Fonds schiedam vlaardingen eo jaarverslag 2014

50
Jaarverslag Een uitgave van Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. FONDS M AATSCHAPPELIJK WELZIJN G EZONDHEID N ATUUR EN MILIEU E DUCATIE S PORT EN VRIJE TIJD K UNST EN CULTUUR 2014

description

Jaarverslag 2014 - Fonds schiedam vlaardingen eo

Transcript of Fonds schiedam vlaardingen eo jaarverslag 2014

JaarverslagEen uitgave van Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

FONDSschiedam vlaardingen e.o.

Maatschappelijk welzijn Gezondheid natuur en Milieu educatie sport en vrije tijd kunst en cultuur

2014

Maatschappelijk welzijn

Jaarverslag2014

Voorwoord 3

Het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. 4l Historie l Missiel Visiel Donatiebeleidl Richtlijnen en criteria

Bestuursverslag 10l Verantwoordelijkheden bestuur en taken beleggingscommissiel Bestuur l Evaluatie beleidl Meerjarenbeleid 2013-2016l Beleid 2014l Vooruitblik 2015l Bestuur per 01-01-2014l Beleggingscommissie per 01-01-2014 l Hoofd- en nevenfuncties bestuur/directeur

Resultaten 2014 20l Realisatiel Stand van zaken traject binnenstedenl Vermogensbeheer

Financieel overzicht 31

Communicatie 38

Directie en medewerkers 41

Projectenoverzicht 2014 42

Colofon 49

De Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o is een onafhankelijk vermogensfonds. Het Fonds heeft als doel-stelling om de kwaliteit van de samenleving te verhogen door het verlenen van financiële steun aan projecten van algemeen maatschappelijk belang met een ideële of sociale strekking. In dit jaarverslag maken wij inzichtelijk hoe het vermogen van het Fonds is beheerd in 2014 en hoeveel financiële ondersteuning het Fonds heeft kunnen bieden aan projecten. Het vermogen van het Fonds heeft in 2014 een goed rendement opgebracht. Mede dankzij dit positieve resultaat kon in 2014 ruim 2,8 miljoen euro aan 250 projecten worden gedoneerd.

Het Fonds wil graag een actieve en zakelijke partner zijn voor projecten die bijdragen aan de kwaliteit van de samenleving. De nadruk ligt hierbij op projecten die gedragen worden door vrijwilligers en vernieuwende projecten. We proberen deze doelstelling te bereiken met een gericht donatiebeleid en actieve communicatie.

Een voorbeeld van gericht donatiebeleid is het programma voor burgerinitiatieven waar het Fonds in 2014 mee is begonnen. Daarnaast kunnen ook jongeren nog steeds een aanvraag indienen voor het programma ‘Jouw Idee’. Nieuw is de inhoudelijke ondersteuning die het Fonds geeft aan stichtingen en verenigingen. In 2014 waren er bijvoorbeeld gratis cursussen voor aanvragers in ons pand. Ook kreeg een aantal clubs gratis advies in de vorm van energiescans.

In 2014 was de communicatie wederom een belangrijk speerpunt. De huisstijl van het Fonds is vernieuwd en ook de digitale nieuwsbrief is verder uitgerold. Als Fonds proberen we de maatschappelijke ontwikkelingen zo goed mogelijk te volgen en contact te houden met (potentiële) aanvragers. Medewerkers van het Fonds gaan op bezoek bij projecten. Tegelijkertijd is iedereen met een idee voor een project welkom op het spreekuur van het Fonds. We proberen zo goed mogelijk te communiceren over de projecten die we steunen en over ons beleid. Hierbij maken we steeds meer gebruik van digitale media, zoals onze website, een digitale nieuwsbrief, Facebook en Twitter.

Het Fonds heeft zijn maatschappelijke doelstelling in 2014 vooral kunnen realiseren doordat veel organisaties goede projecten hebben ingediend (341 in totaal). Door hun, veelal vrijwillige, inzet geven zij invulling aan het realiseren van onze doelstelling en maken zij het verschil voor andere inwoners van Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. Alle organisaties die het afgelopen jaar een aanvraag hebben ingediend, willen wij hiervoor dan ook hartelijk bedanken.

M.F. GroenVoorzitter

Voorwoord

Maatschappelijk welzijn Gezondheid natuur en Milieu educatie sport en vrije tijd kunst en cultuur

jaarverslaG 2014 - p. 4

Het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

Historie Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. is voortgekomen uit de Spaarbank Anno 1820 te Schiedam en de Spaarbank Anno 1823 te Vlaardingen, later opgaand in Stichting Bondsspaarbank Schiedam Vlaardingen. Beide spaar-banken werden opgericht met steun van ‘De Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen’, die al in 1784 werd opgericht. ’t Nut voerde al de doelstelling tot ‘het verbeteren van de samenleving’. Die maatschappelijke rol werd voortgezet door de spaarbanken.

Deze betrokkenheid bij de samenleving kreeg op 10 april 1991 een nieuwe impuls toen de maatschappelijke activiteiten van Stichting Bondsspaarbank Schiedam Vlaardingen werden voortgezet onder de naam Stichting Schiedam Vlaardingen Fonds, nu Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. Aanleiding vormde de overname van de toenmalige Bondsspaarbank Schiedam Vlaardingen, waardoor het Fonds een aanzienlijk aandelenpakket verwierf.

Inmiddels is dit aandelenpakket herbelegd in diverse fondsen. De baten van het vermogen worden sindsdien aangewend voor initiatieven uit het werkgebied, waarvoor een donatiebeleid is geformuleerd.

Missie: de doelstelling zoals vastgelegd in de statutenDe statutaire doelstelling is het verhogen van de kwaliteit van de samenleving, onder meer door het al dan niet met financiële steun en/of operationele steun van anderen (natuurlijke of rechtspersonen) verlenen van (financiële) steun aan of het zelf realiseren van projecten of doelen van algemeen maatschappelijk belang, met een ideële en/of sociale strekking.

Onder algemeen maatschappelijk belang, zoals hiervoor bedoeld, wordt ten minste begrepen het belang op sociaal maatschappelijk gebied, alsmede op het gebied van educatie, gezondheid en welzijn, kunst en cultuur, natuur en milieu, sport en vrijetijdsbesteding.

Kort samengevat luidt onze missie: Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. behoudt haar vermogen en draagt met de opbrengsten van dit vermogen bij aan projecten die de kwaliteit van de samenleving verhogen.

Visie: wat willen we bereikenHet Fonds richt zich op zes verschillende sectoren (zie statutaire doelstelling) en is hiermee een breed fonds. Het werkgebied bestaat uit Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. Het Fonds bewaakt actief dat er spreiding is tussen de verschillende sectoren en gemeenten.

De projecten die het Fonds ondersteunt, kunnen bestaan uit activiteiten of uit noodzakelijke investeringen om deze activiteiten mogelijk te maken. In alle gevallen gaat het om een afgebakend geheel van activiteiten met een duidelijk begin en einde (een project).

natuur en milieu

Wijk- en bewonersvereniging SpalandNatuurspeeltuin Kethelpoort SchiedamLekker buitenspelen in een natuurlijke omgeving net buiten de stad kan straks dankzij het project ‘Beleef Kethelpoort’. Er worden een natuurspeeltuin, een speel-polder en een interactief educatief beleefpad aangelegd in de groene driehoek tussen het NME centrum, de Boshoek en de Groene Raet. Het project maakt onder-deel uit van het programma ‘Groen doet goed’ van de provincie Zuid-Holland.

Projecten dienen minimaal één van de volgende speerpunten te bevatten:•participatie;•bewustwording;•ontplooiing.

Het is onze visie dat het van belang is om aanvragers te stimuleren vernieuwende projecten in te dienen. Dit type projecten kan een grote impact hebben. Immers vernieuwende werkwijzen worden herhaald op het moment dat zij efficiënt of effectief blijken of als zij andere positieve (bij)effecten hebben. Maar denk hierbij ook aan projecten die gebruikmaken van nieuwe media. Dat projecten een vernieuwend karakter hebben, houdt per definitie ook in dat niet precies is aan te geven om welk type projecten het de komende jaren zal gaan.

Het Fonds wil een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de samen-leving. Dat geldt voor de komende beleidsperiode maar ook voor de jaren daarna. Indien wij willen dat de samenleving ook in de behoefte voorziet van toekomstige generaties, is het van belang dat duurzaam wordt omgegaan met de omgeving. Het Fonds vindt aandacht voor duurzaamheid in projecten dan ook een belangrijk thema en ziet dit ook als een vorm van vernieuwing.

De inwoners van Schiedam, Vlaardingen en Maassluis geven –bewust of onbewust – zelf aan wat zij belangrijke projecten voor de samenleving vinden. Simpel gezegd geven de inwoners zelf aan wat zij belangrijk vinden door de activiteiten die zij vrijwillig ontplooien binnen stichtingen of verenigingen. Het is daarom onze visie dat het Fonds vooral activiteiten moet ondersteunen die mensen vrijwillig ondernemen. Aangezien dit in de regel activiteiten zijn die niet professioneel (via de overheid) zijn georganiseerd, is de financiering ook niet vanzelfsprekend. Daar kan het Fonds dus een meerwaarde bieden.

Stichting De BuurTvrouwDe BuurTwinkelStichting De BuurTvrouw legt verbindingen tussen kwets-bare en krachtige burgers. De BuurTwinkel in Schiedam is een winkel met atelier waar spullen worden verkocht van en door Schiedammers gemaakt. Daarnaast is het een ontmoetingsplekvooriedereenuitdebuurt.Dekoffiestaater altijd klaar. Mensen met ‘een beperking’ of ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ werken er samen met vrijwilligers en studentenindekoffiehoek,houdendeomgevingschoonen bieden daar waar nodig ondersteuning in de wijk. Een maatschappelijk project pur sang!

Maatschappelijk welzijn

DonatiebeleidDe nadruk van het donatiebeleid ligt op financiële steun aan projecten met een sociale of ideële strekking. Trefwoorden zijn participatie, ontplooiing en bewustwording. In principe steunt het Fonds geen reguliere activiteiten van een organisatie, dat wil zeggen de activiteiten die tot de normale werkzaamheden behoren. Het Fonds is vooral geïnteresseerd in projecten die van experimentele en/of innovatieve aard zijn en die in potentie een bepaalde voorbeeldfunctie kunnen vervullen. Zo richt het Fonds zich op de sectoren:

Maatschappelijk welzijn: de meeste vormen van welzijnswerk, jeugdzorg en sociaal-cultureel werk.Gezondheidszorg: initiatieven die op directe en zichtbare wijze het welzijn van patiënten en hulpbehoevenden bevorderen.Natuur en milieu: in het bijzonder educatieve en voorlichtende projecten om het natuurbesef te stimuleren.Educatie: initiatieven die de educatieve vorming van scholieren bevorderen.Sport en vrije tijd: projecten die actieve deelname aan amateursport en recreatieve activiteiten bevorderen.Kunst en cultuur: de bevordering van cultuurdeelname. De voorkeur gaat uit naar voorbeeldstellende en bijzondere publieksactiviteiten die de belangstelling voor kunst en cultuur stimuleren. Ook restauratieprojecten en initiatieven tot behoud van cultureel erfgoed komen in aanmerking.

Voor het traject ‘binnensteden’ is eenmalig een substantiële donatie beschikbaar gesteld aan de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. Deze donatie is bestemd voor de revitalisering van de binnensteden van deze gemeenten.

Het Fonds richt zich op algemeen maatschappelijk belang. Zij doet dit vanuit haar betrokkenheid met de samenleving. De overheid heeft een specifieke rol in de samenleving met uiteenlopende functies en taken. Deze functies en taken vloeien voort uit de wet- en regelgeving. Het is onze visie dat de rol van het Fonds complementair moet zijn aan die van de overheid. Anders gezegd: het Fonds ondersteunt geen activiteiten die de verantwoordelijkheid zijn van de overheid. Zaken die de overheid (door bezuinigingen) niet tot haar terrein rekent, worden hiermee niet automatisch het terrein van het Fonds.

Het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

jaarverslaG 2014 - p. 7

Richtlijnen en criteriaHet Fonds verleent steun aan concrete en afgebakende projecten die een raakvlak hebben met de samenleving in Schiedam, Vlaardingen of Maassluis. Ook wordt steun gegeven aan projecten met een looptijd van enkele (in de regel maximaal vier) jaren. De steun heeft nimmer een permanent karakter. Incidenteel steunt het Fonds ook projecten buiten haar werkgebied die bijdragen aan de leefbaarheid in de regio en passen binnen de doelstelling. Bij aanvragen van overheidsinstellingen of vrijwel geheel door de overheid gesubsidieerde instellingen, wordt in het bijzonder getoetst of en in welke mate het project behoort tot een normale overheidstaak.

Er wordt in principe geen steun gegeven aan:• instellingen en projecten met een uitgesproken commercieel, politiek of religieus karakter;•projecten die buiten de regio plaatsvinden;•projecten die reeds een aanvang hebben genomen of binnen zes weken plaatsvinden;• instellingen die een aanvraag indienen ter dekking van exploitatiekosten of overheadkosten;• instellingen die een niet projectgebonden aanvraag insturen;• instellingen die over voldoende eigen vermogen beschikken om een project zelf te kunnen financieren.

In alle gevallen is het oordeel van de directie en van het bestuur van Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. bindend bij het al dan niet honoreren van een aanvraag. Hiertegen is geen beroep mogelijk.

Behandeling aanvragenVoor de behandeling van verzoeken om financiële steun zijn de medewerkers van het bureau verantwoordelijk. Zij bekijken de projecten primair op inhoud en kwaliteit en geven hierover advies aan de directeur. Hij bepaalt of een aanvraag voor financiële steun wordt gehonoreerd.

educatie

Stedelijk Gymnasium SchiedamShell Eco-marathonDe Shell Eco-marathon is één van de meest uitdagende wedstrijden op het gebied van innovatie, techniek en duurzaamheid. Het Stedelijk Gymnasium Schiedam laat leerlingen uit de bovenbouw die een extra uitdaging aan kunnen, meedoen aan deze mondiale wedstrijd. Zij kunnen hun talenten verder ontplooien door een auto te bouwen die zo ver mogelijk zou kunnen rijden op één liter brandstof. De deelnemende leerlingen gaan natuurlijk voor de eerste prijs, maar ook na de wedstrijd zal de school dit project gebruiken om meer leerlingen te inspireren en motiveren.

Aanvragen vanaf € 25.000,-- worden, voorzien van een advies, ter beoordeling voorgelegd aan het bestuur (vijfmaal per jaar). Het streven is de aanvragen tot en met € 25.000,-- binnen vier weken te beoordelen.

Aanvragen voor een donatie moeten ruim van tevoren worden ingediend. Het Fonds kent gestandaardiseerde aanvraagformulieren. Deze kan men downloaden, online invullen op de website (www.fondssv.nl) of op verzoek per post laten toesturen.

Een volledige aanvraag omvat:•een aanvraagformulier;•gegevens van de aanvragende instelling (statuten en recent uittreksel inschrijving Kamer van Koophandel, niet ouder dan één jaar);• laatst verschenen jaarrekening en jaarverslag;•een uitgebreide projectbeschrijving;•een overzicht van instellingen waar eveneens een aanvraag voor een bijdrage is ingediend;•een gedetailleerde begroting en dekkingsplan;•de naam van één of meer contactpersonen met telefoonnummer (overdag);•een beknopte historie;•relevante informatie over uw organisatie en activiteiten;• indien van toepassing kopie van offerte of huurcontract.

Bij verstrekte donaties van € 20.000,-- en hoger vraagt het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. een verklaring van een accountant (RA of AA), waarin bevestigd wordt dat het toegewezen bedrag ook daadwerkelijk conform de afspraken is besteed aan het bedoelde project.

OvereenkomstOrganisaties die een donatie toegekend krijgen, ontvangen hiervan een bevestigingsbrief met bijlagen. Door middel van het retourneren van de akkoordverklaring wordt een overeenkomst aangegaan. In de bevestigingsbrief met bijlagen staat precies aangegeven wat beide partijen van elkaar mogen verwachten. Ook de algemene voorwaarden die Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. hanteert, maken deel uit van de genoemde bijlagen.

Vrijstelling van schenkingsrecht door toekenning ANBI voor onbepaalde tijdStichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. is aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) op onder andere het gebied van schenking. Hierdoor blijven schenkingen in het algemeen belang vrijgesteld voor het recht van schenking.

Het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

jaarverslaG 2014 - p. 9

jaarverslaG 2014 - p. 10

Verantwoordelijkheden bestuur en taken beleggingscommissieHet bestuur is verantwoordelijk voor het vaststellen en bewaken van het beleid, de directie voor de concrete invulling en de uitvoering daarvan. Deze werkafspraken zijn intern vastgelegd in een directiereglement en in een bestuursreglement. Bij het bestuur ligt tevens de verantwoordelijkheid voor het beleggingsbeleid van het vermogen, de beleggingscommissie staat het bestuur daarin bij.

De beleggingscommissie bestaat uit drie bestuursleden en de directeur en wordt ondersteund door de VermogensMeesters als adviseur. De bevoegdheden van directeur, beleggingscommissie en bestuur liggen vast in het bestuursreglement en een door het bestuur vastgesteld besturingsmodel beleggingen. De beleggings-commissie overlegt met de vermogensadviseurs en stelt notities en rapportages op over beleggingsaangelegen-heden ter bespreking in de bestuursvergaderingen.

BestuurIn het jaar 2014 vonden vijf reguliere bestuursvergaderingen plaats, te weten op 1 april, 27 mei, 8 juli, 16 september en 18 december. In de bestuursvergaderingen wordt altijd stil gestaan bij actualiteiten en de beleggingen. Verder wordt er besloten over de aanvragen hoger dan € 25.000,--. In de vergadering van april is de jaarrekening vastgesteld. In de vergadering van december zijn de begroting en het jaarplan goedgekeurd. Op 9 oktober is een speciale bijeenkomst gehouden met het bestuur en de directeur om de gang van zaken in het voorafgaande jaar te evalueren en zich te oriënteren op nieuwe ontwikkelingen.

De accountant van het Fonds, de heer M. Bauman van PricewaterhouseCoopers N.V. mag vanwege het over-schrijden van de maximale termijn van de interne regelgeving van dit bedrijf, de jaarrekening van het Fonds niet meer controleren. Daarom is begin 2014 aan een aantal accountantskantoren gevraagd om een voorstel te doen voor de controle van de jaarrekening. Op basis van de uitgebrachte offertes is de heer M. van Ginkel van PricewaterhouseCoopers N.V. gevraagd vanaf 1 januari 2014 de jaarrekening van het Fonds te controleren.

Per 31 december 2014 is de heer Boxma afgetreden als bestuurslid vanwege het bereiken van de maximale zittingstermijn. De heer Boxma was vanaf 2001 bestuurslid en heeft in de 13 jaar dat hij zitting had in het bestuur een belangrijke inhoudelijke bijdrage geleverd aan het besturen van het Fonds. Eind 2014 is openbaar geworven voor een nieuw bestuurslid.

Bestuursverslag

Foto

graa

f: K

arin

Opp

ella

nd

Stichting Dona Daria‘Ze zijn toch niet gek?’Niet iedereen die te maken heeft met psychiatrische proble-matiek krijgt daar hulp bij. Vaak omdat deze mensen niet bereikt worden. De stichtingen Dona Daria, Ypsilon en Context hebben hun handen ineen geslagen om deze kwetsbare groep te ondersteunen. Het Fonds heeft financieel bij-gedragen aan een brochure waarin ervaringsverhalen van familieleden zijn gebundeld. Verhalen om professionals, vrijwilligers, en migrantenzelforganisaties (beter) inzicht geven in de leefwereld en dilemma’s van familieleden die iemand in hun omgeving hebben met psychische problematiek.

Gezondheid

Foto

graa

f: K

arin

Opp

ella

nd

jaarverslaG 2014 - p. 12

Evaluatie beleidHet donatiebeleid voor de digiborden is geëvalueerd in een korte beleidsevaluatie. Hierin is geïnventariseerd hoeveel donaties er zijn gegeven en hoe het proces van doneren is verlopen. Tevens is onderzocht wat de effecten van de donaties zijn geweest. In totaal is de afgelopen jaren bijgedragen aan de aanschaf van 425 digiborden. Dankzij de bijdrage van het Fonds hebben veel scholen (eerder) digiborden aan kunnen schaffen en naar schatting hebben hier zo’n 10.000 kinderen van kunnen profiteren. Naast deze evaluatie is ook opdracht gegeven voor het evalueren van de zogenaamde binnenstadsgelden.

Het bestuur en de directie hebben tijdens een speciale bijeenkomst het beleid van het afgelopen jaar geëvalueerd. Tijdens deze bijeenkomst is daarnaast besproken hoe het Fonds voortaan omgaat met aanvragen voor projecten buiten de regio. Dit heeft geleid tot een nieuwe interne beleidsregel.

Tevens is uitgebreid gesproken over de missie ‘gerelateerd beleggen’. Steeds meer fondsen bekijken de mogelijkheid om hun vermogen te beleggen in lijn met hun doelstelling. In de praktijk komt dit er op neer dat een gedeelte van het vermogen niet op de beurs wordt belegd. In plaats daarvan wordt geld geleend aan, of geparticipeerd in, organisaties die een doelstelling hebben die binnen het beleid van het Fonds past. Vaak wordt dan een hoger risico of lager rendement geaccepteerd, omdat de belegging bijdraagt aan de maatschappelijke doelstellingen van het Fonds. Besloten is dat het Fonds in voorkomende gevallen bereid is dit soort beleggingen te doen. De eerste stappen hiervoor zullen waarschijnlijk in 2015 worden gezet.

Meerjarenbeleid 2013-2016Eind 2012 is door het bestuur het meerjarenbeleid 2013-2016 vastgesteld. Het meerjarenbeleid is vanaf begin 2013 het uitgangspunt geweest voor de activiteiten van het Fonds. De inhoudelijke doelstelling is dat het Fonds een actieve en zakelijke partner is voor projecten die bijdragen aan de kwaliteit van de samenleving. De voorkeur gaat hierbij uit naar projecten met vrijwilligers en vernieuwende projecten. De strategie om deze doelstelling te bereiken bestaat uit een gericht donatiebeleid en een imagoverandering. Over deze imago-verandering valt meer te lezen in de paragraaf over communicatie. Het Fonds heeft ook een financiële doelstelling, meer hierover vindt u in de paragraaf over vermogensbeheer (pagina 24).

Beleid 2014Een voorbeeld van gericht donatiebeleid is het programma ‘Jouw Idee’. Bij dit programma kunnen jongeren een budget aanvragen om vrijwillig iets voor de samenleving te organiseren. In 2014 werden hiervoor helaas maar vijf aanvragen ontvangen waarvan er drie konden worden gehonoreerd.

Begin 2014 is het Fonds begonnen met een programma voor burgerinitiatieven (Uw Initiatief). Groepen inwoners van Schiedam, Vlaardingen of Maassluis die een initiatief hebben dat is gericht op het langdurig oplossen van een

Bestuursverslag

sport en vrije tijd

Tafeltennisvereniging Scyedam Outdoor competitie‘Round the table stars’ is het project waarmee tafeltennis-vereniging Scyedam kinderen liet kennismaken met tafel-tennis. Kinderen werden direct gestimuleerd te gaan sporten en lid te worden van de (wijk)sportvereniging. Nu heeft de tafeltennisvereniging het project uitgebreid met een Outdoor competitie in de wijk Nieuwland. Door de activiteiten naar buiten uit te breiden, kan de tafeltennisvereniging de doel-groep nog beter bereiken. Het project zal één jaar draaien en er worden veel vrijwilligers voor ingezet. Het Fonds droeg financieelbijaandeaanschafvandebenodigdematerialen.

probleem in de samenleving, konden tot 1 april 2014 een aanvraag indienen. De aanvraag moest minimaal € 1.000,-- en maximaal € 10.000,-- zijn. Hierop zijn achttien aanvragen ontvangen, waarvan er vijf zijn geselecteerd. Daarnaast heeft een aantal initiatieven die niet waren geselecteerd ook nog een reguliere donatie van het Fonds ontvangen. Beide programma’s (Jouw Idee en Uw Initiatief) hebben tot doel om de vrijwillige inzet van bewoners voor de samenleving te stimuleren. Daarnaast wordt met deze programma’s gericht ingezet op vernieuwende projecten.

In 2014 is een start gemaakt met het inhoudelijk ondersteunen van de stichtingen en verenigingen in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. Zo is in 2014 gratis een cursus gegeven over het werven en behouden van vrijwilligers. Tevens is in 2014 een cursus gestart over het duurzaam organiseren van evenementen. Deze cursussen worden gegeven op de zolder van het kantoor van het Fonds. Hier zijn in 2014 twee kamers samengevoegd tot één grote vergaderruimte.

Ook is in 2014 aan vijf sportverenigingen gratis een energiescan aangeboden. Dit waren verenigingen die een aanvraag hadden ingediend voor zonnepanelen. Na deze scan is door het Fonds aan deze verenigingen een aanbod gedaan voor een donatie voor de aanschaf van zonnepanelen. Dit aanbod gaat ervan uit dat de clubs zelf ook een aantal investeringen doen om duurzamer te worden.

In de afgelopen zes jaar heeft het Fonds de meeste scholen in het gebied Nieuwe Waterweg Noord geholpen met de aanschaf van digiborden. Aanvankelijk waren digiborden vernieuwend en relatief duur. Inmiddels zijn de eerste borden aan vervanging toe, of hebben andere systemen de voorkeur. Het vernieuwen van digiborden vindt het Fonds de verantwoordelijkheid van scholen zelf. In het voorjaar van 2014 is daarom besloten om te stoppen met donaties voor digiborden bij scholen.

Vooruitblik 2015Tijdens de vergadering van december heeft het bestuur de begroting en het jaarplan voor 2015 vastgesteld. Inhoudelijk zal het jaar 2015 in het teken staan van het verder implementeren van het meerjarenbeleid. Het Fonds zal actief communiceren over het donatiebeleid zodat passende aanvragen worden ingediend. In 2015 wordt het programma voor burgerinitiatieven herhaald. Daarnaast gaat het Fonds verder op de ingeslagen weg waarbij stichtingen en verenigingen inhoudelijk worden ondersteund. Dit zal bijvoorbeeld gebeuren door het gratis geven van cursussen en het inzetten van adviseurs.

De financiële doelstelling is om in 2015 4% rendement plus inflatie te halen op het kernvermogen van het Fonds. De inflatie-component wordt gebruikt om het kernvermogen voor inflatie te corrigeren. We gaan er van uit dat op het voorzieningenvermogen, dat wordt aangehouden om aan bestaande projectverplichtingen te voldoen, geen rendement wordt gemaakt. De begrote baten komen inclusief huur uit op € 5.427.000,--.

De kosten voor de organisatie komen in 2014 naar verwachting uit op € 733.400,--. Voor projecten in 2015 is € 4.000.000,-- beschikbaar. In verband met verwachte vrijval van projecten, zijn de projectbestedingen op € 3.900.000,-- begroot. Hiernaast staat een korte versie van de begroting voor 2015 en het budget voor de projecten.

kunst en cultuur

Stichting De Schiedamse MolensReconstructie zomerhuisje Babbersmolen tot educatief centrumDe Babbersmolen uit 1710 is de oudste stenen polder-molen van Nederland. De molen werd op 18 oktober 2013 na een ingrijpende restauratie opnieuw in gebruik-genomen. De volgende stap is om een educatief centrum te ontwikkelen om de werking van een poldermolen uit te kunnen leggen en te vertellen over de geschiedenis van de waterhuishouding in het gebied. De molen zelf zal worden ingericht als tentoonstellingsruimte. En op de fundamenten van het vroegere zomerhuisje zal geheel in stijl een ontvangstruimte worden gebouwd.

Foto

graa

f: Pa

ul S

pork

en

Baten € 5.427.000,--

LastenOrganisatiekosten € 733.400,--Projectbestedingen € 3.900.000,--

Saldo € 793.600,--

Maatschappelijk welzijn € 1.000.000,--Kunst en cultuur € 1.000.000,--Educatie € 700.000,--Sport en vrije tijd € 700.000,--Gezondheid € 200.000,--Natuur en milieu € 200.000,--Projecten in eigen beheer € 200.000,--

Vrijval projecten (€ 100.000,--)

Totaal € 3.900.000,--

Begroting 2015

Budget 2015 per traject

Bestuursverslag

jaarverslaG 2014 - p. 15

jaarverslaG 2014 - p. 16

Mevrouw M.F. Groen voorzitter Zittingsduur: t/m 31 december 2016 (vanaf 2002)

De heer drs. L. Roobol vicevoorzitter Zittingsduur: t/m 31 december 2017 (vanaf 2009)

De heer mr. L.T. van Bree Zittingsduur: t/m 31 december 2016 (vanaf 2008)

Mevrouw drs. M.G. Schuddebeurs- van Dulken Zittingsduur: t/m 31 december 2017 (vanaf 2005)

De heer mr. B.G.J. de Koning Zittingsduur: t/m 31 december 2015 (vanaf 2011)

De heer ir. D. Ph. Schmidt Zittingsduur: t/m 31 december 2016 (vanaf 2013)

De heer drs. L. Roobol Zittingsduur: t/m 31 december 2017

De heer mr. B.G.J. de Koning Zittingsduur: t/m 31 december 2015

De heer ir. D. Ph. Schmidt Zittingsduur: t/m 31 december 2016

De heer drs. J. Massaar secretaris

Bestuur per 01-01-2015

Beleggingscommissie per 01-01-2015

Bestuursverslag

Beleggingscommissie ZittingsduurLeden van de beleggingscommissie worden door het bestuur van de stichting benoemd voor een termijn van vier jaar en zijn herkiesbaar conform het bestuursreglement van 18 december 2012. Er is geen sprake van een maximale zittingsperiode.

Bestuur ZittingsduurBestuursleden worden benoemd voor een periode van vier jaar met tweemaal de mogelijkheid tot herbenoeming. De maximale zittingsperiode is conform het bestuursreglement van 18 december 2012 maximaal twaalf jaar. Voor de reeds zittende bestuursleden geldt een overgangsregeling.

Honorering bestuursledenDe bestuursleden ontvangen afhankelijk van de (werk)belasting een vergoeding tussen de € 7.000,-- en € 9.500,-- per jaar.

maatschappelijk welzijn

Stichting Hof in ZuidInrichten van een keuken in het wijkservicepuntIn de Bethelkapel van het Schiedamse complex Hof in Zuid is een wijkservicepunt ontwikkeld. Het Fonds heeft een donatie gegeven voor de inrichting van de keuken van deze ontmoetingsruimte. Door wijkbewoners en vrij-willigers samen te laten koken en eten, wil stichting Hof in Zuid de sociale cohesie verhogen en eenzaamheid tegengaan.

jaarverslaG 2014 - p. 18

Mevrouw M.F. Groen Voormalige hoofdfunctie Directeur Mariniersmuseum Nevenfuncties Lid Bestuursraad Musea Koninklijke Marine Bestuurslid Stichting Rotterdam en de Mariniers

De heer drs. L. Roobol Voormalige hoofdfunctie Lid Raad van Bestuur Kon. KPN N.V. Nevenfuncties Consulent Stichting Ondernemers Klankbord Lid Economische Adviesraad Vlaardingen

De heer mr. L.T. van Bree Hoofdfunctie Directeur Bree’s New World Nevenfuncties Lid Raad van Toezicht Stichting Het Vlaardings Museum Lid adviescommissie Deltaport Donatiefonds Vlaardingen Bestuurslid Stichting A4 met vaart Bestuurslid Centrale Bond van Meubelfabrikanten, sectie Woonmeubel

Mevrouw drs. M.G. Schuddebeurs - van Dulken Voormalige hoofdfunctie Directielid Groen van Prinstererlyceum, onderdeel van de Lentiz Onderwijsgroep Nevenfuncties Geen

Hoofd- en nevenfuncties bestuur/directeur

Bestuursverslag

De heer mr. B.G.J. de Koning Hoofdfunctie Directeur beheer Frankelandgroep Nevenfuncties Vicevoorzitter van de Raad van Commissarissen van de Woningstichting MDG Voorzitter van het bestuur van de Zorg Coöperatie Vlietland U.A. Bestuurslid van de Facilitaire Stichting Gezondheidszorg NWN Lid Raad van Commissarissen Zorggroep Eerste Lijn (ZEL) BV Lid Raad van Advies van Hoboken Advocaten BV

De heer ir. D. Ph. Schmidt Hoofdfunctie Zelfstandig adviseur Nevenfuncties Voorzitter van het bestuur van de Stichting Pensioenfonds TNO

De heer drs. J. Massaar Hoofdfunctie Directeur Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. Nevenfuncties Geen

jaarverslaG 2014 - p. 19

jaarverslaG 2014 - p. 20

RealisatieIn 2014 zijn 341 aanvragen ontvangen. In 2013 was het aantal aanvragen iets hoger, namelijk 353. In totaal is in 2014 op 250 aanvragen positief beslist met een donatie of een garantie. Dat is nagenoeg gelijk aan 2013. Het Fonds verstrekt donaties aan zeer verschillende sectoren. De sectoren waar het om gaat, worden in de onderstaande tabel genoemd. De volledige lijst van alle projecten waaraan in 2014 is gedoneerd staat in het Journaal van januari 2015.

Het totaalbedrag aan verstrekte donaties in 2014 is € 2.839.253,-- waarvan € 2.133.333,-- aan reguliere projecten en € 705.920,-- aan projecten in het kader van de binnenstadsgelden (zie pagina 23). Hieronder staat het budget over 2014 voor de reguliere projecten afgezet tegen de realisatie. Nieuw is de post projecten in eigen beheer. Hieronder vallen alle directe kosten die gemaakt zijn voor inhoudelijke ondersteuning van stichtingen en verenigingen. In 2014 ging het om twee cursussen die gegeven zijn op het Fonds en vijf energiescans die zijn aangeboden aan clubs.

(bedragen x € 1)

Traject Budget 2014 Realisatie 2014 Realisatie 2013

Maatschappelijk welzijn € 1.000.000,-- € 708.150,-- € 670.598,-- Kunst en cultuur € 1.000.000,-- € 705.033,-- € 492.240,-- Educatie € 700.000,-- € 251.120,-- € 297.020,--Sport en vrije tijd € 700.000,-- € 165.295,-- € 335.284,-- Gezondheid € 200.000,-- € 8.415,-- € 132.303,-- Natuur en milieu € 200.000,-- € 295.320,-- € 82.965,-- Projecten in eigen beheer € 200.000,-- € 12.851,-- -

Totaal € 4.000.000,-- € 2.146.184,-- € 2.010.410,--

Aantal positieve beslissingen 250 249

Resultaten 2014

In 2013 werd € 2.010.410,-- gedoneerd aan reguliere projecten. Uit het bovenstaande overzicht blijkt dat het totale bedrag aan donaties voor de reguliere trajecten in 2014 ruim € 100.000,-- hoger is dan in 2013. Opvallend is dat er meer gedoneerd is dan begroot aan natuur en milieu. In de afgelopen jaren was dit juist de sector die achterbleef. En de grootste daling zit nu in de sector gezondheid.

Gezien de bezuinigingen van vooral gemeentes was een toename van het aantal aanvragen te verwachten. Echter, deze toename blijft uit en het lijkt erop dat de aanvragers projecten uitstellen en hun prioriteit leggen bij het ‘overleven’ van eventuele bezuinigingen. Daarnaast speelt een rol dat bestuur en directie zich de laatste jaren kritischer hebben opgesteld ten aanzien van bepaalde aanvragen.

Ouderdom openstaande toekenningenOok in 2014 is consequent nagegaan of stichtingen en verenigingen die een aanvraag indienen, oude projecten al hadden afgerekend. In juni 2012 is als regel ingevoerd dat donatiebrieven nog maar twee jaar geldig zijn. Als gevolg hiervan worden vanaf juni 2014 alle stichtingen en verenigingen aangeschreven die hun donatie na twee jaar niet hebben opgevraagd. Soms blijkt dan dat een project niet door gaat. Daar-naast blijkt regelmatig bij het afrekenen van projecten dat aanvragers niet de complete donatie gebruiken. Als gevolg hiervan was er in 2014 een vrijval van projecten van € 575.171,--.

Beoordelen projectenHet Fonds ontvangt veel aanvragen van projecten die vaak voorkomen. Om dit soort aanvragen zo goed mogelijk te beoordelen is in 2012 besloten korte interne beleidsnotities op te stellen. Hierin staan de uitgangs-punten voor de beoordeling. Het zijn nadrukkelijk geen regels die weergeven waar een aanvrager recht op heeft. Het gaat om interne richtlijnen die worden gebruikt voor een zo eerlijk mogelijke beoordeling. Deze beleidsregels zijn in 2014 actief gebruikt. Daarnaast zijn er beleidsregels bijgekomen voor ‘kunst in de wijk’ en ‘projecten buiten het werkgebied’.

jaarverslaG 2014 - p. 21

Stichting Voedselbos VlaardingenVoedselbos Een voedselbos is een kruising tussen een bos en een tuin. Aan de rand van Vlaardingen is 0,7 hectare land in gebruik-genomen voor deze eigentijdse groenvoorziening waarvan de oogst voor de bewoners van het gebied is. In tegen-stelling tot andere vormen van stadslandbouw waarbij in een herhalende cyclus wordt gewerkt, wordt een voedselbos slechts één keer aangelegd en kan je blijven oogsten van o.a. walnoten-, appel- en perenbomen en vaste kruidige planten. Het voedselbos draagt tevens bij aan biodiversiteit en kan gebruikt worden voor milieueducatie.

natuur en milieu

Resultaten 2014

Stand van zaken traject binnenstedenRevitalisering binnenstedenHet Fonds heeft enkele jaren geleden besloten om € 25.000.000,-- beschikbaar te stellen voor de revitalisering van de binnensteden van Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. Aangezien de gestelde termijn (vijf jaar) voor het indienen van aanvragen voor dit budget in 2013 was verstreken, is aan gemeenten gevraagd om er zorg voor te dragen dat in 2013 de laatste aanvragen werden ingediend. Enkele aanvragen konden helaas niet in 2013 worden afgehandeld en zijn doorgeschoven naar 2014. In de loop van 2014 zijn hierover de laatste besluiten genomen en de onderstaande donaties verleend. Voor Schiedam zijn donaties verleend aan:•de stichting Stadsherstel Schiedam voor haalbaarheidsonderzoeken;•de stichting Stadsherstel Schiedam voor een onderzoek naar de professionalisering van de organisatie;•de stichting Centrummanagement Schiedam voor het professionaliseren van de uitvoerende taken van de centrummanager.

Voor Vlaardingen zijn donaties verleend aan:•de Stichting Stadsherstel Vlaardingen voor de herontwikkeling van het Leski pand.

Voor Maassluis zijn donaties verleend aan:•de gemeente Maassluis voor de aanleg van een passantensteiger;•de gemeente Maassluis voor een plan ter promotie van de binnenstad van Maassluis;•de gemeente Maassluis voor het beweegbaar maken van de Lijndraaiersbruggen.

In de vergadering van 16 september 2014 is besloten een evaluatieonderzoek te doen naar de effecten van de binnenstadsgelden. Eind 2014 is een speciale uitgave van het Journaal van het Fonds verschenen met daarin per gemeente een uiteenzetting van de projecten waarvoor een donatie is verleend vanuit de binnenstadsgelden.

jaarverslaG 2014 - p. 23

jaarverslaG 2014 - p. 24

VermogensbeheerDe uitgangspunten die worden gehanteerd bij het beleggen, staan beschreven in het Besturingsmodel Beleggingen van het Fonds. De financiële doelstelling is het behouden van het kernvermogen. Daarnaast wil het Fonds een rendement behalen van 4% plus inflatie op dit vermogen. Er wordt niet belegd met derivaten of met geleend geld. De visie van het Fonds is dat duurzaam beleggen begint met het kiezen van de beleggings-instrumenten die worden ingezet. In het kader van de nieuwe beleggingsstrategie is in 2011 besloten om alleen te werken met beleggingsinstrumenten, te weten gewone effecten, fondsen en deelnemingen. Daarnaast wordt ingezet op kostenbeheersing. Mede daarom wordt gewerkt met een adviseur en wordt er niet meer gewerkt met actieve mandaten.

Het Fonds belegt bewust niet in grondstoffen vanwege de mogelijke marktverstorende effecten voor de producenten of de groepen die deze grondstoffen (waaronder voedsel) nodig hebben. De afgelopen jaren is gebleken dat het gebruik van (bepaalde) derivaten de stabiliteit van de financiële markten ernstig kan verstoren. Ook blijkt keer op keer dat derivaten grote risico’s met zich mee kunnen brengen. In het beleggingsstatuut is daarom opgenomen dat de directe inzet van derivaten niet is toegestaan, met uitzondering van valutatermijn-contracten in het kader van het afdekken van valutarisico. Er wordt ook niet meer gewerkt met hedgefondsen en het belang hierin is in 2014 definitief afgebouwd.

Internationaal worden door vermogensbeheerders en fondsen duurzaamheidscriteria gebruikt op basis waarvan milieuaspecten, sociale aspecten en corporate governance, worden meegewogen in het beleggings-beleid. In het Engels aangeduid met ESG criteria, dit staat voor Environmental, Social en (Corporate) Governance. Bij de keuze van beleggingsinstrumenten gaat de voorkeur uit naar instrumenten die de ESG criteria hanteren. Voor het gedeelte van het vermogen dat in aandelen wordt belegd, wordt gebruikgemaakt van ETF’s (exchange traded funds). Helaas blijken er maar weinig ETF’s voor handen die rekening houden met de ESG richtlijnen en degenen die dit wel doen, voldoen niet aan de technische (lees: risico beperkende) eisen die het Fonds daaraan stelt.

Het Fonds investeert daarnaast in private equity door deel te nemen in commanditaire vennootschappen (limited partnerships). De aanbieders van deze investeringen hebben een beleid dat ertoe leidt dat ESG onderwerpen worden meegenomen in het beslissingsproces. Echter, de manier waarop dit gebeurt en de intensiteit hiervan blijkt per aanbieder sterk te verschillen.

Resultaten 2014

Activiteiten beleggingscommissieDe beleggingscommissie heeft vijf maal vergaderd in 2014. Daarnaast is in verschillende samenstellingen overleg gevoerd met aanbieders van private equity investeringen. Deze gesprekken gingen over de resultaten van de lopende programma’s en eventuele nieuwe programma’s. In 2014 heeft de beleggings-commissie de beleggingsstrategie, zoals vastgelegd in het Besturingsmodel Beleggingen, zo goed mogelijk gecontinueerd met de nadruk op een consistente wereldwijde spreiding van beleggingen. Hierbij is zij bijgestaan door de VermogensMeesters.

De belangen in private equity zijn verder uitgebreid richting het strategisch niveau. Mede als gevolg hiervan droeg deze beleggingscategorie in 2014 goed bij aan het resultaat. De aandelenportefeuille profiteerde in 2014 in sterke mate van het herstel in opkomende markten en de daling van de euro. Al naar gelang de tactische visie, werden gedurende het jaar specifieke landen onder- of overwogen binnen de strategische grenzen. Binnen de themabeleggingen werden zeer goede resultaten behaald, vooral in Azië. De obligatiestrategie bleef eveneens ongewijzigd met een spreiding van landenobligaties met de hoogste kwaliteit (AAA en AA-rating). Voor niet-euro obligaties was er extra rendement uit valuta. Noemenswaardige wijzigingen vonden niet plaats.

maatschappelijk welzijn

Stichting LETS Ruilwinkel FietsreparatieplaatsIn de LETS Ruilwinkel in Schiedam betaal je met punten in plaats van met geld. Punten kunnen worden verdiend door materialen te ruilen of door het verlenen van diensten. Met de verdiende punten kunnen andere materialen of diensten worden gekocht in de winkel. De winkel is nu uitgebreidmeteenfietswerkplaats.Hier reparerenvrij-willigersfietsenvoormensenmeteenkleinebeurs.Destichting gaat bovendien workshops organiseren om deel-nemerstelerenhoezijzelfhunfietsenkunnenrepareren.

MarktomstandighedenOndanks zeer wisselende economische omstandigheden per regio en toenemende politieke spanningen, was 2014 een positief jaar voor de meeste financiële markten. De centrale banken hadden hier opnieuw een groot aandeel in. Rentes gingen wereldwijd verder omlaag als gevolg van verruimende monetaire maatregelen teneinde de inflatie en economische groei te verhogen.

Vanwege de robuuste groei van de economie in de Verenigde Staten, beëindigde de Federal Reserve in oktober het opkoop-programma van obligaties en was de markt vanaf het laatste kwartaal in afwachting van een renteverhoging. De Europese centrale bank kondigde in mei verdere maatregelen aan om dreigende deflatie tegen te gaan. Ook de Japanse centrale bank kondigde een uitbreiding van obligatie aankopen aan.

Voor obligaties was het wederom een positief jaar, omdat de rentes over een breed front nog verder daalden. De trends in aandelen waren over het algemeen ook positief, hoewel de verschillen per regio groot waren. Bovendien was er veel onrust vanwege de inval van Rusland in de Oekraïne. Hierdoor waren de financiële markten soms zeer grillig met scherpe koersuitslagen tot gevolg. De correcties waren echter van korte duur, waardoor aandelen per saldo een goed jaar beleefden. In grote Aziatische markten zoals India en China was er sprake van herstel. Beurzen van onder meer Brazilië en Rusland daalden vanwege veel politieke onrust en lagere grondstofprijzen.

Evenals in 2013 hadden valuta’s een grote invloed in 2014. Vanaf mei begon de euro aan een forse daling ten opzichte van veel munten als gevolg van de maatregelen van de ECB.

natuur en milieu

Stichting Federatie BroekpolderKlauterwoudStruinbos het Klauterwoud in de Broekpolder is voor kinderen een sportieve uitdaging; zij kunnen er klauteren, klimmen, verstoppertje spelen, spoorzoekertje doen en behendigheidstraining in het labyrint. Kinderen ontwikkelen hier creativiteit en leren te vertrouwen op zichzelf en op elkaar. De speciale toegangspoort waaraan het Fonds financieelheeftbijgedragen,zorgtnietalleenvooreenduidelijke ingang, deze draagt ook bij aan het gezicht van het Klauterwoud en de Broekpolder.

jaarverslaG 2014 - p. 27

Resultaten 2014In 2014 bedroeg het netto rendement (na alle kosten) +13,7%. Hiermee werd de doelstelling van de portefeuille van inflatie +4% ruimschoots overtroffen. Alle beleggingscategorieën droegen positief bij aan dit resultaat. Door het wereldwijde karakter van de beleggingen hadden de valuta’s een grote invloed. Het valuta effect bedroeg +7,9%. Hiermee heeft een volledig herstel plaatsgevonden van het negatieve valutaresultaat in 2013.

De prestaties van de diverse categorieën zijn hieronder in een tabel samengevat. In elke beleggingscategorie werd een goed rendement behaald. Bij het lezen van de tabel moet bedacht worden dat de benchmark in euro’s is en dat in de genoemde percentages ook een valutaeffect zit. Zo hebben beleggingen die genoteerd staan in dollars een hoger rendement gehaald doordat de dollar gestegen is ten opzichte van de euro.

Tabel 1: rendement vergeleken met benchmark

Categorie Rendement Benchmark OmschrijvingPrivate equity 24,6% 18,8% MSCI World index EUR + 2%Aandelen 12,5% 16,8% MSCI World index EURThema’s 16,2% 17,8% MSCI World index EUR + 1%Obligaties 12,4% 9,4% BarCap Euro Government Bond Index EUR

De onderstaande tabel geeft aan wat de effecten zijn geweest van het, tijdelijk, afwijken van de strategie en het selecteren van fondsen en beheerders. Indien de portefeuille volledig conform strategie was belegd en de prestaties van de beleggingen conform marktindices waren geweest, zou het resultaat +11,1% zijn geweest. Het tussentijds afwijken van allocatie zoals beschreven in het besturingsmodel beleggingen (timing) heeft per saldo 2,6% opgeleverd en het afwijken van marktindices (selectie) heeft geen effect gehad.

Tabel 2: rendement per kwartaal en effecten strategie, timing en selectie

Rendementen Q1 Q2 Q3 Q4 TotaalStrategie effect 1,0% 3,5% 3,6% 2,6% 11,1%Timing effect 0,4% 0,3% 1,6% 0,2% 2,6%Selectie effect 0,0% 0,0% -0,1% 0,1% 0,0%Totaal 1,4% 3,8% 5,1% 2,9% 13,7%

Resultaten 2014

jaarverslaG 2014 - p. 28

Hieronder staan de beleggingen, kern en voorzieningenvermogen en de beleggingsopbrengsten over de afgelopen vier jaar weergegeven (in duizenden euro’s).

2014 2013 2012 2011

Private equity 31.283 16.114 12.925 11.332Aandelen 54.522 58.771 57.150 66.755Vastrentende waarden 46.314 48.294 60.706 57.181High Yield - - - 9.140Hedge funds - 8 39 847Beleggingsrekening 22.190 21.873 22.824 1.371

Totaal beleggingen 154.309 145.060 153.644 146.626 Directe beleggingsopbrengsten 2.628 3.197 3.844 4.164

Koersresultaten 15.306 (6.880) 7.551 (6.924)

Totaal Opbrengsten 17.934 (3.683) 11.395 (2.760)

Resultaten 2014

St JozefmavoChallenge Day 2014Helaas neemt het pesten onder middelbare scholieren flinktoe.Metallegevolgenvandien.Slachtofferskrijgeneen lager zelfbeeld, voelen zich eenzaam en verliezen het vertrouwen in leeftijdsgenoten. Met Challenge Day pakt de Vlaardingse St. Jozefmavo het pesten en buiten-sluiten aan. Tijdens deze dag wordt gewerkt aan het vergroten van het zelfvertrouwen bij leerlingen, de negatieve groepsdruk om te zetten in positieve steun, respect te stimuleren en vooroordelen en pesten tegen te gaan.

educatie

YETS FoundationBasketball Program Life CollegeHet Basketball Programma Life College Schiedam is een gezamenlijk initiatief van het Life College en de YETS Foundation. Het doel? Voorkomen dat sociaal zwakkere leerlingen het verkeerde pad kiezen. Teamsport is daar-bij het hoofdinstrument. Het basketballteam dat vijftien tot dertig leerlingen groot is, krijgt naast basketball huiswerk-begeleiding en neemt deel aan activiteiten voor betere sociale integratie.

sport en vrije tijd

De jaarrekening 2014 is opgesteld in overeenstemming met Richtlijn 640 Organisaties-zonder-winststreven. Onderstaande informatie is ontleend aan de statutaire jaarrekening 2014, zoals deze door het Bestuur op 31 maart 2015 is vastgesteld en goedgekeurd.

Activa 2014 2013 Vaste activa Kantoorpand 1.348.000 1.408.000 Andere vaste bedrijfsmiddelen 16.330 14.339 1.364.330 1.422.339Financiële vaste activa 1) Private equity 31.282.755 16.113.822 Aandelen 54.522.084 58.770.993 Vastrentende waarden 46.314.149 48.294.763 Hedge funds - 7.801 Liquiditeiten 2) 22.189.885 21.873.080 154.308.873 145.060.459Vlottende activa Vorderingen en overlopende activa 35.409 48.906 Liquide middelen 449.321 2.270.868

Totaal activa 156.157.933 148.802.572

Passiva 2014 2013 Eigen vermogen Kapitaal 125.000.000 125.000.000 Inflatiereserve 3) 10.692.159 9.348.672 Continuïteitsreserve 6.160.000 6.030.000 Bestemmingsreserve 4) - 2.105.920 Overige reserves 5) 3.629.938 (11.881.941) 145.482.097 130.602.651Kortlopende schulden en Schulden aan leveranciers 9.569 1.023 overlopende passiva Projectverplichtingen 6) 10.578.255 18.090.158 Belastingen en premies sociale verzekeringen 29.550 55.871 Overige schulden en overlopende passiva 58.462 52.869 10.675.836 18.199.921

Totaal passiva 156.157.933 148.802.572

Balans per 31 december 2014

Financieel overzicht

jaarverslaG 2014 - p. 31

jaarverslaG 2014 - p. 32

2014 Begroting 2014 2013

Baten 7)Netto baten uit vermogen 2.530.898 3.286.000 3.092.625Overige opbrengsten 26.338 26.500 25.720Koersresultaten, gerealiseerd en ongerealiseerd 15.305.715 2.014.000 (6.880.404)

Som der baten 17.862.951 5.326.500 (3.762.059)

LastenPersoneelskosten 304.643 323.900 304.256Afschrijving op materiële vaste activa 5.000 10.000 8.792Waardeverandering materiële vaste activa 8) 60.000 - 37.000Huisvestingskosten 75.197 96.600 61.509Communicatiekosten 81.780 100.000 49.095Kantoorkosten 59.263 56.200 44.226Algemene kosten 52.584 71.500 66.576Bestuurskosten 68.105 68.000 68.105

Som der lasten 706.572 726.200 639.559

Projectbestedingen 9) toegekende projecten in verslagjaar (2.839.253) (3.800.000) (6.200.391)kosten projecten in eigen beheer (12.851) (200.000) -vrijval projectverplichtingen 575.171 100.000 465.366

Totaalbedrag aan verstrekte donaties (2.276.933) (3.900.000) (5.735.025)

Saldo staat van baten en lasten 14.879.446 700.300 (10.136.643)

Financieel overzicht

Staat van baten en lasten

Toelichting1) Het vermogen van Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. is voornamelijk belegd in beursgenoteerde aandelen, private equity investeringen en obligaties. Bij de berekening van de grootte van het vermogen van Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. zijn de beurskoersen per 31 december 2014 als uitgangspunt genomen.2) De liquiditeiten van Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. worden aangehouden in rekening-courant of geldmarkt fondsen.3) In 2010 is gekozen voor een vermogensstrategie waarin een voor inflatie gecorrigeerd kernvermogen op langere termijn het uitgangspunt is. Derhalve is met ingang van 2011 een inflatiereserve gevormd op basis van de gemiddelde inflatie over het boekjaar.4) De bestemmingsreserve is gevormd voor specifiek benoemde projecten die een aanzienlijk beslag op het vermogen leggen (traject binnensteden). 5) De overige reserves hebben betrekking op de na dotatie aan de andere reserves resterende saldi volgens de staat van baten en lasten. De reserve dient tevens voor de verwerking van de risico’s die verbonden zijn aan de beleggingsportefeuille.6) Ultimo 2014 is de projectverplichting inzake toegezegde en nog niet uitbetaalde toegekende projecten ruim € 10,1 miljoen euro (in 2013 ruim 18 miljoen euro).7) Het in aandelen en obligaties belegde vermogen genereert jaarlijks dividend en couponrente. Het dividend is, evenals voorgaande jaren, uitgekeerd in contanten. Dit contante dividend is aangewend om de activiteiten en donaties van Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. te financieren. De contante opbrengst omvat de saldi van het contante dividend en couponrente aangevuld met overige opbrengsten, zoals de renteopbrengsten uit de aangehouden liquiditeiten.8) Dit betreft een waardevermindering van het pand Schiedamseweg 53. 9) Sinds 1991 tot en met 2014 heeft Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. een bedrag van € 95.579.198,-- aan donaties toegezegd.

educatie

Stichting Samen SchrijvenInrichten van de studio Samen SchrijvenIn het historische centrum van Vlaardingen is de studio Samen Schrijven ingericht. Een plek waar Nederlands-talige laaggeletterden uit de anonimiteit worden gehaald en het taboe hierop wordt doorbroken. Het is een plek waar je kan lezen en schrijven met hulp van vrijwilligers. Er wordt naschoolse begeleiding gegeven en onder-steuning bij (taal)cursussen op de computer. Ook kun je er lezen en luisteren met een koptelefoon en computer als hulpmiddel.

Staat van baten en lasten

De Kleine AmbassadeSchavUITagendaDe SchavUITagenda is er voor kinderen van groep vijf tot en met acht, samengesteld door kinderen in Schiedam. Kinderen mogen niet alleen meedenken met de programmering van kindervoorstellingen in culturele instellingen, maar werken ook samen met leerkrachten en culturele en historische instellingen aan de ontwikkeling van lespakketten. Een mooi voorbeeld van kinder- participatie waarbij met veel partijen in de stad wordt samengewerkt.

kunst en cultuur

Door de goede beleggingsresultaten (baten ruim € 17.800.000,--) is het eigen vermogen van het Fonds sterk toegenomen. De overige reserve die per 31 december 2013 bijna € 12.000.000,-- negatief was, is hierdoor nu € 3.600.000,-- positief. Daarnaast valt op dat de post projectverplichtingen ook enorm is afgenomen. Op 31 december 2013 was deze nog ruim € 18.000.000,--, per 31 december 2014 is dit bedrag afgenomen tot € 10.600.000,--. Dit komt vooral doordat de laatste projecten zijn toegekend in het kader van de binnenstadsgelden en doordat er veel grote projecten in 2014 van start zijn gegaan of zijn afgerekend. Daarnaast is consequent doorgegaan met het aanschrijven van oude projecten. Dit heeft in 2014 een vrijval opgeleverd van € 575.000,--.

De kosten van de organisatie zijn, indien de post waardevermindering materiële vaste activa buiten beschouwing wordt gelaten € 80.000,-- minder dan begroot en nagenoeg gelijk aan 2013. Dit wordt veroorzaakt doordat minder is uitgegeven dan begroot aan huisvestingskosten, communicatiekosten en algemene kosten. Het spreekt voor zich dat bestuur en directie tevreden zijn over het financiële beleggingsresultaat van 2014 en de beheersing van de organisatiekosten.

Financieel resultaat 2014

Financieel overzicht

jaarverslaG 2014 - p. 35

jaarverslaG 2014 - p. 36

Aantal aanvragen 2014 2013

Ontvangen 342* 353Vervallen 8 6

Totaal 334 347

Aantal donaties 2014 2013

Verstrekt / toegewezen 229 215Verstrekt oude jaren 21 34

Totaal verstrekt 250 249

Afgewezen 76 88Aangehouden / in behandeling 29 44

Totaal behandeld 355 381

Toegewezen aanvragen naar looptijd ** 2014 2013

Eenmalig 244 244Eenmalig als garantiestelling 6 5Meerjarig - -

Totaal 250 249

Financieel overzicht

Statistische gegevens

Toegewezen projecten naar 2014 2013aandachtsgebied **

Maatschappelijk welzijn 80 87Gezondheid 2 2Natuur en milieu 10 9Educatie 22 24Sport en vrije tijd 43 35Kunst en cultuur 85 83Binnenstad 8 9

Totaal 250 249

Toegewezen project naar gemeente** 2014 2013

Maassluis 37 41Schiedam 113 107Vlaardingen 91 87Rotterdam 1 -Regionaal 7 14Overig 1 -

Totaal 250 249

* In 2014 zijn 341 aanvragen ontvangen. Voor één project is een tweede aanvraag ingediend.** Het totaal aantal projecten is het aantal projecten waaraan in 2014 een donatie is verstrekt plus het aantal oude projecten waaraan in 2014 een donatie is toegezegd.

sport en vrije tijd

Jouw ideeBewegen met kinderenZeven jongeren in Schiedam hebben een speciale sportdag in de Margriethal georganiseerd voor kinderen tussen de zes en vijftien jaar. Veel ouders van de deel-nemerszijnfinancieelniet instaatomdekindereneensport te laten beoefenen. Tijdens de sportieve dag konden de kinderen handballen, voetballen, basketballen, badminton spelen en volleyballen.

Statistische gegevens

jaarverslaG 2014 - p. 38

Communicatie

In 2014 is, naar aanleiding van de voornemens in het meerjarenbeleid, actief gewerkt aan de positionering van het Fonds. Er wordt gecommuniceerd op basis van een jaarplan. Hierbij worden drie kernwaarden consequent benadrukt: actief, vernieuwend en het verschil makend. Er worden regelmatig persberichten uitgegeven. Daarnaast is driemaal een Journaal uitgegeven (twee reguliere Journaals en één voor de binnenstads-gelden). Tevens wordt actief gecommuniceerd via Twitter, Facebook en de website. In december 2013 is bovendien gestart met een digitale nieuwsbrief, deze is in 2014 consequent verstuurd en hierop zijn inmiddels bijna 400 geïnteresseerden geabonneerd.

In 2014 is besloten om het logo van het Fonds aan te passen. Het nieuwe logo is iets strakker en wordt weergegeven tegen een witte achtergrond. Hierdoor komen foto’s van projecten beter tot hun recht en is het logo beter bruikbaar voor digitale media. Op 19 januari 2015 is het nieuwe logo onthuld. Echter, de voor- bereidende werkzaamheden hebben grotendeels in 2014 plaatsgevonden.

In het laatste kwartaal van 2014 is door een extern bureau onderzoek gedaan naar de behoeften en ambities van stichtingen en verenigingen in Vlaardingen. Tijdens een dialoogsessie is met een groep van ongeveer twintig deelnemers doorgepraat over de uitkomsten van het onderzoek. Uit het onderzoek is een aantal nuttige aanknopingspunten naar voren gekomen die kunnen worden gebruikt voor toekomstig beleid.

De gemeentes organiseren regelmatig workshops over fondsenwerving voor stichtingen en verenigingen. Dit leidt vaak tot extra aanvragen en daarnaast is het een interessant platform voor het uitwisselen van ervaringen en het leggen van nieuwe contacten met (potentiele) aanvragers. In 2014 is deelgenomen aan de fondsen-wervingsavond van de gemeente Schiedam.

In september 2012 is een spreekuur ingesteld voor mensen die overwegen om gebruik te maken van de mogelijkheden van het Fonds. Inmiddels is gebleken dat dit spreekuur in een grote behoefte voorziet. Aanvragers komen op deze manier al in een vroegtijdig stadium in aanraking met het Fonds. En het spreekuur maakt het voor de aanvragers makkelijker om een aanvraag in te dienen. Voor de medewerkers van het Fonds biedt de bespreking van aanvragen de mogelijkheid om aanvragen tijdig ‘bij te sturen’.

kunst en cultuur

De KroepoekfabriekVlaardingen SupertalentOp zondag 30 november werd in De Kroepoekfabriek de finalegehoudenvanVlaardingenSupertalent.Uitdeviervoorrondes bleek al dat Vlaardingen barst van het talent; van rap tot dans en van swing tot rock. Tien acts gingen door naar de finale.DeKroepoekfabriek organiseerdedeze talentenjacht in samenwerking met Waterweg Wonen en wijkcentra, bewonerscommissies, scholen en lokale festivals. Het doel achter ‘Vlaardingen Supertalent’ was de talentontwikkeling te stimuleren en nieuw publiek te interesseren voor cultuur.

Het bureau houdt graag goed contact met de aanvragers, bijvoorbeeld via het spreekuur. Ook willen we graag zien hoe het geld wordt besteed. De directie en medewerkers bezoeken daarom regelmatig projecten. Ook dit jaar zijn weer veel projecten bezocht. Vaak betreft het een opening, maar soms gaan we ook op een ander moment langs.

De directeur heeft regelmatig contact met lokale fondsen die in dezelfde regio actief zijn zoals het De Grootfonds, het Gemeen-schapsfonds Schiedam en het Weeshuis der Hervormden. Daarnaast participeert Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. in het Rotterdamse Fondsenoverleg. Het Fonds is een actief lid van de Vereniging van Vermogensfondsen in Nederland (FIN) en neemt deel aan de werkgroep Toetsing Rendement op Vermogen (TROV) van de FIN. Daarnaast maakt het Fonds sinds 2014 onderdeel uit van een groep Europese regionale fondsen die ervaringen uitwisselt en beleidsonderwerpen bespreekt die voor alle regionale fondsen van belang zijn.

Foto

graa

f: S

tefa

n va

n Al

phen

Gemeente MaassluisAanleg passantensteiger en sanitaire voorzieningen binnenhavenMet een passantenhaven wordt Maassluis aantrekkelijker gemaakt voor de pleziervaart. De Geerkade West bleek de meest geschikte locatie te zijn voor het aanleggen van een passantensteiger; onder andere vanwege de rustige ligging en de korte loopafstand naar het historische centrum. Vanwege het grote getijdeverschil is er gekozen voor een drijvende steiger.

Binnensteden

In 2014 hebben er geen personele wijzigingen binnen het bureau plaatsgevonden. Wel is besloten om vanaf 1 oktober 2014 de arbeidscontracten van drie werknemers tijdelijk uit te breiden met elk acht uur in verband met de toegenomen werkzaamheden binnen het Fonds.

Directeur De heer drs. J Massaar

Projectleider Mevrouw C. van der Zwan

Office-Manager Mevrouw P. van ‘t Hof

Medewerker communicatie & projecten Mevrouw K. Jacobs

Financiële administratie Ernst & Young

Accountant De heer M. van Ginkel PricewaterhouseCoopers N.V.

Directie en medewerkers

jaarverslaG 2014 - p. 41

jaarverslaG 2014 - p. 42

Onderstaand treft u een opsomming van de instellingen of projecten aan, waaraan het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. in het jaar 2014 financiële steun heeft verstrekt of toegezegd.

BinnenstedenlGemeente Maassluis Promotie Binnenstad MaassluislGemeente Maassluis Beweegbaar maken Lijndraaiers- bruggenlGemeente Maassluis Aanleg passantensteiger en sanitaire voorzieningen binnenhaven lStichting Beschermd Stadsgezicht Schiedam Haalbaarheidsonderzoek Theater De TeerstooflStichting Centrummanagement Schiedam Professionaliseren uitvoerende taken van de centrummanagerlStichting Stadsherstel Vlaardingen Herontwikkeling LeskipandlStichting Beschermd Stadsgezicht Schiedam Haalbaarheidsonderzoeken 2014

lStichting Beschermd Stadsgezicht Schiedam Professionalisering Stadsherstel

maatschappelijk welzijnlStichting Vele Vlaardingers Eén Huis Internationale Vrouwendag 2014lStadsgehoorzaal Risicoprogrammering 2014lBewonersvereniging Kethel-Oost Wijkfeest 2014lOranjevereniging Wilhelmina Kethel Koningsdag Schiedam Kethel 2014lStichting Activiteiten Groep Groenoord Groenoord ZomerfeestlCKC Maassluis Koningsdag 2014lStichting Halen en Brengen VL.Loggerfestival 2014lStichting Brandersfeesten Brandersfeesten 2014lStadsgehoorzaal PeuterFestival 2014lBurgerinitiatief Het BadparklStichting Evenementen Promotie Schiedam OuderenfestivallBurgerinitiatief Opknappen skatebaanlStichting Demet ‘Moeders gaan er voor’

lStichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen Viering Nationale Gedenkdagen 2014lWerkgroep Sociaal Toerisme Nivon VakantiewekenlStichting vrienden van MSV’71 Koningsdag 2014lBurgerinitiatief KlusteamlStadsgehoorzaal Vlaardings UitFestival 2014lAlevitische Vrouwen Nederland Koorwedstrijdl‘Jouw idee’ Koffie METlStichting Zomerterras Zomerterras 2014lStichting VAGE Maasboulevardfeest 2014lStichting Welzijn Schiedam Samen SterklStichting Historische Zitmuren Buurtbank VOP wijklStichting De Mikkies Mikkietrekker en -kar en theaterachterwandlStichting Stadstuinieren Voedselbank Schiedam Aggregaat voor pomplStichting Elivia Elivia Kids daglStichting Dag zonder Drempels Dag zonder Drempels 2014

Projectenoverzicht 2014

lAlevitische Vrouwen Nederland Koorwedstrijden

Het doel van de stichting is om vrouwen te stimuleren bij hun talent, zelfstandig-heid, persoonlijke groei en participatie in de maatschappij.

lStichting Non-foodbank Maassluis Moeders in armoedelStichting Olivier Woudhoek Open Lucht FilmfestivallStichting Non-foodbank Maassluis Aanschaf apparatuurlStichting Flagen Vormen van herinneren 2014lStichting Het Blauwe Hek Het starten van een winkel/thee- schenkerij in MaassluislCJV Schiedam Zomerkampen 2014lDe Kleine Ambassade Kinderen en ArmoedelStichting MoVe Beursvloer Vlaardingen 2014lStichting van het Kind Het WIJ-magazinelKidsbouwdorp Schiedam Kidsbouwdorp 2014lStichting On Wheels Aangepaste camperlCBS Het Spectrum Ontwikkelen speelpleklStichting Varend Corso Westland Varend Corso 2014lStichting Activiteiten Hoofdstedenbuurt Boomhut voor de bouwspeelplaatslStichting De Rode Mijter Company Sinterklaas Live

lStichting Evenementen Promotie Schiedam Sinterklaas Paleis 2014lChristelijk Kampwerk Maassluis Kampweek 2014lDiaconaal Missionair Centrum De Windwijzer Brochure ‘Veel voor weinig of voor niets’lStichting VAGE Live op straatlStichting Meredia ‘Hoe zit het bij ons thuis?’lVlaardingse Reddingsbrigade Bike-teamlStichting Vele Vlaardingers Eén Huis Meldpunt DiscriminatielStichting Evenementen Promotie Schiedam Sinterklaas intocht 2014lStichting Stadshart Maassluis Kerstmarkt 2014lStichting Myosotis Maassluis Disco voor mensen met een beperking en seniorenlDiaconaal Missionair Centrum De Windwijzer Programma Vredesweek 2014lTimon Werving en selectie van vrijwilligers voor jongerenlCJV Vlaardingen Sint Nicolaasintocht 2014

lStichting WijWijk Wij-coöperatie SchiedamlStichting Voedselbank Schiedam KerstdinerlStichting Cultuur en Recreatie Zuid-Holland EK Stoneskimming 2014lStichting LETS Ruilwinkel FietsreparatiewerkplaatslStichting Jeugdstad Vlaardingen Jeugdstad 2014 lPopUpTV Glazen huis in Winterland SchiedamlStichting Voedselbank Schiedam KerstprojectlNationale Vereniging De Zonnebloem, regio Schiedam Vakantieweek 2015lStichting Walenjack Viering YaldahlStichting Elckerlyc Bijdrage Feestdagen 2014

lStichting Cultuur en Recreatie Zuid-Holland | EK Stoneskimming ‘14

Bij ‘stone skimming’ voert de menselijke maat de boventoon. Iedereen, jong en oud, kan mee doen.

jaarverslaG 2014 - p. 44

lStichting Multicultureel Schiedam KansencentrumlStadsgehoorzaal PeuterFestival 2015lStichting Elckerlyc Thuis - Balkonscènes in Vlaardingen over VlaardingenlStichting Halen en Brengen VL Loggerfestival 2015lStichting De BuurTvrouw BuurTwinkellStichting Pluspunt Theaterwerkplaats voor Oudere Rotterdammers (TOR)lStichting Kronoz De BalladelStichting Aandachtscentrum Vlaardingen Verbouwing Groene LuikenlStichting Geuzenverzet Geuzenpenning 2014lStichting Senior Web Rijnmond Aanschaf tablets

lStichting Intorno Ensemble Kinderen van ToenlStichting Hof in Zuid Inrichten keuken in het wijkservice- puntlStichting Karperhoeve De Boeren Karperhoeve Markt 2014lStichting Pimp je wijk Pimp je wijk 2014

gezondheidlStichting Onder Eén Dak Expertmeeting op het gebied van zorg en ondersteuning op afstandlStichting Dona Daria Project ‘Ze zijn toch niet gek?’

natuur en milieulDiergaarde Blijdorp Nieuw verblijf MhorrgazellenlBurgerinitiatief Duurzaamheidsprogramma 2014lBurgerinitiatief De BuurtbezemlWijk- en Bewonersvereniging Spaland Natuurspeeltuin Kethelpoort SchiedamlStichting Federatie Broekpolder KlauterwoudlVlaardingse Pluimvee en Konijnenliefhebbers Vereniging Jongdierendag en winter- tentoonstelling 2014lStichting Voedselbos Vlaardingen Voedselbos

lStichting Waterpoort Vlaardingen Drijvend bezoekerscentrumlMidden-Delfland Vereniging Stad-LandlStichting Boombehoud Vlaardingen Verplaatsen plataan naar een nieuw schoolplein

educatielLentiz Mutoda 2014lDe Kroepoekfabriek De Kroepoek Academie met TalentcoachinglStichting Flagen Vrijheid, daar zit wat achter lOBS de Taaltuin Inrichten buitenruimtelStichting Aanzet Vlaardingse Zomerschool 2014lStichting Samen Schrijven Inrichten van studio Samen SchrijvenlStichting Openbare Bibliotheek Maassluis|Midden-Delfland Taalpunt MaassluislDe Kleine Ambassade Kik’r TVlProNovaCollege Aanschaf personenbuslCultuur is voor iedereen Mini do you think you can sing?lStichting Openbare Bibliotheek Maassluis|Midden-Delfland Programma 2014-2015lKBS De Hoeksteen Opknappen kleuterplein

Projectenoverzicht 2014

lDe Kleine Ambassade Kik’r TV Kik’r TV wordt gemaakt voor en door kinderen. De Kleine Ambassade betrekt kinderen met Kik’r TV niet alleen bij hun leefomgeving, maar stimuleert hen ook om een eigen mening te vormen.

lSint Jozef Mavo Challenge Day 2014lStichting Waterweg Bibliotheek Jeugdwerkplaats opzetten en inrichtenlDe Kroepoekfabriek Het Jongerendebat: Laat je horen! 2014lOBS Startblok Aanpassen schoolpleinlStichting Openbare Bibliotheek Maassluis|Midden-Delfland Nationale Voorleesdag: lezen is een feestlProNovaCollege Aanschaf apparatuur voor training theorie examens rijbewijslStichting Platform Ander Vlaardingen Tentoonstelling voor de Democratie fabrieklStedelijk Gymnasium Schiedam Shell Eco-marathonlStichting PRIMO Groen schoolpleinlSint Jozefschool Schiedam Duurzaamheidsprojecten

sport en vrije tijdlBridgeclub de Vijfsluizen Aanschaf materialenlTennisvereniging Schiedam Noord Vervoer Jeugdkamp 2014lHBSS Vervangen kozijnen

lBridgeclub DC Holy Aanschaf materialenlStichting Schiedam Cricketstad Streetcricket SchiedamlStichting Azhar Azhar in beweginglTennisvereniging Rebounce Jeugdkamp 2014lHondenschool Woef Vlaardingen Aanpassingen trainingsveldlMaassluise Bridgeclub De Haven Aanschaf materialenlStichting Op Dreef Vlaardingen Sport- en speldaglStichting Vlaardingen in beweging Aanschaf van een driewielfietslWandelvereniging Blauwe Vaasje Haring en Bier WandeltochtlRK Sportvereniging Excelsior ‘20 Jeugdkampl‘Jouw idee’ Oranje kick-offlScouting Burgemeester Van Haaren Vervangen twee wandketelslVlaardingsche Football Club Jeugdkamp voor G-JuniorenlDie Flardingha Ruiters Renoveren oude stallenlC&FC Hermes-DVS TentenkamplStichting De Cultuurbrigade Klaver 5 FestivallStichting Concours Schiedam 24ste Marching & Music, Majorette- en Showconcours

lStichting Music4Fun Maassluis Aanschaf muziekinstrumentenlVereniging Allez Tirer Ventilatiesysteem in de jeu de boules hallSoftbal- en Honkbalvereniging Schiedam Onderhoud aan het daklScouting Burgemeester Van Haaren Verbouwen zeilsloep Erik Willem tot motorsloeplSchiedamse tennisclub Spieringshoek Tennistoernooi/cliniclVoetbalvereniging Kethel Spaland Organisatie van de 4e KethellooplHandbalvereniging Ventura Jeugkamp 2014lBridgeclub Emma Vlaardingen Accommodatie lStichting Vlaardingen Turnt en Beweegt Aanschaf toestellen nieuwe turnhal

lStichting De Cultuurbrigade Klaver 5 Festival

Met dit twaalfdaags festival zorgt de Cultuurbrigade voor meer reuring op het terrein van Park Klaver 5 en voor bekendheid van deze plek onder de bewoners van Vlaardingen en omstreken.

jaarverslaG 2014 - p. 46

lHockeyclub Spirit Jeugdkamp 2014lYETS Foundation Basketball Program Life College SchiedamlStichting Indoor Cup Softball Indoor Softbal toernooi 2015lTafeltennisvereniging Scyedam Round the Table Stars - IBS AbabillTafeltennisvereniging Scyedam Round the Table Stars - Outdoor competitielStichting Vlaardingse Judo Vrienden Internationaal judo toernooi 2015lSchermvereniging Trefpunt Vlaardingen Twee toernooienlAlgemene Bridge Vereniging Maassluis Aanschaf materialenlC&FC Hermes-DVS Reparatie en herstel overdekte tribune

l‘Jouw idee’ Bewegen met kinderenlNederlandse Kleurkanarie Club De Dutch Open 2014lBiljart Club De Vliet Aanschaf materialenlStichting Vlaardingse Judo Vrienden Groot Vlaardingen Judo-toernooi 2014lTennisvereniging Schiedam Noord Tennisclinic

kunst en cultuurlStichting Maassluise Muziekweek 55ste Maassluise MuziekweeklStichting Buitenbios Vlaardingen Herstart Filmtheater Het ZeepaardlGospelkoor Expression JubileumconcertlStichting vrienden van de Muziekgroep De Erkertjes Aanschaf instrumentenlStichting Jeugdmusicalkoor Applaus Uitvoering GrimmsalabimlStichting Culturele Evenementen Maassluis Filmfestival Maassluis 2014lStichting Big Ben De Vlaardingse Beiaardweken 2014lStichting Centrum Kunst Educatie Kade 40 Culture Candy 2014lStichting Kunstwerkt Tentoonstellingsprogramma 2014

lBrass Ensemble De Bazuin ConcertlKamerorkest Touché La Serva Padrona, een kameroperalStichting Het Dak Op Het Gebeuren in het WestenlGloria Toonkunst Vlaardingen Concert - Messiah van HandellStichting Openbare Bibliotheek Maassluis|Midden-Delfland Peuterdag 2014lStichting Reis van de Razzia Archiveren van Oral History interviewslStichting Korte Haven Concert Klassiek concertlShowbrassband Thalita Nieuwe UniformenlStichting Mooi Werk Hollandse HuiskamerslWaterwegkoor Maassluis Meezingspektakel ‘Maasluis Vol-Koren’ 2014lStichting Mareado Projecten 2014lOrgelcommissie Immanuelkerk Maassluis Concert Magré en Carina Boschenbroek 2014lJenevermuseum Jeneverfestival 2014lKoor The Balance Jubileumconcert lGroen van Prinstererlyceum Klokkenspel

Projectenoverzicht 2014

lWaterwegkoor Maassluis Meezingspektakel ‘Maassluis Vol-Koren’

Wat begon als een wal-activiteit tijdens het Varend Corso is uitgegroeid tot een geweldig evenement met diverse koren uit de regio en bekende zangers.

lStichting Latertheater Festival KlezMeer naar WaterwegenlStichting Wennekerpand Week van de Amateurkunst 2014lStichting Schiedamse Theaters The Rolling Stones Touring BandlStichting Meredia Kerst Wandel TheaterlStichting SuikerZoetFilmFestival Suikerzoet Filmfestival 2014lStichting Metamorphose Nacht van de Nacht TegenlichtlArtes Cumulatae De Nacht van de GeschiedenislStichting Talentproof Schiedam Theaterproductie 2015 (1)lStichting Talentproof Schiedam Theaterproductie 2015 (2)lStichting Multicultureel Schiedam Dialoogactiviteiten iftar-kerstontbijtlStichting Erfgoed Vlaardingen Open MonumentendaglStedelijk Museum Schiedam Tentoonstelling Herman de Vries lAlevitisch Cultureel Centrum Rijnmond Koorlessen voor jongeren met een lichamelijke/geestelijke beperkinglStichting Lichtsporen Kiek SchiedamlStichting Kunstalliantie Verborgen Stegen SchiedamlStichting Opera aan de Schie Festival Opera aan de SchielFilmclub Maassluis Jubileumprogramma 2015

lChr. Kamerkoor Maassluis Uitvoering Misa Criolla en Navidad NuestralStichting Culturele Evenementen Maassluis Weekend van de CultuurlStichting ‘t Huis te Poort Cultureel seizoen 2014-2015lDe Kroepoekfabriek Vlaardingen SupertalentlStichting Cultuur en Recreatie Zuid-Holland LandArt VlaardingenlStichting Culturama Wereldmuziekfestival Verueño 2014lStichting Westvest 90 Concertseizoen 2014-2015lKerkvoogdij Hervormde Gemeente Kethel en Spaland Avondmuziek en GospelsoundlDe Kroepoekfabriek Professionalisering vrijwilligerslStichting Jazzpodium Waterweg Seizoen 2014-2015lShantykoor Die Maeze Sanghers Aanschaf verenigings-overhemden met logolStichting Halen en Brengen Kerstconcerten in de Grote KerklStichting Kronoz Kronoz verbindtlJeugdtheater Opslag voor Cacao Poten omhoog!lStichting Sint Janskerk Schiedam Aanpassing en uitbreiding van de geluidsinstallatie

lToonkunstkoor Schiedam Uitvoering RossinilZangvereniging Stand Together Concert in De KorenbeurslChr. Muziekvereniging Harpe Davids Najaarsconcert 2014lChr. Harmonievereniging Sursum Corda Najaarsconcert 2015lJenevermuseum ‘Sterke verhalen voor bij de borrel’lTaskforce Basiliek Aanlichten van de LiduinabasilieklStichting Jeugdtheaterhuis ZH ‘Tussen er was eens ... en ze leefden nog lang en gelukkig’lBelangen-en Bewonersvereniging De Plantage Aankoop drie beelden van Herman de VrieslStichting Openbare Bibliotheek Maassluis|Midden-Delfland Maarten ‘t Hart en Een vlucht regenwulpen

lStichting Meredia Kerst Wandel Theater

Met kleinschalige activiteiten wil stichting Meredia mensen uit verschillende culturen van elkaar laten leren.

jaarverslaG 2014 - p. 48

lStichting Internationale Orgelweek Vlaardingen Internationale Orgelweek 2015lStichting Kollekties Jan Anderson Brochure Tweede WereldoorloglDe Kleine Ambassade SchavUITagendalStichting vrienden van de Muziekgroep De Erkertjes ‘Met inzet en plezier ons doel bereikt’lStichting Stolpersteine Schiedam Tentoonstelling ‘Geen kinderspel’ en plaatsen StolpersteinenlStichting Matthaus Passion Uitvoering Matthaus Passion van J.S. Bach 2015lStichting Project Muziek & Handicaps Rolantino’s ‘Wij gaan ervoor 2015’lStichting Maassluise Kunstenaars Kunst- en Atelierroute 2015

lStichting Waterweg Bibliotheek Voorzieningen voor toegankelijkheid aanbrengenlStichting Exploitatie molen Aeolus Reduceren vochtproblematieklStichting De Schiedamse Molens Reconstructie zomerhuisje BabbersmolenlStichting De Schiedamse Molens Restauratie Molen de VrijheidlStadsgehoorzaal ‘Theater maak je zelf’lStichting Beukenhof Herplaatsen glas-in-loodlStichting Kronoz Kronoz inspireertlKoninklijk Schiedams Mannenkoor Orpheus Uitvoering Roel van OostenlStichting Multifunctioneel centrum Koningshof Film en GeluidlRijnmondband Vervanging uniformenlStichting Hollands Glorie Maassluis Vervangen vlam- en steunpijpenlStichting Maassluise Kunstenaars Kunst- en atelierroute 2014

Projectenoverzicht 2014

lStichting Exploitatie molen Aeolus Reduceren vochtproblematiek

Het voegwerk van de Vlaardingse molen moet worden vervangen om het metsel- werk van de molenwand weer waterdicht te kunnen krijgen en lekkages in de toekomst te voorkomen.

Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.Kimberley JacobsJohn Massaar

FreeLans B.V.

Samenstelling en eindredactie

Productie

Concept Freelans B.V. Teksten projecten Nathalie Lans Vormgeving Eva Winkelman

Fotografie

Contact

Telefoon (010) 475 40 33 Fax (010) 475 40 35 E-mail [email protected] Internet www.fondssv.nl

Archief Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., FreeLans B.V., en gebruik materiaal met toestemming van de betrokken instanties.

Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.Schiedamseweg 533134 BB Vlaardingen

Colo

fon

FONDSschiedam vlaardingen e.o.

Maatschappelijk welzijn Gezondheid natuur en Milieu educatie sport en vrije tijd kunst en cultuur