Entreprendre - Octobre 2011

64
Brussels Airport Vitaal voor de Brusselse economie DOSSIER TRANSPORT & MOBILITEIT HOE MOBIEL ZULLEN WE IN DE TOEKOMST ZIJN? Maandblad van Beci Brussels Enterprises, Commerce & Industry n°10

description

Article “BePark : ParkSharing pour répondre aux besoins de parking” - page 44

Transcript of Entreprendre - Octobre 2011

Page 1: Entreprendre - Octobre 2011

Brussels AirportVitaal voor de Brusselse economie

DOSSIER TRANSPORT & MOBILITEITHOE MOBIEL ZULLEN WE IN DE TOEKOMST ZIJN?

Maandblad van BeciBrussels Enterprises, Commerce & Industry

n°10

Page 2: Entreprendre - Octobre 2011
Page 3: Entreprendre - Octobre 2011

1

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

editoriaal

Jean-Claude Daoust, voorzitter van BECI

© R

epor

ters

De Brusselse metropolitane zone is een tewerkstellingsreservoir van bijna één miljoen jobs, meteen de belangrijkste arbeidsmarkt van het land. In die zone wonen tegelijkertijd 143.000 werkzoekenden. Wanneer we enkel naar Brussel kijken telt het Gewest 60 % van de jobs en 75 % van de werkzoekenden van

de metropolitane zone. Jobs en werkzoekenden in Brussel zijn blijkbaar geen communicerende vaten; er is geen goed draaiende inclusieve arbeidsmarkt. De redenen zijn meervoudig en bekend. Ik wil twee pijnpunten benadrukken.Het eerste probleem is de kennis van de beide landstalen op een arbeidsmarkt die op de ‘contactlijn’ van twee culturen en taalzones ligt. Men kan van mening verschillen over hoe goed men die talen moet kennen, maar niet over het feit dàt men die beide talen moet kennen. De inspanningen die geleverd worden voor taalopleidingen in de Franse Gemeenschap en het Brussels Gewest zijn legio: er zijn taalcheques, korte opleidingen, avondonderwijs, immersieonderwijs… Maar de resultaten blijven uit. Er zijn veel te weinig Franstaligen die het Nederlands beheersen op een voldoende niveau.Het tweede pijnpunt: Brussel heeft zijn werkzoekenden laten vallen. Brusselse beleidsmensen zijn er te lang van uitgegaan dat voor een grote groep werkzoekenden toch geen jobs beschikbaar waren in Brussel. Hun voornaamste doel was te beletten dat die mensen in de armoede terecht kwamen, ook al, omdat dit de last voor de gemeenten ondraaglijk zou maken. De gevolgen van deze politiek zijn desastreus gebleken. Werkzoekenden moeten op een of andere manier in contact blijven met de realiteit van de arbeidsmarkt. En dat is nu precies wat in Brussel niet is gebeurd, met als gevolg dat een zeer groot aantal mensen elke voeling met het arbeidsge-beuren verloren hebben. Dat is zeer erg.

We moeten op vier vlakken ingrijpen: De mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt

Inderdaad, de personen, die willen werken, zijn niet diegene die de werkgevers zoeken aan te werven. Er is dringend nood aan een actieplan voor de beruchte knelpuntberoepen. Het is te gemakkelijk om te zeggen dat de eisen voor de beruchte knelpuntberoepen te hoog liggen, zowel qua métier als qua arbeidsomstandigheden. Op lange termijn link moet werk gemaakt worden van een beter onderwijs.

de tertiarisering en jobspecialisering Moeten we dan in de toekomst allemaal specialist worden? Ja natuurlijk. Dat is eigenlijk niets nieuw. Honderd jaar geleden moest wel degelijk iedereen specialist zijn. Dat heette toen dat iedereen een “vak moest kennen”. Eigenlijk is dit nog altijd waar.

samenwerking tussen alle operatoren op de opleidings- en arbeidsmarktIk pleit in eerste instantie voor een intense en voortdurende samenwerking tussen alle operatoren op de opleidings- en arbeidsmarkt. Ik heb er mijn twijfels over dat de herschikking van de bevoegdheden op vlak van arbeidsmarktbeleid in de huidige staatshervorming op maat van de noden van het grootste terwerkstellingsreservoir van het land zijn geschreven. Een samenwerking tussen de privésector, Actiris, Bruxelles Formation, VDAB, Forem en ONEM moeten ons in de richting van het motto ‘think Brussels’ duwen.

de demografische explosieHet thema van de demografische explosie is omnipresent in het huidige debat in het Brussels gewest. De gevolgen voor de city vertalen zich in een prangende vraag naar woningen , scholen, crèches, gezondheidscentra, werk, etc. en ook de vraag hoe dat allemaal moet gefinancierd en praktisch gerealiseerd. Maar niemand heeft uitgerekend hoeveel mensen actief moeten zijn en hoeveel belastingen en sociale zekerheid zij moeten inbrengen om het Brussels Gewest niet de weg van Griekenland te laten opgaan.

‘Think Brussels’ op de arbeidsmarkt!

Page 4: Entreprendre - Octobre 2011

PRINTEDON

TCF PAPER10-32-2225

Inhoud OKTOBER 11

Structurele partners van Beci

Dynamiek is het maandblad van Beci (Kamer van Koophandel & Verbond van Ondernemingen te Brussel)

Verantwoordelijke uitgeverOlivier Willocx [email protected]

Louizalaan 500 – 1050 Brusselt f +32 2 640 93 28www.beci.be

RedactieVerantwoordelijke: Roel Veyt [email protected]

Medewerkers:

Productie & AbonnementenAdministratie: Roel Veyt [email protected]: MegalunatriumviraatDruk: DB PrintVertaling:Data Translations InternationalCover photo credit: Alle rechten voorbehouden – Nadruk zonder toestemming is verboden

AbonnementenPrijs: 80 € voor 11 nummers en de Who’s who BeciInfos : [email protected] t +32 653 68 53

PUBLICITEITDynamiek/Entreprendre wordt maandelijksdoor meer dan 21.000 decision makers gelezen.Gemiddelde oplage per nummer: 13.130 ex(Momenteel : 13.600 ex.)

Inlichtingen en reservaties: Geneviève N. Juste

Véronique Legein

ONZE VOLGENDE DOSSIERSDynamiek – Entreprendre

November 2011

December 2011

BRUSSELS, ENTERPRISES, COMMERCE & INDUSTRY

1 Edito

4 Opinie: Gezondheid op het werk: verantwoord sporten met BECI

6 Opinie: Senioren aan het werk: grijze cellen onder die grijze haren

8 Opinie: Voor een beter verkoopteam!

22 Leden trefpunt

31 BECI Internationaal: Tariefschorsingen

50 Opinie: AXA Wo_Men@Work Award

58 Agenda

60 Toetredingsaanvragen

DE ONDERNEMING, DAG IN, DAG UIT30 Toolbox: Aanslag geheime commissielonen: er

is geen ontkomen aan!

33 Bizzbox

BEDRIJFSPROFIEL BRUSSELS AIRPORT14 Brussels Airport,

motor van de Brusselse economie

16 De hemel boven Brussels Airport kleurt groen

18 Het rolt en bolt in Brussels Airport!

DOSSIER TRANSPORT & MOBILITEIT35 Weg van de weg?

42 Zondag rustdag, ook voor vrachtwagens?

44 Bepark: Parksharing als oplossing voor het parkeerprobleem

46 Work Tomorrow Move Today: de mobiliteit gereanimeerd

DOSSIER VEILIGHEID54 Hacktivisme & Cybercriminologie: 11% van de

websites heeft een virus opgelopen

Page 5: Entreprendre - Octobre 2011
Page 6: Entreprendre - Octobre 2011

4

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

opinie

GEZONDHEID OP HET WERK

“Bij BECI organiseren we jaarlijks 250 activiteiten. Dat maakt deel uit van

ons beroep. De vele onzekerheden – di-verse specialisten uit de meest uiteen-lopende disciplines – en de urgentie die altijd gepaard gaan met dit soort activiteiten, hebben als gevolg dat er veel relationele en organisatorische vaardigheden nodig zijn. Kortom, er komt heel wat stress bij kijken. Door samen binnen het bedrijf te sporten, verbeteren we de onderlinge relaties en onze team spirit. Daarnaast wer-ken we ook aan eventuele spannin-gen en oververmoeidheid”, vertelt Da-vid Van der Auwera. Als commercieel directeur van BECI is hij erg tevreden met meer dan de helft positieve reac-ties voor dit initiatief.

Investeren in het welzijn van je personeelVolgens de verantwoordelijke is het normaal dat werkgevers, die alsmaar meer van hun personeel verlangen, ook in hun welzijn investeren. In de

relatie tussen werkgever en werkne-mer zijn er ook andere waarden dan het werk van tel. Deze boodschap wil

hij graag aan zijn medewerkers over-brengen. “Door de mogelijkheid om te sporten op kosten van het bedrijf bie-den we een sociaal voordeel. De beslis-sing om dit tijdens de werkuren toe te laten is weloverwogen: we weten dat dit de leefkwaliteit verbetert, je komt minder vermoeid terug en bent dus energieker en productiever.”De werknemers van BECI kunnen dus op enkele passen afstand van hun kantoor in het Ter Kamerenbos gaan joggen. Op het einde van de werkweek begeleidt Catherine Lallemand een collectieve jogging, georganiseerd door de starter ‘People First’. En voor wie het niet wist: Catherine was twee-maal Belgisch juniorenkampioene op de 5000 m. Joggen heeft trouwens als voordeel dat je er weinig of geen uitrusting voor nodig hebt en het ove-ral kan doen. En natuurlijk heeft het positieve gevolgen voor je conditie, gewicht en hart en bloedvaten.

Verantwoord sporten“Lichaamsbeweging is heel goed voor de gezondheid maar om gemotiveerd

te blijven mag het niet vermoeiend of pijnlijk worden. Anders denk je toch maar dat je je daarvoor beter voelde,” legt Anco Wijbinga, Wellness Mana-ger bij Aspria Royal La Rasante uit. Het adagium ‘No pain, no gain’ gaat hier dus niet op.Joggen heeft niet voor iedereen dezel-fde impact en omdat BECI de dingen graag verantwoord aanpakt, bieden we iedereen de mogelijkheid om een medische check-up te laten doen. Op deze manier kan iedereen ook starten in een groep met hetzelfde niveau. “De check-up die we voor BECI hebben ui-tgevoerd, bestond uit een uitgebreide vragenlijst en een aantal maatrege-len. Zo konden we bepalen of iemand geschikt is voor zware inspanningen of beter eerst even bij zijn arts langs-loopt. De inspanningstest laat ook toe om een beter idee te hebben van de li-chamelijke conditie. Dat is belangrijk om het juiste trainingsritme te bepa-len,” verduidelijkt Anco Wijbinga die een groot voorstander is van een het juiste evenwicht tussen inspanning en recuperatie.

Want als je er geen pret aan beleeft, heeft het allemaal niet zoveel zin.

Sylvie Cousin

De helft van de Belgen heeft gewichtsproblemen en een vijfde is zelfs zwaarlijvig! Vormt dat een probleem voor de werkgevers? Wel… het heeft in elk geval gevolgen voor de productiviteit. Sport is voor de werkgevers een manier om de gezondheid van hun personeel te verbeteren. Sporten is vaak duur en neemt veel tijd in beslag. Maar het is niet alleen heel goed voor de gezondheid, het is ook ideaal tegen stress. Daarom kiest BECI voor een verantwoord sportprogramma met de nodige begeleiding en een check-up.

Verantwoord sporten met BECI

“Door de mogelijkheid om te sporten op kosten van het bedrijf bieden we een sociaal voordeel. De beslissing om dit tijdens de werkuren toe te laten is weloverwogen: we weten dat dit de leefkwaliteit verbetert, je komt minder vermoeid terug en bent dus energieker en productiever.”

David Van der Auwera, Commercieel Directeur van BECI

“Lichaamsbeweging is heel goed voor de gezondheid maar om gemotiveerd te blijven mag het niet vermoeiend of pijnlijk worden. Anders denk je toch maar dat je je daarvoor beter voelde.”

Anco Wijbinga, Wellness Manager bij Aspria Royal La Rasante

Page 7: Entreprendre - Octobre 2011

5

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

opinie

“Het is normaal dat werkgevers, die alsmaar meer van hun personeel verlangen, ook in hun welzijn investeren.”

BECI biedt aan elke deelnemer van Start to Move een inspanningstest aan..

Lopen heeft niet zoveel zin als je er geen pret aan beleeft.

Page 8: Entreprendre - Octobre 2011

6

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

opinie

Even een oude anekdote. De cao 17 maakte het mogelijk dat bedrijven hun werknemers nog voor hun 50ste

verjaardag op brugpensioen stuurden. Dat was in 1974 en toen hoopte men daarmee de jongerenwerkloosheid te verminderen. On-dertussen zijn we in 2011 en wordt er gevoch-ten om de juiste talenten binnen te halen. Bovendien hebben we ook nog te maken met de vergrijzing die we moeten financiering. De werkzaamheidsgraad van de ouderen verhogen is dus een prangend thema gewor-den. Tegenwoordig hoor je beschrijvingen zoals: “Senioren vormen voor de werkgevers een echte waarde.” Iets dat helemaal ingaat tegen de vele bestaande maar onterechte vooroordelen. Op de werkplaats zelf heeft men wel ogen voor hun ervaring, maturiteit, stabiliteit…De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg heeft deze stereotypen eens onderzocht en concludeerde dat er geen lichamelijke, psychosociale of verstandelijke belemmeringen bestaan die afhangen van de leeftijd en die de productiviteit zouden kunnen afremmen.Het Ervaringsfonds bestaat al sinds 2004 en stimuleert onder-nemingen om te investeren in de werkom-standigheden van hun 45-plussers om ze zo lang mogelijk in dienst te houden.

Hoofd of lichaamHet fonds subsidieert (ergonomische) aan-passingen die de lichamelijke belasting

moeten verlichten of de blootstelling aan trillingen of repetitieve bewegingen ver-minderen. Denk maar aan een toestel dat arbeiders toelaat om niet langer zware las-ten te tillen, iets dat op lange termijn voor rugproblemen kan zorgen. Een andere moge-lijke oplossing is een heroriëntatie. Na 35 jaar trouwe dienst is het denkbeeldig dat je vaste lasser zich te vermoeid voelt om nog met de armen boven zijn hoofd te lassen. Maar het is wel de geknipte persoon om nieuwe en jon-gere werknemers op te leiden. “Deze nieuwe functie mag geen probleem op zich vormen en daarom hebben we tools om diens herori-entatie te begeleiden,” vertelt Yvette Charlet. Zij bezorgt de bedrijven en sociale partners informatie en biedt hulp bij de administra-tieve begeleiding van de dossiers. Het fonds wil psychosociale problemen opsporen of – beter nog – voorkomen. Een werknemer kan niet langer met de stress om? Dan kan zijn omscholing tot een administratieve kracht in aanmerking komen voor een subsidie. De voorbije vijf jaren heeft het fonds al veel dos-siers goedgekeurd (in 2009 zelfs 30% meer). 50% daarvan ging naar ergonomische pro-jecten, 19% naar de begeleiding voor nieuwe functies, 17% naar het aanleren van nieuwe vaardigheden en 13% ging naar een nieuwe werkorganisatie.

45 jaar. Is dat nu oud? “Natuurlijk niet,” stelt men ons gerust.

“Maar toen het fonds nog op 55-plussers gericht was, vonden we niemand meer in de privésector. Toen was maar een kwart van de 55-plussers nog aan de slag!” ant-woordt Anne Himpens van het fonds. “We hebben meer kans om de carrière te rekken als we vroeger tussenkomen. Het gaat om preventie,” voegt Yvette Charlet er aan toe. De ‘verouderingsgraad’ geeft het deel van de 45-plussers in het totale personeelsbe-stand weer. Maar ondertussen is er zelfs een Brussels verzekeringsbedrijf dat zich zorgen maakte omdat hun ‘verouderingsgraad’ ho-ger lag dan het gemiddelde (50% i.p.v. van 30%). Uiteindelijk kwamen ze bij het fonds terecht met de vraag wat ze daaraan konden doen… “Sinds enkele jaren merk ik ook dat er in ons gewest weer 50-plussers worden aangeworven. Zoiets was vroeger gewoon ondenkbaar,” zegt Brussels projectverant-woordelijke Isabelle Flamion tevreden.

Sylvie Cousin

SENIOREN AAN HET WERK

Grijze cellen onder die grijze harenTe veel ervaren werknemers verdwijnen via het brugpensioen van het to-neel. Op een ogenblik dat de industrie vooral ervaren werkkrachten nodig heeft, blijkt dat vooral de senioren ervaring hebben. Ervaring die toelaat om aan de slag te gaan maar die ook aan jongere werknemers kan doorgege-ven worden. Een initiatief van het Ervaringsfonds moet de waardering voor het werk van de 45-plussers verbeteren. Dat is alvast voor ondergetekende een geruststelling en dus enkele grijze haren uitgespaard…

PraktischHet Ervaringsfond is er voor instellingen uit de privésector. Ze moeten in orde zijn met btw en RSZ. Facturen voor materiaal of

bijscholing van een 45-plusser die minstens een jaar in dienst blijft kunnen gedeeltelijk terugbetaald worden. Het eerste jaar wordt 50 à 70% van de investering (afschrijving over 5 jaar) terugbetaald. Het juiste bedrag hangt af van het feit of het bedrijf de werkmo-

gelijkheden gemeten en de risicofactoren bepaald heeft vooraleer het project uit te voeren. Het is ook goed om te weten dat er ook rekening gehouden wordt met het tijdstip van de aanvraag: voor of na de uitvoering van het project.

Meer informatie op www.ervaringsfonds.be of op 02 233 45 97.

We moeten onze senioren dringend langer aan het werk houden.

© Im

ago/

Repo

rter

s

Page 9: Entreprendre - Octobre 2011

HR SERVICES HEALTH & SAFETY HR INSURANCE HR CONSULTING SOCIAL ADMIN HR RESEARCH

HR SERVICES

5 goede redenen om uw personeelsbeheer aan uw nieuwe rechterhand toe te vertrouwen:

all-in personeelsadministratie

één polyvalente contactpersoon

pro-actieve ondersteuning

innovatief softwareplatform ‘HRonline’

vaste prijs per maand

een comfortabel personeelsbeheer zonder zorgen

www.comfoHRt.be

Securex, zoveel meer dan een sociaal secretariaat.

Page 10: Entreprendre - Octobre 2011

8

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

opinie

Deze zomer lanceerde BECI “Boost your sales”. Dit pro-gramma is ontstaan uit de

ervaring van de dienst “Business Relation Intelligence”. Leden die dat wensen kunnen daar terecht voor adressenlijsten van ondernemingen voor hun commerciële prospectie. “We hebben vastgesteld dat onze le-den, en in het bijzonder de KMO’s en heel kleine ondernemingen, niet al-tijd wisten hoe ze die lijsten efficiënt konden gebruiken,” legt David Van der Auwera, Commercieel Directeur van BECI, uit. “Daarom hebben we nagedacht over een manier om ze te helpen om hun commerciële stra-tegie te ontwikkelen en te verfijnen door middel van concrete en op hun situatie afgestemde tools.”

Vijf modules op maat“Boost your sales” is gebaseerd op individuele begeleiding van de on-derneming. Daarvoor wordt beroep gedaan op een doorgewinterde speci-alist. Het programma bestaat uit vijf complementaire modules die elk die-per ingaan op bepaalde aspecten van de commerciële strategie.

Een commerciële check-up: tijdens de eerste fase van de begeleiding bekijkt de consultant samen met de bedrijfsleider en zijn team het

bestaande commerciële beleid. Het is de bedoeling om te bepalen wat de sterke punten zijn en waar er ruimte voor verbetering is. Alle mogelijke ac-ties die op korte en middellange ter-mijn voor extra inkomsten kunnen zorgen worden geïdentificeerd. Tij-dens de check-up krijgt de bedrijfslei-der een actieplan en een reeks prakti-sche tips voor de invoering daarvan.

Segmentering: de module “segmen-tering” heeft als doelstelling om de bedrijfsleider of zijn commercieel verantwoordelijke de nodige tools te bezorgen om de markt en het klan-tenbestand te segmenteren. Zo wor-den verschillende soorten klanten geïdentificeerd en kan er voor elk segment de meest geschikte com-merciële strategie uitgebouwd wor-den.

Commerciële tools: deze zijn onmis-baar om onderhandelingen voor te bereiden. Deze module is toegespitst op het definiëren, voorbereiden en personaliseren van de commerciële tools en boodschappen. Op deze ma-nier is het mogelijk om de verkoopcy-clus in te korten en te verzekeren dat de klant ‘ja’ zegt.

Concurrentiestrategie: deze module is er om de commerciële voordelen te identificeren die het bedrijf moeten toelaten om zich te onderscheiden

van de concurrentie. Met een com-mercieel aanbod met een hoge toe-gevoegde waarde kan de winstmarge van de onderneming behouden of zelfs verhoogd worden.

Coaching van het verkoopteam: in deze module leren de bedrijfsleider of zijn commercieel verantwoordelijke hoe ze een beleid kunnen invoeren om het verkoopteam te coachen en op te volgen.

Subsidies van het GewestBECI biedt het individualiseerde pro-gramma “Boost your sales” aan met de hulp van gespecialiseerde consul-tants. “De duur en de inhoud van elke sessie hangen af van de situatie in het bedrijf,” verduidelijkt David Van der Auwera. “Elke gepresteerde dag wordt aan 1.200 €, zonder btw, ge-factureerd. Maar in de werkelijkheid kost dit een stuk minder: het Brus-sels Hoofdstedelijk Gewest steunt dit programma voor de KMO’s en betaalt 50% van de investering.” Als dat geen reden is om eens de mening van een expert te vragen…

Frédéric WautersMeer info:

Business Relations Intelligence BECI

[email protected] – T +32 2 643 78 10

BOOST YOUR SALES

Voor een beter verkoopteam!

” Boost your sales” is gebaseerd op individuele begeleiding van de onderneming.

© Im

ago/

Repo

rter

s

Het programma “Boost your sales” van BECI werd speciaal voor de leden ontwikkeld. Het biedt de KMO’s concrete tools en individuele begeleiding om hun commerciële strategie te verbeteren.

Page 11: Entreprendre - Octobre 2011

Printen, kopiëren, scannen en faxen tot A3 met het nieuwe gamma multifunctionele A3-kleureninkjetprinters van Brother. 141% is het verschil tussen A4 en A3. Deze printers kunnen met hoogrendementinktpatronen uitgerust worden om kosten te besparen. Uw 141% voordeel. Print zelf uw professionele brochures “automatisch recto verso”, presentaties en A3-affi ches, en uw bedrijf en producten krijgen de aandacht die ze verdienen. A3 printen reeds vanaf 199, incl. btw en bijdragen.

Ga voor uw 141% voordeel!Surf naar www.brother141.beMet milieulabels Energy Star en Blue Angel. Gratis recyclageprogramma voor inktpatronen.

GEEN HOGE AFDRUKKOSTEN MEER EN PRINT ZELF DOCUMENTEN OP A3-FORMAAT.

VOORDEEL

GA VOOR

Page 12: Entreprendre - Octobre 2011

10

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

opinie

OrganisatieDe EWAV wordt georganiseerd door overheidsinstanties in heel Europa die bevoegdheden hebben op het vlak van afvalpreventie. Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is Leefmilieu Brussel de organisator. De organisa-toren doen op hun beurt een oproep naar «projectdragers» om tijdens de EWAV acties te organiseren. Deze projectdragers worden ingedeeld in 5 verschillende categorieën: naast de ondernemingen/industrie nemen ook overheidsdiensten, verenigingen/ngo’s, onderwijsinstellingen en anderen deel.

Thema’sEr zijn verschillende thema’s die in aanmerking komen, zoals duurzame verpakkingen en degelijk materiaal gebruiken i.p.v. de wegwerpvariant, composteren, voedselverspilling tegen-gaan enz. Twee thema’s lichten we wat nader toe:

papierverbruik verminderen

Indien u het papierverbruik in uw onderneming wenst te verminderen, kan u dit doen door de medewerkers te informeren over de mogelijkheid om recto verso te printen en te kopiëren, het gebruik van kladpapier aan te moedigen enz. Maar er is meer. U kan ook verder gaan in de dematerialisatie: digitalisering van interne en externe communicatie, digitale archivering (is ook plaatsbesparend!), online inschrij-vingen en bestellingen,... En waarom niet evolueren naar een paperless office? Meer tips en manie-ren om uw besparingsresultaten bij te houden vindt u op de website van Leef-milieu Brussel: www.leefmilieubrussel.be/weekvandeafvalvermindering/

eco-ontwerpU kan ook een actie opzetten m.b.t. het eco-ontwerp van producten en hun verpakkingen, bv. het valoriseren van de geleverde inspanningen, of de lancering van een nieuw product met eco-ontwerp (reeds vanaf de ontwerp-

fase rekening houden met milieucrite-ria van een product of dienst, d.w.z. de productie, de distributie, het gebruik en het einde ervan)..

InschrijvenWenst ook u uw afvalberg aan te pak-ken of uw personeel, collega’s, cliënteel of leveranciers te sensibiliseren? Plan dan nu reeds deze Week in in uw be-drijfsactiviteiten! Eerdere ervaringen tonen aan dat de voorbereiding en organisatie van de afvalverminde-ringsacties tijdig dienen te gebeuren, om de kans op een geslaagd project te garanderen. Inschrijven kan nog tot 3 november 2011.

Meer informatie over de EWAV vindt u terug op de Europese site: www.ewwr.eu of de Brusselse site: www.leefmi-lieubrussel.be/weekvandeafvalver-mindering/Voor vragen kan u steeds terecht op [email protected]

Deelnemen aan de Europese Week van de Afvalvermindering: iets voor u?

Colloquium Afvalpreventie - save the dateOp dinsdag 22 november gaat het colloquium «Economische instrumenten die bijdragen tot afvalvermindering» door in Brussel. Dit colloquium wordt georganiseerd door Leefmilieu Brussel en ACR+, met de steun van Fost Plus. U kan zich hiervoor gratis online inschrijven. Alle info op www.bruxellesenvironnement.be/wastepreventionconference

Bijna 400 kg afval per persoon en per jaar is veel! Als we nu eens minder afval produceerden? Dit kan door een project in te dienen voor de Europese Week van de Afvalvermindering (EWAV). De EWAV vindt plaats van 19 t.e.m. 27 november 2011. Het is een initiatief in het kader van het Life+ programma van de Europese Commissie.In meer dan 20 Europese landen zullen duizenden pro-jecten uitgevoerd worden, ook in België. Doet uw bedrijf dit jaar ook mee?

Page 13: Entreprendre - Octobre 2011
Page 14: Entreprendre - Octobre 2011

Europa gaat een tekort aan werknemers tegemoet. Door de vergrijzende samenleving en de afnemende geboortecijfers zal de beroepsbevolking in de EU reeds in 2012 beginnen te krimpen. Omdat bedrijven steeds meer hoogopgeleid personeel nodig hebben, bestaat tevens het gevaar dat de werknemers van morgen niet meer over de vaardigheden beschikken waar werkgevers om vragen.

Waar haalt u in de toekomst uw personeel

vandaan?

Deze situatie wordt nog eens verergerd door

de financiële en economische crisis die Europa

momenteel treft. Jongeren zijn het zwaarst

getroffen omdat zij vaak niet over voldoende

ervaring beschikken om op een arbeidsmarkt,

waar weinig banen beschikbaar zijn, concurre-

rend te zijn.

Op het moment hebben ongeveer vijf miljoen

jongeren in de EU geen werk. Dat is één miljoen

meer dan voordat de recessie begon. Deze

cijfers duiden op een enorme verspilling van

menselijk talent en potentieel, zowel voor de

desbetreffende jongeren als voor de samenle-

ving in haar geheel.

Bij het probleem van de werkloosheid onder

de jeugd speelt ook mee dat de vaardighedendie jongeren hebben opgedaan, niet aansluiten

op die waar werkgevers om vragen. Deze verschil-

len leiden tot een grote hoeveelheid onopge-

vulde vacatures, terwijl tegelijkertijd het aantal

werkloze jongeren toeneemt.

De EU en de nationale regeringen doen er alles

aan om deze problemen het hoofd te bieden.

Deze maatregelen zullen echter geen effect

sorteren als ze niet in de praktijk worden

ondersteund. Hebt u als kmo-werkgeverwel eens overwogen wat jongeren kunnen

toevoegen aan uw onderneming? Zij hebben

wellicht geen werkervaring, maar dankzij een

recent afgeronde opleiding of studie beschik-

ken ze wel over hedendaagse kennis van de

laatste technologieën en ontwikkelingen, met

inbegrip van IT-vaardigheden.

Jonge werknemers kunnen ook zorgen voor

enthousiasme, energie en nieuwe ideeën,

en staan ervoor open te werken in het buiten-

land. De frisse blik op de wereld van jongeren

kan u helpen nieuwe klanten aan te trekken,

nieuwe markten te ontdekken of productiepro-

cessen tegen het licht te houden.

Daar komt nog eens bij dat jongeren vaak ook

zelf ondernemer willen worden en zelf een

eigen bedrijf op willen zetten. Met andere

woorden, jongeren kunnen na uw pensioen

zorgen dat uw onderneming verder gaat.

Wilt u dus bijdragen aan het toekomstig succes van uw bedrijf, maak dan ge-bruik van misschien wel het waardevolste bezit van de EU – haar jongeren!

Toen ze op haar 27ste haar studie toerisme had

afgerond bracht Diane Mbarushimana de kleine

Malika ter wereld. Afkomstig uit Rwanda droeg

ze haar baby naar aloude Afrikaanse traditie

overal mee in een babydrager die ze zelf had

vervaardigd. „Heel wat ouders hielden me op

straat tegen om te vragen waar ik die had

opgepikt. Toen wist ik nog niet in welke sector

ik zou gaan werken, dus toen dacht ik: Waarom

geen eigen bedrijf oprichten om textielproducten

op de markt te brengen voor jonge kinderen?”

Daarna volgt Diane een opleiding bedrijfsbe-

heer van een jaar. Maar het is Debuut, een

activiteitencoöperatie, die haar helpt haar

eerste stappen te zetten, haar overhaalt een

Diane Mbarushimana,ontwerpster van babydragers

Carole Charlier is een jongedame die overloopt

van enthousiasme. Toen ze 5 jaar geleden haar

diploma grafisch computertekenen behaalde

kon ze voor haar eerste job als stagiaire aan de

slag bij TKS, toen een 3-koppig bedrijfje.

Het bedrijf, dat zich toelegt op promotionele

artikelen, ontwikkelde en lanceerde de „Ice-

Watch”-uurwerken, die enorm aanslaan. Carole’s

verantwoordelijkheden groeien mee en nu,

op haar 26ste, draagt ze een grote verantwoor-

delijkheid als leidinggevende over het ontwerp

van de collecties. „Ik analyseer de toekomstige

trends, toekomstige modekleuren, trendy

materialen en texturen. Kristalglas, leer, silico-

nen…” zij beslist over de look van de volgende

generatie „Ice-Watch”-uurwerken.

Carole Charlier, uurwerkontwerpster bij „Ice-Watch”

Openbare diensten voor arbeidsvoorziening

In alle EU-lidstaten zijn openbare diensten voor

arbeidsvoorziening. Deze bieden gratis onder-

steuning aan werkzoekenden en werkgevers

die op zoek zijn naar nieuwe mensen. Daarbij

gaat het onder meer om informatievoorziening

en ondersteuning, en het organiseren van

stageplekken.

Youth@Work Jonge mensen

Page 15: Entreprendre - Octobre 2011

KMO op te richten en er 18 maanden lang de

levensvatbaarheid van uittest vooraleer ze op

eigen benen gaat staan.

Zonder financiële waarborgen krijgt Diane

nergens een lening. De jonge moeder wendt

zich dan tot microStart, een nieuwe Belgische

microkredietinstelling zonder winstoogmerk die

deelneemt aan de Progress-microfinancierings-

faciliteit van de Europese Gemeenschap. Met

een lening van 3000 euro op zak financiert ze

de productie van 40 babydragers. Aan prospec-

tie doen, stoffen zoeken, modellen ontwerpen,

reclame maken… Al snel haalt Diane veel

voldoening uit het toezicht op iedere stap in de

productie. Wat ze ook op prijs stelt is dat ze haar

eigen baas is: „Ik doe wat ik graag doe en ik kan

werk en gezin combineren”, volgens haar een

onbetaalbare zegen.

Carole’s carrièrepad is geen uitzondering in de

wereld van de kleine en middelgrote onderne-

mingen (KMO’s). Het zijn vaak net die kleine en

middelgrote ondernemingen die jonge mensen

de kans geven om ervaring op te doen en grote

verantwoordelijkheden te dragen. Voor Carole

spreken de voordelen voor zich: „In een grotere

zaak had ik mijn huidige functie niet zo snel

kunnen bereiken, maar hier gingen heel wat

Nuttige links

Organisaties op EU-niveau

BUSINESSEUROPE www.businesseurope.eu

De Europese Unie van Ambachtelijke, Kleineen Middelgrote bedrijven (UAPME)www.ueapme.com

EUROCHAMBRES – de Vereniging van Europese Kamers van Koophandel en Industriewww.eurochambres.be

Financiering op EU-niveau

De Europese Progress-microfinancieringsfaciliteithttp://www.ec.europa.eu/epmf

Het Europees Sociaal Fonds (ESF)http://ec.europa.eu/esf

Op nationaal niveau

BAOwww.abe-bao.be

Actiris (de Arbeidsmarkt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest)www.actiris.be

ADG – Arbeitsamt der Deutschsprachigen Gemeinschaft www.adg.be

Fédération des Chambres de Commerce et d’Industrie de Belgiquewww.cci.be

Fédération des Entreprises de Belgique – Verbond van Belgische Ondernemingen – FEB-VBOwww.vbo-feb.be

Forem (de Waalse openbare dienst voor arbeidsbemiddeling en beroepsopleiding)www.leforem.be

Unie van Zelfstandige Ondernemers – UNIZOwww.unizo.be

Union des Classes Moyennes – UCMwww.ucm.be

VDAB (de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding)www.vdab.be

En of haar zaakje draait! De jongedame is van

plan om haar productaanbod voor jonge

kinderen uit te breiden en haar KMO te betrek-

ken in een programma van herintegratie in het

beroepsleven. Een goede manier om ervaringen

te delen en kansen te bieden aan anderen die,

net als zijzelf vroeger, geen werk vinden.

deuren voor me open, kon ik aardig wat landen

bezoeken en een pak mensen leren kennen.”

Onder de merknaam „Ice-Watch” stelt het bedrijf

nu meer dan 30 mensen te werk en verdeelt het

haar uurwerken in meer dan 6000 winkels over

de hele wereld. De KMO opteerde voor meer

werkgelegenheid voor jongeren – tevens haar

klanten. Carole verwoordt het zo: „Jongeren

zijn een onmisbare schakel. Een KMO moet

dynamisch zijn en zich voortdurend heruitvin-

den, net daar dragen jongeren de broodnodige

nieuwe ideeën, motivatie en energie toe bij.”

EURES – het Europees portaal voor beroepsmobiliteit

EURES biedt dagelijks meer dan een miljoen

online vacatures, aangevuld met informatie over

leermogelijkheden in geheel Europa. Werkzoe-

kenden die graag in een andere lidstaat willen

werken en werkgevers die in het buitenland

mensen willen werven, krijgen ondersteuning

en begeleiding van een netwerk van EURES-

adviseurs afkomstig van arbeidsbureaus uit

de gehele EU.

http://ec.europa.eu/eures

„Uw eerste EURES-baan”

Begin 2012 treedt het programma „Uw eerste

EURES-baan” in werking, dat erop gericht zal zijn

om het eenvoudiger te maken om vacatures in

Europa te vervullen waarvoor het moeilijk is

mensen te vinden (zogenoemde knelpuntvacatu-

res). Het programma koppelt jongeren die geïnte-

resseerd zijn in een stage in een andere lidstaat

aan ondernemingen die op zoek zijn naar jonge

werknemers. Op deze manier krijgen jongeren in

de leeftijdsgroep van 18 tot 30 jaar arbeidsmoge-

lijkheden in het buitenland om zo hun loopbaan

te ontwikkelen, en worden werkgevers voorzien

van een jong, vaardig en mobiel personeelsbe-

stand. Ook is er financiële ondersteuning beschik-

baar voor zowel jonge werkzoekenden als werkge-

vers (voornamelijk uit het KMO).

en het bedrijfsleven met elkaar verbinden België Ongeveer 20 % van de jongeren is

momenteel werkloos.

Ruim 99 % van alle ondernemingen bestaat uit kleine en middelgrote bedrijven.

67 % van alle werknemers is werkzaam bij het KMO.

31 % van de jongeren wil graag een eigen onderneming starten.

(Bronnen: Eurostat, Eurobarometer)

Page 16: Entreprendre - Octobre 2011

14

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

bedrijfsprofiel

Arnaud Feist is CEO van Brus-sels Airport en stond ons met plezier te woord over het eco-

nomische belang van de Brusselse luchthaven.

Brussels Airport is de belan-grijkste toegangspoort voor personen die naar België ko-men. Hoe zit het met frettransport?Voor het transport van goederen komt de luchthaven van Brussel op de tweede plaats, na de haven van An-twerpen. Maar Brussel speelt in op een andere vraag dan Antwerpen. Sommige producten worden beter met het vliegtuig vervoerd en niet

met de boot of over het land. Dat is zo voor goederen waarbij de verhou-ding tussen prijs en gewicht voorde-liger uitvalt voor het luchttransport. Ook voor goederen die snel slecht worden of voor organen gaat dit op.Luchttransport is ook geschikt als er een zekere urgentie bestaat.T-shirts die ergens bedrukt worden en de dag erna in Brussel beschik-baar moeten zijn voor een salon kun-nen enkel met het vliegtuig op tijd ter plaatse geraken. Er zijn dus veel situaties waarin luchttransport aan-gewezen is.

Als we het over economische impact hebben, denkt iedereen

natuurlijk aan werkgelegen-heid. Welke rol speelt Brussels Airport voor de Belgische arbeidsmarkt?Je moet weten dat er op de luchtha-ven ongeveer 21.000 personen wer-ken. Recent onderzoek toont ook aan dat er voor elke zeven jobs die rechtstreeks van de luchthaven afhangen er nog twee andere indirecte arbeidsplaat-sen gecreëerd worden. Denk daarbij aan een wegtrans-portbedrijf wiens chauffeurs goede-ren op de luchthaven ophalen om die elders in het land te leveren.Daarnaast zoeken sommige onder-nemingen de aanwezigheid van de

INTERVIEW CEO ARNAUD FEIST

Brussels Airport: motor van de Brusselse economie

Brussels Airport is de belangrijkste toegangspoort waarlangs mensen en goederen Brussel bereiken.

De luchthaven is voor de hoofdstad van groot economisch belang. Brussels Airport is immers de belangrijkste toegangspoort waarlangs goederen en mensen Brussel bereiken. Dit geldt in mindere mate ook voor de rest van het land en voor de Schengenruimte.

Page 17: Entreprendre - Octobre 2011

bedrijfsprofiel

luchthaven op omdat dit noodzake-lijk is voor hun activiteit. Dit kan het geval zijn voor een medisch bedrijf dat over heel Europa tests verdeelt of dat regelmatig ingrediënten nodig heeft die via het vliegtuig geleverd worden.

Wordt de economische impact van Brussels Airport versterkt door het feit dat Brussel de hoofdstad van Europa is?Uiteraard. Als we naar het aantal Eu-ropese bestemmingen kijken, zien we dat Brussel op hetzelfde niveau speelt als de grote Europese luchtha-vens van Parijs en Londen. Vanuit Brussel worden meer dan 200 Europese steden rechtstreeks bediend. Dat is veel meer dan vanuit andere luchthavens met dezelfde omvang.Een groot deel van het ‘bu-siness-verkeer’ wordt gegenereerd

door de aanwezigheid van de Eu-ropese instellingen. Je moet maar eens op vrijdagavond op de luchtha-ven komen kijken. Dan zie je het aan-tal Eurocraten die Brussel verlaten om het weekend thuis door te bren-gen. De Europese roeping van Brussel zorgt trouwens ook voor heel wat werkgelegenheid. Veel bedrijven, zoals o.a. lobby- of ver-taalkantoren, hebben zich in Brussel gevestigd om dichter bij de Europese instellingen te huizen. Een deel van hun personeel komt uit het buiten-land en reist bij voorkeur met het vliegtuig.

Welke bestemmingen buiten Europa vormen een troef voor Brussels Airport?Van de luchthaven van Brussel kan je uiteraard naar eender welke

bestemming vliegen. Maar Brussel heeft een uitzonderlijk groot aan-bod aan Afrikaanse bestemmingen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de andere continenten minder goed be-diend worden. De luchthaven is ook heel sterk op de Noord-Amerikaanse markt en dan vooral de westkust. Azië wordt nog niet volledig ge-dekt maar maatschappijen zoals Jet Airways vliegen wel op Indië en ook naar China zijn er rechtstreekse vluchten. Binnenkort zullen we ook Bangkok aandoen.

Er zijn dus geen zwakke punten?Misschien Zuid-Amerika. Maar wie weet verandert dat ook…

Hélène Legrand

«Als we naar het aantal Europese bestemmingen kijken, zien we dat Brussel op hetzelfde niveau speelt als de grote Europese luchthavens van Parijs en Londen. Vanuit Brussel worden meer dan 200 Europese steden rechtstreeks bediend. Dat is veel meer dan vanuit andere luchthavens met dezelfde omvang.»

Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport

15

N°1

0 - O

CKTO

BER

2011

- DYNAMIEK

Page 18: Entreprendre - Octobre 2011

16

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

bedrijfsprofiel

De luchthaven profileert zich op het vlak van leefmilieu als een van de beste leerlingen

in de Europese klas.Ongeveer een jaar geleden heeft The Brussels Airport Company een waterzuiveringsstation in gebruik genomen. Daarmee ging een aan-zienlijke investering van 3,5 miljoen euro gepaard. “Met dit waterzuive-ringsstation beogen we drie doelstel-lingen,” legt milieuverantwoorde-lijke Christel Vandenhouten van de luchthaven ons uit. “Het gebruikte water van de sanitaire voorzieningen van de luchthavengebouwen en van de vliegtuigen wordt hier verwerkt.” Dat samen zorgt voor flinke hoevee-lheden afvalwater. De gebouwen van de terminal worden elke dag door duizenden personeelsleden en ge-middeld 30.000 passagiers gebruikt. Dagelijks landen er meer dan 300 vliegtuigen en die hebben allemaal afvalwater bij dat moet gezuiverd worden. Maar dat is nog niet alles.

Sinds kort wordt ook het regenwater (en smeltwater na sneeuwval) be-handeld. Dat bevat producten voor de de-icing en anti-icing van de vlieg-tuigen.Het waterzuiveringsstation houdt rekening met deze volumes die het verwijderen van het ijs met zich mee-brengen en kan daarom per dag tot 2,4 miljoen liter gebruikt water ve-rwerken. In het verleden had CEO Arnaud Feist van Brussels Airport al laten opte-kenen dat “we verschillende studies hebben laten uitvoeren over de ge-loosde vloeistoffen en de mogelijkhe-den om deze verschillende stromen te behandelen. (…) Daaruit bleek dat de bouw van een eigen waterzuive-ringsstation de beste oplossing vormt vanuit juridisch, stedenbouwkundig, financieel en leefmilieustandpunt.”Wel, dat lijkt ondertussen in kannen en kruiken te zijn.Maar de luchthaven gaat nog ver-der in zijn poging om het leefmilieu

te beschermen. Het bedrijf heeft nu ook een eerste zonne-energieproject opgestart.Eind 2010 werd het dak van de brand-bestrijdingsdienst CCOT bekleed met fotovoltaïsche panelen. De zo opgewekte elektriciteit wordt aan het stroomnet geleverd.Met een piekvermogen van 15kW kan deze installatie op jaarbasis ongeveer 12.000 kWh produceren. Dat komt overeen met de jaarconsumptie van 3 à 4 gezinnen.Ondertussen staan er nog andere pro-jecten voor fotovoltaïsche installaties op stapel. “Op dit ogenblik zitten we nog in de studiefase en evalueren we ons pilootproject. We hebben wel als bedoeling om meer van deze projec-ten op te starten,” zegt Christel Van-denhoute.

Wie beweerde nog dat luchthavens onmogelijk milieuvriendelijk kun-nen worden?

H.L.

LEEFMILIEU

Brussels Airport goes greenFotovoltaïsche zonnepanelen, een waterzuiveringsstation,… Brussels Airport levert veel inspanningen om de impact op het leefmilieu te verminderen. Een kort overzicht van deze bewonderenswaardige initiatieven.

Brussels Airport heeft sinds een jaar een waterzuiveringsstation in gebruik genomen.

Page 19: Entreprendre - Octobre 2011

Eén druppel gebruikte olie kan maar liefst

1000 liter water vervuilen. Mede daarom

bent u als professionele oliegebruiker ver-

plicht uw gebruikte olie te laten ophalen

door een erkend ophaler. Let er evenwel

op dat dit correct gebeurt. Immers: alleen

als uw olie volgens de door OVAM, BIM of

OWD voorgeschreven procedure is opge-

haald, kan deze op een milieuvriendelijke

manier worden gerecycleerd. Meng uw olie

bijvoorbeeld niet met andere afvalstoffen,

want dat maakt recyclage een heel stuk

moeilijker. Uw gebruikte olie laten ophalen

is ook goed voor uw portemonnee. Voor

kleine hoeveelheden hebt u namelijk onder

bepaalde voorwaarden recht op een forfai-

taire vergoeding. Verduiveld mooi meege-

nomen, toch?

Eerst smeren, dan recyclerenValorlub is een initiatief van het bedrijfsleven en erkend of aanvaard door de drie regionale overheden.

Laat gebruikte smeerolie het milieu niet naar de duivel helpen.

Laat uw gebruikte olie ophalen door een erkend operator.

Page 20: Entreprendre - Octobre 2011

18

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

bedrijfsprofiel

1. Het spoorverkeerEen kwart van de buitenlandse en 14% van de Belgische passagiers gaat met de trein naar de luchthaven. Bij Brussels Airport proberen ze deze cijfers te laten stijgen om het aantal wagens rond de luchthaven te ver-minderen. Daarvoor werken ze nauw samen met de NMBS. “We waren in 1955 de allereerste luchthaven in de wereld met een eigen spoorwegstati-on,” zegt communicatieverantwoor-delijke Jan Van der Cruysse van de luchthaven. “Vanuit dit standpunt is het al een lange periode dat we niet langer tussen de beste leerlingen figureren. Maar er is beterschap in zicht.”De luchthaven is eigenlijk slecht gele-gen aan het einde van een lijn. “Soms

beginnen we al om drie uur in de och-tend met in te checken. Dat betekent dat er al vroeger treinen zouden moe-ten zijn, maar dat is niet compatibel met het huidige treinaanbod. Geluk-kig zit er wel beweging in dit dossier. Binnenkort krijgt Brussels Airport een gloednieuw station en vooral ook een nieuwe verbinding. Passagiers uit Antwerpen zullen niet langer ver-plicht zijn om via Brussel te sporen en daar over te stappen. Uiteraard altijd met een vracht bagage… Meer dan een reiziger heeft daarom ooit besloten om niet langer met de trein naar de luchthaven te gaan.Infrabel heeft daarom grote werken laten uitvoeren: langs de E19 kwam er een nieuwe directe lijn naar de luchthaven van Brussel, ondertussen

beter gekend als de Diaboloverbin-ding. Behalve Brussel en Leuven is nu ook de volledige Antwerpse regio direct verbonden met de luchthaven. Vanaf 2012 komen er ook directe ver-bindingen met Amsterdam, Antwer-pen en Mechelen. “Dat is natuurlijk heel belangrijk voor de passagiers maar ook voor de vele mensen die op en rond de luchthaven werken,” be-nadrukt Jan Van der Cruysse. Op dit ogenblik moet er nog met de NMBS overlegd worden om de uurregelin-gen en de frequenties vast te leggen.

2. De parkingDe wagen blijft een van de gelief-koosde vervoersmiddelen om naar de luchthaven te komen. Dat is vooral zo voor de business-klanten die een

MOBILITEIT

Brussels Airport op het goede spoorZeggen dat mobiliteit van het grootste belang is, is ondertussen een torenhoog cliché geworden. Maar voor een luchthaven is en blijft dit een fundamenteel gegeven: elke dag passeren er duizenden passa-giers en tonnen goederen. Bovendien verschillen de spitsuren niet bijster veel met het stadscentrum. We moeten dus echt een goed mobiliteitsbeleid voeren om te vermijden dat flessenhalzen voor een verstikking van de economie zorgen.

Mobiliteit is uiterst belangrijk voor de luchthaven.

Page 21: Entreprendre - Octobre 2011

Een goede verzekeraar maakt deel uit van uw bedrijf.

Ethias NV, rue des Croisiers 24, 4000 Luik. RPR Luik BTW BE 0404.484.654

Zetel voor Vlaanderen: Prins-Bisschopssingel 73, 3500 Hasselt.

Ethias, een optimale bescherming en de beste servicevoor uw bedrijf.

Meer info

www.ethias.be

04 220 31 31

Page 22: Entreprendre - Octobre 2011

20

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

bedrijfsprofiel

groot deel van de passagiers uitma-ken. “Daarom hebben we voldoende parkeerplaatsen nodig,” zegt de com-municatieverantwoordelijke van de luchthaven. Op dit ogenblik telt de luchthaven 12.500 parkeerplaatsen. De verhouding tussen het aantal beschikbare plaatsen en het totaal aantal passagiers is hoger dan in de meeste andere luchthavens. Dat is zo omdat reizigers die omwille van professionele redenen vliegen vaak een parkeerplaats gebruiken. En onze luchthaven wordt gekenmerkt door een groot aandeel aan business-rei-zigers. Maar de parkings hebben ook aantrekkelijke tariefformules voor vakantiegangers. Op dit vlak voeren we een agressieve concurrentie ten opzichte van veel andere luchtha-vens. Daarom hebben we weekend-formules, weekforfaits, enz.”.

3. BussenHet is indrukwekkend, elke minuut komt er een bus toe aan de luchtha-ven. Zowel De Lijn als de MIVB en de TEC rijden naar de Brusselse luchtha-ven. Tel daar nog eens alle privé-on-dernemingen bij op die rechtstreeks uit Antwerpen of andere steden naar Zaventem rijden. En dan hadden we het nog niet eens over de touropera-tors. De verbindingen van De Lijn zijn zelfs gratis voor trajecten tussen de haltes die op de luchthaven zelf ge-legen zijn. Het is de luchthaven die deze kosten draagt. “Voor ons zijn dit heel belangrijke diensten en dan vooral voor het personeel.”

4. FretBrucargo is de fretpool van de lucht-haven. Dicht bij de Ring gelegen is de autosnelweg naar Amsterdam of

Parijs niet ver weg. Het enige pijn-punt is… weggeraken van Brucargo. De vrachtwagens moeten daarvoor via de Haachtsesteenweg passeren

en deze is bezaaid met kruispunten en verkeerslichten. Voor de vrachtwagenbestuurders veroorzaakt dit vertragingen en voor de andere weggebruikers is het rond-uit gevaarlijk. Maar in de volgende maanden zal daaraan verholpen worden. Brucargo gaat rechtstreeks met de luchthaven verbonden wor-den. De buurtbewoners en de vracht-wagenchauffeurs zullen opgelucht ademhalen!

H.L.

Infrabel heeft in de middenberm van de E19 een directe spoorverbinding naar de luchthaven van Brussel aangelegd: de beruchte Diaboloverbinding.

Licht aan het einde van de tunnel: de Connector Op dit ogenblik heeft Brussels Airport twee pieren:

Pier B telt 23 gates en dient voornamelijk voor langeafstandsvluchten. Pier A telt 31 gates voor vluchten binnen Europa en 6 gates voor vluch-ten van en naar Afrika. Maar deze pier is zich in het midden van de luchthaven gelegen en is enkel via een tunnel bereikbaar.

Deze ondergrondse tunnel geeft de reizigers de indruk dat ze een lange, moeilijke en sombere weg te gaan hebben. Daarom heeft Brussels Airport werken uitgevoerd om deze onpersoonlijke tunnel te vervangen door een gebouw dat de terminal met Pier A moet verbinden. Dit gebouw werd de ‘Connector’ gedoopt.

Dit gebouw moet ruim en licht aanvoelen. Het zal ook onderdak bieden aan de veiligheidscontroles voor beide pieren A en B. Dat komt de efficiën-tie en de capaciteit ten goede, iets waar de passagiers alleen maar wel bij kunnen varen.

Ook aan de pieren wordt er duchtig getimmerd: de Pier A wordt verlengd en krijgt extra gates. “We willen luchtvaartmaatschappijen uit dezelfde alliantie toelaten om hun vliegtuigen naast of dicht bij elkaar te parkeren. Op dit ogenblik lukt dat niet altijd. Een passagier op de vlucht Washing-ton-Brussel-Bujumbura komt nu toe op Pier B en moet deze helemaal doorkruisen om naar Pier A te gaan. Dat is niet aangenaam en ook niet bijster efficiënt. De Connector en de Pier A West vormen dus een goede oplossing voor de problemen die veroorzaakt worden door onze groei. We worden daarmee weer een van de aantrekkelijkste luchthavens in Europa.

Deze toegenomen efficiëntie gaat ook op voor de partnerluchtvaart-maatschappijen. Handling en catering gebeuren voor alle leden van een alliantie doorgaans door dezelfde onderneming. Ook voor hen is het een stuk eenvoudiger als alle vliegtuigen in elkaars buurt staan.

Deze werken zouden binnenkort al klaar moeten zijn: de Connector gaat open in 2014 en in 2015 volgt de Pier A West.

Page 23: Entreprendre - Octobre 2011

Zelfstandige of kmo, uw tijd is kostbaar en daar houden we rekening mee.Onze technici staan altijd tot uw beschikking. Een storing? Technische vragen ? U kunt hen 24 uur per dag en 7 dagen per week bellen op het unieke nummer 0800 22 500.

Ontdek al onze initiatieven om u nog beter te bedienen op www.belgacom.be/bizzservices

Kan iemand me helpen als ik tijdens mijn nachtdienst een probleem heb met mijn telefoon?

Belgacom en Proximus nemen u mee naar een betere service.

Zelfstandige of kmo,mocht u ons nodig hebben, bel gerust onze technische dienst op 0800 22 500. We zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.agen p

Page 24: Entreprendre - Octobre 2011

Leden trefpunt

Leden trefpuntU wil uw activiteiten kenbaar maken? Een strategische verandering, een verhuis van uw kantoren, groeiende financiële resultaten, ... bekendmaken? Doe dit dan in de pagina’s van Dynamiek en profiteer zo van de zichtbaarheid van ons blad dat door 21.000 bedrijfsleiders wordt gelezen. Stuur een mededeling van een vijftiental regels en een foto naar [email protected]: Reclameteksten worden niet gepubliceerd. De redactie behoudt zich het recht voor om te lange teksten in te korten.

22

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

Deloitte België benoemt 8 nieuwe partnersDeloitte België kondigt de benoeming aan van 8 nieuwe partners, twee vrouwen en zes mannen, in de afdelingen Ac-counting, Audit & Enterprise Risk Services, Consulting en Tax & Legal. Deze aanstelling toont aan hoeveel waarde Deloit-te België hecht aan het talent en de groeikansen van haar medewerkers. Met inbegrip van de 8 pas benoemde partners werken er vandaag 150 partners bij Deloitte België.Rik Vanpeteghem, CEO van Deloitte België, bevestigt de ambitie van Deloitte: dé aantrekkingspool zijn voor toptalent en haar getalenteerde professionals alle kansen geven. “Onze partners zijn de belangrijkste aandeelhouders van Deloitte, zij staan onder meer in voor de uitbreiding van onze activiteiten en het verkopen van onze diensten aan de klanten. Partner worden van onze onderneming vereist ervaring, leiderschap, een sterke werkethiek en een passie voor kwaliteit en klantenservice. Deze acht nieuwe partners beschikken over al deze kwaliteiten en genieten een uitstekende reputatie als specialisten in hun vakgebied. Ik kijk er erg naar uit om met elk van hen nauw samen te werken.”De 8 nieuwe partners werden benoemd in de volgende afdelingen:

Liesbet NevelsteenJeroen LemmensSteven Moors Ben Amez

Johan Van GriekenCorine MagninThomas CarlierDidier Bouckaert

Acco

untin

g Co

nsul

tanc

e Tax &

Legal Audit &

Enterprise Risk Services

Deloitte

T

Page 25: Entreprendre - Octobre 2011

Leden trefpunt

De markt van papieren vouchers zoals maaltijdcheques is sinds enkele jaren volop in beweging. Onder impuls van de overheid werd eind 2010 het koninklijk besluit gepubliceerd voor de uitgifte van elektronische maaltijdcheques. Aan het tijd- en waardeverlies (vervallen of verloren cheques) als ge-volg van de dagelijkse papieren rompslomp, distributie en transport die gepaard gaan met de uitgifte van papieren vou-chers komt binnenkort een einde. Vandaag heeft Monizze de 4 handtekeningen van de bekwaamde Ministers gekregen om erkend te worden, en dus zijn diensten - die al operationeel zijn bij grote klanten - volledig commercieel beschikbaar te stellen. Monizze is een dynamisch en 100% Belgisch bedrijf dat zich toespitst op de vereenvoudiging van het leven van haar klanten en gebruikers. Als uitgever van elektronische maaltijdcheques, richt Monizze zich verder voornamelijk op het digitaliseren van opportuniteiten op het vlak van cou-pons, tickets, cheques en alle papieren titels. De oprichters en medeaandeelhouders van Monizze zijn niet aan hun proef-stuk toe. Jean-Louis Van Houwe, gedelegeerd bestuurder heeft zijn strepen verdiend bij grote bedrijven waaronder Alcatel, CSC en IBM. Dit geldt tevens voor Stéphane Jacobs bij IBM en Mobile-for. De andere aandeelhouders zijn Grégoire de Streel en Jean Zurstrassen, de mede-oprichters van Skynet, Keytra-debank en Tunz. Op permanente basis is Monizze bezig met innovatie. Vandaag heeft Monizze bijvoorbeeld smart phone applicaties in ontwikkeling die gemakkelijk door de gebrui-ker kunnen gehanteerd worden om hun rekening te beheren.Kortom, Monizze maakt de maaltijdcheque en straks nog an-der waardepapier elektronisch.

Monizze

T +32 498 44 57 [email protected]

Monizze : de nieuwe uitgever van elektronische maaltijdcheques

Ernst & Young presenteert zijn genomineerden voor de 17de editie van de ‘Onderneming van het Jaar’-award, in samenwerking met De Tijd en BNP Paribas Fortis. De finalisten voor de editie 2011 zijn: Arseus (West-Vlaanderen), Soudal (Antwerpen), Waterleau (Vlaams-Brabant en BECI lid) en Willy Naessens Group (Oost-Vlaanderen).Om succesvolle Belgische bedrijven te belonen voor hun uitstekende prestaties lanceerde Ernst & Young in 1995 de ‘Onderneming van het Jaar’-award. “‘Onderne-ming van het Jaar’ is een unieke bekroning die al even unieke bedrijven in de spotlight zet. Deze bedrijven verdienen dat niet alleen omdat hun cijfers bewijzen dat hun ondernemerschap vruchten afwerpt. Zij geven ook blijk van een gedurfde visie, deugdelijk bestuur, internationalisatie en geëngageerd teamwork. Zij zijn het mooiste bewijs dat ondernemen in België met durf en verbeelding, ook in de huidige economische oms-tandigheden, nog steeds loont en inspireert,” zegt Rudi Braes, Managing Partner Ernst & Young België.

Waterleau – Vlaams-Brabant (Herent)Waterleau heeft een omzet van 63 miljoen € en telt 182 medewerkers. Het is een innoverend milieutechnolo-giebedrijf dat zowel aan overheden als aan de industrie een uitgebreid gamma van duurzame en geïntegreerde oplossingen biedt op het vlak van waterbehandeling, luchtzuivering, slib- en afvalverwerking en op het vlak van het aanboren van hernieuwbare energiebronnen. Aangepast aan de vraag van de klanten levert WA-TERLEAU haar gepatenteerde technologie oplossin-gen alsook het volledige design, de engineering en de constructie, al dan niet inclusief exploitatie en onde-rhoud van de infrastructuur. Niet alleen in België, maar ook wereldwijd neemt Waterleau een unieke positie in de markt van duurzame milieutechnologieën.De jury, onder het voorzitterschap van Baron Paul Buysse, heeft de winnaar bekend gemaakt op dinsdag 11 oktober. Bij het ter perse gaan van Dynamiek was de winnaar nog niet bekend.

Waterleau Group

Radioweg 183020 Herent

T +32 16 65 06 57www.waterleau.com

Waterleau genomineerd voor “Onderneming van het jaar 2011”

23

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

Page 26: Entreprendre - Octobre 2011

24

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

Leden trefpunt

24

Gepalettiseerd transport voor de Brusselse bouwwervenDe vennootschap MPro, concessiehouder van de Haven van Brussel aan het Vergotedok, is begonnen met het aanvoe-ren van bouwmateriaal op paletten langs de waterweg: de uiteindelijke bestemming is de vlakbij, aan de Akenkaai ge-legen, Up-Site bouwwerf. Voor deze levering werden 1.000 ton betonblokken, afkomstig van de firma Coeck te Niel bij Willebroek, naar MPro verscheept. Door deze eerste leve-ring kon men 65 vrachtwagentrajecten tussen Willebroek en Brussel vermijden. De betonblokken worden bij MPro opgeslagen en in functie van de noden, naar de bouwwerf, 400 meter verderop, gebracht. Voor de gehele bouwwerf voorziet men zowat 10.000 ton bouwmateriaal dat langs de waterweg aangevoerd zal worden.Om de kostprijs van dit transporttype, dat vandaag nog

duurder is dan het transport over de baan, te verzachten, heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beslist een subsi-die van 1,32 € verstrekken per ton gepalettiseerd transport over de waterweg. De bedoeling is dankzij een algemene inburgering van deze transportmodus, een zelfbedruipend economisch model tot stand te brengen.

Port de BruxellesRedersplein 61000 Brussel

T +32 2 420 67 [email protected]

www.havenvanbrussel.be

Wim Vanhove wordt Director Managed Document Services van Ricoh Belgium

Ricoh Belgium, gespecialiseerd in kantooroplossingen, documentbeheer, print-productie en IT services, heeft Wim Vanhove (38 jaar) als Director Managed Docu-ment Services (MDS) benoemd. Binnen deze nieuwe divisie zullen alle diensten verzameld worden met betrekking tot zowel het in kaart brengen van de docu-mentinfrastructuur (digitaal en papier), als de optimalisering en het beheer (in-tern of extern) ervan. Wim Vanhove, die al 12 jaar actief is bij Ricoh, leidt vanaf nu een divisie van 86 medewerkers. “Twee jaar geleden stond ik al voor een grote uitdaging toen ik tot ICT Director benoemd werd”, aldus Wim Vanhove. “Nu ver-trouwt Ricoh me de leiding toe van een volledig nieuwe divisie met 86 medewer-kers: 26 Software en IT specialisten, 19 consultants, project managers, specialis-ten in Office Productivity en TCO, en 41 Outsourcing specialisten. Tegen eind 2013 wil ik het jaarlijks zakencijfer van mijn divisie doen groeien tot 25%. Dankzij een efficiënt en gemotiveerd team dat hoogtechnologische diensten aanbiedt, ben ik ervan overtuigd dat we in ons opzet zullen slagen. Ik houd van uitdagingen en ben er absoluut niet bang voor!”

Ricoh BelgiumMedialaan 28A1800 Vilvoorde

T +32 2 558 26 00www.ricoh.beWim Vanhove, Director Managed Document

Services (MDS) van Ricoh Belgium.

Page 27: Entreprendre - Octobre 2011

Openbare aanbestedingen kleuren groen in BrusselVanaf 2011 wordt de helft van deze markt (tussen 20 en 30 miljard euro) duurzaam

Samen met Leefmilieu Brussel en de Brusselse minister Evelyne Huytebroeck lanceert BECI een innoverende seminariecyclus om de toegang tot openbare aanbestedingen te vereenvoudigen. Daarvoor worden de ondernemingen geholpen om in hun offertes rekening te houden met duurzaamheid. Ze krijgen ook te horen wat de vooruitzichten zijn voor de leefmilieusector en wat er allemaal op de agenda staat.

Programma

26 oktober 2011Milieuclausules voor openbare aanbestedingen in België en Brussel

Vanaf dit jaar gaat 50% van de openbare aanbestedingen milieuclausules bevatten!

26 november 2011Openbare parken en groene ruimtes in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

De gemeenten en het Gewest passen zich aan de werkelijkheid van het Brusselse economische weefsel aan

28 februari 2012Om je terreinen te reinigen zijn er 15 miljoen euro meteen beschikbaar

Brussels Greenfield biedt tot 2013 een antwoord op je noden

MaartMorgen telt Brussel 1.300.000 inwoners: kan iedereen duurzaam wonen?

Openbare doelstellingen en privéondernemingen

MeiGedurende 20 jaar wordt er 1,5 miljard euro uitgetrokken om 500 km riolen te vernieuwen

Zoveel aanbestedingen voor jouw onderneming?

Voor elke activiteit zal je uitgenodigd worden en te horen krijgen waar het seminarie doorgaat.

Voor meer inlichtingen kan je het departement events van BECI contacteren:[email protected] of op 02 643 78 05.

www.beci.be

Page 28: Entreprendre - Octobre 2011

26

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

Leden trefpunt

Freddy Arnauts is sinds kort verantwoordelijk voor busi-ness development bij PICS Belgium. Freddy kan terugblik-ken op een rijke ervaring in sales-, marketing- en project management, hoofdzakelijk in de medische en farmaceu-tische industrie. Als interim manager kon hij zich ge-durende enkele jaren verdiepen in het zoeken naar oploss-ingen voor de Supply Chain.PICS is de « Hub of Knowledge for Supply Chain Manage-ment ». Met andere woorden, de ontmoetingsplaats waar

alle kennis over de diverse facetten van het beheren van de Supply Chain wordt uitgewisseld tussen professionelen. Haar belangrijkste doelstelling is managers, actief in plan-ning, aankoop, productie, voorraadbeheer en distributie, de mogelijkheid te bieden om hun logistieke kennis en vaar-digheden te verbeteren. Deze kennis wordt overgedragen via cursussen, opleidin-gen op maat, praktische modules, seminaries, master class-es, bedrijfsbezoeken en netwerking.

PICS BelgiumRoyaerstraat 2

2610 WilrijkT +32 3 844 32 18

[email protected]

Freddy Arnauts, verantwoordelijk voor business development bij PICS Belgium.

Dexia hernieuwt samenwerking met MasterCard

Dexia en MasterCard kondigden aan dat ze hun samenwer-kingsovereenkomst hernieuwen. Hierdoor kunnen klanten van Dexia Bank volop genieten van de Maestro-functionali-teiten op hun bankkaart. Dankzij deze functionaliteiten kunnen Maestro-kaarthou-ders, zowel op vakantie als tijdens het ganse jaar, overal in Europa en de rest de rest van de wereld, in alle veiligheid aankopen doen of geld afhalen. Op dit moment kunnen consumenten betalingen uitvoeren met Maestro bij meer dan 13 miljoen handelaars wereldwijd. Op het internet groeit het aantal e-shops die Maestro als betaalmoge-lijkheid aanbieden. Hierdoor kunnen klanten van Dexia Bank op steeds meer Belgische websites (Connections, Ki-nepolis, Ici Paris XL, Thomas Cook, Decathlon, etc.) en bui-tenlandse websites (coolblue.nl en bol.com) terecht voor hun aankopen. Door het verplichte SecureCode™ authen-ticatieprotocol gebeuren online betalingen met Maestro in alle veiligheid. Christophe Burm, Marketing Director bij Dexia Bank zei hierover: “De veiligheid, de flexibiliteit, de brede aanvaarding, maar ook het innovatieve karakter van Maestro, heeft Dexia doen besluiten om de samenwerking met MasterCard Europe te hernieuwen.”

DexiaPachécolaan 44

1000 BrusselT +32 2 222 11 11www.dexia.be

26

Page 29: Entreprendre - Octobre 2011

Leden trefpunt

Ernst & Young België benoemt dit jaar maar liefst 9 nieuwe vennoten. Ernst & Young telt met deze benoe-mingsgolf 70 vennoten binnen de Belgische organisatie en zet hiermee volop in op de verdere verjonging aan de top. Deze nieuwe vennoten hebben een lange staat van dienst binnen de onderneming en groeien zo door binnen Ernst & Young België. “Ernst & Young wil volop inzetten op de toekomst en wie kent de markt en het vak beter dan de eigen talen-ten met de juiste staat van dienst. Ernst & Young wil meer zijn dan een wipplank voor jongeren, het wil een plaats zijn waar talent zich kan ontwikkelen zowel nationaal als internationaal. In een erg competitieve en veranderende omgeving willen we verdere duurzame kwalitatieve groei realiseren. Dat kan alleen als we voldoende vennoten en medewerkers hebben die zich engageren om onze cliën-ten nog beter te bedienen. Het blijft onze ambitie om de

grootste adviesverlener op de Belgische bedrijfsmarkt te worden. Dit jaar plannen we een 300 tal aanwervingen, waarbij we nu specifiek op zoek zijn naar een 150tal pas-afgestudeerden met een juridische, financiële, fiscale of economische achtergrond.”, aldus Managing Partner Rudi Braes. De negen nieuwe vennoten zijn Marie-Laure Moreau, Ni-cole Verheyen, Ömer Turna, Han Wevers, Tristan Dhondt, Philippe Verhoeven, Peter Moreau, Robin Collard en Kris Volkaerts.

Ernst & YoungDe Keetlaan 2

1831 DiegemT +32 2 774 91 11

www.ey.com/be

Benoemingsgolf bij :

NautaDutilh heeft Pascal Faes benoemd tot partner. De komst van Faes betekent voor NautaDutilh een verdere versterking van de fiscale- en corporate praktijk. Faes (1960) is sinds 1991 advocaat en was voorheen partner bij Van Bael & Bellis. Faes heeft een uitgebreide kennis van het fiscaal recht verbonden aan een rijke ervaring op het gebied van transactioneel werk. Hij heeft bijzondere ex-pertise in het opzetten van fiscale (acquisitie)structuren en internationale fiscale planning. “Wij zijn bijzonder ve-rheugd met de komst van Pascal Faes. Zijn ervaring als fis-calist en het feit dat hij veelvuldig actief geweest is op het gebied van fusies en overnames maken van hem een grote aanwinst voor NautaDutilh”, aldus Philippe Francois, ma-naging partner NautaDutilh Brussel.

NautaDutilhTerhulpsesteenweg 120

1000 BrusselT +32 2 566 80 00

[email protected]

NautaDutilh heeft Pascal Faes benoemd tot partner.

NautaDutilh

27

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

Page 30: Entreprendre - Octobre 2011

28

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

Leden trefpunt

Als grootste ICT-dienstverlener van de Benelux en be-langrijke speler op de wereldmarkt heeft Getronics het Belgische sales team versterkt met een nieuwe, ervaren Sales Manager: Thierry Joachim is sinds april 2011 aan de slag als Sales Manager Government & Industry Getronics Belux. In zijn nieuwe functie zal hij zich wijden aan de versterking van de sales activiteiten naar bedrijven die actief zijn in de industriële en de openbare sector. Met de aanwerving van Thierry Joachim onderstreept Getronics Belux haar prioriteiten op het gebied van de Europese instellingen, de overheidsinstellingen, het bedrijfsleven en de financiële markten maar ook haar engagement om de klanten de best mogelijke service te bieden. Met een

wereldwijde omzet van 1,97 miljard euro (2010) en meer dan 12.000 werknemers is Getronics een toonaangevende speler op de markt en de belangrijkste ICT-dienstverlener in de Benelux. Getronics is gespecialiseerd in dienstverle-ning rond de werkomgeving, connectivity, ICT en consul-tancy.

De Kleetlaan 12B - 1831 Diegem, T +32 2 229 91 11

www.getronics.be

Thierry Joachim is nieuwe Sales Manager Government & Industry bij Getronics Belux

officieel leverancier van elektronische maaltijdcheques

Sodexo, sinds 1965 de referentie onder de uitgevers van maaltijdcheques, is bijzonder fier op de officiële erken-ning als uitgever van elektronische maaltijdcheques. De onderneming heeft, in samenwerking met Atos World-line (ex-Banksys met het netwerk Bancontact/Mister Cash), gekozen voor een eenvoudig en betrouwbaar sys-teem. De Sodexo Card® wordt op dit moment, net zoals een klassieke bankkaart, met succes gebruikt door een 2.000-tal werknemers die er hun dagelijkse uitgaven voor voeding mee betalen, en dat ongeacht of het in een restaurant is, een buurtwinkel of een supermarkt. «Deze

erkenning is de kroon op heel wat werkuren. Onze teams hebben de laatste twee jaar alles op alles gezet om de technologische oplossing op poten te zetten, die beant-woordt aan alle vereisten van het Koninklijk Besluit en van alle betrokken partijen, van de werknemer tot de kleine kruidenier op de hoek» vertelt Philippe Symons, CEO van Sodexo Motivation Solutions.Sodexo heeft gekozen voor een systeem dat volgende mo-gelijkheden biedt:

Vrije keuze tussen papieren en elektronische maaltijd-cheques; Een zo breed mogelijk aanvaardingsnetwerk, van de grootste supermarkt tot de kleine buurtwinkel; Een optimaal verzekerde veiligheid voor de gebruikers, dankzij het gebruik van een geheime code (PIN-code) en de dienstverlening van Card Stop®, Beperkte administratie voor ondernemingen en hande-laars.

SodexoCharles Lemairestraat 1

1160 BrusselT +32 2 679 12 11

www.sodexo.be

Sodexo is fier op de officiële erkenning als uitgever van elektronische maaltijdcheques.

Page 31: Entreprendre - Octobre 2011

Leden trefpunt

Accor, uitbater van hotels, franchisegever en beheerder van activa in het hotelwezen, lanceert zijn nieuwe strate-gie. Met de budgetmerken ibis, ibis styles en ibis budget wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de geschiede-nis van het bedrijf.Het steeds evoluerende consumentengedrag en de vers-chillende levensstijlen vormden het uitgangspunt voor het vernieuwen van het budgetsegment van Accor. De ve-rwachtingen van de consument zijn compleet veranderd. De verticale segmentatie van budgetmerken en het top-segment is achterhaald, elk merk moet tegenwoordig aan zijn klant een modern, hedendaags designaanbod kunnen doen.Om die reden heeft Accor gemeend de producten en dienstverlening van de budgethotels van Accor te moe-ten heruitvinden om de grenzen van dat marktsegment te kunnen overschrijden en te kunnen inspelen op het veranderde consumentengedrag. IBIS krijgt de status van overkoepelend merk met drie merken:

“Met het grootse project dat we vandaag lanceren zetten we Accor neer als wereldwijd model voor het hotel van de toekomst. Onze ambitie wordt duidelijk door de nieuwe baseline ‘Open New Frontiers in Hospitality’. Wij willen onze klanten een unieke hotelervaring bieden en wij zijn ervan overtuigd dit te kunnen bereiken door een moderne en innovatieve dienstverlening en door onze merken te herpositioneren”, aldus Denis Hennequin, CEO van Accor.

Accor Nieuwe dynamiek voor budgetmerken

all seasons wordt “ibis styles” ibis blijft ibis Etap Hotel wordt “ibis budget”

Accor HospitalityAvenue Hermann Debroux 54

1160 BruxellesT +32 2 481 69 65

www.accorhotels.com

Sam van de Kerckhof versterkt

Na 15 jaar aan het hoofd van Meeting Time en meer dan 20 jaar in de event & meeting business actief te zijn, heeft Sam van de Kerckhof beslist zijn trouwe vriend en collega Nicolas Le Brun te vervoegen aan het hoofd van Destrée Organisation. Destrée Organisation, opgericht door Jean Destrée in 1958, was een van de eerste congresorganisatoren in Europa. « Vandaag zijn we een bedrijf gerund door drie partners en bekend in de wereld van congressen en evenemen-ten. Omringd door een team van tien mensen willen we de Meeting Indus-try innoveren. Door onze competenties

te bundelen, bieden we onze klanten een brede expertise in consultancy, international project management, strategisch communicatieadvies en screenwriting van events. “We zijn trots en verheugd dat Destrée Orga-nisation het “eco-dynamisch bedri-jfslabel” van de BIM heeft gekregen.”

Destree Organisation Meetings & Events Partners

Lange Haagstraat 35-391000 Brussel

T +32 2 512 44 42www.destree.be

29

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

Page 32: Entreprendre - Octobre 2011

30

Toolbox

Wettelijke bepalingConform art. 219 WIB 92 wordt een afzonderlijke aanslag gevestigd op kosten als bedoeld in artikel 57 (=commis-sies, erelonen, makelaarslonen, bezoldigingen, pensioe-nen, etc) en op voordelen van alle aard als bedoeld in de artikelen 31, tweede lid, 2°, en 32, tweede lid, 2°, die niet worden verantwoord door individuele fiches en een sa-menvattende opgave alsmede op de verdoken meerwin-sten die niet onder de bestanddelen van het vermogen van de vennootschap worden teruggevonden en op de in artikel 53, 24°, bedoelde financiële voordelen of voordelen van alle aard. De aanslag is gelijk aan 309 pct. van die kos-ten, voordelen van alle aard en verdoken meerwinsten.

Wat voorafging…In de praktijk kwam het vaak voor dat een belastingcon-troleur bij een onderzoek vaststelde dat de voordelen alle aard die de bedrijfsleider geniet niet vermeld werden op een individuele fiche en samenvattende opgave en ze ook niet werden aangerekend aan de bedrijfsleider. In deze gevallen diende normaliter de aanslag geheime commis-sielonen toegepast te worden. Het kwam echter frequent voor dat de belastingcontroleur enige soepelheid aan de dag legde waarbij hij na vaststelling toeliet om een be-drag gelijk aan het voordeel alle aard als een verworpen uitgave (liberaliteit) aan de winst van de vennootschap toe te voegen of het bedrag via rekening-courant van de bedrijfsleider aanrekende.Een 10-tal jaar geleden schroefde de toenmalige Minis-ter van Financiën de bewegingsruimte van de belas-tingcontroleur al heel wat terug door op te leggen dat de techniek van ‘a posteriori’ rechtzettingen enkel nog mag gebruikt worden om de waarde van de te goeder trouw aangegeven voordelen alle aard te corrigeren. Enkele ja-ren voordien had de bevoegde minister de praktijk van

toevoeging als verworpen uitgave reeds een halt toege-roepen door te bepalen dat het voordeel alle aard fiscaal als een belastbaar inkomen dient aangegeven te worden bij de genieter. Ondanks voormelde instructies diende te worden vastge-steld dat de controleambtenaren soms nog bereid waren om het oude systeem toe te passen. Met een interne in-structie van 27 juli 2011 wil de administratie hieraan defi-nitief een einde maken.De nieuwe instructie neemt niet weg dat nog steeds kan geopteerd worden voor de alternatieve oplossing die erin bestaat ervoor te zorgen dat er geen voordeel meer is. Als de bedrijfsleider het bedrag van het voordeel alle aard moet betalen aan zijn vennootschap dan is er uiteraard geen sprake meer van een bevoordeling en hoeft bijge-volg niets meer op fiche te worden geplaatst en niets meer belast te worden. Deze oplossing kan worden uitgevoerd door het voordeel effectief te factureren. Deze facturatie dient te gebeuren voor afsluiting van het boekjaar.

De nieuwe instructieDe nieuwe instructie bepaalt dat voordelen van alle aard nooit a posteriori kunnen worden rechtgezet. Ten einde aan dit verbod een strikte toepassing te geven kondigt de Administratie bovendien interne controles aan. Let wel op, een a priori toerekening op R/C is nog steeds moge-lijk. Bovendien bepaalt de circulaire (AOIF nr. 71/2010) van 01/12/2010 dat er enige administratieve soepelheid wordt aanvaard. Een korte vertraging voor het indienen van de fiches wordt aanvaard en geeft geen aanleiding tot de toepassing van de afzonderlijke aanslag, voor zover deze vertraging:

niet systematisch of vrijwillig gebeurt; niet gebeurt om belasting te willen vermijden/ontwij-ken; de administratie niet verhindert om de inkomsten tijdig aan belasting te onderwerpen; of deze taxatie niet ingewikkelder maakt zonder dat bijzondere omstandigheden dit op feitelijk vlak recht-vaardigen.

In alle andere gevallen zal vanaf heden een strikte toe-passing van art 219 WIB 92 gehanteerd worden.

Caroline Claeren – Tax Department

FISCALITEIT

De toepassing van Art. 219 WIB 92 (aanslag geheime commissielonen) kende lange tijd een aantal achterpoortjes. Middels een interne instructie worden deze ontsnappingswegen nu afgesloten. Bovendien kondigt de Administratie interne controles aan op een strikte toepassing van dit wetartikel. Hoogtijd om duidelijk te maken wat kan en wat niet!

En nu…De effectieve toepassing van het tarief van 309% is bi-jzonder zwaar. Het is dan ook aan te raden om vanaf heden geen enkel voordeel ongetaxeerd voorbij te la-ten gaan. Wijs uw klant alvast op het grote risico!

Guy Van De Velde - Partner Deloitte Accountancy. [email protected]

30

Aanslag geheime commissielonen: er is geen ontkomen meer aan!

Page 33: Entreprendre - Octobre 2011

31

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

Geld besparen door vrijstelling van invoerrechten aan te vragenVia deze weg informeren wij u over de mogelijkheid om kosten te besparen bij invoer van grondstoffen en halffabrikaten van buiten de EU.

TARIEFSCHORSINGEN:

Waar gaat het om?Wanneer bepaalde grondstoffen of halffabrikaten (en even-tueel substituten hiervan) niet of onvoldoende verkrijgbaar zijn binnen de EU en deze ingevoerd moeten worden en een verdere bewerking ondergaan, komen ze in aanmerking voor een vrijstelling van de invoerrechten. Het geheel aan aanvragen wordt in Brussel besproken door de Europese Commissie en de EU-lidstaten in 2 rondes per jaar (1 januari en 1 juli). Wanneer er geen bezwaren zijn vanuit het bedrijfs-leven of de Europese Commissie tegen de aangevraagde vrijstellingen, worden deze aanvaard en kan het desbetref-fende product voor een periode van vijf jaar rechtenvrij wor-den ingevoerd.

Wat betekent dit voor u?Nieuwe aanvragen kunnen het hele jaar worden ingediend bij de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, bij voorkeur vóór 1 februari en 1 augustus. U kunt een aanvraag indienen wanneer het product aan de volgende drie voor-waarden voldoet: Het product wordt van buiten de EU geïmporteerd om-dat het binnen de EU niet of onvoldoende verkrijgbaar is. Er mag ook geen sprake zijn van een Europese productie van een soortgelijk product, dat het product waarvoor de schorsing wordt aangevraagd zou kunnen vervangen. Het product moet binnen de EU een verdere (industriële) bewerking ondergaan.Door een vrijstelling van de invoerrechten moet u mini-

maal € 20.000 op jaarbasis kunnen besparen.

Bepaalde grondstoffen en halffabrikaten komen in aanmerking voor een vrijstelling van de invoerrechten.

Voor meer informatie en het aanvraagformulier kunt u terecht op de website:http://www.economie.fgov.be/nl/ondernemingen/politique_commerciale/suspensions_tarifaires Voor vragen kunt u contact opnemen met de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie: Jozef De Proft, [email protected], T +32 2 277 72 62Valère Vangeel, [email protected], T +32 2 277 69 85

Meer informatie

Page 34: Entreprendre - Octobre 2011

32

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

Bedrijfsprofiel

Normen voor milieu- en energiemanagementDe twee nieuwe ISO-normen zijn het logische gevolg van het ecologische beleid dat Mireille voert. De ISO 14001-norm is vrij beperkt in de industrie waarin het dienstenbedrijf actief is, de EN 16001-norm is ronduit een Benelux-primeur. Een bewijs ook dat Mireille al langer dan vandaag werkt aan een actief en preventief milieu- en energiebeleid.

Financieel directeur Koen Vandevenne: “De afgelopen vijf jaar maakten we 4 miljoen euro vrij voor ecologische verbeteringen. Dat gaat van een spectaculaire vermindering van waterverbruik door de optimalisering van interne waterstromen tot nieuwe installaties om het uiteindelijke afvalwater te zuiveren en te hergebruiken. We willen onze impact op het milieu zo klein mogelijk houden en engageren ons daarom tot continu verbeteren, ruim verder dan de wet oplegt. In die zin zijn de twee nieuwe normen een mooie erkenning van onze inspanningen.”

Nieuw onderzoek naar inzetten regenwaterDe ecologische kring van Mireille lijkt nu rond: minder water verbruiken en het gezuiverde afvalwater hergebruiken. Maar de plannen blijven ambitieus. Zo onderzoekt het bedrijf hoe het regenwater veilig kan inzetten zonder kwaliteitsverlies.

Productiedirecteur Marc Neyens: “Dankzij een speciale nabehandeling kunnen we vandaag de helft van alle afvalwater opnieuw inzetten als proceswater. Dit aandeel

willen we optrekken door het bijkomend inzetten van regenwater. Verder onderzoek loopt naar aanvullende toepassingen voor het resterende deel gezuiverd afvalwater, om zo te kunnen komen tot nullozing.”

Consequent doorgevoerd milieubeleidDat groene investeringen ook lonen, bewijst Mireille andermaal met indrukwekkende cijfers. Naast de helft minder water voor eenzelfde productiehoeveelheid, bespaart Mireille ook 37% op aardgas en 20% op elektriciteit, vergeleken met referentiejaar 2004. Zo wordt de elektriciteit voor de waterzuiveringsinstallatie geleverd door zonnepanelen. Ook de hoeveelheid diesel werd met ruim een vijfde teruggeschroefd, dankzij een reorganisatie van de routes.

Alle brongerichte en procesmatige ingrepen – belangrijker dan de klassieke ‘end-of-pipe’ oplossingen voor het behandelen van afvalwaters – vertalen zich naar 93% minder vuilvracht in het afvalwater en 27% minder CO2-uitstoot voor de totale dienstverlening.

Ook niet onbelangrijk: bewust omgaan met energie is vandaag een basishouding voor Mireille-medewerkers. Zonder specifieke materiële investeringen leidde de collectieve aandacht voor o.a. het tijdig uitschakelen van machines en verlichting tot besparingen van meer dan 4%.

Textielverzorger Mireille ziet haar doorgedre-ven ecologische inspanningen vandaag beloond met twee groene normen: ISO 14001 voor mi-lieumanagement en EN 16001 voor energiema-nagement. Het dienstenbedrijf in Heusden is meteen ook het eerste in de Benelux om deze EN 16001-norm te behalen. En de plannen blijven ambitieus. Om tot een nullozing van afvalwater te komen, onderzoekt Mireille momenteel de in-zetbaarheid van regenwater. De afgelopen vijf jaar investeerde de onderneming al 4 miljoen euro in groene productieprocessen..

Mireille haalt als eerste energienorm in de Benelux

32

Mireille behandelt en onderhoudt elke week meer dan 45.000 werkoutfits.

ECOLOGIE

Page 35: Entreprendre - Octobre 2011

BIZZBOX IS ER OOK AANWEZIG!

Een Bizzbox folderrek in uw onderneming?

Communiceren via het Bizzbox netwerk?02.345.74.55 - [email protected]

INFORMEREN.

COMMUNICEREN.De ondernemingen

hebben eindelijk hun eigen netwerk.

bizzbox news Actualiteit over de Brusselse economie

Dankzij 200 verdeelpunten verspreid in 390 Brusselse ondernemingen, de Bizzbox folderrekken verspreiden de economische en institutionele informatie van de Brusselse spelers. Opgericht in samenwerking met Beci, dit netwerk beoogt een dubbele gezamenlijke doelstelling: de betrekkingen verstevigen tussen de instellingen in de hoofdstad en de Brusselse economische activiteit promoten. De rubriek Bizzbox News is bedoeld om dit doel nog verder te versterken.

Vincent Gilleman, voor Bizzbox

Een Bizzbox folderrek in uw onderneming? Communiceren via het Bizzbox netwerk?

www.bizzbox.be’

De ondernemingen hebben eindelijk hun eigen netwerk

BIZZBOX

Neem deel aan een economische zending met prins FilipIn het eerste semester van 2012 brengt Brussel Invest & Export de Brusselse ondernemingen naar Vietnam (van 10 tot 16 maart) en Japan (van 2 tot 8 juni). Prins Filip zal deze zendingen leiden. Info/inschrijvingen : Isabelle Laverge, 02 800 40 85, [email protected]

www.brusselsinvestexport.be

NUTTIGE TIPS: Brussel invest & export – Economischezendingen in het eerste semester 2012

Bizzbox : 6.500.000 overnachtingen in 2012, ambitieus of realistisch?Patrick Bontinck, VISITBRUSSEL : Realistisch ambitieus! We zijn 8% vooruitgegaan van 2009 tot 2010 en we staan op het punt de kaap van 6 miljoen te overschrijden in 2011.

Bizzbox : Hoe zal u dat bereiken?P.B., VISITBRUSSELS : We proberen deze ambitie niet helemaal alleen waar te maken… We werken nauw samen met onze partners. De Brusselse regering heeft deze aanpak gelanceerd in 2008 door het BIP op te richten en er de vzw’s belast met cul-tuur, toerisme en het imago van ons gewest in te groeperen. In 2010 hebben de teams van de Stichting voor de Kunsten zich aangesloten bij ons; Bruxellimage en BruxellesTournage heb-ben zich gegroepeerd binnen hetzelfde bureau. In 2011 heeft het Kunstennetwerk (RAB/BKO) ons gevraagd een uniek platform te ontwikkelen voor cultuurpromotie, en zo ontstond BAPEO, de vereniging voor organisatoren van evenementen in openba-re ruimtes. VISITBRUSSELS werd tot slot gekozen door de Brus-selse regering om haar city marketingbeleid te ondersteunen. 2012 zal dus het jaar zijn waarin het imago van Brussel zo co-herent mogelijk wordt overgebracht in het buitenland.Daarom werken we ook dagelijks samen met de Brusselse instellingen - BIP, BLBE, Brussels Invest & Export, het huis voor Mode en De-sign, Atrium, Innoviris, ABE, CES RBC, buitenlandse relaties…Door onze commerciële krachten te bundelen voorbij de eigen belangen van elk, zullen wij, openbare en privésector, het aan-tal bezoekers aan Brussel kunnen verhogen en allemaal baat hebben bij deze groei.

Bizzbox : Citymarketing ? Vertel ons wat meer.

P.B., VISITBRUSSELS : In een toeristische wereld met verhoogde concurrentie en beperkte promotiemiddelen, is het fundamen-teel om onze acties te richten op doelgroepen om de beste return on investment (ROI) te garanderen. De klant staat dus centraal in onze strategie, gebaseerd rond macrodoelgroepen: profes-sionele klanten (Business to Business); privéklanten (Business to Consumer); het grote publiek (Business to Mass Audience). Onze producten worden ontwikkeld afhankelijk van de wensen en consumptiegewoonten van deze klanten. Hetzelfde geldt voor onze website, die werd herzien rond de pijler You are/You want. We zullen aanwezig blijven op de belangrijkste beurzen en we baseren ons op wat zorgt voor onze kracht en onze er-kenning: onze musea, onze talrijke culturele en massa-evene-menten, en in 2012, onze gastronomie alsook onze capaciteit op het vlak van onthaal en de organisatie van congressen. Ik ben ervan overtuigd dat Brussel in de toekomst nog meer “een stad om te bezoeken” wordt.

Voor info of om het actieplan 2012 te ontvangen: www.visitbrussels.be

FOCUS : 2012 voor VISITBRUSSELS: “We houden van uitdagingen!”VISITBRUSSELS heeft een ambitieus actieplan voorgesteld voor 2012, met als basis de synergie tussen de verschillende spelers van het Brusselse toerisme. Een gesprek met Patrick Bontinck, directeur.

33

N°9

- SE

PTEM

BRE

2011

- EN

TREP

RENDRE

Patrick Bontinck, VISITBRUSSELS

VISITBRUSSELS, een team met ambitie!

Page 36: Entreprendre - Octobre 2011

CommercialVehicles

Bij de bouw van de nieuwe Crafter kregen onze ingenieurs een op het eerste zicht onmogelijke opdracht:

het nog beter doen op elk vlak. En u kunt vandaag genieten van de harde resultaten: zuinigere en krachtigere

motoren, een sterk verbeterd laadvermogen en een nog comfortabeler interieur… Wij zijn daarbij zo zeker van

zijn sterke punten dat we u een derde jaar garantie cadeau geven (of tot maximaal 250.000 km*). En als dat nog

niet genoeg is, bieden we u het pack Sound & Cool met airco, radio en elektrisch regelbare buitenspiegels aan,

en dat voor slechts 499 € excl. BTW! Twijfel dus niet en kom de nieuwe Crafter uittesten bij uw Volkswagen

Bedrijfsvoertuigen-verdeler.

www.volkswagen.be

* Afhankelijk van wat eerst bereikt wordt. Prijs op 01/08/2011. Milieu-informatie (KB 19/03/2004) : www.volkswagen.be

Nieuwe TDI-motoren als sterk punt.

BlueMotion Technologies. Een nieuwe, zuinigere motor: 7,2 l / 100 KM.

De nieuwe Crafter. Kan alles aan.

Page 37: Entreprendre - Octobre 2011

3535

Weg van de weg? 35 Zondag rustdag, ook voor vrachtwagens? 42 Bepark: Parksharing als oplossing voor het parkeerprobleem 44 Work Tomorrow Move Today: de mobiliteit gereanimeerd 46

Transport & Mobiliteit

Weg van de weg?

Het spoorwegnet bestaat uit losse delen, sommige streken worden over het hoofd gezien, het trans-port is niet geharmoniseerd, de technologie heeft

niet altijd hetzelfde niveau… We zijn er wel op vooruitge-gaan – zelfs China erkent de kwaliteit van onze luchtvaart-markt – maar we moeten onze transportsector harmoni-seren. De bestaande barrières tussen de landen moeten verdwijnen en we moeten een milieubeleid beginnen voeren. Het is tijd voor een drastische omschakeling,” zegt Marianne Barnabo, Senior Consultant bij ESL&Network. Europa wil tegen 2050 onze afhankelijkheid van inge-voerde brandstoffen verminderen. Dat betekent ook dat er minder olie ingevoerd zal worden en dat de CO2-uitstoot van de transportsector met 60% moet dalen.Daarvoor moet vooral het transport tussen de steden aangepakt wor-den. Het wegverkeer heeft afgedaan. Minstens de helft van het interstedelijke wegtransport moet door trein of boot overgenomen worden. Lange afstanden zullen nog voorna-melijk met het vliegtuig gebeuren, maar wel op voorwaarde dat 40% van de brandstof duurzaam is en de CO2-uitstoot evenredig daalt. Tegen 2050 mogen er ook niet langer voer-tuigen op fossiele brandstof door onze steden rijden. Maar al deze maatregelen mogen natuurlijk het vrij verkeer van personen en goederen niet in het gedrang brengen.

TRANSPORT IN EUROPA / PROJECTOPROEPEN

DOSSIER

Europa dringt aan op een harmonisering van de verschillende transportmodi.

Europa zet zwaar in op transport. Enkel voor het jaar 2012 worden er maar liefst 350 miljoen € aan subsidies uitgetrokken. Om innovatie aan te moedigen lanceert de EU flink wat projectoproepen. De nadruk ligt op energie-efficiëntie, alternatief transport en een grotere onafhankelijkheid ten opzichte van geïmporteerde fossiele brandstoffen… Europa heeft duidelijk de ambitie om de eengemaakte markt uit te dragen tot in de meest afgelegen streken en zelfs de buurlanden. Het wordt tijd dat multimodaliteit eindelijk eens concreet wordt! We organiseerden een rondetafelgesprek met enkele betrokken partijen.

Page 38: Entreprendre - Octobre 2011

36

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

dossier Transport & Mobiliteit

“De zaken worden bemoeilijkt door het feit dat we met drie verschillende partijen te maken hebben. En zij spre-ken niet altijd dezelfde taal,” zegt Sté-phane Joris. Hij is Associate bij GIS-ESL&Network dat gespecialiseerd is in het beheer en de financiering van internationale projecten. Hun specia-listen hebben al voor meer dan 130 miljoen euro (openbaar en privégeld) aan projecten binnengehaald en dit zowel binnen als buiten Europa.

Grijze cellen gezocht voor de uitbouw van een eengemaakte Europese transportruimteDe Europese Commissie werkt op dit ogenblik aan een eengemaakte in-frastructuur met nieuwe transport-trajecten onder het acroniem TEN-T (Trans-European Network for Trans-port). Ondertussen zijn ze ook bezig met het ontwikkelen van financiële

instrumenten. Deze de projectleiders stimuleren om te innoveren tijdens de volgende financieringscyclus (2014-2020). Dit in afwachting dat het juiste budget vastgelegd wordt. Voor de huidige cyclus (2007-2013) werd er op Europees niveau 8 miljard euro uitge-trokken. Maar ook de lidstaten, de In-vesteringsbank, enz. droegen daarbui-ten nog een steentje bij. Voor bedrijven is een deelname aan TEN-T ook inte-ressant omwille van de zichtbaarheid die ermee samengaat.

Hoe kan deze eengemaakte ruimte in de praktijk uitgebouwd worden? “Daarvoor zijn een aantal noodzake-lijke verbindingen belangrijk. Door deze te bouwen kunnen flessenhalzen weggewerkt worden. Een wetenschap-pelijke studie heeft de ontbrekende schakels geïdentificeerd aan de hand van economische, geografische en

demografische criteria,” horen we bij de Europese Commissie van Helmut Morsi (Deputy Head of Unit, Mobiliteit en Transport). “We kunnen niet lan-ger elk transportmiddel afzonderlijk bekijken, we moeten naar een geïnte-greerde multimodale aanpak.”

Marco PoloDe volgende oproep voor Marco Po-lo-projecten (de lancering is voorzien voor september 2011) slaat op vijf verschillende soorten activiteiten voor een totaal budget van ongeveer 60 miljoen euro.Een Marco Polo-project moet aan een van de volgende vijf voorwaarden voldoen:

Internationaal goederentransport waarbij wegverkeer naar het spoor of de boot wordt omgeleid. Is het dan helemaal onmogelijk om iets over de weg te vervoeren? “Toch

De EIB is de instelling van de EU die instaat voor financiering. De aandeelhouders van deze bank zijn de verschillende lidstaten. De EIB kan tot de helft van een project financieren met vaste of variabele rentevoeten. Daarnaast is het ook mogelijk om beroep te doen op de expertise van economen en ingenieurs die voor de bank werken. Voor projecten van meer dan 25 miljoen euro worden er directe leningen aan bedrijven verstrekt. Voor kleinere bedragen passeert men via een bank of kredietinstelling. De eerste fase is meteen ook de moeilijkste want dan moet de uitvoerbaarheid van het project goedgekeurd worden. Waarmee kan je je project tussen alle andere laten opvallen? “Je verhoogt je kansen aanzienlijk als je kan bewijzen dat je ook rekening houdt met het milieu, werkgelegenheid, duurzaamheid… Uiteraard is ook de financiële constructie heel belangrijk,” raadt de specialist van het GIS-ESL Network de lezers aan.

Hoe financier je een project?

5 vragen te stellen aan uw web agentschap VOOR hen in dienst te nemen

Bertrand Jacob

2. Garandeert u me dat mijn website in de eerste plaats in google zal blijven? Ja !

3. Neemt u de verantwoordelijkheid om verkeer naar mijn website te brengen? Ja !

4. Zal u inhoud van hoge kwaliteit schrijven

voor mijn website? Ja !

5. U oefent sinds? 2008 !

1. Vergoed u me als ik niet 100% tevreden ben met de design van mijn website? Ja !

www.1site1clic.com / fr / beci-actie Bel nu !

010 / 48 64 58

GRATIS analyse van uw website

GRATIS analyse van uw website

5 vragen te stellen aan uw web agentschap VOOR hen in dienst te nemen

Page 39: Entreprendre - Octobre 2011

Brussel,havenstad

in hart van Europa

www.havenvanbrussel.be

Des

ign:

ww

w.a

cg-b

xl.b

e

Bevoorrechte liggingDe haven van Brussel, slechts op vijf uur varen

van Antwerpen, biedt een uitzonderlijke bereikbaarheid aan de binnenvaart en de maritieme scheepvaart tot 4.500 ton. De haven ligt midden in het knooppunt van een dicht spoorwegnet en snelwegennet.

Een werktuig met hoge prestaties

In de voorhaven is er een container-terminal operationeel die de vier in het

havendomein aanwezige transportmodi bedient: binnenvaart, maritiem, spoor en

weg. Los van de terreinen langs de water-weg, biedt de Haven van Brussel 160.000 m2

opslagruimte in het TIR-centrum.

Ten dienste van BrusselHet Brusselse havendomein beschikt over een afzetmarkt van meer dan 2 miljoen inwoners en is ook economisch heel belangrijk: nagenoeg 360 ondernemingen zorgen voor zowat 12.000 jobs waarvan bijna 6.000 rechtsreeks. De jaarlijkse trafi eken over de waterweg vertegenwoodigen bijna 6 miljoen ton goederen.

Jaarli jks meer dan

600.000 vrachtwagens

minder in de stad

Jaarli jks meer dan

90.000 ton CO2

bezuinigd

Redersplein, 6 B - 1000 Brussel - Tel.: +32 (0)2 420 67 00 - Fax: +32 (0)2 420 69 74 - [email protected]

Page 40: Entreprendre - Octobre 2011

38

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

dossier Transport & Mobiliteit

niet, het is mogelijk om bepaalde delen van het transport over de weg te laten gebeuren of om via bepaalde niet-erkende landen te passeren. Voor dit deel van het transport worden er dan gewoon geen subsidies verstrekt,” verdui-delijkt S. Joiris (GIS-ESL&Network).

In principe stijgen de subsidies sa-men met de lengte van het traject. Maar er zijn ook uitzonderingen zoals het traject Charleroi-Dresden. Een an-der voorbeeld is Mac Andrews. Om te voorkomen dat ze hun bederfbare voedingswaren over de weg in koel-vrachtwagens moeten transporteren, hebben ze spoorweg- en zeevaart-containers gecombineerd. Met deze laatste kon Bilbao verbonden worden met Tilbury (UK) en Rotterdam.

Technologische projecten rond IT-diensten. Deze kunnen bijvoor-beeld bestemd zijn om multimo-daal vervoer mogelijk te maken. Een voorbeeld van een gesubsi-dieerd project is ItaloExpress. Zij gebruiken hun eigen locomotie-ven en wagons. Door de invoe-ring van track & trace worden ze

Europa lanceert Marco Polo, een project rond internationaal goederentransport waarbij wegverkeer naar het spoor of de boot wordt omgeleid.

Vijf fouten die je beter achterwege laat als je je project verdedigtDe Europese subsidies zijn omvangrijk maar het is natuurlijk niet zo eenvou-dig om ze binnen te halen. Stéphane Joris (GIS-ESL&Network) geeft enkele tips. Vijf frequente fouten zoals vermeld in het boek van Martin Teitel…

1. Spreek over problemen en niet over oplossingen: Ontwikkel vernieuwende oplossingen en zorg ervoor dat je het niet voor-namelijk over een beschrijving van het probleem hebt.

2. Algemene oplossingen voor specifieke problemen:Je bent geloofwaardiger als je alle verschillen ten opzichte van de concur-rentie beschrijft.

3. Gebruik jargon:Beschrijf het project in je eigen woorden. Laat je dossier nalezen door een ken-nis. Op deze manier ben je er zeker van dat het voor iedereen begrijpelijk is.

4.Overdreven budgetten:Het houdt geen steek om hetzelfde uurtarief te gebruiken voor opdrachten in Turkije of Bulgarije.

5. Kopieer klakkeloos de formuleringen uit de richtlijnen:Je ben niet echt geloofwaardig als je schrijf dat je “project geen concurren-tievervalsing meebrengt”. Het is noodzakelijk om dit te beargumenteren en je stellingen te bewijzen.

Page 41: Entreprendre - Octobre 2011
Page 42: Entreprendre - Octobre 2011

40

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

dossier Transport & Mobiliteit

van een three-stop-shop een one-stop-shop. Dit komt ten goede van de stiptheid, de flexibiliteit en de prijs. Vroeger waren de opera-tor, de spoorwegtransporteur en de terminal elk afzonderlijk ve-rantwoordelijk. Projecten die van zeevaartroutes gebruik willen maken om we-gverkeer via de zee om te leiden. Het beste voorbeeld is ongetwij-feld het project Ro-Ro Past France, van Spliethoff’s Bevrachtingskan-toor of Amsterdam.

Door Zeebrugge met Bilbao te ver-binden wordt de overbelaste land-verbinding via Frankrijk niet langer gebruikt.

Programma’s die proberen te voorkomen dat er lege pendel-diensten over de wegen rijden. Dit kan door het aantal te verminde-ren of door de logistieke flow te verbeteren. Sirius 2 Crating be-dacht een innoverend systeem voor verpakkingen en paletten. Op deze manier voorkomen ze het transport van lege flessen

tussen de productieplaats in Fran-krijk en het logistieke platform in Duitsland. Voorstellen voor samenwerkings-methoden die de intermodaliteit moeten verbeteren. Een Spaanse zeevaartschool uit Barcelona zond haar leerlingen via boten die Spanje en Italië met elkaar verbin-den. Dankzij het Marco Polo-fonds heeft de school nu een Europese dimensie.

Europa heeft ook voor aanverwante onderwerpen projectoproepen ge-lanceerd. Het STEER-project ‘Intel-ligent Energy for Europe’ heeft 12 miljoen euro veil voor meer duur-zame energie in het transportwezen. Ook Elena (European Local ENergy Assistance) steunt projecten voor en-ergie-efficiëntie, meer bepaald in het stedelijk transport.

Sylvie Cousin

Lange afstanden zullen nog voornamelijk met het vliegtuig gebeuren, maar wel op voorwaarde dat 40% van de brandstof duurzaam is en de CO2-uitstoot evenredig daalt.

Inter Ferry Boat: een getuigenisEen andere manier om Charleroi en Dresden te verbindenIFB (NMBS Logistics) is een intermodaal logistiek bedrijf dat dankzij een betrouwbaar internationaal netwerk overal in Europa duurzaam transport verzorgt. De vier regionale business units werken samen om de vier Europese gebieden (Oost, Noord, West en Zuid) te bedienen. Het project voorziet tegen 2020 in de introductie van een modal shift Shuttle Concept. Op deze manier zou Charleroi rechtstreeks verbonden worden met Dresden door een internationaal consortium dat bestaat uit HS international, Inter Ferry Boat en de terminal van Charleroi Dry Port. Dit vormt een grote verandering in de logistieke keten: het is de enige speler die innoverende aanhangwagens in huis heeft die speciaal aangepast zijn om schokken op te vangen. De wagons worden ook volgens een vooraf bepaalde procedure geladen en gelost om het aantal bewegingen – en dus het risico op ongevallen en de nodige tijd – tot een minimum te beperken. Koen Triangle (Inter Ferry Boat): “We hebben de frequentie van de pendeldienst opgedreven naar drie verbindingen per week. Ook de transfertijd hebben we verminderd.” Marco Polo heeft het innovatieve deel van dit Modal Shift-project gefinancierd. Wat hield deze bijdrage juist in? “Dat sloeg vooral op de risico’s. Gedurende twee à drie jaar konden we investeren zonder dat het resultaat gegarandeerd was. Op deze manier hebben we ons werkingsmodel verbeterd en vonden we ook oplossingen voor onvoorziene problemen,” zegt Koen Triangle. We zijn er in geslaagd om echte waarde toe te voe-gen aan de transportketen. Maar de versterking van onze corridors heeft in totaal 36 maanden geduurd. Ondertussen moesten we ook onze klanten zien te behouden! Achteraf gezien heeft dit wel toegelaten om onze klantenrelaties te verbeteren.” Wat was dan het moeilijkste aspect? “Geen concurrentievervalsing veroorzaken. Dit traject van 700 km is vrij kort en we moesten duidelijk maken dat we een innoverende dienst binnen een nichemarkt aanboden: er bestond nog geen bootverbinding. Dankzij deze innovatie werd de transfertijd aanzienlijk verminderd. Een andere moeilijkheid was dat we de commissie moesten bewijzen dat we voldoende klanten hadden voor deze dienst en dat we de transfert konden verzekeren,” vertelt S. Joiris (GIS-ESL&Network).

Europa wil tegen 2050 onze afhankelijkheid van ingevoerde brandstoffen verminderen. Dat betekent ook dat er minder olie ingevoerd zal worden en dat de CO2-uitstoot van de transportsector met 60% moet dalen.

Page 43: Entreprendre - Octobre 2011
Page 44: Entreprendre - Octobre 2011

dossier Transport & Mobiliteit

Zondag rustdag, ook voor vrachtwagens? MINDER VERKEER

Er zijn plannen om tientonners op zondag uit het nationale verkeer te halen maar de economische impact zou wel eens ne-gatief kunnen uitvallen: een belemme-ring van het vrij verkeer van goederen, bevoorradingsproblemen voor winkels en automobilisten die nog harder opzien te-gen de maandagochtendspits.

Het project om tientonners op zondag van de baan te weren, werd begin 2011 al besproken tijdens het over-leg tussen de Vlaamse minister van transport Hilde

Crevits en haar Waalse evenknie Benoît Lutgen. Aangezien een eerste studie geen uitsluitsel bracht, is er al een tweede besteld. Dominique Michel is gedelegeerd bestuurder van Comeos, de Belgische woordvoerder van handel en diensten. “Dit zou bete-kenen dat het vrachtverkeer op de andere dagen zou toenemen, net zoals ook het aantal trajecten gaat stijgen en de spits nog lastiger wordt.”

Ook Etienne Schouppe is als Staatssecretaris voor Mobiliteit volkomen tegen dit project gekant. “Wat met de bevoorrading van de winkels nadat ze op zaterdagavond de deuren sluiten? Hoe kunnen ze dan op maandagochtend bij de opening weer

verse producten in huis hebben? Trouwens, we hebben het over 20 à 30.000 vrachtwagens die we elke zondag zouden verbieden om uit te rijden. Hoe kunnen we op maandagochtend al dit ex-tra verkeer absorberen?” vraagt de Staatssecretaris zich af. Hij is er trouwens ook tegen gekant omdat het just-in-time-model in een deel van de economie in gevaar zou komen. En dat zou zeker verliezen veroorzaken. “Vergeet ook niet dat drie kwart van het goederenvervoer nog altijd via de weg gebeurt,” voegt hij er nog aan toe.Om al deze meningen wetenschappelijk te staven, werd er enkele maanden geleden een nieuwe studie besteld. Comeos wacht de resultaten van deze studie af en hoopt ook dat de Ministers van Transport hun belofte om hierover te overleggen gaan houden.

Een uitbreiding van de rijtijden?Op Europees niveau zijn er ook plannen om de toegestane rijti-jden voor tientonners uit te breiden om zo de druk te verlichten. “In dat geval zou het mogelijk worden om alle andere dagen lan-ger te rijden waardoor de rijtijden op zondag tot enkele uren be-perkt kunnen worden. Net genoeg om terug te rijden van de kust naar de Ardennen. En in dat geval wordt de situatie heel vers-chillend” zegt Schouppe nog. Tegen wanneer mogen we ons daar dan aan verwachten? “Het is nog wat vroeg om daar nu al op te rekenen. We moeten eerst de besprekingen tussen het Europese Parlement en de Commissie afwachten. Maar ik durf te hopen dat alle landen die een andere en intelligentere taks willen hef-fen in functie van het gebruik van hun weginfrastructuur tegen 2013 een oplossing kunnen vinden. De politieke beslissing is al genomen. Bovendien staat er veel op het spel: een betere verkee-rsdoorstroming in de grote Europese centra…

Sylvie Cousin

“Wat met de bevoorrading van de winkels nadat ze op zaterdagavond de deuren sluiten? Hoe kunnen ze dan op maandagochtend bij de opening weer verse producten in huis hebben? Trouwens, we hebben het over 20 à 30.000 vrachtwagens die we elke zondag zouden verbieden om uit te rijden. Hoe kunnen we op maandagochtend al dit extra verkeer absorberen?”

Etienne Schouppe, Staatssecretaris voor Mobiliteit

Op Europees niveau zijn er plannen om de toegestane rijtijden voor tientonners uit te breiden om zo de verkeersdruk te verlichten.©

AP/

Repo

rter

s

Page 45: Entreprendre - Octobre 2011

shaping tomorrow with you

Sterke ondernemingen worden gekenmerkt door de kwaliteit van hun producten, de

service die zij leveren en de degelijkheid van hun bedrijfsvoering. Bart Peers, operations

manager bij een vooraanstaande groothandel in verwarmings- en ventilatietoestellen,

werkt sinds jaar en dag samen met Rik Vanbrabandt van SPHINX-IT, een Fujitsu Partner.

Aan de basis van deze lange samenwerking ligt een wederzijds vertrouwen dat wordt

versterkt door de doordachte technologie en intelligente energie besparende ICT toepassingen die Fujitsu biedt. Met een uitgesproken visie op duurzaam ondernemen

en als leverancier van hoogwaardige ICT oplossingen voor grote, middelgrote en

kleinere bedrijven heeft Fujitsu wereldwijd een Top 4 positie verworven. Surf naar

http://be.fujitsu.com/nl/onlinepromo wanneer u meer wilt weten over wat Fujitsu

voor u en uw bedrijf kan betekenen.

“Service, kwaliteit en degelijkheid, dat is Fujitsu.”Bart Peers, Operations Manager, Van Oirschot.

Bart Peers, Operations Manager, Van Oirschot.Rik Vanbrabandt, SPHINX-IT, Official Fujitsu Partner.

Page 46: Entreprendre - Octobre 2011

44

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

dossier Transport & Mobiliteit

Parksharing als oplossing voor het parkeerprobleem BEPARK :

We gaan even op stap met een Brus-selse chauffeur. Na zijn werkdag ver-laat hij de bijna lege bedrijfsparking om ergens in het centrum te dineren. Na een rits rode lichten en enkele ops-toppingen raakt hij nog net op tijd aan het restaurant. Maar… hij moet nog een parkeerplaats vinden. Uiteindelijk schuift hij opgelucht zijn voeten onder de tafel met slechts een luttele twintig minuten vertraging.

De frustratie neemt hand over hand toeAlle automobilisten kennen deze frustra-tie. Zoals alle weggebruikers worden ze hoe langer hoe meer met mobiliteitsproble-men geconfronteerd. De openbare ruimte wordt opnieuw ingericht en daarbij moet koning auto onvermijdelijk aan belang in-boeten. Ondertussen blijft het wagenpark verder groeien. Het gevolg laat zich raden: een parkeerplaats vinden wordt alsmaar moeilijker omdat er plaats wordt inge-ruimd voor andere weggebruikers.

De oplossing: parkeer op andermans parkeerplaats!Om hiervoor een oplossing te vinden bes-taan er verschillende oplossingen. Bepark is daar een van. Zij laten hun gebruikers aan parksharing doen.Het idee van stichter Julien Vandeleene bestaat erin om parkeerplaatsen aan te bieden op ogenblikken dat die anders toch

niet gebruikt worden. “De parkeerplaats van een supermarkt dient tijdens de ope-ningsuren uiteraard voor de klanten, maar ’s avonds kan deze ook gebruikt worden door de buurtbewoners of de klanten van de restaurantjes in nabije omgeving.”

Extra inkomsten voor het bedrijfJulien Vandeleene: “Bepark is een partner die het volledige beheer van de aangebo-den parkeerplaatsen in handen neemt. Het bedrijf krijgt een vergoeding voor het gebruik van het gebruik van haar parkee-rplaatsen. Als de parking niet beveiligd is, kan Bepark zelf zorgen voor de volledige installatie van een toegangssluis.”

Online beheer en een mobile appVoor de gebruikers is het systeem heel eenvoudig. Het volstaat om zich online in te schrijven. Daarna heb je toegang tot een platform waarmee je binnen een handomdraai een parking van de Bepark

community vindt.In de nabije toekomst voorzien ze een mobiele applicatie om het allemaal nog praktischer te maken.

Gedaan met zoeken naar kleingeldEenmaal ter plaatse herkent de chauffeur de juiste parking door een specifiek bord. Daarop staan ook de uurroosters en een telefoonnummer vermeld. Het volstaat om dit nummer te bellen om de toegangscode voor de parking te ontvangen.

Op de website kan je in de historiek nagaan waar en wanneer je geparkeerd hebt. Op deze manier ben je meteen ook af van die vervelende parkeerticketjes om je parkee-rkosten te laten terugbetalen. Want geef toe dat je dat bonnetje toch al meer dan een keer gewoon achteloos weggegooid hebt…

Yamina El Atlassi

Laif/

Repo

rter

s

Bepark: met de steun van BECIBECI steunt dit initiatief om parkeerplaatsen intelligent te beheren en aan te bieden.Behalve BECI doen ook grote namen zoals Match en D’Ieteren mee aan dit project. Beiden hebben het beheer van hun parkeer-ruimte aan Bepark overgelaten. Dankzij Bepark kunnen zowel de bedrijven als de automobilisten tijd en geld besparen. Dit jonge bedrijf heeft duidelijk de juiste weg ingeslagen om succesvol te worden!

Meer info: www.bepark.be

Het jonge Brusselse bedrijf Bepark biedt haar klanten parksharing aan.

Page 47: Entreprendre - Octobre 2011
Page 48: Entreprendre - Octobre 2011

46

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

dossier Transport & Mobiliteit

“De mobiliteit gereanimeerd” WORK TOMORROW – MOVE TODAY

De tweede editie van Work Tomorrow Move Today met als thema “De mobiliteit gereanimee-rd”, trok zowat 200 belangstellenden naar het statige KBC auditorium in Brussel (21/06/2011). Zij kregen drie grote “blokken” voorgeschoteld; het debat, een overzicht van de alternatieve ver-voersmodi via openbaar vervoer en enkele nuttige getuigenissen met tips en tricks van onder-nemingen die werk maken van duurzaam woon-werkverkeer. We sloten af met een creatieve uitsmijter: de zelfsturende wagen én met de uitreiking van de Business Mobility Awards. Het was een bewogen namiddag. De inspiratie vloog rond, de meningen hebben gebotst en de goede voorbeelden zetten u en ons aan tot actie.

Debatteren en samenwerkenDe aftrap werd gegeven door het inter-gewestelijk mobiliteitsdebat met min-ster Brigitte Grouwels, Staatssecretaris Bruno De Lille, Serge Drugmand, ver-tegenwoordiger van minister Philippe Henry en Eddy Klynen, voorzitter van de Begeleidingscommissie van het Pen-delfonds. Dit onder gepeperde en geanimeerde leiding van RTBF journalist en mens-geworden lijm tussen de gewesten, Christophe Deborsu.

Leve de treinstakingen!De lat voor de Brusselse Metropolitane zone werd er door de politici ambitieus vastgesteld. Waar Brussel tegen 2018 naar 20 % minder wagens wil, gaat Vlaanderen voor 20% minder wagens in het woon-werkverkeer ondermeer dankzij het Pendelfonds, Serge Drug-mond liet zich als vertegenwoordiger van Wallonië niet verleiden tot cijfers “Pas de fétisjisme des chiffres” maar stelde hij dat dit probleem in Wallonië minder prangend is dan in Vlaanderen

wegens een andere demografie. Over hoe deze doelen te bereiken, klonk men wel op een aantal punten unisono:

MentaliteitswijzigingEr is nood aan een mentaliteitswijzi-ging. Bruno De Lille: “Eén op vier ver-plaatsing over minder dan één kilome-ter in Brussel is per auto. Waar de wagen in bepaalde omstandigheden het ideale transportmiddel kan zijn, moeten we van het idee af dat dit altijd en overal zo is.”

De 2e editie van Work Tomorrow Move Today trok ruim 200 belangstellenden naar het KBC auditorium in Brussel. ©

Stud

io D

ann

Page 49: Entreprendre - Octobre 2011

47

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

dossier Transport & Mobiliteit

Bovendien zitten we te vaak allen in de wagen. Eddy Kleynen: “De gemiddelde autobezetting in Vlaanderen bedraagt 1,04. Gelukkig zal dit cijfer nooit minder dan één bedragen!” Prof. Raul Rojas zou later op de middag deze stelling onder-uit halen door te stellen dat tegen 2050 computergestuurde wagens voor een veiliger verkeer zullen zorgen dan wan-neer bestuurd door de mens.

Dat het anders kan bewijzen de trein-stakingen. Op zo’n dag zijn er zowat 25% minder auto’s in Brussel omdat pen-delaars dan –gedwongen- naar andere oplossingen moeten zoeken. We willen echter niet zo ver gaan als Christophe

Deborsu met zijn kreet: “Leve de trein-stakingen!”.

Over de toekomst voor alternatieven is men het al evenzeer eens:

De punctualiteit van het openbaar vervoer moet beter. Multimodaliteit is essentieelOpmerkelijk is ook de bereidheid tot

een inter-gewestelijke stadstol (slim-me kilometerheffing) binnen de hele GEN-zone tegen 2019. Dit als er tegen dan alternatieven voorhanden zijn. We denken dan aan een performant GEN en een gerealiseerde tramlijn Tervuren-luchthaven-Jette . Brigitte Grouwels: ‘De invoering van een slimme

kilometerheffing tegen 2019 staat of valt met samenwerking tussen de ge-westen.”

Onverdeeldheid over infrastruc-tuur en concurrentieWaar duidelijk alle overeenstemming nog over ontbreekt is de aanpak van infrastructuur. Zo zijn er de Brusselse plannen tot versmalling van de E40 als invalsweg in de stad. Ook lijkt het nog geen algemeen verworven weten-schap dat een aanpassing van de Ring rond Brussel in het belang is van ieder gewest. Ook de mobiliteitsbelangen van de bedrijventerreinen worden niet met vereende krachten aangepakt omdat we

“Eén op vier verplaatsing over minder dan één kilometer in Brussel is per auto. Waar de wagen in bepaalde omstandigheden het ideale transportmiddel kan zijn, moeten we van het idee af dat dit altijd en overal zo is.”

Bruno De Lille, SStaatssecretaris van Mobiliteit

Page 50: Entreprendre - Octobre 2011

48

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

dossier Transport & Mobiliteit

elkaar nog steeds als concurrenten zien. Gevolg van de onenigheid, en dat werd nog eens duidelijk gesteld door Bruno De Lille: “Er is geen inter-gewestelijk mobiliteitsplan.” Zolang dat er niet is dreigen we heel wat kansen te missen. Zoals dus een aangepaste Ring van Brus-sel, toch wel het sluitstuk voor een leef-bare mobiliteit in onze regio.

Brussels Metropolitan Mobility, een centrale voor intergewestelijk openbaar vervoerNa het debat werd de cluster “Anders rijden” aangepakt. De sprekers waren niet van de minste en vertegenwoor-digden alle actoren uit de openbare ver-voerssector, in volgorde van optreden De Lijn, TEC, MIVB en NMBS. Dit leidde tot een aantal interessante vaststellingen, maar ook gedurfde voorstellen. Uit deze eerste cluster onthielden we volgende opmerkelijke quotes:

Stéphane Thiery (TEC) :“Bedrijven moeten pro-actief nadenken over hun inplanting en daaromtrent een partner-ship aangaan met alle betrokken acto-ren, ook met ons, om hun mobiliteit en die van hun werknemers te behouden (=winwin voor allen).”

Kris Lauwers (STIB) “Op sommige plaat-sen in Brussel rijden buslijnen drie me-ter boven metrolijnen. Ik pleit voor een Brussels Metropolitan Mobility Agent-schap als organiserende overheid voor de vier operatoren.” Hij pleit ook voor een betere financiering. Vandaag gaat 20% van de Brusselse belasting naar het openbaar vervoer. In Vlaanderen zijn dat enkele procenten. Er is ook een enorm potentieel in Vlaanderen, waar het marktaandeel van het openbaar vervoer zo’n 15 % bedraagt, tegenover 48% in Brussel.

Jannie Haek (SNCB) : “ Drie volle dub-beldektreinen lossen 1 uur file op.” Daar zit dus potentieel! Maar ook: “Mobiliteit staat in rechtstreekse relatie tot sociale dynamiek.” “Communicatie is een duur-zame vorm van transport.”“Jonge men-sen denken in termen van ervaringen, niet in termen van bezit, en wijzen het bezit van een wagen steeds meer af.” Belangrijk is wel dat men mobiliteit gaat bekijken als genetwerkte mobi-liteit, zoals in een “cloud”. Men moet vlot kunnen overstappen van het ene vervoermiddel naar het andere. Afhan-kelijk van wat op dat moment voor jou

het optimale vervoermiddel is.Uit de privé was er een toespraak /noodkreet van GSK Biologicals veilig-heidsverantwoordelijke, Dhr A. Minot, omtrent de (on-) toegankelijkheid van bedrijvenzones in het algemeen, en die van GSK in het bijzonder.

Mobiliteitstools voor het bedrijfs-levenNa de koffiepauze ging het verder met een cluster over “Mobiliteitstools voor uw organisatie”. Zo werd door Grégory Falisse (UWE) de mobiliteitscalculator gedemonstreed. Zo kan u uw totale mobiliteitskost berekenen. Didier Pierre (NNOf) lichtte toe wat zijn middelgrote onderneming zelf kan doen voor duur-zaam woon-werkverkeer, maar stelde tegelijk dat vrachtwagens de economie van België zijn.Joris Mateusen (Absoluut) verwonderde zich over de toleratie van de Belgen voor de steeds stijgende brandstofprijzen en bracht een visie op communicatie als tool voor een mentaliteitswijziging bij de mens als “gewoontedier”. De komi-sche quote bij uitstek kwam van hem. Toen Karel Lowette hem er op wees “dat hij nog twee minuten had”, repliceerde hij droogweg: “Ik hoor dit liever van u dan van mijn dokter.”Innovatie kon u dan weer proeven bij Professor Raul Rojas van de Berlijnse Vrije Universiteit. Iets verder kijken dan de horizon van het onmiddellijk mogelijke. Is dat niet want ondernemers dagelijks doen? Hij stelde onomwon-den dat we binnen 20 jaar autonoom transport (= zonder bestuurder) zullen kennen binnen een gereguleerde zone (bv. een luchthaventerrein), en binnen

“Op sommige plaatsen in Brussel rijden buslijnen drie meter boven metrolijnen. Ik pleit voor een Brussels Metropolitan Mobility Agentschap als organiserende overheid voor de vier operatoren.”

Kris Lauwers van de MIVB

“ Drie volle dubbeldektreinen lossen 1 uur file op.”

Jannie Haek van de NMBS

48

Page 51: Entreprendre - Octobre 2011

49

dossier Transport & Mobiliteit

Die moetendringend naar Bowling Stones...

› 36 bowlingbanen, het grootste bowlingcomplex van de Benelux!› centrale en unieke ligging langs de Brusselse ring› parking voor 400 wagens

› diverse faciliteiten voor meetings en teambuildingactiviteiten› restaurant n9ne, bistro, lounge bar en banketzalen› 450m2 terras

www.bowlingstones.be

Business to bowlingBrussels’ bowling & business center

Vraag naar onze BtB-brochure voor meer info!

Steenweg op Brussel 397 / 1780 Wemmel / T 02 532 36 [email protected]

50 jaar ook op de openbare weg. Dit kan een massa wagens van de parkeerplaat-sen halen en efficiënter inzetten. Ook carpoolen kan automatisch georgani-seerd worden via de oproeptool van de wagen. Benieuwd wanneer dit de BOB-discussie heel wat vlotter zal beslechten.De namiddag werd afgesloten met de uitreiking van de “Brussels Mobility Award” door Vlaams Minister van Mo-biliteit en O.W. Hilde Crevits. Er waren

twee “awards”, een voor de publieke sector en één voor de privésector. De genomineerden waren respectievelijk: Gezinszorg Villers, Jessa Ziekenhuis (Hasselt), Universiteit Gent en De Web-fabriek, Mobistar en Procter&Gamble.

Een eervolle vermelding ging naar het vouwfietsen initiatief voor de medewerkers van de Webfabriek. De “awards” zelf gingen naar Jessa zieken-huis en Mobistar. Vanaf 2012 zal er ook een specifieke

award van Brussels Metropolitan zijn voor bedrijven die werken aan duurzame inter-gewestelijke mobi-liteit TRAMM! is de afkorting van

Three Region’s Award for Metropoli-tan Mobility. De namiddag werd naar goede gewoonte afgesloten met een korte netwerkreceptie. Afspraak vol-gend jaar voor de derde editie op 19 juni 2012!

“Binnen 20 jaar zullen we autonoom transport (= zonder bestuurder) kennen binnen een gereguleerde zone (bv. een luchthaventerrein), en binnen 50 jaar ook op de openbare weg.”

Professeur Raul Rojas, Berlijnse Vrije Universiteit

Page 52: Entreprendre - Octobre 2011

50

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

opinie

Dames, stoot jullie hoofd niet aan het glazen plafond

“Dat een sterk diversiteits-beleid mogelijk is, bewij-zen de 28 kandidaatsdos-

siers van de eerste AXA Wo_Men@Work award”, legt Els Blaton uit. Zij is één van de drie dames in het tienkop-pige dagelijks bestuur van AXA Belgi-um, sponsor voor het diversiteitspro-gramma van het bedrijf en voorzitter van de jury van de AXA Wo_Men@Work award.Zij heeft de dossiers vorig jaar grondig bestudeerd: “Uit analyse van de inge-diende dossiers blijkt dat voorname-lijk het persoonlijke engagement van de CEO en flexibele werkmodellen de twee voornaamste voorwaarden voor een geslaagd diversiteitsbeleid van een bedrijf zijn.”De cijfers zijn duidelijk: in België is slechts 5% van de leden van directie-comités van grote ondernemingen vrouw. Bij raden van bestuur is dat 8%.

Is het glazen plafond dan nog niet gesneuveld in de meeste bedrijven?Els Blaton : “Het glazen plafond is het grootste struikelblok voor vrouwen die een topfunctie ambiëren, wordt vaak gezegd. Je kunt lang discussiëren over het waarom van een glazen pla-fond, maar mij is het eerder te doen om het doorbreken van het glazen plafond. En daar ligt de sleutel niet zozeer bij de dames zelf, als wel bij het bedrijf waar ze werken en hun CEO.”“Dames hoeven zelf hun hoofd niet te stoten aan het glazen plafond. Het is aan de onderneming zelf om het juiste klimaat te scheppen. De rol en het persoonlijke engagement van de CEO valt daarin niet te onderschat-ten. Uit analyse van de ingediende dossiers vorig jaar blijkt immers dat voornamelijk het persoonlijke en-gagement van de CEO en flexibele

werkmodellen de twee voornaamste voorwaarden voor diversiteit binnen een bedrijf zijn.”

Hoe kunnen bedrijven en hun managers het glazenplafond best doorbreken?Els Blaton : “Je kunt als onderneming heel creatief en innoverend met het glazen plafond omgaan.Bijvoorbeeld door te zorgen voor een goede ba-lans tussen werk en gezinsleven: een flexibele organisatie of de mogelijk-heid van telewerk zijn nuttige opties. Daarnaast hebben programma’s om vrouwelijk talent te coachen en te steunen in hun professionele ontwik-keling aan de hand van mentoring, coaching, networking en opleidingen een positieve invloed op de loopbaan van vrouwen en op de bedrijfscultuur.Er zijn heel wat mogelijkheden maar het belangrijkste is dat er een even-wicht is.”

Het is een cliché, maar loont diversiteit wel voor bedrijven?Els Blaton : “Bedrijven die streven naar diversiteit halen betere resultaten. Uit een bekende McKinsey-studie blijkt dat bedrijven met meer vrouwen beter presteren qua leiderschap, controle en goede werkomgeving. De verschillen zijn statistisch relevant

Voor de tweede keer gaan JUMP en AXA op zoek naar de mana-ger die de meeste inspanningen heeft geleverd voor professio-nele gender gelijkheid binnen zijn of haar onderneming. Na de succesvolle editie van vorig jaar – met Albert Ragon van Danone Belgium als laureaat – hopen de organisatoren opnieuw op een pak sterke kandidatendossiers.

AXA WO_MEN@WORK AWARD

Els Blaton, CIO AXA Belgium.

“Ik ben niet voor of tegen quota voor vrouwen in de raden van bestuur, maar ik wil waarschuwen voor een te eenzijdige benadering van de problematiek. Vrouwen die in topfuncties terecht komen “omdat het moet”, creëren niet altijd de juiste impact in de bedrijven. Net daarom is het zo belangrijk dat een diversiteitsbeleid structureel wordt opgezet binnen het bedrijf.”

Els Blaton, CIO AXA Belgium

Page 53: Entreprendre - Octobre 2011

51

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

opinie

en treden op zodra er per tien mana-gers drie vrouwen zijn. De “vrouwelij-ker” bedrijven presteren ook financieel beter, met een de helft hogere bedrijfs-winst tussen 2003 en 2005.” “Het zijn precies de verschillen en de comple-mentariteit tussen mannen en vrou-wen die voor een toegevoegde waarde zorgen. Een goede diversiteit aan man-nen en vrouwen zorgt voor een andere samenwerkingsdynamiek. Door de verschillende invalshoeken komt er een betere dialoog tot stand. het ver-rijkt de visie van man en vrouw en heeft op die manier duidelijk impact op de strategievorming. Een gezond en efficiënt management gaat noodzake-lijk via een actief diversiteitsbeleid. De hele onderneming, directeurs en me-dewerkers maar indirect ook de klan-ten, halen er voordeel uit.”

Helpen wettelijke maatregelen als verplichte quote voor vrouwen in raden van bestuur?Els Blaton : “In de Financial Times schreef Lucy Kellaway al dat we het verkeerde debat voeren. Meer dan over quota voor vrouwen in raden van bestuur, moet het debat gaan over hoe meer vrouwen in het hele bedrijf kun-nen werken en hoe de goede moeten kunnen doorgroeien. Evenwicht is één gevecht, maar daarnaast moeten bedrijven en organisaties zich ook dringend bezig gaan houden over hoe de “stroom” van vrouwelijke talenten naar hogere functies gerealiseerd kan worden.” “Ik ben niet voor of tegen quota voor vrouwen in de raden van bestuur, maar ik wil waarschuwen voor een te eenzijdige benadering van de problematiek. Vrouwen die

in topfuncties terecht komen “omdat het moet”, creëren niet altijd de juiste impact in de bedrijven. Net daarom is het zo belangrijk dat een diversiteits-beleid structureel wordt opgezet bin-nen het bedrijf. Diversiteit mag geen hype of mode-verschijnsel zijn, maar moet op ter-mijn gewoon deel uitmaken van de bedrijfscultuur en dit op elk niveau. Meer nog dan in de raden van bestuur, moeten er voldoende vrouwen zijn in topfuncties tout court, opdat ze niet meer worden gezien als een vertegen-woordiger van “de vrouwen”, maar zoals iedereen op hun merites worden beoordeeld. Wat mij betreft zullen we niet alleen in de “war for talent” succesvol moet zijn, maar ook in de “war for diver-sity”…”

Op donderdag 1 december wordt bekend gemaakt wie de tweede AXA Wo_Men@work award zal winnen. Het onverwachte succes van de vorige editie betekent voor AXA en JUMP dat diversiteit en gender balance onderwerpen zijn die leven in heel wat ondernemingen en organisaties en waarvoor meer dan ooit structurele initiatieven genomen worden.De Jury, samengesteld uit experten uit zowel de publieke als privésector, zal op basis van de ingediende dossiers een eerste selectie van 3 genomineerden voordragen. Van 15 tot 27 november kan iedereen online stemmen voor zijn of haar kandidaat.

Alle info op www.axawomenatworkaward.be

In België is slechts 5% van de leden van directiecomités van grote ondernemingen vrouw. Bij raden van bestuur is dat 8%.

Page 54: Entreprendre - Octobre 2011

52

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

Event

BECI After Work

BECI After Work, is een gelegenheid bij uitstek om in een aangename en gemoedelijke sfeer nieuwe zakelijke contacten te leggen. Ons Happy Hour concept verwelkomt u met een glas champagne gratis Léon bier.

We hebben het genoegen u uit te no-digen op de volgende BECI After Work die zal plaats vinden op dinsdag 20 oktober 2011, in het Warwick Barsey Hotel (Louizalaan 381, 1050 Brussel). We bieden u graag een glas champagne en gratis bier Léon aan tussen 18u30 en 20u. Deelname: 15 euro zonder BTW/persoon – gelimiteerd aantal plaatsen. Inschrijven via de website:

www.beci.be

Page 55: Entreprendre - Octobre 2011

Uw business ontwikkelen?

Richt uw onderneming op, begrijp de fi scale, sociale

en handelswetgeving, verken de internationale markt

en verbeter dankzij de diensten van Beci!

Nieuwe klanten vinden?

Events, clubs, lunchbijeenkomsten, business meetings, ondernemingslijsten

en publicaties van Beci: breid uw contacten uit en maak

uzelf bekend!

Uw belangen laten verdedigen?

Beci vertegenwoordigt de Brusselse ondernemingen

bij de lokale, federale en internationale autoriteiten

en in sectorcommissies.

Administratieve rompslomp?

Ondernemingsloket, btw, publicatie in het Staatsblad, neerleg-ging jaarrekeningen, registratie van huurovereenkomsten, vzw-formali-

teiten, oorsprongcertifi caten, ATA-boekjes, visa van facturen:

Beci voert al deze taken voor u uit!Word lid

www.beci.be

BeciDe sleutel voor uw succes

Ons beroep? U helpen bij de uitvoering van het uwe!

Page 56: Entreprendre - Octobre 2011

54

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

dossier Veiligheid

11% van de websites heeft een virus opgelopen HACKTIVISME & CYBERCRIMINOLOGIE

Flooding, phishing, sniffing, DDOS, Brute Force… Of heb je liever een Trojaans paard? De misdaad tiert welig op het in-ternet en niemand ontsnapt eraan. Kleine spaarders den-ken verkeerdelijk dat ze op hun vertrouwde home ban-king site inloggen. Machtige overheden worden van de buitenwereld afgesneden door een internetaanval. Cy-bercrime groeit razendsnel en bovendien worden de in-ternetpiraten hoe langer hoe spitsvondiger. En daar kan de wetgever op dit ogenblik nog niet tegen op. Vreemd genoeg is behalve de hackers niemand geïnteresseerd in beveiliging. Het zou te duur zijn... Laten we dit fenomeen even uitspit-ten en van de mogelijkheid gebruik maken om alvast en-kele tips te geven.

Flooding, phishing, sniffing, DDOS, Brute Force… Of heb je liever een Trojaans paard? De

misdaad tiert welig op het internet en niemand ontsnapt eraan. Kleine spaarders denken verkeerdelijk dat ze op hun vertrouwde home banking site inloggen. Machtige overheden worden van de buitenwereld afges-neden door een internetaanval. Cy-bercrime groeit razendsnel en boven-dien worden de internetpiraten hoe langer hoe spitsvondiger. En daar kan de wetgever op dit ogenblik nog niet tegen op. Vreemd genoeg is behalve

de hackers niemand geïnteresseerd in beveiliging. Het zou te duur zijn... Laten we dit fenomeen even uitspit-ten en van de mogelijkheid gebruik maken om alvast enkele tips te ge-ven. Het internet is blijkbaar een geschikte biotoop voor digitaal onge-dierte zoals malware, valse antivirus-programma’s en zombie-netwerken. Deze laatste, ook gekend als botnets, zijn echte oorlogsmachines waarmee een server KO geslagen kan worden. Aan praktijken waar je liever niet mee geconfronteerd wordt, is er op het internet geen gebrek. Flooding is

een techniek waarbij men een server overstelpt met informatieverzoeken tot deze het begeeft. Gegevens waar-van je veronderstelt dat ze beveiligd zijn, worden gewoon meegelezen (sniffing, van snuffelen) en anders imiteren ze gewoon e-mails of volle-dige websites om uit vissen (fishing) wat je paswoord of visakaartnum-mer is. En natuurlijk breken ze ook gewoon in. De motivatie is niet altijd volkomen crimineel. Er bestaan zoge-naamde white hats en black hats, de eersten zijn gewoon rebellen die al-tijd wel een of andere reden hebben

© Im

ago/

Repo

rter

s

In 2011 werden al 1,7 triljoen e-mails verzonden en 89,1% daarvan was spam..

Page 57: Entreprendre - Octobre 2011

55

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

dossier Veiligheid

om kwaad te zijn, terwijl de black hats pure misdadigers zijn. Deze internetpiraten kunnen met een eenvoudige computer (in een internetwinkel) en een gedownload programma computers uitschakelen of platleggen. Dat klinkt misschien onschuldig, maar behalve de hackers ziet niemand de grap er van in. Het is immers veel moeilijker om zo’n aan-val af te slaan dan om ze op te zetten.

Controle?De activiteiten van de internetcrimi-nelen zijn niet mis. Tijdens de zomer van 2011 ging het er warm aan toe in het hackerswereldje. Er werden toen maar liefst 2,5 maal meer besmette bestanden gedownload dan in janua-ri. Verontrustend? In 2011 werden 1,7 triljoen e-mails verzonden en 89,1% daarvan was spam. Elke maand wor-den 20 miljoen video’s van Facebook gedownload en op Youtube worden er dagelijks zelfs 2 miljard video’s

bekeken. Als we het over de machtsve-rhoudingen hebben, is de vergelij-king met “David tegen Goliath” snel gemaakt. Dat zegt toch Olivier Ver-meersch van Nomado Telecom. Dit bedrijf doet aan internettelefonie en loopt daardoor meteen in de kijker van de hacktivisten. Waarom werd de geloofwaardigheid van Belgacom ondermijnd toen gegevens van haar ADSL-klanten gestolen en openbaar gemaakt werden? De enige reden was dat iemand – met als schuilnaam Vendetta – het een goed idee vond om te reageren op een reclame voor on-beperkte internettoegang. Zelf vond hij deze reclame misleidend. Maar cybercrime heeft natuurlijk nog an-dere drijfveren: financieel gewin en diefstal van vertrouwelijke docu-menten. Ook het veroorzaken van in-komstenverliezen, imagoschade, het verlies van informatie of diensten kunnen een motivatie zijn om grote bedrijven zoals Sony, Amazon, Rabo-bank en zelfs landen als Egypte en Birma aan te vallen… “Nomado werkt samen met de Computer Crime Unit om hackers in binnen- en buitenland bij de lurven te vatten. Als je de klan-tengegevens van internetproviders kan stelen en doorverkopen kan je op aanlokkelijke winsten rekenen,” getuigt Olivier Vermeersch (Noma-do). “Dankzij een nieuwe onderzeese kabel gaat begin 2012 ook het Afri-kaanse continent toegang hebben

tot high speed, VoIP en TV. Daar wer-ken veel computers met gehackte software zonder veiligheidsupdates en deze gaan vanaf dan voortdurend verbonden zijn met het internet. Een ideale biotoop voor malware…” zegt een verontruste Marc Blanchard. Hij werkt als hoofd epidemiologie voor het technologiedepartement van Bi-tdefender in Frankrijk.

Mobiel = risicovolAl sinds de eerste Local Area Networks, gevolgd door de opkomst van het internet en mobiele netwer-ken, zijn er beveiligingsproblemen. Volgens Tom Wuyts, Director WAN, Internet & Security bij Belgacom, is de overgang van vaste omgevingen naar mobile (tabletten, smartphones) een van de belangrijkste gebeurte-nissen. Volgens de cijfers van het onderzoeksbureau Ovum en de Euro-pean Association for e-Identity and Security is het gevaar sterk toegeno-men. Van alle Belgen heeft 19% een

“De overgang van vaste omgevingen naar mobile (tabletten, smartphones) is een van de belangrijkste gebeurtenissen. Maar tegelijk is het gevaar sterk toegenomen. Van alle Belgen heeft 19% een smartphone en 80% gebruikt die ook om persoonlijke gegevens bij te houden. Op 24% van de toestellen staan bankgegevens en 10% bevat kredietkaartinformatie.”

Tom Wuyts, Director WAN, Internet & Security bij Belgacom

“Nomado werkt samen met de Computer Crime Unit om hackers in binnen- en buitenland bij de lurven te vatten. Als je de klantengegevens van internetproviders kan stelen en doorverkopen kan je op aanlokkelijke winsten rekenen.”

Olivier Vermeersch, CEO van Nomado Telecom

Page 58: Entreprendre - Octobre 2011

56

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

dossier Veiligheid

smartphone en 80% gebruikt die ook om persoonlijke gegevens bij te hou-den. Op 24% van de toestellen staan bankgegevens en 10% bevat krediet-kaartinformatie. De kantoortoepas-singen dienen in 70% van de gevallen ook voor persoonlijk gebruik. In 2011 is het aantal malware voor mobile toepassingen met 22% gestegen en volgens McAfee zelfs met 76% voor Androidtoestellen (augustus 2011).

Niemand denkt aan veiligheid…Voor hackers betekent dat dat er mooie winstkansen in het verschiet liggen. Voor cyberspace hebben we dringend een echte internationale wetgeving nodig. Maar er is ook nood aan een grote pedagogische inspan-ning. De netwerkbeheerders kunnen nauwelijks het ritme bijhouden waa-raan nieuwe malware het daglicht ziet. “Bovendien schieten netwerk-beheerders en softwareontwikke-laars niet zo goed op,” voegt virusdo-kter Blanchard er nog aan toe.Moet je dan wachten tot er 100% vei-lige producten op de markt komen? Ook gratis oplossingen zijn niet zon-der risico: “De telefooncentrale IP Asterisk is helemaal gratis maar om deze te beveiligen heb je een uitmun-tende kennis nodig,” waarschuwt dhr. Habib, de CTO van Nomado.

Opgelet!De volgende tips zijn eigenlijk heel banaal ten opzichte van de creativi-teit van de hackers. Iets dat toch ve-rontrustend is. Paswoorden moet je elke maand veranderen, gebruik ook speciale tekens en woorden die niet in het woordenboek van de hackers staan. Let erop of e-mails verzonden werden van een domeinnaam die exact overeenstemt met de naam van het bedrijf. Ga na of beveiligde websites echt https in het adres heb-ben staan. Om het wat eenvoudiger te maken bestaan er gelukkig wel tools zoals Password manager dat de mogelijkheid biedt om verschillende gebruikersprofielen te beheren.

Antivirusprogramma’s zijn de oplos-sing. Hoewel… in zekere zin maken ze ook deel uit van het probleem want er zijn ongetwijfeld evenveel valse als echte virusbestrijders. Tom Wuyts van Belgacom kondigt aan dat er voor de KMO’s de ‘Mobile Device Protection’ aankomt. Het aanbod aan dit soort producten stijgt snel. Maar wat vinden de gebruikers ervan dat iemand in hun privémails kan snuf-felen in het geval hun mobile device besmet wordt? “Het personeel zal zeker tevreden zijn dat de integri-teit van de privé- en professionele gegevens op hun mobile verzekerd wordt,” horen we bij Belgacom.

Sylvie Cousin

“Dankzij een nieuwe onderzeese kabel gaat begin 2012 ook het Afrikaanse continent toegang hebben tot high speed, VoIP en TV. Daar werken veel computers met gehackte software zonder veiligheidsupdates en deze gaan vanaf dan voortdurend verbonden zijn met het internet. Een ideale biotoop voor malware…”

Marc Blanchard, ‘virusdokter’ van Bitdefender France

Stof tot nadenken Sony speelt en verliest

Door het grote online succes van de Playstation schiet bij Sony de vei-ligheid van sommige servers er wat bij in. Het resultaat mag er zijn: dit jaar werden de gegevens van 100 miljoen accounts gestolen waaron-der heel wat kredietkaartnummers. Deze cyberinbraak is een van de duurste uit de geschiedenis. De kosten bedragen naar schatting tussen 1 en 2 miljard dollar.

Onbekend maar daarom niet ongevaarlijk: Michael Calce Hij is misschien niet erg bekend maar in cyberspace is Michael Calce een echte ster. Onder zijn alias MafiaBoy staat hij bekend als een IT-genie die verschillende DDOS-aanvallen (Distributed Denial of Service; het platleggen van een server vanop afstand, nvdv) uitvoerde. Zijn roem heeft hij te danken aan zijn aanvallen tegen bekende en goed be-veiligde merken: Dell, CNN, Amazon, Ebay…

Birma: een vreemd gevalCybercrime kan perverse kantjes hebben. Soms zitten er staten achter, denk maar aan de aanvallen tegen Birma die door Rusland gesteund werden. Onze oosterburen riepen het militair geheim in om niet te moeten samenwerken met de buitenlandse politiediensten die op deze zaak zaten. Het is duidelijk dat de Russische inlichtingendiensten som-mige cybercriminelen een handje boven het hoofd houden.En wie heeft er eigenlijk voldoende expertise in huis om de strijd aan te gaan met de hacktivisten? Wel de hackers zelf natuurlijk…contre l’hacktivisme ? Les pirates eux-mêmes…

Page 59: Entreprendre - Octobre 2011

Alle stappen voor uw exporten in enkele kliks.Zonder uw kantoor te verlaten,

alle oorsprongcertificaten op uw computer.

Efficiënt, snel en gemakkelijk.

Via Digichambers

Plaats aan een nieuwe snelle, efficiënte en betrouwbare dienst: uw oorsprongcertificaten zijn nu online beschikbaar dankzij Beci en Digichambers.

Gewoon is een elektronische handtekening goed om (in digitaal formaat) al uw gelegaliseerde exportdocumenten op uw computer te verkrijgen.

Wint geld en tijd!

Contacteer ons op 02 648 78 03

of surf naar www.digichambers.be

Page 60: Entreprendre - Octobre 2011

58

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

AGENDAOpleidingen

Management & Resources Humaines

Opleiding bemiddeling/mediation te Gent (NL) Van 28 augustus tot 2 december 2011 (12 dagen)

Cycle de Formation de base et spécifique en médiation civile et commerciale Van 13 oktober 2011 tot 9 februari 2012 (12 dagen)

FAIRE FAIRE ou comment réussir la délégation responsable Donderdag 27 oktober 2011 van 9h tot 17h

Organisatie

Gagnez 12 ans d’expérience profes-sionnelle en 1 an : Alter Ego – Assis-tante de direction* Vanaf september 2011 van 9u tot 13hu

Sales & marketing

MARKETING : CYCLE MARKETING POUR DIRIGEANTS PME *

8/10/2011, 19/11/2011 & 10/12/201114/01/2012, 04/02/2012,

03/03/2012 & 24/03/2012 21/04/2012, 12/05/2012,

02/06/2012 & 16/06/2012 Telkens op zaterdag van 9h tot 13h

Boostez vos ventes par le networking * Dinsdag 18 oktober 2011 van 9u tot 17u

Quelle place pour les réseaux sociaux dans la stratégie marketing de votre PME ? Donderdag 20 oktober 2011 van 14 tot 17h

Techniques de vente Vrijdagen 21 en

28 oktober 2011 van 9h tot 17h

Le Networking ou comment déve-lopper votre activité grâce à votre réseau relationnel * Dinsdag 29 november van 9u30 tot 12u30

Persoonlijke efficiëntie & organisatie

9 étapes clés pour réussir sans à coup les projets qui vous sont confiés * Dinsdag 25 oktober 2011 van 9u tot 17u

bMediation

Communication NonViolente et Médiation * Vrijdag 25 en zaterdag 26 novem-ber 2011 van 9u tot 18u

Infos : Brigitte van der Mensbrug-ghe 02 643 78 30 – [email protected]

Seminaries

Openbare aanbestedingen

Les clauses environnementales dans les marchés publics en Belgique et à Bruxelles *Woensdag 26 oktober 2011 van 16u tot 18u Sociale wetgeving

Sociale wetgeving

CYCLUS SOCIALE VERKIEZINGEN 20120/10/2011, 19/01/2012 & 29/03/2012

Saisies et cessions de rémunération : l’employeur doit-il en faire trop ? * Donderdag 17 november 2011 van 14u tot 17u

Infos : Frédéric Simon T +32 2 643 78 17 – [email protected]

BECI International

Bezoek aan de Banque Africaine de Développement (BAD) in Tunesië 2 -> 4 november 2011

Training on SEPA (Managing risk, optimising liquidity and increasing the efficiency of the financial supply chain) – part of the International Business Academy in collaboration with ING Woensdag 16 november 2011 van 10u tot13u

Incoming Delegation from Sri Lanka Donderdag 17 november 2011

Training on documentary credit - part of the International Business Academy in collaboration with ING Woensdag 30 november 2011 van 10u tot 13u

Info: Beci’s International Depart-ment, T +32 2 643 78 02 or [email protected]

Events18/10/2011 BECI Millésimes

8/10/2011 BECI Thematic Breakfast

20/10/2011 Synergy Day 2011

20/10/2011 BECI After Work

14/11/2011 BECI Prejob Day “Sales, Finance administratie”

18/11/2011 BECI Job Day “Sales, Finance en administratie”

30/11/2011 BECI Infoavond

07/12/2011 BECI Entrepreneurs Night

12/12/2011 BECI Prejob Day « IT, Ingenieurs & Green Jobs »

16/12/2011 BECI Job Day « IT, Ingenieurs & Green Jobs »

www.beci.be/events [email protected]

Page 61: Entreprendre - Octobre 2011

:

Dit project geniet de steun van de EU-PRO€INVEST Projectgegevens

Brussels Enterprises Commerce & Industry

Afrika-Verein e.V

Netherlands-African Business Council

Centre for Mediation & Arbitration, Paris

Paris Chamber of Commerce & Industry

Addis Ababa Chamber of Commerce & Sectoral Associations

Burundi Federal Chamber of Commerce & Industry

Kenya National Chamber of Commerce & Industry

Uganda National Chamber of Commerce & Industry

Mauritius Chamber of Commerce & Industry

Promofirenze – Special Agency of theFlorence Chamber of Commerce, Italy

Page 62: Entreprendre - Octobre 2011

60

N°1

0 - O

KTO

BER

2011

- DYNAMIEK

Actigroup NV

53 - 1180 Brussel afg. : Bernard d’AoustAR-REC NV8122001 - Reinigen van het interieur van allerlei ge-

Arsima Projects BVBA Ringlaan 136 - 1180 Brussel Nace : 6202001 - Verlenen van advies aan de gebruikers over soorten computers (hardware) en hun configuratie en de toepassing van bijbehorende programmatuur

aan het bedrijfsleven en de overheid op het gebied

Martin van WunnikArt du Propre BVBA -

-neel afg. : Arjan KondakciuAston Carter International NV Marsveldplein 2 - 1050 Brussel afg. : Brann VerstraeteAzarae, Nurul Ariani BVBA

Backstage Communication BVBA -

- Verlenen van advies en praktische hulp aan de be-

- Ontwerpen en voeren van reclame- en promotiecam-

- Mediarepresentatie afg. : Olivier DuquaineBekaert NV Reyerslaan 80 - 1030 Brussel afg. : Paul BuysseBench Marketing BVBA

gebied van public relations en communicatie 82300 - Organisatie van congressen en beurzen afg. : Quentin

Dheur Georgette Véronique NP

Document Dialog NVNace : 6202001 - Verlenen van advies aan de gebruikers over soorten computers (hardware) en hun configuratie en de toepassing van bijbehorende programmatuur

Domus Pura BVBA Boondaalsesteenweg 6 - 1050 Brussel --

delijk personeel afg.Econergie Concept et Services CVOA Ninoofsesteenweg

van machines en apparaten voor de koeltechniek en

industriels -

- :

Didier BernardElectrolux Belgium NV

-

huishoudapparaten 3102001 - de vervaardiging van meubels en modulaire meubelelementen voor de in-bouwkeukens afg. : Robert Van ItterbeeckEpikairos BVBADellopoulosFertinel Christine NP

FMT Vastgoedbeheer BVBA

Freemind Consulting Belgium BVBA Technologiestraat

Generations Recruitment BVBA

en plaatsen van personeel t.b.v. latere werkgever of werkzoeker : formulering van taakomschrijvingen; op geschiktheid testen van sollicitanten; natrekken van

Grun Julie BVBA

Hasco Cash Register BVBA-

IC Transport BVBA Antoon Van Oosstraat 1 - 1120 Brussel -

-bayemInternove NP Amerikaansestraat 85 - 1050 Brussel Nace :

--

reaus op het gebied van bedrijfsbeheer; adviesbureaus

Izzi One BVBA62010 - Ontwerpen en programmeren van computer-

-ting en aanverwante activiteiten afg. : Thierry Mailliet DexhezJouniaux Laurence NP

Klenske Nicholas NP Koloniënstraat 11 - 1000 Brussel

-reaus op het gebied van bedrijfsbeheer; adviesbureaus op het gebied van bedrijfsvoering afg. : Nicholas KlenskeLYNX U BVBA Kasteel Walzin 15 - 1180 Brussel Nace : 53200 - Overige posterijen en koeriers afg. : Benoît DufourMaison BM

--

geestrijke dranken in gespecialiseerde winkels afg. : Irving BrodtMaison Lefebvre NP

afg. : Daniel De RuyckMDM Business & Services BVBA

-

MySponsor NVNace : 62010 - Ontwerpen en programmeren van com-

gebied van informatietechnologie en computer afg. :

NAKI BVBA Terkamerenlaan 3 - 1050 Brussel Nace :

Next Planet VZWafg. : Philippe DelstancheNyya BVBANadia Ben AyadOne Phone Belgium NV

-catieapparatuur in gespecialiseerde winkels 61100 - Draadgebonden telecommunicatie 61200 - Draadloze telecommunicatie afg.Origami Music VZW

Passion Macaron BVBA -sel afg. : Patrick RodriguezPics Belgium VZW Royaerstraat 2 - 2610 Wilrijk Nace : 82300 - Organisatie van congressen en beurzen afg. :

Prosper Invest BVBA

Op lange termijn aanhouden van aandelen die afkoms-tig zijn van verschillende andere bedrijven uit verschei-dene economische sectoren… afg. : Thuy Nga BuiRainbow Careers NV

Remaco NV Adolphe Maxlaan 28-30 - 1000 Brussel

Patrick Van De VeldeRichcast - Arjuna Productions NV Brugmannlaan 160 -

adviezen en hulp aan het bedrijfsleven en de overheid

-

Safeline Europe BVBA Nace : 2620002 - Vervaardiging van randapparatuurw:

-

realisatie van projecten op het gebied van de elektri-

-

Semantics BVBA

van onderwijs afg. : VanderheerenSorel BVBA

Sthree Services - Computer Futures NV

aanhouden van aandelen die afkomstig zijn van vers-chillende andere bedrijven uit verscheidene econo-

-

TaylorWessing CVBA

Timeforyou BVBA

Toyo Ink Europe NV

afg. : Andrey AndreevVanderperren J. NVNace : 25620 - Verspanend bewerken van metalen afg. :

Vivanor Group BVBAla-Neuve Nace : 18200 - Reproductie van opgenomen media - Reproduction d’enregistrements 2823001 - de vervaardiging van elektrische en niet-elektrische schrijf-

VNS - Vincotte Nuclear Safety NV Paepsemlaan 20 -

Ysearch International BVBA Tervuerenlaan 303 - 1150

2B2 - Van Merris Véronique VZW

TOETREDINGSAANVRAGEN BIJ BECIDOOR DIRECTIE VOORDRACHT BIJ DE RAAD VAN BESTUUR *

Page 63: Entreprendre - Octobre 2011
Page 64: Entreprendre - Octobre 2011

anti-diefstal

mobielebetalingen

verkoopsautomaten

tracking & tracing

ieder zijn business, ieder zijn telecomoplossing

Om uw stock vanop afstand te beheren of inpermanente verbinding met uw vloot te staan,biedt BASE business u m2m-tarieven op maat, nationaal of in het buitenland.

info op www.BASE.be/business

en uw machines communiceren vanzelf

machine-to-machine