Formaat Magazine januari 2015

28
PB- PP BELGIE(N) - BELGIQUE JAARGANG 4 NUMMER 5 JANUARI 2015 VERSCHIJNT MAANDELIJKS, BEHALVE IN JUNI EN AUGUSTUS AFGIFTEKANTOOR 8000 BRUGGE X – P 602745 Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen vzw – De Wittestraat 2, 2600 Berchem T (03) 226 40 83 – F (03) 226 40 85 – [email protected] – www.formaat.be V.U.: Formaat vzw, t.a.v. Tom Willox – De Wittestraat 2, 2600 Berchem HAPPY NEW YEAR Nieuwe jeugdhuizen blikken terug op eerste jaar P10 GOEDE VOORNEMENS Bram heeft zin in 2015 P13 PARACHUTESPRINGEN “Het leek alsof iemand me onder mijn kerktoren wegplukte, me achterin een klein sportvliegtuigje duwde, opsteeg, en me het jeugdhuislandschap toonde.” • P15 27 FEBRUARI - 1 MAART 2015 - OOSTMALLE - tuurders, medewerkers, leden en bezoekers van jeugdhuizen BE/RADAR Schrijf in voor 16/02 = 10% KORTING

description

Hét magazine voor jeugdhuislovers

Transcript of Formaat Magazine januari 2015

PB- PP BELGIE(N) - BELGIQUE

JAARGANG 4 • NUMMER 5 • JANUARI 2015

VERSCHIJNT MAANDELIJKS, BEHALVE IN JUNI EN AUGUSTUS

AFGIFTEKANTOOR 8000 BRUGGE X – P 602745

Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen vzw – De Wittestraat 2, 2600 Berchem

T (03) 226 40 83 – F (03) 226 40 85 – [email protected] – www.formaat.be

V.U.

: For

maa

t vzw

, t.a

.v. T

om W

illox

– D

e W

ittes

traa

t 2, 2

600

Berc

hem

HAPPY NEW YEARNieuwe jeugdhuizen blikken terug op eerste jaar • P10

GOEDEVOORNEMENS

Bram heeft zin in 2015 • P13

PARACHUTESPRINGEN“Het leek alsof iemand me onder mijn

kerktoren wegplukte, me achterin een klein

sportvliegtuigje duwde, opsteeg, en me het

jeugdhuislandschap toonde.” • P15

Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap Gedrukt op gerecycleerd papier

V.U.: Formaat vzw, t.a.v. Tom Willox – De Wittestraat 2, 2600 Berchem

27 februari - 1 maart 2015

- OOstmalle -Voor bestuurders, medewerkers, leden en bezoekers van jeugdhuizen

WWW.fOrmaat.be/raDar

schrijf in voor 16/02 =10% KOrtiNG

Een jeugdhuis dat zich belangeloos inzet voor anderen. Het is geweldig schoon. Jeugdhuis OHK (Oostende) or-ganiseerde ‘A Caring Christmas’. Doel: ook mensen die het moeilijk hebben een gezellige en warme kerstavond bezorgen. Formaat sprak een paar dagen voor kerst met beroepskrachten Jill en Xander.

GoodwillKerstmis wordt in de meeste huizen achter gesloten deuren in intieme kringen gevierd. OHK koos er echter voor om op kerstavond alle deuren wagenwijd open te zetten voor mensen die het moeilijk hebben. Het idee voor het kerstinitiatief kwam van een groep jongeren die optredens orga-niseren in het jeugdhuis. De laatste maanden hebben zij zich samen met jeugdhuis OHK ingezet om deze speciale kerstavond voor te bereiden. Hun inzet bracht heel wat op. “De volledige avond is mogelijk dankzij sponso-ring, geschenken en de goodwill van de mensen,” vertelt beroepskracht Jill. OHK zag hierbij ook de kans om samen te werken met verschillende or-ganisaties uit de omgeving om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Een aantal dagen voor Kerstmis waren er al tachtig inschrijvingen.

Driegangenmenu Wat mogen de bezoekers verwachten? “Een lekker driegangenmenu met zelfgemaakte spaghetti en een hele reeks desserts, voedselpakketten, tal van cadeaus en de Kerstman in levenden lijve. Er wordt ook een weggeef-kast met een hoop geschonken kledingstukken voorzien, waar iedereen uit kan nemen wat hij maar wil. Vrijwilligers zullen op de avond zelf ook de straten van Oostende bewandelen om mensen naar het kerstmaal toe te leiden. Iedereen is welkom,” vertelt Jill enthousiast.

Naar buiten komenHet is de eerste keer dat het jeugdhuis met een dergelijk initiatief uitpakt. “De voorbije jaren hebben we ons vooral gefocust op het jeugdhuis zelf. Nu onze werking meer op punt staat kunnen we naar buiten komen en ons focussen op anderen.” In Oostende wordt een gelijkaardig initiatief reeds georganiseerd voor se-nioren. OHK wil bij deze ook degenen die buiten deze doelgroep vallen een mooi aanbod bieden. “Als deze editie een succes is, hopen we ‘A Caring Christmas’ de komende jaren zeker verder te zetten.”

“ER ZIJN VOOR DE MENSEN, DAT IS TOCH WAARVOOR

KERST BESTAAT?”

BLIKOPENER

Doet jouw jeugdhuis iets voor een ander of voor

de wereld? Wil jij je goed doel, nobel project of

algemene inzet voor de samenleving in de kijker

zetten? Mail ons en vertel waarom jouw jeugdhuis

deze pagina verdient.

[email protected]

en nu jij!

Tekst & foto: Vera Vryens

3

INHOUD

10 23

MET MEDEWERKING VAN: An-Sofie Gysemans, Jos Meers, Kevin Moens, Cynthia Van Wiele, Lena Verstraete, Pieter Van der Schoot,

Sandra Bogaerts, Cédric Dezitter, Inge de Wolf, Vera Vryens, Niels Bergen, Thomas Abelshausen, Sam Berrens, Finn Van Dinter, Don Pandzou

EINDREDACTIE: Pieter Van der Schoot & Inge de WolfVORMGEVING: Pepijn Haghebaert

FOTO’S: Cédric Dezitter, Cynthia Van Wiele, Lena Verstraete, Godelieve Deschuyffeleer, Tim Joosten, Formaat, jeugdhuizen

DRUK: EPO – Lange Pastoorstraat 25, 2600 BerchemGedrukt op FSC gelabeld, 100% gerecycleerd en chloorvrij gebleekt papier.

Alles uit deze uitgave mag worden overgenomen, mits vermelding van Formaat Magazine.

Formaat Magazine verschijnt 1 x per maand, behalve in juni & augustus. Het tijdschrift is gratis voor leden,

extra abonnementen kunnen verkregen worden aan 20 euro per jaar.VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Formaat vzw, t.a.v. Tom Willox –

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Scherpe pen of gek op beeld?

Werk mee aan Formaat Magazine.

Mail naar [email protected].

en nu jij!

Cynthia (21) legt je haarfijn uit hoe je filmpjes op je smartphone naar groot scherm brengt. (p. 19)

20

Lena (25) polste naar de goede voornemens van Bram van De Ressort (p. 13)

NIEUWJAARSBRIEFLiefste jeugdhuizen,

Een nieuw jaar in de startblokken,Een vorig jaar net voorbij.Tijd om even terug te klokken,Naar het jaar achter mij.

2014 was een druk jaar,Waarin er veel gebeurde.Nieuwe jeugdhuizen stonden klaar,Andere sloten de deuren.

Besparingen werden aangekondigd,Het jeugdwerk ontkomt hieraan niet,We tekenden het manifest, overdonderd,Beknibbelen op jeugd, dat doet verdriet.

Maar ook mooie momenten waren daar,Initiatieven groot en klein,Kansen geven aan elkaar,Dat is waar jeugdhuizen goed in zijn.

Zorg ervoor in het nieuwe jaar,Dat je betrokken bent en blijft experimenteren.Denk kritisch, wees benaderbaar,Want jongeren kunnen veel van jullie leren.

Een fantastisch 2015 gewenst.

Inge

DIT MAGAZINE10 HAPPY NEW YEAR

12 KIMBERLY

13 BRAM

15 PARACHUTESPRINGEN

16 EEN NIEUWE STEK

18 DAG VAN DE BEROEPSKRACHT

EN OOK …02 BLIKOPENER

06 WALL

14 HET PROJECT

17 AN-SOFIE

19 DIY

20 HOTSPOT

22 VRAAG HET @ FORMAAT

23 DE MASCOTTE

RADAR 15R2 VORMINGEN IN DE KIJKER

R4 PRAKTISCH

Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap Gedrukt op gerecycleerd papier

V.U.: Formaat vzw, t.a.v. Tom Willox – De Wittestraat 2, 2600 Berchem

27 februari - 1 maart 2015 - OOstmalle -

Voor bestuurders, medewerkers, leden en bezoekers van jeugdhuizen

WWW.fOrmaat.be/raDar

schrijf in voor 16/02 =10% KOrtiNG

R1-4

Samenstelling & tekst: Pieter Van der Schoot & Inge de WolfWALL

WAAR Horizont (Meerhout-Gestel)

WAT In 2013 vierde jeugdclub Horizont zijn vijftigjarig bestaan. Oude en nieuwe leden haalden hun beeldmateriaal van onder het stof voor een tentoonstelling. Uit vrees dat dit materiaal terug in een doos op iemands zolder zou belanden, besloot Horizont alles te bundelen in een boek. Na heel wat zwoegen mocht de Horizont op zondag 14 december hun boek feestelijk voorstellen. Proficiat!

Heb jij een beeld dat je graag met iedereen wil

delen? Mail je foto aan goede kwaliteit samen

met je verhaal door.

[email protected]

en nu jij!

in beeld

6

TELEBLOK

De examens staan voor de deur. Voor sommige studenten een lachertje, voor anderen een periode van slapeloze nachten, vra-gen, zorgen en stress. Teleblok, een initiatief van CM, biedt studenten hulp tijdens de blok- en examenperiode. Naast een informatieve website, kan je ook anoniem en gratis chatten of telefoneren met Teleblok als je het even niet meer ziet zitten.Van 7 januari tot en met 28 januari staan de Teleblokvrijwilligers klaar om naar problemen van studenten te luisteren, hen moed in te praten en te helpen om deze periode door te komen. Chatten met Teleblok kan dagelijks van 18 tot 23 uur via www.teleblok.be. Telefoneren kan (van maandag tot vrijdag) tussen 18 en 20.30 uur op het nummer 0800 13 14 4.

www.facebook.be/denblok www.teleblok.be

OP DE COVER De laatste jeugdhuisopleiding van 2014 heeft weer een enthousi-aste nieuwe lichting voortgebracht. Het slotweekend in decem-ber had, naast natuurlijk een hoop vorming en feedbackmomen-ten, een heuse battle in petto. Team Brugge en team Tongerlo gingen er volledig voor. Welk team werd verkozen tot strafste jeugdhuisopleidingteam? Na een spannende strijd bleek team Brugge nét dat beetje sterker. Daarom staan zij dit keer op de cover van het magazine.

KAREL DE GROTE-PRIJSOp dinsdag 2 december werd het startschot gegeven voor de achtste Europese Karel de Grote-prijs. Met die prijs wil het Eu-ropees Parlement jongeren aanmoedigen om projecten te ont-wikkelen die het samenleven tussen mensen uit verschillende Europese lidstaten bevorderen. De 28 winnende projecten wor-den uitgenodigd voor de prijsuitreiking tijdens een vierdaagse reis in Aken in mei 2015. De drie winnaars worden beloond met respectievelijk 5.000, 3.000 en 2.000 euro.

www.charlemagneyouthprize.eu

7

DE STIP GEEFT BLOEDDe cijfers van het Rode Kruis spreken voor zich. Terwijl slechts 3% van de bevolking regelmatig bloed doneert, hebben zeven op de tien Belgen er ooit nood aan. De jongeren van De Stip besloten daarom om een heus event te organiseren. Onder de noemer ‘JH De Stip geeft bloed’ zijn ze op zoek naar minstens honderd deelnemers. Wil ook jij bloed geven in ruil voor een gra-tis consumptie en een opgepoetst geweten?

www.facebook.com/events/736023633140503/?fref=ts

goe bezig!

WOLLEWEI VIERT 40 LENTES MET EEN BOEK Voor de Wollewei was 2014 een bijzonder jaar. Het Turnhoutse jeugdcentrum vierde het afgelopen jaar zijn veertigste verjaar-dag in stijl. Wat begon als een wilde droom werd algauw een wervelende speurtocht naar de verhalen van de mensen die de Wollewei gedurende veertig jaar hebben gemaakt tot wat het vandaag is. Het resultaat is het boek ’40 jaar jong in Turnhout’, een verzameling anekdotes uit de geschiedenis van het jeugd-centrum. Je kan het boek kopen in Standaard Boekhandel Turn-hout of in het jeugdhuis zelf.

FUTURE ARTISTS VAN ’T STADFuture Artists van 't Stad, dat zijn zeven Antwerpse jeugd-huizen die zich openstellen voor jong artistiek talent uit de eigen buurt. Drie maanden lang kunnen de uitverkoren jonge artiesten tijdens hun residentie in het jeugdhuis naar harten-lust repeteren, experimenteren, try-outen en optreden. Als af-sluiter is er op 30 april een slotevenement met activiteiten in elk jeugdhuis. Wie artist in residence wil worden in Josto, Free Hands, Joké, Joh, Jong Valaar, MSC Ahlan of Tel 18 kan zich kandidaat stellen tot 18 januari. Future Artists van ’t Stad is een samenwerking van Formaat, Poppunt en Fameus met de steun van de Stad Antwerpen.

www.formaat.be/jeugdhuizen/futureartists www.facebook.com/futureartistsvantstad

DE WARMSTE WEEK in de Vlaamse jeugdhuizen Van de West-Vlaamse polders tot de Limburgse bossen: ook in 2014 steunden veel jeugdhuizen tijdens de Warmste Week een goed doel voor Music For Life. Zo organiseerde De Skjève Recht’n uit Heule – samen met lokale scholen, jeugdbewegingen en miniondernemingen – een kerstmarkt waarvan de opbrengst naar het Kinderkankerfonds ging. ’t Alibi in Maasmechelen no-digde twee bands uit om de kerstsfeer erin te houden, terwijl ze zelf jenever, pannenkoeken en warme chocomelk verkochten. Hun steun ging naar CAW Limburg.

8

DE BURGEMEESTER TAPT Dag meneer de burgemeester! In Het Varken in Edegem stond op 29 november niemand minder dan de burgemeester achter de toog. Samen met gemeenteraadsleden tapte hij die avond de pintjes in het jeugdhuis. (Van links naar rechts: schepen van jeugd Jeroen Van Laer, gemeenteraadslid Philippe Muyters en burge-meester Koen Metsu)

NIEUW JEUGDHUIS VOOR TIELTSE JEUGD?Sinds Zero One meer dan tien jaar geleden de deuren sloot zit-ten de jongeren van Tielt zonder een eigen jeugdhuis. Als het van Niek en Thomas afhangt zal daar echter snel verandering in komen. Hun Facebookpagina ‘Wij willen een volwaardig jeugdhuis in Tielt’ had bij het ter perse gaan van dit Formaat Magazine al 724 likes. Ook Formaat steunt Niek en Thomas in hun strijd voor een eigen jeugdhuis. Burgemeester Els De Ram-melaere staat alvast open voor een gesprek met de jongeren.

“WIJ WENSEN DE NIEUWE JEUGDHUIZEN VOOR 2015 EEN HECHTE EN WARME

VRIJWILLIGERSPLOEG TOE! MET DEZE PLOEG VALT OF STAAT EEN JEUGDHUIS.

DAARBOVENOP: EEN TROUWE, GEZELLIGE GROEP VAN BEZOEKERS

OM DE SFEER AF TE MAKEN EN DE FRIGO'S TE LEDIGEN.”

De nieuwjaarsgroet van Olivier Vanacker van jeugdhuis De Salamander (Harelbeke) voor de nieuwe jeugdhuizen

echt gezegd PRIKKEL

Prikkel is het jaarlijkse vormings- en feestweekend voor jon-geren van Oxfam Wereldwinkels. Elk jaar komen een honderd-tal enthousiastelingen van 16 tot 26 jaar samen om elkaar te leren kennen, lol te trappen en een eerlijk feestje te bouwen. Kom je graag meepraten over Noord-Zuidthema's, eerlijke han-del of andere wereldvragen, dan ben je op het juiste adres. De volgende editie is gepland van 13 tot 15 februari in jeugdcentrum De Brink in Herentals. Het thema van 2015? ’t Is oneerlijk!

www.oxfamwereldwinkels.be/nl/prikkel

9

De start van het nieuwe jaar is niet enkel een periode van goede voornemens. Er wordt ook gretig terugge-blikt op het voorbije jaar. Wij vroegen aan twee nieuwe jeugdhuizen hoe hun eerste jaar eruit zag.

Tekst: Pieter Van der Schoot • Foto’s: Godelieve Deschuyffeleer & De Kazerne

DE KAZERNEHet heeft veel voeten in de aarde gehad, maar in 2014 kreeg de jeugd van Berlare eindelijk een eigen jeugdhuis. Het kersverse jeugdhuis gaat door het leven als De Kazerne, een verwijzing naar de oude brandweerkazerne waarin het is gevestigd. Op de Dag van de Jeugdhuizen organiseerden ze hun eerste activiteit waar direct vijftig bezoekers op af kwamen. Voorzitter Saartje (27) vertelt over de lange weg van brainstormsessie naar volwaardig jeugdhuis.

“Voor de zomer zijn er brainstorm-dagen geweest, gericht naar oude jeugdhuismedewerkers, jeugdorganisaties, jeugdige enthousiastelingen en andere geïnteresseerden. Daaruit is een divers groepje van acht per-sonen ontstaan die hun schouders onder het project ‘een nieuw jeugd-huis in Berlare’ wilden zetten. Deze diversiteit is natuurlijk een meer-waarde. Hoe ruimer de inbreng, hoe groter ons draagvlak. Deze mensen zijn de drijvende kracht om een nieuwe jeugdhuiswerking uit de grond te stampen. Zo is de vzw JH De Kazerne ontstaan.

Na de zomer zijn er drie klusjesdagen geweest om de locatie een beetje op te knappen. De verdere ‘pimp-up’ doen we samen met de jongeren. De technische dienst van de gemeente deed ook al heel wat opknapwerk. De berging was voorheen een douchezaal. Die werd helemaal gestript om er een open ruimte van te maken met elektriciteit en uitgietbak. Verder installeerden we ze een frigo, een nieuw werkblad achter de toog, een nieuwe afwasbak en nieuwe elektriciteit.

We organiseerden een opendeurmoment tijdens de kermis, op het einde van september. Daar kwam een breed publiek van zo’n vijftig mensen op af: ouders, gemeentepersoneel, maar ook de jeugd zelf. En dan was er natuurlijk de Dag van de Jeugdhuizen waarop we 's avonds enkele uren open waren en een lokaal groepje kwam optreden.

We zijn van plan om maandelijks een activiteit te plannen. Op die manier willen we bekender worden en jongeren aantrekken die het zien zitten om hun schouders onder het jeugdhuis te zetten. Zo kunnen we in de toekomst groeien naar een wekelijkse werking.”

“WE ZOEKEN JONGEREN DIE HUN SCHOUDERS ONDER HET JEUGDHUIS WILLEN ZETTEN”

SAARTJE (27)

10

KONT1REen ander jeugdhuis dat in 2014 voor het eerst de deuren opende is Kont1R uit Herne. Voorzitter Thibault (21) kan alvast terug-blikken op een mooie start. “2014 was een kort maar zeer geslaagd jaar. Op 18 oktober was onze openingsactiviteit. Sinds-dien zijn we om de twee weken open. Tot nu toe hebben we al drie zeer geslaagde feestjes ach-ter de rug, en ook op een gewone café-avond trekken we altijd wat volk. We maken vooral via Facebook reclame voor onze evenementen. Enkel voor de opening zijn we affiches gaan op-hangen en zijn we op evenementen in de buurt gaan flyeren.

Toch was het niet altijd gemakkelijk. De groot-ste moeilijkheden ondervonden we bij de op-start. Iedereen bij elkaar krijgen om alles te organiseren en alles op tijd af te krijgen was stresserend en tijdrovend. Zeker in de eerste maand hadden we wat moeite om met elkaar te communiceren, maar dat verloopt ondertussen steeds beter.

Het moeilijkste was waarschijnlijk wel om aan alle regels te voldoen. Voor alles wat je doet be-staan er wetten en regels die moeten worden nageleefd. Soms is het moeilijk om je niet te laten overrompelen door zoveel informatie. De hulp van Formaat en van de gemeente was hier zeker welkom. Al bij al verliep de start echter vlot. Het was zeker een leerrijke ervaring.

Het hoogtepunt van 2014 was ongetwijfeld de opening. Het was supermooi weer waardoor ons kooivoetbaltornooi een voltreffer werd. ‘s Avonds was er een optreden met piano en zang waar ook ouders en sympathisanten kwa-men kijken. We kregen die dag dus alle leeftij-den over de vloer. Eindigen deden we met een knaller van een fuif.

Ons voornemen voor 2015 is om nog beter met elkaar samen te werken, een financiële buf-fer op te bouwen en eventueel in de zomer iets groters te organiseren waar we jaarlijks op kunnen voortbouwen. Maar vooral wensen we te verhuizen naar een veel beter geïsoleerde locatie waar we minder rekening moeten hou-den met geluidsoverlast en wekelijks mogen openen.”

“2014 WAS EEN KORT MAAR ZEER GESLAAGD JAAR.” THIBAULT (21)

11

Kimberly (20) is sinds februari vrijwilliger bij Dido in Erpe-Mere. Met trots blikt ze terug op het afgelopen jaar in het jeugdhuis. Haar eerste jaar als vrijwilliger was er een met

veel uitdagingen, maar ze genoot met volle teugen. Ze heeft dan ook veel zin in het komende jaar.

Tekst & foto: Cynthia Van Wiele

“Een nieuw jaar in het jeugdhuis betekent voor mij ook dat mijn eerste jaar als vrijwilliger erop zit. Het was een gewel-

dig jaar. Eind januari rolde ik via een vriendin Dido binnen. Plots had ik er een pak nieuwe vrienden bij. Ik leerde in korte tijd veel mensen kennen, waaronder mijn vriend. In februari zijn wij dus ook een jaar samen. Het was echt een topjaar. In korte tijd groeide ik uit tot vaste vrijwil-liger. Ik ben zelfs trekker van het grootste evenement van Dido, de TOP 1000. Het was een moeilijke beslis-sing om deze verantwoordelijkheid te nemen, maar ik ben de uitdaging aangegaan. Gelukkig ondersteunden de andere vrijwilligers me heel goed. Ik kreeg zelfs persoonlijke begeleiding. Het eindresultaat mocht er dan ook wezen. Dit feest was niet enkel voor mij het hoogtepunt van het jaar, maar ook voor ons jeugdhuis. Tijdens dit jaarlijks evenement wordt er drie dagen lang gefeest. Dat betekent veel nieuw volk voor Dido en een goed aangevulde kassa. Maar persoonlijk vind ik vooral het nieuwe volk leuk. In 2015 wil ik nog meer nieuwe mensen aantrekken in het jeugdhuis. Veel van mijn vrienden komen naar Dido, maar er mogen er altijd een paar bij. Zo kun-nen meer mensen ontdekken hoe tof het is om in een jeugdhuis te werken. In mijn jaar als vrijwil-liger maakte ik een hele groei door. Die kans wil ik ook aan andere jongeren bieden. Dit wens ik niet enkel voor Dido, maar voor heel België. De hele jeugdhuissector mag een handje helpen. Hoe meer we jongeren stimuleren om naar het jeugdhuis te gaan, hoe beter. Want in het jeugdhuis is het écht plezant.”

“IN 2015 WIL IK NOG MEER NIEUWE MENSEN AANTREKKEN

IN HET JEUGDHUIS.”

12

27 FEBRUARI - 1 MAART 2015 - OOSTMALLE -

Voor bestuurders, medewerkers, leden en bezoekers van jeugdhuizen

WWW.FORMAAT.BE/RADAR

Schrijf in voor 16/02 =10% KORTING

EHB(DD)ODorien (23) is secretaris bij Den Daak in Duffel. Zij volgde

al eerder de vorming EHB(DD)O.

“Tijdens de vorming EHB(DD)O kregen we veel infor-

matie, maar we leerden vooral wat je moet doen bij on-

gevallen met drugs of drank. Er kwam zelfs een acteur

zodat we situaties meteen konden oefenen in de prak-

tijk. We weten nu wat we moeten doen als iemand die

onder invloed is een gevaar kan zijn voor zichzelf en

anderen. Wie denkt alles al te weten, zit er goed naast.

Mensen veranderen, leden veranderen, evenementen

veranderen … Ik hoorde dat er nog jeugdhuizen waren

met dezelfde problemen of die in eenzelfde situatie

zaten als ons jongerencentrum. We gaven ook onder-

ling tips aan elkaar. Ik heb zowel geleerd van de andere

jeugdhuizen als van de begeleiders van de workshops.”

EHB(DD)O ZA 10u-18u

Voorzitter, (kern)medewerker, feestbeest? In je jeugdhuis zitten veel verschillende mensen. Tijdens het RADAR week-end vindt ieder zijn goesting. Wat kan je verwachten?

VORMINGOf je nu op zoek bent naar praktische tips, creatieve ideeën of een flinke dosis fun, op RADAR vind je tal van vormingen en activiteiten. Voor ieder wat wils.

UITWISSELINGOp RADAR komen jeugdhuislovers uit het heel Vlaan-deren samen. Hét moment om ideeën en ervaringen uit te wisselen.

OP MAATStel zelf je programma samen. Je kiest vormingen en activiteiten op de dagen dat het je past. Een heel week-end, zaterdag of zondag. Jij kiest.

PROFESSIONELE BEGELEIDINGDe begeleiders op RADAR hebben een pak ervaring opgedaan in het werkveld. Ze brengen je kennis bij aan de hand van praktische voorbeelden waar je zelf mee aan de slag kan.

TEAMBUILDINGOp zoek naar een activiteit om je vrijwilligers samen te brengen en je team sterker te maken? RADAR is de perfecte plek.

FEESTGeen RADAR zonder feest. Laat je gaan en dans tot in de vroege uurtjes.

Vrijdag 20u: Welkom op RADAR. Geraak je er niet zo vroeg? Tot 22u kan je inchecken.

Vrijdagavond: Zorg jij voor de sfeer? Dan zorgen wij voor een activiteit.

Zaterdag 8u: Goeiemorgen! Tijd voor een heerlijk ontbijt.

9u: Geen zin om je vrijdag al naar RADAR te spoeien? Kom gerust op zaterdagochtend af.

10u15: Tijd voor ‘the real stuff’, je zelfgekozen vorming begint.

19u: We gaan samen op ontdek-king in de wondere wereld van de Vlaamse jeugdhuizen.

18u: Drukke agenda? Dan kan je afscheid nemen van RADAR. Is een dag te weinig of blijf je nog voor de avond? Dan staat er een overheerlijke maaltijd op je te wachten.

13u: Het vervolg van je vorming.

12u: Middag, lunch.10u: De grote ‘welkom-op-RADAR-show’.

EEN WEEKEND RADAR. Ben je benieuwd naar wat je op RADAR kan verwachten? RADAR van begin tot einde.

TEAMBUILDING OP RADARSofie (24) is voorzitter van Tel 18 in Ekeren. Tel 18 komt altijd met een grote groep naar RADAR.

“Vroeger, toen RADAR nog Kwartee heette, gingen we met een klein groepje van twee tot zes personen. Het jeugdhuis is inmiddels flink gegroeid. Sinds we heel wat nieuwe medewerkers, kernleden en bestuursle-den hebben kunnen verwelkomen, proberen we ieder-een aan te sporen om af en toe deel te nemen. In grote groep is het nog plezanter. Je kunt op die manier veel verschillende vormingen volgen en elkaar aanvul-len.” Het enthousiasme van de deelnemers werkt aan-stekelijk, want er gaan telkens nieuwe mensen mee. Voor Tel 18 is RADAR een moment om elkaar nog be-ter te leren kennen. “Ons team is veel hechter gewor-den na de verschillende RADARs. We zien het als een soort teambuilding. We leren tijdens het weekend veel bij van zowel de begeleiders als van andere jeugdhui-zen. Tijdens de eerstvolgende vergadering na RADAR bespreken we wat we bijgeleerd hebben en hoe we dit kunnen toepassen binnen ons eigen jeugdhuis. Door naar elkaar te luisteren en nieuwe ervaringen te de-len merken we dat ons team hechter wordt. Je wordt op RADAR ook hecht met de andere jeugdhuislovers van over heel Vlaanderen. Zo heeft Tel 18 een speciale, doch ietwat luidruchtige, band opgebouwd met Josto in Deurne. Sinds we elkaar leerden kennen op een RADAR in 2013, komen we geregeld bij elkaar over de vloer. We proberen dit ook bij andere jeugdhuizen te doen. Daarnaast is het ook gewoon leuk om op zater-dagavond met een grote groep te gaan feesten.”

3u: Het licht gaat uit, tijd om uit te rusten voor een tweede dag RADAR.

9u: Kom je pas op zondag naar RADAR? Dan wachten onze geweldige ont haal-mede werk ers je met veel plezier op.

10u15: Aan het werk, je vorming begint.

13u: Het vervolg van je vorming.

17u: Einde.

12u: Middag, lunchtijd.10u: De ‘welkom-op-RADAR-show’ gaat opnieuw van start.

16u30: De grote ‘dit-was-RADAR-show’.21u: Party: Dansen, dansen!

Zondag 8u: Misschien al een iets minder goeiemorgen. Het ontbijt staat klaar.

19u: We gaan samen op ontdek-king in de wondere wereld van de Vlaamse jeugdhuizen.

18u: Drukke agenda? Dan kan je afscheid nemen van RADAR. Is een dag te weinig of blijf je nog voor de avond? Dan staat er een overheerlijke maaltijd op je te wachten.

POSITIEVE BEÏNVLOEDING

Jente (27) begeleidt al jaren vormingen voor Formaat. Hij staat te popelen om de vorming ‘positieve beïnvloeding’ te begeleiden en vertelt je hier graag meer over.

“Hoe denken, voelen en gedragen mensen zich? Hoe wordt dit beïnvloed voor anderen? En hoe beïnvloeden anderen onze gedachten, gevoelens en gedragingen? Ik neem je mee in de wondere wereld van verbale en non-verbale communicatie. Wat zeggen je handen, ar-men, benen, houding … over jou? Een gezicht spreekt duizend woorden. Wat is de invloed van je uiterlijk? Dress to impress. Leer vlot en gericht communiceren, aandacht geven en actief luisteren. Je leert waarom mensen op een bepaalde manier reageren, en welke gedragspatronen hieraan ten grondslag liggen.Tijdens deze weekendcursus krijg je een handig over-zicht van tips en tricks die je kan toepassen in de con-text van het jeugdhuis én in je persoonlijke omgeving. Via een reeks interactieve oefeningen en experimenten leer je hoe je deze inzichten kan toepassen in de prak-tijk. Zo word je je meer bewust van factoren die van in-vloed zijn op jouw gedrag en dat van anderen. Kortom, je versterkt je sociaal communicatieve vaardigheden en je leert mensen beter begrijpen. Een vaardigheid die je zeker van pas zal komen in het jeugdhuis.”

POSITIEVE BEÏNVLOEDINGZA 10u-18u + ZO 10u-17u

KOM OOK NAAR RADAR 16 / 24-26 APRIL 2015, OOSTMALLE (PROVINAAL VORMINGSCENTRUM)

RADAR 15WAAR Oostmalle (Provinciaal vormingscentrum)

OVERNACHTEN kan op vrijdag en op zaterdag (een extra

overnachting met ontbijt = 15 euro)

VR vrijdag 20u / 15 euro – incl. slapen & ontbijt

ZA zaterdag 10u-18u / 25 euro – incl. vorming & maaltijden

ZO zondag 10u-17u / 22 euro – incl. vorming & maaltijd

WEEKEND zaterdag 10u – zondag 17u / 55 euro – incl. vor-

ming, maaltijden & slapen

INSCHRIJVEN vóór 24/02 op www.formaat.be/RADAR

MEER INFO op www.formaat.be/RADAR vind je meer info

over de thema’s (wat kan je exact verwachten, wat heb je

nodig, wie is je begeleider)

Schrijf in voor 16/02 en krijg 10% korting.

praktisch

1 1 1 1 1 1 1 + 1 1 1 1 1 1

= 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

7 (ZATERDAG) + 6 (ZONDAG) = 13 VORMINGSURENOP RADAR

MINIMUM LEEFTIJD =

MAXIMUM LEEFTIJD =

GEMIDDELDE LEEFTIJD =

OP RADAR 14VORMINGSUREN

OP RADAR 14

vorming volgen

feest

netwerken

43%

20%37%

VORMINGSURENOP RADAR

1. TEL 182. DIDO3. EXIXION

TOP 3 DEELNAME OP RADAR 10-14

95 JONGENS44 MEISJESOP RADAR 14

JEUGDHUISLOVERSOP RADAR 14

AANTAL THEMA'SOP RADAR 14

HOE VAAK PER JAAR?

Bram (20) is kernlid en chef techniek in De Res-sort in Geraardsbergen. Hij blikt terug op het voorbije jaar en heeft veel zin in 2015.

Tekst & foto: Lena Verstraete

“Mijn meest memorabele moment in het jeugdhuis van 2014 moet toch wel de jazz & blues avond geweest zijn. Alles liep perfect; de organisatie was goed, de inkleding was prachtig, de bands waren fantastisch – ik ben een grote fan van jazz – én ik was die dag nog eens jarig ook.Een minder feestelijk moment dit jaar was het afscheid van onze beroepskracht Robin. Robin heeft De Ressort opgericht en was vele jaren de drijvende kracht achter het jeugdhuis. Hij heeft veel jongeren binnengehaald in de werking. We zullen hem missen, hij was echt een vaderfiguur voor ons. Mijn goede voornemens voor het jeugdhuis in 2015? We heb-ben een nieuwe, jonge en onervaren kern. Ik hoop hen zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen en coachen zodat ze zich een volwaardig en onmisbaar deel voelen van onze kern. Ik zou ook graag ons binnenhuisreglement eens aanpakken. Volgens mij dateert dat nog van het jaar 2002. Tijdens de laatste RADAR (14) kreeg ik ook enkele ideeën om het reglement op een ludieke manier kenbaar te maken aan onze bezoekers. Dat wil ik graag realiseren. Mijn persoonlijke voornemens? Mijn studies elek-tromechanica goed afwerken. Maar eigenlijk doe ik niet aan goede voornemens … Want als ik op voorhand weet dat ik er te veel moeite mee ga hebben weet ik dat ik ze toch ga verbreken. Ik maak mezelf geen blaaskes wijs.Ik hoop dat de jeugdhuizensector in 2015 nog meer jongeren zal bereiken en blijft proberen om jeugdhuizen in een beter daglicht te stellen. En ook dat Formaat de jeugdhuizen blijft ondersteunen zoals ze nu doen. Ik wist niet dat het vormings-aanbod zo uitgebreid was.”

“IK HOOP DE NIEUWE KERNLEDEN ZO GOED MOGELIJK TE KUNNEN

ONDERSTEUNEN EN COACHEN.”

13

56 projecten cultuur en ondernemerschap

Sinds 1 januari 2014 kunnen een aantal jeugdhuizen

een subsidie ontvangen van de Vlaamse overheid

voor het opzetten van bovenlokale projecten. Het

gaat om projecten met een focus op ondernemer-

schap of artistieke expressie.

Het jeugdhuis is een broeiplaats voor boeiende pro-jecten. Formaat zet er iedere maand een in de kijker voor jou. Met het project LONT steekt jeugdhuis Dido het ondernemersvuur aan bij zijn jongeren. Project-medewerkster Isabelle heeft de touwtjes in handen en houdt het vuur brandend.

Tekst: Sandra Bogaerts

Ondernemerschap als een aanstekelijk vuurtje Leren Ondernemen, Netwerken en Toepassen, dat is LONT. Een hele mondvol, maar dat mag ook wel voor zo’n groots project. Dido gaat met LONT immers niet enkel met jongeren in zee, maar eveneens met verschillende verenigingen. “Enerzijds willen we verenigingen stimu-leren om samen te werken, anderzijds zal LONT jongeren stimuleren om zelf te ondernemen,” vertelt Isabelle.

Doe het eens zelf Om jongeren aan te moedigen in hun onder-nemerschap, organiseert Dido verschillende workshops. Zo hebben ze de voorbije maanden al een beginners- en gevorderdencursus grime georganiseerd en zelfs een cursus kiezelpad leggen. “Enkele van de jongeren pleitten ervoor om een pad langs het jeugdhuis te plaatsen. Onder de noemer van ondernemerschap hebben we ze dus aangemoedigd om het zelf te doen. Onder begeleiding uiteraard!”, lacht Isabelle. “We geloven dat voor goed ondernemerschap er een breed spectrum aan kennis nodig is.”

Kerstmis is delen Dido combineert moeiteloos het creatieve met het ondernemerschap. De workshop Make-it geeft jongeren de mogelijkheid om zelf spullen te maken en achteraf te verkopen. Hun georganiseerde kerstmarkt is hier dan ook het perfecte moment voor.

“Buiten onze jongeren, nodigen we tijdens de kerstmarkt ook weer andere verenigingen uit. De bedoeling is dat lokale groepen zoals de Chiro, scholen en andere jeugdhuizen elkaar leren kennen,” zegt Isa-belle. “We hopen zo het delen van ruimte en materiaal aan elkaar aan te moedigen.”

Ondernemersmicrobe Ondertussen zijn al enkele jonge-ren serieus gebeten door de ondernemersmicrobe. Twee vrienden werken samen om een kapelletje te renoveren; een andere jongen ontpopt zich tot een ware eventmanager. Ondernemen heeft verschil-lende gezichten. “Jongeren met een specifiek ondernemingsidee be-geleiden we met brainstorm-momenten en tips,” legt Isabelle uit. “In 2015 komt UNIZO ook enkele lezingen geven.” Dido stopt dus nog niet snel met ondernemen.

LONT

•Jeugdhuis:Dido(E

rpe-Mere)

•Project:LONT

•Artistiek/ondernem

erschap:ondernemers

chap

•Partners:St.Joze

fsschool,welzijnssc

hakel

Ommekeer,lokalever

enigingenzoalsChir

o

•Samenwerking ander

e jeugdhuizen:jeugd

huis

Terlindene.a.

•Website:www.jeugd

huisdido.be

HIJ BOUWT MEETom (24) zag potentieel in zijn jeugdhuis en het jeugdhuis zag potentieel in hem. “Met de ‘Nachten van’ wil ik lokale verenigingen de kans geven om een avond in het jeugdhuis te hijacken. Zo leren we elkaars werking beter kennen en wisselen we hopelijk leden uit. Als stu-dent eventmanager is dit project een boeiende leerschool voor mij. Ik heb al eens een soortgelijke avond georganiseerd, maar dat was iets eenmaligs. ‘Nachten van’ is grootser. We zit-ten nu nog in de instapfase. In mei is er het slotevent van dit jaar. Die avond slaan alle verenigingen (KSA, Chiro, andere jeugdhuizen) de handen in elkaar voor een feestje van jewelste. LONT geeft me de kans om ideeën uit te wisselen en een kritische blik op mijn project te krijgen. Bovendien biedt Dido me ook een locatie aan om het event te laten doorgaan, wat super is. Ik kijk al uit om het project verder uit te breiden.”

“DOOR LONT KAN HET GROOTSER” TOM (24)

HET PROJECT

14

Thomas Abelshausen schreef zijn eerste artikels en interviews voor Formaat Magazine, maakte mee het boek Jong Goud en kwam zo zich-zelf op het spoor. Hij sprong ooit uit een perfect functionerend vliegtuig, genoot van de duizeling, de zweef-vlucht en de zachte landing. Hij schreef dit verhaal over zijn erva-ringen als vrijwilliger bij Formaat naar aanleiding van de zoektocht naar leden voor de RaaT van For-maat.

Vrijwilligerswerk bij Formaat is als para-chutespringen. Je hijst jezelf aan boord en wordt meegenomen naar een onbekende plek, hoog in het ijle. Daar laat je alles los en tuimel je naar beneden. Tijdens die vrije val heb je geen tijd om na te denken. Het is té overweldigend. Na zo’n intense vrije val volgt een zweefvlucht, waarin je nageniet van de ervaring en het uitzicht bewondert. En na een elegante landing, sta je te popelen om opnieuw te kunnen opstijgen. Formaat stuurt nu een nieuwe lichting uit. Vluchtnummer? De RaaT van Formaat. Missie? Het beleid van Formaat uitstippelen en mee de standpunten van de organisatie bepalen. Bestemming voor de landing? Aan jou de keuze.

Mijn verhaal als vrijwilliger bij Formaat begint — hoe kan het ook anders? — in een jeugdhuis. En mijn jeugdhuis, dat was luid-ruchtige, donkere kelder, in de Stille Kem-pen. Daar zette ik mijn eerste stappen in het vrijwilligerswerk. Ik engageerde me als vijftienjarige na de feestjes — waar ik zelf nog niet naartoe mocht — voor de opkuis na het feestgedruis. Daarna doorliep ik het klassieke traject: ik nam praktische en organisatorische taken op, ging mee ver-gaderen en engageerde me voor de Raad van Bestuur. Zo kwam Formaat in beeld. Al snel werd ik ook daar vrijwilliger. En dat voelde als een vrije val.

Het is alsof Formaat een zesde zintuig heeft om te detecteren wat je graag doet. Mijn schreeuwerige honger naar verhalen en mijn zin om de wereld met vragen te bestormen werd opgepikt door een alerte communicatiemedewerker. Ze stuurde me heel Vlaanderen rond om mijn honger te stillen. Ze bood me een week kost en in-woon aan op een internationaal bootcamp rond eventmanagement en creativiteit, in ruil voor woorden en zinnen. Ze nodigde me uit op een studiedag rond jeugdwerk bij etnisch culturele minderheden en moedigde me daar aan om twee Marok-kaanse meisjes voorzichtig aan de puntjes van hun hoofddoek te trekken. Ze stuurde een driegeslacht van jeugdhuisvrijwilligers op me af, en die schetsten me een rijk-geschakeerd beeld van vijftig jaar jonge-rencultuur.

En dat alles verruimde mijn blik: jeugd-huizen bestaan in alle vormen, maten en gewichten. In de stad en op het platteland. Groot en klein. Schreeuwerig, of net in-tiem. Door mij uit de comfortzone van mijn eigen jeugdhuis te lokken, opende Formaat mijn wereld. Het leek alsof iemand me on-der mijn kerktoren wegplukte, me ach-terin een klein sportvliegtuigje duwde, opsteeg, en me het jeugdhuislandschap toonde.

Lees de rest van Thomas zijn verhaal op:medium.com/@Formaat/parachutespringen-3d2dee9d2e3e

“HET LEEK ALSOF IEMAND ME ONDER MIJN KERKTOREN WEGPLUKTE, ME

ACHTERIN EEN KLEIN SPORTVLIEGTUIGJE DUWDE, OPSTEEG,

EN ME HET JEUGDHUIS LAND­SCHAP TOONDE.”

THOMAS

Meer weten over de RaaT van Formaat?

www.formaat.be/overformaat/vrijwilligers/raat/

Tekst: Thomas Abelshausen

15

REPORTAGE

Jongerenwerking Jongeren en Diversiteit moest twee jaar geleden noodgedwongen hun lokaal verlaten. Na een zoektocht naar een nieuwe plek openden zij eind no-vember de deuren op een toplocatie in hartje Waregem.

Tekst: Don Pandzou

Jongeren en Diversiteit biedt een veilige ontmoetingsplaats voor jongeren uit verschillende etnisch-culturele achtergronden. Voorheen huisden zij in het gebouw van een scholengroep in Waregem. Twee jaar geleden kwam er een andere bestemming voor het gebouw en moest Jongeren en Diver-siteit noodgedwongen op zoek naar een andere plek. “Dit was natuurlijk vervelend nieuws voor ons. We hebben onze inboedel moeten weggeven omdat we geen opbergplaats hadden”, vertelt voorzitter Mohammed. “We zijn toen op zoek gegaan naar een nieuwe locatie. We mochten van de stad tijdelijk zaal Mustang huren voor een democratische prijs. Daar zijn we elke zondag actief geweest.” Een fijne tijdelijke oplossing, maar niet ide-aal. Een vaste locatie was nodig om de werking nieuw leven in te blazen. Toch ziet Mohammed ook de positieve kant van het jaar zonder locatie. “Ik ben meer gaan net-werken en heb op die manier veel interessante mensen van allerlei overtuigingen ontmoet. Zo bleven we niet beperkt tot enkel de moslim-gemeen schap. Zeer gezond voor onze werking! Door deze nieuwe contacten konden we samen-werken met het vrijzinnig centrum en organiseerden we een succesvolle activiteit in een multiculturele wijk. We hebben nieuwe inzichten verwor-ven en onze weg is duidelijker geworden,” legt Mohammed uit. Het net-werken leverde op. Inmiddels opende Jongeren en Diversiteit de deuren in het centrum van Waregem. “Hoewel de huurprijs erg hoog is voor een werking zonder subsidies, zijn we heel blij. Het is echt een toplocatie in het hart van de stad.”

Jongeren en Diversiteit wil het negatieve imago dat over de islam bestaat ontkrachten en bewijzen dat moslims een positieve bijdrage kunnen leve-ren in de maatschappij. “Een krant schreef over onze werking en beweer-de dat drie jongeren die naar Syrië vertrokken om te strijden, leden van onze vereniging waren. Dat was onzin. We zijn van mening dat jeugdver-

enigingen zoals die van ons juist radicalisering kunnen voorkomen”. Wat zijn de wensen van de werking voor 2015? “We willen in 2015 financiële stabiliteit bereiken door nog meer steun van de stad te krijgen. We zoeken naar sterke en levendige vrijwilligers die de werking een nieuwe glans kunnen geven. Ook

hebben we middelen nodig om de nodige werken uit te kunnen voeren. We willen graag samenwerkingen met andere centra aangaan,” vertelt Mohammed. “We streven naar een gezonde werking die positieve inter-actie tussen verschillende culturele en groepen in de maatschappij be-vordert. De opening van onze nieuwe plek was alvast een groot succes.”

“IN HET JAAR ZONDER LOCATIE HEBBEN WE NIEUWE INZICHTEN

VERWORVEN” MOHAMMED

Jongeren en Diversiteit biedt een veilige ontmoetingsplaats voor jongeren met verschillende achtergronden.

16

Sinds 1 januari 2014 zijn 42 pro-jectmedewerkers aan de slag in jeugdhuizen. Ze zetten er bovenlo-kale initiatieven op met een focus op cultuur of ondernemerschap. Beur-telings delen twee van hen de erva-ringen die ze opdoen. An-Sofie (25) is projectmedewerker artistieke ex-pressie bij De Moeve in Lier.

EvolutieHet is rond de jaarwisseling dat mensen de tijd nemen om terug te blikken en goede voorne-mens te maken. In 2014 beleefde De Moeve de knallende start van ARTAFACT. Het jeugdhuis en het project zijn op een jaar tijd prachtig geëvolueerd. In het begin van het jaar zaten we met de handen in het haar. Maar als je ziet hoe alsmaar meer nieuwe jongeren de weg vinden naar je jeugd-huis, en hun vrienden meebrengen … Ik voel het aan mijn kleine teen, 2015 wordt legenda-risch. We maakten in 2014 een pak plannen voor 2015. Om te beginnen gaan we verbouwen. We maken een cinema, een nieuw vast podium en een nieuwe bar. Ik kijk er wel naar uit: samen alles afbreken, sleuren en rondlopen in stoffige kleding.

Grote plannenNa de verbouwingen organiseren we ‘Zomer-bar De Moeve’ op het terras van ons jeugdhuis. Muziek, cocktails, comedy, lekkere knabbels, akoestische optredens, een film, een kubbtoer-nooi … en dat allemaal in een sfeervol kader.Daartussen gaan we nog ergens op vrijwilli-gersweekend. En dan is er nog de kalender van ARTAFACT: een fotografieproject met een foto-grafe van De Standaard in samenwerking met het Stedelijk Museum, een snelcursus grafisch ontwerp begeleidt door Mediaraven, een film-werking, een workshop selfies en portretten

maken, een dansatelier met choreografen van Let’s Go Urban en een première tijdens Lo-kale Helden op 30 april. Alle musicerende en dansende helden laten we dan schitteren op verschillende podia. Er komt ook nog een dj-cursus, een workshop kortfilm maken, een ur-ban exploring traject, een ladiesnight en andere knallende feestjes.

Omdat dit mijn laatste column is, wil ik van de gelegenheid gebruik maken om alle enthousi-aste Artafacters te bedanken en een pluim in de poep van onze enthousiaste raad van bestuur en vrijwilligers te steken. Want jongens en meis-jes, zonder jullie geen De Moeve!

COLUMN

ARTAFACT?ARTAFACT is het artistiek project van

De Moeve in Lier. ARTAFACT wil jonge

mensen goesting geven om artistiek aan

de slag te gaan. Het jeugdhuis biedt hen

de nodige tijd, ruimte en begeleiding om

creatieve kronkels om te zetten in artis-

tieke prestatie.

www.artafact.be

www.facebook.com/artafact2500

“IK VOEL HET AAN MIJN KLEINE

TEEN, 2015 WORDT LEGENDARISCH”

AN­SOFIE

17

Op 5 februari 2015 vindt de zesde editie van de dag van de beroepskracht plaats. Dé dag voor de bijna 250 men-sen die als beroepskracht werken in een jeugdhuis of jongerencentrum.

Tekst: Pieter Van der Schoot

IN ALLE VORMEN EN MATENProjectmedewerkers, ondersteuners, educatieve medewerkers … Beroeps krachten vind je terug onder veel verschillende noemers. Maar hoe we ze ook noemen, één ding delen ze allemaal: de vaardigheid om het beste in jongeren naar boven te halen, een talent voor talent.

TALENTEN ALS CENTRAAL THEMADit jaar gebruiken we dan ook talenten als het centrale thema: talenten zoeken voor het bestuur van het jeugdhuis, talenten tot ontwikkeling brengen, jongeren hun talenten laten ontdekken voor een goede studie-keuze of een eerste werkervaring … Jeugdhuiswerk draait uiteindelijk allemaal om talent. Het jeugdhuisonderzoek van 2014 bewijst trouwens nogmaals dat die focus op talent loont.Op deze dag van de beroepskracht staan we vooral stil bij jouw talent als beroepskracht. Wat zijn jouw sterktes en zwaktes? Weet je trouwens waar je talenten liggen en hoe je ze verder kan ontwikkelen? Op de dag van de beroepskrachten krijg je de tijd om stil te staan bij die vragen, ideeën uit te wisselen met je collega’s en samen een visie te ont-wikkelen.

WAT STAAT ER OP HET MENU?• Eenkeynote van Koen Joly over talenten. Koen Joly combineert jaren-

lange inspiratie en een inspirerende drive die je aanzet om zelf aan de slag te gaan.

• Zeven thema’s waaruit je een keuze kan maken: talentvol bestuur; ta-lentgericht vrijwilligersbeleid, talenten ontwikkelen voor de samenle-ving, talenten coachen, aan de slag met je eigen talenten, projectmatig werken: een plek voor elk talent, artistieke expressie: kansen voor elk talent.

• Eenlekkerelunch en een deugddoende receptie.• Boeiende babbels met je collega’s.

Alle informatie vind je op www.formaat.be/vorming.

voor alle beroepskra

chten in

jeugdhuizen & jonger

encentra

DAG VAN DE BEROEPSKRACHT

WANNEER donderdag 5 februari 2015

START 9u30WAAR Cultuurcentrum Ter Vesten,

Gravenplein 2, 9120 Beveren

PRIJS 40 euro (leden) / 45 euro (anderen)

INSCHRIJVEN via www.formaat.be/vorming

vóór 28 januari 2015

praktisch

18

DIYHanden uit de mouwen. Iedere maand geeft Formaat je een pittig project om zelf te doen.

Tekst: Cynthia Van Wiele

SMARTPHONEPROJECTOR

Het project We wachten allemaal vol spanning af tot het licht uitgaat deze winter. De nakende black-outs zijn verontrustend, zeker voor een jeugd-huis … Maar vrees niet, want wij bieden jou de oplossing tegen verveling in deze donkere tij-den. Zorg ervoor dat ieders smartphone voor-zien is van een volle batterij en tover dit geliefde apparaat om in een projector.

BudgetLow

MankrachtDeze klus kan je perfect op je eentje klaren. Misschien een leuke verrassing om te maken voor je jeugdhuismakkers?

BouwtijdDeze originele projector bouw je in een mum van tijd.

Winkelkar• Vergrootglas• Zwartetape

Tools• Schoendoos• Paperclip• Potlood• Mesje• Smartphone

Plan1 Leg je vergrootglas op een van de smalle

zijkanten van de schoendoos.2 Teken met het potlood rond het vergroot-

glas.3 Neem het mesje en snij de cirkel die je net

tekende uit de schoendoos. 4 Leg het vergrootglas op het gat. 5 Met de zwarte tape plak je het vergrootglas

vast aan de doos. Zorg dat er geen licht meer door komt langs de randen.

6 Neem nu de paperclip. Deze vorm je om tot een staander voor je smartphone.

7 Om een mooie projectie te krijgen, stel je de smartphone best zo in dat je films horizon-taal kan bekijken.

8 Plaatsnujesmartphoneindestaanderenzet deze in het midden van de schoendoos.

9 Nu moet je enkel op zoek naar een witte muur en een mooi plaatsje voor je gloed-nieuwe projector.

10 Plofneerindezetel,neemeenhapjeeneendrankje bij de hand en kies een leuke film.

Vergeetniethetdekselopdedoostezetten,an-ders werkt de projector niet!

Deel je DIYHeb je zelf een inspirerend project?

Deel het met andere jeugdhuizen:

mail naar [email protected].

19

HOTSPOT

Van boerderij naar jeugdhuisDe Splinter is gevestigd in een oude boerderij pal in het centrum van Oud-Turnhout. Waar vroeger het oude woongedeelte was, zijn nu de toiletten, het drankkot, een backstageruimte, en een vergaderlokaal. Wat nu het café is was vroeger een winkeltje, en het zaaltje dat ‘de schuur’ wordt genoemd was vroeger een echte schuur. Dat het een boerderij was zie je trouwens nog steeds aan de buitenkant. De gevel is nog origineel. Ook het lage bakstenen plafond is een stille getuige van die tijd.Tussen het café en de schuur zit een scheidingswand die normaal altijd gesloten blijft. Sam, voorzitter van De Splinter, legt uit waarom: “Zo blijft het gezellig, en moeten we de verwarming niet volle bak opendraaien. De schuur gaat enkel open voor grotere activiteiten zoals een après-ski, een beachparty, de afterparty van de kerstboomverbranding, carnaval …”

HOTSPOT

De Splinter is al twintig jaar lang dé ontmoetingsplek van de Oud-Turnhoutse jeugd. Vroeger zaten de Splin-ters in het Gildenhuis, een gebouw dat nu niet meer be-staat. Eind jaren negentig kreeg De Splinter zijn eigen locatie. Het jeugdhuis werd onlangs grondig gereno-veerd en is klaar voor de komende twintig jaar.

Tekst: Sam Berrens • Foto’s: Tim Joosten

Wedergeboorte “De Splinter zat een tijdje in een dal, maar in 2009 werd ‘de Spaghetti’ de nieuwe voorzitter. We zijn er toen met de grove borstel door gegaan. Het kernbestuur werd vernieuwd en het jeugdhuis lokte weer volk. De feestjes zorgden ervoor dat de kas weer gevuld raakte. Er werden T-shirts, truien en vesten gemaakt met het nieuwe logo. Die werden goed verkocht en worden nog steeds gedragen. Niet alles liep goed. Er kwam een beetje last met de buren en de politie schreef soms GAS-boetes uit. Maar door de goede communicatie loopt alles nu perfect. De Splinter was herboren.”

20

ProblemenDe oude boerderij begon echter tekenen van verval te vertonen, en raakte zelfs zijn gunstig advies van de brandweer kwijt. Na de proble-men met de brandveiligheid volgden problemen met de elektriciteit en het warm water. Boven-dien begon het binnen te regenen. In 2012 werd Sam, ‘den Bam’, voorzitter en begonnen de jongeren de problemen op te lossen. Er waren plannen om een nieuw jeugdhuis te bouwen aan sportpark De Hoogt, maar na lang aanslepen is dit niet doorgegaan.

RenovatieUiteindelijk mochten ze in hun ‘oud kot’ blijven. De herstellingswerken werden razendsnel uitgevoerd in samenwerking met de tech-nische dienst van de gemeente. Zo bleef De Splinter slechts drie maanden gesloten. Sam: “De toiletten werden opgeknapt, er kwam een verluchtingsysteem en de elektriciteit werd opnieuw aangelegd. Er kwam een nieuwe ver-warmingsinstallatie, ramen, verlichting en een afdak voor de fietsenstalling. We hebben ook, zowel voor geluid als voor warmte, zéér veel geïsoleerd. Bovendien zijn de schilderwerken deze keer écht goed uitgevoerd.”“De gemetste toog is gebleven, maar er kwa-men nieuwe koelingen en een nieuwe tapinstal-latie. De techniekers hebben ook het barmeubi-lair kunnen aanpassen. Ook het geluid is onder handen genomen, en de schuur is gepimpt met toffe lichteffecten. In de toekomst krijgt het jeugdhuis nog een nieuwe vloer en een keuken.”

Het logoDe Splinter heeft anno 2015 drie logo’s. Het originele logo is dat van de duim met een splinter (of zoals ze in de Kempen zeggen, een ‘splinster’). In 2009 werd de duim herwerkt en in het groot op de muur geschilderd. Maar er kwam ook een totaal nieuw logo met een blik-semschicht dat op de nieuwe T-shirts en truien kwam, en achter de dj-booth werd geschilderd. “De duim wordt vandaag nog steeds gebruikt. De bliksemschicht is er ook nog altijd. Maar in 2014 kregen we heimwee naar de tekenfilms uit onze kindertijd zoals de Teenage Mutant Ninja Turtles. Splinter is de naam van de trainer van de Turtles, die grote rat. Op basis daarvan maakten we een echt ‘Turtles-Splinter-logo’. Dat staat nu afgebeeld in het jeugdhuis, en op de nieuwe T-shirts.”

www.jhsplinter.be

21

VRAAGHET@FORMAAT

Formaat maakte

nieuwe afspraken

voor Assist. Wat

verandert er?

Assist is hét administratie- en boekhoudprogramma bij uitstek. Via As-sist Online kan je de volledige werking van je jeugdhuis via het internet beheren. Het programma is vooral gekend als eenvoudig boekhoud-programma voor jeugdhuizen. Maar het programma heeft nog veel meer mogelijkheden. Er is een nieuwe versie beschikbaar.

Wat zijn de veranderingen en pluspunten?

+ Je hebt de keuze tussen twee versies van Assist. De free versie is gratis voor leden van Formaat en biedt het boek-houdprogramma en de vzw-checklist.

+ Met Assist Plus heb je tevens toegang tot leden-beheer, activiteitenkalender, stockbeheer en handige communicatietools. Een aanra-der! Als lid van Formaat betaal je vanaf nu voor Assist Plus maar 99 euro per jaar in plaats van 144 euro. Fikse kor-ting dus voor 135 jeugdhuizen die mo-menteel al Assist Plus gebruiken.

+ Assist is online beschikbaar. Het enige wat je nodig hebt om met Assist aan de slag te gaan, is een PC of Mac met internetaansluiting. Met je e-mailadres en wachtwoord kan je je overal ter wereld aanmelden om de werking van je jeugdhuis te beheren.

+ De versie van 2015 zal bovendien een vzw-helper bevat-ten. Deze handige tool toont in een handomdraai of je in orde bent volgens de vzw-wetgeving. Ook zal je in Assist eenvoudig de documenten voor het staatblad kunnen beheren.

+ Formaat biedt ondersteuning bij het gebruik van Assist. We organi-seren regelmatig vormingen. Ook is het mogelijk om een vorming op maat te krijgen in je jeugdhuis.

+ Twijfel je nog? Je kan Assist 30 dagen lang gratis uitproberen. + Bekijk alle informatie én probeer Assist gratis uit op de website

www.assistonline.eu.

Moet het

jeugdhuis

belasting betalen

voor grond en

gebouwen?

Onroerende voorheffing is een belasting die eigenaars jaarlijks moeten betalen voor hun gronden en gebouwen. Als eigenaars een grond of

gebouw echter ter beschikking stellen aan een jeugdvereniging, zo-als een jeugdhuis, kunnen ze vrijgesteld worden van deze belasting.

Zonder vrijstelling kan deze belasting voor een eenvoudig jeugd-lokaal vaak oplopen tot enkele honderden euro's per jaar. De moeite dus om een vrijstelling aan te vragen.

Aanvraagformulier

Normaal gezien moeten eigenaars deze vrijstel-ling jaarlijks aanvragen via een bezwaarschrift,

een ingewikkelde procedure. Voor jeugdhui-zen die aangesloten zijn bij Formaat, be-staat er een vereenvoudigde procedure.Het is de belastingplichtige zelf die het

aanslagbiljet voor onroerende voorheffing in de brievenbus krijgt en deze dus moet betalen.

+ Ofwel is een jeugdhuis (vzw) zelf eigenaar, vruchtgebruiker, bezitter, erfpachter of opstal-

houder van een pand en dus belastingplichtige. In dit geval kan het jeugdhuis zelf dus vrijgesteld worden van onroerende voorheffing.+ Ofwel huurt of gebruikt het jeugdhuis (vzw of feitelijke vereniging) het gebouw van een privépersoon, een parochi-

ale vzw, een school … In dit geval is de eigenaar belasting-plichtige en kan die worden vrijgesteld.

Om de vrijstelling te bekomen moet je enkel een aanvraagformulier invullen tegen 13 februari 2015. Dit aanvraagformulier en concrete info vind je terug op http://www.formaat.be/nieuws/2014/12/17/onroeren-devoorheffing/.

Tekst: Joke Hüwels

Jij vraagt, Formaat antwoordt. Iedere maand verzamelen we vragen heet van de naald.

22

Tekst: Kevin MoensDE MASCOTTE

Stipman is een heerschap van vele talenten, doch het nuttigen van geestrijke dranken behoort daar niet toe. Met glazige blik op oneindig staren richting firmament, hopend dat iemand hem, bij gebrek aan knieschijven en bijhorende lenigheid, terug op beide pootjes zet.

Zelfs Stipman moet zo nu en dan het kleinste kamertje frequenteren alwaar hij zijn porseleinen troon bestijgt. We kunnen alleen maar hopen dat er zich ook aan de achterkant van Stipman een gat op strategische hoogte bevindt …

Je zou denken dat pingpong eerder z'n ding is – waarbij hij voor alle duidelijkheid als tafel fungeert – toch vind je Stipman al eens terug aan een kickertafel. Want zo'n aandachtshoer is hij wel: de middenstip in het middelpunt van de belangstelling? Not on Stipmans watch.

Iemand die men gaarne trakteert op een enkeltje richting de maan en liefst nog wat verder, durven we ook al eens veel jeuk en korte armpjes toewensen. Jeuk is allerminst Stipmans zorg. Dorst daarentegen …

Zie hem staan blinken, strategisch gepositioneerd bij de monding van de meest gezellige bierbron in Ham. Slechts één adagium van tel: “Eentje voor de klant? Eentje voor Stipman. Een parelende schuimkraag voor die ravissante jongedame? Idem dito voor Stipman.”

In Ham dragen ze Stipman op handen, letterlijk. (Of ze proberen hem op sluikse wijze voor de zoveelste keer buiten te keilen. Wie zal het zeggen?) Zo stijf als een (surf)plank: crowdsurfen maar!

Obama verplaatst zich op onze aardkloot in zijn gepantserde Beast of luxueuze Airforce One. Stipman moet zich tevreden stellen met een steekkarretje. It's a long way to the top, if you wanna rock 'n' roll.

Soms vraagt een mens zich af hoe het voelt om in andermans huid te krui-pen. Een avontuurtje van korte duur in 't geval van Pater Damiaan, een “ruime vakantievilla met behoor-lijk groot terras, vier slaapkamers, drie badkamers en een gigantische

tuin”-gevoel bij Maggie De Block. Stipman daarentegen is een veelom-vattend individu en staat open voor veel en iedereen. Letterlijk. Ieuw? In jeugdhuis De Stip in Ham staat hij hoe dan ook met – hoe kan het ook anders – stip op nummer 1.

JANUARI19-24/01/2015 Uitwisseling Young and Driven Voor projectmedewerkers bovenlokale projecten

FEBRUARI5/02/2015 Dag van de beroepskracht Voor beroepskrachten 6-8/02/2015 Instructeur – deel 2/3 Voor jeugdhuislovers die begeleider bij Formaat willen worden24-26/02/2015 Module 1: Rol, taak en plaats in het jeugdhuis Voor beginnende beroepskrachten27/02/2015-01/03/2015 RADAR 15 Voor jeugdhuislovers

APRIL21-23/04/2015 Module 2: Jeugdhuismethodiek Voor beginnende beroepskrachten24/04/2015-26/04/2015 RADAR 16 Voor jeugdhuislovers24/04/2015-26/04/2015 Jeugdhuisopleiding (op RADAR 16) Voor vrijwilligers met verantwoordelijkheid

MAART7-8/03/2015 Geluidstechnicus – deel 1/2 Voor soundfreaks 21-22/03/2015 Geluidstechnicus – deel 2/2 Voor soundfreaks 27-29/03/2015 Jeugdhuisopleiding – deel 1/3 Voor vrijwilligers met verantwoordelijkheid

Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap Gedrukt op FSC gelabeld, 100% gerecycleerd en chloorvrij gebleekt papier

V.U.: Formaat vzw, t.a.v. Tom Willox – De Wittestraat 2, 2600 Berchem