Folder nieuwe bijdrageberekening 2015

4
BETERE ZEKERHEID VOOR ONDERNEMERS Berekeningswijze sociale bijdragen vanaf 2015 Vanaf bijdragejaar 2015 berekenen we de definitieve sociale bijdrage niet meer op het inkomen van drie jaar geleden, maar op het inkomen van het jaar zelf. Je betaalt een voorlopige bijdrage die 2 à 3 jaar later geregulariseerd wordt, wanneer de belastingadministratie je werkelijke inkomen doorgeeft aan je sociaal verzekeringsfonds. BASISPRINCIPES Voor de betaling van je voorlopige sociale bijdragen kies je als zelfstandige vanaf 2015 wat het best overeenstemt met je huidige beroepsinkomen: Je aanvaardt de voorgestelde wettelijke voorlopige bijdragen Je hebt vandaag geen uitzonderlijk hoger of lager beroepsinkomen in vergelijking met drie jaar geleden? Dan ga je best akkoord met de wettelijke voorlopige bijdrage, voorgesteld door Zenito Sociaal Verzekeringsfonds. KEUZE 1: Je vraagt verlaagde voorlopige bijdragen aan Je hebt een uitzonderlijk lager beroepsinkomen in vergelijking met 3 jaar geleden? Dan kan je een verlaagde voorlopige bijdrage aanvragen. KEUZE 2: Je betaalt verhoogde voorlopige bijdragen Je hebt een uitzonderlijk hoger beroepsinkomen in vergelijking met 3 jaar geleden? Dan betaal je best een verhoogde voorlopige bijdrage. KEUZE 3: ONTDEK WAT VOOR JOU DE BESTE KEUZE IS IN DEZE FOLDER!

Transcript of Folder nieuwe bijdrageberekening 2015

Page 1: Folder nieuwe bijdrageberekening 2015

BETERE ZEKERHEIDVOOR ONDERNEMERS

SOCIAAL VERZEKERINGSFONDS

PENSIONCOMPLÉMENTAIRE

AANVULLEND PENSIOEN

SOLIDARITEITSFONDS

STARTERSCONSULT ONDERNEMINGSLOKE T

BETERE ZEKERHEIDVOOR ONDERNEMERS

SOCIAAL VERZEKERINGSFONDS

FONDS DE SOLIDARITÉ

STARTERSCONSULT ONDERNEMINGSLOKE T

Berekeningswijze sociale bijdragen vanaf 2015

Vanaf bijdragejaar 2015 berekenen we de definitieve sociale bijdrage niet meer op het inkomen van drie jaar geleden, maar op het inkomen van het jaar zelf. Je betaalt een voorlopige bijdrage die 2 à 3 jaar later geregulariseerd wordt, wanneer de belastingadministratie je werkelijke inkomen doorgeeft aan je sociaal verzekeringsfonds.

BASISPRINCIPES Voor de betaling van je voorlopige sociale bijdragen kies je als zelfstandige vanaf 2015 wat het best overeenstemt met je huidige beroepsinkomen:

Je aanvaardt de voorgestelde wettelijke voorlopige bijdragenJe hebt vandaag geen uitzonderlijk hoger of lager beroepsinkomen in vergelijking met drie jaar geleden? Dan ga je best akkoord met de wettelijke voorlopige bijdrage, voorgesteld door Zenito Sociaal Verzekeringsfonds.

KEUZE 1:

Je vraagt verlaagde voorlopige bijdragen aanJe hebt een uitzonderlijk lager beroepsinkomen in vergelijking met 3 jaar geleden? Dan kan je een verlaagde voorlopige bijdrage aanvragen.

KEUZE 2:

Je betaalt verhoogde voorlopige bijdragen Je hebt een uitzonderlijk hoger beroepsinkomen in vergelijking met 3 jaar geleden? Dan betaal je best een verhoogde voorlopige bijdrage.

KEUZE 3:

ONTDEK WAT VOOR JOU DE BESTE KEUZE IS IN DEZE FOLDER!

Berekeningswijze sociale bijdragen

Vanaf bijdragejaar 2015 berekenen we de definitieve sociale bijdrage niet meer op het inkomen van drie jaar geleden, maar op het

Berekeningswijze sociale bijdragen vanaf 2015

Vanaf bijdragejaar 2015 berekenen we de definitieve sociale bijdrage niet meer op het inkomen van drie jaar geleden, maar op het inkomen van het jaar zelf

Je aanvaardt de voorgestelde wettelijke voorlopige bijdragen

KEUZE 1:

voorgestelde wettelijke

Page 2: Folder nieuwe bijdrageberekening 2015

Wat moet ik doen?

Betaal de bijdrage voorgesteld door Zenito.

TIP: Geef je bank de opdracht voor een domiciliëring. De betaling van je bijdragen gebeurt dan automatisch.

Voordelen

+ Geen verhogingen achteraf, ook al zijn je inkomsten veel hoger dan 3 jaar geleden.

+ Geen administratieve rompslomp.+ Je hoeft niets extra te doen.

Nadeel

- Berekening op basis van je inkomsten van 3 jaar terug kan verschillen van je werkelijke inkomsten. Laat je adviseren door je boekhouder/accountant mocht je twijfels hebben.

KEUZE 1 KEUZE 2

Is jouw inkomen stabiel gebleven? Kies dan voor de wettelijke voorlopige sociale bijdrage.

Is jouw inkomen gedaald? Kies dan voor een verlaagde voorlopige bijdrage.

Zenito Sociaal Verzekeringsfonds berekent jouw voorlopige bijdrage op het inkomen van 3 jaar terug, dat we van de belastingadministratie hebben ontvangen.

De wettelijke voorlopige bijdrage betalen is voor de meeste zelfstandigen de beste en eenvoudigste oplossing, zeker als je inkomen de laatste jaren vrij stabiel is gebleven. Met deze optie vermijd je een administratieve rompslomp en moet je nooit verhogingen betalen mits tijdige betaling. Bovendien hoef je niets extra te doen!

Als na de regularisatie blijkt dat je in 2015 minder verdiende, betaalt Zenito de teveel betaalde voorlopige bijdragen terug. Als blijkt dat je in 2015 meer verdiende, betaal je na de regularisatie gewoon het resterend verschuldigd saldo van 2015 zonder verhogingen.

Als zelfstandige kan je ook al eens een minder goed jaar hebben. De nieuwe regeling biedt daar een oplossing voor: minder voorlopige bijdragen betalen. Maar deze mogelijkheid houdt wel een risico in op verhogingen. Je moet je lager inkomen met een moti-vatie én bewijsstukken kunnen aantonen. Zenito onderzoekt je dossier en keurt je aanvraag al dan niet goed. De aanvraag voor een verlaagde voorlopige bijdrage moet je telkens in het jaar zelf doen. Afhankelijk van je inkomen heb je als zelfstandige in hoofdberoep wettelijk twee mogelijkheden: • Jaarinkomen < € 12.870,43:

1x de minimumbijdrage van € 735,83 per kwartaal

• Jaarinkomen tussen € 12.870,43 en € 25.740,87: 2x de minimumbijdrage, ofwel € 1.471,67 per kwartaal

Voor zelfstandigen in bijberoep, gepen-sioneerden met zelfstandige activiteit, meewerkende echtgenoten en zelfstandigen die beroep doen op de gelijkstelling bijberoep gelden dezelf-de principes, maar andere inkomens-grenzen. Je vindt deze grenzen terug op www.zenito.be/nieuwebijdragen.

Als blijkt dat je in 2015 minder verdiende, betaalt Zenito jou na de regularisatie de teveel betaalde voorlopige bijdragen te-rug. Als je gedurende het jaar 2015 merkt dat je meer verdient dan voorzien, kan je op elk moment vrijwillig bijbetalen.

Is jouw inkomen stabiel gebleven? Is jouw inkomen stabiel gebleven? Is jouw inkomen stabiel gebleven?

Page 3: Folder nieuwe bijdrageberekening 2015

Wat moet ik doen?

1. Geef je geschat inkomen door aan Zenito. Laat je hierbij adviseren door je boekhouder / accountant.

2. Betaal de verhoogde bijdrage.3. Betaal eventueel vrijwillig bij doorheen

het jaar.

Voordelen

+ Betaalde sociale bijdragen zijn 100% fiscaal aftrekbaar.

+ Je vermijdt grote regularisaties.

Nadelen

- Onmiddellijk terugbetaling teveel betaalde bijdragen enkel mogelijk bij aanvraag in bijdragejaar zelf.

- Administratieve rompslomp.- Niet mogelijk als je nog achterstallige

betalingen hebt openstaan.

Wat moet ik doen?

1. Neem contact op met je klantverant-woordelijke bij Zenito voor de aanvraag.

2. Motiveer en leg de nodige bewijsstukken voor. Vraag advies bij je boekhouder / accountant.

3. Zenito onderzoekt je dossier.4. Zenito keurt je aanvraag al dan niet goed.

Voordeel

+ In slechte tijden kan je je bijdrage aanpassen aan je huidig beroepsinkomen.

Nadelen

- Risico op verhogingen.- Bewijsstukken en motivatie nodig.- Goedkeuring van Zenito nodig.

KEUZE 3

Is jouw inkomen gestegen? Kies dan voor een verhoogde voorlopige bijdrage.

Is jouw inkomen gedaald? Kies dan voor een verlaagde voorlopige bijdrage.

Als je inkomen van 2015 veel hoger zal zijn dan de voorbije jaren, dan kan je dat doorgeven aan Zenito. Je voorlopige bijdrage van 2015 wordt dan berekend op het door jou doorgegeven hogere inkomen.

Als uiteindelijk blijkt dat je in 2015 minder verdiende, betaalt Zenito jou de teveel betaalde voorlopige bijdragen terug bij de regularisatie (in 2017).

Opgelet!• Indien er nog bijdragen van vorige

jaren onbetaald blijven, zal het betaalde bedrag eerst op de open-staande schuld geboekt worden.

• Zenito kan jou de teveel betaalde voorlopige bijdrage ook al in 2015 terugbetalen, maar dat is enkel mogelijk als je de aanvraag doet vóór 31 december 2015.

Als je in 2015 nog meer verdient dan voorzien, kan je op elk moment vrijwillig bijbetalen. Op die manier leg je een spaarpot aan die eerst wordt aangesproken als bij de regularisatie blijkt dat je te weinig voorlopige bijdragen betaalde. Bevat de spaarpot niet voldoende om je verschuldigde bijdragen te betalen, dan pas je het verschil gewoon bij. Je betaalt geen verhogingen. Opgelet: Je kan in een jaar nooit méér dan de maximumbijdrage per kwartaal betalen.

Als bij de regularisatie van je inkomen van 2015 blijkt dat je toch meer verdiende dan het inkomen waarop je de verlaagde voorlopige bijdrage betaalde, betaal je het tekort van 2015 én de wettelijke verhogingen op het bedrag dat onbetaald is gebleven. Opgelet: de verhoging is wettelijk bepaald op 3% en wordt aangerekend vanaf het eerste kwartaal van 2016 tot en met het kwartaal waarin de regularisatie plaatsvindt. Daarnaast wordt eenmalig 7% wettelijke verhoging aangerekend op het deel dat op 31/12/2015 onbetaald is.

Page 4: Folder nieuwe bijdrageberekening 2015

www.zenito.be/nieuwebijdragen

Wat met mijn (Sociaal ) Vrij Aanvullend Pensioen?In tegenstelling tot de berekeningswijze van de socia-le bijdragen blijft die van de premies voor het (Sociaal) VAP ongewijzigd. De basis blijft het netto-belastbaar in-komen van 3 jaar voorheen.

Wat als ik in de loop van het jaar wijzig van categorie (hoofd- of bijberoep)?De overgang van hoofdberoep naar bijberoep, of om-gekeerd, zal vanaf 2015 niet langer aanzien worden als een beginactiviteit. Dit betekent dat de bijdragebere-kening blijft doorlopen en het inkomen, waarop de bij-dragen zullen berekend worden, het gezamenlijk inko-men zal zijn dat is ontstaan gedurende de periodes van hoofd- en bijberoep. In de oude regeling startte bij een categoriewijziging de bijdrageberekening volledig op-nieuw met toepassing van de respectievelijke lagere per-centages (20,5%, 21% of 21,5%) in plaats van 22%.

Wat als ik opstart in de loop van het jaar?Wanneer je start in de loop van een jaar dan zal je ook op dit inkomen bijdragen moeten betalen. Dit inkomen zal omgezet worden naar een jaarinkomen.

Voorbeeld: Een zelfstandige start op 01/04/2015 en verdient per kwartaal € 5.000. De bijdrage zal uiteindelijk berekend worden op een jaarinkomen van € 20.000.

Berekeningswijze bijdrage:= [4 kwartalen / 3 kwartalen aangesloten] X € 15.000 = € 20.000

Ook goed om te weten

Nog vragen?

Neem contact op met je persoonlijke klantverantwoordelijke

Bel of mail je persoonlijke klantver-antwoordelijke. Je vindt zijn of haar gegevens steeds bovenaan op al je briefwisseling.

Tips

Bereken je sociale bijdragen onlineBereken je persoonlijke bijdrage eenvoudig via de bij-dragemodule op www.zenito.be/nieuwebijdragen.

Eerder visueel ingesteld?Op onze website vind je een speciaal dossier helemaal ge-wijd aan de berekening van de sociale bijdragen. Bekijk daar zeker het kortfilmpje over de nieuwe bijdragen!