Facebook Handleiding Ministerie van Buitenlandse Zaken

Click here to load reader

 • date post

  07-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  216
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Een handleiding van de hand van Buitenlandse Zaken.

Transcript of Facebook Handleiding Ministerie van Buitenlandse Zaken

 • TaggenNieuwsoverzichtBerichtenEvenementenMaakEenPaginaVindIkLeukReagerenDelenFotosTaggenNieuwsoverzichtBerichtenEvenementenMaakEenPaginaVindIkLeukReagerenDelenFotosTaggedConnectNewsFeedMassagesEventsCreateAPagePostsLikeCommentSharePhotosPostTaggedConnectNewsFeedMassagesEventsCreateAPagePostsLikeCommentSharePhotosPost

  FacebookhandleidingGuide to facebook

 • Facebookhandleiding

 • | 2 |

  Inhoudsopgave

  InhoudsopgaveInleiding 4

  1. Over Facebook 6

  2. Facebookoverzicht 10

  3. Facebookvocabulaire 123.1 Profiel/Profile 143.2 Fanpagina/Page 153.3 Groepen/Groups 163.4 Communities 173.5 Plaatsen/Places 183.6 Nieuwsoverzicht/newsfeed 193.7 Prikbord/Wall 203.8 Vragen 213.9 Notities 223.10 Evenement 233.11 Fotos 243.12 Vrienden 253.13 Beheerders 263.14 Privacy Instellingen 27

  4. Pagina maken 28

  5. Content Tips: Dos & Donts 365.1 Modereer 385.2 Reageer 385.3 Wees persoonlijk 395.4 Zorg voor exclusieve content 405.5 Trek aandacht 405.6 Update met beleid 405.7 Start de dialoog 415.8 Voeg favorieten toe 415.9 Verwijder geen berichten van je fanpagina 425.10 Vul je prikbord niet alleen met feeds (RSS, Twittter) 42

  6. Tabs & Apps 446.1 Welkomsttab 456.2 Informatie 466.3 Activatie 466.4 Fotos en videos 476.5 Ontwikkeling van tabs en apps 47

 • Facebookhandleiding

  | 3 |

  7. Resultaten meten 487.1 Impressies en feedback percentage op het prikbord 497.2 Statistieken/ Insights 497.3 Bericht statistieken 507.4 Likers & Unlikers 51

  8. Promotie van fanpaginas 528.1 Plaats een Facebook knop op je website 538.2 Nodig de ontvangers van je Nieuwsbrief uit om zich aan te sluiten bij je fanpagina 538.3 Neem de naam van je fanpagina op in je e-mail footer 538.4 Geef aandacht aan je fanpagina op fysieke locaties en evenementen 548.5 Zet Facebookadvertenties in 558.6 Marketplace-advertenties 558.7 Budget bepalen 558.8 Lay-Out 558.9 Engagement Ads 56

  9. Support 58

  Bijlagen 60Bijlage 1 Voorbeelden fanpaginas 611.1 Ambassade: USA in Jakarta 621.2 Persoon: Barack Obama 631.3 Ministerie: BZ Nederland en de VN 641.4 Tabs/apps: GroenLinks EuroABC Quiz 661.5 Inzet Apps: Hyatt Gold Passport 671.6 Crisiscommunicatie HEMA hoofddoek 681.7 KLM case 691.8 Inzet Facebook Places: Onitsuka Tiger 70

  Bijlage 2 Checklist starten fanpagina 71

  Bijlage 3 Overzicht BZ fanpaginas 72

 • Inleiding

 • Facebookhandleiding

  | 5 |

  Social media wordt steeds belangrijker in de communicatie tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken en haar doelgroepen. Het bijzondere van sociale media is de mogelijk-heid tot interactie. Op een laagdrempelige manier kun je mensen snel informeren of naar ze luisteren, met ze praten, en een relatie met ze aangaan.

  Dit is een andere manier van communiceren dan BZ tot nu toe heeft gedaan. Social media bieden kansen, uitdagingen, maar ook leermomenten. Daarom ontwikkelt de directie Communicatie een online toolkit voor het gebruik van sociale media. Deze toolkit bevat uitgangspunten voor de online aanwezigheid van BZ, instructies, tips en voorbeelden.

  Deze Facebookhandleiding is het eerste product uit de toolkit. Facebook is n van de meest gebruikte sociale mediakanalen wereldwijd. Het heeft een veelzijdig karakter, waarbij luisteren, zenden en interactie op n plek samenkomen.

  De handleiding is vooral bedoeld om de gebruiker wegwijs te maken in de terminologie en opzet van Facebook. De handleiding legt uit WAT Facebook is, hoe je een fanpagina aanmaakt, hij bevat praktische tips en een aantal inspirerende voorbeelden. In de online toolkit wordt verduidelijkt HOE je Facebook voor projecten, op de post en voor andere BZ-uitingen kunt inzetten. Hierbij geldt dat Facebook een middel is binnen je communicatiestrategie. Het starten van een fanpagina is dus geen doel op zich.

  Wanneer je ervoor kiest om Facebook in te zetten binnen je communicatiestrategie, is het goed om rekening te houden met het volgende: 1. Doel: Bedenk voordat je een fanpagina start wat en wie je wilt bereiken. Is Facebook

  het juiste kanaal? Formuleer concrete, meetbare doelstellingen. Monitor het gebruik van je fanpagina en pas je strategie daarop aan.

  2. Huisstijl: Bij een fanpagina is het ministerie van Buitenlandse Zaken altijd de afzender. De rijksbrede huisstijlrichtlijnen moeten dan ook worden nageleefd. Kijk voor meer informatie hierover op www.rijkshuisstijl.nl (Ga naar organisaties, BZ, middelen, digitaal en online).

  3. Webcare: Mensen praten terug, geven (kritisch) commentaar en verwachten snel een reactie. Maak voor jezelf een lijstje met criteria hoe en wanneer je wilt reageren. Spreek met elkaar af wie er namens de post/ directie reageert. Dit kunnen een of meerdere personen zijn.

  4. Capaciteit: Het beheer en het vullen van een fanpagina kost tijd. Bereid je hierop voor. Maak afspraken met elkaar en zorg voor achtervang. Dit kun je doen door meerdere mensen beheerder te maken van de fanpagina.

  5. Meerwaarde: Relevantie wordt beloond en gewaardeerd. Toon aan waarin je uitblinkt, wat je extra te bieden hebt ten opzichte van andere organisaties en hun content. Check vooraf wat anderen doen, ook binnen BZ om concurrentie te voorkomen. Verwijs naar elkaar en werk desnoods samen.

  6. Juridisch: Houd rekening met de privacy van de gegevens van je bezoekers. Let op auteursrechten bij gebruik van teksten, afbeeldingen en videos. Ga zorgvuldig om met vertrouwelijke informatie.

  7. Privgebruik: Beheer je geen bedrijfspagina, maar heb je wel een profiel op Facebook? Besef dan dat je aangesproken kunt worden in je functie als ambtenaar. Neem de rijksbrede uitgangspunten voor de online ambtenaar tot je. Deze uitgangspunten vind je terug in de toolkit.

  We hopen dat deze Facebookhandleiding BZ-medewerkers een flink stuk op de goede weg helpt. Je kunt de Directie Communicatie altijd benaderen voor advies over de inzet en het gebruik van Facebook en andere vragen op het terrein van social media. Neem gerust contact op met Paul Frank (online strateeg) of Mirjam Suurmeijer (online adviseur).

 • Over Facebook1

 • Facebookhandleiding

  | 7 |

  Facebook is een social netwerksite, een plek waar mensen met dezelfde interesses en achtergronden met elkaar in contact kunnen komen. Dat kunnen vrienden, collegas of studiegenoten zijn. Ook mensen die elkaar niet kennen in de fysieke wereld, raken bevriend op basis van hobbys of profielen.

  Iedereen ouder dan 13 jaar kan een profiel aanmaken en anderen toegang geven tot zijn gegevens, zoals fotos, videos of berichten. Je kunt al je gegevens openbaar maken of alleen beschikbaar stellen aan je vrienden (of je fans).

  Hoewel Facebook in oorsprong een netwerk voor privcontacten is, wordt het kanaal steeds meer ingezet door bedrijven en merken: ter profilering, voor klantenbinding of voor marketingdoeleinden. De meeste grote merken en organisaties zitten op Facebook en verschuiven hun online activiteiten van hun website naar Facebook om daar directe relaties aan te gaan of een beweging op gang te zetten onder klanten, afnemers en liefhebbers.

  Facebook, opgericht door Mark Zuckerberg, is sinds 2004 online maar kent ondertussen al ruim 600 miljoen actieve gebruikers (7% van de wereldbevolking). Facebook is beschikbaar in meer dan 70 talen. Sinds mei 2004 bestaat er een Nederlandse versie van Facebook. In Nederland is Facebook het afgelopen jaar flink gegroeid; momenteel zijn er 4,4 miljoen Nederlandse profielen (SocialBakers, mei 2011). Van de online gebruikers in Nederland, zit 26% op Facebook en het staat in de top 10 van meest bezochte websites van ons land.

  Op Facebook vindt livestreaming plaats van het dagelijkse leven; 50% van de leden logt dagelijks in. Elke 20 minuten worden wereldwijd: 1 miljoen linkjes gedeeld 1,6 miljoen berichten op een profiel geplaatst 1,9 miljoen nieuwe vrienden geaccepteerd 2,7 miljoen fotos gepload 10 miljoen reacties gegeven en 1 miljoen linkjes gedeeld

 • | 8 |

  Over Facebook

  Facebook is ook beschikbaar op mobiele telefoons en tablets zoals de iPad. Ruim 250 miljoen Facebookleden gebruiken Facebook op mobiele apparaten; zij zijn twee keer zo actief op Facebook dan andere leden (Facebook Press Statistics, 2011).

  De grootste groep van de Nederlandse Facebookgebruikers is 25 t/m 34 jaar, gevolgd door 18-24 jaar. Relatief weinig tieners maken gebruik van Facebook. Slechts 9% van de gebrui-kers is tussen de 13 en 18 jaar.De ratio mannen/ vrouwen is volledig gelijk; beiden vertegenwoordigen 50% van het gebruikersaantal. Het gemiddeld aantal vrienden dat een Facebookgebruiker in Nederland heeft, is 93 (Facebook Press Statistics, 2011).

  Zoals vermeld: ook merken en organisaties zijn vertegenwoordigd op Facebook; zij hebben fanpaginas, groepen of places waar mensen zich bij kunnen aansluiten. Op deze fanpa-ginas delen zij nieuws, gaan zij de dialoog aan met hun doelgroepen, zetten zij evenemen-ten en acties op, en plaatsen ze aanbiedingen en kortingen. Facebook is voor veel gebruikers het ultieme sociale netwerk voor engagement. Nederlanders besteden meer tijd op Facebook en bezoeken meer fanpaginas op Facebook dan op Hyves (TNS Nipo): Gemiddelde tijd op Facebook per bezoek: 19 minuten en 37 seconden - 29,1 Paginas per bezoek Gemiddelde tijd op Hyves per bezoek: 9 minuten en 7 seconden - 18,9 Paginas per bezoek

  Wat kun je met Facebook?Facebook neemt een centrale plek in in het leven van veel Nederlanders. Mensen wisselen hier dag en nacht ervaringen en meningen uit en leggen (nieuwe) contacten met anderen, organisaties en merken. Het kan interessant zijn om gebruik te maken van dit online platform; overigens als de conversatie al plaats vindt kan het overbodig zijn om zelf een nieuwe website te bouwen.

  Waarvoor wordt Facebook ingezet: Netwerken, zowel zakelijk als priv Nieuws en informatie vinden en delen Een kijkje achter de schermen bieden bij jouw organisatie Conversaties op gang brengen Meningen polsen Feedback vragen Evenementen onder de aandacht brengen

 • Facebookhandleiding

  | 9 |

 • Facebookoverzicht2

 • Facebookhandleiding

  | 11 |

  1. Startpagina = nieuwsoverzicht: overzicht van berichten van jouw vrienden2. Profiel = prikbord: overzicht van alle berichten door jezelf geplaatst3. Accountinstellingen: o.a. Privacy Instellingen, Afmelden4. Zoeken: paginas, personen, evenementen5. Notificatie vriendschapsverzoek6. Notificatie van een nieuw bericht van vrienden gericht aan jou7. Notificatie van nieuw prikbordbericht, reactie, event of tag door jouw vrienden

  geplaatst8. Aanpassen Nieuwsfilter (recent/belangrijk)9. Naar Nieuwsoverzicht, Berichten, Evenementen, Vriendenlijst10. Vrienden: overzicht van jouw vrienden of potentile vrienden11. Applicaties die je gebruikt12. Evenementen waar je voor uitgenodigd bent13. Porren (vrienden die aandacht vragen)14. Online contactpersonen (voor chat)15. Taalinstellingen16. Advertentie aanmaken17. Een fanpagina aanmaken18. Help/FAQ19. Open chatvensters20. Publicatievenster: hier kun je intikken wat je aan het doen bent, wat je te melden hebt

 • Facebookvocabulaire3

 • Facebookhandleiding

  | 13 |

  Heb je weinig ervaring met Facebook; lees dan dit hoofdstuk goed door zodat je de basics begrijpt en het vocabulaire kent. Allereerst komen de verschillende typen paginas op Facebook aan bod:

  3.1 Profiel/Profile3.2 Fanpagina/Page 3.3 Groep/Group3.4 Community 3.5 Plaatsen/Places

  Vervolgens worden de belangrijkste termen en functionaliteiten van Facebook toegelicht:

  3.6 Nieuwsoverzicht3.7 Prikbord 3.8 Vragen 3.9 Notities 3.10 Evenementen 3.11 Fotos 3.12 Vrienden 3.13 Beheerders 3.14 Privacy Instellingen

 • | 14 |

  Facebookvocabulaire

  Typen paginas

  3.1 Profiel/Profile

  Je moet een profiel aanmaken om op Facebook informatie te plaatsen of om te reageren op berichten van anderen. Zodra je een profiel hebt gemaakt, kun je een fanpagina opzetten voor jouw project, post of directie. Vanuit je persoonlijke profiel kun je meerdere fanpa-ginas beheren.

  Een profiel op Facebook is altijd gekoppeld aan een individueel personen; om contact te onderhouden met vrienden en informatie te delen. Deze functie mag van Facebook expliciet niet door organisaties worden gebruikt. Profielen in naam van een organisatie kunnen door Facebook worden verwijderd.

  Heb je geen eigen profiel, dan kun je toch zij het in beperkte mate gebruik maken van Facebook. Je kunt bijvoorbeeld geen reacties achterlaten of vrienden worden.

  Voorbeeld van een profiel

 • Facebookhandleiding

  | 15 |

  3.2 Fanpagina/Page Fanpaginas (soms ook wel bedrijfspaginas of gewoon paginas genoemd) worden gebruikt door organisaties, bedrijven, merken en publieke figuren. Fanpaginas mogen alleen worden aangemaakt om een bestaand(e) publiek figuur, bedrijf, band of organisatie te vertegenwoordi-gen en mogen alleen worden gemaakt door een officile vertegenwoordiger.Gebruikers van Facebook kunnen deze fanpaginas volgen door op de Vind ik Leuk/Like knop te klikken. Deze staat bovenaan de fanpaginas.

  Facebookgebruikers die jouw fanpagina leuk vinden worden ook wel fans genoemd. Zij kunnen de content die jij op jouw fanpagina deelt volgen in het nieuwsoverzicht op hun eigen profielpa-gina (= Startpagina). Er is geen maximum voor het aantal fans op een fanpagina. Je kunt een fanpagina met meerdere mensen tegelijk beheren, mits zij een profiel op Facebook hebben.

  Fanpaginas zijn zichtbaar in zoekmachines zoals Google en zijn voor iedereen toegankelijk; ook voor de mensen die nog geen fan zijn van jouw fanpagina. Je kunt in een welkomsttab informatie of een campagne inbouwen die alleen toegankelijk is voor de Facebookgebruiker die fan is.

  Profiel omzetten in een fanpaginaHeb je al een profiel aangemaakt voor jouw project? Zet deze dan om naar een fanpagina. Facebook verwijdert namelijk de profielen die niet bij individuen horen. Om je profiel om te zetten naar een fanpagina moet je de volgende stappen doorlopen:

  1. Sla je fotos, videos en andere content die op je profiel staan op je computer op; alleen de profielafbeeldingen worden overgezet naar je fanpagina

  2. Om het profiel om te zetten naar een fanpagina moet je de taal die je gebruikt bij Facebook eerst veranderen naar Engels (onderaan elke pagina vind je de taalinstelling). Je kunt daarna weer overschakelen naar de Nederlandse taal.

  3. Ga naar de Pages Migrate sectie. Deze vind je hier: https://www.facebook.com/pages/create.php?migrate

  4. Kies het type pagina (bijvoorbeeld bedrijf, organisatie of instelling of bekend persoon) 5. Kies een naam voor je fanpagina (je kunt alleen je profiel omzetten als je 100 vrienden

  of meer hebt op het profiel)

  Voeg eventueel meerdere beheerders toe. Nieuwe beheerders moeten wel een profiel hebben op Facebook en fan zijn geworden van de betreffende fanpagina (via de Vind ik Leuk/Like knop).

  Voorbeeld van een fanpagina

 • | 16 |

  Facebookvocabulaire

  3.3 Groepen/Groups In tegenstelling tot een fanpagina, kan een groep door iedereen en over elk onderwerp worden gemaakt als een plek waar mensen hun mening en interesse over dat onderwerp met elkaar kunnen delen. Een groep kan besloten of geheim worden gehouden, terwijl organisaties of merken een fanpagina inzetten voor een groot bereik, voor marketingdoel-einden of ter promotie van het bedrijf of product.

  Groepen zijn over het algemeen bedoeld voor kleinere groepen mensen die je persoonlijk kent. Groepen worden in de praktijk gebruikt door bijvoorbeeld studentenverenigingen of sportclubs.

  Er treden beperkingen in werking wanneer het aantal groepsleden een bepaald maximum overschrijdt. Bij een grote groep is het bijvoorbeeld lastig om alle berichten te volgen die in de groep worden geplaatst; berichten op het prikbord van de groep komen namelijk niet in jouw nieuwsoverzicht. Fanpaginas zijn bedoeld als een plaats waar organisaties, bedrijven, beroemdheden of bands contact onderhouden met liefhebbers.

  Je maakt een groep via de link Groep maken in het navigatiemenu aan de linkerkant van je startpagina.

  Voorbeeld van een groep

 • Facebookhandleiding

  | 17 |

  3.4 Communities Een community is een pagina die ontstaat wanneer een aanzienlijk aantal Facebook gebruikers dezelfde interesse invult op hun eigen profiel. Communities worden niet door n auteur beheerd en genereren geen verslagen in het nieuwsoverzicht van de Facebookgebruikers die op de Vind ik Leuk-knop hebben gedrukt.

  Een community bevat (een deel van) het artikel op Wikipedia met betrekking tot het onderwerp van de community, mits deze informatie beschikbaar is. Ook plaatst Facebook automatisch, relevante real-time berichten van Facebookvrienden die gesprekken voeren over dit onderwerp. Het is (nog) niet mogelijk zelf afbeeldingen aan deze communities toe te voegen of de informatie op deze paginas te bewerken.

  Voorbeeld van een Community

 • | 18 |

  Facebookvocabulaire

  3.5 Plaatsen/Places

  Facebook places biedt mensen nog meer mogelijkheden om met hun vrienden in contact te blijven; als ze via de mobiele Facebook applicatie inchecken op een bepaalde plaats, vertellen ze vrienden in real time waar ze zijn, kunnen ze zelf zien of er zich nog andere vrienden in de buurt bevinden, of leren ze nieuwe plaatsen kennen die hun vrienden eerder ontdekt hebben.

  Op de mobiele applicatie bevindt zich een Check-In knop. Via deze knop kunnen Facebookgebruikers inchecken bij bestaande places en indien nodig een nieuwe place aanmaken.

  Facebook places kunnen gekoppeld worden aan fanpaginas. Ook kunnen winkels en restaurants aanbiedingen koppelen aan places; mensen krijgen dan bijvoorbeeld een gratis kopje koffie als ze 3 keer hebben ingecheckt op een locatie.

  Voorbeeld van een place: Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag

 • Facebookhandleiding

  | 19 |

  Functionaliteiten en termen

  3.6 Nieuwsoverzicht/newsfeed

  De link Startpagina rechtsboven is het nieuwsoverzicht met berichten van jouw vrienden en fanpaginas. De meeste mensen zien de content van de fanpaginas die zij volgen vooral in hun nieuwsoverzicht. De pagina zelf bezoeken zij alleen als zij fan worden of verder willen lezen nadat zij content zien in het nieuwsoverzicht. Daarom is het belangrijk om op te vallen in het nieuwsoverzicht; door bijvoorbeeld content te plaatsen met afbeeldingen erbij.

  Je kunt op twee manieren de ranking van de berichten bepalen: Belangrijkste Nieuws laat de meest interessante content zien van vrienden en fanpaginas waarvan jij fan bent (op basis van de meeste likes en comments). Meest Recent laat alle content zien real time.

  Voorbeeld van een Nieuwsoverzicht

 • | 20 |

  Facebookvocabulaire

  3.7 Prikbord/Wall

  Het prikbord is de plek op je profiel of een fanpagina waar alle berichten worden getoond die jij plaatst. Je kunt content plaatsen in de vorm van tekst, al dan niet in combinatie met een afbeelding, video of linkje. Ook kun je de vraagfunctie gebruiken om een poll te delen met fans.

  Voorbeeld van een Prikbord

 • Facebookhandleiding

  | 21 |

  3.8 Vragen

  Met de optie Vragen kun je een willekeurige vraag stellen waarna je antwoord van je netwerk op Facebook krijgt. Iedereen op Facebook kan helpen bij het vinden van het juiste antwoord. Als je een vraag stelt, wordt deze getoond in het nieuwsoverzicht. Als je vrienden deze vraag beantwoorden of volgen, wordt de vraag weer gedeeld met hun vrienden. Zo kan jouw vraag doordringen in het netwerk van anderen. Beheerders van fanpaginas kunnen ook een vraag stellen aan hun fans. Je hebt dan aangevinkt dat alles wat jij plaatst in naam van de fanpagina gebeurt (via Info Bewerken > Jouw Instellingen > Plaatsingsvoorkeuren). Vervolgens vind je de vraagknop in het Publisher menu op het prikbord van jouw fanpagina.

  Voorbeeld van een Vraag

 • | 22 |

  Facebookvocabulaire

  3.9 Notities

  Met notities kun je langere tekstberichten delen. Je kunt notities bekijken van en over jezelf en notities van je vrienden en je de paginas waarvan je fan bent. De notitietekst maak je op via editor en afbeeldingen toevoegen. Notities zijn altijd terug te lezen onder de tab Notities, in tegenstelling tot prikbordberichten. Die zakken naar beneden wanneer er nieuwe prikbordberichten worden gepubliceerd. Je gebruikt de tekstopmaak-editor om snel en gemakkelijk de stijl en indeling van je notitie te bewerken. Met deze editor kun je de stijl van je tekst veranderen in vet, cursief of onderstreept. Ook kun je de indeling van je notitie wijzigen met genummerde lijsten, opsommingstekens en inspringende citaten.

  Voorbeeld van een Notitie

 • Facebookhandleiding

  | 23 |

  3.10 Evenement

  Evenementen kunnen worden aangemaakt door personen (via je profiel) en fanpaginas. Je kunt direct een evenement maken in het veld Evenementen in de rechterkolom op je startpagina. Door je evenement in het veld Wat ben je van plan? te typen, wordt er een formulier geopend. Nadat je een tijd en een plaats hebt toegevoegd, wordt het evenement gemaakt. De naam en tijd van het evenement zijn altijd verplicht.

  Wanneer je een evenement maakt en de bijbehorende privacy-optie instelt op Iedereen mag dit bekijken en komen (openbaar evenement) wordt het evenement weergegeven in het nieuws-overzicht van je vrienden. Als je deze optie niet aanvinkt, verschijnt het evenement niet in nieuwsoverzichten en kunnen alleen mensen die zijn uitgenodigd het evenement bekijken. Er zijn twee verschillende privacy-opties voor evenementen:

  1. Openbaar evenement: Iedereen kan zichzelf zonder uitnodiging of goedkeuring van een beheerder toevoegen aan de gastenlijst. Personen op de lijst kunnen de evenementinfor-matie en alle bijbehorende inhoud (zoals fotos, prikbordberichten en videos) bekijken.

  2. Priv-evenement: Het evenement kan niet worden gevonden in zoekopdrachten. Deze evenementen zijn alleen op uitnodiging. Mensen die niet zijn uitgenodigd, kunnen de informatie, het prikbord en de fotos van het evenement niet zien. Ook zien zij geen verslagen over het evenement.

  Als een beheerder een geldig straatadres heeft vermeld op de pagina Evenement bewerken, kunnen mensen een kaart en een routebeschrijving naar de plaats van het evenement weergeven door onder de plaats van het evenement te klikken op Kaart weergeven.

  Voorbeeld van Evenementen

 • | 24 |

  Facebookvocabulaire

  3.11 Fotos Je kunt je vrienden in een foto identificeren door de foto te taggen. De tag wordt gekoppeld aan het profiel van de getagde vriend. De foto verschijnt in het gedeelte met fotos in het profiel van de vriend. Daarnaast worden de vijf laatst getagde fotos boven in het profiel weergegeven. Hoewel je alleen je vrienden in fotos kunt taggen, kun je elke foto taggen die je kunt bekijken. Als je een foto tagt die niet door een vriend is gepload, moet de tag worden goedgekeurd door de eigenaar van de foto. Je kunt maximaal 50 vrienden taggen in een foto.

  Je kunt je meldingen zodanig instellen dat je altijd weet wanneer iemand jou of een van je fotos tagt. Je kunt deze instelling wijzigen op het tabblad Meldingen op de pagina Accountinstellingen. Beheer je een fanpagina, dan kun je fans toestemming geven om zichzelf en anderen te taggen in de fotos op jouw fanpagina. Dit stel je in onder Info Bewerken > Toestemmingen Beheren > Mogelijkheid om te plaatsen. Het is ook mogelijk om fanpaginas van merken/organisaties te taggen in fotos. Het maakt niet uit of je al fan bent van de fanpagina die je wilt taggen.

 • Facebookhandleiding

  | 25 |

  3.12 Vrienden

  De personen die je toevoegt aan je persoonlijke profiel worden vrienden genoemd. Zij worden aan de linkerkant van je prikbord weergegeven. Je kunt maximaal 5.000 vrienden hebben op je Facebook profiel. Daarna wordt je profiel automatisch omgezet in een fanpagina.

  Gebruik de zoekbalk aan de bovenkant van je scherm om het profiel van een vriend te zoeken. Als je je vriend hebt gevonden, klik je op de knop Toevoegen als vriend rechts van de profielnaam van de vriend. Facebook stuurt dan een vriendschapsverzoek naar deze persoon. Nadat deze persoon heeft bevestigd dat hij daadwerkelijk een vriend van je is, wordt hij weergegeven in je vriendenlijst.

  Vrienden zoeken in de zoekbalk

 • | 26 |

  Facebookvocabulaire

  3.13 Beheerders

  Een beheerder beheert de content en instellingen van een fanpagina via zijn eigen persoon-lijke profiel. Standaardinstellingen zijn bij Facebook zo ingesteld dat beheerders automa-tisch in naam van de fanpagina, content plaatsen op de fanpagina. Alle nieuwe berichten, fotos, reacties en likes die je plaatst als beheerder, zijn dus in naam van de fanpagina. Hiervoor hoef je niet eerst van identiteit te wisselen. Het is mogelijk om op de fanpagina die jij beheert onder je eigen naam berichten of reacties te plaatsen. Ga hier voor naar Info Bewerken > Jouw Instellingen.

  Nieuwe beheerders toevoegen Om een extra beheerder toe te voegen aan jouw fanpagina klik je op Info Bewerken (naast de titel van je fanpagina) en ga je naar Beheerders beheren. Als je Facebookvrienden bent met de nieuwe beheerder kun je de naam van de nieuwe beheerder invullen in het zoekveld. Anders vul je het e-mail adres in dat de nieuwe beheerder gebruikt voor Facebook. Zo wordt het profiel van de nieuwe beheerder automatisch gekoppeld aan de fanpagina.

  NOTE: De nieuwe beheerder moet wel fan zijn van de fanpagina om beheerder te kunnen worden. Dit betekent dat hij op de betreffende fanpagina op de Vind Ik Leuk/Like knop moet hebben gedrukt.

  Voorbeeld van een Beheerdersmodule

 • Facebookhandleiding

  | 27 |

  3.14 Privacy Instellingen

  Het is mogelijk om je profiel geheel of gedeeltelijk af te sluiten voor onbekenden. Dit kun je doen bij het menu Account rechtsboven het scherm. Dit privacy menu bevat verschillende gedeeltes:

  Contact maken op Facebook: In dit gedeelte bepaal je de basisinformatie die je vrienden zullen gebruiken om je te

  vinden.

  Delen op Facebook: Hier kun je bepalen wie kan zien wat je deelt, door te klikken op een van de primaire

  instellingen (Iedereen, Aanbevolen, Vrienden van vrienden of Alleen vrienden). Instellingen aanpassen geeft een volledige lijst weer zodat je het privacy niveau voor elke instelling kunt bepalen.

  Blokkeerlijsten: Hier kun je specifieke personen of toepassingen blokkeren van interactie met jou op

  Facebook.

  Voorbeeld van Privacy Instellingen

 • Pagina maken4

 • Facebookhandleiding

  | 29 |

  Wil je een fanpagina aanmaken voor jouw post, directie of project? Lees dan eerst de checklist in de bijlage van deze handleiding. Er zijn namelijk een paar zaken waar je rekening mee moet houden, zoals monitoring en crisismanagement. Zorg ook dat je al een persoonlijk profiel hebt aangemaakt, anders kun je geen fanpaginas aanmaken. Vanuit je profiel kun je een fanpagina maken.

  Het is vrij eenvoudig een fanpagina te maken op Facebook. Binnen vijf minuten ben kun je er mee klaar zijn afhankelijk van de hoeveelheid content je er op plaatst (zoals afbeeldingen)

  We beschrijven het proces in zes stappen: 1. Kies Maak een Pagina onderaan je Startpagina/Nieuwsoverzicht

  2. Klik op BEDRIJF, ORGANISATIE OF INSTELLING

 • | 30 |

  Pagina maken

  3. Kies een categorie bedrijfsnaam en ga akkoord met de voorwaarden. De categorie zal voor het ministerie van Buitenlandse Zaken Publieke Organisatie zijn. Wanneer je een persoon vertegenwoordigt kies je voor Artiest, band of bekende persoon.

  Zodra je de categorie hebt gekozen moet je een bedrijfsnaam invullen. De bedrijfsnaam is de naam van je fanpagina. Denk vooraf goed na over de naam van de fanpagina. Zodra je een naam hebt gekozen, kun je deze niet meer wijzigen.

  Accepteer de algemene voorwaarden en klik op Ga aan de slag om verder te gaan.

  4. Upload een profielafbeelding (avatar) vanaf je computerHoud rekening met de rijkshuisstijlregels. Deze vind je op www.rijkshuisstijl.nl (Ga naar bouwstenen, logo).

  Een langwerpige profielafbeelding trekt meer aandacht en biedt ruimte voor aanvullende informatie, bijvoorbeeld: Oproep om fan te worden Vermelden website of telefoonnummer Verwijzen naar elementen in het onderstaande menu - Bijvoorbeeld: klik hieronder op discussie om mee te praten over

  Maximale afmetingen voor een profielafbeelding zijn 180x540. De maximale grootte van een profielafbeelding is 4MB.

 • Facebookhandleiding

  | 31 |

  5. Bewerk de miniatuurafbeeldingDe miniatuurafbeelding is een uitsnede van je profielafbeelding. De miniatuurafbeelding is zichtbaar in de zoekresultaten en bij alle content die je deelt namens jouw fanpagina.

 • | 32 |

  Pagina maken

  6. Informatie plaatsen over jouw organisatie of product

  Klik op Info Bewerken en vul de velden in die jij namens jouw post, directie of project wil delen. Klik vervolgens op Wijzigingen Opslaan.

  Bij Gebruikersnaam kies je de URL waarmee je je fanpagina gemakkelijk kunt promoten: Facebook.com/[gekozengebruikersnaam]. Deze gebruikersnaam (ook wel vanity URL genoemd) kun je pas claimen als je fanpagina is gepubliceerd en je meer dan 25 fans hebt. Je kunt de URL claimen via http://www.facebook.com/username/. Facebook geeft direct aan of de naam die jij wilt gebruiken nog vrij is.

  LET OP: Je kunt deze gebruikersnaam/vanity URL niet meer wijzigen! Denk dus goed na over de naam die je kiest. Wanneer je een logische en gemakkelijke gebruikersnaam kiest kun je deze URL goed gebruiken in je communicatie.

  Geef bij de algemene gegevens ook aan wat er op de fanpagina gaat gebeuren; waarom het interessant en/of leuk is om fan te worden van de fanpagina. Geef aan hoe frequent de fanpagina wordt bijgehouden (bijvoorbeeld dagelijks) en waar fans terecht kunnen met dringende vragen.

 • Facebookhandleiding

  | 33 |

  7. Publicatie van je fanpaginaDe basis van je fanpagina is nu ingericht. Maak een paar fotoalbums aan en plaats je eerste statusupdates in tekst, foto, video of linkjes. Vergeet niet bij de fotos ook omschrijvingen te plaatsen.

  Plaats je vr het publiceren van je fanpagina al fotos, dan verschijnt een melding op je prikbord. Verwijder deze meldingen voordat je de fanpagina publiceert.

  Vervolgens kun je de fanpagina publiceren via de rode link.

  Mocht je de fanpagina (tijdelijk) willen verbergen dan kun je dit doen onder Info Bewerken>Toestemmingen beheren>Zichtbaarheid van de fanpagina. Vink hier Alleen beheerders kunnen deze Pagina zien aan. De pagina staat nu offline en is niet meer zichtbaar voor Facebookgebruikers.

 • | 34 |

  Pagina maken

  8. Vrienden uitnodigenOp het startscherm vind je de optie vrienden uitnodigen. Ook vind je in het menu rechts de knop voorstellen aan vrienden. Kies alleen de vrienden waarvan je denkt dat zij interesse hebben in de fanpagina.

 • Facebookhandleiding

  | 35 |

 • Content tips: dos & donts5

 • Facebookhandleiding

  | 37 |

  Fans kijken naar en reageren op berichten van fanpaginas via hun eigen nieuwsoverzicht. Daarom is het belangrijk om relevante en prikkelende content te delen; dit wordt sneller opgemerkt tussen alle andere berichten in het nieuwsoverzicht. EdgeRankOm gebruikers te beschermen aan een informatie overload geeft Facebook een EdgeRank-score aan content die gedeeld wordt door fanpaginas. EdgeRank is een algoritme waarmee Facebook bepaalt of een update aangemerkt wordt als belangrijk nieuws of niet. Content van paginas of profielen waarmee interactie is geweest (in de vorm van edges; een reactie/comment, like, tag) scoort op de EdgeRank.

  Alleen de updates van paginas met de hoogste EdgeRank worden standaard vertoond als belangrijkste nieuws.Niet alle Facebook gebruikers zijn zich bewust van deze standaardin-stellingen. Slechts 20% van de mensen heeft zijn instellingen veranderd zodat zij alle content zien van de paginas waar zij fan van zijn.

  Hoe meer reacties jouw content uitlokt - bijvoorbeeld in de vorm van een vraag of commen-taar hoe meer kans er is dat jouw content voldoende scoort op EdgeRank en dus zichtbaar wordt in ieders nieuwsoverzicht.

 • | 38 |

  Content tips: dos & donts

  dos

  5.1 Modereer

  Wanneer je start met het delen van content op het prikbord van je fanpagina is het verstandig het prikbord goed te modereren. Wanneer je alleen content plaatst en niet reageert op berichten van fans mis je de essentie van Facebook en kun je net zo goed een website bouwen.

  Je kunt instellen dat fans geen berichten mogen plaatsen op je prikbord (Info Bewerken > Toestemmingen Beheren). Wanneer je dit doet zul je minder tijd kwijt zijn aan moderatie, maar dan zul je geen betrokken fans hebben. Het is aan te raden om je als beheerder van een fanpagina juist transparant op te stellen en open te staan voor ideen en reacties. Pas dan bouw je een relatie op met je fans.

  5.2 Reageer

  Wanneer je zendt via social media verwacht men ook dat je interacteert: reageer op vragen of verwijs mensen met ingewikkelde vragen door naar een (info)mailadres van BZ of Postbus51.

  Updates in de vorm van tekst, fotos en videos moeten interessant zijn voor vrijwel alle fans. Reageren op berichten van fans doe je met de reactie/comments functie. Deze reacties zijn namelijk niet voor iedereen interessant en hoeven niet zichtbaar te zijn in ieders nieuwsoverzicht.

 • Facebookhandleiding

  | 39 |

  5.3 Wees persoonlijk

  Tutoyeer niet op Facebook. Wanneer je reageert op een bericht van een fan vermeld je de naam van de persoon waar je op reageert. Bijvoorbeeld: Hi Nicole, of @Nicole: .

  Een antwoord plaats je altijd als reactie. Op deze manier weten de andere fans naar welk bericht je refereert. Daarnaast komt een nieuwe posting als nieuwe update bij alle fans in het nieuwsoverzicht. Een antwoord op een vraag van n fan hoeft niet relevant te zijn voor alle fans. Daarom is het prettig dat reacties alleen zichtbaar zijn onder de originele update en dus niet het nieuwsoverzicht vullen.

  Je kunt er ook voor kiezen om met je eigen (voor)naam of initialen te reageren zodat de fans weten met welke beheerder ze in gesprek zijn. Mocht je je naam gebruiken; houd dan rekening met jouw privacy.

 • | 40 |

  Content tips: dos & donts

  5.4 Zorg voor exclusieve content

  Fans vinden het leuk om exclusief materiaal te zien. Persberichten en persfotos vinden ze ook op de website, dus verzin voor je fanpagina iets anders. Ter inspiratie:

  Zorg dat Facebookfans het eerst op de hoogte zijn; deel nieuws en beeld op Facebook voordat het ergens anders staat.

  Plaats niet alleen persfotos, maar fotografeer af en toe een gebeurtenis met je mobiele telefoon in een bijzondere of onverwachte omgeving.

  Laat eens iets zien achter de schermen bij jouw post, directie of project.

  5.5 Trek aandacht

  Schrijf korte teksten; een status update kan maximaal 429 karakters bevatten. Daarnaast worden lange teksten vaak niet gelezen in het nieuwsoverzicht. Plaats zoveel mogelijk een afbeelding, link of video bij de tekst. Dit trekt aandacht; updates met een afbeelding vallen meer op.

  5.6 Update met beleid

  Update jouw fanpagina op regelmatige basis. Let op dat je niet te vaak content deelt via jouw fanpagina. Wanneer het nieuwsoverzicht van de Facebookgebruiker wordt overheerst door jouw content kan dit irritatie opwekken. In het meest negatieve geval zal een fan dan jouw fanpagina disliken of jouw berichten verbergen in zijn nieuwsoverzicht.

 • Facebookhandleiding

  | 41 |

  5.7 Start de dialoog

  Toon interesse en stel vragen. Hierbij kun je verschillende vormen gebruiken:

  DirectevraagnaarfeedbackopbeleidofFacebook-activiteiten - Dit is het nieuwe beleid. Wat vind jij hier van? - We zijn nu een maand op Facebook. Wat vind je van onze fanpagina? Mis je iets?

  Stel eens voor dat fans een status update liken omdat ze het er mee eens zijn. - Like deze post als jij ook vindt dat ..............!

  Deel een (veilig) statement en vraag wie het hiermee eens/oneens is. - [Statement] Eens? Of oneens?

  Vraag de fans om een zin af te maken: - Ik vind .. wel/niet belangrijk omdat ....?

  5.8 Voeg favorieten toe Vraag of andere posten, directies of projecten ook naar jouw fanpagina willen verwijzen. Dit kun je doen door deze pagina aan je favorieten toe te voegen. Ga naar de fanpagina die je wilt toevoegen aan je eigen favorieten en klik op Toevoegen aan de favorieten van mijn pagina.

 • | 42 |

  Content tips: dos & donts

  Don ts

  5.9 Verwijder geen berichten van je fanpagina Dit doe je alleen wanneer er sprake is van beledigend taalgebruik. Neem dit op als disclai-mer in de sectie Informatie van je fanpagina.

  5.10 Vul je prikbord niet alleen met feeds (RSS, Twittter) Facebook moet meerwaarde bieden naast een website, blog of Twitteraccount.

 • Facebookhandleiding

  | 43 |

 • Tabs & Apps6

 • Facebookhandleiding

  | 45 |

  Via Info Bewerken > Toepassingen kun je toepassingen die door Facebook worden aangeboden op je fanpagina plaatsen. Hier kun je een tab aanmaken voor onder andere YouTube of Twitter.

  Een zelfontwikkeld scherm - dat buiten Facebook is gemaakt en gehost, maar als een onderdeel van je eigen fanpagina wordt getoond - wordt een custom tab genoemd. Interactieve schermen, toepassingen en acties worden apps genoemd. Bij apps wordt de Facebookgebruiker gevraagd of hij toestemming geeft voor gebruik van zijn informatie.

  Er zijn diverse redenen om een tab of app te ontwikkelen. Hieronder worden de meest relevante vormen van tabs en apps voor de overheid toegelicht. Voordat je een custom tab of app laat ontwikkelen moet je je er van bewust zijn dat fans deze tabs en apps niet vanzelf tegen komen. Vaak moet je adverteren om aandacht te trekken voor jouw tab, app of fanpagina.

  6.1 Welkomsttab

  Fans belanden automatisch op het prikbord van jouw fanpagina, dat kun je niet anders instellen. Voor bezoekers die nog geen fan zijn van jouw fanpagina kun je dat wel. Je kunt bijvoorbeeld voor deze groep nieuwkomers een welkomsttab ontwikkelen. Hiermee kun je de bezoeker verwelkomen en aanmoedigen fan te worden van jouw fanpagina.

 • | 46 |

  Tabs & Apps

  6.2 Informatie Wil je informatie op een aansprekende manier aanbieden aan fans, dan komt deze het beste tot zijn recht in een extra tab. Facebook biedt niet voldoende functionaliteiten om bijvoorbeeld dossiers en rapporten goed op te maken.

  Informatie in statusupdates komen op het prikbord en zakken naar beneden wanneer er nieuwe content wordt geplaatst. Op een tab is informatie gemakkelijk terug te vinden. Bovendien kun je een tab zo vormgeven dat een grote hoeveelheid informatie gemakkelijk te consumeren is. Voor lange statements, artikelen of dossiers is het aan te raden om een samenvatting op Facebook te plaatsen en door te linken naar het volledige document op de website.

  6.3 Activatie

  Facebook staat het niet toe dat je gebruik maakt van standaard Facebookfunctionaliteiten voor promotionele doeleinden. Dit betekent in het kort het volgende voor beheerders van fanpaginas:

  Je mag promoties organiseren, maar alleen binnen een zelfontwikkelde tab of app, en niet op je prikbord.

  Je mag geen sweepstakes (winnaar wordt gekozen op basis van geluk) organiseren. Een wedstrijd mag wel als de winnaar wordt gekozen aan de hand van bijvoorbeeld een kennisvraag. Dit is alleen van toepassing in Belgi, Zweden, Noorwegen en India.

  Deelname aan de promotie mag niet vereisen dat je: een status of foto leuk vindt, een comment op de wall plaatst of een foto uploadt. De gebruiker mag wel gevraagd worden om je pagina leuk te vinden voor hij kan deelnemen, maar dat mag geen automatische deelname inhouden.

  De promotie mag niet gericht zijn op gebruikers onder de 18 jaar.

 • Facebookhandleiding

  | 47 |

  Je mag winnaars van de promotie niet contacteren via Facebook, maar wel via e-mail of postadres als je die data verzameld hebt.

  Je mag nergens stellen dat inschrijven voor een Facebookaccount nodig is om deel te nemen aan de promotie. Je mag ze wel doorsturen naar je applicatie, waar ze dan sowieso gevraagd worden om in te loggen of een account te registreren.

  Verzamel je data, vermeldt dan duidelijk dat de gebruiker zijn gegevens deelt met jouw organisatie en waarvoor die data gebruikt zal worden. Facebook kan op geen enkel moment gelinkt worden aan de actie. Deze zaken moeten ook opgenomen worden in het wedstrijdreglement.

  Met een app op een aparte tab kun je campagnes en prijsvragen plaatsen, e-mailadressen verzamelen en winnaars bekend maken.

  6.4 Fotos en videos

  Je kunt toepassingen die standaard op Facebook worden aangeboden, aan je fanpagina koppelen. Je kunt een tab aanmaken voor bijvoorbeeld YouTube, Flickr of Twitter. Via Info Bewerken > Toepassingen > Door meer toepassingen te bladeren vind je een overzicht van de standaard toepassingen. Klik op de toepassing van jouw keuze, ga naar Instellingen bewerken en klik op Toevoegen.

  6.5 Ontwikkeling van tabs en apps Mocht je zelf kunnen programmeren en vormgeven, dan kun je zelf aan de slag. Maar in de meeste andere gevallen kun je het beste een bureau, designer of developer inschakelen. In de begeleiding van deze externe partij is het goed om de basis van Facebook development te begrijpen.

 • Resultaten meten7

 • Facebookhandleiding

  | 49 |

  Wil je de content van jouw fanpagina goed afstemmen op de behoefte van jouw fans dan is het belangrijk om te monitoren wat elke posting teweeg brengt, wie er op jouw fanpagina komen en wat ze daar doen.

  Facebook biedt gratis statistieken bij je fanpagina waarmee je deze vragen kunt beant-woorden. Deze vind je op het prikbord van jouw fanpagina en onder Statistieken/Insights. Maar natuurlijk kun je je fans ook rechtstreeks vragen welke content ze wensen op jouw fanpagina. Hoeveel likes levert een gemiddelde posting op jouw fanpagina op?

  Welke posting springt eruit en wordt vaker geliked? Welke onderwerpen leveren de meeste comments of vragen op? Wanneer houden fans op met het liken van je fanpagina? Kun je dit afzetten tegen de postings (onderwerpen, frequentie) die je in die periode

  geplaatst hebt?

  7.1 Impressies en feedback percentage op het prikbord

  Op het prikbord van jouw fanpagina kun je direct zien hoeveel impressies elke post heeft opgele-verd; dit is het totaal aantal keer dat de posting getoond is op het prikbord en in het nieuwsover-zicht. Daarnaast staat wat het feedback percentage is; berekend door het aantal comments en likes gedeeld door het aantal impressies. Let vooral op het feedbackpercentage. Het is mooi wanneer heel veel mensen een posting zien, maar nog mooier als jouw bericht leidt tot interactie.

  7.2 Statistieken/ Insights

  Heeft jouw fanpagina meer dan 30 fans, dan krijg je van Facebook inzicht in de statistieken van de fanpagina. Je kunt de statistieken van jouw fanpagina bekijken met Facebook Insights. Deze knop vind je rechts van je fanpagina.

 • | 50 |

  Resultaten meten

  7.3 Bericht statistieken

  De statistieken bij feedback bestaan uit drie onderdelen, die per dag, week of maand te bekijken zijn (statistieken>interacties>weergave van berichten):

  1. Totaal aantal vind ik leuks/likes op de content2. Totaal aantal reacties op de content3. Totaal aantal opzeggingen

  De eerste twee punten zullen voor zich spreken, maar let zeker ook op de opzeggingen. Als een fan er voor kiest om jouw content te verbergen in het nieuwsoverzicht dan wordt dit in je statistieken weergegeven als een opzegging. Deze Facebooker is nog steeds fan van je fanpagina, maar ziet geen content meer. De kans op interactie is hiermee verkeken.

 • Facebookhandleiding

  | 51 |

  7.4 Likers & Unlikers

  Wil je weten of er fans zijn die jouw fanpagina nu niet meer liken? Kijk dan bij statistieken>gebruikers>derde grafiek.

 • Promotie van fanpaginas8

 • Facebookhandleiding

  | 53 |

  Als je een fanpagina hebt gemaakt, is het niet vanzelfsprekend dat jouw doelgroep de fanpagina direct zelf vindt. Je kunt (onderdelen van) je fanpagina op een aantal manieren onder de aandacht brengen. Hierbij maken we onderscheid tussen onbetaalde en betaalde manieren.

  Onbetaald:

  8.1 Plaats een Facebook knop op je website

  8.2 Nodig de ontvangers van je Nieuwsbrief uit om zich aan te sluiten bij je fanpagina

  8.3 Neem de naam van je fanpagina op in je e-mail footer

 • | 54 |

  Promotie van fanpaginas

  8.4 Geef aandacht aan je fanpagina op fysieke locaties en evenementen

 • Facebookhandleiding

  | 55 |

  Betaald:

  8.5 Zet Facebookadvertenties in

  In advertenties kun je mensen oproepen fan te worden of kun je bepaalde evenementen promoten. Binnen Facebook kun je advertenties op zeer specifieke doelgroepen richten. Zo kun je bijvoorbeeld selecteren op locatie, leeftijd, geslacht, seksuele voorkeur, opleidings-niveau en interesses. Het is eenvoudig je boodschap af te stemmen op je doelgroep en aan bijvoorbeeld mannen een andere advertentie te vertonen dan aan vrouwen. Wil je alleen vrouwen van 23 jaar die Europese Studies doen en lid zijn van AEGEE? Facebook biedt je die mogelijkheid. Het is aan te raden om te starten met een wat kleinere doelgroep waarop je jouw advertentie en landingspagina kunt testen.

  Facebook maakt onderscheid tussen adverteerders met een budget boven en onder de 20.000. Merken en organisaties met een beperkt advertentiebudget worden geacht zelf market place advertenties te maken. Hierbij is geen directe support van Facebook mogelijk.

  Sommige advertentievormen op Facebook zijn minder geschikt voor de overheid. Premium ads, sampling ads, video ads en sponsored stories zijn kostbaar en alleen geschikt voor merken met een flink advertentiebudget. De standaard marketplace advertentie is wel betaalbaar.

  8.6 Marketplace-advertenties Deze worden in de kolom aan de rechterkant van Facebookpaginas weergegeven. Op een pagina kunnen maximaal vijf Marketplace-advertenties per keer worden weergegeven. Adverteerders kunnen niet zelf aangeven op welke paginas hun advertenties worden weergegeven.

  8.7 Budget bepalen

  Het is mogelijk dat je van te voren budget vastlegt en dit budget gedurende de tijd aanpast. Je kunt proactief de advertenties laten switchen tussen CPC (cost-per-click) en CPM (cost-per-mille) om goedkopere klikken te verkrijgen. Bij het CPC biedingsmodel betaal je per klik, terwijl je bij CPM betaalt voor iedere 1.000 vertoningen.

  8.8 Lay-Out

  Een standaardadvertentie bestaat uit een korte tekst waaraan een afbeelding toegevoegd kan worden. Deze afbeelding kun je zelf of door een designer laten opmaken. Met de like button in de advertentie kun je via het netwerk van je fans meer aandacht trekken. De afbeelding die je in de advertentie gebruikt moet voldoen aan de Facebookrichtlijnen. Flashafbeeldingen zijn niet toegestaan. Daarnaast dient de afbeelding verband te houden met de inhoud van de advertentietekst. Je kunt verschillendeafbeeldingen proberen en kijken welke het beste werken. Amateurfotos (geen stockbeelden dus) kunnen de CTR positief benvloeden.

 • | 56 |

  Promotie van fanpaginas

  8.9 Engagement Ads

  De engagement ad kan voorzien worden van een video. Na het zien van de video kunnen gebruikers de video delen met vrienden of van commentaar voorzien. Dat commentaar is ook voor vrienden zichtbaar. Een poll engagement ad biedt de mogelijkheid een online enqute uit te voeren. Er kan een vraag gesteld worden met twee of drie antwoordmogelijk-heden. Nadat mensen deel hebben genomen zien ze de tussenstand in de poll en hoe vrienden gestemd hebben.

  Hier lees je meer: http://www.facebook.com/adsmarketing/

  Hier kun je een advertentie aanmaken: http://www.facebook.com/ads/create/

 • Facebookhandleiding

  | 57 |

 • Support9

 • Facebookhandleiding

  | 59 |

  Facebook is volop in ontwikkeling; daarom zal deze handleiding continue worden geactualiseerd. De laatste versie vind je steeds in de online toolkit. Mis jij zaken in deze handleiding? Geef het dan door aan Paul Frank of Mirjam Suurmeijer.

  Frequently Asked Questions Facebook: www.facebook.com/help

  Support Ministerie van Buitenlandse Zaken:Mirjam [email protected] +31 (0) 70 348 5228 Paul [email protected] +31 (0) 70 348 4005

 • Bijlagen

 • Facebookhandleiding

  | 61 |

  Bijlage 1 Voorbeelden fanpaginasHieronder een aantal voorbeelden van organisaties en personen die op verschillende manieren gebruik maken van Facebook:

  1.1 Ambassade Jakarta USA in Jakarta1.2 Persoon: Barack Obama 1.3 Ministerie: BZ - Nederland en de VN1.4 Inzet Apps: GroenLinks Europa Quiz1.5 Inzet Apps: Hyatt Golden Passport1.6 Crisismanagement: HEMA hoofddoekjes1.7 Crisismanagement KLM case1.8 Inzet Places: Onitsuka Tiger

 • | 62 |

  Bijlage 1 | Voorbeeld fanpaginas

  1.1 Ambassade: USA in Jakarta De Amerikaanse ambassade in Jakarta heeft een succesvolle fanpagina met ruim 322.000 fans.

  Via deze fanpagina deelt de ambassade allerlei informatie, zoals:

  Informatievoorzieningvanuitdeambassade Wist-u-datjesoverdeAmerikaanseenIndonesischegeschiedenis GerichtevragenaandefansoveractueleonderwerpenBovenstaande aanpak heeft als resultaat dat vrijwel elke post (veel) reacties oplevert in de vorm van likes en comments.

  http://www.facebook.com/jakarta.usembassy

 • Facebookhandleiding

  | 63 |

  1.2 Persoon: Barack Obama

  Barack Obama is wellicht een van de bekendste politieke personen aanwezig in de sociale media. Tijdens zijn verkiezingsprogramma heeft hij slim gebruik gemaakt van diverse sociale media platformen zoals Twitter en Facebook. Bijvoorbeeld door middel van fundingprojecten of het continue informeren van de betrokkenen tijdens zijn campagne.

  Momenteel heeft hij bijna 22 miljoen fans. Op zijn Facebookpagina staan berichten van de regeringswebsite, maar ook content speciaal voor Facebookfans.

  http://www.facebook.com/barackobama

 • | 64 |

  Bijlage 1 | Voorbeeld fanpaginas

  1.3 Ministerie: BZ Nederland en de VN

  Samen met de directie Communicatie heeft de directie Verenigde Naties en Financile Instellingen (DVF) een fanpagina opgezet over het werk van DVF en de rol van Nederland in VN-verband.

  De fanpagina is n van de uitvloeisels van de pilot die COM uitvoert met sociale media. En van de onderdelen van de fanpagina is de competitie, waarbij studenten worden gevraagd een videopitch van n minuut op de fanpagina te plaatsen. Vervolgens moeten zij zoveel mogelijk stemmen en reacties verzamelen. Uiteindelijk kiest BZ uit de inzendingen n student, die in september 2011 in New York samen met enkele delegatieleden, de VN-top mag verslaan.

  www.facebook.com/nederlandendevn

 • Facebookhandleiding

  | 65 |

  Deelnemers kunnen hun filmpje via YouTube uploaden. Dit filmpje wordt vervolgens op de Wall of Fame geplaatst.

 • | 66 |

  Bijlage 1 | Voorbeeld fanpaginas

  1.4 Tabs/apps: GroenLinks EuroABC Quiz

  Volgens GroenLinks is in Brussel niet alles wat het lijkt. UKIP is geen pluimveesoort en een Dublin-claimant wil niet naar Dublin. Om helderheid te verschaffen, presenteert GroenLinks daarom het EuroABC. Wat weet je eigenlijk van Europa? Via deze pagina kun je je kennis testen met een quiz.

  http://www.facebook.com/groenlinks?sk=app_108061525947570

 • Facebookhandleiding

  | 67 |

  1.5 Inzet Apps: Hyatt Gold Passport

  Het Hyatt Hotel heeft een eigen member card waarmee je wereldwijd allerlei voordeel kunt krijgen. Naast het bekijken van deze voordelen kun je via hun app ook direct de kaart aanvragen.

  http://www.facebook.com/HyattGoldPassport?sk=app_10442206389

 • | 68 |

  Bijlage 1 | Voorbeeld fanpaginas

  1.6 Crisiscommunicatie HEMA hoofddoek Het contract van een HEMA medewerkster in het Belgische Gent werd niet verlengd in verband met haar hoofddoekdracht. In reactie op dit nieuwsbericht werden de social media kanalen van HEMA, en met name de Fanpagina op Facebook overspoeld met (negatieve) reacties. HEMA concentreerde zich vervolgens op het tegengaan van onjuiste berichtgeving, zodat het verhaal correct zou worden afgesloten.

  www.facebook.com/hema

 • Facebookhandleiding

  | 69 |

  1.7 KLM case

  Midden april 2010 had KLM te maken met de aswolk crisis. Er werden veel vluchten geannuleerd. Het was onduidelijk wanneer reizigers weer konden vertrekken. Het was moeilijk om telefonisch contact te houden met alle reizigers; het callcenter was overbezet en niet alle reizigers hadden 24/7 beschikking over een telefoon.

  KLM heeft deze crisis goed gemanaged door het call center team en een aantal andere medewerkers binnen 1 dag social media training te geven. Er werd een Informatie Tab op Facebook geplaatst en zo veel mogelijk gecommunieerd via Facebook en Twitter.

  Via Facebook en Twitter kon KLM snel veel reizigers bereiken en ook persoonlijk reisadvies en informatie bieden.

  De CEO van KLM heeft een videoboodschap opgenomen om de reizigers te informeren over wat er achter de schermen bij KLM aan de gang was.

  www.facebook.com/klm

 • | 70 |

  Bijlage 1 | Voorbeeld fanpaginas

  1.8 Inzet Facebook Places: Onitsuka Tiger Onitsuka Tiger gebruikte Facebook Places in een branding campagne waarin zij sponsor was van het Sydney Bicycle Film Festival. De strategie was om het merk direct te koppelen aan het festival. Dit hebben ze gedaan door de locaties aan te maken als Facebook Place en daar hun naam aan te koppelen. Vervolgens werd dit per locatie aangegeven als zijnde Onitsuka Tiger Check In Points. Wanneer festivalgangers bij een locatie waren konden ze dus inchecken bij bijvoorbeeld Onitsuka Tiger Check In Point @ The BFF in plaats van de venue.

  Door op drie verschillende plekken in te checken maakten de mensen kans om een custom bike te winnen en allerlei Onitsuka Tiger-spullen. Het bedrijf deelde dat ruim 50% van de bezoekers een eerste check-in hebben gedaan tijdens het evenement.

 • Facebookhandleiding

  | 71 |

  Bijlage 2 Checklist starten fanpagina 1. Wie is je doelgroep?....................................................................................................................................

  2. Heeft jouw doelgroep behoefte aan jouw fanpagina? Wat verwachten ze van jouw organisatie?

  ....................................................................................................................................

  3. Wat wil je met een Facebook fanpagina bereiken? O Doelgroep informeren. Bied je op Facebook meerwaarde naast je andere communicatiekanalen? Hoe ga je deze informatie aanbieden? Tekst + foto? Foto albums? Videos? Notities? Speciale Tab? O Dialoog aangaan met de doelgroep, conversaties op gang brengen. Is er iemand beschikbaar die kan reageren op berichten op je fanpagina?

  Heb je nagedacht welke kritische of negatieve reacties je kunt krijgen op Facebook? Hoe ga je hier mee om?

  O Doelgroep betrekken bij mijn project/organisatie. Wat ga je doen met suggesties en ideen vanuit de doelgroep? O Anders: ......................................................................................................................

  4. Is er iemand in jouw team die voldoende tijd en ervaring heeft om de fanpagina te monitoren en te reageren op berichten?

  ....................................................................................................................................

  5. Hoe ga je de fanpagina onder de aandacht brengen? Onbetaald:knoppenopwebsite,nieuwsmail,mailfooter,offlineincommunicatie

  uitingen en evenementen Betaald:FacebookAdvertising FacebookApp Anders: .....................................................................................................................

 • AccraVaticaanstadPortOfSpainHoustonPretoriaLaPazIstanboelBoedapestHamburgVancouverDhakaDubaiBangkokAnkaraAlgiersKhartoemDubaiKobeBrusselMexicoStPetersburgParamariboAnkaraRabatBelgradoRabatAtheneHarareNewYorkAntwerpenBuenosBogotKairoHarareLagosManaguaQuitoHamburgLagosColomboMexicoBratislavaLusakaBangkokSarajevoDamascusHoustonBonnAnkaraBrusselDarEsSalaamKobeSofiaKoealaLoempoerWellingtonAlgiersAnkaraAbujaChicagoMuscatDakarStockholmKopenhagenCotonouBuenosAiresAddisAbebaLissabonParijsRabatDsseldorfTokioLuxemburgMontevideoChicagoBagdadPortOfSpainBoekarestLuxemburgDakarHoustonAlmatyDubaiRomeBamakoBelgradoHamburgRomeDarEsSalaamSofiaDubaiColomboRabatAtheneDublinSydneyKobeBogotPraagOuagadougouAlgiersKingstonStPetersburgAmmanMilaanMexicoTeheranAbuDhabiFrankfurtAmMainBelgradoTorontoAddisAbebaAnkaraSarajevoPortOfSpainAiresStockholmAmsterdamAbebaTripoliLaPazKairoManaguaBagdadLosAngelesKievAnkaraColomboWarschauRomeBernKingstonLissabonBoedapestBoedapestNewYorkMaputoColomboNewYorkRiyadBamakoTelAvivKingstonMontevideoLaPazPraagDubaiWenenCotonouBerlijnLaPazDsseldorfKampalaTeheranSeoelMontevideoBrasiliaPretoriaAnkaraBomaySofiaTorontoRomeZagrebWashingtonAmmanAtheneLaPazMoskouAlgiersAbidjanParamariboMaputoManillaKinshasaBarcelonaCaracasManaguaBarcelonaLusakaAntwerpenSaoPauloBagdadLaPazParijsTorontoBrusselBerlijnPekingMontevideoAbuDhabiTelAvivLondenIstanboelAlmatyBangkokHelsinkiSanJosParamariboAnkaraSaoPauloPretoriaBangkokMilaanBamakoHoustonHarareBrasiliaKairoSarajevoBratislavaWindhoekZagrebBrusselRiyadMoskouAlmatyMaputoKarachiVancouverSantiagoDeChileTunisManaguaTeheranCotonouTokioTunisHelsinkiBoekarestHamburgKopenhagenStockholmWellingtonMelbourneKopenhagenRabatBerlijnAntwerpenSanJosRomeLuxemburgSofiaHoustonRiyadDsseldorfAmmanAccraPraagKarachiKairoSarajevoAlgiersAnkaraLondenBamakoJakartaParamariboOttawaMontrealAlgiersMuscatWindhoekRiyadLuandaMadridVaticaanstadWarschauBrasiliaVancouverAntwerpenDakarDarEsSalaamDubaiTripoliMaputoDublinBrusselSanJosTelAvivMilaanBoedapestLusakaFrankfurtAmMainMelbourneMnchenAtheneDsseldorfKampalaCanberraBamakoIslamabadSofiaLissabonBangkokRomeChicagoAlgiersRiyadhYaoundRiyadhMuscatKampalaParijsMadridBelgradoBelgradoSarajevoPraagKaapstadMelbourneLaPazTunisMoskouLosAngelesNewDelhiAddisAbebaAntwerpenBrusselWashingtonLusakaWenenHongKongBogotLuandaRabatTokioWellingtonTokioMoskouAlmatyMilaanHamburgTelAvivMontevideoMaputoAlgiersMilaanMontevideoVancouverAnkaraBarcelonaPraagColomboWarschauMadridPretoriaBonnAtheneIstanboelWashingtonWellingtonKhartoemBonnLusakaDublinShanghaiWenenJakartaStockholmSanJosManaguaNewYorkKhartoemAddisAbebaBagdadBrasiliaBelgradoMuscatLuandaSantiagoDeChileLusakaBomayRabatBomayOttawaBratislavaBagdadHavannaHavannaBerlijnHongKongMilaanCanberraHamburgNairobiPraagIslamabadAbuDhabiQuitoTripoliWashingtonDubaiRomeJakartaLimaLondenStockholmMoskouNewYorkAddisAbebaNewYorkSingaporeSeoelHongKongFrankfurtAmMainKarachiBratislavaLosAngelesBoekarestAtheneSingaporeAnkaraBratislavaTunisLuxemburgZagrebMontrealSofiaSydneySantiagoDeChileLondenDsseldorfAtheneNewYorkBrusselJakartaKarachiLuxemburgNairobiDarEsSalaamAntwerpenAddisAbebaRabatSantiagoDeChileHamburgKobeYaoundAddisAbebaMadridBangkokDsseldorfTelAvivParijsSeoelParamariboCotonouLaPazHelsinkiPortOfSpainParijsKievBarcelonaAccraZagrebRiyadLosAngelesMilaanDarEsSalaamOsloLuandaNewYorkKhartoemBoedapestAbuDhabiHamburgSaoPauloMexicoManillaBangkokMnchenBuenosAiresSarajevoAnkaraStPetersburgShanghaiBagdadJakartaKoealaLoempoerTunisOsloBratislavaMontrealDhakaKigaliTelAvivIstanboelHongKongChicagoIslamabadKingstonDamascusTunisBogotKopenhagenWenenCaracasBernKoealaLoempoerTokioDublinAlmatyNewDelhiAtheneRiyadPortOfSpainBonnShanghaiRiyadKhartoemZagrebSofiaLagosKobeDublinQuitoLondenPretoriaAlmatyKarachiAnkaraTokioHavannaBonnBerlijnBuenosAiresLagosShanghaiKopenhagenBagdadHongKongAlmatyMuscatAbuDhabiWenenSanJosKoeweitWenenKievParijsBuenosAiresMadridKoeweitHarareParijsMoskouPretoriaTripoliMadridDamascusPraagKobeKoealaLoempoerKaapstadLuandaKievLusakaDarEsSalaamMelbourneZagrebParijsHoustonWindhoekParamariboBamakoBonnCotonouOttawaJakartaMuscatColomboManillaOsloNairobiDubaiSaoPauloPretoriaMaputoAmmanBagdadNewDelhiLimaLaPazQuitoBogotBamakoHamburgAlgiersLuandaKingstonRiyadMoskouLagosManaguaBuenosAiresManillaLimaMelbourneMexicoColomboCanberraAbuDhabiMelbourneWenenDarEsSalaamBrasiliaKoeweitParijsJakartaIstanboelTeheranKhartoemAbujaParijsStockholmTorontoNewDelhiQuitoSeoelBangkokWenenLaPazParamariboBoekarestSarajevoKoealaLoempoerBoekarestKingstonAlgiersStockholmLosAngelesDubaiSingaporeAnkaraAmmanCanberraBogotParijsLaPazWenenAccraVaticaanstadPortOfSpainHoustonPretoriaLaPazIstanboelBoedapestHamburgVancouverDhakaDubaiBangkokAnkaraAlgiersKhartoemDubaiKobeBrusselMexicoStPetersburgParamariboAnkaraRabatBelgradoRabatAtheneHarareNewYorkAntwerpenBuenosBogotKairoHarareLagosManaguaQuitoHamburgLagosColomboMexicoBratislavaLusakaBangkokSarajevoDamascusHoustonBonnAnkaraBrusselDarEsSalaamKobeSofiaKoealaLoempoerWellingtonAlgiersAnkaraAbujaChicagoMuscatDakarStockholmKopenhagenCotonouBuenosAiresAddisAbebaLissabonParijsRabatDsseldorfTokioLuxemburgMontevideoChicagoBagdadPortOfSpainBoekarestLuxemburgDakarHoustonAlmatyDubaiRomeBamakoBelgradoHamburgRomeDarEsSalaamSofiaDubaiColomboRabatAtheneDublinSydneyKobeBogotPraagOuagadougouAlgiersKingstonStPetersburgAmmanMilaanMexicoTeheranAbuDhabiFrankfurtAmMainBelgradoTorontoAddisAbebaAnkaraSarajevoPortOfSpainAiresStockholmAmsterdamAbebaTripoliLaPazKairoManaguaBagdadLosAngelesKievAnkaraColomboWarschauRomeBernKingstonLissabonBoedapestBoedapestNewYorkMaputoColomboNewYorkRiyadBamakoTelAvivKingstonMontevideoLaPazPraagDubaiWenenCotonouBerlijnLaPazDsseldorfKampalaTeheranSeoelMontevideoBrasiliaPretoriaAnkaraBomaySofiaTorontoRomeZagrebWashingtonAmmanAtheneLaPazMoskouAlgiersAbidjanParamariboMaputoManillaKinshasaBarcelonaCaracasManaguaBarcelonaLusakaAntwerpenSaoPauloBagdadLaPazParijsTorontoBrusselBerlijnPekingMontevideoAbuDhabiTelAvivLondenIstanboelAlmatyBangkokHelsinkiSanJosParamariboAnkaraSaoPauloPretoriaBangkokMilaanBamakoHoustonHarareBrasiliaKairoSarajevoBratislavaWindhoekZagrebBrusselRiyadMoskouAlmatyMaputoKarachiVancouverSantiagoDeChileTunisManaguaTeheranCotonouTokioTunisHelsinkiBoekarestHamburgKopenhagenStockholmWellingtonMelbourneKopenhagenRabatBerlijnAntwerpenSanJosRomeLuxemburgSofiaHoustonRiyadDsseldorfAmmanAccraPraagKarachiKairoSarajevoAlgiersAnkaraLondenBamakoJakartaParamariboOttawaMontrealAlgiersMuscatWindhoekRiyadLuandaMadridVaticaanstadWarschauBrasiliaVancouverAntwerpenDakarDarEsSalaamDubaiTripoliMaputoDublinBrusselSanJosTelAvivMilaanBoedapestLusakaFrankfurtAmMainMelbourneMnchenAtheneDsseldorfKampalaCanberraBamakoIslamabadSofiaLissabonBangkokRomeChicagoAlgiersRiyadhYaoundRiyadhMuscatKampalaParijsMadridBelgradoBelgradoSarajevoPraagKaapstadMelbourneLaPazTunisMoskouLosAngelesNewDelhiAddisAbebaAntwerpenBrusselWashingtonLusakaWenenHongKongBogotLuandaRabatTokioWellingtonTokioMoskouAlmatyMilaanHamburgTelAvivMontevideoMaputoAlgiersMilaanMontevideoVancouverAnkaraBarcelonaPraagColomboWarschauMadridPretoriaBonnAtheneIstanboelWashingtonWellingtonKhartoemBonnLusakaDublinShanghaiWenenJakartaStockholmSanJosManaguaNewYorkKhartoemAddisAbebaBagdadBrasiliaBelgradoMuscatLuandaSantiagoDeChileLusakaBomayRabatBomayOttawaBratislavaBagdadHavannaHavannaBerlijnHongKongMilaanCanberraHamburgNairobiPraagIslamabadAbuDhabiQuitoTripoliWashingtonDubaiRomeJakartaLimaLondenStockholmMoskouNewYorkAddisAbebaNewYorkSingaporeSeoelHongKongFrankfurtAmMainKarachiBratislavaLosAngelesBoekarestAtheneSingaporeAnkaraBratislavaTunisLuxemburgZagrebMontrealSofiaSydneySantiagoDeChileLondenDsseldorfAtheneNewYorkBrusselJakartaKarachiLuxemburgNairobiDarEsSalaamAntwerpenAddisAbebaRabatSantiagoDeChileHamburgKobeYaoundAddisAbebaMadridBangkokDsseldorfTelAvivParijsSeoelParamariboCotonouLaPazHelsinkiPortOfSpainParijsKievBarcelonaAccraZagrebRiyadLosAngelesMilaanDarEsSalaamOsloLuandaNewYorkKhartoemBoedapestAbuDhabiHamburgSaoPauloMexicoManillaBangkokMnchenBuenosAiresSarajevoAnkaraStPetersburgShanghaiBagdadJakartaKoealaLoempoerTunisOsloBratislavaMontrealDhakaKigaliTelAvivIstanboelHongKongChicagoIslamabadKingstonDamascusTunisBogotKopenhagenWenenCaracasBernKoealaLoempoerTokioDublinAlmatyNewDelhiAtheneRiyadPortOfSpainBonnShanghaiRiyadKhartoemZagrebSofiaLagosKobeDublinQuitoLondenPretoriaAlmatyKarachiAnkaraTokioHavannaBonnBerlijnBuenosAiresLagosShanghaiKopenhagenBagdadHongKongAlmatyMuscatAbuDhabiWenenSanJosKoeweitWenenKievParijsBuenosAiresMadridKoeweitHarareParijsMoskouPretoriaTripoliMadridDamascusPraagKobeKoealaLoempoerKaapstadLuandaKievLusakaDarEsSalaamMelbourneZagrebParijsHoustonWindhoekParamariboBamakoBonnCotonouOttawaJakartaMuscatColomboManillaOsloNairobiDubaiSaoPauloPretoriaMaputoAmmanBagdadNewDelhiLimaLaPazQuitoBogotBamakoHamburgAlgiersLuandaKingstonRiyadMoskouLagosManaguaBuenosAiresManillaLimaMelbourneMexicoColomboCanberraAbuDhabiMelbourneWenenDarEsSalaamBrasiliaKoeweitParijsJakartaIstanboelTeheranKhartoemAbujaParijsStockholmTorontoNewDelhiQuitoSeoelBangkokWenenLaPazParamariboBoekarestSarajevoKoealaLoempoerBoekarestKingstonAlgiersStockholmLosAngelesDubaiSingaporeAnkaraAmmanCanberraBogotParijsLaPazWenenAccraVaticaanstadPortOfSpainHoustonPretoriaLaPazIstanboelBoedapestHamburgVancouverDhakaDubaiBangkokAnkaraAlgiersKhartoemDubaiKobeBrusselMexicoStPetersburgParamariboAnkaraRabatBelgradoRabatAtheneHarareNewYorkAntwerpenBuenosBogotKairoHarareLagosManaguaQuitoHamburgLagosColomboMexicoBratislavaLusakaBangkokSarajevoDamascusHoustonBonnAnkaraBrusselDarEsSalaamKobeSofiaKoealaLoempoerWellingtonAlgiersAnkaraAbujaChicagoMuscatDakarStockholmKopenhagenCotonouBuenosAiresAddisAbebaLissabonParijsRabatDsseldorfTokioLuxemburgMontevideoChicagoBagdadPortOfSpainBoekarestLuxemburgDakarHoustonAlmatyDubaiRomeBamakoBelgradoHamburgRomeDarEsSalaamSofiaDubaiColomboRabatAtheneDublinSydneyKobeBogotPraagOuagadougouAlgiersKingstonStPetersburgAmmanMilaanMexicoTeheranAbuDhabiFrankfurtAmMainBelgradoTorontoAddisAbebaAnkaraSarajevoPortOfSpainAiresStockholmAmsterdamAbebaTripoliLaPazKairoManaguaBagdadLosAngelesKievAnkaraColomboWarschauRomeBernKingstonLissabonBoedapestBoedapestNewYorkMaputoColomboNewYorkRiyadBamakoTelAvivKingstonMontevideoLaPazPraagDubaiWenenCotonouBerlijnLaPazDsseldorfKampalaTeheranSeoelMontevideoBrasiliaPretoriaAnkaraBomaySofiaTorontoRomeZagrebWashingtonAmmanAtheneLaPazMoskouAlgiersAbidjanParamariboMaputoManillaKinshasaBarcelonaCaracasManaguaBarcelonaLusakaAntwerpenSaoPauloBagdadLaPazParijsTorontoBrusselBerlijnPekingMontevideoAbuDhabiTelAvivLondenIstanboelAlmatyBangkokHelsinkiSanJosParamariboAnkaraSaoPauloPretoriaBangkokMilaanBamakoHoustonHarareBrasiliaKairoSarajevoBratislavaWindhoekZagrebBrusselRiyadMoskouAlmatyMaputoKarachiVancouverSantiagoDeChileTunisManaguaTeheranCotonouTokioTunisHelsinkiBoekarestHamburgKopenhagenStockholmWellingtonMelbourneKopenhagenRabatBerlijnAntwerpenSanJosRomeLuxemburgSofiaHoustonRiyadDsseldorfAmmanAccraPraagKarachiKairoSarajevoAlgiersAnkaraLondenBamakoJakartaParamariboOttawaMontrealAlgiersMuscatWindhoekRiyadLuandaMadridVaticaanstadWarschauBrasiliaVancouverAntwerpenDakarDarEsSalaamDubaiTripoliMaputoDublinBrusselSanJosTelAvivMilaanBoedapestLusakaFrankfurtAmMainMelbourneMnchenAtheneDsseldorfKampalaCanberraBamakoIslamabadSofiaLissabonBangkokRomeChicagoAlgiersRiyadhYaoundRiyadhMuscatKampalaParijsMadridBelgradoBelgradoSarajevoPraagKaapstadMelbourneLaPazTunisMoskouLosAngelesNewDelhiAddisAbebaAntwerpenBrusselWashingtonLusakaWenenHongKongBogotLuandaRabatTokioWellingtonTokioMoskouAlmatyMilaanHamburgTelAvivMontevideoMaputoAlgiersMilaanMontevideoVancouverAnkaraBarcelonaPraagColomboWarschauMadridPretoriaBonnAtheneIstanboelWashingtonWellingtonKhartoemBonnLusakaDublinShanghaiWenenJakartaStockholmSanJosManaguaNewYorkKhartoemAddisAbebaBagdadBrasiliaBelgradoMuscatLuandaSantiagoDeChileLusakaBomayRabatBomayOttawaBratislavaBagdadHavannaHavannaBerlijnHongKongMilaanCanberraHamburgNairobiPraagIslamabadAbuDhabiQuitoTripoliWashingtonDubaiRomeJakartaLimaLondenStockholmMoskouNewYorkAddisAbebaNewYorkSingaporeSeoelHongKongFrankfurtAmMainKarachiBratislavaLosAngelesBoekarestAtheneSingaporeAnkaraBratislavaTunisLuxemburgZagrebMontrealSofiaSydneySantiagoDeChileLondenDsseldorfAtheneNewYorkBrusselJakartaKarachiLuxemburgNairobiDarEsSalaamAntwerpenAddisAbebaRabatSantiagoDeChileHamburgKobeYaoundAddisAbebaMadridBangkokDsseldorfTelAvivParijsSeoelParamariboCotonouLaPazHelsinkiPortOfSpainParijsKievBarcelonaAccraZagrebRiyadLosAngelesMilaanDarEsSalaamOsloLuandaNewYorkKhartoemBoedapestAbuDhabiHamburgSaoPauloMexicoManillaBangkokMnchenBuenosAiresSarajevoAnkaraStPetersburgShanghaiBagdadJakartaKoealaLoempoerTunisOsloBratislavaMontrealDhakaKigaliTelAvivIstanboelHongKongChicagoIslamabadKingstonDamascusTunisBogotKopenhagenWenenCaracasBernKoealaLoempoerTokioDublinAlmatyNewDelhiAtheneRiyadPortOfSpainBonnShanghaiRiyadKhartoemZagrebSofiaLagosKobeDublinQuitoLondenPretoriaAlmatyKarachiAnkaraTokioHavannaBonnBerlijnBuenosAiresLagosShanghaiKopenhagenBagdadHongKongAlmatyMuscatAbuDhabiWenenSanJosKoeweitWenenKievParijsBuenosAiresMadridKoeweitHarareParijsMoskouPretoriaTripoliMadridDamascusPraagKobeKoealaLoempoerKaapstadLuandaKievLusakaDarEsSalaamMelbourneZagrebParijsHoustonWindhoekParamariboBamakoBonnCotonouOttawaJakartaMuscatColomboManillaOsloNairobiDubaiSaoPauloPretoriaMaputoAmmanBagdadNewDelhiLimaLaPazQuitoBogotBamakoHamburgAlgiersLuandaKingstonRiyadMoskouLagosManaguaBuenosAiresManillaLimaMelbourneMexicoColomboCanberraAbuDhabiMelbourneWenenDarEsSalaamBrasiliaKoeweitParijsJakartaIstanboelTeheranKhartoemAbujaParijsStockholmTorontoNewDelhiQuitoSeoelB

  | 72 |

  Bijlage 3 | Overzicht BZ fanpaginas

  Bijlage 3 Overzicht BZ fanpaginasVerschillende posten zijn actief op Facebook. Hieronder een overzicht van de BZ paginas:

  Posten:Nederlandse Ambassade London, www.facebook.com/dutchembassyUK Nederlandse Ambassade Beirut, www.facebook.com/DutchEmbassyBeirut Nederlandse Ambassade Brussel, www.facebook.com/nederlandinbelgie Nederlandse Ambassade Marokko, www.facebook.com/PaysBas.Rabat Nederlandse Ambassade Canberra, www.facebook.com/pages/Dutch-Embassy-Australia Nederlandse Ambassade Wellington, www.facebook.com/netherlandsembassywellington Nederlandse Ambassade Nicaragua, www.facebook.com/nicaragua.holanda Nederlandse Ambassade Luxemburg, www.facebook.com/nederlandinluxemburg

  Nederlandse Ambassade Ankara Nederlandse Ambassade Dublin Nederlandse Ambassade BratislavaNederlandse Ambassade Mozambique Nederlandse Ambassade RwandaNederlandse Ambassade Pristina KosovoNederlandse Ambassade MacedoniaNederlandse Ambassade Praag Nederlandse Ambassade BangkokNederlandse Ambassade KyivNederlandse Ambassade AmmanNederlandse Ambassade Costa RicaNederlandse Ambassade DenemarkenNederlandse Ambassade Bogota

  Consulaat generaal Miami Handelsafdeling Nederlandse Ambassade Madrid (Barcelona)

  Overige pagina:Directie Communicatie (BT team), www.facebook.com/europanl Directie Communicatie (BT team), www.facebook.com/ontwikkelingssamenwerkingDirectie DVF, www.facebook.com/nederlandendevn

  De PV-Oeso in ParijsStagiaires Ministerie van Buitenlandse Zaken

 • Deze brochure is een uitgave van:

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken

  Postbus 20061 | 2500 eb Den Haag

  Buitenlandse Zaken | september 2011

  11BUZ283386 | N

  TaggenNieuwsoverzichtBerichtenEvenementenMaakEenPaginaVindIkLeukReagerenDelenFotosTaggenNieuwsoverzichtBerichtenEvenementenMaakEenPaginaVindIkLeukReagerenDelenFotos