Folder Gemeente Rijnse Poort

Click here to load reader

download Folder Gemeente Rijnse Poort

of 8

 • date post

  18-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  213
 • download

  2

Embed Size (px)

description

informatiefolder over de gemeentelijke herindeling

Transcript of Folder Gemeente Rijnse Poort

 • De gemeentelijke herindelingWat betekent dat voor u?

  Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude

 • De gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude gaan samen verder. Per 1 januari 2014 ontstaat er een unieke gemeente in het Groene

  Hart waarin inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties centraal staan. Deze folder zal u meer informatie geven over de

  herindeling. Waarom is de fusie tot stand gekomen en wat kunt u verwachten van de nieuwe gemeente?

 • Waarom een herindeling?

  Samen sterk! Dat is het uitgangspunt. Door de krachten van Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude te bundelen, brengt dat de volgende voordelen met zich mee: Als grotere gemeente kunnen wij ons beter voorbereiden op taken die de Rijksoverheid opdraagt Als n van de 27 grootste gemeenten van het land kan het gemeentebestuur beter opkomen voor de belangen van zijn inwoners en bedrijven Grotere slagvaardigheid binnen regionale projecten (Oude Rijnzone, Greenport Regio Boskoop) Op lange termijn kostenbesparing op bestuur en organisatie

  De strategische visie

  De gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude hebben gezamenlijk de strategische visie voor de nieuwe gemeente opgesteld. Deze strategische visie geeft antwoord op de kernvraag: wat voor gemeente willen we zijn? Met de strategische visie kiest de nieuwe gemeente voor een duidelijk profiel.

  De nieuwe gemeente:

  is een gemeente met een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor inwoners en bedrijven beschermt en versterkt het Groene Hart heeft speciale aandacht voor het combineren van Greenport regio Boskoop en logistiek tot een agro-logistiek centrum en stimuleert hoogwaardige economische activiteiten heeft oog voor de sociaal-maatschappelijke aspecten op gebied van welzijn, zorg, onderwijs, sport, recreatie en cultuur werkt aan maatwerk in wijken en kernen, in samenspraak met de inwoners levert optimale dienstverlening en ontwikkelt zich als een sterke gemeente in een sterke regio met een solide financieel beleid

  De visie gaat uit van behoud en versterking van belangrijke waarden van de verschillende onderdelen, de dorpen en de stad.

 • Alphen aan den Rijn, Rijnwoude en Boskoop gaan per 1 januari 2014 de krachten bundelen. Samen vormen zij het Groene Hart van de randstad.

  Het uitgangspunt, samen sterk komt hier goed tot zijn recht.

 • De kracht van...

  Alphen aan de Rijn

  De gemeente Alphen aan den Rijn wordt doorsneden door de Oude Rijn en de Gouwe. In oktober 2001 is Alphen aan den Rijn als Groenste stad van Nederland gekozen. In september 2002 werd Alphen aan den Rijn zelfs uitgeroepen als de Groenste Stad van Europa. Alphen aan den Rijn heeft zich ontwikkeld tot forensenstad, met binnen de grenzen ook een ruime werkgelegenheid.

  Commercile dienstverlening en groot- en detailhandel vormen de belangrijkste bron van werkgelegenheid. Door haar centrale ligging tussen de vier grote steden van de Randstad, vormt de transport en logistiek een belangrijke economische sector. Alphen aan den Rijn vervult een centrumfunctie voor de regio, zowel voor wat betreft (winkel)voorzieningen voor inwoners als uitvoeringsdiensten voor buurgemeenten.

  Rijnwoude

  De gemeente Rijnwoude wordt doorsneden door de Oude Rijn en kenmerkt zich door een open en weids (polder)landschap, afgewisseld met de nog dorps gebleven kernen Benthuizen, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk en Koudekerk aan den Rijn.

  Het buitengebied van de gemeente Rijnwoude is divers van karakter: oeverwallen, veenweidegebied en droogmakerijen. Ook Rijnwoude behoort tot de Greenport regio Boskoop. Speciaal voor de Pot- en Containerteelt wordt 170 ha. bedrijfsterrein ontwikkeld in Hazerswoude-Dorp. Met het meer industrile bedrijventerrein langs de Oude Rijnzone vormt de gemeente Rijnwoude een schakel tussen het agrarische Boskoop en het stedelijke Alphen aan den Rijn.

  Boskoop

  Kenmerkend voor Boskoop zijn de vele boomkwekerijen (Greenport regio Boskoop).Boskoop is dan ook het belangrijkste boomkwekerijcentrum van Nederland en het grootste aaneengesloten boom- kwekerijgebied ter wereld. Een groot deel van de Boskoopse bevolking is dan ook werkzaam in de boomkwekerij en de daarmee samenhangende bedrijven.

  Het dorp wordt doorsneden door de rivier de Gouwe, een belangrijke verbindingsschakel in de waterweg Amsterdam Rotterdam. Een karakteristieke hefbrug verbindt de beide delen van Boskoop.

 • De krachten zijn gebundeld, de fusie is gevormd. Nu rest alleen nog een passende naam bij deze drie gemeentes, die gevestigd zijn in het Groene

  Hart. De gemeentes waar de wateren de Rijn en de Gouwe door het Groene Hart stromen. Kortom een passende naam en huisstijl voor een

  omgeving waar water en groen samen komen.

  Gemeente Rijnse Poort, de poort naar het Groene Hart

  Alphen aan den Rijn, Rijnwoude en Boskoop vormen vanaf 1 januari 2014 de gemeente Rijnse Poort. De poort naar het Groene Hart. Het uitgangspunt van de herindeling is, samen sterk. In de nieuwe naam, gemeente Rijnse Poort, komen alle sterke punten van de drie gemeentes naar voren. Natuurlijk is dit de Rijn, maar ook de Greenport in regio Boskoop. De naam zal meer benadrukken dat deze gemeente het Groene Hart is in de randstad en zal ook beter in staat zijn dit Groene Hart te beschermen. De pay-off, de poort naar het Groene Hart zal voor toeristen en bedrijven duidelijk maken waar deze nieuwe gemeente voor staat.

  De hefbrug, de Rijn en de Gouwe

  Om de nieuwe gemeente op de kaart te zetten is er gekozen voor een herkenbaar beeldmerk. De hefbrug, waar de Gouwe doorheen stroomt. De wateren de Gouwe en de Rijn staan ook centraal in het beeldmerk. De gemeente Rijnse Poort, zal met dit logo herkenbaar worden voor burgers, toeristen en bedrijven. Samen met de nieuwe huisstijl en vernieuwde website is er een sterke gemeente geboren.

  Openingstijden gemeentehuis en servicepunten

  In Alphen aan de Rijn zal het gemeentehuis stationeren. U kunt nog steeds in Hazerswouderijndijk en Boskoop terecht voor uw burgerzaken bij de desbetreffende servicepunten. Hieronder vindt u de adressen en openingstijden.

  Gemeentehuis Servicepunt 1 Servicepunt 2Stadhuisplein 1 Frederik van Edeplein 4 Raadhuisplein 1Alphen aan den Rijn Hazerswouderijndijk Boskoopma: 12.00 - 20.00 ma t/m do: 8.30 - 12.30 ma t/m do: 8.30 - 12.30do t/m vrij: 8.00 - 18.00 vrij: 8.30 - 18.00 vrij: 8.30 - 18.00za: 8.30 - 12.00 za: gesloten za: gesloten

 • Rijnse PoortGemeente

  de poort naar het Groene Hart

  Rijnse PoortGemeente

  de poort naar het Groene Hart

 • Gemeente Rijnse PoortPostbus 13, 2400 AAStadhuisplein 12405 SH Alphen aan den RijnTel: 14 0172Fax: (0172) 46 55 64

  Gemeente Rijnse Poort

  Rijnse PoortGemeente

  Gemeente Rijnse Poorttel (0172) 14 55 88

  redactie@rijnsepoort.nlwww.gemeenterijnsepoort.nl