EUR Jaarverslag Universiteitsbibliotheek 2011

24
Jaarverslag Universiteitsbibliotheek 2011 Erasmus Universiteit Rotterdam

description

Jaarverslag Universiteitsbibliotheek Erasmus Universiteit Rotterdam 2011

Transcript of EUR Jaarverslag Universiteitsbibliotheek 2011

Page 1: EUR Jaarverslag Universiteitsbibliotheek 2011

Jaarverslag Universiteitsbibliotheek 2011

Eras

mu

s U

niv

ersi

teit

Ro

tter

dam

Page 2: EUR Jaarverslag Universiteitsbibliotheek 2011

2

Voorwoord 3

Een veranderende organisatie 4Beweging in de UB 6Impact in ontwikkeling 8

In het kort 10

Deelbibliotheken 14

De UB in cijfers 18

Financieel overzicht 20

Afkortingen 22

Inhoud

Page 3: EUR Jaarverslag Universiteitsbibliotheek 2011

3

Vorig jaar was Maatwerk het thema van het jaarverslag. Dit jaar is de Universiteitsbibliotheek (UB) volop In beweging.

Met de snelle digitalisering van de wetenschappelijke informatievoorziening verandert ook het takenpakket van een bibliotheek: oude taken verliezen aan belang, nieuwe dienen zich aan. Om het nieuwe takenpakket beter aan te kunnen, is in 2011 een reorganisatie van de UB voorbereid. Door een duidelijk onderscheid te maken tussen front office en back office, wordt beoogd de dienstverlening aan de studenten, onderzoekers en docenten van de Erasmus Universiteit nog meer af te stemmen op de vraag. De nieuwe UB-organisatie functioneert onder het motto ‘Interconnecting Information’. Dit geeft aan waar het om gaat: het verbinden van de informatievoorziening met door de ‘klanten’ gewaardeerde informatiediensten. Dat gaat niet vanzelf! Het vereist vakkennis en met elkaar willen wij innovatieve diensten voor onze doelgroepen opzetten.

Niet alleen de informatievoorziening is in beweging, maar ook het informatiegebruik. In 2011 werden 56% meer zoekopdrachten in e-books geplaatst dan in 2010. Er waren 26% meer zoekacties in databanken en het aantal raadplegingen van fulltext tijdschriften steeg met 15% tot 2,7 miljoen. Het repository RePub groeide in 2011 met 52% tot 25.800 EUR-publicaties, waarvan 15.080 in Open Access. Dat daartegenover een daling staat van het aantal uitleningen van 19% illustreert de snelle verschuiving van papieren naar digitale informatie.

In deze digitale wereld ontwikkelt de UB nieuwe diensten. In dit jaarverslag leest u onder andere over impactmeting met behulp van een impactrepository en narrowcasting, een andere manier om nieuwsberichten te verspreiden.

Maar er is ook vraag naar uitbreiding van faciliteiten. De studiezalen worden drukker dan ooit bezocht en studenten willen meer stille studieplekken. De UB werkt hieraan mee door deze zowel binnen het UB-gebouw als elders op de campus te realiseren. De studielandschappen zijn heringericht en bij elkaar geplaatst om samenwerking nog meer te bevorderen. Op verzoek van de studenten zijn ook de openingsuren van de studiezalen verruimd, waardoor de fysieke UB-faciliteiten nu vaak tot middernacht beschikbaar zijn.

Ik wens u veel leesplezier.

Paul Soetaert

Bibliothecaris

bewegingIN

3

Page 4: EUR Jaarverslag Universiteitsbibliotheek 2011

4

´Interconnecting information´, onder deze titel is eind 2010 hetvoornemen tot reorganisatie van de UB gepresenteerd. Met de nieuwe organisatie wil de UB zich focussen op een meer vraaggestuurde dienstverlening. Was 2011 een jaar van voorbereiding, 2012 staat in het teken van het uitvoeren van de plannen.

De rol van de UB blijft veranderen, onder andere als gevolg van de snelle technologische ontwikkelingen. Denk hierbij aan de toenemende digitalisering van informatie. Het samenstellen, onderhouden, ontsluiten en beheren van een fysieke collectie wordt minder relevant. Het aanschaffen, beschikbaar stellen en presenteren van digitale bronnen wordt daarentegen belangrijker. Wetenschappelijke kennis is niet langer lokaal gebonden, waardoor samenwerking met andere Nederlandse en buitenlandse bibliotheken een steeds grotere rol gaat spelen.

Ook de behoefte van klanten aan wetenschappelijke informatie anyplace, anytime, anywhere is aanleiding voor de UB om diensten en producten te ontwikkelen die hierin voorzien. De mobiele UB-website is hiervan een voorbeeld. Om tegemoet te komen aan de veranderende wensen van klanten moet de nieuwe organisatie haar medewerkers voldoende ruimte bieden om te kunnen innoveren. Een andere ontwikkeling is de vraag naar meer studieplekken in de bibliotheek. Dit dwingt de UB de functie van het gebouw te heroverwegen. Het wordt in mindere mate een opslagplaats voor

de fysieke collectie en vaker een ontmoetingsplek waar studenten kunnen samenwerken en studeren.

Klantgerichtheid blijft een speerpunt in de nieuwe organisatie. De samenwerking en communicatie tussen UB-medewerkers, maar ook met de universitaire gemeenschap is essentieel. Het streven is de UB-werkprocessen zo goed mogelijk te laten aansluiten op de behoeften en wensen van studenten, docenten en onderzoekers.

De UB moet, om in te spelen op deze ontwikkelingen, op een andere manier werken. Een uitdaging voor alle UB-medewerkers die vraagt om een resultaatgerichte aanpak, flexibiliteit en efficiëntie. Daarom zal projectmanagement een prominente plek innemen in de nieuwe organisatie, waarbij projectleiders met wisselende projectteams aan opdrachten werken. Het Flexibele Werken sluit hier naadloos op aan. De vaste werkplek wordt losgelaten. Medewerkers komen op een logische manier bij elkaar te zitten door taakspecifieke werkplekken in te richten. Iedereen krijgt de mogelijkheid om het werk op eigen wijze in te delen en op basis van vertrouwen en resultaatafspraken te handelen.

In oktober 2010 heeft het Management Team (MT) het voornemen tot reorganisatie aan de UB-medewerkers bekend gemaakt. Na overleg met de Dienstcommissie UB, het College van Bestuur, Universiteitsraad en EUROPA heeft het MT een concept reorganisatieplan gepresenteerd. In samenspraak

EENVERANDERENDE ORGANISATIE

‘De kracht van de bibliotheek is het leveren van diensten op maat. De UB staat voor klantgerichtheid, innovatie en efficiëntie.’

Gert GorisHoofd Documentaire Informatie

Page 5: EUR Jaarverslag Universiteitsbibliotheek 2011

5

met de afdelingshoofden en na instemming van de Dienstcommissie is het plan definitief vastgesteld. De bibliothecaris heeft regelmatig gecommuniceerd over de stadia waarin het plan zich bevond om het personeel op de hoogte te houden. In de zomer van 2011 heeft het MT het plan verder uitgewerkt en uitgebreid met een personeelsplan, waarna de medewerkers eind september een voornemen tot plaatsing ontvingen. Zij kregen de mogelijkheid hierop te reageren door middel van individuele gesprekken met het MT.

De implementatie van de reorganisatie start in april 2012. Het MT kijkt positief terug op de totstandkoming hiervan. Ondanks het drukke jaar is het proces soepel en snel verlopen. Ook waardeert het MT de samenwerking met de Dienstcommissie. De manier waarop de commissie het proces volgt, begeleidt en van kritiek voorziet wordt als erg prettig ervaren.

Page 6: EUR Jaarverslag Universiteitsbibliotheek 2011

6

2011 was een jaar van schuiven, verhuizen, uitbreiden en herinrichten. Er is hard gewerkt om de dienstverlening op peil te houden en zelfs uit te breiden met nieuwe diensten en faciliteiten, met als voorbeeld de ruimere openingstijden die zeer gewaardeerd worden. Tijd voor een terugblik.

De wens om in de Posthumuszaal een studielandschap Sociale Wetenschappen te realiseren vormde de aanleiding tot het verschuiven van een aantal collecties. Het studielandschap Psychologie verhuisde van de Meeszaal naar de Posthumuszaal, waar het is samengevoegd met twee nieuwe studielandschappen, namelijk dat van Pedagogische wetenschappen en Sociologie. Studenten kunnen hier terecht voor alle verplichte literatuur en samen werken aan opdrachten. Daarmee speelt de UB in op de trend van het probleemgestuurd onderwijs, dat vanuit de faculteiten wordt geïnitieerd.

De tijdschriften van de laatste tien jaar zijn van de Posthumuszaal naar het magazijn met de nog oudere jaargangen verplaatst. UB-medewerkers van alle afdelingen hebben afgelopen zomer in dit magazijn ruimte gemaakt door de collectie te herschikken. Een goed voorbeeld van UB-samenwerking!

Deze verplaatsing leverde behoorlijk wat vierkante meters ruimte op in de Posthumuszaal die is benut voor het inrichten van extra studieplekken. Hiermee komt de UB niet alleen de studenten tegemoet, maar voldoet zij ook aan de vraag naar meer studieplekken op de campus.

Door de renovatie van het C-gebouw en de luchtbrug is de entree naar de UB sinds april gesloten. Aan de zuidzijde van het gebouw is een tijdelijke ingang gebouwd, compleet met een portiersloge, beveiligingspoortjes en kluisjes. Het gevolg is dat de klant bij binnenkomst niet direct de informatie- en uitleenbalie ziet, maar terechtkomt in een studielandschap of stilteruimte. De aanloop bij de balies is dan ook merkbaar minder. Gelukkig is deze situatie van tijdelijke aard; in september 2012 is alles weer als vanouds.

Het Erasmus Data Service Center (EDSC) heeft in de Hattazaal een eigen ruimte gekregen. Hier combineert het Datateam op efficiënte wijze de individuele begeleiding van klanten met de workshops Bloomberg en de online vraagafhandeling. Klanten kunnen er ook zelfstandig werken in de financiële en sociaalwetenschappelijke databanken.

Vanaf april zijn de openingstijden van de UB verruimd. Van maandag tot en met vrijdag zijn de studiezalen tussen 8.00 uur en middernacht geopend. In het weekend kunnen studenten tussen 9.00 uur en 18.00 uur terecht. Aan het einde van het jaar is onderzoek gedaan naar de waardering van deze verruiming. Hieruit blijkt dat studenten de langere openingsuren doordeweeks zeer op prijs stellen, maar in het weekend later willen starten en eindigen. Er is dus een mogelijkheid om de studieplekken nog meer te benutten; namelijk door later open te blijven in het weekend. Dit is een overweging waard, omdat het maximum aantal studieplekken is bereikt.

in de UB

beweging‘Het aantal studieplekken in dit gebouw is beperkt. Stel deze daarom optimaal beschikbaar; kun je dit niet in aantallen doen, dan misschien in tijd.’

Ineke van der KramerHoofd Gebruikersondersteuning Universiteitsbibliotheek

Page 7: EUR Jaarverslag Universiteitsbibliotheek 2011

7

Tot slot is de manier van berichtgeving aan bezoekers van de UB sterk verbeterd door het gebruik van narrowcasting, waarbij het draait om de juiste boodschap, op het juiste moment, op de juiste plaats. In vier studiezalen hangt een beeldscherm waarop informatie over UB-gerelateerde zaken wordt getoond. De berichtgeving verschilt per zaal. Op het scherm bij de balie is de informatie anders dan bijvoorbeeld in een stilteruimte.

Narrowcasting onderscheidt zich van andere communicatiekanalen als de website en SIN-online; de berichten zijn luchtig, kernachtig en divers van

aard. Bovendien zijn deze visueel mooi vormgegeven. Bezoekers pikken de informatie, die als het ware naar hen toe komt, sneller op. Het medium is uiteraard ook geschikt voor zaken met betrekking tot de EUR. Denk hierbij aan evenementen, artikelen uit Erasmus Magazine of berichten over de campusrenovatie.

Een intensief jaar, dat opvalt door het schuiven met collecties en het opnieuw inrichten van ruimtes om beter aan de behoeften van studenten en faculteiten te kunnen voldoen. Een bibliotheek volop in beweging.

Page 8: EUR Jaarverslag Universiteitsbibliotheek 2011

8

De impact van wetenschappelijk onderzoek is van wezenlijk belang voor wetenschappers, onder andere voor het verkrijgen van subsidie voor verder onderzoek. Maar in hoeverre is dit meetbaar en in hoeverre kunnen zij hierop worden afgerekend? De UB is, op initiatief van het College van Bestuur, het gesprek aangegaan met faculteiten om bewustzijn te creëren over wat impactmeting eigenlijk is, het belang ervan en welke risico’s er schuilen in een verkeerde interpretatie van gegevens. Dit is een eerste stap die leidt tot de ontwikkeling van betere meetinstrumenten afgestemd op de publicatiecultuur van de betreffende vakgebieden. Het beoogde eindresultaat is een impactrepository met de publicatiegegevens en diverse impactindicatoren van de Erasmus Universiteit, waarbij een grote rol is weggelegd voor de UB.

Waarom de UB? Omdat zij zich van oudsher bezighoudt met de bibliografische zichtbaarheid van publicaties. De bibliotheek heeft licenties op en kennis van de databanken waarin impact wordt gemeten én is een neutrale en betrouwbare partij binnen de universiteit.

Tot nu toe bleef impactmeting beperkt tot bibliometrische citatiemeting op basis van databanken als Web of Science, waarbij vooral het aantal gepubliceerde artikelen en het aantal citaties per artikel telt. Deze manier is gemakkelijk in cijfers uit te drukken en lijkt dus goed te interpreteren door beleidsmakers, maar daar zitten toch haken en ogen aan.

De dekking van wetenschappelijke output in databanken verschilt namelijk sterk per vakgebied. Een bron als Web of Science richt zich sterk op de biomedische wetenschappen, terwijl Scopus een betere dekking geeft van publicaties binnen de sociale wetenschappen. Historici hebben daarentegen meer voordeel bij bronnen waarin de impact van boeken wordt gemeten, de publicatievorm die het meest voorkomt binnen de historische wetenschappen. En voor juristen zijn annotaties en commentaren belangrijke output.

Daarnaast is gebleken dat vrijwel alle databanken opgeschoond moeten worden. Er is bijvoorbeeld een grote variatie in auteurs- en affiliatienamen en het beheer van de gegevens is niet sluitend. Zijn de data niet betrouwbaar of onvolledig, dan kun je hierop geen metingen baseren.

Ook de rol van toonaangevende tijdschriften is van invloed. De tendens is dat wetenschappers zich focussen op het schrijven van artikelen die qua onderwerp goed scoren en deze publiceren in tijdschriften die hoog in de rankings van databanken zijn opgenomen. Ook de maatschappelijke impact van onderzoek is van belang; hoe vaak geeft een wetenschapper een interview voor een krant of op tv, waarin bijvoorbeeld een maatschappelijk probleem wordt toegelicht en hoe vaak wordt hij of zij uitgenodigd voor een keynote speech op een congres? Een artikel in de zaterdageditie van het NRC wordt door meer mensen gelezen dan een artikel in Nature, terwijl dit een toptijdschrift is.

Impactin ontwikkeling

‘Wat meet je nu eigenlijk? Hoe vaak iemand wordt geciteerd zegt niets over de kwaliteit van het artikel, maar over de mate waarin een artikel reacties oproept.’

Gusta DrentheVakreferent Universiteitsbibliotheek

Page 9: EUR Jaarverslag Universiteitsbibliotheek 2011

9

Op initiatief van het College van Bestuur is de UB in 2010, in samenwerking met betrokkenen binnen de faculteiten en het Centre for Science and Technology Studies (CWTS) in Leiden, het project gestart dat moet leiden tot het impactrepository.

Eerste stap waren de ‘interne pilots’ bij de vakgroepen Sociologie en Bestuurskunde. Tijdens deze sessies is bewustzijn gecreëerd over het belang van een domeinspecifieke impactmeting. Naast een presentatie van eerder genoemde knelpunten is per vakgroep de publicatiecultuur in kaart gebracht en gediscussieerd over de beste aanpak voor het

monitoren van impact. De pilots waren een eyeopener en vonden navolging in dertien andere vakgroepen binnen vijf faculteiten.Uit de aanbevelingen van de projectgroep is de behoefte naar voren gekomen om naast een interne meting de EUR te vergelijken met andere instituten in Europa en de VS. Ook heeft de UB het belang van het opschonen van databanken ten behoeve van meer betrouwbare metingen aangegeven. Naast het ontwikkelen van het repository gaat de UB Research Matters, hét portaal over impactgerelateerde zaken en Open Access verder promoten en eind 2012 een impact symposium organiseren.

Page 10: EUR Jaarverslag Universiteitsbibliotheek 2011

10

HET KORT

IN

Page 11: EUR Jaarverslag Universiteitsbibliotheek 2011

11

PROMOTIEFILM

Het Rotterdamse bedrijf 010 Media Videoproducties heeft in opdracht van de afdeling Gebruikersondersteuning een promotiefilm gemaakt. Deze is onder andere bedoeld om de studenten tijdens trainingen informatievaardigheden kennis te laten maken met de service, diensten en faciliteiten van de UB.

DIDACTISCHE VAARDIGHEDEN

Informatiespecialisten en vakreferenten hebben met succes een cursus didactische vaardigheden afgerond. Hiermee hoopt de UB nog beter in te kunnen spelen op de vraag vanuit diverse faculteiten om trainingen op maat te verzorgen.

COMMUNICATIE

Het afgelopen jaar is Yammer geïntroduceerd, een vorm van social media om binnen de UB met elkaar te communiceren en kennis te delen.

NARROWCASTING

Begin 2011 is gestart met narrowcasting. In vier zalen in de UB hangt een digitaal scherm met kort en informatief nieuws. De berichtgeving verschilt per zaal.

NIEUWE BROCHURE

De afdeling Gebruikersondersteuning heeft de brochure ‘Welkom in de Universiteitsbibliotheek’ geactualiseerd. Hierin zijn diensten van de bibliotheek op een rijtje gezet.

DIENSTCOMMISSIE

Eind 2011 konden medewerkers zich kandidaat stellen voor de nieuwe zittingsperiode van de Dienstcommissie. Vier nieuwe leden zijn direct verkozen.

Page 12: EUR Jaarverslag Universiteitsbibliotheek 2011

12

NIEUWE PORTALS

Er zijn twee nieuwe portals gerealiseerd en toegevoegd aan de website: ‘Media & Communication’ en ‘Overheidsinformatie’. Beide portals bevatten relevante databanken, elektronische tijdschriften en internetbronnen. Een prima startpunt voor literatuuronderzoek.

BIBLIOTHEEKNIEUWS

‘Bibliotheeknieuws’, het personeelsblad voor en door UB-medewerkers, heeft een nieuwe look gekregen. Bovendien verschijnt het vanaf juli uitsluitend digitaal. Het is mogelijk om virtueel een editie door te bladeren en op interactieve links te klikken.

TIJDELIJKE INGANG

In mei is de tijdelijke ingang van de UB in gebruik genomen als gevolg van de bouwwerkzaamheden in de C-hal. Op ludieke wijze werden studenten uitgedaagd om naar een ‘schat’ te zoeken: de entree.

VERRUIMDE OPENINGSTIJDEN

Vanaf april zijn de openingstijden van de studiezalen verruimd. Men kan voortaan op werkdagen van 08.00 uur tot middernacht in de UB terecht en in het weekend tussen 09.00 uur en 18.00 uur. De afdeling Gebruikersondersteuning heeft onder studenten een tevredenheidsonderzoek gehouden over de openingstijden. Gebleken is dat de studiezalen ook in de avonduren druk bezet zijn.

NIEUWE WEBCURSUS

Aan de website is een cursus ‘Basics van wetenschappelijke literatuur’ toegevoegd. Studenten worden hier wegwijs gemaakt in de wereld van wetenschappelijke publicaties. Er zijn drie varianten: Filosofie, Psychologie en Pedagogische wetenschappen.

Page 13: EUR Jaarverslag Universiteitsbibliotheek 2011

13

EIGEN RUIMTE EDSC

Het EDSC heeft vanaf oktober een eigen ruimte waar vraagafhandeling, zelfstandig werken, individuele begeleiding en Bloomberg workshops voortaan efficiënt gecombineerd worden.

MEER STEWARDS

Het aantal stewards is het afgelopen jaar uitgebreid. Nu nemen drie stewards de taak op zich om samen met studenten en bezoekers een prettige sfeer en studieomgeving te creëren.

INHOUDSBESCHRIJVINGEN

De inhoudsbeschrijvingen van de databanken die de UB via haar website aanbiedt zijn herzien en geactualiseerd. Ook de lay-out is vernieuwd. Het resultaat is een up-to-date en heldere presentatie van de databankenlijst.

WIRELESS PRINTEN

In de UB wordt naast vaste pc’s veel gebruik gemaakt van eigen laptops. Daarom is het nu mogelijk om vanaf elke gewenste locatie een printopdracht te versturen vanaf een laptop, tablet of smartphone. De applicatie Everyone Print van Erasmus Wireless Printing Service maakt dit mogelijk.

STUDIELANDSCHAPPEN

In het kader van probleemgestuurd onderwijs is de Posthumuszaal heringericht. Voortaan kunnen studenten terecht in het studielandschap Psychologie, Pedagogische wetenschappen en Sociologie om samen te werken aan opdrachten.

Page 14: EUR Jaarverslag Universiteitsbibliotheek 2011

14

bibliotheken

Deel

Page 15: EUR Jaarverslag Universiteitsbibliotheek 2011

15

ROTTERDAMSCH LEESKABINET (RLK)

Het Rotterdamsch Leeskabinet (RLK) is een verenigingsbibliotheek met een collectie die romans, biografieën, geschiedenis, kunst en vele andere vakgebieden omvat. Het Leeskabinet leent niet alleen boeken uit, maar attendeert leden en bezoekers ook op veelbesproken en invloedrijke titels. Tevens organiseert het RLK literaire en culturele activiteiten. Het Leeskabinet werkt nauw samen met de Universiteitsbibliotheek en zijn diensten zijn zowel op eigen leden als op de leden van de universitaire gemeenschap (studenten en medewerkers EUR) gericht.

In 2010 startte het Leeskabinet een project om de leeszaalcollectie opnieuw in te delen. Hoofdpunten zijn sanering van de bestaande collectie en een nieuwe indeling voor recente aanwinsten, een verandering die in 2011 voor de gebruikers zichtbaar werd. Het resultaat moet een helder ingedeelde, geactualiseerde collectie worden die tot de verbeelding spreekt.Het afgelopen jaar trad een nieuw verenigingsbestuur aan. Voor de vereniging was dit aanleiding om in november het symposium ‘Boek, bibliotheek en lezer: de toekomst’ te organiseren. Columnist Bas Heijne presenteerde zijn visie op digitale boeken en het toekomstige lezen,

onderbibliothecaris Gert Goris benadrukte de rol van het Leeskabinet als cultuurinstituut en de binding met Rotterdam. Tot slot prikkelde Fabian Paagman, ‘boekhandelaar van het jaar 2011’, het publiek door te laten zien wat een boekhandel kan organiseren om een culturele ontmoetingsplaats te blijven.

Meer (kwantitatieve) gegevens zijn opgenomen in het jaarverslag van de vereniging Rotterdamsch Leeskabinet. Dit kan worden aangevraagd via [email protected].

Page 16: EUR Jaarverslag Universiteitsbibliotheek 2011

16

BUSINESS INFORMATION CENTRE (BIC)

Het Business Information Centre (BIC) is de bibliotheek van Rotterdam School of Management (RSM). Het BIC richt zich vooral op de studenten en staf van deze faculteit. De collectie omvat boeken, een beperkt aantal gedrukte tijdschriften en de bedrijfskunde scripties. Vanaf april 2009 worden de scripties online aangeboden via het RSM’s master theses repository.

Per 1 januari 2011 is een groot aantal tijdschriftabonnementen vanwege budgettaire redenen stopgezet. Deze jaargangen zijn verplaatst naar het gedeelte met afgesloten tijdschriften. De studie- en werkplekken worden veelvuldig gebruikt door de studenten. Daarom zijn het afgelopen jaar alle pc’s vervangen.

INSTITUTE FOR HOUSING AND DEVELOPMENT STUDIES (IHS)

Het Institute for Housing and Urban Development Studies (IHS) is een instituut voor internationaal onderwijs op het gebied van huisvesting en stedelijke ontwikkeling. Het is gelieerd aan de Erasmus School of Economics en de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Erasmus Universiteit. De activiteiten van IHS zijn vooral gericht op ontwikkelingslanden, waar het instituut een bijdrage levert aan de opbouw en trainingscapaciteit om lokaal cursussen en trainingen op te zetten. Naast het uitvoeren van toegepast onderzoek biedt het instituut ook masteropleidingen en postacademisch onderwijs aan.

De bibliotheek van het IHS stelt sinds 2011 drie catalogi beschikbaar via haar website: een catalogus met titelgegevens van de collectie, een catalogus waarin verwijzingen naar wetenschappelijke artikelen zijn opgenomen en een database met audiovisuele materialen.

Zowel interne als externe gebruikers kunnen zien wat de bibliotheek te bieden heeft op het gebied van stedelijke ontwikkeling en stedelijk bestuur in ontwikkelingslanden. De wens van de bibliotheek om een aantal van de bibliotheekbestanden via internet beschikbaar te stellen is hiermee in vervulling gegaan. Voor de wetenschappelijke staf, cursisten maar bovenal voor de ruim 8.000 alumni, verspreid over alle continenten, is dit een uitkomst.

Page 17: EUR Jaarverslag Universiteitsbibliotheek 2011

17

INTERNATIONAL INSTITUTE OF SOCIAL STUDIES (ISS)

Het International Institute of Social Studies (ISS) in Den Haag is een internationaal onderwijsinstituut en sinds 2009 onderdeel van de EUR. Het ISS is een belangrijke gesprekspartner als het om ontwikkelingsthematiek en internationale samenwerking gaat. Daarnaast biedt het instituut (post)academische opleidingen die gericht zijn op sociale wetenschappen. Naast de masteropleiding is het ook mogelijk een PhD programma en diverse cursussen te volgen.

Sinds het cursusjaar 2009-2010 is het vak informatievaardigheden een integraal onderdeel van het curriculum van masterstudenten en PhD onderzoekers. Het vak wordt gegeven door bibliotheekmedewerkers en vormt een verplicht onderdeel. Studenten kunnen studiepunten verdienen wanneer zij de cursus succesvol afronden. In 2011 is de cursusinhoud geactualiseerd.

Studenten maken in de cursus kennis met wetenschappelijke betrouwbaarheid en bruikbaarheid van internetbronnen. Het belang van wetenschappelijke informatie als bron voor studie en onderzoek wordt benadrukt. Om het instapniveau informatievaardigheden per individuele student te bepalen, kan deze online een diagnostische toets maken.

MEDISCHE BIBLIOTHEEK

De Medische Bibliotheek (MB) is verantwoordelijk voor de wetenschappelijke informatievoorziening van het Erasmus Medisch Centrum (Erasmus MC).

Met elkaar vormen de afdelingen en diensten van het Erasmus MC het hart van de organisatie: samenwerken, kennisdeling en efficiëntie bevorderen de kwaliteit van het gezamenlijke eindresultaat. De MB heeft daarom in 2011 onder alle medewerkers van het Erasmus MC een onderzoek uitgevoerd naar de interne klanttevredenheid.

De uitkomsten van het onderzoek geven een helder inzicht in de wensen, behoeften en beleving van interne klanten. Zo scoort de dienstverlening van de Medische Bibliotheek een 8,3 voor algemene tevredenheid. Ook het nakomen van gemaakte afspraken (8,5) en meedenken met de klant (8,2) is positief beoordeeld. Bovendien geven medewerkers andere aspecten als het bieden van een gevarieerd studielandschap (7,6) en de wetenschappelijke informatievoorziening (8,2) een hoge waardering. Op basis van de cijfers kan worden geconcludeerd dat de afdelingen en diensten van het Erasmus MC tevreden zijn over de dienstverlening en informatievoorziening van de Medische Bibliotheek.

Page 18: EUR Jaarverslag Universiteitsbibliotheek 2011

18

Informatieaanbod

2011 1.093.495 1.257 24.179 335.696 359

2010

1.080.345

1.299

22.650

322.292

353

Boeken- en tijdschriftenbezit in banden

Betaalde gedrukte tijdschriften

Online tijdschriften

Online boeken (e-books)

Databanken

Informatiegebruik

2010

2.387.801

42.123

402.037

73.667

7.449

2.000

2011

2.736.450

65.730

506.776

59.473

6.195

1.830

Raadplegingen in full-text tijdschriften

Zoekopdrachten e-books

Zoekopdrachten in databanken

Uitleningen (exclusief verlengingen)

IBL-aanvragen (inkomend)

IBL-aanvragen (uitgaand)

in cijfers

De ub

Page 19: EUR Jaarverslag Universiteitsbibliotheek 2011

19

Vraagafhandeling

2010

22.328

6.599

386

2011

20.488

6.431

284

Vragen bij het informatiepunt

Vragen bij de virtuele balie

Vragen 2e lijn

TRaining

2010

131

73

2011

160

91

Workshops

Rondleidingen

RLK Rotterdamsch leeskabinet

2010

258.615

27.885

2011

260.541

26.404

Collectie

Uitleningen

Studieplekken

2010

720

195

2011

765

195

Studieplekken totaal

Waarvan met PC

EDSC erasmus data service center

2010

886

864

50

2011

872

628

54

Vragen

Afspraken

Workshops

repub

2010

16.952

11.471

2011

25.800

15.080

Aantal publicaties

waarvan Open Access

19

Page 20: EUR Jaarverslag Universiteitsbibliotheek 2011

20

Realisatie 2011 Begroting Realisatie 2010 Overgedragen budget 6.420.000 6.358.000 6.168.000Bijdrage MB 1.172.995 1.139.000 1.015.876

Totaal budget 7.592.995 7.497.000 7.183.876 Baten binnen EUR 975.515 1.093.500 1.101.997 Baten EUR Holding 252.250 266.046 266.960 Externe baten 252.293 227.000 313.966

Totaal overige baten 1.480.058 1.586.546 1.682.923 Totaal baten 9.073.053 9.083.546 8.866.799

Financieel overzicht

Baten

20

Page 21: EUR Jaarverslag Universiteitsbibliotheek 2011

21

Realisatie 2011 Begroting Realisatie 2010

Salariskosten 2.594.990 2.782.474 2.665.284 Sociale lasten 602.476 588.462 597.722 Overige personeelskosten 130.733 151.000 158.998 - Flexibel personeel 228.967 192.000 213.418

Personele lasten 3.557.166 3.713.936 3.635.422 Wetenschappelijke boeken en tijdschriften 632.778 770.000 699.393 Licenties elektronische bestanden 3.375.819 3.185.000 2.990.047

Collectie 4.008.597 3.955.000 3.689.440 Lasten binnen EUR 227.441 189.300 232.981 Lasten EUR Holding 9.455 600 1.875 Overige externe materiele lasten 909.479 1.224.710 942.957 Overige materiële lasten 1.146.375 1.414.610 1.177.813 Totaal lasten 8.712.138 9.083.546 8.502.675

Realisatie 2011 Begroting Realisatie 2010

Totaal baten 9.073.053 9.083.546 8.866.799Totaal lasten 8.712.138 9.083.546 8.502.675

Resultaat (positief) -360.915 - -364.124

Lasten

Resultaat

21

Page 22: EUR Jaarverslag Universiteitsbibliotheek 2011

22

BIC Business Information CentreCWTS Centre for Science and Technology StudiesEDSC Erasmus Data Service CenterErasmus MC Erasmus Medical CentreEUR Erasmus Universiteit Rotterdam IHS Institute for Housing and Urban Development StudiesISS International Institute of Social StudiesMB Medische BibliotheekMT ManagementteamRePub Institutionele repository van de EURRLK Rotterdamsch LeeskabinetRSM Rotterdam School of ManagementSB Sanders BibliotheekUB Universiteitsbibliotheek

AFKORTINGEN

22

Page 23: EUR Jaarverslag Universiteitsbibliotheek 2011

23

Universiteitsbibliotheek Erasmus Universiteit Rotterdam

Bezoekadres Burgermeester Oudlaan 50 3062 PA Rotterdam

Postadres Postbus 1738 3000 DR Rotterdam

Telefoon (010) 408 11 98

Website www.eur.nl/ub

Tekst Iva Aleman Ineke van der Kramer Mariëtte van de Poll Miranda Qualm-de Bus Ontwerp Jongbloed Design www.jongbloeddesign.nl

Illustraties Shutterstock

Drukwerk Van Deventer

Oplage 350 exemplaren

Colofon

23

Page 24: EUR Jaarverslag Universiteitsbibliotheek 2011

Universiteitsbibliotheek Erasmus Universiteit Rotterdam

Burgermeester Oudlaan 503062 PA Rotterdam

(010) 408 11 98

www.eur.nl/ub