Forte: Programmaboekje - Smetana Trio (5 juni 2013)

16
PROGRAMMA FORTE LEDENCONCERT 2013

description

Een grote groep liefhebbers van klassieke muziek heeft zich intussen gemeld als lid van FORTE en dat aantal groeit nog elk jaar. Het bewijs dus dat er voor dit muziekgenre grote interesse is. FORTE-leden ontvangen jaarlijks de concertagenda. Verder organiseert FORTE jaarlijks een ledenconcert op wisselende locaties in Limburg. Dit jaar gaat het ledenconcert door op woensdag 5 juni 2013 om 20u15 in de Academiezaal van Sint-Truiden, een concertzaal met uitstekende akoestische kwaliteiten.Dit concert wordt u aangeboden door de provincie Limburg.

Transcript of Forte: Programmaboekje - Smetana Trio (5 juni 2013)

Page 1: Forte: Programmaboekje - Smetana Trio (5 juni 2013)

programma

forte

ledenconcert2013

Page 2: Forte: Programmaboekje - Smetana Trio (5 juni 2013)
Page 3: Forte: Programmaboekje - Smetana Trio (5 juni 2013)

3

Vertroetelde leden…Het is intussen een goede gewoonte dat onze leden met de beste zorgen worden omringd.regelmatig presenteren wij u enkele “hotshots” uit de werking, van jongerenconcerten tot orkestformaties, en 1 keer per jaar staan wij klaar met ons ledenconcert-pur sang.In het verleden concerteerden o.a. cyprien Katsaris, Quartetto Archimede, de cuencabroers en sopraan rosa Mateu met Anna ferrer, het collegium pro Musica, franz liszt Piano duo, het Serenata trio... en nu staan wij paraat met het trio Smetana uit Praag.Weinig steden hebben zulke performante muziekcultuur en zo’n lange traditie als Praag. Zelfs Mozart verkoos voor verschillende van zijn operapremières Praag boven Wenen… en dat wil toch wat zeggen.

dit ledenconcert is een volgende stap in de werking van cultuurplatform forte en een vervolg van de werking. Via het cultuurplatform, waar forte een van de zeven disciplines vertegenwoordigt, heeft de Provincie Limburg zich kunnen profileren als een actor die samen met de sector en limburgse talenten kwaliteit pro-duceert en presenteert. na enkele maanden onderhandelingen over de rol van de provinciebesturen is het duidelijk: de provincie limburg wil en zal die intermediaire rol blijven vervul-len.

forte

Page 4: Forte: Programmaboekje - Smetana Trio (5 juni 2013)

4

forte

Bij cultuurplatform forte wordt de seizoenswerking afgesloten einde juni, na de concertreeks van B-classic en de Zomeropera, vanaf september staan wij er terug. Met meer dan 200 concerten doorheen limburg, op schitterende locaties, met projecten en producties van internationaal niveau en ons eigen jong talent dat weer volop alle kansen krijgt.

Wij hopen u ook dan weer talrijk te mogen begroeten en wensen u intussen veel muzikaal genot met het trio Smetana

Jan Vanhamel Igor Philtjenscoördinator gedeputeerde van cultuur

cultuurplatfom forte Provincie limburg

Page 5: Forte: Programmaboekje - Smetana Trio (5 juni 2013)

5

Provincie LimburgcuLTuurPLATForm ForTe LedenconcerT 2013

trio SmetanaAcademiezaal Sint-Truiden

Jitka CeChoVa - pianoJiri VodiCka - vioolJan PaleniCek - cello

Het Smetana trio werd gesticht in 1934 door de legendarische Tsjechische pianist Josef Páleníc̆ek. Tot op heden is het één van de absolute topformaties in dit genre.Zij registreerden een hele reeks cd’s - sinds 2000 bij Supraphon - met werken van Smetana, Suk en novák. deze werden rijkelijk onderscheiden door oa. diapason, le Monde de la Musique, BBc Music Magazine.

de opnames van dvorak bij Supraphon 2006 werd door BBc Music Magazine verkozen als beste opname van de maand in september 2006. Ze kregen eveneens de BBc Music Magazine chamber Award en een diapason d’or. dezelfde onderscheidingen volgden in 2008 en 2010.Het trio functioneert duidelijk op topniveau. In dit con-cert laten ze u o.a. genieten van de rijke muziekcultuur uit een stad als Praag.

Presentatie: kriStin heyligerS

wo

5 Juni

20u15

forte

Page 6: Forte: Programmaboekje - Smetana Trio (5 juni 2013)

Tr

io S

me

Ta

na

©

Page 7: Forte: Programmaboekje - Smetana Trio (5 juni 2013)

Provincie LimburgcuLTuurPLATForm ForTe LedenconcerT 2013

trio SmetanaAcademiezaal Sint-Truiden

Programma

VitezslaV NoVak: trio quasi uNa ballata, op.27

andante tragiCo. QuaSi SCherzo - allegro burleSCo. Piu tranQuillo. allegro. andante

Dmitri shostakoVich: piaNo trio op.67

andante

allegro ma non troPPo

largo

allegretto

pauze

beDrich smetaNa: trio op.15

moderato aSSai

allegro ma non agitato

Finale. PreSto

wo

5 Juni

20u15

Page 8: Forte: Programmaboekje - Smetana Trio (5 juni 2013)

8

forte

CultuurPlatForm Forte in aCtiede partners van cultuurplatform forte werken naar goede gewoonte weer erg hard om u in de komende maanden een performant programma te kunnen presen-teren. concerten, projecten en producties zijn lopend of worden ontwikkeld. een kleine greep uit het grote aanbod:

het Volledige aanbod Vind Je VanaF eind Juni oP www.CultuurPlatForm.be

Page 9: Forte: Programmaboekje - Smetana Trio (5 juni 2013)

9

forte

een maand lang Verdi’S rigolettoLandcommanderij Alden Biesen, Bilzen

Zomeropera Alden Biesen tovert de binnenkoer van het waterkasteel om tot een ‘mini’ theater met een tribune voor 500 plaatsen.naar aanleiding van de 200ste verjaardag van het geboortejaar van G. Verdi, programmeert Zomeropera rigoletto, één van de meest succesvolle opera’s van de meester. deze opera kende een overdonderd succes bij de première en betekende de internationale doorbraak van Verdi. Iedereen kent immers de wereldberoemde aria La Donna è mobile. rigoletto is nog steeds een vaste waarde in het internationaal operarepertoire.

Het Zomeropera orkest staat onder leiding van enrico delamboye, Musikdirektor en chefdirigent in het theater Koblenz en hoofdvakdocent orkestdirectie aan het conservatorium Maastricht. de regie wordt toevertrouwd aan carlos Wagner.

Voor de kinderen loopt in 2013 een bewerking van rigoletto met als titel ‘de vloek van rigoletto’ in een regie door tom Baert. ook het slotconcert staat in het teken van de ver-jaardag Verdi. Het wordt een concert met 3 solisten en een 100-koppig mannenkoor o.l.v.Willy claes.

inFo en reSerVatie: www.zomeroPera.be

nog

tot

22 Juni

2013

Page 10: Forte: Programmaboekje - Smetana Trio (5 juni 2013)

10

forte

b-ClaSSiC komt er aan…Historische locaties in Haspengouw

B-classic festival van Vlaanderen organiseert vanuit de bakermat tongeren jaarlijks een internationaal kamer-muziekfestival. In functie van het gekozen thema wordt een muzikantencollectief samengesteld met musici en ensembles die gedurende de hele festivalperiode samen repeteren en concerteren. Van 21 juni 2013 tot en met 30 juni zullen 25 musici dagelijks een programma brengen rond het thema “finnish connection”. limburgse musici als hoboïst Karel Schoofs, hoornist Jan Van duffel, klarinet-tist roeland Hendrikx, hoboïste Veerle Huskens, … ontmoeten gerenommeerde finse musici als mezzoso-praan Virpi raïsänen, accordeonist niko Kumpuvaara, tempera strijkkwartet, pianisten Juhani lagerspetz en Henri Sigfridsson, Belgische accordeonist ludo Mariën, …Schubert’s strijkkwintet, Schumann’s pianokwintet, Brahms’ klaviertrio, Beethoven’s septet en Mahler’s liederen worden avontuurlijk gecombineerd met werken van finse grootmeesters als Sibelius, rautavaara, lindberg, …

inFo en reSerVatie: www.b-ClaSSiC.be

Van

21 Juni

tot

30 Juni

2013

Page 11: Forte: Programmaboekje - Smetana Trio (5 juni 2013)

11

forte

dag oude muziek en hendrik Van VeldekeLandcommanderij Alden Biesen

de 30ste editie van dag oude Muziek wordt een mooie jubileumeditie. na meer dan vijf jaar van onderzoek en voorbereidingen, presenteren landcommanderij Alden Biesen en Musica, Impulscentrum voor Muziek, een uitzonderlijk programma rond de figuur van Hendrik van Veldeke (12de eeuw). een publicatie rond dit muzikale werk staat eveneens gepland voor 2013. Er zijn voorstellingen van o.a. Zefiro Torna & Psallentes, Ensemble Leones, Benjamin Bagby, fABULEUS & Michiel Vandevelde, froefroe, tropoi, elvis Peeters, Graindelavoix.Verder een reeks ontdekkingsconcerten met o.a. Mon cuer mon ame en la lauzeta en een boeiend open-luchtaanbod met o.a. Scorpio collectief, decameron en les haulz et les bas.

inFo en reSerVatie: www.muSiCa.be

zo

30 Juni

2013

Page 12: Forte: Programmaboekje - Smetana Trio (5 juni 2013)

12

forte

ProJeCtConCert CultuurPlatForm ForteSymPhoniA ASSAi en LimburgS orkeST - Jeugd en muziekCC Casino Beringen

forte werkt graag met jong talent, meestal laureaten uit de eigen audities… maar er zijn ook talenten “kingsize” en die spelen samen in de grote orkesten.op het menu staan twee zeer performante, kwalitatieve en enthousiaste orkesten met jonge aanstormende talenten. talentpresentatie en ontwikkeling XXl.Het limburgs orkest - Jeugd en Muziek startte in 1981 op initiatief van de federatie van Jeugd en Muziek limburg met als doel jonge musici de gelegenheid te bieden orkestervaring op te doen.In 1987 werd Willy claes, Minister van Staat, voorzit-ter van het limburgs orkest. Hij treedt regelmatig op als gastdirigent. Vanaf september 2011 staat het orkest onder de dynamische leiding van Pieter Schuermans, Wouter lenaerts en dirk de caluwe.de keuze van symphonia ASSAI als naam is representa-tief voor de ondubbelzinnige ambitie.Het Grieks / latijnse woord symphonia betekent samenstemming en harmonie. Het Italiaanse assai komt ook uit het latijn en heeft de muzikale betekenis “zeer”, die het ambitieuze, jonge en dynamische karakter van het limburgse orkest onderlijnt.

inFo en reSerVatie:limburgS orkeSt - Jeugd en muziek Vzw, kunStlaan 12, 3500 haSSelt, tel en Fax 011 22 22 63 [email protected]

zo

22 SePtember

2013

15u

Page 13: Forte: Programmaboekje - Smetana Trio (5 juni 2013)

13

forte

Pianotune 2013 - 11de editie Chopin Associatie in co-organisatie met CC Maasmechelen, Adelberg Lommel, Conservatorium Hasselt, Villarte Sint-Truiden

Pianotune is een gespecialiseerd festival en presenteert een 10-tal recitals rond de veelbelovende titel: “Sonates, de paradepaardjes van het pianorepertoire”. Wat een symfonie is voor orkest, betekent een sonate voor piano. tijdens de elfde editie van Pianotune presenteert de organisatie de evolutie van de sonate van de 18de eeuw tot de late 20ste eeuw. deelnemende pianisten zijn o.a. Kevin orr, Maria Pia tricoli, Marian Sobula, Boris Kraljevic, Aurelio en Paolo Pollice - pianoduo, tomasz ritter, erik Pirotte, Stefan Meylaers, franco di nitto, francesco nicolosi en een tiental studenten van het Hasselts conservatorium. Verder workshops met de Amerikaanse pianist Kevin orr in Hasselt en een ten-toonstelling van pianisten i.s.m. MAd-faculty.

inFo en reSerVatie:www.CCmaaSmeChelen.be www.deadelberg.be www.kunStenCamPuShaSSelt.bewww.Villarte euwww.ChoPin-aVl.bewww.Pianotune.be

do

3 oktober

tot

ma

7 oktober

2013

Page 14: Forte: Programmaboekje - Smetana Trio (5 juni 2013)

14

forte

SeduCed by harPS xVerschillende locaties in Lommel

opnieuw staat lommel een volle dag in het teken van de wereldwijde harp. Jong talent en gerenommeerde harpisten uit diverse windstreken staan garant voor een uitzonderlijk gevarieerd palet. op het programma staan een reeks namiddagconcerten met robin Huw Bowen (Wales), Johanna en elisabeth Seitz (duitsland), Lincoln Almada & Evangelina Mascardi (Paraguay, Argentinië) en avondconcerten in de Adelberg met Jong talent i.s.m. Harpe diem (België), remy van Kesteren (nederland) en edmar castañeda (columbia).

inFo & reSerVatie: www.CCdeadelberg.be

za

22 Februari

2014

Page 15: Forte: Programmaboekje - Smetana Trio (5 juni 2013)

15

forte

enkele ProJeCtConCerten

In Sint-truiden speelt o.a. het quartetto saViNio op donderdag 14 november 2013 met als musiciAlberto Maria ruta - viool, rosella Bertucci - viool, francesco Solombrino - altviool, lorenzo ceriani - cello. Alberto Savinio (1891-1952) was het pseudonym van Andrea de chirico, broer van Giorgio. Hij was schrijver, schilder, musicus en theaterman, begaafd met een grote intellectuele nieuwsgierigheid… en een goede inspiratie voor dit kwartet dat werd opgericht in napels in 2000.

In Maasmechelen concerteert het duo lucile

boulaNger - Viola Da gamba eN arNauD De

pasquale - klaVecimbel op woensdag 4 december 2013. deze twee alumni van het conservatorium van Parijs gooiden met dit debuut meteen hoge ogen bij de internationale muziekpers met o.a.een choc de classica en de diapason découverte. Het befaamde duo mikhail zemtsoV - altViool eN

alfreDo oyaguez moNtero - piaNo concerteert op zaterdag 15 februari 2014 in de Academiezaal Sint-truiden. Het Amerikaans-chinese trio claViNo is op donderdag 27 februari 2014 te gast in Sint-truiden. op vrijdag 28 februari 2014 kan u in tessenderlo Doris hall-gulati – klariNet, simoN maurer

- Viool eN altViool, XuN paN – piaNo horen. Zij zijn de stichters van het trio en functioneren ook als ensemble “in residence” aan de Millersville University of Pennsylvania.

inFo en reSerVatie:www.Vilarte.eu www.CCmaaSmeChelen.bewww.CChetloo.be

Page 16: Forte: Programmaboekje - Smetana Trio (5 juni 2013)

ww

w.c

ult

uu

rpla

tfor

m.b

e