Gazonaanleg Deel 2

download Gazonaanleg Deel 2

of 12

 • date post

  18-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  106
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Leg uw gazon aan zoals een expert! Een 5-delige cursus die uitvoerig beschrijft wanneer u wat moet doen om een nieuw gazon aan te leggen, te onderhouden en te verzorgen.

Transcript of Gazonaanleg Deel 2

Cursus Gazonaanleg: Deel II

Uw bodem is de basis!

Deze cursus wordt u aangeboden door Tuincentrum Marchal

2012 Tuincentrum Marchal

Cursus Gazonaanleg: Deel II

Uw bodem is de basis!

OverzichtWat kunt u in dit tweede deel allemaal verwachten?

BodemonderzoekIk ben ervan overtuigd dat de bodem de basis is van een succesvol gazon. Maar hoe weet u of uw bodem genoeg stoffen heeft om een gazon goed te voeden, of dat de pH juist is? Hoe moet u een bodemonderzoek interpreteren en hoe moet u uw grond bijvoeden en verzorgen om de start van uw gazon zo goed mogelijk te laten verlopen?

Compost en champignonmestHoe moet u uw grond verbeteren? Een vrachtwagen compost bestellen, champignonmest ondermengen of koemestkorrels gaan halen op het tuincentrum? Of kan het nog eenvoudiger?

Starten van grondwerkenHet wegwerken van een oud gazon en het klaarleggen en egaliseren van een gazon kan een grote uitdaging lijken maar valt eigenlijk goed mee. Volg ons stappenplan en u krijgt een biljartlaken als gazon.

Deze cursus wordt u aangeboden door Tuincentrum Marchal

2012 Tuincentrum Marchal

Cursus Gazonaanleg: Deel II

Uw bodem is de basis!

De bodem is de basis van uw gazonOf u nu een oud gazon opnieuw wilt inzaaien of na het bouwen het stuk braakliggend grond wilt omtoveren in een groene oase, u start altijd bij de bodem. De bodem is de basis van uw gazon, start u met een effen en optimale bodem, is de kans heel groot dat al de rest van een leien dakje gaat lopen.

BodemonderzoekWaarom zou u een bodemonderzoek laten uitvoeren? Indien u geld en tijd besparen belangrijk vindt, kunt u best uw grond laten testen. Indien u geld en tijd teveel heeft, kruis u vingers maar en houdt uw portemonnee open. U kunt direct verder naar het klaarleggen van uw grond voor zaaien. Een bodemtest is de gemakkelijkste manier om te weten wat er in de grond zit en wat er ontbreekt. Een bodemtest geeft u de pH, de gehaltes van fosfor, kalium en stikstof, het gehalte van organische stof in uw grond en de grondsoort (klei, zand, leem). Indien u deze zaken weet vr u gaat planten, kunt u problemen gemakkelijk ontdekken en corrigeren. Indien u na enkele maanden merkt dat uw gras slecht groeit, is het zeer moeilijk tot onmogelijk om sommige zaken (zoals organische stof) nog bij te sturen. Er zijn verschillende instanties in Belgi die zo'n onderzoek uitvoeren. U moet een staal nemen en dit opsturen. Twee weken later krijgt u de resultaten terug in de bus. Hiermee bespaart u zich mogelijks heel veel kopzorgen geld. Ook in tuincentrums kunt u bodemtesten laten uitvoeren, deze zijn echter niet zo gedetailleerd. Hier wordt er enkel naar de pH en de voedingstoffen in het algemeen gekeken. Dit is niet toerijkend voor wat wij van plan zijn: de bodem perfect voorbereiden voor een perfect gazon! Hoe gaat een bodemonderzoek in zijn werk? Volg de volgende tips en uw bodemstaal zal representatief zijn voor uw bodem. 1. Stuur uw bodemstaal vroeg genoeg op, minstens 4 weken voordat u uw gazon wilt inzaaien. Wanneer u dan uw resultaten terug krijgt, hebt u voldoende tijd om de nodige aanpassingen aan bodem (zuurtegraad, organische stof, ) te maken. 2. Gebruik propere materialen. Geen verroest plantschopje, geen emmer waar voordien meststoffen hebben ingezeten. Gebruik proper materiaal en een nieuwe, propere pot zodat uw grondstaal zuiver blijft. 3. Neemt een stuk uit de bodem over de volledige diepte die u wilt onderzoeken. Gras worteltDeze cursus wordt u aangeboden door Tuincentrum Marchal 2012 Tuincentrum Marchal

Cursus Gazonaanleg: Deel II

Uw bodem is de basis!

redelijk oppervlakkig. Indien u grond tot een diepte van 15-20 cm neemt, heeft u voldoende. 4. Neem een staal op 8 10 verschillende plaatsen. Probeer enkel grond mee te geven en geen onkruiden, grassen of andere plantenresten. U kunt alle stalen in dezelfe pot gooien, want alles wordt toch goed gemengd. 5. Meng de stalen zeer grondig in de pot. Neem daarna de hoeveelheid grond die gevraagd wordt door het onderzoeksbureau. 6. Als u probleemgebieden hebt in uw tuin waar uw vorige gazon niet goed groeide of waar uw planten kleiner blijven, vraag hiervoor dan een apart onderzoek. Ook indien u een heel groot gazon wilt inzaaien, splits het op in 2 stukken (voor- en achterkant) en vraag 2 aparte analyses. Bij een doorsnee gazon van enkele 100-den vierkante meters voldoet 1 analyse. Terwijl u op de resultaten van de bodemanalyse wacht, kunt u al beginnen met het voorbereiden van de grond.

Deze cursus wordt u aangeboden door Tuincentrum Marchal

2012 Tuincentrum Marchal

Cursus Gazonaanleg: Deel II

Uw bodem is de basis!

Vrijmaken van bodemIndien u start met een braakliggend stuk grond (juist gespit door kraan na bouwwerken, zelf al gefreesd, ) dan kunt u dit stukje overslaan. Om een oud gazon te verwijderen zijn er verschillende mogelijkheden: Afgraven Kapot spuiten en onderfrezen

Afgraven

U kunt de graszode (laten) afgraven. Hierdoor bent u van alle gras verlost en ook de bovenste laag die vol met graswortels zit. Nadelen hiervan zijn het vele werk, het afvoeren van de grasplaggen (groot volume) n u zult opnieuw grond moeten aanvoeren. Doordat u een laag van ongeveer 15 cm afgraaft, moet u deze ook terug aanvullen. Voor een klein stuk is aanvullen niet veel werk, voor grotere oppervlaktes betekent dit al snel verschillende camions met aanvulgrond. Dit zijn vele kruiwagens grond om open te rijden! En de aanvulgrond op zich is ook delicaat. U moet zeker zijn dat u goede grond krijgt en geen slechte grond die ze ergens bij bouwwerken hebben afgegraven en waar ze een beetje goede grond bij gemengd hebben. Mijn conclusie: teveel werk, teveel moeite.Kapot spuiten en onderfreezen

De gemakkelijkste oplossing is het kapot spuiten van uw gazon met Round-Up (of een gelijkaardig produkt van een andere leverancier: Panic). U voert deze behandeling uit over het volledige oppervlakte van uw gazon. Het duurt enige tijd voordat het gras begint te verkleuren, deze tijdsperiode is sterk afhankelijk van het weer. Hoe warmer, hoe sneller het produkt werkt. U moet zeker een 3 4-tal weken rekenen voordat het gazon afgestorven is. De zoden zijn na deze periode ook kapot en u kunt het gras nu gemakkelijk onderfreezen. Doordat u het gras mee onderwerkt, brengt u ineens organische stof in de grond, wat zeer goed is voor structuuropbouw, humus en het bodemleven. Misschien hebt u alle machines in huis om dit werk uit te voeren. Indien dit niet zo is, kunt u deze toestellen gemakkelijk huren voor een halve of volledige dag bij een verhuurbedrijf in de buurt. Dit is een kleine kost en u hebt degelijk materiaal waarmee u de grond perfect kan bewerken.

Deze cursus wordt u aangeboden door Tuincentrum Marchal

2012 Tuincentrum Marchal

Cursus Gazonaanleg: Deel II

Uw bodem is de basis!

U kunt ervoor kiezen om de grond om te ploegen en dan te freezen of direct te freezen. Het ploegen heeft als voordeel dat het afgestorven gras dieper in de grond zit en bij latere bewerkingen niet gemakkelijk terug aan de oppervlakte komt. Ook bewerkt u de grond met een klein ploegje dieper dan met een frees. U gaat slechte ondergrond breken en uw bodemstructuur gaat achteraf op grotere diepte beter zijn. Na het ploegen kunt u met uw frees erover gaan en zal de grond perfect zijn. Goed los, klaar om verder te egaliseren.

Deze cursus wordt u aangeboden door Tuincentrum Marchal

2012 Tuincentrum Marchal

Cursus Gazonaanleg: Deel II

Uw bodem is de basis!

Resultaten bodemonderzoek(Klik op de foto's om te vergroten)

(Dit voorbeeld van een grondonderzoek komt uit de bijbel over de moestuin, het VELT-handboek voor ecologisch tuinieren) Dit is het resultaat van een typisch bodemonderzoek. Het is nu wel uitgevoerd voor een moestuin en het advies is ook daarvoor. Wat u ziet op de resultaten is een opsplitsing van de benodigde voedingsstoffen naar de belangrijkste voedingstoffen en geen algemeen advies dat u van een simpel bodemonderzoek in een tuincentrum krijgt. Tekorten en overschotten worden zo ontdekt en kunnen zeer specifiek aangepast worden. Door het gebruik van enkelvoudige meststoffen kunt u zo zeer specifieke tekorten oplossen door de juiste meststoffen te gebruiken. Over het toepassen en het gebruik van meststoffen gaan we niet uitweiden in deze cursus. Hierover alleen al kan er gemakkelijk een nieuwe cursus geschreven worden. Maar ik wou toch even op belang van een goed bodemonderzoek wijzen.

Deze cursus wordt u aangeboden door Tuincentrum Marchal

2012 Tuincentrum Marchal

Cursus Gazonaanleg: Deel II

Uw bodem is de basis!

Verbeteren van de bodemMet het verbeteren van de bodem bedoel ik het verhogen van de organische stof in de bodem. Organische stof in de bodem stimuleert het juiste bodemleven, zorgt voor een goede structuur en levert eigenlijk een gezonde basis voor uw planten. U kunt dit op verschillende manieren verhogen: toevoegen van compost of champignonmest gedroogde koemest of koe-kippen-paardenmest onderwerken gebruik maken van organische meststof GazonAanleg

Het toevoegen van compost of champignonmest heeft zeker voordelen maar ook een heel belangrijk nadeel: het is heel veel werk. Een gemakkelijkere manier voor het aanbrengen van voldoende organisch materiaal is het onderwerken van gedroogde koemest of koe-kippen-paardenmest. Let wel op: dit zijn GEEN meststoffen, enkel bodemverbeterende middelen. De gemakkelijkste oplossing is echter gebruik maken van een AanlegGazon meststof. Dit is geen doorsnee meststof maar speciaal aangepast aan de noden van een pas gezaaid gazon. Er zit veel meer organische stof in dan in een gewone gazonmeststof waardoor u door het onderwerken van deze meststof ineens 2 zaken doet: aanbrengen van or