Aangezien de meeste remmen nog niet optimaal ingeremd waren, besluit de halve groep te voet af te dalen. De dapperen die wel de trap nemen, maken meteen kennis met griploze banden, onvoorspelbare of niet remmende remmen en voor-vorken die iets minder gecontroleerd uitveren dan we gewend zijn. Die voorvorken zijn een verhaal apart. Op n na kiezen alle merken voor Suntour als veringleverancier voor deze opstapmodellen. De gekozen vorken be loven allemaal 10 centimeter veerweg, wat ze in de praktijk bij lange na niet halen. Dat komt door de stalen veren, in plaats van de afstelbare luchtkamers van duurdere modellen. Die veren moeten veiligheids-halve ook de zwaarste rijder kunnen dragen, ze zijn eigenlijk optimaal voor een berijder van 95 kilo. De stelknop verandert daar weinig aan, die is er om de

  veer voor te spannen als er een ng zwaarder persoon plaatsneemt in het zadel. Voor werkende vering zou je fietsenmaker een zachtere veer kunnen monteren, maar dat is meestal niet inbegrepen bij een bike in deze prijsklasse. Het grote voordeel van dergelijke vor-ken is dat afstellen niet hoeft. De enige knop bedient de lockout en die optie werkt kinderlijk eenvoudig.

  af en opDirect na deze eerste beproeving volgt een tweede, van een andere categorie. Een klim die we heel mis-schien hadden kunnen rijden als we onze eigen fietsen bij ons hadden gehad. Met deze fietsen lukt dat natuurlijk niet, en al klauterend moeten we naar boven. 13 kilo fiets (of veel meer), dat voel je. Sterker nog, dat is zo veel dat je fiets schouderen al snel pijn doet en je je al duwend het paadje op worstelt. Na wegen onthult dat er niet n onderdeel aan te wijzen is dat het gewicht zo opdrijft. De frames wegen tussen de 1600 en 2000 gram, dat van de Doberman zelfs 4 kilo. Maar ook de wielen zijn zwaar, de sturen, zadels... werkelijk alles. Dat betekent dat het nauwe-lijks loont zon fiets op te waarderen; zelfs met de duurste wielen en voorvork blijven ze zwaargewich-ten. Het is na deze eerste flinke stijging dat de tester op de Leader voorstelt de kortste route te rijden; dit

  is geen doen! We begrijpen de hint en ruilen onze fietsen.Eenmaal boven volgen prachtige glooiingen en brede paden, het tempo kan omhoog. De kettingen gaan op het buitenblad als het terrein daalt, af en toe schake-len we terug naar het middenblad. Hoe lekker het voorin de groep ook lijkt te gaan, echt opschieten doen we niet. Deze fietsen zijn gewoon langzaam. Het gewicht doet zich gelden, maar ook de simpele, stugge banden. Ze rollen niet lekker door; als je je benen stil houdt, verlies je snel vaart. En hoewel we weten dat het niet voelbaar kn zijn, denken we toch te merken dat we langzamer gaan door de simpele >

  in de praktijk

  Inschrijving in het clubhuis. We vinken vrolijk de langste afstand aan...

  Vervang bij de goedkope Suntour-voorvork eerst de veel te harde veer!

  www.fiets.nl mei 2013 mei 2013 www.fiets.nl66 67

  mTB-TesT > 3 aLL mountain BikeS

  voor de foto rijden we vol gas door een plas die naar koe blijkt te smaken

  mTB TesT > 6 Spotgoedkope mountainBikeS

 • + goedkoop+ functioneel- stuurt traag

  Alles klopt, zelfs de kleurtjes.

  29-er met velgremmen, eigenlijk best goed

  btwin big rr5.3 waar voor Je geldHelemaal snappen doen we het niet: Decathlon verkoopt fietsen van het merk Btwin en de Big RR5.3 is hun eerste 29-er, maar er staat Rockrider op de onderbuis! Hoe dan ook, hij is verrassend goed afgemonteerd, zeker gezien zijn prijs! Hij heeft 3x9 SRAM X5-versnellingen. Die doen het

  cube aim stuiterbal op grote wielenAls de uitkomst de som der delen is, dan kunnen ze bij Cube goed rekenen. 29-er wielen, serieuze banden, en een onderdelenpakket dat het gewoon doet, dat moet goed zijn. Cube gebruikt een heel eigen geometrie, die moet er voor zorgen dat deze 29-er net zo wendbaar aanvoelt als een 26 inch MTB. Helaas komt die geometrie niet tot zijn recht in deze budget-bike. De oorzaak is snel gevonden: door de rechtop zithouding rust er te weinig gewicht op het voorwiel om de voorvering te laten werken. Het is exact dezelfde voorvork als Btwin monteert, maar doordat hij te weinig wordt belast, veert hij niet en vangt hij alleen grote klap-pen op. Daardoor stuitert het voorwiel makkelijk onder je van-daan, zeker wanneer je flink in de remmen knijpt. En dat is toch echt onnodig, aangezien de Rapid Rob

  goed genoeg, al weigert de Shi-mano-voorderailleur dienst zolang er spanning op de ketting staat. De modieuze witte onderdelen en Rigida-velgen zien er goed uit! Van knijpen in de mechanische schijf-remmen ga je niet alleen langza-mer, maar ze bleven het probleem-loos doen tot de finish en dat bleek best uniek! De Btwin heeft 29-er wielen, maar haalt daar niet veel voordeel uit; sturen gaat duidelijk traag en onzuiver. Bovendien rust er weinig gewicht op het voorwiel. Heel lekker stuurt de Big RR5.3 dan ook niet. De wielen zijn voel-baar extreem zwaar, waardoor het lastig is een smal slingerend spoortje te volgen. De banden kennen we al jaren als uitsluitend geschikt voor droog weer. In dit gezelschap echter doen ze het prima. Van de traploze lockout gebruikten we alleen de uiterste stand, en dan nog alleen op de steilste klimmen.

  Imago 4,5kwalIteIt 6prIjs/kwalIteIt 8meetwaarden 5,4praktIjk 6,1

  eIndcIjfer 6,2

  Imago 6,5kwalIteIt 6,0prIjs/kwalIteIt 7,0meetwaarden 5,9praktIjk 5,7

  eIndcIjfer 6,1

  de CijferS van fietS

  de CijferS van fietS

  + echte banden+ werkende afmontage- voorvork te hard

  >lagertjes in wielen en trapassen. Het mag de pret niet drukken. Voor de foto rijden we vol gas door een plas die naar koe blijkt te smaken.

  de eerste piepJesAls we even later de fotograaf opwachten, merken we

  dat de Leader niet meer bij ons is. In de verte komt hij aan rijden, en de eerste grappen worden gemaakt: Its a dog of a bike! Als de groep weer compleet is, beklaagt de laatkomer zich over zijn fiets. Zodra het ook maar iets omhoog loopt, is deze niet vooruit te branden. Dan volgt een glooiend dalende passage door een vochtig bos, gevolgd door een lange klim over brede paden. De eerste remmen beginnen te piepen en kettingen knarsen over de tandwielen. De Sensa blijkt hier de snelste klimmer. Theoretisch rolt hij zwaarder dan de drie 29-ers, maar meer dan een kilo gewichtsverschil plus een sportieve zithouding brengen hem toch als eerste boven. Niet ver daarach-ter komt de Trek. Weliswaar is hij een kilo zwaarder dan de Sensa, maar zijn banden lopen lichter en de zit is diep genoeg om vaart te maken. We vinden het tijd om weer van fiets te ruilen. We wis-selen pedalen, verstellen zadels en eten een banaantje. Daarna draaien we een smalle klim op, waar we direct flink terug moeten schakelen. De eerste voorderailleurs weigeren de overgang naar het binnenblad door mod-der in het mechaniek. Een tegenvaller, want tot nu toe was de ondergrond opmerkelijk droog. Een duw met de voet blijkt meestal genoeg voor een lichter verzet; we worden creatiever naarmate het steiler wordt! Onze planning om voor de middag klaar te zijn, laten we varen. Deze fietsen zijn niet snel, dus plezier beleef je alleen als je wat rustiger aan doet dan normaal. Alleen de Doberman blijft cht achter. Zelfs als na afstappen de kleinste versnelling ingeschakeld is, blijft het trappen enorm zwaar. Dat komt niet alleen door de 15+ kilo's en het zware draaien van de fiets, het is vooral de lichtste versnelling die te zwaar blijkt. Er is >

  in de praktijk vervolg

  Als je fiets zo zwaar is, gaat duwen beter dan dragen.

  Als het gaat om plezier maken, voldoet natuurlijk iedere fiets!

  meer dan genoeg grip heeft. De versnellingen werkten prima tot de finish, met een kleine maar. De

  kabel van de derailleur viel namelijk meerdere keren uit een nt te ruime kabelnok

  waardoor je blijvend op het zwaarste verzet belandde. Dat

  losten we op met een tiewrap van 10 cent. Hoort erbij!

  www.fiets.nl mei 2013 mei 2013 www.fiets.nl68 69

  mTB-TesT > 6 Spotgoedkope mountainBikeS

  Zelfs als hij na afstappen in de kleinste versnelling is geZet, blijft het trappen enorm Zwaar

 • + stuurt geweldig+ sportieve klimmer- te weinig waar voor het geld

  Matige onderdelen vergeleken met de con-

  currentie.

  De standaard is standaard.

  trek marlin gemiste kansAls het stuurgedrag maatgevend was in deze test, had de Marlin gewonnen. Trek gaf hem dezelfde fijne geometrie mee als de veel duurdere modellen, plus een flink stuur en een voorvork met speciale vergrote sprong. De sportieve hou-ding is misschien iets t voor wie zijn eerste mountainbike koopt, maar zo is de gewichtsverdeling wel in orde en functioneert de vering. Dat rijdt stabiel, maar stuurt ook vlot de hoek om. Minder vlot uiteraard dan een echt dure fiets,

  leader doberman too low to go?Deze ijzeren fully is de eerste mountainbike met standaard die Fiets in drie decennia testte. De versnellingen deden het de eerste kilometers onverwacht flitsend. Halverwege reden we met slechts 1x6 werkende versnellingen en dat aantal bleef dalen. Het smalle stuurtje bleek ideaal voor inhaal-acties, waarbij de bel nuttig is. Die bel is ook van levensbelang om je voorganger te wijzen op de rem-weg van de Doberman, vaak iets langer dan de afdaling. Het voor-wiel zit nauwelijks vast in de sche-ve voorvork, wij waren bang dat het eruit zou vliegen bij stopacties. Een ongegronde angst: de voorrem is zo zwak dat dit risico verwaar-loosbaar is. Ook andere risicos

  want de wielen blijven voelbaar zwaar. Met serieuze bochtensnel-heden moet je trouwens uitkijken, anders glijden de banden kansloos rechtdoor. Ze zijn alleen geschikt voor droge ondergrond en doen het lekker als het stoffig is. De remmen kunnen helaas zelfs daar niet tegen. Ze remden slecht, en gingen steeds erger aanlopen. Stof en een klein beetje modder liet onze voorrem zo compleet vastlopen dat we deze moesten demonteren; het voorwiel draaide niet meer. Met alleen de achterrem reden we verder. Gelukkig was het niet ver meer, want zo wil je niet afdalen. Ook de rest van de afmontage stelde ons teleur. Het is opvallend hoe slecht de gemon-teerde 8-speed groep schakelt ten op zichte van de goedkoopste 9-speed goep. Vergeleken met bijvoorbeeld de Btwin zijn alle onderdelen slechter terwijl de totaalprijs veel hoger ligt. Ai!

  vallen mee, mits je zoals wij klim-metjes, afdalingen en wortelpaden te voet neemt. Het is ons wel een raadsel hoe deze fiets een EN-keu-ring heeft kunnen doorstaan. Vooral de voorvork, toch een kri-tiek onderdeel van een MTB, zit zo knullig en scheef in elkaar gelast dat het wiel maar half vast zit en het geheel de indruk werkt spon-taan uit elkaar te kunnen vallen. Over luxe zaken als functioneren-de vering, banden met grip of de mogelijkheid bergop te rijden zul-len we het maar niet hebben.

  Imago 7kwalIteIt 5,0prIjs/kwalIteIt 5,0meetwaarden 6,5praktIjk 6,8

  eIndcIjfer 6,0

  Imago 4kwalIteIt 2,5prIjs/kwalIteIt 5,5meetwaarden 4praktIjk 4,5

  eIndcIjfer 4,2

  de CijferS van fietS

  de CijferS van fietS

  + ongelofelijke prijs+ inclusief bel en standaard- geen mountainbike

  een eenvoudig 6-speed pignon gemonteerd, en een 24-26 overbrenging is veel te zwaar voor deze fiets in dit terrein, zodat bijna de hele klim gelopen moet worden.

  goede oude v-brakesErna volgt een echt mooie afdaling. Hij begint op een trekkerpad dat naar beneden slingert, en eindigt met een 300 meter lange en 50 centimeter brede, slingerende singletrack. De Sensa, Trek en Cube zijn hier heer en meester dankzij hun remmen. De Giant heeft goedkope, maar verrassend goede hydraulische schijfremmen. Stel-mogelijkheden ontbreken en je moet best hard knijpen voor ze echt goed aangijpen, maar ze doen hun werk betrouwbaar, voorspelbaar en heel gedoseerd. Sensa en Cube kiezen voor V-brakes in plaats van schijven. We waren al bijna vergeten hoe hard die remmen kunnen bijten, en ze lopen niet aan ook! De doseerbaarheid is niet wat we gewend zijn, dus is het zaak te remmen vr de bocht in plaats van erin. Ook houd je liefst wat ruimte om wijder in te kunnen sturen, mocht er even een wiel slippen. Toch steken de Aim en de Colina met kop en schouders boven de bikes met mechanische schijven uit.Bij de Trek en de Btwin is het zaak de snelheid continu laag te houden. Hard remmen voor een haakse bocht is onmogelijk aangezien de hendels al tegen het stuur zitten en de remkracht van de mechanische schijven gewoon tekortschiet. En dat terwijl we de remmen zoda-nig hebben afgesteld dat ze continu licht slepen; strakker kunnen we de kabels niet stellen. De berijder van de Doberman kiest eieren voor haar geld en daalt lopend af. De voorrem geeft niet thuis en het achterwiel glijdt door. Zo afdalen is te gevaarlijk! In de slotkilometers

  begeeft de voorrem van de Trek het. Het mechanisme blokkeert en het wiel draait niet meer, zodat we niet anders kunnen dan de complete rem demonteren. De schijfremmen van de BB7 van Avid zijn ook kabel bediend, maar functioneren minstens even goed als de Tektros op de Giant. Helaas zijn ze ook even duur, dus snappen we waarom Giant voor hydrauliek kiest.Moe komen we terug in Martelange. De verschillen tussen de bikes zijn groot, zo blijkt. De snelste rijders staan omgekleed en met een natte versnapering te klappen als uiteindelijk de Doberman finisht.

  Een voorderailleur die niet meer naar het kleine blad schakelt, kun je prima opnieuw afstellen met je voet... En toen stonden we stil. De rem demonteren bleek de enige oplossing.

  Niels reed de Leader naar de Finish en viert hier zijn prestatie

  in de praktijk vervolg

  www.fiets.nl mei 2013 mei 2013 www.fiets.nl70 71

  mTB-TesT > 6 Spotgoedkope mountainBikeS

  we waren vergeten hoe hard v-brakes kunnen bijten; en Ze lopen niet aan ook!

 • conclusieWe maken de balans op. De Giant rijdt het fijnst, daar zijn we het over eens. Stuurt goed, remt goed, en schakelt bijna goed genoeg om gewoon te kunnen rijden. De Sensa lijkt op een MTB van vijftien jaar geleden. Er is veel veranderd in die tijd, maar vroeger reden we ook op zon fiets, dus waarom nu niet? De Sensa is dan ook goedgekeurd. De volgende is de Btwin. We vinden het een koopje! Eigenlijk vallen alleen de remmen flink tegen, en hij stuurt traag. Dat eerste is hem aan te rekenen, want de V-brakes van de Cube doen het beter. Dat trage sturen is hem vergeven; kun je verwachten van een budget 29-er. De Cube rijdt en schakelt even goed, en remt zelfs beter. Het is puur op basis van de prijs dat we hem achter de Btwin zetten, want 80 euro verschil is heel fors in deze categorie. Op beide fietsen kn je moun-tainbiken, al houdt het beslist niet over. De Trek vinden we een gemiste kans. Hij ziet er goed uit, en stuurt het beste van allemaal. Dat hij beduidend slechter schakelt dan de Btwin en de Cube, terwijl hij stukken meer kost is, heeft grote consequenties voor het prijs-kwaliteitsoordeel. Dat de voorrem al tijdens zijn eerste rit nauwelijks werkte en zelfs volkomen vastliep, zorgt ervoor dat we hem afraden als mountainbike. Over de Leader hoeven we het verder niet meer heb-ben: die is niet geschikt voor terrein, en het aantal redenen is te groot om ze te noemen. De laatste die hem bereed, heeft zijn biertje dik verdiend. Gelukkig zijn we in Belgi. We schuiven aan, worden verzorgd en maken nieuwe vrienden. Het zijn de leden van VTT club Bikers Ardennais, alle 24 pre-sent. Al tien jaar organiseren ze deze tocht, maar nog nooit zagen ze zon langzaam stel op hun parcours. We beloven volgend jaar terug te komen, op onze eigen bikes.

  sanglisreWil je het parcours van de SangliSre in Martelange zelf eens fietsen? Kijk dan op Fiets.nl.

  Als je in het zoekvenster 130572 intikt, vind je de gps-track.

  prIjsframevoorvorkshIftersderaIlleurscrankstelkettIng/cass.remmenopbouwwIelenbanden

  gewIchtmatenwebadres

  prIjsframevoorvorkshIftersderaIlleurscrankstelkettIng/cass.remmenopbouwwIelenbanden

  gewIchtmatenwebadres

  Giant reveL0

  599,-alumInIumsuntour XcmshImano acera 9-spshImano acera/deoreshImano acerashImano deore/kmc X9tektro hdc300 160/160gIant sportformula dc20/gIant XcgIant sport 26X2,1

  13,8 kgs, m, l, Xlwww.gIant-bIcycles.com

  CuBe aim 29

  529,-alumInIumsuntour XctshImano st ef51 8-spshImano alIvIo/ m310shImano acerashImano acerashImano alIvIoeaston ea30shImano acera/mach1schwalbe smart sam, 29X2,25"13,9 kg15, 17, 19, 21,23www.cube.eu

  SenSa CoLLina v27 SpeCiaL

  599,-alumInIumsuntour XcmshImano alIvIo 9-spshImano alIvIo/slXshImano alIvIo 9-spshImano alIvIo shImano alIvIo v-brakeskalloy uno/suprashImano alIvIo/weInmannsupra comp 26X2,1

  13,1 kg18, 20, 22www.sensabIkes.com

  trek marLin

  599,-alumInIumsuntour Xcm g2sram X4 8-spshImano altus/sram X.4shImano altusshImano altustektro novela 160/160bontrager ssrformula dc20/bontrager at650bontrager 29-2 29X2,113,8 kg15,5 17,5 19, 21, 23www.trekbIkes.com

  B'twin roCkrider BiG rr5.3

  449,95alumInIumsuntour Xctsram X-5 9-spshImano c50/X-5suntour Xcm302sram X.5hayes mX5 160/160rockrIderrockrIder by rIgIdahutchInton python 29X2,114,3 kgm, l Xlwww.btwIn.com

  Leader doBerman 277

  179,- (+ 6,- verzendkosten)IjzerlegerInggw 705shImano rs-35shImano tz50cyclone sp5shImanomerkloze v-brakesmerkloosmerkloosmerkloos

  16,5 kg53www.leader96.com

  www.fiets.nl mei 201372

  mTB-TesT > 6 Spotgoedkope mountainBikeS

  424568

  80

  45074,4 333

  68,1

  644448

  52

  721060

  100

  20

  424568

  80

  45074,4 333

  68,1

  644448

  52

  721160

  100

  20

  441620

  100

  44673,7 346

  69,4

  631444

  48

  811066

  100

  0

  441620

  80

  44673,7 346

  69,4

  631444

  52

  761166

  100

  0

  423598

  80

  45074,1 334

  69,2

  606477

  46

  761118

  100

  10

  423598

  110

  80

  45074,1 334

  69,2

  606477

  46

  761148

  80

  10