Gastvrij Magazine september 2014

24
16 4 10 Social Deal Veel nieuwe gasten Nieuw elan voor La Caverne | Hotel Vue Brand uit steeds meer tapkranen #4 / SEPT 2014 GASTVRIJ magazine H et b este uit b eide Limburgen Magazine voor horecaondernemers en hun gasten in Nederlands en Belgisch Limburg

description

Gastvrij Magazine Het beste uit beide Limburgen Magazine voor horecaondernemers en hun gasten in Nederlands en Belgisch Limburg

Transcript of Gastvrij Magazine september 2014

Page 1: Gastvrij Magazine september 2014

164 10 Social DealVeel nieuwe gasten

Nieuw elan voor La Caverne | Hotel Vue

Brand uit steeds meer tapkranen

#4 / SEPT 2014#4 / SEPT 2014

GASTVRIJ mag

azin

e

Het b este uit b eide Limburgen

Magazine voor horecaondernemers en hun gasten in Nederlands en Belgisch Limburg

Page 2: Gastvrij Magazine september 2014

INHOUD

ColofonUitgeverMes & Vork Media | [email protected] 7 | 6269 BS MARGRATEN | +31 43 851 97 08

BladmanagerEsther Theunissen | [email protected]+31 6 37 00 23 16

RedactieBert Salden (hoofdredacteur) | [email protected]+31 43 851 97 06 | +31 6 53 29 30 72

FotografieWim Langohr | [email protected] VormgevingInfour Marketing & Communicatiewww.infour.nl | +31 45 571 68 60

SalesIrving Zeguers | +31 6 54 74 17 27Edwin Philippens | +31 6 12 96 62 99

DrukDrukkerij Paesen

DistributieDesk VGO Groep

AbonnementJaarabonnement (6 edities): €17,50 (incl. 6% BTW)Mail naar: [email protected] of bel +31 6 37 00 23 16

Gastvrij Magazine is een uitgave van Mes & Vork Media.Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaaktzonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Mes & Vork Media aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, mogelijk geleden door informatie uit dit blad, dat met de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt samengesteld.

Druk- en zetfouten onder voorbehoud ©2014

Gastvrij Magazine

GASTVRIJ mag

azin

e

Het b este uit b eide Limburgen

NIEUWE UITSTRALING VOOR

DE LEEUW VAN VLAANDEREN _________ 3

SUCCESVOLLE DOORSTART

LA CAVERNE/HOTEL VUE _____________ 4

NIEUWS UIT DE REGIO VAN BRAND ___ 6

COLUMN VAN WIM ___________________ 7

NIEUWS UIT DE REGIO VAN BRAND ____ 8

MATTHIJS VAN WISSEN WERKT IN

THE JANE IN ANTWERPEN ___________ 10

12, 13 EN 14 SEPTEMBER:

CULINAIR GENIETEN

OP PARKSTAD CULINAIR _____________ 12

COLUMN ESTHER ____________________ 13

ZANGER GORDON START

KOFFIEKETEN “BLUSHING” ___________ 14

LEKKER MET MUZIEK: RESTAURANTS

KIEZEN HUN EIGEN MUZIEK __________ 15

SOCIAL DEAL:

“OP EEN KOUDE MAANDAG TOCH

20 LEUKE GASTEN” __________________ 16

BIJTAFELEN _________________________ 18

JAN VERMEER NU

VALKENBURGS WETHOUDER _________ 22

GASTVRIJ magazine 2 / GASTVRIJ magazine

Page 3: Gastvrij Magazine september 2014

Tom is Zeeuws Vlaming van geboorte, maar woont en werkt al ruim 20 jaar in Zuid Limburg. “Ik heb meer dan 30 jaar horeca ervaring, van frituur tot (sterren)restaurants in Zeeland, Limburg en België.” De laatste bedrijven wa-ren Thermae 2000 (chefkok en manager) en chefkok van de Auberge Château Neercanne in Maastricht. “Ik bezit een grote liefde voor koken, gastronomie en mooie producten, zo-als onze mooie bieren van Brouwerij Haacht. Het bourgondische karakter van ‘de Leeuw’ spreekt ons erg aan en wij gaan hier ook de juiste invulling aan geven.”

Maxi is geboren op Curaçao en woont sinds 1986 in Zuid Limburg. Ze werkte als gast-vrouw bij onder andere Bellefroid Ulestra-ten, Château St. Gerlach, Thermaetel en De Marquis in Hoensbroek. “Na enige tijd bui-ten de horeca te hebben gewerkt, hebben het gevoel voor gastvrijheid en mijn passie voor de horeca mij toch doen besluiten om samen met Tom deze geweldige uitdaging aan te gaan. Naast gastvrouwschap maak ik ook hele mooie en vooral lekkere taarten.

“De Leeuw” was voor mij liefde op het eerste gezicht en ik verheug mij er dan ook op om mijn Antilliaanse warmte in dit mooie bedrijf te stoppen.” Tom: “We maken er een echte Vlaamse taverne van. Mijn vader was douanier en ik ben opgegroeid in Zeeuws-Vlaanderen, aan de Belgische grens. Op onze menukaart herken je veel Vlaamse gerechten.”

De Leeuw van Vlaanderen is geopend vanaf 10.00 uur. Keukenbestellingen zijn mogelijk op zondag, maandag en dinsdag tot 19.00 uur, op donderdag, vrijdag en zaterdag tot 21.00 uur. Woensdag is sluitingsdag. De Leeuw van Vlaanderen: Tom & Maxi Heijboer Nicasia, Kapelaan Pendersplein 8, 6271 BV Gulpen, telefoon 043 - 852 22 04, [email protected]

www.deleeuwvanvlaanderen.nl

Tekst: Bert Salden

Foto: Esther Theunissen

EEN HORECABEDRIJF RUNNEN VERGT VAKKENNIS EN ERVARING.

DAT WETEN TOM HEIJBOER EN MAXI NICASIA ALS GEEN ANDER.

HUN KEUS VOOR DE LEEUW VAN VLAANDEREN IN GULPEN ALS EIGEN ZAAK IS DAN OOK

BEWUST EN DOORDACHT.

Maxi Nicasia en Tom Heijboer

Nieuwe uit-straling voor De Leeuw van Vlaanderen

GASTVRIJ magazine / 3 GASTVRIJ magazine

Page 4: Gastvrij Magazine september 2014

Jan Peters begon zijn carrière als voorlaatste vertegenwoordiger van brouwerij De Ridder, gevolgd door een succesvolle loopbaan bij Heineken en Brand en als eigenaar van café-restaurant De Zoete Zoen in Valkenburg. Rob Matti is eigenaar van GripTech, een bedrijf dat voorzetapparatuur vervaardigt voor vork-heftrucks.Peters: “Onze kinderen zitten op dezelfde basisschool in Valkenburg en we zijn allebei lid van de medezeggenschapsraad. Rob was al eerder betrokken bij de horecazaken en bena-derde mij voor een doorstart. We kochten het bedrijf waartoe beide horecazaken behoren op 23 augustus 2013 uit het faillissement. Ik

kende Vue en Caverne en zag mogelijk heden. En ik vind het leuk om zo’n project aan te pak-ken. Doordat curator Marijke Schmitz het be-drijf tijdens het faillissement liet doordraaien konden we meteen aan de slag. Een compli-ment voor deze curator!”

ONDERLING OVERLEGEen jaar later draaien Caverne en Vue uitste-kend. Peters: “We hebben meteen een plan van aanpak uitgesteld en hebben nog altijd dagelijks overleg. We hebben alles in kaart gebracht, de naam van het hotel-restaurant verkort tot ‘Vue’ en de uitstraling vernieuwd. Belangrijke personeelsleden zijn gebleven, zoals chef Emiel Vullers, salesmanager Don Kissels, Esther Willems in de bediening en onze afwasser Tungha.”Ook de leveranciers zijn grotendeels behou-den, zoals Brand, DeliXL, Hanos, Daily Fresh Food, ‘t Vitamientje en Goessens wijnen. “We hebben het bedrijf opnieuw gepositioneerd en Vue teruggebracht naar de natuur en toe-gankelijker gemaakt. Tegelijkertijd hebben we het bedrijf bij de tijd gebracht. Er was behoef-te aan ‘schwung’. Feesten, bruiloften, presen-taties, vergaderingen, koffi etafels, recepties, alles kan hier, voor iedereen.”

Nieuw is de grote speeltuin in de parkachti-ge tuin. Die speeltuin is grotendeels van hout, met onder andere een boomhut, een klim unit en een trapveldje en is TüV-gecertifi ceerd. Ouders kunnen vanaf de terrassen hun kinde-ren volgen. “We hebben de lelijke tent weg-gehaald en nieuwe verlichting aangebracht in de bomen.”Er is een nieuw houten terras gebouwd dat aansluit op het restaurant, dat een etage bo-ven de begane grond ligt. Eronder is nieuwe bergruimte en opzij een nieuwe bar van waar-uit (heel effi ciënt!) het hele benedenterras kan worden overzien.

COMPLIMENTHet nieuwe terras komt dit jaar in Misset Ho-reca’s nationale terras-top 100 binnen op de 60ste plaats, met een uitstekende recensie: “Een mooie notering van het terras van hotel Vue in Berg en Terblijt. Door de gedeeltelijke overkapping kun je op dit terras vroeg in het seizoen neerstrijken. Het oogt verzorgd en netjes. Een medewerker leidt ons vriendelijk naar het terras dat zich aan de achterzijde van het restaurant bevindt. Mooi zicht op het park, natuurpark Ingendael, met een speelterrein met klimtoestellen. Dus ook ouders met kin-

IN DE ZOMER VAN 2013 GINGEN LA CAVERNE DE GEULHEM EN HOTEL VUE DES MONTAGNES

FAILLIET. VANDAAG DRAAIEN BEIDE ZAKEN WEER OP VOLLE TOEREN

DANKZIJ DE NIEUWE EIGENAREN EN EXPLOITANTEN JAN PETERS EN

ROB MATTI.

Succesvolle doorstart La Caverne | Hotel Vue

Jan Peters en Rob Matti als “regisseurs”

Tekst: Bert Salden

Foto’s: Wim Langohr en Hotel Vue

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine 4 /

Page 5: Gastvrij Magazine september 2014

deren kunnen zich hier ontspannen. De lunch-kaart heeft ruime keuze voor een schappelijke prijs. Genietend van het uitzicht resumeren we even voor onszelf: een prachtig uitzicht over een goed onderhouden park, fijne service en vriendelijke medewerkers. We zien tegelijker-tijd dat vuile tafels bij het vertrek van gasten snel weer aan kant gemaakt worden. De nieu-we gasten die plaatsnemen worden telkens met een glimlach begroet. We concluderen: een topbezoek!” Elke woensdagmiddag is vanaf 13.00 uur speelmiddag. Elke vrijdagmiddag tussen 16.00 en 18.00 uur is er Rendez-Vue, de vrij-dagmiddagborrel om de werkweek af te sluiten en het weekeinde in te luiden. In de zomermaanden wordt er volop gebarbecued in de tuin.

CAVERNE In de mergelgrotten is nieuwe LED-sfeer-verlichting aangebracht. “De grotten wor-den nu veel mooier aangelicht. We kunnen de verlichting op afstand bedienen en aan-passen. We hebben de grotten bovendien toegankelijker gemaakt en prijsvriendelijker. Er zijn meer concepten mogelijk en de prijs-kwaliteit verhouding is uitstekend. Brunches, frontcooking, een amusediner en wat je maar wenst, het kan allemaal. Bovendien hebben we gekozen voor een volwassener bediening, met meer horecaervaring.” “Die locatie is natuurlijk uniek. Dit vind je ner-gens anders in Nederland. Veel bedrijven uit het westen van het land weten ons te vinden, maar ook steeds meer bedrijven uit België en Duitsland.”

NOG TE DOENOndertussen draaien Caverne en Vue uitste-kend. “We waren een van de locaties binnen de promotoer van Mini ‘Reborn in Born’”, de top van Shell uit Londen vergaderde hier en nog veel meer. Maar we zijn er nog niet. de ho-telkamers, het restaurant, de vergaderzalen en de receptie moeten nog worden vernieuwd, de grotten worden nog opnieuw aangekleed en er komt een comfortabele rookruimte. We gaan bovendien de lichtaanstraling aan de buitenkant vernieuwen.”Jan Peters is vrijwel dagelijks te vinden in zijn nieuwe bedrijf. “Mijn vrouw Chantal is zowat elke dag in De Zoete Zoen, waar we ook een goede bedrijfsleider hebben. A propos: die zoeken we ook nog voor Vue en de Caverne.”De Zotte Zus, de tweede zaak van Peters in de Valkenburgse Plenkertstraat, heeft hij ver-kocht. “Dat werd echt te veel.”

CULINAIREmiel Vullers staat al sinds 1986, met een on-derbreking bij Oolderhof, als chef in keukens van La Caverne en Hotel Vue. Hij komt uit Hey-thuysen, waar zijn ouders restaurant “Klein Paries” runden. Zijn moeder doet dat nog, nu als café. “Ons Vue-restaurant ligt idyllisch, midden in de natuur. Bij goed weer kun je ui-teraard buiten eten.” Emiel presenteert in Vue een dynamische à la cartekaart vol kleine culi-naire hoogstandjes waar gasten zonder mate oneindig en on beperkt van kunnen bestellen tegen een vergoeding van € 23,50, op vrijdag tot en met zondag € 26,50. En dat in combinatie met mooi opgemaakte borden, aan tafel geserveerd, dagelijks tussen

17:30 en 21:30 uur. Tot de gerechten behoren gemarineerde zalm, salade Val Dieu, scampi, vissoep, runderlende, lamsbout, victoriabaars, kalkoenborst en spare ribs. Speciaal voor horecacollega’s biedt Jan Peters dit arrangement aan voor een “4=3”prijs: komt u met vieren, dan betaalt u slechts 3x

€ 23,50 (op vrijdag, zaterdag en zondag 3x €

26,50), na reservering met vermelding van uw horecabedrijf.

GROTTENBRUNCH Elke zondag kunnen zowel kleine als grotere gezelschappen aanschuiven aan de Vijf Gan-gen Grottenbrunch, met bijzondere koude en warme specialiteiten, deels aan tafel uitgeser-veerd en deels in buffetvorm. De ontvangst is tussen 12.00 en 12.30 uur, terwijl de brunch tot ongeveer 16.00 uur duurt. De entourage van de brunch is heel bijzon-der, mede dankzij de gezellige open haard en de meer dan 400 fonkelende kaarsen. Ideaal voor een verjaardag, trouwdag of zomaar met vrienden of familie. De prijs voor de brunch bedraagt € 35, per persoon, exclusief drankjes. Voor € 25, per persoon extra serveert La Caverne een uitge-breid onbeperkt all in drankenassortiment.

La Caverne/Hotel-restaurant Vue: Wolfsdriesweg 7, 6325 PM Berg en Terblijt/Valkenburg aan de Geul, telefoon 043-604 06 52

www.vue-caverne.nl

Het sales team Sanne Krewinkel en Don Kissels

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine / 5

Page 6: Gastvrij Magazine september 2014

Nieuws uit de regio van Brand

De nostalgische Brand Bier Wagon van de ZLSM is volledig gerestaureerd. Met een fi nanciële injectie van de Brand Bierbrou-werij zijn verschillende ploegen van VDL aan de slag gegaan in de periode waarin de NedCarfabriek in Born stil lag. Ze zijn nu terug bij NedCar om er Mini’s te maken,

maar velen zijn ook als vrijwilliger actief gebleven bij de stoomtreinmaatschappij.Freek Laeven, commercieel directeur van Brand Bierbrouwerij, op de foto tussen een aantal vrijwilligers: “Zowel jullie als wij werken met passie aan de historie van Lim-burg.”

Het centrum van Oud-Geleen wordt steeds gezelliger. Café De Pesch in de Peschstraat levert daaraan een mooie bijdrage. In het pand was al een café gevestigd sinds de jaren ‘50. De laatste negen jaar was dit echter dicht.

Lei Dohmen, getogen in de Peschstraat, kocht het pand en opende het in juni, na vier maanden verbouwen. Lei groeide op in Café Wilhelmina in Oud-Geleen, kocht het voormalige postkantoor er tegenover en startte er een friture. Hij runde 22 jaar een timmer- en aannemersbedrijf en was mede-eigenaar van Café Benelux in Beek. “Café De Pesch heb ik zelf verbouwd, naar eigen ideeën. Het is een mooi, nostalgisch pand, dat we ook aan de buitenkant heb-ben opgeknapt.” Hij toont een oud schil-derij van de oud-Geleense kunstenaar Pie

Schmitz, een grote tafel die er ooit is neer-gezet door de Amstel Brouwerij en een heerlijk terras achterom.

“We hebben 70 zitplaatsen, kunnen diver-se ruimtes afscheiden en hebben een apar-te, gezellige rookruimte. Tv en beamer zijn aanwezig en we voeren een kleine kaart.” Lei runt Café De Pesch samen met partner Monique Wijnands, die haar job als ban-kemployée aanhoudt.

Café De Pesch is Brand Proefl okaal. “Er is geen mooier bier dan Brand. De brouwerij heeft me erg goed geholpen en meege-dacht. We zijn samen door een open deur gegaan en ik ben trots op het biermerk.” Café De Pesch is geopend vanaf 14.00 uur, op zondag vanaf 11.00 uur. Maandag is rustdag.

Grand Café Xity Grand Café Xity in het Designer Outlet Centre in Roermond is de thuishaven voor veel Roermondenaren die met een hapje en/of drankje rustig de krant of een tijd-schrift willen lezen, maar ook om even bij te praten of een partner die genoeg heeft van het shoppen (tijdelijk!) te parkeren.

Het is het domein van Petra Roijen. “Vier maanden geleden kwam dit pand beschik-baar, doordat het Schnitzelpraradijs verhuis-de. We hebben meteen een eigen concept ontwikkeld en een nieuwe inrichting, waar-in zowel de Roermondenaar als de outlet-bezoeker zich thuis voelt. Eten, drinken en relaxen staan hier centraal. We hebben 125 zitplaatsen en zijn zeven dagen per week geopend van 11.00 tot 23.00 uur. We liggen immers ook naast de nieuwe bioscoop.”

Voor Petra is het de eerste eigen zaak. Na de middelbare horecaschool gaf ze praktijkles-sen bediening, onder andere voor Heineken en werkte onder andere bij Hotel De Lim-bourg in Sittard en Grand Hotel de l’Empe-reur in Maastricht. De keus voor Brand bier? “Dat is altijd al mijn bier geweest. Dat raak ik nooit meer kwijt.”

Robbie Bouwens (2e van links), Freek Laeven (3e van links) en de vrijwilligers

Petra Roijen en Ton van Luijk

Brand Bier Wagon

Nieuw in Oud-Geleen: Café De Pesch

Lei Dohmen, Monique Wijnands en Werner Colaris (Brand Bier)

GASTVRIJ magazine6 / GASTVRIJ magazine

Page 7: Gastvrij Magazine september 2014

De FabelNoëlle en Eugène Denie zijn terug in Heer-len. Daar opende Eugène ooit zijn eerste café, Bluf, later gevolgd door Café ‘t Boe-belke dat vervolgens De Boebel werd, Her-berg Lambieck in Eys, de kantine van VV Bekkerveld, een winkel in cadeau-artikelen en Café de Zotte. De Boebel en De Zotte za-ten op dezelfde locatie waar het echtpaar nu Gasterij De Fabel uitbaat. Noëlle en Eugène runnen hun bedrijf samen met medewerker Ron Moolenaar. “We namen De Zotte over nadat een vorige exploitant er fi nancieel niet uit kwam en hebben er met De Fabel onze eigen draai aan gegeven.” Daartoe behoort

ook de keus voor Brand bier. Eugène: “Ik heb hier in het verleden zelf ooit voor an-der bier gekozen. De terugkeer naar Brand levert al meteen veel positieve reacties op. We voeren Weizen, Up, pilsener en Zwaar Blond van de tap en organiseren ook High Beer-proeverijen. Brand is een puur Lim-burgs product en wordt algemeen gezien als een kwaliteitsbier. Sinds we Brand tap-pen verkopen we veel meer pilsener. Ook Up scoort hoger dan het speciaalpilsener van de vorige brouwer.” Reken in de toe-komst op muziekfestivals, festiviteiten (Trol-lenfeest), culinaire avonden en veel meer.

Nicole Kockelkoren en Maurizio Palermo hebben elk meer dan 20 jaar restaurant er-varing en zijn sinds 1 december 1995 eige-naren van Porto Maurizio, sinds kort geves-tigd in het voormalige gemeentehuis van Heythuysen. Zij zijn het culinaire en gast-vrije hart van hun restaurant en weten als geen ander hun gasten te verwennen. Het restaurant heeft zijn naam te danken aan de ge-boorteplaats van Maurizio, Porto Maurizio, in Ligurië, tussen Nice en Genua.Nicole: “Ik werkte als afwasser, naast mijn studie, in een restaurant waar Mauri-zio pizzeriabakker en kok was. Eind 1995

konden we een restaurant overnemen in Horn. Deze nieuwe locatie geeft ons meer ruimte, inclusief een groot terras op het marktplein. We combineren nu grand café, restaurant, pizzeria en catering en zijn elke dag open vanaf 10 uur.” Er is een ruime keuze aan authentieke Italiaanse speciali-teiten maar ook de traditionele pizza’s en pasta’s ontbreken niet. En Brand bier. “In Horn voerden we een ander merk. Nu heb-ben we Italiaans bier, Brand omdat we een Limburgs bier wilden en Affl igem. We zijn erg blij met Brand en met Ton van Luijk als accountmanager.”

Porto Maurizio

Col umn Wim

Limburg Ontwaak!(van koude schotel naar koude oorlog)

Het zou ongepast zijn om in deze, door kommer & kwelgeest Poetin geteisterde tijden, een humoris-tisch bedoelde horecacolumn te schrijven. Gedachtig aan de inaugurele rede van John F. Kennedy op 20 januari 1961 (“vraag niet wat het land voor jou kan doen maar vraag wat jij voor het land kan doen”) heb ik enkele maatregelen bedacht waarmee Lim-burg Rusland in de ziel kan treffen.

Schutterij Akkermansgilde bezet Business Park “Siberië” in Venlo. Casino Valkenburg verwijdert alle Russische Roulette tafels. Limburgse koren vervangen het Wolgalied door “Maaskènt Juwele” van Jo & Lizet.

Geulsche Boys stelt geen spelers beschikbaar voor het WK Voetbal 2018 in Rusland. Societylady Juliette Vossen uit Stein stelt haar Siberische bontjassen voor rituele verbranding beschikbaar aan de dierenbe-scherming.

Maarten Mostert programmeert de feministische punk rock groep Pussy Riot op het Orlando Festival in Kerkrade. Basisschool De Bolleberg uit Maria Hoop besluit de Kalinkadans uit de schoolmusical te schrappen.

De Anonieme Alcoholisten Midden Limburg halen alle wodka uit hun cursuspakket. André Rieu brengt het (ooit op de Maasbrug opgepikte) Balalaika Trio opnieuw aan de bedelstaf. Beppie Kraft is niet meer beschikbaar als binnenste Matroesjka.

Drankenhandel Hansen uit Linne neemt de advocaat van Russisch ei uit de markt. Carnavalskraker “Ko zak door” wordt met onmiddellijke ingang geschrapt uit Vastelaoves Top 111 in Meerssen. Metaalbouw Vogt uit Kerkrade stelt materiaal beschikbaar aan de breiclub in Mechelen voor het vervaardigen van een ijzeren gordijn.

Mocht dit allemaal niet helpen, dan gaan we tot het uiterste en vervangen Frans Timmermans door Dion Graus als gesprekspartner voor Poetin!

Wim CremersPresentator en programmamaker TV Limburg

Op de voorgrond Eugène en Noëlle Denie en op de achtergrond Bart Janssen en Wim Eussen van Brand Bier.

v.l.n.r. Nicole Kockelkoren, Maurizio Palermo en Ton van Luijk (Brand Bier)

GASTVRIJ magazine / 7 GASTVRIJ magazine

Page 8: Gastvrij Magazine september 2014

Nieuws uit de regio van Brand

Van Horne Hoeve De van Horne Hoeve is sinds januari weer van de familie van Horne, die dit prachti-ge bedrijf heeft opgericht. Een uitgebrei-de kinderboerderij, een grote speeltuin en een mooi terras zijn aangename faci-liteiten. De hoeve ligt aan de rand van de Weerter en Budelerbergen en is een ide-aal rustpunt in de diverse mooie wandel , fi ets , en ruiterroutes.

Hans van Horne: “Mijn vrouw Margriet en ik hebben dit samen opgebouwd. Het liep uitstekend, het werd ons echter te druk. Daarom verkochten we het bedrijf zes jaar geleden. Helaas ging het sinds-

dien snel bergaf, wat zelfs leidde tot een faillissement. Daarom hebben we de hoe-ve teruggekocht. we misten dit werk toch ook wel. Onze dochter Iris is net klaar met haar studie communicatiewetenschap-pen en staat nu hier in de keuken. Ze is hier opgegroeid en vindt het heerlijk.” Iris: “We streven hier naar biologische, duurzame en eerlijke gerechten, werken bijvoorbeeld met Livar vlees en eieren van eigen kippen.”

Het aantal tapkranen verraadt het suc-ces van de Van Horne Hoeve. Er stromen Wieckse rosé, Affl igem, Brand Weizen, Brand pilsener en een seizoensbier uit de kranen. “Wij hadden vroeger ook Brand, de nieuwe exploitant koos voor een an-der merk. Onze gasten zijn blij dat wij te-rug zijn en dat Brand terug is. Het is een goed merk en een betrouwbare partner.”

Xiao Hai Qu, Lu Xu en Ron Huntjens (Brand)

Azië Tapas “Azië Tapas” is nieuw aan ‘t Vrijthof in Maas-tricht, op de plek waar vele jaren Celebra-tion was gevestigd. Nu kunt u er volop ge-nieten van Aziatische tapas. Het concept wordt nog verfi jnd op het moment dat we dit schrijven. In het volgende nummer van Gastvrij een wat uitgebreidere reportage. Mede-eigenaar Danny Deng van WOK Groep Nederland, bekend onder ande-re WOK Geusselt, Tokyoto Maastricht en Zaandam, Wok Weert, Parkstad Plaza en KFC Buikslotermeer: “We werden benaderd voor dit pand en zagen er direct kansen. We maakten een quick scan en zeiden een dag later ja. Het klikte ook met de pandeigena-ren. Hier is ruimte voor een nieuwe formule: Azië Tapas, zeg maar oosters culinair winke-

len. Je kiest en elk gerecht wordt gebracht.”Mede-eigenaar is het echtpaar Lu Xu en Xiao Hai Qu, dat verantwoordelijk is voor de exploitatie. Xiao Hai Qu werkte eerder als kok in Brunssum en runde een eigen zaak in Versailles. Lu kwam op 14-jarige leeftijd met een tante naar Nederland, deed hier de middelbare school en werkte daarna in WOK Parkstad Kerkrade.

Ze kozen voor Brand bier vanwege de goe-de relatie met de Heineken-organisatie en de sterkte van het merk Brand in de regio. Als je in Maastricht zit moet je Brand heb-ben en Wieckse Witte. Voor internationale gasten tappen we overigens ook Heineken en Affl igem.”

Brand heeft een nieuwe, robuustere uitstraling. Dat wil account manager Ton van Luijk weten. Dus wisselt hij op elke locatie in zijn rayon de tapruiters boven de kranen.

Ruiterwissel

Ton van Luijk

Hans van Horne en dochter Iris met Ton van Luijk

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine 8 /

Page 9: Gastvrij Magazine september 2014

HANSEN DRANKEN IN LINNE BEHOORT TOT DE

GROOTSTE ONAFHANKELIJKE DRANKENGROOTHANDELS VAN ONS LAND. HET BEDRIJF LEVERT

BIER, FRIS, GEDISTILLEERD, WIJN EN MEER VAN ELK GEWENST

MERK. “ONAFHANKELIJKHEID IS EEN GROOT GOED VOOR

ONS EN DAT GUNNEN WE OOK ONZE KLANTEN.”

Hansen Dranken levert vrijwel elk biermerk en elke biersoort tegen een concurrerende prijs. Boventoon voeren de drie agentschappen. Ger Hansen: “we werken erg nauw samen met Alfa bier, Leeuw en het Duitse Bitburg.” Hansen heeft daarnaast haar eigen huismerk: JWG, naar de voornamen van de gebroeders Hansen: Jos, Wim en Ger. Dit is verkrijgbaar in twee varianten: JWG Premium met 5,0 % alco-hol en JWG 10.8 met 4.8 % alcohol. Dit laatste is een wat zachtere pilsener.

Naast pilsener van alle bekende brouwerijen levert Hansen Dranken meer dan 300 verschil-lende Belgische en andere buitenlandse spe-ciaal biersoorten. Hansen Dranken belevert landelijk collegagroothandels, slijters en su-permarkten en de horeca in Limburg en Oost Brabant. Elke dag verlaten 30 volle vrachtau-to’s het bedrijf op weg naar tevreden klanten.

DE MENSEN VAN HANSENOnder toeziend oog van directielid Ger Hansen heeft Hansen Dranken een ervaren team accountmanagers op de weg, die u met raad en daad ter zijde staan. • Miel Cox, uit Roermond, is landelijk ac-

count manager retail en slijterijen en heeft 28 jaar ervaring in de drankenhandel.

• Bert Meertens, uit Kerkrade, groeide op in de drankenhandel van zijn ouders en koos bijna drie jaar geleden voor Hansen Dran-ken. Hij is de account manager horeca voor Zuid-Limburg tot Linne.

• Sraar Straten, uit Grubbenvorst, is de ac-count manager horeca voor Limburg vanaf Linne en Oost Brabant. Hij werkte eerder bij Coca-Cola Benelux.

• Arnoud Barendsen, uit Maastricht, is de wijnadviseur van Hansen Dranken. Hij ad-viseert de directie bij de wijninkoop en de horecaondernemer bij het samenstellen van de wijnkaart.

ENTHOUSIASTSraar Straten: “Werken bij Hansen is een ver-ademing. Er zijn geen lange vergaderingen, we zijn er uitsluitend voor onze relaties. En we bieden alle keuzevrijheid: de klant beslist welk frisdrankmerk hij wil voeren en welke speciaal-bieren op de kaart komen.” Bert Meertens: “Als er vraag is naar een pro-duct dat we niet hebben, nemen we het op in ons assortiment. ‘Nee’ verkopen bestaat bij ons niet. Ons assortiment bestaat momenteel dan ook uit meer dan 10.000 artikelen.”Miel Cox: “Bij Hansen Dranken heb je één aanspreekpunt voor het hele pakket. En elk product is bij ons verkrijgbaar tegen een zeer

concurrerende prijs. Ook een voordeel: wij zijn één leverancier voor alles wat met drank te maken heeft.”Arnoud Barendsen: “Doordat ik zelf adviseer bij de inkoop, kan ik het assortiment aanpas-sen aan de wensen van onze klanten. Daarbij bieden we uitsluitend goede wijnen en exclu-siviteit: vijf zaken in één straat krijgen zo elk hun eigen, uitstekende huiswijn.”Ger Hansen: “We staan dicht bij onze afne-mers en blijven meedenken. Onze service is optimaal, mede door onze eigen evenemen-tenservice. Daardoor konden en kunnen wij onder andere het WMC te Kerkrade, het OLS te Grevenbicht, Parkstad Culinair te Heerlen en Moulin blues te Ospel, maar ook alle lo-kale evenementen en feesten uitstekend be-dienen.”

TANKBIER Hansen Dranken is groot in bier, van alle mer-ken. Ook in tankbier. Ger Hansen: “Horeca- zakendie niet gebonden zijn aan een brouwerij of drankenhandel kunnen bij ons alle merken bier bestellen. Ook tankbier van Leeuw en Alfa en ons eigen huismerk JWG. Waar mogelijk zijn wij bereid mee te denken in investeringen en in het plaatsen van tap en koeltechniek.”Op zoek naar een bijzondere drank? Noem het en Hansen Dranken levert het uit voor-raad òf speurt het voor u op. Elke vraag is een uitdaging. Hansen Dranken is de vaste leve-rancier van meer dan 500 horecazaken in Lim-burg en Brabant.

Hansen Dranken: Veestraat 6, Linne, telefoon: 0475 - 438 460. Kijk ook op www.hansendranken.nl

67 jaar leverancier aan de Limburgse horeca

Hansen Dranken: dé ultieme partner in dranken

Tekst: Bert Salden

Foto: Esther Theunissen

Miel Cox, Arnoud Barendsen, Bert Meertens en Sraar Straten

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine / 9

Page 10: Gastvrij Magazine september 2014

Matthijs, uit Noorbeek, volgt de hoge hotel school aan de AP Hogeschool in Ant-werpen. Hij wilde graag op het hoogste niveau werken, als ambulant bedienings-medewerker.

“In december mailde ik mijn sollicitatie al naar Oud Sluis, maar ik kreeg geen ant-woord. In februari probeerde ik het opnieuw. Ik mocht vervolgens op gesprek komen bij Nick Bril, de voormalige chef van Oud Sluis, onder Sergio Herman en mede-eigenaar van The Jane. Hij praatte vooral over de keuken en dacht dat ik daar wilde weken. Toen het misverstand was opgelost sprak ik verder met Robert Meijboom, de restaurantmana-ger.”

De ervaring van Matthijs zal zeker hebben geholpen bij zijn huidige baan. Hij verhuisde op zijn 13e naar Brugge, om zich er in het ho-recavak te bekwamen aan de gerenommeer-de hotelschool Ter Groene Poorte. “We heb-ben thuis een hotel-restaurant, Herberg Sint Brigida, waar veel gasten naar toe komen

voor de uitstekende keuken. Daar hebben we stagiaires van Ter Groene Poorte en daar zijn mijn ouders erg tevreden over.”

Zijn vader is de chef-kok van Sint Brigida, zijn moeder de gastvrouw. “Ik heb vaak in de keuken geholpen en ken de basis van het koken. Maar ik heb zelf een voorkeur voor de bediening. Dan ben je meer met mensen bezig, kunt ze aandacht geven en mooi uit-serveren.”

Hij liep stage in de keuken van Chateau Neercanne in Maastricht in de bediening bij De Lindenhof in Giethoorn en De Librije in Zwolle. “Ik had naar Oud Sluis willen gaan, maar dat wilde een vriend van me ook. Daar-om koos ik voor De Librije. Na het afstuderen aan Ter Groene Poorte heb ik nog een tijdje gewerkt bij Brasserie Flo in Maastricht.” THE JANEThe Jane is de nieuwe zaak van Sergio Herman en Nick Bril in Antwerpen. Piet Boon tekende voor het ontwerp. De locatie: de

HET IS HEM GELUKT: MATTHIJS VAN WISSEN

HEEFT EEN JOB IN DE BEDIENING VAN THE

JANE IN ANTWERPEN, DE NIEUWE ZAAK VAN

SERGIO HERMAN EN NICK BRIL. RESERVEREN IS SCHIER ONMOGELIJK: IEDEREEN WIL ER ETEN.

EN WERKEN.

Tekst: Bert Salden

Foto: Esther Theunissen

Matthijs van Wissen werkt in The Jane in Antwerpen

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine 10 /

Page 11: Gastvrij Magazine september 2014

kapel van een voormalig militair ziekenhuis in het Groen Kwartier. Ruim drie jaar is er voor-bereid, gesproken met talloze kunstenaars, ontwerpers en deejays en is er gewerkt aan een nieuwe beleving. Aan een restaurant waar niet alleen het eten, maar ook alles daaromheen de visie van Sergio Herman en Nick Bril uitstraalt. Van een getatoeëerde keuken tot custom made tafelkleden, van speciaal voor het personeel ontworpen kle-ding tot de lederen broodmandjes en van messen uit Tel Aviv tot een 800 kilo wegende kroonluchter uit Beiroet, die met 150 licht-punten het hele restaurant van licht voorziet. In de nieuwe glas-in-loodramen zijn diverse foodtaferelen te ontdekken.

Matthijs: “De keuken is op maat gebouwd, op de plek waar eens het altaar stond. Ze bevindt zich in een glazen box. Op de plek waar vroeger het koor stond, de oksaal, op een verhoging achter in de kapel, heb je nu de Upper Room Bar, waar je terecht kunt voor mooie cocktails, bijzondere bieren en Italiaanse gerechten. Je betaalt er €39,-

voor drie gangen, €59,- voor vijf gerechten. In The Jane zijn die prijzen respectievelijk €55,- en €70,-.”

Op 25 maart 2014 opende The Jane haar deuren. Het restaurant en was meteen vol-ledig volgeboekt. The Jane biedt plaats aan zo’n 60 gasten en is geopend van dinsdag tot en met zaterdag voor lunch en diner. Matthijs: “Toen de website in februari de moge lijkheid bood om te reserveren waren er al snel 55.000 aanmeldingen. De web-site ging zelfs uit lucht en je kon vier uur later weer inloggen. Je kunt maximaal drie maanden vooruit reserveren voor The Jane en voor de Upper Room Bar zelfs maar een maand.”

HARD WERKENMatthijs: “Het is hard werken, ik draai zater-dagen van 17 uur. Iedereen werkt er van be-gin tot eind. Het is heftig, maar ook heel leuk en zeker de moeite waard. We staan met negen mensen in de bediening en 15 in de keuken. Als je passie hebt voor je vak heb je

die lange werkdagen ervoor over. Gelukkig heb ik die horecapassie van thuis meegekre-gen. Je staat wel in The Jane te werken! Je kunt dat vergelijken met een voetballer die in een topclub speelt. Het is geweldig!”

Op zaterdag is er doorgaans een deejay, maar ook op andere dagen klinkt moderne muziek. “Je werkt op een beat. Het is heel modern, in een ouderwetse kerk. Er zijn veel jonge gasten en we krijgen vooral enthou-siaste reacties.” Matthijs, nu 21, hoopt de komende twee jaar bij The Jane te kunnen blijven werken. “Ze zijn tevreden over me. Daarna wil ik de wereld in, liefst bij een grote hotelketen.”

Sergio zelf ziet hij maar af en toe. “Als hij er is wil iedereen met hem op de foto. Daar houdt hij zelf niet zo van. En hij heeft ook nog zijn andere zaak: Pure C in Cadzand.”

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine / 11

Page 12: Gastvrij Magazine september 2014

PARKSTAD CULINAIR IS VRIJ TOEGANKELIJK. U BENT WELKOM OP VRIJDAG 12 SEPTEMBER VAN 16.00 TOT 0.00 UUR,

OP ZATERDAG 13 SEPTEMBER VAN 14.00 TOT 01.00 UUR EN OP ZONDAG 14 SEPTEMBER VAN 12.00 TOT 0.00 UUR.

www.parkstadculinair.nl

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine 12 /

Page 13: Gastvrij Magazine september 2014

12, 13 en 14 september: PARKSTAD CULINAIR

Culinair genieten op Heerlens Pancratiusplein

Moeilijke hapjes. Waarom?Tijdens een borrel laat ik meestal de versnaperingen aan mij voorbij gaan. Die in vaste vorm dan… De zogenaamde moeilijke hapjes. De ouderwetse kaas-ui prikker of de niet-te-warme bitterbal zijn met de ‘reine’ rechterhand prima in één vloeiende beweging naar de mond te brengen. Zelfs met een glas in de linkerhand en een tas die aan je arm bungelt. Een kaassouffleetje kan ook nog, maar de vulling is zo gloeiend heet, dat wanneer je er in bijt, je tong, en meestal ook je kin, brandblaren heeft. Au! Ook makkelijk te eten, maar ik blijf er echt van af: borrelnootjes. Bij veel mannen is ‘na het plassen, handen wassen’ niet blijven hangen.Er is schijnbaar een bepaalde drang om fingerfood ingewikkeld te presenteren. Een torentje van geitenkaas en salade, te hoog om in 1 keer naar binnen te schuiven en bij de eerste hap stort het in elkaar; een bruschetta die in zes stukken breekt; een plak gerookte zalm die je niet doorgebeten krijgt en zodoende op een niet al te elegante wijze in zijn geheel in de mond verdwijnt. Vreselijk. Waarom?Ik sla ze voortaan over en geniet ongegeneerd van de amusante en soms hilarische taferelen van de overige aanwezigen die de strijd aan gaan met de mondvermaakjes (what’s in a name?).Bij mijn weten moet de etiquette voor moeilijke hapjes nog geschreven worden… Smakelijk, in ieder geval. Oh nee, dat zeg je volgende de etiquette dan weer niet.

Esther [email protected]

Column Esther

Parkstad Culinair stelt u ook dit jaar voor aan de gas-tronomie van oostelijk Zuid-Limburg. Op vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 september kunt u weer volop culinair genieten op het Pancratiusplein in Heerlen.

In 25 pagodetenten presenteren Parkstad-restaura-teurs in een sfeervolle ambiance hun culinaire kunsten. Geniet van gastronomische hoogstandjes, mooie wij-nen, bruisend Alfa bier, verse cocktails en live muziek van onder andere Nancy Grooves en DJ Wim Frijns. Centraal trefpunt is de sfeervolle transparante over-kapping, die zorgt voor ultieme en weersonafhankelijke beleving!

DE STANDHOUDERS:

- Van Melick The Catering Company, Bufkes Evenementen en Taste & Style

- Heekerhöfke, Senses by Angie, Strijckers & Baadjou en Wijngoed Fromberg

- Hazus Smaak & Vermaak- Trattoria Da Peco- Evivva Italian Steakhouse- Brasserie Hey Heële- Chapeau Events Company- Cucina del Mondo- Bistro Rimi- De Beerkompanie- Villa de Proosdij en GustoPiuma- Hanos Heerlen en Valkenburg

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine / 13

Page 14: Gastvrij Magazine september 2014

Stijlicoon en interieurontwerpster Monique des Bouvrie creëerde het interieur en de huisstijl. Gordon bedacht het “healthy cof-fee”-concept omdat hij als diabetespatiënt op zijn eet en drinkgedrag moet letten. Op de kaart van Blushing staan gerechten en pro-ducten waarbij zoveel mogelijk geraffi neerde suikers en e-nummers worden gemeden: gezonde taarten, ontbijt en lunchgerechten, bio frisdrankjes en koffi e.De entertainer wil met Blushing bijdragen aan het steeds groeiende overgewicht en diabe-tesprobleem in Nederland. Daarom doneert hij van elk verkocht product bij Blushing 0,5 cent aan het Diabetesfonds. “Ik ben zelf een fervent koffi e- en theedrinker en aanhanger van de cultuur eromheen. We maken de kof-fi e op oude Italiaanse wijze. In het schuim van cappuccino en andere koffi esoorten maken we mooie fi guren. Maar eerst heb ik gekozen voor de beste bonensoorten.”

ONTBIJT ‘s Morgens om 08.00 uur gaat het ontbijt-buffet open en zijn er naast koffi e en thee taarten, koekjes, muffi ns en meer. Allen bereid zonder geraffi neerde suiker. Ook een snel ter plekke bereid broodje behoort tot de mogelijkheden. Naast diverse softdrinks en vers geperste sappen komt ook de wijn-liefhebber aan bod en zijn er bij de koffi e diverse likeuren!

Om 16.00 uur is er elke dag High tea time en worden theepotten gevuld met Blooming tea, theebollen die bij contact met heet wa-ter in de theepot in een bloem veranderen! De etagères worden gevuld met minisand-wiches, zoetigheden, scones en jam. Het ruime terras biedt bij mooi weer plek aan velen en is in de winter verwarmd.

SMOOTHIES Healthcoach en lifestyleadviseuse Ellemieke Herman-Vermolen verzorgt de recepten van

de superfoodshakes. Ellemieke is al jaren actief op het gebied van gezondheid en voeding, schreef een boek over shakes en smoothies en opent een pop up sappenbar in Knokke. Haar echtgenoot Sergio Herman (Oud Sluis, The Jane) ondersteunt haar hierin. Voor Blushing creëerde ze zes verschillende soorten smoothies gebaseerd op superfoods als chiazaad, tarwegras, hennepzaad en goji bessen.

KOFFIE De koffi e wordt vers gebrand naar een eigen recept van Gordon. Meer wil hij hierover niet kwijt. De uitsluitend biologische wijnen en bieren worden geleverd door Olivier Venc-ken van A Taste Affair in Geleen. Hij levert ook wijnen aan onder andere De Lindenhof (Nuenen), One (Roermond), De Lijster (Ge-leen) en The Jane (Antwerpen). Olivier: “In de tien try-outdagen voor de opening zijn al ruim honderd fl essen wijn geschonken. Voor een koffi ezaak is dat erg veel.”

ZANGER GORDEN OPENDE EEN EIGEN HORECAZAAK IN BLARICUM.

“BLUSHING” IS IN EERSTE INSTANTIE EEN KOFFIEZAAK,

MAAR ER ZIJN OOK BIOLOGISCHE WIJNEN, BIEREN EN SUIKERVRIJE

FRISDRANKEN VERKRIJGBAAR.

Zanger Gordon start koffi eketen “Blushing”

Aandacht voor mensen met diabetes, wijnen uit Limburg

Tekst: Bert Salden

Foto’s: William Rutten

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine 14 /

Page 15: Gastvrij Magazine september 2014

De auteur van het boek houdt van muziek en gastronomie. Daarom vroeg hij 25 horeca-exploitanten welke liedje ze het meest bij hun zaak vonden passen. Daar kwamen verrassende antwoorden uit. Dat leidde weer tot een boek met een cd. De lezer leert de restaurateurs en de chef-koks kennen, kan thuis een recept van hen bereiden en ondertussen luisteren naar de bijpassende muziek. Die muziek is in vrijwel alle gevallen opnieuw vertolkt in een stijl die geen afbreuk doet aan het genot in een mooi restaurant of een fi jn gedekte tafel thuis. De vertolkers zijn Limburgers. Daaronder de Barrelhouse Jazzband, Michelle & Friends, Something Blue, All about Eve, Vocaal Ensemble Voeren, Gé Reinders, Beppie Kraft, De Schintaler, Roger Villevoye, Dominique Paats, Hans Emmen, Dyanne Sleijpen, Bestel Os Mer, Ben Verdellen en Romain van Beek.

Wat de restaurants betreft: ze variëren in culinair niveau van twee Michelinsterren tot bistro, maar het is overal goed toeven. Een aantal restaurants organiseert een eigen presentatie van het boek.

“25 Bijzondere restaurants in Limburg” is te koop via de restaurants, de Limburgwinkels, de boekhandel en www.mooilimburgswebshop.nl

25 LIMBURGSE KOKS TOGEN 21 JULI NAAR DE MARLSTONE STUDIO OM ER... TE ZINGEN. HET LIMBURGS VOLKSLIED NOG WEL. AANLEIDING WAS DE PRESENTATIE VAN HET NIEUWE GASTRONOMISCHE BOEK “LEKKER MET MUZIEK: 25 BIJZONDERE RESTAURANTS IN LIMBURG”.

Foto’s: Frits Widdershoven

“Limburgs volkslied, culinair gezongen”

Lekker met muziek: restaurants kiezen hun eigen muziek

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine / 15

Page 16: Gastvrij Magazine september 2014

CHRISKE Chriske (“Bourgondisch genieten van spijs en drank”) in Margraten bestaat sinds 2004. Bryan Quaden nam het bedrijf onlangs over van zijn ouders, zijn moeder werkt nog mee. “In 2012 boden we onze eerste Social Deal aan: een driegangenmenu met 50% korting. Daarna volgde een lunchplateau. Momen-teel loopt een wandel/fi etsarrangement: koffi e met vlaai, een wandel- of fi etsroute en bij terugkeer een kaas/vleesplateau met een glas wijn of speciaalbier. In oktober volgt weer een driegangenmenu.”

Bryan benadrukt dat de Social Dealgerech-ten niet afwijken van de reguliere gerechten op de kaart, ook niet qua hoeveelheid. “Dat kun je echt niet maken. Ik moet er niet aan

denken dat de een zonder Social Deal een grotere portie krijgt dan de ander.”

Hij is blij met de Social Dealgasten. “Je spreekt een grote groep mensen aan, die je anders niet bereikt. Daarvan komen er veel terug en deze gasten schrijven lovend over ons op de website. Ook vaste gasten bij de Social Dealers, dat vind ik prima. De bij-bestedingen wisselen. Soms blijft het bij een glaasje fris, maar vaak gaat er fl es wijn bij en een kopje koffi e. Ik beschouw Social Deal als uitstekende public relations en maak nu ook gebruik van hun reserveringssysteem.”

Chriske, Pastoor Brouwersstraat 7, Margraten, www.chriske.nl

Rens van den Berg en Bart Oosterholt (r)

“ Op een koude maandag toch 20 leuke gasten”

Niet alleen gasten, ook horecaonder-nemers kiezen graag voor Social Deal. De zekerheid van voldoende nieuwe gasten uit de regio op rustige momenten telt. Goede recensies door die gasten stimule-ren anderen. Social Dealers zijn bovendien genieters die niet bezuinigen op hun be-geleidend drankgenot, dat voor de volle prijs wordt afgerekend.

Inmiddels ontvangen bijna twee miljoen Nederlanders, Belgen en Duitse Euregio-genoten dagelijks één of meer Social Deals in hun mailbox. Het zijn regionale voordeel-tjes met een korting van minstens 50%. Daar staat tegenover dat Social Deals voor de dealgever grote klantengroepen creëren.

SOCIAL DEAL Social Deal is een jong en innovatief bedrijf dat snel groeit en prijzen wegsleept. In 2011 bijvoorbeeld van LIOF een prijs voor student-ondernemers ter waarde van 20.000 euro. In juni 2014 werden de oprichters van Social Deal door ondernemersmagazine Sprout uitgeroepen tot de beste jonge ondernemers van 2014.

Mede-oprichter Bart Oosterholt: “Op dage-lijkse basis zetten wij via onze site leuke en verrassende bedrijven in het zonnetje en maken de consument even toerist in ei-gen stad. Wij openen onbekende deuren op een aangename manier. De dealgever loopt geen enkel risico. Hij geeft korting,

maar hoeft zelf niet te investeren in een campagne.”

Eind september 2010 startten Rens van den Berg en Bart Oosterholt Social Deal in Maastricht, waar ze de Hoge Hotelschool eerder dat jaar hebben afgerond. Op 17 februari 2011 ging de eerste deal live, in de regio Maastricht. Een half jaar later volg-de Parkstad en inmiddels zijn er 17 regio’s in Nederland plus Hasselt, Leuven, Ant-werpen en Aken. Rens van den Berg: “We werken goed samen met partners als Sub-way, ANWB, Van der Valk, Bilderberg, Bak-ker Bart, GaiaZOO, Ajax Amsterdam, Sun-day’s, Intratuin en SnowWorld. Ons team telt 61 medewerkers.”

Social Deal: “Veel nieuwe gasten, die ook terugkomen”

Bryan Quaden samen met zijn moeder Hélène

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine 16 /

Page 17: Gastvrij Magazine september 2014

INFINIRestaurant Infi ni timmert stevig aan de weg. Vier jaar geleden kwamen gastvrouw Kir-sten Damoiseaux uit Geleen en Michael van Geffen uit Heerlen terug van tweesterren-restaurant Inter Scaldes om hun eigen res-taurant te openen in Valkenburg. Infi ni groei-de na een behoedzame start uit en het duo (Kirsten was inmiddels door GaultMillau uit geroepen tot Nederlands gastvrouw van het jaar) verhuisde afgelopen voorjaar naar Wahlwiller, naar het pand van voormalig Mi-chelin-sterrestaurant Der Bloasbalg. Michael: “We voerden eerder een keer een actie met een andere promotiesite. Dat beviel minder. Toen Social Deal in 2011 begon, deden we meteen mee. Je biedt je reclame meteen aan de gast aan en hebt een 1 op 1 contact. We boden een 7-gangendiner aan van € 69,- voor € 34,-. Social Deal was nog alleen actief in Maastricht en Heuvelland, maar we boek-ten toch 279 deals. Met een zevengangen-diner selecteer je je doelgroep: de prijs is wat hoger, dus het gaat om echte genieters, die er ook graag iets lekkers bij drinken.” Kirsten: “In 2012 deden we hetzelfde, al lag de prijs inmiddels wat hoger. Social Deal was inmiddels ook gegroeid en er werden 1268 vouchers verkocht. In 2013 werden het er 1978. We hebben dankzij Social Deal inmid-dels ook 2700 interessante e-mailadressen. En in september zijn we weer van de partij, al willen we het nu eens heel anders gaan doen.”

Infi ni: Botterweck 3, 6286 DA Wahlwiller, www.restaurantinfi ni.nl

Tekst: Bert Salden

Foto’s: Esther Theunissen

REGIONAAL

Bart Oosterholt: “Hyperlokaal werven op het wereldwijde web is een aanwinst voor de lokale be­

drijven. We werken in een regionale omgeving en bieden elke dag een bijzondere deal in de directe

omgeving. We verbreden de horizon van leuke zaken. Het abonnement op de dagelijkse deal is gratis

en niets is verplicht. We ondersteunen de ondernemer in alles en reiken hem handvatten aan. Hij kan

de bestedingsdagen beperken. We krijgen een provisie en betalen 70% van het totaalbedrag min de

provisie snel uit na de boekingsdag, doorgaans voordat de gasten de locatie hebben bezocht. Het

betekent soms een welkom voorschot van enkele duizenden euro’s. Uiteraard kijken wij wel eerst naar

de reputatie van de zaak.”

20% van de deals heeft betrekking op horeca. “Het aanbod in die branche is groter dan we kunnen

verwerken. We willen ook niet meer dan één bedrijf per dag in het zonnetje zetten en de korting moet

minimaal 50% bedragen.” Overigens: het recordaantal deals op één aanbod is in handen van Michel

Reijnders van Restaurant aan de Meule in Genhout­Beek, met 5800 boekingen!

VAN DE KAART Restaurant La Ville aan het Onze Lieve Vrouwe plein in Maastricht heet nu “Van de Kaart Bar en Keuken”. Ralph Hamers exploi-teert de zaak. “We wilden een vliegende start en daarom gingen we voor de eerste maanden van het jaar in zee met Social Deal. Dat resulteerde in 1200 gasten en erg veel naamsbekendheid. Je hebt in de winter op een maandag toch 20 gasten in je zaak en die trekken weer andere gasten aan.”

Ralph is ook tevreden over de bestedingen: “Een glas of zelfs een fl es wijn was eerder regel dan uitzondering. Als gasten zich thuis voelen zijn ze best bereid wat te besteden. En wat het Social Dealmenu betreft heb ik vooraf overlegd met de leveranciers. Hoe-veel gasten zijn teruggekeerd heb ik niet gecontroleerd. Ik was wel blij met de extra omzet in een rustige tijd, aan het begin van het jaar, waarin bovendien veel rekeningen binnenkomen.”

Van de kaart: Onze Lieve Vrouweplein 28, 6211 HE Maastricht, www.vandekaartmaastricht.nl

AU MOUTON BLANC/BRITANNIQUERemco Brouwer exploiteert Au Mouton Blanc aan de Kersenmarkt en Britannique aan ‘t Vrijthof, beide in Maastricht. Beide zaken voerden driemaal succesvolle acties met So-cial Deal. “Voor Au Mouton Blanc deden we driemaal een driegangen keuzemenu in de zomer. We scoorden steeds het maximale aantal deelnemers: tweemaal 1800, afge-lopen zomer 2.000. De zomermaanden zijn daar relatief rustig. Dat geldt in Britannique voor het najaar. Dan hebben we daar een viergangenmenu met Social Deal, het eerst-volgende in september.”

De “bijbestedingen” zijn wisselend: “Van een fl es wijn en een fl es water tot helemaal niets. Maar dat geldt ook voor onze andere gasten. Social Dealgasten zijn elke dag welkom, al re-serveren we ook een deel van de tafels voor andere gasten. We hebben veel gasten die in beide zaken gebruik maken van het Social Deal-menu. Die komen vaak later terug, al is het maar voor een kopje koffi e of een lunch. Het mooie van Social Deal is dat we op rusti-ge momenten met ons vaste personeel meer omzet draaien. En we krijgen erg veel goede recensies op de Social Dealpagina’s, waar we ook erg blij mee zijn.”

Grand café Au Mouton Blanc: Kersenmarkt 10, Maastricht, www.aumoutonblanc.nl

Hotel-restaurant-bistro Britannique: Vrijthof 6, Maastricht, www.hotel-britannique.nl

Michael en Kirsten

Remco Brouwer

Ralph Hamers

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine / 17

Page 18: Gastvrij Magazine september 2014

Bijtafelen

Jolien Fuchs en Kevin Bonanno

LOUIS SOHLDe aan Horeca Advies Zuid gelieerde Louis Sohl voert sinds 1 juli de directie van Kasteel Altembrouck in ‘s Gravenvoeren.

Mechelaar Erik van Loo, patroncuisinier van tweesterrenrestaurant Parkheuvel in Rot-terdam, is nu ook supervising chef van het Bilderberg Parkhotel aan de Westersingel in Rotterdam. Van Loo ontwikkelt de gerechten voor het nieuwe restaurant The Park.

Paul Lemmens en Shem op den Camp kent u waarschijnlijk van de vele reportages die ze maakten voor TVLimburg. Ze zijn sinds 1 mei zelfstandig en maken betaalbare video-reportages van evenementen, openingen en meer. www.visibleproducties.nl

VAN LOO DOET ER WAT BIJ

Terras van Jacques

Jacques Zeguers (76) vroeg een ter-rasvergunning aan voor zijn zaak in de Tongersestraat. “Na tien weken kreeg ik antwoord: afgewezen. De afwijzing kostte me ook nog 52 euro. Er was te weinig ruimte.” O? We parkeerden onze auto op de Ezelmarkt en liepen via de Kakeberg naar de Tongersestraat. “Voetgangers oversteken”, vermeldt een bord. Wie oversteekt komt terecht op het terras van Reuben, dat doorloopt tot aan de straat. Zeguers: “Ik heb al bij de heraan-leg van de straat gepleit voor iets meer stoepruimte. De gemeente mist nu veel precariogelden.”

Dit is decoratiemateriaal,

geen terras waar bediend wordt.

HOTEL PERSONALITY AWARD VOOR CAMILLE OOSTWEGELCamille Oostwegel heeft de eerste Misset Hotel Personality Award ontvangen voor zijn stempel op de Nederlandse hotellerie. “Het is een standvastig ondernemer met een heel eigen visie, die bij elke onderhandeling zeer goed beslagen ten ijs komt. Ook zet hij zich niet uitsluitend in voor zijn eigen drie hotels en zes restaurants, maar bewijst de hele sector een dienst”, aldus de jury.

WineFair krijgt een tweede editie, van 31 oktober tot en met 3 november in Cultureel Centrum Lanaken. De grootste wijnbeurs van Limburg wordt nog wat groter. Tot de deelnemers behoren onder andere al Franco Gallo, A Taste Affair, Baeten Vinopolis, Tricépage, Wineplus, Moldovino, Selezione Vini Italiani, Pegasos, Sauter, BUV wijnen, Arte Vinum, Pure organic Wines en Tutto Vino.

De beurs kreeg vorig jaar niet alleen veel lof van de bezoeker, maar ook van de stand-houders. Het motto van de tweede editie luidt: “Always look at the wine site of life.”

WINEFAIR WORDT VERVOLGD

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine 18 /

Page 19: Gastvrij Magazine september 2014

NIEUWS UIT NEDERLANDS EN BELGISCH LIMBURG

285 gasten bezochten het grootse afscheid van de asperge op 29 juni in Kasteeltuinen Arcen. Een hele middag genieten van overvloedige culinaire aspergehapjes, mooie wijnen, drankjes en gezellig entertainment voor 65, . De gerechten werden bereid door Brienen aan de Maas (Well), Hoeve De Boogaard (Geijsteren), Restaurant De Beejekurf (Venray), Hostellerie De Hamert (Wellerlooi), Restau-rant Bolenius (Amsterdam), Restaurant Aubergine

(Steyl) en IJssalon Clevers (Grubbenvorst). Er werd eendrachtig samengewerkt door de koks, waardoor de gerechten steeds een samenspel waren van meerdere keukenmeesters. Daarmee is een traditie uit het verleden (in De Grote Waay) nieuw leven ingeblazen. De datum voor 2015: zondag 28 juni, opnieuw in Kasteeltuinen Arcen.

ADIEU ASPERGES

v.l.n.r. Paul Pollux (Aubergine), Jan Cremers (De Boogaard), Theo Clevers (Clevers ijs), Joey Peters (Brienen aan de Maas) en Luc Kusters (Bolenius)

GASTVRIJHEIDSOPLEIDING

FOOD, FASHION, FLOWERS

Atelier Venlo, Ria Joosten Catering en Nizza Bloem-binders presenteren op woensdagavond 12 november en zondagmiddag 16 november een ge-zamenlijk evenement in Venlo.

Bloemen, heerlijke gerechten, mooie wijnen en bijzondere presentaties vormen de harmonie.

112Academy van Ad van Bussel start een nieuwe gastvrijheidsopleiding in Limburg met als slogan “Gastvrij in Veiligheid”. Van Bussel: “We schreeuwen hier in Nederland allemaal dat we gastvrij zijn, maar zijn we dat ook? Ik denk van niet, we kunnen hier nog een hele grote slag slaan. Als gasten komen logeren in een hotel, moet iedereen in dat hotel er eigenlijk vanuit gaan dat je beste vrienden bij jou thuis komen logeren. Voor die vrienden doe je toch alles? Hen kijk je toch naar de ogen om hun verblijf zo prettig te maken?” “Daarnaast gaan we in op veiligheid, want je bent ook verantwoordelijk voor de veiligheid van jouw gasten. Let op raar gedrag van mensen, enzovoort.”Van Bussel werkt nauw samen met onder andere het Gastvrijheidsgilde.

Veilige AppAd van Bussel heeft een App ontwikkeld voor de horeca, waarmee men foute gasten en medewer-kers op een internationale black List kan plaatsen. “Bij een boeking of sollicitatie verschijnt deze naam. De App is goedgekeurd door het Centraal Bureau Privacygegevens.”

HORECA-TRANSFERS HORECA ADVIES ZUID

Barsserie Appart, Achter de Molens, Maastricht: dissociatie Rob Dresen en associatie Joyce Hurkens. Joyce gaat samen met haar echt-genoot Tim Limburg verder als “Limburg Kookt”. Verder respecta bel aantal waarde ringsklussen afgerond en advies-opdrachten voor zowel overheid, intermediairs als ondernemers.

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine / 19

Page 20: Gastvrij Magazine september 2014

BijtafelenJOOST VAN DER MINNE

Joost van der Minne is de nieuwe direc-teur/gastheer van WinselerHof in Land-graaf. Hij werkt sinds november 2010 bij Camille Oostwegel ChâteauHotels & Res-taurants en was roomsdivision manager en manager operations van het Kruisheren-hotel in Maastricht. Joost volgt Bastiaan Klomp op, die sinds 1 april directeur/gast-heer is bij Kruisherenhotel Maastricht.

HORECATRANSFERS HORECAHUIS LIMBURG• Saul Rivolta en Corrie Steinbusch openen

in de Grotestraat Centrum 17 in Valken-burg Restaurant El Pilon, met specialitei-ten uit Venezuela.

• Nicole Slangen nam café De Ruif in Einig-hausen over.

• Bas Visser en Lesley Koullen zijn de nieuwe exploitanten van Café ‘t Brandje, Dautzenbergstraat 36, Heerlen.

• De familie Moonen startte Lunchroom Leef aan het Corneliusplein 5 in Heerlen.

• Mevrouw Quaedfl ieg opende de Sjorsie-bar aan de Akerstraat 10 in Kerkrade.

• De Rocktempel, Plein 13 in Kerkrade, is overgenomen door Math Heerings.

Soho kitchen & bar aan de Markt in Sittard startte bijna zes jaar geleden als Soho Di-ning. Eigenaar Boudewijn Koopman stelde de formule bij, waardoor het restaurant met uitnodigend loungeterras toegankelijker werd. De naam veranderde in Soho kitchen & bar. Kwalitatieve gerechten en uitnodigen-de cocktails doen de rest.

SOHO KITCHEN & BAR Wijndomein Sint Martinus uit Vijlen is met drie wijnen de beste van Europa gewor-den tijdens een internationale wijnkeuring in het Duitse Freiburg. De witte “Gris de villare 12” is de beste Souvignier Gris van Europa. De Souvignier Gris is erg populair omdat deze druif minder bespoten hoeft te worden. Ook de rode wijnen van Monarch (Cuvee Villare 12) en Baron (Cuvee Baron 12) van Sint Martinus zijn Europees kampi-oen geworden in hun categorie. Ruim 200 wijnen uit Duitsland, Oostenrijk, België, Nederland, Zwitserland en Italië zijn ge-keurd door 30 internationale proevers.

Chefkok Roel Bouten samen met een medewerker

De Lindeboom bieren krijgen een nieuwe jas. Bij Lindeboom is dat al het geval, Gouverneur en Venloosch volgen. Niet alleen de etiketten, ook de kratten worden vernieuwd. “We kennen een rijke traditie, weten wat het ambacht inhoudt en leveren van oudsher een absoluut kwaliteitsproduct. Daarnaast is Lindeboom een moderne onderneming die weet wat er anno 2014 toe doet. Dat verdient een moderne jas!”, aldus algemeen directeur Paul Joosten. In het nieuwe design spelen het schildje en de lindeboom de hoofdrol, fris en

modern vormgegeven. “We hebben het silhouet van de lindeboom gebruikt, dat zich subtiel afzet tegen de strakke, don-kergroene achtergrond. Het schildje en de naam Lindeboom springen er echt uit.”In de communicatie staat de pay off “’t Bier van Hier” opnieuw centraal. “Linde-boom is trots op haar familiebrouwerij en wil met dit gevoel ook de drinkers van ‘t Bier van Hier aanspreken. De aanduiding ‘Hier’ wordt leidend in alle uitingen van Lindeboom, zowel de eigen streek als de plek en het moment waarop van de Linde-boom bieren genoten wordt.”

Bastiaan Klomp (l) met zijn opvolger Joost van der Minne

NIEUWE UITSTRALING LINDEBOOM

Brouwmeester Theo Sonnemans (links) en algemeen directeur Paul Joosten (rechts) vol trots bij de eerste afvulling.

Stan Beurskens (Wijndomein Sint Martinus)

WIJNDOMEIN SINT MARTINUS / VIJLEN

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine 20 /

Page 21: Gastvrij Magazine september 2014

NIEUWS UIT NEDERLANDS EN BELGISCH LIMBURG

DE VERBORGE UUL

Beryl Boijens uit Sweikhuizen was altijd al voorbestemd voor de horeca. Had ze een baan elders, dan stond ze in haar vrije tijd toch ergens achter een buffet. Sinds afge-lopen voorjaar heeft ze haar eigen knusse gelegenheid: De Verborge Uul in Millen (Selfkant). “Ik woon in Sittard en kan te voet naar mijn werk.” Beryl staat zelf in de keuken en dat culinaire talent hield ze tot voor kort verborgen.

Over de naam “De Verborge Uul”: “Ik wilde iets met een dier in de naam. Hier tegenover in het groen zitten steenuiltjes. Je moet er wel even naar zoeken.”

HORECATRANSFERSZUIDVESTEHORECAMAKELAARS:

• De familie Raduzzi uit Landgraaf verbouwt pand Niersprinkstraat 33 Kerkrade (voor-heen restaurant Vietplace) tot Italiaans restaurant, opening: september.

• Lien en Joost de Jong uit Sevenum openen binnenkort, na een grote herin-richting, pannenkoekenrestaurant met terrassen Hof van Kronenberg (eerder Restaurant Kronenbergerhof) in het buitengebied van het gelijknamige dorp vlakbij Attractiepark Toverland.

• De familie Ketelings nam de Venlose

uitspanning het Gildehoes over en startte een nieuwe formule.

• Vader en zoon Sengers uit Cuijk namen

Grand café zalencentrum De Rooijerie in voormalige stadhuis Venray over.

• De Maashoeve B.V., met directrice me-

vrouw Klomp Custers, nam de exploitatie over van Brasserie de Maashoeve (vroeger restaurant De Kooy) in Wanssum.

Het elders in Nederland en België erg populaire radiostation Qmusic is nu ook te ontvangen in Limburg. Michael Bartelet, oprichter van Radio Maastricht en Radio Limburg kocht de frequenties terug van RadioNL. Daarop is nu QMusic te horen. Dagelijks van 9.00 tot 13.00 uur heeft Qmusic een separaat programma voor Limburg, gepresenteerd door Jules van Hest uit Baarlo. Limburgse bedrijven kunnen gratis verzoekplaten aanvragen voor het “Foute Uur” tussen 9.00 en 10.00 uur, inclusief een praatje over het eigen bedrijf. Handig voor wie bijvoorbeeld een evenement wil aankondigen.

Interesse? Stuur even een mailtje naar [email protected], met de naam van uw bedrijf en/of evenement en uw telefoonnummer en wij zorgen ervoor dat u in de uitzending komt.

De frequenties: Maastricht/Heuvelland: 97,6 FM, Westelijke Mijnstreek: 98,1 FM, Parkstad: 97,7 FM, Roermond: 96,1 FM, Weert: 98,5 fm.

BRASSERIE FLOVijf jaar geleden opende in Maastricht de eerste Brasserie Flo van Nederland. Flo, een Franse formule, wordt in Nederland geëxploiteerd door Hamp-shire hotels. De brasserie kende in Maastricht wisselend succes, maar draait onder het huidige bewind van Sita Tadema uitstekend.

COCKTAILGuy Jeunhomme, maître van Bistro Neuta in Leut-Maasmechelen, is een ware cocktail-specialist. Gastvrij presenteert regelmatig zijn bijzondere smaakcombinaties. Ditmaal: Strawberry Mocktail.Ingrediënten: 5 verse aardbeien muddle met stamper, sap van 1 verse limoen, 1 steel eetbare lavendel, 1 centiliter suikerwater (Stevia) van aardbeien en sereh. Dit geheel shaken met ijs. Toevoegen: 5 cl Crodino. Aftoppen met Jamaica Root beer.

Q-MUSIC LIMBURG

h2oservice.nlof bel voor meer info: 046-474 44 67

Sita Tadema

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine / 21

Page 22: Gastvrij Magazine september 2014

29 jaar was Jan Vermeer in loondienst bij Brand, Heineken, Leeuw en Gulpener. Op 1 maart 2010 werd hij zelfstandig en begeleidde en adviseerde horecaonder-nemers. Tot hij afgelopen voorjaar wet-houder werd in Valkenburg aan de Geul.

Vermeer is Valkenburger in hart en nieren, net als echtgenote Annelies. Toch begon hij zijn beroepsleven in Weert, als docent didactiek. “Na tien jaar wilde ik wat anders en werd hoofd hospitality en public rela-tions bij Brand. Toen had je nog geen op-leidingen in die richting. Het was een luxe baantje, maar ik keek met wat jaloezie naar de mensen van de buitendienst. Twee jaar later kreeg ik het rayon Mergelland, na tien jaar werd ik districtsverkoopleider en ver-volgens verkoopleider Zuid-Nederland.” Na de verkoop van Brand aan Heineken was Jan voorbestemd om commercieel directeur van de Brand brouwerij te wor-den. “Ik had mijn opvolger ingewerkt, was er helemaal klaar voor, toen Heineken een streep door de plannen haalde. Men wil-de de brouwerij volledig integreren in het concern, net zoals met Amstel en Ridder was gebeurd. Daarom mocht er niemand meer van Brand op die post.”

Vermeer betreurde de beslissing. “Veel later heeft men ingezien dat dit bij Brand niet werkt. De Limburgse brouwerij van Heineken heeft nu weer een heel eigen Brand-gezicht. Maar destijds stapte ik op. Ik drink overigens weer met plezier een glas Brand of Heineken.”

LEEUW Jan was de poort van de Wijlrese brou-wer nog niet uit of hij werd benaderd door Brouwerij De Leeuw. Daar kreeg hij wel de directiefunctie. “Het was de brouwerij van míjn stad, waar ik als kind altijd over de muur probeerde te kijken. De brouwe-rij was net overgenomen door Haacht en maakte verlies. De mensen die er werkten geloofden er niet meer in, maar samen hebben we ervoor gezorgd dat de brou-werij weer winst maakte. En met mede-werking van Hansen, de Leeuw-distri-buteur in een groot deel van Nederland. Helaas verkocht de eigenaar van Leeuw de concessie boven de rivieren aan Grolsch. Vervolgens sloot hij de brouwerij en ging in

België Leeuw bier brouwen. Dat kon ik niet accepteren. Pas op: ik blijf erg veel respect houden voor de eigenaar van Haacht, een man met veel visie en een bekwaam brou-wer. Ik drink met hem best nog wel een glas bier en ook met de andere mensen van Brouwe rij de Leeuw. Pas nog heb ik het nieuwe hoofdkantoor van Leeuw in Valken-burg mogen openen, als wethouder.”

“Tja, ik had ontslag genomen na vier jaar directie van Brouwerij De Leeuw. Wat nu? John Halmans, directeur van de Gulpener Bierbrouwerij, belde al binnen een paar dagen. Hij zocht een hoofd horeca, ook een directiefunctie. Ook die functie heb ik vier jaar vervuld met veel plezier.”

POLITIEK In 2010 werd Jan “eigen baas” en onaf-hankelijk horeca-adviseur. En hij koos voor de politiek. “Ik ben twee jaar voorzitter geweest van de afdeling Valkenburg van de VVD. Waarom de VVD? Als het met de werkgever goed gaat, is dat doorgaans met zijn medewerkers ook het geval. We moeten ondernemen stimuleren.”

Jan werd vervolgens twee jaar fractie-voorzitter voor de VVD in de gemeente-raad van Valkenburg aan de Geul. Na de recente raadsverkiezingen kwam de VVD in de coalitie en werd Jan wethouder, met in zijn portefeuille economie, toerisme, kunst, cultuur, parkeerbeleid, vergunnin-gen, subsidies en grote evenementen. “De horeca valt daar gelukkig ook onder. Mijn stemmen komen voor een groot deel uit de binnenstad van Valkenburg, met name van de horeca. Ik moet natuurlijk nog groeien in dit metier. De horeca geeft me de tijd om haar belangen te bewaken. Dat geldt veel minder voor de winkeliers. Die wil-len meteen resultaat. Valkenburg ligt be-hoorlijk op de schop. Er wordt een nieuw winkelhart gebouwd, inclusief parkeer-garage. De middenstand is deels tijdelijk ondergebracht in een noodwinkelcentrum. Dat leidt tot wat minder omzet. Maar ik ben als wethouder niet de baas. Dat is de gemeente raad, die beslist.”

“KLEINE ZAKEN”“Ik help met kleine zaken, probeer beleid te laten ontstaan dat ook is gericht op

meer mensen van buiten de regio en meer toeristen. Maar zeker ook op mensen uit de eigen gemeente en de omgeving. Goede bereikbaarheid en een gezellige sfeer zijn belangrijk. Het parkeerbeleid moet klant-vriendelijk zijn en er moeten nieuwe, goe-de attracties komen. We moeten zorgen voor veel spraakmakende evenementen. De Amstel Gold Race is belangrijk voor de stad, maar dat geldt ook voor Pop on Top en voor Essentials, dat veel jongeren trekt.” Het gaat goed met de Valkenburgse horeca. De terrassen zijn in de zomer en in de winter goed gevuld. “De horeca hier heeft een fantastische kwaliteitsslag ge-maakt. De kwaliteit is goed, de terrassen nodigen uit. Het totaalbeeld van Valken-burg is in opmars, mede door een krachti-ge renovatie van de binnenstad.”

Jan Vermeer heeft een mooie tip voor collegawethouders van andere steden: “Koester de horeca. Het is het visitekaartje van je gemeente. Het is ook de ontmoe-tingsplaats voor de inwoners van je eigen gemeente. Ik heb zelf althans altijd behoef-te gehad aan zo’n ontmoetingsplekken.” Nog een tip: “Promoot je plaats ook in de eigen regio. Mensen van dichtbij kunnen elke week terugkomen en vaste gasten worden.”

Jan Vermeer over een goede brouwerij­

vertegenwoordiger: “Een kastelein moet

het gevoel hebben dat hij bij de brouwerij

een maatje heeft zitten: de vertegenwoor­

diger. Die spreekt de taal van de kastelein

en zoekt naar oplossingen.”

Jan Vermeer nu Valkenburgs wethouder

Na 29 jaar horeca/brouwerijervaring

Tekst: Bert Salden | Foto: Jan Vermeer

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine 22 /

Page 23: Gastvrij Magazine september 2014

GASTVRIJ magazine GASTVRIJ magazine / 23

Page 24: Gastvrij Magazine september 2014

2014

www.winefair.be

31 - 10 - 2014 1/2 - 11 - 2014 3 - 11 - 2014NOCTURNE REGULAR DAYS HORECA & BUSINESS DAY19u - 23u 14u - 21u 14u - 19u

PROGRAMMATIE

Sponsors & Partners

w

gebruik dit logobij een donkere achtergrond

�gebruik dit logo

bij een witte of lichte achtergrond

Volg het hele verhaal opfb.com/Winefairevent

Bekijk onze websitewww.winefair.be

Locatie van het evenementCC Lanaken