Flanders Synergy Inspireert ed. 1

download Flanders Synergy Inspireert ed. 1

If you can't read please download the document

 • date post

  23-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  221
 • download

  2

Embed Size (px)

description

Deze eerste editie werpt een blik achter de schermen van Flanders Synergy. Vanuit de vraag: ‘Wie is Flanders Synergy?’ stellen we de Raad van Bestuur, onze leden en het team een keer aan je voor. Het volgende magazine zal verschijnen in april en daarin zetten we de projectwerking in de kijker. We laten enkele sprekende voorbeelden aan het woord, zodat je inspiratie kan opdoen voor je eigen organisatie. Tot slot voorzien we enkele standaardrubrieken zodat we jullie op de hoogte kunnen houden van interessante weetjes en toekomstige events.

Transcript of Flanders Synergy Inspireert ed. 1

 • FLANDERS SYNERGYINSPIREERT

  Ledenmagazine - Nummer 1 - Januari 2015

  HERMAN VAN DE VELDEblikt terug op IAO traject De drijvende kracht achter FS

 • 2Deze eerste editie werpt een blik achter de schermen van Flanders Synergy. Vanuit de vraag: Wie is Flanders Synergy? stellen we de Raad van Bestuur, onze leden en het team een keer aan je voor. Het volgende magazine zal verschijnen in april en daarin zetten we de projectwerking in de kijker. We laten enkele sprekende voorbeelden aan het woord, zodat je inspiratie kan opdoen voor je eigen organisatie. Tot slot voorzien we enkele standaardrubrieken zodat we je op de hoogte kunnen houden van interessante weetjes en toekomstige events.

  We wensen je veel leesplezier!

  Flanders Synergy Inspireert - Januari 2015Flanders Synergy Inspireert is het ledenmagazine van Flanders Synergy en verschijnt vier keer per jaar.Eindredactie: Lieze Drees, Ann MoerenhoutGrafische vormgeving: Sander Claes Development bvba

  Flanders Synergy - Grauwmeer 1 bus 9 - 3001 Leuven - [email protected]

  REDACTIE

 • 3Goede voornemensColumn

  Wat als leden op een voetstuk zouden staan

  We zijn erg blij dat vele nieuwe organisaties in 2014 de weg naar FS vonden. We hebben ons voorgenomen om elk van jullie met raad en daad bij te staan. Hoe? Iedere organisatie krijgt op teamniveau een single point of contact. Als je ergens tegenaan loopt of een vraag in het veranderingstraject opduikt, aarzel niet en laat het weten. Wij zoeken mee naar een oplossing en bieden handvaten. Vanaf dit jaar organiseren we ook tweemaandelijkse ledenavonden. Interactief in kleine groepjes gaan we op zoek naar inspiratie en oplossingen. Nieuw is ook dit ledenmagazine om jullie op de hoogte te brengen van allerlei weetjes. Deze zal vier keer per jaar verspreid worden. Heb je nog andere suggesties en/of ideen? Laat het ons weten!

  Wat als organisaties meer van mekaar zouden leren

  Organisaties die de shift maken naar een innovatief regime leggen een hele weg af. Het is een zoektocht naar het juiste tempo, het vinden van een breed draagvlak binnen de organisatie en het nemen van de kantelmomenten op een gezwinde en onderbouwde manier. Elke organisatie zet daarin haar eigen signature. Organisaties kunnen veel leren van mekaar. Vanuit FS bieden we de mogelijkheid om deel te nemen aan een lerend netwerk dat ondersteund wordt door het team van FS, gecertificeerde consultants en wetenschappers. Op die manier willen we niet alleen

  innovatieve en baanbrekende star cases ontwikkelen, maar nog een stap verder gaan en deze documenteren, de opgedane kennis vertalen in implementatie-instrumenten en de return on investment duidelijker in het vizier brengen. Hiermee kunnen we de snelheid en het succes waarmee bedrijven veranderingstrajecten afleggen, aanzienlijk verbeteren. Er lopen reeds elf lerende netwerken en dit

  voorjaar starten er nog eens negen.

  Wat als we nog beter zouden samenwerken

  En wat met de ambitie om meer organisaties te bereiken? Om een meer systemische verandering tot stand te brengen? Er is immers nog veel werk voor de boeg voordat we met zn allen in organisaties werken waarin we het beste van onszelf kunnen geven, organisaties waarin werk van betekenis is voor elkeen.

  We steken het niet onder stoelen of banken, wij zouden graag de bestaande netwerken die werkzaam zijn naar bedrijven, waaronder VOKA, UNIZO, VERSO overtuigen om de fakkel inzake sensibilisering en verspreiding van kennis en know-how over te nemen. Als we de werkgevers en werknemersorganisaties kunnen overtuigen om dit mee te verspreiden, dan komt een veel grotere economische en maatschappelijke impact in het vizier.

  Op het congres van FS in oktober 2014 gaf Jo Libeer als afgevaardigd bestuurder en voorzitter van de SERV alvast een mooi schot voor de boeg met zijn kijk op de meerwaarde van innovatief organiseren: We moeten echt proberen om dit vanuit de werkvloer geregeld te krijgen. Ten eerste, we moeten in Europa mr en beter produceren. En als tweede: werk geeft zin aan je leven. De uitdaging is om die twee overtuigingen te verbinden. Flanders Synergy laat zien hoe dat kan. We kunnen bedrijven activeren om mee te doen door eenvoudigweg te laten zien dat het werkt. Succes trekt aan!

  Als we met alle neuzen in dezelfde richting kijken en werken, dan kunnen we het langer werken met goesting in wendbare en performante organisaties in 2015 weer een stukje dichterbij brengen.

  Wat als we onze vleugels zouden uitstrekken

  Als team zijn we de afgelopen jaren gegroeid. We hebben kennis en expertise opgedaan en koesteren de ambitie om uit te groeien tot d referentie inzake het nieuwe organiseren. Vervolgens is het tijd om de vleugels uit te slaan en over de muren van onze landsgrenzen heen te kijken. Ook dat is een voornemen voor 2015: internationaal en Europees actiever zijn. Wil je graag collegas vanuit andere Europese landen ontmoeten en je laten inspireren? Noteer dan alvast de week van 7 september in je agenda. Drie toonaangevende netwerken (IWOT, EUWIN en STS roundtable) zijn in Leuven te gast voor een internationale week rond innovatief organiseren.

  Hebben jullie er goesting in? Wij zeker en vast! Laat 2015 maar komen. Wij maken er samen met jullie, iets moois van.

  Mieke Van Gramberen

  Het begin van een jaar is het ideale moment om goede voornemens te maken. We richten onze blik op de toekomst en staan stil bij wat we samen met ons netwerk willen realiseren.

  Als je ergens tegenaan loopt of een vraag in het veranderingstraject opduikt, aarzel niet en laat het weten. Wij zoeken mee naar een oplossing en bieden handvaten.

 • 4FactorSynergy

  Onze Raad van Bestuur

  PROUD TO PRESENT

  Raymonda VerdyckRaymonda Verdyck is

  afgevaardigd bestuurder

  van het GO! en n van de

  vier grote onderwijstenoren.

  GO! trekt volop de kaart

  van innovatief organiseren.

  Haar steun voor het

  onderwijsproject van FS is

  onmisbaar.

  Anne-Marie JorisAnne-Marie Joris werkt als

  gedelegeerd bestuurder voor

  Etap Lightning. Door blijvend

  te investeren in innovaties

  staat het bedrijf al 65 jaar

  aan de top van de sector.

  Chris DewulfChris Dewulf is gekend als

  industrieel topman. Hij

  leidde onder meer Volvo

  Gent, Nedcar en Picanol. Als

  FS voorzitter hecht hij zeer

  veel waarde aan IAO in de

  industrie.

  Herman Van de VeldeHerman Van de Velde stond

  30 jaar aan het hoofd van

  Van de Velde NV en liet het

  modebedrijf uitgroeien

  tot een internationale

  trendsetter. Hij stapte af

  van het kortcyclus werk en

  creerde opnieuw werk

  van betekenis voor de

  medewerkers in zijn bedrijf.

  Fons LeroyFons Leroy, gedelegeerd

  bestuurder VDAB, is gekend

  omwille van zijn scherpe

  visie op het werk en de

  arbeidsmarkt van morgen.

  Edwin Van VlierbergheBombardier is een

  schoolvoorbeeld van

  teamwerk in de industrie en

  vernieuwde sociale dialoog.

  Dat is grotendeels dankzij

  Edwin Van Vlierberghe,

  Head of Operations voor de

  regios West-Europa, Afrika &

  Midden-Oosten.

  Patrick Van de VeldePatrick Van de Velde is

  Business line director

  industrie, water en energie

  voor Grontmij. Hij heeft zijn

  eigen organisatie gekanteld

  en praat met verve over de

  positieve resultaten.

  Wij hebben een Raad van Bestuur waar we uitermate trots op zijn. Stuk voor stuk leden die niet enkel kennis en expertise binnenbrengen, maar die ook oprecht geloven in het IAO-gedachtegoed. In deze editie geven we jullie een algemene voorstelling van wie ze zijn en waarom ze zo belangrijk zijn voor ons. Hierdoor krijg je de kans om een algemeen beeld te vormen van wie er allemaal zetelt. In deze en volgende edities zullen we telkens n bestuurslid in de kijker zetten zodat je een beter inzicht krijgt waar zij mee bezig zijn en welke ervaring zij al hebben met IAO. In dit magazine kan je het verhaal van Herman Van de Velde lezen.

 • 5PROUD TO PRESENT

  Steven Stokmans Steven Stokmans werkt als

  General Manager Western

  Europe voor Microsoft. De

  organisatie maakt deel uit

  van de community New world

  of Work waarbij als doel geldt

  Het nieuwe werken versneld

  invoeren.

  Luc RosseelDoor zijn rotsvast

  geloof in het talent van

  elkeen introduceerde

  Luc Rosseel, algemeen

  directeur, zelfsturing in het

  maatwerkbedrijf Oesterbank.

  Inge ArentsAls adviseur fungeert

  Inge Arents als ons eerste

  contactpunt bij IWT. Zij

  werkte zich met veel

  enthousiasme en in een

  mum van tijd in het thema

  van innovatief organiseren

  in. Ze volgt zowel de

  basiswerking en

  projecten op.

  Veerle De WaelVeerle De Wael staat

  mee aan de leiding

  van het familiebedrijf

  ODTH waarbij diverse

  verandertrajecten tot een

  goed einde werden gebracht.

  Daarbovenop maakt ze

  deel uit van vzw ConnAct

  die ketensamenwerking

  aanmoedigt en bevordert.

  Geert Van HootegemProfessor Arbeidssociologie

  Geert Van Hootegem

  staat gekend als een

  vaste waarde binnen de

  stroming van de innovatieve

  arbeidsorganisatie. Hij had

  een belangrijke rol bij de

  oprichting van Flanders

  Synergy.

  Koen CamerlynckKoen Camerlynck is

  zaakvoerder van het

  gelijknamige tandtechnische

  bedrijf, Camerlynck, dat

  gekend staat als een

  prachtvoorbeeld van een

  zelfsturende organisatie.

  Ingrid WalryAls CEO van het

  contactcenter Sebeco zet

  Ingrid Walry zich alle dagen

  in voor het welbevinden

  van haar werknemers. Ze

  gelooft zeer sterk in coaching

  en het belang van talent te

  ontwikkelen.

 • 6Interview met Herman Van de Velde

  Communicatie en vertrouwen zijn onze sleutels tot succes

  Herman Van de Velde geniet sinds kort van een welverdiend pensioen. Jarenlang was hij gedelegeerd bestuurder van het modebedrijf Van de Velde NV, een bedrijf gespecialiseerd in de creatie, productie en commercialisatie van luxueuze dameslingerie. Herman bouwde het van oorsprong Belgische familiebedrijf mee uit tot een onderneming met internationale productie-eenheden. Maar bovenal had hij de moed om het systeem te veranderen en het bedrijf te transformeren naar een innovatieve arbeidsorganisatie waarbij de medewerkers op alle niveaus worden uitgedaagd om hun talenten te benutten. Tijdens zijn laatste werkweek maakte hij voor ons wat tijd vrij om even terug te blikken.

  Wat was in jouw organisatie de dwang & drang om te veranderen?Eerst en vooral, waren wij vroeger een bedrijf dat klassieke producten maakte en zijn wij geleidelijk aan gegroeid tot een modebedrijf. Dit bracht uiteraard veranderingen met zich mee. Een modebedrijf heeft nood aan flexibele producties, wil zo weinig mogelijk

  voorraden en zo kort mogelijke doorlooptijden. Dit stond haaks op het klassieke Tayloristisch model van zeer ver doorgedreven arbeidsverdeling en specialisatie, stug loon en directief leiderschap.

  Een tweede fenomeen was de globalisering van de markt waardoor wij opportuniteiten hebben kunnen nemen in het buitenland en grote productie-reeksen naar het buitenland verhuisden.

  En tenslotte was er de bekommernis om het werk zinvol te maken. Als je in een heel Tayloristisch systeem werkt zoals dat hier gebeurde, mensen extreem specialiseert en dus altijd maar repetitieve bewerkingen of operaties laat doen, dan moet je je op een bepaald moment durven afvragen: hoe zinvol en boeiend is dit nog voor de mensen.

  In hoeverre ging jouw rol als leidinggevende in dit veranderingstraject?Wat effectief van mij is gekomen, was de visie en de

  wil om te veranderen. Het ging dan ook om een heel ingrijpend proces. Wij hadden in de productie een redelijk ingenieus systeem van transportbanden waarin mijn ouders hadden genvesteerd. Dit waren grote investeringen voor het bedrijf. Het was ook een prachtig systeem, maar in mijn visie klopte dat systeem niet meer. Als leidinggevende moet je de visie en de moed hebben om het systeem eruit te gooien, om te durven zeggen dat dit systeem 20 jaar geleden ht van ht was, maar dat dit vandaag niet meer klopt.

  En dan communiceren, communiceren, communiceren. De mensen uitleggen waarom je dat doet, de mensen correct informeren, de mensen uitleggen waar je naartoe wilt en waarom je daar naartoe wilt. Daar ligt de voornaamste taak.

  FactorSynergy

  Communiceren in een open sfeer is essentieel. Als wij

  een veranderingstraject doen, dan gaan wij ook altijd - en HR speelt daarbij een heel belangrijke rol - een individueel gesprek aan met de mensen. En dit gesprek verloopt heel concreet.

 • 7Wat doe je als bepaalde mensen niet willen meestappen in het verhaal?Voor de meeste mensen in het bedrijf was het een verbetering, maar er waren effectief een aantal

  mensen die niet meer mee konden. Het was dan ook een intensieve en ingrijpende verandering. Wij gingen tegen de mensen vertellen dat we ze gedurende zes maanden opnieuw wilden opleiden om andere dingen te doen, om meer dingen te doen, om een stuk verantwoordelijkheid te nemen. Een beperkt aantal mensen heeft dan afgehaakt, mensen die te lang in het oude systeem hadden gewerkt en die eigenlijk liefst van al altijd hetzelfde deden. Langs de andere kant, waren er ook een aantal mensen waarvan wij zelf vonden dat die daarvoor niet meer geschikt waren. Het was een beetje wederzijds.

  Hierover communiceren in een open sfeer is essentieel. Als wij een veranderingstraject doen, dan gaan wij ook altijd - en HR speelt daarbij een heel belangrijke rol - een

  individueel gesprek aan met de mensen. En dit gesprek verloopt heel concreet: Kijk, jij hebt die functie nu en wij zien die functie naar daar evolueren. Daarvoor zal je moeten opgeleid worden. Zie jij dat zitten? Ja, ik zie dat zitten. Nee, ik zie dat niet zitten. Wat zou jij in ons bedrijf nog willen doen? Waarvoor denk je dat je wel geschikt bent? Op deze manier kunnen mensen tenminste ook zelf suggesties doen. En als dat ook past voor ons, dan gaan wij daar rekening mee houden. Zo hebben wij de meeste mensen kunnen verplaatsen naar andere afdelingen en hoefden deze mensen het bedrijf niet te verlaten. Wij roepen de mensen nu nog steeds regelmatig samen en leggen hen uit wat wij gaan doen. Daar is een cultuur voor binnen ons bedrijf.

  Is jouw rol als leidinggevende veranderd ten opzichte van vroeger?De grootste aanpassing voor een leidinggevende is het aanmeten van een andere stijl. Als ik kijk naar ons bedrijf, dan zijn wij gevolueerd van een productiegedreven organisatie waarbij directief leiderschap de stijl was naar een organisatie met een meer coachend leiderschap. Onze organisatie vraagt geen directief leiderschap meer. Je moet dat directief leiderschap ook niet volledig weggooien, maar mensen willen meer betrokken worden en wij willen dat ook vanuit de algemene directie.

  Het allerbelangrijkste voor een leidinggevende is vertrouwen geven aan de mensen. Persoonlijk geloof ik heel sterk in het positieve van de mensen. Ik denk dat mensen eigenlijk altijd het goede willen doen. Ze doen dat niet altijd goed, mensen maken nu nmaal fouten. Maar in se is de mens positief ingesteld en wilt men de dingen goed doen. Als leidinggevende moet je ervoor zorgen dat er vertrouwen wordt gegeven aan de mensen. Vertrouwen hebben dat de mensen de dingen juist aanpakken en goed doen, vertrouwen dat ze kunnen zelfstandigheid nemen.

  En daarnaast is empathie ook onontbeerlijk. Empathie wil zeggen dat je je kan inleven in de andere, dat je aanvaardt dat voor jou een mens staat die ook fouten maakt, die kwetsbaar en onvolmaakt is, net zoals jij dat ook bent. Het besef van onvolmaaktheid die jij hebt en die ik heb, leidt tot een zekere mildheid. En dat vind ik belangrijk.

  Nu je op pensioen gaat, zal je het missen?Uiteraard zal ik het missen, ik zal voor een deel de routine, de regelmaat, de orde in mijn leven missen. Maar langs de andere kant begint de verantwoordelijkheid na 30 jaar toch ook een beetje te wegen. Het is nu aan andere mensen om het te doen.

  Waar ik het meest trots op ben? Op de mensen die ik heb laten doorgroeien. De mensen die zich bij ons hebben kunnen ontplooien en ontwikkelen. De mensen die ik heb kunnen aanwerven, selecteren, recruteren, coachen en die ik heb kunnen laten promotie maken. Dat geeft een goed gevoel.

  Wij wensen Herman alvast een deugdoenend pensioen toe vol inspirerende momenten !!!

  Het allerbelangrijkste voor een leidinggevende is vertrouwen geven aan de mensen. Persoonlijk geloof ik heel sterk in het positieve van de mensen. Ik denk dat mensen eigenlijk altijd het goede willen doen.

 • 8Onz

  e le

  den

  FactorSynergy

 • 9Nieuwe ledenOm onze missie te realiseren, bouwen we aan een groot ledennetwerk dat samen met ons het gedachtegoed van de innovatieve arbeidsorganisatie kan verspreiden. We zijn reeds met 173 en daar zijn we ontzettend gelukkig mee. Met trots stellen we de laatste nieuwkomers kort voor.

  Binnen de organisatie Broeders van Liefde bestaat een groot draagvlak om blijvend in te zetten op innovatie. Een aantal scholen en voorzieningen hebben daarin ervaringen opgebouwd en we wensen die als good practice te delen met onze andere voorzieningen. Daarom lijkt het ons een belangrijke troef om als voortrekker ook ambassadeur van Flanders Synergy te zijn voor verdere innovatieve ideen op vlak van beleid en organisatiestructuur.

  Wil je meer weten over Broeders van Liefde, surf dan naar hun website: http://www.fracarita.org

  Binnen het gemeenschapsonderwijs zijn er intussen verschillende scholen die aan de slag zijn gegaan met deze nieuwe en innovatieve manier van organiseren. Ook het GO! gelooft in dit gedachtegoed en past dit toe op de eigen organisatie. Om deze overtuiging verder uit te dragen heeft het GO! beslist om ambassadeur te worden van Flanders Synergy. Als afgevaardigd bestuurder van het GO! wil Raymonda Verdyck haar vertrouwen uitdrukken in de innovatieve arbeidsorganisatie die Flanders Synergy uitdraagt, net omdat deze vorm van organiseren een passend antwoord kan bieden op de uitdagingen waar het onderwijs in de 21e eeuw voor staat. Vanuit onze grondwettelijke opdracht en ons pedagogisch project willen wij jongeren niet alleen kennis bijbrengen, maar ook opleiden tot goede burgers., aldus Raymonda Verdyck.

  Wil je meer weten over het GO!, surf dan naar hun website: http://www.g-o.be/

  Ambassadeurs

  Corporate leden

 • 10

  Het team achter Flanders Synergy bestaat uit een groep enthousiastelingen die vanuit verschillende achtergronden elk zijn/haar eigen bijdrage levert. Complementariteit ligt aan de basis van een grote draagkracht die tot uiting komt in diverse projecten in al even diverse sectoren.

  Hann Thon staat bij Flanders Synergy in voor het project adviesnet. Daarnaast werkt ze met veel enthousiasme aan een vernieuwde werknemersbevraging. Haar groot organisatievermogen

  komt hierbij goed van pas.

  Frank De Craecker heeft meer dan 15 jaar bedrijfservaring en is sinds 2010 gecertificeerde

  IAO adviseur. Hij begeleidde tal van KMOs en heeft deze kennis meegebracht voor het onderwijs- en

  industrieproject.

  Seth Maenen is gekend als de industrieman van Flanders Synergy. Samen met Frank en Lieze runt hij het industrieproject en beheert hij de relaties in deze sector. Zijn wetenschappelijke achtergrond is onmisbaar bij de

  ontwikkeling van nieuwe tools en projecten.

  Marina Goolaerts is de rots in de branding en zorgt ervoor dat de administratie en boekhouding van

  FS op orde blijft. Ondertussen heeft zij het Tzatziki spel volledig onder de knie en geeft zij vol enthousiasme

  workshops.

  Mieke Van Gramberen, algemeen directeur van Flanders Synergy, speelt een cruciale rol als katalysator en versterker van de missie van Flanders Synergy: Vlaamse organisaties overtuigen en inspireren, hen helpen bij het streven naar meer werkbare jobs in

  performante organisaties.

  Helena Op Den Kamp is een echte energiebron. Samen met Laura vormt zij de kern van het zorgteam. Haar ervaring als leercoach gebruikt ze om de

  advieswerking te verbeteren.

  FactorSynergy

  DE DRI

  JVENDE KRACHT ACHTER

 • 11

  Tom Van Acker is de bakermat van het onderwijsproject. Zijn jarenlange ervaring geeft hij

  nu door aan een groepje enthousiaste adviseurs zodat ze samen een verschil kunnen maken in het

  onderwijslandschap. Als ervaringsdeskundige in diverse sectoren is hij een geliefd aanspreekpunt.

  Karen Wouters is het groentje van het team, maar een echte kenner op vlak van leiderschap. Meer dan tien jaar heeft ze gewerkt als onderzoeker en docent aan de University of Maryland (VS) en die kennis gebruikt ze om

  het leiderschapsproject verder uit te werken.

  Kaat Goorts liep vorig jaar stage vanuit haar opleiding sociaal werk. Haar extra helpende hand bleek

  na haar stage onmisbaar en daarom versterkt ze het team verder als enthousiaste jobstudente.

  Tim Van Daele voegt een pak ervaring in het maken van een procesanalyse en het herontwerpen

  van organisaties toe aan het team. Deze kennis gebruikt hij bij de ontwikkeling van tools en het begeleiden van

  scholen.

  Mariet Vrancken is gepassioneerd door het onderwijs en werkt samen met Tom en Ann op het project. Houd @Mrsmarvran in het oog als je meer van Mariet wil horen.

  Lieven Eeckelaert is speciaal aangenomen om van het project Langer werken met goesting een succesverhaal te maken. Zijn voornaamste drive is ervoor zorgen dat mensen gemotiveerd, gezond en wel

  aan de slag kunnen en willen blijven.

  Lieze Drees is het bezige bijtje en de spring in het veld binnen het team. Vol enthousiasme werkt zij samen met Seth en Frank op het industrieproject. Als

  communicatiespecialist verzorgt ze samen met Ann de communicatie van FS.

  Ann Moerenhout is de immer vriendelijke rots in de branding van het onderwijsteam. Ze zorgt ervoor dat

  alle regelende en ondersteunende taken tot een goed einde worden gebracht. Daarnaast vormt ze samen met

  Lieze het communicatieduo.

  Laura Jacobs versterkt het team voornamelijk op het zorgproject. Vanwege haar onderzoekservaring en gedrevenheid spendeert ze eveneens heel wat tijd aan het wetenschappelijke onderzoek en de

  werknemersbevraging.

  DE DRI

  JVENDE KRACHT ACHTER

 • 12

  FactorSynergy

  Naar een new deal voor leiders van een innovatieve arbeidsorganisatie

  Scholen slim organiseren: eerste druk vliegt de deur uit

  De lancering van het boek Scholen slim organiseren van onze collega Tom Van Acker en Yves Demaertelaere loopt als een trein. De eerste druk is bijna uitverkocht, snel zijn is de boodschap!

  Over het boek

  Ons onderwijs staat onder druk: leerlingenpopulaties zijn heel divers, de toekomst is onvoorspelbaar, het innovatief vermogen van het onderwijs wordt uitgedaagd. Leerkrachten en directies voelen zich vaak overrompeld door 101 dingen. Hoe gemotiveerd ze ook zijn, ze zeggen vaker het onderwijs vaarwel.

  In het boek scholen slim organiseren wordt gepleit voor een nieuwe organisatiestructuur: van een bureaucratische onderwijsorganisatie die hirarchisch en functioneel is opgebouwd naar een flexibele

  en vlakke onderwijsorganisatie. Daar werken multidisciplinaire teams samen voor een community van leerlingen over de leerjaren en de vakken heen. Zo kunnen teams de talenten van leerlingen ten volle ontplooien.

  Het boek is geschreven als een praktische handleiding met heel wat tools en getuigenissen. Je kan de instrumentenbijlagen ook downloaden op onze website.

  Interactieve workshop

  Bij aankoop van 30 boeken of meer komt Tom een halve dag gratis op bezoek om een interactieve workshop te geven over hoe je scholen slim kan organiseren!

  De start van het nieuwe jaar is meteen ook de start van het nieuwe project: Naar een new deal voor leiders van een innovatieve arbeidsorganisatie. Diverse organisaties en adviseurs hebben ons gewezen op de vraagstukken die gepaard gaan met het ontwerpen en implementeren van een bestuursstructuur in een innovatieve arbeidsorganisatie. Dit vormde voor ons een zeer goede input om een nieuw project in te dienen bij het IWT. Het doel van het project is enerzijds meer inzichten verwerven in de rol van een leidinggevende doorheen een veranderingstraject en anderzijds deze inzichten vertalen naar concrete tools en middelen.

  Om dit te verwezenlijken kunnen we rekenen op een nieuwe collega: Karen Wouters. Ze heeft de afgelopen tien jaar wetenschappelijk onderzoek gedaan en opleidingen gegeven rond het thema leiderschap, zowel in buitenland (University of Maryland) als in Belgi. Met haar expertise zal zij het project in goede banen leiden.

  Interesse? Stuur een mailtje naar [email protected]

  Prijs Leden Flanders Synergy: 22 Vanaf 30 boeken - gratis workshop

 • 13

  Ledenavond Grontmij

  Ledenavond Oesterbank

  Grontmij kantelde zeven jaar geleden van een functionele kennisorganisatie naar een gentegreerde klantgerichte marktspeler. Verschillende disciplines werden gecombineerd tot n team en de historisch gegroeide verknipping werd vaarwel gezegd. Een hele omschakeling en geen gemakkelijk klus legden Patrick Van de Velde (Business line director industrie, water en energie ) en Gerard Sponselee (Resourse en QA manager) ons uit. Al snel leek kennisdeling de grote verliezer van het verhaal te worden dus grepen ze in en ontwikkelden ze een online kennisplatform parallel met persoonlijke & teamontwikkelingsplannen. Disciplinecoaches werden in het leven geroepen om kennisdelen te stimuleren en kennisontwikkeling als belangrijke waarde op de agenda te zetten. Luc Detaye (Senior Engineer, disciplinecoach) duidde dat zon dubbele baan niet eenvoudig is, maar benadrukte evenzeer het belang & succes van de disciplinecoach.

  Na Grontmij zijn we te gast bij Luc Rosseel van Oesterbank. Tijdens deze sessie krijg je de mogelijkheid om inspiratie op te doen tijdens een rondleiding en vervolgens deel te nemen aan een inhoudelijke workshop. De vraag waarmee Oesterbank lang geworsteld heeft en die we zullen aansnijden tijdens de workshop is: Hoe ga ik best om met mijn middle management?

  Meer informatie en inschrijven kan via de website:http://www.flanderssynergy.be/event/28

  We konden niet meer wachten tot het nieuwe jaar om met onze goede voornemens van start te gaan. Zo organiseerden we een eerste vernieuwende ledenavond bij Grontmij Zelzate op 9 december 2014.

  9 december 2014

  12 februari 2015

  Marijke Claerbout Expert organisatie en

  ondersteuning VDAB

  Wat vond je van de ledenavond? Ik vond het super interessant! We werken sinds een tweetal jaren zelf in en met multidisciplinaire teams rond sectoren, dus in die zin was het voor mij zeer herkenbaar. Ook wij zoeken naar de beste manier om het kenniselement in de teams te verankeren.

  Wat neem je mee naar je eigen organisatie? We doen al reeds zeer veel kennissessies, maar wat we nog missen is het verhaal dat wordt verdergezet op de werkvloer. Het idee dat we vanavond gekregen hebben om te werken met disciplinecoaches, is voor ons echt een voorbeeld. Vooral doordat ze de combinatie maken, tussen enerzijds verder werken in projecten en anderzijds ruimte krijgen om kennis te delen.

  Het is nu aan ons om te bekijken welke elementen ook toepasbaar zijn bij VDAB. Ik voel dat er mensen zijn die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging en ik kan mij voorstellen dat opleidingen geven deels de oplossing kan zijn om langer te werken.

  Mogen we jou nog een keer verwachten op een volgende ledenavond? Absoluut! Ik heb vandaag een aantal zeer concrete inzichten gekregen waar ik morgen mee aan de slag ga en waar ik zeker op verder zal werken. Het is professioneel en goed, dus zeker!

  Ben je genteresseerd om een ledenavond bij te wonen? We organiseren om de twee maanden een nieuwe editie bij n van onze leden. Elke keer bespreken we een specifieke of algemene problematiek aan de hand van

  theorie en prakijkvoorbeelden.

  Zit je zelf ook met bepaalde vragen? Wil je de visie en mening van andere organisaties horen? Zou je ook graag een ledenavond laten doorgaan in jouw organisatie? Contacteer ons dan.

  Leden Delen

 • 14

  Agenda

  Flanders Synergy NieuwjaarsdrinkWe willen onze leden bedanken voor de fijne samenwerking van het afgelopen jaar en nodigen jullie van harte uit om samen met

  ons en onze bestuursleden het glas te heffen op het nieuwe jaar.

  Edushock Leerfestival 2015Op 28 januari 2015 vindt het 3de Edushock Leerfestival het lerend netwerk van onderwijzigers - plaats waarbij je het toekomstig

  leren zal kunnen proeven en voelen. Onze collega Tom Van Acker is n van de sprekers en zal een interactieve workshop geven rond scholen slim organiseren.

  Factory of the Future AwardsOp 3 februari 2015 organiseert Made Different (Agoria) voor de eerste keer een awarduitreiking om bedrijven die goed op weg zijn

  een fabriek van de toekomst te worden te belonen. Naast de uitreiking staat er een must-see voor Fabrieken van de Toekomst als keynote op het programma: Duits expert Prof. Dr.-Ing. Detlef Zhlke, d Duitse autoriteit in Industrie 4.0.

  Congres HRM in de OverheidOp donderdag 5 februari 2015 vindt de 5de editie plaats van het jaarlijkse congres HRM in de Overheid. Kom luisteren naar onze FS-collega Tom Van Acker, n van de 5 keynote speakers, met zijn verhaal over Slim organiseren. Anders werken met goesting.

  Infosessies voor industrile KMOsOp 11 februari 2015 organiseren we opnieuw 2 infosessies voor industrile KMOs. Aan de hand van een praktijkgetuigenis geven we meer informatie over welke impact een organisatiestructuur heeft op de prestaties van een bedrijf.

  Ledenavond Meedenken met het middle managementOesterbank is niet enkel ambassadeur van Flanders Synergy, ze zijn ook een pionier op het vlak van een innovatieve arbeidsorganisatie. Tijdens onze ledenavond gaan we het hebben over hoe je het middle management het best betrekt bij een veranderproces.

  EVC-procedureOm tegemoet te komen aan de inhoudelijke bagage van zeer ervaren organisatieadviseurs heeft Flanders Synergy een EVC-traject (elders verworven competenties) ontwikkeld. Via deze procedure kan de betreffende kandidaat-adviseur een

  gelijkwaardigheidsattest bekomen dat evenwaardig is aan de erkenning via de opleiding tot senior consultant in de innovatieve arbeidsorganisatie.

  Aankruisen in de agenda

  5 feb

  11 feb

  12 feb

  13 feb

  27 jan

  28 jan

  3 feb

 • 15

  EHBO

  EHBO - Eerste hulp bij onduidelijkheden

  @FlandersSynergy Flanders Synergy VZW [email protected]

  Flanders Synergy VZW

  Grauwmeer 1, bus 9

  3001 Leuven

  te frankeren

 • 16