Felixx schat eiland 8 inge molema deborahlambert

of 12 /12
Schat op Eiland 8 schetsvoorstel voor een interaceve lichnstallae

Embed Size (px)

Transcript of Felixx schat eiland 8 inge molema deborahlambert

Page 1: Felixx schat eiland 8 inge molema deborahlambert

Schat op Eiland 8schetsvoorstel voor een interactieve lichtinstallatie

Page 2: Felixx schat eiland 8 inge molema deborahlambert

Utrecht, 9 september 2011

Beste Vinder,

Gefeliciteerd! U bent nu de eigenaar van de schatkaart die u zal leiden naar de schatkist die door een vloedgolf in 1680 is aangespoeld op oever van eiland 8. Tijdens de bouw op het eiland in 1957 is de kist onder het zand bedolven geraakt en nooit meer terug gevonden.

Volgens de mythe is de rijkdom onuitputtelijk maar ENKEL voor diegene die wil delen.

Hartelijke groet,

Felixx

Schat op Eiland 8schetsvoorstel voor een interactieve lichtinstallatie

Page 3: Felixx schat eiland 8 inge molema deborahlambert

De schat op Eiland 8

Dit kunstproject is een interactieve lichtinstalatie, die is geïnspireerd op de geefcultuur van de bewoners van eiland 8. Onze instalatie is een schatkist die als het ware aangespoeld is op de oever van het Amsterdam-Rijnkanaal, op Eiland 8.Telkens iemand de schatkist opent, wordt diegene verblind door een flinke lichtbundel. Het licht symboliseert het goud dat in de kist ligt.

De inhoud is onuitputtelijke en van onschatbare waarden. De kist wordt gevuld door de vrijgevigheid van mensen en symboliseert zo de liefde en warmte van de geefcultuur op Eiland 8.

“de inhoud is vrijgevigheid”

Schat op Eiland 8schetsvoorstel voor een interactieve lichtinstallatie

“DE INHOUD IS VRIJGEVIGHEID”

Page 4: Felixx schat eiland 8 inge molema deborahlambert

Geven en nemen

De inhoud is het actieve spel van geven en nemen. De schatkist wordt vanuit verschillende initatieven gevuld voor de vinder waarbij ingespeeld word op de tijd van het jaar, op de aankomende feestdagen en de diversiteit aan culturen in deze samenleving.

31/10 Halloween

20/11 Int. Nat. Dag Rechten v/h kind

5/12 Sinterklaas

1/1 opening ijsbaan

26/10 Divali

1/12 Wereld Aidsdag

11/11 Sint Maarten

30/12 jaarwisseling

6/11 Offerfeest

6/1 Drie Koningen

24/11 niet-winkeldag

25/12 kerst

Page 5: Felixx schat eiland 8 inge molema deborahlambert

Schat op Eiland 8schetsvoorstel voor een interactieve lichtinstallatie

Een feestelijk start!

De start van ‘Schat op eiland 8’ zal feestelijk worden gevierd met de ‘opgraving’ van een volle schatkist waarin de hele buurt is uitgenodigd. Initiatieven uit de buurt worden direct betrok-ken bij dit project zoals het eetcafe, de creatieve ondernemers, de werkruimte Smamea en de om-liggende scholen.Waarbij de vrijgeveigheid van de samenleving centraal staat.

“IEDEREEN IS VAN HARTE WELKOM!”

Page 6: Felixx schat eiland 8 inge molema deborahlambert

Plan van aanpak

Communicatie

De activiteiten rondom de schatkist worden bekend gemaakt via sociale media (Facebook, Twitter, Hyves) en door posters van de schatkaart in de stad te verspreiden. Sociale media kent nauwelijks taal of cultuur barrières en het is toegangkelijk voor idereen. Het inzetten van sociale media veroorzaakt vaak een sneeuwbal effect, waardoor het project klein begint, op buurtniveau, maar al snel zal uitgroeien tot een regionale / landelijke bekendheid. De Facebook pagina wordt dagelijks bijgehouden en geupdated met nieuwtjes en activiteiten rond de schat.

Page 7: Felixx schat eiland 8 inge molema deborahlambert

“EEN KERSTCADEAU VOOR DE BUREN”Buurtbewoners

Wie doet er mee? Je hebt al jaren koffiezetapparaat in de kast staan. Hij doet het prima maar je gebruikt hem niet meer. Hier zou je iemand in de buurt blij mee kunnen maken. Via het sociale netwerk laat je weten wat je in de kist gedoneerd hebt of zou willen do-neren. De gelukkige vinder is de nieuwe eigenaar van de koffiezet. Zo maak je iemand uit de buurt gelukkig met iets wat jou nauwelijks moeite kost.

Schat op Eiland 8schetsvoorstel voor een interactieve lichtinstallatie

Page 8: Felixx schat eiland 8 inge molema deborahlambert

“SNEL NAAR DE KIST, ER ZIJN CADEAUTJES UIT HET WINKELCENTRUM!”

Bedrijven

Wie doet er mee? Bedrijven uit de buurt zijn vrij iets te doneren aan de schatkist. Zo zou misschien de drogisterij uit het winkelcentrum graag iets willen terug doen voor zijn klanten, daarom vult hij de kist met verwenproducten.

Schat op Eiland 8schetsvoorstel voor een interactieve lichtinstallatie

Page 9: Felixx schat eiland 8 inge molema deborahlambert

“SINTERKLAAS IS JARIG”Feestdagen

Vreugde en licht op deze donkere dagen van het jaar.Veel kinderen in Kanaleneiland hebben geen openhaard en kan onze lieve Sint met zijn Pieten niet door de schoorsteen naar binnen. Door de kist hoeven de kinderen geen presentje te missen, want de Sint vult graag de kist met snoepgoed. Sinterklaas zou hier met de school kunnen gevierd worden, hij kan zelfs met zijn stoomschip aanmeren!Ook andere feestdagen kunnen een belangrijke rol spelen bij de inhoud van de kist, de vrijgevig-heid van mensen en het samenhorigheidsgevoel.

Schat op Eiland 8schetsvoorstel voor een interactieve lichtinstallatie

Page 10: Felixx schat eiland 8 inge molema deborahlambert

“GEVEN AAN GOEDE DOELEN”Goede doelen

Kleding, oude computers, verouderd speelgoed... we hebben allemaal spullen die we niet meer gebruiken maar nog in goede staat zijn. Die kunnen ze in ontwikkelingslanden vaak nog goed gebruiken. De kist zou gebruikt kunnen worden om in samenwerking met goede doelen om bijvoorbeeld kleding of speelgoed in te zamelen. Hierin kan de media en onze sociale media een grote rol spelen om zo veel mogelijk in te zamelen.

Schat op Eiland 8schetsvoorstel voor een interactieve lichtinstallatie

Page 11: Felixx schat eiland 8 inge molema deborahlambert

Schetsontwerp Schatkist

Maten: de kist is rechthoekig en meet 1.5x0.8x0.9m (lxbxh), met een bol deksel zodat er geen water op blijft liggen

Materiaal: de kist wordt uit aluminium vervaadigd, alluminium is weersbestendig, vandalisme proof en een licht materiaal, waardoor de kist makkelijk te openen is

Plaatsing en bevestiging: de kist wordt geplaats op een heuveltje van 1 meter hoog, zodat die voor iedereen goed zichtbaar is, zowel vanop de weg, als vanuit de woningen en niet onbelangrijk, vanf het water De kist wordt bevestigd/ vastgeschroefd op een vaste onder-grond (evt beton)

Deksel: om te voorkomen dat het deksel onverwachts zou dichtvallen wordt er een vertraging ingebouwd

Verlichting: onderin de kist wordt verlichting toegepast. De verlichting wordt beschermd met een dikke (plexi)glas-plaat. Enkel als de kist geopende wordt verschijnt er een flinke bundel licht. In de rand van de kist zit een omgekeerde schakelaar verwerkt. Naar gelang de kist langer geopend blijft, zal het licht verzwakken door middel van een dimmer (lichtbron nader uit te werken)

Stroomtoevoer: om de kist van elektriciteit te voorzien is er een ondegrondse stroomtoevoer nodig. (deze kan worden afgetapt van de straat verlichting)

Regeval: in de kist wordt subtiel afwatering voorzien ter voorkoming dat er regenwater in de kist blijft

1

3

3

5

6

4

2

2

4 5 6

1

1.5

0.9

1

0.8

0.250.65

Page 12: Felixx schat eiland 8 inge molema deborahlambert

BELIEVEIN SPACE

Felixx. Realizing happy environments.

deborah lambertpublic space designer

+31 (0)6 285 94 [email protected]

inge molemapublic space designer

+31 (0)[email protected]

felixxvon zesenstraat 4a hs1093 aw amsterdam+31 (0)20 84 500 [email protected]

inge MolemaRooseveltlaan 5303527 as Utrecht