Folder #hetsociaalverzet • sept 2014

4
LET OP JE CENTEN! pvda.be

description

 

Transcript of Folder #hetsociaalverzet • sept 2014

Page 1: Folder #hetsociaalverzet • sept 2014

Let op je centen!

pvda.be

Page 2: Folder #hetsociaalverzet • sept 2014

Zowel de Vlaamse als de federale regering hebben het op jouw spaar-varken gemunt, en zetten het mes in onderwijs en cultuur. Al die besparin-gen maken de crisis alleen maar erger. Het moet anders. Investeer in nieuwe jobs bij het openbaar vervoer, de kin-deropvang en de sociale woningbouw. Verhoog de pensioenen en bescherm onze koopkracht. Bouw duurzame elektriciteitscentrales. En vooral, zeg niet dat er geen geld is voor een sociaal, democratisch en ecologisch toekomstplan. Wist je dat er in België op één jaar tijd 12.000 superrijken zijn bijgekomen? Multimiljonairs en multinationals profiteren van de crisis, maar betalen nauwelijks belastingen. Het is hoog tijd om onze stekels op te zetten. Doe op 19 oktober mee met de protestparade en uit je ongenoegen over de sociale afbraak.

Steun #hetsociaalverzet!

Peter Mertensnationaal voorzitter PVDA

Verdubbeling zorgpremie: 50 euro

Afschaffing gratis water: 200 euro

Afschaffing gratis elektriciteit: 100 euro

Kindergeld wordt 2 jaar niet geïndexeerd: 150 euro

Verhoging kinderopvang: 780 euro

Verhoging prijzen jeugdkamp, sport, musea: 160 euro

Totaal: 1440 euro/jaar

*Voor een gezin met 2 kinderen, enkel en alleen door deze maatregelen van de Vlaamse regering

Studenten in de kouDe Vlaamse regering bespaart op het middelbaar en hoger onderwijs. Het inschrijvingsgeld voor de universiteit zou verhogen tot maar liefst 900 euro per jaar.

Minder en duurder openbaar vervoerDe service bij De Lijn en de NMBSwordt slechter, en tickets worden duurder. Gratis vervoer voor 65-plussers ligt onder vuur.

Het is tijd voor sociaal verzet

laat je niet kaal plukken!

een gezin verliest 1440 euro/jaar*

Minder loonEr komt tot 2018 géén loonsverhoging, als de regering haar zin krijgt. Er ligt zelfs een indexsprong op tafel. Als de prijzen stijgen, wordt je loon dan niet meer aangepast. Een werknemer met een brutoloon van 2.000 euro per maand verliest zo 300 euro netto per jaar, elk jaar opnieuw!

Page 3: Folder #hetsociaalverzet • sept 2014

Wonen, een luxe?De woonbonus, de fiscale aftrek voor woon-leningen, zou vanaf 2015 verdwijnen. Een eigen huis kopen wordt daardoor een flink pak duur-der. Er komen ook minder sociale woningen bij.

laat je niet kaal plukken!

crisis? niet voor iedereen.Het is al besparen wat de klok slaat. Maar voor peperdure F35-gevechtsvliegtuigen heeft de regering blijkbaar geld genoeg. Zes miljard (!) euro kosten de nieuwe straaljagers. Zouden we dat geld niet beter investeren in kinderopvang, onderwijs en beter openbaar vervoer?

Steun #hetsociaalverzet!

Langer werken voor minder pensioenDe regering wil het brugpensioen afschaffen. Iedereen zou twee jaar langer moeten wer-ken, terwijl ondertussen 120.000 jongeren geen job vinden. Dat is de wereld op zijn kop.

Mini-jobsIn plaats van vaste jobs met een volwaardig loon, voorziet de regering flexibele mini-jobs met een mini-loon, net zoals in Duitsland. Bij de openbare diensten verdwijnen banen.

Alles wordt duurderDe prijs van water, gas en elektriciteitverhoogt. Ook ziektekosten en rusthuizenworden duurder, door de besparingen inde gezondheidszorg. Maar multimiljonairs en multinationals blijven buiten schot!

Kerncentrales blijven open De regering plooit voor Electrabel & co en wil de kerncentrales langer open houden. Dat is niet alleen levensgevaarlijk, het is ook slecht voor het milieu.

Page 4: Folder #hetsociaalverzet • sept 2014

doe meekom op voor je rechtenVersterk #hetsociaalverzetKom op voor een samenleving gebaseerd op solidariteit en een eerlijke verdeling van de rijkdom. Neem een lidkaart van dePVDA (€ 20/jaar). Je kunt ook meewerken in één van onze velebasisgroepen. Sms ‘lid’ + je naam en adres naar 0473 876 018, mail naar [email protected], of meld je aan op www.pvda.be.

19 oktober: ProtestParadeStap mee op en uit je ongenoegen over de sociale afbraak op een creatieve manier. Breng je eigen spandoek of muziek-instrument mee!

Stuur je verhaal naar Marco en RaoulBen je boos over de blinde besparingen? Stuur je verhaal naar Raoul Hedebouw en Marco Van Hees, de parlements- leden van de PVDA in de [email protected]@pvda.be

Zet je stekels opNeem een cactus-selfie, en laat de stem van #hetsociaalverzet horen op Twitter en Facebook. Voor info en inspiratie: www.pvda.be/protestparade

Steun onze campagneRek. nummer BE05 0011 1514 8675, BIC: GEBABEBBvan Steunfonds PVDA, M. Lemonnierlaan 171, 1000 Brussel

protestparade zondag 19 OKTOBER 14Unoordstation BRUSSEL pvda.be

V.u.

: Mar

ie-R

ose

Elig

ius,

M. L

emon

nier

laan

171,

1000

Bru

ssel