Epo najaarsfolder 2014

16
[] UITGEVERIJ EPO NAJAAR 2014 www.epo.be UITGEVERIJ EPO . VOOR WIE NIET ALLES SLIKT

description

uitgeverij EPO - nieuwe boeken najaar 2014

Transcript of Epo najaarsfolder 2014

Page 1: Epo najaarsfolder 2014

[]

u i t g e v e r i j e p o n a ja a r 2014 www.epo.be

uitgeverij epo. voor wie niet alles slikt

Page 2: Epo najaarsfolder 2014

[]

EPO geeft jaarlijks een dertigtal boeken uit over politieke, economische, so-ciale, sociaal-culturele, sociaalpsychologische en historische thema’s. Origi-neel Nederlandstalige non-fictie, maar ook vertalingen. EPO behoort niet tot een grote uitgeversgroep en kiest voor een onafhankelijke koers. Dat is de beste garantie voor het behoud van het profiel. In onze boeken geen officiële waarheden en geen eenheidsdenken, maar feitelijke analyses, achterkanten van het officiële gelijk, de ontrafeling van mythes. Onze boeken richten zich daarbij niet tot een kleine groep specialisten, maar tot een breed publiek.

www. .be

Dree Peremans sr.

Patagonië Het einde van de wereld

Tine Hens

’t Klein e� rzetv

lucas catherine

Brussel

van renaissance tot republiek

Geert Schuermans (red.)

ONGELIJKHEID HERVERDELING

Rik Pinxten Schoon Protest

Mark Scholliers

VOORTMAN

Opkomst van een Gents textielbaron

Page 3: Epo najaarsfolder 2014

Verschijningskalender najaar 2014

augustusDe essentiële Chomsky, Noam Chomsky

septemberDe taal van Berbers heeft geen woord voor grenzen, Abdelkader ZahnounBrussel. Van renaissance tot republiek, Lucas CatherinePatagonië zingt, Dree Peremans sr. en Guido Van Hellemont, illustraties Albert Daniëls

oktoberDe dertigjarige crisis, Henri HoubenVoortman. Opkomst van een Gentse textielbaron, Mark ScholliersBuy buy art. De vermarkting van kunst en cultuur, Robrecht VanderbeekenPatagonië. Het einde van de wereld, Dree Peremans sr.

novemberLang leve de vergrijzing, Patrick Deboosere’t Klein verzet, Tine HensDe paradox van Hayek, Jan Blommaert en Karim ZahidiSchoon protest, Rik Pinxten

decemberGroeten uit Griekenland, Bruno Tersago

januariOngelijkheid en herverdeling, Geert Schuermans (red.)

Page 4: Epo najaarsfolder 2014

Tine Hens is freelance-journaliste. Ze werkte onder andere voor De Standaard,

Humo en Knack.

isbn 978 94 6267 004 4nur 740a-boek

paperback, 15 x 22,5 cm

ca. 216 pagina’sca. € 20,00verschijnt november 2014

[]

Tine Hens

’t Klein e� rzetv

maatschappij

Tine Hens

’t Klein verzet

hoe zou de wereld na het kapitalisme eruit zien? Wat betekent het om plots groei als maatstaf der dingen los te laten? En hoe zou een andere mogelijke maatstaf kunnen ogen? Wat als we met z’n allen beslissen dat niet de economie ons bepaalt maar dat wij de economie zijn? Dat zijn de vragen waarmee journaliste Tine Hens op reis vertrekt door Europa. Ze maakt een tocht langs vergeten utopieën, langs boeren die elektriciteit verkopen, langs in-genieurs die boeren werden, langs kiwi’s van eigen kweek, langs mensen die hebben en kopen inwisselden voor rui-len, delen en geven. Het is een verhaal van mensen die van Denemarken tot Griekenland en van Groot-Brittannië tot Letland heel hard trappen om niet zo snel vooruit te gaan. Maar die op hun manier wel hun straat, wijk, dorp of stad een andere richting op duwen.

Page 5: Epo najaarsfolder 2014

Rik Pinxten is emeritus gewoon hoogleraar in de antropologie en de studie van religies aan de Univer-siteit Gent. Hij deed onder andere onderzoek bij de Navajo- indianen in de VS. Bij EPO publiceerde hij onder meer Kleine revoluties.

isbn 978 94 6267 009 9nur 740a-boek

paperback, 12,5 x 20 cm

ca. 240 pagina’sca. € 20,00verschijnt november 2014

Rik Pinxten Schoon Protest

maatschappij

[]

Rik Pinxten

Schoon protest

general motors dat in het laatste decennium de helft van zijn winst uit schuldinningen haalde. Kunstmatige eilanden in de Stille Oceaan die veranderen in kolonies van superrijken en ongeremd met ‘transhumanisme’ experimenteren. Toppolitici afkomstig uit de 1%, tijdens hun loopbaan gesponsord door de 1% en op het einde van hun mandaat terug opgenomen door de 1%. De wereld van vandaag bekeken door de verrekijker van het neobarbarisme levert vreemde taferelen op. Is wat we beleven vooruitgang? Een volgende fase in het kapitalisme? Een vreemdsoortige ontsporing? Of een grote regressie, een implosie gevoed door een verregaande vorm van bijziendheid? Rik Pinxten ontleedt de situatie in de sociaal-culturele sector, de zorg en de kunsten, maar wijst ook op die initiatieven die de neoliberale reductie van de mens tot homo economicus overwinnen. Een pleidooi voor verzet in de geest van zijn mentor wijlen Jaap Kruithof. Voor de noodzaak ethisch, esthetisch en politiek te denken en te kiezen. Voor het schone, het goede en het medemenselijke denken en doen.

Page 6: Epo najaarsfolder 2014

Geert Schuermans is socioloog. Hij werkt als stafmedewerker communica-tie bij Samenlevingsopbouw Vlaan deren.

isbn 978 94 6267 007 5nur 740w-boek

paperback, 15 x 22,5 cm

ca. 200 pagina’sca. € 24,90verschijnt januari 2015

Geert Schuermans (red.)

ONGELIJKHEID HERVERDELING

maatschappij

[]

Geert Schuermans (red.)

Ongelijkheid & herverdeling

het zou een quizvraag kunnen zijn: welke trend noemde econoom en bestsellerauteur Thomas Piketty ‘gevaarlijk’, professor Richard Wilkinson ‘een soort alge-mene wijdverspreide vervuiling’ en de maatpakken op het Wereld Economisch Forum in Davos ‘een mogelijke be-dreiging op wereldwijde schaal’? Antwoord: de groeiende ongelijkheid.Dat we die galopperende ongelijkheid een halt moeten toeroepen is stilaan een stelling in dezelfde categorie als ‘de aarde draait rond de zon’. Van rechts tot links: niemand ontkent nog het probleem. Waarom vinden mensen onge-lijkheid zo problematisch? En vooral: waarom neemt die ongelijkheid dan niet af?Samenlevingsopbouw Vlaanderen zwengelt het debat aan. We leggen prominente specialisten en politici op de roos-ter. Waar hebben ze het over, als ze over ongelijkheid spre-ken? Wat bedoelen ze precies wanneer ze over ‘herverde-ling’ spreken? Kiezen ze voor liefdadigheid of voor sociale zekerheid? En zijn er grenzen aan solidariteit?

Page 7: Epo najaarsfolder 2014

Mark Scholliers is econoom. Hij schreef onder het pseudoniem Marc Cave een reeks financiële thrillers en in eigen naam populari-serende boeken over beleg-gen en pensioenen.

isbn 978 94 6267 002 0nur 680a-boek

paperback, 15 x 22,5 cm, geïllustreerd

ca. 304 pagina’sca. € 24,90verschijnt oktober 2014

Mark Scholliers

VOORTMAN

Opkomst van een Gents textielbaron

geschiedenis

[]

Mark Scholliers

VoortmanOpkomst van een Gentse textielbaron

1783, de provincie noord-holland. Terwijl Europa in brand staat, overlijdt de oude Voortman. Het is voor zijn zoon Abraham, een katoendrukker, het sein om zijn geluk in Gent te gaan beproeven. Daar zet hij mee zijn schou-ders onder een nieuwe katoendrukkerij die uitgroeit tot een van de grootste in Vlaanderen.Het ontstaan van de industriële samenleving is in nevelen gehuld. Hoe ontpopte de strikt georganiseerde standen-maatschappij van midden de 18de eeuw zich tot de veel meedogenlozere wereld van nog geen vijftig jaar later? Welke mechanismen lagen aan de grondslag? Wie waren de financiers? De familiegeschiedenis van de Voortmans leest niet enkel als een historische roman met al zijn intri-ges en verwikkelingen, zij speelt zich ook af in de periode dat de nieuwe tijden zich van de oude losrukken. Dwaal door het Gent van toen, zie Oostenrijkse bezet-ters plaatsmaken voor Franse, en lees hoe brutale nieuw-lichters als Abraham Voortman maar ook zijn compagnon Lieven Bauwens profiteren van oorlog en vrede.

Page 8: Epo najaarsfolder 2014

Lucas Catherineschrijft over de Arabische wereld, over Congo en over Brussel. Eerder publiceerde hij bij EPO o.a. Wandelen naar Kongo. Langs koloniaal erfgoed in Brussel en België, Gaza. Geschiedenis van de Pa-lestijnse tragedie (samen met Charles Ducal), Klein Arabi-sche Prentenboek en Loopgra-ven in Afrika (1914-1918). De vergeten oorlog van de Con-golezen tegen de Duitsers.

isbn 978 94 6267 000 6nur 680a-boek

paperback, 12,5 x 20 cm, geïllustreerd

ca. 144 pagina’sca. € 20,00verschijnt september 2014

lucas catherine

Brussel

van renaissance tot republiek

geschiedenis

[]

Lucas Catherine

BrusselVan renaissance tot republiek

een gezellige roomse keizer die rondstruinde in olen en elders: zo portreteerden de katholieken keizer Karel, en zo leerde u hem kennen op school. Maar in het echt was Karel een oorlogsstoker. Altijd en overal en bij ieder-een op zoek naar geld om zijn oorlogen te financieren. Gedreven door haat tegen al wat niet katholiek was. De man van repressie en oorlog tegen indianen, Ottomanen, Noord-Afrikanen maar ook… tegen zijn eigen Brusselse bevolking toen die voor religieuze en maatschappelijke verandering koos. Lucas Catherine, historicus van Vergeten Zaken, vertelt het verhaal van de Geuzenopstand in Brussel, maar ook, nadat de adel het verzet opgeeft en letterlijk met de noor-derzon verdwijnt, het verhaal van de Brusselse burgerij en het volk dat de republiek uitroept en een soort Franse Re-volutie avant la lettre wil doorvoeren. Met getuigenissen van alle bekende en minder bekende renaissancefiguren en artiesten die toen in Brussel verbleven, van Dürer tot Erasmus, van Vesalius tot Pieter Bruegel.

Page 9: Epo najaarsfolder 2014

Dree Peremans sr.werkte van 1970 tot 2000 bij de VRT. Hij was er pro-ducer van de programma’s ‘Het einde van de wereld’ en ‘Folk op donderdag’. Bij EPO publiceerde hij Naar de bronnen van de FOLK en Dirk Van Esbroeck, reiziger. Patago-nië. Het einde van de wereld is een compleet herziene heruitgave van de driedelige Encyclopedia Patagonica van half jaren 90.

isbn 978 94 6267 006 8nur 680a-boek

paperback, 15 x 22,5 cm

ca. 504 pagina’sca. € 34,90verschijnt oktober 2014

Dree Peremans sr.

Patagonië Het einde van de wereld

geschiedenis

[]

Dree Peremans sr.

Patagonië Het einde van de wereld

bericht aan de lezer: Patagonië bestáát. Neen, het is geen natie met afgelijnde grenzen en ja, er wonen meer schapen dan mensen. Maar zelfs vanuit het meest onoog-lijk dorp in Vlaanderen of Nederland reis je er binnen de 48 uur naar toe. Trein naar Brussel of Amsterdam, vlucht naar Buenos Aires en dan alsmaar zuidwaarts. Tot je een bord ziet: ‘Aquí comienza la Patagonia’, ‘Hier begint Patago-nië’. Al zouden we zelf nog een opschrift toevoegen: ‘Hier begint het einde van de wereld.’In de late jaren tachtig van de vorige eeuw werd Patago-nië een kleine obsessie voor Dree Peremans sr. Hij zou er nooit meer van genezen. In dit boek neemt hij de le-zer mee langs een lange stoet indianenverhalen. Maar ook ontdekkingsreiziger Magellaan, dichter William Hudson, wetenschapper Charles Darwin en schrijver Jules Verne passeren de revue, en onderweg bots je ook op een ros varken dat weigert met onderaannemers te werken.Lees dit boek ’s avonds en met een goed glas wijn binnen handbereik. Dat helpt, want op Patagonië moet je voor-bereid zijn.

Page 10: Epo najaarsfolder 2014

Abdelkader Zahnoun werd geboren in Algerije maar groeide op in Antwer-pen. Als muzikant speelde hij onder andere samen met Wannes Vandevelde en Jokke Schreurs. Maar hij is ook acteur en dichter. De taal van Berbers heeft geen woord voor grenzen is zijn debuut als schrijver.

isbn 978 94 91297 99 1nur 680a-boek

paperback, 12,5 x 20 cm, geïllustreerd

ca. 128 pagina’sca. € 19,90verschijnt september 2014

[]

Abdelkader Zahnoun

De taal van Berbers heeft geen woord voor grenzen

‘vorige maand zagen we de trekvogels’, mijmert Abdelkader Zahnoun in het begin van zijn boek. ‘Zij vlo-gen in strakke lijn naar die ene plek waar ze moeten zijn. Heel, heel ver. En sommigen zullen het zelfs niet halen. Zo is het leven. Wij komen en gaan en vroeg of laat zullen we vertrekken. Elke ziel heeft haar eigen moment. Maar afscheid nemen is moeilijk, vooral van ouders en kinde-ren, of van iemand waar je heel dichtbij staat.’Eigenlijk behoren ook de Zahnouns tot de grote fami-lie van de trekvogels. Toch is dit boek geen migratiege-schiedenis: de taal van de Berbers hééft zelfs geen woord voor ‘grenzen’! Abdelkaders verhaal overspant meer dan een eeuw Marokkaanse, Algerijnse en Belgische histo-rie. Van de Rifoorlog onder leiding van de legendarische Abd el-Krim tot de Grote Droogte in de jaren veertig. Van de aanwerving van vader Zahnoun in Antwerpen tot de opkomst van extreemrechts en de Arabische Lente. Topmuzikant Abdelkader Zahnoun ruilt voor een keer zijn oud in voor zijn pen. Het resultaat is even betoverend: wonderlijke klanken van weemoed en hoop.

geschiedenis

Page 11: Epo najaarsfolder 2014

Albert Daniels studeerde vrije grafiek en was tot 2003 docent in de vrije kunsten.Guido Van Hellemont studeerde en werkte tot 2011 als muziekproducer bij de VRT. Hij maakte in de jaren zeventig van de vorige eeuw furore met Lamp & Lazerus. Dree Peremans sr. was muziekproducer met een afwijking voor woord bij de VRT. Sinds hij het huis heeft verlaten, werkt hij schrijven-derwijs aan zijn levenswerk: de onvolprezen Fundación Patagonista.

isbn 978 94 6267 008 2nur 360, 666a-boek

paperback, 23,5 x 30,5 cm, met muziek-cd

ca. 96 pagina’sca. € 25,00verschijnt september 2014

cultuur/strip

[]

Dree Peremans sr. en Guido Van Hellemont, illustraties Albert Daniëls

Patagonië zingt

‘waar men gaat langs patagoonse wegen komt men heel veel leegte tegen.’ Dat was een van de eerste pogin-gen van wat ooit een reeks liederen over Patagonië, Vuur-land, Antarctica en alles wat daarbij hoort, moest worden. Het uiteindelijk resultaat? Twintig teksten die vakkundig van muziek werden voorzien door Guido Van Hellemont, in een vorig leven de helft van Lamp & Lazerus en van-daag Algemeen Coördinator van Onmogelijke Zaken bij de Fundación Patagonista. Toen Albert Daniëls, eminent lid van dezelfde Fundación, de teksten in handen kreeg, begonnen de verhalen te leven. Hij nam een bic ter hand en tekende, tekende, tekende en… na een hele voorraad zwarte biccen had hij twaalf liederen ‘verstript’. En om-dat half werk niet in het Patagonische woordenboek staat, werden die liederen opgenomen met de mooiste stem-men uit de Fundación. Vandaar dat dit niet zomaar een stripboek is maar eigenlijk een soort van Graphic Song-book mét cd.

Page 12: Epo najaarsfolder 2014

[]

Voortman. Opkomst van een Gentse textielbaron

Brussel. Van renaissance tot republiek

Patagonië. Het einde van de wereld Patagonië zingt

’t Klein verzet Schoon protest Ongelijkheid en herverdeling

De taal van Berbers heeft geen woord voor grenzen

nieuwe titels

Page 13: Epo najaarsfolder 2014

[]

lucas catherine

Brussel

van renaissance tot republiek

Mark Scholliers

VOORTMAN

Opkomst van een Gents textielbaron

Brussel Van renaissance tot republiekisbn 978 94 6267 001 3ca. € 17,00

’t Klein verzetisbn 978 94 6267 005 1 ca. € 17,00

Schoon protestisbn 978 94 6267 010 5 ca. € 17,00

Voortman Opkomst van een Gentse textielbaronisbn 978 94 6267 003 7ca. € 21,00

Tine Hens

’t Klein e� rzetv

Rik Pinxten Schoon Protest

nieuwe e-books

Page 14: Epo najaarsfolder 2014

[]

herdrukken

Lucas catherine tweede druk

Loopgraven in Afrika (1914-1918)De vergeten oorlog van de Congolezen tegen de Duitsersisbn 978 94 91297 55 7nur 680 | paperback, 12,5 x 20 cm

112 pagina’s | € 15,00

Guido Fonteyn tweede druk

Vlaanderen, Brussel, Wallonië: een ménage à troisisbn 978 94 91297 60 1nur 680 | paperback, 12,5 x 20 cm

192 pagina’s |€ 19,95

Johan op de Beeck vijfde druk

Napoleons nachtmerrie 1812: hoe de keizer en zijn soldaten ten onder gingen in Ruslandisbn 978 94 91297 24 3nur 680 | paperback, 15 x 22,5 cm

408 pagina’s | € 29,50

hans VandecandeLaere vierde druk

In Brussel Een reis door de wereld isbn 978 94 91297 35 9nur 740 | paperback, 15 x 22,5 cm

520 pagina’s | € 29,50

koen hostyn tweede druk

Het Vlaanderen van De Weverisbn 978 94 91297 59 5nur 740 | paperback, 12,5 x 20 cm

288 pagina’s | € 19,90

Page 15: Epo najaarsfolder 2014

[]

EPO vertegenwoordigt de volgende fondsen in België:

Bas Lubberhuizen, Benerus, Books@home, Bulaaq, Conota, Coppens & Frenks, Coutinho, De Draak, Etnicom, het balanseer, IJzer, Jurgen

Maas, Les Îles, Maopé Books, Maven, Metropolis, Nieuwezijds, Octavo Publicaties, Papieren Tijger, Pels & Kemper, Pinguin

Productions, Pirola, ReCreatief Fietsen, De Rêverie, Serena Libri, Solidariteitsfonds, SWP uitgeverij, Niño, Thema, Thoth, De Toorts, Tornado Editions, ’t Verschil, 11.11.11-uitgeverij, Uitgeverij Jan van

Arkel, Van Gruting, Voetnoot, Walewein, Wervel, Zirimiri Press

EPO verzorgt in opdracht van SWP Uitgeverij de marketing en promotie van , vakblad voor de kinderopvang

Page 16: Epo najaarsfolder 2014

uitgever

Jos Hennes

e-mail: [email protected]: +32 (0)3 287 08 75

EPO Uitgeverij en Distributie

assistent-uitgever en pers

tHomas blommaert

e-mail: [email protected]: +32 (0)3 239 68 74

lange pastoorstraat 25-272600 antwerpen (bercHem)

tel: +32 (0)3 239 68 74fax: +32 (0)3 218 46 04

e-mail: [email protected]

web: www.epo.be

Https://www.facebook.com/uitgeveriJ.epo

bestellingen: e-mail: [email protected] neDerlanD: Centraal Boekhuis BV Culemborg

Uitgeverij EPO. Voor wie niet alles slikt

www.epo.beontwerp: compagnie paul verrept | Druk: DrukkeriJ epo

marketing, promotie en vertegenwoorDiging

tim vermast

e-mail: [email protected] tel: +32 (0)3 239 68 74

gsm: +32 (0) 492 58 91 44