Folder vrijwilligerswerk Wielewaal

Click here to load reader

 • date post

  23-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  213
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Informatie over vrijwilligerswerk en stages bij Stichting Wielewaal. Ontdek hoe leuk het is om kinderen en jongeren met een beperking een onvergetelijke tijd te bezorgen!

Transcript of Folder vrijwilligerswerk Wielewaal

 • VAKANTIEPLEZIER VOOR KINDEREN EN VOLWASSENEN MET EEN BEPERKING

  VRIJWILLIGERSFOLDER

  Lekker lui in de vakantie? Mooi niet!

  Ontdek hoe leuk het is om kinderen en volwassenen

  met een beperking een onvergetelijke tijd te bezorgen!

 • VAKANTIEPLEZIER VOOR KINDEREN EN VOLWASSENEN MET EEN BEPERKING

  2 Wielewaal

 • VAKANTIEPLEZIER VOOR KINDEREN EN VOLWASSENEN MET EEN BEPERKING

  Stichting Wielewaal

  Regentesselaan 20-261217 EG Hilversum

  tel. 088 122 44 00fax 088 122 44 88

  info@wielewaal.nlwww.wielewaal.nl

  @stichtingwielew

  Triodos Bank BIC: TRIONL2UIBAN: NL02TRIO0784714967

  INGBIC: INGBNL2AIBAN: NL32INGB0003733847

  ma. t/m vr. 9.00 - 17.00 uur

  stichtingwielewaal

  Even weg uit de sleur van alle dag. Even ontspan-nen, nieuwe mensen leren kennen, nieuwe plaatsen ontdekken en doen waar je zin in hebt. Wij denken dat iedereen dit op zn tijd nodig heeft. Voor mensen met een beperking en hun ouders is dit vaak niet zo vanzelfsprekend. Als vrijwilliger kun jij het verschil voor hen maken!

  Wielewaal organiseert logeer- en vakantieactiviteiten voor kinderen en volwassenen met een beperking. Alle activiteiten worden begeleid door vrijwilligers. Natuurlijk sta je er nooit alleen voor. In deze folder lees je wat jij als vrijwilliger van de activiteiten kunt verwachten.

  Ga een keer mee en ervaar zelf hoe leuk het is om samen met gehandicapte jongeren vakantie te vieren.

  Veel plezier!

  Maak het mee! INHOUDWAT KUN JE DOEN? 4

  WANNEER KUN JE MEE 5

  GOED VOORBEREID OP PAD 6

  STAGEMOGELIJKHEDEN 7

  KINDERTHEMAWEKEN 8

  LOGEERWEEKENDEN 11

  CAMPINGRECREATIE 14

  GROEPSVAKANTIES 18

  ZIJ GINGEN JE VOOR 23

  VOORWAARDEN EN INSCHRIJVEN 24

  Scan de code en bekijk de

  Wielewaalfilm Niet zonder jou!

  http://vimeo.com/50465460

  Josine (23): Wat is alles goed geregeld! Leuke vrijwilligers en recreatieleider, en wat is het goud waard om de kinderen

  zoveel plezier te zien hebben. Ik kom zeker terug als vrijwilliger!

  088 - 122 44 00 wielewaal.nl/vrijwilligers 3

 • Wat kun je doen bij Wielewaal?

  Bij Wielewaal kun je als vrijwilliger kiezen voor 4 verschillende activiteiten. Bekijk hieronder de verschillen tussen de activiteiten en lees verderop uitgebreide informatie per activiteit.

  Kinderthemaweken Logeerweekenden Campingrecreatie Groepsvakanties

  Doelgroep? alle beperkingen gecombineerd

  alle beperkingen gecombineerd

  of alleen ADHD/ASS/VG*

  kinderen met en zonder beperking

  1 doelgroep of een combinatie van LG, MCG, ADHD/ASS

  en/of ASS/VG* Leeftijden? 4-20 verschilt per locatie 4-20 6+, 14+ of 17-55Dag/nacht deelnemers

  komen alleen overdag,

  vrijwilligers overnachten op of in de buurt van de school

  vrijwilligers en sommige deel-nemers blijven logeren, andere

  deelnemers komen alleen

  overdag

  deelnemers kamperen met hun ouders en kiezen per dagdeel of ze meedoen, vrijwil-ligers overnachten

  op de camping

  deelnemers en vrijwilligers zijn dag en nacht aanwezig

  Wat doe je als vrijwilliger?

  - Begeleiding activiteiten, zoals knutselen, bakken,

  sport en spel- Activiteiten voorbereiden

  - Begeleiding activiteiten, zoals zwemmen, knut-selen en speur-

  tochten

  - Begeleiding activiteiten, zoals knutselen, speur-

  tocht, sport en spel- Activiteiten voor-

  bereiden

  - Begeleiding bij recreatieve

  activiteiten en uitstapjes

  - Hulp bij eten en verschonen/

  toilet

  - Hulp bij eten en verschonen/toilet

  - Hulp bij douchen, aan- en

  uitkleden

  - Hulp bij eten en verschonen/toilet (als ouders er niet

  zijn)

  - Hulp bij eten en verschonen/toilet

  - Hulp bij douchen, aan- en uitkleden

  (LG/MCG*) - Structuur en

  begeleiding bieden - Structuur en

  begeleiding bieden - Structuur en

  begeleiding bieden - Structuur en

  begeleiding bieden (ADHD/ASS/VG en

  MCG*)

  - Huishoudelijke taken

  - Huishoudelijke taken

  - Huishoudelijke taken

  - Huishoudelijke taken

  Hoe lang? 6 dagen - zondagavond tot

  vrijdagavond

  3 dagen - vrijdagmiddag tot

  zondagavond

  meestal 8 dagen - vrijdag tot vrijdag

  meestal 8 dagen - bijv. vrijdag tot

  vrijdag

  Wanneer? schoolvakanties weekenden, het hele jaar door

  schoolvakanties in campingseizoen

  schoolvakanties en soms daar buiten

  Waar? mytylscholen diverse accommodaties

  camping in Dronten diverse accommodaties

  Verder lezen pagina 8 pagina 11 pagina 14 pagina 18

  * Doelgroepen:

  LG Lichamelijke en/of zintuiglijke handicapMCG Meervoudig complexe handicap: lichamelijk plus verstandelijkASS/VG Autisme Spectrum Stoornis en/of verstandelijke beperkingADHD/ASS ADHD en/of Autisme Spectrum Stoornis zonder verstandelijke beperking

  4 Wielewaal

 • Wanneer kun je mee?Voor een eerlijke verdeling van vrijwilligers over de activiteiten en voor een goede samenstelling van de vrijwilligersteams heeft Wielewaal een plaatsingsbeleid. De ervaring leert dat dit de sfeer, samenwerking en kwaliteit tijdens de activiteiten ten goede komt.

  Wanneer kun je mee? Je kunt als vrijwilliger mee vanaf 17 jaar. Per activiteit is een maximum aantal eerstejaars vrijwil-ligers tot 20 jaar vastgesteld. Een vrijwilliger die voor het eerst meegaat is maximaal 65 jaar. Je moet je kunnen vinden in jongerenactiviteiten, zoals meegaan naar discotheek en pretpark. Ook zijn het vrijwilligersteam en de reisleiding vaak jong, je moet je hier prettig bij voelen. Je kunt je samen inschrijven op een activiteit. Om groepsvorming te voorkomen worden bij nieuwe vrijwilligers - afhankelijk van de groepsgrootte - max 2 of 3 bekenden samen geplaatst. Als rustperiode tussen twee activiteiten, houden wij minimaal 5 dagen aan. Wel kun je meerdere kinderthemaweken/campingrecreatieweken achter elkaar doen. Houd er rekening mee dat een activiteit altijd geannuleerd kan worden als er te weinig aanmel-dingen zijn! In overleg met jou zal dan gekeken worden of we je ergens anders kunnen plaatsen.

  Waar kun je naartoe? Je eerste activiteit is in principe in Nederland. Na een buitenlandvakantie draai je een binnenlandactiviteit. Alleen gevorderde skirs/snowboarders worden op een wintersportvakantie geplaatst. Vrijwilligers die al eerder mee zijn geweest, kunnen voor elk seizoen meedoen in een voor- inschrijving. Als je gegevens bij ons bekend zijn, word je hier automatisch over genformeerd. Wielewaal maakt per activiteit een ideaalbezetting. Hierin is een verhouding opgenomen tussen mannen/vrouwen, eerstejaars/meerderejaars, chauffeurs, enz. Daarom kan het gebeuren dat je niet meer op de activiteit van je voorkeur geplaatst kan worden. Neem toch altijd contact op om samen te kijken op welke manier we je wel kunnen plaatsen. Eerlijk over je beperkingenMensen met een psychische stoornis (bijv ADHD, autisme of depressies) wordt afgeraden om mee te gaan als vrijwilliger op onze activiteiten. Toch merken we regelmatig dat mensen dit verzwijgen. Vrijwel altijd levert dit tijdens de activiteit problemen op voor zowel de groep als de vrijwilliger in kwestie. Wanneer je een psychische stoornis hebt en deze in het dagelijks leven onder controle hebt, is de kans groot dat dit bij een Wielewaalactiviteit toch problemen oplevert. In het belang van de deelnemers willen we je dan ook dringend vragen hier eerlijk in te zijn bij je inschrijving. In overleg kunnen we dan bepalen wat er mogelijk is.

  Ook blijkt regelmatig dat blijkt dat de fysieke belastbaarheid van een vrijwilliger laag is (bijv door rugklachten of RSI). Vermeld ook dit soort bijzonderheden op je inschrijfformulier, zodat hier rekening mee gehouden kan worden bij de plaatsing.

  088 - 122 44 00 wielewaal.nl/vrijwilligers 5

 • Goed voorbereid op padBij Wielewaal sta je er nooit alleen voor. Je werkt samen in een team van ervaren en nieuwe vrij-willigers, waardoor je snel van elkaar leert. De leiding is altijd in handen van een getrainde reis-/recreatieleider, eventueel aangevuld met een assistent en verpleegkundige. Natuurlijk zorgen we er ook voor dat je goed voorbereid wordt op wat je te wachten staat.

  Eerst een instructiedagWanneer je je inschrijft voor een Wielewaalactiviteit is de instructiedag verplicht*. Dit geldt zowel voor nieuwe als voor meerderejaars vrijwilligers. Het doel van de dag is meervoudig: als (nieu-we) vrijwilliger maak je kennis met Wielewaal als organisatie. Tegelijkertijd krijg je informatie die noodzakelijk is om de activiteit te kunnen draaien. Tenslotte maak je op deze dag kennis met de groep vrijwilligers met wie je je week of weekend gaat draaien.

  Naast de kennismaking is het ook het moment om praktische afspraken te maken: wie kookt er de eerste dag, wie bereidt welke activiteit voor, wie maakt de vakantiekrant enz. Ook wordt er stilgestaan bij de regels en protocollen die Wielewaal heeft.

  Wielewaal organiseert op vier momenten in het jaar een instructiedag. De data lees je op wielewaal.nl. Voor reisleiding en verpleegkundigen organiseert Wielewaal aanvullende trainingen.

  * Wanneer er tussen je aanmelding en de start van de activiteit geen instructiedag wordt georga-niseerd, ontvang je de informatie via informatieboekjes.

  LeesvoerNaast de instructiemomenten heeft Wielewaal informatieboekjes om je voor te bereiden. Voor iedere soort activiteit bestaat een boekje Voor het eerst mee als vrijwilliger op een vakantie/kinderthemaweek/logeerweeekend, waarin je leest wat je kunt verwachten en van welke regels en afspraken je op de hoogte moet zijn. Daarnaast is er het boekje Wolkje voor de zon over gedrag waar j