exclusief voor u

Click here to load reader

 • date post

  09-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  227
 • download

  4

Embed Size (px)

description

Samen sportenVoedingBiologisch of niet?Ik neem je meestress, Hoe ga je ermee omRuth Jacott, Interview

Transcript of exclusief voor u

 • Nr 4 | 2010 Adviesprijs 4,95

  Samen sporten

  VoedingVoedingBiologisch of niet?

  Ik neem je mee

  Hoe ga je ermee om Stress

  Ruth Jacott Interview

  VES Binnenwerk.indd 60 12/8/10 Week 50 8:06 PM

 • Omslag_Binnen_Exclusief_03:Opmaak 1 23-02-2010 11:08 Pagina 60

  VES Binnenwerk.indd 60 12/8/10 Week 50 8:09 PM

 • SamenSporten?Ik neem je mee

  Kom SAMEN sporten bij een exclusief VES sportcentrum en ervaar het verschil.

  Alleen met deze kaart kunt u als nieuwe bezoeker(s) van een VES sportcentrum

  2 weken GRATIS sporten. Check www.ves.nl, vraag naar de actievoorwaarden en

  maak een afspraak. Deze actie is geldig tot 1 maart 2011.

  Helaas iemand was u voor... maar niet getreurd,

  kijk op ves.nl voor de dichtsbijzijnde sportcentrum bij u in de buurt

  en doe alsnog mee met deze super actie!

  pagina voor in het magazine.indd 1 30-08-2010 13:07:59VES Binnenwerk.indd 3 9/28/10 Week 40 10:08 AM

 • Een gezonde lifestyle is belangrijk voor u. Maar een drukke agenda heeft soms impact op uw goede voornemens. Gun uzelf daarom meer fl exibiliteit in uw trainings schema. Met een fi tnesstoestel thuis traint u wanneer het u uitkomt en is een perfecte aanvul ling op uw clublidmaatschap.

  Life Fitness biedt naast een breed assortiment professionele toestellen ook ruime keuze aan kwaliteitstoestellen voor thuis. Bijvoorbeeld cardioapparatuur zoals cross-trainers, loopbanden, fi etsen en ook diverse homegyms voor krachttraining.

  LIFE FITNESS: CLUB EXPERIENCE AT HOME

  Bel vandaag nog voor meer informatie, telefoon 0180 64 66 66 of bezoek www.lifefi tness.com

  LF_adv. VES okt_A4.indd 1 13-09-10 10:34VES Binnenwerk.indd 4 9/28/10 Week 40 9:45 AM

 • Een gezonde lifestyle is belangrijk voor u. Maar een drukke agenda heeft soms impact op uw goede voornemens. Gun uzelf daarom meer fl exibiliteit in uw trainings schema. Met een fi tnesstoestel thuis traint u wanneer het u uitkomt en is een perfecte aanvul ling op uw clublidmaatschap.

  Life Fitness biedt naast een breed assortiment professionele toestellen ook ruime keuze aan kwaliteitstoestellen voor thuis. Bijvoorbeeld cardioapparatuur zoals cross-trainers, loopbanden, fi etsen en ook diverse homegyms voor krachttraining.

  LIFE FITNESS: CLUB EXPERIENCE AT HOME

  Bel vandaag nog voor meer informatie, telefoon 0180 64 66 66 of bezoek www.lifefi tness.com

  LF_adv. VES okt_A4.indd 1 13-09-10 10:34

  VOORWOORD 5

  Hoe viert u een jaar lang vakantie?E

  XC

  LU

  SI

  EF

  Nederlandse toeristen zijn echte wereldreizigers. Nederlanders kom je overal tegen. Nederlanders reizen meer en verder dan onze mede Europeanen. Er zijn mensen die van vakantie tot vakantie leven. Zij vertellen dat ze tijdens hun vakantie pas echt tot leven komen, pas echt kunnen genieten. Het meest populaire gespreksonderwerp tijdens de vakantie blijkt dan ook vakantie. Waarom hebben wij als individu, wij Nederlanders, zo de behoefte om vakantie te vieren?

  Het antwoord, of liever, de antwoorden hierop lijken voor de hand liggend. Reizen ontspant, stimu-leert en inspireert. De omgeving, mensen, kleuren en geuren zijn anders dan thuis en op uw werk.Op vakantie komt u nieuwe mensen tegen, voert u andere gesprekken meestal buiten de beperkte straal waarin uw leven zich normaliter afspeelt. Een vakantie zorgt, mits goed voorbereid, voor stressreductie. De gesprekken tijdens de vakantie leiden vaak tot veranderingen in het dagelijks leven. Zo blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders een verandering toepast op het gebied van gezondheid. Ook hobbys en vrijetijdsbestedingen, vriendschappen en zelfs carrire en werk krijgen een nieuwe impuls na de vakantie. Wanneer u na uw vakantie in de hectiek van alledag, terugdenkt aan alles wat u zag, beleefde en proefde tijdens uw vakantie komen er stoffen in uw hersenen vrij die het geluksgevoel terughalen. Vanuit psychologisch oogpunt zijn er dus diverse redenen voor het op vakantie gaan.

  Maar hoe houden wij deze positieve en ontspannende effecten na een vakantie langer vast dan een paar dagen? Hoe vieren wij een jaar lang vakantie? Het antwoord hierop is door te (blijven) sporten. Het is een wetenschappelijk bewezen feit dat sporten helpt bij een positieve kijk op het leven. De meeste positieve effecten van vakantie voelt u namelijk ook tijdens het sporten. Door te sporten ontspant u. Door samen met andere leden te sporten wordt u gestimuleerd, genspireerd. U komt nieuwe mensen tegen, voert andere gesprekken. Door te sporten komen er stoffen vrij die zorgen voor een geluksgevoel.

  Door het hele jaar door te blijven sporten, houdt u de positieve gevoelens van een vakantie langer vast. Bijkomend voordeel van regelmatig bewegen is het voorkomen van de vrijetijdsziekte van tegenwoordig. Ziek worden als je tot rust komt is een bekend verschijnsel. De oorzaak zit waar-schijnlijk in de invloed van stress op het afweersysteem. Acute stress wakkert de afweer aan en onderdrukt ziekte. Tot er rust komt en het afweersysteem ziekmakers niet meer kan tegenhouden.Waarom alleen ontspannen tijdens uw vakantie? U hoeft niet langer of vaker op vakantie om u relaxed en lekkerder in uw vel te voelen. Blijf bewegen het hele jaar door. Vier het leven niet alleen tijdens uw vakantie! Uw VES centrum is het hele jaar door geopend!

  Voor u ligt alweer de vierde editie van het magazine Exclusief. Over de Exclusief zijn we zeer tevreden en het magazine wordt steeds breder gedragen. Mijn dank spreek ik dan ook uit naar de partners, adverteerders en belangrijkste leveranciers uit onze branche die het magazine heb-ben omarmd. In dit nummer weer veel nieuwe interviews en interessante artikelen. Ruth Jacott in voorbereiding op haar Simply the best tour, een medisch verhaal van professor Utrecht over chronische stress en Olga Commandeur vertelt over haar leven in het teken van sport en beweging. Verder veel aandacht voor lifestyle en trends.

  Ik wens u veel leesplezier.

  Piet Willemsen

  Voorwoord

  Voorzitter Vereniging Exclusieve Sportcentra

  VES Binnenwerk.indd 5 9/28/10 Week 40 9:45 AM

 • 6 INHOUD

  E X C L U S I E FInhoud

  Ruth Jacott Elk optreden is pure topsport

  Fashion

  Hoeveel slaap heeft een mens nodig?

  Trend en Techno

  VES Row Challenge!Roeien je vaart er wel bij!

  8

  12

  14

  16

  18

  20

  23

  24

  26

  28

  30

  34

  36

  41

  Chronische stress funest voor de gezondheid

  Trends & Beauty

  Ski amadLive is het in Oostenrijks grootste skigebied nog veel mooier

  Stena LineDe nieuwe Superferrys

  Life Fitness Journey:de reis die iedereen wil maken

  Weet wat je eetWie kent ze niet, de termen macro-biotisch, onbespoten, reform, biolo-gisch, biologisch-dynamisch. Zijn deze producten echt gezond(er)?

  Sporten geeft mij enorm veel energie en levenslustLinda van der Linden staat weer volop in het leven na herseninfarct.

  Tandje extra met Power Yoga!

  Spinning ExperienceInschrijven gestart!

  ColofonDit is een uitgave van de Vereniging Exclusieve Sportcentra.

  Uitgever QliQ by OMNIProductie QliQ-ConceptsEindredactie Liesbeth BravenboerRedactie Harry MulderVormgeving QliQ-Design

  Informatie Dennis van Meel Jacqueline Jonkhart Vestigingsadres QliQ by OMNI Van Vollenhovenstraat 27 3016 BG Rotterdam Tel: 010-2250917 E-mail: [email protected]

  Fotografie cover Govert de Roos

  8 14 28

  VES Binnenwerk.indd 6 9/28/10 Week 40 9:46 AM

 • INHOUD 7

  Travel & Wellness

  Moddergezond voor lijf en leden, voor lichaam en geest

  Olga Commandeureen leven in het teken van sport en beweging

  Ga goed voorbereid op wintersportVoorkom vervelende blessures en verrasingen

  Gezondheid, ons kostbaarste bezit!Meer bewegen is een must voor lichaam en geest

  Partners

  Trends & Media

  Ves vestigingen

  Column Corinne van Acht

  42

  44

  46

  49

  50

  53

  55

  56

  58

  20 30 46

  44

  50VES Binnenwerk.indd 7 9/28/10 Week 40 9:47 AM

 • 8 Ruth Jacott

  VES Binnenwerk.indd 8 9/28/10 Week 40 9:47 AM

 • Ruth Jacott 9

  Voordat ik aan een theatershow begin moet ik echt in topvorm zijn, want elke avond optreden is pure topsport. Voor mijn nieuwe one-women-theatershow Simply the best waarmee ik be-gin 2011 het land in ga, ben ik nu al in training. Alles moet strak zijn en ook mijn conditie moet perfect zijn, want anders sta ik op het toneel naar adem te snakken. Mijn publiek verwacht een topprestatie van mij, en dat houdt in dat ik 3 tot 4 keer per week enkele maanden lang in de sportschool mij in het zweet moet werken. Maar ik vind dat heerlijk, het is verslavend en mijn lijf vraagt er om dat ik intensief sport en elke keer mijn pijngrens opzoek.

  Ruth Jacott is n van onze meest gewaardeerde zangeressen en entertainers met een enorme schare trouwe maar kritische fans. De theatershows van Ruth Jacott kunnen worden gerekend tot het allerbeste wat ooit door een Nederlandse artiest op de planken is gebracht. Met haar laatste spectaculaire show, naar het gelijknamige album Passie, werd het publiek overdonderd door een swingende Ruth Jacott die het begrip `tropische sferen een nieuwe dimensie gaf. Pers en publiek waren razend enthousiast en opnieuw bewees Ruth een artiest van internationale allure te zijn.Ruth Jacott is van vele markten thuis en na de groots opgezette theatershow met 8-koppige band, backingvocals en dansers zit zij nu midden in de voorbereiding voor een nieuw, kleinschaliger project `Simply the Best`. Ruth Jacott: in een avondvullende, theatrale one-woman-show breng ik een hommage aan mijn helden: de vrou-welijke iconen van de soulmuziek zoals Tina Turner, Diana Ross, Billie Holiday, Aretha Franklin en Beyonc. Sterke zwarte vrouwen waar ik een enorme bewondering voor heb. Ik vertel aan de hand van mijn eigen ervaringen wat deze vrouwen voor mij betekenen.De kleine Ruth was zeven jaar toen ze op tv een optreden zag van Diana Ross en The Supremes. `Ik zag voor het eerst 3 prachtige zwarte vrouwen in een waanzinnige show en ik wist t direct dat wil ik ook! Ik was vooral fan van Diana Ross. En nu ik in mijn nieuwe the-atershow haar eer als n van mijn heldinnen is de cirkel rond. Ruth Jacott (1960) verhuist op negenjarige leeftijd met haar familie van Suriname naar Nederland. Op 17-jarige leeftijd doet ze mee aan een talentenjacht waaraan ze veel aanbiedingen overhoudt en begint haar loopbaan bij The Vips en orkesten als The Skymasters, het VARA-Dansorkest en het Metropole Orkest. Ze stopt met haar

  studie aan het Hilversumse conservatorium. In 1988 wint Jacott het Knokke Festival in Belgi, samen met Lisa Boray en Mariette Tromp. Na dit succes krijgt ze veel werk in de musicalwereld: ze schittert in belangrijke rollen in Nederlandse producties Cats en A Night At The Cotton Club. Met de Duitstalige versie van Cats speelt ze ook in Duitsland en Zwitserland. Haar grote doorbraak komt als ze In 1993 Nederland vertegenwoordigt op het Eurovisiesongfestival in Ierland. Met een onvergetelijk optreden met het lied Vrede is haar naam definitief gevestigd.

  TopavondHoewel het lijkt alsof het haar allemaal makkelijk afgaat, heeft Ruth Jacott keihard moeten werken om haar huidige succes te bewerk-stelligen en vast te houden. Samen met mijn partner Humphrey Campbell produceer ik mijn eigen theatershows en loop dus ook het financile risico. Dat ligt een behoorlijke druk op onze schouders.

  Sporten werkt verslavend

  Ruth Jacott Elk optreden is pure topsport

  VES Binnenwerk.indd 9 9/28/10 Week 40 9:47 AM

 • 10 Ruth Jacott

  Gelukkig zijn onze optredens bijna altijd uitverkocht maar wij besparen kosten nog moeite om een perfecte show neer te zetten. Het zou veel eenvoudiger zijn om met een muziekband het schnab-belcircuit in te stappen, want zo kan ik het meest verdienen, zonder enig risico. Maar dat is niet mijn ding. Ik vind het prachtig om in de theaters professionele shows neer te zetten met de beste musici en dansers om mijn publiek een topavond te bezorgen.

  DisciplineDe discipline die Ruth heeft op het professionele vlak heeft ze ook voor het sporten, ook als ik niet op tournee ben, sport ik regelmatig maar in de aanloop naar de start van een nieuwe theatertour doe ik er een schepje bovenop. Ik vind het heerlijk om mij af te beulen in de sportschool. Het werkt voor mij zelfs verslavend, mijn lichaam vraagt er om. Ik begin altijd met ruim een uur cardiotraining en daarna ga ik de apparaten in. Heerlijk is dat en na afl oop van een training voel ik me altijd fantastisch. Sporten is gewoon een belangrijk onderdeel van mijn leven. Het helpt bovendien om een topprestatie neer te zetten voor mijn fans. Ik straal ook meer als ik in topvorm ben op het podium, zo wordt mij door mijn fans verteld. En omdat ik alles geef tijdens mijn shows moet ik in topconditie zijn.Ruth Jacott is een perfectionist en wil elke avond haar publiek het beste geven dat in haar zit. En dat houdt in dat ik mijn lichaam in perfecte conditie moet houden door fanatiek te sporten, vertelt Ruth, En dat doe ik al jaren in mijn vaste sportschool, PK Sport in Vinkenveen. Ik kan hier lekker mijn ding doen en ik woon hier vlak in de buurt. Als enige in mijn familie heb ik aanleg om dik te worden dus sporten is echt pure noodzaak om lekker strak te blijven. Ik moet mij op het toneel zelfverzekerd voelen en een goede conditie hebben want mijn fans zitten niet te wachten op een Ruth die op het toneel naar adem snakt en uit haar kleding barst.

  Als in februari 2011 de premire plaatsvindt van haar nieuwe show Simply the Best kan haar grote schare fans er van verzekerd zijn een Ruth Jacott in absolute topvorm te zien. En dat is een garantie voor een onvergetelijke avond.

  Voor meer info: www.simplythebest.nl

  Foto: Govert de Roos

  Dag Datum Theater Plaats za 5-Februari Theater De Leest Waalwijkdi 8-Februari Theater de Veste Delftdo 10-Februari Schouwburg de Meerse Hoofddorpvr 11-Februari Theater De PurMaartyn Purmerendza 12-Februari Theater De PurMaartyn Purmerenddi 15-Februari Schouwburg Cuijkwo 16-Februari Theater de Lievekamp Ossdo 17-Februari Theater de Lievekamp Ossza 19-Februari Theater aan de Parade 's-Hertogenboschma 21-Februari Theater aan de Parade 's-Hertogenboschwo 23-Februari Theater de Storm Winterswijkdo 24-Februari Theater de Lampegiet Veenendaalvr 25-Februari Stadsgehoorzaal Vlaardingenza 26-Februari Stadsgehoorzaal Vlaardingenwo 2-Maart De Meervaart Amsterdamdo 3-Maart Figi Theater Zeistvr 4-Maart Kennemer Theater Beverwijkza 5-Maart Schouwburg Kunstmin Dordrechtdo 10-Maart Theater de Muzeval Emmenvr 11-Maart Agora Theater Lelystadza 12-Maart Leidse Schouwburg Leidenzo 13-Maart Leidse Schouwburg Leidendi 15-Maart Deventer Schouwburg Deventerdo 17-Maart Theater de Schalm Veldhovenvr 18-Maart Theaterhotel Almeloza 19-Maart Schouwburg Tilburgzo 20-Maart Schouwburg Tilburgwo 23-Maart Schouwburg het Park Hoorndo 24-Maart Theater de Tamboer Hoogeveenvr 25-Maart Stadsschouwburg Nijmegenza 26-Maart Goudse Schouwburg Goudado 31-Maart Theater Geert Teis Stadskanaalvr 1-April Stadsschouwburg Velsen IJmuidenza 2-April Theater de Flint Amersfoortzo 3-April Rijswijkse Schouwburg Rijswijkdo 7-April Theater aan het Vrijthof Maastrichtvr 8-April Schouwburg Orpheus Apeldoornza 9-April Schouwburg Amphion Doetinchemzo 10-April Spant! Bussumwo 13-April De Harmonie Leeuwardendo 14-April Theater De Vest Alkmaarvr 15-April Theaterhotel Almereza 16-April Schouwburg Amstelveenwo 20-April Oude Luxor Theater Rotterdamdo 21-April Oude Luxor Theater Rotterdamvr 22-April Oude Luxor Theater Rotterdamza 23-April Oude Luxor Theater Rotterdamdi 26-April Schouwburg Venraywo 27-April Stadsschouwburg Sittarddo 28-April Parktheater Eindhovenvr 29-April Stadsschouwburg Middelburgdi 3-Mei De Nobelaer Etten-Leurdo 5-Mei Schouwburg De Kampanje Den Heldervr 6-Mei TheaterHotel De Oranjerie Roermondza 7-Mei Zaantheater Zaandamdi 10-Mei Stadsschouwburg Groningenwo 11-Mei Stadsschouwburg Groningenvr 13-Mei Schouwburg de Kring Roosendaalza 14-Mei Chass Theater Bredado 19-Mei De Maagd Bergen op Zoomvr 20-Mei Theater aan de Schie Schiedamza 21-Mei Stadstheater Zoetermeerma 23-Mei Koninklijk Theater Carr Amsterdamdo 26-Mei Stadsschouwburg Haarlemvr 27-Mei Hanzehof Zutphenza 28-Mei Schouwburg Arnhemwo 1-Juni Theater Maartkant Uden *Onder voorbehoud van wijzigingen

  Simply the Best theatershow 2011

  INNOVATIEVE APPARATUUR MOTIVERENDE ENTERTAINMENT BAANBREKENDE TECHNOLOGIE TOONAANGEVENDE SERVICES

  Precor Benelux CALL: +31 (0) 416 690859 E-MAIL: [email protected] VISIT: www.precor.nl www.amtfitness.nl

  De Adaptive Motion Trainer (AMT) van Precor biedt een be-

  weging zoals u dat graag heeft zonder verdere instellingen. Met

  een ongevenaard hoog calorienverbruik en vrij van impact

  zullen uw leden sneller tot de beoogde resultaten komen.

  Welkom tot vrijheid van bewegen.

  AMT Multifunctionele cardio-training van Precor

  INNOVATION AWARDWELLNESS

  Welcome to freedom of motion

  CLIMBER CROSSTRAINER LOOPBAND

  Probeer de AMT gratis en vrijblijvend!

  Telefoon: 0416 690859 E-Mail: [email protected]

  AMT ad VES:Layout 1 17.09.2010 9:02 Uhr Seite 1

  VES Binnenwerk.indd 10 9/28/10 Week 40 9:48 AM

 • INNOVATIEVE APPARATUUR MOTIVERENDE ENTERTAINMENT BAANBREKENDE TECHNOLOGIE TOONAANGEVENDE SERVICES

  Precor Benelux CALL: +31 (0) 416 690859 E-MAIL: [email protected] VISIT: www.precor.nl www.amtfitness.nl

  De Adaptive Motion Trainer (AMT) van Precor biedt een be-

  weging zoals u dat graag heeft zonder verdere instellingen. Met

  een ongevenaard hoog calorienverbruik en vrij van impact

  zullen uw leden sneller tot de beoogde resultaten komen.

  Welkom tot vrijheid van bewegen.

  AMT Multifunctionele cardio-training van Precor

  INNOVATION AWARDWELLNESS

  Welcome to freedom of motion

  CLIMBER CROSSTRAINER LOOPBAND

  Probeer de AMT gratis en vrijblijvend!

  Telefoon: 0416 690859 E-Mail: [email protected]

  AMT ad VES:Layout 1 17.09.2010 9:02 Uhr Seite 1

  VES Binnenwerk.indd 11 9/28/10 Week 40 9:48 AM

 • 12 FASHION

  Lichtgewicht

  Kleine helden

  Als het aan Adidas by Stella McCartney ligt, dan wordt hardlopen dit najaar voor vrou-wen nog leuker en veiliger. Met een volledig nieuwe sexy, high-performance collectie die voorzien is van glow-in-the-dark details, kun je fashionable aan je conditie werken. En niet alleen hardlopen komt aan bod, maar ook op de piste zorgen Adidas en Stella McCartney voor een onweerstaanbare, functionele look. Van de outfi t tot de schoenen en accessoires, de fraai gestroomlijnde stijlitems zijn stuk voor stuk cool en handig. www.adidas.com

  Het wereldberoemde -van oorsprong Neder-landse- modemerk Mexx heeft een volledige make-over ondergaan. En met succes, want de collecties zijn zo mogelijk nog leuker en mooier. Bovendien geldt dat niet alleen voor volwassenen, maar ook voor de allerjongsten biedt Mexx een breed assortiment metropoli-tan casual items. Lekker sporty en hip, precies zoals eigentijdse kids graag voor de dag willen komen. www.mexx.com

  Chic sportief Exclusief voor mannen die kwaliteit en stijl weten te waarderen, lanceert Boss Green dit najaar naast een ijzersterke modecollectie ook weer een aantal steengoede accessoires. Neem nou bijvoorbeeld deze ultraprak-tische, uitermate mooie sporttas, waarmee je absoluut gezien mag wor-den. Ideaal voor naar de sportschool, maar ook perfect voor een zeiltocht of om mee te nemen op golfreis. www.hugoboss.com

  VES Binnenwerk.indd 12 9/28/10 Week 40 9:48 AM

 • FASHION 13

  Zacht & soepel Of je nu een outfit zoekt om heerlijk in huis te dragen, of om in te sporten, de yoga-lijn van Braez garandeert je optimaal comfort, terwijl je er reuze trendy uitziet. Een fijne combo voor de eigentijdse modeliefhebber die haar vrije tijd graag op een aangename manier benut. Gemaakt van de allermooiste, zachtste mate-rialen, is Braez bij uitstek ht label voor een casual, fabulous outfit. www.braez.nl

  Vintage revival Relaxen in stijl Als een pure ode aan haar historie, laat Puma ook dit najaar weer een aantal geweldige stijlen uit haar verleden herleven. Zo is er de uit de jaren 80 afkomstige Dallas, een iconische sneaker die zijn inspiratie ontleent aan het voetbal. Destijds geadopteerd door de b-boy community, is dit fraai gevorm-de sude topmodel hard op weg om dit najaar wederom glansrijk te stralen. www.puma.com

  Rituals, het bekende beauty- en wellness concept met haar brede aanbod aan goddelijk geurende producten, heeft recentelijk een eigen Home & Yoga Wear kledinglijn voor mannen en vrouwen gelanceerd. Bestaande uit een verfijnde selectie comfortabele basics is deze uit 100% biologische katoen gemaakte lijn gericht op relaxen. Met als uitgangspunt het feit dat de juiste kleding moet aanvoel-en als een tweede huid en niet mag belemmeren in bewegings-vrijheid, verheft Rituals ontspannen tot een modebewust ritueel. www.rituals.com

  VES Binnenwerk.indd 13 9/28/10 Week 40 9:49 AM

 • 14 HOEVEEL SLAAP HEEFT EEN MENS NODIG?

  VES Binnenwerk.indd 14 9/28/10 Week 40 9:49 AM

 • HOEVEEL SLAAP HEEFT EEN MENS NODIG? 15

  Dat iedere mens acht uur slaap nodig heeft, is een fabeltje. We hebben niet per se acht uur slaap nodig, wel vol-doende slaap. Dit kan voor iedere mens iets anders betekenen. Ook kan dit van moment tot moment wisselen. Na grote inspanningen overdag kan onze behoefte aan slaap (tijdelijk) groter zijn. Ook als we ziek zijn, hebben we meer behoefte aan slaap. In de herstelfase na een ernstige ziekte of operatie hebben we meer slaap nodig. Bij het begin van de zwangerschap slaapt een vrouw meestal meer. We slapen meer in de herfst en in de winter dan in het voor-jaar en in de zomer.

  Hoeveel slaap heeft een mens nodig?Regel: zo veel uur als je nodig hebt om je overdag fit te voelen

  Over het algemeen wordt aangeraden zoveel te slapen als je nodig hebt om je overdag fit en goed te voelen.

  Naargelang onze leeftijd hebben we meer of minder slaap nodig: hoe ouder we worden, hoe minder slaap we nodig hebben. Een pasgeboren baby slaapt ongeveer zestien tot achttien uur per dag. Kleuters sla-pen ongeveer tien tot twaalf uur. Een jong, volwassen persoon slaapt zeven tot acht uur. Oudere mensen hebben vaak genoeg aan vijf tot zes uur.

  Soms vergelijken we onze slaapduur met de hoeveelheid slaap die an-deren in onze omgeving nodig hebben. Wie slechts weinig slaap nodig heeft, spiegelt zich soms aan andere die wel veel slaap nodig hebben. Zo kan een verkeerd idee groeien over wat een normale slaap is.Onderzoek in slaaplaboratoria toont aan dat we doorgaans minder slaap nodig hebben dan we denken.

  Als we ouder worden, wordt niet alleen de totale slaapduur korter, ook het karakter van de slaap verandert. Dan liggen we langer wakker in bed, slapen we meestal niet meer zo lang, slapen we minder diep en worden we veel meer wakker in de loop van de nacht.De lengte van onze slaap doet er minder toe dan de kwaliteit: Er zijn mensen die aan vier uur slaap genoeg hebben: de kortslapers. Korts-lapers slapen geconcentreerd en efficint. Ze kunnen minder gemak-kelijk wakker gemaakt worden.

  Anderen kunnen tien uren slaap nodig hebben: de langslapers. Lang-slapers hebben meer tijd nodig om fit en uitgerust te zijn overdag. Naast kort- en langslapers kennen we ook ochtend- en avondmensen. De avondmensen stellen het naar bed gaan zo lang mogelijk uit en sla-pen liefst een gat in de dag. De ochtendmensen daarentegen voelen zich het prettigst wanneer ze vroeg naar bed kunnen gaan en weer vroeg uit de veren kunnen zijn.

  Wat is je bioritme? Ieder van ons heeft een interne biologische klok, de zogenaamde cir-cadiaanse ritmes, die een invloed heeft op een aantal lichaamsfunc-ties en ook ons gedrag benvloedt. Zo is bv. bekend dat hartritme en bloeddruk in het algemeen een piek vertonen in de late ochtend of de vroege namiddag en het laagst is tussen 2 en 4u s morgens. Dit zou verklaren waarom s ochtends meer hartaanvallen voorkomen. Ook de lichaamstemperatuur schommelt ongeveer 0,5 per dag (het laagst s ochtends vroeg en het hoogst in de late namiddag).

  De geestelijke en fysieke alertheid stijgt normaal tijdens de ochten-duren en kent een inzinking in de vroege namiddag, om opnieuw te stijgen tussen 16 en 18u. En en ander heeft te maken met de afschei-ding van bepaalde hormonen gedurende de dag. Er bestaan echter ook individuele verschillen in circadiaanse ritmes.

  Het zogenaamde ochtendtype en avondtype is niet zomaar een verzinsel. Zo werd bijvoorbeeld vastgesteld dat ochtendtypes, hanen ongeveer n uur vroeger hun hoogste lichaamstemperatuur bereiken dan uilen of avondtypes. Hanen zijn ook vroeger alert dan uilen. Bovendien kan bij beide types een toename van de stress worden gemeten indien ze op het voor hen verkeerde tijdstip moeten pre-steren. Van bepaalde producten (zoals slaapmiddelen en koffie) is bek-end dat ze het effect van die circadiaanse ritmes negatief benvloeden.

  Je biologische klok kan dus van slag raken als je deze producten ge-bruikt en dus stress veroorzaken en/of versterken. Het is zaak daar dus rekening mee te houden om een het juiste ritme aan te houden en voldoende slaap te krijgen.

  Ochtend- en avondmensen bestaan niet

  VES Binnenwerk.indd 15 9/28/10 Week 40 9:49 AM

 • 16 TREND & TECHNO

  Kleurrijke kiekjes De nieuwe Sony Cybershot DSC-T99 camera valt niet alleen op vanwege zijn kleurige uiterlijk, maar ook de slanke vormgeving is kenmerkend. Verkrijgbaar in diverse vrolijke kleuren, is dit handige, digitale toestel voorzien van handige functies, waaronder de onderwater-modus Sweep Panorama (onderwater) en de gloednieuwe Soft Skin toepassing. Deze laatste maakt het mogelijk om kle-ine huidoneffenheden op fotos eenvoudig te verwijderen, waardoor iedereen er nog beter uitziet. Bovendien biedt hij de mogelijkheid tot het maken van HD videos, die moeiteloos afspeelbaar zijn op HD-tvs. www.sony.nl

  Nieuwe generatie

  Onderwaterwonder

  Op zoek naar een moderne laptoptas die aansluit op jouw per-soonlijke stijl? Dan is de LaCie ForMoa tassenlijn, wellicht exact hetgeen dat bij je past. Met zijn afneembare handgrepen en origi-nele look, is deze uit neopreen vervaardigde lijn voorzien van een drietal zijzakken, terwijl de sude binnenzijde de laptop optimaal beschermd. De LaCie ForMoa is er in diverse kleuren en format-en, waaronder Mac en iPad. www.lacie.com

  Voor de meeste iPhone bezitters is het lastig de verleiding te weerstaan. Met de komst van Apples jongste iPhone variant, de nummer 4, stelt het bedrijf immers dat zij perfectie hebben weten te herperfectioneren. Zo beschikt de iPhone 4 over tal-loze nieuwe opties, waaronder een 5 megapixel camera, een HD videorecorder en de mogelijkheid om te video bellen. En dat is nog niet alles, want dit nog slankere mobiele mirakel is voorzien van een Retina display en biedt toegang tot ruim 100 nieuwe ap-plicaties, waaronder iBooks.www.apple.com

  Als de onderwaterwereld voor jou de fijnste plek is om te ver-toeven, dan is de BladeFish een heerlijke gadget. Dit handige apparaat ingebouwde propeller maakt het mogelijk om moeite-loos te genieten van de schoonheid onderwater. Het concept is eenvoudig, want je hoeft hem alleen maar stevig vast te houden, de BladeFish doet de rest. Verkrijgbaar in drie varianten, kun je kiezen uit de BladeFish 1000 (werkt 40 minuten op 3,5 km/u tot 20 meter diepte), de 3000 (werkt 40 minuten op 5 km/u tot 30 meter diepte) en de 5000 (werkt 120 minuten op 6 km/u tot 50 meter diepte). www.megagadgets.nl

  Laptoptas deluxe

  De feedback die we van klanten ontvangen, inspireert ons om betere producten te

  maken. Het laatste bew s hiervan is onze nieuwe Bose IE2 audio hoofdtelefoon. Binnen

  in de hoofdtelefoon zorgt een verbeterd akoestisch ontwerp voor een gel kmatige en

  natuurl ke weergave van muziek. Aan de buitenkant zorgen de nieuwe, exibele Bose

  StayHear-oordopjes ervoor dat de hoofdtelefoon prettig aanvoelt en stabiel bl ft zitten,

  zelfs t dens het sporten. Ook onze nieuwe Bose MIE2 en MIE2i Mobile hoofdtelefoons

  voor muziek en gesprekken z n uitgerust met de StayHear-oordopjes en daarnaast biedt

  de MIE2i hoofdtelefoon geavanceerde bediening van geselecteerde Apple-producten*.

  Van de oordopjes tot de kabels z n onze nieuwe in-ear hoofdtelefoon en Mobile hoofdtele-

  foons onderworpen aan strenge duurzaamheidstesten die een lange levensduur garanderen.

  Probeer deze hoofdtelefoon uit en ontdek zelf hoe luisteren echt het verschil kan maken.

  NIEUW Bose IE2 audio hoofdtelefoon. Onze beste in-ear hoofdtelefoon ooit.

  Ervaar het verschil dat Bose technologie maakt.Bel 0299-390290, bezoek www.bose.nl, of bezoek uw geautoriseerde Bose-dealer.

  * Compatibel met de iPhone 4, iPhone 3GS, iPod touch (2e generatie), iPod nano (4e en 5e generatie), iPod shuffl e (3e generatie), 120 GB en 160 GB iPod Classic, MacBook (unibody), MacBook Pro en iPad. Patentrechten zijn aangevraagd en/of verleend. Apple, iPod, iPod classic, iPod nano, iPod shuffl e, iPod touch, iPhone en MacBook zijn geregistreerde handelsmerken van Apple Inc. in de Verenigde Staten en andere landen. iPad is een handelsmerk van Apple Inc.

  beter,

  Bose_InEar2_VESMagazine_NL_210x297.indd 1 9/27/10 9:46 AMVES Binnenwerk.indd 16 9/28/10 Week 40 9:52 AM

 • 18 VES ROWING CHALLENGE

  Gezondheidsproblemen worden gedeeltelijk veroorzaakt of verergerd doordat mensen te weinig bewegen. Op Nieuwjaarsdag is een groot gedeelte van de mensen druk met het benoemen van de goede voor-nemens. Stoppen met roken, gezonder eten, meer bewegen... Maar hoe zorg je dat deze voornemens worden omgezet in acties? Met het gebruik van een zoetje in de koffi e of een half uurtje bewegen per week, lukt je dat niet. Je moet echt aan de bak anders heeft een leef-stijlverandering geen kans van slagen. Bij uitstek is de roeimachine geschikt om een meer actieve leefstijl te creren.

  Bestaande bezwaren om niet te gaan sporten, wil ik hierondervan de baan vegen.

  Klachten aan enkels, knien en heupenVeelal wordt cardiotraining gestart om wat te gaan afvallen. Cardio is ten slotte de meest effi cinte manier om calorien te verbranden. Maar als je last hebt van je knien gaat dat lang niet altijd lekker. Door een roeimachine in te zetten gaat het zonder problemen. De machine ondersteunt het hele lichaam en roeien is in dit geval minder belas-tend dan lopen. Bovendien wordt ook het bovenlichaam getraind.

  Gebrek aan feedbackSporten zonder feedback werkt afstompend en motiveert niet. Sport is uitgevonden om prestaties te verbeteren en om je op sportief ge-bied te meten aan een ander. Niets werkt zo stimulerend als het be-reiken van almaar betere resultaten. Deze resultaten kunt je op de roeimachines van Concept2 goed volgen. Alle machines zijn geijkt en geven over de hele wereld dezelfde scores weer. Deze scores kunnen vervolgens worden ingevoerd op de World Ranking ranglijst en zo kan iedereen zijn prestaties met de resultaten van duizenden anderenvergelijken. Altijd leuk om te zien.

  TijdgebrekWie niet genoeg tijd neemt om regelmatig te bewegen, moet later on-herroepelijk tijd nemen om ziek te zijn. Een veel gehoord excuus: Ik heb niet genoeg tijd om regelmatig naar de fi tness te gaan. We wetenallemaal dat het een kwestie is van de juiste prioriteiten stellen. Maar als producent van roeimachines wilde ik hier wat mee doen. Zo kun je de roeimachines van Concept2 ook voor thuis kopen of huren; ze zijn betaalbaar en makkelijk te hanteren. Veel voormalig bankzitters

  VES Row Challenge!Roeien je vaart er wel bij!

  Er zijn vele redenen om aan het bewegen te gaan. In een fysiopraktijk zal het meestal gaan om een concreet pro-bleem in het bewegingsapparaat aan te pakken. In een hartrevalidatie kliniek om langzaamaan actief te worden en voorzichtig het hart te belasten. In een fi tnesscentrum om een paar pondjes te verliezen en dat lekkere fi tte gevoel weer te krijgen. Wat al deze locaties gemeen hebben is dat ze vrijwel allemaal over een roeimachine beschikken. Meestal van mijn merk; Concept2.

  VES Binnenwerk.indd 18 9/28/10 Week 40 9:52 AM

 • VES ROWING CHALLENGE 19

  combineren nu een wekelijkse bezoek aan een fitnesscentrum met een dagelijkse training thuis. Op die manier worden sporters op de sportschool gemotiveerd en voorgelicht door een professional, en thuis kunnen ze de training doorzetten.

  DoelenGeen (haalbare) doelen stellen is een veelvoorkomende fout bij alle sporters. Wanneer je jezelf als doel stelt een aantal kilo af te vallen, dan is de kans groot dat de motivatie verdwijnt naarmate er weinig vooruitgang wordt geboekt. Formuleer een doel dat altijd gehaald kan worden. Dat is mijn advies. Dan is het veel makkelijker om een trai-ningsschema vol te houden. Je kunt met een Concept2-roeimachine goed haalbare doelen stellen, zoals: Volgende maand wil ik 60 kilo-meter roeien, of: Ik wil 7 kilometer roeien in 30 minuten. Als lange-termijndoel kun je jezelf een lidmaatschap van de million meter club voorhouden. Dit is te bereiken met behulp van het Concept2-logboek.

  VoldoeningMet verdieping komt voldoening! Veel mensen willen zoveel mogelijk fitnessapparaten uitproberen om tot een optimaal resultaat te ko-men. Door te roeien, kun je dit gevoel ook bereiken; roeien is een van de meest complete bewegingsvormen. Concentreer op n gezonde beweging en je krijgt meer voldoening. Gegarandeerd!

  KrachtKrachttraining is, zeker bij de oudere generatie, een ondergeschoven kindje. Dat terwijl het ontwikkelen van de spieren kan bijdragen aan een goede kwaliteit van het leven. Tijdens het roeien maak je veel gebruik van de spieren in het bovenlichaam. De spierkracht wordt hierdoor automatisch verbeterd, zodat het overbodig is om in de gewichten te hangen. Met een afwisselend trainingsschema, waarin sprint en rustig roeien worden afgewisseld, behaal je veel progressie.

  Oud?Ik ben toch te oud om nog te gaan sporten? Dat is natuurlijk onzin. Onderzoek heeft uitgewezen dat beginnen met bewegen tot op zeer hoge leeftijd (80+) nog gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Roeien is n van de meest generatie bestendige sporten en kan let-terlijk door mensen van 9 tot 90 jaar beoefend worden.

  Probeer eens te gaan roeien. Wie weet is het wat voor je.Jacques KlokOprichter van Concept2 Benelux, leverancier van alles voor de roeisport. [email protected]

  Everyone is a winnerHoe win je de Ves Rowing Challenge Een wedstrijd is niet voor iedereen weggelegd. Maar deze wedstrijd kan iedereen aan. Roei met je fitnesscentrum zoveel mogelijk meters op de 2 Concept2 roeimachines.

  In december is het weer zover. De VES Rowchallenge gaat weer van start. We gaan proberen het fitste centrum van Nederland te worden.

  De wedstrijdEr zijn 2 Concept2 roeimachines in het centrum waarop alle geroeide meters meetellen voor de VES Rowing Challenge. Alle maar dan ook alle meters op deze apparaten tellen mee. Probeer deze dus zoveel mogelijk te gebruiken.

  StrategieEr is in ieder deelnemend centrum n roeicoach. Deze cordineert de wedstrijd. Alle instructeurs kunnen een steentje bijdragen door in individuele trainingsschemas Roeien als onderdeel op te nemen. Natuurlijk kunnen ze dan ook als zij aanwezig zijn sporters vragen toch vooral op een van de 2 wedstrijdmachines te gaan sporten.

  Schema makenBij veel deelnemende centra blijkt dat er een harde kern opstaat die het aanspreekt. Zij komen vaker, en willen dan eigenlijk alleen maar roeien. Soms wel een uur lang. Zorg dat ze elkaar niet in de weg zitten, maak een schema zodat je hun fanatisme in je voordeel laat werken.

  EvenementNodig je fanatiekelingen en alle overige belangstellenden uit voor een spannende wedstrijd. Liefst buiten reguliere openingstijden zodat je ook echt extra meters maakt. Er zijn verschillende manieren om te zorgen dat je een mooi evenement hebt.

  Team Marathon. Roei met een team van max 10 personen 42.195 meter (kost je 2-2,5 uur) in estafette. Laat iedereen zn beste tijd over 500 meter opge-ven en deel twee gelijkwaardige ploegen in.

  100 km estafette. 5 tot 6 uur ben je wel bezig hiermee. Je kunt je ploeg zo groot maken als je zelf wil. Al dan niet met 2 ploegen tegelijkertijd.

  24 uur estafette.

  Al deze evenementen zijn ook nationaal en internationaal erkend.

  VES Binnenwerk.indd 19 9/28/10 Week 40 9:53 AM

 • 20 CHRONISCHE STRESS

  VES Binnenwerk.indd 20 9/28/10 Week 40 9:53 AM

 • Chronische stress is de veroorzaker van zeer veel welvaartsziekten zoals bijvoorbeeld slapeloosheid, chronische vermoeidheid, onvrucht-baarheid, burn out, depressie, type2 diabetes en overgewicht. Hierop hebben sport en concentratieoefeningen direct een gunstig effect. Concentratieoefeningen/meditatie worden vaak gezien als een zwe-verige bezigheid, maar wetenschappelijk onderzoek heeft onomsto-telijk aangetoond dat ze de hersenen zodanig benvloeden dat niet alleen de knop van de chronische stress kan worden uitgezet, maar dat men zich ook, door veranderde doorbloeding, beter en meer in harmonie voelt. Dat sport en concentratieoefeningen een oplossing zijn voor de vele hedendaagse gezondheidsklachten komt door ingrijpende verande-ringen in het gebruik van ons DNA. Sport en concentratieoefeningen kunnen genen in onze cellen aan- of uitzetten.

  Pierre Capel deed de afgelopen jaren onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van chronische stress en hoe deze bestreden kunnen wor-den. Stress is bij mensen, dieren en zelfs planten een natuurlijke re-actie op gevaar, aldus Pierre Capel, Het lichaam reageert op stress door onder andere de bloeddruk en de hartslag te verhogen. Dit is een soort alarmmechanisme dat het lichaam voorbereidt op een ge-vaarlijke situatie. De bijnieren gaan adrenaline uitscheiden en dat is voor de noodsituatie heel effectief. Je reageert alerter en dat kan je leven redden. Anders is het als je lichaam en hersenen constant in de stressstand staan, je spreekt dan van chronische stress. In dat geval wordt het systeem voortdurend geprikkeld en raakt het als het ware oververhit.

  Waardoor verandert de natuurlijke stressreactie in chronische stress?Dit komt doordat de mens in de evolutie een sterk bewustzijn van ruimte/tijd heeft ontwikkeld. Wij kunnen ons zorgen maken over een probleem dat zich morgen of ergens in de toekomst zal voordoen, waardoor we een stressreactie starten zonder dat er zintuiglijk ge-vaar wordt waargenomen. Ook kunnen we zorgen blijven houden als het rele probleem al is opgelost omdat we bij voorbeeld bang zijn voor een herhaling. Problemen op het werk, geldzorgen, zorgen om de kinderen, je kunt de rij zo lang maken als je wilt. Door dit bewustzijn van tijd hebben we naast de natuurlijke aan- en uitknop van de stress-respons voor gevaar een tweede mechanisme ontwikkeld, dat vanuit onze gedachten wordt gestuurd, waardoor dit chronische proces kan ontstaan. De continue hoge bloeddruk, slapeloosheid, depressie, ver-moeidheid en het veranderde metabolisme gaan nu een tol eisen van onze gezondheid.

  Kunnen wij onze hersenen sturen?Dat concentratieoefeningen de hersenfuncties benvloeden, is na veel wetenschappelijk onderzoek onomstotelijk bewezen. Met het rem-men van onze zorgelijke gedachten door deze mentale concentratie, treedt er een veranderde doorbloeding in de hersenen op, waardoor alle lichaamsfuncties vanuit hun oververhitte toestand weer in de nor-male stand worden gezet.

  Prof. Dr. Pierre Capel: De meest recente wetenschappelijke inzichten over sport en concentratieoefeningen/meditatie zijn ronduit adem-benemend en berusten op het aansturen van het gebruik van onze genen. Zowel vanuit onze spieren als vanuit onze hersenen kunnen we transcriptiefactoren sturen. Transcriptiefactoren zijn de grote DNA schakelaars. Een transcriptiefactor kan honderden genen in een klap aan- of uitzetten. Een voorbeeld hoe ingrijpend deze werking is; n transcriptiefactor maakt van ons een jongentje of een meisje.

  Wat Pierre Capel wil benadrukken, is dat beweging en sport enorm belangrijk zijn voor onze lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Een spier in rust maakt een transcriptiefactor aan, waardoor we ons me-

  CHRONISCHE STRESS 21

  Dat beweging goed is voor je gezondheid, is natuurlijk algemeen bekend. Maar haast niemand heeft enig idee waarom. Dat chronische stress in onze drukke westerse maatschappij een ware sluipmoordenaar is, die ongelofelijke schade aanricht, wordt nauwelijks onderkend. Chronische stress benvloedt direct onze hersenfuncties, waardoor ons lichaam anders gaat functioneren. Dit komt niet alleen tot uiting in grote veranderingen in de hormoonhuishouding en het afweersysteem, maar ook in het gebruik en de levensduur van onze chromosomen. Prof. Dr. Pierre Capel is Biochemicus/Immunoloog, auteur van meer dan 100 wetenschappelijke artikelen en hoogleraar.

  Chronische stress funest voor de gezondheid

  Prof. Dr. Pierre Capel

  VES Binnenwerk.indd 21 9/28/10 Week 40 9:53 AM

 • tabolisme in de winterslaapstand zetten. Dit betekent dat onze ver-branding op een heel laag niveau komt. Een spier die gebruikt wordt, zet juist een tegenovergestelde transcriptiefactor aan, waardoor de verbranding weer geactiveerd wordt. Maar ook vanuit de hersenen (concentratieoefeningen) sturen we deze transcriptiefactoren aan, waarmee we bijna alle cellen in ons lichaam benvloeden. Dus niet zozeer de hoeveelheid calorien, maar hoe we ze gebruiken is belang-rijk. Daarom is de combinatie bewegen en concentratieoefeningen zo goed om lichamelijke klachten op korte en lange termijn te voorko-men, en allerlei bestaande gezondheidsproblemen en welvaartsziek-ten te verbeteren. De Hart- en Diabetes stichtingen propageren niet voor niets verandering van life-style. Door concentratie oefeningen kan men de insulinereceptor, die bij diabetes type2 niet meer werkt, gewoon weer repareren, waardoor deze ziekte verdwijnt. Geen ge-zweef maar harde biochemie.

  Mediteren oftewel concentratieoefeningen zijn dus helemaal niet zo zweverig, maar hebben helaas wel het softe imago waardoor veel mensen ze niet serieus nemen. Door de uitkomsten van wetenschap-pelijke onderzoeken is echter helemaal te onderbouwen hoe groot de positieve gevolgen zijn en hoe je daarmee perfect chronische stress kunt bestrijden, aldus Pierre Capel. Samen met yoga/meditatielera-res Marie Louise Leslie-Pringle geeft Pierre workshops en lezingen, waarin uitgelegd wordt waarom een beetje niet denken zo belang-rijk is. Het theoretisch gedeelte van de workshop kan dan gelijk in praktijk gebracht worden, want uiteraard is het de bedoeling dat men dit ook thuis gaat doen.

  Marie Louise Leslie-Pringle heeft in de afgelopen 25 jaar, in binnen- en buitenland de nodige ervaring opgedaan en heeft een geheel eigen vorm van yoga ontwikkeld. Ze is opgeleid in Aalst (Belgi), bij Divine Life Society en is naast yoga- en meditatiedocente ook sportmasseur. De concentratie/meditatie oefeningen zijn gemakkelijk te leren en vereisen niet veel tijd, aldus Marie Louise. Door nieuwe inzichten wordt het duidelijk dat wij veel meer grip hebben op processen die tot ziekten kunnen leiden en dat de desastreuze invloed van chronische stress kan worden tegengegaan door een veranderde life-style waarin sport, concentratieoefeningen, yoga en fitness een versterkende wer-king op elkaar hebben.

  WorkshopsMarie Louise Leslie-Pringle en Prof. Dr. Pierre Capel heb-ben hun krachten gebundeld in Meditation to go, waar in workshops en seminars bij be-drijven, instellingen en particu-lieren, in combinatie met pure kennisoverdracht en praktische uitvoering, de oorzaken en ge-volgen van chronische stress worden uitgelegd en hoe men deze kan bestrijden. Na ieder theoretisch deel volgen oefe-ningen gericht op ademhaling, ontspanning met yoga en verschil-lende vormen van concentratieoefeningen. Op deze wijze is er een harmonische balans tussen intellectueel inspannen en lichamelijk ontspannen. Deze seminars en workshops (in zeer begrijpelijke taal), worden op verschillende plaatsen gehouden, zowel binnen bedrijven en sportscholen als daarbuiten.

  Voor meer informatie kunt u terecht op: www.meditationtogo.nl

  22 CHRONISCHE STRESS

  een beetje niet denken

  Marie Louise Leslie-Pringle

  VES Binnenwerk.indd 22 9/28/10 Week 40 9:54 AM

 • TRENDS & BEAUTY 23

  Kruidig boeket

  Vervaardigd uit een zonnig boeket van Verbena, een beto-verd plantje dat onder meer in de Franse Provence groeit, verwelkomt LOccitane een heerlijk verfrissend geurscala. Zo is de kruidige, met biologische Verbana verrijkte Shower Jelly perfect geschikt voor een verkwikkende douche na het sporten en kun je je huid een fijne boost geven met de Moisturizing Body Gel. Thuis een meditatiesessie op de plan-ning? De Verbana Scented Candle prikkelt je zintuigen op een ontspannende manier. En voor de ware liefhebbers is de bijbehorende Eau de Toilette natuurlijk een echte must-have. www.loccitane.com

  Kalmeren & hydrateren

  Cover-up

  Mooi van MarcVoor wie een gevoelige of snel gerriteerde huid heeft, is de ver-zachtende Gentle Soothing Booster van Dermalogica een echte aanrader. Deze uit frambozen, bloemen en honing opgebouwde vetvrije, geconcentreerde emulsie kalmeert en hydrateert de huid binnen een mum van tijd. De booster is zowel s ochtends, als s avonds te gebruiken en kan onder de reguliere moisturizer aangebracht worden. Het resultaat? Een kalme, rustige huid die een perfecte vochtbalans heeft. www.dermalogica.nl

  Champion, de nieuwe mannengeur van Davidoff, ziet er even krachtig uit, als dat hij is. Gericht op de sportieve man, is deze lijn speciaal gemaakt om de opbouw van fysieke en mentale kracht te ondersteunen. Dankzij het verfrissende effect van ber-gamot en citroen, in samenspel met de stimulerende werking van galbanum en salie, naast cederhout en eikenmos, ontstaat een unieke geur die al je zintuigen weet te prikkelen. Heerlijk voor na of tijdens een sportieve uitdaging. De Davidoff Champion reeks bestaat uit een Eau de Toilette, After Shave Splash, After Shave Balm, Hair & Body Shampoo en een Deo Stick. Davidoff Champion is verkrijgbaar bij de parfumeriespeciaalzaak

  Daisy Marc Jacobs Pop Art is d ultieme must-have voor de ware Marc Jacobs lief-hebber. Terwijl de inhoud van deze won-derbaarlijke fles identiek is aan de Daisy Eau de Toilette, wekt het opmerkelijke ui-terlijk van deze nouveaut bij de kenners een onmiddellijke aanval van hebzucht op. Het glanzende lakrood en de deco-ratieve details maken de Pop Art tot een ware Marc Jacobs stijlbeleving. Daisy Marc Jacobs Pop Art is verkrijgbaar bij de Bijenkorf

  Een huidontsierende plek, een ongezellige spat-ader of een tattoo waar je vandaag even geen zin in hebt? Met Coverderm kun je alles binnen een handomdraai egaliseren. En dat niet alleen, want dankzij deze zeer vernuftige lijn kun je zelf urenlang in het water vertoeven zonder dat de door jou zo zorgvuldig aangebrachte cover ver-dwijnt! Van de reiniging tot de foundation, de Coverderm reeks is zo compleet dat echt alles mogelijk is. Ga voor een schitterend egale huid, die zelfs tijdens het sporten echt spotless blijft! www.coverderm.com

  Inspirerende geur

  VES Binnenwerk.indd 23 9/28/10 Week 40 9:54 AM

 • 24 SKI AMAD

  Ski amad,Live is het in

  Oostenrijks grootste skigebied nog veel mooier

  VES Binnenwerk.indd 24 9/28/10 Week 40 9:54 AM

 • SKI AMAD 25

  Het komt niet alleen op de grootte aan?! Dat is waar, maar Oostenrijks grootste skigebied, is niet alleen groot, maar ook groots. Met fascine-rende bergen, de natuurlijke charme van de dorpjes, de oprechte gast-vrijheid en de smakelijke keuken. En dan zijn er nog de 5 top-skiregios waarvan ieder op zichzelf staand gebied al alles bevat, wat het skirs-hart sneller doet kloppen. Samen bieden ze dan di meerwaarde, die alleen Ski amad u bieden kan: met slechts n ticket bent u er live bij!

  Zon groot aanbod dat zo aantrekkelijk is samengesteld vindt u ner-gens anders in de Alpen dan in Oostenrijks grootste skigebied, waar u meer waar voor uw geld krijgt. Met onze all-in aanbiedingen, zoals bijvoorbeeld het 4=3 jubileumsarrangement of de paasactie voor ge-zinnen gaat u bijzonder voordelig op vakantie. Ski amad ligt slechts 50 km ten zuiden van de Mozartstad Salzburg en de internationale luchthaven. Dankzij de goede infrastructuur is Ski amad ook snel, veilig en makkelijk met de auto of de trein te bereiken. Bezorgd of er wel genoeg sneeuw ligt? In Ski amad is 85 % van alle pisten te besneeuwen. Het accommodatieaanbod varieert van jeugdherbergen en goedkope pensions met ontbijt tot comfortabele 4- en 5-sterren hotels, waar het personeel zowel ervaren als hartelijk is. Dit alles te-gen een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

  De beste tips voor de reis, accommodatie, all-in aanbiedingen etc. vindt u op internet op www.skiamade.com.

  Ski amad25 even verschillende als gerenommeerde skioorden.860 kilometer pistes.270 comfortabele en moderne kabelbaanvoorzieningen.Pistes tot 2.700 m hoogte. 85 % van de pistes kunnen machineel worden besneeuwd.Met slechts n ticket!

  Naast het grote aanbod van kabelbanen, pistes en service zijn het vooral de voordelige all-in aanbiedingen, die Oostenrijks grootste ski-gebied aan het zonnige einde van het wintersportseizoen zo aantrek-kelijk maken. Voor ieder wat wils, voor elke leeftijd en voor elk niveau, hier vindt iedereen wat hij of zij zoekt:

  Ski amad 4 = 3 jubileumspakketProfiteer van dit toparrangement voor een korte vakantie! Inclusief 4 dagen skin en 4 overnachtingen voor de prijs van 3, dat is een korting van tot wel 25% op de normale prijs. Voorwaarden: te boeken voor vol-wassen (geboortejaar 1991 of eerder), gedurende bepaalde periodes op www.skiamade.com/4=3 of direct bij de accommodatie.

  LadiesweekDames opgelet; deze week is van jullie! Deelnemende accommodaties schenken u bij een voordelig week-arrangement een 6-daagse skipas en bovendien een skitest van n dag en n dag gratis skiguiding. Verder zijn er trendy events zoals live acts en gezelligheid in de hut-ten. Periode: 26-03 tot 02-04-2011www.skiamade.com/ladies

  Paasactie voor gezinnenKoopt tenminste n van de ouders een 6-daagse skipas, dan gaan alle kinderen tot 15 jaar gratis mee de piste op. Speciale highlights zorgen voor een ontspannende gezinsvakantie!Periode: 12-03-2011 tot het seizoenseindewww.skiamade.com/family

  Bed and BreakfastVoordelig op wintersport? Alstublieft: in het voor-, tussen- & nasei-zoen biedt Ski amad u 7 dagen in goede, gecertificeerde particuliere bedrijven incl. 6-daagse skipas voor een sensationele prijs!www.skiamade.com/bbski

  Learn to Ski Zelfs als volwassene kunt u nog leren skin. Dit kan zonder risico met het aantrekkelijke learn to ski-arrangement inclusief les in n van de top-skischolen in Ski amad, skiverhuur, skipas en accommodatie. Mocht de ski-carrire om wat voor reden dan ook niet van de grond komen, dan krijgt u uw geld terug. Niet alleen van de skischool, maar ook de kosten van het skiverhuur en voor de skipas. In het onwaar-schijnlijke geval dat het echt niet lukt, krijgt u zelfs de helft van de verblijfskosten terug. Is dat geen goed aanbod?www.skiamade.com/learntoski

  Niet alleen leuk, maar ook gezond:Recente studies van de Universitt Salzburg (instituut voor sport en bewegingswetenschappen bewijzen: skin heeft positieve effecten op lichaam en geest! Vrijwel ongemerkt wordt er intensief getraind. Dit wordt door de WHO (World Health Organization) als bijzonder bevorderend voor de gezondheid gezien. Zo wordt bij skin net zon intensiteit bereikt als bij hardlopen, maar door de prachtige omgeving en de bewegingen wordt dit echter niet zo zwaar ervaren. In totaal wordt tijdens een dag skin gemiddeld 30-50% van de tijd met con-ditietraining doorgebracht. Daarom is het ook niet verwonderlijk, dat regelmatig skin (een langere tijd uitgeoefend) de spieren enorm ver-stevigd en daarnaast een goede evenwichts- en cordinatietraining is. Tegelijkertijd is skin ook goed voor de geest. De sfeer, gezelligheid, de openheid voor nieuwe contacten en het zelfvertrouwen stijgen ge-durende de skidag, terwijl onrust, irritatie en negativiteit verdwijnen.

  Ski amad biedt samen met bepaalde skischolen passende arrange-menten en speciale programmas voor alle ambities, gebaseerd op de nieuwste resultaten van dit onderzoek.

  Meer informatie hierover vindt u op www.skiamade.com

  5 top-skiregios, 25 gerenommeerde skiplaatsen, 270 moderne kabelbanen en 860 km verzorgde pistes zijn er in Ski amad live bij.

  VES Binnenwerk.indd 25 9/28/10 Week 40 9:54 AM

 • L C I G ! M

  )+&8FODLFCBDIXFHB

  "3"NTUFSEBN

  UFM

  GBY

  XXXDPODFQUOM

  JOGP!DPODFQUOM

  POFTJ[FUTBMM(PFEFSFEFOFOPNUFHBBOSPFJFO#FHJOOFSPGUPQTQPSUFSEJLPGEVOGBOBBU

  PGSFDSFBOUJFEFSFFOLBOPQEF$PODFQU*OEPPS3PXFSBBOEFTMBH(FXPPOPQKFFJHFOOJWFBVFONFUFFO[FMGHFLP[FOUSBJOJOHTEPFM)FUSFOEFNFOUWBOKFJOTQBOOJOHJTBMUJKENBYJNBBMXBOUEF*OEPPS3PXFSXFSLUPQMVDIUXFFSTUBOEIPFLSBDIUJHFSKFSPFJUEFTUFNFFSXFFSTUBOEKFLSJKHU

  &YUSBTUJNVMBOTOPEJH ,JKLPQXXXDPODFQUOMDIBMMFOHFTWPPSBGXJTTFMFOEFNBBOEFMJKLTFUSBJOJOHTEPFMFOFOCJKQBTTFOEFTDIFNBT+FSFTVMUBUFOLVOKFHSBUJTCJKIPVEFOJOFFOMPHCPFLPQXXXDPODFQUOMSBOLJOH

  -FLLFSTPFQFMJOMJKGFOMFEFO&WFOHFOPFHIBSEHFMPQFO%BUSFMBYUFUUFHFWPFM4UFSLFSJOBMMFTQJFSHSPFQFO0OUTQBOOFOEFDPOEJUJFPQCPVXFO

  P00_Exclusief_01_2009:P00_Exclusief_01_2009 24-02-2009 09:41 Pagina 48

  26 STENA LINE

  STENA LINEStena Line heeft de meeste ferryroutes in Europa. Dankzij het uitgebreide routenetwerk is er altijd wel een over-tocht die naadloos aansluit op de reis naar uw vakantiebestemming in Engeland, Ierland of Scandinavi. Bovendien heeft u de keus uit supersnelle hogesnelheidsschepen voor een korte overtocht of traditionele ferrys voor de echte maritieme belevenis.

  Onze nieuwe Superferrys zullen uw verwachtingen op het gebied van comfort overtreffen. Ze zijn uniek, niet alleen vanwege hun om-vang en hun capaciteit, maar ook vanwege hun energiezuinige en dus milieuvriendelijke maatregelen. Meer comfort, een enorme keus in eten en drinken en nog veel meer faciliteiten staan voor u gereed. Kortom, uw reis van Hoek van Holland naar Harwich is comfortabeler en ontspannender dan ooit. De vrijheid en ruime keus is aan u. U kunt het straks beleven bij ons aan boord!

  Maar Stena Line heeft nog veel meer te bieden. Ook voor reizen naar Ierland en Scandinavi is Stena Line de beste keus.

  De nieuwe Superferrys: ontworpen voor de toekomst, voor de passagier van nu!

  10% korting op alle Stena Line routesOp alle Stena Line routes ontvang je als lezer van Ex-clusief 10% korting! Ook op de nieuwe superferrys!!!

  3 daags Londen arrangement, vanaf 99 per persoon Ga eens een dagje shoppen in Harrods of naar een originele versie van n van de vele populaire musicals. Voor de prijs hoeft u het niet te laten. Met de ferrys van Stena Line reist u supervoordelig vanaf Hoek van Holland naar het bruisende hart van Londen. Na een com-fortabele overtocht komt u uitgerust aan in Harwich, waar de trein richting Londen voor u klaar staat. De vertrek- en aankomsttijden zijn uiterst gunstig!

  Speciaal voor lezers van Exclusief heeft Stena Line een mooi Londen arrangement. Vanaf 99 retour, inclusief twee overnachtingen aan boord van onze Superferrys in een comfortabele 2-persoons binnenhut.Voor meer informatie: www.stenaline.nl/ves

  VES Binnenwerk.indd 26 9/28/10 Week 40 9:55 AM

 • L C I G ! M

  )+&8FODLFCBDIXFHB

  "3"NTUFSEBN

  UFM

  GBY

  XXXDPODFQUOM

  JOGP!DPODFQUOM

  POFTJ[FUTBMM(PFEFSFEFOFOPNUFHBBOSPFJFO#FHJOOFSPGUPQTQPSUFSEJLPGEVOGBOBBU

  PGSFDSFBOUJFEFSFFOLBOPQEF$PODFQU*OEPPS3PXFSBBOEFTMBH(FXPPOPQKFFJHFOOJWFBVFONFUFFO[FMGHFLP[FOUSBJOJOHTEPFM)FUSFOEFNFOUWBOKFJOTQBOOJOHJTBMUJKENBYJNBBMXBOUEF*OEPPS3PXFSXFSLUPQMVDIUXFFSTUBOEIPFLSBDIUJHFSKFSPFJUEFTUFNFFSXFFSTUBOEKFLSJKHU

  &YUSBTUJNVMBOTOPEJH ,JKLPQXXXDPODFQUOMDIBMMFOHFTWPPSBGXJTTFMFOEFNBBOEFMJKLTFUSBJOJOHTEPFMFOFOCJKQBTTFOEFTDIFNBT+FSFTVMUBUFOLVOKFHSBUJTCJKIPVEFOJOFFOMPHCPFLPQXXXDPODFQUOMSBOLJOH

  -FLLFSTPFQFMJOMJKGFOMFEFO&WFOHFOPFHIBSEHFMPQFO%BUSFMBYUFUUFHFWPFM4UFSLFSJOBMMFTQJFSHSPFQFO0OUTQBOOFOEFDPOEJUJFPQCPVXFO

  P00_Exclusief_01_2009:P00_Exclusief_01_2009 24-02-2009 09:41 Pagina 48

  VES Binnenwerk.indd 27 9/28/10 Week 40 9:55 AM

 • 28 LIFE FITNESS JOURNEY

  De reis die iedereen wil maken:

  Life Fitness JourneyDe consument ziet door de bomen het bos niet meer als het om fitnessaanbieders gaat. En van de redenen om u aan te sluiten bij VES is ongetwijfeld om daarmee uw deskundigheid aan ieder (potentieel) lid duidelijk te maken. Het is juist deze uitgesproken keuze voor kwaliteit en aandacht waardoor ook Life Fitness zo goed samengaat met VES en haar leden. Country Manager Jan Bazelmans van het popu-laire wereldmerk neemt ons mee op de bijzondere Life Fitness Journey.

  Gedreven door kwaliteitAls fitnessondernemer heeft u gekozen voor kwaliteit. Deze keuze maken u en uw personeel iedere dag weer opnieuw door de juiste adviezen, motivatie en service te verlenen aan de leden in het sport-centrum. Met een kritisch oog kijkt u naar de markt om te zien wat er gebeurt en u weet trends op waarde te schatten met uw eigen doel-groep voor ogen. Wij herkennen ons volledig in deze professionele gedrevenheid. Het merk Life Fitness staat dan ook bekend om innova-tieve en trendsettende oplossingen om mensen op een verantwoorde, wetenschappelijk onderbouwde, maar bovenal motiverende manier te laten trainen, legt Jan Bazelmans uit.

  Trainingszones met kleurDe Country Manager Benelux pakt een van de bijzondere concepten van het Amerikaanse merk erbij: the Life Fitness Journey. Naast ab-solute kwaliteit in apparatuur en begeleiding waarvoor je bij Life Fitness zeker aan het juiste adres bent is retentie n van de groot-ste problemen van sportcentra. Na een altijd luisterend oor naar de markt, hebben we daarom deze bijzondere reis gentroduceerd, toont Bazelmans met enthousiasme. De Journey is een nieuw concept dat zorgt voor meer plezier, beleving, progressie en variatie voor le-den van fitnessclubs. Elementen die uiteindelijk bijdragen tot meer motivatie, een beter trainingsresultaat en uiteindelijk minder leden-

  VES Binnenwerk.indd 28 9/28/10 Week 40 9:55 AM

 • verloop. De fitnessruimte is in het concept ingedeeld in verschillende trainingszones, allemaal voorzien van bijpassende apparatuur uit het grote assortiment van het kwaliteitsmerk. Deze verschillende trai-ningszones kunnen geaccentueerd worden met kleuren, waardoor de beleving voor de sporter ook echt anders is en men de work-out min-der snel als saai verplicht uurtje ervaart. Dankzij de juiste begeleiding zien leden bovendien duidelijk hun eigen progressie de beste moti-vatie om te blijven trainen, beschrijft Bazelmans de gedachte achter het concept.

  Opwaartse spiraalDat Life Fitness ook hiermee weer de spijker op de kop slaat als het gaat om het ontwikkelen van waardevolle trends in fitness, blijkt uit de populariteit van het concept bij eigenaren, trainers en sporters. De Journey sluit aan bij onze strategie om een totaalplaatje te leve-ren aan onze klanten. Ons succes begint bij hun succes, redeneert de country manager nuchter. Hij benadrukt dat alle aandacht voor advi-sering van klanten en het onderhouden van contacten na de aankoop van apparatuur al jarenlang bij het merk past. Het is een opwaartse spiraal. Juist door de goede contacten met onze klanten, ontvangen wij van hen eerlijke meningen over de markt, de apparatuur en de trai-ningswensen. Deze informatie gebruiken wij weer bij de ontwikkeling van concepten en apparatuur, realiseert Bazelmans zich de waarde van goede klantencontacten.

  Inspelen op veranderingenMede door deze werkwijze levert het de fabrikant ook internationaal een veelheid aan interessante informatie. Het is altijd goed om te zien wat er in andere landen zich afspeelt in de wereld van fitness en gezondheid. Echter, wij staan er om bekend juist lokaal mee te kunnen denken. (Sport)cultuurverschillen zijn groot en zijn er zelfs binnen de Benelux. Dat is waarom we per locatie en verzorgingsgebied meekij-ken naar de beste mogelijkheden. Desalniettemin zijn er trends en tips waar naar de mening van Bazelmans de Nederlandse sportcentra nog te weinig mee doen: het durven specialiseren. Richt een (deel van het) sportcentrum in op een heel specifieke doelgroep zoals vijftig-plussers of diabetici. Hierdoor laat je heel duidelijk een expertise zien waar toch een heel grote doelgroep zich door aangesproken voelt.

  Advies van A tot Z Over de invulling en indeling van deze doelgroepgerichte fitness-ruimten hoeven sportcentra zich in ieder geval geen zorgen te ma-ken. Life Fitness biedt keus uit maar liefst vierhonderd hoogwaardige cardio- en krachttoestellen. Daar zit voor iedere doelgroep de perfect geschikte lijn tussen. Maar de eerste stap is kijken wat de mogelijk-heden en de wensen zijn. Life Fitness kijkt graag mee met een eerlijk advies, benadrukt Bazelmans. Dit advies gaat verder dan de indeling van de ruimte (volledig gedigitaliseerd) en de apparaatkeuze. Maar ook op andere vlakken denkt Life Fitness mee met de ondernemers. Zo ontwikkelden zij de meest energiezuinige loopbanden in de branche. Een onafhankelijk testbureau heeft het energieverbruik van Life Fit-ness loopbanden vergeleken met loopbanden van drie belangrijke concurrenten. Hieruit bleek dat Life Fitness loopbanden gemiddeld 44% minder energie verbruiken dan de andere loopbanden. Dat zijn toch belangrijke details om mee te nemen in de investeringsbeslissing. De impact ervan is groot op zowel de portemonnee, maar ook het mi-lieu en daarmee je uitstraling als bedrijf, tipt Bazelmans. Ondertus-sen maakt het bedrijf zich op voor de komende najaarsbeurs waarin het wederom een nieuwe lijn zal toevoegen aan het assortiment. Of dat verrassend is in een tijd als deze? Nee, niet van een stabiel en professioneel merk. Juist nu moet je investeren in nieuwe ideen en kwaliteit. Een realistisch vertrou-wen in de markt, je producten, je personeel, je klanten en de toekomst daar draait het om, sluit Bazelmans af.

  LIFE FITNESS JOURNEY 29

  VES Binnenwerk.indd 29 9/28/10 Week 40 9:55 AM

 • 30 WEET WAT JE EET

  VES Binnenwerk.indd 30 9/28/10 Week 40 9:55 AM

 • WEET WAT JE EET 31

  Weet wat je eetWie kent ze niet, de termen macro-biotisch, onbespoten, reform, biologisch, biologisch-dynamisch. Het klinkt alle-maal oergezond, maar wat betekenen ze? En wat is het verschil tussen bijvoorbeeld reform- en een macrobiotisch voedsel. Zijn deze producten echt gezond(er)?

  ReformproductenAan het eind van de negentiende eeuw ontstond in Duitsland de re-formbeweging met als doel totale hervorming van de maatschappij en de manier van leven. Gezonde en natuurlijke voeding was een on-derdeel van een gezondere manier van leven. Reformproducten zijn samengesteld uit natuurlijke ingredinten. Ze bevatten geen che-misch-synthetische of kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen.

  Biologische producten/veehouderijDe biologische landbouwnormen zijn gebaseerd op behoud van mi-lieu, natuur, landschap en het welzijn van dieren. Daarom hebben die-ren van biologische veehouders meer ruimte dan die in de gewone veehouderij en mestoverschotten komen in de biologische landbouw niet voor. Biologische producten bevatten natuurlijke ingredinten die op biologische manier geteeld zijn. Met andere woorden: er wor-

  den geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Men bestrijdt het onkruid met de hand of een machine. Er wordt ook geen gentechnologie (genetische manipulatie) toegepast. Met gen-technologie kunnen erfelijke eigenschappen van levende organismen, micro-organismen zoals bacterin of schimmels, maar ook van plan-ten, dieren of mensen worden veranderd. In Nederland hebben biolo-gische producten het EKO-keurmerk.

  Biologisch dynamische producten/veehouderijDeze landbouwmethode is gebaseerd op de antroposofie, een levens-visie die begin vorige eeuw in Duitsland is ontwikkeld door Rudolf Steiner. Zijn uitgangspunt: hou rekening met de samenhang tussen mens, plant, dier, bodem en kosmos. Respecteer en ondersteun de le-vensprocessen van de natuur (biologisch), en de krachten (dynamisch) die op de natuur inwerken. Daarom gebruiken boeren een zaaikalen-der bij het zaaien en oogsten om rekening te kunnen houden met het

  VES Binnenwerk.indd 31 9/28/10 Week 40 9:56 AM

 • 32 WEET WAT JE EET

  ritme van de planeten en de natuur. Landbouw mag alleen op grond die zoveel mogelijk is vrijgemaakt van restanten van kunstmest en gifstoffen. Voor de veehouderij worden homeopathische kruidenpre-paraten gebruikt en streeft men naar een natuurlijke kringloop van voer en mest. Biologisch-dynamische producten zijn herkenbaar aan het Demeter-keurmerk. Demeter is de Griekse godin van groei en vruchtbaarheid.

  Macrobiotische productenMacrobiotiek betekent groot, rijk en zinvol leven. Het basisprincipe van macrobiotiek is evenwicht, de balans tussen yin en yang, twee krachten die elkaar aanvullen en in evenwicht houden. Yin vertegen-woordigt uitzettende, opwaartse energie en yang de samentrekken-de, neerwaartse energie. Ook voedsel wordt ingedeeld in yin en yang: suiker, specerijen, alcohol en koffie zijn extreem yin, vlees, eieren en zout extreem yang. Voor het evenwicht moet de basis van de voeding bestaan uit producten die uit zichzelf al evenwichtig zijn. Bovendien moeten alle producten biologisch geteeld zijn. Macrobiotiek werd in het westen bekend door Sakurazaw Nyoti, ook bekend onder de naam George Oshawa.

  Gezonder of niet?Uit diverse onderzoeken blijkt dat biologische producten vaak minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten. Ook bevatten sommige biologische meer vitamine C en minder water. Van biologische melk is aangetoond dat de melk tot vier keer hogere gehaltes meervoudig onverzadigde vetzuren bevat. Maar in het algemeen kan wetenschap-pelijk niet worden aangetoond dat biologische producten gezonder zijn dan niet biologische producten. Biologische landbouw is wel milieuvriendelijker dan de gangbare, re-guliere landbouw.

  Veiliger of duurder? Biologisch voedsel blijkt niet veiliger of onveiliger dan niet biologisch voedsel. Het is namelijk niet zo dat biologische groenten volledig vrij zijn van bestrijdingsmiddelen. Sommige natuurlijke stoffen zoals het plantenextract pyrethrine (schadelijk voor bijen), en een enkele synthetische stof zoals piperonylbutoxide, zijn wel toegestaan. Bio-logisch voedsel is gemiddeld 30 procent duurder dan niet biologisch voedsel. Dit komt door de intensievere landbouwmethode.

  Waar te koop? Biologische producten zijn te koop in natuurvoedingswinkels, reform-winkels en in sommige supermarkten. Veel biologische boeren verko-pen op boerenmarkten of vanaf de boerderij.

  Waarom biologisch voedsel wel:Minder resten van bestrijdingsmiddelen. Soms minder nitraatSoms minder resten van diergeneesmiddelen in biologische melk- en vleesproducten.Omdat antibiotica slechts beperkt wordt gebruikt is er minder kans dat er resistente bacterin ontstaan. Kleinere kans op BSE. Biologische runderen eten geen diermeel. Diermeel wordt gemaakt van slachtafval en verwerkt in veevoer en wordt gezien als de grootste besmettingsbron voor BSE.

  Waarom biologisch voedsel niet:Iets meer kans dat dieren met bacterin of parasieten besmet worden. Dit geldt ook voor producten uit andere veehouderij-systemen waar de dieren een uitloop hebben, zoals scharrel- en graseieren en scharrelvlees. Biologische eieren van kippen met uitloop (scharrel) bevatten iets meer dioxine dan niet-biologische. Mogelijke verklaring is dat biologische kippen buiten lopen en wormen uit de grond oppikken die door luchtvervuiling meer dioxine in hun lijf hebben.

  Thuis trainen kan een perfecte aanvulling zijn op uw training in de sportclub. Trainen wanneer het u uitkomt, in uw eigen omgeving. Dit is mogelijk met de vertrouwde apparatuur van Technogym.

  Naast professionele fitnesstoestellen levert Technogym ook specifieke apparatuur en trainingsaccessoires voor privgebruik. De fitnesstoestellen van Italiaans design zijn compact, veilig, geruisloos en passen binnen ieder type interieur.

  Alle apparatuur van Technogym is ook verkrijgbaar via de online shop:

  www.technogym.com/consument of neem contact op via 0800 - 332 2448

  THUIS TRAINEN OP UW VERTROUWDE APPARATUUR!

  www.technogym.comTECHNOGYM BENELUX - Rhijnspoor 259 - 2901 LB Capelle aan den IJssel - Tel: + 31 (0) 10 - 422 3222 - Fax: +31 (0) 10 - 422 2568 - [email protected]

  Professional & Home Fitness.Professional & Home Fitness.

  VES Binnenwerk.indd 32 9/28/10 Week 40 9:56 AM

 • Thuis trainen kan een perfecte aanvulling zijn op uw training in de sportclub. Trainen wanneer het u uitkomt, in uw eigen omgeving. Dit is mogelijk met de vertrouwde apparatuur van Technogym.

  Naast professionele fitnesstoestellen levert Technogym ook specifieke apparatuur en trainingsaccessoires voor privgebruik. De fitnesstoestellen van Italiaans design zijn compact, veilig, geruisloos en passen binnen ieder type interieur.

  Alle apparatuur van Technogym is ook verkrijgbaar via de online shop:

  www.technogym.com/consument of neem contact op via 0800 - 332 2448

  THUIS TRAINEN OP UW VERTROUWDE APPARATUUR!

  www.technogym.comTECHNOGYM BENELUX - Rhijnspoor 259 - 2901 LB Capelle aan den IJssel - Tel: + 31 (0) 10 - 422 3222 - Fax: +31 (0) 10 - 422 2568 - [email protected]

  Professional & Home Fitness.Professional & Home Fitness.

  VES Binnenwerk.indd 33 9/28/10 Week 40 9:56 AM

 • 34 HET LEVEN NA HERSENINFARCT

  Sporten geeft mij enorm veel energie en levenslust

  Linda van der Linden staat weer volop in het leven na herseninfarct

  Mijn herseninfarct kwam als een donderslag bij heldere hemel. Er waren geen aanwijzingen dat er iets aan de hand was. Alles zat mij op dat moment mee. Ik had een prima baan waar ik veel plezier aan beleefde en priv ging alles mij ook voor de wind. Ik kon doen en laten wat ik wilde en het leven lachte mij tegemoet. Ik sportte ook intensief maar tijdens een aerobicles in de sportschool ging het plotseling vreselijk mis. Het werd zwart voor mijn ogen, ik viel op de grond en voelde de linkerhelft van mijn gezicht scheeftrekken. In n klap veranderde mijn leven totaal. Ik had een zwaar herseninfarct gehad, was aan mijn linkerzijde verlamd en kon eigenlijk bijna niets meer. Zo had ik mijn leven op mijn 45ste jaar niet voorgesteld. Maar door veel liefde uit mijn omgeving van mijn gezin en vrienden sta ik nu weer ondanks mijn beperkingen volop in het leven en geniet van elke dag.

  VES Binnenwerk.indd 34 9/28/10 Week 40 9:56 AM

 • HET LEVEN NA HERSENINFARCT 35

  Het levensverhaal van Linda van der Linden uit Vreeland is indruk-wekkend maar ook hoopvol. In een periode in haar leven waarin al-les haar meezat, zowel priv als met haar carrire sloeg het noodlot onbarmhartig toe. Zonder enig voorteken zorgde een bloedpropje dat haar hersenen bereikte voor een zwaar herseninfarct. Midden in een aerobicsles gebeurde het en voordat ze er erg in had lag ze in de ambulance die haar bracht naar de afdeling hart- en vaakziekte van het AMC. Ironisch genoeg moest ik daar de volgende dag voor mijn werk zijn. Ik had een mediaproductie bedrijf en werkte voor het pro-gramma Vinger aan de Pols van Ria Bremer. Ik was gespecialiseerd in het maken en produceren van medische programmas zoals AC-tv, Het Kinderziekenhuis en Medisch Meesterschap. Ik had daarnaast een druk en sociaal leven, was moeder van 2 prachtige zoons en ge-trouwd met mijn grote liefde. Daarnaast deed ik fanatiek aan sport en was regelmatig te vinden bij PK Sport te Vinkenveen, aldus Linda van der Linden.

  Onderzoek in het AMC toonde aan dat de kerngezonde Linda een her-seninfarct had gehad en dat haar een zware periode van intensieve behandeling en therapie te wachten stond. Allereerst was ik natuur-lijk ontzettend boos en verdrietig. Waarom moest mij dit overkomen. Er was namelijk geen directe aanleiding. Ik leefde redelijk gezond, sportte veel en ging met plezier naar mijn werk. Ik had geen last van stress of zo. Later bedacht ik mij dat ik tijdens mijn vakantie raar was gevallen, misschien dat toen een bloedpropje is ontstaan, dat richting mijn hersenen is gegaan. Maar dat is gissen, het is gewoon domme pech of het noodlot zoals je het kan noemen. Zo is het leven maar na een moeilijke periode waarin ik in een depressie raakte, ging bij mij resoluut de knop om. Ik wil alles uit het leven halen wat er in zit. En daarbij ga ik niet uit van wat ik niet kan, maar wat ik nog wel kan! al-dus een strijdlustige Linda, Ik kan mij nog herinneren dat ik hulpeloos in het revalidatiecentrum lag en helemaal niets kon. Er kwam toen een vrouw de kamer in met een loopkruk, die ook een herseninfarct had gehad. Ik werd toen heel emotioneel en riep: Als ik maar een beetje kan lopen, desnoods met hulpmiddelen zou dat fantastisch zijn. En uiteindelijk is dat wel gelukt.Door intensieve fysiotherapie en een ijzeren discipline ging Linda de jaren na haar herseninfarct letterlijk met kleine stapjes vooruit. Werken ging natuurlijk niet meer, maar Linda deed er werkelijk alles aan om weer zo snel mogelijk volop in het leven te kunnen staan. Er kwam een aangepaste auto, het gezin verhuisde naar een bungalow waar alles gelijkvloers was en er kwam weer regelmaat in haar leven. ik accepteer dat ik voor sommige zaken de hulp van anderen nodig heb, maar ik probeer zo zelfstandig mogelijk door het leven te gaan. Zo ben ik weer naar mijn oude sportschool PK Sport gegaan, waar ik toen tijdens een aerobicles mijn infarct heb gehad. Die eerste keer was ontzettend emotioneel, ik kwam de mensen weer tegen die er bij waren geweest. Maar dankzij de steun van de medewerkers van PK Sport ben ik al weer geruime tijd enkele keren in de week intensief aan het sporten, vooral op de hometrainer. Ik ben net zo fanatiek als voor mijn herseninfarct het doet mij ontzetten goed in meerdere op-zichten. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe groot en belangrijk de steun is die ik van de medewerkers van PK Sport krijgt. Die mensen zijn echt fantastisch. Vooral aan Peter Kinkel, directeur eigenaar van de sportschool heb ik heel veel te danken.

  Door drie keer in de week intensief sporten krijgt Linda nieuwe ener-gie. Ik ben ruim anderhalf uur keihard bezig en ik vind het heerlijk. Een andere hobby van mij is bridge. Dat is echt een fascinerend kaart-spel waarbij je hersenen flink aan het werk worden gezet. Ik zit op een bridgeclub en ook op internet en je speelt dan met mensen uit alle delen van de wereld.

  Het is duidelijk dat Linda van der Linden ondanks een vreselijke te-genslag de draad van haar leven weer heeft opgepakt en op een be-wonderenswaardige manier alles uit het leven haalt wat er in zit. Zij is een daarmee een voorbeeld voor veel mensen die ook met een derge-lijke tegenslag te maken krijgen in hun leven. Ik stond en sta nu weer ontzettend positief in het leven. En daarbij ben ik ontzettend trots in wat ik uiteindelijk heb bereikt na mijn herseninfarct.

  VES Binnenwerk.indd 35 9/28/10 Week 40 9:56 AM

 • 36 POWER YOGA!

  VES Binnenwerk.indd 36 9/28/10 Week 40 9:56 AM

 • POWER YOGA! 37

  Power Yoga komt de laatste tijd steeds meer op, maar het is niet zo dat de sport ook echt nieuw is. Sterker nog, de yogamethode is waar-schijnlijk al vijfduizend jaar oud. Het was echter niet tot een aantal jaren geleden dat wetenschappers Pattabhi Jois en Sri Krishnamacha-rya op een document stuitten waarin deze vorm van yoga beschreven werd. Power Yoga in de vorm zoals we die vandaag kennen bestaat uit een selectie van oefeningen die deze twee wetenschappers heb-ben uitgekozen. Uit een compleet boek met oefeningen ook wel Ashtanga Yoga genoemd kozen zij zes series van elk ongeveer 40 houdingen. Die werkten ze verder uit, aan de hand van de exacte be-schrijvingen die in de oude documenten gegeven werden. Het resul-taat van dit werk is de basis van Power Yoga zoals we dat nu ook wel beoefenen.

  Power Yoga vraagt oefening, maar het is een geweldige bezigheid voor je lijf. Doordat je allerlei bewegingen maakt, werk je aan een sterk en gezond lichaam. Het bijzondere van Power Yoga is dat je in die bewegingen niet alleen gebruik maakt van je lichaam, maar dat je ook je geest erbij betrekt. Power Yoga is te vergelijken met bewegin-gen die in de natuur voorkomen. Dit verklaart ook de natuurlijke en elegante manier waarop de bewegingen uitgevoerd kunnen worden.

  Kracht van Power YogaPower Yoga is met name bedoeld om een sterk en gezond lichaam te krijgen. De oefeningen die je uitvoert betrekken je hele lichaam erbij. Je oefent dus niet alleen je armen of je benen, maar je hele lijf. Toewerken naar een gezond en strak lichaam gaat zo sneller. De effecten van Power Yoga zijn dan ook sneller zichtbaar dan bij veel andere sporten. Als je regelmatig Power Yoga beoefent, dan voel je je fitter, kalmer en energieker. Je lichaam wordt soepel en beweegt zich makkelijker. Bovendien is Power Yoga een prima remedie tegen stress. Doordat je op een speciale manier adem moet gaan halen,

  wordt je rustiger. Daarnaast kun je rekenen op positieve effecten als het uitbalanceren van het hormonale stelsel, een stimulering van de bloedsomloop, een krachtiger hart, en het opnieuw stimuleren van de spijsvertering.

  Power Yoga wordt ook gezien als ideaal middel om mentale veer-kracht te creren. Door middel van Power Yoga kun je alle schadelijke invloeden naast stress kunnen dit ook angsten of emoties zijn die je onbewust in je lijf hebt opgeslagen uit je lichaam bannen. Je kunt je voorstellen hoe het voelt als je hier geen of minder last van hebt! De geestelijke effecten blijven echter enigszins ondergeschikt aan de lichamelijke effecten. Het is een sport die fysiek best zwaar kan zijn, juist omdat je je hele lichaam gebruikt. Gezond is het beoefenen van Power Yoga dus zeker!

  Als je aan yoga denkt, dan denk je waarschijnlijk niet direct aan power. Yoga is juist ontspannend en bedoeld voor soepele spieren, niet voor het trainen van je krachtspieren! Je hebt gelijk, maar niet helemaal. Tegenwoordig is er namelijk ook Power Yoga. Een vorm van yoga waarin het verband tussen elegantie en kracht sterk in uitdrukking komt.

  Tandje extra met Power Yoga!

  VES Binnenwerk.indd 37 9/28/10 Week 40 9:57 AM

 • 38 POWER YOGA!

  Power Yoga is geen wondermiddel, maar het helpt je wel om beter in balans te komen. De lichamelijke en geestelijke resultaten volgen dan vanzelf. Power Yoga is dan ook geen sport om korte tijd te vol-gen, zodat je het kunt. Voor de beste resultaten rooster je regelma-tig een Power Yoga sessie in en blijf je dit zolang je kunt of wilt vol-houden. Je kunt Power Yoga op zich beoefenen, maar het vormt ook een prima aanvulling als je al andere sporten beoefent. Power Yoga werkt met name aanvullend bij sporten als zwemmen, voetbal, golf of fi etsen. Deze sporten zijn ook gericht op concentratie- en uithou-dingsvermogen. Bovendien is een goede, gebalanceerde ademhaling ook hier van het grootste belang.

  OefenenIn Power Yoga staan acht chakras centraal. Deze chakras zijn te vinden in een rechte lijn naar beneden, vanaf je voorhoofd tot je onderbuik. In die volgorde zijn het respectievelijk sahasrara, ajna, vishuddha, anahata, manipura, swadhisthana en muladhara. Door Power Yoga oefeningen uit te voeren stimuleer je de prana, je vitale levenskracht, terwijl deze door je chakras beweegt. De chakras staan stuk voor stuk weer symbool voor onderdelen van het leven, zoals bij-voorbeeld onze oerverbintenis met de aarde, onze wilskracht en onze onvoorwaardelijke liefde. Tijdens de Power Yoga oefeningen komen alle chakras aan bod. De oefeningen in Power Yoga zijn opgebouwd uit patronen die steeds weer terugkeren. Centraal staat bijvoorbeeld de zonnegroet. In Power Yoga wordt gebruik gemaakt van een aantal oefeningen uit de zonnegroetseries. Om ervoor te zorgen dat deze oefeningen goed met elkaar verbonden zijn, worden ze aan elkaar verbonden door middel van vloeiende bewegingen en nieuwe hou-dingen. Zo krijg je als het ware een work-out die in n vloeiende beweging door gaat. Bij het uitvoeren van de bewegingen is je adem-haling belangrijk. In principe is het de bedoeling dat je de houdingen vijf ademtochten uithoudt. Er zijn echter ook houdingen die langer duren dan deze vijf ademtochten. Deze houdingen zorgen ervoor dat je net even een tandje bij zet en dus ook net even wat meer werkt aan je fysieke uithoudingsvermogen. Daarnaast vraagt een langere houding ook meer van je concentratievermogen.

  Als je thuis Power Yoga wilt beoefenen, dan heb je hier maar wei-nig voor nodig. Een goed verwarmde kamer is in principe voldoende. Daarnaast moet je natuurlijk ook bekend zijn met de zonnegroet. Als je moeite hebt met het op de juiste manier adem halen, dan kan het verstandig zijn om hier eerst mee te oefenen, voordat je aan Power Yoga begint. Je begint je routine met het uitvoeren van een aantal warming-up oefeningen. De zonnegroet kan hier deel van uitmaken. Vervolgens ga je door met een aantal staande oefeningen. De staan-de reeks wordt gevolgd door een reeks op de grond. Daarna is het tijd om af te sluiten met de afsluitreeks. Het is verstandig de tijd te nemen voor je oefeningen. Als je deze te haastig wilt uitvoeren, kun je je spieren overbelasten. Ook schiet je dan je doel voorbij voor wat betreft het ontspannende element van Power Yoga.

  Lessen in Power Yoga Als je een beginner bent op het gebied van yoga en bijvoorbeeld de zonnegroet nog helemaal niet kent, dan kun je lessen nemen bij een professional. Het beste kun je hiervoor zoeken naar iemand die gediplomeerd is. Yoga vraagt namelijk niet alleen veel oefening, het vereist ook een beheersing van de techniek. Het is dus belangrijk om hier vanaf het begin af aan goed mee bezig te zijn. Lessen onder be-geleiding van een professional zijn dus geen overbodige luxe. Bij de meeste Yoga scholen in Nederland kun je zowel voor individuele als voor groepslessen terecht. Een gemiddelde les in Power Yoga duurt n tot anderhalf uur.

  Power Yoga is in ieder geval geschikt voor je als je toe bent aan een nieuwe uitdaging n graag wilt bewegen. Power Yoga is weer eens wat anders dan tennis of korfbal en het vraagt dan ook om een an-dere vorm van inzet. Wel kun je er zeker van zijn dat je inzet beloond wordt. Je ervaart na verloop van tijd namelijk zowel de verandering in je geest als in je lichaam. Om het meeste uit jouw Power Yoga erva-ringen te halen, is het verstandig om ervoor te zorgen dat je meedoet met de groep die op jouw niveau is. Als je beginner bent, informeer dan direct of er ook mogelijkheden voor gevorderden zijn. Wie weet hoe snel jij dat niveau bereikt hebt!

  VES Binnenwerk.indd 38 9/28/10 Week 40 9:57 AM

 • VES Binnenwerk.indd 39 9/28/10 Week 40 9:58 AM

 • SPINNING EXPERIENCE 41

  Spinning Experienceinschrijven gestart!Het grootste indoor cycling evenement met 6 uur lang alleen maar Spinning!

  Spinning Experience 2010 nu online! Ga nu naar www.spinning.com en schrijf je in voor alweer de 9e editie op 23 en 24 oktober in Schiedam. Met geen pen te beschrijven, maar als we het dan toch moeten omschrijven in 1 woord: kippenvel! Stel je voor, een paar uur voordat het dak er echt af gaat: een zaal met 550 nieuwe STAR TRAC Spinner bikes strak opgesteld, myste-rieus donker, geweldig licht en geluid, een podium waar je U tegen zegt, waar uiteindelijk meer dan 700 enthousiastelingen 6 uur lang zon enorme positieve energie uit gaan stralen. Dat is echt niet te omschrijven echt een onbeschrijfbare EXPERIENCE!

  De Spinning Experience is uniek in zijn soort en is een begrip geworden in indoor cycling land. Het evenement vindt ieder jaar plaats in het laatste weekend van de herfstvakantie in de Margriethal in Schiedam. Ieder jaar uitverkocht en de groepsinschrijvingen worden steeds groter. Sportcentra schrijven zich in met groepen van 20 tot wel 50 personen! Bussen, speciale lessen en T-shirts worden door de sportcentra geregeld om hun leden zo goed mogelijk voor te bereiden op het evenement. Het evenement bestaat uit 2 dagen en zal dit jaar verzorgd worden door Spinning Master Instructeurs: Luciana Marcial-Vincion (USA), Michelle Colvin (UK), Peter Pastijn (BE), Chantal Janssen (NL), Frank Smulders (NL), Gaby Hoogeveen (NL) en Hans Hobbel (NL).

  De zaterdag is voor Spinning instructeurs en staat in het teken van kennis, nieuwe ideen, tips en inspiratie. Deze dag is er een groot aanbod van vervolgopleidingen met onderwerpen zoals periodise-ring, contra-indicaties, yogatraining, hartslagtraining, tips en nog veel meer De zondag staat altijd in het teken van HET grote spekta-kel, de 6-uurs Spinning marathon. Uniek, bijzonder, groot, mooi en

  vooral kippenvel. Deze dag wordt verzorgd door een line up bestaand uit internationale SpinningMaster Instructeurs. De top of the bill! Geweldige rides met topmuziek ondersteund door entertainers van TOP klasse.

  Tijdens deze dagen opent Spinning ook haar magazijn voor het publiek. Grote kortingen vliegen je dan om de oren. Een outletshop waar menig vrouw en man zich gek koopt aan Spinningkleding, tassen, handdoeken en meer.

  Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door een geweldig vrijwilligersteam en uiteraard de hoofdsponsor Innovex Fitness, dis-tributeur Star Trac Spinner bikes BeNeLux. Ook sponsor worden? Neem contact op met Mad Dogg Athletics Europe via: [email protected] of bel 010-5904508.

  See you at the Spinning Experience?! Inschrijven? Inschrijven voor het zaterdagprogramma gaat dit jaar geheel online via www.spinning.com. Inschrijven voor de marathon kan alleen via het inschrijfformu-lier dat te downloaden is van de website of aan te vragen is via [email protected] of 0031(0)-10-5904508.

  SPIN, Spinner, Spinning en het Spinning logo zijn geregistreerde handelsmerken die eigendom zijn van of worden gebruikt onder exclusieve licentie door Mad Dogg Athletics, Inc.

  W a a r o m v o l g e n w a n n e e r j e k u n t l e i d e n ?

  Copyright 2010 Mad Dogg Athletics, Inc. All rights reserved. SPIN, Spinner, Spinning, the Spinning logo and Peak Pilates are registered trademarks of Mad Dogg Athletics, Inc.

  www.spinning.com

  terwijl andere indoor cycling programma's komen en gaan, heeft het Spinning programma al meer dan 20 jaar haar lessen gevuld. Er is een reden waarom meer dan 35.000 sportcentra in 100 landen n meer dan 175.000 instructeurs wereldwijd hebben gekozen voor Spinning, zowel voor indoor cycling fietsen als onderwijs ... het Spinning verschil. Als de wereldleider in indoor cycling fietsen, onderwijs en programma's, weten we wat er voor een sportcentrum nodig is om de concurrentie voor te blijven en om leden terug te ontvangen die vragen naar meer. Bovendien bieden wij onze Spinning instructeurs continue ondersteuning waar dat nodig is.

  Waarom volgen wanneer je kunt leiden? Hier ontvang je meer informatie over hoe je kunt beginnen met de nummer 1 keuze in indoor cycling binnen het sportcentrum, of om te leren hoe je een van de meest gevraagde instructeurs in de wereld kan worden.

  VES Binnenwerk.indd 41 9/28/10 Week 40 9:58 AM

 • 42 TRAVEL & WELLNESS

  Koninklijkkuren Voel je als de spreekwoordelijke god in Frankrijk in het fraaie Chateau Hotel Vila Morelia, alwaar je omringt wordt door een wonderschoon natuurpark. Hier in Jausiers, in de Valle de lUbaye, is het goed toeven voor de rustzoekende zonaanbidder die zich graag met luxe laat omringen. Een recent geopend wel-ness-center met hammam, een verfijnd buitenzwembad en een zeer exquise restaurant vervolmaken dit pittoreske luxe verblijf. www.villa-morelia.com

  Paradijselijke schoonheidMet zijn wereldberoemde spa, is het op de Filippijnen gelegen magische boutiquehotel Es-kaya Beach Resort & Spa, een grandioze plek om volledig tot rust te komen. Terwijl de azuur-blauwe zee dit op een klif gelegen paradijs omlijst, schilderen hagelwitte zandstranden zich tegen 16 hectare exotische tuinen af. Luxe villas garanderen een fenomenaal verblijf waarin rust en harmonie centraal staan. In de spa staat een keur aan experts klaar om de gasten te verwelkomen voor een z