Flair reizen

of 3 /3
Fijn genieten met de kinderen, Merlijn en Pom, lopend door de straten van Vic. credit Reizen Uitzicht op het middeleeuwse stadje Rupit, vanaf het paadje dat er loopt vanaf de camping. Een originele, ongerepte bestemming, met een beetje luxe én de nodige ontspanning. Dat zochten styliste Esther de Munnik en haar man Ernie voor de vakantie met hun kinderen Merlijn (12) en Pom (7). En dat vonden ze, in het ‘andere’ Catalonië. GLAMPING IN Catalonië wel ruig genoemd worden (Costa Brava is Catalaans voor ruige, wilde kust), die beschrijving past nog veel beter bij het deel van Catalonië dat in het binnenland ligt. Eenmaal van de snelweg af, rijd je over kronkelende weggetjes over glooiende hellingen en langs bossen. Overal is het even landelijk, met uitgestrekte graanvelden, eeuwenoude dorpjes, wijngaarden en de uitlopers van de Pyreneeën. Niet zo gek dus dat half Barcelona in het weekend de stad uit gaat en juist deze kant op komt. Om te logeren in kleine accommodaties, bij de boer en in ‘paradores’ en weer energie op te doen in de natuur. Er zijn van die plekken waarvan je denkt: hoe kan het dat hier zo weinig over geschreven wordt in reisboeken? Een van die best bewaarde geheimen van Spanje is het westelijke deel van Catalonië, de streek met Barcelona als hoofdstad. De Costa Brava, ja... die kennen we wel. Maar hoe leuk is het om daar waar iedereen vanaf de luchthaven achter elkaar aan rijdt richting de kust, juist eens de andere kant op te rijden? Weg van de drukke stranden, saaie appartementencomplexen en het ‘Broodje van Kootje’. Op naar een deel van Spanje waar het nog echt authentiek voelt en de natuur ongerept is. Want de kust mag dan Catalonië in het kort Naam: In het Catalaans Catalunya, in het Spaans Cataluña. Ligging: In het noordoosten van Spanje, net over de Franse grens. Met aan de ene kant de Pyreneeën en langs de kust de Middellandse Zee. Barcelona is de hoofdstad van de regio. Taal: Er wordt Spaans, Catalaans en Aranees gesproken. Met Engels kom je een heel eind (hoewel de meeste ouderen geen Engels spreken). Vliegen: Vanaf Amsterdam, Eindhoven of Rotterdam vlieg je voor- delig (in zo’n twee uur) naar Barcelona of Girona met Ryanair, Transavia of Easyjet. Rijden: Camping Rupit ligt op negentig kilometer van Barcelona en op zo’n veertienhonderd kilometer van Utrecht. Klimaat: In het binnenland zijn de zomers heet en de winters koel. Het temperatuurverschil overdag en 's nachts kan groot zijn. Beste reistijd: Het hoogseizoen loopt van juni t/m augustus. Esther: ‘In het voor- en najaar is de omgeving het groenst en kun je ook naar de watervallen in de buurt.’ Estrella: bier uit de streek. In een Tendi-tent heb je evenveel luxe als thuis. Op de markt een gieter gekocht, en voilà we hebben onze eigen buitendouche... 85 84

Embed Size (px)

description

Artikel uit de Flair Reizen 2013

Transcript of Flair reizen

 • Fijn genieten met de kinderen, Merlijn en Pom, lopend door de straten van Vic.

  cred

  it

  Reizen

  Uitzicht op het middeleeuwse stadje Rupit, vanaf het paadje dat er loopt vanaf de camping.

  Een originele, ongerepte bestemming, met een

  beetje luxe n de nodige ontspanning. Dat zochten

  styliste Esther de Munnik en haar man Ernie voor de

  vakantie met hun kinderen Merlijn (12) en Pom (7).

  En dat vonden ze, in het andere Cataloni.

  GlampinG in Cataloni wel ruig genoemd worden (Costa Brava is Catalaans voor ruige, wilde kust), die beschrijving past nog veel beter bij het deel van Cataloni dat in het binnenland ligt. Eenmaal van de snelweg af, rijd je over kronkelende weggetjes over glooiende hellingen en langs bossen. Overal is het even landelijk, met uitgestrekte graanvelden, eeuwenoude dorpjes, wijngaarden en de uitlopers van de Pyreneen. Niet zo gek dus dat half Barcelona in het weekend de stad uit gaat en juist deze kant op komt. Om te logeren in kleine accommodaties, bij de boer en in paradores en weer energie op te doen in de natuur.

  Er zijn van die plekken waarvan je denkt: hoe kan het dat hier zo weinig over geschreven wordt in reisboeken? Een van die best bewaarde geheimen van Spanje is het westelijke deel van Cataloni, de streek met Barcelona als hoofdstad. De Costa Brava, ja... die kennen we wel. Maar hoe leuk is het om daar waar iedereen vanaf de luchthaven achter elkaar aan rijdt richting de kust, juist eens de andere kant op te rijden? Weg van de drukke stranden, saaie appartementencomplexen en het Broodje van Kootje. Op naar een deel van Spanje waar het nog echt authentiek voelt en de natuur ongerept is. Want de kust mag dan

  Cataloni in het kortNaam: In het Catalaans Catalunya, in het Spaans Catalua.Ligging: In het noordoosten van Spanje, net over de Franse grens. Met aan de ene kant de Pyreneen en langs de kust de Middellandse Zee. Barcelona is de hoofdstad van de regio.Taal: Er wordt Spaans, Catalaans en Aranees gesproken. Met Engels kom je een heel eind (hoewel de meeste ouderen geen Engels spreken). Vliegen: Vanaf Amsterdam, Eindhoven of Rotterdam vlieg je voor-delig (in zon twee uur) naar Barcelona of Girona met Ryanair, Transavia of Easyjet.Rijden: Camping Rupit ligt op negentig kilometer van Barcelona en op zon veertienhonderd kilometer van Utrecht.Klimaat: In het binnenland zijn de zomers heet en de winters koel. Het temperatuurverschil overdag en 's nachts kan groot zijn.Beste reistijd: Het hoogseizoen loopt van juni t/m augustus. Esther: In het voor- en najaar is de omgeving het groenst en kun je ook naar de watervallen in de buurt.

  Estrella: bier uit de streek.

  In een Tendi-tent heb je evenveel luxe als thuis.

  Op de markt een gieter

  gekocht, en voil we hebben

  onze eigen buitendouche...

  8584

 • Stylingtip van EstherVan huis had ik een tafelkleedje, lampionnen en pompons mee-

  genomen om nog meer een thuis te maken van de tent.

  'Dit deel van Cataloni is het Groningen van Spanje: mooi qua natuur en een beetje boers

  Zwemmende kerktorenEsther: Negentig kilometer rijden is het, van Barcelona naar Rupit, onze vakantie-bestemming in Cataloni. En in die tijd zit je meteen al helemaal in vakantiesfeer. Weg van de snelweg is de route heel mooi: die steile bergtoppen en diepe ravijnen van de Pyreneen... Bovendien vinden Merlijn en Pom de tussenstop bij het stuwmeer Pantano de Sau geweldig. Restaurant La Riba mag dan wel een beetje van het type vergane glorie zijn, de fotos uit de jaren zestig die er hangen maken indruk. In die tijd werd dit stuwmeer aangelegd en is een heel dorp onder het water verdwenen. Nu zie je alleen nog de kerktoren van het verdronken dorpje boven het water uitsteken. En daar kun je met je huurkano langs peddelen. Een vreemde gewaarwording.Eenmaal weer op weg is al snel duidelijk dat

  dit deel van Cataloni zon beetje het Groningen van Spanje is: mooi qua natuur en een beetje boers. Schuif je aan bij een eettentje, dan zit je negen van de tien keer op plastic stoelen. De keuken is al even boers, uiteraard met veel tapas. En vlees. Heel veel vlees. Met hip and happening heeft het allemaal niets te maken, met authentiek en puur des te meer. Hoewel... een beetje luxe is er toch te vinden, bij onze eindbestemming: het tentenhotel van Tendi.

  OntdekkingsreizigersOp een camping net buiten het dorpje Rupit staan ze netjes op een rijtje: vijf canvas lodgetenten, genspireerd op de expeditie-tenten van Britse ontdekkingsreizigers. Ver van huis wilden de ontdekkingsreizigers zich omringen met iets van de luxe en het comfort dat ze in hun Engelse landhuizen hadden.

  Dat gegeven is hier op een mooie manier vertaald.Esther: Wat een verademing: dat je wel gaat kamperen en daardoor ook meteen zon outdoor-gevoel krijgt, maar dat je niets zelf hoeft te doen. Geen gestuntel met tent-stokken en vouwstoeltjes deze keer. Hier is je hele tent al ingericht. En hoe. Geen zeil op de vloer, maar een houten vlonder. Er is elektra, een complete keuken met koelkast met vriesvak, vaste verlichting, wifi en een kast om je kleding in te leggen. Esther: Van koffiezetapparaat tot kapstok en kurkentrekker: overal is aan gedacht. Zelfs het bed is al voor je opgemaakt. Niks behelpen dus: hier kun je lekker luieren in stijl. Het stapelbed, dat met een doek wordt afgescheiden van het andere bed, is natuurlijk meteen een hit bij de kinderen.

  Verse broodjesMeteen de eerste ochtend ontdekken we een groot voordeel van kamperen op wat grotere hoogte: je brandt s ochtends niet meteen de tent uit. En vanaf dag n vinden Pom en Merlijn het fantastisch. Wakker worden, slippers aandoen, en hup... naar het restaurantje om vers brood te halen. Of beter nog: eerst een duik in het zwembad en dan pas ontbijten aan onze picknicktafel.De Tendi-tenten staan allemaal op een verhoogd plateau, naast elkaar. Als je de tent uitkomt, zie je meteen de buren. De kinderen hebben daardoor in no time vakantievriend-jes. Het boekje Wat & hoe Spaans hebben we niet nodig. Veel Hola seorita komt er niet aan te pas, want alle andere gasten komen ook uit Nederland.De kinderen banjeren van s ochtends vroeg tot na etenstijd rond bij de speeltuin, de jeu-de-boulesbaan en de tafeltennistafel.

  Bij het stuwmeer kun je kanos huren om naar de kerktoren te varen in het midden van het meer. Deze piept precies nog boven het water uit.

  8786

 • Zien & doen Over de houten hangbrug naar het

  middeleeuwse stadje Rupit lopen. Boodschappen doen op de streek-

  markt in Vic, de oudste van Cataloni, op dinsdag- en zaterdagochtend. Er is hier ook nog een Romeinse tempel.

  Lekkere kaasjes kopen bij Format- geries de Cantonigrs, een kaasboer-derij met winkeltje in Cantonigrs.

  Kanon in het meer van Sau, waar alleen de Romaanse klokkentoren van het dorp Santa Rom de Sau nog boven het water uitsteekt.

  In Olot het Plaa Major, de Olot Art School en Claustres del Carme, een oud klooster bekijken. En in het natuurpark eromheen wandelen door het beukenbos La Fageda den Jord.

  De hangende huizen langs de rivier de Onyar en de Arabische badhuizen in Girona bekijken.

  In Figueres, de geboortestad van Salvador Dal, naar het museum van de surrealistische kunstenaar gaan.

  Dagje naar het strand? De Middelland-se Zee ligt op 90 kilometer rijden.

  Spaans lekkers De worsten van Cataloni zijn

  beroemd in heel Spanje, zoals fuet, bull en botifarra.

  Bestel in een restaurant crema cata-lana: een toetje van room met een laagje gebrande suiker.

  En als aperitief: een glas mousserende vino cava. De wijn wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne.

  Van deze tassen heb je er nooit genoeg.

  TE

  ksT

  : Ma

  ris

  ka k

  Eu

  s. F

  oT

  og

  ra

  FiE

  : Er

  niE

  En

  kEla

  ar

  . sT

  yli

  ng

  : Es

  Th

  Er

  DE

  Mu

  nn

  ik. M

  ET

  Da

  nk

  aa

  n: T

  En

  Di,

  TE

  nD

  i.nl

  En terwijl zij nog eens in het zwembad plonsen, gaan wij even rustig zitten om een plan voor de dag te maken. Pas op: wiebelbrugDeze streek is echt een plek voor natuurliefhebbers. Dit is het robuuste Spanje, waar je mooi kunt wandelen. Naar een boerderij in de buurt bijvoorbeeld, om onderweg continu aangestaard te worden door koeien en ezels. En vanaf de camping loop je in vijf minuten over een leuk binnendoorpaadje naar het dorpje Rupit. Maar dan moet je nog wel eerst even een wiebelende, houten hangbrug over, waar niet meer dan tien mensen tegelijk op mogen. Dat doet het natuurlijk altijd goed bij kinderen. Het dorpje is heel oud, met veel stenen huizen uit de zestiende eeuw

  en smalle straatjes. Autos mogen er niet in, die staan netjes langs de rand van Rupit geparkeerd. Er wonen ook maar 160 mensen. Een klein bakkertje voor een uien- of olijfbrood, een slager die zelf zijn worsten maakt en nog een paar dorpse winkeltjes: thats it. Heel knus dus. Ook in het stadje Vic, 34 kilometer verderop, vind je in plaats van de plastic flamencowaaiers lokale souvenirs: worsten. Nergens zie je zo veel worstenwinkels als hier. Ze zijn dan ook beroemd in heel Spanje. De markt is echt Spaans. Met kleding, groente en fruit van boeren uit de omgeving, en huis-tuin-en-keukenspullen. Plastic gieters bijvoorbeeld: kijk, daar kun je op de camping nog een extra douche van maken voor de nodige afkoeling op een warme middag. En rieten tassen, altijd leuk als souvenir.

  Sangria graag!Vanuit Rupit kun je ook prima een dagje naar Barcelona of Girona. Of, zoals onze buren deden, naar het Dal-museum in Figueras. Wij hebben om de dagtripjes heen vooral gerelaxed op de camping. Met zn vieren de hele dag samen zijn, zo nu en dan een spelletje doen, boeken lezen en buiten eten, is k luxe. Heb je geen zin om te koken, dan kun je dat s ochtends aangeven bij de eigenaren van de camping. Zo hebben we een avond met alle andere gasten de tafels bij elkaar gezet en kregen we gambas geserveerd. En op verzoek werd s middags ook een karafje sangria bij de tent gebracht. s Avonds koelt het wat af, maar dat is eigenlijk wel lekker. Net als de rust. Het enige wat je hoort is het getjirp van de krekels. En dan... lekker sterren tellen, tot je naar bed gaat.

  De streekmarkt in Vic, elke dinsdagochtend.

  Een wiebelende, houten hangbrug doet het natuurlijk altijd goed bij kinderen

  8988