Geologie blz 11+13

8
Geologie blz 11+13

description

Geologie blz 11+13. Waardoor worden de platen voortbewogen ?. 1-Convectiestromingen. Door de hitte van de kern gaat het gesteente in de mantel stromen. De platen drijven mee. . 2-Ridge push. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Geologie blz 11+13

Page 1: Geologie  blz 11+13

Geologie

blz 11+13

Page 2: Geologie  blz 11+13

Waardoor worden de platen voortbewogen ?1-

Convectiestromingen.Door de hitte van de kern gaat het gesteente in de mantel stromen. De platen drijven mee. 2-Ridge push.De oceanische korst die van de mid-oceanische rug af glijdt, duwt de oceanische korst voor zich uit. 3-slabpull.De in de mantel duikende oceanische korst trekt de rest van de oceanische korst achter zich aan.

HitteDrie ‘krachten’

brengen de platen in

beweging.

Page 3: Geologie  blz 11+13

De aardkorst bestaat uit continentale en oceanische korst. Als er twee stukken

korst naar elkaar toe bewegen zijn er dus drie soorten

botsingen mogelijk:

1-continentaal oceanisch2-continentaal continentaal3-oceanisch oceanisch

Kijk goed wat er zal gebeuren in de verschillende situaties !

Convergente plaatgrenzen: 1-Oceanisch <-> Continentaal

Oc korst Cont korst

De zwaardere oceanische plaat schuift onder de lichtere continentale plaat. Door de botsing wordt de Zuid-Amerikaanse continentale plaat geplooid en ontstaat het Andes gebergte. In het gebergte ligt een rij vulkanen. Voor de kust ligt een diepzeetrog. Waar de platen –schoksgewijs- langs elkaar bewegen ontstaan aardbevingen

Page 4: Geologie  blz 11+13

2-Oceanisch<->Oceanisch

Convergente plaatgrenzen:Beide oceanische platen zijn in principe even zwaar. In dit geval

zakt de oudste, meest afgekoelde en dus iets zwaardere plaat weg. De wegduikende korst smelt , de warme magma stijgt op en ‘brandt’ zichzelf een weg door de bovenliggende korst. Gevolg: evenwijdig aan de diepzee trog ontstaat een rij vulkanische eilanden.

Oc korst Oc korsteil

ande

nboo

g

diepz

eetro

g

Page 5: Geologie  blz 11+13

Convergente plaatgrenzen:

3-Continent <-> Continent

Beide continentale platen zijn even zwaar. Geen van beide zakt de mantel in. De oceanische korst die er tussen lag is wel in de mantel verdwenen. Alle kracht van de botsing heeft geleid tot sterke plooiing en opheffing van de continentale korst. Het beste voorbeeld van een dergelijk gebergte is het Himalayagebergte.

Cont korst

oude oc korstoude oc korst

Cont korstInd

ia is

tege

n Eu

razië

ge

botst

Page 6: Geologie  blz 11+13

De Alpiene gebergte gordel…..

Page 7: Geologie  blz 11+13

Zet de volgende plaatjes in de juiste volgorde.

A

B

C

Er ligt nog een oceaan tussen India (links) en Azië (rechts). Doordat de oceanische korst onder Azië duikt wordt de oceaan steeds smaller.Op de oceanische korst ligt sediment (zand, klei) dat van de continenten is gespoeld en gewaaid.

De oceaan is verdwenen ! Een deel van de oceanische korst verdwijnt onder Azië. Het sediment dat op de oceaanbodem lag wordt tussen de twee continentale platen omhoog gedrukt en geplooid.

De twee continenten liggen nu tegen elkaar. De oceanische korst en de sedimenten die daar op lagen worden nu omhoog geperst. Op deze manier komen sedimenten van de oceaanbodem (met bijvoorbeeld fossiele schelpen en andere zeedieren) kilometers hoog in een gebergte terecht.

Page 8: Geologie  blz 11+13

Zet de nummers uit de legenda op de juiste plaats.

1-India2-Azië3-Oceanische korst4-asthenosfeer5-Sediment op oceaanbodem6-Opheffing door endogene krachten.7-Afbraak door exogene krachten. (verwering en erosie)

C

A

B

1

5

32

4

7

6