evaluaties - 09-01-2011

76
23 dingen Kop Groep Bibliotheken evaluaties op een rijtje verzameld door Practical Joke en Prodigieus dinsdag 23 november 2010 FF op een rij maar voor mezelf Wordt er nog geblog 1 Dat was zo gelukt, 2 anders was ik hier niet verschenen, 3 en ook geen berichten gemaakt. 4-5 Naar lang zoeken gevonden plaatjes en Feeds: 6 Flickr aangemeld. 7 Maar foto bewerken dat duurde wel ff toch eindelijk gelukt. 8 Wat ik tot nu toe vindt, is leuk /spannent/VERSLAVEND. 9 En opweb 2.0 gelijk antwoord maar kan beeld bij of een foto zien 10 Kantoor toepassingen : Als je met de buiten colleg's werk, is makkelijk/snel/duidelijk. Wiel niet op nieuw uit vinden. Alles bij alkaar in één document en geen 14 per onderwerp.

description

kopgroepbibliotheken

Transcript of evaluaties - 09-01-2011

23 dingen Kop Groep Bibliotheken evaluaties op een rijtjeverzameld door Practical Joke en Prodigieus

dinsdag 23 november 2010

FF op een rij maar voor mezelf Wordt er nog geblog 1 Dat was zo gelukt, 2 anders was ik hier niet verschenen, 3 en ook geen berichten gemaakt.4-5 Naar lang zoeken gevonden plaatjes en Feeds: 6 Flickr aangemeld. 7 Maar foto bewerken dat duurde wel ff toch eindelijk gelukt. 8 Wat ik tot nu toe vindt, is leuk /spannent/VERSLAVEND. 9 En opweb 2.0 gelijk antwoord maar kan beeld bij of een foto zien 10 Kantoor toepassingen : Als je met de buiten colleg's werk, is makkelijk/snel/duidelijk. Wiel niet op nieuw uit vinden. Alles bij alkaar in één document en geen 14 per onderwerp.

11 Wiki: is een intern encecopedie, wat je kan bij vullen of iets nieuw onderwerp bij typen.12 Twitter : korte zinnen (150 tekens) de wereld wat zeggen.13 On,book: Een eigen boekenkast maken , die iedereen kan zien en overtypen,van wat leuk of dat .14 Chatter : Dan typ je naar een persoon of een groep . Dit kan je op twitter=kort. Hyves ben je niet aan een hoeveel heid tekens verbonden. Maar op skype kan je met een hadset = hoofdtelfoon met micrafoon als je dat heb, kan je ook praten en je kan ook linken door geven15 Google Maps Steetview : Is een plattegrond van een stad. Maar dan kom je met beelden waar je heen wilt. Alleen de beelden zijn 1 jaar oud dus hou daar rekening mee. De omgeving kan dus veranderd zijn.16 Sociaalnetwerk: Is infomatie/ chatter / youtube/nieuws rebieken. dus eigelijk alles wat JOU intreseert . Of nodig heeft voor je werk.17 Mobielnetwerk: Dat is een telefoon waar je bijna een computer heeft. aar dan in je broekzak of tas.18 Youtube : Is waar filmpjes TOT ongeveer 5 minuten op kan zetten. Meeste zijn korter zijn snel gemaakt met telefoons. Word van alles op gezet .19 Je online boekenkast : Is je eigen boekenkast samen stellen. En iedereen kan dan zien wat je leest en kommetaar op geven.20 Online muziek horen en .................: Kan je eigen muziek smaak samen stellen . Dus een jukboks maken en daar plaaten inen spelen die handel.21 Sociaal bieb cataloge : Als een klant zijn pas met daar op, de geleende boeken/muziek/video en een andere klant. Kan dan gekoppelt of ze vinden mekaar (lijk zo wel datéting). Dan kunnen ze een praatgoep vormen en over praten . Oke. (Maar is dit wel nodig, wel als het gat in de markt is, dan moet je er op in spelen.)22 Bibliotheek 2.0 : Als het maar leuk en duidelijk aan geven is van wat er is . B.V. lezingen en waar ze zijn met de GMS aangeven. Bus lijnen/ trein lijnen en boot lijnen (aankomst en vertrek tijden). Dit is maar één klein voorbeeld wat er mee kan.23 Evaluatie : Mijn conclucie ik ben nu veel verder gekomen op het net gekomen als er voor en zou dat anders niet doen . Ik vindt antwoord geven op stukjes heel leuk.

Boeken lees ik eerst op werk dan thuis maar ben niet zo'n lezer. Ik heb skype ben er teverde me dus ik denk als ik twitter hou, misschien dat ik 1 keer per maand er op kom. Verder de bibliotheek heeft wel mogelijk heden , maar dat moet gemaakt worden en bijgehouden worden.Geplaatst door lemina op 22:17 ______________________________________________________________________________

27-11-10Prodigieus

reis rond de wereld in 69 dagen

Toen ik aan de 23 dingen cursus begon, voelde het alsof ik op reis ging naar landen waar ik nog nooit geweest was en waar ik geen kaarten van bezat, een reis rond de wereld in 69 dagen.

En wat is het een prachtige reis geworden, een rondreis met 23 stopplaatsen in Web 2.0, wat heb ik genoten van het fotograferen,bedenken en schrijven in mijn reisdagboek Prodigieus. Wat heb ik veel geleerd, ontdekt en nagedacht over alle mogelijkheden van het geleerde, voor mezelf en voor de KopGroep Bibliotheken.

Wat heeft het veel tijd gekost, tijd waarin ik ook andere dingen had kunnen doen, maar ik heb er zo veel meer voor terug gekregen: ontdekt wat ik kan,ben ontdekt,heb kennis en vaardigheden opgedaan.

Ik heb een gereedschapskist vol "tools" verzameld, wat ga ik daar mee doen? Wat kan ik daarmee doen?

Tegelijkertijd realiseer ik me dat ik NIETS weet. Dat ik in mijn eentje niet veel zal kunnen veranderen, dat dat toch echt met zijn ALLEN zal moeten gebeuren De kracht van het Sociale Web zit 'm in samen, samenwerken, delen wat je weet, delen wat je kan.

Geen reis zonder tegenslag, mijn snelheid van "reizen" werd mij wel eens verweten, maar uiteindelijk maakt iedereen wat dat betreft zijn eigen reis en doet iedereen op zijn eigen manier kennis op!

Het Bloggen past bij mij, ik kan er mijn talenten in kwijt, het fotograferen, het ontwerpen allemaal

dingen waar ik blij van word. Flickr, de fotobewerkingsprogramma's en filmpjes maken voor YouTube zijn dus (privé) mijn favorieten.

mijn ideeën

Tijdens die reis heb ik op verschillende momenten voorstellen gedaan * een Blog voor het personeel om van alles uit te wisselen * een eigen digitale huiswerk hulp voor scholieren * een eigen digitale vraag beantwoord dienst, via mail of chat * een verzamelpunt voor alle goede ideeën van alle Bloggers * het aanleggen van een GoogleDocs archief * een rondreizend media spreekuur * een collectie uitgaven van bibliotheekleden * interviewen van ouderen * tentoonstellingen van artistiek werk van personeel * een lenersraad opstarten * instructie filmpjes maken voor verlengen/reserveren/zoek & boek * aanvulling op de cursus kennismaken met computers en internet voor 50+

de extra's

Extra leuk om te doen waren mijn zelfopgelegde projecten Rondje Bibliotheken enBJHiltervrouw.

de Roze Draad is voorlopig beëindigd.

begeleider Ik wil mijn begeleider PracticalJoke bedanken, niet dat ze aan mij nu zo veel te begeleiden heeft gehad, maar zij heeft haar groep door de werkavonden/ het samenwerken met elkaar zo gestimuleerd dat iedereen er plezier in bleef houden en ook aan de slag bleef.

ProBiblio Voor 23dingen ProBiblio blijkt nu dat het vrijgeven van alle 23 dingen niet werkt. Zelf vond ik het heerlijk om er aan te werken en alvast een kijkje her en der te nemen. (en anders had ik dat toch ook wel gedaan, met een beetje zoeken vind je alle opdrachten) Maar een strak schema zal ws betere resultaten opleveren.

Edo bedankt voor alles, ik heb veel van je geleerd (maar je bent nog niet van me af want ik wil meer leren, haha en t is nog geen 10 januari)

Conclusie

De cursus 23 dingen heeft in mijn leven voor behoorlijk wat veranderingen gezorgd, het kwam op het juiste moment. Want kon ik fysiek gezien nog wel blijven deelnemen aan het arbeidsproces?

Door wat ik geleerd heb en ook door wat ik heb laten zien, kan ik (ijs en weder dienende) als webmaster blijven werken en daar ben ik dankbaar voor.

Leer nieuwe dingen en laat je inspireren

blijft mijn motto! Want nu begint het pas!

______________________________________________________________________________

Ding 23 Evaluatie PracticalJokeBOEK 23

Als derde de eindstreep behaald en de vlag kan uit.Toen ik gevraagd werd als begeleider bij de 23dingencursus, had ik eerst mijn twijfels. Kan ik dit zelf wel en ben ik in staat het daarna aan anderen over te brengen? IJverig ben ik meteen aan de slag gegaan en wat vond ik het leuk en wat heeft het me veel opgeleverd en zelfvertrouwen gegeven. Ik ben dingen durven gaan doen. Mijn ambacht trouw gebleven, veilig vanuit de boeken van mijn eigen filiaal andere boeken gaan ontdekken. Eerst had ik standaardwerken om me heen, maar daar voelde ik me niet thuis.Het eerste boek dat ik opensloeg, was dat van het blog. Hoe vulde ik dat in, hoe bepaalde ik mijn eigen stijl? Steeds meer versieringen, maar overzichtelijk.De boeken die volgden, gingen over RSS, Flickr, Googledocs, Googlemaps, Chatten, Twitteren, Delicious, Youtube, Librarything (yes! weer een boekenkast) en de Aquabrowser.

De boeken waren de ene keer eenvoudig, de andere keer wat moeilijker om te lezen, maar ik heb ze uitgelezen en er iets mee gedaan. De tijd die ik eraan besteed heb, is enorm, maar was het zeker waard.Genoten van het maken, plaatsen en delen van foto's.Genoten van de prachtige foto's die anderen met me wilden delen.Genoten van de andere weblogs, schrijf- en andere talenten.Genoten van het delen van alles, documenten, foto's, youtube filmpje, kennis.Genoten van het reageren en het krijgen van positieve reacties die stimuleerden om door te gaan. Ik merk dat ik het delen fijn vind. Niet alleen het delen van je eigen dingen met anderen, maar ook het delen van je kennis.Leuk om met de groep een paar keer bij elkaar te komen en te merken hoe blij en dankbaar iedereen weer weg ging vol goede moed. Het is duidelijk dat Flickr en Librarything mijn favorieten zijn en met de foto's ga ik zeker verder. Zoveel ontdekt, zoveel geleerd in slechts 3,5 maand tijd.Ik ben oprecht dankbaar dat ik deze kans heb gekregen. En nu op naar het toepassen van deze kennis, want na de cursus begint het pas. Dingen die ik belangrijk vind: meer gaan doen met googledocs, catalogus mag van mij interactiever. En ik sluit me bij Prodigieus aan voor wat betreft de digitale inlichtingendienst en een blog voor het personeel.Geplaatst door practical joke op 07:24

maandag 29 november 2010 Trudge Out

Ding 23 Evaluatie

Het is gelukt, de 23 Dingen zijn klaar. Een ontdekkingstocht waar ik echt van genoten heb. Ik was al een speurder op het net maar heb nu weer zoveel bijgeleerd. Met meer durf overal op klikken en gewoon doen.Heel veel dingen samen met ons groepje gedaan onder de motiverende leiding van Practical Joke en de handige tips van Prodigieus die ons ook weer verder hielp. Bij deze meisjes, heel erg bedankt voor jullie steun en hulp. LibraryThing was één van mijn favorieten en tot mijn verbazing vond ik Flickr ook erg leuk terwijl ik hiervoor niets met foto's had. Eigenlijk vond ik alle dingen leuk om te doen. Natuurlijk ligt het ene je beter dan het andere. Vooral de doe dingen liggen mij erg goed omdat ik nogal praktisch ben ingesteld. Het schrijven van de stukjes op mijn blog is niet mijn sterke kant zoals jullie gemerkt hebben, het doen is nu eenmaal mijn Ding. Twitteren zal misschien nooit mijn favoriet worden maar je moet het eerst ontdekken voordat je een oordeel kunt geven en dat hebben we gedaan. Kortom, het heeft heel veel vrije tijd gekost maar het was meer dan de moeite waard. Ik heb er zeker meer zelfvertrouwen door gekregen en weet dat ik onze gebruikers verder kan helpen met hun vragen. Hoe zou ik kunnen bijdragen aan de Kopgroep bibliotheken 2.0? In ieder geval door open te staan voor nieuwe ontwikkelingen en daar over mee te denken. Je kunt de toekomst tenslotte niet tegenhouden dus omarm de nieuwe techniek en maak er gebruik van. Ik zou zeggen, kom maar op, ik ben er klaar voor.Geplaatst door trudge out op 14:30

DONDERDAG 2 DECEMBER 2010

Ding 23- evaluatie Tiny Hoving

Zo.. het zit er voor dit jaar even op, de 23 dingen. Maar aangezien we in beweging moeten blijven om de ontwikkelingen op het gebied van internet en communicatie te blijven volgen, zit het er natuurlijk nog lang niet op.

Ik ga in 2011 door met de 23 dingen, om me gaandeweg steeds meer te verdiepen in de onderwerpen. Misschien nog wel eens weer wat dingen teruglezen. Ook zal ik aan de slag gaan met ding 24 tm 30, want dat maakt me dan ook weer nieuwsgierig. Ik wil weten wat het is en inhoud.

Tevens ben ik van plan om de bloggers zoals Jan de Klerk, Edwin van Mijnsbergen beter te volgen. Vaker de Informatieproffesional door te spitten etc etc.

Maar deze cursus zit er wel op.

Ik vond het een leuke cursus. Ben zelf altijd wel erg geinteresseerd in de digitale ontwikkelingen, zowel prive als qua werk. Ik had dan ook zin om eraan te beginnen.

Alhoewel ik veel collega's hoorde klagen over deze wijze van het doen van een cursus ( niet-klassikaal) moet ik zeggen dat deze vorm van leren mij juist wel goed bevalt. Lekker in je eigen tempo ( nou ja.. we zaten natuurlijk wel aan een agenda vast), in je eigen omgeving aan de slag gaan. Op de tijd die jouw past. Ik heb geen stok achter de deur nodig van een leraar of een klas.

Het is leuk om te ontdekken dat collega's zo verschillend met de onderwerpen bezig zijn en er zo verschillend qua houding tegenover staan. Ook hierin leer je je collega's opeens van een andere kant kennen.

De één vind het heel moeilijk om iets te bloggen en openbaar te maken. Een ander publiceert heel makkelijk iets.

Er zijn enthousiastelingen, maar niet iedereen is altijd even enthousiast over de cursus.

Er zijn collega's die zich afzetten tegen het "moeten", en zeggen: "ik ga er toch niets mee doen.. kost me alleen maar veel tijd", maar ook collega's die weer blij zijn met de kansen die ze door de werkgever worden geboden.

Zelf vind ik scholing en bijblijven in ontwikkelingen van groot belang. Ook al ga je het na de cursus prive allemaal niet toepassen, je weet wel van het bestaan af en je kent de toepassingen.

Willen wij als bieb van ons grijzige stoffige imago af, dan zal al het personeel mee moeten

in dit bijscholingstraject en moeten weten dat de ontwikkelingen op gebied van internet en informatievoorziening zich in razend tempo voltrekken.

Wij moeten als organisatie bij blijven in deze trein en eigenlijk moeten we proberen om vooraan te komen.

Deze inhaalslag is niet van vandaag op morgen gemaakt en vergt inzet van iedereen Van hoog tot laag in de organisatie. Vergt tevens een openstaande houding van iedereen. Uiteindelijk werken we wel in de informatievoorziening.

Over de 23 dingen : Wat ik bij iedere opdracht lastig vond is de hoeveelheid tekst die ik moest lezen. De links die ik kon bekijken en de blogs over het betreffende onderwerp die dan weer op internet zijn te vinden. Ik had daar op dat moment niet altijd het geduld voor om dat allemaal door te spitten.

Ik ben iemand die even heel snel leest waar het over gaat.. vervolgens een account aanmaak en dan aan de slag wil en vervolgens door ervaring wijs te worden.

Uitleg via filmpjes spreekt mij erg aan. Is aantrekkelijk om naar te kijken en blijft beter hangen.

De onderwerpen die ik leuk vind zijn twitter, facebook, bloggen,flickr, google docs, spotify en natuurlijk youtube. Daarbij was spotify geheel nieuw voor me. De andere dingen kende ik wel en/of paste het al toe . Maar bij ieder onderwerp leerde ik wel weer wat nieuws erbij. Bovendien zette het zeker aan tot nadenken, mening vormen maar ook mening bijstellen.

Ik heb zelf minder met de onderwerpen sociale bibliotheekcatalogus, online boekenkast etc. Daar ligt mijn belangstelling nu eenmaal niet ( tja.. ben uiteindelijk ook geen bibliothecaris en zal en wil dat ook niet worden).

Mijn taak als begeleider vond ik leuk om te doen.

Ik hoop in de ( nabije?) toekomst een rol/taak te kunnen vervullen in de digitale ontwikkelingen van de bibliotheek.

23 dingen was voor mij weer een bevestiging van het feit dat ik me meer betrokken voel bij de digitale bibliotheek en de ontwikkelingen op dit terrein als bij de fysieke bibliotheek.

Geplaatst door Tiny Hoving op donderdag, december 02, 2010

DONDERDAG 2 DECEMBER 2010

ding 10 Evaluatie Jasper en Cleo

*

foto prodigieus

He , he, eindelijk ding 10.Toch heb ik het leuk gevonden om te doen. De onverwachte resultaten verrasten me telkens weer. Nooit gedacht dat ik nog eens een blog zou maken, of me aanmelden voor Face book.Het was alleen wel heftig om binnen een bepaald tijdsbestek alles af te krijgen.Voor de bibliotheek kun je bijvoorbeeld mensen op weg helpen als ze je naar Twitteren, facebook enz . vragen. Nu nog nooit een vraag daarover gehad, maar je kunt het nu wel aanbieden.Over 4 maanden ga ik met pensioen en dan heb ik alle tijd om me bezig te houden met mijn blog en zo contact te houden met mijn collega,s en zelf 23 dingen wat verder uit te werken.. Nooit gedacht dat ik het bloggen zo leuk zou vinden. zo zie je maar weer, niet direct denken, dat kan ik niet, of , dat is niets voor mij.Wel heb ik hulp gehad van lieve collega's, waarvoor dank.Geplaatst door jasper en cleo op 21:32

donderdag 2 december 2010

DING 23: EVALUATIE DOORNeuzen23 Dingen was voor mij een ware kennismakingsreis met allemaal nieuwe DINGEN.Ik dacht dat ik er al een paar van kende maar dat bleek in de praktijk heel sumier te zijn.Ik vond het een hele leuke reis, waar ik veel heb geleerd en als het dan gelukt was,was ik als een kind zo blij. Het leukste vond ik:Flickr:RSSFeeds;GoogleDocs;Wiki's;Delicious:Googlemap: Library Thing enYouTube.Met een paar van deze Dingen zal ik thuis ook wel door gaan.Zoals je ziet en ook al op mijn blog heb gelezen heb ik niet zoveel op met Sociale netwerken, Twitteren, Mobiel internet. Al moet ik zeggen dat ik onder de indruk was van de I-Pad en I-Pod die ik bij het Digie Dream Team zag. Wat kun je daar veel mee! Maar het blijven voorlopig nog dure "speeltjes".Het schrijven van berichtjes over de Dingen vond ik niet gemakkelijk,ik ben meer een doener. Het leuke van dit alles vond ik ook de samenwerking tussen de verschillende collega's.Het reageren op elkaars blog, het praten er over, het elkaar helpen.Ik wil mijn begeleidster Practical Joke heel hartelijk bedanken voor de tips en aanwijzigingen die ze me heeft gegeven.En voor de nuttige maar ook zo gezellige bijeenkomsten.Ze verdient een pluim voor het begeleiden.Prodigieus heeft haar steentje hier ook aan bijgedragen, ook bedankt! Voor de cursus computerles voor 50+ gaan we in ieder geval extra informatie geven over een aantal Dingen en dan denk ik o.a. aan: Flickr; Googlemap/Streetview; YouTube en Library Thing. Ik hoop dat we in de bibliotheek ook zullen merken dat we met de 23 dingen bezig zijn geweest en dat er echt iets mee wordt gedaan.Geplaatst door DOORNeuzen op 15:59

vrijdag 3 december 2010

Ding 23 Evaluatie LaceOndanks dat deze cursus me enorm veel tijd heeft gekost, vond ik het vanaf het begin leuk en leerzaam

en dat is zo gebleven. De veranderingen in de bibliotheekwereld is een feit.

Mijn favoriete dingen waren/zijn:RSS, erg handig om snel op de hoogte te worden gehoudenDelicious voor het ordenen en overal op kunnen roepen van mijn favoriete websites.Dizzie om te zien wat nieuw is op boekengebied, maar ook flickr en You tube waren leuk om te doen en mijn ding.Met Twitter had ik niets, zie nu wel dit ook effect kan hebben.En de digitale bibliotheek is misschien niet zo ver weg meer. Deze cursus heeft me doen beseffen dat we als bibliotheek, nog veel kunnen doen op dit gebied.Om zo de klanten een goed beeld te geven van wat we allemaal in huis hebben op het gebied van kennis, informatie en activiteiten.Maar wat nu na de cursus, hoop dat er een werkgroep komt om te zien welke nieuwe mogelijkheden we allemaal kunnen toe passen???!!!Een kopgroep Delicious, voor alle inlichtingen computers, weblog voor de klanten enz.

Ik ga stil het behaalde doel vieren. Er is weer tijd voor andere zaken. Nu wil ik nog één ding, en dat is,juist ja, op de bank met een boek, gehaald uit de bibliotheek.En misschien later nog één dingetje, omdat de nieuwsgierigheid het wint.

Geplaatst door Lace op vrijdag, december 03, 2010

VRIJDAG 3 DECEMBER 2010

Evaluatie; ding 23 AMThPffffffffffffffffffff, de klus is geklaard en ik kan met gerust hart en hoofd half december op vakantie gaan.Deze manier van leren is niet passend bij mij. Ik mis bij deze vorm de voor mij onontbeerlijke gedegen instructie. Verder deel ik graag het geleerde, het ontdekte, het probleem(pje) meteen levendig. Nu was het regelmatig medderen en achteraf viel het allemaal uiteindelijk toch weer mee, maar op moment zelf was het vaak geen pretje. Als ik het voor het kiezen zou hebben (en dat heb ik gelukkig vaak) dan komt deze studievorm voor mij niet in aanmerking.Ben van nature leer- en nieuwsgierig, maar met deze cursus moest ik moeite blijven doen om moed er in te houden en door te gaan. Eigenlijk kan ik zo terugkijkend wel zeggen dat het met regelmaat eerder een demotiverend effect had.Ik weet dat er voor-argumenten bij deze vorm van leren, maar die zijn niet goed werkende voor mij. Ik hoop dat KopGroep Bibliotheken goed met de tijd mee zal blijven gaan en anticiperen op de digitale ontwikkelingen. Dat de aanwezige kennis breed ingezet en bijgehouden zal worden. Wat een rustige tijden breken nu weer aan; voortaan weer gewoon 's ochtends om 06.20 uur dvd-tje kijken... Nee, dat is een grapje. De komende tijd ga ik dingen herhalen (vind ik ook zeer nuttig bij een leerproces), mijn blog verfraaien en teksten aanpassen, zorgen dat er echt 23manieren van huis naar werk v.v. beschreven worden en veel meer aandacht besteden aan het bezoeken van collega'sblogs. Die heb ik bewust een beetje verwaarloosd omdat er zoveel tijd in gaat zitten, maar vooral omdat ik het lastig vond om zelf een mening over een ding te vormen als ik al zoveel meningen van collega's gelezen had. Verder heb ik een hekel aan de uitdrukking: 'dit is echt mijn ding' en ben altijd van plan geweest die nooit te gebruiken. Doe het in de onderstaande zin toch, maar dan wel met 1 woordje extra:Na afloop van deze cursus 23-dingen kan ik oprecht zeggen: 'dit was echt niet mijn ding'... Toetje: http://www.cheekybeef.co.uk/library.phpGeplaatst door ak op 15:09

zaterdag 4 december 2010

Evalueer 23 dingen # 23 Blacky

23 dingen was voor mij een hele ontdekking en voor het blok gezet worden.Eerst aanmelden en beginnen met bloggen viel nog wel mee en het was ook wel leuk om te doen. Zeker om ook andere blogs te lezen die met het zelfde bezig waren. Iedereen is toch mooi gaan bloggen. Flickr vond ik een hele openbaring zoveel foto’s als er opstonden en op elk trefwoord waren heel veel foto’s. Dan kon je ook nog je eigen foto’s of die van anderen bewerken, ga ik zeker bij mijn volgende fotoalbum gebruiken. Ik natuurlijk ook te gebruiken om posters op te

leuken. Twitter en chatten wel aangemeld maar daar ben ik niet zo’n fan van, want ik zit niet elke dag privé achter de computer. Dat moet je wel doen vind ik als je deze sociale netwerken gebruikt. Maar de angst om het te doen is er niet meer.

Library Thing vond ik echt een uitvinding en ben zeker van plan om dat te blijven gebruiken.Ik heb met deze cursus heel wat bijgeleerd, maar ben blij dat ik nu weer wat meer eigen tijd heb.Geplaatst door blacky op 20:24

dinsdag 7 december 2010

DING 10 EVALUATIE Olga Lawina

De reis, deze reis- waarheen –dat was nog niet helemaal duidelijk!Waar gaan we naar toe? Doe je ski’s maar aan, we gaan over bergen en dalen, en komen heel veel (obstakels) dingen tegen onderweg.

Vaak gaat het goed en kunnen we veel “digitale” kilometers maken, maar er zijn op deze reis ook een aantal “pech-gevallen” ……. “We sneeuwen in” en komen het “dal” niet meer uit voor een tijdje….. Maar dan is daar de “zon” weer, de KGB-Anwb: mijn man Jan, Surffan, Hilda, en nog een aantal collega’s met opbeurende woorden.We gaan door……Als we maar op tijd aankomen zonder botbreuken! De verhalen van deze reis kunnen we nu aan iedereen uitleggen, we hebben gelachen en gehuild, en de leukste dingen zoals Flicker of eigenlijk Picasa, Library-thing, foto’s op het blog zetten, blijven wat beter in het geheugen, er was véél te doen! Nu het einde van deze reis in zicht is…… Zijn we toe aan een heerlijk glas “Glühwein” en settelen we ons eindelijk met een boek en glas in de stoel en laten de gedachten nog één keer afdwalen naar deze ontdekkingsreis. Deze reis laat een onuitwisbare herinnering achter! Bedankt, Olga LawinaGeplaatst door Olga Lawina op 23:56

skilltour

donderdag 9 december 2010

Ding 10 Evaluatie

Door de cursus kennisgemaakt met een aantal nieuwe dingen. Actief bezig geweest op mijn blog; ook ervaringen buiten het cursus materiaal vermeld.Vond dat leuk om te doen en ook om er een "plaatje" bij te voegen.Verder gemerkt dat het werken na een poosje sneller ging.Werd dus vaardiger in het zoeken en ontdekken wat de essentie van de aangeboden stof was; daarmee aan het werk te gaan en het in een verslag te verwoorden.De sjablonen vallen me nu onmiddelijk op en ik weet waar ze voor staan.

De Dingen zelf zullen meer in de backoffice toegepast worden, weet dan in ieder geval waar het over gaat.In tegenstelling tot wellicht anderen is het voor mij goed om alles zelf uit te zoeken, omdat het dan beter tot me doordringt. Hoewel dit soms veel tijd nam , gaf het me voldoening als het was gelukt.Geplaatst door nel op 14:08

vrijdag 10 december 2010

Ding 23 Evaluatie IslandhopperEn dan ben je toch ineens zomaar uitgekomen op het Laatste Ding! De evaluatie... Voor mij persoonlijk waren het spannende maanden. Als mediacoach had ik de taak gekregen om naast een aanbod voor jeugd van het basisonderwijs, ook een plan te maken om het personeel van de KopGroep mediawijsheid bij te brengen. De 23 Dingen leek een logisch begin. Tegelijkertijd weet je dat dit een behoorlijke impact zal hebben op iedereen die er mee bezig gaat. Dat het slapeloze nachten oplevert omdat Dingen niet gaan zoals je wilt, uren achter die computer omdat Dingen soms minder simpel zijn dan ze lijken, de druk van 23 Dingen in 12 weken.... en dat allemaal in de toch al behoorlijk drukke banen van de KopGroepers.Toch ben ik blij dat we hier met z'n allen aan begonnen zijn en we zijn het MT veel dank verschuldigd dat zij ons deze kans gegeven hebben. Want zeg nou zelf, het werd toch tijd dat we mee zouden gaan in het digitale tijdperk?? Als je kijkt naar de verschillende blogs zijn er heel veel collega's die ondanks de bovengenoemde ongemakken blij zijn dat ze de Dingen gevolgd hebben en nu gewoon zelfs verder gaan met de extra Dingen. Fantastisch om te zien hoeveel talent er schuilt binnen de KopGroep. Als we dit gevoel vast blijven houden en hiermee efficiënt aan de slag gaan, kan er veel moois uit voort komen.Ik denk ook dat we moeten kijken naar alle Dingen die gedaan zijn: soms niet door iedereen alle 10 of 23, maar er is wel een begin gemaakt, een zaadje gepland dat er hopelijk voor zorgt dat er toch iets geoogst kan worden. Het leeft binnen de KopGroep, dat is één Ding dat zeker is! Zelf heb ik ook veel opgestoken van alle Dingen. Als mediacoach was ik met de meeste zaken wel bekend, maar ben ik er nooit zo diep op in gegaan. Tijdens de NOMC-opleiding leerden wij meer over de effecten van Dingen dan de technische handelingen zelf. Dat was soms wel een beetje lastig: sommige collega's gingen er van uit dat het voor mij allemaal gesneden koek zou zijn: nou, nee dus! Het gebruik van Nieuwe Media en mediawijsheid zijn in essentie twee verschillende dingen. Je kunt technisch weten hoe je een mailtje moet versturen, maar dan hoef je nog niet te bedenken wat voor gevolgen dit heeft op de ontvanger. Ik zit meer in het laatste stukje, techniek is nooit mijn sterkste kant geweest. Maar het één

kan natuurlijk niet zonder het ander: je moet ervaren hoe verslavend Hyves kan zijn om dit aan kinderen uit te kunnen leggen. Je moet mee kunnen praten in hun taal om te snappen waar ze het over hebben. Daarom ben ik ook erg blij dat ik door 23 Dingen werd gedwongen om me hier meer in te verdiepen. En natuurlijk niet alleen in de sociale media, maar ook in de mogelijkheden van YouTube, Googledocs en Flickr. Ik vind het zelf erg prettig om niet groepsgewijs te leren maar individueel aan de slag te gaan. Zo kun je in je eigen tempo aan het werk. De Dingen waar je interesse meer bij liggen kunnen verder uitgewerkt worden, bij de andere doe je het iets oppervlakkiger. Achteraf gezien zou ik de Dingen niet meer in één keer vrij geven. Als je per week een Ding aangeboden zou krijgen ben je misschien iets gediscipineerder. Ook is het voor de iets minder snellen soms frustrerend om te zien dat anderen al zo ver zijn. Een ander haalt daar misschien juist zijn motivatie uit om sneller te gaan, maar persoonlijk zou ik het een volgende keer anders doen.Ook de volgorde zou misschien iets anders kunnen. Flickr bleek voor veel mensen een heet hangijzer te zijn, waardoor ze minder gemotiveerd door konden naar het volgende onderwerp. En de toekomst?Dat we door moeten met 2.0 staat vast. Gelukkig vinden velen collega's dat met mij. Wat ik hier heel belangrijk in vind, is dat we niet alleen voorop moeten willen hollen met nieuwe ontwikkelingen, maar ook als bezemwagen (is die nog wat voor jou, A.M.th?) aan de gang moeten. Er zijn nog zoveel mensen die zich nog helemaal niet thuis voelen bij alle Nieuwe Media, moderne technologieën en toepassingen. Voor ons de schone taak om hier iets aan te doen. Als DigiDreamTeam kunnen we hier zeker mee aan de slag. Maar ook met COD-gerichte activiteiten om verschillende doelgroepen voor te lichten, cursus aan te geven en mee te laten lopen op het Digitale Pad. We gaan actief aan de slag met KlikenTik, we blijven in Doedebieb veel aandacht besteden aan mediawijsheid bij de jeugd en ik denk dat we moeten pleiten voor een soort inloopspreekuur met het DigiDreamTeam.Met onze nieuwe webmaster aan het roer, weet ik zeker dat wij qua uitstraling en mogelijkheden ook steeds meer 2.0 gaan worden en dat er ongetwijfeld gechat, getwitterd en geblogd gaat worden. Hierin moeten we wel de juiste keuzes maken en het lijkt mij pezierig om hier met een werkgroep gericht mee aan de slag te gaan. Nu is het tijd om even bij te komen van alle druk en lekker ontspannen met het geleerde aan de gang te gaan. Je zult het niet geloven, maar ik zit er over te denken om een betaald abonnement bij Spotify te nemen, want die muziek tijdens het werk ik toch wel erg lekker, alleen die reclame niet... Wie had dat ooit gedacht?Succes allemaal die nog even door moeten: de eindstreep voelt heerlijk!!! Last but not least: Edo, heel erg bedankt voor alle ondersteuning, raad en vooral alle Dingen waar ik verder over na kan denken. Het heeft mij nu al veel opgeleverd!Geplaatst door Islandhopper op 11:38

ZZONDAG 12/12MBER 2010

Ding 23 EVALUATIE ElstarOp de valreep alle 23 dingen in meerdere of mindere mate onderzocht en hierover geblogd. Wat vond ik er van? Wel, heel erg leuk om te doen, leerzaam, ogenopener, inspirerend kortom een zeer tevreden cursist. Minder aangenaam vond ik het vele leeswerk, op een gegeven moment wil ik liever aan de slag en zelf onderzoeken wat de mogelijkheden en de onmogelijkheden van een Ding zijn, moest dus af en toe mezelf dwingen om eerst de achtergrondartikelen te lezen. De gekozen manier om zelf te studeren is mij prima bevallen, zo kan iedereen in zijn/haar eigen tempo door de cursus gaan op het zelf gekozen tijdstip.Leuk om te ontdekken dat er onder je collega's veel ongekend talent aanwezig is dat we zeker kunnen gaan inzetten bij het vervolg want dat er een vervolg moet komen staat voor mij wel vast.Ik ervaar het meer als een beetje snuffen aan de mogelijkheden en dat nu het echte werk gaat beginnen. De webmaster kan veel van de 23 dingen gebruiken voor de site en gezien haar talenten komt dat zeker goed als de techniek mee wil werken. Ik zie ook wel werkgroepen ontstaan die Dingen verder gaan uitwerken voor |KopGroep Bibliotheken. Denk hierbij aan de adviesfunctie, de collectie en zeker niet te vergeten alle activiteiten die wij organiseren zowel individueel als voor groepen. Kortom aan de slag en wel zo snel mogelijk, er liggen kansen. We moeten alleen nog `even ` gaan omdenken dus er geen probleem van gaan maken maar het zien als een mogelijkheid dus een KANS. Nu ik `klaar `ben ga ik voor mezelf dingen verder onderzoeken en uitdiepen, ik hoop mijn blog bij te houden en naast KW ook nog tijd over te houden voor Ding 24 en verder.Voor degenen die nog niet zo ver zijn : houdt moed, het einde is in zicht en het blijft heel leuk om te doen!!Geplaatst door Elstar op 10:56

zondag 12 december 2010

Ding 10 Evaluatie Publieke werken10 dingen was voor mij een bijzondere digitale reis! Flickr, Googledocs, met op het ogenblik de discussie over bezuinigingen binnen onze organisatie, Sociale netwerken met bibliotheek20ning, Librarything en Aquabrowser waren bijzondere ontdekkingstochten voor me!

De saamhorigheid met de collega's onderling is vergroot door deze cursus. Iedereen had zijn up's en down's en door te vragen aan elkaar werden de meeste problemen snel opgelost! Het lezen van elkaars blog gaf veel inspiratie! Ik vond het een eye-opener om te lezen wat er zoal gaande is in de bibliotheekwereld in Nederland op digitaal gebied! Het is een bruisende tak in de samenleving! Ik hoop een steentje te kunnen bijdragen aan de KopGroepBiblitheken2.0 door blijvend geinteresseerd te zijn in de vorderingen en bij te blijven met nieuwe ontwikkelingen op wat voor gebied dan ook! 10 dingen was voor mij een duik in het diepe en wat mij het meest verbaasde was dat ik kon zwemmen en dat ik er uiteindelijk van heb genoten om in aanraking te komen met de digitale wereld van deze tijd! Bedankt!Geplaatst door Publieke werken op 13:36Z

ZONDAG 12 DECEMBER 2010

Ding 23 Eindevaluatie MarieLouise57

Na 12 weken heb ik de eindstreep behaald, het was een lange maar zeer boeiende weg die ik met vallen en opstaan doorlopen heb.

Toen ik begon dacht ik dat ik wel dingen op mijn werk zou kunnen doen, dit bleek echter een groot misverstand.

Het kostte veel tijd,aandacht en inspanning en dat kon echt niet in mijn beperkte werktijd,de zondag werd mijn 23dingen dag, in het begin s'avonds maar dan kon ik helemaal niet meer slapen dus dan maar overdag.

Ik heb veel geleerd de afgelopen 12 weken, toepassingen als Blog, Twitter,Flickr,Online bookmarking en Google docs gebruikte ik nog niet dus dat werd een hele ontdekkingsreis.

De opdrachten waren duidelijk en het vertalen naar ons werk zorgde voor de samenhang.

Het sociale aspect van met elkaar dit traject te volgen vond ik zeer waardevol, je leerde elkaar op een andere manier kennen, er kwamen zoveel verborgen talenten naar boven.

De hulp en feedback waren hartverwarmend, sommige collega's hebben er ongelooflijk veel tijd in gestoken, mijn complimenten hiervoor!!!

Toen ik begon dacht ik dat Twitter echt niks voor mij zou zijn, deze mening moet ik inmiddels herzien, ik vind het erg leuk en vaak heel informatief.

Afgelopen donderdag en vrijdag was ons MT naar de bibliotheek tweedaagse in Maastricht, door Twitter kon je als thuisblijver deze studiedagen goed volgen.

Na 23 dingen houdt het natuurlijk niet op, we moeten doorgaan en kiezen welke toepassingen voor ons als KopGroep geschikt zijn.

Daarbij rekenning houden met de talenten die in onze organisatie aanwezig zijn.

Scholing en bijscholing zijn onontbeerlijk om op de hoogte blijven.

Door 23dingen is mijn persoonlijke interesse en betrokkenheid alleen maar

groter geworden.

Ik zie nu echt de meerwaarde van WEB 2.0 voor ons vak.

Geplaatst door marielouise57 op 14:00

zondag 12 december 2010

Ding 23 Evaluatie Casa Elena Dit ding sluit ik gedeeltelijk af met een filmpje gemaakt door Prodigieus.Ik wilde een keer een echt journaal presenteren en heb haar bereid gevonden om dit op film vast te leggen. En zij wilde mij interviewen over mijn ervaringen met 23 dingen.Dus hebben wij twee vliegen in een klap geslagen.Grote bewondering voor haar vakvrouwschap, want er komt wat voor kijken en bovendien was het onder barre omstandigheden, natuurlijk precies op die vrijdag dat er een dik pak sneeuw was gevallen. Nu nog mijn eigen mening en bevindingen met 23 dingen.- Veel kennis opgedaan.

- Veel nieuwe programma's leren kennen zoals: Library Thing, Google docs,Online bookmarking, RSS feeds- Veel mooie sites gezien vooral bij Google Earth en Google Maps- En al die mooie blogs van alle collega's- Het heeft me zelfbewuster gemaakt en nog meer betrokken bij het werk.- Doordat je het met elkaar deed merkte je dat iedereen hulp biedt alsje ergens mee zit- Voor het werk zal ik naar de klanten toe nog gerichter kunnen werkendoor de kennis over te dragen en in praktijk te brengen. Mensen, het zit erop. Iedereen bedankt voor de samenwerking. En ik heb nu nog een paar weken om rustig nog eens alles door te nemen en een paar puntjes op de i te zetten.Geplaatst door helenamaria op 12/12/2010

zondag 12 december 00

no 10 Evaluatie. Morag

Na een lange wandeling door het labyrint van het net eindelijk aangekomen bij ding 10.Mijn visie op de 10 dingen is dat ik veel geleerd heb, toen ik er aan begon dacht ik dit is echt niets voor mij, maar al doende begon ik het wel leuk te vinden. Het blog aanmaken was natuurlijk wel even zoeken en bellen met collega,s maar uiteindelijk lukte het. Ik heb ook heel veel mooie blogs gezien van collega,s echt heel mooi er zitten echt prof,s tussen. Voor de bieb zie ik ook heel veel mogelijkheden om met bepaalde dingen aan de gang te gaan vooral lybry-things , google- docs en aqua-browser.

Verder wil ik jullie allemaal hele fijne feestdagen toewensen en een gezond 2011. Groetjes van Morag.xxx

Geplaatst door Morag op 21:41

maandag 13 december 2010

Ding 10 - Evaluatie musicwasmyfirstloveDoordat ik thuis al wekenlang druk bezig ben met een schilderklus, had ik ding 10 flink wat voor me uit geschoven. Ach, zo'n vragenlijstje, dat is toch zo ingevuld? Viel dát even tegen...wat is het dan fijn dat m'n vriend een restje wijn voor me achterliet...al duurt 't nu wel heeeel erg lang voordat ik een zinnige zin kan bedenken. Nou, dat was 'm dan. Maar echt, heb alle vragen heel serieus genomen en begrijp het belang ervan. Maar ben ook blij dat ik ''Ding 10'' vandaag bij de titel heb mogen intypen.EN IK HEB ONWIJS VEEL RESPECT EN BEWONDERING VOOR WAT JULLIE BLOGGERS ALLEMAAL HEBBEN NEERGEZET!Zo'n zinnige zin heeft weldegelijk zin, maar 't heeft nu geen zin meer,dus ik kruip erin.Geplaatst door musicwasmyfirstlove op 00:33

maandag 13 december 2010

Ding 23 KarinEn dan is het zo ver.Ding 23, het laatste loodje.Ik had graag ietsje eerder klaar geweest maar 1 1/2 week ziekteen een week 'ziggo-loos' gooide roet in het eten.Gelukkig kregen we die extra tijd.De meeste dingen heb ik benaderd vanuit mijn eigen 'ik-persoontje'wat doet het met mij, wat vind ik leuk en wat kan ik er mee.

Dit heb ik bewust gedaan want eigenlijk ben ik er allang van overtuigd dat hier heel veel mogelijkheden liggen voor de bibliotheek.Maar ik ben er ook van overtuigd dat dit zeer gedegen moet gebeuren met een team die er voor gaat en staat. Ik heb her en der eens rond gevraagd bij collega's 'in den lande' die de cursus ook hadden gedaan.Wat vond je ervan en wat doen jullie er mee?Eigenlijk was ik niet verrast over de antwoorden maar wel teleurgesteld.Een heel groot gedeelte doet er niets meer mee.In het begin waren ze nog erg enthousiast maar gaande weg verdween het op de achtergrond. Ik hoop ontzettend dat dit bij ons niet gebeurd en dat 23dingen een mooi vervolg krijgt waar wij met z'n allen achter staan. Ik voelde mij af en toe wel tekort schieten als begeleider.Alles ontdekken en lezen was al een opgave en kostte veel tijd waardoor ik nog wel eens tekort schoot in mijn reacties naar de andere.Dit was absoluut geen onwil maar doodgewoon tijdgebrek.Ik hoop dat ik nu dan ook even de tijd krijg om alle blogs eens goed te bekijken en te lezen.Want ik heb al wel ontdekt dat iedereen er veel energie in heeft gestoken. Er valt nog veel te leren dus ik ga zeker nog verder met ontdekken maar dan in mijn eigen tempo, hou de ontwikkelingen in de gaten en ben zeker bewuster bezig met alles wat 23dingen ons aangereikt heeft.Geplaatst door karin op 12:01

DINSDAG 14 DECEMBER 2010

Loudewiese van Wely

Ding 23 Evaluatie

23 dingen was voor mij een reis Voorafgaande aan een vakantiereis maak ik een bepaalde voorstelling van de omgeving, de sfeer, de mensen die ik ga ontmoeten en mijn gevoel tijdens de reis. Aan het einde van de reis kom ik tevreden thuis. Het is meestal anders dan ik me had voorgesteld, maar bijna nooit minder leuk.

Zo was het ook met 23 dingen. Ik had er al veel over gehoord en ik wist welke dingen we zouden gaan doen, maar nu weet ik ook wat die dingen met me deden.

Daar gaan we dan. Het leukste ding is het schrijven van berichten en gedachten op mijn eigen weblog en zeker ook het schrijven van reacties op die van anderen. En het is ontzettend leuk om reacties op je weblog te krijgen. Het werkt stimulerend. Verder vind ik het ook leuk om mijn weblog te voorzien van gadgets, (maar niet teveel het moet voor mezelf ook wel een beetje overzichtelijk blijven). Ik had niet gedacht ...dat ik zo'n plezier zou hebben in het schrijven van berichten. Eigenlijk vond ik het vooraf een beetje eng dat iedereen mijn gedachten zou kunnen lezen.

De dingen

Ik ben blij dat ik kennis heb opgedaan over diverse toepassingen die ik nog niet kende. Ongeacht of ik ze bruikbaar vind, en ongeacht de moeite die ik soms moest doen om een toepassing te leren gebruiken. Ik had niet verwacht dat ik wel voor veel van die nieuwe dingen te porren zou zijn.

De vorm

Een bijzondere ervaring vind ik de methode die we gevolgd hebben. Zelf doen, zelf ervaren, hulp vragen op je weblog en dan ook nog eens met alle collega's samen aan een zelfde cursus meedoen. De methode past wel goed bij de dingen. Het paste uiteindelijk ook wel aardig bij mij. Ik wende er aan om gewoon wat uit te proberen en maar te zien wat er dan zou gebeuren.

Het volgen van mijn collega's en zien wat ze allemaal presteren en welke onverwachte kanten ze hebben. Ik vind 23 dingen een heel leuke vorm van teambuilding.

Mijn rol als begeleider vond ik in deze vorm wat lastiger. Ik heb wel vaak getwijfeld of ik die wel goed vervulde.

Kopgroep 2.0 en ik

Ik denk dat ik een bijdrage kan gaan leveren aan het verbeteren van onze dienstverlening op onze website op het gebied van de collectie, informatie en advies en het opzetten van bijeenkomsten en netwerken voor onze MIA's en MKLV-ers met als doel kennisdeling en scholing.

Dank...

Aan mijn collega's van Kopgroep Bibliotheken voor de reacties op mijn weblog.

En ook een dankjewel aan mijn collega van ProBiblio.

En nu op naar mijn volgende blogbericht.

Geplaatst door Loudewiese van Wely op 22:28

DINSDAG 14 DECEMBER 2010

Ding 23

Evaluatie

Ja, en dan is het nu tijd om te evalueren.

Eigenlijk heb ik de evaluatie voor de bibliotheek al bij ding 22, Bibliotheek 2.0 gedaan.

Dus nu alleen voor mezelf, hoe ik het ervaren heb.

Toen ik aan 23dingen begon heb ik er makkelijker over gedacht dan het uiteindelijk was. Ging er vanuit dat ik al veel dingen had gedaan in een vorige cursus, maar achteraf was dat dan maar heel summier. Heb er dus écht veel tijd voor uit moeten trekken.

Om iedere keer weer op te laden voor een "nieuw ding" viel niet altijd mee.

Ik vond de uitleg soms best wel lastig, en heb heel veel moeten ploeteren om er dan toch weer uit te komen.

Ook de doorleesteksten vond ik soms erg technisch, waardoor lastig te "consumeren".

De digitale teambuilding uit een van mijn column's is later een beetje ingezakt, vind ik.

Iedereen zat op een gegeven moment bij een ander "ding", behalve dan de "groepjes", en dat bedoel ik zeker niet oneerbiedig.

Het vergt wel veel zelfdicipline om stug je eigen rooster na te blijven leven. De kermisweek heeft me dan ook de das om gedaan. Dus de 14e klaar i.p.v. de 13e!

Heb ook echt geprobeerd om één week uit te trekken voor elk ding, zodat ik niet in tijdnood kwam aan het eind van de rit. Ik heb erg weinig kunnen doen tijdens de uitleenuren waarop ik werk; dus dat wordt declareren! Maar als ik alle uren zou declareren die ik er totaal mee bezig ben geweest...........

Mijn eigen column's waren af en toe een verademing om even tussendoor te mogen doen, en wil ik ook proberen te blijven doen.

Moet zeggen dat ik heel veel geleerd heb in het algemeen, over de 23dingen, maar ook qua computerkennis, en zelfs over mezelf. Vooral leuk vind ik Google docs, Wiki's, Streetview, Google Maps en Librarything. Leerzaam ding 21 en 22.

Bepaalde inzichten heb ik toch wel bijgesteld, en daar sta ik zelf van te kijken!

Verder vind ik het persoonlijk erg leuk dat ik nu ook thuis aan de keukentafel wat meer op besproken onderwerpen aansluiting kan vinden. Ik kan "meepraten" met de jongens.

Wat ga ik verder doen met de 23dingen?

Moeilijk van tevoren te zeggen, maar ik wil toch wel een beetje "bij de tijd" blijven, nu ik al zover ben gekomen.

Verder wil ik ook nog graag de blog's van collega's gaan bekijken, want dat heb ik naar mijn idee veel te weinig kunnen doen, en natuurlijk bepaalde 23dingen nog eens nader gebruiken.

Maar eerst eens even de druk van de ketel, kerstkaarten de deur uit en op naar de kerst.

Meer tijd en aandacht aan de huiselijke zaken besteden, want dat is er wel eens een beetje bij in geschoten!

Dus, al met al was 23dingen voor mij leuk en leerzaam om te doen, tijdrovend, met vallen en opstaan, soms een worsteling om bijna niet doorheen te komen en waarvan ik blij ben dat "de achtervolging" nu even gestaakt is, en gestaakt kan worden!

Geplaatst door Marleen op dinsdag, december 14, 2010

WOENSDAG 15 DECEMBER 2010

Ding 23 KGBBazz

Evaluatie 23 dingen

Ahhh jammer, laatste ding van de cursus. Ik heb mezelf maar een schouderklopje gegeven. Het was veel werk, gaat veel tijd in zitten maar het is allemaal goed gekomen.

23 Dingen heeft een hoop dingen aan het licht gebracht hoe ze werken en wat je ermee kunt. een aantal dingen vond ik persoonlijk dubbel op zoals twitter. dit komt vrijwel op zelfde neer als blogger. Sociale netwerken zoals, hyves en facebook heb je ook in tall van varianten. De keus is aan jezelf waar je gebruik van wilt maken. de een is groter en de andere is niet landelijk maar gaat wereldwijd.

Ik ben zeker van mening dat een aantal toepassingen doorgevoerd moeten worden binnen onze organisatie om het naar klanten toe aantrekkelijker te maken en zo te laten zien dat de bibliotheek niet alleen maar een laagje stof is. RSS, een CHAT vraagbaak op de site, facebook en hyves voor lezingen en activiteiten, een online boekenkast etc. allemaal dingen waarvan ik denk dat je dichter bij de klant komt.

Omdat nieuwe leden belangrijk zijn voor de bibliotheken denk ik dat we op deze manier verder komen binnen bibliotheekland.

Deze cursus was voor mij leerzaam op een aantal dingen die ik nog niet kende. Of ik ze ga gebruiken ? geen idee. Ik moet zeggen dat een hoop dingen zoals bijvoorbeeld flick niet gebruiksvriendelijk is om er wat mee te doen maar ook niet echt meerwaarde heeft voor onze organisatie.

Verder leerzaam en leuk om te doen deze cursus al gaat er meer tijd in zitten dan de uren die gezegd waren. Nu zit ik zelf veel achter de computer en ben vrij ervaren maar ook nieuwe dingen is voor mij uitzoeken geblazen.

Een boek lenen bij de supermarkt, een dvd inleveren in de sportschool… het kan binnenkort bij een "plug-in" bibliotheek...over indruk maken gesproken!

"Dingen" die de meeste indruk hebben gemaakt tijdens de cursus zijn:

● Het delen van elkaars interesses.

● Catalogi die geopend zijn voor reacties, recensies, lijsten en tags van leners.

● Leners die op hun hyves pagina's widgets van bibliotheken plaatsen.

● De plannen voor een landelijke catalogus.

"Die" we concreet kunnen toepassen:

● Een rechtstreekser (digitaal) contact met de klant.

● De aquabrowser als informatiebron gaan gebruiken.

Geplaatst door huijz2 op woensdag, december 15,

woensdag 15 december 2010 Humor

bibliotheek 2.0 en evaluatie

Vanmorgen mijn laatste 23dingen gedaan. Bibliotheek 2.0 geeft met het interview van Karolien Selhorst een beeld van de nieuwe bibliotheek en hun klanten en medewerkers.De scholing van bibliotheekmedewerkers is uitermate essentieel voor de ontsluiting van de traditionele bibliotheek naar een digitale.Het gebruik van Googledocs is een up to date reactie op deze 23dingen.Deze 23dingen biedt KopGroep Bibliotheken de mogelijkheid om elkaar te versterken en nieuwe tools uit te proberen.Geplaatst door Humor op 04:11

woensdag 15 december 2010

EVALUATIE thinksmartfuture

Het is gelukt om 23 dingen af te ronden. YES!Het geeft een goed gevoel om alle mogelijkheden betreffende Web 2.0 gebruikt te hebben en er even bij stil te staan hoe de bibliotheek hier nuttig gebruik van kan maken. Heel interessant om een blik te werpen in de wereld van fotografie, twitter, hyves, librarything ed. Geleerd hoe diverse programma's gebruikt kunnen worden. Zoals al veel collega's hebben gezegd, kostte het behoorlijk wat tijd om al deze dingen te gebruiken.Als je eenmaal bezig was dan ging het eigenlijk vanzelf. Dan is het leuk om te doen. Door de diversiteit van de onderwerpen werd het niet saai.Wil de bibliotheek er actief gebruik van gaan maken dan moet er wel een functionaris beschikbaar zijn die er dagelijks uren in stopt. Als het niet wordt bijgehouden dan is het zinloos.Een online boekenkast, de RSS Feed, chatten op de website is een goed begin. Kortom als het mogelijk is dan kan de bibliotheek zich helemaal uitleven op internet.

Geplaatst door SmartThinking op 02:00

WOENSDAG 15 DECEMBER 2010

Ding 10 Evaluatie YPIEZo het zit er op. Het evaluatie verslag is op gestuurd, zodat ik nu alleen mijn collega,s hoeft te volgen met hun blogs. Wel vond ik het ontzettend leuk en leerzaam deze cursus te volgen. Er zitten een paar hele goede onderwerpen tussen die je in je werk goed kan gebruiken. Wat ik persoonlijk heel leuk vond is Google docs, Library thing en Aquabrowser. Dat wil ik na de cursus verder gebruiken. Flickr moet ik ook over doen, want ik kan niet al de geplaatse foto,s terug vinden. Bedankt dat ik deze cursus mocht volgen, want zelf was ik er nooit achter gekomen dat je zoveel met Web 2.0 kan doen.Geplaatst door Ypie op 03:40

zondag 19 december 2010

Evaluation Ding 10 ELLIEG.

I am so glad that I am finally on the last Ding, it has been a lot more work than I expected. I would never have got so far without the help of Joke. I enjoy now being able to attach photos to my blog and when sending e-mails. Chatting I've been doing for years with friends around the world and will continue to do so, I think I might use aquabrowser now and again. I'm sure some of my colleagues will be able to use a lot of what they have been learning for their work but as I do not have much personal contact with customers (since self service) I doubt I'll be able to use much of what I have been learning except for myself.Geplaatst door EllieG op 11:44

maandag 20 december 2010

Week 12, Evaluatie. CoriandrumVan de 23 Dingen die ik onderweg heb leren kennen boeien de volgende Dingen mij het meest: het schrijven op dit weblog, het nemen van RSS-feeds op sites en blogs die mij op de hoogte houden van ontwikkelingen van web2.0, Google Maps en streetview, YouTube, Sociale Bibliotheekcatalogi en Bibliotheek20.ning.com. Het ontdekken van web2.0-toepassingen met behulp van dit speciaal op de bibliotheek gerichte programma heeft mij duidelijk gemaakt dat ik erdoor geboeid wordt. Met name de Dingen waarvoor ik mooie kansen zie voor goede dienstverlening en het betrekken van (potentiële) klanten bij de bibliotheek wil ik in hun ontwikkeling blijven volgen. KopGroep Bibliotheken kan wellicht nu ook aan klanten Dingen uitleggen en daardoor hun binding met de bibliotheek versterken. Dat kan bijvoorbeeld met een cursusbijeenkomst over een Ding of door middel van een gesprek aan de balie tussen medewerker en klant over een Ding dat in een acute behoefte voorziet. De bewustheid van het nut van dit soort Dingen is in de organisatie aanwezig.

Ik ben benieuwd hoe KopGroep Bibliotheken web2.0-toepassingen in de dienstverlening en klantenbinding zal integreren. 23Dingen was voor mij een stimulans om mij op de hoogte te blijven houden van ontwikkelingen op web2.0-gebied. Het leerprogramma heeft daarvoor handige blogs en sites gesuggereerd.Geplaatst door Coriandrum op 12/20/2010

donderdag 23 december 2010

Ding 10 Worldwidewife"Evaluatie" Mijn favourite dingen die ik onderweg heb leren kennen en gebruiken is mn Blog maken en gebruiken en de vele mogelijkheden van een Blog. Mn dochter gaat verhuizen naar Frankrijk en heeft me gevraagd te helpen met een Blog aanmaken dus deze moeder's neus krult weer aardig!Bibliotheek20.ning.com, is voor mij een en al kennis opdoen en librarything, ook een mooi social netwerk. Twitter ook voor mij een openbaring en RSS, dit zijn toch wel mijn favourieten. Wat heeft het met mij gedaan en met de organisatie? Ondanks het vele gemartel in mn eentje toch blij dat ik een beetje weet wat er zoal gaande is in de mediawereld en leuk dat ik er over mee kan praten. Ik denk dat het voor de organistie heel belangrijk is om mee te gaan en bij te blijven in de toekomst wat betreft het media gebeuren. Vooral om de moeilijkste groep klanten te bereiken namelijk de jongeren.Als je als bibliotheek werkelijk wilt communiseren via allerlei netwerken is het volgens mij ook heel belangrijk hoe, wat, waarover en voor wie enz.. Een serieuze aangelegenheid waar goed over nagedacht moet worden. Wat mij vooral verraste was de ongekende mogelijkheden van alle programma's, o.a. zoals de widgets! Wat een toegangelijkheid en verbindingen naar van alles en nog wat! Hoe zou ik kunnen bijdragen aan de Kopgroepbibliotheken2.0.........Misschien door te "Twitteren" over lezingen. Dingen te delen via Googledoc. Mijn kennis vergroten via Bibliotheek20.ning......En ik ben zeker van plan om me meer te verdiepen in de "Dingen" zodat ik er makkelijker mee om kan gaan.

10 Dingen was voor mij.........Na geweldige ontmoetingen en veel aandacht in Canada was het zwaar om thuis, boven in mn eentje, achter mn computer de cursus te volgen. Ondanks het 'social netwerk' werd ik behoorlijk met mn alleengaande situatie geconfronteerd, geen man, kind, kleinkind die me zo nu en dan een tip zou kunnen geven. Een eenzaam gebeuren! Geef mij maar een docent met een klas en een bord! Als je een probleem hebt dan wordt het gelijk uitgelegd door docent en mede leerlingen en kan het gelijk in de praktijk uitgeprobeerd worden. Nu heb ik vaak heel lang moeten zoeken voor ik ergens achter kwam! Irritant, deprimerend en zonde van mn kostbare tijd. Ik had op zn minst een handboekje willen hebben met wat zinnige tips! Het positieve is dat ik leuk over mn klik, tik en voor alles een accountaanmaken angst af ben, het geweldig vind dat ik meer weet over het media gebeuren en dat het zo nu en dan een wankel pad was maar ook verbazingwekkend en indrukwekkend! En natuurlijk is mn zelfvertrouwen weer wat gegroeid! Achteraf is dit laatste gelukkig toch het belangrijkste voor mij...... Verder wil ik '23 dingen' en 'Surffan' hartelijk bedanken voor de begeleiding. Ik was toch altijd nieuwsgierig naar het commentaar en het werkte voor mij bemoedigend......het ga jullie goed en veel succes met de bibliotheek en de mediawereld.......... En natuurlijk vooral 'moeders' voor haar aanmoedigingen en ondersteuning, zonder haar had ik het niet gered in mn eentje....................................Geplaatst door worldwidewoman op 11:26

dinsdag 28 december 2010

Evaluatie Josina10 Dingen was voor mij soms moeilijk, soms verrassend en ook, dat wist ik al van mezelf,toepasbaar, niets voor mij en eyeopened.Favoriet was zelf een blog maken, googledocs en librarything.Ik had niets met rss en flickr. Google maps heeft mij verrast.Sociale netwerken zijn handig en nodig voor ons werk in de bibliotheekmaar prive heb ik er ( nog ) niets mee.( Ik vind een kaartje, belletje of even een arm om me ( iemand ) heen belangrijker )Weet wel dat dat ook ernaast kan maar ben toch huiverig voor al te persoonlijke dingen op internet.Al met al, leuk, leerzaam, grappig, tijdrovend en veel steun van collega's gehad.

Geplaatst door Josina op 08:05

woensdag 29 december 2010

Evaluatie Tikajojo's avontuurAangekomen bij het laatste onderdeel van de cursus 23 dingen. De evaluatie. Ik vond de start wel lastig. Wanneer ga ik aan de slag, thuis of op het werk? Hoeveel tijd gaat het kosten? Hoe blog ik? Maar eenmaal begonnen kreeg ik er al meer plezier in. Sommige "'dingen" waren niet nieuw voor me maar andere wel en daar heel veel van geleerd. Veel kennis opgedaan en nu deze kennis in praktijk brengen.Misschien dat er een werkgroep gevormd kan worden die zich gaat bezighouden met de 23 dingen binnen onze KopGroep. Het zal toch jammer zijn als we allemaal deze cursus hebben gevolgd en het daar bij blijft. Ik vond het tot nu toe een groot avontuur en ..... wordt vervolgd!Geplaatst door Tikajojo's avontuur op 06:28

donderdag 30 december 2010

ding 10 evaluatie De tien van DienToen ze kwamen vragen of ik mee wilde doen was het gelijk van o,o,o maar na goed denken dacht ik zo leer .je nog wat op je oude dag.Dus aan de slag dan maar ik had twee goede collega''s die mij goed begelijden wat ik erg leuk vond waren de foto''s makendat wil ik meer gaan doen . Wat ik minder leuk vond en wat ikniet meer zal doen is TWITTEREN en CHATTEN daar voel ik nietsvoor. maar al met al veel van geleert en daarom ben ik blij dat ik het heb gedaan. gr. diniGeplaatst door Dini op 18:38

Ding 23 Evaluatie

van Mrs Bojangles ding 23 Evaluatie

De eindstreep! Ik heb een heleboel geleerd. De manier van zelf onderzoeken beviel mij wel. Wat wel tegenviel was de tijd die erin is gaan zitten. Een uur per ding thuis en een onder werktijd. Als je alleen

uren maakt in de uitleen kom je echt niet toe aan een uur per week onder werktijd. Daarbij komt ook nog dat je heel gauw "verdwaald" op internet en dan ben je zo weer een avond verder.Vind dit een mooie aanvulling op de Mia-opleiding die ik afgelopen 2 jaar heb gedaan. Of eigenlijk verbaasd het mij dat we tijdens de opleiding er niet meer mee gedaan hebben. Wat ik wel mis is dat er niet wat meer gewaarschuwd wordt voor de gevolgen en eventuele nadelen om op internet alles te delen. Gelukkig zie ik dat bij de extra dingen een ding staat dat gaat over privacy en veilig internetten. Misschien had dit ding bij de basis moeten behoren.Er zaten dingen bij die ik verder ga uitwerken maar ook die ik niet zo snel zal gaan gebruiken.Nu dat ik klaar ben ga ik zeker de extra dingen nog doornemen. Het aller belangrijkste is dat we nu bij blijven met alle ontwikkelingen.

vrijdag 31 december 2010

Bibliotheek 2.0 en de evaluatie van de 23 dingen. TIEMPIEVoorop staat dat de bibliotheek natuurlijk met zijn tijd mee moet gaan. Een goede website die up to date is met alle informatie, de mogelijkheid om thuis online boeken te verlengen en te reserveren, alsmede de catalogus te raadplegen zijn nu al niet meer weg te denken. De kopgroep biedt deze service al enige tijd. Steeds meer klanten ontdekken deze mogelijkheden en zijn er (terecht) heel blij mee. Maar is dit voor een doorsnee klant niet al voldoende? Wachten onze klanten op apps die het mogelijk maken om ook via de mobiele telefoon boeken te kunnen verlengen of verwachten ze al binnen 10 seconden een antwoord te kunnen krijgen op een vraag via digitale media. Zullen ze lid willen worden van de kopgroephyve en actief met de medewerkers willen twitteren over .................ja wat eigenlijk. De kerntaak van de bibliotheek is denk ik het uitlenen van boeken. Zonder dat bestaat de bibliotheek helemaal niet meer. Als je zorgt voor voldoende digitale mogelijkheden om dat voor de klant zo makkelijk en prettig mogelijk te laten verlopen ben je al een heel eind op de goede weg. Ik denk dat de meeste mensen die in de bibliotheek van Anna Paulowna komen een goed boek willen lenen. Soms vragen ze advies, maar meestal redt men het zelf heel goed. De mogelijkheden die onze website biedt worden hierbij gretig gebruikt. Je kunt de website nog wel opleuken met filmpjes van de verschillende vestigingen en materialen die kunnen worden geleend. In de krant las ik al dat de e-reader op zijn retour is. De iPad neemt de plaats in. Overigens is het lenen van e-books via de bibliotheeksite nog zeer beperkt qua assortiment.

Geplaatst door Tiempie op 06:43

Ding 23 Evaluatie LadyLaLaZo dat was het dan. Ik besluit met vuurwerk.Het einde van 2010 en het einde van een tijdperk waarin de bibliotheek word neergezet als een muffig ruikende branche met middelbare dames met knotjes en brilletjes. Die zijn er natuurlijk nog wel, alleen zie je ze niet meer. Want die zitten ijverig achter hun PCIPHONEIPAD de klanten te bedienen. Toen we begonnen met de cursus, was het als of er gehoor werd gegeven aan een wens die ik al een tijdje had. Namelijk om meer te weten te komen over de nieuwe media.Het was helemaal een aangename verrassing toen ik doorkreeg op wat voor manier we er mee aan de slag konden. Dat we het met zijn allen deden had een heel stimulerende werking. Ik vond het geweldig om te zien hoe iedereen er mee aan de gang ging en de opmerkingen die je kon plaatsen, maar vooral die ik kreeg vond ik heel bemoedigend. Aanvankelijk was iedereen met hetzelfde bezig en kon je goed bij elkaar terecht.Maar dat veranderde snel en iedereen was op een gegeven moment meer met zijn eigen ding bezig.Het werd dan ook moeilijker om zo tussen alle bedrijvigheden door je collega's te vragen voor het 1 of ander.Dat maakte het voor mij moeilijker. Ik ben een digibeet en ik heb thuis geen hulp. Als ik een middag op het werk vrijmaakte om samen met mijn instructeur bezig te gaan kwam er maar al te vaak wat tussen.Het enige dat hielp was op een avond af te spreken dat iedereen kon.Mijn conclusies zijn daarom als volgt: 1. De instucteurs moeten de cursus eerst zelf gedaan hebben.2. De cursist moet thuis het te leren ding van de week goed doornemen en proberen. Vervolgens wordt het ding op het werk, buiten werktijd met de groep in praktijk gebracht voor zover dat thuis nog niet is gelukt.3. Na de cursus, bijeenkomsten blijven organiseren met een instructeur die dat leuk vind, om al de dingen die niet geheel uit de verf zijn gekomen alsnog de mogelijkheid te geven om dat wel te doen.Bovendien kan men dan met de nieuwe dingen die zich aandienen aan de gang gaan. Want...Ik denk dat je pas met creatieve oplossingen en ideeen kan komen, als je de stof goed doorhebt. In je eentje krijgt niet iedereen dat voor elkaar. Bovendien kost dat veel te veel tijd.

Maar ik zit nog met een vraag.De VOB is al zo goed op weg met ideeen voor bibliotheken.Is het voor de bibliotheekbranche niet veel slimmer om te kijken waar zij mee komen en te kijken wat toepasbaar is en daar vervolgens mee aan de slag te gaan? Het leukste en verrassendste voor mezelf vond ik Spotify.Voor de bibliotheek de widgets die op hyves kon worden gezet in het videofilmpje bij ding 22.Maar dat toont ook maar weer aan hoe weinig ik weet van wat er mogelijk is. Als eindconclusie wil ik toch even kwijt dat de bibliotheek buiten alle diensten die het verleend ook een ontmoetingscentrum is voor heel veel mensen. Onze klantenkring mag dan vergrijzen, maar dat is toch een hele grote groep, waar niet degenerend over gedacht moet worden.Juist voor deze groep mensen is het belangrijk dat ze ergens heen kunnen zonder dat ze iets moeten.Ze kunnen binnenlopen en tussen andere mensen zitten om hun krant te lezen, om maar wat te noemen.Alle nieuwe media moet ontdekt worden en er moet gekeken worden naar hun toepasbaarheid, maar qua tijd en geld moet het niet ten koste gaan van de dienstbaarheid op de werkvloer. Ik wil iedereen bedanken die me hebben gesteund en opgebeurt met hun opmerkingen en bij deze wens ik iedereen een gelukkig, gezond en (media)wijs nieuwjaar toe.Geplaatst door Lady Lala op 03:04

VRIJDAG 31 DECEMBER 2010 ELTW23dingen

ding 23

Heb net het evaluatieformulier ingevuld en verstuurd, lees al mijn blogberichten nog eens na en moet zeggen dat 23 dingen een echte ontdekkingstocht voor me is geweest, er is een wereld voor me opengegaan!

Ben echt bij 0 begonnen, was ook wat afwachtend, (kan ik het wel!) maar ik vond de bijeenkomsten in Den Helder echt stimulerend, kreeg zin om de dingen te gaan doen!

(Moet toegeven dat niet alles even snel lukte, maar de informatie bij alle dingen was uitgebreid genoeg om er goed mee aan het werk te kunnen gaan).

Had wel wat moeite met mijn rol als begeleider, moest namelijk alles zelf nog ontdekken! Onze groep is

regelmatig in Schagen bij elkaar geweest om met elkaar te leren en te werken, en elkaar te stimuleren, een fijne werkwijze, zo is gebleken. Moest mezelf daarom soms dwingen tot het geven van reacties op blogberichten, omdat ik iedereen al had gesproken!

Zelf heb ik de cursus met veel plezier gedaan en het geheel als nuttig en leerzaam ervaren. De blogs van een aantal collega's vond ik erg stimulerend en hebben me soms de weg gewezen. Het gegeven dat je deze cursus met elkaar doet vind ik sterk, iedereen kan er straks over meepraten!

Eigenlijk vond ik de meeste dingen leuk om te doen, om te beginnen het weblog zelf, een uitgelezen manier om elkaar op de hoogte te houden. Gaandeweg leren hoe je dingen toevoegt, opleukt en verwoordt, je ziet bij iedereen de ontwikkelingen!

Ook het anders kijken naar bijvoorbeeld Google maps en de Aquabrowser heeft me verrast, zoveel meer mogelijkheden! En ook het toepassen van RSS was nieuw voor mij moet ik toegeven, maar wat is het handig!

Conclusie is eigenlijk dat alle "dingen" in meer of mindere mate toepasbaar zijn in de bibliotheek, en zijn de kantoortoepassingen en bookmarking al in gebruik genomen.

Publiek wijzen op RSS op de site is een kleine moeite (net als librarything) en eigenlijk moeten alle medewerkers zich aanmelden bij bibliotheek2.0 lijkt me.

En nu mee met "de flow" van web 2.0, vasthouden dat enthousiasme en elkaar helpen daarmee, dan gaat het helemaal lukken met KopGroep Bibliotheken en de digitale toekomst!

Geplaatst door eltw23 op 05:42

dinsdag 4 januari 2011

Ding 23 Evaluatie Wat te doen met 23 dingen

Tja, 23 dingen… Om nu te zeggen dat ik er heel enthousiast over ben geworden, nee. Maar dat had niemand verwacht, toch? Ik vind de 23 ‘dingen’ typisch Amerikaans: commercieel, egoïstisch en weinig sociaal, hoezeer men ook het tegenovergestelde beweert.

Maar dat betekent niet, dat ik alle ‘dingen’ onzinnig en nutteloos vind. In tegendeel, een mix van blogs,

twitter, facebook en chat zou voor de bibliotheek een krachtig communicatiemiddel met zijn ‘gebruikers’ kunnen zijn. Dat vereist overigens wel een herbezinning in de manier waarop wij als bibliotheek willen omgaan met onze klanten én een herverdeling van de middelen. Een deel van de 2.0 inhoud zou op landelijk/provinciaal niveau moeten worden ingevuld want dat is voor een (basis)bibliotheek alleen niet te doen. En op die niveaus laat men nogal eens de bal vallen. Schijnbaar zijn de eigen belangen daar belangrijker dan die van de branche. Zolang men op die niveaus niet beter samenwerkt en tot een coherente strategie weet te komen, kan de ‘werkvloer’ slechts een incidenteel en lokaal succesje bereiken.

Een ander gevaar voor ‘Bibliotheek 2.0’ is het digibetisme onder bibliotheekmedewerkers. Velen zijn nog altijd onbekend met de (on)mogelijkheden van de computer en het web en dat moet veranderen wil de bibliotheek ook in de 21e eeuw bestaansrecht houden. Daarom iedereen binnenkort aan de eerste cursus informatica!

Mijn ideaalbeeld van onze bibliotheek is er een van een organisatie met digitaal vaardige mensen die, gesteund en gevoed met initiatieven en informatie van provinciaal en landelijke niveau, de bibliotheek in de echte en virtuele wereld neer kunnen zetten als een gids in een steeds ingewikkelder wordende wereld. Kennis is macht en veel van de benodigde kennis is op het web te vinden, maar je moet het wel weten te vinden. Daar ligt een belangrijke taak voor de bibliotheek. Venceremos!

Geplaatst door L. Kuik op 01:31

Maria-Anna-Lucia

dinsdag 4 januari 2011

Ding 23: evaluatie

‘Op is rustig,’ zei een vriendin en at de hele zak drop leeg. Die lijfspreuk past mij als een jas. Iets op hebben is hetzelfde als iets af hebben. Daarom heb ik naar dit moment toegeleefd: de cursus is af.

Ik vond het interessesant om alle 23 dingen te leren, daarbij waren mijn favoriete dingen You Tube, Librarything en bloggen.

You Tube was me niet onbekend, maar nu kijk ik er vaker.

Van Librarything had ik nog nooit gehoord, het vullen van mijn boekenkast was leuk om te doen. Het kijken in andermans kasten ook.

Bloggen en bloggen lezen vond ik het aller-leukst. Ik verkneukelde me altijd hoe ik mijn mascotte Maria op de foto zou zetten bij een bericht. Het blog vormgeven met gadgets, foto’s, filmpjes, en kijken hoe anderen dat deden, prachtig!

Maar ja, wat doe ik straks met dit 23dingen blog? Wat doen anderen? Alles deleten na de cursus? Bewaren en af en toe nog bijhouden? En waar schrijf je dan over? Ik ben er nog niet uit.

Wat we praktisch met de dingen gaan doen in de organisatie moet straks blijken. In ieder geval hebben we met zijn allen veel algemene internet ontwikkeling opgedaan. Dat is altijd positief, zowel voor jezelf als voor de organisatie waar je werkt. Die ontwikkeling straal je uit naar de klanten.

Wat mijn persoonlijke bijdrage voor de KopGroep kan zijn weet ik niet. Dat hangt af van hoe onze uren en taken worden ingedeeld.

Wat mij verraste is hoeveel tijd er in de cursus is gaan zitten. Ik heb wel eens tegen iets aan gehikt, maar ik ben blij dat we deze kans hebben gekregen. Het zelfstandig werken vond ik prima, lekker in je eigen tijd op je eigen moment, maar toch niet alleen. Omdat we het tegelijk deden was er onderlinge saamhorigheid.

Een andere verrassing was welke onbekende talenten sommige collega’s bleken te hebben! Ik wens degene die moet bepalen wie van ons de IPad wint, veel wijsheid. Eigenlijk vind ik dat iedereen die de 23dingen af heeft er eentje verdient!

Nog een verrassing: het aantal bezoekers op mijn blog! Op dit moment 2314, hoe komen ze er en wie zijn dat allemaal?

23 Dingen was voor mij een ontdekkingstocht. Het deed me goed dit alles te leren en de finish te behalen.

Enig minpuntje: het interactieve verhaal dat ik via Google Doc’s heb rondgestuurd is niet af…

Geplaatst door maria-anna-lucia op 15:29

Werkfiets

dinsdag 4 januari 2011

Evaluatie

Met weemoed in mijn hart neem ik afscheid.

Bloggen is het leukste wat er is.

RSS heb ik niet veel mee gedaan.

Flickr is cool.

Googledocs is veel werk maar een verhaal doorschrijven is erg leuk.

Twitter heb ik niet veel mee gedaan maar ga ik wel mee door.

Chatten is heel erg handig,zo heb ik vandaag met 3 collega,s gechat.

YouTube is verslavend en neemt veel tijd.

Librarything en Aquabrowser zijn handig voor de bibliotheken en de klanten.

Met alles wat ik geleerd heb ga ik wel door behalve RSS.

Voor de klanten van de bieb zou Ik willen dat ook zij hier mee aan de slag kunnen

d.m.v cursussen en voorlichtingsdagen.

Voor oudere mensen is het niet zo handig voor degene die geen computer willen

aanschaffen missen dan de aansluiting met het WEB 2.0 en dat is jammer.

Een minpuntje vond ik dat we de cursus niet samen konden doen, van elkaar kan je veel leren,met een collega heb ik 1 dagdeel een Ding gedaan en dat was vreselijk lachen en we zijn er ook nog uitgekomen.

De overige 13 Dingen ga ik me zeker nog in verdiepen.

Alle mensen bedankt die mij de gelegenheid hebben gegeven om mee te doen en alle collega,s natuurlijk niet te vergeten voor hun ontbaatzuchtige hulp.

Geplaatst door pukkie op 07:31

dinsdag 4 januari 2011 Mee bezig

Ding 10 Evaluatie. dinsdag 4 januari 2011.

Als oproepkracht vind het het leuk dat mij deze kans is geboden om de cursus 10 dingen te doen.Ik heb alles thuis gedaan en het ging echt niet vanzelf en ik ben blij met de hulp van Karin Tacx. Door problemen met de Ziggo- aansluiting en mijn computer ging mijn planning nog al eens niet door. De twee zieken (nog steeds) in de familie slokken veel energie, tijd en kilometers op. Gelukkig kan ik de 10 dingen vandaag afronden en met een gerust hart vanavond naar de Kopgroepreceptie gaan. De cursus vergde veel leeswerk en soms wat onduidelijke links om te bekijken. De filmpjes vond ik leuk.

Er zijn een paar onderwerpen die ik nog eens nader ga bekijken die mij aanspreken, zoals Flickr, Librarything, Googledocs en RSS. Eigenlijk zit ik te weinig aan mijn computer om te denken aan sociale netwerken. Het is goed dat de bibliotheek met zijn tijd meegaat en aandacht besteedt aan 23 Dingen.Dank dat ik mee mocht doen en ik wens iedereen een gelukkig en gezond 2011.op 16:54

dinsdag 4 januari 2011 Musje

Evaluatie

Ding 10Ik heb toch de eindstreep gehaald, al had ik dat zelf nooit gedacht. Gelukkig gingen de laatste dingen wat makkelijker, en hoefde je niet iedere keer in te loggen, of een wachtwoord te verzinnen.Voor mijzelf zijn Flickr en Librarything en natuurlijk de Aquabrowser misschien wel dingen, die ikzelf nog eens zal gebruiken.Als ze vragen wat het met mij heeft gedaan, ik had een hoofd vol haar en nu ben ik helemaal kaal, een hoop kop zorgen dus.En dat geld denk ik voor meerder collega's, natuurlijk zijn er altijd een paar uitzonderingen, die een kei zijn met de computer.Maar het is niet echt een van mijn hobby's, ik weet me te redden op mijn werk, en leer iedere keer bij, zoals nu.En dan krijg ik er ook wel zin in, en vind het leuk, vooral als het gelukt is , en je snapt waar je mee bezig bent.Op een eerder cursus hebben we al meerdere dingen van web 2.0 bekeken, maar Librarything heeft me wel verrast, daar had ik nog nooit over gehoord,terwijl het toch nuttig is.Voor de rest denk ik dat ik niet veel gebruik zal maken op mijn werk van de geleerde dingen, behalve de Aquabrowser ,maar andere die de schoolprogramma's en dergelijke doen, zullen wel meerdere dingen van de cursus kunnen gebruiken.Maar dat heb ik al vermeld bij de dingen,dus ik denk dat het weinig zin heeft om dat nog eens te gaan herhalen.Nu iedereen nog de beste wensen toegewenst ,en dat we de geleerde dingen maar veel mogen gebruiken,dan blijft het in ons geheugen hangen.Geplaatst door musje op 20:15

dinsdag 4 januari 2011 MS Machaon

DING 10

Evaluatie. Ondanks dat er veel tijd in de "dingen"ging zitten ,vond ik het leuk om te doen.Het ene lag mij beter dan het andere.Naarmate je langer bezig bent wordt je ook handiger en sneller met dingen opzoeken.Zelf ga ik denk ik een eigen account op Flickr aanmaken en op verzoek van vrienden en fam. in het buitenland wat meer met facebook doen.Hoe ik het in mijn werk ga toepassen ? Dat zal de tijd leren. groetjes,Louise

dinsdag 4 januari 2011

dingen 10 INGE-BIEPERTerwijl iedereen aan de bubbels zit schrijf ik mijn evaluatie over 23 dingen.Ik heb van 10/23 dingen best iets geleerd. Ik had een aantal dingen al via mijn andere cursus gehad. Verder vond ik het leuk om op facebook met mijn dochters te chatten, en foto's van het feest van m'n vriendin te zien. Ik zal facebook wel blijven gebruiken. Van alle andere toepassingen weet ik het nog niet maar ik weet wel iets meer van web 2.0 en dat was de bedoeling. De tijd gaat zo hard, over een tijdje zal er wel weer heel veel veranderderen op computergebied. Maar dit hebben we in iedergeval al even meegekregen.Geplaatst door Inge op 11:11

WOENSDAG 5 JANUARI 2011 Aiiekie

evaluatie

Vandaag 23 dingen afsluiten. Hoewel, afsluiten ...dat is natuurlijk niet de bedoeling!Wat waren m'n favoriete 'dingen'? Ik merk dat ik een blog schrijven erg leuk vind; kost me ook niet zo veel moeite. En dan maar hopen dat anderen het ook leuk vinden. Je merkt dat de reacties de laatste tijd minder worden.Googledocs is erg nuttig; al een paar keer gebruikt.Library thing, youtube, wiki's, erg leuk om mee te spelen; kan ook binnen de organisatie toegepast worden.Denk hierbij aan een open website of een open catalogus.RSS gebruik ik niet vaak. Zoals al eerder aangegeven hebben verschillende favoriete sites geen RSS én ik ben op veel nieuwsbrieven geabonneerd.N.a.v. deze evaluatie maar weer even op twitter gekeken. Tsja, wel leuk als je een smartphone hebt. De meeste berichten vind ik niet zo zinvol: "ja, en, wat moet ik met deze mededeling...."De discussie over, en het meedenken over bibliotheek 2.0 is erg zinvol. Je wordt als het ware 'gedwongen' om een visie te formuleren.(zie vorige blog)Het was voor mij verrassend dat zo veel collega's enthousiast met 23 dingen bezig waren; ook collega's waar je het niet van verwacht én mensen met onverwacht talent!Voor mij zelf was 23 dingen een eye-opener. Heel veel 'dingen' om te sharen, voor toepassing binnen de organisatie of voor je eigen interesse/ hobby. Met elkaar moeten we er voor zorgen dat bibliotheek 2.0 op de agenda blijft staan.

Geplaatst door Aiiekie op 02:27

puTTinyPositievozzel

woensdag 5 januari 2011

Ding 10 Evaluatie.

Deze cursus was voor mij een probleem, want de computer is niet mijn hobby.De meeste dingen zal ik nooit gebruiken, o.a. Flikr en Twitter.

Chatten doe ik soms wel thuis maar met niet meer dan twee vrienden.

Voor de bieb zijn bepaalde dingen wel handig, dat geloof ik meteen maar ik vraag me ook meteen af is er wel tijd en personeel voor om alles bij te houden? Onder het werk gaat dat dus niet.

Wat ik wel leuk vond om te doen was het boekenkastje en de aquabrowser omdat we de aquabrowser al gebruiken en dus niet nieuw was. You tube gebruik ik ook wel eens om naar muziek te luisteren en filmpjes van mijn favorieten 3js te zoeken. Dit vond ik dus ook leuk, maar dan vooral omdat ik het al ken. Verder dan dat kom ik niet, en ik ben blij dat het er op zit!! Ik heb mijn best gedaan...

Geplaatst door tinypositievo

lucieontheblog

WOENSDAG 5 JANUARI 2011

Ding 23 Evaluatie

Yoehoe!, ding 23, evalueren maar!

Na een paar maanden van ontdekken, leren, verbazen en verrassen is dan nu het eind van de cursus in zicht! Maar ik acht de kans groot dat dit misschien ook wel het startpunt kan zijn van nog veel meer ontdekkingen. De ontwikkelingen gaan maar door en ik verwacht eigenlijk nog wel een vervolgcursusje in de toekomst.....

Ik ben erg blij dat de 23-dingen cursus ons is aangeboden, want uiteraard wist ik wel van het bestaan van bv. Twitter, maar door er zelf mee aan de slag te gaan, leer je toch het best. De methode vond ik ook erg prettig. Lekker zelf je tempo bepalen en zelf ontdekken hoe dingen werken. Hoewel dit zo nu en dan wel tijdrovend was. Maar door de vele uitleg, duidelijke instructiefilmpjes en verwijzingen naar andere websites, kwam je er na wat gepuzzel toch zelf uit en kon de oefening weer tot een goed eind worden gebracht. En dat was dan weer 'kicken'!

En o, ja; erg prettig dat de einddatum nog verschoven is!! Weg met de stress!

Veel nuttige dingen geleerd zoals RSS, Google docs, Delicious en bibliotheek 2.0. Of ze daadwerkelijk toegepast gaan worden, is een tweede maar ze zijn me in ieder geval bekend! Maar ook veel leuke dingen

geleerd zoals Twitter, Flickr, Library Thing en LastFm. Om er maar eens een paar te noemen.

Nu er zoveel nieuwe media zijn, is het wel de kunst om je te beperken en uit te zoeken wat het best bij je past. Want het sociale aspect van de nieuwe media kan ook knap vermoeiend zijn. Ik heb absoluut niet de behoefte om voortdurend alles met iedereen te delen of alles van iedereen te lezen! Altijd en overal op internet? Dat is niet aan mij besteed.

Twitter is bv. zo'n supersnel medium en het kan erg leuk zijn om gevatte nieuwstweets te volgen. Maar twitteren 'ik ben hier of daar' wil ik echt niet weten van Jan-en-alleman. Het wordt dus de kunst om mindful om te gaan met de informatie-overload. Hoe kun je twitteren, mobiel bellen, bloggen, hyven zonder gestresst of gefrustreerd te raken? Of hoe gebruik je ze effectief? Wellicht komen hier ook cursussen voor of bestaan ze al?

Met veel genoegen heb ik de blogs van collega's bekeken en gelezen. Erg leuk dat we met zoveel tegelijk binnen de organisatie met hetzelfde aan de slag waren! Iedereen kon tegelijk iets leren en van elkaar leren. En wat een goede ideeën en creativiteit onder de verschillende collega's!

En dan de eindconclusie: fijne, super leerzame cursus en coaches Tiny & Babette; thanx voor al jullie positieve reacties!

Geplaatst door luccia op 06:04

woensdag 5 januari 2011

Ding 23 Evaluatie, reflecteren, overdenken… de ontdekkingsreis geëindigd of juist begonnen?

BIEPMIEP

"23 Dingen is voor mij … een heftig reisje geweest kan ik jullie zeggen. Maar over het algemeen wel een mooie heftige reis."

Ik heb er te licht over gedacht, ik dacht dat ik aardig mediawijs was maar het is toch wel gebleken dat ik vooral media-eigenwijs was. De tijd was mijn grootste vijand. Maar gelukkig is daar een oplossing voor gekomen zodat ik mijn reis niet hoefde af te raffelen maar gewoon verder kon gaan met ontdekken. Want dat ik de reis wilde voltooien was voor mij zeker!

Onderweg veel dingen geleerd, gezien en bewonderd. Mijn leukste tussenstopjes waren toch wel station 18, 19 en 20. Dat waren de ontspanningstripjes. Mijn meest leerzame tussenstops waren online kantoortoepassingen, online bookmarking, rss en Google maps. Dat zijn tussenstops geweest waarvan ik weinig tot niets wist dus daar heb ik echt wel van geleerd.

In de organisatie merkte je ook dat het een overdonderende trip is geweest. Er werd veel over gepraat, gediscussieerd. Maar vooral ook veel gedeeld en veel geleerd. Mooi om te zien dat mensen hun eigen grenzen gaan verleggen en er alle moeite in stoppen om de reis te volbrengen. Of dat nou binnen de tijd is geweest of niet, er is hard gewerkt, er zijn veel hersens gekraakt en vooroordelen opzij gezet.

KopGroep Bibliotheken 2.0… je kunt er niet meer omheen.

Wil je andere culturen blijven ontdekken, zul je moeten blijven reizen.

Moderniseren is nodig. Ik zeg niet dat je met alles hoeft mee te gaan. Persoonlijke sociale contacten in het dagelijkse bestaan blijven nodig. Dat is ook een groot deel van je functie als bibliotheek, ontmoeting…

Maar oh oh wat kun je dingen mooi presenteren, makkelijker en toegankelijker en vooral interactiever maken. Het vergroot je wereld en zo kun je de wereld van je klanten ook groter maken. Dat is waarom je kiest voor een beroep als het onze, niet alleen maar omdat je van lezen houdt maar ook omdat je jezelf wil blijven ontwikkelen en daarmee je klanten wil laten lezen, leren, ontdekken en beleven.

Daar wil ik graag voor gaan, ik wil meedenken over de toekomst, meewerken om een moderne plek te worden waar mensen graag vertoeven of het nou online of in reallife is…

Hoe kunnen we al dit geleerde in de praktijk gaan brengen? Dat is een wat moeilijkere kwestie… Het ontbreekt ons nog al aan mankracht, middelen en tijd maar waar een wil is daar is ook een weg!

Stap op de trein en maak die reis naar de toekomst!

Geplaatst door biepmiep 14:31

bieb53

WOENSDAG 5 JANUARI 2011

Ding 10 Evaluatie

Het zit erop!

De 10 dingen hebben veel tijd gekost en een blog schrijven is niet mijn sterkste kant, maar samen met collega's op woensdag een uurtje "bloggen"was altijd heel gezellig.

We hebben veel met en van elkaar geleerd!

Ik heb kennisgemaakt met sociale netwerken waar ik weinig van wist.

Googledocs en Librarything lijken mij heel goed toepasbaar in de bibliotheek.

Kortom, het was de moeite waard!

Ding 23 Evaluatie Hilda

Eindelijk, het laatste blog! Deze 23Dingen cursus heeft me toch veel meer tijd gekost dan ik van te voren had ingeschat. Ik ben nu eenmaal iemand die alles uit wil spitten, en zich er niet gemakkelijk afmaakt. Dat zit in je of niet.Maar ik vond het ook heel leuk om in alle Dingen te duiken en alles er omheen te lezen en te ontdekken. Ik vond veel Dingen verrassend en erg interessant, een aantal kende ik al, maar nu ben ik er toch dieper ingedoken, en zonder deze cursus zou ik sommige Dingen helemaal niet ontdekt hebben.Middels deze cursus ben ik mij veel meer bewust geworden wat web 2.0 inhoudt, en het is mij nu allemaal een stuk duidelijker waar we met de bibliotheek naar toe moeten gaan. Het veroorzaakt bij mij wel een omslag in het nadenken hierover. Ik hoop dat er nu wel wat mee gedaan wordt in de komende tijd! We zullen wel moeten, in deze tijd waarin de digitalisering snel oprukt. De komst van e-content en e-books in het bijzonder is heel belangrijk voor ons. Met de komst van het digitale lezen beleven we immers de grootste revolutie sinds de boekdrukkunst is uitgevonden, en dit zal de toekomst van de bibliotheek grotendeels gaan bepalen. Het is me wel duidelijk geworden dat we niet meer op de oude voet kunnen doorgaan, als we als bibliotheek willen blijven bestaan. Openstaan voor de nieuwe ontwikkelingen dus!Veel van de Dingen die we hebben behandeld zullen we ook daadwerkelijk moeten gaan toepassen, dit vergt natuurlijk wel van de medewerkers dat zij op dit gebied (bij)geschoold zullen/moeten worden. 23Dingen was voor mij een leuke ontdekkingstocht in de digitale wereld, heeft mijn kennis verrijkt en mij doen inzien hoe de toekomst van de bibliotheek er (heel anders) uit zou kunnen zien. In mijn vorige blogs heb ik al aangegeven hoe we de verschillende dingen zouden kunnen toepassen. Ik ga ook nog de Dingen 23 t/m 30 doen, dan is de cursus compleet voor mij. Al ben je natuurlijk nooit uitgeleerd op dit gebied en moet je bijblijven.

Geplaatst door Hilda op 11:47

woensdag 5 januari 2011

23dingen RIARIDHet gevoel wat ik nu ervaar is het zelfde wat ik had na mijn bevallingen en op 1 januari wanneer ik in de zee dook en weer boven kwam water;heerlijk , euforisch : I did it , and I'm alive !! Wat nu mijn favoriete Ding is vind ik eigenlijk nog lastig om te zeggen. Ik denk dat dit in de praktijk zal blijken.Voordelen van RSS feeds, Google Reader heb ik gemerkt ; het scheelt tijd met zoeken naar...Ook vind ik sites als Dizzie en WorldCat wel interessant . Mijn mening over twitter, youtube enzo moet ik toch enigzins bijstellen. Dit ging vanochtend nog door me heen toen ik tijdens het sinaasappelpersen op Radio 1 een interview met burgermeester Blase hoorde waarin hij vertelde dat hij een boek geschreven had wat niet alleen een boekwinkel-boek is maar ook een Ebook met links naar Twitter en YouTube. Tja

dan wordt je toch nieuwsgierig. En is nieuwsgierigheid niet een van de voorwaarden om te willen lezen en informatie zoeken? Hierop inhakend kom ik bij de volgende vraag : wat heeft het kernprogramma met mij gedaan? Ik ben nieuwsgieriger geworden naar Web 2.0. De omgeving van mij was aanvankelijk verbaasd dat ik me voor de 23 opgegeven had omdat ik eigenlijk amper achter de computer zat. Nu; daar is duidelijk verandering in gekomen en ik denk ook dat dit voor de organisatie geldt. Willen we als bibliotheek mee blijven doen dan zullen we ons daar voor in moeten zetten. En aangezien de ontwikkeling op dit gebied snel gaat zullen we dit dagelijks moeten bijhouden. Verrassend vond ik de blogs van mijn collegae. Leuk om elkaar ook op zo'n manier te leren kennen. Mijn bijdrage aan Kopgroep 2.0 ; Ik voel me nog een klein visje in de zee van informatie die op me af is gekomen. Misschien zou ik als "proefkonijn" kunnen fungeren om te kijken of het allemaal duidelijk uitgelegd wordt aan de klant :))(met enige voorkennis, dat wel !) Maar gelukkig zijn er "professionals" onder ons.23dingen was voor mij een openbaring van wat er allemaal al te vinden is .Ik vond het een fantastische ontdekkingsreis. En ik denk dat ik net als na bevallingen, de "pijn"=slapeloze nachten snel zal vergeten en van de "kinderen"=ontdekkingen alleen nog maar zal genieten en de ontwikkelingen zal blijven volgen.Geplaatst door riarid op 13:27

woensdag 5 januari 2011 Everlyne

Eindevaluatie

Aan alles komt een eind dus ook aan deze ontdekkingstocht. Ik heb veel geleerd, niet alleen over de Dingen maar ook over mezelf. Ik ben een rijker mens met meer zelfkennis.

Ik ben de wereld met een andere gaan bekijken. Een 23Dingen bril. Na een wat aarzelend begin bleek ik het werken aan mijn blog ontzettend leuk te vinden! Lekker spelen. Leuke bijpassende foto's/plaatjes vinden, een aantrekkelijk ontwerp, nieuwe mogelijkheden ontdekken om alles er vrolijk uit te laten zien, heerlijk om te doen! Ook de reacties van mijn collega's vond ik zeer inspirerend. Dank jullie wel daarvoor! Duidelijk één van mijn favoriete Dingen.

Mijn andere favoriete Dingen zijn Twitter, YouTube en LibraryThing.Twitter heb ik beetje bij beetje ontdekt. Ik ben wel meer een follower dan een twitteraar. De kunst is om te ontdekken wie je wil followen, wat echt interessant voor me is. Daar kom ik langzaam achter. Ik heb Twitter nu altijd aan staan (of heet dat anders?) als ik computer. YouTube is mijn favoriete muzieksite, wat heb ik al veel leuke muziek (her)ontdekt! Mooi muziekje aan tijdens je computerwerk, wat wil een mens nog meer.Op LibraryThing kan ik mijn boekenliefde helemaal kwijt. Mijn boekenkast vullen en steeds weer aanvullen, lekker in andere boekenkasten kijken, suggesties van andere leden bekijken, ik mag het graag doen. RSS vind ik vooral erg handig. In één oogopslag kan ik zien waar voor mij interessante berichten staan. 23Dingen heeft in huize Hoofdweg veel teweeg gebracht. Na aanvankelijke scepsis van huisgenoot S. is hij zowaar geïnteresseerd geraakt in de Dingen, en zoekt hij naar mogelijkheden om ze in te zetten voor zijn bedrijf. Vele avondmaaltijden duurden maar voort omdat wij niet uitgepraat raakten over....Zelf volg ik de berichtgeving over de nieuwe media veel intensiever, praat er vaak over met mijn jongens en met mijn baas bij de Thuiszorg. Bofkontje volgt mijn blog vanuit Groningen en heeft vaak zinvolle suggesties gedaan.Wat ik van mezelf (weer) tegenkwam: het is niet snel goed genoeg, ik heb veel tijd nodig om thuis te raken bij een nieuw Ding, ik laat me soms ontmoedigen door de snelheid van anderen of fantastisch geschreven berichten. Mijn belangrijkste les: blijven uitgaan van mezelf. Vertrouwen dus. De bibliotheek is nog nooit zoveel in mijn gedachten geweest als de afgelopen tijd. De altijd terugkerende vraag wat het Ding voor de bibliotheek kon betekenen dwong mij om daar veel en goed over na te denken.Ik was niet altijd tevreden over het resultaat, er waren vast veel meer mogelijkheden die ik over het hoofd zag. Voor de organisatie vind ik het een samenbrengende cursus geweest. Alle collega's op hetzelfde moment met dezelfde Dingen bezig heeft veel gespreksstof opgeleverd. Ook heb ik mijn naaste collega's van een hele andere kant leren kennen, dat heb ik erg leuk gevonden! Wat mij verrast heeft:● de tijd die het kostte

● het plezier waarmee ik mijn blog bijhield

● de vele gesprekken met mijn naaste omgeving over de Dingen

● huisgenoot S. die zijn aversie heeft laten varen

● de geheel eigen wijze waarop mijn collega's te werk zijn gegaan

● het genoegen wat ik beleefde en, denk ik, blijf beleven aan mijn favoriete Dingen

● hoe sterk de Dingen leven binnen de organisatieMijn bijdrage aan KopGroepBibliotheken 2.0 is denk ik maar bescheiden. Ik kan meedenken en mijn ervaringen delen. 23Dingen was voor mij SPELEND LEREN. Geplaatst door Everlyne op 20:00

Richard Bachman

woensdag 5 januari 2011

Ding 23 Evaluatie

Ik heb de eindstreep gehaald. 23 dingen is voor mij echt een kennismaking geweest van een heleboel nieuwe dingen. Ik zeg kennismaking, omdat ik vind dat je de meeste toepassingen nog niet volledig kan doorgronden in deze korte tijd. Ik moet toegeven dat niet alles even vlot ging, maar ik heb het wel allemaal zelf gedaan en dat geeft wel voldoening. Bij een aantal 'dingen' bleef ik wel eens te lang hangen, waardoor Surffan mij moest opbeuren om toch verder te gaan. Vooral Flickr heeft heel veel tijd gekost. Overigens leuke toepassing.

Er had wat mij betreft wel meer instructiefilmpjes getoond mogen worden over de werking van de diverse applicaties. Vooral in het begin waar je veel tijd kwijt bent aan het uitzoeken hoe je bijv. je blog kan verfraaien en/of dingen toevoegt.

Toch heb ik wel veel geleerd van deze cursus. Wat mij het meest heeft verrast, is dat Google niet alleen een zoekmachine is, maar veel meer mogelijkheden biedt. YouTube, Spotify, GoogleDocs, Librarything, Twitter, Online-bookmarking en Flickr zijn toepassingen die ik wel privé wil blijven gebruiken. Rss en Librarything zijn 'dingen' waar je de klant nu al op kunt wijzen.

En nu al het geleerde in praktijk brengen en nieuwe ontwikkelingen blijven volgen.

Geplaatst door Richard Bachman op 11:25

Rene Gillet

woensdag 5 januari 2011

Ding 10 Evaluatie

We zijn er en ik schrijf bewust "we" want zonder de hulp van begeleidster Ellen en niet te vergeten de andere collega's (onze woensdag bijeenkomsten) was het een stuk moeilijker en minder gezellig geweest.

Het bloggen vond ik toch wel leuk om te doen. Het opleuken van je dingen met plaatjes of iets van YouTube halen vind ik leuk maar er gaat zoveel tijd inzitten en dat ontbrak er vaak aan.

RSS, Googledocs en Librarything verraste mij.

Op Flickr staan erg mooie foto's dat je er zelf ook ideeën van krijg om toch weer anders te kijken als je aan het foto's maken bent.

Voor het gebruik in de bibliotheek denk ik dat Googledocs en Librarythings goed bruikbaar zijn.

Al met al is het een leuke ervaring geweest om nog meer van web 2.0 te ontdekken en ik heb er zeker heel wat van opgestoken.

donderdag 6 januari 2011

23 DINGEN DE EVALUATIE Karibu Amakuru

EEN 23 - DINGEN - BUS - RIT EN DIT IS DAN DE BUSHALTE - HET EINDPUNT.

Het is tijd om de hele 23 dingen - rit eens onder de loep te nemen, wat was het ook alweer allemaal?

Ik kan alle "Dingen" vanuit prive-perspectief bekijken of die vanuit de bibliotheek. Voor beide kanten heb ik veel geleerd van deze cursus, hoewel het meer en beter had kunnen zijn als ik meer tijd had gehad. Maar daar valt na deze cursus nog wat aan te doen.

DING 1, 2 en 3 : Om te beginnen vond ik het maken van het Blog echt iets om tegen aan te hikken, maar waarvan ik later kon zeggen, dat viel heel erg mee en als ik het nogeens zou doen, zal ik er nog meer werk van maken. Een Blog is belangrijk, moet er goed en aantrekkelijk uit zien, zodat mensen steeds je blog blijven bezoeken.

DING 4 en 5 :Na het aanmaken van de Blog begon het echte werk met de/het RSS. Het nut van RSS is bewezen, het is voor bibliotheekgebruik wel belangrijk voor welke RSS je je gaat aanmelden, want voor je het weet wordt je er door overstelpt, dus met beleid en dan kan het heel nuttig zijn.

DING 6, 7 en 8 : Flickr en Picasa vond ik heel erg leuk om te doen, Flickr kende ik al, ik keek daar al regelmatig op en ga daar zeker meer mee doen. Ik weet nog niet helemaal wat we hier op het gebied van de bibliotheek mee kunnen doen, behalve er foto's van diverse activiteiten op zetten.

DING 9 : Mijn visie op Web 2.0. Het werken met RSS, Blogs en foto's kan volgens mij heel goed bij de bibliotheek, maar dan moeten we wel op een lijn zitten en er allemaal mee werken, dus moet er goed over nagedacht worden, wat we waarvoor kunnen gaan inzetten.

DING 10 : Google Docs en Spreadsheets : idem als hierboven. Voor een aantal documenten lijkt me dit heel handig en goed te gebruiken maar dan wel door iedereen.

DING 11 : Wiki's. Ik kan me voorstellen dat je zelf een Wiki zou kunnen maken en / of aanvullen, maar of we hier wat mee kunnen in de bibliotheek, ik zie dat nu nog niet, maar misschien brengt iemand mij op andere ideeen??

DING 12 : Twitter. Zoals al gezegd , ik heb geen smartphone, dus ik gebruik het niet. Ik ken "gewone" en hele fanatieke twittergebruikers.

Of zoals laatst in de krant een programma :" iPod ,iphone, iam", werd aangekondigd. In deze documentaire van de VPRO vertelde IJsbrand van Veelen wat het betekent dat heel veel mensen niet meer zonder : Youtube, facebook, hyves, iPods, iPhones etc. kunnen. De digitale technologie heeft de maatschappij in velerlei opzichten volkomen op haar kop gezet. En het einde is nog lang niet in zicht. Mensen lijken steeds meer bereid te zijn om een groot deel van hun privacy op te geven om zo

goed mogelijk gehoord en gezien te worden in de digitale wereld. Zo merkt Sylvain Vriens (een jonge interactieve kunstenaar) op dat veel meer mensen langer online dan offline leven. Vriens is zich er van bewust dat hij zelf net zo zeer hier aan meedoet. Voorheen had hij nog oog voor wie naast of tegenover hem in de trein, metro of bus zat, maar met oordopjes in, nu nauwelijks nog meer.

DING 13 : Online bookmarking : Het hebben van een accout bij Delicious kan volgens mij voor diverse afdelingen van de bibliotheek gebruikt worden, er is gemakkelijk mee te werken en het is duidelijk. Hier kan over nagedacht worden of en zo ja waar we dit kunnen toepassen?

DING 14 : Chatten. Ja, prive heb ik hier alleen maar ervaring mee via Facebook. Ik weet nog niet of dit toegepast kan worden bij de bibliotheek, misschien afdelingen onderling??? Nee, hier ben ik nog niet uit.

DING 15 : Google Maps and Streetvieuw. Zelf vind ik dit heel leuk en daarom ook een leuke opdracht om dit "Ding" te doen. Ik denk ook wel dat we dit kunnen toepassen in de bibliotheek.

Tegelijk denk ik bij al deze dingen dat we rekening moeten houden met het feit dat de mensen ook steeds meer zelf gaan zoeken op Internet en het toe gaan passen en dus de bibliotheek daar niet meer voor nodig hebben.

DING 16, 17 EN 18 : Sociale Netwerken : Hyves, Facebook, Mobiel Internet en Youtube zijn bijna niet meer weg te denken, vooral de jongere generatie is hier volop mee bezig. De bibliotheek kan onderzoeken in welke vorm en mate zij hier gebruik van kan maken, want de jeugd heeft de toekomst!!! (cliche maar waar!!).

DING 19 EN 20 Online Boekenkast en Online muziek : Beiden heel leuke dingen om te doen, en met deze twee ga ik later echt zelf wat mee doen, ook meer tijd aan besteden. Voor de bibliotheek ook goed te gebruiken lijkt mi

DING 21 EN 22 : Beiden nodig om goed te kunnen functioneren, om goed op nieuwe dingen in te spelen en de bestaande trouwe klanten en nieuwe bibliotheekgebruikers te kunnen helpen.

En nu, naar aanleiding van dit alles zou ik zeggen :

Een plan van Aanpak! Aktie!!!!

Geplaatst door Karibu op donderdag, januari 06, 2011

Ding 23 BusmanMijn favoriete dingen zijn : Het maken en ontwerpen van een weblog, Flickr en alle foto

bewerkingsprogramma's,Google Docs, Google Maps en online muziek luisteren. Ik heb collega's leren kennen en met een aantal samengewerkt, ook in het kader van de week van de media-wijsheid, die ik zonder de cursus nu alleen nog maar van naam zou kennen. Dit heb ik als erg positief ervaren en heeft mij ook aangenaam verrast.Binnen ons bedrijf word veel gediscussieerd over 23 dingen en ook vanuit het Management Team wordt er serieus over nagedacht hoe onze eigen organisatie hier concreet invulling aan moet geven om zich te profileren op het web. Ik zou graag mee willen werken aan het organiseren van eventuele online evenementen van de bieb. 23 dingen was voor mij een openbaring.Geplaatst door busman op 19:37

* 100.000 dingen donderdag 6 januari 2011

Evaluatie

Tsjaa...dan toch nog op tijd gereed. Hoewel ik heel graag ook de extra opties had willen doen dus ik hoop dat die mogelijkheid er nog een poosje is.Een aantal dingen kon ik snel afronden omdat ik er al bekend mee was. Maar vooral de laatste dingen vond ik echt uitdagend en daar heb ik veel nieuwe dingen ontdekt. Ook al omdat ik er iets meer tijd voor had, dat stimuleert natuurlijk wel. De toepassingen voor de bibliotheek is ook iets waar ik stevig over aan het nadenken ben geweest en dat is misschien nog wel het beste gevolg. Waar ik af en toe een probleem mee had was het privacy aspect en ook de vermenging van werk en privé. Ga ik bijvoorbeeld als privé persoon over mijn werk zitten twitteren? Daar kwam ik niet goed uit. Eigenlijk vind ik dus van niet. We zouden als organisatie via 1 twitter adres naar buiten moeten komen zodat klanten de organisatie kunnen volgen en niet de personen die er werken. Bijvoorbeeld ook de foto's die veel van ons op flickr hebben geplaatst. Een kopgroep flickr adres lijkt me ook nu weer sterk aan te raden voor de foto's van voorstellingen, lezingen etc.Vaak vind ik schaalvergroting bij bedrijven niet altijd een goed idee, maar in de bibliotheek is dit de enige manier om te overleven en de enige manier om onze materialen aan de klanten te kunnen leveren, en daar is de de interactie met de klant via web 2.0 onmisbaar bij.

* Glossy Gerda

donderdag 6 januari 2011

Ding 23 Evaluatie

Ondanks de opdrachten met horten en stoten gemaakt te hebben, heb ik er echt van genoten en ik voel me verrijkt met een beetje meer kennis op het gebied van 2.0.

Ook het zelf moeten leren vond ik goed, daardoor heb ik veel minder angst om op vreemde sites dingen uit te proberen.

De bedoeling is natuurlijk delen, daar heb ik te weinig gebruik van gemaakt, maar ik zag op de blog van PracticalJoke dat ze Flickr erg gemakkelijk vond, dus ik ga bij haar in de leer voor een aantal zaken op fotogebied.

Het leukste vond ik het maken van een blog. Eerder had ik daar een heel andere kijk op. Dat ik dit nu ook kon vullen viel me erg mee.

Ook het mobiel internet trekt me enorm en een exemplaar staat boven aan mijn verlanglijstje. Dit middel heeft de jeugd al gegrepen en hoe zouden wij als bibliotheek hen anders kunnen bereiken? Nu kan dit bv. voor een activiteit via Twitter of Hyves of Facebook.

Dit zijn niet mijn favorieten, zeker Twitter niet, alleen als deze positief kan worden ingezet.

Voor mij was het zo leuk te zien hoe iedereen op zijn eigen manier met deze opdrachten bezig was, de saamhorigheid en de verrassingen die het teweeg bracht om naar elkaars blog te kijken.

Hoe mooi sommige collega's kunnen schrijven, hoe origineel anderen zijn.

Voor de organisatie liggen er een hoop mogelijkheden om samen met de andere biblotheken van Nederland met hulp van VOB en anderen om dit ook landelijk tot een mooi geheel te maken.

De bibliotheekwereld heeft te maken met groot aantal medewerkers a la Vera, inclusief mijzelf, daarom is het goed deze cursus gevolgd te hebben en uit te zien naar nieuwe jonge collega's met een andere achtergrond, die ons kunnen helpen een aantal zaken te realiseren.

Wat me verraste was dat veel zaken/dingen beter te doen waren als ik dacht. Dat is de grootste winst voor mij.

En hoe kan ik bijdragen aan onze organisatie wat betreft KopGroep Bibliotheken 2.0.? Door me positief en meedenkend op te stellen. Maar daar moet ik mijn werkindeling toch enigszins voor aanpassen ben ik

bang.

Toch ga ik dat proberen.

Een aantal collega's zijn al drukdoende om onze bibliotheek zo 2.0 mogelijk te maken, maar er kan natuurlijk nog veel meer.

23 dingen was voor mij een hele leuke leerzame cursus, waar ik mijn collega's nog beter heb leren kennen, maar ook veel beter in de gaten heb hoe de stand van zaken is op het gebied van bibliotheek 2.0. en vooral dat er een heleboel moet gebeuren op digitaal gebied de komende periode om nog steeds die fijne betrouwbare bibliotheek te kunnen zijn die we altijd waren.

DONDERDAG 6 JANUARI 2011

Opnieuw WOODBUYER

Na overleg zal ik proberen het een en ander nog in woorden te vatten.

Te beginnen bij Google Docs. Hebben we bij Educatie geprobeerd in praktijk te brengen, maar wil nog niet meteen vlotten. We konden niet bij elkaar komen leek het wel, volgens mij zijn er nu twee documenten in omloop en hoe we dat voor elkaar hebben gekregen? We hebben er nog geen tijd voor gevonden om het uit te zoeken, gaan we nog doen.

Wiki’s: daar zie ik heel veel mogelijkheden binnen Educatie. We verzorgen nu collecties rond thema’s met lesbrieven daarbij. In plaats van de lesbrieven zou je kunnen denken aan wiki’s rond de behandelde thema’s. Nu halen we onze informatie voor de lesbrieven ook van internet af, maar dan zijn we toch beperkt tot papier, met een wiki kun je de informatie uitbreiden met filmpjes, liedjes, enz. Ook kunnen leerkrachten er een bijdrage aan leveren.

Twitteren is niet mijn ding, het gaat me te snel (het zal de oude dag wel zijn) en het is me te vluchtig.

Delicious vind ik een heel prettige site en ga ik zeker in de toekomst nog gebruiken. Je zoekacties brengen je direct bij relevante sites, ik heb toch het idee dat een zoekactie bij Google al meer een eigen leven gaat leiden en dat er veel wordt gemanipuleerd door commerciële bedrijven.

Chatten hebben we gedaan binnen onze groep, vind ik leuk om te doen, maar ik zie niet direct wat het toe kan voegen aan de organisatie. Nadeel vind ik dat je tegelijkertijd achter het beeldscherm moet zitten

en als je niet meteen antwoord krijgt, zit je de hele tijd naar het schermpje te kijken of er al wat komt. Het houdt je van je werk af, het is handiger om de telefoon te pakken als je echt iets te bespreken hebt.

Google Maps Tja, dat is al een gevestigd item bij mij en Earth en Street View voegt er alleen nog maar interessante dimenties aan toe. Ik vind het leuk om, als ik een boek lees waar een plek in wordt genoemd, te gaan kijken waar het zich afspeelt. Wel nieuw voor mij was de Kuipers’ atlas, gecombineerd met Maps, heel interessant om zo naar je eigen omgeving te kijken.

Sociale netwerken: Hier raak ik dus verdwaald, zie door de bomen het bos niet meer, ben je net lid geworden van Facebook, krijg je een uitnodiging om je aan te melden bij Linkedin. In een ver verleden, door mijn kinderen ook al ooit een Hyves account aangemaakt, wat nu ongebruikt ergens rondzwerft op het net. Waar je aandacht op te richten, ik zou het niet weten. Zeker voor de organisatie zie ik niet zo 1,2,3 wat we hier mee kunnen. Als je denkt dat je HET netwerk hebt gevonden, vinden ze weer iets nieuws uit.

Mobiel internet: nou ja, de populariteit zegt al genoeg! De mogelijkheden zijn eindeloos en blijvend in ontwikkeling. We hoeven straks niet meer zelf na te denken, het mobieltje regelt alles voor ons.

Youtube: gebruikte ik al om muziek te luisteren als ik achter het beeldscherm zat. Net nog weer even rondgekeken en kwam ik een filmpje tegen, dat we heel goed zouden kunnen gebruiken als introductie bij een groepsbezoek. Is dan wel weer een beamer bij nodig. Koekiesmonster en de bibliotheek

Online boekenkast: Hier raakte ik heel snel op uitgekeken, ik heb er geen behoefte aan om mijn boekenbezit te catalogiseren of anderszins in rijtjes onder te brengen, misschien is dit iets voor de leesclubs en kan de bibliotheek een platform vormen voor hun onderlinge contacten.

Online muziek: Leuk, leuk, leuk, maar voorlopig alleen voor thuisgebruik.

Sociale bibliotheekcatalogi: Het maakt de catalogus minder saai, maar ik vraag me af of dit bijdraagt aan het toegankelijker maken van de catalogus. Misschien wordt het er wel veel onoverzichtelijker van. Wat ik een goede ontwikkeling vind is dat als je bijvoorbeeld op Leesplein een boek tegenkomt, dat je wilt lenen, je direct een link hebt naar Zoek & Boek en het dan direct kunt reserveren.

Bibliotheek 2.0 Was ik al lid van, maar ik kijk er eigenlijk alleen naar als ik een Nieuwsbrief binnen krijg op mijn mail.

Geplaatst door Margriet op 07:54

VRIJDAG 7 JANUARI 2011

Ding 23 Evaluatie Expeditious

Wat is er veel voorbijgekomen in de afgelopen maanden. Maar om nu te kunnen zeggen dat ik alles weet... De tijd was vaak toch te kort om me ergens uitgebreid in te verdiepen. Daarom was het heel leuk om voorkomende problemen met collega's te kunnen bespreken. Ook de avond met onze hele groep heeft erg gestimuleerd. Het resultaat is : een beetje van alles, en heel veel om mee verder te gaan. Er zijn al zo veel mogelijkheden genoemd, nu moet er een plan worden gemaakt hoe verder te gaan met 2.0 binnen onze organisatie. Want stilstaan is achteruitgang en het is wel heel duidelijk geworden dat dit geen optie is. En bovendien, geen gebruik maken van de veelheid aan mogelijkheden zou wel een beetje dom zijn.

Even een klein overzicht:

Bloggen . Nooit gedacht dat ik dit leuk zou vinden. Nu gaat het bij ons natuurlijk bij de meesten over de 23 dingen, maar er zijn bibliotheken die er een eigen blog op na houden, waar allerlei activiteiten zijn te vinden. Helaas ben ik geen bibliotheken tegenkomen met veel volgers.

Wel hoop ik dat er collega’s zijn die het bloggen leuk vinden, dit ook blijven doen. Wel even een RSS-mogelijkheid erop plaatsen natuurlijk :)

Bij RSS moet je echt keuzes maken, anders wordt je overstelpt met informatie. Het gebruik van RSS tweeledig: informeren en geïnformeerd worden.

Flickr en YouTube. Eventueel leuk voor op de website. Leuk om te melden is, dat er n.a.v. dit onderdeel een groepje gaat beginnen die verder wil gaan met het maken van foto’s en deze als groep op Flickr wil gaan publiceren.

Googledocs, wat een mooie uitvinding. Iets om goed gebruik van te (gaan) maken.

wikis kunnen worden ingezet om samen te werken aan themalijsten voor klanten of het delen van kennis over romanadvies.

Er zijn bibliotheken die een rol spelen bij het ontsluiten van lokaal erfgoed. Door samenwerken met lokale partners kunnen bijvoorbeeld wiki's voor lokale verhalen worden aangeboden.

De online bookmarks kunnen door iedereen worden aangeleverd en/of toegevoegd en iedereen kan er gebruik van maken. Handig voor het inlichtingenbureau.

Chatten en twitter kunnen voor de bibliotheek een extra communicatiekanaal zijn. Iedereen die achter een computer werkt en een internetverbinding heeft zou de chat open hebben moeten staan, zodat er direct gereageerd kan worden. Continuïteit moet wel zijn gewaarborgd, en dat is nu net het probleem.

Ik denk dat bibliotheken en medewerkers onderdeel moeten uitmaken van sociale netwerken ( Facebook, LinkedIn en Dizzie.nl).

Online boekenkast en muziek luisteren. Leuk voor privégebruik.

Sociale bibliotheekcatalogi en bibliotheek 2.0. Prima te gebruiken om veel mensen te betrekken bij het inhoud geven aan het bibliotheekwerk.

De 23 dingen zijn heel goed te gebruiken om ook in cursusvorm aan onze klanten ( of instellingen) aan te bieden. Ik weet zeker dat er heel veel belangstelling voor zal zijn.

Ik ben blij dat de tijdsdruk weg is. Nu kan ik op de momenten dat het nodig is er verder mee aan de gang. Al zal ik het bekijken van al die leuke filmpjes op de blogs in werktijd wel gaan missen!

Geplaatst door Expeditious op 10:58

vrijdag 7 januari 2011

Rick Kikker

Ding 23 Evaluatie

Het einde in zicht een ontdekkingsreis ja dat was het zeker voor mij, en gelukkig heel veel anderen met mij ,het gevoel dat je het niet alleen doet en er begeleiding was en nog is vind ik toch wel erg belangrijk, al heel gauw kreeg ik door dat het met een uurtje werken achter de computer ik dat niet zou gaan redden ,er ging veel meer tijd inzitten dan ik aanvankelijk dacht. Van verschillende dingen zijn mijn gedachten flink veranderd waar onder de mobiele telefoon wat moet ik er mee dacht ik steeds, maar hoe verder ik kwam ging ik daar anders over denken je moet mee om niet te ver achter te raken en er zit nog steeds een knop op om uit te schakelen ,dus weer wat voor het verlanglijstje. Googledocs was een verrassing wist niet dat er zoveel mogelijk was had er ook nog nooit eerder mee gewerkt ontzettend leuk en leerzaam blijf dat ook zeker volgen en gebruiken .Een Twitter en Chatter zou ik denk ik nooit worden dat heeft er misschien ook mee te maken dat ik niet met een laptop werk .( wie weet ooit in de toekomst ) Google Maps en Streetview heel leuk om te doen RSS heel handig om op de hoogte te blijven van site's die jouw interesse hebben , Sociale netwerken ja de meningen zijn verdeeld gelukkig maar, hoor van veel jongeren dat ze van hyves af gaan blijven wel twitteren toch maar eens doorvragen waarom dat is . En dan you tube wist natuurlijk van het bestaan af wie niet? het leuke daar aan vond ik toch wel dat je een filmpje op je blog kon zetten en er zelfs een kon maken (bernadette) het zingen kon iets beter maar nog bedankt voor de uitleg . Heb dingen gedaan en dingen gevonden die ik zonder 23 dingen nooit gedaan zou hebben en hoop ook dat ik een kleine bijdrage hierdoor kan leveren naar onze klanten, weet nu in ieder geval over bepaalde dingen mee te praten en ben een stuk minder bang geworden om dingen uit te gaan proberen , als ik hiervoor ergers een account voor moest aanmaken dacht ik al snel laat maar zitten. Al met al een lerende ontdekkingsreis wie ik zeker niet af ga sluiten ,verder wil ik een ieder bedanken voor hun reacties en steun en ik zou zeggen tot blogs.

Geplaatst door schilly op 16:33

ROADRUNNER

vrijdag 7 januari 2011

DING 10 "EVALUATIE" The End!!

Phhhhh The End, er gaat evengoed nog heel wat tijd inzitten in deze 10 dingen, en dan heb ik nog niet eens de 23 dingen hahhhaaa. Maar goed mijn mening over deze dingen staat al wel klaar, en die is wel duidelijk. Voor mensen die behoorlijk thuis zijn op het world wide web is deze cursus een aardige aanvulling, maar niet meer dan dat.

Echter kan ik het me ook wel voorstellen dat heel veel mensen hier wel baat bij hebben, en er ook daadwerkelijk wat mee gaan doen, ik echter niet. Toch als ik echt eerlijk ben heb ook ik er wel wat, zij het weinig van opgestoken en daar gaat het nou juist om dat je er wat van leert. of de bibliotheek hier ook wat mee kan, laat ik in het midden!?!

groet roadrunner

Geplaatst door Bert op vrijdag, januari 07, 2011

Ding 10 Evaluatie Een Steentje bijdragen

Na al het harde werken , de afgelopen weken, is het dan eindelijk zo ver.Ik ben beland bij punt 10 de evaluatie.Ik heb het een interessante cursus gevonden, want ik weet nu van een aantal dingen meer dan voor deze cursus.Al doende met opdrachten bleek het toch wel een tijdvreter te zijn, wantik was zo weer 'n paar uur verder (zoals waarschijnlijk iedereen).Maar het als dan weer na enig gepuzzel gelukt was, had ik toch het gevoel,van hoera, het is mij weer gelukt, met of zonder hulp van de begeleider(s), waar ik eigenlijk altijd wel terecht kon met mijn vragen en natuurlijk ook de volgers niet te vergeten, die ook met goede tips kwamen.De praktijk zal moeten uitwijzen of ik dingen wel of niet veel zal gaangebruiken, maar dat is afwachten.Ik heb mij nog niet bezig gehouden met de muziek , dat zat niet bij de 10 dingen, maar ik ben zeker van plan om mij daar toch nog wel mee bezig te houden.

Geplaatst door Cathy op 12:07

zaterdag 8 januari 2011

Ding 23 Evaluatie (yes, yes) DIGIDEES

Op de 23dingen pagina is rechts deze afbeelding te zien. Zonder dat ik het wist dacht ik aan dat dit een plaatje is van 'De storm op het meer' een bijbels verhaal over Jezus die met zijn volgelingen het meer van Galilea op gaat. Omdat Jezus de hele dag heeft staan praten aan de oevers van het meer tegen mensen is Hij erg moe en valt vrij snel na vertrek in slaap. Er komt een storm en de volgelingen van Jezus zijn bang dat ze zullen vergaan in de hoge golven. Ze maken Jezus wakker en Jezus stilt de storm, want

Hij is zo machtig dat zelfs de wind en het water naar hem luisteren. Hij is bedroefd dat de volgelingen zo weinig vertrouwen hebben, want als Jezus bij je is, hoef je niet bang te zijn. Nou deze 23dingen tocht is af en toe ook als een storm op het meer geweest. Ik vind het werkelijk geweldig dat wij deze kans hebben gekregen en ik wil ook zeer zeker de extra dingen onderzoeken. Toch heb ik geen voldoen gevoel. Ik vraag mij af en toe af: heb ik de dingen wel nauwkeurig bestudeerd of heb ik sommige dingen afgeraffeld. Ik zou graag deze 'reis' nog een keer af willen leggen. In het bijzonder wil ik ook een aantal mensen bedanken; allereerst Mannes, Jacinta en Hanneke voor het feit dat het MT heeft besloten deze cursus beschikbaar c.q. verplicht te stellen. Ik vind het goed dat wij dit met zoveel medewerkers hebben gedaan. Alle lof voor diegene die natuurlijk de eerste datum hebben gehaald. Mijn dank is daarom ook voor Prodigieus, omdat zij mij feedback en tips heeft gegeven. Ook wil ik Lemina bedanken voor haar vaak humoristisch commentaar. Petje af voor jou dat jij zo snel ook deze cursus hebt voltooid. Als laatste wil ik Edo bedanken. In elk bericht stond een aanbeveling, feedback waar ik wat mee kon, op een hele fijne manier verwoord. Geen kritische noten, maar opbouwend. Toch wil ik zeggen dat we ervoor moeten waken dat wij niet alles digitaal gaan doen. Zoals ik schreef in ding 22. Laten we niet alles digitaal sharen zoals onderstaand plaatje. Dan wordt het namelijk niet sociaal maar a-sociaal.

Gelukkig kunnen wij altijd nog zelf kiezen waar we ons wel of niet voor inschrijven/aan mee doen. Op naar web 3.0 zou ik zeggen!!! Geplaatst door Digidees op 14:22

ding 23 evaluatie Bomkopgroep

En dan, op de valreep, ben je klaar!?Nee natuurlijk niet! Nu gaat het pas beginnen. "This day is the first day of the rest of my life".Afgelopen periode veel geleerd. Maar ook tegen mijn eigen grenzen aangelopen.Ik had het mij anders voorgesteld.Ik had op mijn blog veel meer willen laten zien, er een mooi blog van maken zoals de meesten. En ook had ik willen schrijven alleen over allerlei onderwerpen waar ik in mijn werk mee bezig ben en niet alleen over de "dingen". Ik had ook veel meer willen reageren op iedereen. (Compliment en dank voor iedereen die dat wel heeft gedaan!!!) Ik vond/vind de manier waarop wij met z'n allen tegelijk bezig waren te heftig maar ook heel positief!We hebben met z'n allen niet alleen 23 dingen "geleerd" maar ook ontdekt dat de "nieuwe" bibliothecaris over competenties moet beschikken die nu aangeboord zijn. Tenminste als we voorbereid willen zijn op de

komende 10? jaar. Nieuwsgierig zijn en blijven, zelf ontdekken en uitproberen maar ook delen ("sharen"). En niet alleen met collega's maar ook met gebruiker en niet-gebruikers, binnen en buiten KopGroep Bibliotheken. Ik sluit af met een stukje uit het blog van Jan Klerk:Die 23 Dingen zijn echter niet meer dan applicaties, instrumenten die je zowel privé en als informatieprofessional op je werk kunt inzetten (in de woorden van Michael Stephens)"to find information, gather knowledge an create content".en ik zou daaraan willen toevoegen: "to share knowledge". Verder zou ik het een gemiste kans vinden als het gebruik van de 23 Dingen slechts beperkt zou blijven tot de "Public Library Geeks"zoals Wired dat noemt. Het houdt natuurlijk niet op met 23 Dingen. Zoals een schrijver alle uithoeken van de taal kent, de stijlkenmerken beheerst en meer dan handig is met pen en tekstverwerker, dient de Nieuw Bibliothecaris te beschikken over de Nieuwe competenties.Geplaatst door hanneke op 08:08

Blog 20 @ Evaluatie van de Dingen

“Met muziek wil ik helemaal niet sociaal zijn” zegt Nico Dijkshoorn in een artikel op Webwereld. Hij wil liever een snob zijn die onbekende bandjes kent zodat hij op feestjes kan scoren. Die geldingsdrang is mij vreemd, maar heb -net als hij- ook geen behoefte om mijn muziekervaringen te delen met allerlei communityleden op het web. Het begrip ‘delen’ kwam vaak voorbij tijdens de cursus: leeservaringen delen via Library Thing, filmpjes op YouTube, cursuservaringen delen op het blog, foto’s delen met Flickr of Picasa, informatie met Wiki’s en Googledocs en spontane gedachten delen via Twitter, Facebook of Hyves… Ik wist vooraf niet dat er zoveel te delen viel op het web. Sommige toepassingen zijn handig en direct te gebruiken, andere zijn leuk voor een keertje. Je kunt niet alles delen tenslotte. De vorm van e-learning paste goed bij de opzet van de cursus en ik ben op mijn eigen manier kriskras

door de dingen gegaan. Heb nieuwe dingen ontdekt en geschreven over dingen die ik al kende. Mijn ideeën geventileerd op het blog. Aan sommige dingen heb ik even kort gesnuffeld, met andere dingen was ik avonden zoet, zoals met Spotify en Library Thing. De cursus heeft me over de streep getrokken om ein-de-lijk een smartphone aan te schaffen en me daardoor te verdiepen in de wereld van Apps en touchscreen internetten. Google is voor mij niet alleen meer een zoekmachine, maar een wereld op zich geworden. Het is ook al door anderen gezegd, maar ik herhaal het graag: de cursus was een prachtige ontdekkingsreis, een mooie kans om je digitale horizon te verbreden. De finish is het startpunt voor een nieuwe periode die KopGroep Bibliotheken onherroepelijk ingaat. En daar heb ik zin in! Ik vraag me alleen af of het verstandig was om alle dingen in één keer vrij te geven. Sommige collega’s gingen als een speer door de leerstof heen en anderen bleven achter. Niet iedereen heeft dezelfde hoeveelheid vrije tijd om in zo’n cursus te investeren en ook heeft niet iedereen thuis een eigen computer ter beschikking. Door de onderwerpen ding-voor-ding vrij te geven was de groep dichter bij elkaar gebleven. E-learning kan prettig zijn, maar zoveel mensen, zoveel leerstijlen. De een vindt het heerlijk om zelfstandig door de leerstof te dwalen en zelfontdekkend mediawijzer te worden; een ander is meer gebaat bij korte instructies. Misschien had de cursus beter een mix van deze leerstijlen kunnen zijn. Ik heb ook veel collega’s gehoord die het uurtje onder werktijd een aardige geste vonden, maar in de praktijk helemaal geen tijd hadden om op de bieb dingen te ontdekken. Misschien was het handig geweest om die werkuurtjes te concentreren tot een paar korte instructiemomenten voor de liefhebbers. Twee vliegen in één klap! Tot slot nog een compliment voor de website vol achtergrondinformatie en instructiefilmpjes. Hierna ga ik lekker in mijn eigen tempo de resterende dingen verkennen. Ben benieuwd wat ik nog meer tegenkom….Geplaatst door Anita Ruder op 01:10

Afsluiting

DING 23, EVALUATIE. Nousje wat waren je favoriete Dingen die je onderweg hebt leren kennen en gebruiken?Ik had niet echt een favoriete Ding, maar wat ik echt heb leren kennen is de RSS-Feed wat best pittig voor me was. Ik wist er helemaal niks van af dat er een RSS-Feed bestaat.& nu dat ik dit mee heb mogen maken weet ik er nu meer ervan af en dat ik nu weet wat het allemaal

inhoud. wat heeft dit leerprogramma “gedaan” met jou en met de organisatie waar je werkt?Ik heb er wel wat van geleerd, maar de meeste DINGEN wist ik al hoe het in z'n werk gaat& ik denk dat heel veel collega's van mij meer er van weten, daar ben ik best trots en blij om. waren er dingen die je verrasten, als onverwacht resultaat van dit programma?Ja, ik blijf toch bij die RSS-Feed. Hoe zou jij kunnen bijdragen aan de Kopgroep bibliotheken 2.0? En vul aan: “23 Dingen was voor mij …”23 Dingen was voor mij echt leuk om te mogen mee maken.Eerste instanties dacht ik" ohh jee straks krijg ik het niet af, of straks zit er moeilijke dingen tussen voor me. Maar dat was juist niet zo! HEHE!:ik heb het af eindelijk, en ben er best trots op!.Ik hoop dat al mijn collega's ook hebben genoten aan de 23Dingen.Geplaatst door Nouska op 2:03 PM

ZONDAG 9 JANUARI 2011 JOLLY JUMPER

23 Evalueer wat je in de afgelopen tijd hebt geleerd

Morgen is de eindbijeenkomst van de 23 dingen. De hoogste tijd dus om de evaluatie te schrijven. Op 20 september 2010 was de aftrap van de 23 dingen. Nu 16 weken later de eindbijeenkomst. Best een hele lange periode. Ik begon met het kiezen van een naam voor mijn blog. Jolly Jumper kan kunstjes doen en heldenprestaties leveren schreef ik toen. Ik vind dat dat inderdaad gebeurd is.Soms kost het heel veel tijd om een kunstje onder de knie te krijgen. Bijvoorbeeld een diashow van Flickr op mijn blog plaatsen. Of naar aanleiding van een reactie van 23 dingen ProBiblio op mijn blog 6b... echt lastig om een link van de geplaatste foto naar mijn set bibliotheek te krijgen op Flickr. Ook het plaatsen van de gadget met boeken van My Library Thing was echt een kunst. Jammer vind ik dat ik die kunstjes uiteindelijk wel voor elkaar gekregen heb, maar dat ik niet altijd meer weet hoe. Ik heb geprobeerd en geprobeerd, maar soms verdwaal je dan in de zoektocht en weet je aan het eind niet meer precies hoe je het hebt gedaan.

Een andere eigenschap van Jolly Jumper, het observeren en commentaar geven heb ik ook zoveel mogelijk gedaan. In het begin heel enthousiast volger geworden van heel veel collega's en ook regelmatig reacties gegeven, maar gedurende de cursus steeds minder. Dit vind ik wel jammer. Nog lang volgehouden om mijn leeslijst bij te houden, maar het reageren werd steeds minder en het lezen van de blogs van collega's werd steeds meer het snel 'scannen' van de blogs.Dit heeft gewoon te maken met de tijd die het kost om alles goed bij te houden. Ik miste ook de tijd om tijdens werktijd aan de 23 dingen te werken. 1 keer heb ik 3/4 uur op het werk aan de 23 dingen gewerkt. De rest is allemaal thuis gedaan. Dit is natuurlijk wel mijn eigen keus, maar op het werk waren er altijd dingen te doen die belangrijker waren of eerder klaar moesten zijn.Met enige jaloezie zag ik dat collega's hier wel de tijd voor vonden en soms zelfs allemaal bij elkaar kwamen om samen dingen te doen.Dat is wat ik zelf ook prettig had gevonden. Bijvoorbeeld elke week een vast uurtje met uitleg van een ding. Dan heb je een basis en hoef je niet zelf het wiel uit te vinden. Ik ben misschien nog een beetje een ouderwetse juf, maar instructie vind ik toch belangrijk. Digitale instructie met heel veel verwijzingen naar artikelen was voor mij toch lastig. Dit heeft ook te maken met perfectionisme en alles willen snappen. Het kost mij behoorlijk veel tijd om een ding op deze manier te onderzoeken. Wel prettig vond ik het om het daarna af te sluiten met een stukje op mijn blog. Even alles overdenken, wat heb ik eraan in mijn werk, wat kan de bibliotheek ermee en op naar het volgende ding. Toch ben ik geen echte blog-schrijver.... ik lees liever blogs dan dat ik zelf schrijf. Ik heb mijn blog dan ook echt opgebouwd volgens de 23 dingen en er niet echt persoonlijke stukjes geplaatst.Welke dingen ik belangrijk vind voor de bibliotheek en voor mijn werk heb ik op mijn blog steeds genoemd, dus dat ga ik hier niet meer herhalen.Morgen de afsluiting... ik hoop dat KopGroep Bibliotheken er in de toekomst verder mee gaat. Op onze afdeling Educatie hebben we al de afspraak dat de werkgroep Doe de Bieb, zich ook bezig gaat houden met alle digitale mogelijkheden.Ik hoop ook dat er vanuit KopGroep Bibliotheken nog meer klantenonderzoek gedaan gaat worden, dat we blijven luisteren naar de klant en dat wij meer op de 2.0 manier gaan werken.Die wisselwerking is volgens mij heel belangrijk de komende tijd voor de bibliotheek.

Ook zal het goed zijn om onze klanten meer 'digiwijs' te maken, door bijvoorbeeld cursussen of workshops rond onderwerpen uit deze 23 dingen cursus. Een uitleg van twitter... chatten... enz.Een leuke start is gemaakt tijdens de week van de mediawijsheid, toen kregen klanten de mogelijkheid om in de bibliotheek kennis te maken met nieuwe dingen als digitale prentenboeken, de i-pad, de e-reader enz. En er was belangstelling genoeg.

Ik geloof dat we al een beetje de goede weg zijn ingeslagen, laten we dus zo doorgaan met elkaar.Geplaatst door Jolly Jumper op 14:03

Ding 23 : Evaluatie Biblioblues

Zo nu eerst een Bavaria; deze digibeet heeft de eindstreep gehaald.Ik heb kennis gemaakt met dingen, die anders langs me heen gegaan waren.Vooral Library Thing en Online Muziek vond ik erg leuk.Wat ik ermee ga doen, dat weet ik nog niet.Voor mijn werk heb ik eigenlijk andere dingen nodig : hoe werkt de nieuwe betaalautomaat en hoe werkt de printer bij de publieks PC's. Klanten helpen bij de publieks PC's.

ZONDAG 9 JANUARI 2011

Antwoorden op de vragen van ProBiblio.

Het is misschien een beetje aan de late kant, maar ik wou toch nog even een reactie geven op de vragen van ProBiblio.

Ding 9. De website is voor de hele Kopgroep, ik denk dat gebruikers meer binding hebben met een weblog van de plaatselijke bibliotheek.

Dus denk ik dat je dan meer reacties krijgt van leners.

Ding 10. Voor mij is Google Docs niet zo handig in mijn werk, omdat ik geen administratief werk doe, maar eigenlijk alleen in de uitlening sta.

Ding 14. Ik bedoelde eigenlijk dat ik vaak geen contact zocht via chat, omdat ik op wou schieten.

Dat is niet web 2.0, waarin het delen zo belangrijk is. Misverstand.

Ding 17. Mobiel internet zou je voor de bibliotheek kunnen inzetten met apps om in catalogi te kunnen kijken en te reserveren, apps met activiteiten van de bibliotheek en misschien apps om kranten te kunnen lezen?

Ding 18. Ik zou instructiefilmpjes in de biliotheek in willen zetten over de catalogus, over reserveren en over de werking van de uitleenautomaten.

Ding 19. Library Thing zou ik willen integreren in onze catalogus, niet willen vervangen door onze catalogus.

Ik vind het een beetje eng om het maken van bibliografische gegevens uit handen te geven, maar ik weet dat het behoudend is en niet bibliotheek 2.0.

Geplaatst door catwoman op