Frankrijk - Wijnkaart

download Frankrijk - Wijnkaart

of 2

 • date post

  11-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  260
 • download

  8

Embed Size (px)

description

Wijnkaart van de Franse wijnstreken

Transcript of Frankrijk - Wijnkaart

 • franceguide.com

  S

  opex

  a

  in Frankrijk

  Bezoekde wijnroutes

  Vertaling: LinguaNet France MDLF/Phovoir - CRTA - Alain Bguerie - A. Doire - Bourgogne Tourisme - ATC/J.C. Attard - CRTA - Alain Bguerie - CRTA - CRTA - Alain Bguerie - F. Millo/CIVP - Hendrick Monnier/CIVJ - CIVR Cru Banyuls - MDLF/DR- Jean-Franois Tripelon-Jarry - Office de Tourisme Bordeaux/Alain Benoit - CIV Provence/F. Millo - MDLF/Phovoir- MDLF/Phovoir - CDT Gironde/Patrick Cronenber - CIVP/F. Millo - Daniel Faure - Alsace Haut Koenigsbourg - CRT Bourgogne/Alain Doire - ChteauSauternais - DLF/A. Benoit/Marc Barthlmy Photothque Inter Rhne/Ph. Praliaud CDT Aube/CIVP F. MILLO/CIV Bordeaux P. Roy - RCS 340 709 211 - Te veel alcohol is niet gezond. Geniet, maar drink met mate.

  Meer dan vijfduizend kelders en talloze wijn-gaarden zijn opengesteld voor het publiek.U wordt er gastvrij verwelkomd door eigenaren diegraag de passie voor hun werk met u willen delen. Er zijn wijnroutes uitgestippeld door de prachtigegrote wijngebieden. De paden in de wijngaarden zijn goed aange-geven en worden goed onderhouden, zodat u opeigen houtje wandelingen kunt maken of een the-maroute kunt volgen. In de wijngaarden wordt logies aangeboden enof het nu om een vakantiehuisje of een herberggaat, kwaliteit en gastvrijheid staan er altijd hoogin het vaandel. De beste tafels worden voor u gereserveerd,zodat u kunt genieten van de combinatie vangoede wijn en gastronomie.

  U ontdekt de wereld van wijn aan de hand vanproeverijen, bezoeken aan wijnhuizen en musea,wijncursussen die speels of experimenteel zijn. Er worden steeds meer activiteiten georganiseerdwaarbij u wijnboeren kunt ontmoeten in wijnkel-ders, bij coperatieve verenigingen, kelderbeheer-ders, in wijnbars, en bij kleine of grotere evenemen-ten, zoals feesten, markten en wijnbeurzen. Er is voor variatie in het aanbod gezorgd zodatu kunt genieten van meerdere geneugten tegelijk:wijn, kunst, natuur, architectuur, golf, badenHet wijnland Frankrijk is even rijk aan ideen alsaan wijngaarden!

  Wijn roept gedachten op aangoede flessen, lekker eten, defeestdagen... Aan wandelingentussen de wijnstokken en over deglooiende wijngaarden, aangewelfde wijnkelders, schitte-rende kastelen Aan de druiven-

  cultuur, aan voorouderlijke tradities en de kunst vanhet proeven Aan de gezelligheid van een wijn-markt of een oogstfeest Dit hoort allemaal bij dewereld van wijn!In het hart van het land van de wijngaarden wor-den steeds meer initiatieven ontwikkeld die op eenoriginele manier de tradities van deze ware levens-kunst laten zien.Welke zijn dat?

  Wijnproeverijen en gastronomische avonturen, wandelingen in wijngaarden, bezoeken aan wijnkelders en wijnfeesten www.franceguide.com

  Frankrijk, het land van de wijn

  breide diners met vrienden, maar ook bij eenvoudige etentjes buiten. Rauw-kostsalades, gemengde salades, hartige taarten of een picknick aan hetwater? Heerlijk om daar een gamay, cabernet-sauvignon of merlot bij te ontkurken.

  De aromatische en kruidige roswijnen van de druivensoorten grena-che, syrah etc., gedijen goed onder de Corsicaanse zon, in de Languedoc, deProvence en het Rhnedal. Het is heerlijk daarvan te genieten bij het gezangvan de cicaden, in de schaduw van de platanen en begeleid door mediterraneheerlijkheden, besprenkeld met een druppeltje olijfolie.

  RODE WIJNENDe uitgelezen, fruitige, en fluweligerode wijnen van de druivensoorten caber-net franc, gamay en pinot noir hebben hunwortels in de Touraine, in Bourgueil, Chinon,Saumur, in de Sancerre, Beaujolais, Elzas enBourgogne. Ze dienen bij voorkeur te wordengeopend tijdens een etentje thuis met vriendenof een intieme tte--tte bij de open haard. Endaar hoort een eenvoudige keuken bij, metpat, verse pasta, romige kazen... voor eenwarme ambiance.

  De krachtige en kruidige rode wijnenvan de druivensoorten merlot, cabernet-sauvignon,tannat en malbec zijn verbonden met namen diekenners kunnen dromen Bergerac, Bordeaux, Cahors, Gaillac, Madiran en met enkele onontkoombare streekrecepten, van de beroemde cassoulet totde fantastische buf bourguignon en confit de canard Machtig, maar o zolekker!

  De vlezige en aromatische rode wijnen van de druivensoorten grenachenoir, mourvdre of syrah, afkomstig van Corsica, uit de Languedoc-Roussillon,de Provence en de Rhnevallei, worden geassocieerd met avontuur en smaak:een diner in het donker, in de lucht, op het water? Wild, truffels, gebradenlam? Een lopend buffet met bijzondere kazen, zoals cantal of saint-nectaire?

  > Kijk op www.vins-france.com voor meer informatie.

  Nous les Bergerac!Een rijk geschakeerd palet van wijnenin vijf kleuren, dertien AOCs (Appel-lation dOrigine Contrle oftewelgegarandeerde herkomstbenaming),12.000 hectare Monbazillac,Pcharmant, Montravel, Saussignac,Rosette: er zijn nog veel wijnen te ont-dekken! Dankzij de Route des Vins deBergerac en het netwerk DestinationVignobles maakt u kennis met de har-telijke bewoners en de gastronomischeen culturele rijkdommen van de streek.

  Wat is er te doen?

  Tien korte arrangementen vanaf 85,- per persoon

  In overvloed te ontdekken: wijnboer-derijen, kastelen, vestingdorpen, gastronomie, trektochten, prachtigehuizen

  Tel.: 00 33 (0) 5 53 57 03 11www.bergerac-tourisme.com

  Wat is er te zien?

  Bergerac: historisch centrum,musea, Maison des Vins

  Land van de bastides (vesting -dorpen) en middeleeuwse steden.

  Dordogne/Prigord: middeleeuwsedorpjes, kastelen, grotten, abdijenen priorijen, tuinen, archeologischevindplaatsen

  Meer weten?

  OFFICE DU TOURISME DE BERGERACPOURPRETel.: 00 33 (0) 5 53 57 03 11www.bergerac-tourisme.com

  MAISON DES VINS DE BERGERACTel.: 00 33 (0) 5 53 63 57 57www.vins-bergerac.fr

  PAYS DES BASTIDES ET CITS MDIVALESwww.pays-des-bastides.com

  COMIT RGIONAL DE TOURISMEDAQUITAINETel.: 00 33 (0) 5 56 01 70 00www.tourisme-aquitaine.fr

  COMIT DPARTEMENTAL DU TOURISMEDORDOGNE PRIGORDTel.: 00 33 (0) 5 53 35 50 24www.dordogne-perigord-tourisme.fr

  De wijngaarden strekken zich uit overzonovergoten hellingen, van Nmes totaan de uiterste grenzen van de Audeen de Middellandse Zee. Wijn en erf-goed, grote en kleine wijnkeldersAppellations Coteaux du Languedoc,Minervois en Minervois-La Livinire,Corbires, Fitou, Cabards, Male-pre, Saint-Chinian, Faugres enClairette du Languedoc. Voor demousserende wijnen Limoux, voor demuskaatwijnen Lunel, Mireval, Fronti -gnan en Saint Jean-de-Minervois.

  Wat is er te doen?Rondrit langs de kastelen van deLanguedoc.Een dagtocht langs het kasteel vanFlaugergue, de abdij van Valmagnemet zijn middeleeuwse tuin en hetConservatoire, waar nog oude drui-venrassen zijn te zien, met bezichti-ging en proeverij.abbayedevalmagne@wanadoo.frwww.valmagne.com

  Wat is er te zien?

  Montpellier. Nmes. Abbaye de Fontfroide. Het Canal du Midi, de ommuurde

  stad van Carcassonne, de Pont duGard (op de Werelderfgoedlijstvan UNESCO).

  Saint Guilhem-le-Dsert en de abdij-kerk van Saint Gilles op de wegnaar Santiago de Compostela.

  Meer weten?

  COMIT RGIONAL DU TOURISME LANGUEDOC-ROUSSILLONTel.: 00 33 (0) 4 67 200 220contact.crtlr@sunfrance.comwww.sunfrance.com

  CONSEIL INTERPROFESSIONNEL DES VINSDU LANGUEDOCTel.: 00 33 (0) 4 68 90 38 30 www.languedoc-wines.com

  COMIT DPARTEMENTAL DU TOURISMEDE LHRAULTTel.: 00 33 (0) 4 67 67 71 71cdt@cdt-herault.fr www.herault-tourisme.com

  COMIT DPARTEMENTAL DU TOURISMEDE LAUDETel.: 00 33 (0) 4 68 11 66 00documentation@audetourisme.comwww.audetourisme.com

  De wijnstreek van Savoie beslaattweeduizend hectare. Vier AOCs ver-tegenwoordigen 22 crus en een twin-tigtal wijnstokvariteiten en biedeneen keur aan bouquets. Jacqure is hetmeest verbouwde witte druivenras:daar worden de crus dApremont endAbymes van gemaakt. Altesse vormtde basis voor de grands crus de Rous-sette. Deze wijnen weerspiegelen deeigenschappen van een uniek wijnge-bied in de Alpen.

  Wat is er te doen?Alpengeuren: oenologie-verblijfen trektocht in de Savoie Mont-Blanc.Bernard Vissoud, wijnkenner en berg-gids, begeleidt u op de paden vanhet Parc de Chartreuse en het Parcdes Bauges en in het wijngebied omde smaken uit de streek te ontdekken.Tel.: 00 33 (0) 4 79 28 61 49www.alpes-flaveurs.com

  Wat is er te zien?

  Chambry, stad van kunst en histo-rie (kasteel, Fontaine des lphants,zaterdagmarkt).

  Abdij van Hautecombe (12e eeuw)bij het Lac du Bourget (toegangover de weg en per boot).

  De wijnkelder van Chautagne inRuffieux, route lveil des sens (hetontwaken van de zinnen).

  Het aan wijn gewijde MuseRgional de la Vigne et du Vin inMontmlian.

  Kasteel van Ripaille aan het meervan Genve.

  Meer weten?

  VINS DE SAVOIETel.: 00 33 (0) 4 79 33 44 16www.chez.com/vinsavoie

  SAVOIE MONT BLANC TOURISMETel.: 00 33 (0) 820 00 73 74www.savoie-mont-blanc.com

  RHNE-ALPES TOURISMETel.: 00 33 (0) 4 72 59 21 59www.rhonealpes-tourisme.com

  Het landschap van de Champagnewordt gevormd door zonovergotenwijngaarden, kristalheldere rivieren enverborgen schatten; hier worden char-donnay, pinot noir en pinot meunierverbouwd, de drie belangrijkste drui-venrassen van de streek.Naast ontdekkingstochten, oogstge-heimen, indrukwekkende wijnkeldersen prachtige landschappen biedt deChampagne ook een verfijnde keukenen activiteiten voor iedereen.Champagne!

  Wat is er te doen?De geheimen van de oenoloogOntdek de kunst van het champagne-proeven: leer geuren en smakenonderscheiden, blind proeven, spijzenen wijnen op elkaar afstemmen...www.aube-champagne.comwww.tourisme-en-champagne.com

  Wat is er te zien?

  Religieuze gebouwen:Notre-Dame de lpine, Notre-Dame-en-Vaux te Chlons (op de Werelderf-goedlijst van UNESCO), Abdij vanClairvaux. Opzienbarende steden:Les Riceys, Reims, Troyes, pernay,Hautvilliers. Historische monumenten:de kastelen van La Motte-Tilly, Mont-mort, Chac