Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

36
ALLES OVER DE NIEUWE MOBILITEIT Tijdens het Fleet- management event vindt ook de uitreiking plaats van de Mobiliteitsmana- ger van het Jaar award. Wie volgt André de Boer op? OPVOLGER GEZOCHT founding partner EVENT SPECIAL 27 MEI NBC NIEUWEGEIN De deelauto’s van de Provincie Noord-Hol- land hebben een bezet- tingsgraad van 137 procent. Carolien Dubbe legt in een inter- view uit hoe het werkt. AUTODELEN platinum partner HET NETWERKEVENT VOOR MOBILITEITSPROFESSIONALS / EDITIE 13 / MEI 2015

description

Deze speciale uitgave van Fleet & Mobility voor het Fleetmanagement event op 27 mei geeft u compleet beeld van dit vakevent. Voor meer informatie ga naar: www.fleetmanagement.nl

Transcript of Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

Page 1: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

ALLES OVER DE NIEUWE MOBILITEIT

Tijdens het Fleet-management event vindt ook de uitreiking plaats van de Mobiliteitsmana-ger van het Jaar award. Wie volgt André de Boer op?

OPVOLGER GEZOCHTfounding partner

EVENT SPECIAL27 MEINBC NIEUWEGEIN

De deelauto’s van de Provincie Noord-Hol-land hebben een bezet-tingsgraad van 137 procent. Carolien Dubbe legt in een inter-view uit hoe het werkt.

AUTODELEN

platinum partner

HET NETWERKEVENT VOOR MOBILITEITSPROFESSIONALS / EDITIE 13 / MEI 2015

Naamloos-2 1 04-05-15 09:22

Page 2: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

hoeveel collega’spassen er op één stoel?

Zakelijk autodelen:

Hoe vaak staan uw zakelijke auto’s alleen maar parkeerplekken te vullen? En hoeveel declaraties krijgt u van medewerkers die hun eigen auto zakelijk gebruiken? Maak uw zakelijk autogebruik makkelijker, goedkoper én efficiënter. Kies voor zakelijk autodelen van SammSamm®!

Met SammSamm® hoeft u nergens meer naar om te kijken en bent u verzekerd van optimale mobiliteit van uw medewerkers.

Meer weten? Ga naar SammSamm.nl of bel naar 036 - 527 2850.

SammSamm is een initiatief van

Zullen we het SammSamm® doen?Slimmer, goedkoper en efficiënter

zakelijk reizen doe je samen.

35062_Adv A4 SammSamm_190x265_WT.indd 1 25-03-15 08:43

Page 3: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

3

COLOFON

INHOUD VOORWOORD

Trends & OntwikkelingenHet eventthema ‘Mobility as a service: van bezit naar gebruik’ wordt ingevuld door vele sprekers, debaters en presen-tatoren. Volgens experts moeten vooral oude gewoonten worden losgelaten.

WagenparkbeheerLeasePlan en Mobility Mixx hebben een tender gewonnen als mobiliteitsle-verancier van de provincie Noord-Hol-land. Naast auto’s is er ook een deel-autoconcept neergezet, waarbij het draait om totale ontzorging.

InterviewHet platform Cleaner Car Contracts verbindt leasemaatschappijen en fleet-owners. Samen besparen zij aanzien-lijk op brandstofkosten en CO2-uitstoot en hebben zij een duidelijke stem rich-ting de politiek. Tijdens het event wordt de Cleaner Car Contracts koploperscoalitie gelanceerd.

FinalistenOp 27 mei wordt ook de winnaar van de verkiezingsstrijd Mobiliteitsma-nager van het Jaar 2015 bekend gemaakt. De finalisten Daan Biele-veld, Marc Florie en Jeroen Goossen stellen zich voor.

Alternatieve vormen van mobiliteit dienen zich in rap tempo aan. Ontwikkelingen als Uber en de opkomst van de ‘Generation Y’ die - naar het zich laat aanzien - veel minder waarde hecht aan autobezit, duiken overal op. Er is een brede maatschappelijke trend zichtbaar van bezit naar gebruik. Deze ontwikkelingen gaan ook niet aan uw organisatie voorbij. Vragen uw medewerkers al om een mobiliteits-budget in plaats van de ‘vanzelfsprekende’ leaseauto? Welke alternatieven biedt u uw medewerkers? Steeds meer organisaties ontwikkelen plannen om ook privé-lease aan te bieden aan hun medewerkers, zou ook uw organisatie dit moeten doen?Centraal tijdens het Fleetmanagement event staat het thema ‘Mobility as a Service: van bezit naar gebruik’. Door fiscale regels, de veranderingen in mobiliteitsbe-hoefte en kostenbeheersing vinden er verschuivingen plaats in de fleet- en mobiliteitswereld. Welke keuzes maakt u?Tijdens het Fleetmanagement event kunt u verschillende sessies bijwonen waarin onderwerpen als big data en mobiliteitsbeleid centraal staan. U krijgt vanuit verschil-lende invalshoeken inzichten op bovenstaande proble-matiek.Het Fleetmanagement event belooft nog groter dan voorgaande jaren te worden. We zien dit aan het aan-tal marktleiders dat zich in de afgelopen maanden ver-bonden heeft aan het event. Met een beursvloer van meer dan vijftig exposanten bieden we u een meer dan volwaardig aanbod.Op woensdag 27 mei komen zowel verantwoorde-lijken van eigen wagenparken en/of mobiliteit als leveranciers en aanbieders van producten voor mobiliteitsprofessionals bij elkaar in het NBC in Nieuwegein. Meer informatie en het volledige pro-gramma vindt u verderop in deze special of op fleet-management.nl. Ik ontmoet u graag op het Fleetma-nagement event! Heeft u zich nog niet inschre-ven, doe dat dan snel op fleetmanagement.nl.

Met vriendelijke groet, STIJN VAN DEN BROEK HELIVIEW CONFERENCES & TRAINING

‘VAN BEZIT NAARGEBRUIK’

EN VERDER 7 Talkshow 8 EV-debat 18 Plattegrond 20 Break-out programma 27 Bedrijfsprofielen

7 10

15

24

4

10

15

Fleetmanagement eventspecial Mei 2015

Dit magazine is tot stand gekomen in opdracht van Heliview Conferences & Training B.V., organisator van het Fleetma-nagement event 2015.

AAN DIT NUMMER WERKTEN MEE: Stijn van den Broek, Luberto van Buiten, Marc Krijnen, Mark Litjens, Kim Lucassen, Hans van der Mast, Diederik Plug, Casper Vijverberg, Floor Vink en Rianne Vrijenhoef.ONTWERP EN VORMGEVING: Che* Ontwerpstudio, VleutenUITGEVER: Mobility Media.DRUK: MediaCenter Rotterdam.

Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd of open-baar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestem-ming van de uitgever. Mobility Media en bij deze uitgave be-trokken redactie en medewerkers zijn niet aansprakelijk voor mogelijke gevolgen die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de in deze uitgave opgenomen informatie.

Het actuele

programma

vindt u op fleet-

management.nl

3

FLEETMANAGEMENT EVENT / MEI 2015

Naamloos-3 3 04-05-15 09:24

Page 4: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

4

Van bezit naar gebruik, dat is de rode draad in de dertiende editie van het door Heliview Conferences

& Training georganiseerde Fleetmanage-ment event. Maar het is zeker niet de enige trend die wordt besproken, want als we programma en sprekers mogen gelo-ven, leven we in een tijd waarin oude ‘gewoonten’ moeten worden losgelaten. Het Fleetmanagement event bestaat uit

zijn ‘Trends & Ontwikkelingen’ en ‘Mobili-teitsbeleid: van bezit naar gebruik’. Het zijn thema’s die perfect aansluiten op de ontwikkelingen in de markt.

Trends en ontwikkelingenVolgens René de Jong van Fleetlogic is één van die trends het ontsluiten van in-formatie uit voertuigen. “Hoe meer je als organisatie weet van je voertuigen, des te beter je kunt sturen, bijvoorbeeld op on-derhoud. Je kunt sneller actie onderne-men. Ook in de planning. Je kunt ook kijken naar de verbetering van de produc-tiviteit via de controle van werkuren. Rijdt de auto en volgt deze de kortste route? Al deze informatie kunnen wij ontsluiten, waarmee kosten en productiviteit zijn gediend.” De Jong zal de nieuwste techni-sche innovaties vanuit de R&D-afdeling van Fleetlogic laten zien en toelichten in de break-out sessie.

Ook in een aantal andere sessies worden inzichten in dit thema geboden. Zo heeft ALD Automotive aan Mark Raben van SAP gevraagd om zijn licht te laten schijnen op de invloed van Internet of Things en big data op wagenparkbeheer en mobiliteit en legt Hilger van Dam, managing director bij Ctrack Benelux, uit hoe je van adminis-tratie overschakelt naar ict-oplossingen. Ook Armijn Spreitzer, director KPN IOT (Internet of Things) en Alexander ter Meu-len, business consultant bij YOR24, gaan in op de internet- en big data-ontwikkelin-

PROGRAMMA / MARKTONTWIKKELINGEN

LEREN OUDEGEWOONTENLOS TE LATEN

verschillende onderdelen. Op het hoofdpo-dium wordt de dag afgetrapt met een talkshow, onder leiding van de twee pre-sentatoren van de BNR Autoshow: Mein-dert Schut en Wouter Karssen. Zij voelen een aantal gasten aan de tand over het thema ‘van bezit naar gebruik’ (meer hier-over op pagina 7). Tijdens het event vindt eindelijk de ontknoping plaats van de verkiezing van de Mobiliteitsmanager van het Jaar 2015. Daan Bieleveld, Marc Flo-rie of Jeroen Goossen gaat naar huis met de award. Uiteindelijk wordt de dag afge-sloten op het hoofdpodium, met hét Natio-nale EV debat. Zes gasten gaan met el-kaar in discussie over vijf stellingen rond-om elektrisch vervoer (meer hierover op pagina 8).

Break-out programmaTussen de activiteiten op het hoofdpodium door worden er verschillende break-out sessies en workshops gehouden. Thema’s

Veranderingen in de mobiliteitsbehoefte

Net als vorig jaar is er voldoende ruimte om te netwerken.

Tekst: Mark Litjens

‘Mobility as a Service: van bezit naar gebruik’. Het thema van het Fleetmanagement event op 27 mei 2015 zegt genoeg. De trend in mobiliteit lijkt te verschuiven van bezit naar gebruik, met vanzelfsprekend gevolgen voor organisatie, markt en financiën.

Naamloos-4 4 04-05-15 09:25

Page 5: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

5

EVENT SPECIAL

zijn ‘Trends & Ontwikkelingen’ en ‘Mobili-teitsbeleid: van bezit naar gebruik’. Het zijn thema’s die perfect aansluiten op de ontwikkelingen in de markt.

Trends en ontwikkelingenVolgens René de Jong van Fleetlogic is één van die trends het ontsluiten van in-formatie uit voertuigen. “Hoe meer je als organisatie weet van je voertuigen, des te beter je kunt sturen, bijvoorbeeld op on-derhoud. Je kunt sneller actie onderne-men. Ook in de planning. Je kunt ook kijken naar de verbetering van de produc-tiviteit via de controle van werkuren. Rijdt de auto en volgt deze de kortste route? Al deze informatie kunnen wij ontsluiten, waarmee kosten en productiviteit zijn gediend.” De Jong zal de nieuwste techni-sche innovaties vanuit de R&D-afdeling van Fleetlogic laten zien en toelichten in de break-out sessie.

Ook in een aantal andere sessies worden inzichten in dit thema geboden. Zo heeft ALD Automotive aan Mark Raben van SAP gevraagd om zijn licht te laten schijnen op de invloed van Internet of Things en big data op wagenparkbeheer en mobiliteit en legt Hilger van Dam, managing director bij Ctrack Benelux, uit hoe je van adminis-tratie overschakelt naar ict-oplossingen. Ook Armijn Spreitzer, director KPN IOT (Internet of Things) en Alexander ter Meu-len, business consultant bij YOR24, gaan in op de internet- en big data-ontwikkelin-

verschillende onderdelen. Op het hoofdpo-dium wordt de dag afgetrapt met een talkshow, onder leiding van de twee pre-sentatoren van de BNR Autoshow: Mein-dert Schut en Wouter Karssen. Zij voelen een aantal gasten aan de tand over het thema ‘van bezit naar gebruik’ (meer hier-over op pagina 7). Tijdens het event vindt eindelijk de ontknoping plaats van de verkiezing van de Mobiliteitsmanager van het Jaar 2015. Daan Bieleveld, Marc Flo-rie of Jeroen Goossen gaat naar huis met de award. Uiteindelijk wordt de dag afge-sloten op het hoofdpodium, met hét Natio-nale EV debat. Zes gasten gaan met el-kaar in discussie over vijf stellingen rond-om elektrisch vervoer (meer hierover op pagina 8).

Break-out programmaTussen de activiteiten op het hoofdpodium door worden er verschillende break-out sessies en workshops gehouden. Thema’s

gen, die momenteel misschien wel de be-langrijkste trends in de automotive wereld zijn.

Dennis Portegies, directeur Omnimark, gaat in op de ontwikkelingen in de huisstij-laankleding van wagenparken, ook wel fleetmarking genoemd. “Hierin zijn twee ontwikkelingen te herkennen: optimaal aansluiten bij de corporate identity van de organisatie of gebruik maken van de expo-sure van het wagenpark, een middel voor branding”, aldus Portegies. “De toepassin-gen van printtechnieken en folies zijn hier-voor legio, maar ook functionele doelen kunnen worden ingevuld. Denk daarbij aan verbeterde veiligheidsmarkering en aan de eenvoudige verwijdering van de huisstijl bij uitstroom van een bedrijfswa-gen; zonder spuitwerk kunnen wagens hun

tweede leven tegemoet”, zegt Portegies. In zijn break-out sessie vertelt hij meer over de nieuwe Omnimark-concepten, AutoUni-form en AutoMaatpak.

Mobiliteitsbeleid: Van bezit naar gebruikDe tweede track bij de break-out sessies volgt het centrale thema ‘Mobiliteitsbeleid: van bezit naar gebruik’. Diverse sprekers praten de bezoekers bij over het mobili-teitsbudget en hoe je dit succesvol kunt implementeren. Want volgens de sprekers van Fleet Support, Erik Wijbenga en Servi Diederen, is er nog veel te winnen op dit gebied. Ook Wouter Lips en Jeroen Sunter, beiden consultant bij Mobility Result, be-handelen dit thema.

Hoe je een mobiliteitsplan moet opstarten, dat weet Bart de Hoog, general manager Benelux bij Dragintra. Patrick Langevoort, innovation & product manager bij Allego, geeft inzicht in de kosten van de laadinfra-structuur. Hoewel heel recent, is ook deze infrastructuur continu in ontwikkeling. Wat dit betekent voor de tco ervan, legt hij uit tijdens zijn break-out sessie. Ook autodelen, een sessie van Marcel Bakker, commercieel manager bij Mobility Mixx, en Smarter Mobility, besproken door Ewald Breunesse, manager energie transi-ties bij Shell Nederland staan op de rol tijdens de break-out sessies.

Lees meer over het break-out programma op pagina 20 en 21.

Net als vorig jaar is er voldoende ruimte om te netwerken.

FLEETMANAGEMENT EVENT / MEI 2015

Wat is er nog meer te doen?Nieuw dit jaar is het Start-up- & Inno-vatieplein. Start-ups en bedrijven met innovatieve oplossingen krijgen hier de kans om zich te presenteren aan het publiek. Daarnaast is er de moge-lijkheid om de nieuwste auto’s even aan de tand te voelen tijdens een proefrit.

Naamloos-4 5 04-05-15 09:25

Page 6: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

Ervaar het nieuwe rijplezier in de ruimste wagon met 14% bijtelling en standaard automaat. De Auris TS Hybrid Lease biedt ook veel ruimte voor een rijke standaarduitrusting. Naast een automaat is de Auris TS Hybrid Lease namelijk voorzien van een panoramisch dak, privacy glass, navigatie, cruise control én een parkeerhulpcamera. De Auris TS heeft een zeer aantrekkelijk leasetarief van € 449,- p/mnd met een netto bijtelling van € 139,- p/mnd. De Auris TS is ook verkrijgbaar als zeer rijk uitgeruste Hybrid Lease Plus met nog meer extra’s. En alleen als u dit jaar beslist profi teert u 5 jaar lang van slechts 14% bijtelling! Kijk op Toyota.nl

De ruimste wagon met 14% bijtelling én standaard automaat

De nieuwe ToyotaAuris TS

Brandstofverbruik (EC/136/2014J) 3,7 L/100km (27,0 km/L); CO2 82 gr/km.

Toyota Financial Services leasetarief per maand o.b.v. Full Operational Lease, 60 mnd en 20.000km/jaar, o.b.v. 6 schadevrije jaren, excl. BTW en brandstof. Info via [email protected] of 0347 - 367 952. Prijswijzigingen en drukfouten voorbehouden. Meer info bel gratis 0800 - 0369 of kijk op toyota.nl voor de actie- en verkoopvoorwaarden.

TOY.197.17 AURIS TS_Fleet_Management_190x265.indd 1 20-03-15 11:15

Page 7: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

7

PROGRAMMA / TALKSHOW

“Leasing is in essentie al van bezit naar gebruik”, zegt Patrick Vierveijzer, directeur commercie bij

Leaseplan. “En leasing komt steeds meer voor. Tot dusver waren het alleen grote bedrijven die hiervan gebruik maakten, nu komen we in een fase waarbij leasen voor iedereen beschikbaar komt. Ik zie dat als een belangrijke stap op weg naar gebruik in plaats van bezit.”Tijdens de openingstalkshow op het Fleetma-nagement event is het gebruik in plaats van bezit één van de speerpunten. René Seyger, medegast tijdens de talkshow en partner bij Roland Berger Strategy Consultants, ver-wacht hierin een grote ontwikkeling, zij het op een andere manier dan Vierveijzer. “Ik denk dan eerder aan carsharing. Eén deel-auto betekent tien auto’s minder op de weg”, weet Seyger uit onderzoek.

Haken en ogenToch ziet Seyger voor de zakelijke markt nog wel wat voetangels en klemmen. “Er is

Het Fleetmanagement event trapt af met een talkshow, geleid door

Wouter Karssen en Meindert Schut, de twee presentatoren van de BNR Nationale Autoshow. Zij voelen een aantal gasten aan de tand over het centrale thema: van

bezit naar gebruik.

IEDEREENKAN

LEASEN

niet één vaste vorm. Je kunt kiezen voor een poolauto, meerijden met een collega of stilstaande leaseauto’s van werknemers inzetten. Er zijn veel mogelijkheden en dat maakt het ingewikkeld”, aldus Seyger.Vierveijzer vraagt zich overigens af of autodelen echt toekomst heeft. “Je ziet dat Nederland steeds meer van collectiviteit naar individualiteit verschuift. Iedereen wil graag een persoonlijke mobiliteitsoplos-sing. Ook zijn de trends in de steden anders dan in de buitengebieden.”Seyger ziet dat het carsharing-concept vooral in grote steden groeit. “Toch gaat het nog wel even duren voordat het feno-meen echt is ingeburgerd. Hoewel onze grote steden goed met elkaar zijn vernet-werkt, heeft driekwart van de inwoners nog

‘Eén deelauto betekent tien auto’s minder op de weg’

altijd een eigen auto. Jonge generaties maken wel meters. Die zijn al minder gewend aan het bezit van een auto”, zegt Seyger.

AutonoomHet gaat echter nog wel een tijd duren voordat auto’s helemaal autonoom rijden. Toch verwacht Seyger over een jaar of zes al veranderingen. Bijvoorbeeld omdat een auto zelfstandig kan parkeren en vervol-gens iemand weer kan ophalen voor de deur. “Dat wordt echt een boeiende fase.”Naast Vierveijzer en Seyger is ook Martin Hauschild te gast; hij is head of traffic technology and traffic management bij BMW AG. Hij houdt zich al sinds 2002 bezig met telematica bij het Duitse premi-ummerk en weet als geen ander hoe ver-keerstechnologie in een auto geïmplemen-teerd kan worden. Hij zal vooral ingaan op de ontwikkeling rondom de zelfrij-dende auto.

René Seyger: ‘Bij gebruik denk ik aan carsharing.’

Vertrek op tijd

van huis om de

talkshow niet te

missen tijdens het

Fleetmanagement event.

Om 9.30 uur staan de

deelnemers klaar bij

het hoofdpodium.

FLEETMANAGEMENT EVENT / MEI 2015

Naamloos-6 7 04-05-15 09:37

Page 8: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

8

Zes debaters krijgen door de kritische debatleiders Wouter Karssen en Mein-dert Schut stellingen voorgelegd die

aansluiten op de actuele vragen in de fleet- en leasewereld. Een rondgang langs de spre-kers maakt duidelijk dat er nog wel het een en ander moet gebeuren in de branche; EV moet met name meer op eigen benen komen te staan. “De tijd van symbolen en pilots is voorbij. Het is tijd voor actie. Zoals Amster-dam doet: duidelijk aangeven dat al het

openbaar vervoer over tien jaar volledig elektrisch rijdt”, zegt Bert Klerk, voorzitter van het Formule E-Team.

Ook Renate Hemerik, direc-teur van de Ver-eniging van Nederlandse Auto-leasemaatschappijen (VNA), vindt dat je EV niet kunt blijven stimu-leren. “De markt moet nu zijn werk zelf gaan doen. Stimulering lijkt bovendien een ave-rechtse uitwerking te hebben. Neem de con-centratierisico’s bij leasemaatschappijen, omdat iedereen nu die Volvo of Outlander wil hebben. Die moet je straks kwijt zien te raken en bij voorkeur ook op de particuliere markt. Maar die moet dan wel interesse tonen”, aldus Hemerik. Maarten van Bie-zen, hoofd mobili-teit bij Natuur & Milieu, sluit zich hier deels bij aan. Hij vindt

PROGRAMMA / HÉT NATIONALE EV-DEBAT

EV: HET IS TIJD OM OP EIGEN BENEN TE STAAN

Fleetmanagement event lanceert hét Nationale EV debat

Mis het niet

en kom op 27 mei

om 16.00 uur

naar hét Nationale

EV-debat bij het

hoofdpodium.

dat de stimulans moet blijven, maar dan ook op de consumentenmarkt. “Het tempo van de transitie naar EV is heel belangrijk. De vaart erin houden. Daarbij moeten we meer gaan kijken naar de particulier en naar de meest efficiënte elektrische auto’s. Die moeten gesti-muleerd worden. Volgens mij moeten we nog tot 2020 door en daarna moet het op eigen benen staan. Vooral vanwege de milieuwinst en het is ook goed voor de portemonnee van de berijder.”

Berijders zijn volgens Martin Huisman, voorzitter van de Vereniging Auto van de Zaak, zeer bereidwillig geweest

in deze eerste fase. “Ook vanwege de lage

bijtelling. Maar nu moeten we opletten dat die berijder niet gedemotiveerd wordt door allerlei extra kosten. Bijvoorbeeld omdat er geen laadpalen te vinden zijn bij het bedrijf

Tijdens hét Nationale EV debat debatteren zes gasten, onder leiding van BNR Autoshow-presentatoren Meindert Schut en Wouter Karssen over de stand van zaken rond elektrisch vervoer. Op voorhand belooft het al een prettige ‘battle’ te worden. ‘De markt moet nu zijn werk zelf gaan doen.’

of onderweg en hij moet overschakelen op brandstof. Bedrijf en leasemaatschappij moe-ten blijven meedenken.” Patrick Lange-

voort, innovation & product manager bij Allego, zegt dat elektrische aandrijving de toekomst heeft, maar dat er nog wel

veel moet gebeuren. “Er moet een langetermijn-

roadmap komen. Stabilisering is hard nodig, weten waar je aan toe bent de komende tien jaar. Dat schept een goed marktklimaat om EV verder uit te bouwen.”

Jack Knol, director facilities bij Cap-gemini, gooit tot slot wat andere olie op het vuur. “Ik zou graag meer transparantie zien rondom de laadkosten in de (semi)publieke sector. De kostenstruc-tuur is totaal onoverzichte-lijk en er wordt grof geld verdiend met allerlei onduidelijke opslagen. De rijder denkt voor 18 cent te laden en krijgt vervolgens een factuur voor 30 cent. Dat moet echt anders.”

Naamloos-5 8 04-05-15 09:36

Page 9: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

Eindelijk is er een nieuwe MINI met 5 deuren. Dat is go-kart feeling gemixt met het gemak van2 deuren meer. Dat betekent extra beenruimte achterin voor al je lange vrienden en meer ruimte inde kofferbak voor grote tassen. Voor jezelf, van de zaak of als ZZP’er, deze MINI is voor iedereen!

Gemiddeld brandstofverbruik van 3,5 t/m 6,0 liter/100km. CO2 emissie van 92 t/m 139 g/km. 20%

ALLES OVER DE MINI 5-DEURS ONTDEK JE OP MINI.NL

De nieuwe MINI.Nu met 1-2-3-4-5 deuren.

19.990,-299,-

ofp/md

V.a.

€V.a.

adv-210x285mm-v1.0-mb.indd 1 21-04-15 14:54

Page 10: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

10

De provincies Noord-Holland, Utrecht, Flevoland en de Omge-vingsdienst Noordzeekanaalgebied

willen wel mobiel zijn, maar zelf zo min mogelijk aan het beheer van voertuigen doen. Dat was ook het uitgangspunt van de tender die de bedrijven gezamenlijk uit-schreven. De aanbesteding betrof het wagenpark van zo’n 140 auto’s met een groeipotentie tot 170 binnen vier jaar. Zes leasemaatschappijen schreven zich in, uit-eindelijk won LeasePlan.Carolien Dubbe (51) is beleidsmedewerker facilitaire dienstverlening bij de Provincie

De Provincie Noord-Holland wil zo min mogelijk zelf

met het wagenparkbeheer te maken hebben, maar

wel altijd mobiel zijn. Aan LeasePlan, samen met dochter

Mobility Mixx, de taak om de provincie volledig

te ontzorgen. Dat lukt: de zakelijke deelauto’s hebben

zelfs een bezettingsgraad van 137 procent.

WAGENPARKBEHEER / INTERVIEW

AUTODELEN ZONDERZORGEN

van de organisatie. LeasePlan-dochter Mobility Mixx gooide hoge ogen met het reserveringssysteem voor deze auto’s. “Mobility Mixx regelt de reservering, de maandelijkse schouwing en is het aan-spreekpunt voor de berijders. Alles is zo ver als mogelijk geautomatiseerd.”

Waterdicht systeemIn totaal hebben bij de provincie 1.300 ambtenaren het recht om voor zakelijke afspraken een deelauto te reserveren. Door efficiënt gebruik ligt de bezettings-graad hoog: 137 procent. Dat komt blij-kens onderzoek door Mobility Mixx door-dat auto’s soms al vóór 7.00 uur in gebruik worden genomen en meerdere gebruikers op een dag kunnen hebben. Alle auto’s hebben een vaste plek in de parkeergarage van het provinciehuis in Haarlem. Bij de parkeergarage hangen twee sleutelkasten. “Het systeem is zo een-

Tekst: Floor Vink, Beeld: Hans van der Mast

“Door de samenwerking van Mobility Mixx en LeasePlan kunnen we op een unieke wijze invulling geven aan bre-dere mobiliteitswensen van bedrijven. Alleen een goed verhaal is hierbij niet genoeg. De sleutel tot succes ligt in een professioneel advies én een excel-lente uitvoering van de dienstverle-ning. Dit levert optimaal gemak en ontzorging, zodat Carolien zich kan focussen op andere zaken.”

Martijn Versteegen, marketing director LeasePlan:

Noord-Holland en kartrekker van de ten-derprocedure. Dubbe legt uit dat naast duurzaamheid en prijs de ‘totale ontzor-ging’ een belangrijke factor was in de uit-eindelijke beslissing. “De vaste medewer-kers van de provincie zijn er om het beleid van de Gedeputeerde Staten (GS) uit te voeren. Alle ondersteunende diensten wor-den uitbesteed. Denk daarbij aan de receptie, de catering, de beveiliging, maar ook het wagenparkbeheer. Ik ben dan ook geen wagenparkbeheerder, maar ik beheer wel de contracten die met het wagenpark te maken hebben. Daarom is ontzorging zo belangrijk.”

Hoge ogen gooienDe Provincie Noord-Holland heeft zeventig dienstauto’s rijden, waarvan elf deelauto’s voor zakelijk gebruik. Zakelijk autodelen betekent dat één of meerdere deelauto’s worden ingezet voor alle zakelijke ritten

Naamloos-10 10 04-05-15 09:42

Page 11: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

11

FLEETMANAGEMENT EVENT / MEI 2015

EVENT SPECIAL

“Zakelijk autodelen heeft veel voorde-len. Dat bewijst ook de Provincie Noord-Holland, zij doen al jaren aan zakelijk autodelen via Mobility Mixx. Werkne-mers kunnen slimmer, efficiënter en flexi-beler zakelijk reizen. Voor de werkgever is totale ontzorging het sleutelwoord: Mobility Mixx geeft advies over de inzet van het aantal auto’s, verzorgt het totale beheer, de ritregistratie, het reserverings-systeem en de berijdersondersteuning. Door middel van rapportages geven wij inzicht in gebruik en kosten en monito-ren we gezamenlijk dat de auto’s zo goed en efficiënt mogelijk worden gebruikt. Zakelijk reizen doe je samen: SammSamm noemen we dat.”

van de organisatie. LeasePlan-dochter Mobility Mixx gooide hoge ogen met het reserveringssysteem voor deze auto’s. “Mobility Mixx regelt de reservering, de maandelijkse schouwing en is het aan-spreekpunt voor de berijders. Alles is zo ver als mogelijk geautomatiseerd.”

Waterdicht systeemIn totaal hebben bij de provincie 1.300 ambtenaren het recht om voor zakelijke afspraken een deelauto te reserveren. Door efficiënt gebruik ligt de bezettings-graad hoog: 137 procent. Dat komt blij-kens onderzoek door Mobility Mixx door-dat auto’s soms al vóór 7.00 uur in gebruik worden genomen en meerdere gebruikers op een dag kunnen hebben. Alle auto’s hebben een vaste plek in de parkeergarage van het provinciehuis in Haarlem. Bij de parkeergarage hangen twee sleutelkasten. “Het systeem is zo een-

Paul Wessels, Managing Director Mobility Mixx:

voudig mogelijk ingericht. Een werknemer maakt een reservering via een webomge-ving, die speciaal hiervoor is ingericht. In de garage houdt de medewerker zijn per-soonlijke Mobility Mixx-pas voor de kaart-lezer van de sleutelkast en typt de persoon-lijke code in. De beschikbare autosleutel licht op en op de sleutelhanger staan het kenteken van de auto.” Mobility Mixx regelt het onderhoud van de auto’s en zorgt er voor dat ze maandelijks gewassen worden. En als er pech onder-weg is, kunnen berijders rechtstreeks con-tact opnemen met het callcenter van Mobi-lity Mixx. “We hebben een eigen servicenummer en een eigen e-mailservice, zodat de Mobility Mixx-medewerkers altijd direct weten welke afspraken wij met ze hebben”, vertelt Dubbe. Als de sleutel wordt teruggehangen, wordt de rit automatisch afgerond. “Het enige wat de medewerker moet doen is ervoor zorgen dat de tank minimaal halfvol is bij inlevering. De auto’s zijn voorzien van een blackbox voor de ritregistratie en zowel Mobility Mixx als wij weten precies wie wanneer in welke auto heeft gereden.”

Duurzaamheid rode draadDe deelauto’s mogen alleen worden gebruikt als het openbaar vervoer geen optie is en de bestemming verder dan vijf kilometer van het provinciehuis ligt. Duur-zaamheid is namelijk de rode draad door het beleid van de provincie. “Bij alles wat we doen, moet een zo duurzaam moge-lijke keuze gemaakt worden. De aanbeste-ding is dan ook vooral beoordeeld op kwaliteit en duurzaamheid en daarna pas prijs, volgens de methodiek van gunnen op waarde.”Met de aanbesteding is een jaar geleden LeasePlan als leverancier van de auto’s gekozen, maar niet alle auto’s lopen gelijk-tijdig uit contract. “Het uitlopen van de leaseauto’s gaat per typegroep. We heb-ben acht profielen, waaronder auto’s voor zakelijk autodelen, auto’s voor weginspec-

teurs en de chiquere voertuigen van de GS. In de tweede helft van 2015 loopt het contract van de deelauto’s waar we nu in rijden, aardgas-Citroëns C3, af”, zegt Dubbe. Een belangrijke doelstelling was invulling geven aan het groene rijden, waarbij zowel milieu- als economische aspecten in balans zijn. LeasePlan geeft advies welke mix van alternatieve brand-stoffen het beste is. Op basis hiervan zijn drie aardgasauto’s en drie EV’s voorge-steld die binnen het profiel passen. “We varen op het advies van LeasePlan. Ik ben geen operationeel wagenparkbeheerder, dus ik ben ook niet voldoende op de hoogte van noviteiten in de branche om zelfstandig die knoop door te hakken. We maken nu proefritten met de voorgestelde auto’s en op basis daarvan maken we een keuze.” Er komen volgend jaar dus ook elektrische deelauto’s in de garage van het provincie-huis te staan. “We hebben inmiddels een half jaar ervaring opgedaan met twee Nis-sans Leafs. We wilden weten hoeveel van de ritten met deelauto’s geschikt zijn voor EV’s. Dat bleek dertig procent te zijn.”

Martijn Versteegen, marketing director LeasePlan:

Dubbe: ‘Alle ondersteunende diensten beste-den wij uit, wagenparkbeheer ook.’

Naamloos-10 11 04-05-15 09:42

Page 12: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

De nieuwe Jaguar XE sports sedan zet de nieuwe maatstaf in de middenklasse met zijn door de F-TYPE geïnspireerde design en baanbrekende technologie. Het programma van de Jaguar XE loopt van uitvoeringen met een CO2-emissie van slechts 99 g/km tot modellen met een topsnelheid van 250 km/h.

JAGUAR XE VANAF € 39.990 *

LEASE VANAF € 699 **

20% BIJTELLING

NEW JAGUAR XE.THE SPORTS SEDAN REDEFINED.JAGUAR.NL

JLRNGEN4W043_XE_Nationaal_FleetMobility_265Hx380_IC.indd 1 25/03/15 15:28

Min./max gecombineerd verbruik 3.8-8.3 l/100km. CO2 uitstoot resp. 99-194 g/km. *�Vanafprijs € 39.990,- is incl. BPM en BTW en excl. kosten rijklaar maken. Zie voor kosten en voorwaarden www.jaguar.nl. Wijzigingen voorbehouden. **Leaseprijs gebaseerd op Full Operational Lease door (Jaguar Fleet & Business Leasing) (Land Rover Fleet & Business Leasing). Looptijd 60 maanden en jaarkilometrage van 20.000 km/jaar. Vermelde leaseprijs is inclusief Metallic lak, Wa+Caso met €150,- eigen risico, POI, SVI en Verkeersrechtsbijstand zijn inbegrepen. Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend. Prijswijzigingen voorbehouden.

JLRNGEN4W043_XE_Nationaal_FleetMobility_265Hx380_IC.indd 2 25/03/15 15:29

Page 13: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

De nieuwe Jaguar XE sports sedan zet de nieuwe maatstaf in de middenklasse met zijn door de F-TYPE geïnspireerde design en baanbrekende technologie. Het programma van de Jaguar XE loopt van uitvoeringen met een CO2-emissie van slechts 99 g/km tot modellen met een topsnelheid van 250 km/h.

JAGUAR XE VANAF € 39.990 *

LEASE VANAF € 699 **

20% BIJTELLING

NEW JAGUAR XE.THE SPORTS SEDAN REDEFINED.JAGUAR.NL

JLRNGEN4W043_XE_Nationaal_FleetMobility_265Hx380_IC.indd 1 25/03/15 15:28

Min./max gecombineerd verbruik 3.8-8.3 l/100km. CO2 uitstoot resp. 99-194 g/km. *�Vanafprijs € 39.990,- is incl. BPM en BTW en excl. kosten rijklaar maken. Zie voor kosten en voorwaarden www.jaguar.nl. Wijzigingen voorbehouden. **Leaseprijs gebaseerd op Full Operational Lease door (Jaguar Fleet & Business Leasing) (Land Rover Fleet & Business Leasing). Looptijd 60 maanden en jaarkilometrage van 20.000 km/jaar. Vermelde leaseprijs is inclusief Metallic lak, Wa+Caso met €150,- eigen risico, POI, SVI en Verkeersrechtsbijstand zijn inbegrepen. Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend. Prijswijzigingen voorbehouden.

JLRNGEN4W043_XE_Nationaal_FleetMobility_265Hx380_IC.indd 2 25/03/15 15:29

Page 14: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

Laadoplossingenop maatElektrisch vervoer is razendsnel in opkomst in Nederland. De vraag naar oplaadpunten zal dus de komende jaren toenemen, ook onder uw medewerkers. Hoe gaat u op dit moment om met de opkomst van elektrisch vervoer?

Allego helptWij zijn Allego. Samen met onze partners werken wij aan een wereld waar iedereen met een elektrische auto altijd en overal kan laden. Eenvoudig en betaalbaar, ook op uw locatie. Welke laadoplossing past goed bij uw organisatie en de wensen van uw bezoekers of medewerkers? Allego helpt u bij dit soort vragen een toekomstgerichte keuze te maken.

MaatwerkWij nemen u het meeste werk uit handen en zorgen dat alles voor u geregeld wordt. Uiteraard stap voor stap en in nauw overleg. Van het plaatsen van de laadpaal tot en met service en onderhoud, maar ook de storingsdienst en het eventueel verrekenen van de laadsessies.

Elke locatie heeft zijn eigen mogelijkheden en een ander bezoekersprofiel. Zo zijn enkele van onze producten:

Wij begrijpen dat de wereld van elektrisch vervoer en laden voor veel mensen nog een nieuwe wereld is. Neem vooral contact met ons op. Wij delen onze jarenlange ervaring graag met u voor het creëren van een laadoplossing die niet alleen vandaag werkt, maar ook meegroeit met de laadbehoefte van de toekomst.

Ga naar www.allego.eu/fleet voor meer informatie.

SnelladenDe auto laadt in ongeveer een half uur op en dus zeer geschikt voor kort bezoek. Een kop koffie en een broodje en weer verder. Meer bezoekers door extra service!

ChargingPlazaGeen investering nodig in een zwaardere netaansluiting, maar wel genoeg laadpunten om de groei aan elektrische auto’s op te vangen. Slim laden en makkelijk uit te breiden.

Openbaarladen. nlNiet elk bedrijf heeft een eigen parkeer terrein, maar ook de elektrisch rijdende werknemer wil parkeren en laden. Wij vragen de laadpaal namens uw bedrijf aan en zorgen dat deze geplaatst wordt.

Overal en altijd zorgeloos laden

2015_04_09 - Allego - Adv. Fleetmanagement event.indd 1 10-04-15 15:23

Page 15: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

15

INTERVIEW

Het platform Cleaner Car Contracts verbindt leasemaatschappijen en fleetowners. Samen besparen zij aanzienlijk op brandstofkosten en CO2-uitstoot en hebben zij een duidelijke stem richting de landelijke, maar vooral

ook Europese politiek. Natuur & Milieu is de kartrekker en tijdens het Fleetmanagement event gaan zij nog een stapje

verder, dan wordt de Cleaner Car Contracts-koploperscoalitie gelanceerd.

Deelnemende bedrijven aan het plat-form Cleaner Car Contracts (CCC) hebben het gemeenschappelijke doel

in 2020 maximaal 95 gram CO2-uitstoot/km per auto te realiseren, gemeten over het gemiddelde van een wagenpark. Deze ambi-tie wordt ondertekend bij de start van de deel-name aan het Cleaner Car Contracts. Maar-ten van Biezen, hoofd mobiliteit bij Natuur & Milieu, benadrukt dat er wordt gerekend met de praktijkuitstoot; het gaat bedrijven om wer-kelijke besparing op brandstofkosten. “De Europese overheid heeft hetzelfde doel, maar dan op basis van de theoretische uitstoot, de fabrieksverbuikwaarden.”

Een duurzaam platform voor fleetowners en leasebedrijven bestond nog niet, stelt Van Bie-zen. “We krijgen bijvoorbeeld veel vragen over hoe je slim om kan gaan met EV’s en phev’s en hoe je daarop kan sturen met het mobiliteitsbeleid.” Het nut van het platform CCC – dat sinds 2010 actief is – is inmiddels aantoonbaar bewezen. Uit de benchmark over 2014 blijkt dat auto’s van de deelne-mers aan de CCC gemiddeld al 99 gram CO2 per kilometer uitstoten. “CCC-deelne-mers zijn koplopers, aanjagers en pioniers op het gebied van duurzame mobiliteit. Het zijn

‘community of practise’ worden”, legt Van Biezen uit. “We richten ons de komende tijd, naast de leasemaatschappijen, nadrukkelijk op het aansluiten van fleetowners. Zij zijn immers de doelgroep met veel inkoopmacht.” Die fleetowners hebben hetzelfde doel: slim-mer en duurzamer omgaan met het wagen-

FLEETMANAGEMENT EVENT / MEI 2015

bedrijven die willen besparen op brandstof en van elkaar willen leren hoe dat het beste kan. Dat is voor ons ook reden geweest om het initiatief verder op te schalen.”

Tijdens het Fleetmanagement event wordt de nieuwe koploperscoalitie van Cleaner Car Contracts officieel gelanceerd. “Het moet een

‘Strengere normen stimuleren fabrikanten nog schonere auto’s te

fabriceren.’

Cleaner Car Contracts is in 2010 opgericht door Natuur & Milieu in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Milieu, the European Climate Foundation en vijf Europese NGO’s. Het doel is de gemiddelde CO2-uitstoot van het Europese wagen-park te verlagen. Eind 2014 bestond de coalitie uit zestig leasebedrijven, fleetowners, deelauto- en verhuurbe-drijven die allemaal de ambitie onder-schreven voor het realiseren van een zuiniger wagenpark. De coalitie verte-genwoordigde daarmee 10 procent van de leasesector in de EU en 40 procent van die sector in Nederland.

Over Cleaner Car Contracts

OP DE BRES VOORSTRENGERECO2-NORMEN

Natuur & Milieu benchmarkt fleetowners en leasebedrijven

Tekst: Floor Vink

Naamloos-7 15 04-05-15 09:45

Page 16: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

16

INTERVIEW

park, groot of klein. “Zij merken ook direct resultaat, want met een duurzamer wagen-park bespaar je direct op brandstofkosten. In 2013 werd door de Nederlandse CCC-deel-nemers met de inzet van zuiniger auto’s 8 mil-joen euro brandstofkosten bespaard, op Euro-pees niveau was dat zelfs 129 miljoen euro.” Van Biezen verwacht in 2015 zeker 25 grote wagenparkbeheerders aan te sluiten.

Jaarlijks vraagt Natuur & Milieu aan de deel-nemende bedrijven data op over bijvoor-beeld het verbruik van de auto’s in het wagenpark, zowel in theorie als in de prak-tijk. “Dan kunnen we namelijk het verschil meten tussen theorie en praktijk.” In de com-munity worden de resultaten van fleetowners en leasemaatschappijen met elkaar vergele-ken. “Zo kunnen bedrijven van elkaar leren hoe je effectief stuurt op minder kosten en minder uitstoot. Bedrijven kunnen hun beleid schrijven op basis van deze benchmark, maar ze kunnen ook het effect meten van hun ingezette beleid. En we weten wat het ver-schil is tussen werkelijk en theoretisch ver-

bruik. Het werkelijke verbruik is nu gemiddeld 50 gram CO2-uitstoot/km hoger dan de fabriek opgeeft. De uitstoot van de CCC-coali-tie zat in 2014 op 99 gr/km, maar in werke-lijkheid was dit dus 150 gr/km. Bedrijven moeten uiteindelijk de rekening betalen.”

Om die scheefgroei in verbruik tegen te gaan en om het wagenpark verder te vergroenen, is lobby een belangrijk speerpunt van de CCC. “De normen voor 2020 staan al vast, namelijk 95 gram CO2/km, maar over de normen in 2025 en over het beter sturen op het praktijkverbruik van auto’s loopt nog een discussie in Europa. Met de marktcijfers van CCC-deelnemers tonen we aan dat bedrijven al meer CO2 willen reduceren dan de norm eist. Bovendien benadrukken we met CCC het belang van het brandstofverbruik in de praktijk en de noodzaak om de uitstootnor-men daarop te baseren. Dat helpt om ambiti-euzere en realistischere normen af te dwin-gen in de politiek. Dat stimuleert fabrikanten ook om nog schonere auto’s te fabriceren.” Het bundelen van de informatie die fleetow-

ners leveren over hun wagenpark is dus cruci-aal voor de politieke lobby. “We hebben met CCC een grote bijdrage geleverd door de leasemaatschappijen op de Brusselse kaart te zetten. Zij zijn verantwoordelijk voor 40 pro-cent van de nieuwverkopen, maar werden voorheen totaal genegeerd bij het schrijven van het Europees autobeleid. Zij hebben nu een stem in de Europese lobby.”

Vorig jaar september opende staatssecre-taris Mansveld het eerste waterstoftank-station voor personenauto’s op waterstof in het Zuid-Hollandse Rhoon. Ze bena-drukte in haar toespraak het belang van verduurzaming van het Nederlandse wagenpark, waarbij waterstof een van de manieren is om dat te bereiken. “Mobiliteit veroorzaakt 20 procent van de uitstoot van broeikasgassen in Neder-land. De gezondheid van mensen en de leefbaarheid van steden staan onder druk. Denk aan luchtkwaliteit en geluids-hinder. Maar denk ook aan onze afhan-kelijkheid van fossiele brandstoffen en de eindigheid daarvan. De urgentie om nu door te schakelen is hoog. Door de mobi-liteit te verduurzamen kunnen we grote stappen maken. Tegelijkertijd biedt dit kansen voor economische groei en nieuwe banen door innovaties. Natio-naal hebben we forse ambities voor het vergroenen van onze mobiliteit: 60 pro-cent minder CO2-uitstoot in 2050, 2035 alle nieuwe auto’s zero-emissie.”

Mansveld: Urgentie om door te schakelen is hoog

Tijdens het

Fleetmanagement

event wordt samen met

het ministerie van I&M

en een aantal eerste deel-

nemers om 14.45 uur de

restyling van het platform

Cleaner Car Contracts

gelanceerd.

Mansveld: ‘Door de mobiliteit te verduurzamen, kunnen we grote stappen maken.’

Naamloos-7 16 04-05-15 09:45

Page 17: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

Als merk met het breedste aanbod van modellen met een lage bijtelling is Mercedes-Benz bereikbaarder dan u wellicht dacht.Met ‘een breed aanbod’ bedoelen we de A-Klasse, B-Klasse, B-Klasse Electric Drive, CLA Coupé en Shooting Brake, GLA, C-Klasse Limousine en Estate, C-Klasse 350 e PLUG-IN-HYBRID en E-Klasse Limousine en Estate. Deze zijn allemaal leverbaar als scherp geprijsde Lease Edition voor de zakelijke rijder. Alle Lease Editions zijn voorzien van een rijke standaarduitrusting, met o.a. een navigatiesysteem, lichtmetalen velgen en bi-xenon of LED Intelligent Light verlichting, parkeersensoren en cruise control.

De kenmerken van de Lease Editions in het kort: • Breed aanbod van scherp geprijsde modellen • Lage bijtelling van 4, 7, 14 of 20%• Netto bijtelling per maand vanaf € 56,-*• Leasetarief vanaf € 585,-** per maand • Rijke standaarduitrusting en een fiscaal voordeel oplopend tot € 9.174,-

Meer informatie over de Mercedes-Benz Lease Editions? Kijk op www.mercedes-benz.nl/lease-editions

De Lease Editions van Mercedes-Benz.

A-KLASSE B-KLASSE CLA GLA

C-KLASSE LIMOUSINE C-KLASSE ESTATE E-KLASSE LIMOUSINE E-KLASSE ESTATE

Gecombineerd verbruik: 2,1 - 4,3 l/100 km, 47,6 - 23,3 km/l, CO2-uitstoot 48 - 110 g/km. Voor de kosten en leveringsvoorwaarden zie www.mercedes-benz.nl/lease-editions.* Gebaseerd op 42% inkomstenbelasting. Het genoemde bedrag is een rekenvoorbeeld.** O.b.v. Operationele Service Lease, looptijd 60 maanden, 20.000 km (benzine)/30.000 km (diesel) per jaar.

Acceptatie onder voorbehoud van Mercedes-Benz Financial te Utrecht. Kijk voor meer informatie op www.mercedes-benz.nl/financielediensten.

WT 0400.27.022 adv Lease Editions Fleet Mag 2.indd 1 23-03-15 17:21

Page 18: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

ENTREE GRAND HALL ENTREE EVENT HALL

HOOFDPODIUM

START-UP &INNOVATIEPLEIN

START-UP &INNOVATIEPLEIN

HOOFDPODIUM

G1

G2

G3

G4

G5

G6

G7

G10

G27 G28 G29 G15

G16

G17

G18

G26

G25

G33

G24 G19 E4

E5

E16 E15

E10 E9 E8

E11 E12

E14

E13

E6 E7

E3

E2

E1

G20G23

G21

G22

G30

G32

G31

G11 G12 G14G13

PRO

EFR

ITTE

N

NETWERKTERRAS

NETWERKTERRASStand G

19

Stand G32

Stand G30

Stand G24

Stand E13

Stand E10

Stand G33

Stand G14

Stand G23

Stand G25

Stand G22

Stand G20

Stand E12

Stand E14

Stand G31

Stand E8

Stand E9

Stand E15/16

18

FLEETMANAGEMENT EVENT / BEURSPLATTEGROND

DEF-p18 FME-plattegrond.indd 18 04-05-15 09:45

Page 19: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

ENTREE GRAND HALL ENTREE EVENT HALL

HOOFDPODIUM

START-UP &INNOVATIEPLEIN

START-UP &INNOVATIEPLEIN

HOOFDPODIUM

G1

G2

G3

G4

G5

G6

G7

G10

G27 G28 G29 G15

G16

G17

G18

G26

G25

G33

G24 G19 E4

E5

E16 E15

E10 E9 E8

E11 E12

E14

E13

E6 E7

E3

E2

E1

G20G23

G21

G22

G30

G32

G31

G11 G12 G14G13

PRO

EFR

ITTE

N

NETWERKTERRAS

NETWERKTERRAS

Stand G19

Stand G32

Stand G30

Stand G24

Stand E13

Stand E10

Stand G33

Stand G14

Stand G23

Stand G25

Stand G22

Stand G20

Stand E12

Stand E14

Stand G31

Stand E8

Stand E9

Stand E15/16

Partner StandALD Automotive E12Apollo Vredestein B.V. E4Autoleasewereld G7BMW Group Nederland B.V. G19Bosch G16BP Nederland G26Care Autoschade E1Chevin Fleet Solutions G3Ctrack Benelux E2Dometic Benelux B.V. G15Dragintra Fleet Services G4ECOdrive G1Fiat Group Automobiles Nederland B.V. G27Fleet Support G32Fleetlogic TomTom Telematics G14Fleetport Nederland G2Fleetwise E14GEFCO Benelux – Automotive G10INmatix Technology Group G30Jaguar Land Rover Nederland B.V. G23Kia Motors Nederland B.V. G28KPN G31Lexus E16Mercedes-Benz Nederland B.V. G24Micpoint B.V. G12MINI G33MivarGroup B.V. E7Modul-System Nwederland G21MSR Consulting group G5Nissan Nederland G25Omnimark B.V. E8Opel Nederland E13Profile Zakelijk B.V. G17ROI fleet BV E6Shell Nederland Verkoopmaatschappij B.V. G22Sixt B.V. G11Sortimo Nederland B.V. E9Stern Groep N.V. E10Suzuki G20Texaco G29Toyota E15Transscope Voertuigsystemen B.V. G18Travelcard Nederland b.v. E11Van den Born carrosserie B.V. E3V-tron G13Workaway G6XPOfleet E5

19

FLEETMANAGEMENT EVENT / MEI 2015

EVENT SPECIAL

DEF-p18 FME-plattegrond.indd 19 04-05-15 09:45

Page 20: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

Informatie is macht

Technologische innovaties en maatschappelijke ontwikkelin-gen gaan leiden tot fundamentele veranderingen in de mobiliteitsbranche. Fleetlogic laat aan de hand van prakti-sche voorbeelden uit haar R&D-Lab zien welke innovaties er nu en binnenkort mogelijk zijn. En vertaalt deze innovaties naar praktische tips en oplossingen voor het wagenpark.

Big data

Technologie maakt service en dus mobiliteit op maat moge-lijk. ALD Automotive heeft daarom een speedsessie speciaal op maat laten maken voor wagenparkbeheerders en mobili-teitsmanagers. The Internet of Things en big data zijn volgens de leasemaatschappij geen ver-van-uw-bed-show. Mark Raben, chief technology architect bij SAP, vertelt welke tech-nologische ontwikkelingen de fleetowner gaan helpen.

Telematica

Tijdens de sessie ‘Van administratie naar ict-oplossingen in de tele-maticabranche’ vertelt Van Dam onder meer over innovatie in soft-wareoplossingen, business intelligence met telematica-oplossin-gen en systemen die het rijgedrag kunnen beïnvloeden. Maar ook over de verschuiving van uitgebreide rapportages naar exceptie reporting, en van rapportagetools naar grafische totaal-overzichten met personen- en wagenparkperformance.

10:45

11:15

11:45

20

Trends & ontwikkelingen

BREAK-OUT

RENÉ DE JONG / ADVISEURFLEETLOGIC TOMTOM /TELEMATICS

MARK RABEN / CHIEF TECHNOLOGY ARCHITECT /SAP

Kostenbeheersing en mobiliteitsmanagement staan vaak hoog op de agenda van de mobiliteitsmanager. In de praktijk blijken er nog veel vragen te leven. Want hoe richt je nou zo’n mobiliteitsbudget in? Iedereen praat erover, maar de praktijkvoorbeelden zijn schaars. Ook technologische ontwikkelingen worden nauwlettend in de gaten gehouden door de branche. Maar waar is het nou verstandig om je pijlen op te richten? In het ochtendprogramma van de break-out sessies wordt dat en meer duidelijk.

Mobiliteitsbeleid: van bezit naar gebruikMobiliteitsbudget complex?

Mobiliteitsbudgetten zijn al jaren onderwerp van gesprek bij veel bedrijven. Maar bedrijven die het al daadwerkelijk heb-ben ingevoerd, zijn op de vingers van één hand te tellen. Erik Wijbenga en Servi Diederen van Fleet Support laten in hun break-out sessie zien hoe een mobiliteitsbudget vooral overzichtelijk en eenvoudig blijft.

Succesvol mobiliteitsbudget

Consultants Wouter Lips en Jeroen Sunter gaan tijdens de sessie ‘Hoe wordt een mobiliteitsbudget succesvol?’ in op de mogelijk-heden van een mobiliteitsbudget en de vaststelling daarvan. Ook vertellen ze hoe ondernemingsdoelstellingen vertaald kun-nen worden naar goed mobiliteitsbeleid en bijbehorend mobili-teitsbudget. De sessie wordt aangeboden door Leaseplan.

Mobiliteitsplan opzetten

De Hoog geeft antwoord op de vraag ‘Hoe zet je een mobi-liteitsplan op?’ Zoveel als er wordt gesproken over alterna-tieve mobiliteit, zo weinig wordt het in de praktijk toegepast. Er heersen volgens Dragintra nog te veel vragen onder mobi-liteitsmanagers en vaak weten ze niet waar te beginnen. Tijdens de sessie wordt dat duidelijk. Een goed begin is immers het halve werk.

14:30

15:00

15:30

BREAK-OUT

HILGER VAN DAM / MANAGING DIRECTOR /CTRACK BENELUX

BART DE HOOG / GENERAL MANAGER /DRAGINTRA FLEET SERVICES

ERIK WIJBENGA (L) EN SERVI DIEDEREN / MANAGER COMMER-CIE EN PRINCIPAL CON-SULTANT /FLEET SUPPORT

WOUTER LIPS (L) EN JEROEN SUNTER / CONSULTANTS / MOBILITY RESULT

Naamloos-8 20 04-05-15 09:44

Page 21: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

21

FLEETMANAGEMENT EVENT / MEI 2015

Kostenbeheersing en mobiliteitsmanagement staan vaak hoog op de agenda van de mobiliteitsmanager. In de praktijk blijken er nog veel vragen te leven. Want hoe richt je nou zo’n mobiliteitsbudget in? Iedereen praat erover, maar de praktijkvoorbeelden zijn schaars. Ook technologische ontwikkelingen worden nauwlettend in de gaten gehouden door de branche. Maar waar is het nou verstandig om je pijlen op te richten? In het ochtendprogramma van de break-out sessies wordt dat en meer duidelijk.

EVENT SPECIAL

Mobiliteitsbeleid: van bezit naar gebruikMobiliteitsbudget complex?

Mobiliteitsbudgetten zijn al jaren onderwerp van gesprek bij veel bedrijven. Maar bedrijven die het al daadwerkelijk heb-ben ingevoerd, zijn op de vingers van één hand te tellen. Erik Wijbenga en Servi Diederen van Fleet Support laten in hun break-out sessie zien hoe een mobiliteitsbudget vooral overzichtelijk en eenvoudig blijft.

Succesvol mobiliteitsbudget

Consultants Wouter Lips en Jeroen Sunter gaan tijdens de sessie ‘Hoe wordt een mobiliteitsbudget succesvol?’ in op de mogelijk-heden van een mobiliteitsbudget en de vaststelling daarvan. Ook vertellen ze hoe ondernemingsdoelstellingen vertaald kun-nen worden naar goed mobiliteitsbeleid en bijbehorend mobili-teitsbudget. De sessie wordt aangeboden door Leaseplan.

Mobiliteitsplan opzetten

De Hoog geeft antwoord op de vraag ‘Hoe zet je een mobi-liteitsplan op?’ Zoveel als er wordt gesproken over alterna-tieve mobiliteit, zo weinig wordt het in de praktijk toegepast. Er heersen volgens Dragintra nog te veel vragen onder mobi-liteitsmanagers en vaak weten ze niet waar te beginnen. Tijdens de sessie wordt dat duidelijk. Een goed begin is immers het halve werk.

Trends & ontwikkelingenSlim met data

Toegankelijkheid van data speelt een belangrijke rol bij het sturen en inrichten van een fleet- en mobiliteitsbeleid. In de sessie ‘Big data binnen de mobiliteit: de trends en ontwikke-lingen’ deelt YOR24 haar visie en ervaring op dit onder-werp. Wie is bijvoorbeeld de eigenaar van deze data? En hoe zit het met de opslag en privacy van gegevens?

ALEXANDER TER MEULEN / BUSINESS CONSULTANT /YOR24

14:30

15:00

15:30

Mobiliteitsbeleid: van bezit naar gebruik

BREAK-OUT

Big data, technologische ontwikkelingen en The Internet of Things spelen in veel branches een belangrijke rol. Maar zeker in de mobiliteitsbranche kan de juiste inzet hiervan voor veel rendement zorgen. Ook autodelen en andere vormen van betalen naar gebruik krijgen steeds meer aandacht van de fleetmanager. De break-out sessies in de middag staan dan ook in het teken van de belangrijkste trends en ontwikkelingen.

Internet of Things

Wanneer alles met elkaar verbonden is, kan alles met elkaar communiceren. En wanneer alles met elkaar kan communice-ren, is alles mogelijk. Dit noemt KPN The Internet of Things. De mogelijkheden zijn volgens Armijn oneindig. In zijn pre-sentatie wordt duidelijk wat er dan allemaal mogelijk is als auto’s continu verbonden zijn met internet.

ARMIJN SPREITZER / DIRECTOR /KPN IOT

Autodelen is maatwerk

Mobility Mixx licht aan de hand van een klantcase het nut en de noodzaak van zakelijk autodelen toe. Tijdens de break-out sessie ‘Autodelen is maatwerk’ gaat Bakker onder andere in op de vraag hoe je dit het beste in je organisatie kunt inbedden.

MARCEL BAKKER / COMMERCIEEL MANAGER /MOBILITY MIXX

Smarter mobility

Energieverbruik en energiebronnen veranderen. De vraag naar mobiliteit neemt toe. Shell geeft in deze break-out sessie haar visie en deelt de innovaties waaraan wordt gewerkt op het gebied van energie, mobiliteit en verduurzaming zowel in technologie als dienstverlening. Zodat fleetowners bijvoor-beeld slimmer om kunnen gaan met mobiliteit en kosten beter kunnen beheersen en verlagen, en de bedrijfsproductiviteit kunnen verhogen.

Corporate fashion

Het wagenpark is het visitekaartje op de weg, dat stelt Dennis Portegies. Het is dé kans voor bedrijven om zich te onderscheiden en herkenbaar te maken aan de buitenwe-reld. In zijn sessie over corporate fashion legt hij uit wat er mogelijk is en waar je op moet letten.

DENNIS PORTEGIES / DIRECTEUR /OMNIMARK

EWALD BREUNESSE / MANAGER ENERGIE TRANSITIES /SHELL NEDERLAND

Kosten laadinfrastructuur

Langevoort gaat in zijn sessie ‘Laadinfrastructuur, wat kost dat eigenlijk echt?’ in op de tco van laadinfrastructuur en geeft onder andere antwoord op de vraag: welke kosten zijn gemoeid met de aanleg? De populariteit van EV’s zorgt er in de nabije toekomst voor dat de plaatsing van losse laadpun-ten de laadbehoefte onvoldoende kan dekken.

PATRICK LANGEVOORT / INNOVATION AND PRODUCT MANAGER / ALLEGO

Naamloos-8 21 04-05-15 09:44

Page 22: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

,,B A N D M E T Z E E R G O E D O P E L KA A R A F G E ST E M D E E I G E N S C H A P P E N . G O E D O P D R O O G W E G D E K . R E L AT I E F L A AG B R A N D STO F V E R B R U I K E N G E R I N G E S L I J TAG E . “ADAC

,,ZE E R G O E D O P D R O O G W E G D E K . L A AG B R A N D STO F V E R B R U I K E N G E R I N G E S L I J -TAG E . G O E D E E I G E N S C H A P P E N O N D E R N AT T E W E E R S O M STA N D I G H E D E N . “ ÖAMTC

,,B A N D M E T Z E E R G O E D O P E L KA A R A F -G E ST E M D E E I G E N S C H A P P E N . G O E D O P A L L E V E I L I G H E I D S R E L E VA N T E C R I T E R I A E N O P D R O O G W E G D E K . L A AG B R A N D -STO F V E R B R U I K E N G E R I N G E S L I J TAG E . “TCS

Z e e r a a n b e v o l e n

Adv Sportrac 5 test NED 190x265.indd 1 19-03-15 17:01

Page 23: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

23

EVENT SPECIAL

WORKSHOPS11:00

14:45

BREAK-OUT

Parallel met de break-out sessies worden er ook twee workshops gehouden. BMW en Stern stellen hun kennis ter beschikking en het draait vooral om de ontwikkelingen in energie. Plug-in hybrides, EV’s en de energiemarkt spelen een hoofdrol. Maar let op, alleen met een voorregistratie zijn de workshops toegankelijk. Schrijf u dus op tijd in.

FLEETMANAGEMENT EVENT / MEI 2015

BMW verwacht dat de wijzigingen in de bijtelling voor berij-ders vanaf 2016 gaan leiden tot aanpassingen in het mobili-teitsbeleid. BMW’s Ton de Rooy voorspelt dat er hierdoor minder vraag zal zijn naar plug-in hybrides door zakelijk rij-ders. Daarnaast is er voortschrijdend inzicht over het werkelijk brandstofverbruik van deze plug-in berijders. In de praktijk wijkt dat vaak enorm af van de inschatting vooraf, wat zorgt voor een hogere tco voor de fleetowner dan ingecalculeerd. De Rooy gaat tijdens de workshop ‘Wordt uw fleetpolicy aangepast vanaf 2016 door de komende overheidsmaatre-gelen?’ in op die ontwikkelingen.

Adviesraad

TON DE ROOY / MANAGER CORPORATE SALES /BMW NEDERLAND

Het wagenpark is vaak een van de grootste kostenposten van een onderneming, waar volgens Fleet Support makkelijk op te besparen is. Waarbij bovendien het risico gereduceerd kan worden. In een masterclass ‘Kostensparing op wagen-parkbeheer’ zet Arie Brundel van Fleet Support op een rij waar op bespaard kan worden en hoe dat risico verder gereduceerd kan worden. Het begint met inzicht krijgen in de huidige wagenparksituatie. Verder komen procesinrich-ting, de kostenstructuur van het leasewagenpark, de inkoop, het beleid en de leaseregeling en de controle en sturing aan bod.

ARIE BRUNDEL / ACCOUNTMANAGER /FLEET SUPPORT

De energiemarkt is na het millennium in een nieuw daglicht komen te staan door het commoditydenken. Dat stelt Stefan Hooijer. In de workshop ‘Mobiliteit als commodity; anders denken’ legt hij uit dat het heeft geleid tot een betere markt-werking (prijs), meer transparantie en kwaliteitsverbetering voor de klant. Hij gaat in op wat het commoditydenken bete-kent voor de mobiliteitsbranche en de fleetowner in het bij-zonder. Tijdens de interactieve workshop wordt gezocht naar nieuwe mogelijkheden in mobiliteit, tegen lagere kosten, met hogere efficiency, meer kwaliteit en duurzaamheid. Deze workshop wordt aangeboden door Stern.

STEFAN HOOIJER / MANAGING CONSULTANT, EIGENAAR / COMBINED TRADERS

De inhoud van het programma wordt ieder jaar zorg-vuldig samengesteld. Dat doet Heliview zeker niet alleen. De Adviesraad speelt hier de hoofdrol. In die raad zitten zes professionals die ervoor zorgen dat het event goed aansluit bij de behoeften uit de markt.

De Adviesraad van het Fleetmanagement event bestaat uit Hans den Hollander (Cisco), Jack Knol (Capgemini), Martijn Versteegen (LeasePlan), Patrick Langevoort (Allego), Ronald de Hoog (Cofely) en Ton de Rooij (BMW).

Plug-ins en EV’sonder de loep

Kostenbesparing op wagenpark-beheer

Mobiliteit als commodity; anders denken

Naamloos-1 23 07-05-15 17:32

Page 24: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

24

Daan Bieleveld, DSM:Daan Bieleveld is jong, gedreven en omschrijft zichzelf vooral als bruggenbou-wer. Hij is global mobility manager bij chemieconcern DSM en in die functie ver-antwoordelijk voor het internationale wagenpark van 1.500 auto’s in twintig landen. In totaal zijn er 22 duizend mede-werkers, waarvan 5 duizend in Neder-land. “Voor alle medewerkers moet er een vorm van mobiliteit geregeld worden. Naast leaseauto’s, kilometervergoeding en

Drie mobiliteitsmanagers hebben een finaleplek

bemachtigd in de verkiezing Mobiliteitsmanager van het

Jaar 2015. De zevenkoppige jury heeft de deelnemers de

afgelopen maanden onder de loep genomen en ze het

hemd van het lijf gevraagd. De winnaar moet vooral

innovatief zijn en het beleid moet aantoonbaar effectief

zijn. Het wordt een span-nende ontknoping op 27 mei.

FLEETMANAGEMENT EVENT / MOBILITEITSMANAGER 2015

DE FINALISTENOV-kaarten kunnen Nederlandse mede-werkers sinds kort ook voor privélease kie-zen. Daartoe is een samenwerking met Multilease gesloten. “Betalen naar gebruik in plaats van bezit blijkt met privélease ook financieel een aantrekkelijke optie.”

CO2-footprintGemiddeld rijden DSM-werknemers in een auto die vijf tot tien jaar oud is. “We moeten de gedachtegang veranderen dat een nieuwe auto vooral duur is en een oude auto goed-koop. Dat is niet zo.” Duurzaamheid staat bij DSM bij alle beslissingen voorop, maar vol-gens Bieleveld krijgt de CO2-discussie te veel aandacht. “Het zou moeten gaan om het terugdringen van fijnstofuitstoot. De kunst is uiteindelijk om zo laagdrempelig mogelijk je werknemers duurzame keuzes te laten maken. We proberen mensen te stimuleren de meest duurzame reisoptie te kiezen. Dat houdt ook onze CO2-footprint laag en mobili-teit heeft daar veel invloed op.”

Tips van Daan:• Zorg voor intern draagvlak. Vertaal de

bedrijfsvisie en -strategie naar een mobili-teitsstrategie.

• Vergroot je netwerk en (markt)kennis. Bezoek daartoe netwerkbijeenkomsten en blijf in contact met leveranciers.

• Deel ideeën en leer van ervaringen van anderen. Meestal hoeft het wiel niet

opnieuw uitgevonden te worden. • Probeer ook nieuwe ideeën uit. Er zijn tal

van innovatieve pilots die veel kans van slagen hebben.

• Niks is onmogelijk. Als het er niet is, moet het misschien nog gemaakt wor-den.

Mobiliteitsmanager van het Jaar 2015:

Jeroen Goossen, USG People:HR-dienstverlener USG People gaat vanaf vol-gend jaar leasen per kilometer. Het gaat om 100 procent variabele kosten: voor een stil-staande auto wordt niet betaald. Goossen heeft het autobeleid omgevormd tot een mobi-liteitsbeleid, met Athlon Car Lease als mobili-teitspartner. “In theorie is alles uitgedacht en de contracten zijn getekend, maar nu moeten er stappen gemaakt worden in de praktijk. Ik ben daarom het beleid aan het ontwikkelen en Athlon is bezig een automatiseringsslag te maken. Dit jaar gaat een deel van het bedrijf al een pilot draaien.” Het nieuwe mobiliteits-beleid moet een besparing opleveren van 5 tot 10 procent van de mobiliteitskosten.

DraagvlakGoossen is zich ervan bewust dat draagvlak in de organisatie essentieel is om een grote

Tips van Marc:• Door het verbruik van auto’s – en het

gebruik door de berijders – te monitoren en erop te sturen, valt veel te besparen.

• Betrek je medewerkers zoveel mogelijk bij je plannen.

• Kies voor het belonen van goed gedrag in plaats van het bestraffen van slecht gedrag.

• Maak meer gebruik van haal- en breng-diensten om kosten te besparen.

• Kijk vooral naar de mogelijkheden, denk niet in problemen.

Marc Florie, Heijmans:Marc Florie is bij bouwbedrijf Heijmans verantwoordelijk voor het wagenpark van 3.300 voertuigen. Het bedrijf heeft het hoogste niveau op de CO2-prestatieladder en wil dat koste wat kost behouden. In totaal werken er 7.100 mensen bij Heij-

ZORGVOOR INTERN DRAAGVLAK

BETREKMEDEWER-KERS BIJ JE PLANNEN

DENKBUITEN DE GEIJKTE PADEN

BEKEND-MAKING WINNAAR

13.45 UUR HOOFD-PODIUM.

Naamloos-9 24 04-05-15 09:43

Page 25: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

25

EVENT SPECIAL

OV-kaarten kunnen Nederlandse mede-werkers sinds kort ook voor privélease kie-zen. Daartoe is een samenwerking met Multilease gesloten. “Betalen naar gebruik in plaats van bezit blijkt met privélease ook financieel een aantrekkelijke optie.”

CO2-footprintGemiddeld rijden DSM-werknemers in een auto die vijf tot tien jaar oud is. “We moeten de gedachtegang veranderen dat een nieuwe auto vooral duur is en een oude auto goed-koop. Dat is niet zo.” Duurzaamheid staat bij DSM bij alle beslissingen voorop, maar vol-gens Bieleveld krijgt de CO2-discussie te veel aandacht. “Het zou moeten gaan om het terugdringen van fijnstofuitstoot. De kunst is uiteindelijk om zo laagdrempelig mogelijk je werknemers duurzame keuzes te laten maken. We proberen mensen te stimuleren de meest duurzame reisoptie te kiezen. Dat houdt ook onze CO2-footprint laag en mobili-teit heeft daar veel invloed op.”

verandering door te voeren. “Om ook bij berijders meer te bereiken moet je ze financi-eel meer verantwoordelijk maken voor hun mobiliteitskosten. Het leasen per kilometer is de ideale basis voor het ter beschikking stel-len van een individueel mobiliteitsbudget.” Leasen per kilometer zal volgens Goossen dan ook de doorbraak zijn voor het mobili-teitsbudget. “Het biedt werkgevers meer kos-tenzekerheid en –transparantie. En werkne-mers worden op een positieve manier aan het denken gezet over hun mobiliteit. Zowel over de invulling als de (gebruiks)kosten.”

Jeroen Goossen, USG People:HR-dienstverlener USG People gaat vanaf vol-gend jaar leasen per kilometer. Het gaat om 100 procent variabele kosten: voor een stil-staande auto wordt niet betaald. Goossen heeft het autobeleid omgevormd tot een mobi-liteitsbeleid, met Athlon Car Lease als mobili-teitspartner. “In theorie is alles uitgedacht en de contracten zijn getekend, maar nu moeten er stappen gemaakt worden in de praktijk. Ik ben daarom het beleid aan het ontwikkelen en Athlon is bezig een automatiseringsslag te maken. Dit jaar gaat een deel van het bedrijf al een pilot draaien.” Het nieuwe mobiliteits-beleid moet een besparing opleveren van 5 tot 10 procent van de mobiliteitskosten.

DraagvlakGoossen is zich ervan bewust dat draagvlak in de organisatie essentieel is om een grote

Tips van Jeroen:• Denk buiten de geijkte kaders.• Wees niet bang voor onzekere facto-

ren of tegenvallende resultaten.• Zorg voor voldoende draagvlak bin-

nen je organisatie.• Neem de tijd voor grote beleidsaan-

passingen. Die kun je niet in een paar maanden succesvol doorvoeren.

• Maak optimaal gebruik van de marktomstandigheden in de autobran-che. Nu kunnen er goede prijsafspra-ken gemaakt worden.

Tips van Marc:• Door het verbruik van auto’s – en het

gebruik door de berijders – te monitoren en erop te sturen, valt veel te besparen.

• Betrek je medewerkers zoveel mogelijk bij je plannen.

• Kies voor het belonen van goed gedrag in plaats van het bestraffen van slecht gedrag.

• Maak meer gebruik van haal- en breng-diensten om kosten te besparen.

• Kijk vooral naar de mogelijkheden, denk niet in problemen.

Marc Florie, Heijmans:Marc Florie is bij bouwbedrijf Heijmans verantwoordelijk voor het wagenpark van 3.300 voertuigen. Het bedrijf heeft het hoogste niveau op de CO2-prestatieladder en wil dat koste wat kost behouden. In totaal werken er 7.100 mensen bij Heij-

alle medewerkers van Heijmans. “Veel mensen zien een leaseauto als hun bezit. De auto van de zaak moet wat mij betreft een middel voor iedereen zijn en niet gekoppeld worden aan één persoon.”

BeschermenEr wordt dan ook gekeken naar privélease en mobiliteitsbudgetten, maar vooralsnog is dat geen optie voor Florie. “Ik vind dat medewerkers beschermd moeten worden tegen de complexheid van een leasecon-tract. Ook voor het mobiliteitsbudget heb ik nog geen goede modus gevonden. De ontwikkelingen gaan hard en wij zullen ze op de voet blijven volgen en waar moge-lijk toepassen. Nu nog een overheid die dit fiscaal gaat ondersteunen. Ik ben dan ook benieuwd naar de Autobrief 2.”

mans, waarvan er ongeveer de helft een leaseauto heeft. “Mobiliteit is verantwoor-delijk voor 41 procent van de uitstoot. Tot eind 2013 is er sterk gestuurd op energie-labels. In 2013 was nagenoeg 100 pro-cent van de rijdende vloot voorzien van een A-, B- of C-label en in 2014 zijn de regels verder aangescherpt met een maxi-mum CO2-uitstoot per autocategorie. Daar-naast is gekozen voor meer vastgestelde voertuigen met een lage CO2-uitstoot. Het volgende doel? Een mobiliteitsbeleid voor

DENKBUITEN DE GEIJKTE PADEN

FLEETMANAGEMENT EVENT / MEI 2015

De jury:• André de Boer, manager mobiliteit

Rijksoverheid.• Henk Winckens, mobility manager

Enexis.• Henk Gerritse, inkoopmanager

facilitair BAM.• John de Gier, manager supply chain

management Indirect Material Siemens.

• Martin Lans, voorzitter Verenigde Nederlandse Fleetowners.

• Nanda Cousijn, manager mobiliteit Randstad Groep.

• Ronald Postma, founding partner Syndesmo.

Naamloos-9 25 04-05-15 09:43

Page 26: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

StP - Voor slim en snel schadeherstel

Maak kennis met het unieke StP-concept op de stand van Care Autoschade op het Fleetmanagement Congres.

care-autoschade.nl | 085 111 84 24 meer care, minder zorgen

Kom langs en

win een coole

Care Tool

T +31(0)26 – 35 37 602

E [email protected]

www.fleetsupport.com

Check uw wagenparkbeheer

op besparingen!

Kom voor meer

informatie naar

onze stand!

Wat is uw besparings-potentieel?

Afdeling Radiologie

FS_RontgenAdverentie_FC_v1.indd 1 19-03-15 00:15

FÜR JEDE ANFORDERUNGDIE PASSENDE LÖSUNG!

www.sortimo.de

MOBILE ARBEITSSTATION FÜR MAXIMALE FLEXIBILITÄT

MOBILE ARBEITSSTATION FÜR MAXIMALE FLEXIBILITÄT

MOBILE ARBEITSSTATION FÜR MAXIMALE FLEXIBILITÄT

BEWÄHRTE EINRICHTUNG MIT GRENZENLOSER VIELFALT

BEWÄHRTE EINRICHTUNG MIT GRENZENLOSER VIELFALT

BEWÄHRTE EINRICHTUNG MIT GRENZENLOSER VIELFALT

FAHRZEUGEINRICHTUNGEN FÜR EXTREMSTE BELASTUNGEN

FAHRZEUGEINRICHTUNGEN FÜR EXTREMSTE BELASTUNGEN

FAHRZEUGEINRICHTUNGEN FÜR EXTREMSTE BELASTUNGEN

VOOR ELKE TOEPASSING DE JUISTE OPLOSSING!

www.sortimo.nlTelefoon 0182-356060

BEDRIJFSWAGENINRICHTINGEN VOOR DE MEEST EXTREME

OMSTANDIGHEDEN

MOBIELE WERKPLEK VOOR MAXIMALE FLEXIBILITEIT

BEDRIJFSWAGENINRICHTINGEN VOOR DE MEEST EXTREME

OMSTANDIGHEDEN

MOBIELE WERKPLEK VOOR MAXIMALE FLEXIBILITEIT

BEDRIJFSWAGENINRICHTINGEN VOOR DE MEEST EXTREME

OMSTANDIGHEDEN

MOBIELE WERKPLEK VOOR MAXIMALE FLEXIBILITEIT

BEDRIJFSWAGENINRICHTINGEN VOOR DE MEEST EXTREME

OMSTANDIGHEDEN

MOBIELE WERKPLEK VOOR MAXIMALE FLEXIBILITEIT

EEN BEPROEFDE INRICHTING MET GRENZELOZE MOGELIJKHEDEN

EEN BEPROEFDE INRICHTING MET GRENZELOZE MOGELIJKHEDEN

EEN BEPROEFDE INRICHTING MET GRENZELOZE MOGELIJKHEDEN

EEN BEPROEFDE INRICHTING MET GRENZELOZE MOGELIJKHEDEN

NL_Sortimo_Anzeige_92x130_.indd 1 19.03.15 16:25

Page 27: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

FLEETMANAGEMENT EVENT / MEI 2015

EVENT SPECIAL

FOUNDING PARTNER

LeasePlan beschouwt de (zaken)auto als de belang-

rijkste pijler onder mobiliteit en daarmee als essentiële

pijler onder onze economie. Zij is voortdurend op

zoek naar manieren om autorijden slimmer, schoner

en efficiënter te maken. LeasePlan stelt zich actief op

als ambassadeur van kilometerbeprijzing en stimuleert

fabrikanten om zuinige en schone auto’s te produce-

ren. Samen met dochter Mobility Mixx biedt Lease-

Plan ook slimme en alternatieve vormen van mobiliteit.

Daarnaast is zij voortdurend in dialoog met haar klan-

ten over bewust en verantwoord rijgedrag.

LeasePlan biedt alle vormen van professioneel wagen-

parkbeheer. Van personenauto’s tot bedrijfswagens en

PLATINUM PARTNER

BMW Group Nederland is een dochteronderneming

van het wereldwijd opererende BMW AG in München.

De organisatie is verantwoordelijk voor de verkoop en

marketing van BMW, BMW Motorrad en MINI in

Nederland. Om haar positie in de Nederlandse markt

verder te versterken heeft BMW Group Nederland twee

zusterondernemingen; BMW Financial Services is er

voor de financiële ondersteuning van de dealers en hun

klanten en richt zich met haar dienstverlening op

leasing, financiering en verzekeringen. De BMW Retail

Group bestaat uit twee dealerbedrijven: BMW Den

Haag en BMW Amsterdam.

EINSTEINLAAN 5 / 2289 CC RIJSWIJK / T. 070 - 4133222 / WWW.BMW.NL / WWW.MINI.NL

GOLD PARTNERS

ALD Automotive behoort tot de drie grootste auto-leasemaatschappijen wereldwijd. Ons streven is een onderscheidende rol te spelen op het gebied van service en innovatie. Wij staan voor nieuwe mobili-teitsoplossingen en vrijheid in mobiliteit. Eind 2014 hebben wij ons Mobility Experience Centre geopend, waar organisaties terecht kunnen voor het ter plekke ontwerpen van een oplossing op maat.

Hoeksteen 60 / Hoofddorp / T. 020-6587000 / www.aldautomotive.nl

F U E L E D B YBedrijfswagens

27

Fleetlogic (1987) speelt een vooraanstaande rol in de telematicamarkt. Als informatieleverancier van juiste, relevante voertuiggegevens realiseren wij fiscaal sluitende rittenadministraties, brandstofesparing, vermindering van de gereden kilometers, productiviteits- en efficiencyverhoging en vermindering van de admini-stratieve lastendruk. Fleetlogic is op 1 december 2014 overgenomen door TomTom Telematics.

Esp 237 / Eindhoven / T. 040-2927557 / www.fleetlogic.nl

PON Fleetsales vertegenwoordigt de merken Audi, Porsche, SEAT, Skoda, Volkswagen en Volkswagen Bedrijfswagens in de zakelijke markt. Pon Fleetsales verbindt alle Business Units en werkmaatschappijen met elkaar en is voor de zakelijke markt een belangrijke schakel. Hiermee biedt Pon Fleetsales turn key mobili-teitsconcepten. Fleetwise is het platform waarop Pon Fleetsales haar totale aanbod communiceert.

Zuiderinslag 2 / Leusden / T. 033-4949900 / www.fleetwise.nl

Wij zijn een onafhankelijk wagenparkspecialist met ruim 40.000 (lease)auto’s in beheer. Fleet Support kan voor u het proces verbeteren of onderdelen daar-van overnemen. Ook volledige outsourcing van uw wagenparkbeheer kan een slimme investering zijn die u snel terugverdient door betere leasecontracten, scherpere controle en directe kostenbesparingen voor wagen-parken met geel en/of grijs kenteken.

Mr. E.N. van Kleffensstraat 14 / Arnhem / T. 026 – 3537600 / www.fleetsupport.com

INmatix is één van de snelst groeiende spelers op het gebied van fleetmanagementsoftware in Europa. INma-tix combineert high-end telematica met intuïtieve fleetma-nagementsoftware. De software kan eenvoudig worden geïntegreerd met de On Board Diagnostics van voertui-gen. Met overzichtelijke dashboards die eenvoudig ingericht kunnen worden ontstaat er een bruikbare bron van data en informatie.

Lindenhof 1 / Hattem / T. 038 - 444 95 42 / www.inmatix.com

Jaguar Land Rover uit de UK is toonaangevend gewor-den in technologieën die van onze auto’s echt wereld-klasse maken en die de Total Cost of Ownership verla-gen. De nieuwe Ingenium motoren realiseren een lage CO2 uitstoot/km. Dit resulteert in 20% bijtelling bij de nieuwe Jaguar XE (v.a. € 39.990) en de Range Rover Evoque Coupe. De nieuwe Land Rover Discovery Sport is te bestellen vanaf € 40.700,-

Stationsweg 8 / Beesd / T. 06-53115436 / www.jaguarlandrover.com

voor zzp’er tot multinational. Met 120.000 voertuigen

is LeasePlan marktleider in Nederland. De leasemaat-

schappij is onderdeel van LeasePlan Corporation,

wereldmarktleider in operationele autoleasing en een

van de leidende spelers in wagenparkbeheer. Lease-

Plan Corporation is meer dan 50 jaar geleden in

Nederland opgericht en is actief in 32 landen op vier

continenten. LeasePlan Nederland is aangesloten bij de

Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen.

P.J. OUDWEG 4 / ALMERE / T. 036-5272700 / WWW.LEASEPLAN.NL

BEDRIJFS-PROFIELEN

Naamloos-11 27 04-05-15 09:58

Page 28: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

Uw mensen op de weg zijn het visitekaartje van uw organisatie. Gekleed in een elegant pak of een robuust uniform geven zij inhoud aan de representatie, zichtbaarheid en herkenbaarheid van uw onderneming. Maar geldt dat ook voor uw voertuigen op de weg? Met AutoMaatpak en AutoUniform biedt Omnimark turnkey oplossingen voor de aankleding van uw vloot, informeer naar de mogelijkheden en bel met Willfried van der Lee, 06-53 30 36 63 of Hwie-Bing Kwee, 06-51 81 60 55.

www.omnimark.nltel. 0294 - [email protected]

AutoMaatpak en AutoUniformCorporate fashion in fleet

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Advertentie_omnimark.pdf 1 27-03-15 16:23

IN matix®TECHNOLOGY GROUP

The future of Fleet Management

• Comprehensive and intelligent platform • Modern management of fleet and assets

• Enabling technology partner • Disruptive business models

www.inmatix.com

MOVING FORWARD IN BUSINESS MOBILITY

SHELL MOBILITY

Complexe vraagstukken vragen om slimme oplossingen. Shell Mobility biedt u een compleet aanbod aan mobiliteitsoplossingen als aanvulling op uw euroShell Card.

Shell Mobility geeft u nu ook de mogelijkheid een keuze te maken uit diverse modules. Van alleen elektrisch laden tot aan een multi-mobiliteitsoplossing.

Zo kiest u vervoermiddelen en services op basis van uw behoefte en met het oog op gemak, kosten, tijdbesparing en duurzaamheid. Zo bespaart uw onderneming tijd en geld.

Kijk voor meer informatie opwww.shell.nl/euroshell &www.shell.nl/mobility

Bezoek ook onze stand op het Fleetmanagement event

Page 29: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

Mercedes-Benz Nederland is verantwoordelijk voor de marketing en verkoop van personenauto’s, bestel-wagens en trucks van de merken Smart, Fuso en Mercedes-Benz. Naast een programma voertuigen leveren we ook een omvangrijk pakket dienstverlening aan het officiële dealernetwerk. In samenwerking met Mercedes-Benz Financial Services is er ook een gede-gen lijn financiële en verzekeringsdiensten beschikbaar.

Van Deventerlaan 50 / Utrecht / T. 030 – 2471911 / www.mercedes-benz.nl

Opel, het op twee na grootste automerk in Europa, is in 1862 opgericht in Rüsselsheim. Opel verkoopt voertui-gen in meer dan vijftig landen. Het bedrijf bezit fabrie-ken en ontwikkelingscentra in zeven Europese landen en heeft meer dan 35.000 medewerkers in dienst. In 2014 verkocht Opel meer dan 1 miljoen personen-auto’s en lichte bedrijfswagens in Europa.

Lage Mosten 49-63 / Breda / T. 076-5448000 / www.opel.nl

Stern is een landelijke automotive groep en specialist in mobiliteitsoplossingen op maat. Stern beheerst als geen ander mobiliteitsdiensten als autoverhuur, autoleasing, wagenparkbeheer, bedrijfswageninrichtingen en scha-deherstel. U kunt ook bij Stern terecht voor financierin-gen, verzekeringen, onderhoudscontracten en elektrisch vervoer tot 45 km/uur! Stern is uw partner in mobiliteit.

Pieter Braaijweg 6 / Amsterdam / T. 06-20623242 / www.stern.nl/b2b

Bij YOR24 denken we in mobiliteitsoplossingen voor onze klanten. Werknemers willen steeds vaker zelf kiezen hoe en waarmee ze naar hun werk komen. En ook wat ze daaraan willen uitgeven. Werkgevers staan voor de uitdaging om invulling te geven aan deze veranderende mobiliteitsbehoefte. Vooral ook om hier organisatorisch, financieel en administratief grip op te houden. Met YOR24 lukt dat!

Mr. E.N. van Kleffensstraat 14 / Arnhem / T. 026 – 357511400 / www.allesdraaitominzicht.nl

Nissan is in Europa een van de sterkst vertegenwoor-digde internationale autoproducenten. Meer dan 17.600 mensen werken in Europa bij Nissan op het gebied van design, research & development, productie, logistiek, verkoop en marketing. In 2013 produceerden Nissans fabrieken in Groot-Brittannië, Spanje en Rusland meer dan 675.000 voertuigen.

Hornweg 32 / Amsterdam / T. 020 – 516222 / www.nissan.nl

De euroShell Card is dé toonaangevende brandstof-kaart in Europa. Met een uitgestrekt netwerk van ruim 18.000 Shell-stations helpen wij uw bedrijf vooruit. Met de euroShell Card bespaart u op uw brandstofuitgaven met Shell FuelSave brandstoffen. Daarnaast biedt Shell ook oplossingen op het gebied van Mobiliteit. Shell Mobility: een innovatieve kaart waarmee u flexibel kunt kiezen uit diverse vormen van mobiliteit.

Weena 70 / Rotterdam / T. 0900 – 2022730 / www.shell.nl/euroshell

Suzuki Motor Corporation behoort met een afzet van 3 miljoen auto’s en 2 miljoen motorfietsen tot de grotere auto- en motorproducenten wereldwijd en kan bouwen op meer dan 100 jaar kennis en ervaring. Suzuki’s merkwaarden zijn ongecompliceerd, waardevast, spor-tiviteit en karakter. Suzuki-producten zijn duurzaam, van hoge kwaliteit, betrouwbaar en staan ook voor presta-ties en plezier.

Lange Dreef 12 / Vianen / T. 0347 – 349725 / www.suzuki.nl

GOLD PARTNERS

KPN Internet of Everything verbetert de kwaliteit van leven door het maken van relevante connecties tussen apparaten onderling en mensen. We kunnen in elk bedrijfsproces het verschil maken. Zodanig dat organisaties en mensen er efficiënter, veiliger of zui-niger door gaan ondernemen en leven. Dit kan op ieder gebied, zoals veiligheid, wagenparkbeheer of connectivity in het algemeen.

Maanplein 55 / Den Haag / T. 088-6601034 / www.kpn.com/ioe

Specialist in het verzorgen van reclame en huisstijl, aankleding voor voertuigen, vaartuigen en vliegtui-gen. Op het Fleetmanagement event introduceren wij de unieke aanpak Auto-maatpak en Auto-Uniform. Ook presenteren wij onze toekomstvisie over Fashion in Fleetmarking. ”Omnimark. Always the right fit”. Specialist in belettering en aankleding van producten, voertuigen en gebouwen. Al 60 jaar innovatief.

Hogeweyselaan 73 / Weesp / T. 0294-494500 / www.omnimark.nl

Met elke oplossing, standaard of maatwerk, kunt u ervan uitgaan dat u efficiënter bent, de lading bevei-ligd is, het gewicht van het product zo laag is dat u brandstof bespaart en dat de innovatie en flexibiliteit van het programma optimaal zijn toegepast. Wij garanderen u een duurzame, ergonomische, comfor-tabele en professionele bedrijfswageninrichting. Dat doen we al 40 jaar lang.

Nijverheidstraat 11 / Bergambacht / T. 0182-356060 / www.sortimo.nl

Louwman & Parqui is de particuliere importeur van Toyota en Lexus in Nederland. Service, betrouwbaar-heid, zorgvuldig zakendoen en passie voor auto’s zijn erg belangrijk voor ons. Visie Toyota: Toyota is het meest aanbevolen automerk van Nederland. Visie Lexus: Lexus is het meest vooruitstrevende premium automerk, dat van al haar klanten en prospects in Nederland merkambassadeurs maakt.

Steurweg 8 / Raamsdonksveer / T. 0162 – 585900 / www.toyota.nl / www.lexus.nl

29

FLEETMANAGEMENT EVENT / MEI 2015

BEDRIJFS-PROFIELEN

EVENT SPECIAL

Naamloos-11 29 04-05-15 09:58

Page 30: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

Micpoint BV

Vlierweg 38a

NL - 3991 BD Houten

t. +31 (0)30 63 55 700

Verbinden. Dat is de missie van Micpoint.

Met online verbin dingen volgen en registreren

wij de bewegingen van mensen, transportmid-

delen en andere objecten.

Als mobiliteitspartner voor zakelijk Nederland

houden wij onze klanten duurzaam in beweging.

Met betere managementinfomatie en geavan-

ceerde mobilitetsdiensten. Tegen lagere kosten.

Wij zijn koploper in het ontwikkelen van innova-

tieve mogelijkheden die mensen vooruithelpen.

Mobiliteit is onze inspiratiebronMobiliteit is onze inspiratiebronMicpoint is de mobiliteitspartner voor de zakelijke

markt. Met onze technologie faciliteren wij de

mobiliteit van alles wat zich beweegt op de weg.

Van mensen tot voertuigen en containers.

Verbinden is daarbij het sleutelwoord.

Ons aanbod:

• Fleetmanagement – op maat voor wagen-

parken, trailers, ladingen, objecten en personen

• Telecommunicatie – optimale communicatie

en onbeperkte toegang tot bedrijfsgegevens

voor betere sturing van bedrijfsprocessen

• ICT Services – advies en realisatie van totaal-

oplossingen in automatisering

• Automotive – inbouw, installatie en service op

locatie met eigen gecertifi ceerde monteurs.

www.micpoint.nl

ROI fleet is al 20 jaar uw professionele vriend voor fleet- & mobiliteits zaken

roifleet.nl

1304_ROI groep Advert_def.indd 1 22-04-14 16:57

Maatchappelijk verantwoord onder-nemen begint bij fleetmanagement.

Transscope verzorgt en ontzorgtuw wagenpark als het gaat om:

Alles duidelijk onder één noemer: TRANSSCOPE

> Track&Trace> Ritregistratie> Urenregistratie> Rijstijlanalyse

www.transscope.nl - [email protected]

Page 31: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

31

FLEETMANAGEMENT EVENT / MEI 2015

SILVER PARTNERS

Care Autoschade is een keten van gespecialiseerde autoschadeherstelbedrijven. Met 25 jaar ervaring en ruim vijftig vestigingen, mag Care zich expert noemen op het gebied van autoschadeherstel en schadeafwik-keling. Care Autoschade loopt voorop in het verhogen van de efficiency en het toepassen van kostenbespa-rende reparatietechnieken, waardoor kosten van schadeherstel optimaal worden beheerst.

Lage Biezenweg 7 / Vianen / T. 0347 325 565 / www.care-autoschade.nl

Corporate Fleet Solutions is een onderdeel van Fiat Chrysler Automobiles en richt zich op zakelijke mobili-teit. Wij zijn aanwezig in 65 landen en vertegenwoor-digen in Nederland de merken Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Jeep, Abarth en Fiat Professional. Wij bieden hiermee een brede portfolio aan ter invulling van de ideale mobiliteitsmix en stellen bij een gedegen advies uw situatie centraal.

Singeporestraat 92-100 / Lijnden / T. 020 – 3421700 / www.fiat.nl

Nederlanders rijden 140 miljard km per jaar; 1/4 daarvan door zakelijke rijders. Dit weerspiegelt de impact van leasemaatschappijen en zakelijke fleets op de onderhoudsmarkt. Wij ontzorgen de lease- en fleet-markt met one-stop-shopping mobiliteitsoplossingen voor reparatie, onderhoud en banden. Profile Zakelijk werkt voor het uitvoeren van deze services met de 185 Profile Car & Tyreservice vestigingen.

Citadel 14 / Veenendaal / T. 0318-509000 / www.profile.nl/zakelijk

Optimale effectiviteit en inzicht in uw wagenpark is onmisbaar. Ctrack, fleetmanagementspecialist, biedt u dit inzicht. Actueel, betrouwbaar en gebruiksvriendelijk. Mobiele werkbon-integratie, backoffice & tankkaart, Mobile App, Workflowmanagement, Kilometerregistra-tie, Keurmerk Ritregistratiesystemen, OBDII plug & play unit, Rijgedraganalyse, Brandstofreductie, CANBus–Motormanagement-informatie.

Ketelweg 44 / Papendrecht / T. 078 - 6449334 / www.ctrack.nl

Kia is een top 10-speler in Nederland. Zakelijk is Kia een interessante keuze, dankzij de aantrekkelijke model-len, hoge restwaardes en 7 jaar garantie als bewijs van kwaliteit en betrouwbaarheid. Kia heeft veel pro-ductnieuws, bijvoorbeeld de onlangs geïntroduceerde Soul EV, Sorento, Picanto, Rio en Venga. Dit jaar intro-duceert Kia nog de nieuwe Optima en een vernieuwde cee’d met een nieuwe 1.0 T-GDi motor.

De Corridor 25 / Breukelen / T. 0346 – 753800 / www.kia.com

Texaco richt zich op de toekomst zonder haar herkomst te vergeten. Producten als Euro XL en Diesel XL demon-streren de constante toewijding voor kwaliteit en blij-vende prestaties. In de Benelux is de Texaco-ster inmid-dels een bekende en uitnodigende vriend. Met meer dan 600 stations in de Benelux, bieden we een betrouwbaar netwerk aan. Onze slogan ‘Wherever you go, go Texaco’ klinkt luider dan ooit.

Princenhagelaan 9 / Breda / T. 076 – 5239200 / www.gotheeasyway.nl

Heeft u een wagenpark van één of meerdere voer- tuigen? En wilt u deze zo efficiënt mogelijk inzetten? De BP PLUS Tankpas biedt u dé oplossing. Of u nu kiest voor veiligheid, gemak en extra service of gewoon op zoek bent naar korting, u vindt het in de BP PLUS Tankpas. Haal meer uit uw wagenpark en start met het verlagen van uw operationele kosten door de slimme oplossingen van BP PLUS.

Rivium Boulevard 301 / Capelle a/d IJssel / T. 010 – 2491000 / www.bp.nl/zakelijk

Dragintra maakt de stap van Fleet Service Provider naar Mobility Service Provider en wordt daarmee de one stop shopping supplier voor de operationele en strategische uitdagingen die hedendaags mobiliteits-beheer met zich meebrengen. Eén krachtig systeem verwerkt en beheert daarbij de mobiliteitsdata van een verscheidenheid aan bronnen. Kom langs op onze stand G4 of informeer via onderstaand adres.

Lange Schaft 3D II / Houten / T. 030 208 02 60 / www.dragintra.com

Al ruim 40 jaar is het Zweedse Modul-System dé speler op gebied van lichte, duurzame en veilige bedrijfswageninrichting voor de wereldwijde service-sector. We zijn Turn-Key specialist in het ontzorgen van het gehele traject van advies, logistiek en inbouw. In onze eigen Europese inbouwcentra modifi-ceren we 12.000 voertuigen per jaar. We vertellen u graag meer over de mogelijkheden op stand G21.

Govert van Wijnkade 42 / Maassluis / T. 010 – 5928038 / www.modul-system.com

EVENT SPECIALBEDRIJFS-PROFIELEN

Naamloos-11 31 04-05-15 09:58

Page 32: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

iPad

Met de techniekvan morgenvandaag al groener rijden

Toepassingen De ECOdrive bewijst zichzelf op vele momenten. Dit intelligente

systeem kunt u afstemmen op uw specifieke omstandigheden. De

ECOdrive kan gekoppeld worden aan diverse elektronische schake-

lingen waardoor de functionaliteit en de potentie van het product

ongekend zijn. Met deze additionele functionaliteiten worden uw

mogelijkheden duurzaam benut.

Voor uw specifieke toepassingen kunt u contact opnemen met onze

verkoopafdeling of bezoekt u onze website waarin de diverse

additionele ECOdrive toepassingen nader toegelicht staan.

Ecodrive BV

De Bloemendaal 15 A

5221 EB ‘s-Hertogenbosch

The Netherlands

Tel +31 (0)73 633 9496

Fax +31 (0)73 633 9493

[email protected]

www.ecodrive.eu

Ecologisch Een lagere CO -footprint in uw aanbestedingsproces?

ECOdrive helpt u uw CO -uitstoot terug te dringen en een

hogere score te behalen op de CO -Prestatieladder. Hiermee

heeft u concrete gunningsvoordelen in uw aanbestedings-

proces. Milieubewust rijden en optimale rijprestaties gaan

hand in hand met ECOdrive. ECOdrive stimuleert fleet-

owners en voertuigbestuurders te rijden volgens “Het Nieuwe

Rijden”. Het Nieuwe Rijden haalt de excessen uit de rijstijl

door onder andere sneller door te schakelen. Het Nieuwe

Rijden levert u veel op, namelijk ontspannen achter het stuur,

veiliger rijgedrag, geluidsreductie, brandstofbesparing en

milieuontlasting door een vermindering in de uitstoot van

broeistofgassen en schadelijke stoffen. Met ECOdrive dragen

uw bestuurders direct uw duurzame bedrijfsfilosofie uit om

als organisatie het milieu zo min mogelijk te belasten.

Maatschappelijk Met de ECOdrive kiest u voor beheerst, gecontroleerd en

veilig rijgedrag. De ECOdrive werkt samen met het elektro-

nische gaspedaal in het voertuig. Bestuurders met een

incorrecte gasbeheersing worden door de ECOdrive actief

gecorrigeerd in hun rijgedrag.

Bespaar op brandstof, onderhoud en schade en draag uw steentje bij aan een beter milieu!ECOdrive® is een intelligente rijgedragstimulator die op uw

specifieke omstandigheden kan worden afgestemd. Uniek

aan deze techniek is dat de maximumsnelheid, de acceleratie

en het toerental per versnelling kunnen worden aangepast.

Het resultaat? Uw chauffeurs rijden rustiger, dus veiliger en er

wordt optimaal gebruikgemaakt van het motorvermogen van

het voertuig. De ECOdrive® geeft sturing aan uw vermogen

en draagt zorg dat er alleen meer vermogen wordt geleverd

op de momenten dat het nodig is.

EconomischECO uit het woord ECOdrive staat naast ecologisch ook voor

economisch. ECOdrive heeft direct een positieve invloed op

uw variabele voertuigkosten waardoor het product zich

automatisch snel terugverdiend. Rijden volgens “Het Nieuwe

Rijden” leidt tot een aanzienlijke brandstofbesparing en

CO -reductie. Besparingen tot wel 15% zijn geen uitzondering.

Voordelen:

• Lagere brandstofkosten

• Lagere kosten ROB

(Reparatie, Onderhoud en Banden)

• Minder slijtage

• Lagere schadelast

• Hogere restwaarde van de voertuigen

• Duurzame imagoverbetering

www.ecodrive.eu

4, 7, 15, 18, 21,22 of 25?Bij ons kunt uonBeperkt vacatures plaatsen.zonder Bijtelling.

Vacaturesite Jobmotive is geheel vernieuwd. U kunt nu nog eenvoudiger vacatures plaatsen en meer kandidaten bereiken door extra mogelijkheden om uw vacature te laten opvallen.Ga naar www.jobmotive.nl en profiteer van ons scherpe introductietarief.

Specifiek bereik Alle soorten functies en niveaus Dagelijks 2.000 werkzoekenden Gratis doorplaatsing naar diverse vaksites Telefonische helpdesk Meer dan 3.000 tevreden klanten

de vacaturesite voor de autoBranche.

Page 33: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

33

De Bosch Groep is een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf en dienstverlener. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. De Bosch Groep bevordert met al zijn producten en diensten de levens-kwaliteit van mensen door middel van innovatieve, nuttige en fascinerende oplossingen.

Henri Genessestraat 1 / Brussels / BELGIUM / T. +32 (0)2 - 525 52 11 / www.bosch.nl

Micpoint is dé mobiliteitspartner voor de zakelijke markt. Met onze technologie faciliteren wij de mobiliteit van alles wat zich beweegt op de weg. Verbinden, dat is onze missie. Met online verbindingen volgen en regi-streren wij de bewegingen van mensen, transportmidde-len en andere objecten. Wij zijn koploper in het ontwik-kelen van nieuwe technieken en trendsetter in informatie- en communicatietechnologie.

Vlierweg 38/A / Houten / T. 030 – 6355700 / www.micpoint.nl

Wij zijn een internationaal autoverhuurbedrijf met meer dan 4.000 locaties in 105 landen. Sixt bestaat al ruim 100 jaar; deze eeuw aan ervaring en kennis maakt dat wij wereldwijd tot één van de leidende en meest inno-vatieve autoverhuurbedrijven zijn uitgegroeid. Hierbij lopen we voorop in mobiliteitsoplossingen en staan we bekend om ons grote aanbod in premium auto’s en een hoog serviceniveau.

Kruisweg 791 / Hoofddorp / T. 023 - 569 8656 / www.sixt.nl

100% turn-key, online ontzorgd! Van den Born is een van de belangrijkste ombouwers van lichte bestelwa-gens en staat voor innovatie, service & duurzaamheid. Wij realiseren bedrijfswageninrichtingen voor fleet-owners, waarbij online ontzorgen en 100% turn-key centraal staan Het ontzorgen van de wagenparkbeheer-der en meest gunstige TCO realiseren, dat is de kern van fleet solutions bij van den Born.

Zijlweg 14 / Waalwijk / T. 0416-567000 / www.vandenborn.nl

De producten van Dometic voelen zich thuis op het water, op het land en in de auto. Het assortiment omvat een brede range koelsystemen voor professioneel en privégebruik. Zowel af-fabriek als aftermarket levert Dometic airco’s voor auto’s, mobiele elektronica- systemen en diverse andere automotive gerelateerde accessoires. Denk hierbij aan het 5Fleet vlootmanage-mentsysteem en het DEFA DVS90 voertuigalarm.

Ecustraat 3 / Etten-leur / T. 076 – 5029000 / www.dometic.nl

Mivar durft anders te denken en speelt graag een actieve rol bij het doorbreken van ‘status quo’-situaties. Mivar maakt voertuigonderhoud inzichtelijk en efficiënt middels intelligente informatie- en softwaresystemen. Dit stelt Mivar-klanten in staat hun doelstellingen met ple-zier, gemak en zo effectief en efficiënt mogelijk te berei-ken.

De Hofstede 30a-c / Lienden / T. 0344 - 609000 / www.mivarroup.nl

Worden de meeste kosten gemaakt door uw buiten-dienstmedewerkers? Door meer en direct inzicht kunt u uw bedrijfsvoering nog efficiënter maken en kosten besparen. Transscope is gespecialiseerd in de ontwik-keling en montage van fleetmanagementsystemen waar-mee u verzekerd bent van meer inzicht, efficiency en besparing! Niet voor niets zijn wij specialisten op het gebied van fleetmanagement.

Moerheimstraat 83b / Dedemsvaart / T. 0523 – 615323 / www.transscope.nl

Met de XPOfleet managementsoftware heeft elke fleet-owner professional dé totaaloplossing binnen handbe-reik. Ondersteunen, vernieuwende bedrijfspraktijken en het delen van kennis en gegevens; deze veelzijdige tool brengt verwante kosten in kaart, biedt veel rappor-tagemogelijkheden en kan geïntegreerd worden met courante financiële- en HR-systemen. Kortom: uw sleutel tot succesvol vlootbeheer.

Diksmuidelaan 170 / Berchem (Antwerpen) / België / T. +322 - 301812 / www.xpofleet.com

Apollo Vredestein B.V. maakt onderdeel uit van Apollo Tyres Ltd uit lndia. Apollo Tyres is een multinational met kantoren en productielocaties in o.a. India, Zuid-Afrika en Nederland. De Nederlandse vestiging ont-wikkelt, produceert en verkoopt hoogwaardige banden onder de merknamen Apollo en Vredestein via een uitgebreid internationaal netwerk van eigen vestigingen in Europa en Noord-Amerika.

Ingenieur Schiffstraat 370 / Enschede / T. 053 - 4886 867 / www.apollovredestein.nl

GEFCO is ontstaan uit de automobielindustrie en bezit een ongeëvenaarde knowhow op het gebied van voorbereiding en distributie van auto’s. Met de formule Automotive Outbound ontwikkelen we transportsche-ma’s van de fabriek of haven tot aan het verkooppunt. Dit aanbod wordt aangevuld met een volledig pakket van producten en diensten met een hoge toegevoegde waarde voor alle partners in de automobielindustrie.

Logistiekweg 2 / Oosterhout (NB) / T. 0162 – 480 600 / www.gefcodienstverlening.nl

ROI advies is de onafhankelijke expert die staat voor het belang van de fleetowner. Onze Senior Consul-tants voorzien u van kostenbesparende adviezen. ROI fleet is gespecialiseerd in multi-vendor wagenpark-beheer. Zo profiteert u van lagere leasekosten en nemen wij al het extra werk uit handen. U heeft 1 aanspreekpunt, 1 overzicht, 1 factuur en 1 manage-mentrapport, maar tegen aanzienlijk lagere kosten.

Gooimeer 6-04 / Naarden / T. 035 – 6948235 / www.roifleet.nl

Met de tankpas van Travelcard tanken honderd- duizenden gebruikers samen duizenden keren per uur. Daarmee is Travelcard als marktleider in uitgifte van tankpassen de specialist op het gebied van brandstof-prijzen en brandstofverbruik in de praktijk. Deze expertrol is opgebouwd in jarenlange samenwerking met TNO en het CBS. Zo kan iedere dag onze dienstverlening optimaal worden aangepast aan de wensen van klanten.

P.J. Oudweg 4 / Almere / T. 088 – 110 5000 / www.travelcard.nl

BRONZE PARTNERS

FLEETMANAGEMENT EVENT / MEI 2015

EVENT SPECIALBEDRIJFS-PROFIELEN

Naamloos-11 33 04-05-15 09:59

Page 34: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

34

EXPOSANTEN

De ECOdrive III zorgt voor een doorbraak in zuinig duurzaam rijden. De begrenzing is beheerst, comforta-bel en ontspannen. ECOdrive III draagt zorgt voor ver-antwoord, zuinig en duurzaam rijgedrag. Wat is het effect? Minder snelheidsovertredingen, lager brandstof-verbruik, minder CO2-uitstoot en minder slijtage, repa-raties en onderhoud van uw wagenpark.

De Bloemendaal 15a / ’s-Hertogenbosch / T. 073 – 6339496 / www.ecodrive.eu

Cloud Your Car is een Pools bedrijf dat exporteert naar de EU, Afrika en Azië en nu ook in Nederland actief is. Met de continu aan Internet verbonden Car Beacon, ‘s werelds meest eenvoudig te gebruiken en meest betaalbare tracking device met een sigaretten- aanstekeraansluiting, is Cloud Your Car gemakkelijk inzetbaar voor kleine en grote wagenparken.

Postbus 90111 / Amsterdam / T. 06-22987268 / www.cloudyourcar.nl

Natuur & Milieu zet zich in voor duurzame mobiliteit. Daarmee bedoelen we een slimme samenleving waar (virtuele) verbondenheid belangrijker is dan fysieke bereikbaarheid. Team Mobiliteit moedigt alle ontwik-kelingen aan en focust zich op drie gebieden van duurzame mobiliteit: superzuinige vervoermiddelen, duurzame brandstoffen en energiedragers en mini-male kilometers voor verplaatsingen.

Hamburgerstraat 28a / Utrecht / T. 030-2331328 / www.natuurenmilieu.nl

Bij Fleetport zijn wij op dagelijkse basis bezig om het beheer van auto’s eenvoudiger te maken. Wij verzor-gen alles omtrent de innames en uitgiftes van auto’s, toegespitst op uw wensen. Dit levert gemak op voor uw berijders en vooral kosten- en tijdsbesparing voor uw bedrijf. Op deze manier kunt u zich volledig bezig- houden met uw core business. Wilt u zien hoe wij dit doen? Kom dan naar onze stand.

Edisonlaan 24 / Bleiswijk / T. 010-8511700 / www.fleetport.nl

Eneco helpt bedrijven duurzaam te ondernemen, ook met oplossingen voor het laden van elektrische auto’s. Voor kleine en grote wagenparken, bieden wij slimme laad-oplossingen. Op locatie voor zowel medewerkers als gasten maar ook bij de berijders thuis en onderweg. Met 100% Eneco HollandseWind® biedt Eneco Elektrisch Laden werkelijk CO2-neutraal rijden op lokale windstroom.

Postbus 5 / Rotterdam / T. 088 170 7700 / www.eneco.nl/elektrischladen

FleetWave van Chevin Fleet Solutions wordt wereld-wijd gebruikt voor het beheer van wagenparken (300 tot +50.000, in totaal meer dan 800.000). FleetWave is zeer flexibel en biedt de gebruikers ongekende mogelijkheden voor het online beheren van de vloot van zowel personenwagens als bestel-wagens, vrachtwagens, opleggers en assets. Fleet-Wave beschikt ook over modules voor het beheer van onderhoud en werkplaats.

Lambroekstraat 5A / Diegem (Brussels) / België / T. +32 (0)2 892 80 60 / www.chevinfleet.com

Vanuit de kernwaarden, continuïteit, veiligheid, kwaliteit en innovatie levert John Gold sinds 1978 maatwerkop-lossingen op het gebied van snelheids-management. Daarnaast levert John Gold robuuste bevestigingen voor uiteenlopende elektronica waaronder smartphones, tablets en laptops. Een actueel assortiment dat bijdraagt aan het aantoonbaar duurzaam maken van organisaties.

Kweekgrasstraat 40 / Almere / T. 036 5300 886 / www.johngold.nl

Allego realiseert en beheert laadoplossingen voor elektrisch vervoer. Voor bedrijven die zien dat elektrisch vervoer groeit en hierin graag meegaan voor hun medewerkers en gas-ten. Allego wil dat iedereen altijd en overal zorgeloos kan laden. Eenvoudig en betaalbaar. Wij bieden betrouwbare, kosteneffectieve en slimme laadoplossingen met de services die horen bij de mobiliteit van de toekomst.

Westervoortsedijk 73 / Arnhem / T. 088-7500300 / www.allego.nl

MSR Consulting Group is een full service adviesbureau voor de automobielbranche. Wij begeleiden bij het professionaliseren en verbeteren van het resultaat voor B2B en particulier. Wij bieden maatwerk van analyse, advies, training, coaching, marktbewerking, target- ondersteuning, implementatie- en programma-manage-ment. Alle programma’s zijn onderbouwd met bran-chespecifieke databases en softwareprogramma’s.

Gooimeer 3-00 / Naarden / T. 035-6943313 / www.msr.nl

Hoe krijgt u als werkgever meer grip op de lease- kosten, zonder weerstand en protest van uw medewer-kers? Bezoek de stand van Workaway en bekijk zelf wat het Reisbalans-pakket voor u en uw leaserijders kan betekenen. Rittenregistratie (o.a. met GPS in smart-phone), Bonus/malus, leasebudget, declaratie en verre-kening, feedback op reis-, rij- en tankgedrag, eventueel koppeling met OV-kaart.

Barchman Wuytierslaan 10 / Amersfoort / T. 088 - 934 34 56 / www.workaway.info

INNOVATIEPARTNERS

KENNISPARTNERS

JOHN GOLDINTERNATIONAL BV

BEDRIJFS-PROFIELEN

Reiskostenblog.nl is hét informatieplatform voor werkge-vers en overheden over reiskosten en zakelijke mobili-teit. Op deze website vind u het laatste nieuws over vervoer, zakelijke mobiliteit en gedragsbeïnvloeding. Ook vindt u er wekelijks blogs van deskundigen die hun opinie geven over de actualiteit. Het platform wordt mede mogelijk gemaakt door Workaway, Syndesmo en &Morgen.

www.reiskostenblog.nl

Naamloos-11 34 04-05-15 09:59

Page 35: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

BOVAG jaarmagazine: ondernemen is inspireren

BOVAG in 2013

Met BOVAGonderweg naar denieuwe wereld

‘Inspireren en verbinden van leden staat voorop’Bertho Eckhardt, bondsvoorzitter BOVAG

‘Ik doe alleen zaken metBOVAG-collega’s’ Marc Huisman, directeur Marc Huisman Autobedrijf

‘BOVAG hoeft niet altijd het braafste jonge-tje van de klas te zijn’Ernestine Voskuilen, mede-eigenaar Auto Voskuilen en Profile Tyrecenter Houten

‘Elke BOVAG-collega is hier van hartewelkom!’François Driessen, direc-teur Driessen Autogroep

Bovag jaarrmag2013-v1.indd 1 21-03-14 15:35

Uw banden & wielen partnervotre partenaire des pneUs & jantes

www.vankleigroep.com

2014/2015

RENOVA

10 MARCO DU PRE, GARCIA JEANS

24 ERIC TOLBOOM, SAFETY EXPERIENCE CENTER

29 JOOST DE MOOY, GRASS VALLEY

34 AAD OUBORG, PRINCESS GROUP

MAGAZINE Renova Group

CHE - Renova Magazine proef3.indd 1 05-01-15 15:55

Méér enméérflexibel zijn

Achilles Autolease: van leverancier naar meedenker

Everts Vastgoed­onderhoud: Klant van het eerste uur

Achilles Autolease en MVO: Groen denken als rode draad

Toekomstvisie:Achilles Autolease blijft ontwikkelen

04

ACHILLESautolease

07 10 18met o.a.:

2014 ACHILLES AUTOLEASE 001.indd 1 18-11-14 15:21

BMWGROUP

BELEEF

IMPRESSIE BUITEN ENBINNEN

ARCHITECTUUR BAUHAUS

INTERVIEW BELEEF ‘T

DE OPENING VAN BMW MINI AMSTERDAM

DUURZAAMHEIDTOT IN DETAIL

BMW.indd 1 15-09-14 15:43

Wij hebben magazines geproduceerd voor onder meer BOVAG, BMW MINI Amsterdam, RENOVA, Achilles Auto-lease, Autoschade Herstel Groep en Van Klei bandenimport.

Great Magazines, onderdeel van Mobility Media, is gespecialiseerd in het maken van relatiemagazines voor bedrijven. Wij verzorgen het ontwerp, de redactie, fotografie, opmaak, druk en distributie van het magazine en begeleiden het gehele proces. Ook nemen wij de advertentiewerving voor onze rekening, zodat het u niets kost.Kijk op www.greatmagazines.nl en ontdek wat een kosteloos magazine kan doen voor uw bedrijf.

for great companies

T: 020 – 58 00 977 | E: [email protected] | W: www.greatmagazines.nl

Jubileum? Opening? Jaarboek?Een professioneel gemaakt magazine, zonder kosten voor u. Het kan.

Page 36: Fleet & Mobility Fleetmanagement eventspecial 2015

2015_81_012 Shortlease_advertentie_2.indd 1 17-04-15 13:55

2015_81_012 Shortlease_advertentie_2.indd 1 17-04-15 13:552015_81_012 Shortlease_advertentie_2.indd 1 17-04-15 13:55