Erop uit - Dagblad van het Noorden 2015

24
ADEMBENEMENDE PICKNICKPLEKJES DAGJE ANDERS RIJDEN DE LEUKSTE ACTIVITEITENAPPS ACHTER GESLOTEN DEUREN WANDELEN DOOR DE IJSTIJD KLAUTEREN OP TIEN METER HOOGTE UITWAAIEN OP DE WADDENEILANDEN PRIK JE VORK IN EEN FRIES STREEKPRODUCT Dit is een commerciële bijlage van de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden

description

 

Transcript of Erop uit - Dagblad van het Noorden 2015

Page 1: Erop uit - Dagblad van het Noorden 2015

ADEMBENEMENDEPICKNICKPLEKJES

DAGJE ANDERSRIJDEN

DE LEUKSTEACTIVITEITENAPPS

ACHTERGESLOTENDEUREN

WANDELENDOORDE IJSTIJD

KLAUTERENOPTIENMETERHOOGTE

UITWAAIENOPDEWADDENEILANDEN

PRIK JE VORK IN EENFRIES STREEKPRODUCT

Dit is een commerciële bijlage van de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden

Page 2: Erop uit - Dagblad van het Noorden 2015

De app is verkrijgbaar via enDe app is verkrijgbaar via en

Woonplaats.appAlles bij jou in de buurt.

Woonplaats.appAlles bij jou in de buurt.

en creëer zo je eigenVul je postcode in... Bepaal je straal...

•ZOMERAANBIEDING•ZOMER

AA

NB

IED

ING

•ZO

MERAANBIEDING • ZOMER

AA

NB

IEDIN

G

2 DAGEN

€99,-p.p.

Het pittoreske Delft wordt ook wel klein Amsterdamgenoemd. Heerlijk fietsen langs de grachten, eenrondvaart maken door de binnenstad of shoppenin de sfeervolle boetiekjes. Een bezoek aan de stadDelft is echt de moeite waard!

U verblijft in het viersterren WestCord Hotel Delft, gelegentussen het centrum en natuurpark Delftse Hout. Het centrumvan de stad ligt op slechts 5 minuten fietsen. Op dag tweegeniet u samen van een uitgebreid ontbijtbuffet. Deze dag staatde City Tour door Delft centraal. U maakt een stadswandelingen een rondvaart door de prachtige binnenstad. Ook eenbezoek aan Het Prinsenhof is inbegrepen! Dineer in de avond inhet gezellige Gullmander Restaurant & Bar.

U bent er echt even uit!

INCLUSIEFp 2x nachten in een Comfort kamerp 2x uitgebreid ontbijtbuffetp 15% korting op een lunch/diner

in Gullmander Restaurant & Barp Informatiepakket over Delftp City Tour Delft (rondvaart en

stadswandeling op de tweede dag)p Entree tot Het Prinsenhofp Voucher voor een kop koffie/thee

bij het Stads-Koffyhuisp Gratis gebruik van sauna

en de fitness in het hotelp Gratis parkeren bij het hotel

Adviesprijs €119,- p.p.Lezersprijs €99,- p.p.

Boek via www.westcordhotels.nl/ndcof telefonisch via 015 – 888 90 10 o.v.v. “NDCOntdek Delft”

BOEKEN EN MEER INFORMATIEVerblijf is mogelijk t/m 30 september 2015, op basis van beschikbaarheid.Aankomst mogelijk op vrijdag, zaterdag en in de schoolvakanties. Prijs is opbasis van 2 personen per kamer en exclusief toeristenbelasting à €2,40 p.p.p.n.

Ontdek de sfeervolle stadDelft!

Page 3: Erop uit - Dagblad van het Noorden 2015

BEWEGEN VOOR HETGOEDE DOELFUNDRUNNER APP

Fietsen, wandelen ofzeilen wordt nog leukermet de Fundrunner app.Met deze app haal je geldop voor het goede doel.En dat is weer leuk voorVluchelingenwerk, HetRode Kruis of een anderedeelnemende organisaties.De app werkt als volgt.Kies je activiteit, wandelenbijvoorbeeld. Bepaalvervolgens het goede doelen een sponsor. De sponsor iseen bedrijf of persoon die pergelopen kilometer een bedraguitbetaalt. Zodra je klaar bent,publiceer je vanuit de app eenbericht op Facebook of Twitter.Zo weet de sponsor dat je ookdaadwerkelijk een sportieveprestatie hebt geleverd.Verwacht niet meteen al te grotedonaties. Gemiddeld betalensponsoren een euro of twee peractiviteit uit. Maar he, alle kleinebeetjes helpen.

Beschikbaar voor Android en iPhone

WILD PLUKKENDE WILDPLUKWIJZER

Stel. Je hebt trek in bramen, maarwilt geen bakje uit de supermarkt.Waar kun je ze dan in het wildplukken? De Wildplukwijzer verteltje waar je groente, fruit en noten inhet wild vindt.Met behulp van www.wildplukwijzer.nl en deze aan de site gekoppeldeapp kun je alle openbare fruitbomenen -struiken, notenbomen enverdwaalde komkommerplantenin Nederland vinden en inkaart brengen. Zoeken kan opsoort, seizoen of adres. Wel zomakkelijk. Weet je meteen dat jebeukennootjes pas in de herfst kuntrapen. Om te checken of iets giftig is,kun je de Wildplukwiki van Oogstenzonder Zaaien raadplegen.Ook leuk: upload foto’s van jouwplukplekken, zodat deze vooriemand anders nog makkelijker tevinden zijn.

Beschikbaar voor Android en iPhone

Een originele activiteit begintmet de juiste app. Deze vierhelpen je op weg.

LINKS, OF TOCH RECHTS?DOE-HET-ZELF GPS SPEL

Op zoek naar een locatiezonder te weten welke. Ofhelp de politie om een maffiafamilie achter de tralies tekrijgen. Welke opdracht jeook krijgt, GPS Spellen voertde spanning gegarandeerd op.Samen met je team krijg je viaje smartphone het uitgezettespelgebied en een scorekaartdoor. Her en der liggen alspelmaterialen verspreid. Jebent zelf verantwoordelijkvoor de teamindeling, duur enprijsuitreiking.De app, waarmee zevenverschillende spellen voor jongen oud kunnen worden gespeeld,is een leuke manier om je stadeens beter te leren kennen. Kleinekanttekening: de kosten zijn 15euro per persoon en de app isniet direct vanuit de appstore tedownloaden. Een spel boeken

kan via gpsspellen.nl, waarna je deGame app samen met een uniekespelcode krijgt opgestuurd.

Beschikbaar voor Android en iPhone

EEN GEZONDE DUIKZWEMWATER APP

Zin in een verfrissende duik, maarweet je niet zeker of het zwemwaterwel veilig is? Deze zwemwater-appgeeft informatie over de kwaliteiten de veiligheid van officiëlebuitenzwemplekken tijdens hetbadseizoen.Alle gegevens van waterschappen,provincies en Rijkswaterstaat zijnhier verzameld op één plek.Toch ergens blauwalgaangetroffen? Dan wordtde informatie meteengeactualiseerd.Ook handig: de app vertelt jeprecies waar je kunt surfen enof er voorzieningen zoals eenwc, horeca en een speelweideaanwezig zijn.

Beschikbaar voor Android eniPhone

Met de kinderen uit eten isbedoeld als een feestje. Tal vanrestaurants in Friesland,Groningen en Drenthe spelen hierop in en zijn kindvriendelijk.

Rustig een wijntje drinken als manen vrouw of als vriendinnen ofbijkletsen met vrienden tijdens eenetentje is er vaak niet meer bij als ereenmaal kinderen zijn. Wanteenmaal in een restaurant is eenkind soms snel afgeleid. Bovendienvergen vooral jongere kinderen zorg,die in dat geval niet aan de vriendenof als man en vrouw aan elkaar kanworden gegeven.

Om volwassen een gezellige avonduit te bieden en ook de kinderen blijte maken, bieden sommigerestaurants daarom veel vertier voorde kinderen.Dat varieert van complete dool-hoven tot een kinderspeelhoek enklimtoestellen. Een enkel restaurantbiedt zelfs kinderoppas aan. Dekinderen blij en de ouders ook blij.

Een aantal voorbeelden vankindvriendelijke restaurants inFriesland zijn Pannenkoeken-boerderij De Koppenjan in Jubbega

(speelhoek met allerlei speelgoed eneen televisie), Sam’s Pannenkoekerijin Bakkeveen met doolhofspeeltuinen bijvoorbeeld De Nynke Pleats inMakkum (speelhoek met knutsel-tafel).

In Groningen en Drenthe zijnkindvriendelijke restaurantsbijvoorbeeld Sara’s Pannenkoeken-huis in Eenrum (grote speelhoek),Restaurant Breed in Leek(speelkelder met onder andereballenbak, voetbaltafel, bioscoop enmet iemand die toezicht houdt enschminkt) en Grand Café Tresling-huis in Groningen (kinderspeelhoek),Restaurant Wo Hing in Assen(diverse) en Cnossen Leekstermeerin Nietap (onder andere speelhoeken speelstrandje. Zwemvesten zijnte leen).

Door op Google ‘kindvriendelijkerestaurants Friesland, Groningen,Drenthe’ in te tikken is en hele lijstte vinden. Ook via de website www.moedersingroningen.nl is een helerits te vinden.

Deze restaurants hebben bijvoor-beeld ook een kindermenu en zakenals kinderstoeltjes.

DE LEUKSTE ACTIVITEITENAPPS

kan via gpsspellen.nl, waarna je de Game app samen met een unieke spelcode krijgt opgestuurd.

Beschikbaar voor Android en iPhone

EEN GEZONDE DUIKZWEMWATER APP

Zin in een verfrissende duik, maar weet je niet zeker of het zwemwater wel veilig is? Deze zwemwater-app geeft informatie over de kwaliteit en de veiligheid van offi ciële buitenzwemplekken tijdens het badseizoen. Alle gegevens van waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat zijn hier verzameld op één plek. Toch ergens blauwalg aangetroff en? Dan wordt de informatie meteen geactualiseerd. Ook handig: de app vertelt je precies waar je kunt surfen en of er voorzieningen zoals een wc, horeca en een speelweide aanwezig zijn.

LINKS, OF TOCH RECHTS?DOE-HET-ZELF GPS SPEL

Op zoek naar een locatie zonder te weten welke. Of help de politie om een maffi a familie achter de tralies te krijgen. Welke opdracht je ook krijgt, GPS Spellen voert de spanning gegarandeerd op. Samen met je team krijg je via je smartphone het uitgezette spelgebied en een scorekaart door. Her en der liggen al spelmaterialen verspreid. Je bent zelf verantwoordelijk voor de teamindeling, duur en prijsuitreiking. De app, waarmee zeven verschillende spellen voor jong en oud kunnen worden gespeeld, is een leuke manier om je stad eens beter te leren kennen. Kleine kanttekening: de kosten zijn 15 euro per persoon en de app is niet direct vanuit de appstore te downloaden. Een spel boeken

RESTAURANTS STEEDSVAKER KINDVRIENDELIJK

3

Page 4: Erop uit - Dagblad van het Noorden 2015

Wil je ooit een ster zien vallen, danben je in Drenthe aan het juisteadres. Op een paar kilometer af-stand van elkaar vind je hier hetPlanetron, hetMelkwegpad en deRadiosterrenwacht.

Ze hebben niksmet elkaar temaken.En toch ookweer wel.Want allemaalverwijzen ze naar onze sterren of inhet grotere geheel, het heelal.

In de 15meter brede koepel van hetPlanetron wordt al sinds 1989 eenrealistische sterrenhemel getoond.Toen nog reisde Amerikaans NASAastronaut Jerry Ross speciaal voor deopening naar Dwingeloo, inmiddelsis het planetarium voor demeeste

Pak je kleed ermaar bij. Dit zijn deleukste picknickplekjes van hetNoorden.

PLUKBOS KARDINGEVolgens Natuurmonumenten hetleukste plekje van Groningen. Leg jekleedje neer in het bos of één van deaangelegde akkerranden. Door devele fruitbomen en struiken in hetgebied, kom je aan een goede lunchniks tekort.

NATIONAAL PARKDWINGELDERVELDNeem plaats aan een houten pick-nicktafel of wapper je kleed uit op deheide. Nationaal Park Dwingelder-veld is de perfecte uitvalsbasis vooreen uitgebreide picknick. Het gebiedkent veel wandel- en fietsroutes.Kijk niet verbaasd op als de Ruinerschaapskudde opeens voorbij loopt.Deze hoort bij de schaapskooi naasthet bezoekerscentrum.

DEÂLDE FEANENRij naar Earnewâld, huur een booten vaar over de Âlde Feanen. Ooitgebruikt voor turfwinning telt ditpark nu talloze eilandjes.Meer aan voor een korte onderbre-king, lekkere picknick of een frisseduik. Je bent hier trouwens nooitalleen. Zijn het niet de waterspor-ters, dan word je wel vergezeld dooreen ooievaar.

BAKENVANDEKOBBEDUINENJemoet er een korte overtocht naarSchiermonnikoog voor over hebben,maar als je hier eenmaal zit is hetgoed toeven.Bij het Baken van de Kobbeduinenzijn veel kleine duinpannetjes waarje uit de wind en in de zon zit. Vanafhier heb je een fenomenaal uitzichtop de kwelders.

voorstellingen gesloten. Alleen tij-dens de sterrenkijkavonden gaan dedeuren open.

,,Teruglopende belangstelling incombinatiemet snelle technischeen peperdure ontwikkelingen inde grootbeeldprojectie’’, meent deorganisatie. Desalniettemin is hetPlanetron nog steeds een bezoekjewaard.Met de grootste telescoop vanNederland zie je hier op een goedeavond Jupiter, Saturnus en zelfs dekraters op demaan liggen. De te-lescoop heeft een diameter van 60centimeter enmoet dan ook onderbegeleiding worden gebruikt. Eensterrenkijkavond begint altijd in

het Zeiss planetarium. Daarmaakje eerst op boeiende wijze kennismet het sterrenstelsel. Daarna volgteen uitleg over de telescoop, zodatniks je tegenhoudt om demooistesterren te zien.Weer of geen weer,een sterrenkijkavond gaat altijddoor.Wees er trouwens snel bij. Erzijn plannen om de sterrenwachtvan Dwingeloo naar Hoogeveen teverhuizen.

Iets verderop, inWesterbork, staatde Radiosterrenwacht. Hier vindje 14 zogeheten antennes die nogsteeds door sterrenkundigen wor-den gebruikt.Het terrein waarop de telescopenstaan, ligt naast voormalig kamp

Westerbork. Omdat de antennesover een lengte van 2,7 kilometerstaan verspreid, vormen ze sameneenmegatelescoop. Je kunt de te-lescopen alleen te voet of per fietsbereiken.

Langs de telescopen loopt hetMelk-wegpad. Dit 2,5 kilometer langepad brengt ons zonnestelsel op eenbegrijpelijkemanier in kaart. Op eenschaal van 1 op de 3.7.00.000.000vind je hier de zon en demeest be-kende planeten.Een stap staat gelijk aan ongeveer2.5miljoen kilometer. De ingang vanhetMelkwegpad bevindt zich naastdie van HerrinneringscentrumKampWesterbork.

UITSTAPJE INDERUIMTE

ADEMBENEMENDEPICKNICKPLEKJES

4

Page 5: Erop uit - Dagblad van het Noorden 2015

de lichten zijn gedoofd, springt hetbeeld aan en klinkt er een stem doordemicrofoon. Dit is overduidelijkgeen film. Dit is een voorstelling overhet heelal. Bijgestaan door een hostdie je niet ziet, maar wel hoort. Hetene na het andere 3D-effect treedtop. Demaan, het sterrenstelsel: jekrijgt het gevoel dat je ze zo kuntaanraken.Werkelijk waar adembe-nemend.Het programma van het Infoversumreikt verder dan alleen het heel-al. Dinosaurs at Dusk vertelt hetverhaal over Lucy en haar vader, dieop zoek gaan naar de prehistorie.Pterosauriers en andere dinosaurus-sen vliegen je letterlijk om de oren.En wat te denken van Darwin, die jemeeneemt aan boord op reis naar deGalapos eilanden?

Na afloopwandelen bezoekers viade roestkleurige baanweer richtingde ontvangsthal. Daar staan nogeen paar interactieve schermen.Sommigen lopen erop af en raken zeaan. Anderen wandelen naar buiten,hun blikken gericht op het gebouw.Iedereen is tientallen indrukkenrijker. Het Infoversum laat niemandmeer los.

Tickets vanaf 7,50.Kijk voor alle voorstellingen opwww.infoversum.nl.

WETENSCHAPPELIJKSTAALTJE ENTERTAINMENT

PLOETERENDOORDEBLUBBEROPHETWAD

PRIK JE VORK IN EENFRIES STREEKPRODUKT

Een grotewitte bol doemt vanach-ter het UMCGop.Mensen die ervoor het eerst langs lopen, kunnenhun ogen niet van het Infoversumafhouden.Wat zich binnen in hetgebouw afspeelt, blijkt al net zoverrassend.

Alleen de bouw ervan was al eenheuse attractie. Menig bouwvakkerwerd verstoord doormensen die hetterrein opliepen en foto’s maak-ten. Met een 19meter hoge koepelen een roestkleurige baan die dewitte bol op zijn plek houdt, valt hetInfoversum in Groningen zeker niettemissen.

In het 3D-theater is plek voor 258bezoekers. Op het witte doek,waarmee de complete koepel isafgewerkt, kan 360 graden wordengeprojecteerd. In tegenstelling toteen bioscoop worden hier geen ge-wone films gedraaid. Het Infoversumbrengt kunst, cultuur, wetenschapen het bedrijfsleven samen. En ofdat alleen interessant is voor volwas-senen? Nee hoor, ook kinderen rakenmaar niet uitgekeken.

Het Infoversumwil bezoekers opeenwetenschappelijkemanier en-tertainen. Over de kosmos bijvoor-beeld. Direct bij binnenkomst wor-den de 3D-brillen uitgereikt. Zodra

Leeuwarden is dit jaar Hoofdstadvan de Smaak.Met evenementenals de Friese Food Tour, het GrootLiwwadder Diner en streekmark-ten door de hele provincie komt deculinaire fijnproever niks tekort.

Eerder al waagden Ede, Venlo enGroningen zich aan een buitenge-woon lekker jaar. Numag Leeuwar-den zich een jaar lang het culinairehart van Nederland noemen. En zegnou zelf: dat kan ook niet andersmettypische Friese specialiteiten alssûkerbôle, het Fryske dúmke en hetWâldbeantsje.

Soms staan burgerinitiatieven vanonderop centraal, dan weer deproducenten en een andere keerhet toeristisch aanbod uit de streek.Het centrale thema? ‘Het beste vanFryslân op je bord’.In heel Friesland vinden honderdenactiviteiten plaats, gericht op al hetlekkers dat Friesland te bieden heeft.Kleinschalig en groot, nieuw of be-staand. ,,Het doel is om gezonde eneerlijke voeding onder de aandachtte brengen van een breed publiek.Nadruk daarbij ligt op ambachtelij-ke, seizoensgebonden, duurzame enstreekgebonden producten’’, aldus

René de Bruin van de stichtingWeekvan de Smaak.

En zo kan het ineens voorkomen dater een streekmarktmet kaas, ho-ning, groente en fruit opduikt in eenweiland in Hemelum. Of dat er eenwijn & spijs wandeling langs zevenLeeuwarder restaurants ontstaat.

Inmiddels zitten er al zevenmaan-den op. Met succes. Toch heeft deorganisatie voor de rest van het jaarook nog heel wat in petto. De ten-toonstelling van Kadir van Lohuizenin het FriesMuseum bijvoorbeeld.De fotograaf voermeemet de vis-sers van hetWad en legde vast hoebijzonder en uniek het gebied is.

In augustus, tijdens de start van hetIFKS Skûtsjesilen, staat de verkie-zing van het lekkerste spek op hetprogramma.En in september bereikt Frieslandmet de week van de smaak eenecht hoogtepunt. Tijdens het grootLiwwadder Diner op 17 septemberverandert de Tweebaksmarkt in hetgrootste openluchtrestaurant vanLeeuwarden. Maar liefst duizendbezoekers kunnen er genieten vanmaaltijden die door de leerlingenvan het Friesland College, deMid-delbare Hotelschool en horecazakenrondom de Tweebaksmarkt wordenbereid.Maar ook de vorstelijke proeverijenin Oranjewoud, een amusetour op

Jaarlijks zijn er duizendenmen-sen te vinden op hetWad voorhetwadlopen onder leiding vangidsen. Dat kan zowelmet hetgezin,met vrienden en bijvoor-beeldmet een bedrijf.

Vanuit Pieterburen waagde ookde koninklijke familie zich nietzo heel lang geleden op hetWad,om te ploeteren door de blubber.Zij hebben allemaal de tochtvolbracht.Je kunt wadlopenwanneer hetlaag water is. Iedere dag zijn delaagwaterstanden op een andertijdstip. Zo kan de ene dag hetwadlopen om6.00 uur in deochtend zijn en eenweek later om17.00 in demiddag.

Er kan bij het wadlopen nietalleen een rondwandeling wordengemaakt over hetWerelderfgoed,ook kan de oversteek naar Ame-land worden gemaakt vanuit Hol-werd in Friesland en bijvoorbeeldnaar een zandplaat. De overtochtnaar Ameland duurt ongeveer drieuur en is elf kilometer lang. Verderkan er worden gewandeld naaronder andere Schiermonnikoog ende Rottumerplaat.

Hetmooie aan wadlopen is nietalleen de eindeloze natuur waar jein loopt, maar ook de blubber omje heen. Soms is het zwaar, maarde tocht is voor deelnemers goedte doen. Soms kan het zelfs zo zijn

dat je een vaargeulmoet overste-ken. Ondanks dat je nat wordt,is dat een belevenis op zich. Nietalleen vanwege de vaargeul zelf,maar ook de visjes, krabbetjes enandere waterdieren die je daarbijtegenkomt.

Als de tocht is volbracht, benje vaak flinkmet waddenslikbesmeurd. ‘Afspoelen’ kan bij eeneenvoudige en speciaal daarvooringerichte wasgelegenheid.

Praktisch om te weten is dat eentocht ongeveer acht tot tien kilo-meter lang is en dat surfschoenenerg handig zijn. Deminimumleef-tijd is 8 jaar.Voor gezinnen zijn er bovendiennaast het wadlopen zelf nogmeeruitjes en kan er ook worden over-nacht. Er kan bijvoorbeeld wordengedwaald in eenmaïsdoolhof,een kijkje worden genomen bij dezeehondjes van Lenie ´t Hart ofgefietst.

Deelnemers zijn lyrisch overhet wadlopen. Zoals: “Een groteaanrader voor anderen”, “alles wasgoed geregeld enmogelijk, en destemming zat ermeteen goed in”en onder andere “prima verzorgden zeer vriendelijk personeel.”

Voormeer informatie zie:wadlopen-pieterburen.nl,www.wadloop.nl enwadlopenfriesewad.nl.

5

Vlieland en een dinermet proza overzoetwatervis in Heerenveen belovenzeker veel goeds.

Kijk voor het volledige programmaopwww.lwdsmaakstad2015.nl

HIGHLIGHTSFriese Food TourMaak tijdens een ontdekkings-reis door Leeuwarden kennismet de eetcultuur in Friesland.Fryske specialiteiten van vroegertot nu staan centraal. Denk aanhet Fryske dúmke, Beerenburg,sûkerbôle en tsiis.

Winkelen in eenweilandGeniet van Friese kaas, honing,groente en fruit, wijn en nog veelmeer op de Friese Streekmarktbij Boerderij de Flinkefarm inHemelum. De streekmarkt wordttot enmet oktober iedere eerstezondag van demaand gehoudenvan 10:00 tot 17:00 uur.

Ljouwert CulinairEen culinaire verzameling onderOldehove in Leeuwarden. Van 11tot enmet 13 september presen-teren restaurants uit Leeuwardenen omstreken zichmet vis, vleesen vegetarische gerechten. Opzondag is er een speciale kinder-middag.

Page 6: Erop uit - Dagblad van het Noorden 2015

Wie zelf eens achter destuurknuppel van een vliegtuigwilzitten en heerlijk van buitenaf vanhet landschapwil genieten, kandaarvoor terecht bij de VliegclubFryslân in Drachten en bijOostwold Airport in Groningen.

Onder leiding van ervareninstructeurs kan boven Drachteneen introductievlucht wordengemaakt van zesminuten. Deinstructeur toont hoe de toestellenop de startbaan in slechts lutteleseconden accelereren van nul naarhonderd kilometer per uur. Daardoorben je voordat je het weet, zoals datheet, ‘airborne’.

Overleven in de natuur is leuk.Kekenwe ooit vol verbazing naarExtreme Survival op DiscoveryChannel, tegenwoordigwillenwemassaal back to basic. Maarwaarvind je eetbare planten? En hoebouw je een perfecte slaapplaats?Met deze tips en trics houd je hetprima eenweekendje vol.

ETENJe kuntmeer uit de natuur eten danje denkt. Vier seizoenen lang groeiten bloeit er van alles langs de kantvan de weg.Zo smaken de bladeren van eenpaardenbloem perfect in een salade

en trek je van brandnetels heerlijkethee.Maar hoe weet je zeker wat je wel enwat je niet kunt eten? Enwaar vindje wat?

EETBARE PLANTENUit zeeZeekraal is een groente die jezo langs de kust kunt plukken.Hetzelfde geldt voor lamsoor.Lekker bij vis.

KastanjesIn Nederland staan verschillendetamme kastanjebomen.Je herkent een tamme kastanje aanzijn dunne schil met stekels. Meestalzitten er drie taps toelopendekastanjes in een schil. Gepoftsmaken ze het lekkerst.

NootjesZeker in de herfst barst het van dehazel- en walnoten. Je vindt ze inhet bos of in de berm. Een gezondtussendoortje.

Vergeten groenteVergeet stamppot rauwe andijvie. Inelke berm vind je planten als KleinHoefblad, hetWilgeroosje en Look-zonder-Look.De bladeren lenen zich perfect voorstamppot en soep.

PaddestoelenOoit wel eens een oesterzwamof eekhoorntjesbrood geproefd?Deze paddestoelensoorten haal jerechtstreeks uit de natuur. Trek zeniet zomaar uit de grond, maar snijdze netjes af met eenmesje.

Vers fruitAalbessen, appels, bramen, kamille.

Je kunt het je zo gek niet bedenkenof het staat langs de kant van deweg.

Giftig of niet?Veel planten in de Nederlandsenatuur lijken op elkaar. Ontdekken ofiets eetbaar is, kan op verschillendemanieren.Proef een klein stukje plantmetde binnenkant van je onderlip. Eenbittere zure of vieze smaak zegtgenoeg. Je kunt ook het sap vande plant over de binnenkant van jeelleboog uitsmeren.Wordt het roodof gaat het irriteren? Gooi de plantdan weg.

SlapenLaat je tent thuisliggen. Een goedeslaapplaats haal je zo uit de natuur.Verzamel een flink aantal takken.Zet deze op elkaar in een hoek van60 graden.

Ook is hetmogelijk om iemandanders te verrassen en eenintroductievlucht cadeau te doen enis er 19 september een instapmiddagom zelf te leren vliegen..Daarnaast is er de groep FLY4U. Diebestaat uit enthousiaste pilotenen grondpersoneel van VliegclubFryslân en houdt vliegdagen voormensen die door verschillendeomstandighedenwel een steuntje inde rug kunnen gebruiken.

Vanuit Oostwold kan er boven hetGroningse land worden gevlogen.Dat varieert van een kwartiertot ruim een uur. Ook kan er eentandemsprong worden gemaakt

waarvan ook een video wordtgemaakt, kunnen er proeflessenworden gevolgd en vliegtuigenworden gehuurd.

Daarnaast houdt Oostwold Airportjaarlijks een vliegshow tijdensPinksteren. Dit jaar kwamen ernegenendertig vliegtuigen in actievoor het oog van twintigduizendbezoekers. Terwijl er ook op degrond diverse activiteiten zijn bij hetevenement.

Voor alle informatie ziewww.vliegclub-fryslan.nl,stichtingfly4u.nl enwww.oostwold-airport.nl

GENIETENVANFRIESLANDENGRONINGENVANUITDE LUCHT

6

Leg een dik pak bladeren op detakken en verbind het geheel mettouw. Op dezemanier komt er geendruppel water door je dak. Benje touw vergeten, dan kun je ookbrandnetels plukken. Verpletter destengel met een steen. Haal driestrengen vezels los en vlecht deze inelkaar.

OpfrissenNa een dag ploeteren, kun je wel watverfrissing gebruiken. Improviseerdaarom een douche. Vul eenvuilniszakmet water en leg deze inde zon. Aan het einde van de daghang je de zak op in de boom. Prik ereen gat in en je zult zien dat wassenbijna net zo lekker is als thuis. Voorhet poetsen van je tanden gebruikje het takje van een hazelaar. Naeen tijdje kauwen, komen er vezelslos. Deze werken hetzelfde als eenborstel.

SURVIVELEN INHETWILD

LAMSOOR

EEKHOORNTJESBROOD

Page 7: Erop uit - Dagblad van het Noorden 2015

net zo ingericht zijn als toen. Het vanleem gebouwde Boerenhallehuisbijvoorbeeld. De eikenhouten lattenzijn er ingesmeerdmet ossenbloed.Vroeger leefdenmensen en dierenhier in een ruimte. Nu rennen er eenpaar kinderen in Ot en Sien kledingvoorbij.Net buiten het dorp loopt het hou-ten Pad van Theodoor. Dit 1 kilome-ter lange pad vertelt het verhaal van

Verscholen tussen het groen, ligtmuseumdorpOrvelte. En echt, hetis alsof de tijd in dit Drentse dorpheeft stilgestaan.

Tik, tik, tik, klinkt het vanuit eenvan de huisjes in Orvelte. Een groepmensen kijkt adembenemend toehoe de klompenmaker zijn beitel ex-tra kracht bijzet. Het blok hout krijgtlangzaammaar zeker de contourenvan een klomp. Even verderop de-monstreert een glasblazer hoe eentere luchtbel verandert in hard glas.

Museumdorp Orvelte is door lezersvan de ANWBKampioen uitgeroe-pen tot een van demooiste plekjesvan Nederland. Hier geen asfalt,maar kinderkopjes en klinkertjes. Derietgedekte, Saksische boerderijenzoals die rond 1800 door landbou-wers en ambachtslieden werdengebouwd, staan er nog steeds. Enauto’s? Die komen het centrum nietin. In tegenstelling tot anderemu-sea, wonen enwerken er ook echtmensen in dit dorp. Aan deMelkwegstaat de oude zuivelfabriek, waarsinds 1900melk van boeren uitde omgeving wordt verwerkt. Dehuifkar brengt bezoekers van de enenaar de andere locatie in het dorp. Inde Smederij aan de Dorpsstraat gaathet er nog precies hetzelfde aan toeals in 1748. Geconcentreerd laat eensmid zien hoe hij zijn hoefijzers inhet vuur hangt.

De Smederij grenst aan de Am-bachtentuin, waar een speurtochtkan worden gemaakt langs oudewerktuigen. Her en der staan eenaantal boerderijen verspreid, die nog

Een uitstapje dat bijna iedereen zalaanspreken, is varen over de Friesemeren. In heel Friesland kunnener op tal van plaatsen schepenworden gehuurd. Dat varieert vansloepen voor bijvoorbeeld een dagtot grote schepen voormeerdaag-se uitjes of voor een vakantie enonder andere diverse soortenzeilboten. Ook zijn er zeilscholengevestigd.

Onder andere rond het Heegermeerten zuidwesten van Heeg zijn diverseverhuurbedrijven. Het Heegermeer

gaat in het zuidwesten over in deFluessen. Ook rondom dit meerzijn diverse watersportbedrijvengevestigd. In beidemeren bevindenzich enkele eilandjes, waarvan deRakkenpolle het grootste eiland is.Midden door hetmeer loopt eenbetonde scheepvaartroute die on-derdeel is van het Johan Frisokanaal.

De verhuurbedrijven zitten onderandere in Heeg, Gaastmeer enElahuizen. Als er eenmaal een schipis gehuurd voor één ofmeerderedagen, is het vervolgens heerlijk

genieten op het water. Dat kan zowelbij een sportief uitje of om bijvoor-beeld even niks aan het hoofd tehebben. Vooral bij het zeilen is hetgenieten. Als de zeilen zijn gehesenen demotor uit is, is de stilte vervol-gens heerlijk. Vanaf dan is het spelenmet de wind in de zeilen en genietenvan de buitenlucht.Over het Heegermeer en de Flues-sen kan volop worden gezeild. Degemiddelde diepte van het in totaal6,5 vierkante kilometer grote Hee-germeer is driemeter. Terwijl heteenentwintig vierkante kilometer

grotemeer de Fluessen ook bijnaoveral bezeild kan worden. Ook kaner bij de diverse eilandjes wordenaangelegd en bij veel er van kan ookworden overnacht. Dat kan zowelmet een zeilschip, als ander typeschip. Handig is wel om te kijkenhoe de wind staat, die kan namelijkverraderlijk zijn als de wind op deboot is gericht bij het afmeren.

Overigens ligt ook het fraaie dorpWoudsend op een steenworp af-stand van het Heegermeer.Wie doorhet dorp vaart, komt vervolgens viahet Slotermeer al snel in Balk enSloten, één van de Friese elfsteden.Deze plaatsen zijn niet alleen leukom te bezoeken, maar bieden ookdemogelijkheid tot het huren vanschepen en onder andere overnach-tingen. Ook is het in de watersport-dorpen rondomhet Heegermeer, deFluessen, inWoudsend, Sloten enBalk bovendien goed toeven in derestaurants en op de terrassen.

De verhuurbedrijven rondomhet Heegermeer en de Fluessenzijn onder andere: Ottenhome inHeeg, Hoora in Heeg, jachtverhuurWatersportbedrijf Foekema inHeeg, jachthaven Pieter Bouwe inGaastmeer, waterrecreatie Syperdain Gaastmeer en ’t Stekelbaarsje inElahuizen enwatersportcentrumDeFluessen in Elahuizen.

Ook kunnen vanuit de diversedorpen zeillessen worden gevolgden overnachtingen worden geboekt.Onder andere Allemansend inElahuizen, waar ook verhuur plaats-vindt, is daar een voorbeeld van.

Zie onder andere www.fluessen.nl,www.allemansend.nl,www.foekema.nl,www.waterrecreatiesyperda.nl,www.pieterbouwe.nl,www.ottenhomeheeg.nl enwww.hoora.nl.

een avontuurlijk varkentje. Een leukuitstapje, zeker voor de allerklein-sten.Begint het pad rustig, iets ver-derop in het bos wordt er geklauterden geklommen. Zo nu en dan klinkt er geknor of ge-fluit van vogels. Voor de holle boomis het dringen geblazen. Net zoals bijhet vossenhol, een goede plek omverstoppertje te spelen.Orvelte heeft naast de gewone

WEEREVENTERUG INDE TIJD

activiteiten een bomvol evenemen-tenprogramma.Deze zomer staan hetWol-feest-schaapsscheerders, de Dag vanhet paard en het Boerderijenfestivalop de planning. Uiteraard allemaalmet een knipoog naar vroeger. Datdan weer wel.

Kijk voormeer informatie opwww.orvelte.net

GENIETENOPHUURSCHIPOPHEEGERMEERENDE FLUESSEN

7

Page 8: Erop uit - Dagblad van het Noorden 2015

WWW.FIETSGIGANT.COMGEESTERENSEWEG 22 - 7671 PB - VRIEZENVEEN

[email protected]

DONDERDAG:VRIJDAG:ZATERDAG:

OPENINGSTIJDENOP=OP! ZET- EN DRUKFOUTEN VOORBEHOUDEN.GETOONDE AFBEELDINGEN EN KLEUREN KUNNEN AFWIJKEN VAN DE WERKELIJKHEID. PRIJZEN EXCLUSIEF EVENTUELE RIJKLAARMAAK KOSTEN *PRIJS GAZELLE IS EXCLUSIEF ACCU

FIETS - SPECIAALZAAKELEKTRISCHE FIETSEN VOOR DE ALLERLAAGSTE PRIJZEN

NU 2 VOOR € 2050,-

NU 2 VOOR € 3999,-

NU VOOR € 1099,-

NU50%KORTING

NU2 HALEN1 BETALEN

NU2 HALEN1 BETALEN

-50%

OP = OP! ZET- EN DRUKFOUTEN VOORBEHOUDEN

NU32%KORTING

NU50%KORTING

NU VOOR € 1499,-

VAN LIMPURGElektrische fiets• NuVinci n360 traploze versnelling• Krachtige en stille middenmotor• Actieradius: tot 130 km• Als beste getest.

NUVINCI

GAZELLEElektrische fiets• 24 Versnellingen Shimano• Keuze uit 4 accu’s*• Verende voorvork

MEDEO XTRA INNERGY

VAN € 3999,- per stuk

VAN € 2199,-

VAN € 2199,-

VAN € 2050,- per stuk

BATAVUSElektrische fiets• Demo modellen• Actieradius: tot 90 km• 8 versnellingen Shimano

ZINDERENDE ZOMERWEKEN!

WEEKEND EASY

NU 2 VOOR € 2399,-VAN € 2399,- per stuk

NU € 49,95VAN € 99,95

KLEDINGSET2 DELIGShirt + Coursebroek• Shimano• Rogelli• Aitos• New Spirit• Verschillende kleuren• Goede zeem

NU VOOR € 999,-VAN € 1999,- per stuk

NU34%KORTING

GIANTElektrische fiets• Krachtige YAMAHA middenmotor• Actieradius: tot 90 km• 7 versnellingen Shimano

PRIME E+ 2

16:00 - 22:0016:00 - 22:0010:00 - 17:00

EVOBIKEElektrische fiets• Goedkoopste fiets met middenmotor• 8 versnellingen Shimano• Actieradius: tot 110 km

BETANU50%KORTING

NU VOOR € 1799,-

BATAVUSElektrische fiets• 500 Wh accu• Dichte kettingkast• 8 versnellingen

E-SPECIAL

VAN € 2699,-

HET GROOTSTE ASSORTIMENT, DE BESTE SERVICE EN DE LAAGSTE PRIJZEN!DE BESTE ZOMERDEALS VAN NEDERLAND

Alleen bij de FIETSGIGANT kunt ukiezen voor het F.O.S.:

- 5 Jaar garantie inclusief accu en motor- Inclusief onderhoud- Inclusief jaarlijkse winterbeurt- Gratis 24 uurs pechhulp- Inclusief diefstal en casco verzekering- 20% extra korting op accessoires- Gratis haal- en breng service- Gratis leenfiets

SPARTA YOUNGFAMOUSMeisjesfiets• 24” wielmaat• 3 versnellingen

VAN € 329,-NU VOOR € 169,-

-50%-50%

-40%

SENSAUMBRIA TIAGRARacefiets• Volledig Shimiano Tiagra• 30 versnellingen• Aluminium frame

VAN € 825,-

NU VOOR € 499,-PRO-USERCOMPACTFietsendrager• Opvouwbaar• Kantelbaar• 50 kg laadvermogen

VAN € 499,-

NU VOOR € 249,-

NU VOOR € 1299,-VAN € 2599,-

OMAFIETS• 28 inch wielmaat• Terugtraprem• Diverse designs

VAN € 229,-NU VOOR € 139,-

ORBEASPORT 20 26”Mountainbike• 21 versnellingen Shimano• Verende voorvork• Aluminium frame

VAN € 369,-

NU VOOR € 199,-

NU46%KORTING

NU40%KORTING

DUIZENDEN MERKFIETSEN RIJKLAAR OP VOORRAAD, DIRECT MEENEMEN KAN

NU2 HALEN1 BETALEN

VAN LIMPURGElektrische fiets• Actieradius: tot 80 km• Stille motor• Dichte kettingkast

E-8

ONDERHOUDS SYSTEEM

SPARTAElektrische fiets• Accu in frame• Demo modellen• Actieradius: tot 75 km• 8 versnellingen

ION DT

Al vanaf € 6,95 per maand

Page 9: Erop uit - Dagblad van het Noorden 2015

Ingeklemd tussen het DrentsFrieseWold, de Alde Feanen endeWeerribben vind jemisschienwel verrassendste stukje Fryslân.Ontdek de FrieseWoudenmethaarmooie bossen, houtwallen,heideveldjes, graslanden en kron-kelende beken.

Dit gebied staat bekend omhaarbeekdalen. De Tjonger, de Linde enhet goed bewaard gebleven Konings-diep. In de Tjongervallei gaan rijkenatuur en historie hand in hand.Mooi is ook het beekdallandschapaanweerszijden van de Linde, metmoeras, heide, bossen, bomensin-gels en openweidegebieden.

Veel dorpen en kernen in de FrieseWouden danken hun ontstaan aande veenafgraving. Typerend zijn delanggerekte dorpen langs waterwe-gen, die werden gebruikt voor hettransport van turf.De geschiedenis van de veenafgra-vingen heeft grote invloed gehad opde uitstraling die het gebied nu nogheeft. Naast de duidelijke wijken-structuren, zijn door de verschillenin welvaart ook grote herenhuizenen landhuizen gebouwd. Wie kentLauswolt of Oranjestein niet?Deze rijke geschiedenis nodigt uitom het gebied per fiets of wande-lend te bezoeken. Ontdek de variatiein het landschap via een uitgebreidknooppunten netwerk.

ACTIEFOokwatersporters kunnen verras-send goed uit de voeten. Huur eensloep in Akkrum of op de Veenhoop.Ofmaak een tocht over de Turfrou-te, de historische vaarroute van

onder andere de Slag bij Staveren uit1345 (het symbool van de Friesevrijheidsstrijd), het Sint Odulfklooster, het Hanzeverleden, deplunderingen door de Noormannen,scheepvaart, et cetera. Ook derecente geschiedenis komt aan bod.

Terwijl Hindeloopen het schaatsmu-seum kent. Hetmuseum startteklein in 1983 en bezit ondertussenniet alleen de grootste collectieschaatsen en sleeën ter wereld,maar ook de complete geschiedenisvan de Elfstedentocht. Hetmuseumis gevestigd in een karakteristiekpand.Naast de vaste exposities is er ookenkele keren per jaar een tentoon-

Diverse pittoreske dorpjes ensteden liggen in Friesland langshet IJsselmeer. Niet alleen dedorpjes zelf zijn demoeite om tebezoekenmeer danwaard, ookherbergen zij aantrekkelijkemusea.

Een aantal van deze voorbeeldenzijn de Friese steden Stavoren,Hindeloopen en het dorpMakkum.Laatstgenoemde is vooral bekendvan hetMakkumer aardewerk. Opnog geen vijf kilometer afstand ligthetMuseumdorp Allingawier. Hetmuseumdorp van de StichtingAldfaers Erf heeft onder andere eenbakkerij, boerderij, smederij,schilderswerkplaats, een speel- enkinderboerderij met een grotespeeltuin en dusmogelijkheden ombinnen en buiten te spelen. Ook kaner worden geknutseld en zijn er voorkinderen van alle leeftijden verschil-lende speurtochten.In Exmorra is de grutterswinkel/school/schoenmakerij en slijterijmet drankorgel te bezichtigen diebezoekersmee terugnemen in detijd van bijvoorbeeld Cornelis Jetses.

Stavoren, de eerste Nederlandsegemeenschap die stadsrechtenverkreeg, ligt aan het IJsselmeer enheeft een directe verbindingmet deFrieseMeren.Ook de liefhebbers van cultuur ennatuur vinden in de omgevinggenoeg om van te genieten.Wie naar Stavoren gaat, ontkomtniet aan een bezoekje aan Toanka-mer ’t Ponthús.In ’t Ponthús wordt verteld over dehistorie van de stad. Door hetgebouw loopt een tijdsbalk van hetjaar nul tot nu, met een link naar dehistorie van de stad.Ook wordt daarbij ingehaakt op

stelling over bijvoorbeeld eenschaatser, een bepaald jaar Elfste-dentocht, een vereniging of ietsanders op wintergebied. Uiteraardkomt bij de vaste expositie deontwikkeling van de schaats door deloop der jaren heen ook aan bod.De afgevroren teen van Tinus Udding- de Drent die 31ste werd in de ‘Helvan 1963’ - en de stempelkaart vanPiet Kleine zijn unieke pronkstukkenvan hetmuseum.Maar ook deschaatsen vanWillemAlexander, diede tocht in 1986 uitreed, zijn te zien.

Voor alle informatie ziewww.alles-voor-kinderen.nl,www.stavoren.nl enwww.schaatsmuseum.nl/home.

GENIETEN INMUSEUMDORPJESLANGS IJSSELMEER

DE FRIESEWOUDENMOET JE BELEVEN

AFGEVROREN TEENVAN TINUSUDDINNG

MUSEUMDORPALLINGAWIER

Gorredijk naar Appelscha. Dezeroute verbindt de Friesemerenmetde Drentse wateren en Duitsland.In Oldeholtpade, Ravenswoud enBakkeveen kun je kano’s huren voorprachtige tochten door de bossenvan de FrieseWouden.Klimmen kan bij de jongens van out-door in Appelscha. En over outdooractiviteiten gesproken: in het DrentsFrieseWold en in de omgeving vanBeetsterzwaag liggenmooie tracksvoorMTB tochten. Met regelmaatworden clinics georganiseerd. Eenfiets huren kan op verschillendelocaties.

4 juli Beachvolleybaltoernooi,Appelscha, Zandvlakte

Oldeberkoop, Streekmarkt,elke eerste zaterdag van demaand

4 t/m6 juli Vikingfestival, Noordwolde

11 juli t/m 10 aug. Open stal, Oldeberkoop

12 juli Big Jump, Rottevalle

17 juli Veenhoopfestival,De Veenhoop

2 augustus Mountainbikerit, Jubbega

4-7 augustus De Fietsvierdaagse, Appelscha

8 augustus De Acht van Appelscha,MTB race, Appelscha

23 augustus Feanrun, Heerenveen

AGENDA

9

Page 10: Erop uit - Dagblad van het Noorden 2015

VVAKAKAKVAKV ANTIEANTIEANTIEANTIEGEKTEVAKANTIEGEKTE

nu volop voordee

l

ANTIEANTIEANTIEANTIE

Vraa

gna

arde

voor

waa

rden

Dru

k-en

zetfo

uten

voor

beho

uden

,af

beel

ding

enku

nnen

afw

ijken

.

Volop gratis parkeren. Donderdagavond koopavond!Wolfsbergenweg 47, 7822AV Emmen 0591-659988

De mega-stunter voor camping, outdoor, tuinmeubelen en recreatie!

Uw wandelplezierbegint hier!

Campin

g/Outd

oor

Campin

g/Outd

oor

Campin

g/Outd

oor

Campin

g/Outd

oor

Campin

g/Outd

oor

Tuinm

eubel

en

Recre

atie

Mega-Camp:ook uwwandel-specialist!

Lamain’s Campingshow bvLloydsweg 7, Veendam. Telefoon (0598) 613 623

Voor meer aanbiedingen zie www.lamain.eu

Bardani Airwolf 4000TC oppomptentAfsluitbare luifel, inritsbaar grondzeil. Van 1699,-Nú1449,-

Doréma PrimeroAll season voortentUitritsbaar, 240 of 270 cmdiep, Ten Cate all season.Compleet leverbaar

Al vanaf299,-

RVS buitenkeukenMet RVS branders en zijbrander.

In 2 modellen leverbaar.3+1 van 399,- nú 249,-4+1 van 449,-

Nú299,-GasbarbecueMet 2 branders.Normaal 149,-

Nú voor99,-

OP=OP!

Erop uit? Dan eerst naarLamain Veendam!

Lounge/diningset New YorkZelf samen te stellen set.

Setprijs foto normaal 2486,- Nú1984,-

Crespo Al-237 deluxeZeer platinklapbarecamping-stoel metgepolsterderug enzitting.Van 137,95

117,95

Oppomp-tenten alvanaf499,-

OP=OP!

50% KORTING

Camper 2-vlams komfoor

Nu voor

29,99

Safarica Lake tahoe4 persoons tunneltentmet luifel en vastkuipzeil. van 379,-

Nú299,-

www.vanplan.nl/vanplantickets

BIERUMMER SCHUURFEESTVEENHOOP FESTIVAL

Muziekfestival met o.a. Niels Geusebroek, TheDirty Daddies en Jannes.

Locatie: Tent, Bredeweg, BierumAanvang: 21.00 uur.Prijs: vanaf € 10.00 (excl. servicekosten)

Muziekfestival met o.a. Niels Geusebroek, The

Vrijdag 21 en zaterdag 22 augustus

Het oudste meerdaagse popfestival van Nederland.Dit jaar zal Normaal voor de laatste keer live tebewonderen zijn. Verder o.a. De Hûnekop, TheDeadline, Jelle B., Harrie Slinger, Dirty Daddies,John Coffey en meer…

Locatie: Festivalterrein, De VeenhoopTijd: Vrij. 20.30-2.00 u.; zat. 17.00-02.00 u.;

zon. 15.00-23.00 u.; ma. 15.00-18.30 u.en 21.00-1.30 u.

Prijs: vanaf € 15.00 (excl. servicekosten).

Het oudste meerdaagse popfestival van Nederland.

Vrijdag 17 juli t/m maandag 20 juli

Racen zoals racen is bedoeld! Volle startvelden enclose racing. De British Superbikes heeft alles inzich dat motorsport zo mooi maakt.Koop uw kaarten bij ons, wij zijn goedkoper dan hetTT Circuit zelf!

Locatie: TT Circuit, AssenAanvang: 09.30 uur.Prijs: € 29.00 (incl. servicekosten).

Racen zoals racen is bedoeld! Volle startvelden en

Zondag 20 september 2015

BRITISH SUPERBIKES GRUNNEGER FESTIVAL

Met de door velen geliefde Pé & Rinus en depopulaire Harry Niehof en De Stroatklinkers. Eenbezetting die klinkt als een klok voor een échtGronings avondje uit.

Locatie: Sportcentrum LeekAanvang: 20.00 uur, zaal open om 19.00 uur.Prijs: € 12.50 (excl. servicekosten).

Met de door velen geliefde Pé & Rinus en de

Zaterdag 3 oktober 2015

Page 11: Erop uit - Dagblad van het Noorden 2015

is langzamerhand uitgegroeid toteen heuse sportstad. Het centrumvanOldeberkoop is klein, maar weetdankzij de statige landhuizen enoude bomen haar allure te behou-den.

De eerste stop is hotel Lunia. Eenmonumentale, witte villamet eengeschiedenis die teruggaat tot1861. Lang hebben er een rechtereen directeur van de zuivelfabriekingewoond. Nadat het sinds 1989dienst deed als Bridgehotel, kochteneigenaren Kim Linse enMarcelSchwirtz het pand in 2005 op. Onderhun leiding is Lunia ingrijpendverbouwd, zonder het karakter vanhet hoofdgebouw aan te tasten. Hierkomen de gerechten rechtstreeksuit de omgeving. Vis van Ida, groentevan natuurtuin ’t Hummelhûs enkaas van boerderij de Stelp.Nadat het voorgerecht erin zit, gaatde tocht verder. Op naar Jubbega,waar het groen van de bossen enhet blauw van vergezichten over develden elkaar afwisselen. Zo nu endanwordt er gestopt. ‘’Ging daar nuecht een slang? En zie die SchotseHooglanders eens grazen.’’

In tegenstelling tot wat de naamdoet verwachten, serveert Pannen-koekenboerderij De Koppenjan geenpannenkoeken, maar een dampendekop soep. Ook heerlijk. En wat eengezelligheid. Naast het terras wordter gemidgetgolft. Een groep kinde-

Wie denkt dat fietsen en lekkereten niet samen gaan, heeft hetmis. ‘Happen en trappen’, heet hetconcept dat jaren geleden doorBrabantse horecaondernemerswerd bedacht. Een regelrechte hit.Ook in Heerenveen.

,,Kijk eens’’, knipoogt de ober vanFletcher Hotel Heidehof in Heeren-veen. Het appelgebak, vergezeld vaneen flinke dot slagroom, ziet er heer-lijk uit. Beter had deze fietstochtniet kunnen beginnen. Volgens deroutekaartmoet er nog 48 kilometerworden gefietst. Dat lijkt veel, maarhet valt mee. In Oldeberkoop staatstraks al een lekker voorgerechtklaar.Het idee van Happen en Trappen issimpel. Bij de start krijgt de fietserkoffie, een taartje en een routekaart.De tocht voert langs drie verschillen-de dorpen en vier compleet verschil-lende restaurants. Iedere etappeeindigtmet een andere gang. Na hetvoorgerecht volgen een soepje, eenhoofdgerecht en een dessert.

De eerste kilometers wordt er hardgetrapt. Terwijl Heerenveen op deachtergrond verdwijnt, doemen decontouren van Oldeberkoop op.De dorpen, die op ongeveer twintigkilometer afstand van elkaar liggen,verschillen rigoureus qua karakter.Heerenveen, ooit ontstaan op dekruising van de Heeresloot en deSchoterlandse Compagnonsvaart,

ren is nietmeer uit de speeltuin wegte slaan. De helft van de route ziter pas op en nu al zetten de fietserskoers richting Heerenveen. Hetblijkt een tussenstop. Bij Eetcafé deBuurman zijn koks al druk in de weermet het hoofdgerecht. Terwijl de enehelft van de groep zijn fietsen aanhet Amelius Oenemapark parkeert,ploft de andere helft neer in de com-fortabele banken. Klaar voor eensteak of een vegetarische tortilla.

Het toetje laat nog even op zichwachten. Daarvoormoeten nog watkilometers worden afgelegd. NaarOranjewoud, om precies te zijn.Al vanaf 1676 zijn de Oranjes hierveelvuldig te gast. Iets wat ze bij Gol-den Tjulip Tjaarda wel erg letterlijknemen. Het nagerecht is werkelijkwaar koninklijk. En ach, die calorie-en? Niemand die zich daar druk overmaakt. Wat een goede combinatie,dat happen en trappen.Praktische informatie

ROUTEDe tocht ‘Heerlijk Heerenveen’ is48 kilometer lang en voert langs dedorpen Heerenveen, Oldeberkoop,Jubbega en Oranjewoud. Bij de startworden een routebeschrijving enbonnen voor de volgende gangen.

RESERVERENWie de route wil afleggen, moetvan tevoren reserveren op de sitehappenentrappen.nl.

De tocht kost 38,50 en kan onlineworden afgerekend.

HORECADeelnemende restaurants zijnFletcher Hotel Heidehof, HotelRestaurant Lunia, Pannenkoeken-boerderij De Koppenjan, Eetcafé deBuurman en Golden Tjulip TjaardaOranjewoud.Opmaandagen krijgt u de soepen het hoofdgerecht bij Eetcaféde Buurman omdat Pannenkoe-kenboerderij De Koppenjan dangesloten is.

BIJ JOU INDE BUURTHappen en Trappen heeft ookroutes uitgezet in Groningen,Drenthe en op vier andere plek-ken in Friesland.Kijk voormeer informatie ophappenentrappen.nl

HAPPEN ENTRAPPENLANGSHEERLIJKHEERENVEEN

Het Veenpark in Barger-Compas-cuumbij Emmen, geeft eenmooieindruk hoe vroeger het veen inDrenthewerd afgegraven voorbrandstof in de vorm van turven.In het park valt van alles te lerenover het bruine goud. Die naamkreeg de brandstof in de tijd datkolen, olie, gas en kernenergie nogonbekendwaren.

Voor jong en oud is er van alles tedoen in het Veenpark.. Zo is er voorkinderen het kinderparkmet allerleiactiviteiten, zoals tochtjesmakenmet een trein of boot, spelen opeen schoolplein van vroeger, eenspeurtochtmet computers of snoepkopen bij de kruidenier.Daarnaast kan er ook een verjaardagworden gevierd en ontvangt hetmuseum groepen en scholen.

Ook voor familiedagen heeft hetmuseum arrangementen.

Bezoekers zien in het Veenparkmeteigen ogen de Drentse veenhistorietot leven komen. Dat gebeurt zowelper oude stoomlocomotief alsvarendmet een platbodem doornostalgische dorpen en door hoog-veengebiedmet echte turfafgraving.Ook zijn de bakker, kruidenier,klompenmaker en turfsteker er nogelke dag aan het werk. Verder is erde expositie Veenomenale Hondsrugte zien.

Hetmuseum is overigens de laatsteplek in Nederland waar nog turfwordt gestoken. Deze ‘veenput’, zo-als de turfafgraving door turfstekerswerd genoemd, was tot in de jarenzestig van de vorige eeuw in gebruik.

Nu staat er de turfsteker, die naastde stoommachine de handarbeidverricht.

Tot slot is op het terrein het Harmo-niumMuseum gevestigd.Dat is voor bezoekers aan hetVeenpark gratis toegankelijk.

Hetmuseumherbergtmeer dantweehonderdvijftig harmoniums.Een harmonium is eenmuziekin-strument waarbij geluid vrijkomtmet behulp van lucht, zoals eentraporgel.

Zie ook www.veenpark.nl.

OPZOEKNAARHETBRUINEGOUD INVEENPARK

11

Page 12: Erop uit - Dagblad van het Noorden 2015

VOOR MEER INFORMATIE EN BOEKINGEN: 0172 - 469696 | WWW.VALKVAKANTIES.NL

RIVIERCRUISE / MOEZEL EN TRIER11-DAAGSE RIVIERCRUISE

Zoek op reiscode: RC420

! Geniet aan boord van het 4* MS Switzerland II! Bezoek o.a. Düsseldorf, Cochem, Bernkastel, Trier en Koblenz! Nu 10% korting en gratis taxivervoer huisadres - schip v.v.!!

Vertrek: 19/08

989.00

o.b.v. volpension11-DAAGSE

RIVIERCRUISE V.A.

P.P.

De mooistevakanties!

DUITSLAND / ZWARTE WOUD 5/8-DAAGSE AUTOREIS

Zoek op reiscode: AU400

! Ontdek de schoonheid van het Zwarte Woud!! Een paradijs voor wandel- en natuurliefhebbers! Verblijf in Landhotel Löwen in Simmersfeld

Aankomst: dagelijks t/m 25/10

159.00

o.b.v. All Inclusive5/8-DAAGSE

AUTOREIS V.A.

P.P.

OOSTENRIJK / SALZBURGERLAND 6/7/8/15-DAAGSE AUTOREIS

Zoek op reiscode: AU556

! 3/4-sterren Hotel Almrösl in Hüttschlag! Nabij Nationaal Park Hohe Tauern! O.b.v. All Inclusive! Kijk voor het complete aanbod reizen naar Oostenrijk op onze website!Aankomst: iedere zondag t/m 04/10

189.00

o.b.v. All Inclusive6/7/8/15-DAAGSE

AUTOREIS V.A.

P.P.

INCLUSIEFGRATIS TAXI-

VERVOER

INBEGREPEN- vervoer per luxe touringcarvanaf een opstapplaatsin uw regio

- 5 uur durende rondvaart(niet in de IJ-haven zelf)

- koffie met gebak aan boord- broodjeslunchmet soep en koffie/thee

OPSTAPPLAATSENMarum, Leek, Groningen, Haren,Assen, Beilen, Hoogeveen en Meppel.

Prachtige dag-/boottochtSail AmsterdamDIT EENS IN DE VIJF JAAR GEORGANISEERDEGROOTSTE PUBLIEKEVENEMENT VAN NEDERLANDIS HET DECOR VAN TALL SHIPS, VAREND ERFGOED,MODERNE SCHEPEN, MARINESCHEPEN EN REPLICA’S.VANAF HET WATER MAAKT U HET VAN DICHTBIJ MEE!

’s Ochtends vertrekken wij vanaf de diverseopstapplaatsen in het Noorden naar Haarlem, waarwij rond 10.00 uur inschepen op de River Queen.Dit prachtige schip heeft een groot zonnedek, baren toiletten aan boord. We worden ontvangen metkoffie en gebak. Gedurende een 5 uur durendevaart, zullen wij de gigantische waterdrukterondom Sail aanschouwen.

We varen via de Spaarne naar Spaarndam en vervolgensover het Noordzeekanaal waar al veel schepen te zienzijn. Daarna via de Zaan naar Amsterdam, waar hetop het IJ een drukte van belang is. Aangezien hier demeeste schepen liggen, maken wij indien mogelijk eenextra ronde over het IJ. Wij verlaten Amsterdam viahet Oostelijke gedeelte van de stad, daar meren wijhalverwege de middag ook weer aan.Vervolgens rijden wij met de touringcar terugnaar de opstapplaatsen en kunt u nagenietenvan een bijzonder mooie dag!

Vertrekdatum: donderdag 20 augustus 2015

LEZERSPRIJS

€95,- p.p.

Exclusief reserveringskosten€ 3,75 per boeking.

Minimum aantal van 50 deelnemers.

KEURMERKTOURINGCARB E D R I J F

www.dvhn.nl/reizen

INFORMATIE EN RESERVERENVoor meer informatie of het boekenvan deze prachtige dagtocht gaat u naarwww.paulusma.nl of u neemt telefonischcontact op via 0512 - 514174.Een e-mail sturen kan ook:[email protected].

U vindt deze reis ook opwww.dvhn.nl/reizen

Wegensgroot

succes, extraingekocht!

Page 13: Erop uit - Dagblad van het Noorden 2015

vertellen. Sluit je bezoek af in hetmuseum, waar de locomotieven vanvroeger te bewonderen zijn. Dag-kaarten zijn vanaf 4 euro te krijgen.Industrieel SmalspoorMuseum.Griendtsveenstraat 150, Erica.

Een anderemanier om het Drentselandschap te verkennen, is te paarden wagen. Vertrekmet een huifkarvanuit Schoonoord en betreedpaden die jemet de auto linksmoetlaten liggen. RecreatiecentrumRijmaaran verhuurt huifkarren voor4, 6, 8 en 10 personen. Leuk voor eenrit van een uur of een heel weekend.De routes zijn in het bos uitgezetmet geverfde pijlen.Blijf je langer dan een dag weg?Bivakkeer dan op een camping bijde boer. Een huifkar huren kan vanaf32,50 euro voor een uur.RecreatiecentrumRijmaaran.Slenerweg 118, Schoonoord.

LEKKERDWALEN INMAÏSDOOLHOF

Ga je een dagje uit, dan pak je defiets of de auto.Maarwat als jevervoersmiddel een opzichzelf-staande activiteit is? In het Noor-den zijn genoegmogelijkheden omeens totaal anders van A naar B tekomen.

Misschien wel demeest bijzondere,is de smalspoortrein in Erica. Eenunieke route die door de zuidelijkstepunt van Drenthe voert. Lange tijdwerd het smalspoor gebruikt voorturftransport. Tegenwoordig heefthet Industrieel smalspoormuseumhet traject in beheer. De rondrittenworden gemaakt in kleine wagon-netjes. Tijdens de rit kun je genietenvan alles wat er op het 6 hectaregrote terrein te beleven valt. Maakbijvoorbeeld een stop bij de enigeovergebleven turfstrooiselfabriek inNederland. Of laat je door een gidsvan alles over het specifieke gebied

Wie heeft het vroeger niet gedaan?Lekker dwalen in een doolhof ensoms als het echt niet anders kon,een ‘binnendoorweg’ gebruiken.In het Groningse Saaxumhuizen,Drentse Ruinerwold en FrieseRohel kan dat in eenmaïsdoolhof.Hartstikke leuk, gezond, gezelligen ook nog eens lekkermet al datmaïs om je heen.

Eenmaïsdoolhof op een boerderijis bovendien een leukemanier omkennis temakenmet het platteland.Niet alleen vanwege de vragen diegesteld worden in het doolhof, maarbijvoorbeeld ook de beloning alseenmaal de uitkijktoren is gevonden.Danwacht een schitterend uitzichtover de omgeving en is uiteraard deboerderij met al zijn stallen, dierenen akkers te zien.

Naast eenmaïsdoolhof is er bij eenboerderij bovendien ook nog eensveel meer te doen. Zo heeft hetmaïsdoolhof in Saaxumhuizen eenbloemenpluktuin, klompjesgolf,

TUKTUKOoit wel eens in Zuidoost Azië opvakantie geweest? Dan heb je er vastéén gezien. De TukTuk. Dit twee-wielige, gemotoriseerde karretjeverovert langzaammaar zeker hetNederlandse straatbeeld. In hetLauwersmeergebied rijden tiental-len witte exemplaren rond. TukTukLauwersoog verhuurt de karretjesvoor een dag of een dagdeel, al danniet in combinatiemet een arrange-ment.Na een korte oefenrit, kun je in eigentempo genieten van het natuur-schoon langs het Lauwersmeer.Liever richting Zoutkamp of Dok-kum? Ookmogelijk. Er zijn verschil-lende routes uitgezet langs kleinedorpjes en gezellige restaurants. EenTukTuk rijden kan vanaf 15 euro perpersoon.TukTuk Lauwersoog. Kustweg 18,Lauwersoog.

DAGJE ANDERSRIJDEN

kunnen er kinderfeestjes wordengehouden en kan er bijvoorbeeldgebowld worden, waarbij het er omgaat de klompkegels om te gooien.

De locatie in Ruinerwold beschiktover een speelschuur, familiefiets,boerenbiljart, speelboerderij enonder andere een boerderijwinkel.In Rohel kunnen bezoekers terechtvoor onder andere een ‘kanokickbi-ketour’, worden er fietsen verhuurd,kunnen er vlotten worden gebouwden is er onder andere de ‘bikkelboe-rencompetitie’. Daarbij kan gemetenwordenwie hetmeeste boerenbloedheeft. Dat gebeurtmet onderdelenals kalfjetrek, koemelken, hooivork-hangen, spijker slaan en ‘bollering-jen’.

Voor alle informatie over demaïs-doolhoven en de andere activiteitenzie:www.aktiviteitenboerderij.nl (Rohel)www.bloemenboerderij.com(Saaxumhuizen)www.drentse-koeijs.nl (Ruinerwold).

13

Page 14: Erop uit - Dagblad van het Noorden 2015

MET NIELS GEUSEBROEK, SWINDER & MEER

Mogen wij u een zomer lang zomervoordeel aanbieden?Dagje eropuit? Pak de trein. Arriva biedt u 40% korting in juli en augustus op treinreizen met Arriva inde provincies Groningen en Fryslân. De korting geldt doordeweeks na 09.00 uur en in het weekendde hele dag. Zin in? Kijk voor meer informatie op onze website. Goede reis!

40%zomerkorting

op onzetreinreizen

ARRIVA.NL/ZOMERVOORDEEL

Nu voordelig met de treindoor Niedersachsen (D).Op de website van Arriva en de Wiederlinevindt u een link voor informatie en verkoop.Het Niedersachsenticket Plus is binnenkort ook verkrijgbaar bijde Arrivastore Groningen.

48

NIEDERSACHSENGRONINGEN

*kijk

voor

deac

tievoo

rwaa

rden

opwiede

rline.co

m

GRONINGEN (NL)

KROPSWOLDE (NL)HOOGEZAND-

SAPPEMEER (NL) ZUIDBROEK (NL) WINSCHOTEN (NL) WEENER (D)

MARTENSHOEK (NL) SAPPEMEER OOST (NL) SCHEEMDA (NL) BAD NIEUWESCHANS (NL) NIEDERSAKSEN (D)

LEER (D)

(Nou nog wieder!)

Page 15: Erop uit - Dagblad van het Noorden 2015

Ooit nagedacht over slapen in eenzandkasteel, op 17meter hoogte ofjuist diep onder de grond?Egan vanDoorn van origineelover-nachten.nl geeft zijn top 10 vanleukste vakantieadresjes in hetNoorden.

HOUTENKERKJE, BOERAKKERIn hetWesterkwartier inGroningen ligt de bijzondere beel-dentuin KleinWonderland. Rust,natuur en verwondering brengen jehier in een compleet andere staat.Meest bijzonder is toch wel dat jehier kunt overnachten in een houtenkerkje.Met een prachtig uitzicht over deGroningse velden de plek om hele-maal tot jezelf te komen.

VARENDVAKANTIEHUIS,TERHERNEWat kun je in Friesland bij uitstek be-ter doen dan slapen aan het water?Juist, slapen op het water.Het ScheepsHuisje is een kruisingtussen een professioneel jacht eneen verrassend ruim en luxe ver-plaatsbaar, varend vakantiehuis.Je vertrekt vanuit KameleondorpTerherne.Met een luxe inrichting en een schip-per die je van A naar B vaart, is hethier prima vakantie houden.

HAVENKRAAN, HARLINGENTot 1996werd de kraan gebruikt omhoutvrachten uit Scandinavië enRusland te lossen. Nu is de kraanomgebouwd tot een unieke over-nachtingsplek voor twee personen.Op 17meter hoogte kijk je tot ver uitover hetWad.En ben je het uitzicht zat? Dan kun jede kraan draaien.

STROWAGEN,WIJNSOp het erf van Bed & Breakfast ‘Gastop Stal’ vind je een authentieke stro-wagen.Vanuit deze overnachtingsplek diegeschikt is voor 4 personen heb jeeen prachtig, vrij uitzicht over deachterliggende velden.Dat wordt dus genieten op het ruimebuitenterras van grazende koeien,voorbij varende bootjes en prachtigezonsondergangen.

ZANDHOTEL, SNEEKSlapen in een zandkamer die volle-dig is omgeven door een zandsculp-tuur van wel 8meter hoog?

Het kan in Sneek.Werkelijk alles isvan zand: het plafond, demuren,de vloer.Maak je geen zorgen over viezevoeten of zand in je bed. Er ligt eenheerlijk zacht tapijt op de grond ener staat een luxe kingsize bed.

FALLENHOUSE, UFFELTEHet Fallen housemaakt onderdeeluit van een serie Arthouses. Echt al-les aan dit vakantieverblijf is scheef,met uitzondering van de vloeren.Leuk voor kinderen, maar ook voorjezelf. Bij het huisje vind je namelijkeen 6-persoons jacuzzi en buitenbeschik je over een eigen infraroodsauna.

HIDDENHOUSE, UFFELTEHet Hidden Housemaakt, net alsHet Fallen House, onderdeel uit vaneen serie Arthouses.Het grootste gedeelte van dit huisjebevindt zich onder de grond.Leuk voor avonturiers en door debosrijke omgeving ook nog eensheel erg geschikt voor natuurlief-hebbers.

PLAGGENHUT, ANSENHier komen oud en nieuw bij elkaar.Deze plaggenhut is de eerste in degeschiedenismet gratisWi-Fi. Wathet nog leukermaakt? Hier kun jeslapen in een heuse bedstee en bakje brood in een pizzaoven.

VINTAGE KAMPEERBUSJE,DRENTHEKen je ze nog? Die prachtige kam-peerbusjes uit de jaren zeventig.Met de vintage retrocampers van Ca-sita onWheels volg jij je eigen weg ofmaak je gebruik van de voorgesteldethemaroutes door Drenthe. Boorde-vol leuke stops.

BOOMHUT, NORGAltijd al gedroomd van je eigenboomhut? Op camping de Norger-berg kun je letterlijk de boom in. Deinrichting van het vakantieverblijfis eenvoudig; twee bedden, tweehangmatten voor de kinderen, eenelektrisch fornuis en twee robuustebuitenbanken.We vragen ons af wie hier lieverslaapt: jij of je kinderen.

Boeken van een origineelvakantieverblijf kan opwww.origineelovernachten.nl.

OVERNACHTEN,MAARDANNET EVENANDERS

HOUTENKERKJE, BOERAKKER

HAVENKRAAN, HARLINGEN

HIDDENHOUSE, UFFELTE

PLAGGENHUT, ANSEN

VINTAGE KAMPEERBUSJE, DRENTHE

BOOMHUT, NORG

VARENDVAKANTIEHUIS, TERHERNE

STROWAGEN,WIJNS

ZANDHOTEL, SNEEK

FALLENHOUSE, UFFELTE

15

Page 16: Erop uit - Dagblad van het Noorden 2015

Aandacht vooruw evenementin o.a. de uitagenda van Dagblad van het Noorden,Leeuwarder Courant, Friesch Dagblad, de weekbladenvan NDC mediagroep, RTV Noord en op www.vanplan.nl

Ga naar:www.uitservice.nl

Ontdek Europa's mooiste rivierenen boek nu uw riviercruise naar wens!

Tel. (026) 445 28 05 www.feenstrarijnlijn.nl

4 dagen vanaf € 310,-

Snoepreisje om van teproeven: BelgiëVertrek 8 juli, Rembrandt van Rijn

7 dagen vanaf € 755,-

Over de Rijn naarRüdesheimVertrek 20 juli, Statendam

3 dagen vanaf € 220,-

Snoepreisje om van teproeven: NederlandVertrek 14 juli, Rembrandt van Rijn

Een greep uit ons zomeraanbod: Vakantievoordelen van Feenstra• Verzorging op basis van volpension• Interessante excursies• Keuze uit 72 verschillende riviercruises

& 9 comfortabele schepen• Nederlandstalige reisleiding• Voor ieder budget een geschikte reis

Onze bestemmingen• Nederland & België• Luxemburg & Duitsland• Zwitserland & Oostenrijk• Hongarije & Donau-delta

Meer informatie• Bij uw ANVR reisbureau• Of bel 026 - 445 28 05

Subtropisch badHet hele jaar door zomerse waterpretvoor jong en oud. Dat vindt u in één vande meest sfeervolle subtropische zwem-baden in het Noorden. In een exotischeomgeving met watertemperaturen van 30graden en sfeervolle mediterraneeseonderwaterverlichting waant u zich in detropen. Het zijn niet alleen de 2 specta-culaire glijbanen die in het oog springen,ook de wild-water kreek met stroomver-snellingen, waterkanon. Whirlpools,waterpaddestoel en massagestralen zijneen garantie voor een plezierige dag.

Het wedstrijdbadDegenen die rustig een baantje willentrekken, kunnen daarvoor terecht in hetwedstrijdbad. Het 25m lange bad heefteen watertemperatuur van 28 graden enheeft een beweegbare bodem, zodat hetbad voor verschillende doeleinden kanworden gebruikt. Een must is om ’savonds vanaf 20.00 uur een baantje tezwemmen in het sfeervol verlichte bad.

Peuter- / kleuterparadijsHet nieuwe peuter-/kleuterparadijs is inronde vormen gebouwd en kent verschil-lende waterdiepten. De interactievespeelobjecten als de kinderglijbaan, debedriegertjes, de speeltafel en de diversespeelobjecten zijn, mede door hunvrolijke kleuren, erg uitnodigend voor hetjonge kind. Zij kunnen daar dan ook naarhartelust veilig spelen en spetteren.

BuitenbadIs het warm weer? Dan is het buitenbadhet populairst. Voor de kleintjes is er eenapart buitenbad van 30 cm diep en voorde ouderen die verkoeling willen zoekenis er een bad van 1.40 m diep. Lekkerbruin worden in de zon kan op de groteligweide. Het buitenterrein is verdergeschikt om te voetballen, beach-volleyte spelen of spelletjes te doen.

Tropiqua is vrolijk, speels en exotisch

Jan Salwaweg 2, 9641 LN VeendamTelefoon 0598-652300 www.tropiqua.nl

Een compleet dagje weg is zo geregeld bij Rederij Doeksen.Boek een zomerdagarrangement:A .##;?B;#9?A -#&@#?;42B6B <99?(B;= #@ 29="4>744?;A /;;B%;:B 84% "B 333A 5)' 7#?;:%> #! "B <#?B$4 44% 2##?"

.#B7 8:4 www.rederij-doeksen.nl#@ 2B6 ),, + *))) ,,, 16#7446 ;4?:B@0

Kom genieten opTerschelling of Vlieland!

29

Page 17: Erop uit - Dagblad van het Noorden 2015

Hop deze zomer van Vlieland naarSchiermonnikoog. Een echte aan-rader.Want variatie, dat kent hetWaddengebiedwel.

Op deWaddeneilanden vind je flinkwat overeenkomsten. Het strand, deduinen, een kneuterige dorpskern.Juist de verschillenmaken iedereiland uniek. Door te gaanWadden-hoppen, leer je Vlieland, Amelanden Schiermonnikoog op een heelanderemanier kennen.Welk eilandis jouw favoriet?

SCHIERMONNIKOOGZoek je rust, dan krijg je rust. HetNationaal Park Schiermonnikoog iséén van de prachtigste en spannend-ste natuurgebieden van Nederland.Vrijwel nergens anders zijn er op zo’nklein oppervlakte zoveel verschillen-de landschappen te vinden: bossenen duinen vol geurige bloemen, hetoneindige strand, wadplaten volvogels en een uitgestrekte kweldermet ongerept uitzicht.Op dit kleinsteWaddeneiland vindje bovendien één van de breedstestranden van Europa. Bij Paal 3bruist het weer van de sportievemogelijkheden.

Schiermonnikoog heeft dé kite-surfspot van deWaddeneilanden,met een lagune waar zowel begin-ners als gevorderden hun vliegkun-sten kunnen verbeteren. Lievergeen nat pak halen? Je kunt hier ookstrandzeilen, stuntvliegeren, strand-golven, beachvolleyballen, paardrij-den en pijl & boogschieten.

www.vvvschiermonnikoog.nl

AMELANDWandelen in natuurgebieden ‘t Oerden de Hôn, golfen of gewoon lekkerfietsen. Ameland is de perfecteuitvalsbasis voor een dagje weg.Een imposante verschijning op heteiland, is de in 1880 van gietijzergebouwde 55meter hoge vuurtoren.Deze is open voor publiek Ga deuitdaging aan en bedwing de de 236treden van de trappen in de vuur-toren.

Boven op de omloop van de torenwacht een schitterend uitzicht overAmeland, deWaddenzee en deNoordzee.Zoek je het een tikkeltje extremer?Bij paracentrumAmelandmaak jeeen heel anderemanier kennismethet eiland. Spring op 3000meterhoogte uit een vliegtuig en ervaarde ongelofelijke beleving van eenvrije val.Na ongeveer een halveminuutopent de grote tandemparachute.Hiermee zweef je, hangend aan deinstructeur, rustig terug naar Ame-landse bodem.

www.vvvameland.nl

VLIELANDVanuit Harlingen vaar je binnen 90minuten naar ditWaddeneiland.Vooral het natuurschoon valt op.Aan de westkant vind je een over-weldigende zandvlakte, de Vliehors.Verken het gebied te voet en speurals een echte strandjutter naar aan-gespoeld hout en stukken touw. Spotvanuit vogelkijkhut de Dodemansbolzo’n 70 vogelsoorten of sta oog inoogmet een Schotse Hooglander.

Het enige dorp op het eiland isOost-Vlieland. Vanuit hier boek je bijinformatiecentrum deNoordwesterverschillende excursies. Bijvoor-beeld langs de hotspots van de po-pulaire serie Dokter Deen.

www.vlieland.net

Wie van een dagje uit volavontuur houdt, kan daarvoorterecht bij het Adfuntureparkin Dokkum.Met het hele gezinklimmen, luidt hier hetmotto.

Het Adventurepark bestaat uitvier klimparkoersen van éénmeter hoogte tot zesmeterhoog. Deze lopen op inmoei-lijkheidsgraad. In totaal telt hetklimpark vijftig elementen. Diezijn verdeeld over verschillendeparkoersen. Daarbij zijn er tweebuitenparkoersen en bevindt zicher één binnen.

Ook zijn er diverse andere acti-viteiten zoals katapult bouwen,adfunturegolf, bamboebouwen,een doolhof, zijn er bootjes en iser onder andere dartspijlen schie-tenmet een blaaspijp.Verder beschikt het park over demogelijkheid om kinderfeestjesaan te bieden en is er een speel-park.Bezoekers aan het park laten zichlovend uit over hun bezoek. Niet

alleen wordt er gerept dat ieder-een uit de groep van jong tot oudhet prima naar de zin heeft gehad,maar krijgt ook begeleiding eenpluim. “Allemaal even vriendelijken behulpzaam”, “bij mooi weeris het buiten heerlijk toeven”,“genoeg voor iedereen bij de bar-becue” en “als ik nog eens in debuurt ben, zal ik zeker weer eenbezoek brengen”, zijn een aantalvan de kritieken.

Ook is het vermoeiend en span-nend tegelijk, “dus ideaal om dekids wat in beweging te krijgen.Op sommige parcoursenmoetecht even nagedacht worden overhoe een bepaalde hindernis hetbeste gepasseerd kan worden,dus het is ook zeker goed voor hetcreatieve denkvermogen.” Kriti-sche geluiden zijn er ook te horen,zoals “hier drie uren vermaken iswel hetmaximum.” Over één dingis iedereen het eens. “Leuk om tedoen.”

Zie ook www.adfunturepark.nl.

ADFUNTUREPARKDOKKUM:’LEUKOMEENS TEDOEN’

de theetuin gesloten is, kan er ietsverderop geparkeerd worden op hetopenbare parkeerterrein.De wandeling voert door de Groning-se natuur. De route heen en terugis 2,8 kilometer lang. Onderweg iser van alles te doen en te zien. Dewandeling duurt tussen de ander-half en twee uur. Er kan ook wordenteruggelopen via de Fryske Dyk. Dieroute is ongeveer vier kilometer. Ermogen geen hondenmee op hetblote voetenpad.

Zie ookwww.schotsenscheefopende.nl.

VERPLICHTVIESWORDENOPBLOTEVOETENPAD

Wekelijks vinden ermeerdere afvaartentussen deWadden-eilanden plaats.Informeer bij deplaatselijke VVVwatde mogelijkhedenzijn.

Lekkermet je blote voeten door demodder banjeren blijft leuk. Of je nujong bent of volwassen, een blotevoetenpad is voor iedereen leuk. Vanalles voelen onder enmet je voetenen ook nog eens verplicht vies wor-den. Bovendien is het ook nog eenshartstikke leuk om buiten actief tezijn en dat ook nog eens heerlijk inde natuur.

Een van demogelijkheden waarop blote voeten door de natuurkan worden gewandeld, is bij hetblote voetenpad in Opende. Dat ishetmeest westelijk gelegen dorpvan de provincie Groningen. Het isoverigens een van de weinige dorpenin Groningen provincie waar Frieswordt gesproken.

Het leuke aan een blote voetenpadis niet alleen dat vies worden zelfsmoet, maar dat daar vanwege demodder soms geen ontkomen aan is.Na afloop kunnen de voeten gewas-sen worden in het ‘vieze voeten bad’.Het Blote Voetenpad in Opende iseenmooi en avontuurlijk wandelpaden is in beheer bij Staatsbosbeheer.Het is het hele jaar open en vrijtoegankelijk.De start is in de theetuin Schotsen Scheef aan de Kaleweg 13. Als

UITWAAIENOPDEWADDENEILANDEN

17

Page 18: Erop uit - Dagblad van het Noorden 2015

BOTANISCHE TUINENBOLVANACTIVITEITEN JONGENOUD

liggen.Want wie de vesting be-heerste, beheerde ook de weg vanen naar Duitsland. Hele veldslagenzijn er tussen 1593 en 1851 dan ookuitgevochten om het bezit van devesting. Toen de vesting in 1851 werdopgeheven, ontstond een agrarischdorp.

Lopende over de wallen van de ster-puntige vesting en door de vestingzelf valt uit niets af te leiden dat hiervele bloederige veldslagen plaats-vonden. De vesting was sterpuntig,omdat indringers dan geen schijnvan kans hadden. Via de punten kon-den vanuit alle hoeken indringersnamelijk onder vuur kondenwordengenomen.

Dat de veldslagen nog altijd leven,blijkt uit de Slag omBourtange uitde Tachtigjarige Oorlog. Die wordtelke twee jaar nog steeds nage-speeld door honderden acteurs envindt plaats op zaterdag en zondag.Dit jaar is de slag al nagespeeld.De volgende is dus in 2017 en demoeite waard om vast in de agendate zetten.Overigens kan er ook wordenovernacht in de vesting. Die beschiktnamelijk over achtlogementenmetbedstee en vier logementenmet eennormaal bed.

Ook is er in en omBourtange zelfveel te zien, zoals verschillendeofficiershuizen, een pastoorswoning,

METHETHELEGEZIN TERUG INDE TIJDBIJ VESTINGBOURTANGE

Noord-Nederland heeft diversehoge torens die beklommen kun-nenworden. Deweg naar bovenis vaak een sportieve beleving opzich.Maar eenmaal bovenwachtvervolgens een adembenemenduitzicht over deweide omgeving.

Een aantal voorbeelden van derge-lijke torens zijn deMartinitoren inGroningen, de Oldehove in Leeuwar-den en bijvoorbeeld de kerktoren inSleen.DeMartinitoren in Groningenis van deze drie torens de hoogstemet 97meter. Al ruim vijfhonderdjaar is het de blikvanger van de stad.Beklimmen van de toren kan tot deeerste omloop. Hier kan vanaf dezuidzijde over de stad worden uitge-keken. Er kan eventueel nog verdernaar boven worden geklommen totachter de klokken. Hier is vrij zichtover de hele stad.Een toegangskaartje is te verkrijgenbij de VVV op de GroteMarkt.Ook de kerk zelf, die terugvoert tot1220, is een bezoekmeer danwaard.Neem bijvoorbeeld eens een rond-

leiding. Voor kinderen is er een zoek-tocht naar de schat van SintMaartenen kan de kerk worden beleefdmethet vergeten verhaal over de armvan Johannes de Doper.

Wie voor de Oldehove uit 1529 staat,zal denken dat bovenop deze schevetoren de bezoekers ook scheef staan.Dat is echter niet het geval. Aan de48meter hoge toren in het centrumvan de stadmoest een basiliekkomen,maar tijdens de bouw in dezestiende eeuw is hij verzakt. Nustaat de toren scheef en hij is krom..De toren zelf is dagelijks open vanaf13.00 uur en heeft ook een lift tot deeerste etage. Daarnaast wordt eenspanend verhaal verteld.

De toren in Sleen ismet zijn 68me-ter de hoogste kerktoren van Dren-the. De toren biedt een schitterenduitzicht over de omgeving.

Zie www.oldehove.eu,www.toerisme.groningen.nl enwww.sleen.nu.

ADEMBENEMENDEUITZICHTENVANAF TOREN

Botanische tuinen zijn voorwieer ook komt een lust voor het oog.Niet alleen vanwege de velemooieen niet zelden exotische planten,maar ook vanwege de vele kruidendie er groeien. Uiteraard biedenzij ook voor het hele gezin diverseactiviteiten aan.

Van oorsprong heeft een botanischetuin of plantentuin een weten-schappelijk karakter. In demeeststrikte zin is een hortus botanicuseen wetenschappelijke plantencol-lectie. Onder andere in Buitenposten Haren vind je botanische tuinen.Dat zijn respectievelijk de Kruidhofen de Hortus.

De Kruidhof telt zeventien thematui-nenmet elk hun eigen plantencol-lecties en bijzonderheden. In totaalgroeien er ongeveer tweeduizendplantensoorten op ruim drieënhalvehectare. De tuinen zijn gevarieerden hebben recreatieve, educatieveen informatieve elementen. Ookzijn er jaarlijks activiteiten zoals deNatuurmarkt en Oogstdag. Dit jaaris het thema ‘De Kruidhof gaatWild’.Ook zijn er rondleidingen, is er de

verkooptuin, zijn er groepsarrange-menten en zijn er voor kinderen veelactiviteiten.

De Hortus botanicus Haren is eenvan de oudste botanische tuinen vanNederland. De Hortus heeft twintighectare aan tuinen en ligt ten noor-den van het dorp Haren, nabij Gro-ningen. Er is onder andere een wildeplantentuin (Laarmantuin), eenKeltische tuin en een Chinese tuin.In deze laatste staat een authentiekChinees theehuis.Ook zijn er exposities van beeldenen schilderijen, educatieve tuincur-sussen is er een plantenmarkt, zijner concerten, rondleidingen en ishet bijvoorbeeld een trouwlocatievan de gemeente Haren. Ook hierzijn educatieve kinderactiviteiten.Daarbij valt te denken aan een bele-vingstocht door de Hortus, een rond-leiding door de Chinese tuinmetbingokaarten, leren over bijen in debijenstal, zijn er diverse kindvriende-lijke spelen en drie kindnatuurlijkespeelplekken.

Zie www.dekruidhof.nl enwww.hortusharen.nl.

soldatenbarakken, kanonnen, tweetoegangspoorten, secreten (toilet-ten van vroeger), bastions, bruggen,grachten, wallen, wachthokjes, eenschilderachtigMarktplein, dekerk, turfschuur, rosmo-len, standerdmolen,synagoge, kruithui-zen, een voorma-lige smederij enbrugwachtershui-zen. Vanuit Bour-tange kunnenbovendien diverseuitstapjes wordengemaakt.

Zie ookwww.bourtange.nl.

Bezoekers van het Bourtange vannuwanen zich eeuwen terug in detijd.Maak kennismet de vestingdie nooit werd ingenomen.

De vesting Bourtange is leuk vooreen dagje wegmet familie of een be-drijfsuitje. Kanoën door de grachten,survivaltochten of boogschieten:voor iedere groep is er wel een acti-viteit. Blijven slapen kan ook. Er zijnacht logementenmet bedstee envier logementenmet een normaalbed. Deze activiteit is geschikt voorhet hele gezin, kinderen, volwasse-nen en ouderen. Ook wordt er elkezondagmiddag een kanon afgescho-ten.

Het vestingdorp in hetWesterwoldevlakbij de Duitse grens in zuidoostGroningen werd in 1850 aangelegden diende in eerste instantie als fort.In dat jaar gafWillem van Oranjeopdracht om op een zandrug in hetBourtangermoeras, op de grensmethet huidige Duitsland, het fort aante leggen. In 1593 werd de vesting inopdracht vanWillem Lodewijk van

Nassau opgeworpen.De vesting lagmiddenin eenmoerasgebied.Diemoerassen warenslechts op enkeleplaatsen doorgan-kelijk, waaronderde ‘twee uur gaanslange, slechte pas’over de plaats waarlater Bourtange zou

ontstaan.Over de zandrug, of tange,

waar de vesting ligt, liep de wegdie de stad Groningen verbondmetLingen enWestfalen. De Spanjaar-den gebruikten deze route ondermeer om de stad te bevoorraden. Deprins hoopte door het aanleggen vande schans deze belangrijke route teblokkeren, zodat de stad Groningengeheel geïsoleerd zou komen te

18

Page 19: Erop uit - Dagblad van het Noorden 2015

WANDELENDOORDE IJSTIJD LANGSHETPIETERPAD

Er zijn nog plekkenwaar de teke-nen van de IJstijd goed zichtbaarzijn. Zoals in Drenthe, tussenBorger en Buinen. Hier voert degletsjerkuilwandeling je recht-streeksmee terug in de tijd.

De tocht is uitgezet door hetHunebedcentrum, de uitvalsbasisvoor geschiedenisliefhebbers. In hetmuseumwordt al snel duidelijk dathunebedden de oudstemonumen-ten zijn van Nederland. De enormekeien schoven zo’n 100.000 jaargeledenmet de ijskap naar Drentheen werden later door het trechterbe-kervolk gebruikt als grafkamer.

De gletsjerkuilwandeling start opde parkeerplaats van het Hune-bedcentrum en is 11 kilometer lang.Goed te doen, zeker als je onderwegeen paar keer de tijd neemt om testoppen. Na een paar honderdmeterlopen, verandert de geasfalteerdeweg in een zandweg. Niet ver hier-vandaan ligt het Voorste Diep. Ditdal, ontstaan na de doorbraak vanijswater, dateert uit de voorlaatsteijstijd. Nadat je het dal bij de stuwbent overgestoken, bevind je je

letterlijk tussen twee verhogingenin het landschap: de Hondsrug en deBuunerbult.

Het is niet ver lopen of het volgendemonument dient zich alweer aan.Bij het oversteken van de Straatwegtussen Borger en Buinen, doemen ineen veldje rechts twee hunebeddenop. Ze liggen in een krans van bomenen zijn toegankelijk via de parellel-weg.In 1927 vond de befaamde archeo-loog van Giffen hier twee spiralenvan koperdraad. Het bleek om deoudstemetalen sieraden van Neder-landse bodem te gaan.

De route gaat verder. Langs heide endoor bos. Vind je er tegenwoordigfijne picknickplekken en speelveld-jes, ooit werd hier hard gewerkt.Grond ongeschikt voor landbouwis bebost. Het bosoppervlak steegdaarmee van 9000 hectare in 1900naar 24000 hectare in 1970. En daarkun je als wandelaar tot op de dagvan vandaag van profiteren.

Als er opeens blauwe paaltjes langsde route verschijnen, weten we dat

we bijna bij de gletsjerkuil zijn. Ophet oog een doodnormaal heideveld,is dezemeters brede kuil toch echteen regelrecht overblijfsel uit de ijs-tijd. De vorst zorgde er destijds voordat de grond permanent bevrorenbleef.Omdat de bodem hier uit grof zandbestaat, is de kuil nooit echt veran-derd in eenmeertje.

In het bos achter de gletsjerkuil zijnde sporen van de novemberstorm in1972 nog goed zichtbaar. Staatsbos-beheer heeft hier een groot deel vande omgewaaide bomen laten liggen.Niet voor niks noemen ze dit gedeel-te in Borger het ‘stormbos’.

In de omgeving van Borger is eengroot aantal wandeltochten uit-gezet. Loop bijvoorbeeld ook eenslangsMiddeleeuwse karrensporen,grafheuvels of overblijfselen vanzandverstuivingen. Met een beetjefantasie ga je letterlijk terug in detijd.

Ga voormeer informatie en wandel-routes naar het Hunebedcentrum,Bronnegerstraat 12 in Borger.

Het is de bekendste lange-af-standsroute vanNederland. Dathet Pieterpad ook een perfectegraadmeter is voor een kleinuitstapje, bewijzen deze vijfstops.

PIETERBURENVanaf hier is het nog 490 kilome-ter tot de Sint Pietersberg.Maar waarom zou je het ver zoe-ken als het ook dichtbij kan?Neem een kijkje bij de quaran-taines van zeehondencrèche Pie-terburen, drink thee in de oudstebotanische tuin van Nederlandof speel midgetgolf met eenbiljartkeu.Tussen de bomen aan hetMar-tenspad ligt restaurantschip ’tAppeltje. Hier huur je een kano ofbestel je bij hevige trek een ‘dek-schrobber’ speltpannenkoek.

EENRUMAltijd al willen weten hoegrove Groningermosterd wordtgemaakt? Dan zit je in Eenrumgoed. Bij Abrahamsmosterd-makerij worden de potjes opambachtelijke gevuld. Neem eenrondleiding in de authentiekefabriek en kom alles te wetenover het productieproces. Steekje liever zelf je handen uit demouwen? Ga dan naar kaarsen-makerij Wilhelminus. Hier kunje in de werkplaats je eigen kaarsdompelen, vormen en kleuren.Leuk voor kinderen. En voorvolwassenen.

GASTERENIn het stroomdal van de Drent-sche Aa vind je de GasterseDuinen. Deze plek leent zich uit-stekend voor een heerlijke wan-deling over hetmooiste heide- enstuifzandgebied van Drenthe.Ontdek bij goed gelukmiddel-eeuwse karrensporen en prehis-torische hunebedden.

ROLDEOp het Balloërveld bij Roldegraast de grootste schaapskuddevan Drenthe. De kudde telt maarliefst 400 schapen. Op een infor-matiepaneel bij de schaapskooiaan de Crabbewegwordt vermeldwaar je de kudde kunt vinden.Omdat het Balloërveld 367hectare groot is, zal je er somseen flinke wandeling voor overmoeten hebben.

SLEENToe aan iets stoers? Ga dan naarSleen. Hier is eenmountain-bikeroute vanmaar liefst 32kilometer uitgezet.Vanaf recreatieplas de Kibbelkoe-le rijd je al snel de bossen in, waarjemountainbikevaardighedenecht op de proef worden gesteld.Maak het zo gek als je zelf wilt.Dender over pistes, kruip doormul zand en rol langs afwate-ringsgeulen.Ga jemet kinderen?Kies dan voor een verkorte route.

RONDSTAPPEN INKINDERBOEKDEKAMELEON IN TERHERNE

Het leven van de Friese twee-lingbroers Sietse enHielkeKlinkhamer uit het kinderboekDe Kameleon komt letterlijk totleven in Kameleondorp Terher-ne. Hetwatersportdorp beschiktnamelijk niet alleen over de bootde Kameleon,maar ook over hetKameleondorp Lenten en een heusavontureneiland.

Voor het hele gezin is een bezoekaan het Kameleondorp een dagjeuit. Zo kan er een vaartocht wordengemaakt in een praam die wordtvoortgeduwd door de krachtigeKameleon en is er voor de jeugdbijvoorbeeld het avontureneiland.Onderwegmet de rondvaart kan erbovendien worden afgestapt op heteiland. Het Kameleondorp Lenten

zit in een boerderij en is een exactekopie van het dorp uit het boek. Daarlopen de diverse hoofdrolspelers uithet boek rond. Terwijl door het heledorp pratendemelkbussen zijn. Dievertellen stuk voor stuk het dorps-mysterie en leiden demensen doorhet dorp, zoals langs de smederijvan vader Klinkhamer, de cel vanveldwachter Xwart, het gemeente-juis en bijvoorbeeld langsmolen deWoudaap.Bij de vaartocht over de TerhernsterPoelen zijn de gidsen de burgersvan Lenten. Zij vertellen over hetdorp, de omgeving, boeken en films.Kinderen helpen bij de tochtmeeeen probleem op te lossen van veld-wachter Zwart. Bij slecht weer is depraam overdekt.

Op het avontureneiland zijn erdiverse activiteiten zoals polsstoks-pringen over de sloot touwslingeren,spannende paden over en langshet water, door de bomen en overdemoerassen. Kinderen wordenontvangen door een personage uithet boek.Verder is er in het Kameleondorpeen theetuinmet speelerf en kan ergerelaxt worden in Café Vrolijk. Dieis vernoemd naar de familie Vrolijkuit het boek De Kameleon.

Voor alle informatie ziewww.kameleonterherne.nl.

19

Page 20: Erop uit - Dagblad van het Noorden 2015

WWW.LANDGOEDNIENOORD.NL

Doe mee met onze Zomeractiviteiten!

#FindingNieno

Zo 5 juli Vossenjacht

Zo 2 augustus Nieno'sSpringfeest

Zo 19 juli Westerndag

EXPEDITIENIENOORDNi

euw!

Zo 9 augustus Finding Nieno

Nieno reist dewereld rondFamiliepark Nienoord

KNIP UW VOORDEEL!

KORTING50%OP UWDAG-ENTREE

33,50

20,00per persoon

KORTING20%

OP EEN MASSAGEOF FACIAL

3-BADENKAART45,00

ZOMERZOTWEKEN

Bij Wellness & Beauty de WoudfennenBij de Woudfennen hebben we de zomer in onzebol! In onze prachtige tuin is het aangenaamvertoeven in de frisse buitenlucht, genietendvan een hapje en een drankje. Wij willen u daargraag van laten meegenieten. Daarom hebbenwij in juli en augustus Zomerzotte acties voor u!

De korting wordt verrekend tegen inlevering van deoriginele knipbon. 1 actiebon per persoon, tenzijanders vermeld. Geldig in de genoemde actieperiodeop de bon. Niet geldig i.c.m. andere acties en/of aanbiedingen Niet inwisselbaar voor contanten.Prijswijzigingen en/of aanpassingen voorbehouden.Voor deze acties is reserveren verplicht viawww.dewoudfennen.nl

Woudfennen 10 | 8503 BA Joure | Tel: 0513 - 415 [email protected] | www.dewoudfennen.nl

1 t/m 20 juli 2015

1 t/m 15 augustus 2015

16 t/m 31 juli 2015

1 t/m 31 augustus 2015

Evening BreakAvondentree

inclusief dagschotelof bittergarnituur

De korting geldt opde totale entreeprijs.Maximaal 2 personen

per bon.

De badenkaart iste gebruiken t/m31 oktober 2015.

NDC NDC

NDC28 juli & 25 augustus 2015

BAD

KLEDING

DAG

Ons zwembad isin juli weer gereedvoor gebruik, alsdank voor uwbegrip geven wijnog meer kortingop een dag-entree!

REIZEN IN AUGUSTUS3 dagen DISNEYLAND PARIJS Vertrek: 13 augustus.......2684 dagen BERLIJN Vertrek: 20 augustus..............................................1985 dagen PRAAG Vertrek: 17 augustus..............................................2885 dagen DRESDEN-SPREEWALD Vertrek: 29 augustus..........3745 dagen RÜGEN Vertrek: 30 augustus.................................................. 3985 dagen ZUIDLIMBURG Vertrek: 24 augustus............................4586 dagen RIJN-MOEZEL Vertrek: 10 augustus................................3796 dagen SAUERLAND Vertrek: 17 augustus..................................3847 dagen ZWARTE WOUD Vertrek: 15 augustus........................4947 dagen ERTSGEBERGTE Vertrek: 22 augustus........................4187 dagen BEIERSE WOUD Vertrek: 8 augustus...........................3988 dagen SPANJE-BILBAO Vertrek: 29 augustus........................7988 dagen BRIXENTAL Tirol-Oostenrijk Vertrek: 25 augustus......56810 dagen DOLOMIETEN ITALIË Vertrek: 3 augustus...............64610 dagen ZWITSERLAND-OOSTENRIJK-ITALIË Vertrek: 22 augustus.....89310 dagen HONGARIJE RONDREIS Vertrek: 19 augustus.................8869 dagen IERLAND RONDREIS Vertrek: 9 augustus.........................8989 dagen NOORWEGEN RONDREIS Vertrek: 6 augustus........1.09812 dagen BALTISCHE STATEN R.REIS Vertrek: 17 aug.......1.09812 dagen KROATIË RONDREIS Vertrek: 31 augustus........................88812 dagen ROEMENIË RONDREIS Vertrek: 20 augustus ................98314 dagen PORTUGAL-SPANJE R.REIS Vertrek: 14 augustus..1.098

( 0 5 1 2 ) 5 1 4 1 7 4D E K L E T T E N 2 9 2 0 6 B A D R A C H T E N

w w w. p a u l u s m a . n l i n f o @ p a u l u s m a . n l

Vertrek:2 en 30 sept. / 22 en 28 okt. /16 dec. / 17 en 23 maart /20 en 21 april 1e rang...................9930 aug. / 6 en 13 sept. /4 en 22 okt. / 1-15-22 en 29 nov. /6-13 en 20 dec. / 6 en 28 mrt /3-17 en 24 aprilInclusief 1e rang zitplaats.........11528 oktober: middagvoorstellinginclusief driegangen diner opde terugreis................................119

Inclusief: • koffie met gebak • bezoekwerf met rondleiding • bezoek aan Leer• een heerlijk Duits driegangen diner.Vertrek: 5 en 20 augustus /9, 23 en 30 september.....................58

MEYER WERFTPAPENBURG

ROTTERDAM

Inclusief: • koffie en gebak • rond-vaart havens • entree Euromast • be-zoek Markthal • driegangen diner.Vertrek: 15 en 22 juli /6 en 19 aug. / 9, 16 en 30 sept....69

Inclusief: • logies/ontbijt • excursies •veerboot retour • gids.Vertrek: 27 september..............31819 oktober....................................298

4 dagen

LONDEN

Inclusief: • 3x logies en ontbijt • ex-cursie. Vertrek: 17 sept. /17 oktober / 12 november..........234

Inclusief: 3x overnachting met ont-bijtbuffet in hotel op viersterrenni-veau • Nederlands sprekende gids.Vertrek: 20 augustus...................19817 sept. / 22 okt. / 19 nov..............189

...4 dagen

BERLIJN

4 dagen

PARIJS

8 dagen BRIXENTAL-TIROL

Inclusief:• halfpension• alle dagtochten• gids in Salzburg• lunch in Salzburg• lunch op de Greisneralm• muziekavond• afscheidsdiner

Vertrek:28 juli en 25 augustus....568

Inclusief:• 7x halfpension• gebruik zwembad• boottocht Gardameer• bezoek aan Sirmione, Lazise,

Verona, Riva del Garda,Bardonlino en Venetië

• wijnproeverij• afscheidsdiner

Vertrek:3 september...............690

Prachtige reis door het magnifieke,bergachtige Noorwegen.

Veel inclusief:• zeecruise Oslo-Frederikshaven• treintje Flam-Myrdal-Flam• gids in Oslo, Kopenhagen en Bergen• entree openluchtmuseum

MailHanger.Vertrek: 6 augustus.....1.098

9 daagse DROOMREIS NOORWEGEN

****hotel Antares te Villa Franca

U logeert in hotel BelleVue in hetsfeervolle stadje Vianden, van waaruitwe excursies maken naar het wijnge-bied Remich, het Luxemburgse kleinZwitserland, Sûre en de steden Luxem-burg en Trier. Inclusief: • 4x overnach-tings met ontbijt • 4x diner • hotel metzwembad • gids in Trier en Luxemburg• afscheidsdiner in Nederland.Vertrek: 7 september................372

5 dagen LUXEMBURG

2 dagen

FINISHTOUR DE FRANCE

Inclusief: • 1x overnachting met ont-bijtbuffet • rondrit Parijs-transfer naarfinish.Vertrek: 25 juli...........................149

10 dagen

HONGARIJE

8 dagen

GARDAMEER met o.a. Verona en Venetië

Inclusief:• overnachting met ontbijt en dinerop de heen- en terugreis • 7x over-nachting met ontbijt in hotel• 5x diner in het hotel • 1x diner inOsarda met folkloristisch programma• 1x diner met poestaprogramma• boottocht en gids in Budapest• entree Abdijkerk • entree basilieken schatkamer Esztergom, porselein-museum en bezoekerscentrum inTihany • afscheidsdiner.Vertrek: 19 augustus.............886

Page 21: Erop uit - Dagblad van het Noorden 2015

KLAUTERENOPTIENMETERHOOGTE

ACHTERGESLOTENDEUREN

Rondom recreatieplas De KleineMoere ligt KlimparkOutdoor Grol-loo. Klimmen in de bomen voor hethele gezin. Als een echte George inde jungle.

Stiekem heeft het wel iets weg vanExpeditie Robinson. Zo, met die hou-ten stellage op het water. Een paarmensen hebben hun handdoekje uit-gelegd bij de plas. Anderen wachtengeduldigmet hun cola op het terrastotdat ze wordenmeegenomen vooreen uitgebreide instructie.

Op hun outdoor park bieden eige-naren Erik en Annita Eefting tal vanactiviteiten aan. Naast boogschietenzijn er 8 uitdagende klimwanden,een ATB parcours of een kompas-loop in de bossen van Grolloo. ,,Altijdnet even anders, zodat een activiteitverandert in een beleving’’, verzekertErik.

In het klimbos zijn zes parcoursenuitgezet. Eentje voor de allerklein-sten, waar de hindernissen wat lagerzijn dan voor volwassenen. Kinderentot enmet tien jaar kunnen hieronder begeleiding van hun oudersklauteren.

Op het oefenparcours is een groepjetwintigers bezig om alle klimtech-nieken onder de knie te krijgen.Op dit relatief eenvoudige parcoursmoet iedereen zichzelf bewijzen.Wie de regels niet serieus neemt,gaat het klimbos ook niet in.,,Altijd zekeren’’, roept de instruc-teur. Terwijl hij het trappetje langsde boomstam afdaalt, laat hij zienhoe belangrijk het is om de ene haakvast te zetten voordat je de anderloskoppelt. ,,Wewillen hier geenongelukken.’’

Dan kan het echte klimmen begin-nen. Gehesen in een klimgordel,vervolgt de groep haar weg naar ‘Deontdekking’. De eerste van de vijf

Ervaren hoe het is om achter detralies te zitten? Breng dan eenseen bezoek aan gevangenisdorpVeenhuizen.

‘Orde en Tucht’ prijkt er op de gevelvan eenwillekeurig huis. De oudedienstwoningen in het detentiedorpstaan er nog. Net zoals de RodePannen en het oude dwanggesticht,die inmiddels onderdeel zijn van hetmuseum.

Nergens in Nederland staan zoveelstrafinrichtingen op een paar vier-kante kilometer als hier. Vijf, omprecies te zijn. In 1823 zette de over-heid de eerste gestichten neer. Toennog voor landlopers, bedelaars enwezen. Van de vijf gevangenissen zijner nog drie in gebruik. Ruim duizendmensen zitten er hun straf uit.

In hetmuseum, dat jaarlijks 100.000bezoekers trekt, maak jemee hoeeen gevangene leeft. Ontdek hoestraffen door de jaren heen zijnveranderd. Of bekijk eens een celvan binnen.Ook leuk: het is mogelijk ommeteen echte boevenbus door het dorpte rijden. Een gids kan je dan nogmeer vertellen over de 100 rijksmo-numenten die Veenhuizen telt.

Naast hetmuseum ligt de RodePannen. De laatste gedetineerdevertrok in 2008 uit deze beruchtegevangenis.Tijdens een rondleiding vertellenex-bewaarders over hun ervaringenin het gebouw. Je kunt jezelf latenopsluiten in een gewone cel, waarpotloodstreepjes verraden hoeveeldagen iemand er heeft doorge-bracht. Of bezoek een isolatiecel enervaar hoe hetmoet zijn om dagen-

lang in dezelfde ruimte opgeslotente zitten.Veenhuizen is overigens pas sinds1984 open voor publiek. Daarvoormochten alleen personeel en hungezin het dorp in.

Tickets voor het gevangenismuseumkosten 8,60 voor volwassenen en4,30 voor kinderen t/m 12 jaar.Excursies kunnen ter plaatseworden geboekt.

etappes, variërend tussen de 2 en 10meter hoogte. Onderweg wachten76 hindernissen de dames en herenop. Touwen, tonnen, netten en bun-gelende balkjes.Allemaalmoeten ze er doorheen,overheen of langs. Af en toemetbibberende benen, want vanaf nu isde groep toch echt op zichzelf aan-gewezen.De echte adrenalinekick komt bij deBeleving. Hiermoet een 200meterlange kabelbaan over het waterworden overtroffen. En dat op tienmeter hoogte.

Zo anders is ‘het Familieparcours’.Hier staan balans en evenwichtcentraal. Op het evenwichtskoord

verliest de een na de ander even-wicht. En bij ‘de Uitdaging’ makenvliegende schotels, hindernisbalkenen stijgbeugels het parcours alleennogmaar lastiger.

Na dik twee uur zit het klimmen enklauteren erop. Tijd bijboeken ismo-gelijk. In dat geval kan ‘de Sensatie’,het parcours op het water, wordenbeklommen. Voor iedereen die nogconditie overheeft tenminste.

Klimpark outdoor Grolloo,Oostereind 21, Grolloo.Klimmen vanaf 12,50 voor twee uur.Reserveren wordt aangeraden.Kijk voormeer informatie en alleactiviteiten op joytime.nl

21

Page 22: Erop uit - Dagblad van het Noorden 2015

nen. Hier en daar ploetert zelfs dedoorgewinterde wandelaar door hetmulle zand. Een gebied zoals hetAekingerzand komt bijna nergensin Nederland voor. Hier wisselenuitgestrekte zandvlaktes en duinenelkaar af. Een dennenboom staat erwat verloren bij. Aan de rand vaneen grote poel graast een kuddeschapen. Bijzonder aan dit gebiedis de enorme afwisseling. Van drogestuifzanden tot natte vennetjes enpaarse heide.

Start je bezoek aan het Aekinger-zand bij het bezoekerscentrum vanhet Drents FrieseWold in Appelscha.

Aan de rand van Friesland, net opde grensmet Drenthe, ligt het Ae-kingerzand. Eventjes lijkt het alsofjemiddenin een Afrikaanse safaribent beland.

Een aaneengesloten gebied vanzand, zand en nog eens zand. Hieren daar wat bomen,maar niet veel.Staatsbosbeheer houdt het stuif-zandkarakter van de Kale Duinen,zoals dit gebied ook wel wordt ge-noemd, goed in de gaten.Want hetis nog niet eens zo lang geleden dathet Aekingerzand verloren dreigdete gaan door bos.Op deze plek is het heerlijk strui-

Pik en pikzwartword je ervan.Maar lekker dat het is. Op het erfvan de familie Holtrop in Delf-strahuizen kun je jezelf onder-dompelen in een veenmodderbad.Wellness pur sang.

Nergens anders in Nederlandkan gewoon in de aarde wordengebadderd dan hier, tussen Lemmeren Heerenveen. Op de achtergrondloeien een paar koeien. De buiten-lucht voelt ondanks de wind op hetFriese platteland lekker warm aan.

Ze wist wel dat er een petgat zat,maar eigenaresse Geeske had nognooit eerder aan een safari wellnessgedacht. Tijdens haar reis naar Israëlraakte ze geïnspireerd. ,,In de DodeZee zie je niet anders dan badgas-ten die zichmetmodder insmeren.Eigenlijk gebeurde het bij ons ook alregelmatig.’’

Veel is er voor deze zwemsessie inde blubber niet nodig. Alleen watzwemkleding en een schone hand-doek. Nog voordat de poel in zichtkomt, dient zich eerst het blotevoe-tenpad aan. De naam verraadt hetal. Op blote voeten verplaatst eengroepje recreanten zich door hetweiland. Af en toe passeren ze eenkoe.

Het duurt niet lang voordat de eer-ste demodderpoel heeft gevonden.Tot aan zijn knieën staat hij erin. Hetwegzakken gebeurt alleen de eerstemeters.Daarna voelt de poel aan als eenwaterbed waar je languit op kuntliggen. Af en toe vliegen er een paarspettersmodder over en weer.

Na eenmodderduik is het erg ge-makkelijk om de zwarte blubber afte spoelen. Via het blotevoetenpadvervolgt iedereen zijn weg naar hetTjeukemeer.De tocht is lang genoeg om demod-der lekker in je huid te laten trekken.

Eenmaal bij hetmeer aangekomen,lopen de recreanten via een houtenvlonder zo het water in. ,,Even lekkerschoonzwemmen.’’ Geeske bena-drukt dat er ter afsluiting een frissedouche kan worden genomen op deboerderij.

Het uitstapje valt bij recreantenletterlijk in goede aarde. Inmiddelshebben jong en oud zich al in hetveenmodderbad vermaakt. En datis precies wat de familie Holtropermee voor ogen had.

Kijk voormeer informatie opwww.boerderijrecreatie.nl

In dit echte kijk- en doe centrumvermaken kinderen zich primametde vele testjes en wetenswaardig-heden over het gebied. Hier wordenook plattegronden uitgegeven die jekunnen helpen bij het samenstellenvan je wandelroute.

Aan de rand van het Aekingerzand,vlakbij de ven, staat een grote uit-kijktoren. Deze is zowel per fiets alste voet te bereiken. Op het hoogstepunt kun je een groot deel van hetstuifzandgebied zien liggen. Ook hebje uitzicht op het natuurontwikke-lingsgebied van het beekdal van deVledder Aa.

WELLNESS INDEMODDER

Omdat het Aekeringzand tot een na-tuurlijk bosgebied hoort, is de kansgroot dat je wilde dieren tegenkomt.In de vochtige heidegebieden enrond de vennen komen zelfs addersvoor. Ookmooi: de Schotse hoog-landers, paarden en Doldersum-mer schaapskudde die het gebiedbegrazen.

Staatsbosbeheer verzorgt 2 keerpermaand een excursie over hetAekingerzand. Op donderdag 9 julikun je samenmet de boswachterde overgang van dag naar nacht inbeleven. Opgeven kan viawww.staatsbosbeheer.nl

ZANDERIGEBEDOENING

22

Page 23: Erop uit - Dagblad van het Noorden 2015

Overal waar een vlag hangt, kunnenbezoekers naar hartenlust gratisbramen plukken.Met het festival wil de organisatie devan oorsprong Friese traditie goedop de kaart zetten. Omdat het eenmooiemanier is om kennis temakenmet het prachtige landschap en degastvrijheid van de streek, wordener fiets-, wandel- en ruiterroutesuitgezet langs demooiste bramen-plukplekjes.

Natuurlijk kun je de braam na hetplukkenmeteen opeten. De vruchtleent zich alleen voor veel meerdan dat. In eigen keuken kan hetmet gemakworden verwerkt in eenfrisse salade, koekjes, ijs of als sausvoor bij de varkenshaas. Maar ooktijdens diverse workshops is er directeenmogelijkheid om het gepluktelekkers tot jam of sap te koken.

Vrijwilligers uit de deelnemendedorpen zijn al druk bezigmet het

BROMMELS, BROMMELS,BROMMELS

BEESTACHTIGLEUK SPELEN

Met een verdubbeling van hetaantal deelnemende dorpenen tien nieuwe boeren die hunweiland openstellen voor plukpu-bliek, verwacht de organisatie vanBrommels! dit jaarweer heel watbezoekers. Naast Harkema voegennu ook Twijzel, Kootstertille, Veen-klooster, Kollum en Buitenpostzich bij “Brommelslân”.

Brommels. Het woord is zo oud,dat bijna niemandmeer weet wathet betekent. Simpelweg komt devertaling neer op braam. De vruchtwaar zo’n beetje het hele BrommelsFestijn om draait. HetWâldpyk bra-menfestijn Brommels! wordt iederjaar gehouden in het vierde weekendvan augustus. Dit jaar valt Brom-mels! op 22 en 23 augustus.

Het evenement vormt de start vanhet bramenplukseizoen. Boerenuit de FrieseWouden stellen tweedagen lang hunweiland gratis open.

Rondscharrelen tussen de dieren,maar dan net even anders. Het kanin Scheemda bij het Swieneparre-dies.

Bijna einde verhaal was het, voor het200 kilo wegende varken dat vrolijkknorrend door demodder loopt.Vlekkie heet ze. In plaats van deslacht, wordt ze in 2014 door ’tSwieneparredies opgevangen. Op deboerderij aan de Pastoriewegwemelt het van varkens zoalsVlekkie.

In 1996 vindt oprichtster VioletteSanders dat het varken weer onderdemensenmoet. Tijdens hetschrijven van haar boek ‘Het varkenals gezelschapsdier’ ontdekt ze hoescheef er eigenlijk over varkenswordt gedacht. ‘Vies, lui of dom’ iseen associatie die vaak wordt getrok-ken. En dat terwijl Violette weet hoesociaal, intelligent en zindelijk dedieren zijn.

Ze besluit dat ze haar kennis wildelen.Want waar kun je varkenseigenlijk nog echt ontmoeten ofleren kennen? Er zijn ermiljoenen inNederland, maar die leiden vooraleen verborgen bestaan. In stallen dieontoegankelijk blijven voor publiek.

Uit angst voor ziektes, besmetting ofkritiek op leefomstandigheden.

Met het openen van ‘t Swieneparre-dies in 1999 komt er niet alleen eennieuw soort kinderboerderij bij, ookis er een educatiecentrum. Duizen-den bezoekers uit binnen- enbuitenland laten zich er voorlichtenover het varken.Kinderen kunnen zelfstandig of ingroepsverband leren dat een varkenmeer is dan een karbonade op hunbord.Verteld wordt hoe slim een varken isen wat zemet hun staart willenvertellen. Even knuffelenmet eenChineseMeishan of toch liever deNieuw Zeelandse Kunu Kunu

Het ismisschienwel de noordelijkste gemeentevanNederland. Eentje die bekend staat omhaar industriële haven. Maar er ismeer. Ont-dek de stille schatten van Eemsmond.

Eemsmond lijkt vooral het domein van grotemultinationals. Google plaatste er onlangs nogeen datacenter. Windmolens en fabrieken stekenaf tegen de horizon. In de verte zet de veerbootkoers richting het Duitse eiland Borkum. Toeris-ten zwaaien, maken foto’s. Druk en imposant. Hetcontrast kan bijna niet grotermet de serene rust,een paar plaatsen verderop: Doodstil en Noord-polderzijl.

DOODSTILDe naam verraadt genoeg. Het gehucht werd in2005 uitgeroepen totmooiste plaatsnaam vanNederland. Wie via de Trekweg naar Uithuizenfiets, komt er ongetwijfeld doorheen. Metmaar102 inwoners is er in het dorp weinig te doen. Nikszelfs. Af en toe steekt een tractor de brug over.

Juist die brug speelt een onmiskenbare rol in wattegenwoordig hetmeest gefotografeerde plaats-naambord van Nederland is.De Canadezen vochten er vijf jaar om de bevrij-ding van Zandeweer. In het nabijgelegen haventjevoeren korenschepen ooit af en aan. Meer dandrieduizend auto’s denderden tot de komst van deRondweg dagelijks over het Boterdiep. Ooit waser zelfs geen brug, maar een pontje. Lijkkistenwerden ermee van de ene kant naar de anderekant van het water overgezet.Totdat het pontje op een dag kantelde en de kistin het water verdween. Uit respect voor de dodenwerd er een til aangelegd. Gronings voor brug. Eennaam die tot op de dag van vandaag voor velentot de verbeelding spreekt. Zeker een bezoekjewaard. Al is het alleen voor een fotomet hetplaatsnaambord.

NOORDPOLDERZIJLSlechts weinigmensen weten dit buurtschap tenNoorden van Usquert vinden. Een van demooisteplekjes aan de Ommelanderzeedijk is Noordpol-derzijl. Hier stap je niet alleen rechtstreeks terugin de tijd, vanaf de dijk heb je ook nog eens eenfenomenaal uitzicht over hetWad.

Opvallend is de buitendijkse haven. Deze getijden-haven is de kleinste die er op hetWad te vindenis. Slechts een paar bootjes liggen er enkele urenper dag op het droge. Ooit was het de thuishavenvan de garnalenvissersvloot van het nabijgelegenUsquert. Noordpolderzijl leent zich uitstekendals startpunt voor een wandeling over de dijk ofkwelders. Heerlijk met je voeten in het slik ofpicknickenmet uitzicht op demeebewegendezandplaten.

In de oude sluiswachterswoning, aan de voet vande dijk, huist ‘t Zielhoes. In dit café, het enigegebouw dat er in het buurtschap staat, liggen denostalgisch rode kleedjes nog op tafel. Een aanra-der is de huisgemaakte echte Groningse Poffert.Dit typische streekgerecht heeftwel iets weg vanbroodcake.

PRAKTISCHDe route kan per auto of fiets worden afge-legd. Een fietstocht langs de stille schatten vanEemshaven duurt ongeveer 2 uur en een kwar-tier. Startpunt is Restaurant Eemshaven aan deSchafferweg.Onderweg fiets je langs de dorpen Roodeschool,Zandeweer en Uithuizen. Houd je tijd over?Maakdan in dat laatste dorp een tussenstop bij kasteel-museumMenkemaborg.

DE SCHATTENVANEEMSMOND

23

opzetten van een aantrekkelijk ac-tiviteitenprogramma. Hoe dat eruitgaat zien, kan de organisatie nog nietzeggen. Een tipje van de sluier? Nouvooruit. ,,Het wordt een festijn voorjong en oudmet voor ieder wat wils.’’

PRAKTISCHDe bramenplukplaatsen zijn hetbeste per fiets of auto te bereiken.Kom jemet de trein? Neem danje fietsmee of huur er één. Vanafstation Feanwâlden, DeWestereenof Buitenpost sta je binnen enkeleminuten op de eerste activiteiten-locatie.

voeren? In Scheemda kan het.Als Violette in 2005 overlijdt, blijft ’tSwieneparredies geopend. Inmid-dels is de varkensopvangmeer danzomaar een leuk uitje. Hier komenlekker spelen tussen de varkens eneducatie bij elkaar.

OOK LEUK:

Koeknuffelen op hetmelkvee-bedrijf van de familie holtrop inhet Friese Delfstrahuizen. Startbij de kalfjes, ga door naar eenstier en waag je vervolgens aanhet echte knuffelwerk in hetweiland.

Page 24: Erop uit - Dagblad van het Noorden 2015

FIETSER OPUIT!

DE GROOTSTE FIETSSPECIALIST VAN NOORD NEDERLAND

Bestel ook op:belgafietsen.nlBelga Fietsen

Belga Fietsen Megastore 2000m2 Sontplein 3b (bij de IKEA), Groningen Ma. t/m Vrijdag 9:00-21:00 uur; Zaterdag 9:00-18:00 uur; indien koopzondag 12:00-17:00 uur

Belga Fietsen Harkstede 700m2 Hoofdweg 31, Harkstede Di- en Woensdag 9:00-18:00 uur; Donder- en Vrijdag 9:00-20:00 uur; Zaterdag 9:00-17:00 uur

Belga Fietsen Vinkhuizen 200m2 Siersteenlaan 428-2, Groningen Dinsdag t/m Vrijdag 9:00-18:00 uur; Zaterdag 9:00-17:00 uur

Op NFP/BFN/Fiscfree fietsprojecten en bij inruil geldt andere korting. * Deze fietsen zijn in dames- en herenmodel verkrijgbaar

Elektrische fietsen

Trekking • Hybride • City

Gazelle* Orange C7+ HM Gazelle Orange C7+ HF Scott* E-Sub Tour 10

Krachtige, comfortabele en stabiele elektrischefiets, uitgevoerd met het Bosch-systeem.

De fiets heeft een actieradius tot wel 145 kilometer!

Robuuste, extra comfortabele elektrische fiets, 7 versnellingen Shimano Nexus met rollerbrakes.Geleverd met zilveren accu (actieradius tussen ca. 50-100 km), maar kan tegen meerprijs voorzien

worden van een accu met nog grotere actieradius.

ScottSub Speed 30

Scott*SUB SPORT 20 LADY BIKE

Scott*SUB-SPORT 10 MEN BIKE

GAZELLE* CHAMONIX S27

Moderne sportieve fiets.Dankzij het lichte ontwerp,sportieve uitrusting en betrouwbare remmen is

dit een fiets waarmee vlot door het drukke verkeergenavigeerd kan worden

Lichtgewicht en snelle sportieve toerfiets met30 versnellingen en krachtige schijfremmen.

Perfecte fiets voor lange toertochten.

Zeer lichte sportieve fiets met 27 ShimanoDeore versnellingen en V-brakes.

Ideaal voor een ontspannen dagje toeren ofvoor woon-werkverkeer..

Specialized*SOURCE COMPDISC STEP THROUGH

Lichtgewicht sportieve fiets met hoogwaardige onder-delen en 20 versnellingen. Geschikt voor woon-werkver-keer tot een weekend kamperen met geladen fietstassen.

Specialized*SOURCE ELEVEN DISC

Lichtgewicht sportieve fiets met zeer hoogwaar-dige onderdelen. 11- versnellingen Alfine met

riemaandrijving. Zéér onderhoudsarm.

Multicycle*SUMMIT

Een zeer sportieve en comfortabele trekking fietsvan topkwaliteit met 30 versnellingen. Een ideale

fiets in een heuvelachtig landschap, maar is ook zeergeschikt voor dagelijks gebruik.

KOOPZONDAG

5JULISontplein 12.00 - 17.00 uur

Prachtige lichte en comfortabele toerfietsmet 27 versnellingen en goed doseerbareschijfremmen. Zeer mooi afgewerkt frame!

FIETSDRAGERGESCHIKTVOOR 2 FIETSEN

VAN 2699 VOOR 2349

VAN 749 VOOR 669799

12491999 1699

VAN 2099 VOOR 1849 VAN 2799 VOOR 2499

Snelle sportieve elektrische fiets met Bosch-motor, 10 versnellingen en schijfremmen.

Ideaal voor een sportief dagje toeren of voorwoon-werk verkeer.

999VAN 1099 VOOR 899

VAN 462 VOOR 315

VAN 379 VOOR 329