Geschiedenis Hotel Dukes' Palace

download Geschiedenis Hotel Dukes' Palace

of 3

 • date post

  11-Jan-2017
 • Category

  Documents

 • view

  219
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of Geschiedenis Hotel Dukes' Palace

 • Het Prinsenhof! Hotel Dukes Palace

  Graag starten wij het verhaal van Het Prinsenhof in de 15de eeuw. Deze eeuw (lees 1420 - 1490) was d Gouden eeuw voor Brugge. Er werd volop handel gedreven in de stad, hoogwaardigheidsbekleders en rijke buitenlandse families namen er hun intrek. Wol uit Engeland, wijn uit Frankrijk en specerijen uit Spanje werden via het Zwin en Damme over de Spinolarei naar de binnenstad gevoerd. Gelost op de kade door een houten kraan op het Kraanplein.

  Men kende destijds geen landsgrenzen zoals wij die nu kennen en Brugge lag in het noorden van het grote Bourgondische Rijk - geregeerd door de Bourgondische Hertog Filips de Goede (afbeelding 1). Het was Filips de Goede die in 1429 zijn hofhouding verplaatste van Dijon naar Brugge. Hij stichtte er zijn stadhuis op de Burg (nu nog altijd intact, weliswaar gerestaureerd) en zijn woning in het centrum, Het Prinsenhof.

  1. Filips de Goede ! 2. Karel de Stoute 3. Lodewijk Gruuthuse 4. Maria van Bourgondi

  Brugge werd daarmee de hoofdstad van het Bourgondische Rijk. Aan de straatkant van het paleis liet Filips een Munthuis bouwen, waar geld werd gewisseld en geslagen. De aanpalende straat werd daarom de Geldmuntstraat genoemd en heet nog altijd zo. Op afbeelding 5 zie je rechtsonder dit Munthuis en op afbeelding 6 zie je links boven dat de kaartenmaker spreekt over de Geldmunt Straete.

  Filips de Goede stichtte op Het Prinsenhof de Orde van het Gulden Vlies, een belangrijke orde van adel en hoge burgerij. Onder Filips zoon Karel de Stoute (afbeelding 2) wordt deze Orde voortgezet en speelt Het Prinsenhof een prominente rol als ontmoetingsplaats voor adel, belangrijke kerkelijken en hoge burgerij. Deze hoge burgerij gaf regeringsadvies aan de Hertog en zijn gevolg.

 • En van de bekendste adviseurs was de invloedrijke Lodewijk van Gruuthuse, die woonde in zijn herenhuis naast de OLV-kerk te Brugge aan de Dijver, waar nu het Gruuthuse museum gevestigd is. Op afbeelding 3 kan je zien dat hij net als de Hertogen een gouden keten draagt met daaraan het symbool van de Orde van het Gulden Vlies.

  5. Het Prinsenhof zoals het was in de 15de eeuw Tekening gemaakt in 1641

  ! ! 6. Het Prinsenhof op stadsplan van Brugge door kaartenmaker Marcus Gerards, 1562

  De dochter van Karel de Stoute - Maria van Bourgondi (afbeelding 4) - woont als derde generatie op Het Prinsenhof. Maria trouwt met Maximiliaan van Oostenrijk, een telg van de Habsburgers, waardoor het paleis in hun handen komt na haar dood in 1482. De Habsburgers waren minder genteresseerd in Brugge als uitvalsbasis en Het Prinsenhof raakt in verval.

  Tijdens de 16de eeuw wordt Het Prinsenhof beheerd door verschillende adellijke families, die er hun belangrijke gasten ontvangen. Het is geweten dat bijvoorbeeld Thomas More en Erasmus er gelogeerd hebben. Dit zal echter niet geweest zijn in n van de huidige suites, want vandaag de dag is er niets meer over van wat Filips de Goede er heeft opgebouwd. Enkel nog bouwkundige resten (de meesten ondergronds) en archeologische vondsten.

  In 1663 vestigt een kloosterorde zich in het Hof, een tekening van de destijdse architectuur zie je op afbeelding 7. Met de Franse revolutie in 1794 gingen de meeste gebouwen verloren, maar de site bleef populair. Het hof was eigendom van Baron van Caloen van 1840 - 1876. Deze Caloen was destijds tevens burgemeester van Varsenare, een buitengemeente van Brugge.

 • 7. Laatste tekening van het Prinsenhof voor 8. Pentekening uit 1936 de afbraak tijdens de Franse Revolutie

  In 1888 betrok een Frans kloostergemeenschap de site en werd er een heropbouw gedaan in neo-gotische stijl (afbeelding 8), grotendeels zoals we het hoofdgebouw met zijn toren en kapel nu kennen..

  In 2004 werd de aanvraag tot hotel gedaan onder eigenaar P&V. In het kader van de bouw van een ondergrondse parkeergarage, liet P&V een grootschalig archeologisch onderzoek uitvoeren. De organisatie betaalde gedurende 4 maanden de volledige loonkost van 6 archeologen, 6 arbeiders en fikse kraankosten. Vanaf 2013 is het hotel in handen van ondernemers-familie Degroote en wordt het hotel verder uitgebaat als enige 5-sterren hotel van Vlaanderen.

  ! ! ! ! ! !

  ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! Hotel Dukes Palace