Expertise VWE nr2 2013

20
2013 - 2 MARC HUISMAN IS AUTOBEDRIJF VAN HET JAAR VWE ontzorgt de voertuigbranche VWE Relatiemagazine EXPERTISE Garageformules zijn succesvol Alles over de aankomende kentekencard

description

De VWE expertise is weer uit. Lees de laatste nieuwtjes van VWE, en voor u interessante artikelen.

Transcript of Expertise VWE nr2 2013

Page 1: Expertise VWE nr2 2013

2013

- 2

MARC HUISMAN IS AUTOBEDRIJF VAN HET JAAR

V W E o n t z o r g t d e v o e r t u i g b r a n c h e V W E R e l a t i e m a g a z i n e

EXPERTISE

Garageformules zijn succesvol

Alles over de aankomende kentekencard

Page 2: Expertise VWE nr2 2013

VWE Expertise pagina 2

inbeeld

Bij welk event bent u VWE de afgelopen tijd tegen gekomen?

Ook in 2014 kunt u niet om VWE heen en zien wij u

graag weer op de verschillende beurzen en congressen.

Page 3: Expertise VWE nr2 2013

november 2013 pagina 3

12

04 10

14

Passievol ondernemen

@[email protected]://nl.linkedin.com/in/michelcorveleijn

Modernisering Tenaamstelling Voertuigen

Nieuwe klanten

VWE nieuws

Klant in bedrijf: Marc Huisman Autobedrijf

Nationaal Occasion Onderzoek

NOO statistieken

Uit de branche: Vakgarage

VWE nieuws

Exportstatistieken

Diensten en agenda

04

07

08

10

12

13

14

16

17

18

Inhoud

Wat betekent passie voor mij persoonlijk, waar sta ik ‘s ochtends voor op? Dat vraag ik mij wel eens af. Mijn passie vind ik onder andere terug in muziek, sport (schaatsen), gedreven en gepassioneerde mensen, samen dingen doen, dingen willen bereiken, maar ook in vrij­willigerswerk. Dat neem ik uiteraard ook mee in mijn werk bij VWE. Directeur zijn van een grote club als VWE met enthousiaste medewerkers, die zich op een vrije zaterdag inzetten voor de minder bedeelde kinderen uit de regio. Dat doet mij goed en geeft mij dan ook veel energie. Energie halen uit het werk is voor sommige ondernemers in deze sobere econo­mische tijden niet zo vanzelfsprekend. Maar de cijfers worden zo langzamerhand weer wat positiever. En op de verschillende events spreek ik veel ondernemers en raak ik geïnspireerd door wat hen drijft. Het ondernemen zit ze in het bloed en is hun lust en hun leven. Zij onder­nemen met passie. Een mooi voorbeeld is Marc Huisman Autobedrijf, in deze uitgave leest u alles over zijn drijfveer. Om te kunnen blijven ondernemen delen vele bedrijven hun ervaringen met elkaar en halen zij hun kennis op tijdens de vele workshops en kennissessies. Want bijblijven is in deze tijd van groot belang en geeft je weer energie!

De vele veranderingen volgen elkaar in snel tempo op. Zo moet u ook zeker op de hoogte zijn van de aankomende administratieve veranderingen in de branche. Zoals de overgang van het papieren kentekenbewijs naar de plastic kentekencard. Deze verandering heeft een grote impact op uw bedrijf, dit mag u niet onderschatten! VWE is er klaar voor om u bij te staan in deze tijden van verandering. De systemen, zoals het VWE Dienstenplatform, die uw adminis­tratieve processen ondersteunen, worden as we speak aangepast. Mijn advies aan u is om u hierover goed te laten informeren. VWE organiseert daarom speciale kennissessies bij u in de buurt. Zo zorgen we er samen voor dat u ook in 2014 door kunt gaan met waar u van houdt: passievol ondernemen.

Michel CorveleijnDirecteur VWE

Page 4: Expertise VWE nr2 2013

VWE Expertise pagina 4

MTV: Modernisering Tenaamstelling Voertuigen

De kentekencard komt eraan!

MTV

Page 5: Expertise VWE nr2 2013

november 2013 pagina 5

MTV: Modernisering Tenaamstelling Voertuigen

De kentekencard komt eraan!

Er komt een einde aan het aloude papieren kentekenbewijs. Wie na 1 januari 2014 een nieuwe of gebruikte auto te naam stelt, ontvangt van de RDW een plastic kentekenbewijs op creditcard­formaat. Ook voor de achterliggende administratieve processen brengt dat de nodige veranderingen met zich mee.

Na jaren van voorbereiding door de RDW is het op 1 januari 2014 zover; dan maakt het bekende tweedelige papieren kentekenbewijs plaats voor een plastic kentekencard. Alle belangrijke voertuig­gegevens zijn daarop af te lezen. Daarnaast is de kentekencard voorzien van een chip, waarop onder andere ook technische gegevens van de betreffende auto kunnen worden vastgelegd. Tegelijk met de invoering van de kentekencard neemt de RDW ook alle achter liggende processen op de schop, wat met name voor autobedrijven nogal wat voeten in de aarde heeft. Uitgangspunt is echter dat de gang van zaken rond de registratie van kentekens efficiënter en veiliger wordt.

Nieuwe card per post“Om te beginnen worden de kentekencards voortaan centraal bij de RDW aangemaakt. Daarmee komt er een einde aan de decentrale en risicovolle opslag van blanco kentekenbewijzen en aan de bevoorrading van instanties die deze uitgeven”, vertelt RDW­directeur Johan Hakkenberg. “Wie een nieuwe auto koopt, legitimeert zich en ontvangt van de dealer een formulier met het kentekennummer en de eerste helft van de tenaamstellingscode. Een of twee dagen later ontvangt de nieuwe eigenaar zijn kenteken­card per post, samen met de tweede helft van de tenaam­ stellingscode. Bij een eventuele tussentijdse controle is online te zien dat de auto op naam staat. De volledige 9­cijferige tenaam­stellingscode moet de eigenaar overigens goed bewaren, aan ge­zien deze nodig is om de auto te kunnen verkopen.”

Verkoop occasionNet als in de huidige situatie moet een koper van een occasion zich vanaf 1 januari volgend jaar bij het autobedrijf legitimeren. Als de auto wordt gekocht bij een bedrijf met de bevoegdheid Tenaam­stellen Voertuigbedrijf (TV), dan kan het voertuig ter plekke worden overgeschreven. Na het afhandelen van de financiën, ontvangt de koper vervolgens de eerste helft van de tenaamstellingscode. “Heeft het bedrijf geen TV, dan kan het overschrijven plaatsvinden bij de balies van PostNL”, vervolgt Johan Hakkenberg. “Ook nu ontvangt de nieuwe eigenaar per post de kentekencard van zijn auto, plus de tweede helft van de tenaamstellingscode.”

Inruilen of inkopenKlanten die vanaf begin volgend jaar hun auto willen inruilen – of verkopen – bij een dealer of universeel autobedrijf, zullen in de meeste gevallen nog niet beschikken over een kentekencard. In dit geval krijgt de klant een vrijwaringsbewijs, waarna het betreffende autobedrijf de auto via de procedure Online Registratie Bedrijfsvoor­raad (ORB) kan toevoegen aan de eigen bedrijfsvoorraad. Pas bij verkoop aan een volgende eigenaar wordt voor deze auto volgens de eerder beschreven procedure een kentekencard aangemaakt.

Page 6: Expertise VWE nr2 2013

VWE Expertise pagina 6

Nuttige linksKijk voor meer informatie en duidelijke filmpjes over de nieuwe kentekencard op rdw.nl/kentekenprocessen of scan onderstaand QR­code 1.

Of kijk voor meer informatie op deel­gebieden op vwe.nl/mtv of scan onderstaande QR­code 2.

MTV

“Bij een auto waarvan de eigenaar al wel een kentekencard heeft, wordt de auto op dezelfde manier toegevoegd aan de bedrijfsvoorraad. Bij inruil wordt de kentekencard doorgeknipt en krijgt de oude eigenaar een vrijwaringsbewijs. Zolang de auto nog niet is verkocht, hoeft het autobedrijf geen nieuwe kentekencard aan te vragen. In voorkomende gevallen kan het echter wel handig zijn om een kentekencard bij de auto te hebben, bijvoorbeeld bij verkoop naar het buitenland”, aldus Hakkenberg.

Voor exporteursWie in Nederland een auto koopt met de bedoeling om deze naar het buitenland te exporteren, krijgt vanaf 1 januari 2014 met nog meer wijzigingen te maken. Een buitenlandse koper heeft de kentekencard nodig om zijn auto in het thuisland te kunnen registreren. Het is dus van belang dat de verkopende partij zorgt dat er op tijd een kentekencard bij het exportvoertuig is. Hakkenberg: “De koper kan met de kentekencard, tenaamstellingscode én de beide kentekenplaten naar een bevoegde exportdienstverlener, zoals VWE gaan. Daar wordt een hoekje van de oude kentekencard afgeknipt. Ook ontvangt de nieuwe eigenaar een vrijwaringsbewijs en een nieuw model kentekenbewijs deel 2. Met de kentekencard met afgeknipt hoekje, het nieuwe deel 2 en het huidige kenteken in zwarte letters op witte plaat kan hij rijdend naar het land van bestemming. We zijn ervan overtuigd dat we met deze nieuwe werkwijze de registratie van kentekens efficiënter hebben ingericht, daarbij is de kentekencard als digitale informatiedrager ook veel meer van deze tijd.”

VWE past processen aanVoor autobedrijven is het van belang om de dienstverlening na invoering van de kentekencard probleemloos te kunnen voortzetten. Daarom wordt binnen VWE met man en macht gewerkt om de systemen die de administratieve processen ondersteunen tijdig aan te passen. “We zijn met name bezig om ons Dienstenplatform en het berichtenverkeer met de RDW aan te passen. Ook worden de systemen op onze Servicepunten klaargestoomd voor de veranderingen”, vertelt Eric Gouw, die als projectmanager betrokken is bij het project Modernisering Tenaamstelling Voertuigen. “Verder zorgen we ervoor dat de afhandeling van de benodigde formulieren probleemloos verloopt. Daarnaast is het zaak dat de nieuwe procedures bij alle belanghebbenden volledig duidelijk zijn, dus bijvoorbeeld ook op de Automarkt in Beverwijk. Daarom staat er onder andere een zestal kennissessies gepland om onze klanten in het hele land persoonlijk te informeren.” Ook op het gebied van tellerstanden­ registratie verandert er nogal wat. U leest hier meer over op pagina 16.

1.

2.

Page 7: Expertise VWE nr2 2013

mei 2013 pagina 7

nieuwe klanten

‘Ik koos bewust voor VWE omdat dit een volwassen

partij is met een passend aanbod voor elk bedrijf.

Het bezoek van Johanna heeft dat nog eens

bevestigd. Daarnaast bleek ze over kennis te

beschikken die mij nog geld bespaarde ook,

naast de kosten die ik al bespaarde door over

te stappen. Op elke vraag kregen we keurig

uitleg en tips en tricks. Toen we de knoop hadden

doorgehakt, zette Johanna zich persoonlijk in

om al mijn medewerkers met VWE te laten

werken. Die persoonlijke betrokkenheid

en vakkennis durf ik uniek te noemen.

VWE bewijst dat kwaliteit echt niet meer hoeft

te kosten.’

‘Adverteren is erg eenvoudig via VWE Adver­tentiemanager: één keer gegevens invoeren en de advertentie staat op alle belangrijke sites.’

‘VWE speelt handig in op de huidige mobiele markt. Bijvoorbeeld met imoby, de advertentiewebsite voor de mobiele telefoon.’

Maarten Hoefnagels, eigenaar, inkoop en verkoop Maarten Hoefnagels Auto’s, koos voor VWE in juli 2013

Werner Krispin, DGA van Garage Autoweerd, koos voor VWE in juni 2013

Martin van der Zwaard, vestigingsmanager bij Autohuis Capelle, koos voor VWE in april 2013

Marco Verheij, eigenaar van Auto’s Bij Verheij, koos voor VWE in juli 2013

Sebastiaan Oudshoorn, eigenaar van Handelshuis Oudshoorn, koos voor VWE in juli 2013.

‘Het kant en klare concept van VWE is duidelijk, effectief en eenvoudig om mee te werken. Ik hoef maar één keer gege­vens in te voeren, waarna de auto’s op meerdere sites worden geadverteerd. Voorheen maakte ik vijf of zes handmatige advertenties. Het kostenverschil was voor mij ook enorm: ik bespaar nu per maand minimaal 800 euro aan advertising. En dan heb ik het nog niet eens over de tijdwinst!’

‘De goede berichten die ik

bij mijn vorige werkgevers

had gehoord, zijn door VWE

bevestigd: het advertentie­

beheer werkt geweldig en

is voor mij tijd­ en kosten­

besparend. Daarnaast kan

ik mijn klanten via VWE

een offerte aanbieden

voor een erg voordelige

autoverzekering. Veel

klanten maken daar graag

gebruik van. En omdat ik

de afgelopen twee

maanden de meeste

offertes heb aangevraagd,

heb ik een waardecheque

van Weekendjeweg.nl

gewonnen!’

Page 8: Expertise VWE nr2 2013

VWE Expertise pagina 8

VWEnieuws

VWE en het Duitse bedrijf DAT hebben in april 2013 een samenwerking aangekondigd op het gebied van calculatiesystemen. Afgelopen maanden hebben beide bedrijven hard gewerkt om de eerste producten klaar te maken voor de Nederlandse markt. Een van de eerste producten is SilverDAT CalculatePro. Hiermee maakt u complete schadeherstel­ en ROB­ calculaties op basis van de informatie van de fabrikant ontsloten via het Nederlandse kenteken. Tezamen met de informatie van de fabrikant, op basis van het chassisnummer, wordt altijd het juiste voertuig geïdentificeerd. SilverDAT CalculatePro is bedoeld voor schadeherstelbedrijven, autobedrijven, dealers, expertisebureaus en verzekeringsmaatschappijen.

VWE introduceert binnenkort een nieuw product waarmee u inzicht krijgt in uw APK marktaandeel. Momenteel lopen er hier­voor pilots bij verschillende autobedrijven. VWE productmanager Marc van der Elst: “We kunnen hiermee nauwkeurig aangeven hoe de APK­markt er op lokaal niveau uitziet en hoe een auto­ bedrijf daarin presteert. We combineren daarvoor ondermeer informatie van alle keuringen die in een regio worden uitgevoerd met de keuringen die bij een autobedrijf worden gedaan. Met data van alle APK­vervaldatums daarbij krijg je een helder inzicht in de verwachtingen voor de komende tijd. Loopt het aandeel terug? Dan is het zaak om meer grip op de markt te krijgen. Veel bedrijven werken op hun gevoel; veel minder op de cijfers. Ze weten wel hoe het gaat, maar vaak niet hoe de markt zich ontwikkelt. Het gaat er om dat ze weten waar hun klanten zitten en waar hun kansen liggen. We richten ons daarbij vooral op de kleinere bedrijven. In tegenstelling tot de meeste dealers krijgen die hun informatie immers niet van een importeur aangedragen.” Interesse? Schrijf u alvast in via vwe.nl/nieuw en u hoort als eerste wanneer het product live staat.

Kennissessies MTV

Meld u nu aan om de nieuwe manier van calculeren te ervaren via de proefversie van SilverDAT CalculatePro op vwe.nl/dat

SilverDAT CalculatePro maakt calculeren toegankelijk

Inzicht in uw APK marktaandeel

We begrijpen dat de naderende introductie van MTV (Modernisering Tenaamstelling Voertuig) veel impact heeft op uw bedrijfsprocessen. Ingrijpende veranderingen als deze gaan vaak gepaard met een stortvloed aan informatie. VWE organiseert daarom kennissessies om de grote hoeveelheid informatie voor u begrijpelijk en behapbaar te maken.

Wanneer Waar Gastheer/­vrouw19 november 2013 Van der Valk Hotel Eindhoven René van Oirschot21 november 2013 Van der Valk Hotel Zwolle Alex Everts26 november 2013 Van der Valk Hotel Akersloot Jeffrey Bek28 november 2013 Van der Valk Hotel Drachten Hans Oosterhuis10 december 2013 Van der Valk Hotel Amersfoort Johanna van Emst12 december 2013 Hotel Princeville Breda Kees Schalkwijk

Bent u op zoek naar houvast en ondersteuning? Meld u dan nu aan voor de sessie bij u in de buurt vwe.nl/mtv

KostenVWE­klanten: gratisGeen VWE­klant: €45,­ per persoon(max 2 personen per bedrijf )

DATA EN LOCATIES ONDER VOOR- BEHOUD. LET OP: ER ZIJN PER SESSIE MAAR EEN BEPERKT AANTAL PLAATSEN BESCHIKBAAR. VOL = VOL.

Page 9: Expertise VWE nr2 2013

november 2013 pagina 9

Op zaterdag 31 augustus organiseerde VWE de tweede editie van de VWE vrijwilligersdag. Tijdens deze zonnige dag beleefden maar liefst 130 kinderen, waarvan de ouders gebruik moeten maken van de Voedselbank, een prachtige middag. Zo konden zij zich vermaken op springkussens, een stormbaan, een ballenbak, spelletjescircuit en een heus kindertheater. Zo’n 35 medewer­kers van VWE zetten zich deze dag vrijwillig in, door onder andere te begeleiden bij attracties en spelletjes, te schminken, poffertjes te bakken en suikerspinnen te draaien. Maar niet alleen VWE en zijn medewerkers hebben zich ingezet; ook verschillende (regionale) bedrijven droegen dit jaar weer bij aan de vrijwilligersdag. Daarom bedanken we: • Loxam Power • De Echte Bakker Piet Kerssens • Illudee vormgeving • Multicopy Heerhugowaard • JT Bioscoop Heerhugowaard • De Echte Bakker Mol • Touringcarbedrijf van Diepen • Speelparadijs Ballorig Heerhugowaard • Intertoys Heerhugowaard • Attractieverhuur de Witte • Centraal Beheer Achmea • CarGarantie • Bovemij • Stichting Theatergroep Stoepjee • Comsenso • Tele’Train • Rotterdamse Mobiliteit Centrale

[ advertentie ]

Kijk voor meer informatie en foto’s van de vrijwilligersdag op www.vwe.nl/vrijwilligersdag

VWE­vrijwilligers zetten kinderen Voedselbank in het zonnetje

Page 10: Expertise VWE nr2 2013

VWE Expertise pagina 10

klant in bedrijf

VWE­klant Marc Huisman Autobedrijf uit Alphen aan den Rijn won op 1 oktober 2013 de BOVAG­verkiezing Autobedrijf van het Jaar. De uitreiking vond plaats tijdens het BOVAG Jaarcongres. Eigenaar Marc Huisman: “Iedere seconde van die uitreiking zal me voortaan bijblijven. Het is de kers op de taart, de beloning voor ons harde werken en onze bevlogenheid.”

Marc Huisman Autobedrijf scoorde in het juryrapport hoog op ondernemerschap. Huisman: “Ons concept heeft ervoor gezorgd dat we na 4 jaar al zo’n 350 auto’s per jaar verkopen. Een aantal waar veel bedrijven pas aan komen als ze veel langer bestaan.” Wat is het geheim van dit succes? “We zijn merkonafhankelijk en profileren ons als alternatief voor de merkdealer. Dit betekent dat we alle merken – nieuw en gebruikt – leveren én onderhouden. We konden niet meeliften op het imago van een fabrikant en geen gebruikmaken van kant­en­klare marketing, dus hebben we ons imago en marktconcept zelf vanaf nul opgebouwd. Ons bedrijf is onafhankelijk, maar heeft de uitstraling van een merkdealer. Dat geeft consumenten vertrouwen.”

Merkonafhankelijkheid bindt klantenHet merkonafhankelijke concept van Marc Huisman Autobedrijf werkt klantenbinding in de hand. “Als consumenten een nieuwe auto willen en voor een ander merk kiezen, gaan ze vaak naar een andere merkdealer. Omdat wij alle merken verkopen en onderhouden, blijven klanten sneller bij

“Iedere seconde van de uitreiking blijft me bij”

Merkonafhankelijk concept zorgt voor sterke klantenbinding

Marc Huisman is Autobedrijf van het Jaar

Page 11: Expertise VWE nr2 2013

november 2013 pagina 11

ons. Ook kunnen we hierdoor onafhankelijk en objectief advies geven. Klanten vertellen ons aan welke eisen hun nieuwe auto moet voldoen en wij koppelen hen met onze vakkennis aan de juiste auto.” Ook de werkplaats biedt service aan alle merken auto’s. “Dit is mogelijk dankzij de Monti­wetgeving. Sinds 2002 kunnen consumenten zelf bepalen waar ze hun auto een onderhoudsbeurt geven, zonder dat hierdoor de fabrieksgarantie vervalt. De fabrikant is verplicht alle technische informatie vrij te geven. Zonder deze regelgeving had ik ons merk­onafhankelijke concept nooit op de markt gebracht.”

Online verkoop begin van het succesVanaf de opening van Marc Huisman Autobedrijf liepen de zaken goed. “Dit kwam vooral door de online verkoop van occasions. De service­afdeling had meer opstarttijd nodig om goed te draaien. We hebben een professionele website gebouwd, die overzichtelijk is en een review­systeem heeft. Zo’n website trekt mensen uit heel Nederland. “Inmiddels heeft de website meer dan 300 reviews opgeleverd. We scoren hiermee gemiddeld een 8,8. Dat is natuurlijk mooie reclame.Daarnaast bieden we een haal­ en terugbrengservice: we halen een kapotte auto gratis op bij de klant en repareren hem in onze werkplaats. Zo overbrug je de afstand op een klantvriendelijke manier.”

Tevredenheid gegarandeerdDe klantbeleving is een ander belangrijk criterium waarop Marc Huisman Autobedrijf hoog scoort. “We zijn een middelgroot bedrijf met 9 werk­nemers. Dit zorgt voor korte lijnen met onze klanten en een persoonlijke benadering. Klanten zien bij elk bezoek aan ons bedrijf hetzelfde gezicht en dat schept een band.” Het autobedrijf meet de tevredenheid van haar klanten. “We maken natuurlijk wel eens fouten, maar we willen niet dat onze klanten daar de dupe van worden. Als klanten ergens ontevreden over zijn, kunnen ze dit via enquêteformulieren aangeven. We zullen deze klachten altijd oplossen, of de klant nu wel of geen gelijk heeft. Ook bellen we onze klanten na de aankoop van een auto of na een bezoek aan onze werkplaats: is alles goed gegaan? Zijn ze correct te woord gestaan? Klopt het factuurbedrag?”

Franchise­ambitieMarc Huisman heeft grootse plannen voor de toekomst. “Als de zaken zo goed blijven gaan, zullen we een franchiseconcept gaan opzetten.Met bedrijven door heel Nederland kunnen we onze klanten nog beter bedienen. Bovendien hoeven we dan minder beroep te doen op onze kostbare haal­ en terugbrengservice. Klanten kunnen dan direct terecht in een van onze werkplaatsen.”

Merkonafhankelijk concept zorgt voor sterke klantenbinding

Marc Huisman is Autobedrijf van het Jaar

Page 12: Expertise VWE nr2 2013

Nationaal Occasion Onderzoek

VWE werkte samen met Automobiel Management aan het tweede Nationaal Occasion Onderzoek. Experts uit de wereld van gebruikte auto’s hebben daarbij een belangrijke bijdrage geleverd. Tijdens een rondetafelbijeenkomst bespraken ze de voorlopige resultaten van het onderzoek. Belangrijk onderwerp tijdens de bijeenkomst bleek de gedaalde occasionverkoop.

Uit het Nationaal Occasion Onderzoek 2013 blijkt dat de verkoop van occasions in 2012 daalde met 6,4 procent, dat zijn 137 duizend auto’s. Toch blijft de occasion belangrijk voor de Nederlandse auto­markt: in de eerste helft van 2013 werden 1,98 miljoen occasions verkocht en slechts 212 duizend nieuwe auto’s.

Export daalt, import stijgtHet volume van occasions die worden geëxporteerd, blijft hoog. Toch dalen ook daar de cijfers, doordat er minder geschikte occasions beschikbaar komen. Tony Vrijsen van BCA Autoveiling Business Development: “Oudere auto’s doen het momenteel best goed in Nederland.” En Ferry Weijers, verantwoordelijk voor de occasionverkoop van Leaseplan, vertelt: “De import is gestegen, vooral met relatief jonge auto’s. Dat is fiscaal gedreven, het gaat vaak om dure auto’s. En veel auto’s hebben maar honderd

kilometer op de teller. Die zijn dus eigenlijk splinternieuw, maar worden wel als occasion geregistreerd.”

Samenstelling wagenpark verandertDe bedrijfsvoorraad aan occasions in Nederland daalde met 9 procent. En het onderzoek voorspelt dat het wagenpark over 3 jaar 2 procent kleiner zal zijn dan nu. Voorlopig blijft de export dus groter dan de import, vooral in het C­ en D­segment. Die zijn samen goed voor 57 procent van de export. Verder verwachten de onderzoekers dat de samenstelling van het wagenpark verandert, doordat er vooral auto’s met lage bijtelling worden verkocht. Een van de aanwezigen legt uit: “Vroeger kochten we veel verschillende auto’s in, tegenwoordig zijn het er veel van maar een paar modellen.” Download het gehele onderzoek via vwe.nl/noo

Experts buigen zich over Nationaal Occasion Onderzoek 2013

Occasion blijft belangrijk voor Nederlandse automarkt

VWE Expertise pagina 12

“Oudere auto’s doen het momenteel best goed in Nederland”

Bekijk deze en vele andere bevindingen

en statistieken in het Nationaal Occasion

Onderzoek 2013.

Page 13: Expertise VWE nr2 2013

VWEstatistieken

Nationaal Occasion Onderzoekstatistieken

#APK personenauto naar brandstofsoort

Bekijk deze en vele andere bevindingen

en statistieken in het Nationaal Occasion

Onderzoek 2013.

mei 2013 pagina 13

Bron: Nationaal Occasion Onderzoek 2013

download hier het Nationaal Occasion Onderzoek

BENZINE

DIESEL

LPG

ELEKTRICITEIT/HYBRIDE

ALCOHOL

CNG

OVERIG

TOTAAL

2012

2.397.973

549.875

90.083

8.716

127

533

3

3.047.310

2.335.938

520.711

81.035

11.837

556

840

2

2.950.919

2013

LPG

CNG

DIE

SE

LA

LCO

HO

L

OV

ER

IG

LPG

CNG

DIE

SE

LA

LCO

HO

L

OV

ER

IG LPG

CNG

DIE

SE

LA

LCO

HO

L

OV

ER

IG LPG

CNG

DIE

SE

LA

LCO

HO

L

OV

ER

IG

LPG

CNG

DIE

SE

LA

LCO

HO

L

OV

ER

IG

LPG

CNG

DIE

SE

LA

LCO

HO

L

OV

ER

IG

LPG

CNG

DIE

SE

LA

LCO

HO

L

OV

ER

IG

• Aantal APK­keuringen daalt laatste jaren.

• Meeste APK’s voor benzine­auto’s, echter daar ook daling afgelopen jaren.

• In 2013 sterkere daling aantal APK’s voor diesel en LPG.

• Opkomst nieuwe aandrijvingen (hybride/elektrisch, CNG, alcohol) bij keuringen.

GROEI 2013

­2,6%

­5,3%

­10,0%

35,8%

337,8%

57,6%

­33,3%

-3,2 %

GROEI

LPG

CNG

DIE

SE

LA

LCO

HO

L

OV

ER

IG

eerste helft van eerste helft van

Page 14: Expertise VWE nr2 2013

VWE Expertise pagina 14

export

“De dienstverlening van VWE is compleet en veelzijdig”

Leden van Stichting Vakgarage hebben voordeel van dienstverlening VWE

uit de branche

Page 15: Expertise VWE nr2 2013

november 2013 pagina 15

Binnen de Nederlandse autobranche is schaalvergroting aan de orde van de dag. Dat uit zich onder meer in een groeiend aantal garageformules. De in 1991 opgerichte Stichting Vakgarage is de oudste van al deze collectieven en nummer twee in de AUMACON Garageformule Top­40. De aangesloten bedrijven maken al sinds 2007 naar volle tevredenheid gebruik van de dienstverlening van VWE.

Behalve het oudste garageconcept van Nederland is Stichting Vakgarage ook de enige onafhankelijke garageformule in ons land, met zowel universele garagebedrijven als ex­merkdealers. Dat deze formule succesvol is, blijkt uit het feit dat de organisatie sinds de oprich­ting is gegroeid tot meer dan 200 leden. Daarmee is de rek er nog niet uit, want Vakgarage heeft de ambitie om de komende jaren door te groeien naar 300 leden.

InkoopvoordeelVrijwel alle aangesloten bedrijven maken dagelijks gebruik van verschillende diensten van VWE. Dat zijn onder meer de bekende RDW­dienstverlening, ondersteuning bij export en de VWE Advertentiemanager. “Door als stichting de inkoop van deze diensten centraal vanuit één punt te regelen, halen we voor onze leden een aanzienlijk inkoopvoordeel. Dat is ook een van de grootste plus­punten”, vertelt Christien den Uil, directeur van Stichting Vakgarage. “Onze leden zijn vrij om een eigen automotive provider te kiezen, maar ons streven is om alle Vakgarage­leden te laten samenwerken met VWE. Ruim 90 procent van onze leden doet dat ook daadwer­kelijk en die zijn daar zeer tevreden over. Op deze manier kunnen bedrijven profiteren van de gunstige condities die we met VWE zijn overeengekomen.”

Alles onder één dakDe aangesloten leden van Stichting Vakgarage ondervinden in hun dagelijkse werkzaamheden voordeel van het feit dat VWE als auto­motive provider een zeer veelzijdig en compleet palet aan diensten en producten aanbiedt. Deze ‘one stop shop’ gedachte is voor Christien den Uil een belangrijke voorwaarde voor de samenwerking met VWE: “Als grootste APK­aanbieder van Nederland hebben we er natuurlijk baat bij dat de administratieve afhandeling rond de APK zo efficiënt mogelijk is geregeld. VWE kent de praktijk bij autobe­drijven en denkt zo goed mogelijk met ons mee. Ook de mediamodule, VWE Advertentiemanager, voor het adverteren van occasions heeft nogal wat voordelen voor onze leden. Hiermee is het in de eerste plaats heel eenvoudig om de auto’s op alle bekende occasion­sites te plaatsen, maar onze leden kunnen ook direct bij elkaar in de occasionvoorraad kijken. Op die manier is het eenvoudig om in voorkomende gevallen onderling auto’s te verkopen of te ruilen, zodat elk bedrijf een evenwichtig aanbod heeft.”

Strategische partners “Voor ons is VWE meer dan alleen een leverancier, we zijn echt partners in business”, vervolgt Christien den Uil. “De relatie met VWE is al sinds 2007 bijzonder hecht. We maken bijvoorbeeld ook deel uit van een gebruikerspanel, waarin we gelegenheid krijgen om mee te denken over de diensten die VWE levert. Op die manier kan VWE de eigen dienstverlening beter afstemmen op het garagebedrijf en dus ook op onze leden. De dienstverlening is compleet en veelzijdig en met name op het gebied van marketing erg sterk. We hebben destijds ook niet voor niets VWE als strategische partner gekozen. We zochten naar de grootste partij, waarmee de meeste van onze leden al samenwerkten. We kwamen uit bij VWE en zijn nog altijd blij met onze keuze.”

AUMACON: Garageformules in de plusMinder APK­keuringen, veel minder nieuwe auto’s, achterblijvend rendement, maar meer vestigingen aangesloten bij een garage­formule. In de Garageformule Top­40 staan de snelle groeiers, waarvan Vakgarage er één is. Het aantal Vakgarages groeide dit jaar van 181 naar 206. En dat terwijl de teller in 2011 nog op 148 stond. Na een aantal magere jaren lijkt de Vakgarage­formule weer springlevend. Volgens Den Uil is de groei goed te verklaren: “Wij steken er heel veel energie in. Heel belangrijk is dat Vakgarage van de franchisenemers zelf is. Bij ons zijn de deelnemers dus de baas.”

Page 16: Expertise VWE nr2 2013

VWE Expertise pagina 16

VWEnieuws

Jaarlijks verkoopt XM Cars ongeveer achthonderd occasions, het grootste deel via internet. “We begonnen al snel met adverteren op internet”, vertelt Erik Rombach, mededirecteur van XM Cars. Sinds vijf jaar plaatst XM Cars de geadverteerde auto’s online via VWE Advertentiemanager. Een prettig systeem volgens Rombach: “Je kunt eenvoudig selecteren welke auto’s je op welke sites wilt plaatsen. Bovendien geeft de software van VWE inzicht in de stadagen van onze occasions en we kunnen via VWE auto’s vrijwaren en tenaamstellen. In onze werkplaats gebruiken we het programma ook nog voor het afmelden van APK­keuringen. Prettig om al die handelingen in één applicatie te kunnen uitvoeren.”

Zorgeloos een occasion verkopenDoor het Occasion Garant Plan (OGP) van VWE groeide de loyaliteit van klanten voor XM Cars. Rombach legt uit: “OGP is een reparatiekostenver­zekering die de loonkosten en duurste onderdelen dekt, zoals de motor en versnellingsbak. Daardoor komen kopers van tweedehands auto’s niet voor vervelende verrassingen te staan. Eerder nam ik nog weleens de reparatiekosten op me als een auto in de eerste weken na de verkoop haperde. Meestal was dat een flinke smak geld. Nu vergoedt het OGP die hoge reparatiekosten, zodat ik een goede service kan bieden.”

Vanaf 1 januari 2014 neemt de RDW de registratie van tellerstanden over van de stichting Nationale Auto Pas (NAP). Tellerstanden van personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen moeten vanaf die datum wettelijk verplicht (vaker) worden doorgegeven. Bovendien wordt tellerfraude dan ook strafbaar.

Wanneer moeten de tellerstanden worden doorgegeven? Dat is in de volgende gevallen verplicht:• Bij APK, opname in de bedrijfsvoorraad en bij tenaamstelling bij verkoop• Bij de inbouw van LPG­installaties, tachografen, alcoholsloten en taxiboordcomputers• Bij export en demontage/sloop• Bij werkplaatsbezoeken met een factuurbedrag vanaf 150 euro (incl. btw), waaronder reparaties, onderhoud,

bandenwissels, garantie­ en recallwerkzaamheden

Toezicht en sanctiesDoor de tellerstand vaker te registreren wordt sneller duidelijk of de stand ‘logisch’ of ‘onlogisch’ is of dat er over de reeks geregistreerde tellerstanden ‘geen oordeel’ gegeven kan worden (bijvoorbeeld bij import of als het om een 5­cijferige teller gaat). Daarmee wordt de mogelijkheid om te frauderen met de tellerstand aanzienlijk kleiner. De RDW gaat toezicht houden op de registratie van tellerstanden. Later dit jaar ontvangen alle erkenninghouders de jaarlijkse toezichtbeleidsbrief van de RDW. In deze brief wordt uitgebreide informatie over het toezicht en de mogelijke sancties bij overtredingen gegeven.

Meer informatie over de VWE­dienstverlening rondom OKR vind u op vwe.nl/okr.

XM Cars groeit dankzij adverteren op internetIn veel Nederlandse steden verdwijnen autobedrijven langzamerhand uit het lokale straatbeeld. Een uitzondering op de regel is XM Cars, dat sinds 2003 is gevestigd in het oude dorp van Zoetermeer. De succesformule bestaat uit de verkoop van occasions op internet.

Verplicht tellerstanden doorgeven

Page 17: Expertise VWE nr2 2013

mei 2013 pagina 17

AUTO EXPORT 2013

exportstatistieken

Net als in het voorgaande half jaar is de export ook de afgelopen zes maanden teruggelopen. De totale markt voor personenauto’s kromp in die periode van 146.001 naar 137.683 stuks; een daling van 5,7%. Dat cijfer past in de markt zoals we die nu kennen ­ de voorraden zijn aan het teruglopen net zoals de vraag. De export naar Polen trekt daarbij wel weer aan (met 19,6% blijft het exportland nummer 1) en ook Libië is geen hype gebleken. Want na de revolutie blijven daar veel Nederlandse personenauto’s naar toe gaan (met 12,1% op nummer 2).

Volkswagen, Opel en Toyota voeren daarin nog altijd de ranglijst aan, maar ze tonen neer­waartse cijfers. Opvallend is dat een drietal merken zich tegen de stroom van daling in bewegen: Mercedes­Benz (+9,7%); Fiat (+11,8%) en Kia (+21,1%). In het eerste geval is dat nog altijd te wijten aan de veranderende belastingmaatregelen voor auto’s van 25 jaar en ouder. We zien hier duidelijk dat de groep auto’s die de afgelopen jaren bij ons populair is geworden nu weer verdwijnt. Export van de Mercedes 190 bijvoorbeeld, steeg in de afgelopen periode van 463 naar 1.207 stuks. Bij Kia en Fiat gaat het om iets heel anders. Daar zien we dat juist veel jonge modellen geëx­porteerd zijn; auto’s van nog geen jaar oud. Daarbij gaat het waarschijnlijk om grote

partijen die in één keer worden verhandeld.Verhoudingsgewijs is er ook een behoorlijke groei waarneembaar bij kleine nichemerken: MG, Austin­Healey, Lamborghini en GMC bijvoorbeeld. Als je naar de MG’s kijkt zie je dat die vooral naar de landen om ons heen verdwijnen: Frankrijk, België, Duitsland. Dat zijn allemaal liefhebbersauto’s; zeker voor bijzondere oldtimers geldt dat de markt vrij internationaal is.

Op de exportmarkt van bedrijfsauto’s zien we een vergelijkbare daling. Dat ligt vooral aan de vraag vanuit het buitenland en aan importmaatregelen. De markt heeft immers geen last van BPM­teruggaaf of andere wets­wijzigingen. Van marktleider Volkswagen daalde het aantal van 7.706 naar 7.036 stuks (­8,7%); voor zowel Peugeot als Citroën gold zelfs een daling van zo’n 14%. Alleen Toyota blijft stabiel in deze markt. De enige groei komt bij kleine spelers vandaan: Seat (van 271 naar 284 stuks; +4,8%) en Chevrolet (van 74 naar 128 stuks; +73%). En al is de afzet naar de Oekraïne gedaald wegens importbeper­kende maatregelen, het blijft met voor­sprong de grootste exportmarkt. Ook de uitvoer naar Egypte is inmiddels weer voor­zichtig opgepakt. Ook de uitvoer naar Egypte is inmiddels weer voorzichtig opgepakt: de afgelopen zes maanden zijn er 25 keer meer auto’s geëxporteerd dan het vorige half jaar.

Tegen de stroom van de exportdaling in

VolkswagenMercedes­Benz

RenaultFordOpel

PeugeotFiat

CitroënToyota

Hyundai

bedrijfsauto’s per merk apr­sep 2013

export­top­10

23,5%

15,1%

10,6%

9,0%

8,1%

5,0%

4,5%

3,8%

3,5%

3,3%

VolkswagenOpel

ToyotaMercedes­Benz

Renault Peugeot

AudiFord

BMW Nissan

personenauto’s per merk apr­sep 2013

export­top­10

11,8%

10,3%

7,5%

6,8%

6,8%

6,0%

5,3%

5,3%

4,6%

4,1%

PolenLibië

LitouwenBelgië

DuitslandRoemenië

GeorgiëBenin

NigeriaFrankrijk

personenauto’s per land apr­sep 2013

export­top­10

19,6%

12,1%

8,0%

7,1%

6,7%

4,0%

3,1%

2,9%

2,9%

2,3%

AUTO

EXP

ORT

201

3

Page 18: Expertise VWE nr2 2013

VWE Expertise pagina 18

VWE Expertise is een uitgave van VWE voertuiginformatie en ­documentatie en verschijnt twee keer per jaar. W.M. Dudokweg 37, 1703 DA HeerhugowaardTel.: (088) 893 7001 u Fax: (088) 893 7007www.vwe.nl u [email protected]

Eindredactie: Linda Groot, Lisa Klaver Thijno KramerRealisatie: Sabel Communicatie www.sabelcommunicatie.nlAdvertenties: Sabel Communicatie (088) 227 22 80 www.sabelcommunicatie.nl

Fotografie: Marco Peters, Dreamstime, VWE e.a. Illustratie: Illudée, LimmenDruk: Control Media, Wildert, BelgiëOplage: 25.050 stuks

Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van VWE gepubliceerd worden.

agenda &

diensten

Kennissessies 2013 MTV

19 november 2013 Van der Valk Hotel Eindhoven René van Oirschot

21 november 2013 Van der Valk Hotel Zwolle Alex Everts

26 november 2013 Van der Valk Hotel Akersloot Jeffrey Bek

28 november 2013 Van der Valk Hotel Drachten Hans Oosterhuis

10 december 2013 Van der Valk Hotel Amersfoort Johanna van Emst

12 december 2013 Hotel Princeville Breda Kees Schalkwijk

DATA EN LOCATIES ONDER VOORBEHOUD. VRAAG UW ACCOUNTMANAGER VOOR NADERE INFORMATIE. LET OP: BEPERKT AANTAL PLAATSEN BESCHIKBAAR.

APK2DAY12 november 2013Expo Houten

Driving Business Aftermarket14 november 2013Kasteel de Vanenburg te Putten

EVENTSWaarbij VWE is vertegenwoordigd als sponsor of partner. Ga naar www.vwe.nl/evenementen voor meer informatie en inschrijven.Ag

enda

Colo

fon

Export• Online Registratie Export Handelaren

(OREH)• Export Dienstverlening Derden• Online BPM­Teruggaaf service• BPM calculator• BPM­overnameservice• Verklaring typegoedkeuringsgegevens• Groene kaart• EAD­douanedocument (Sagitta)• Duitse registraties (Fahrzeugbrief )• Milieusticker (Duitsland)

Verzekeringen• Groene kaart• Car Assistance• Occasion Garant Plan• AutoPolisDeal

Handel en verkoop• VWE Advertentiemanager• Taxeren voertuig• Taxeren bedrijfsvoorraad• ORB, Tenaamstellen voertuig• Stadageninformatie• Versnelde Kenteken Registratie• Kenteken Registratie Beheer

Voertuiginformatie• Statistieken occasions • Statistieken APK• VWE Trendweb• Voertuiggegevens • Voorraadmonitor

Werkplaats• APK afmelden• APK statistieken• Onderhoud­, reparatie en servicesysteem• ORAD• BOVAG onderhoudsbeurt• Inbouw tachograaf afmelden• Inbouw LPG­installatie afmelden• NAWeX­adressenbeheer• Sms uw klant• ROB­Net• SilverDAT CalculatePro

Import• BPM­aangifteformulier

Hoofdkantoor: Heerhugowaard (ma­za).

Servicepunten: Automarkt Beverwijk (di), BCA Autoveiling Barneveld (ma­vr), Hoogeveen (ma­za), Nieuwegein (ma­vr), Niebert (alleen via telefonische afspraak),

Erp (ma­vr), Roosendaal (ma­vr), Schiedam (ma­vr), Uden (ma­vr), Brussel (ma­vr), Antwerpen (zo), 50 GWK Travelex kantoren (ma­za).

Onl

ine

dien

sten

van

VW

EKa

ntor

en

InformatieVoor meer informatie en een volledig overzicht van onze diensten en service punten gaat u naar www.vwe.nl of neemt u contact op met ons Klant Contact Center via (088) 893 7001. Klant worden? Ga naar www.vwe.nl/klantworden.

Page 19: Expertise VWE nr2 2013

november 2013 pagina 19

Met AutotelexPRO© heeft u het meest actuele en complete taxatiepakket van Nederland.

Jansbuitensingel 206811 AD ArnhemPostbus 12556801 BG Arnhem

T +31 (0)26 37 000 [email protected]

Uw voordelen op een rijtje:

• Waardebepaling voor personenauto’s, bedrijfswagens en motoren• Import/export werkwijze geaccepteerd door de belastingdienst

• Een gestructureerd occasionbeleid• Alles in één systeem

Meer weten? Bel of mail ons, we helpen u graag.

AutotelexPRO© Hét online taxatiepakket

Autotelex-VWE-advertentie.indd 1 16-04-2012 10:56:48

Page 20: Expertise VWE nr2 2013

VWE Expertise pagina 20

Verdien uw garagepolis terug met onze autoverzekeringen voor uw klanten: twee A-merken in een deal!

Centraal Beheer Achmeadé Automotive verzekeraar

Bel ‘Even Apeldoorn’ (055) 579 83 59of ga naar www.centraalbeheer.nl