Flyer Scoop 21.09-21.12.2012

2
SCOOP 21.09: Citizen Kane Met een introductie van Ronald Ockhuysen (Het Parool en VPRO) 19.10: All the President’s Men Met een introductie van Björn Soenens (chef buitenland bij VRT-nieuws) 23.11: A Mighty Heart Met een introductie van Joanie de Rijke (P-Magazine en Revu) 21.12: C’est arrivé près de chez vous Met een introductie van Peter Boeckx (RTBF-magazine Strip-tease) Onder de titel SCOOP! presenteren Cinematek, Fonds Pascal Decroos en deBuren dit najaar iedere voorlaatste vrijdag van de maand een film met een journalistiek thema. Elke film wordt kort (30 minuten) geïntroduceerd door een bekende Neder- landse of Belgische journalist. Meer informatie kunt u vinden op www.deburen.eu. Cinematek | Baron Hortastraat 9, 1000 Brussel Inkom: € 3. Reserveren via www.cinematek.be, +32(0)2 551 1919 of aan de deur. Journalistieke films op vrijdag om 19:00 !

description

Onder de titel SCOOP! presenteren Cinematek, Fonds Pascal Decroos en deBuren dit najaar iedere voorlaatste vrijdag van de maand een film met een journalistiek thema. Elke film wordt kort (30 minuten) geïntroduceerd door een bekende Nederlandse of Belgische journalist.

Transcript of Flyer Scoop 21.09-21.12.2012

SCOOP21.09: Citizen Kane Met een introductie van Ronald Ockhuysen (Het Parool en VPRO)

19.10: All the President’s Men Met een introductie van Björn Soenens (chef buitenland bij VRT-nieuws)

23.11: A Mighty Heart Met een introductie van Joanie de Rijke (P-Magazine en Revu)

21.12: C’est arrivé près de chez vous Met een introductie van Peter Boeckx (RTBF-magazine Strip-tease)

Onder de titel SCOOP! presenteren Cinematek, Fonds Pascal Decroos en deBuren dit najaar iedere voorlaatste vrijdag van de maand een film met een journalistiek thema. Elke film wordt kort (30 minuten) geïntroduceerd door een bekende Neder-landse of Belgische journalist. Meer informatie kunt u vinden op www.deburen.eu.

Cinematek | Baron Hortastraat 9, 1000 BrusselInkom: € 3. Reserveren via www.cinematek.be, +32(0)2 551 1919 of aan de deur.

Journalistieke films op vrijdag om 19:00!

21.09 | 19:00 Citizen Kane met een introductie van Ronald OckhuysenOp de eerste avond in deze filmreeks vertonen we Citizen Kane (1941 | 119 min), de eerste lange speelfilm van Orson Welles die naast regisseur ook producer en mede-scenarist is en bovendien de titelrol speelt. De film vertelt het verhaal van een journalist die het leven en werk van de overleden krantenmagnaat Charles Foster Kane probeert te reconstrueren. De Nederlandse filmjournalist Ronald Ockhuysen (adjunct-hoofdredacteur van Het Parool en samensteller en presentator van het VPRO-programma cinema.nl) geeft een inleiding.

19.10 | 19:00 All the President’s Men met een introductie van Björn SoenensDe met vier Oscars bekroonde, waargebeurde politieke triller All the President’s Men (1976 | 138 min) van Alan J. Pakula behandelt de nasleep van de inbraak in 1972 in het hoofdkantoor van de Democratische Partij in het Watergategebouw. Twee journalisten, vertolkt door Dustin Hoffman en Robert Redford, komen een schandaal op het spoor dat uiteindelijk leidt tot het aftreden van de Amerikaanse president Nixon. De Belgische journalist Björn Soenens (chef buitenland van het VRT-nieuws, Amerikawatcher en auteur van Amerika - Een biografie van dromen en bedrog) leidt de film in.

23.11 | 19:00 A Mighty Heart met een introductie van Joanie de RijkeOp de derde avond kunt u kijken naar A Mighty Heart (2007 | 108 min). Deze film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de ontvoering en moord op de Amerikaanse Wall Street Journal oorlogsverslaggever Daniel Pearl. De aangrijpende boekverfilming van Michael Winterbottom toont de wanhopige zoektocht en de strijd om de kidnappers te achterhalen en te vervolgen. De Nederlandse journalist Joanie de Rijke (P-Magazine en Revu, auteur van In handen van de taliban) werd in 2008 zes dagen ontvoerd door Afghaanse talibanrebellen en spreekt voorafgaand aan de vertoning over de film en haar ervaringen.

21.12 | 19:00 C’est arrivé près de chez vous met een introductie van Peter BoeckxOp de laatste avond in deze reeks staat C’est arrivé près de chez vous (1992 | 95 min) centraal. Deze schokkende mockumentary van Rémy Belvaux, André Bonzel en Benoît Poelvoorde vertelt het absurde verhaal van een groep journalisten die een documentaire maakt over het gaan en staan van seriemoordenaar Ben, gespeeld door Poelvoorde. De Belgische documentairemaker Peter Boeckx (bekend van het RTBF-magazine Strip-tease en de documentaire Vlaamse choc) geeft een inleiding.

SCOOPJournalistieke films op vrijdag om 19:00!