Gearhing jaarverslag 2011

28
Gearhing primair onderwijs Gearhing … samenwerkend maken we het verschil Jaarverslag 2011

description

Gearhing... samenwerkend maken we het verschil Jaarverslag 2011

Transcript of Gearhing jaarverslag 2011

Gearhing primair onderwijs

Gearhing … samenwerkend maken we het verschil

Jaarverslag 2011

Inhoud

Voorwoord 3

Gearhing 4

Het model RvT en CvB 7

Motto, missie en visie 7

Belangrijke ontwikkelingen 10

Onderwijs en Zorg 13

Evaluatie onderwijskwaliteit 15

Samenwerking 16

Personeel 17

Financiën 19

Toekomst, risico’s en kansen 24

RvT, CvB en medewerkers 27

3

VoorwoordDit is het jaarverslag van Gearhing 2011.

Gearhing maakt het verschil. Wij staan voor hoogwaardig onderwijs voor onze leerlingen en excellent werkgeverschap voor onze medewerkers. In dit jaarverslag vindt u de verantwoording hoe in 2011 plannen en doelen van Gearhing gerealiseerd zijn. Hiermee verantwoordt Gearhing zich over de hoofdlijnen van het gevoerde beleid en de financiële cijfers. Met dit verslag geven we inhoud aan de transparantie van onze organisatie. Daarbij geven we een blik op de toekomst, waarin we fors zullen moeten ombuigen. We gaan dit realiseren zonder gedwongen ontslagen en met behoud van werkgelegenheid.

Bolsward, april 2012

Wubbo. J. Wever, voorzitter college van bestuur

4

GearhingDe Stichting Samenwerkingsbestuur Gearhing is het bevoegd gezag van 29 scholen voor primair onderwijs in de gemeenten Gaasterlân-Sleat, Lemsterland, Littenseradiel en Súdwest-Fryslân.

Op 1 oktober 2011 waren er 2327 leerlingen die onderwijs genoten op een Gearhingschool. Dit onderwijs werd verzorgd door 165 fte’s personeel.

5

Leerlingenaantallen

Plaats School 1 okt. 2009 1 okt. 2010 1 okt. 2011

Balk ’t Hazzeleger 105 97 94

Lemmer De Dam 113 124 129

Lemmer De Meerpaal 117 129 142

Lemmer De Tweespan 188 171 159

Oosterzee De Wynbrekker 60 63 62

Echtenerbrug Twa Yn Ien 121 104 104

IJlst De Kogge 157 148 147

Workum De Pipegaal 111 107 113

Warns De Totem 48 45 47

Koudum De Welle 93 91 94

Hindeloopen Bs De Skulpe 78 76 90

Bantega De Reinbôge 64 59 61

Baard De Stjelp 55 51 56

Jorwert De Krunenstrobbe 34 30 32

Itens De Romte 44 40 33

Mantgum De Gielguorde 147 147 147

Easterwierrum De Fôlefinne 39 40 37

Wiuwert De Pikeloer 34 39 40

Weidum It Pertoer 77 79 79

Winsum De Mied’skoalle 69 63 69

Wommels De Opslach 104 93 86

Bolsward De Blinker 130 131 130

Witmarsum De Utskoat 74 75 82

Pingjum It Leech 55 59 52

Makkum It Iepen Stee 69 62 59

Kimswerd De Marnewier 45 49 45

Arum De Opslach 68 58 58

Boazum Dûbelspan 47 49 44

Kûbaard De Reinbôge 36 33 36

Totaal 2.382 2.312 2.327

6

7

Het model RvT en CvBIn de wet Goed Onderwijs Goed Bestuur wordt bepaald dat schoolbesturen verplicht zijn om een scheiding aan te brengen tussen bestuur en intern toezicht op het bestuur. Het besturen van de scholen en het houden van toezicht op dat besturen moeten worden losgekoppeld. Per 1 augustus 2011 is een nieuw besturingsmodel ingevoerd. Vanaf dat moment is er een college van bestuur (CvB) en een raad van toezicht (RvT). Het college van bestuur vormt statutair het bestuur van de instelling en daarmee het bevoegd gezag in de zin der wet. De raad van toezicht oefent het toezicht op het door het college van bestuur gevoerde bestuur over de scholen.

Motto, missie en visieMotto

Het motto van Gearhing geeft de essentie van ons bestaansrecht weer:

Gearhing maakt het verschil.

Het verschil voor:kinderen die wij een optimale ontplooiing bieden;•ouders die kiezen voor betrokken en hoogwaardig onderwijs;•medewerkers die bij een excellente werkgever in staat gesteld worden om de •verantwoordelijkheid te nemen voor het realiseren van hoogwaardig onderwijs in een omgeving waarin ze zichzelf verder kunnen professionaliseren;de samenleving waarvoor Gearhing meerwaarde creëert.•

Missie

Gearhing bouwt ‘wegen en bruggen’ voor openbare, algemeen toegankelijke en samenwerkingsscholen. De medewerkers op de scholen realiseren hoogwaardig onderwijs. Voor deze medewerkers is Gearhing een excellent werkgever.

8

Visie

Om de missie te realiseren heeft Gearhing een visie die hier is verwoord. De Gearhingscholen staan voor kwalitatief hoogwaardig onderwijs en bevorderen dit door het unieke van elk kind als uitgangspunt te nemen met aandacht voor:

de ontwikkeling van het denken, doen en het welbevinden;•thuisnabij onderwijs;•het stimuleren van een positief kritische houding vanuit onze waarden en normen •(geluk, liefde, vrede, respect, rechtvaardigheid, vrijheid, gelijkwaardigheid en democratie) waardoor de leerling voorbereid is op de toekomst;de bewustwording van burgerschap, het stimuleren van actieve deelname aan de •maatschappelijke omgeving.

Gearhing realiseert excellent werkgeverschap door:een veilig en inspirerend werkklimaat;•competentiegericht integraal personeelsbeleid;•het bevorderen van netwerken;•aandacht voor initiatief en inspraak.•

Om hoogwaardig onderwijs en excellent werkgeverschap te realiseren staat Gearhing voor:

de eigenheid van elke school in haar eigen context;•sturing op hoofdlijnen;•verantwoordelijkheden, bevoegdheden en middelen zo laag mogelijk in de •organisatie gebracht;effectiviteit, efficiëntie en daadkracht;•integrale verantwoordelijkheid op alle niveaus;•integriteit, transparantie en openheid;•kwaliteitsbeleid;•een optimale inzet van middelen;•partnerschap met ouders.•

9

10

Belangrijke ontwikkelingen

Organisatieveranderingen

In januari 2011 is de meerjarenbegroting 2010-2014 van Gearhing vastgesteld en besproken met bestuur, GMR en directeuren. Uit deze meerjarenbegroting blijkt klip en klaar dat bij ongewijzigd beleid er forse tekorten ontstaan. Gekozen is om te gaan werken in onderwijsteams. Daardoor kunnen bezuinigingen worden gerealiseerd, waarbij het primaire proces het minst in het geding komt. Er wordt in eerste instantie bezuinigd op management. De effecten op het primaire proces, die helaas niet te voorkomen zijn, zullen secundair zijn. Het werken in onderwijsteams geeft de mogelijkheid om in kleine scholen hoogwaardig onderwijs te bieden en tegelijkertijd excellent werkgeverschap te realiseren. Het ombuigingsplan is in september 2011 aan de GMR voorgelegd. Het is de GMR niet gelukt om in 2011 hier een mening over te vormen. Begin 2012 komt de GMR met haar besluit.

Het werken in onderwijsteams

Gearhing heeft alleen maar kleine scholen. Zowel voor de leerlingen als leerkrachten heeft dit voor- en nadelen, er zijn ook risico’s aan verbonden. Om deze risico’s te verminderen en de nadelen te compenseren heeft Gearhing als beleid dat scholen gaan samenwerken. Schoolteams gaan inhoudelijk en organisatorisch samenwerken en ook voor de leerlingen komen er gezamenlijke activiteiten. De huidige noodzaak tot ombuigen en reorganiseren is een aanleiding de samenwerking te intensiveren. Het bestuur heeft voorgesteld om van de huidige 29 scholen met elk hun eigen team en directeur te gaan naar zeven onderwijsteams met per onderwijsteam één directeur. Door het werken in onderwijsteams gaan we een professionaliseringsslag maken in de ontwikkeling van teams en management. Daardoor kan Gearhing hoogwaardig onderwijs garanderen. Door een betere scheiding van taken en meer functiedifferentiatie zal de werkdruk beter beheersbaar zijn. Bijkomend voordeel is dat de organisatie flexibeler, efficiënter en effectiever wordt.

11

Strategische koers

Het strategisch beleidsplan van Gearhing is leidend. De aangegeven richting is in de nieuwe schoolplannen (2011 – 2014) medebepalend geweest voor het beleid op schoolniveau. De uitgangspunten en de doelen uit het strategisch beleidsplan zijn continue gespreksonderwerp geweest in het overleg met de directeuren. Er is in 2011 fors geïnvesteerd in hoogwaardig onderwijs, enerzijds door te investeren in leermiddelen en anderzijds door scholing en begeleiding van de medewerkers. Door de ombuiging anticipeert Gearhing op krimp en wordt de samenwerking tussen kleine scholen geïntensiveerd. In 2011 is er verder gewerkt aan de realisatie van het motto, de missie en de visie van Gearhing. Zowel de directeuren, de GMR, het bestuur en de raad van toezicht hebben daarbij hun eigen inbreng gehad. Zonder volledig te zijn geven wij een indruk van de verschillende onderwerpen:

tussen- en eindopbrengsten van de scholen;•verkenning samenwerking met andere besturen;•treasury statuut;•meerjarenbegroting 2011-2015;•passend onderwijs.•

12

13

Onderwijs en ZorgBoppeslach

De provincie Fryslân heeft gelden beschikbaar gesteld voor de basisscholen in Friesland voor een kwaliteitsimpuls aan het onderwijs. De projectplannen richten zich op verschillende thema’s. Er wordt ingezet op het verbeteren van het taalonderwijs, het versterken van het didactisch handelen van de leerkrachten, het versterken van het systematisch werken in de zorg en begeleiding van leerlingen en het versterken van de zorg voor kwaliteit. In het schooljaar 2011-2012 maken elf scholen gebruik van deze subsidie.

Reken,- lees- en taalverbetertrajecten, PO-raad

Zeven scholen maken gebruik van subsidie voor het verbeteren van rekenen, lezen en taal.

Leren van elkaar

De directeuren binnen Gearhing vormen een aantal intervisiegroepen. In het verlengde hiervan nemen we deel aan het project ‘Twinning’, ondersteund door het APS. Gezamenlijk wordt gewerkt aan het verbeteren van de onderwijskwaliteit, waarbij het leren van elkaar centraal staat. Er wordt niet alleen binnen de stichting gebruik gemaakt van elkaars expertise. In 2011 is een traject gestart waarbij twee andere stichtingen van openbaar onderwijs zijn betrokken: De Basis en Primus. Dit wordt begeleid door de Nederlandse Schoolleiders Academie. Door de reorganisaties bij de drie besturen en vertrekkende directeuren is dit traject niet succesvol verlopen en gestopt. Directeuren worden bij bureau Meesterschap geschoold in het uitvoeren van een audit. Op verschillende scholen hebben collega-directeuren, ter voorbereiding van een inspectiebezoek, een interne audit uitgevoerd.

14

Gearhing Akademy

In 2011 is verder gewerkt aan het opzetten van de Gearhing Akademy. Het doel van de Gearhing Akademy is om de talenten van alle medewerkers optimaal te benutten. We willen medewerkers stimuleren om contact te hebben met elkaar, van en met elkaar te leren, kennis te delen en ervaring uit te wisselen. Momenteel werkt een werkgroep van medewerkers aan de inrichting van de Gearhing Akademy.

ParnasSys

In het voorjaar 2011 is besloten om voor alle 29 scholen voor wat betreft leerling-administratie en leerlingvolgsysteem over te stappen naar ParnasSys. Uitwisseling met BRON gaat nu via ParnasSys. Een aantal scholen blijft het leerlingvolgsysteem van Cito gebruiken naast ParnasSys voor de foutenanalyse. Op bovenschools niveau kunnen de gegevens van de scholen bekeken worden.

Administratieve krachten, directeuren/IB’ers en ICT’ers zijn geschoold en per school is een teacher opgeleid. Deze teacher verzorgt op zijn/haar school de scholing voor de leerkrachten.

15

Evaluatie onderwijskwaliteitInspectie

Bijna alle Gearhingscholen vallen binnen het basisarrangement van de Inspectie van het onderwijs. Dat betekent dat de inspectie vertrouwen heeft in de kwaliteit van de scholen. De Mied’skoalle had een aangepast toezichtarrangement. In 2011 is de school weer ‘groen’ geworden. Ondanks het toegekende basisarrangement aan ’t Hazzeleger, De Krunenstrobbe en De Romte vond het bestuur de onderwijskwaliteit, uitgaande van de eindresultaten, van deze scholen risicovol. De scholen werken met verbeterplannen, om te voorkomen dat de scholen een onvoldoende beoordeling krijgen van de inspectie. Dit is ’t Hazzeleger gelukt, het eindresultaat en het inspectiebezoek in 2011 waren positief. De Romte en De Krunenstrobbe hadden onvoldoende eindopbrengsten en hebben daarom een aangepast arrangement gekregen.

Kwaliteitsonderzoeken

In maart 2011 is er op alle Gearhingscholen een enquête gehouden. Ouders, medewerkers en leerlingen in de bovenbouw werden uitgenodigd om hun mening te geven. Elke school heeft de resultaten teruggekoppeld naar de geënquêteerden en heeft conclusies getrokken voor aanpassingen van beleid. 81% van de leerlingen beoordeelden de school boven de norm. Van de ouders gaf 91% aan dat de school boven de norm uitsteeg. Bij de leerkrachten werd zelfs een percentage van 94 gemeten.

16

SamenwerkingGearhing werkt samen met:

Samenwerkingsverband Sneek en Samenwerkingsverband Spectrum op het gebied •van leerlingenzorg;Basis en Primus, één gezamenlijk vervangingsbureau en gezamenlijke •aanbestedingen;BDOF, een samenwerkingsverband van besturen voor openbaar onderwijs;•Bureau Meesterschap, voor coaching, scholing, training en interim-management;•Cedin, voor schoolbegeleiding en leerlingenzorg;•Grontmij, voor huisvesting;•OSG, voor de financiële en personele administratie, tevens bestuurs- en •management ondersteuning;Penta Rho voor begeleiding van de ombuigingen;•NHL, voor de opleiding van ons toekomstig personeel;•SISA Kinderopvang ZWFrl, voor-, tussen- en naschoolse opvang;•Stichting Speelwerk (Lunchplein), voor-, tussen- en naschoolse opvang;•Tredin, voor de zorg rond arbeidsomstandigheden en verzuim.•

17

PersoneelAantal personeelsleden

Jaar Leerlingen Directie Onderwijspersoneel OOPfte fte fte

2008 2.460 26,9 148,1 12,9

2009 2.382 25,5 139,5 15,7

2010 2.312 26,3 132,8 14,1

2011 2.327 21,6 131,1 12,6

Ziekteverzuim

De ziekteverzuimcijfers voor Gearhing voor de jaren 2008 tot en met 2011 bedragen:

Jaar Verzuimpercentage Frequentie Ziekteduur in dagen

2008 5,8% 1,1 16,4

2009 7,9% 1,0 12,9

2010 10,0% 1,0 13,8

2011 6,7% 0,7 22,1

Het ziekteverzuim was in 2010 te hoog. Daarop is actie ondernomen, er is nieuw beleid (o.a. arbeidsdeskundige in eerste lijn) en een nieuwe Arbodienst per 1 januari 2011 ingeschakeld: Tredin. In 2011 is het ziekteverzuim met ruim 3% gedaald.

Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)

In 2011 hebben RI&E-onderzoeken plaatsgevonden op 19 Gearhingscholen. Een belangrijk onderdeel van de RI&E is de inventarisatie van welzijn onder medewerkers. De rubrieken die in de vragenlijst voorkomen zijn: Arbeidsomstandigheden, Gevolgen van het werk, Informatie, Leiding, Relatie met collega’s, Taakinhoud en Werkhoeveelheid. Het thema werkhoeveelheid is voor 44% van de respondenten een aandachtspunt. De conclusies zullen in het schooljaar 2012-2013 worden meegenomen in de begeleidingstrajecten van de onderwijsteams. Uit de welzijnsvragenlijst blijkt dat de ombuigingsplannen voor onrust hebben gezorgd bij veel Gearhingmedewerkers. Dit viel te verwachten.

18

19

FinanciënExploitatie

Exploitatierekening 2011 Werkelijk ’11 Begroot ’11 Werkelijk ’10 € € €

Baten

Rijksbijdrage OCW 13.112.000 12.967.000 13.239.000

Overige subsidies OCW 80.000 52.000 62.000

Gemeentelijke bijdragen 626.000 573.000 601.000

Overige overheidsbijdragen 226.000 121.000 253.000

Overige baten 345.000 95.000 414.000

Totaal baten 14.389.000 13.808.000 14.569.000

Lasten

Lonen en salarissen 10.350.000 10.737.000 10.978.000

Overige personele lasten 1.231.000 718.000 1.085.000

Afschrijving inventaris en apparatuur 85.000 90.000 87.000

Afschrijving meubilair en machines 83.000 85.000 113.000

Afschrijving leermiddelen etc. (PO) 109.000 126.000 131.000

Huur gebouwen 28.000 44.000 36.000

Klein onderhoud en exploitatie 92.000 93.000 72.000

Energie en water 191.000 219.000 228.000

Schoonmaakkosten 233.000 245.000 257.000

Heffingen 33.000 29.000 30.000

Dotatie onderhoudsvoorziening 206.000 185.000 190.000

Overige huisvestingslasten 189.000 164.000 176.000

Administratie- en beheerslasten 356.000 349.000 343.000

Inventaris, apparatuur en leermiddelen

556.000 492.000 524.000

Overige instellingslasten 266.000 191.000 152.000

Totaal lasten 14.008.000 13.767.000 14.402.000

Saldo baten en lasten 381.000 41.000 167.000

Rentebaten 20.000 2.000 15.000

Rentelasten 0 1.000 1.000

Exploitatiesaldo 401.000 42.000 181.000

20

Het verschil tussen de baten en de lasten over 2011 is groter dan begroot. In het afrekendocument fusie en verzelfstandiging is gerekend op een vermogens-vermeerdering van € 161.000 in 2011. Van de algemene reserve is € 400.000 beschikbaar gesteld voor de invoering, implementatie en begeleiding van het ombuigingsplan. Gearhing past zich goed aan. Het krimpscenario heeft de organisatie niet in de negatieve cijfers gebracht. De conclusie van vorig jaar blijft dat het beheertechnisch goed geregeld is. We zijn ‘in control’.

21

Balans

Waar de exploitatierekening de baten en lasten van een kalenderjaar laat zien, geeft de balans aan welke waarden (activa) er aan het begin en aan het eind van een kalenderjaar in een organisatie aanwezig zijn en waar deze vandaan komen (passiva). De balans laat de situatie per 31-12-2011 zien met als vergelijk de stand per 31-12-2010.

Activa 31-12-2011 31-12-2010

€ €

Inventaris en apparatuur 1.161.000 1.159.000

Leermiddelen (PO) 551.000 551.000

Deelnemingen/financiële vaste activa 1.325.000 1.562.000

Debiteuren 9.000 5.000

Ministerie van OCW 668.000 663.000

Overige vorderingen 229.000 166.000

Overlopende activa 153.000 142.000

Liquide middelen 2.505.000 1.986.000

Totaal activa 6.601.000 6.234.000

Passiva 31-12-2011 31-12-2010

€ €

Algemene reserve Publiek 3.719.000 3.109.000

Algemene reserve Privaat 93.000 93.000

Bestemmingsreserves/bestemmingsfonds - 210.000

Personeelsvoorzieningen 143.000 171.000

Onderhoudsvoorziening 704.000 773.000

Overige voorzieningen 4.000 4.000

Crediteuren 519.000 280.000

Belastingen en prem. soc. verzekeringen 394.000 441.000

Schulden terzake van pensioenen 140.000 152.000

Overige kortlopende schulden 29.000 65.000

Overlopende passiva 856.000 936.000

Totaal passiva 6.601.000 6.234.000

22

Met de gemeente Littenseradiel is de afrekening (nog) niet verlopen volgens de •planning in het afrekendocument. Er is overeenstemming bereikt met de gemeente over de eindafrekening maar de uitvoering levert opnieuw een probleem op. De overeenstemming met de gemeente betekent dat beide partijen in hun boeken een schadepost van € 80.000 hebben. Met de gemeente Súdwest-Fryslân (rechtsopvolger van de gemeente Wûnseradiel) •is het afrekendocument gebaseerd op achteraf onjuiste informatie omtrent de uitvoering van het meerjaren onderhoudsplan door die gemeente. We blijven ervan uitgaan dat onze claim wordt toegewezen. Het betreft een bedrag van € 64.000.

Activa

De materiële vaste activa (inventaris, apparatuur en leermiddelen) zijn evenals in 2010 redelijk constant in waarde gebleven. Dat duidt op een balans tussen de herinvesteringen enerzijds en de afschrijvingen en desinvesteringen anderzijds. De post financiële vaste activa bevat de bij de BNG uitgezette financiële reserves.

PassivaHet eigen vermogen is gestegen als gevolg van het positieve exploitatieresultaat dat is verwerkt in de vermogenspositie. Het bestemmingsfonds had betrekking op het surplusvermogen van de gemeente Littenseradiel. Deze middelen zijn besteed aan specifieke kosten en aan investeringen in de scholen van Littenseradiel.

Kengetallen

Exploitatiekengetallen Werkelijk ’11 Begroot ’11 Werkelijk ’10in procenten van de totale baten

Rijksbijdragen 92% 92% 91%

Overige overheidsbijdragen 6% 5% 6%

Overige baten 2% 1% 3%

in procenten van de totale lasten

Personele lasten 83% 83% 84%

Afschrijvingen 2% 2% 2%

Huisvestingslasten 7% 7% 7%

Overige instellingslasten 8% 8% 7%

in procenten van de totale baten

Resultaat (= Marge c.q. Rentabiliteit) 2,8% 0,3% 1,2%

23

Deze cijfers wijken niet beduidend af van landelijke cijfers en zijn typerend voor een primair onderwijsorganisatie.

Kengetallen ten aanzien van de balans 31-12-2011 31-12-2010Liquiditeit 1,84 1,58

Solvabiliteit commissie Don (EV+voorz / TV) 0,71 0,70

Het begrip liquiditeit duidt aan de mate waarin de organisatie in staat is om op korte termijn aan de betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Een waarde van 1 geeft aan dat de organisatie hiertoe in staat is. Een waarde van 1,84 geeft aan dat de organisatie hiertoe zeer goed in staat is. De commissie Don geeft een bovenwaarde van ongeveer 1,5 als indicatie van wat nastrevenswaardig is.

De solvabiliteit geeft aan in welke mate de organisatie op lange termijn in staat is om aan de verplichtingen te voldoen. In het overzicht is de definitie van de commissie Don aangegeven. De afkorting EV staat voor eigen vermogen en TV voor totaal vermogen. De commissie Don stelt dat de uitkomst niet onder de 0,20 mag uitkomen. Daar voldoet Gearhing prima aan met een uitkomst van 0,71.

Kengetallen vermogen t.o.v. exploitatie 31-12-2011 31-12-2010

Weerstandsvermogen (EV/Baten) 26,49% 23,41%

Kapitalisatiefactor (balanstotaal/exploitatie baten) 45,87% 42,79%

Het weerstandsvermogen (EV/Baten) ligt op het gewenste niveau. Het eigen vermogen werd in het fusiedocument gepland op € 3,6 miljoen en het is nu € 3,8 miljoen, waarbij ook de middelen die waren gereserveerd voor de Bapo zijn gerekend.

De kapitalisatiefactor, een graadmeter voor de mate waarin er efficiënt wordt gefinancierd, is geïntroduceerd door de Commissie Don. De neergelegde norm van de Commissie Don is tussen 35% en 60%, dit afhankelijk van de grootte van de organisatie. Gearhing zit boven de van toepassing zijnde norm. Het grote aantal hele kleine scholen is daarvan de reden.

De cijfers laten een positief beeld zien en passen in de financiële toekomstvisie die Gearhing heeft geformuleerd.

24

Toekomst, risico’s en kansenDrie jaar na de fusie is Gearhing een stevige organisatie die volwassen omgaat met de kansen en bedreigingen die elke onderwijsorganisatie momenteel tegemoet ziet. Aan de orde zijn krimp, bezuinigingen, een herformulering van ‘Weer samen naar school’ naar ‘Passend onderwijs’, flexibilisering, kwaliteitseisen, partnerschap met ouders, ICT en innovaties. De scholen zijn in staat en worden gefaciliteerd om goed onderwijs te geven, binnen de mogelijkheden die de rijksbekostiging biedt.

Het werken aan verbetering van de kwaliteit van onderwijs krijgt alle aandacht, vooral op scholen waar die kwaliteitsverbetering noodzakelijk is, omdat de opbrengsten, de waardering door ouders, medewerkers of leerlingen nog niet op het ambitieniveau is.

In 2011 zijn verdere stappen gezet om ook in de toekomst de baten en lasten in evenwicht te houden. In de uitvoering van het integraal personeelsbeleid en de wet beroepen in het Onderwijs zijn er grote verschillen tussen de scholen. De implementatie van de gesprekkencyclus, doelstellingen, ontwikkel- en beoordelingsgesprekken, heeft nog niet voldoende geleid tot een meetbaar algemene verbetering van de kwaliteit van het personeel. Afspraken daarover zijn in 2011 aangescherpt.

Perspectief

Er is zorg voor de komende jaren: de bezuinigingen van de rijksoverheid, de aangekondigde bezuinigingen door de gemeenten in combinatie met een afnemend leerlingenaantal door krimp en het opdrogen van de bruidsschat de komende twee jaar hebben forse gevolgen voor Gearhing.

25

Meerjarenbegroting 2011-2015

In de meerjarenbegroting 2011-2015 is de daling van het aantal leerlingen en daarmee gepaard gaande daling van het personeelsbestand meegenomen. Tevens zijn de effecten van de invoering van het ombuigingsplan per 1 augustus 2012 volledig meegenomen.

2011 begroting

2012 prognose

2013 prognose

2014 prognose

2015 prognose

€ € € € €

Baten

Rijksbijdragen 13.019.000 12.972.000 12.815.000 12.630.000 12.550.000

Overige overheids-bijdragen en subsidies

737.000 725.000 294.000 143.000 131.000

Overige baten 52.000 65.000 22.000 22.000 22.000

Totaal baten 13.808.000 13.762.000 13.131.000 12.795.000 12.703.000

Lasten

Personeelslasten 11.456.000 11.416.000 10.663.000 10.296.000 10.163.000

Afschrijvingen 301.000 309.000 356.000 378.000 375.000

Huisvestingslasten 978.000 1.000.000 1.020.000 1.041.000 1.062.000

Overige lasten 1.032.000 1.088.000 1.109.000 1.131.000 1.154.000

Totaal lasten 13.767.000 13.813.000 13.148.000 12.846.000 12.754.000

Saldo baten - lasten 41.000 -51.000 -17.000 -51.000 -51.000

Financiële baten en lasten

1.000 1.000 1.000 1.000 1.000

Exploitatieresultaat 42.000 -50.000 -16.000 -50.000 -50.000

De meerjarenbegroting is nagenoeg sluitend. Dit met de kritische kanttekening dat het moeilijk is om daarover tevreden te zijn terwijl er sprake is van een wel erg schrale bekostiging van primair onderwijs.

26

Gearhing slaagt er in om de inkomsten en uitgaven bijna in balans te krijgen. Om de tering volledig naar de nering te zetten, zijn nog marginale aanpassingen nodig. Dit is goed realiseerbaar: de investeringsambitie van de scholen is aan de hoge kant en de uitgaven voor energie en onderhoud kunnen verminderd worden. Geconcludeerd kan worden dat Gearhing meerjarig in control is. De ambities uit het meerjaren strategisch beleidsplan kunnen gerealiseerd worden. Daarbij kan Gearhing haar formatieve en materiële verplichtingen nakomen.

We maken wel een voorbehoud ten aanzien van het overheidsbeleid. Helaas moet geconcludeerd worden dat de overheid de grootste risicofactor is. Dit gedrag van de overheid kan opnieuw van invloed zijn op de meerjarenbegroting. Gearhing gaat uit van die inkomsten waarvan we zeker zouden moeten mogen zijn en verplichtingen die realistisch zijn.

De ombuiging in de managementstructuur en het in balans houden van ons leerkrachtenbestand met het leerlingenaantal zorgen voor een gezonde financiële en personele situatie. Gearhing handhaaft vooralsnog een vacaturestop. Eventuele leerkrachtvacatures worden ingevuld door het benoemen in een ‘flex-constructie’ zodat er geen verplichtingen ontstaan.

De daling van het leerlingenaantal leidt tot minder behoefte aan leerkrachten. Tot 2016 zal de daling gecompenseerd kunnen worden door het verminderen van flexibele functies, natuurlijk verloop en vertrekbevorderende maatregelen. Na 2016 is het natuurlijk verloop van medewerkers groter dan noodzakelijk om de balans leerkrachten-leerlingen in evenwicht te houden. Gearhing zal dan nieuwe medewerkers moeten gaan werven.

Gearhing weigert te denken in problemen en bedreigingen. Wij gaan samen voor nieuwe kansen en blijven het verschil maken door ons op positieve wijze te onderscheiden. In het strategisch beleidsplan zijn de ambities en perspectieven voor de toekomst van het onderwijs en de scholen vastgelegd. De stap van beheer naar beleid en ontwikkeling is gezet. Het is een uitdaging dat dit duurzaam een goede kwaliteit van onderwijs oplevert en anticipeert op ontwikkelingen in de maatschappij. Het vereist creativiteit, flexibiliteit en ambitie om dit met de huidige financiële perspectieven te kunnen realiseren.

27

RvT, CvB en medewerkers

Raad van toezichtWiebe van der Werf, voorzitter•Rein Brandsma, lid•Frans Hoekstra, lid•Evert Salverda, lid•Carla van der Velde, lid•

College van bestuurWubbo J. Wever, voorzitter•Jan Schlaman, lid•

Medewerkers bestuursbureauRob Schuilenburg, manager P&O•Ria Jongstra, senior beleidsmedewerker P&O en Financiën•Marjolein van den Berg, secretaresse•Jenneke van den Bogert, secretaresse•

Gearhing primair onderwijsGearhing primair onderwijs

www.gearhing.nl

Gearhing De Wymerts 7 8701 WT Bolsward 0515 534 300 [email protected]

Opm

aak:

ww

w.bo

pcom

mun

icatie

.nl